Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


Arul Kanda sudah bohong beberapa kali, kata Dr M

Posted: 10 Jun 2015 03:00 AM PDT

Presiden syarikat bermasalah 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy digelar "pembohong" oleh salah seorang pengkritik hebat firma itu Tun Dr Mahathir Mohamad, selepas beliau ditangkap kerana tidak bercakap benar beberapa kali terhadap urus niaganya.

Dr Mahathir, yang juga bekas perdana menteri, berkata walaupun 1MDB baru-baru ini menjelaskan urus niaga dan apa yang ia laburkan, beliau tidak berpuas hati dengan penjelasan kerana ia datangnya daripada Arul Kanda.

"Saya tertarik dengan kemampuan 1MDB melabur RM42 bilion dalam banyak perniagaan. Saya seharusnya berpuas hati sepenuhnya dengan bagaimana 1MDB membelanjakan pinjaman besar yang dipinjam," katanya dalam blog popularnya chedet.cc.

"Tetapi malangnya tidak. Saya tidak percaya, kerana maklumat itu datang daripada CEO semasa, Arul Kanda Kandasamy. Dan Arul ditangkap berbohong beberapa kali." – TMI

Artikel Penuh: http://bm.malaysia-chronicle.com Zack Ahmad's photo.
 During your time, you are also a BIG LIAR !!

Kit Siang: Pesanan Anwar hanya untuk Hadi

Posted: 10 Jun 2015 02:15 AM PDT


Kit Siang: Pesanan Anwar hanya untuk HadiKUALA LUMPUR - Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang menyifatkan amanat dari bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim seperti yang dilaporkan hari ini ditujukan kepada Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Namun, menurut Kit Siang, apa yang penting adalah kemampuan PR dalam mengekalkan kerangka kerjasama politik yang terbina.

"Ini merujuk kepada Hadi tapi apa yang mustahak ialah sama ada kita boleh... kedudukan mengenai kerangka kerjasama PR menjadi asas PR khasnya prinsip konsensus. Inilah isu yang pokok," katanya ketika ditemui di lobi Dewan Rakyat, hari ini.

Melalui pesanan yang disampaikan oleh Biro Politik PKR, N.Surendran, Anwar menzahirkan kekesalan dan mahu Pas mengkaji semula usul yang diluluskan pada muktamar lalu.

Malah menurut Surendran, Anwar turut menyampaikan pesanan khusus kepada Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Kit Siang.

Namun ketika ditanya jika ada sebarang pesanan khasnya, Kit Siang menafikannya.

"Tidak (sebarang pesanan khas untuk DAP). Ia kerangka kerjasama, asas kepada PR. Tidak ada kerangka kerjasama,, tidak ada konsensus yang beroperasi, di mana PR?

"Rakyat menaruh harapan tinggi pada PR dalam Pilihanraya Umum ke-13 sebab kerangka kerjasama. Kerangka itu adalah jambatan dan (jika) prinsip konsensus dicabul, tiadalah PR," katanya.

Sabtu lalu, Pas meluluskan usul Dewan Ulama untuk memutuskan hubungan dengan DAP tanpa bahas. - SH

Mujahid: PAS hipokrit jika tidak keluar Pakatan

Posted: 10 Jun 2015 01:30 AM PDT

Kini semua orang tahu bahawa keputusan pemilihan dalam muktamar PAS memberi satu petunjuk yang amat jelas – para perwakilan telah bersuara dan mahukan golongan agamawan menerajui pimpanan parti di peringkat Pusat.

Keputusan ketiga-tiga Dewan dalam PAS iaitu Dewan Pemuda, Muslimat dan Ulama juga memberi petunjuk yang sama.

Isu sama ada pimpinan PAS yang ada sekarang adalah pemimpin dari chai tertentu tidak lagi menjadi persoalan.

Hakikatnya saf pimpinan PAS yang ada adalah jelas diwakili secara majoritinya golongan ustaz dan agamawan yang mesra presiden PAS. Mereka akan dilihat sentiasa menyokong segala keputusan presiden PAS tanpa berbelah bahagi.

Hakikat ini diperakui sendiri oleh ketua Dewan Ulama yang baru iaitu Dato Dr Mahfoz Mohamed dalam temuramah beliau bersama akhbar Mingguan Malaysia Ahad lepas.

Antara lain beliau dilaporkan berkata PAS tidak boleh membuat keputusan kerana dominasi golongan profesional.

"Sebab itulah kadang kadang tok guru terpaksa buat keputusan sendiri.Beliau merujuk kepada Majlis Syura sahaja.

"Kalau dibawa kepada AJK pusat memang kalah. Kali ini apabila kebanyakan AJK sokong ulama maka memang kerja akan menjadi mudah kerana masing-masing tahu dasar-dasar PAS.

"Semua ustaz memahami perkara itu dan memang kesetiaan mereka kepada presiden akan lebih kukuh."

Jelas daripada kenyataan Dato Dr Mahfoz tersebut bahawa selama ini golongan profesional atau juga digelar sebagai golongan progresif dalam PAS menjadi penghalang utama kepada presiden PAS dalam membuat satu satu keputusan.

Jika mengikut logik ketua Dewan Ulama PAS, kekalahan golongan progresif dalam PAS ini sekali gus, akan memudahkan kerja-kerja presiden PAS.

Mungkin kita perlu menyoroti ke belakang sedikit dan melihat senario yang berlaku sebelum proses pemilihan tersebut dilakukan. Kita bukan sahaja melihat betapa aktif dan agresifnya kempen golongan ulama dalam PAS, tetapi juga dua aliran atau jalur pemikiran dalam PAS.

Satu golongan yang boleh dikatakan mempromosi politik eksklusif yang tercerna dalam slogan mempertahan kepimpinan ulama. Ia amat berlawanan dengan politik inklusif yang PAS cuba tonjolkan sebelum ini dengan slogan seperti PAS for All, Islam rahmat untuk semua dan lain-lain.

Politik inklusif ini bertujuan bagi memastikan PAS dibawa ke pentas utama dalam persada politik Malaysia.

Bertolak daripada slogan kepimpinan ulama itu, ia membawa mesej yang amat jelas dan keras kepada para perwakilan bahawa kompromi dan toleransi PAS dengan rakan Pakatan khususnya DAP telah melepasi tahap yang dibenarkan oleh Islam sekali gus menghilangkan jati diri PAS sebagai sebuah gerakan Islam.

Politik esklusif itu menyebabkan mana-mana pihak dalam PAS yang kritikal dengan pendekatan tersebut dilihat sebagai tembok penghalang untuk PAS mempertahankan jati diri Islamnya.

Bukan sahaja pelbagai label diwujudkan bagi melabel tembok penghalang tersebut, malahan di saat akhir kempen pemilihan, ahli PAS khususnya para perwakilan terpaksa memilih – sama ada mereka ingin memilih calon yang cenderung kepada DAP atau calon yang ingin pertahankan jati diri PAS?

Slogan itu juga mempromosi tema bahawa kemenangan dalam pilihan raya bukan segala-galanya dan yang penting adalah keredaan Allah.

Apa guna PAS melalui Pakatan dapat menawan Putrajaya jika Islam tidak dapat ditegakkan? Ya, Islam yang mereka tonjolkan adalah Islam yang lebih bersifat hukum daripada Islam sebagai rahmatan lil 'alamin (Islam rahmat untuk semua).

Islam yang dipromosi itu juga mewujudkan satu persepsi bahawa penafsir tunggal Islam, terutamanya dalam PAS itu sendiri, adalah golongan agamawan sahaja.

Dan terbukti slogan murah itu mudah mempengaruhi ahli PAS dan perwakilan sehingga mereka boleh dikatakan telah hilang rasional dalam berfikir dan bertindak. Natijahnya, keputusan muktamar memihak kepada golongan agamawan dan mengenepikan sama sekali tokoh golongan progresif dalam PAS.

Melihat kepada perbahasan di Muktamar PAS, majoriti pembahas boleh dikatakan menghentam DAP dan mahu PAS berpegang kepada prinsip perjuangan. Dewan Ulama mahu hubungan dengan DAP diputuskan dan dalam masa yang sama terus bersama Pakatan.

Usul tersebut diterima oleh Muktamar tanpa bahas dan penerimaan usul itu sendiri sudah cukup menunjukkan PAS hakikatnya sudah bersedia mengambil risiko demi mempertahankan prinsip dan jati dirinya.

Dengan ketiadaan tokoh tokoh progresif dalam saf kepimpinan PAS kini, sepatutnya kepimpinan baru dalam PAS tidak mempunyai masalah untuk meneruskan visi dan misi mereka. Mereka sewajarnya konsisten berpegang kepada pendekatan keras tersebut dan tidak sama sekali berpusing ke belakang.

Dengan erti kata lain, mereka sewajarnya membawa PAS keluar daripada Pakatan kerana visi dan misi yang mereka perjuangkan tidak selaras dengan misi dan visi Pakatan.

Mereka tidak sewajarnya berdolak dalik lagi dengan menyatakan kami bersama Pakatan tapi tidak bersama DAP sedangkan tanpa DAP hakikatnya tidak wujud lagi Pakatan.

Kepimpinan baru PAS tidak sewajarnya mempedulikan kehilangan kepentingan PAS di negeri yang Pakatan perintah khususnya di Selangor demi mempertahankan prinsip perjuangan dan mendapat keredaan Allah.

Jika mereka sebaliknya terus ingin menjaga kepentingan PAS di Selangor dan dalam masa yang sama cuba mempertahankan prinsip perjuangan dan reda Allah ianya menampakkan mereka tidak ikhlas dan tidak konsisten. Dengan lain perkataan mereka mungkin akan dituduh hipokrit .

Kalau mereka tidak berani bertegas dengan pendirian keras mereka seperti yang dijelmakan di pra muktamar dan masih mahu terus ingin bersama Pakatan (tanpa DAP) mereka pasti akan ditertawakan.

Mereka juga mungkin sukar melarikan diri dari tuduhan bahawa segala apa yang dicakap dan dibuat sebelun muktamar hanya semata-mata untuk menang dalam muktamar.

Maka satu-satunya jalan bagi mempertahankan jati diri PAS, kepimpinan baru sewajarnya berani, tegas dan konsisten mempertahankan prinsip perjuangan dan satu-satunya jalan bagi merealisasikan hal tersebut ialah dengan PAS keluar daripada Pakatan secara hormat .

Jika PAS masih ragu-ragu dan takut kehilangan kepentingan di Selangor berbanding mempertahankan keredaan Allah, segala apa yang dikatakan sebelum muktamar akan dilihat sebagai gimik semata-mata dan ini pasti akan melukakan PAS itu sendiri. - M'kini

Artikel Penuh: http://bm.malaysia-chronicle.com.

Saya mungkin diam jika Najib datang, kata Tun M - FMT Reporters

Posted: 10 Jun 2015 12:45 AM PDT

najib_1mdb_mahathir_600
 
Beliau mendakwa Najib sengaja membatalkan dialog Nothing 2 Hide pada Jumaat lalu.


PETALING JAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad mungkin berhenti menyerang Datuk Seri Najib Tun Razak sekiranya Perdana Menteri hadir dialog Nothing 2 Hide pada Jumaat lalu.

Mantan Perdana Menteri berkata, dialog itu merupakan peluang terbaik untuk Najib menjawab segala persoalan tentang 1MDB yang telah menimbulkan keresahan rakyat.

Bagaimanapun, katanya, peluang itu disia-siakan Najib malah sengaja mengadakan alasan ancaman keselamatan untuk membatalkan dialog itu.

Dr Mahathir mendakwa, individu bernama Ali Tinju yang ditahan polis sengaja menimbulkan kekecohan pada hari berkenaan dengan tujuan supaya dialog itu dibatalkan.

"Saya tengok satu video klip tentang apa yang terjadi. Tiada ancaman keselamatan kecuali Ali Tinju yang agak bising. Jelas sekali beliau mahu acara itu dibatalkan. Kita tahu dia (Ali Tinju) memihak kepada siapa.

"Ia sesuatu yang merugikan. Najib sepatutnya boleh terangkan segalanya dan orang macam saya boleh didiamkan." tulisnya menerusi entri terbaru di blognya.

Dr Mahathir mengulangi dakwaan bahawa Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB, Arul Kandasamy, berbohong lagi dalam memberikan penjelasan berhubung kehilangan wang berjumlah RM42 bilion.

Katanya, terdapat banyak nama-nama yang tidak dketahui telah menerima wang daripada 1MDB namun ia tidak didedahkan.

"Tiada sebarang bayaran dibuat kepada Petro Saudi, Jho Low, Brazen Sky dan pihak-pihak lain.
"Jho Low juga tidak membuktikan beliau tidak menerima wang berjumlah USD260 juta (RM988 juta) daripada 1MDB untuk membeli sebuah bank.

"Persoalannya, dimana hilang wang berjumlah RM42 bilion itu," katanya.

Katanya, wang itu milik rakyat negara ini dan beliau perlu merasa bimbang jika wang itu telah hilang.

Justeru, katanya, Najib perlu buktikan wang yang dipinjam 1MDB tiada yang hilang.

Kakitangan MAS Akan Lakukan Protes Besar2an Jika MAS Enggan Berkompromi Isu Pemecatan.

Posted: 10 Jun 2015 12:00 AM PDTTerbaek.

Hanya golongan pekerja je yang boleh bantu golongan pekerja asalkan korang semua bersatu ahti. Aku harap apa yang dorang usahakan akan berjaya.


Presiden Nufam Ismail Nasaruddin, bagaimanapun tidak mau memberikan butiran lanjut mengenainya.

"Tunggu dan lihat. Beri kami 48 jam," katanya dalam sidang media hari ini.

Sekiranya MAS tidak memperdulikan protes itu, Nufam akan menerajui protes yang lebih besar di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur atau di luar ibu pejabat Khazanah Nasional.

Khazanah Nasional adalah pemilik syarikat penerbangan negara tersebut.


 

Selain itu, Nufam juga meletakkan dua syarat bagi MAS untuk mengelak berdepan dengan gangguan kerja.

Pertama, MAS juga perlu berunding semula syarat-syarat kontrak dengan kesatuan yang berkaitan, termasuk Nufam, untuk memastikan pekerja tidak dieksploitasi.

Kedua, semua pekerja MAS yang dipecat mesti diambil bekerja semula dan ditawarkan skim pemisahan sukarela dan bukannya ditamat perkhidmatan.

Katanya, mereka akan terus mengadakan bantahan sehingga mereka dapat keputusan yang mereka mahu.

MAS sedang dalam proses penyusunan semula yang akan mengakibatkan kira-kira satu pertiga kakitangannya dipecat dalam usaha untuk mengurangkan kos.

Dua pekerja MAS yang ditamatkan perkhidmatan mereka yang tidak mhu disebut nama, turut hadir dalam sidang akhbar itu untuk berkongsi pengalaman mereka.

Seorang daripadanya berkata dia baru sahaja kehilangan suaminya yang sakit tujuh bulan dan kini perlu menyara anak perempuan berusia lapan.

Sehari selepas dia pulang dari penerbangan pada 3 Jun, beliau menerima panggilan telefon memberitahu dia telah ditamatkan perkhidmatan serta me
rta.

Apabila dia bertanya mengapa perkhidmatannya ditamatkan, dia tidak diberi jawapan.

Beliau telah bekerja dengan MAS selama 18 tahun, tetapi mengambil cuti tanpa gaji selama satu setengah tahun baru-baru ini untuk menjaga suami yang sakit.

"Saya hanya mahu kerja saya balik untuk masa depan anak perempuan saya dan masa depan saya," katanya sambil menangis. -Mkini.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Tahaluf: PAS Kawasan dicadang panggil Mesyuarat Agung Khas

Posted: 10 Jun 2015 04:30 AM PDT

Tahaluf: PAS Kawasan dicadang panggil Mesyuarat Agung Khas
Tahaluf: PAS Kawasan dicadang panggil Mesyuarat Agung Khas

Tahaluf: PAS Kawasan dicadang panggil Mesyuarat Agung Khas

KENYATAAN MEDIA: Dewan Pemuda PAS Kawasan Ipoh Timur mencadangkan kepada PAS Kawasan seluruh negara untuk mengadakan Mesyuarat Agung Khas sepertimana yang diperuntukan oleh Perlembagaan PAS iaitu Fasal 18. 2 (B) supaya mengagendakan khusus untuk meluluskan usul kedudukan hubungan dengan Parti DAP secepat mungkin.

Mesyuarat Agung Khas ini penting kerana mengambil kira kedudukan PAS di Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan Kerajaan Negeri Selangor setelah usul yang di bawa Dewan Ulamak PAS Pusat diluluskan oleh Muktamar Tahunan PAS baru-baru ini, walaupun 'cakap-cakap' ianya masih belum diputuskan tetapi tidak pula dibangkitkan semasa muktamar tersebut semasa ianya dibentangkan.

Namun sekiranya usul memutuskan hubungan dengan DAP lebih banyak mendatangkan konflik dan masalah terutamanya dalam meneruskan hubungan dalam Pakatan Rakyat (PR), maka pimpinan PAS jangan bersikap ego dan angkuh dalam membatalkan usul memutuskan hubungan dengan DAP.

Jika benar ianya tidak lagi diputuskan, sewajarnya Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dan Majlis Syura PAS perlu bersidang segera bagi menolak persepsi umum bahawa PAS telah memutuskan hubungan dengan DAP. Kami di peringkat bawah parti gusar dengan keadaan ini dan seolah-olah pimpinan tidak bertindak segera menyelesaikan kekalutan yang ada. Kami lontarkan bidang kuasa yang boleh dilakukan oleh PAS Kawasan untuk membetulkan kembali keadaan ini.

Justeru, kami mendesak dengan segera agar ada PAS Kawasan yang akan memanggil Mesyuarat Agung Khas yang menyebut khusus tentang peranan Mesyuarat Agung khas tersebut adalah demi menyelamatkan rakan-rakan kita di Pulau Pinang dan Selangor.

Ianya penting untuk memulihkan kembali keadaan yang menyebabkan salah faham dan berlaku 'serang-menyerang' setelah usul tersebut diterima. Kami sekali lagi merayu juga kepada PAS Kawasan di Pulau Pinang dan Selangor agar bertindak segera bagi mengelak berlaku keadaan yang lebih merumitkan.

SALMAN HAJI SALEH
Ketua,
Dewan Pemuda PAS Kawasan Ipoh Timur.

DUA PARTI SEKULAR....ADAKALANYA LEBIH BIJAK DARI AGAMAWAN BERCAKAP

Posted: 10 Jun 2015 03:56 AM PDT
Tuan Hj Adam Ahit Pesuruhjaya PAS Sarawak keluar sebagai ahli PAS?

Posted: 10 Jun 2015 01:56 AM PDT


Tuan Hj Adam Ahit Pesuruhjaya PAS Sarawak keluar sebagai ahli PAS.Sehingga berita ini ditulis, belum ada pengesahan berita ini. Namun maklumat ini dihantar dari Sarawak.


Wak Rico Rock Kapak's photo.

KEADILAN istiqamah perjuang harapan rakyat

Posted: 10 Jun 2015 01:51 AM PDT

KEADILAN istiqamah perjuang harapan rakyat

Majlis Pimpinan Pusat (MPP) KEADILAN telah mengadakan mesyuarat bulanan pada hari ini untuk membincangkan keadaan terkini politik tanah air.
pakatan_rakyat_logo_dan_benderaMenyedari bahawa 52% pengundi di Pilihan Raya Umum ke-13 telah menaruh harapan kepada sistem dwi-parti untuk membawa perubahan kepada persada politik Malaysia, maka KEADILAN bertekad dan istiqamah untuk terus perjuangkan harapan rakyat berlandaskan kerangka Pakatan Rakyat.

Daripada keputusan Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh dan Rompin, KEADILAN sedar rakyat mendambakan perubahan melalui Pakatan Rakyat. Momentum perubahan ini perlu diteruskan.

Oleh itu, KEADILAN akan menerajui usaha untuk menjadi penghubung demi mempertahankan aspirasi rakyat yang mahu melihat Pakatan Rakyat kekal.

Pimpinan KEADILAN akan berunding dengan pimpinan PAS dan DAP dalam masa terdekat.

Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi
bagi pihak MPP KEADILAN

Ulama tak faham, hubungan dengan DAP sudah putus

Posted: 09 Jun 2015 11:29 PM PDT

Ulama tak faham, hubungan dengan DAP sudah putus
Ulama tak faham, hubungan dengan DAP sudah putus

Ulama tak faham, hubungan dengan DAP sudah putus

PAS di bawah kepimpinan baru – para ulama dan ustaz – terus menerus mengeluarkan kenyataan bahawa usul memutuskan hubungan antara parti itu dan DAP masih belum dimuktamadkan.

Alasannya, usul masih perlu dibawa ke Majlis Syura Ulama (MSU) dan akan dibahas dalam muktamar khas. Sedangkan dalam perlembagaan PAS, Fasal 7 (1) menyebut kekuasaan PAS adalah dipegang oleh Muktamar PAS. Sebaik sahaja usul diterima muktamar maka ianya perlu dilaksanakan. MSU tiada hak untuk campur tangan, apatah lagi membatalkan usul.

Begitu juga muktamar khas tidak perlu apabila muktamar tahunan telah menerima usul tersebut. Lainlah usul yang diterima tempoh hari itu berbunyi 'mengkaji tahaluf siyasi'. Maka bolehlah dibawa ke MSU, AJK PAS Pusat dan akhirnya dibahas di muktamar khas.

Ulama terburu-buru

Ahli bawahan PAS kini mempersoalkan mengapakah Dewan Ulama yang dianggotai seluruhnya oleh para ustaz terburu-buru meluluskan usul.

Kemudian apabila usul dibawa ke Muktamar tahunan, pemimpin utama PAS tidak pula memberi peringatan agar usul itu dibahas terlebih dahulu dan diundi.

Jika difikirkan tidak perlu untuk memutuskan hubungan dengan DAP secara segera maka dalam perbahasan itu boleh dicadangkan memanggil satu muktamar khas. Usul ditolak tetapi diusulkan satu kajian lanjut.

DAP benar

Anehnya, Mursyidul Am Dr Haron Din yang amat pakar dalam organisasi tidak mencelah dan menyelamatkan keadaan. Presiden Hadi Awang yang berpengalaman puluhan tahun mentadbir parti dan amat maklum perlembagaan PAS tidak bersuara. Setiausaha Agung Mustafa Ali yang bergiat aktif dalam PAS sejak 1970an dan pernah menjawat timbalan menteri ketika PAS membentuk kerajaan perpaduan bersama Umno juga buat-buat tidak tahu akan isu berkenaan.

Oleh itu, apabila pemimpin tertinggi DAP Lim Guan Eng bertindak meminta pemimpin PAS yang dilantik menganggotai kerajaan Pulau Pinang mengosongkan posisi, PAS tidak boleh membantah. Lim sedar sekiranya pemimpin PAS tidak mahu memutuskan hubungan, sekurang-kurangnya usul boleh disekat dan ditangguhkan.

Namun apabila usul diterima tanpa bahas maka amat jelas lagi nyata apa yang terkandung dalam kepala dan hati pemimpin utama PAS. Terutama pemangku Ketua Dewan Ulama Dr Mahfouz Mohamad, Presiden Hadi Awang, Mursyidul Am Dr Haron Din dan Setiausaha Agung Mustafa Ali. Keempat-empat mereka memang gembira dengan 'perceraian' PAS dan DAP.

Ulama U turn

Ironinya, apabila Dr Mahfouz menyelar Lim kerana gopoh meminta wakil PAS melepaskan jawatan kerajaan negeri, ahli bawahan mula meragui kematangan ulama berfirkir. Apakah ulama tidak sedar perkara yang mereka lakukan sehinggalah 'nasi sudah menjadi bubur'?

Adakah Dewan Ulama dan pemangku ketuanya dipukau sewaktu usul dibentangkan oleh ustaz anti DAP, Mokhtar Senik? Adakah seluruh ahli Dewan Ulama yang meluluskan usul sebulat suara itu disihir oleh agen Umno yang menyamar sebagai ustaz pada 3 Jun sehingga mereka tanpa rela bersetuju memutuskan hubungan?

Ahli bawahan terkejut melihat tingkah laku ulama. Ulama adalah pewaris nabi yang amat mendalam fikirannya. Ulama menasihatkan pasangan berumah tangga yang mahu bercerai berfikir masak-masak sebelum membuat keputusan. Apatah lagi bercerai talak tiga.

Namun apabila mereka ingin membuat keputusan berpisah dengan DAP mereka tidak pula memikirkannya masak-masak. Malah ustaz hebat dari Selangor Sallehen Mukhyi membuat lawak bahawa usul tersebut tidak dibahaskan bagi mengelak lebih banyak cemuhan dilontar terhadap DAP. Maka lebih baik ia diterima dan dibawa ke MSU. Masalahnya, sebaik sahaja diterima maka perceraian sudah sah. Untuk apa dibawa ke MSU?

Di sini timbul kembali pemikiran dalam kalangan rakyat meragui keupayaan ulama memerintah. Jika mereka keliru membaca perlembagaan parti, bagaimanakah mereka mahu memerintah sebuah negeri atau negara?

PAS tiada kemajuan

Mereka membuang golongan profesional ke dalam longkang tetapi dalam perkara yang amat penting mereka gagal meyakinkan rakyat bahawa mereka mempunyai kewibawaan. Situasi yang tidak menyenangkan ini akan menyebabkan pengundi kembali kepada mood 1980an.

Ketika itu PAS memang ditadbir oleh ustaz. Golongan profesional segan untuk bersama parti yang dianggap kolot dan menolak kemajuan dunia.

PAS masuk pilihan raya umum (PRU) 1982 dan 1986 dengan dipersenda pengundi. Juru kempen PAS yang terdiri daripada ustaz dan ustazah ketika merayu undi dari rumah ke rumah akan ditanya mampukah ustaz memerintah. Mampukah buat jalan raya, longkang, jambatan, bangunan sebab dalam PAS yang ada ketika itu adalah tukang baca doa, mandi mayat dan muazin sahaja.

PAS mendapat undi yang amat kecil dalam dua PRU tersebut. Sehinggalah Umno bergolak pada 1987 dan pecah dua. Kewujudan Semangat 46 menyedarkan golongan profesional bahawa Umno bukan parti politik yang baik mentadbir negara. Kebobrokan Umno ditelanjangi oleh pasukan Tengku Razaleigh Hamzah.

Maka berduyun-duyun profesional masuk PAS. Menambah bilangan segelintir yang awal seperti Ir Khalid Samad, Dr Hatta Ramli, Dr Sanusi Daeng Mariok dan lain-lain. Kemasukan jurutera, doktor, peguam dan sebagainya ke dalam parti Islam menutup mulut pengundi untuk mempersoalkan kemampuan PAS membina insfrastruktur.

Lonjakan keyakinan itu tiba pada kemuncaknya selepas 1998. Ribuan profesional pro Anwar Ibrahim membanjiri PAS. Kali ini turut disertai golongan koporat yang berjaya dan para usahawan. PAS menuju ke arah parti arus perdana.

Kredibiliti diragui

Persoalannya sekarang, apakah yang akan berlaku kepada PAS selepas 2015? Dengan tekad membuang semua profesional daripada ranking utama parti maka keadaan mungkin berbalik ke era 1980an. Tambahan pula pada hari pertama golongan ulama mengambil alih tampuk parti, telah timbul kontroversi mereka tidak faham asas perlembagaan parti. Bercerai dikatakan belum bercerai.

Sekiranya tahap itu pemikiran ulama maka selepas ini rancaklah pengundi bertanya: Mampukah PAS membawa kemajuan, membina jalan, longkang, bangunan dan sebagainya.

Yang paling penting, sekiranya perlembagaan parti pun disalah tafsir, bolehkah PAS membela rakyat agar tidak ditipu oleh para kapitalis dalam perjanjian atau kontrak penting mewakili kerajaan negeri atau kerajaan pusat?

Soalan ini menyeramkan pengundi. Tidak mustahil pemimpin PAS kelak akan menandatangani perjanjian yang saling tidak tumpah dengan yang dibuat pemimpin Umno.

Cuma bezanya, pemimpin Umno bersekongkol dengan kapitalis menipu rakyat tetapi pemimpin PAS ditipu hidup-hidup oleh kapitalis. Maka lebih baiklah rakyat kekal bersama Umno BN!

Umno gembira hasil muktamar, sesuatu akan berlaku…. – Mat Sabu

Posted: 09 Jun 2015 11:25 PM PDT

Umno gembira hasil muktamar, sesuatu akan berlaku…. – Mat Sabu
Umno gembira hasil muktamar, sesuatu akan berlaku…. – Mat Sabu

Umno gembira hasil muktamar, sesuatu akan berlaku…. – Mat Sabu

Pada tahun 1981, saya dilantik menjadi exco Dewan Pemuda PAS pusat setelah tiga tahun menjadi ahli PAS.

Ia hasil cadangan Subky Latif yang menjadi setiausaha Pemuda pada waktu itu dan Mustafa Ali sebagai ketuanya.

Pada tahun 1983, saya dilantik menjadi ketua Pemuda Pulau Pinang dan terus menjadi AJK Pemuda PAS Pusat.

Dan pada 1983 juga saya menjawat jawatan sebagai Setiausaha Pemuda PAS Pusat.
Setelah beberapa penggal sebagai exco pemuda, saya dipilih sebagai Naib Ketua Pemuda PAS Pusat (waktu itu tiada timbalan) di bawah Abu Bakar Chik.

Wan Ismail (sekarang YDP Ketereh) mencabar saya jawatan Naib – saya terus dipilih sebagai Naib.

Hubungan saya dengan Wan Ismail berjalan baik bahkan selalu berceramah di pentas yang sama, sama ada di Kelantan mahupun di luar Kelantan.

Menjelang tahun 1990, saya pula mencabar Abu Bakar Chik untuk jawatan ketua Pemuda PAS Pusat. Saya tewas, saya terus bersama dengan Abu Bakar Chik dalam berbagai program sama ada ceramah, demonstrasi atau program dalaman parti.
Pada tahun 1993, saya dipilih melalui muktamar sebagai AJK Pusat setelah gagal percubaan kali pertama.

Pada tahun 1995, saya diminta oleh PAS Pusat di bawah pimpinan Ustaz Fadzil – melalui perutusan Halim Arsyad dan Datuk Hisyamuddin Yahya supaya saya melepaskan jawatan sebagai AJK Pusat kerana terlibat dalam tuduhan khalwat.
Saya akur dan melepaskan semua jawatan dalam parti.

Selepas selesai proses mahkamah, saya bertanding semula AJK Pusat dan dipilih oleh perwakilan muktamar.

Kehadiran Hassan Ali memeriahkan lagi politik PAS. Beliau bertanding naib presiden dan terus menang. Saya terima dengan hati terbuka – muktamar perlukan pemimpin popular seperti Hassan Ali.

Saya mengalami kekalahan dua kali untuk menduduki jawatan naib presiden.
Setelah menjadi naib presiden selama dua penggal sejak tahun 2003, saya cuba menawarkan diri untuk jawatan Timbalan Presiden.

Nasaruddin Mat Isa tetap dipilih sebagai timbalan presiden PAS.
Walaupun saya kurang gemar cara kepimpinan Nasaruddin, tapi beliau dipilih secara sah dan bersih melalui muktamar.

Sekali lagi saya cuba menawarkan diri sebagai calon timbalan presiden dalam muktamar pada 2011 dan disahkan menang oleh perwakilan menjadi timbalan presiden PAS. Muktamar pada tahun 2013 mengekalkan saya sebagai timbalan presiden PAS.

Sama ada Wan Ismail, Abu Bakar Chik, Nik Amar atau siapa yang biasa bertanding atau berlawan dalam muktamar, lumrah dan biasa – hubungan tetap terjalin terutamanya dalam melaksanakan keputusan dan program parti.

Perkara pelik berlaku menjelang Muktamar 2015. Hampir seluruh alat propaganda Umno/BN campur tangan dalam urusan pemilihan PAS. TV3, Utusan Malaysia, Sinar Harian boleh dibaca dan difahami mereka mahu "golongan ulama" menang.

Bahkan seminggu sebelum pemilihan, Bernama cuba memainkan peranan dan dilihat cuba memihak kepada golongan yang dikatakan "proulama".

Muktamar PAS 2015 amat pelik. Bukan soal kalah menang tetapi kepelikannya dapat dilihat. Para pemimpin tertinggi PAS sendiri memegang kertas putih (mungkin chai) semasa mengundi.

Pertama kali Umno dilihat gembira dengan keputusan muktamar.
Saya orang lama dalam parti rasa pelik bin pelik bin pelik.
Ada sesuatu akan berlaku……

Ahmad Awang akan bertemu dengan pemimpin PAS yang kalah

Posted: 09 Jun 2015 11:23 PM PDT

Ahmad Awang akan bertemu dengan pemimpin PAS yang kalah
Ahmad Awang akan bertemu dengan pemimpin PAS yang kalah

Ahmad Awang akan bertemu dengan pemimpin PAS yang kalah

Bekas naib presiden PAS Ahmad Awang merancang untuk mengadakan satu pertemuan pada minggu depan di antara mereka yang kalah dalam pemilihan PAS minggu lalu.

Katanya, memandangkan tidak memegang apa-apa jawatan dalam PAS, beliau masih boleh berkhidmat dari luar parti bersama mereka yang tewas dan bukan dengan cara bersendirian.

"Kita sebagai ahli, kalau tidak boleh dari dalam parti, jadi dari luar parti, kita cadang beri pandangan (pada PAS) tapi tidak bersendirian.

"Kita cadang yang tersingkir dan ditolak adakan perbincangan mengenai apa yang berlaku selepas muktamar, jadi kita akan bincang nanti.

"Kalau secara bersendirian, ia tak berkesan," kata Ahmad Awang ketika dihubungi Malaysiakini.

Ikut perlembagaan PAS, usul berpisah perlu dilaksana – Asmuni Awi

Posted: 09 Jun 2015 11:21 PM PDT

Ikut perlembagaan PAS, usul berpisah perlu dilaksana – Asmuni Awi
Ikut perlembagaan PAS, usul berpisah perlu dilaksana – Asmuni Awi

Ikut perlembagaan PAS, usul berpisah perlu dilaksana – Asmuni Awi

Dewan Ulama PAS perlu mengakui kesilapan mereka berhubung usul memutuskan hubungan dengan DAP dan menyebabkan PAS tersepit dalam Pakatan, kata peguam dan bekas bendahari parti, Asmuni Awi.

"Perkara seperti ini harus menjadi pengajaran pada masa akan datang kepada semua pihak, dalam politik kita tidak boleh terburu-buru," kata Asmuni dalam laporan Sinar Harian hari ini.

Laporan itu, turut melaporkan Asmuni merujuk kepada Fasal 7 Perlembagaan PAS dan berkata parti itu perlu bermuktamar semula jika ia mahu menarik balik usul itu yang diluluskan tanpa bahas minggu lalu.

"Dengan kata lain, usul diluluskan itu seperti undang-undang yang perlu dilaksanakan memandangkan gerak kerja dan pentadbiran PAS perlu mengikut keputusan muktamar seperti dicatatkan dalam perlembagaan," katanya

Beliau yang juga pengerusi jawatankuasa pemilihan PAS minggu lalu berkata, usul yang diluluskan tanpa bahas itu kini mengundang masalah terhadap kerjasama antara PAS dalam kerajaan Pakatan di Selangor dan Pulau Pinang.

Justeru, katanya, beberapa pemimpin PAS yang mempunyai jawatan dalam kerajaan Pakatan terpaksa melepaskan jawatan berikutan penerimaan usul tersebut oleh muktamar.

"Saya sendiri tidak faham mengapa usul ini beria-ia mahu dibawa dan diluluskan oleh mereka (Dewan Ulama) tanpa memikirkan risiko terpaksa ditanggung.
"Usul dalam muktamar bukan perkara main-main dan tidak boleh ditarik balik pada bila-bila masa. PAS kena laksana, dah tidak boleh bagi alasan," Asmuni dilaporkan berkata.

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


LAGI KERENAH EEE

Posted: 10 Jun 2015 07:16 PM PDT

Pengerusi ARB ambil tindakan undang-undang terhadap ahli Parlimen Tanjong 

Pengerusi Amanah Raya Berhad (ARB) Reezal Merican Naina Merican (gambar) akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Ahli Parlimen Tanjong Ng Wei Aik berhubung dakwaan beliau yang syarikat itu memberi pinjaman RM2 bilion kepada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) selepas beliau dilantik pengerusi pada 1 Januari tahun lepas. 

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pengerusi-arb-ambil-tindakan-undang-undang-terhadap-ahli-parlimen-tanjong#sthash.RVr3kJdF.dpuf

KAH KAH KAH
woit
kita lihat dan tunggu
ada saman atau hanya
hot hot chicken shit
kah kah kah
kalau tak betul
yb dap akan panas
kalau betul 1MDB pinjam duit
maknanya saekor lagi EEE
buat kerenah
eee lembaga tabung hajee
sekarang pengerusi ARB
j
JADI ARBEE KE?

-------------

LAWAK PAGI INI

Posted: 10 Jun 2015 06:30 PM PDT


KAH KAH KAH
dua orang pengawal
 pahlawan  zombi
saorang dari turki
saorang dari  jawa
kah kah kah


-----------

PAHLAWAN KANTOI

Posted: 10 Jun 2015 06:00 PM PDT

Menteri Kabinet sahkan tiada komplot jatuhkan Muhyiddin

 | June 11, 2015
Hishammuddin, Shahidan dan Nazri menafikan dakwaan penulis blog, Sahbudin Husin.


KUALA LUMPUR: Tiga Menteri Kabinet menafikan wujud komplot untuk menjatuhkan  Muhyiddin Yassin seperti didakwa penulis blog, Shabudin Husin.
Hishammuddin Hussein berkata, beliau tidak mahu melayan konspirasi itu.
"Saya tidak fikir mahu melayan konspirasi itu" katanya kepada pemberita ketika di Parlimen pada Rabu.Shahidan Kassim pula menganggap dakwaan itu sebagai pembohongan.
"Bohong. Itu tidak benar," katanya ringkas.

KAH KAH KAH
woit
kah kah kah
mat zombi sudah takut
niat ada tapi takut
nasib baik ada shahidan
nasib baik ada lidah kontot
mat zombi diselamatkan
dulu KEBAB selamat dari madey
kah kah kah

PAHLAWAN KANTOI
-----------

SEDANG TEST MARKET

Posted: 10 Jun 2015 10:29 AM PDT

KAH KAH KAH
woit
kah kah kah
ingat macam mana  baca
kenyataan media gerombolan
kalau dinafikan ertinya ada
zombi sedang  test market
cuba cuba try terajang muhyiddin
tengok apa komen orang ramai
kalau orang ramai suka
bai bai muhyiddin 
kah kah kah

APA PUNYA TRIK

--------

FULUSSIKOM TAK MALUUUN

Posted: 10 Jun 2015 06:48 AM PDT

KOMENTAR
tindakan tidak meletak jawatan
membuktikan bahawa 
dewan ulamak  lekeh mekeh
ini membuktikan bahawa
ekonomi lebih berkuasa
dari dewan ulamakPutus hubungan: DAP dakwa Pas hanya 'main-main'

 | June 10, 2015
Dakwaan itu kerana sehingga kini Pas tidak mengarahkan wakilnya meletak jawatan dalam pentadbiran kerajaan Pulau Pinang.

KUALA LUMPUR: DAP mendakwa Pas hanya 'main-main' untuk memutuskan hubungan dengan parti itu.
Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, sehingga kini Pas belum mengarahkan wakilnya meletak jawatan dalam pentadbiran kerajaan Pulau Pinang.
"Saya rasa itulah kedudukan sekarang dan selagi mereka belum arahkan dia punya wakil-wakil untuk letak jawatan, maka saya rasa mereka sekarang hanya main-main saja," katanya di Parlimen pada Rabu.

KAH KAH KAH
woit
lekeh dewan ularmak ini
lekeh mekeh
cekeh togeh
wa pussy pusy kum
wak fulussikum
wak tak maluuuuun

LEKEH MEKEH

--------------

JANGAN SEBAT KENTUT ANGIN

Posted: 10 Jun 2015 06:09 AM PDT
Dakwaan Pahang dilanda gempa, tsunami tak benar

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) hari ini menafikan khabar angin negeri Pahang akan dilanda gempa bumi dan tsunami dalam tempoh 36 jam.
Jabatan itu dalam satu kenyataan berkata khabar angin mengenai kejadian itu seperti yang tersebar di media sosial adalah tidak benar sama sekali.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dakwaan-pahang-dilanda-gempa-tsunami-tak-benar#sthash.YRp7M7Ia.dpuf

KAH KAH KAH
woit
jangan sebar khabar angin
jangan sebar kentut angin
jangan sebar fitnah
jangan sebat tohmah
siasat betul betul
siasat rapi rapi
bik mama ada di putarjaya
awas gempa di iran & turki

HANG HANG HANG

------------

MAK CIK FELDA

Posted: 10 Jun 2015 05:30 AM PDTMAK CIK FELDA
tidak tahu menahu
kena tipu idup idup
kesian bani felda------------

MAHATHIR LAWAN NAJIB - POKEMON

Posted: 10 Jun 2015 01:36 AM PDTSOALAN

apakah najib

akan guna 

DARURAT 

tangkap POKEMON

bila terus diasak


JAWAPAN: TANGKAP DAKWA

Posted: 10 Jun 2015 12:49 AM PDT

KOMENTAR
kalau percaya cakap munkee shahidan ini
samalah macam percaya
rosmah mansor ini slim bergetah
dan masih anak dara


Rosmah tidak terlibat uruskan Permata, kata menteri

Suami kepada perdana menteri  Rosmah Mansor tidak terlibat dalam sebarang pembuat keputusan dalam polisi program Permata kerana beliau hanya  merupakan penaung,dedah Putrajaya hari ini.
Shahidan Kassim berkata, peranan penaung tidak melibatkan sebarang isu pentadbiran, pengurusan  kewangan dan beberapa program yang hanya diberikan kepada penjawat awam.
"Rosmah Mansor sebagai penaung tidak terlibat sebarang pembuat keputusan berkaitan dengan sebarang polisi melibatkan program Permata," katanya dalam satu jawapan bertulis Dewan Rakyat kepada Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming. – 10 Jun, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/rosmah-tidak-terlibat-uruskan-permata-kata-enteri#sthash.QN5


KAH KAH KAH
woit
jantan betina dua ekor ini
jinak betul
jujur dan ikhlas
sebagai pengarah 1MDB najib tak ambil gaji
suami pengarah PERMATA
tak ambil pot
ini controh dua ekor malaikat
suci dan bersih

TANGKAP DAKWA

------------

AL-FATIHAH

Posted: 10 Jun 2015 12:00 AM PDTPakistan executes man who was 15 when sentenced to death


Pakistan has executed a man who was 15 when he was sentenced to death for murder and whose lawyers say was tortured into confessing, in a case that has prompted concern among rights groups and the United Nations.
Aftab Bahadur was sentenced to death for killing three people in 1992 and human rights group Reprieve said two witnesses who implicated Bahadur had since recanted, saying they were tortured.
NOTA
bila aku membaca berita ini
bila aku membaca berita ini
bila aku membaca berita ini

aku sendiri tidak tahu
apa ingatan aku
kerana semua air mata aku
telah lari bagitu jauh sekali
lari meninggalkan aku
hilang entah ke mana

aftab 
aku  doakan kau bertemu
dengan isa dari nazareth
kemudian kau tanya pada isa
kemana hilangnya
air mata aku


---------------

KENAPA MEREKA LARI

Posted: 09 Jun 2015 09:28 PM PDT
PELARIAN - KENAPA & MENGAPA

Mustahil ada sesiapa yang meninggalkan tanah air sendiri tanpa sebab. Mustahil ada sesiapa yang meninggalkan orang disayang tanpa sebab. Mustahil ada sesiapa melintas  lautan maut tanpa sebab. Mustahil ada sesiapa melakukan satu perbuatan tanpa sebab dan tujuan. Hanya yang gila  dan  yang hilang akal akan melakukan sesuatu tanpa sebab.

Hakikatnya - apa sahaja yang berlaku dalam alam ini pasti ada sebab musabab. Dunia ini bergerak kerana ada penyebab. Kerana tarikan graviti matahari maka dunia bergerak. Bulan bergerak kerana tarikan graviti dunia. Hakikatnya  semua yang bergerak dibelakangnya pasti ada   yang menjadi penggerak. Tanpa penggerak satu-satu pekara tidak akan terjadi dan tidak akan bergerak.
Saya menjadi orang pelarian  selama 20 tahun. Saya  telah meninggalkan Jelebu tempat saya dibesarkan. Saya  telah meninggal sungai dan air terjun tempat saya mandi manda. Saya telah meninggalkan sawah padi dan padang permainan tempat saya belajar mengenal kawan.  Saya telah meninggalkan kaum keluarga selama 20 tahun. Saya telah meredah dunia dari satu penjara ke satu penjara. Mustahil saya lakukan semua ini tanpa sebab.

Justeru jika kita  terbaca warga Iraq, warga Syria, warga Sri Langka, warga Palestin, warga Yemen  atau warga Somalia - sedang menaiki sampan dan perahu menuju Eropah pasti ada sebab yang menyebabkan mereka berbuat sademikian.

Sebelum kita menemui sebab musabab kenapa orang orang ini lari meninggalkan negara mereka mari kita cuba memahami apa yang telah berlaku dan sedang berlaku di Eropah sekarang.
Dari awal tahun 2015  kita mula terbaca berita tentang kapal-kapal nelayan datang membawa  orang pelarian dari benua Afrika. Awalnya yang datang hanya satu dua kapal. 

Ada berita melaporkan kapal mereka dipukul ombak ganas - lalu tengelam. Ramai diselamatkan dan ramai juga yang terkorban dalam Laut Tengah. Yang selamat  dihantar  ke Itali untuk diberi pertolongan. Sambutan dari warga Itali kepada yang datang awal ini agak memberahikan. Menyelamatkan sesiapa sahaja dari tenggelam lemas  adalah tanda kemanusiaan.

Tetapi kini semuanya semakin berubah. Samenjak bulan March - ketika Luat Tengah tenang - cuaca musim bunga dan musim panas telah  sampai. Kedatangan kapal nelayan penuh dengan orang pelarian semakin kerap sampai ke Itali. Kali ini bukan datang dengan kapal nelayan kecil. Beribu-ribu datang dengan kapal nelayan yang lebih besar. Kekerapan ini juga menambahkan jumlah warga yang tewas hilang mati dilanda ombak bertambah.

Hingga ke hari ini jumlah tepat yang hilang di Laut Tengah diketahui. Tidak diketahui berapa yang telah selamat memasuki Eropah. Orang pelarian ini juga mendarat di persisiran Malta dan Greece. Angka yang muncul dimedia hanya anggaran. Dilaporkan kini di Itali sahaja telah ada 50,000 orang pelarian dari pelbagai bangsa. 

Tetiba satu Itali jadi heboh. Jumlah yang ramai ini menjadi warga Itali tertanya-tanya tentang apa yang sedang berlaku.  Oleh kerana Itali heboh maka Eropah juga heboh. Media Eropah yang bebas telah melaporkan kesampian 'orang orang hitam' ini ke pantai-pantai Itali.

Media liberal dan media  kiri menyatakan simpati terhadap pendatang. Tetapi media arus kanan membuat gempaq dengan tajuk berita yang menakutkan warga asal Itali dan Eropah. Kini diperlihatkan bagaimana Selatan Eropah sedang 'diserang' oleh orang-orang kulit hitam yang tidak diketahui hujung pangkal mereka.

Tetiba satu Eropah jadi heboh.  Itali kini diserang oleh pelbagai bentuk jenis manusia yang berkulit hitam. Bukan sahaja hitam tapi Hitam bin Legam.
Maka Parlimen Eropah bersidang. Pemimpin negara Eropah - Cameron dan Merkel - dari London dan Bonn mula bersuara. Pelbagai pandangan dan cadangan mula diterima. Politikus Eropah dari semua jalur berlabon.

Apa yang jelas negara Eropah tolak menolak. Ada cadangan untuk mengawal dengan tentera laut. Cadangan untuk mengawal sempadan dengan  tentera udara didengar. Akhirnya timbul soalan dari  mana duit nak di cekau. Cadangan tinggal cadangan. Mat Hitam bin Mat Legam terus masuk.

Berita akhir minggu ini yang saya baca dari akhbar liberal The Guardian London menyatakan kini hampir 500,000 sedang menunggu kapal di Libaya untuk belayar menuju pantai-pantai Eropah.
Ingat atau tidak apa yang berlaku dalam tahun 1974/75/76/77? Kesampaian 'boat people'  dari Vietnam. Mereka berkapal  datang mendarat ke Pantai Timur Semenanjung.

Bayangkan kali ini bukan dari Vietnam tapi  warga China lari  dari Tanah Besar. Mereka menaiki  kapal turun ke Asia Tenggara. Orang pelarian ini pasti  mendarat di pesisiran Vietnam, Siam, Pilipina, Indonesia dan Malaysia. 

Saperti inilah yang sedang berlaku di Eropah. Satu benua Afrika sedang menunggu peluang untuk menerbus masuk ke Eropah. Untuk saya berita yang kita baca tentang orang pelarian ini TIDAK tuntas dan tidak cukup. Analisa berita yang tidak tuntas.

Betul, dari satu segi apabila kita membaca berita  warga Rohingya berkapal sampai maka sikap dan naluri  kemanusiaan kita diduga. Hampir semua media menjadikan  isu orang pelarian ini agenda KEMANUSIAN. Saya  tidak menolak agenda kemanusian ini. Tetapi pada fikrah saya ianya lebih dari itu.

Biar saya terang sajelas mungkin. Pada hemat saya Orang Pelarian itu hanya manifestasi dari masalah yang lebih besar. Ada masaalah induk yang wajib dituntaskan.

Contohnya anak-anak muda #KitaLawan berdemo, atau Reformis berdemo - demonstrasi itu hanya  manifestasi. Tunjuk perasaan itu adalah manifestasi untuk menentang kazaliman yang wujud. Ertinya ada pekara induk yang lebih besar dibelakang manifestasi ini. Kezaliman adalah punca berlakunya demonstrasi. Tanpa kezaliman mustahil ada demonstrasi.

Bagitu juga dengan Orang Pelarian. Ini adalah manifestasi dan simtom penyakit yang lebih besar. Penyakit  inilah yang TIDAK pernah diusik atau dilakar atau  dianalisa secara tuntas dan menyeluruh. Banyak yangh gagal untuk melihat orang pelarian ini dengan kaca mata yang syumul. 

Bila warga Rohingya mula mendarat kita menjadi kelam kabut. Lalu kita berikan mereka makanan dan pakaian. Kita tonjolkan sikap kemanusiaan kita. Kita doakan mereka selamat. Minta mereka jauh dari mata kita.  Ini samalah saperti kita sakit kepala  - lalu menelan pil Panadol. Hilang sakit kepala itu. Sabenarnya kita melalikan saraf  agar kita TIDAK merasa  kesakitan. Sakit kepala itu masih wujud - hanya kita tidak terasa. Pelarian Rohingya masuk ke dalam kapal meneruskan pelayaran. Kita tidak nampak mereka. Penadol telah berjaya.

Dalam masa yang sama untuk  yang percaya kepada agama kedatangan Rohingya ini satu pelung untuk beramal jariah dengan harapan akan mendapat pulangan di syurga nanti. Kesampain Orang pelarian ini membolehkan antara kita melabur membuat pahala.

Pakaian, duit, makanan dan ubatan - semuanya membantu. Semua tanda-tanda kemanusian. Semua ini amal jariah yang baik. Tetapi untuk saya ini tidak akan menyelesaikaka masaalah.  Semua ini hanya akan menjadi punca berita. 

Maka kita a akan lihat para politikus dan para Mamat dan Minah NGO membuat heboh dalam media. Mereka ke hulu ke hilir mengutip dana bantuan. Ini juga tidak salah. Ini kerja baik. Tetapi tidak akan menyelesaikan masalah.

Mari kite kembali melihat apa yang sedang berlaku di Eropah. Chanselor Merkel bertelagah dengan Cemeron yang baru sahaja dilantik sekali lagi untuk menjadi PM Britain. Merkel mahu mewujudkan kouta untuk  setiap negara Eropah menerima orang pelarian. Ini dibatah oleh PM Cameron yang berkata ' jika kouta wujud ini akan menjemput lebih ramai pelarian datang...' Dua negara berpengaruh di Eropah tidak sepakat apabila melihat Orang Pelarian.

Ketika tulisan ini digarap  musim panas telah sampai - ertinya cuaca molek. Cuaca molek ini membolehkan saban hari 3000 orang pelarian cuba menerbus masuk ke Eropah dari Libya. Antara pantai Libya dengan pantai Itali jaraknya hanya 250 kilometer. Ini sejauh Kuala Lumpur ke Ipoh.  Satengah juta orang pelarian sedang menunggu di Libya.

Kenapa Libya? Apa dia Libya? Bila sebut sahaja nama Libya atau Benghazi  saya menjadi marah. Bila saya membaca analisa tentang orang pelarian ini yang mengkaitkan nama  Libya sebagai pusat menyeludup marah saya bertambah marah.

Saya marah kerana  tidak ada pun satu tulisan  yang memberi analisa tuntas  tentang kenapa Libya dan apa itu Libya.

Bulan lalu The Guardian London telah menghantar wartawan siasatan untuk mencari berita tentang cara dan bagaimana penyuludupan ini diatur di Libya. Siapa tokan besar. Pak Haji mana Tokan Tengah. Dan Ustaz mana Tokan Kecil. Dibandar mana bakal pelarian wajib berhimpun dan hotel mana wajib dilanggan.  Saya meneliti laporan ini dan menjadi marah.

Saya menjadi marah kerana setiap laporan berita tentang Orang Pelarian tidak dilakar sebab utama. Saipa sebenarnya TOKAN BESAR dan penyebab malapetakan ini. 

Kenapa sekarang Libya menjadi pusat seludupan? Kenapa sebelum ini tidak ada penyeludupan dari Libya. Apa yang sedang berlaku di Libya sekarang? Jika jawabnya Libya sedang dalam peperangan. Maka soalan berikutnya ialah siapa yang memporak perandakan Libya dan siapa yang mendanai perang ini sekarang? (TT)
NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa mahu melanggan akhbar minngun ini


sila pukul talipoan:
 03-92-21-30-45------------

MUHYIDDIN AKAN DITENDANG

Posted: 09 Jun 2015 08:59 PM PDTNama Muhyiddin tiada dalam kabinet baru

 | June 9, 2015
Mereka yang membantu Najib menghadapi serangan daripada Tun M dan pembangkang akan diberi jawatan.
PETALING JAYA: Najib  Razak dijangka akan melakukan rombakan kabinet.
Ia bakal menyaksikan kejutan, di mana orang nombor dua, Muhyiddin Yassin diramal tersingkir.
Sebaliknya, mereka yang membantunya menghadapi serangan daripada Mahathir Mohamad dan pembangkang akan diberi kedudukan yang lebih kanan.
Andaian itu dibuat bekas Naib Ketua Pemuda UMNO Wangsa Maju, Shahbudin Husin.
Dia berpandangan, Ahmad Zahid Hamidi akan menggantikan Muhyiddin.
Hishammuddin  Hussein yang merupakan sepupu Najib akan dikanankan lagi kedudukannya dengan diberikan portfolio sebagai Menteri Kewangan.


KAH KAH KAH
woit
lain diminta lain dibuat
ni betul betul zombi
rakyat mahu najib celah
tetiba muhyiddin kena terajang
apa moral babak ini:
moralnya jangan acah acah
kalau tikam
tikam sampai mati
kah kah kah

NOTA
woit jangan buang hasan malek
jangan buang mat maslan
kalau mereka tak ada
susah rakyat nak ketawa
kah kah kah

NOTA
jangan buang isa samad
jangan buang eee tabung hajee
mereka ini membantu
kah kah kah

MALIKUL OOO----------------

HARI KE 87

Posted: 09 Jun 2015 08:04 PM PDT


HARI 87FACE BOOK


Solidariti OKZ 11
Hari ini saya masak. Gembira dan puas hati walau kami masih menanti-nanti.
86 hari sudah berlalu pergi.
Mereka mengharap dengan sepenuh hati.
Kami berusaha sekadar yang termampu oleh diri.
Mesyuarat Lembaga Pengampunan sepatutnya hari ini.
Ditangguh lagi.
17hb Jun tarikh diberi.
Mungkin ada yang kata mengapa pengampunan yang dipinta kini.
Hanya mereka yang memahami
Dan kami yang setia menanti
Itu peruntukan yang ada.
Gunalah.
Dari biar hidup tersiksa
Terpisah oleh kezaliman pemerintah.
Katalah apa anda suka.
Ada kami kesah?


------------

WAL PUSSY PUSSY KUM

Posted: 09 Jun 2015 07:25 PM PDTKOMENTAR
satu kuliah politik yang baik
dibuktikan dengan jelas 
walau hebih dengan islam
tetapi hakiktnya ialah ekonomi

ekonomi yang menjadi 
manusia itu mansuia
manusia itu ialah binantang ekonomi

merebut kuasa politik
ialah merebut ekonomi

dalam kes ini terbukti jelas
agama hanya digunakan
untuk menjadi alat mengolah persetujuanJika PAS benar-benar memutuskan hubungan dengan DAP, ia akan hilang lebih 1,000 jawatan berkaitan kerajaan dalam kerajaan negeri Pulau Pinang.

Ini akan menyebabkan PAS kehilangan apa jua pengaruh yang ia ada sekarang ke atas kerajaan Pulau Pinang.

Menurut Timbalan Ketua Menteri I Mohd Rashid Hasnon , Pulau Pinang telah melantik kira-kira 1,100 ahli PAS dalam 290 jawatankuasa kampung di negeri itu.

Walaupun jawatankuasa kampung cenderung mempunyai campuran anggota dari DAP, PKR dan ahli PAS, tetapi terdapat 56 jawatankuasa yang hampir eksklusif dianggotai ahli PAS.


KAH KAH KAH
wal pussy pussy kum
wak kun tum tak malu
wal parti dee a pi hul kafiroon
wal dulak daliki
wal pussy kiri 
wal pussy kanan
wal fulusikom wal tak malu hoon

FUULUSSIKOM 


-----------------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT