Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


"Kami Bangun Lambat Kerana Penat Layan Tetamu Dan Peminat Chef Wan

Posted: 20 Jul 2015 10:30 PM PDT

Chef Wan Bodoh Kerana Dedah Aib Keluarga Sendiri



Luahan hati Chef Wan melalui Instagram baru baru ini telah mendapat reaksi ramai selepas apa yang dikatakan turut sama dirasai oleh ramai keluarga lain namun tidak kurang juga yang berkata chef selebriti itu tidak sepatutnya mendedahkan aib keluarga sebegitu rupa.

Melalui beberapa akaun sosial media hari ini, ada ahli keluarga Chef Wan telah tampil membela diri dengan menceritakan keadaan sebenar apa yang berlaku sehingga mereka bangun lewat dan didakwa tidak membantu sebarang persiapan di rumah keluarga di kampung.

"Kelakar bila orang luar judge family kau based on caption Instagram dan tidak tahu kisah sebenar. Banyak gula dan garam yang ditambah bagi dia nampak seperti Tuhan. 


Mereka tidak sedar selama ini yang datang beraya rumah Chef Wan tu, adik beradik dan anak anak saudara yang memasak, mengemas dan sebagainya"

"Dia hanya tahu maki dan bersiap melayan peminat dia sahaja. Tak percaya? Mari datang beraya di Sungai Koyan tahun hadapan. Tengoklah perangai jijik sebenar seorang chef selebriti," tulis pengguna Facebook dengan nama Jimms GM baru baru ini.

"By the way, gambar dalam Instagram itu, ayat kedua. Tiada kaitan dengan tak pergi solat raya. Bangun lambat sebab melayan tetamu/fan dia yang datang ramai. Setiap tahun, itulah kebenarannya.

"Nak menegur boleh tetapi tak perlu upload gambar orang tidur tanpa kebenaran. Itu kan aib? Mungkin dia perlukan perhatian dari pihak berkuasa. Soon," katanya lagi yang jelas sekali kesal dengan tindakan Chef Wan yang telah mengaibkan mereka.

Kini laman Instagram Chef Wan telah disetkan kepada private, dipercayai selepas tersebarnya bebelannya di pagi raya itu. -

Sekat Sarawak Report Buat Najib Kelihatan Lebih Bersalah

Posted: 20 Jul 2015 09:45 PM PDT



Menyekat akses kepada laman web pemberi maklumat Sarawak Report (SR) hanya membuatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak dilihat lebih bersalah, kata tokoh parlimen DAP Lim Kit Siang.

Lim berkata dalam menyekat akses kepada laman itu, Najib dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) "hampir mengumumkan kepada rakyat Malaysia dan dunia bahawa perdana menteri tidak begitu bersalah kerana beliau mahu rakyat mempercayai".

Ini ekoran dakwaan terhadap Najib berkaitan skandal firma pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang mana beliau gagal untuk menepisnya, kata Lim.

Menurut pemimpin pembangkang itu lagi, ketika tidak ramai rakyat Malaysia membaca Sarawak Report, SKMM bertindak dengan menguar-uarkan rasa takut Najib terhadap laman web yang berpangkalan di UK.

"Dan seseorang tidak takut pembohongan dan kepalsuan, tetapi hanya yang benar!" kata Lim dalam kenyataannya hari ini.

- mkini



Husam Musa Memilih Untuk Bersama Gerakan Harapan Baru 'Harapan Baru kongsi visi Nik Aziz'

Posted: 20 Jul 2015 09:00 PM PDT



"Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya." (Surah al-Mâidah 5/2]

Saya dijemput untuk hadir dalam perjumpaan Hari Raya pada malam ini (tadi). Saya memang bercadang untuk hadir, sekalipun penganjurnya atas nama Gerakan Harapan Baru, satu nama bagi gerakan masih di alam rahim.

Atas dua sebab:-


Pertama: Idil fitri itu sendiri adalah untuk menyambung silaturrahim. Apa salahnya kita memperkukuh silaturrahim sesama ummat?

Kedua: Saya melihat Harapan Baru sama pegangan dengan saya, juga rasanya sama pegangan dengan guru kita semua - al-marhum Tok Guru Nik Aziz -  meneruskan agenda Islah bernegara dan berkerajaan dengan keyakinan kerajaan sedia ada perlu dan wajib digantikan secara total dengan pasukan baru yang mempunyai komitmen tinggi, idealisma murni, cita-cita politik luhur dan azam membawa perubahan bagi rahmat untuk seluruh rakyat Malaysia.

Ini adalah satu usaha 'al-birri' (kebajikan) dan agama kita menganjurkan kita tolong menolong atas kebaikan.

Apa lagi ada pepatah, musuh kepada musuh kita seharusnya menjadi kawan kita, kecuali kita mencari sebab menjadikan mereka musuh kita.

Sekalipun saya adalah pemimpin kecil PAS, saya melihat telur GHB (Gerakan Harapan Baru) ini perlu disantuni untuk membawa kebaikan kepada perjuangan bersama yang kita tekuni sejak sekian lama, kecuali kuasa yang dulu dianggap 'taghut' sudah di harap menjadi kawan.

Malangnya, saya masih belum sembuh sepenuhnya sehingga saya terhalang untuk bersama.

Hasrat teramai rakyat  Malaysia khususnya anak anak muda untuk melihat perubahan bagi mengakhiri segala keangkuhan kuasa, penindasan dan beban ke atas rakyat jelata hasil salah guna kuasa dan hilangnya pedoman, dan segala macam kemungkaran politik, ekonomi, agama dll, tidak harus dikecewakan.

Derita rakyat adalah derita kita bersama. Harapan rakyat adalah harapan kita bersama.

Saya mendoakan sebuah gerakan untuk membantu meneruskan agenda rakyat belayar di alam nyata politik Malaysia menjadi kenyataan. 'Berlumbalah kamu untuk melaksanakan kebaikan kebaikan....'

DATUK HUSAM MUSA bekas naib presiden PAS dan bekas exco kanan kerajaan negeri Kelantan.


Tiada konspirasi bawah tanah jatuhkan Najib – Tun M Khairil Ashraf

Posted: 20 Jul 2015 08:15 PM PDT

 
mahathir,najib

Tun Dr Mahathir turut menyatakan tiada keperluan menyediakan penyiasat atau ejen khas untuk menyiasat konspirasi menjatuhkan Perdana Menteri.

PETALING JAYA : Tun Dr Mahathir Mohamad berkata tiada konspirasi bagi menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebaliknya hanya pengakuan secara terbuka oleh beliau yang mendesak Najib meletak jawatan.

Bekas Perdana Menteri berkata, tiada keperluan menyediakan penyiasat atau ejen khas untuk menyiasat konspirasi menjatuhkan Perdana Menteri kerana desakan untuk melihat Najib berundur telah diketahui semua orang.

"Adakah terdapat konspirasi? Adakah seseorang atau beberapa orang berkonspirasi seperti gerakan rahsia bawah tanah untuk menjatuhkan Najib.

"Ia mungkin boleh terjadi sebelum ini tetapi selain daripada orang mengadu secara peribadi tentang rasa tidak puas hati mereka dengan pentadbiran Najib, tidak ada orang yang merancang menjatuhkan beliau.

"Itu bukan untuk mengatakan bahawa mereka mengalu-alukan idea beliau meletakkan atau mengosongkan jawatannya. Tetapi perancangan aktif bawah tanah dan tindakan memang tiada ada," katanya dalam entri terbarunya chedet.cc.

Dr Mahathir berkata, beliau secara terbuka mendesak Najib untuk meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

"Jadi, sekali lagi, di mana konspirasinya!! Ia semuanya terbuka. Tiada keperluan untuk berkonspirasi. Ia kempen terbuka supaya beliau berhenti jadi Perdana Menteri," katanya.

Negarawan itu turut menyelar laporan akhbar Utusan Malaysia yang menggunakan tajuk 'mengelirukan' bagi mengelirukan orang ramai dalam menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri.

"Untuk berbuat-buat baik dengan Perdana Menteri, mereka (Utusan) lebih suka mengelirukan orang. Penyuntingnya pandai menulis tajuk berita yang mengelirukan.

"Contohnya, apabila kenyataan dibuat supaya pasukan petugas empat anggota dibiarkan membuat kerja mereka, tajuk beritanya ialah, ia tanda sokongan terhadap Perdana Menteri," katanya.

Beliau turut menyelar seorang Menteri kerana membuat kenyataan 'pra- matang' bahawa tidak ada kesalahan yang dibuat oleh 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

"Kemudian, ada seorang Menteri, selepas mengatakan bahawa laporan interim menunjukkan tidak ada apa-apa kesalahan 1MDB, menasihatkan pula orang lain supaya tidak berkata apa-apa mengenai 1MDB sehingga laporan itu diterbitkan.

"Tetapi, dia sendiri telah membuat kenyataan pra-matang," katanya.

Pendedahan tentang Rosmah punca laman web Sarawak Report disekat? - FMT Reporters

Posted: 20 Jul 2015 07:30 PM PDT

 
Shahbudin_rosmah_skmm_600

Andaian itu dibuat kerana pendedahan terakhir oleh Sarawak Report bukan berkaitan 1MDB atau Perdana Menteri tetapi mengenai Datin Seri Rosmah Mansor.

PETALING JAYA: Pendedahan terhadap Datin Seri Rosmah Mansor yang didakwa telah mendepositkan wang berjumlah RM2 juta ke dalam akaun peribadinya melalui seorang pembantu mungkin punca akses laman web Sarawak Report disekat oleh kerajaan Malaysia.

Andaian itu dibuat oleh bekas Naib Ketua Pemuda UMNO Wangsa Maju, Shahbudin Husin menerusi entri terbaru diblognya, shahbudindotcom.blogspot.com.

Ini kerana katanya, pendedahan terakhir Sarawak Report mengenai negara ini bukanlah berkaitan 1MDB atau Datuk Seri Najib Tun Razak tetapi mengenai isteri Perdana Menteri.

Katanya, selepas pendedahan itu, Rosmah menerusi peguamnya dari firma guaman Norhairan Mohd Nor mahukan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) bertindak terhadap Sarawak Report dibawah Akta SKMM 1988 ( Akta 588 ).

"Nah…sekarang jelas bahawa dengan hanya sekali laporan mengenai Rosmah saja, itu pun bukannya pendedahan tidak benar atau fitnah, tindakan terus diambil terhadap Sarawak Report sedangkan selama berbulan-bulan dan pelbagai pendedahan mengenai Najib dan 1MDB, langsung tiada apa-apa bunyi pun daripada SKMM.

"Meskipun kerajaan boleh menafikan tindakan terhadap Sarawak Report ini ada kaitan dengan gesaan Rosmah yang mahukan SKMM segera bertindak, namun itulah persepsi yang sedang berkembangbiak dalam pemikiran ramai ketika ini," tulisnya.

Shahbudin berkata, kerajaan sepatutnya sudah lama mengambil tindakan menyekat akses laman itu jika benar laporan dan pendedahan Sarawak Report mengganggu kestabilan negara.

Ini kerana, pendedahan Sarawak Report mengenai 1MDB dan kaitannya dengan Najib juga bukanlah perkara baru, sebaliknya sudah dilakukan sejak berbulan-bulan sebelum ini, katanya.

Shahbudin berkata, ramai juga yang menyifatkan tindakan menyekat Sarawak Report ini sebagai langkah terdesak kerajaan pimpinan Najib untuk mengelak rakyat mendapat maklumat yang benar dan rencam daripada pelbagai sumber.

"Dengan tindakan menyekat ini, kerajaan pimpinan Najib yang selalu melaungkan keterbukaan dan merendah diri dengan mengatakan "era kerajaan mengetahui segala-galanya sudah berakhir" ternyata hanya mainan di bibir untuk memukau sokongan rakyat terhadapnya.

"Najib seolah-olah sedang membawa kerajaan di era langit terbuka ini berundur ke belakang dan hanya mahukan mereka mempercayai maklumat daripada mereka saja," katanya.

Tempoh tamat, tiada berita siasatan akaun Rosmah

Posted: 20 Jul 2015 06:41 PM PDT



Peguam kepada isteri perdana menteri Rosmah Mansor enggan mengulas perkembangan permintaan mereka kepada Bank Negara untuk menyiasat bagaimana butiran akaun bank beliau bocor, seminggu selepas tarikh akhir berakhir.

Ditanya sama ada Bank Negara telah memenuhi permintaan mereka, peguam Noorharjan Mohd Noor tidak menjawab secara langsung.

"Sekiranya terdapat perkara yang boleh dinyatakan kepada umum, ia akan dilakukan melalui kenyataan media," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Pada 9 Julai, laman web pembocor maklumat Sarawak Reportmenyiarkan dokumen yang didakwa dibocorkan oleh penyiasat Malaysia yang mendakwa sejumlah RM2juta telah didepositkan ke akaun yang dikatakan milik Rosmah daripada 10 Februari hingga 23 April melibatkan lapan transaksi.

Laman web itu tidak pasti mengenai sumber wang tersebut tetapi individu yang membuat deposit itu dikenali Roslan Sohari, yang dikatakan kakitangan Pejabat Perdana Menteri.

- mkini




Gugurkan tuduhan Akta Hasutan terhadap Ali Tinju Khairil Ashraf

Posted: 20 Jul 2015 06:00 PM PDT

 
ali-tinju_gani-patail_law_600

PKR mendakwa Akta Hasutan digunakan semata-mata untuk mewujudkan persepsi bahawa undang-undang itu diperlukan untuk mengekalkan keharmonian kaum.

PETALING JAYA : PKR mendesak kerajaan dan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail menggugurkan tuduhan mengikut Akta Hasutan terhadap Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu, Mohd Ali Baharom atau Ali Tinju.

Ahli Biro Politik PKR, N Surendran berkata, banyak lagi undang-undang lain yang boleh digunakan untuk mendakwa Ali Tinju berhubung insiden di Plaza Low Yat baru-baru ini.

"Mengapa pihak berkuasa berkeras menggunakan Akta Hasutan apabila terdapat banyak undang-undang lain yang sesuai untuk mendakwa dia?.

"Dia boleh didakwa di bawah Kanun Keseksaan Seksyen 506 (ugutan jenayah), 504 (menggugat keamanan) atau 505 (kerosakan awam)," katanya menerusi kenyataan media.

Surendran berkata, dakwaan terhadap Ali Tinju mengikut Akta Hasutan semata-mata untuk mewujudkan persepsi bahawa undang-undang itu diperlukan untuk mengekalkan keharmonian kaum.

Katanya, Akta Hasutan tidak diperlukan kerana terdapat banyak undang-undang lain di bawah Kanun Keseksaan yang bertujuan mengekalkan keamanan.

"Tidak dapat dinafikan Akta Hasutan telah secara meluas diguna untuk mendakwa pembangkang, peguam, masyarakat sivil dan aktivis yang bersuara menentang kerajaan.

"Malaysia tidak boleh menikmati kebebasan dan demokrasi selagi Akta Hasutan ada," katanya.

Sehubungan itu, katanya, PKR mendesak kerajaan memansuhkan segera Akta Hasutan yang menindas dan anti-demokratik.

Salah Laku, Rasuah Jejas Ekonomi !!

Posted: 20 Jul 2015 05:30 PM PDT

Menjadi AkuLah's photo.
Umno bn juara mengalih isu. Kali ni percubaan nampak sdkt hardcore kerana saat ini umno menghadapi isu yg amat2 besar. 

Percubaan yg di buat kali ini dgn menyalahkan pihak lawan. Adakah ini kerja team propaganda Bn? Klu kerja team propaganda BN, Byk sgt lagi la kena bljr. 

Cara alih isu tu nampak sgt bodoh. Dah la bodoh, bertempek pulak tahi di tinggalkan. Agaknya ini kalilah BN akan betul2 goyang. 

Hakikatnya jikalau ingin mengalih isu, biarlah terjawab isu yg di utarakan rakyat. 

Baru rakyat diam. Ni jwpn pun lari topik. Mcm budak darjah 1 je. Selesaikah persoalan2 rakyat marhein dgn jawapan mcm tu? 

Aku akan kata, inilah kifarah kpd mereka kerana menzalimi org yg tidak bersalah. 


Msh sempat lg klu nk bertaubat dgn lpskan beliau dari penjara dan memohon maaf secara terbuka. Madey pun skrg sedang melihat kemusnahan yg dia lakukan. Masihkah tidak sedar? 

Madey mmg lupa mengenai doa seorg insan supaya dia di panjangkan umur supaya dia lihat kemusnahan yg dia lakukan. Fakta utama skrg apa yg tak ada org blh nafi, Madey sgt tkt legasi yg dia bina musnah.. Titik.

*SegalaPujianKepadaAllahS.W.T

Gerakan Harapan Baru selari pegangan Nik Aziz – Husam Musa - Mohamad Fadli

Posted: 20 Jul 2015 05:00 PM PDT


husan-musa_nik-aziz_600

Nik Aziz pernah berharap agenda Islah bernegara dan berkerajaan diteruskan dengan menggantikan kerajaan sedia ada dengan pasukan baru.

PETALING JAYA: Datuk Husam Musa berkata penubuhan Gerakan Harapan Baru (GHB) oleh bekas pemimpin utama Pas selari dengan pegangan bekas Mursyidul Am Pas, Allahyarham Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Bekas Naib Presiden Pas itu berkata, Nik Aziz sebelum ini berharap agar agenda Islah bernegara dan berkerajaan diteruskan dengan keyakinan kerajaan sedia ada perlu dan wajib digantikan secara total dengan pasukan baru.

"Pasukan baru itu haruslah mempunyai komitmen tinggi, idealisma murni, cita-cita politik luhur dan azam membawa perubahan bagi rahmat untuk seluruh rakyat Malaysia.

"Sekalipun saya adalah pemimpin kecil Pas, saya melihat telur GHB ini perlu di santuni untuk membawa kebaikan kepada perjuangan bersama yang kita tekuni sejak sekian lama, kecuali kuasa yang dulu dianggap taghut (melampaui batas) sudah di harap menjadi kawan," katanya dalam kenyataan.

Tambah Husam, GHB juga menjadi hasrat teramai rakyat Malaysia khususnya anak anak muda untuk melihat perubahan.

"Perubahan itu bagi mengakhiri segala keangkuhan kuasa, penindasan dan beban ke atas rakyat jelata hasil salah guna kuasa dan hilangnya pedoman, dan segala macam kemungkaran politik, ekonomi, agama," katanya lagi.

Beliau turut mendoakan sebuah gerakan untuk membantu meneruskan agenda rakyat belayar di alam nyata politik Malaysia menjadi kenyataan.

Ayuh Kita Ke Kg. Manjoi Ipoh Pada 26 Julai Jalam 9 Malam

Posted: 20 Jul 2015 09:00 AM PDT

Paparan skrin Papagomo terbaru- KPN minta Azri berdiam diri FMT Reporters

Posted: 20 Jul 2015 08:30 AM PDT

 
papagomo,deal

Paparan skrin yang baharu di laman sosial Facebook yang sama, 'Papagomo Original' dipercayai milik Wan Muhammad Azri Wan Deris turut menyatakan ia sebagai, "bukti segala kekusutan telah diselesaikan sejak semalam.."


PETALING JAYA: Susulan paparan skrin yang diviralkan mengenai dakwaan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar sedia menyelesaikan 'isu Low Yat' dengan bayaran RM20,000, satu lagi paparan skrin dimuatnaik pada petang Isnin rentetan penafian tersebut.

Paparan skrin yang baharu di laman sosial Facebook yang sama, 'Papagomo Original' dipercayai milik Wan Muhammad Azri Wan Deris turut menyatakan ia sebagai, "bukti segala kekusutan telah diselesaikan sejak semalam.."

Tulisnya, "Saya juga memberi ruang sepenuhnya kepada pihak #‎PDRM‬ dan KPN dalam meneruskan siasatan terhadap insiden pergaduhan di #‎Lowyat‬… saya tak akan masuk campur lagi tapi, saya akan terus menerus menentang bangsa ‪#‎Cina‬ DAPig yang semakin naik kepala dan cuba merampas tanah #‎Melayu‬.

"Takbir , Allahuakhbar -Papagomo."

Dalam paparan skrin Whatsapp yang dikatakan merakam perbualan di antaranya dan Khalid, Azri meminta maaf atas tindakan printscreen perbualan antara mereka berdua.

"Saya dahpun padamkan. Minta hal ini jangan diperbesarkan boleh? Masih Hari Raya dan saya harap Tan Sri boleh maafkn kesilapan saya," tulis paparan itu.

Manakala, ia didakwa dibalas oleh KPN dengan kata-kata, "Ok, tapi kamu jangan buat lagi Azri.
This is nation matter… deal with it or silent."

Terdahulu, peguam Papagomo, Ahmad Shuaib Ismail menjelaskan akaun Facebook itu bukan kepunyaan anak guamannya.

KPN pula menafikan beliau terlibat dalam perbualan pesanan ringkas Whatsapp meminta rasuah sebanyak RM20,000 untuk menyelesaikan kes penulis blog itu yang ditahan pada Selasa lalu kerana didakwa menyebarkan berita palsu berhubung insiden Low Yat.

Putar Belit Tuan Presiden ?

Posted: 20 Jul 2015 08:06 AM PDT

Perasmian Facebook smile emoticon

Jom kita belajar cara ustaz lebai menipu

Wartawan: apa akan jadi kepada PR jika Pas fasakh Dap?

Haji hadi: saya tak tahu itu semua dalam ilmu ALLAH
......
(after a month)


Wartawan: Bagaimana pandangan tuan guru dengan Harapan Baru

Haji hadi: Harapan Baru mampu bertahan selama 2 tahun

Ana: macam mana haji hadi boleh tahu selama 2 tahun bukannya ia adalah bawah pengetahuan Allah

Haji hadi: Ermmm... Barua... Broker... Jebon... Anjing... Kipidap

Gerakan Harapan Baru selari pegangan Nik Aziz – Husam Musa Mohamad Fadli

Posted: 20 Jul 2015 08:21 AM PDT

 
husan-musa_nik-aziz_600

Nik Aziz pernah berharap agenda Islah bernegara dan berkerajaan diteruskan dengan menggantikan kerajaan sedia ada dengan pasukan baru.

PETALING JAYA: Datuk Husam Musa berkata penubuhan Gerakan Harapan Baru (GHB) oleh bekas pemimpin utama Pas selari dengan pegangan bekas Mursyidul Am Pas, Allahyarham Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Bekas Naib Presiden Pas itu berkata, Nik Aziz sebelum ini berharap agar agenda Islah bernegara dan berkerajaan diteruskan dengan keyakinan kerajaan sedia ada perlu dan wajib digantikan secara total dengan pasukan baru.

"Pasukan baru itu haruslah mempunyai komitmen tinggi, idealisma murni, cita-cita politik luhur dan azam membawa perubahan bagi rahmat untuk seluruh rakyat Malaysia.

"Sekalipun saya adalah pemimpin kecil Pas, saya melihat telur GHB ini perlu di santuni untuk membawa kebaikan kepada perjuangan bersama yang kita tekuni sejak sekian lama, kecuali kuasa yang dulu dianggap taghut (melampaui batas) sudah di harap menjadi kawan," katanya dalam kenyataan.

Tambah Husam, GHB juga menjadi hasrat teramai rakyat Malaysia khususnya anak anak muda untuk melihat perubahan.

"Perubahan itu bagi mengakhiri segala keangkuhan kuasa, penindasan dan beban ke atas rakyat jelata hasil salah guna kuasa dan hilangnya pedoman, dan segala macam kemungkaran politik, ekonomi, agama," katanya lagi.

Beliau turut mendoakan sebuah gerakan untuk membantu meneruskan agenda rakyat belayar di alam nyata politik Malaysia menjadi kenyataan.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Mat Sabu: GHB Akan Teruskan Agenda Pakatan Rakyat, Nafi Jadi Proksi DAP

Posted: 20 Jul 2015 04:12 PM PDT

1,000 beri sokongan pada 'Harapan Baru' di Perlis

Kira-kira 1,000 orang hadir dalam siri ceramah kumpulan Gerakan Harapan Baru (GHB) yang ditubuhkan oleh kumpulan progresif PAS, di Perlis - negeri kelahiran Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din - malam tadi.

Meskipun hujan turun di sebelah petang, ia tidak menghalang hadirin memenuhi kawasan lembab di lokasi ceramah di Kangar bagi mendengar ucapan daripada kepimpinan GHB.

Diketuai oleh bekas timbalan presiden PAS Mohamad Sabu, pemimpin gerakan itu begitu berhati-hati supaya tidak mengkritik secara terbuka kepada rakan mereka dalam parti termasuk kumpulan ulama dan Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang, yang boleh mengundang kritikan balas.

Bagaimanapun, hadirin memberi maklum balas ketika barisan kepimpinan GHB membidas kepimpinan PAS yang baru-baru ini muncul dengan menyokong Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak yang bergelut dengan dakwaan penyaluran wang 1MDB.

Antara yang berucap ahli parlimen Parit Buntar Datuk Mujahid Yusof Rawa, ahli parlimen Sepang Hanipa Maidin, peguam dan anak lelaki kepada bekas presiden PAS Faiz Fadzil Noor dan Aida Yusof Rawa yang membuat kenyataan untuk menunjukkan PAS beralih dari perjuangan asal dan mengapa GHB perlu disokong.

Mereka turut merayu supaya rakyat menyokong usaha "Selamatkan Malaysia" dengan menukar pemerintahan dan tidak hanya menukar Najib.

Mohamad atau mesra dipanggil Mat Sabu memberikan ucapan berapi dengan menyatakan bagaimana PAS memainkan peranan penting membawa Islam ke persada politik arus perdana sejak ditubuhkan pada 1951.

PAS juga telah menyertai BN sebelum ini seperti mana mereka menyertai Barisan Alternatif pada 1999 dan Pakatan Rakyat pada 2008 untuk mempromosikan perjuangan Islam.

"Tetapi sejak akhir ini, kita lihat ada beberapa perubahan dalam PAS. Malaysia adalah negara demokrasi dan kita mengadakan pilihan raya setiap lima tahun. Tapi sejak kita mengamalkan sistem first past the post, kemenangan kita ditentukan oleh siapa yang dapat banyak undi, bukan siapa yang kuat.

"Kita perlu berkerja dengan komuniti dan parti lain. Kita lihat sekarang parti ini yang banyak memberi sumbangan, telah meninggalkan arena yang menjadikan serba mungkin bagi semua kaum,"
katanya, merujuk kepada gabungan pembangkang Pakatan Rakyat.

Beliau merujuk keputusan perwakilan PAS pada muktamar PAS ke 61 di Kuala Selangor bulan lalu yang mana cadangan Dewan Ulama untuk memutuskan hubungan dengan DAP diterima tanpa bahas.-mk


DAP kedekut, tidak pernah bagi 'proksi' sesen pun, kata Mat Sabu

Dituduh proksi DAP, pengerusi protem Gerakan Harapan Baru (GHB) Mohamad Sabu berkata, kumpulan yang baru dilancarkan itu tidak pernah menerima walau satu sen pun daripada parti sekular itu.

Bekas timbalan presiden PAS itu berkata, walau apa tuduhan dilempar PAS, GHB sebenarnya berfungsi dengan sendiri dan berdikari.

Walaupun beliau memberitahu media, tidak mahu bertindak balas terhadap tuduhan pengkritik yang pergerakan itu proksi DAP, beliau berkata sesuatu yang 'normal' bagi GHB dihentam sebegitu rupa.

"Tuduhan begitu perkara biasa. Tetapi sehingga sekarang, kami tidak pernah menerima satu sen pun dari DAP. Banyak kedekut ini DAP.

"Kami gunakan dana sendiri untuk program kami," katanya kepada pemberita selepas ceramah GHB di Kangar, Perlis, malam tadi.

Minggu lepas, bekas setiausaha agung PAS Datuk Mustafa Ali mendakwa, GHB hanya berperanan sebagai proksi DAP.

Kumpulan yang masih menunggu kelulusan Pendaftar Pertubuhan itu ditubuhkan bekas pemimpin PAS progresif, juga merancang menubuhkan sebuah parti Islam baharu.

Katanya, GHB yang dilancarkan Isnin 13 Julai lalu, tidak akan mendapat kepercayaan orang Melayu atau sokongan majoriti ahli PAS.

Wujud pergeseran ketika ini antara PAS, yang kini dikuasai sepenuhnya oleh ulama, dan DAP.

DAP sangat kritikal terhadap agenda hudud PAS dan ia menyebabkan PAS memutuskan hubungan dengan parti sekular itu, menyebabkan gabungan pembangkang Pakatan Rakyat (PR) terkubur.

GHB, diterajui pemimpin progresif PAS yang pro-PR dan popular di kalangan rakan mereka dalam PKR dan DAP, kini sedang berusaha membentuk sebuah partinya sendiri, yang akan membuka jalan kepada penubuhan sebuah gabungan parti pembangkang yang baharu.

Disebabkan usaha GHB ini, kepimpinan PAS dilaporkan mengambil tindakan tatatertib terhadap Mohamad dan PAS bekas naib presiden Salahuddin Ayub.

Kedua-dua pemimpin dilabel pengkhianat kerana didakwa "memusnahkan parti dari dalam", ketua penerangan PAS Nasruddin Hassan dipetik berkata, dalam satu laporan minggu lalu, selepas GHB dilancarkan secara rasmi.

Ditanya jika ada dipanggil bagi menjelaskan tuduhan pengkhianat itu, beliau berkata tidak menerima komunikasi sebegitu daripada parti.

Sementara itu, ahli Parlimen DAP Bukit Mertajam Steven Sim, yang juga salah seorang penceramah malam tadi, juga ketawa dengan label "proksi DAP" yang diberi kepada GHB.

"Kalau sesiapa hendak jadi proksi, mereka akan pergi kepada Umno, mereka yang ada duit.

"Kenapa pula satu pihak yang mempunyai agendanya tersendiri mahu menjadi proksi DAP apabila ia tiada duit banyak untuk dihulurkan? Fikirlah sendiri," katanya dalam ucapannya pada awal majlis itu. -TMI



GHB ingatkan orang Melayu jangan terpedaya mainan

Orang Melayu mesti berhenti membiarkan diri mereka ditipu dan terperangkap dengan permainan perkauman, kata Ahli Jawatankuasa Pusat Gerakan Harapan Baru (GHB) Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa.

Susulan pergaduhan di Plaza Low Yat, Kuala Lumpur baru-baru ini yang berkaitan sentimen perkauman, ahli Parlimen Parit Buntar itu berkata, kelakuan yang baik atau buruk tiada kaitan dengan mana-mana kaum.

"Dalam semua kaum, ada orang yang baik, ada jahat. Apabila kita menentang Umno, kita menentang pemimpinnya. Itu tidak bermakna kita menentang orang Melayu, tetapi kita menentang semua orang Melayu yang korup.

"Jika seorang Melayu mencuri, kita tidak boleh pertahankan orang itu," katanya menyifatkan tindakan sebegitu sebagai 'asabiyah dan jahiliah'.

"Cukuplah. Janganlah kita diperdayakan lagi," katanya pada ceramah GHB yang dihadiri ratusan orang di Kangar, Perlis, malam tadi.

Dalam kejadian di Plaza Low Yat 11 Julai lalu, sekumpulan belia Melayu didakwa melarikan telefon pintar dari sebuah kedai ketika jurujual yang melayan mereka berpaling untuk mendapatkan hadiah percuma.

Kejar-mengejar terjadi dan peniaga telefon bimbit di kedai lain menangkap suspek dan dikatakan membelasah mereka sebelum menyerahkan kepada pengawal keselamatan plaza itu yang kemudiannya menghubungi polis.

Salah seorang suspek kemudiannya dibebaskan polis, dan dia dipercayai kembali ke plaza itu dengan rakan-rakannya dan menyerang kedai di mana pekerjanya membantu menahan suspek itu sebelumnya.

Malam esoknya, kira-kira 200 orang berkumpul di plaza itu selepas kejadian itu menjadi viral di media sosial, memaksa pihak berkuasa mengarahkan perniagaan di premis itu ditutup awal.

Polis mengepung kawasan itu, tetapi orang ramai berkumpul semula selepas tengah malam dan pergaduhan tercetus dengan topi keledar dan barangan lain dilempar kepada satu sama lain.

Sekurang-kurangnya lima orang, termasuk kakitangan media, dilaporkan cedera dalam kejadian itu.

Polis sedang menyiasat beberapa orang kerana kesalahan menghasut, termasuk blogger Papagomo dan ketua bahagian Umno Bagan Datuk Dr Shaikh Hussein Mydin. Setakat ini, hanya aktivis Mohd Ali Baharom didakwa atas tuduhan memfitnah susulan kenyataan yang dibuatnya ketika pergaduhan itu.

Mujahid berkata, orang Melayu perlu sedar, bukan orang Cina yang menjadi punca masalah dan kontroversi yang melibatkan Putrajaya.

"Bukan DAP atau orang Cina yang mendatangkan mudarat kepada negara," katanya, mengambil contoh skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Majlis Amanah Rakyat (Mara) Inc terlebih bayar RM66.2 juta bagi tiga hartanah di Melbourne, dan pelbagai masalah dengan Felda.

Beliau juga menggesa orang ramai memberi tekanan kepada kerajaan untuk menghukum mereka yang mengganggu keharmonian antara kaum dan agama di Malaysia, tanpa mengira siapa mereka.

"Jika seseorang menghasut kebencian dan menimbulkan kekacauan, individu itu mesti dihukum," katanya sambil menyatakan rasa kesal terhadap keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang menolak rang undang-undang keharmonian cadangan Majlis Perundingan Perpaduan Negara bagi mengekalkan Akta Hasutan.

Sementara itu, pengerusi pro tem GHB Mohamad Sabu berkata, mainan perkauman pernah dimainkan sebelum ini, terutamanya menjelang pilihan raya, dan menggesa rakyat supaya tidak terperangkap di dalamnya.

Beliau juga menyokong saranan ketua parlimen DAP Lim Kit Siang supaya satu Suruhanjaya Diraja Kebenaran dan Rekonsiliasi ditubuhkan bagi mendedahkan punca sebenar keganasan di Plaza Low Yat.

Sementara itu, ahli Parlimen DAP Bukit Mertajam Steven Sim, dalam ceramahnya berkata, parti berasaskan Melayu memainkan perasaan takut rakyat bagi mengekalkan kawalannya atas pengundi Melayu.

Katanya, parti tersebut dapat meneruskan kuasa dengan membuat masyarakat percaya yang kepentingan mereka menjadi pertaruhan dan mereka akan kehilangan bahasa, budaya dan agama mereka.

Beliau berkata, gerakan baharu yang dimulakan pemimpin PAS progresif itu, diketuai Mohamad, akan memperkenalkan politik jenis baru yang memberikan keyakinan kepada orang Melayu, bukan menanam sifat takut dalam diri mereka.

"Kami berharap untuk mempunyai politik baharu yang akan memberikan rakyat keyakinan... Tanpa mengira kaum, kita semua dalam kapal yang sama dan kita semua boleh maju bersama," katanya.

GHB, cetusan idea ahli PAS yang progresif, dan disokong kumpulan sivil, sedang dalam proses untuk didaftarkan sebagai sebuah pertubuhan bukan kerajaan sebelum ia meneruskan untuk menjadi sebuah parti politik Islam yang baharu, yang berjanji untuk menjadi lebih inklusif, progresif dan terbuka kepada semua kaum.


HARAPAN BARU DI PERLIS




ULASAN GB

Nampaknya PAS kini semacam "bersatu" dengan UMNO menyerang DAP, sekaligus menyerang GHB.

Sebelum ini GHB dituduh dengan pelbagai tuduhan, cacian dan makian kerana masih berbaik-baik dengan DAP. Isu perkauman dan keagamaan dicanangkan untuk membangkitkan kebencian orang Melayu & Islam terhadap DAP.

Namun mujur rakyat sudah membuka mata lebih awal rentak permainan kedua-dua parti tersebut dimana PAS yang sebenarnya telah dipermainkan oleh UMNO BN di dalam isu hudud.

Sehingga kini, bil persendirian yang dihebohkan berkaitan Enakmen Kanun Jenayah Syariah masih gagal dibentangkan. PAS kini akhirnya menjadi mangsa kepada kebodohan sendiri apabila Bil tersebut lansung tidak dipedulikan oleh kerajaan UMNO BN dan PAS kehilangan rakan yang selama ini banyak membantunya mencapai kemenangan di dalam pilihanraya, iaitu DAP, terutama di kerusi-kerusi pengundi campuran.

GHB mengisi ruang kosong yang ditinggalkan PAS itu, menjalinkan tahaluf siyasi dengan DAP.

Dan apabila itu berlaku, GHB dituduh pula proksi DAP.

Hukum kebenaran dan keadilan akan terus berjalan. PAS terus menjadi mangsa perbodohan oleh UMNO BN. GHB pula terus menerima sokongan rakyat, kini bukan sekadar dari kalangan umat Islam tetapi juga bukan Islam kerana parti baharu yang bakal ditubuhkan ini adalah sebuah parti kendatipun berteraskan Islam namun akan membuka pintunya untuk bukan Islam menyertainya asalkan menerima dasar Islam.

SELEPAS DAKWAAN , KELUARGA DSAI DIBENAR MELAWAT HARI INI

Posted: 20 Jul 2015 03:59 PM PDT

Selepas dibantah,keluarga DSAI dibenarkanmelawat beliau pada hari ini, ianya diberitahu petang semalam kepada keluar beliau. Itu pun hanya kaum keluarga terdekat sahaja yang dibenarkan melawat. Iaitu Isteri anak, abang, adik.
Walau pun Mahathir pernah memenjarakan beliau, namun peraturan melawat DSAI di hari raya pertama dibenarkan. Adakah Najib lebih zalim dari Mahathir?
 Timbalan Pengarah Dasar Kepenjaraan, Jabatan Penjara Supri Hashim berkata jabatan itu menetapkan perjumpaan khas untuk tahanan penjara yang beragama Islam dengan keluarga mereka sempena perayaan itu pada hari raya ketiga dan keempat.  – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Julai, 2015.

PETIKAN DARI FINANCIAL DAILY: BAGAIMANA JHO LOW DAN PETROSAUDI MENIPU MALAYSIA SEBANYAK 1.8 BILLION TUNAI.

Posted: 20 Jul 2015 02:29 AM PDT

" Kami telah menyiarkan secara terbuka untuk mendapatkan maklumat dan juga laporan yang betul,mungkin yang terakhirnya bagi usaha kami dimana kami akan menyerahkan semua laporan kami kepada penguasa yang menyiasat penyelewengan 1 MBD dan akan menolong melalui berbagai cara yang kami lakukannya semampu mampu."








 

"Kami mempunyai tanggungjawab untuk mencari dan melaporkan kebenaran. Laporan kami mengenai 1MDB telah mendedahkan bagaimana sekumpulan individu - rakyat Malaysia dan orang asing - merancang penipuan berbilion ringgit terhadap rakyat Malaysia.

"Bagaimana boleh tugas yang telah kita lakukan dianggap sebagai konspirasi politik?" soal The Edge dalam nota penerbit bersama dengan laporan itu.

BERGAMBAR: SUMBANGAN DI PERLIS SEMALAM MENCECAH 4500...PETANDA BAIK UNTUK BAKAL PARTI BARU....

Posted: 19 Jul 2015 10:37 PM PDT

 oleh:wrlr
IHSAN GABAR :  Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi,Zainol fakar,
"Tuduhan begitu perkara biasa. Tetapi sehingga sekarang, kami tidak pernah menerima satu sen pun dari DAP. Banyak kedekut ini DAP.
"Kami gunakan dana sendiri untuk program kami," katanya kepada pemberita selepas ceramah GHB di Kangar, Perlis, malam tadi.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dap-kedekut-tidak-pernah-bagi-proksi-sesen-pun-kata-mat-sabu#sthash.IybI7rSE.dpuf

"Tuduhan begitu perkara biasa. Tetapi sehingga sekarang, kami tidak pernah menerima satu sen pun dari DAP. Banyak kedekut ini DAP.
"Kami gunakan dana sendiri untuk program kami," katanya kepada pemberita selepas ceramah GHB di Kangar, Perlis, malam tadi.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dap-kedekut-tidak-pernah-bagi-proksi-sesen-pun-kata-mat-sabu#sthash.IybI7rSE.dpuf


Perlis kecil saja. Ada yang datang untuk menyokong, ada yang nak tinjau, ada yang mahukan pencerahan, ada yang minat Mat Sabu, ada yang mahu bersama rakyat dan membela mereka.


 



Ada juga yang berceramah di belakang membantah GHB. Ada yang perli, "Ambillah gambar bagi nampak ramai."
 
Apa pun, itulah keistimewaan kita. Bersama untuk menumbangkan Umno/BN walaupun berbeza gaya fikir dan persepsi. Itu normal.

Terima kasih kepada kawan-kawan yg membanjiri ceramah GHB di Kangar malam tadi. Terima kasih tak terhingga kerana menghulur sumbangan ke dalam karung hijau kami. Ini angkanya - 4510.

Pohon maaf atas sebarang kelemahan. Maklumlah, kami orang baru.
 
Antara pimpinan yang hadir malam ini termasuk pimpinan PKR dan DAP.

Gerakan Anak Muda sudah menyatakan sokongan mereka untuk Gerakan
#Harapanbaru.

"Tuduhan begitu perkara biasa. Tetapi sehingga sekarang, kami tidak pernah menerima satu sen pun dari DAP. Banyak kedekut ini DAP.
"Kami gunakan dana sendiri untuk program kami," katanya kepada pemberita selepas ceramah GHB di Kangar, Perlis, malam tadi.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dap-kedekut-tidak-pernah-bagi-proksi-sesen-pun-kata-mat-sabu#sthash.IybI7rSE.dpuf

 

"Tuduhan begitu perkara biasa. Tetapi sehingga sekarang, kami tidak pernah menerima satu sen pun dari DAP. Banyak kedekut ini DAP.
"Kami gunakan dana sendiri untuk program kami," katanya kepada pemberita selepas ceramah GHB di Kangar, Perlis, malam tadi.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dap-kedekut-tidak-pernah-bagi-proksi-sesen-pun-kata-mat-sabu#sthash.IybI7rSE.dpuf

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT