Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


Inilah Aisyah Tajuddin Gadis Bodoh Yang Hina Hudud

Posted: 19 Mar 2015 10:30 PM PDT

 


Video yang telah viral oleh seorang wanita cantik bernama Aisyah telah mendapat reaksi daripada orang ramai khususnya. Tujuan video tersebut adalah untuk mengutuk pelaksanaan hudud di negeri Kelantan tetapi sebenarnya beliau secara sedar atau tak sedar, dia sebenarnya telah menghina dan mempersendakan Islam.

Lihatlah daripada komen2 dalam instagramnya semuanya memberi komen balas yang panas dan dikecam hebat. Inilah pembalasan daripada netizen di dunia.

Semoga Aisyah sedar dengan tindakannya yang tidak disenangi oleh ramai orang.


Orang Umno jadi ketua badan propaganda Kerajaan Pusat cetus kebimbangan ramai

Posted: 19 Mar 2015 09:45 PM PDT

Tugas baharu pemimpin Umno Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi sebagai ketua badan propaganda Putrajaya bukan saja menimbulkan kebimbangan di kalangan pemimpin pembangkang tetapi di kalangan pemimpin partinya.

Puad yang merupakan ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno baru-baru ini dilantik sebagai ketua pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) bagi menggantikan Datuk Fuad Hassan yang meninggal dunia kerana serangan jantung Disember tahun lepas.

Ketua Umno Bahagian Pulai Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, pelantikan Puad merupakan satu kejutan kepadanya memandangkan bekas timbalan menteri pendidikan itu masih memegang jawatan tertinggi parti.

"Saya tidak menyangka beliau sanggup melepaskan kedudukannya sebagai ahli Majlis Tertinggi Umno dan ketua bahagian Batu Pahat untuk mendapatkan kedudukan sebagai ketua pengarah Jasa sepertimana yang digariskan kerajaan," kata pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) itu kepada The Malaysian Insider.

Jasa merupakan agensi kerajaan di bawah seliaan Kementerian Komunikasi dan Multimedia dan di antara objektif penubuhannya adalah mengekalkan perpaduan dengan menangkis dakyah, fitnah serta ekstremisme agama di kalangan rakyat Malaysia.

Jasa sebelum ini dikritik ahli politik pembangkang sebagai membazirkan wang pembayar cukai untuk propaganda kerajaan Barisan Nasional (BN). Apabila dihubungi, Puad memberitahu beliau sudah memulakan tugas sebagai ketua pengarah Jasa.

"Benar saya dilantik menjadi ketua pengarah Jasa baru, dan sudah mula masuk pejabat," kata bekas ahli Parlimen Batu Pahat itu kepada The Malaysian Insider.

Apabila ditanya sebagai ketua pengarah Jasa, apakah beliau meletak jawatan sebagai MT Umno, Puad berkata tidak perlu dilakukan. "Saya tidak perlu meletakkan jawatan sebagai MT Umno, kerana ini hanya jawatan kontrak selama tempoh 2 tahun," katanya.

Puad merupakan antara pemimpin Umno yang terkenal dengan kenyataan berunsur perkauman dan dilihat bertentangan dengan objektif Jasa itu sendiri. Puad pernah mempertahankan Perkasa dengan mengatakan tidak adil menggelar kumpulan tersebut sebagai "rasis" kerana perkataan itu tidak wujud dalam budaya Melayu.

Bagaimanapun Nur Jazlan berkata, Puad pastinya tidak akan berdepan dengan masalah menggalas tugas baru memandangkan beliau seorang pemimpin berpengalaman dan dapat membezakan antara tanggungjawab dan pendirian politik.

"Saya menjangkakan beliau dapat menggalas tanggungjawabnya sebagai pegawai kerajaan demi kepentingan rakyat dan meninggalkan pendirian lamanya, " katanya.

Tetapi Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli percaya pelantikan Puad sebagai ketua pengarah Jasa akan menyebabkan Pakatan Rakyat (PR) akan lebih teruk diserang agensi kerajaan itu.

"Kebimbangan kita ialah reputasi Puad sebelum ini yang sering memainkan isu perkauman dan kini menjadi ketua pengarah Jasa, kita jangka lebih banyak serangan selepas ini, tapi Pakatan tetap bersedia," katanya.

Ahli Parlimen Pandan itu turut membidas tindakan kerajaan kerana sinonim dengan budaya melantik pemimpin Umno yang kalah dalam pilihan raya ke dalam jabatan kerajaan. "Puad ini sudah tidak diterima rakyat, beliau kalah di Parlimen Batu Pahat pada pilihan raya umum lalu.

"Dan kini dilantik menjadi ketua pengarah Jasa, diletak jawatan dalam kerajaan bertujuan menghidupkan semula politik mereka walhal rakyat sudah menolak beliau," katanya.

Kebimbangan sama turut dikongsi pemimpin DAP apabila mempersoalkan apa akan terjadi kepada agensi kerajaan yang seharusnya berperanan menyampaikan komunikasi dan maklumat kepada rakyat sekiranya pemimpin mereka jelas bersikap perkauman.

Ahli Parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari berkata, meskipun tidak terkejut dengan pelantikan itu, beliau kecewa kerana merasakan pelantikan Puad sebagai ketua pengarah Jasa bukan tindakan wajar.

"Satu pelantikan yang tidak wajar kerana Puad pernah mempertahankan Perkasa sebagai pertubuhan tidak rasis.

"Kita khuatir Jasa akan dipolitikkan dan akan digunakan utk memperkuatkan kuasa politik Umno dan Barisan Nasional," katanya.

Posted & copy by RAKYAT MARHAEN

Tambang Komuter pun naik harga?

Posted: 19 Mar 2015 09:00 PM PDT

 
KTM Berhad (KTM) hari ini mengumumkan kadar tambang baharu bagi perkhidmatan KTM Komuter dengan peningkatan sehingga RM7.10 berkuat kuasa 1 Mei.

KTM dalam satu kenyataan berkata, perbezaan kadar tambang sehala yang baharu berbanding tambang sedia ada adalah bergantung kepada jarak perjalanan daripada 1 stesen ke stesen yang lain. 

Ia turut memaklumkan kadar baharu diskaun tiket sebanyak 20% bagi pemegang tiket tambah nilai, diskaun antara 18% hingga 26% kepada pemegang pas mingguan serta diskaun 19% hingga 35% bagi pemegang pas bulanan, bergantung kepada jarak perjalanan.

Sementara itu, pengguna warga emas, orang kurang upaya (OKU) dan kanak-kanak berusia antara 4 hingga 12 tahun pula akan terus menikmati tambang konsesi pada kadar 50% daripada tambang tunai yang baharu.

"Seperti yang sedia maklum, perkhidmatan KTM Komuter menunjukkan peningkatan yang ketara dari aspek ketepatan masa perjalanan dan tahap keselesaan penumpang sejak penggunaan tren baharu enam koc mulai tahun 2012.

"Penggunaan tren baharu 6 koc yang sangat konsisten prestasinya melonjak ketepatan masa perkhidmatan KTM Komuter dari hanya 17% pada 2011 kepada 97% pada 2014," kata KTM.

Ia berkata, pelarasan tambang itu dilaksanakan selepas mendapat kelulusan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang kadar baharunya turut dikecualikan cukai barangan dan perkhidmatan (GST). 

Kali terakhir KTM melaksanakan pelarasan tambang ialah pada Februari 2003.

Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar hari ini turut mengumumkan penyelarasan kadar tambang teksi dan kereta sewa antara 20% hingga 67% berkuat kuasa serta merta manakala pada mulai 15 Mei, tambang bas ekspres akan naik 22.6%.

Kenaikan tambang dibuat selepas mengambil kira keperluan pihak pengusaha yang terbeban dengan kenaikan harga kos termasuk kos penyelenggaraan serta demi kepentingan orang ramai yang menggunakan perkhidmatan itu.

Bermula 1 April, orang ramai boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai kadar tambang baharu di semua stesen KTM Komuter, laman sesawang KTM Berhad di www.ktmb.com.my atau mengubungi Pusat Panggilan KTMB 1300-88-5862 lapor Bernama

Ridhuan Tee, kenapa sanggup burukkan bapa sendiri untuk pertahankan dakwaan?

Posted: 19 Mar 2015 08:25 PM PDT

Ridhuan Tee Hina Bapa Sendiri Untuk Bodek Ismail Sabri?

 

PETALING JAYA: Apabila anda mendakwa diri lebih baik daripada orang lain dan cuba melaga-lagakan antara kaum di negara ini, menghina bapa sendiri dalam proses itu hanya membuktikan betapa hipokritnya anda. Bukankah salah satu asas dalam setiap agama adalah menghormati ibubapa?

Itulah yang dilakukan pensyarah kontroversi Profesor Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah apabila beliau memilih untuk mempertahankan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berhubung desakan agar beliau memohon maaf di atas kenyataan "boikot peniaga Cina".


Dalam artikelnya di Sinar Harian 16 Mac lalu, Ridhuan berkata menurut sudut pandang akademik, fakta yang dinyatakan Ismail tidak salah dan tidak mustahil peniaga akan mengambil kesempatan daripada keadaan (dengan mengaut untung dan tidak menurunkan harga selaras dengan penurunan harga minyak.

Beliau menghuraikan hujahnya dengan memburukkan arwah bapanya, dengan berkata: "Masih teringat sewaktu kecil dahulu, saya disuruh oleh arwah bapa saya, seorang peniaga kedai runcit, di kampung Melayu, supaya mencampurkan minyak petrol dengan minyak tanah, beras putih dengan beras merah (perang), mengubah timbangan dan lain-lain lagi. Pendek kata, apa sahaja yang boleh memberikan keuntungan lebih, saya diminta melakukannya walaupun perbuatan itu salah.

Pengarah dan Pengerusi Islamic Renaissance Front (IRF) Dr Ahmad Farouk Musa berkata, walaupun bapa Ridhuan bukan beragama Islam, tindakan Ridhuan adalah salah kerana Islam mengajar umatnya untuk menghormati ibubapa dan tidak memburuk-burukkan mereka."Tindakan beliau tidak Islamik," katanya kepada Semut Harian.

Ahmad Farouk berkata, kenyataan Ismail Sabri bersifat umum, maka ia tidak disokong oleh data empirikal.

"Tidak pernah ada kajian yang membuktikan tuduhan itu. Misalnya, orang berkata jika hudud dilaksanakan, kadar jenayah akan berkurang kerana semakin berat hukuman, semakin kurang jenayah.

"Namun, tiada data yang dapat membuktikannya. Malah, kajian menunjukkan kadar jenayah berkurang apabila meningkatnya kesamaan sosial dan ekonomi seperti di negara Scandinavia. Anda boleh buat kenyataan tanpa sokongan data empirikal tetapi ia tidak bermakna apa-apa," katanya lagi.

Katanya, hujah yang disokong dengan satu kes sahaja dipanggil sebagai "bukti anekdot" dalam komuniti saintifik.

"Bukti anekdot tidak diterima sebagai undang-undang. Dalam kata lain, sifat tamak bukan sahaja ada dalam masyarakat Cina. Ketamakan adalah sifat buruk manusia yang boleh ada dalam mana-mana masyarakat," katanya.

Pada 2 Februari lalu, Ismail Sabri didakwa menyeru orang Melayu melalui Facebook untuk memboikot peniaga Cina bagi menekan mereka agar menurunkan harga. Beliau kemudiannya memadamkan posting itu dan menjelaskan, beliau menjelaskan kenyataannya ditujukan kepada peniaga Cina yang licik, bukan masyarakat Cina secara keseluruhan.

Menteri itu dilaporkan enggan memohon maaf, walaupun tindakan undang-undang sudah pun dimulakan oleh Adun DAP Setiawan Datuk Ngeh Koo Ham.

Dalam artikelnya, Ridhuan berkata: "Ultra kiasu terus menekan Datuk Seri Ismail Sabri agar meminta maaf ke atas kenyataannya mengenai kenaikan harga, yang ditujukan khas kepada peniaga Cina yang mengambil kesempatan.

"Saya amat yakin jika Ismail meminta maaf, mereka akan bercanang dan menepuk tangan. Mereka akan jaja merata. Saya tidak nafikan memohon maaf itu satu amalan yang mulia dan amat dituntut dalam Islam. Tetapi dalam kes ini, ternyata telah dipolitikkan.

"Seseorang itu perlu jujur ketika memohon maaf, dan ia sepatutnya terhadap hal yang memang jelas beliau bertanggungjawab. Jangan meminta maaf hanya semata-mata untuk menjernihkan suasana."

Walaupun Ridhuan barangkali layak digelar Melayu di bawah Artikel 160 Perlembagaan Persekutuan, beliau tidak boleh memadam hakikat yang beliau lahir sebagai seorang Cina, dan keluar dari Rahim seorang ibu Cina.

Apabila seseorang mengkritik masyarakat Cina dan menuduh mereka mempunyai ciri-ciri yang tidak baik, adakah Ridhuan sedar yang kritikan itu juga terpakai kepadanya?

Jika ciri-ciri itu dikaitkan dengan sesuatu kaum, beliau tidak boleh berhenti menjadi Cina dan maka turut memiliki ciri-ciri itu juga, bukan?

Sudah tiba masanya generalisasi berdasarkan kaum dan agama dihentikan sepenuhnya.

Salahkan individu yang membuat kesalahan tersebut, bukan seluruh kaum atau agamanya.

Dipetik Dari Semut Harian

Gay, lesbian dikira liwat dalam enakmen hudud, kata timbalan MB Kelantan OLEH HASBULLAH AWANG CHIK

Posted: 19 Mar 2015 01:45 AM PDT


Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah (dua dari kanan) ketika Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob membacakan pindaan rang undang-undang hudud di DUN Kelantan, hari ini.

Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah (dua dari kanan) ketika Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob membacakan pindaan rang undang-undang hudud di DUN Kelantan, hari ini.

Pindaan terbaru Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) tidak melepaskan hukuman terhadap golongan sejenis seperti gay dan lesbian kerana golongan itu akan dihukum mengikut kesalahan liwat, kata Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

Timbalan menteri besar Kelantan itu berkata, walaupun fasal mengenai golongan berkenaan digugurkan dalam pindaan enakmen berkenaan tetapi hukuman tetap akan dikenakan kepada golongan itu.

"Kita tak payah sebut semua. Sebab gay dan lesbian termasuk dalam liwat secara automatik.

"Gugur tak apa, yang penting hukuman tu ada," katanya kepada pemberita di perkarangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan di Kota Baru hari ini. – 19 Mac, 2014.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.

Suhakam: Polis mesti hormat hak MP

Posted: 19 Mar 2015 01:00 AM PDT

 
 
Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) kesal atas tindakan polis yang tidak mematuhi prinsip keistimewaan parlimen kerana menggunakan Akta Hasutan 1948 untuk menyiasat ucapan ahli parlimen di dalam Dewan.

Pengerusi Suhakam, Tan Sri Hasmy Agam berkata pihak berkuasa perlu menghormati dan mendukung keistimewaan Parlimen supaya anggota yang dipilih itu dapat menjalankan tugas dan memberi pandangan tanpa rasa takut atau pilih kasih.

"Suruhanjaya menekankan bahawa hak kebebasan bersuara di Parlimen tidak boleh dicabar atau menjadi asas kepada prosiding jenayah.

"Oleh itu, adalah penting untuk ahli parlimen diberi jaminan kebebasan daripada pendakwaan jenayah, tindakan sivil di Mahkamah atau tindakan disiplin yang berlebihan," katanya.

Isnin lalu, MP Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar ditahan di bawah Akta Hasutan berhubung tindakannya yang membacakan sebahagian daripada ucapan bapanya, ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam persidangan Dewan Rakyat.

Kandungan ucapan itu antara lainnya mengkritik para hakim yang menyabitkan Anwar dengan kesalahan Liwat II.


Malaysiakini.

T E R K I N I !!! PANAS - Shafee pernah terlibat dalam jenayah pemalsuan dan penyembunyian fakta

Posted: 19 Mar 2015 12:15 AM PDT

 

Selepas mengarahkan siasatan terhadap Shafee, kerana mengesyaki Shafee berkemungkinan telah melakukan satu kesalahan, Abdul Gani melantiknya sebagai timbalan pendakwa raya.

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen DAP (Bukit Gelugor) Ram Karpal Singh hari ini membidas tindakan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail yang bertindak melantik Tan Sri Shafee Abdullah sebagai timbalan pendakwaraya dalam mengendalikan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim sedangkan Shafee didakwa melakukan kesalahan jenayah sebelum ini.

Menurut beliau, tindakan Abdul Gani amat mengelirukan kerana pada 3 Januari 2014 satu perintah menyiasat di bawah Seksyen 108 (2) dan Seksyen 376 Kanun Prosedur Jenayah oleh Peguam Negara terhadap kesalahan di bawah Seksyen 199 Kanun Keseksaan untuk kes rayuan jenayah berdasarkan laporan Datuk Mat Zain terhadap Shafee,

Mengikut laporan, Shafee membuat dua kesalahan iaitu sengaja membuat kenyataan palsu dalam afidavit jawapan dan menyembunyikan fakta material yang ada kaitan dengan prosiding rayuan jenayah kes Liwat II.

 

"Selepas mengarahkan siasatan perlu dibuat terhadap Shafee, beliau dilantik pula sebagai timbalan pendakwa raya.

"Ini bermakna peguam negara sendiri telah mengesyaki Shafee berkemungkinan telah melakukan satu kesalahan," katanya ketika berucap di Dewan Rakyat hari ini.

Sehubungan itu, Abdul Gani diminta bertanggungjawab ke atas tindakan melantik individu yang dikatakan telah melakukan kesalahan jenayah kerana ia melibatkan kepentingan dan dana awam.

Selain itu, Ram turut mempersoal tindakan Peguam Negara yang bertindak melantik Shafee sedangkan beliau merupakan penasihat undang-undang UMNO dan Barisan Nasional (BN) dan mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

"Apa kepentingan melantik orang yang berkait rapat dengan UMNO dan Barisan Nasional (BN)," tanya beliau lagi.

Pada masa sama Ram juga mempertikai tindakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Syukry yang membuat pengumuman tentang bayaran caj guaman sebanyak RM1,000 oleh kerajaan untuk megendalikan kes liwat Anwar.

"Sedangkan pengumuman tersebut perlu dibuat oleh Menteri Kewangan kerana ia melibatkan dana negara.

"Adakah ini benar dan disahkan oleh Menteri Kewangan?," soalnya.

Copy Paste Dari FreeMalaysiaToday

Posted by Jeebond BLM.

Mustahil untuk percaya pada PAS lagi, kata Ambiga OLEH‎ LOOI SUE-CHERN

Posted: 18 Mar 2015 11:30 PM PDT


Datuk Ambiga Sreenevasan menganggap tindakan PAS membawa kembali rang undang-undang hudud ke Dewan Undangan Negeri merupakan satu pengkhianatan terhadap Pakatan Rakyat.

Datuk Ambiga Sreenevasan menganggap tindakan PAS membawa kembali rang undang-undang hudud ke Dewan Undangan Negeri merupakan satu pengkhianatan terhadap Pakatan Rakyat.

Pemimpin masyarakat sivil dan bekas presiden Majlis Peguam, Datuk Ambiga Sreenevasan berkata PAS mengkhianati amanah rakyat yang mengundi mereka melalui platform Pakatan Rakyat (PR), selepas parti Islam itu membentangkan rang undang-undang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan bagi memperkenalkan hudud di negeri itu.

Katanya, beliau terkejut dan kecewa dengan PAS yang membawa kembali undang-undang kanun keseksaan Islam itu – satu langkah yang katanya melanggar polisi bersama PR dan satu pengkhianatan terhadap pengundi PAS berdasarkan platform bersama dengan sekutu DAP dan PKR.

"Selepas ini, hampir mustahil bagi mereka mendapatkan semula kepercayaan itu," katanya kepada The Malaysian Insider hari ini.

Ambiga berkata kerajaan Kelantan pimpinan PAS perlu serius dalam meneliti keutamaan negeri tersebut, memandangkan negeri itu baru sahaja dilanda banjir terburuk dalam sejarah.

"Negeri ini dan penduduknya belum pun mula pulih daripada banjir dahsyat, dan ia tidak kelihatan seperti agenda utama bagi kerajaan negeri itu," katanya.

Ambiga yang merupakan bekas presiden Majlis Peguam dan bekas pengerusi bersama Bersih 2.0 berkata, hudud juga bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan Malaysia adalah sebuah negara sekular.

"Penggubal undang-undang negeri Kelantan tidak sepatutnya membentangkan rang undang-undang seperti itu di Dewan Undangan Negeri.

"Mereka berusaha meyakinkan orang bukan Islam yang hudud tidak akan dikenakan ke atas mereka tetapi melihat cara bagaimana mereka melanggar perjanjian bersama dan kenyataan dalam kertas Jakim yang didedahkan dalam media... sukar untuk berasa selesa dengan jaminan itu. "

Dilaporkan tahun lepas, kertas kerja Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) berkata orang bukan Islam tertakluk kepada undang-undang Syariah dan semua undang-undang perlu diharmonikan dengan prinsip-prinsip Islam.

"Tanpa mengira perkara ini, isu utama pada pandangan saya adalah Perlembagaan rang undang-undang ini," kata Ambiga.

Ambiga berkata beliau juga terkejut dengan pindaan itu, termasuklah hukuman mati kepada yang murtad, dan ia tidak boleh diterima kerana istilah seperti "kafir" akan digunakan.

Ketika membentangkan rang undang-undang itu, Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob berkata Kanun Keseksaan Islam tidak sepatutnya ditentang, dengan menambah mereka yang menggelarnya kejam dan tidak berperikemanusian dan membuat tuduhan liar.

Beliau juga berkata mereka yang mengkritik ialah orang yang tidak beriman dan hudud ialah jawapan kepada jenayah kerana ia ditentukan Allah.

"Manusia tidak mempunyai hak untuk menolak atau mengubah undang-undang Syariah yang ditetapkan dalam Islam.

"Pemerintah Islam bertanggungjawab untuk melaksanakannya kerana ia boleh menyelesaikan apa-apa jenis jenayah yang berlaku di negara ini.‎

"Melaksanakan undang-undang jenayah Syariah juga bukanlah mengenai memelihara kuasa politik, seperti yang didakwa sesetengah pihak," kata Ahmad hari ini di Kota Baru.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Penyamun perli lanun

Posted: 19 Mar 2015 06:54 AM PDT

Jom naik jet lah !

Anggota exco Pemuda Umno, Ibdillah Ishak mengesyaki bahawa kenaikan tambang lebih 20 peratus untuk teksi, bas ekspres dan perkhidmatan tren Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB) mungkin satu bentuk sabotaj.

Kenaikan tambang perkhidmatan KTMB dan bas ekspres itu akan berkuatkuasa pada Mei ketika pengguna terpaksa menghadapi beban Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada 1 April.

"Selepas SPAD umum kenaikan, sekarang KTMB pula umum kadar pelarasan tambang naik sehingga 20% bergantung kepada jarak perjalanan.

"Sebagai salah sebuah syarikat GLC, KTMB tak patut bebankan rakyat dengan kenaikan kadar yang drastik. Dah lupa tanggungjawab untuk bantu rakyat?," katanya di Twitter.


Kenaikan kadar itu turut mendapat perhatian blog pro-Umno, mykmu.net, yang mempersoalkan kewajaran untuk pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar untuk mengumumkan kenaikan tambang itu.

"Apa motif Syed Hamid? Walaupun jika alasan untuk meningkatkan taraf hidup pemandu bas dan teksi itu wajar, pengumuman itu tidak kena dengan masanya," tulisan di laman tersebut dipetik.

Turut bimbang dengan kenaikan baru itu ialah bekas anggota kabinet, Datuk Saifuddin Abdullah.

"Mula-mula SPAD umum tambang teksi dan bas naik.

"Sekejap tadi KTMB umum tambang keretapi naik. Lepas ini siapa pula? Jom naik jetlah," katanya lagi.


Kenyataannya sinis itu juga merujuk kepada kritikan yang dihadapi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ekoran pembelian satu pesawat baru untuk kegunaan orang kenamaan negara. - MalaysiaKini

dollah yankee -
Kah..Kah..Kah.. barang naik, ringgit turun. Hujan pun dah naik, tak turun-turun...

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Yang Tersurat Dan Tersirat Di Sebalik Ucapan Ku Li Di Parlimen

Posted: 19 Mar 2015 05:24 AM PDT


Secara umumnya ucapan Tengku Razaleigh Hamzah di Parlimen  semalam diterima baik oleh banyak pihak dan menggambarkan keprihatinannya kepada masalah yang sedang dihadapi rakyat ketika ini.

Ucapannya yang antara lain mengingatkan mengenai sumpah Ahli Parlimen untuk berkhidmat kepada rakyat, gesaan mengisytiharkan harta bagi menteri, timbalan menteri dan Ahli Parlimen kepada sebuah badan bebas dan saranan menangguhkan perlaksanaan cukai GST, tidak lain merupakan reaksinya yang jujur, bukan saja berdasarkan pengalamannya tetapi juga keadaan semasa dalam negara.

Walaupun ada yang mengkritik Ku Li atas ucapannya termasuk mengatakan ia hanya retorik, sudah terlambat, melabelnya sebagai ahli politik lama yang ketinggalan zaman dan ada juga memberi gambaran seolah-olah beliau tidak memahami GST, hakikatnya beliau berani memberikan pandangan serta tegurannya.

Sama ada kerajaan mahu menerima atau mengabaikan saja semua teguran itu, yang penting Ku Li telah melaksanakan tanggungjawabnya untuk memperbaiki lagi imej kerajaan di mata rakyat.

Berkenaan pengisytiharan harta yang disarankannya kepada sebuah badan bebas yang dipilih oleh Parlimen, ia akan membantu menaikkan imej kerajaan berbanding amalan sekarang di mana para anggota pentadbiran kerajaan hanya membuat pengisytiharan kepada Perdana Menteri saja.

Tetapi dalam konteks amalan yang ada sekarang, Perdana Menteri mengisytiharkan hartanya kepada siapa?

Dengan adanya sebuah badan bebas yang diwujudkan itu, semua anggota pentadbiran kerajaan serta Ahli Parlimen, baik daripada kerajaan mahupun pembangkang diwajibkan mengisytiharkan harta masing-masing dan ini secara langsung membantu kewibawaan dan ketelusan sebagaimana yang diinginkan oleh rakyat masa kini.

Begitu juga dengan perlaksanaan GST dan ke mana wang cukai itu bakal disalurkan, apa yang disuarakan oleh Ku Li adalah kebimbangan umum yang boleh didengari serta dipekatakan di mana-mana.

Soal GST baik untuk negara dan mampu menambah sumber kewangan negara bukanlah soal utama tetapi yang menjadi kerisauan ialah sejauh mana ia bakal menambahkan lagi beban kewangan rakyat, terutama golongan berpendapatan rendah.

Dalam keadaan ekonomi tidak menentu, ringgit menjunam dan kos sara hidup kian meningkat, kebimbangan Ku Li tentunya ialah perlaksanaan GST akan merobekkan lagi poket rakyat.

Ini kerana sudah kedengaran beberapa perkhidmatan dan barangan akan meningkat harganya apabila GST dilaksanakan seperti bil utiliti, tuisyen, ubat-ubatan, hiburan dan sebagainya dan semua ini mampu meningkatkan lagi suhu badan mereka yang berpendapatan rendah.

Sebagai bekas Menteri Kewangan, Pengerusi Bank Dunia, IMF, Bank Pembangunan Asia, Pengasas Petronas dan puluhan jawatan lain di peringkat antarabangsa dan dalam negara, mengatakan kritikan dan saranannya agar ditanggguhkan perlaksanaan GST seolah-olah beliau tidak faham mengenai GST barangkali amat keterlaluan dan tidak masuk akal sama-sekali.

Hanya kerana pandangannya sedikit berbeza dengan kerajaan, cemuhan tidak sewajarnya dilontarkan kerana Ku Li sekurang-kurangnya sudah memberi peringatan mengenai kesan tidak baik yang bakal dihadapi nanti.

Selebihnya terpulanglah kepada kerajaan menilainya, terutama kemungkinan kemuncak kesan GST itu kepada rakyat bertembung dengan tarikh pilihanraya umum akan datang. (SH 18/03/2015)

'Tambang teksi, bas naik? Jom naik jet'

Posted: 19 Mar 2015 04:41 AM PDT

'Tambang teksi, bas naik? Jom naik jet'..tak mau kata apa la...hangpa la sokong...padan muka hangpa dan muka  aku juga.Sembang ngan Pak Cik Umnodoklam utan..sembang kencang soal bandarmemang la GST baguih...sebab dia tak tau hapa...yang dia tau nak cari duit n nak makan apa esok. Tu saja yang dia tau. Anggota exco Pemuda Umno, Ibdillah Ishak mengesyaki bahawa kenaikan tambang lebih 20 peratus untuk teksi, bas ekspres dan perkhidmatan tren Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB) mungkin satu bentuk sabotaj.

Kenaikan tambang perkhidmatan KTMB dan bas ekspres itu akan berkuatkuasa pada Mei ketika pengguna terpaksa menghadapi beban Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada 1 April.

"Selepas SPAD umum kenaikan, sekarang KTMB pula umum kadar pelarasan tambang naik sehingga 20% bergantung kepada jarak perjalanan.

"Sebagai salah sebuah syarikat GLC, KTMB tak patut bebankan rakyat dengan kenaikan kadar yang drastik. Dah lupa tanggungjawab untuk bantu rakyat?," katanya di Twitter.

Pendedahan : Najib PM ‘boros’ beli jet peribadi baru – Rafizi

Posted: 19 Mar 2015 04:28 AM PDT

Pendedahan : Najib PM 'boros' beli jet peribadi baru – Rafizi

KUALA LUMPUR 16 MAC : Sikap 'boros' Datuk Seri Najib Razak makin terserlah dengan pembelian terkini sebuah lagi jet peribadi baru bagi kegunaan perdana menteri.
newjet1Dalam satu pendedahan kepada Keadilandaily, Naib Presiden KEADILAN, Rafizi Ramli memberitahu pentadbiran Najib pada 1 Disember lalu membeli sebuah lagi jet peribadi yang dianugerahkan secara terus kepada Jet Premier One (Malaysia) Sdn Bhd.

"Pembelian sebuah lagi jet peribadi baru yang kini di bawah pendaftaran 9H-AWK dan telah siap dicat dengan logo 1Malaysia (seperti di dalam gambar yang disertakan membuktikan bahawa pentadbiran Dato' Seri Najib Tun Razak terus menerus bergelumang di dalam keborosan dan pembaziran, pada kala negara masih dikejutkan dengan skandal kewangan 1MDB," kata Rafizi.

Ahli Parlimen Pandan itu turut merujuk kenyataan Jabatan Perdana Menteri pada sidang Parlimen November 2013 yang mana memaklumkan kerajaan telah memilik 5 jet peribadi termasuklah Boeing Businees Jet.
Sikap boros ini dilihat bertentangan dengan situasi yang dihadapi rakyat kini apabila berdepan dengan kenaikan harga barangan ekoran pemotongan subsidi bahan api.

Kesal dengan tindakan Najib itu, Rafizi turut mendakwa tindakan Najib ini juga mengesahkan lagi bahawa rakyat bakal berhadapan dengan satu bentuk cukai baru untuk membayar jet peribadi Perdana Menteri.page1
"Tindakan membeli sebuah lagi jet peribadi baru ini sudah tentu menimbulkan kemarahan rakyat pada kala rakyat terpaksa berdepan dengan pelaksanaan GST dalam tempoh 2 minggu dari sekarang.

"Rakyat terpaksa menanggung cukai baru yang sebahagiannya akan digunakan untuk membayar jet peribadi baru Perdana Menteri ini," ujarnya lagi.

Untuk rekod, penggunaan jet peribadi sedia ada iaitu ACJ319 melibatkan kos sebanyak RM28.8 juta setahun dalam bentuk sewaan dan RM5.5 juta setahun dalam bentuk kos penyenggaraan.

Justeru, Rafizi menuntut pembelian jet peribadi ini dibatalkan kerana tindakan ini hanya akan membelakangkan kepentingan rakyat sekaligus Najib perlu memohon maaf atas tindakannya itu.

Sebelum ini, Najib dan Isterinya, Rosmah Mansor juga dilaporkan gemar berboros dan menghabiskan dana awam untuk tujuan peribadi. Tindakan ini juga turut mengundang kritikan banyak pihak yang memaksa Perdana Menteri itu berundur dan melepaskan jawatannya.


Rosmah singgah di Indianapolis untuk tinjau pesawat baru?

Posted: 19 Mar 2015 04:24 AM PDT

(Oleh: Azuan Ab Rahman)

KUALA LUMPUR 18 MAC- Setiausaha Agung KEADILAN, Rafizi Ramli mempersoalkan apakah isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor berada di Indianapolis, Amerika Syarikat bagi meninjau sendiri kerja menaik taraf pesawat baharu ACJ920 yang dibeli kerajaan.


Rafizi berkata, spekulasi itu tersebar susulan laporan mengatakan pesawat peribadi milik negara ACJ319 9M-NAA berada di lokasi berkenaan selama 6 hari pada 26 Disember, 2014, iaitu beberapa hari selepas pesawat ACJ320 9H-AWK dibeli oleh Putrajaya.

Rafizi sebelum ini mendedahkan satu pembelian pesawat peribadi terbaru bagi kegunaan pemimpin negara secara sewa beli.

Pesawat tersebut yang dakwanya bernilai hampir RM500 juta dibeli melalui perjanjian yang ditandatangani pada 1 Disember lalu.

Tambah Rafizi , siasatan  mendapati jet peribadi ACJ320 tersebut sebelum ini dimiliki Comlux Aviation Group yang berpangkalan di Indianapolis.

"Perjanjian sewa beli jet peribadi baharu ACJRE0 9H-AWK ditandatangani pada 1 Disember, 2014 dan pada Oktober 2013, Comlux mengumumkan ia selesai menaik taraf jet peribadi kegunaan ketua negara Malaysia setelah kerja naik taraf bermula Jun 2013.

"Perjanjian pembelian jet ACJ320 9H-AWK menunjukkan ia melibatkan kerja naik taraf kabin, berdasarkan maklumat ini adalah tidak munasabah jet peribadi sedia ada, ACJ319 9M-NAA singgah di Comlux, Indianapolis untuk kerja naik taraf kabin kerana pesawat itu baru saja dinaik taraf setahun sebelum itu," katanya, pada sidang media di parlimen hari ini.

Tegasnya lagi, timbul persoalan apakah penumpang yang menaiki pesawat ACJ19 9M-NAA telah singgah di Indianapolis untuk meninjau sendiri kerja naik taraf jet peribadi baharu yang dibeli kerajaan itu.
"Najib sudah pulang ke Malaysia pada ketika itu, soalan seterusnya siapakah sebenarnya VVIP yang singgah di pangkalan Comlux di mana kerja menaik taraf jet peribadi baharu yang dibeli kerajaan sedang dijalankan.

"Spekulasi yang berlegar kemungkinan besar isteri perdana menteri adalah VVIP yang menggunakan ACJ319 9M-NAA untuk singgah di Indianapolis dan meninjau sendiri kerja menaik taraf jet peribadi baharu itu," katanya kepada pemberita.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=65694

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


BUKA KEDAI ROTI JALAN KARI AYAM

Posted: 19 Mar 2015 07:33 PM PDT


Ustaz Kazim umum tarik diri berceramah di televisyen

Pendakwah terkenal  Mohamad Kazim Elias atau lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim mengumumkan menarik diri daripada menyertai sebarang program ceramah agama di televisyen.
Beliau bagaimanapun berkata bagi siaran yang sudah dirakam dan ditandatangani kontraknya, ia tetap akan diteruskan.
"Saya juga menarik diri sebagai ahli panel Forum Perdana tetapi ceramah biasa berjalan seperti biasa, cuma saya tidak lagi muncul dalam kaca televisyen melainkan dalam program 'Kalau Dah Jodoh' sebab saya masih ada kontrak dengan Astro.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/ustaz-kazim-umum-tarik-diri-berceramah-di-televisyen#sthash.sGqS2PKw.dpuf

KAH KAH KAH

woit
kah kah kah
alang alang
jual agama ni
makin banyak persaingan
lebih baik buka


kedai roti jala kari ayam
kah kah kah

APA PUNYA NIAGA


------------

DUDUK BANTAH

Posted: 19 Mar 2015 07:00 PM PDT


KOMENTAR
duduk bantah
ini adalah tradisi anak muda
dari semanjak tahun 60'an
di zaman arwah john lenon
di zaman arwah che'
anak anak muda di kampus kampus
telah melakukan duduk bantah

ini kali kedua duduk bantah dilakukan
di dataran merdeka
kali pertama satu minngu
sebelum BERSIH 3 - 28 april 2012

sejarah berulang


DUDUK BANTAH SEMINGGU DESAK 

PECAT IGP

Ekoran siri penangkapan membabitkan para penganjur perhimpunan 'Kita Lawan' anjuran Pakatan Rakyat, satu kempen dilancarkan hari ini untuk mendesak pemecatan Ketua Polis Negara,  Khalid Abu Bakar.

ADUN PKR yang juga penganjur bersama 'Kita Lawan', Chang Lih Kang berkata selama seminggu, protes duduk 24 jam itu akan diadakan di Dataran Merdeka dari 21 Mac hingga 28 Mac.

Katanya, negara ini tidak akan bebas selagi IGP yang didakwanya tidak profesional, kekal dalam jawatannya.KAH KAH KAH
woit
ini sudah mula
anak muda sudah bangun
anak muda bangun melawan

APA PUNYA TUUR

--------------

NAJIB MERASA TERTEKAN

Posted: 19 Mar 2015 06:09 PM PDT


KOMENTAR
inilah perangai
kerajaan tak popular
kerajaan tak ada sokonga majoriti
kerajaan dibenci orang ramai
perangainya merasa tertekan
merasa semua mensabotaj
merasa semua menentang

terus tuduh menuduh
wal hal SPAD ini 
ditubuh oleh najib

'Tambang teksi, bas naik? Jom naik jet'

Anggota exco Pemuda Umno, Ibdillah Ishak mengesyaki bahawa kenaikan tambang lebih 20 peratus untuk teksi, bas ekspres dan perkhidmatan tren Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB) mungkin satu bentuk sabotaj.

Kenaikan tambang perkhidmatan KTMB dan bas ekspres itu akan berkuatkuasa pada Mei ketika pengguna terpaksa menghadapi beban Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada 1 April.

"Selepas SPAD umum kenaikan, sekarang KTMB pula umum kadar pelarasan tambang naik sehingga 20% bergantung kepada jarak perjalanan.KAH KAH KAH

woit
memang rama
musuh mat mongol
dalam SPAD pun ada
dalam teksi pun ada
dalam KTM pun ada
semua nak sabotaj
kah kah kah

PADAN MUKA


------------

ANAK MUDA BANGUN MELAWAN

Posted: 19 Mar 2015 10:52 AM PDT

FACE BOOK

Wah seminggu Protes Duduk Bantah ‪#‎KitaLawan‬ dan ‪#‎PecatIGP‬. Mulai 21 sehingga 28 Mac di Dataran Merdeka. Kena kuat semangat, istiqamah dan berani hadapi polis dan DBKL. Amacam?


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

woit.... ANAK MUDA DAH MULA..kah kah

kah kah kah...LAWAN .... kah kah kah..

kah kah kah...JANGAN TAK LAWAN...kah kah

APA PUNYA TUUR
-------------

ESOK MALAM MENGHASUT DI BANGSAR UTAMA

Posted: 19 Mar 2015 06:00 AM PDT

MENGHASUT
di bangsar utama------------

JEMPUTAN KULIAH

Posted: 19 Mar 2015 05:30 AM PDT

KULIAH 
UNIVERSITI BANGSAR UTAMA

Sejarah Idea adalah suatu bidang pengajian yang umumnya tertumpu kepada pembacaan dan analisis teks. Justeru kelas akan dilaksanakan melalui pembacaan teks dan antara-tekstualiti (intertextuality) secara intim, mendalam dan juga rinci. Pada masa yang sama teks yang dibaca dan dianalisa itu akan cuba difahami dengan menelusuri perkembangannya melalui pensejarahan makna dan juga konteks di mana teks itu terhasil.

Tidak ketinggalan aspek sejarah, latar-belakang dan kedudukan sosial serta pendirian politik penghasil teks akan turut dianalisa. Justeru kelas ini akan menumpukan kepada pembacaan dan diskusi teks, konteks dan sosok penghasil teks di dalam upaya untuk memahami sejarah idea khususnya di Malaysia ini.

SIRI KULIAH @UBU 1.0

Tajuk: 'Sejarah Pemikiran Melayu Kiri'.

Tempoh: 20th Mac-24th April 2015 

Tempat: UNIVERSITI BANGSAR UTAMA
52C, Jalan Kemuja, Off Jalan Bangsar,
Bangsar Utama, 59000 Kuala Lumpur.

Kadar sumbangan penyertaan: RM 20.00 (Kos minimum untuk cetakan makalah selama 6 minggu)

Peserta: TERBUKA KEPADA UMUM

Masa: 2030-1030 (Jumaat malam Sabtu setiap minggu)

Bermula: 20th Mac 2015

Sebarang pertanyaan sila kemukakan kepada:
E-Mail: Kelaspolitik@gmail.com/ Hadi Khalid 012-6648873

*RADIKAL LAGI KRITIKAL'
-----------

PENJUAL AGAMA MENJUAL LAGI

Posted: 19 Mar 2015 05:00 AM PDT
HEBAT
yg tanya negara mana di tadbir oleh ulamak,gua nampak si bodoh yg tanya tu bukan setakat bodoh bebal dan bangang,gua rasa lebih baik lu berhenti jadi manusia le bodoh punya orang....lu tak tahu ke negara islam iran tu di tadbir ulamak....

kau tak tahu betapa hebatnya negara islam iran tu.....bom nueklear pun ada le manusia bodoh mcm lu....aku ingat org2 bodoh mcm kau penjilat ulamak2 sesat lagi baik lu pi mampos le.......lu punya wahabi salafi lu tu menyebabkan le dan umat bodoh selama2nya on PENIAGA AGAMA
cucu mamak kutty
on 3/14/15
ULAMAK UPAHAN
Walaupun Negara2 Islam tidak ditadbir oleh Ulama secara langsung tapi pernan Ulama kaki bodek ini tidak pernah bangun dan menentang kemungkaran pemerintah yang beragama Islam tapi tidak lah Islam seperti ulama. Ulama diupah untuk menjaga kepentingan pemerintah iaitu menyiakan apa yang tidak begtul atau 'spin'ayat ayat quran bagi mensesatkan penganut agar mereka terus berukasa.


 Skandal demi skandal berlaku dalam negara ini sejak Dr.Mahathir memerintah Malaysia.dan Mahathir pun buat lupo semua skandal. Skandal berterusan sebab Ualam dan Ustaz2 pelawak dalam TV mahu hidup selesa dengan hanya menakut2kan Melayu supaya tidak lawan pemerintah. Situ pun dah spin.

 Pemerintah Islam zaman SAW adalah dari tokoh agama dan pahlawan dan penganut Islam diminta agar jangan jatuhkan pemerintah. Dalam konteks hari ini, negara amalkan demokrasi dan dalam demokrasi jatuh menjatuh memang sepagtutnya berlaku apabila berlaku rasuah dan penyelewengan dalam kerajaan. Ada Ustaz ustaz yang buat lawak dalam TV on PENIAGA AGAMA
Anonymous
on 3/14/1
---------------

ANAK BADAK NAIK JET

Posted: 19 Mar 2015 02:21 AM PDT

PELIK TETAPI BENAR
anak badak
 naik kapal terbang


FACE BOOK


Mula2 SPAD umum tambang teksi/bas ekspres naik. Kejap td KTMB umum tambang keretapi naik. Lps ni saper pulak? Dah gila ker apa? Jom naik jetlah!

KAH KAH KAH

woit
orang baik ni
dah mula marah
ini perli najib ke
atau perli rosmah
kah kah kah
naik jet ke]
naik anak badak
kah kah kah

APA PUNYA KUNTAU---------------

GENG MADEY MULA MENYERANG

Posted: 19 Mar 2015 01:08 AM PDT


KOMENTAR
najib telah ilang arah
usik mana saja
masaalah muncul
bila tambang naik
semua harga akan naik
ini berita baik untuk menghasut


Tambang pengangkutan awam naik 20%  hingga 67%

Tambang teksi dan kereta sewa naik antara 20% hingga 67% berkuat kuasa serta merta manakala mulai 15 Mei pula tambang bas ekspres akan naik 22.6 peratus.
Kenaikan tambang itu yang diumumkan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) hari ini dibuat berikutan kenaikan kos yang ditanggung pengusaha pengangkutan awam termasuk kos penyelenggaraan.
Pengerusi SPAD Syed Hamid Albar berkata, penyelarasan kadar tambang itu dibuat selepas mengambil kira keperluan pihak pengusaha yang terbeban dengan kenaikan harga barang dan kepentingan orang ramai yang menggunakan perkhidmatan itu. – 
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/tambang-pengangkutan-awam-naik-20-hingga-67#sthash.78RJexo9.dpuf

KAH KAH KAH

woit
ni geng madey
semua kumpul
serang mat mongol
kah kah kah

APA PUNYA BEST

-------------

SEMUA BERITA BERITA BAIK

Posted: 18 Mar 2015 09:49 PM PDT
KOMENTAR
semua ini berita baik

anwar dalam jil
nurul kena tangkap
pemimpin #kita lawan ditangkap
satu dunia  jadi heboh
satu dunia memerhati
amerika mula buka mata

gst sampai
barang naik harga

ini semua peluru
untuk menghasut rakyat
bencikan kerajaan
menghasut orang ramai
bencikan parti ketuanan melayu

semua ini adalah pelampong
untuk dijual ketika titanic
hendak tenggelam


SPAD


KUALA LUMPUR - Tambang teksi dinaikkan antara RM1.25 dan RM8.00 mengikut jarak perjalanan dan lokasi, berkuatkuasa serta-merta manakala tambang bas ekspres naik 2.1 sen bagi setiap kilometer bermula 1 April ini.

Mas kahwin juga kena GST?
SHAH ALAM - Lebih kurang dua minggu lagi pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) akan dilaksanakan di negara ini, cakap-cakap mengenainya menjadi bualan kerana ramai yang...


KAH KAH KAH

woit
all are good news
berita baik
untuk menghasut
satu juta lawan GST

-----------

SABTU INI SOGO

Posted: 18 Mar 2015 09:07 PM PDT


PM PERLU SAHKAN SAMA ADA DATIN SERI ROSMAH SINGGAH DI INDIANAPOLIS UNTUK TINJAU NAIKTARAF JET BARU?

Ketika bencana banjir memuncak sekitar akhir tahun 2014, Najib  Razak terpaksa bergegas pulang dari percutian beliau dan keluarga di Hawaii. Perjalanan pulang beliau diikuti dengan rapat oleh rakyat dan beliau dilaporkan mendarat di Kota Bharu pada petang 27 Disember 2014.

Pada sekitar masa yang sama, jet peribadi yang digunakan beliau dan keluarga yang berpendaftaran 9M-NAA dilaporkan mendarat di Indianapolis sekitar jam 652 petang waktu Malaysia pada 26 Disember 2014. Mengikut semakan perjalanan 9M-NAA di lamanwww.flightradar24.com jet peribadi 9M-NAA itu kekal berada di Indianapolis selama enam hari sebelum berlepas ke Los Angeles, New York, London, Dubai dan destinasi terakhir di Bangkok.

Sehingga sekarang, pentadbiran  Najib  Razak enggan memaklumkan siapakah sebenarnya yang berada di atas pesawat 9M-NAA itu sedangkan Perdana Menteri berada di Malaysia menguruskan bencana banjir. Persoalan lebih besar yang menjadi misteri: apakah istimewanya Indianapolis sehingga pesawat 9M-NAA itu singgah selama 6 hari di situ?

Sepanjang siasatan yang dilakukan oleh NOW (National Oversight & Whistleblowers) mengenai pembelian jet peribadi baru oleh pentadbiran Najib  Razak, fakta-fakta berikut telah disahkan:

1.    Jet peribadi baru yang dibeli iaitu ACJ320 9H-AWK sebelum ini dimiliki oleh Comlux Aviation Group. Semakan di laman Comlux iaitu www.comluxaviation.com menunjukkan bahawa pengkalan untuk rekabentuk, ubahsuai dan naiktaraf kabin jet peribadi terletak di Indianapolis, Amerika Syarikat (lihat paparan dari laman Comlux yang disertakan 

bersama) 

2.    Perjanjian sewabeli jet peribadi baru ACJ320 9H-AWK ditandatangani pada 1 Disember 2014

3.    Dalam bulan Oktober 2013, Comlux telah mengumumkan bahawa ia telah selesai menaiktaraf jet peribadi kegunaan Ketua Negara Malaysia setelah kerja-kerja naiktaraf bermula dalam bulan Jun 2013

4.    Perjanjian pembelian jet ACJ320 9H-AWK menunjukkan ia melibatkan kerja-kerja naiktaraf kabin

Berdasarkan maklumat-maklumat ini, adalah tidak munasabah bahawa jet peribadi sedia ada ACJ319 9M-NAA singgah di Comlux, Indianapolis untuk kerja-kerja naiktaraf kabin kerana pesawat itu baru sahaja dinaiktaraf setahun sebelum itu.

Kita juga tahu bahawa pada 26 Disember 2014 semasa pesawat ACJ319 9M-NAA singgah di Indianapolis selama 6 hari secara misteri, Kerajaan Malaysia telah pun membeli jet peribadi baru ACJ320 9H-AWK.

Makanya, persoalan yang berlegar ialah ada kemungkinan besar penumpang yang menaiki ACJ319 9M-NAA singgah di Indianapolis untuk meninjau sendiri kerja-kerja naiktaraf jet peribadi baru yang dibeli oleh Kerajaan Malaysia.

Oleh kerana Dato' Seri Najib Tun Razak sudah pulang ke Malaysia pada ketika itu, soalan seterusnya yang berlegar ialah siapakah sebenarnya VVIP yang singgah di pengkalan Comlux yang sedang menaiktaraf jet peribadi baru yang dibeli oleh Kerajaan Malaysia?

Spekulasi yang berlegar ialah kemungkinan besar isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor adalah VVIP yang menggunakan ACJ319 9M-NAA untuk singgah di Indianapolis dan meninjau sendiri kerja-kerja menaiktaraf jet peribadi baru ACJ320 9H-AWK yang baru dibeli Kerajaan Malaysia.

Keengganan Dato' Seri Najib mengesahkan siapa VVIP yang menggunakan pesawat ACJ319 9M-NAA dan apakah tujuan pesawat itu singgah di Indianapolis selama 6 hari hanya akan menguatkan spekulasi ini, maka perkara yang terbaik ialah Dato' Seri Najib perlu mendedahkan:

1.    Siapa penumpang di atas ACJ319 9M-NAA ketika ia singgah di Indianapolis?

2.    Apakah tujuan sebenar rombongan yang menggunakan jet rasmi kerajaan itu singgah selama 6 hari di Indianapolis?

Tanpa jawapan yang telus, perkara-perkara begini akan terus menimbulkan kemarahan rakyat.


RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN
SABTU
 

---------------

KETUANAN MELAYU LAWAN TOWKAY

Posted: 18 Mar 2015 08:41 PM PDT
KOMENTAR
ini perkambangan baik
parti cukong ini telah lenyap
kerusi dimenangi bukan majoriti cina
parti cukong ini dah jadi
parti 7/11
tujuh kerusi parlimen
sebelas kerusi dun
ini parti dah nazak

NOTA
tapi mustahil
parti ketuanan melayu
berani lawan towkay

Syed Ali: MCA mahu berpisah? Silakan

Ketua Umno bahagian Cheras, Syed Ali Alhabshee mengalu-alukan hasrat MCA untuk keluar dari BN ekoran sokongan parti majoriti Melayu itu terhadap pelaksanaan hudud.

"Jika MCA berasakan sudah cukup kuat, tiada halangan untuk mereka berpisah dengan Umno, parti yang mewakili sebahagian besar orang Melayu," tegasnya.KAH KAH KAH

woit
kah kah kah
ini mesti deal gagal
dah kena kencing
tak jadi kutim
 dengan cukong
kah kah kah
tak lama akan senyap
bila china doll  sampai
kah kah kah

CHINA DOLL SAMPAI-----------

PANDANGAN PEMBACA

Posted: 18 Mar 2015 08:08 PM PDT


SAUDI AJEN AMERIKA
Betul cikgu. Mana negara yg dituduh sesat dan kafir...negara itu juga yg dipimpin oleh ulama dan amat ditakuti oleh musuh islam iaitu US & israel dan negara munafik iaitu saudi. Umat islam am nya bangsa melayu amat malas membuat kajian ilmiah hanya berserah pada ustaz2 yg kurang cerdik dlm soal geopolitik utk menjalankan kajian utk mereka. Kita hanya ditakutkan dgn soal akidah. Ada pula ulama2 yg dibiayai oleh kerajaan saudi utk meyemaikan fitnah2 dimasjid2 dan surau. on PENIAGA AGAMA

in response to Sudah lama saya perasan aspek maqasid dlm syariah dan ibadah khusus semacam disorok dari pengetahuan umat Islam Msia. Umat Islam kita di sebok2kan dengan soal2 remeh., by cikgu.
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/14/15

--------------

CHINA TEMBAM

Posted: 18 Mar 2015 07:34 PM PDTBUKAN 
ini bukan china tembam
ini china baik
ini anak china berani

KOMENTAR
najib bukan lagi najib
ini dibuktikan oleh
kenyataan adik adik najib
semua menyatakan bahawa
najib sudah jadi bangaki bergerak

malah dikatakan ibu kepada najib juga
telah merasakan pekara yang sama

untuk kepastian sila tanya
datuk jamaluddin jarjis
atau dikenali juga dengan nama
datuk raba raba bontot
Jawapan serupa Najib 

dan Jho Low 

wujudkan kesangsian, 

kata DAP

Kenapa respons daripada Datuk Seri Najib Razak dan ahli perniagaan Low Taek Jho amat ketara ada persamaan ketika memberi kenyataan berhubung Low tidak pernah bekerja dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang kini sarat menanggung hutang, soal DAP hari ini.
Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua berkata, kenyataan kedua-duanya serupa berhubung cara mereka gagal menjawab secara khusus soalan mengenai peranan Low atau dikenali sebagai Jho Low dalam 1MDB.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/jawapan-serupa-najib-dan-jho-low-wujudkan-kesangsian-kata-dap#sthash.nLyXe3Q5.dpuf


KAH KAH KAH

woit
apalah budak tony
tak faham faham
china tembam itu
adalah otak najib
china tembam ini
tukang fikir
najib dah lama tamat
kena
air mandram 
dari guru ji

APA PUNYA TUUR

-------------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT