Nuffnang

Pengikut

Kerabu Bersuara ®

sumber :-

Kerabu Bersuara ®


Tuan Ibrahim: Membalas Rahman Dahlan

Posted: 04 Aug 2015 07:03 PM PDT

Pertama saya ucap terima kasih atas respon Dato Abdul Rahman Dahlan terhadap soalan 'remeh' yang saya kemukakan.

Sekurang-kurangnya ada maklum balas. Perdana Menteri masih berdiam diri meskipun rakyat sudah menanti lebih sebulan sehingga Tun Mahathir Mohamad pun naik angin.

Padahal bukan payah sangat untuk PM menjelaskan bahawa: "Ini sumbangan derma dari penderma perihatin." Peliknya mengapa PM tidak menjawab sedemikian ketika WSJ melakukan tuduhan ke atasnya. Mengapa PM menjawab 'Saya ingin menegaskan sekali lagi bahawa saya tidak pernah mengambil dana 1MDB untuk kepentingan diri sendiri' dan bukannya terus menempelak WSJ dan berkata duit itu duit derma?

Setelah sebulan, akhirnya yang membuat kenyataan itu ialah SPRM.

Apakah kini PM yakin rakyat akan percaya wang itu dari sumbangan derma hanya kerana SPRM mengumumkan sedemikian?
Rakyat nak tahu ke mana hutang RM42 billion yang kini menjadi liabiliti kepada 1MDB dibelanjakan. Itu pun kerana yang menjamin hutang tersebut ialah rakyat. Kalau yang menjamin ialah besan PM di Kazathstan tak apalah pula.

Namun kini isu 1MDB ini merebak sehingga terdedahnya akaun PM pernah menerima dana RM2.6 bilion – di mana mengikut perkiraan matematik, 29 juta rakyat Malaysia perlu menderma sebanyak RM89 setiap seorang untuk mencapai jumlah ini.
Sebagai seorang yang menerima gaji daripada rakyat, PM perlu menjelaskan kepada bosnya – sumber RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaunnya. Lebih elok kalau rakyat tahu siapa penderma tersebut bagi mengelak tuduhan dan kecurigaan apakah PM bekerja untuk penderma berkenaan atau untuk rakyat.

Pendedahan ini juga akan membantu LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri) membuat kunjungan kepada dermawan tersebut dan mungkin Pusat Pungutan Zakat juga berminat untuk melawat dermawan ini.
Walaupun Rahman telah memberi penjelasan kepada soalan remeh-temeh, ini bukanlah bermakna isu ini selesai. Masih banyak lagi soalan remeh-temeh yang perlu dijawab.

Antaranya - apakah wajar bagi PM menggunakan akaun peribadi bagi menerima dana sebesar RM2.6 bilion yang menjadikan beliau memasuki carta 10 orang terkaya di Malaysi, sedangkan ia boleh mengundang pelbagai prasangka buruk kepada beliau?

Berapakah jumlah yang dibelanja oleh Umno-BN bagi menghadapi PRU 13 lalu? Apakah ia melepasi had yang ditentukan oleh Akta Pilihanraya? Jika ya, bukankah keputusan PRU13 yang lalu menjadi tidak sah?

Jika dana itu tidak habis digunakan untuk PRU13 yang lalu dan bukan untuk kegunaan peribadi, berapakah baki duit derma yang masih berada di akaun itu ketika akaun perbadi PM yang mengandungi RM2.6 bilion itu ditutup? Ke mana perginya baki itu? Apakah penyaluran dana sebenar ini ke akaun PM ini tidak tertakluk di bawah Akta Kewangan dan tidak terbau hidung LHDN untuk dikejar cukainya?

Saya percaya soalan-soalan yang dikemukakan hari ini juga sangat-sangat ditunggu jawapannya oleh rakyat marhaen, namun mungkin dipandang remeh-temeh kepada mereka yang berniat cuba menutup sesuatu daripada pandangan rakyat.
Sebagai seorang penerima gaji dari rakyat jelata, eloklah Rahman mengingati siapa bosnya yang sebenar.

Tuan Ibrahim Tuan Man
Timbalan Presiden PAS
5 Ogos 2015

Tuan Ibrahim: Selamatkan Negara

Posted: 04 Aug 2015 06:12 PM PDT

Hanya lima tahun lagi, tahun 2020 akan menjelang tiba. Sepatutnya Malaysia akan mencapai status negara maju sejajar dengan gagasan wawasan 2020 yang dilaungkan sejak ianya dilancarkan oleh bekas PM Tun Dr Mahathir Mohamad pada 28 Februari 1991.

Tiada ukuran dan penilaian dibuat terhadap sejauh mana keberkesanan belanjawan negara setiap tahun dan pembentangan Rancangan Malaysia 5 tahun. Oleh itu, tiada siapa yang dapat mencongak sejauh mana lagi Malaysia untuk mencapai cita-citanya.
Menilai keadaan negara hari ini, rakyat jelata merasakan cita-cita ini masih jauh. Cuma apa yang paling mengejutkan ialah keyakinan pemimpin BN khasnya PM bahawa negara masih berada pada landasan yang betul untuk mencapai matlamat wawasan tersebut.

Rakyat ramai termenung fana apakah ucapan pemimpin ini berada dalam khayalan atau masih bermimpi kerana realiti pembangunan negara masih terlalu jauh dengan apa yang dikatakan negara maju. Pelbagai kemudahan asas masih gagal disediakan. Pelbagai masalah alam sekitar masih menghantui rakyat.

Kini, pelbagai isu ekonomi dan politik yang melanda negara menyebabkan wawasan tersebut akan pasti menemui kegagalan.
Perubahan kabinet yang dilakukan oleh PM dan pendedahan RM2.6 bilion sebagai derma langsung tidak menampakkan memulihkan keyakinan pelabur sehingga nilai mata wang negara terus jatuh dan pasaran saham turut gagal dilonjakan. Ini bermakna perubahan kabinet yang dibuat ditolak oleh rakyat dan terus dipandang dengan penuh curiga, lebih-lebih lagi dengan cara kabinet baru cuba mempertahankan kisah derma RM2.6 bilion.

Negara kini memerlukan perubahan total. Bukan hanya perubahan perdana menteri atau beberapa orang menteri yang ditukar ganti. Seluruh kerajaan dan sistem perlu diganti.

Kini, masa yang paling penting semua parti pembangkang bersatu.

Inilah masa parti politik pembangkang duduk mencari titik persamaan dan mengecilkan titik perbezaan. Banyak formula baru boleh dicari.

Negara perlu diselamatkan. Ringgit sudah melepasi RM3.87 kepada 1USD. Rakyat marhaen perlukan pembelaan. Pegawai kerajaan yang kini menjadi mangsa memerlukan pembelaan. Bayangkan SPRM terpaksa buat solat hajat untuk selamatkan negara.

Saya bimbang bukan sahaja Wawasan 2020 akan hanya menjadi angan-angan, tetapi hasrat melihat berakhirnya pemerintahan BN juga akan turut gagal dijelmakan.
Rakyat bosan dan meluat melihat ahli politik bercakaran. Apakah tidak ada formula baru bagi membina persefahaman? Mari ketepikan perbezaan dan bersamalah selamatkan negara.

Akhir sekali, saya berdoa dan berharap Bank Negara dan Tan Sri Akhtar Zeti Aziz dapat terus bertahan dan istiqamah menjalankan tugas-tugas yang diamanahkan berhadapan dengan tekanan yang bakal mendatang seperti yang dialami SPRM.

Tuan Ibrahim Tuan Man
Timbalan Presiden PAS
4 Ogos 2015

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT