Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


Pemuda PKR tetap protes walaupun dijamin minyak turun harga.

Posted: 20 Dec 2014 10:30 PM PST

Sunday, December 21, 2014. Pemuda PKR tetap protes walaupun dijamin minyak turun harga. Protes Turun di Dataran Merdeka pada ambang tahun baru lepas. Pemuda PKR masih menjalankan protes turunkan harga minyak pada ambang tahun baru ini. – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Disember, 2014. Protes Turun di Dataran Merdeka pada ambang tahun baru lepas. Pemuda PKR masih menjalankan protes turunkan harga minyak pada ambang tahun baru ini. – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Disember, 2014. Pemuda PKR akan tetap melaksanakan protes "Tuntut Harga Minyak RM1.90" di Dataran Merdeka pada malam ambang sambutan tahun baru meskipun Putrajaya memberi jaminan harga minyak RON95 akan turun di bawah paras RM2 penghujung tahun ini. Pengarah Strategi Pemuda PKR, Akmal Nasir dalam satu kenyataan hari ini berkata, pihaknya melihat kenyataan yang dikeluarkan oleh Timbalan Menteri Kewangan Datuk Amad Maslan itu secara syak wasangka dan penuh berhati-hati. "Pertama, kenyataan beliau hanya dibuat selepas mendapat tekanan daripada gerakan bersama NGO, aktivis, parti-parti politik dan mahasiswa untuk mengumpulkan 10,000 orang di Dataran Merdeka pada 31 Disember 2014 bagi menuntut Harga Minyak RM1.90. "Kenyataan beliau seolah-olah dibuat hanya untuk meredakan kemarahan rakyat daripada berhimpun secara aman," katanya, melalui kenyataan yang dikeluarkan di Kuala Lumpur, hari ini. Akmal berkata, seperti mana pendedahan PKR sebelum ini, rakyat terpaksa menanggung cukai minyak berjumlah RM274 juta bagi tempoh 1 November 2014 hingga 15 Disember 2014. "Jika kerajaan Barisan Nasional (BN) benar-benar ikhlas ingin menurunkan harga minyak sepatutnya tidak perlu tunggu sehingga 31 Disember 2014 kerana trend harga minyak dunia terus jatuh dari semasa ke semasa," katanya. Akmal turut memaklumkan, tindakan mereka mengedar risalah di Stadium Bukit Jalil sempena perlawanan bola sepak antara Malaysia dan Thailand malam ini menerima reaksi negatif pelbagai pihak. "Namun kami mengambil maklum cadangan untuk edar risalah di Stadium Bukit Jalil hari ini mendapat pelbagai reaksi daripada penyokong bola sepak negara. "Bagi mengelak provokasi atau kejadian yang tidak diingini, kami menangguhkan hasrat tersebut. Kami akan tetap hadir ke stadium untuk memberikan sokongan penuh buat pasukan Harimau Malaya," katanya, merujuk kepada pasukan kebangsaan itu. "Kami bersama-sama aktivis NGO, parti-parti politik dan mahasiwa akan terus memperhebatkan kempen dan mengajak rakyat bersama-sama ke Dataran Merdeka pada 31 Disember 2014. Protes Turun di Dataran Merdeka pada ambang tahun baru lepas. Pemuda PKR masih menjalankan protes turunkan harga minyak pada ambang tahun baru ini. –  

Protes Turun di Dataran Merdeka pada ambang tahun baru lepas. Pemuda PKR masih menjalankan protes turunkan harga minyak pada ambang tahun baru ini. 

Pemuda PKR akan tetap melaksanakan protes "Tuntut Harga Minyak RM1.90" di Dataran Merdeka pada malam ambang sambutan tahun baru meskipun Putrajaya memberi jaminan harga minyak RON95 akan turun di bawah paras RM2 penghujung tahun ini.

Pengarah Strategi Pemuda PKR, Akmal Nasir dalam satu kenyataan hari ini berkata, pihaknya melihat kenyataan yang dikeluarkan oleh Timbalan Menteri Kewangan Datuk Amad Maslan itu secara syak wasangka dan penuh berhati-hati.

"Pertama, kenyataan beliau hanya dibuat selepas mendapat tekanan daripada gerakan bersama NGO, aktivis, parti-parti politik dan mahasiswa untuk mengumpulkan 10,000 orang di Dataran Merdeka pada 31 Disember 2014 bagi menuntut Harga Minyak RM1.90.

"Kenyataan beliau seolah-olah dibuat hanya untuk meredakan kemarahan rakyat daripada berhimpun secara aman," katanya, melalui kenyataan yang dikeluarkan di Kuala Lumpur, hari ini.

Akmal berkata, seperti mana pendedahan PKR sebelum ini, rakyat terpaksa menanggung cukai minyak berjumlah RM274 juta bagi tempoh 1 November 2014 hingga 15 Disember 2014.

"Jika kerajaan Barisan Nasional (BN) benar-benar ikhlas ingin menurunkan harga minyak sepatutnya tidak perlu tunggu sehingga 31 Disember 2014 kerana trend harga minyak dunia terus jatuh dari semasa ke semasa," katanya.

Akmal turut memaklumkan, tindakan mereka mengedar risalah di Stadium Bukit Jalil sempena perlawanan bola sepak antara Malaysia dan Thailand malam ini menerima reaksi negatif pelbagai pihak.

"Namun kami mengambil maklum cadangan untuk edar risalah di Stadium Bukit Jalil hari ini mendapat pelbagai reaksi daripada penyokong bola sepak negara.

"Bagi mengelak provokasi atau kejadian yang tidak diingini, kami menangguhkan hasrat tersebut. Kami akan tetap hadir ke stadium untuk memberikan sokongan penuh buat pasukan Harimau Malaya," katanya, merujuk kepada pasukan kebangsaan itu.

"Kami bersama-sama aktivis NGO, parti-parti politik dan mahasiwa akan terus memperhebatkan kempen dan mengajak rakyat bersama-sama ke Dataran Merdeka pada 31 Disember 2014.

"AMK (Angkatan Muda Keadilan) tidak akan berganjak untuk memperjuangkan kebajikan rakyat dan memastikan hak rakyat untuk harga minyak RM1.90 dicapai." – 20 Disember, 2014.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/…/pemuda-pkr-tetap-prote…

Anwar Mampu Selamatkan Najib Dari Diguling Mahathir

Posted: 20 Dec 2014 09:30 PM PST

 
Tidak kelihatan tanda-tanda Tun Dr Mahathir Mohamad akan menghentikan serangannya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Lihat sahaja hulubalang-hulubalang Dr Mahathir seperti Tun Daim Zainuddin, Datuk Ibrahim Ali, Datuk A Kadir Jasin dan Tan Sri Zainuddin Maidin, semuanya semakin agresif menyerang presiden Umno itu.

Terbaru bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Rashid‎ Abdul Rahman yang menggunakan platform Perkasa menggesa Najib agar berhenti menipu rakyat.

Serangan daripada Umno juga sudah bermula. Daripada pemimpin bahagian sehingga ke pemimpin cawangan.

Walaupun serangan daripada Umno ‎masih di tahap "benih", tidak mustahil ia akan berakar dan menyebabkan Najib tersingkir.

Pada masa sama hanya dua tiga kerat pemimpin tertinggi Umno yang berani mempertahankan Najib secara terbuka.

Yang lain semuanya mengambil sikap "tunggu dan lihat."

Keadaan Najib kini sama seperti ketika bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi‎ diserang Dr Mahathir dahulu.

Melihat kepada sejarah Dr Mahathir, beliau tidak akan berhenti selagi objektifnya tidak tercapai.

Dan objektif Dr Mahathir pada ketika ini adalah Najib perlu berundur sebelum Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14) akan datang.

Bantuan Anwar

Sekiranya mahkamah membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada tuduhan meliwat bekas pembantunya Saiful Bukhari Azlan, Dr Mahathir akan bertambah marah kepada Najib.

Bagi yang memahami politik antarabangsa, kenyataan Naib Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden baru-baru ini agar Malaysia membuktikan ketelusan sistem kehakiman dan perundangan melalui kes Anwar merupakan isyarat jelas ketua umum PKR itu akan dibebaskan.

Apatah lagi pentadbiran Najib mengambil pendirian untuk bernaung di bawah kekuasaan AS.

Jangan kita lupa Presiden Barack Obama sendiri sudah datang Malaysia‎ baru-baru ini. Tidak mungkin Najib akan mengecewakan Obama.

Tulisan Biden di Twitter tentang Akta Hasutan di Malaysia dan kes Anwar tidak akan dilakukan tanpa restu presiden kulit hitam pertama AS itu.

‎Sekiranya Anwar bebas, beliau sudah tentu akan terhutang budi dengan Najib.

Dan Anwar merupakan satu-satunya musuh yang masih gagal "dibunuh" secara politik oleh Dr Mahathir dan mampu bertarung dengan bekas mentornya itu.

Jika Najib berani bekerjasama dengan Anwar, bekas timbalan perdana menteri itu merupakan benteng terbaiknya daripada serangan Dr Mahathir.

‎Anwar juga pada ketika ini tidak boleh lagi mengharapkan Pakatan Rakyat (PR) sebagai ‎kenderaan politiknya untuk menawan Putrajaya.

Perbalahan PAS dan DAP hanya menunggu masa sebelum mengulangi sejarah Barisan Alternatif pada 2001.

Sebelum ini, Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa pernah mendedahkan Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin sedang berusaha memancing parti Islam itu untuk bekerjasama.

Sebelum Muhyiddin berjaya mendapatkan PAS, lebih baik Najib dan Anwar hidupkan kembali Konsensus Nasional yang tergendala.

Lagipun, oleh kerana musuh utama kepada Najib kini adalah Dr Mahathir, Anwar harus berkawan dengannya. -- 21 Disember, 2014.

* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.

- tmi

Cadangan bodoh Ahmad Maslan dibidas NUTP

Posted: 20 Dec 2014 08:45 PM PST

 Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) menganggap cadangan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan tidak beretika kerana mahu tempoh pengajaran mata pelajaran Geografi dipendekkan.

Presiden NUTP, Hashim Adnan berkata, langkah berkenaan akan menyebabkan guru Geografi marah kerana masa pengajaran mereka diambil untuk subjek lain.

"Ini tak kena kerana (mata pelajaran) masing-masing adalah subjek peperiksaan. Takkan kita hendak potong masa orang lain?

"Cikgu Geografi tentu akan marah," katanya yang mengulas cadangan Ahmad agar waktu pengajaran Geografi dipendekkan untuk mengutamakan subjek keusahawanan.

Bercakap kepada Malaysiakini, Hashim berkata langkah yang lebih baik adalah dengan memperluaskan sukatan keusahawanan yang kini diterapkan dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup.

"Saya bukan bermaksud untuk melihat guru yang mengajar Kemahiran Hidup perlu mengajar lebih masa, tetapi penambahbaikan kurikulum dan mata pelajaran tersebut dan titik beratkan keusahawanan agar diperluaskan," katanya.

Cadangan itu dilontar Ahmad sebagai keluhan terhadap perbezaan kecenderungan sikap anak Melayu dan Cina dalam bidang keusahawanan.

Menurutnya, anak Melayu lebih gemar melastik burung dan mandi parit sedangkan anak Cina mempraktikkan keusahawanan dengan menolong ibu bapa mereka di kedai.

Ahmad merupakan anggota kabinet yang sering tampil membuat penjelasan mengenai kerugian yang dialami syarikat pelaburan dicetuskan perdana menteri, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Antara isu utama yang membelenggu 1MDB ialah soal pelaburan di bank luar pesisir Cayman Island, yang disifatkan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai satu "perjudian".


Anak Sungai Derhaka.

Rupanya Bekas Pengerusi SPR Tahu Semua Rahsia Umno?

Posted: 20 Dec 2014 08:00 PM PSTPETALING JAYA: Bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman harus membantu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sekiranya mempunyai maklumat dalaman mengenai rasuah peringkat tertinggi UMNO.

Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata, Rashid pasti mempunyai maklumat tersebut, berikutan reaksi Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Zahid Hamidi kepadanya bahawa "ada benda bekas pengerusi SPR tidak dapat", lapor Roketkini.

Rashid sebelum ini menggesa Datuk Seri Najib Razak berhenti berbohong kepada rakyat tentang keadaan sebenar kedudukan negara dan berlaku jujur kepada pemimpin Melayu.

Dalam kenyataannya minggu lalu Rashid menolak kepimpinan Najib yang disifatkannya sebagai 'rasuah' dan menegaskan bahawa UMNO-BN berada di 'ambang kematian'.Malah dia turut mencadangkan PERKASA untuk "mengukuhkan usaha untuk menjadi sebuah badan politik yang akan memerintah negara ini."

Zahid dalam reaksi kemudiannya menempelak Rashid, bahawa bekas Pengerusi SPR itu seharusnya membangkitkan pandangannya ketika masih berkhidmat dan bukannya selepas bersara daripada perkhidmatannya.Namun tidak ada susulan penjelasan sama ada dari Rashid atau Zahid mengenai perkara yang dimaksudkan.

Kata Kit Siang melihatkan 'serangan' terhadap Perdana Menteri, Rashid seolah-olah menunjukkan bahawa dia tahu mengenai rasuah peringkat tinggi kepimpinan UMNO.

Justeru itu kata Kit Siang, Rashid harus membantu SPRM dengan maklumat dalaman yang diketahuinya mengenai rasuah dalam kepimpinan tertinggi UMNO, agar Malaysia boleh menyertai China dan Indonesia menangkap 'harimau' dan 'buaya' dalam perang melawan rasuah.

"Rashid boleh memberikan maklumat kepada SPRM tentang 'benda' yang Zahid sebut untuk menutup mulutnya," kata Kit Siang. ~free malaysia today


Enam Orang Ditahan Di Bukit Jalil Malam Tadi

Posted: 20 Dec 2014 07:10 PM PSTPENYOKONG fanatik Harimau Malaya menyalakan suar di luar stadium ekoran kawalan ketat oleh pihak berkuasa yang melarang sebarang barang yang merbahaya di bawa masuk ketika menyaksikan perlawanan akhir pusingan kedua Piala AFF Suzuki 2014 antara Malaysia dan Thailand di Stadium Nasional Bukit Jalil.


KUALA LUMPUR: Polis menahan enam individu atas tiga kesalahan ketika berlangsung aksi final kedua kejohanan bola sepak Piala AFF Suzuki 2014 di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam ini.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Chong Kok Sin, berkata daripada jumlah itu, dua ditahan kerana membawa selempang yang tertera tulisan kurang sopan dan gambar mengaibkan.

Katanya, tiga lagi ditahan atas kesalahan membawa suar sementara seorang ditahan kerana memiliki senjata buku lima.

Berhubung tangkapan memiliki senjata buku lima, beliau berkata mereka akan siasat di bawah seksyen 7 Akta Bahan Khakisan, Melecur dan Senjata Berbahaya yang boleh dihukum penjara tidak kurang dari satu tahun dan denda atau keduanya sekali, jika sabit kesalahan.

Bagi kesalahan memiliki suar pula, mereka yang ditahan akan di siasat di bawah seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1958.

Sementara bagi kesalahan membawa kain pemidang mengaibkan itu, akan disiasat di bawah seksyen 509 Kanun keseksaan dan boleh dihukum penjara lima tahun, jika sabit kesalahan

DEMI HUDUD, PR ATAU BN YANG AKAN PECAH? ORANG MUDA WAJIB BACA.

Posted: 20 Dec 2014 08:00 AM PST

 


Yong dapati pandangan ini amat menarik. Ia lahir dari seorang yang melihat ke depan.
TAHNIAH KERANA BERANI BERSUARA!


6 hrs · 

BN kemungkinan besar akan pecah jika Umno bersetuju dan menyokong deraf hudud di parlimen..

Saya andaikan begini: Jika Pas Kelantan bertegas dgn private bill tersebut, Pas Pusat harus membuat keputusan utk keluar dari PR.

Pas harus engage dgn umno supaya private bill berjaya diluluskan.

Umno sebahagian dr BN. Umno tidak boleh buat keputusan bersendirian. Jika Umno bertegas maka parti bukan melayu dan bumiputera bukan Islam akan menentang dan mungkin akan keluar dari BN.

Parti2 berasas kaum ini dan parti bumiputera di Sarawak dan Sabah akan lebih mudah berjuang dgn bergabung dgn Pkr dan Dap.

Umno yakinkah utk bersendirian dgn hanya dibantu oleh Pas, itupun golongan ortodok dlm Pas. Pas yg engage dgn Umno belum tentu direstui secara majoriti. Pas kemungkinan juga akan berpecah dan serpihan ini akan engage dgn pkr dan dap dlm flatform baru.

Dgn bantuan Pas yg telah berpecah itu bolehkah Umno dan Pas menang dgn hanya atas undi org Melayu? 

Umno jika kalah dlm Pru14, rasanya akan kalah selamanya. Sebab: ideologi lapuk, tiada pimpinan berintegriti, dan tiada aset. Aset umno dipegang oleh individu2 tertentu, contohnya Daim. Individu ini akan sibuk dgn kes mahkamah yg brrjela. Umno yg selama ini digerakkan oleh wang, akan shock dan kaku.

Adakah strategis Umno tak sedari senario ini? Sebab itu Umno meminta Pas yg bentang private bill tersebut.

So, apa jadi pada Pas? Saya hanya lontarkan senario.

Jadi, kita boleh bertanya kenapa Pas masih bersama sekiranya mereka bertegas utk cuba menjayakan private bill tersebut? Kenapa pula Umno tidak bentang sendiri private bill itu? Sepatutnya umno yg kena bawa ke parlimen jika mereka benar2 ingin laksanakn Hudud di Malaysia? Kita juga boleh bertanya kenapa Persekutuan tidak deraf undang2 hudud. Apabila Pas yg deraf maka tidak mewakili Persekutuan. Jadi, mereka boleh menolak atas alasan deraf berunsur politik -- Undang2 Hudud Pas!

Wallahualam.

Yong hanya menunggu event yang bersejarah itu.
Apa pandangan Tan Sri/Dato'Seri/Datuk/Tuan dan Puan?

Ketidakseimbangan politik...?? KOMENTAR OLEH THE MALAYSIAN INSIDER

Posted: 20 Dec 2014 06:00 AM PST

Wawasan 2020 Malaysia mungkin tidak berhasil untuk kaum Melayu, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Malaysia mungkin tidak berhasil untuk kaum Melayu, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Tun Dr Mahathir Mohamad tidak mencerna perkataannya. Tidak pernah sejak karier politiknya bermula dan juga tidak sekarang, lebih sedekad selepas turun daripada takhta kepimpinan negara sebagai perdana menteri keempat.

Namun, ada hari kita tertanya dari mana asal beliau. Hari ini, beliau berkata, pegangan kuasa politik Melayu kian lemah berpunca daripada perpecahan antara mereka sehinggakan perlu merayu untuk mendapatkan sokongan daripada kaum lain untuk kekal berkuasa.

"Sekarang Umno, PKR, dan PAS terpaksa merayu kepada DAP untuk menang pilihan raya. Apabila kita menjadi pengemis kita tidak lagi ada kuasa," katanya, ketika berucap di Program Kepimpinan Belia di Kuala Lumpur, hari ini.

Tambahnya, sekiranya negara mencapai status negara maju, kaum Melayu akan terus ketinggalan.

"Ini nasib kita sekarang. Kita merancang untuk mencapai status negara maju menjelang 2020. negara kita mungkin akan mencapainya. tetapi disebabkan perpecahan, apa yang kita rancangkan dalam Wawasan 2020 (untuk Melayu) mungkin tidak terhasil," katanya, mengulangi kata-katanya sejuta warga Cina dan India diberi kerakyatan selepas merdeka pada 1957 yang menyebabkan pudarnya kuasa Melayu.

Kenyataan itu amat pelik, dikeluarkan individu yang berucap jauh ke hadapan pada 1991 mendefinisikan Wawasan 2020 Malaysia sebagai negara maju.

Beliau juga menyeru pembentukan Bangsa Malaysia, dan sukar mendengarnya berucap mengenai dominasi politik oleh sesetengah kaum.

Ini apa yang dikatakan Dr Mahathir ketika itu, "Menjelang 2020, Malaysia akan menjadi negara yang bersatu, dengan keyakinan rakyat Malaysia, disokong oleh nilai moral dan etnik, hidup di dalam masyarakat yang demokratik, liberal dan bertoleransi, penyayang, kesaksamaan dan keadilan ekonomi, maju dan makmur, serta memiliki pegangan penuh ekonomi yang dinamik, berdaya maju, serta pesat."

"Tidak akan ada Malaysia yang maju sehingga kita akhirnya menangani sembilan cabaran utama yang menghalang kita sejak saat kita dilahirkan sebagai negara yang merdeka." – 20 Disember, 2014.


www.themalaysianinsider.com/bahasa.

Hudud akan dibincang Januari depan dalam mesyuarat Pakatan, kata Azmin OLEH DIYANA IBRAHIM

Posted: 20 Dec 2014 05:00 AM PST


Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali berkata isu hudud akan dibincangkan di mesyuarat pimpinan PR pada Januari hadapan.

Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali berkata isu hudud akan dibincangkan di mesyuarat pimpinan PR pada Januari hadapan.

Isu berhubung usul rang undang-undang persendirian berkenaan hudud yang akan dibawa PAS ke Dewan Rakyat pada sidang Parlimen akan datang untuk membolehkan undang-undang Islam itu dikuatkuasakan di Kelantan, akan dibincangkan dalam mesyuarat pimpinan Pakatan Rakyat (PR) Januari hadapan, kata Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali hari ini.

Enggan mengulas lanjut pendirian beliau berhubung tindakan PAS, menteri besar Selangor itu menegaskan sewajarnya cadangan bagi mana-mana parti dalam PR harus dibincang secara kolektif terlebih dahulu dalam mesyuarat pimpinan tertinggi.


"Pendirian PR tentang hudud jelas sejak awal, cuma dalam cadangan ini (usul rang undang-undang) sepertimana ditegaskan (Ketua Pembangkang) Datuk Seri Anwar Ibrahim kita masih belum melihat draf tersebut.

"Ini bukan soal saya, ini soal PR, kita akan bincang secara kolektif dan apa juga cadangan dikemukakan mana-mana parti PR mesti dibincangkan terlebih dahulu dalam majlis kepimpinan PR di mana kita akan bincang dalam mesyuarat Januari depan," katanya pada sidang media selepas menghadiri program pemberian hak milik kepada pemilik banguan perniagaan dan penyerahan notis 5A, di Dewan Serbaguna Majlis Perbandaran Subang Jaya, Puchong.

Mengulas berkenaan gesaan parti komponen Barisan Nasional (BN) dari Gerakan yang menuntut semua ahli Parlimen DAP dan PKR menolak hudud PAS itu, Azmin berkata, parti itu seharusnya menyelesaikan masalah mereka dalam parti pemerintah itu sebelum mencampuri urusan pembangkang tersebut.

Setiausaha Agung Gerakan Liang Teck Meng semalam menggelar ahli Parlimen Islam dari komponen PR, DAP dan PKR sebagai "Magic 18", serta meminta mereka mengundi bagi membantah rang undang-undang itu.

Liang dalam kenyataannya berkata,18 ahli Parlimen ini mampu "menentukan hala tuju negara ini."

PKR mempunyai seramai 16 ahli Parlimen beragama Islam sementara DAP mempunyai 2 ahli Parlimen Islam daripada keseluruhan 37 anggota Parlimen mereka.

Rang undang-undang persendirian mengenai hudud itu akan dibentangkan PAS hujung bulan ini dan memerlukan sekurang-kurangnya 112 undi sebelum diluluskan Dewan Rakyat.

Umno mempunyai 88 ahli Parlimen Islam, kecuali Timbalan Speaker Dewa Rakyat Datuk Ronald Kiandee.

Meskipun PAS mempunyai 21 kerusi di Parliamen, sekiranya digabungkan dengan PKR, masih terdapat kekurangan empat kerusi untuk rang undang-undang itu diluluskan.

Pemimpin beragama Islam di kalangan ahli Parlimen PKR enggan mengulas lanjut apabila ditanya sama ada mereka akan mengundi menyokong atau membantah rang undang-undang persendirian PAS yang akan membolehkan undang-undang hudud dikuatkuasakan di Kelantan.

Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata parti itu hanya akan menyatakan pendiriannya setelah melihat draf rang undang-undang itu.

Anwar sebelum ini berkata, rancangan kerajaan negeri Kelantan untuk meminda enakmen hudud di Dewan Undangan Negeri (DUN) disifatkan "bermasalah" kerana negeri itu tidak mempunyai bidang kuasa untuk menguatkuasakan undang-undang jenayah Islam di negeri itu.

Kerajaan Kelantan menetapkan 29 Disemberi ini untuk memanggil sidang khas Dewan Undangan Negeri untuk membentangkan pindaan kepada Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993. – 20 Disember, 2014.

www.themalaysianinsider.com.

Isu buka ladang babi bukan masalah besar, kata Azmin OLEH DIYANA IBRAHIM

Posted: 20 Dec 2014 04:00 AM PST

Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali berkata penduduk bimbangkan kebersihan kawasan mereka tidak perlu bimbang kerana terdapat teknologi baru untuk penternakan ladang babi moden.
Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali berkata penduduk bimbangkan kebersihan kawasan mereka tidak perlu bimbang kerana terdapat teknologi baru untuk penternakan ladang babi moden

Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali hari ini membayangkan kerajaan negeri akan tetap meneruskan pelaksanaan projek penternakan ladang babi moden di Kuala Langat meskipun ditentang penduduk sekitar.

Azmin berkata kebimbangan mengenai  projek tersebut terutama terhadap kebersihan dan pencemaran kepada penduduk sekitar boleh ditangani dengan penggunaan teknologi terkini dalam pembinaan ladang babi berkenaan.

"Pada saya ini bukan masalah besar dan ia boleh diselesaikan antara kerajaan negeri dan pengusaha ladang babi ini.

"Di dalam isu ini, kita ada teknologi-teknologi baru untuk diselesaikan dan sudah tentu ia melibatkan kos. Kita akan bincang dengan pihak-pihak yang mengusahakan ternakan babi bagi kepentingan rakyat di kawasan tersebut dan menjaga kebersihan," katanya pada sidang media selepas menghadiri program pemberian hak milik kepada pemilik banguan perniagaan dan penyerahan notis 5A, di Dewan Serbaguna Majlis Perbandaran Subang Jaya, Puchong.

‎Projek penternakan ladang babi moden di Selangor berdepan dengan fasa baru apabila dibentangkan dalam Mesyuarat Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) baru-baru ini.

Pelaksanaan  projek ladang babi itu akan dibina di Ladang Tumbok Mukim Baru Laut, Kuala Langat, Selangor.

Antara mereka yang membantah projek tersebut ialah kumpulan pendesak Melayu, Perkasa yang sebelum ini dilaporkan menggesa kerajaan negeri untuk tidak terus dengan niat mereka melaksanakan projek ternakan ladang babi berkenaan.

"Perkasa mahu kerajaan negeri membakul sampahkan kertas cadangan pembinaan ladang penternakan babi ini.

"Sudahlah di kawasan yang majoritinya kaum Cina yang dikuasai DAP penuh dengan rumah urut, kelab-kelab malam, mesin kuda dan pelacuran, jangan pula palitkan kawasan yang majoritinya orang Islam dengan penternakan babi," kata Setiausaha Biro Pemantauan dan Integriti Perkasa Azrul Akmal Saharudin.

Pertubuhan itu katanya tidak menghalang projek berkenaan sekiranya ia dibina di kawasan yang bukan majoritinya dihuni penduduk beragama Islam.

"Jika mahu diteruskan, wajarlah dibina di kawasan yang majoritinya pemakan babi.

"Kita tidak menghalang hak kaum lain untuk menternak dan memakan babi, tetapi jagalah sensitiviti orang Islam," katanya.

Sebelum ini kertas cadangan mengenai kelulusan pelaksanaan ladang ternakan babi di Kuala Langat tersebar luas di media sosial.

Mengulas mengenai tentangan itu, Azmin menyifatkan bantahan itu sebagai isu biasa yang membabitkan cadangan pembangunan.

Bagaimanapun katanya, kerajaan negeri tidak pernah mengabaikan bantahan tersebut dengan mengambil pendekatan untuk mendengar secara terus apa yang dibangkitkan pihak tertentu.

"Dalam mana-mana isu pembangunan, mesti akan ada bantahan daripada pelbagai pihak. Tetapi dasar kerajaan negeri, kita akan mendengar dan mendekati pihak-pihak berkuasa, penduduk setempat, NGO dan sebagainya sebelum sebarang keputusan diambil.

"Pada saya ini bukan masalah luar biasa bagi sebuah kerajaan yang mengamalkan demokrasi, dan kita menghormati pandangan rakyat," katanya. – 20 Disember, 2014.

www.themalaysianinsider.com

Najib teruskan BR1M kerana percaya ‘Duit itu Raja’, kata Dr Mahathir OLEH MUZLIZA MUSTAFA

Posted: 20 Dec 2014 03:00 AM PST

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyampaikan ucapan di Program Kepimpinan Belia di Kuala Lumpur hari ini.

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyampaikan ucapan di Program Kepimpinan Belia di Kuala Lumpur hari ini.

Kerajaan melakukan kesalahan besar dengan memberikan bantuan wang tunai secara "one-off" kepada penerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) untuk membantu mengurangkan bebanan peningkatan kos sara hidup mereka, kata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dr Mahathir berkata, beliau pernah menasihati Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya menghentikan program berkenaan dengan mengatakan ia adalah langkah yang silap, namun Najib masih berdegil dan meneruskan pemberian wang tunai itu.

"Daripada kita memberikan wang tunai, lebih baik kita berikan latihan dan kemahiran. Saya sudah kata kepada Najib tetapi beliau percaya 'duit itu raja' dan boleh mendapatkan sokongan," kata Dr Mahathir, ketika menjawab pertanyaan daripada peserta dalam Program Kepimpinan Belia di Kuala Lumpur hari ini.

Bekas perdana menteri yang pernah bekhidmat selama 22 tahun itu berkata, di bawah Dasar Ekonomi Baru, komuniti Melayu diberikan tempoh 20 tahun untuk mencapai status 30% pegangan ekonomi Bumiputera, namun gagal.

"Tempohnya dilanjutkan namun tetapi kita masih gagal mencapai sasaran," katanya.

Komuniti Melayu katanya harus sedar, "tongkat" tidak akan diberi selama-lamanya.

"Selepas beberapa lama kita perlu buang tongkat itu. Tetapi sesetengahnya beranggapan tongkat itu adalah hak mereka, dan itu tidak benar sama sekali," katanya lagi.

Dr Mahathir sejak akhir-akhir ini dilihat seringkali mengkritik Najib.

Antara isu yang dibangkitkan adalah kontroversi tadbir urus kewangan syarikat 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Beliau merupakan pengkritik utama yang menuntut Putrajaya menjelaskan manfaat 1MDB untuk rakyat Malaysia memandangkan syarikat itu mempunyai jumlah hutang terkumpul sebanyak RM38 bilion bagi tempoh lima tahun operasinya.

Dr Mahathir turut mengkritik Najib dan kepimpinan utama Umno berhubung gagal mnyebut berkenaan kontroversi 1MDB, sekurang-kurangnya ketika perhimpunan agung Umno bulan lalu.

"Semua orang salahkan saya. Termasuk yang baik. Kalau yang baik saya terima, kalau tidak saya nafikan," katanya.

Beliau berkata, suara tidak puas hati wujud sekian lama dalam parti namun tiada kekuatan untuk dikeluarkan, tetapi apabila melihat beliau menyatakan secara terbuka, keberanian mula timbul untuk membangkitkan isu berkenaan Umno dan Putrajaya.

"Benda dah lama, tapi mungkin mereka tidak berani sebelum ini. Tapi selepas melihat saya, mereka cukup berani," katanya.

Khairuddin Abu Hassan, yang merupakan pemimpin Umno Batu Kawan membuat laporan polis berhubung 1MDB di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi pada 12 Disember lalu.

Beliau membangkitkan berlaku kecurigaan terhadap pengurusan kewangan yang tidak telus oleh 1MDB.

Dr Mahathir berkata, tidak penting untuk jawatan seseorang itu, apa yang lebih penting adalah mereka mulai bersuara.

"Saya dengar banyak, di luar sana yang tidak puas hati dengan kepimpinan sekarang." – 20 Disember, 2014.

themalaysianinsider.com/bahasa/.

Melayu ‘mengemis’ untuk kekal berkuasa, kata Tun Mahathir OLEH MUZLIZA MUSTAFA

Posted: 20 Dec 2014 02:15 AM PST

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata walaupun Malaysia berstatus negara maju, bangsa Melayu masih ketinggalan hari ini.

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata walaupun Malaysia berstatus negara maju, bangsa Melayu masih ketinggalan hari ini.

Perpecahan antara kumpulan Melayu melemahkan kedudukan bangsa itu dalam politik, menyebabkan mereka terpaksa merayu daripada bangsa lain untuk terus kekal berkuasa, kata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dr Mahathir berkata, komuniti Melayu yang membentuk sejumlah 60% daripada keseluruhan populasi di negara ini seharusnya mempunyai kuasa politik untuk memerintah, namun kuasa itu katanya kini semakin lemah.

"Sekarang Umno, PKR, dan PAS terpaksa merayu kepada DAP untuk menang pilihan raya. Apabila kita menjadi pengemis kita tidak lagi ada kuasa," katanya, ketika berucap di Program Kepimpinan Belia di Kuala Lumpur, hari ini.

Dr Mahathir turut memberi amaran, walaupun Malaysia mencapai status negara maju, Melayu akan terus ketinggalan dan itulah nasib bangsa tersebut hari ini.

Dr Mahathir sebelum itu dalam ucapannya berkata, sejarah memainkan peranan penting dalam mengenalpasti kelemahan seseorang, dan penting untuk belajar dari sejarah untuk mengelakkan ianya berulang.

"Kita perlu belajar dari sejarah dan mengambil iktibar apa yang berlaku. Kita perlu belajar taktik musuh kerana jika kita tidak berbuat demikian, sejarah akan berulang," kata Dr Mahathir.

Beliau turut mengeluarkan contoh Malaya jatuh kepada tangan British semasa era pemerintahan monarki.

Beliau berkata, Malaysia tidak akan merdeka hari ini tanpa usaha orang Melayu yang membantah pembentukan Malayan Union.

"Kerana kita bersatu, kita mencapai kemerdekaan dan selepas itu kita sedar kita tidak boleh memberi kuasa penuh kepada monarki," katanya.

Kemerdekaan juga katanya menjadikan Malaysia semakin bertambah maju dengan pesat.

Beliau berkata, ketika kerajaan memperkenalkan konsep berkongsi kekayaan dan juga pemberian kerakyatan kepada sejuta penduduk (berlainan bangsa), mengakibatkan kuasa politik Melayu berkurang.

"Kita bermula dengan 80% kemudian kurang kepada 60%. Kita menjadi lemah tetapi masih lagi majoriti, namun perpecahan antara orang Melayu setiap satunya mewakili kurang 50% undi Melayu menjadikan kita lemah dan bila ini berlaku kita tidak lagi mempunyai kuasa majoriti dan kuasa untuk memerintah.

"Kita perlu merayu kepada kaum lain untuk menang pilihan raya," kata Dr Mahathir.

Melayu dan Muslim juga katanya adalah nilai yang akan melindungi ummah.


"Kita hendak jadi tahfiz tetapi tidak kuasai Sains dan Matematik. Ini juga salah satu cara memartabatkan Islam," katanya, dan menambah, Al-Quran bukan setakat dibaca tetapi juga perlu dihayati.

"Janganlah kita mengambil ringan kepentingan ilmu lain," katanya lagi.

Beliau berkata, Melayu juga berpecah kerana mengikut pemimpin mereka yang buta ajaran Islam, sedangkan matlamat mereka sama.

"Kejayaan bukan diukur melalui warna kulit atau lokasi atau cuaca atau hasil bumi, tetapi diukur oleh budaya dan nilai," katanya.


Sekiranya orang Melayu berpegang kepada nilai yang baik mereka akan berjaya.

"Saya pun dimarahi orang Melayu kerana nasihat saya kerana ia menunjukkan sisi gelap mereka, tetapi jika kita tidak mengenalpasti kelemahan dan kita akan terus hidup dalam mimpi," tambahnya lagi. – 20 Disember, 2014.


themalaysianinsider.com/bahasa.

Mahathir belum baca surat 'Melayu ternama'

Posted: 20 Dec 2014 01:30 AM PST

  
Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau masih belum membaca surat terbuka oleh "25 Melayu ternama" yang disarankan oleh anaknya, Datuk Marina.

"Saya belum membaca surat itu lagi. Ia tidak dilaporkan dalam akhbar.

"Saya tidak tahu siapa di belakangnya dan apakah kandungan (surat itu)," katanya dalam satu sidang media di Kuala Lumpur.

Ditanya mengenai dakwaan bahawa beliau mungkin terlibat mendalangi kumpulan "25 Melayu ternama" itu, Mahathir berkata: "Semua orang menuduh saya mengenai semua perkara".

Beliau sebelum itu menghadiri satu konvensyen kepimpinan pemuda Melayu Nusantara

Nampak Gayanya Meluat Benar Mahathir Nih!

Posted: 20 Dec 2014 01:00 AM PST

 
Najib teruskan BR1M kerana percaya 'Duit itu Raja', kata Dr Mahathir OLEH MUZLIZA MUSTAFA

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyampaikan ucapan di Program Kepimpinan Belia di Kuala Lumpur hari ini.

Kerajaan melakukan kesalahan besar dengan memberikan bantuan wang tunai secara "one-off" kepada penerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) untuk membantu mengurangkan bebanan peningkatan kos sara hidup mereka, kata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dr Mahathir berkata, beliau pernah menasihati Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya menghentikan program berkenaan dengan mengatakan ia adalah langkah yang silap, namun Najib masih berdegil dan meneruskan pemberian wang tunai itu.

"Daripada kita memberikan wang tunai, lebih baik kita berikan latihan dan kemahiran. Saya sudah kata kepada Najib tetapi beliau percaya 'duit itu raja' dan boleh mendapatkan sokongan," kata Dr Mahathir, ketika menjawab pertanyaan daripada peserta dalam Program Kepimpinan Belia di Kuala Lumpur hari ini.

Bekas perdana menteri yang pernah bekhidmat selama 22 tahun itu berkata, di bawah Dasar Ekonomi Baru, komuniti Melayu diberikan tempoh 20 tahun untuk mencapai status 30% pegangan ekonomi Bumiputera, namun gagal.

"Tempohnya dilanjutkan namun tetapi kita masih gagal mencapai sasaran," katanya. Komuniti Melayu katanya harus sedar, "tongkat" tidak akan diberi selama-lamanya. "Selepas beberapa lama kita perlu buang tongkat itu. Tetapi sesetengahnya beranggapan tongkat itu adalah hak mereka, dan itu tidak benar sama sekali," katanya lagi.

Dr Mahathir sejak akhir-akhir ini dilihat seringkali mengkritik Najib. Antara isu yang dibangkitkan adalah kontroversi tadbir urus kewangan syarikat 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Beliau merupakan pengkritik utama yang menuntut Putrajaya menjelaskan manfaat 1MDB untuk rakyat Malaysia memandangkan syarikat itu mempunyai jumlah hutang terkumpul sebanyak RM38 bilion bagi tempoh lima tahun operasinya.

Dr Mahathir turut mengkritik Najib dan kepimpinan utama Umno berhubung gagal mnyebut berkenaan kontroversi 1MDB, sekurang-kurangnya ketika perhimpunan agung Umno bulan lalu. "Semua orang salahkan saya. Termasuk yang baik. Kalau yang baik saya terima, kalau tidak saya nafikan," katanya.

Beliau berkata, suara tidak puas hati wujud sekian lama dalam parti namun tiada kekuatan untuk dikeluarkan, tetapi apabila melihat beliau menyatakan secara terbuka, keberanian mula timbul untuk membangkitkan isu berkenaan Umno dan Putrajaya.

"Benda dah lama, tapi mungkin mereka tidak berani sebelum ini. Tapi selepas melihat saya, mereka cukup berani," katanya.

Khairuddin Abu Hassan, yang merupakan pemimpin Umno Batu Kawan membuat laporan polis berhubung 1MDB di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi pada 12 Disember lalu. Beliau membangkitkan berlaku kecurigaan terhadap pengurusan kewangan yang tidak telus oleh 1MDB.

Dr Mahathir berkata, tidak penting untuk jawatan seseorang itu, apa yang lebih penting adalah mereka mulai bersuara. "Saya dengar banyak, di luar sana yang tidak puas hati dengan kepimpinan sekarang." – 20 Disember, 2014

Posted by mountdweller
Nampak Gayanya Meluat Benar Mahathir Nih! Najib teruskan BR1M kerana percaya 'Duit itu Raja', kata Dr Mahathir OLEH MUZLIZA MUSTAFA Published: 20 December 2014 Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyampaikan ucapan di Program Kepimpinan Belia di Kuala Lumpur hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 20 Disember, 2014. Kerajaan melakukan kesalahan besar dengan memberikan bantuan wang tunai secara "one-off" kepada penerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) untuk membantu mengurangkan bebanan peningkatan kos sara hidup mereka, kata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. Dr Mahathir berkata, beliau pernah menasihati Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya menghentikan program berkenaan dengan mengatakan ia adalah langkah yang silap, namun Najib masih berdegil dan meneruskan pemberian wang tunai itu. "Daripada kita memberikan wang tunai, lebih baik kita berikan latihan dan kemahiran. Saya sudah kata kepada Najib tetapi beliau percaya 'duit itu raja' dan boleh mendapatkan sokongan," kata Dr Mahathir, ketika menjawab pertanyaan daripada peserta dalam Program Kepimpinan Belia di Kuala Lumpur hari ini. Bekas perdana menteri yang pernah bekhidmat selama 22 tahun itu berkata, di bawah Dasar Ekonomi Baru, komuniti Melayu diberikan tempoh 20 tahun untuk mencapai status 30% pegangan ekonomi Bumiputera, namun gagal. "Tempohnya dilanjutkan namun tetapi kita masih gagal mencapai sasaran," katanya. Komuniti Melayu katanya harus sedar, "tongkat" tidak akan diberi selama-lamanya. "Selepas beberapa lama kita perlu buang tongkat itu. Tetapi sesetengahnya beranggapan tongkat itu adalah hak mereka, dan itu tidak benar sama sekali," katanya lagi. Dr Mahathir sejak akhir-akhir ini dilihat seringkali mengkritik Najib. Antara isu yang dibangkitkan adalah kontroversi tadbir urus kewangan syarikat 1Malaysia Development Bhd (1MDB). Beliau merupakan pengkritik utama yang menuntut Putrajaya menjelaskan manfaat 1MDB untuk rakyat Malaysia memandangkan syarikat itu mempunyai jumlah hutang terkumpul sebanyak RM38 bilion bagi tempoh lima tahun operasinya. Dr Mahathir turut mengkritik Najib dan kepimpinan utama Umno berhubung gagal mnyebut berkenaan kontroversi 1MDB, sekurang-kurangnya ketika perhimpunan agung Umno bulan lalu. "Semua orang salahkan saya. Termasuk yang baik. Kalau yang baik saya terima, kalau tidak saya nafikan," katanya. Beliau berkata, suara tidak puas hati wujud sekian lama dalam parti namun tiada kekuatan untuk dikeluarkan, tetapi apabila melihat beliau menyatakan secara terbuka, keberanian mula timbul untuk membangkitkan isu berkenaan Umno dan Putrajaya. "Benda dah lama, tapi mungkin mereka tidak berani sebelum ini. Tapi selepas melihat saya, mereka cukup berani," katanya. Khairuddin Abu Hassan, yang merupakan pemimpin Umno Batu Kawan membuat laporan polis berhubung 1MDB di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi pada 12 Disember lalu. Beliau membangkitkan berlaku kecurigaan terhadap pengurusan kewangan yang tidak telus oleh 1MDB. Dr Mahathir berkata, tidak penting untuk jawatan seseorang itu, apa yang lebih penting adalah mereka mulai bersuara. "Saya dengar banyak, di luar sana yang tidak puas hati dengan kepimpinan sekarang." – 20 Disember, 2014 Posted by mountdweller

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Rakyat tak pernah percaya...

Posted: 20 Dec 2014 06:22 PM PST
Gurkah-gurkah politik di'port' percaya GST (go squeez them@pergi cekik mereka) tidak akan menguntungkan dan menyenangkan rakyat sebagaimana yang dicanang-canang siang dan malam.

Sebahagian besar rakyat pulak tidak yakin dan langsung hilang kepercayaan yang ianya akan diurus dengan baik kerana kerajaan BN Malaysia telah membuktikan acap kali kelemahannya dalam urusan yang melibatkan kewangan rakyat – contoh terkini ialah kegagalan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang mempunyai hampir RM42 bilion hutang semasa, dan meningkat setiap hari. 


Kerajaan yang dipercayai ialah kerajaan yang menentukan langkah-langkahnya menurut perspektif rakyatnya. Segala ilham yang diperlukan untuk membentuk mekanisme dan kaedah-kaedah yang perlu bagi menjayakan hasrat mensejahterakan rakyat itu, akan dianugerahkan tanpa sebarang kesukaran dan disambut baik oleh kebanyakan rakyat.

Hanya melalui kesanggupan politik (political will) sahaja intergriti dapat dicapai. Dalam suasana ramai ramai rakyat Malaysia yang berpendapatan rendah, pelaksanaan GST akan menambahkan lagi kos sara hidup keluarga masing-masing.


dollah yankee -

tambah mat maslan..lagi orang tak percaya..
kah..kah..kah..


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


BAGAIMANA THAILAND MEMAJUKAN BOLASEPAK PROFESIONAL MEREKA.

Posted: 20 Dec 2014 03:04 PM PST

Ini Baru Liga Sepakbola yang Profesional - Thailand Premier League


Ini Baru Liga Sepakbola yang Profesional - Thailand Premier League

TS sangat mendambakan adanya klub sepakbola profesional di Indonesia, bagaimana dengan agan2 semua?

Liga terbaik di Asia Tenggara saat ini adalah Thailand Premier League berdiri sejak 1996, namun baru "berkembang" tahun 2007.. Kiblat sepakbola di Thailand adalah Liga Inggris, klub2 seperti Buriram United, Muangthong United, Chonburi FC mendominasi TPL. Pemain2 dari BPL pernah merasakan euforia TPL seperti Robbie Fowler & Jay Bothroyd (Muangthong United), Jay Simpson (Buriram United). Mantan pelatih Timnas Inggris, Sven Goran Erikson pernah menjadi direktur teknik klub asal Thailand BEC Tero Sasana FC.

5 Hal Yang Membuat Liga Thailand Kian Maju

Sepak bola Thailand memang sejak lama kelasnya lebih tinggi dari Indonesia. Meski begitu mereka terus berbenah untuk bisa seperti liga-liga besar seperti J-League dan Liga Eropa.

Berikut ini faktor-faktor yang meningkatkan kualitas liga sepak bola Thailand yang memang lebih teratur dari Liga Indonesia:

1. Cheerthai Power Group, organisasi suporter yang mempromosikan kembalinya sepak bola Thailand sejak 2004 menanamkan motto "Ball Nork Kae Sa Jai, Ball Thai Eu Nai Sai Leod" yang artinya, 'sepak bola internasional hanya untuk kesenangan, sepak bola Thailand ada dalam darah'.

2. Sejak 2008, klub-klub Thailand yang sebelumnya dikelola oleh asosiasi dan klub, sekarang menjadi badan usaha atau perusahaan. Di Thailand, petunjuk itu mendapatkan sambutan hangat dan ketika musim 2009 dimulai Asosiasi Sepakbola Thailand (FAT) telah membentuk Thailand Premier League Company Ltd (TPLC), bertindak sebagai badan penyelenggara di bawah FAT dengan menciptakan klub partisipan dituntut untuk berjalan sebagai perusahaan.

3. Munculnya klub-klub baru yang menggunakan cara manajemen klub Eropa, seperti Muang Thong United, Chonburi FC, dan Bangkok Glass FC. Kehadiran mereka mendapatkan sambutan hangat fans klub dan dapat berekspansi cepat dalam hal basis penggemar mereka. Perubahan tersebut menjadi awal eksplorasi potensi industri yang memberikan harapan tinggi penggemar agar liga lokal dapat menarik seperti halnya liga besar Eropa.

4. Thailand mengikuti pedoman AFC yang menyarankan bahwa sepak bola dijauhkan dari pengaruh politik untuk kepentingan pengembangan jangka panjang. Mereka memberi catatan bahwa keterlibatan politik dapat mempengaruhi sebuah tim atau klub menjadi kurang baik.

5. Dalam liga Thailand terdapat aturan bahwa bangku cadangan hanya untuk pemain pengganti, 3-4 staf pelatih, pelatih kepala dan manajer tim. Ketua atau presiden klub harus duduk di kotak VIP. Pada prinsipnya ini adalah mendorong mereka untuk fokus pada bisnis, tamu VIP mereka, sponsor, investor, dan rekan-rekan mereka, tetapi juga untuk mencegah mereka mempengaruhi tim mereka sendiri dan wasit.

Berikut penampakan klub-klub profesional di Thailand Premier League:

I-Mobile Stadium kandang Buriram United salah satu stadion TPL "beraroma" EPLBegitu juga dgn SCG Stadium kandang Muangthong United yg menunjukkan Sepakbola Thailand merujuk pada InggrisBeda lagi dengan LEO Stadium kandang Bangkok Glass yang menggunakan rumput sintetis standard AFCKlub yang baru promosi PTT Rayong merenovasi total Stadion untuk TPL 2014, meski kecil namun modernSebagian besar klub di Thailand memiliki bus pemain pribadi yang mewah seperti milik Chonburi FC iniFasilitas transportasi milik klub Bangkok Glass salah satu peserta Thailand Premier LeagueSuphanburi FC klub asal Thailand memiliki kantor manajemen dilengkapi training ground standard internasional dengan fasilitas mewahFasilitas kamar di hotel pribadi untuk para pemain Buriram United, ThailandKlub-klub di Thailand juga memiliki official store guna menunjang keuangan klub di era sepakbola modernBangku cadangan di Chiangrai Stadium milik Chingrai United di Thailand yang sangat modernPresentasi pemain serta jersey baru setiap klub di Thailand dilakukan dengan cara yang profesionalBeberapa klub di Thailand memiliki Official Magazine untuk sarana media bagi fans maupun sponsorCek medis dilakukan secara ketat untuk setiap pemain rekrutan baru di klub-klub ThailandPenanganan cedera pemain di Thailand, ini klinik kesehatan BEC Tero Sasana klub asal BangkokThailand juga menerapkan sistem Tiket Musiman (Season Ticket) seperti di Eropa untuk para penonton di stadionSistem ticketing penonton stadion di Liga Thailand telah terkomputerisasi seperti halnya menonton bioskopBetapa nyamannya ruang ganti pemain di I-Mobile Stadium milik Buriram United klub asal ThailandMuseum milik klub Muangthong United salah satu peserta Thailand Premier LeaguePembinaan usia dini di Thailand sering melakukan ujicoba dengan tim2 junior EPLBeberapa klub Thailand menggunakan jas serta koper yang sama bagi semua pemain saat menjalani partai tandangSebagian besar klub di Thailand memiliki channel TV sendiri untuk publikasi dan mediasi kegiatan klubSalah satu teknologi yg digunakan dalam penyiaran Thailand Premier League guna memuaskan penonton layar kacaAdanya event "Jersey Signing" oleh pemain, membuat marketing di sepakbola Thailand semakin baikPerawatan rumput yang berkala di lakukan oleh stadion-stadion sepakbola di ThailandPerawatan rumput sintetis di LEO Stadium milik Bangkok Glass ThailandLahan parkir yang sangat luas di I-Mobile Stadium milik Buriram United, ThailandFoto klub Muangthong UnitedFoto klub Chonburi FCFoto klub Bangkok Glass


Demikian pembahasan tentang Thailand Premier League, Indonesia memang harus banyak belajar dalam mengelola liga sepakbola profesional.


Bonus: VIDEO Latihan Jelang Super Big Match ASEAN
Asian Champions League 2014 - Playoff 2nd Round
SCG Muangthong United vs Hanoi T&T | Thailand vs Vietnam
Sabtu, 8 Februari 2014 - Kick-Off 19:30 wib LIVE Starsports
SCG Stadium, Muangthongthani, Bangkok, Thailand
Ini hasil tadi malam gan, MTUTD lolos ke babak selanjutnya di ACL 2014, keren gan suasana dan lapangan pertandingannya...Tar sore giliran mantan klub Irfan Bachdim, Chonburi FC beraksi di Playoff Asian Champions League,
9 Feb 2014, 18.30 WIB
Chonburi FC vs South China (Hong Kong)
Chonburi Stadium
Live di FoxStarSports (Indovision)

Ini preview pertandingannya...Hasil Pertandingan - Chonburi 3:0 South China, kembali klub thailand lolos ke babak berikutnya...BIla Chonburi dan MTUTD terus melaju hingga lolos ke babak grup, bisa bangga akan ada 3 wakil klub Thailand di ACL 2014 (Buriram, MTUTD, Chonburi FC)


Dari beberapa stadion di TPL sudah adanya papan iklan elektronik (ad-board LED) di stadion, itupun haruslah diimbangin sama pencahayaan yang sangat terang, ini contoh stadion BURIRAM yang sudah menggunakan LED walau petang-malam hari tapi suasana di stadion sangat mendukung,Sekedar sharing saat TS berkunjung kesana;

Berharap sangat sepakbola Indonesia maju, bener2 deh sama Thailand aja sudah jauh tertinggal..Jersey original klub TPL dijual di Stadion tempat pertandingan, suporter disini ke stadion pakai jersey/merchandise asli klubnyaDi toko merchandise ini juga bisa cetak langsung nameset/patch sesuai keinginan suporter.Merchandise klub yang dijual beragam pilihan, selain Jersey home/away/third juga ada jersey latihan, jaket, syal, tas, kaos, gantungan kunci, magnet kulkas, stiker dan lainnyaHebatnya juga di Liga Thailand jarang ada rusuh-rusuh, suporter Tim tuan rumah dan pendatang beli tiket di loket yang samaDan ini yg selalu bikin kagum dari klub sepakbola di Thailand, tiap klub punya bus yang sangat mewah.Selain Stadion yang mewah, tentunya lapangan pertandingan juga berstandard internasional dengan kualitas rumput terbaik

Quote:Original Posted By fufufufufufu
Mengukur Idealitas Jadwal Kompetisi
Banyaknya kompetisi dalam satu musim ini akan menguji kapabilitas semua pihak yang berkecimpung di dalamnya. Klub dan pemainnya akan memiliki performa yang baik jika terlatih dalam suasana kompetitif yang tinggi. Sementara itu bagi federasi, pengaturan jadwal akan menjadi hal yang sangat krusial. Untuk Tim Nasional, padatnya kompetisi ini banyak menimbilkan plus dan minus.

Suasana kompetitif dalam waktu yang panjang akan membuat mereka siap tempur di akhir musim, yang biasanya terdapat turnamen besar. Di sisi lain, padatnya jadwal kompetisi akan sangat riskan terhadap kondisi pemain, baik fisik maupun psikologis. Padatnya jadwal ini memang menjadi fokus bagi federasi untuk mengatur agar kondisi ideal pemain tetap terjaga.

UEFA pernah merubah format Champions League babak kedua menjadi knock out round di musim 2003/04 diakibatkan buruknya performa sebagian besar pemainnya di Piala Dunia 2002, imbas dari jadwal kompetisi yang sangat padat. Idealitas kompetisi dari sisi olahraga memang sangat bertentangan dari segi komersil, yang menuntut lebih banyak pertandingan di setiap musimnya.

Jika ingin mengarah kepada idealitas kompetisi, Eropa adalah negara yang patut diambil sebagai contoh. Keseimbangan sepakbola sebagai olahraga dan sebagai industri sangat terjaga sehingga kompetisi di Eropa sangat mendekati definisi ideal.

Bayern Muenchen di musim 2013/14 mungkin bisa merepresentasikan buah dari kompetisi ideal sebuah federasi sepakbola. Mereka berhasil melaju sampai semifinal Champions League, menjuarai Kejuaraan Dunia Antar Klub, dan 7 pemainnya mewakili Jerman untuk tampil di Piala Dunia yang akhirnya menjadi juara.

Melihat performa Bayern Muenchen, menarik untuk melihat struktur waktu berkompetisi yang diarungi oleh Bayern Muenchen. Total Bayern mengarungi 5 kompetisi resmi dan melakukan 55 pertandingan resmi dalam 285 hari. Secara rata-rata mereka melakukan pertandingan 1 kali dalam 5 hari (lihat infografis).

Di Asia Tenggara, definisi idealnya sebuah kompetisi mungkin masih sedikit abstrak. Belum matangnya industri di region ini mungkin menjadi penyebabnya. Jika ingin mengukur idealitas kompetisi, Indonesia dan Thailand, 2 negara yang senantiasa bertarung di tingkat Tim Nasional bisa menjadi parameter yang cukup pas.

Perbandingan antara Persib Bandung (Juara ISL 2014) yang menyumbang 8 pemain di skuad sementara AFF Cup dan Muantong United yang 11 pemainnya (terbanyak dibandingkan dengan klub lain) ikut ambil bagian dalam 5 pertandingan terakhir Timnas Thailand, akan memberikan gambaran liga mana yang lebih mendekati definisi ideal-nya Bayern Munchen di Eropa.

Dilihat dari jumlah kompetisi yang diikuti dan hari/ pertandingan, Muangtong United lebih mendekati definisi ideal yang dibuat oleh Bayern Munchen dan Bundesliga-nya. Muangtong United bermain dalam kompetisi sebanyak 4, yaitu Thailand Premiere League, Thailand FA Cup dan League Cup dan AFC Asian Champions League, lebih banyak dibandingkan Persib Bandung, yang hanya bermain pada kompetisi Indonesia Super League.

Secara total pertandingan, 49 pertandingan Muangtong, hampir 2 kali jumlah pertandingan yang dilakoni Persib Bandung. Jumlah pertandingan ini akan menguji kemampuan pemain dalam beradaptasi pada penerapan rotasi danjuga akan lebih menguji kekuatan fisik para pemain (Bayern 5.18 day/ match, Muangtong 5.49 day/ match, Persib 9.9 day/ match).

Hal lain yang menarik dari 3 federasi berbeda ini adalah jarak antar pertandingan. Muangtong dan Bayern melakoni lebih dari setengah laganya dengan jarak kurang 5 hari dari pertandingan sebelumnya. Sedangkan Persib hanya 39% pertandingannya yang berjarak kurang dari 5 hari.

Hal yang unik dari Indonesia adalah banyaknya jeda kompetisi yang lebih dari 14 hari. Persib Bandung mendapatkan jeda sebanyak 4 kali berturut-turut 21, 35, 61 dan 31 hari dalam satu musim kompetisi. Ini menyebabkan pemain kehilangan sentuhan kompetitif atau dalam istilah sepakbola "sudah dingin", sehingga membutuhkan waktu lagi untuk mencapai peak performance. Tidak terjadwalnya kompetisi yang jelas dari awal adalah sebabnya. Berbeda dengan Bundesliga dan Thailand Premier League yang hanya mempunyai 1 kali jeda lebih dari 14 hari sehingga tim bisa menghitung waktu untuk mendapatkan peak performance dari tiap pemain.

Imbas dari tidak terstrukturnya waktu kompetisi dengan baik adalah waktu persiapan untuk Tim Nasional yang menjadi sangat sempit. Dari pertandingan terakhirnya, para pemain Indonesia yang bermain untuk Persib hanya mempunyai waktu 15 hari untuk persiapan AFF Suzuki Cup, sementara para pemain Thailand dan Muangtong punya ekstra 5 hari. Sebagai perbandingan, ketika Jerman menjadi juara dunia, para pemain Bayern punya waktu 25 hari untuk melakukan persiapan untuk tim nasionalnya.

KESIMPULAN

Jika asumsi bahwa idealnya kompetisi ala Bundesliga bisa membawa para pemain Bayern Muenchen berprestasi di kompetisi Eropa dan Jerman juara Piala Dunia 2014, maka secara linear akan mudah mengatakan bahwa Thailand, jika tidak juara, akan paling tidak memberikan prestasi yang lebih baik dari Indonesia di AFF Suzuki Cup 2014.

Kualitas dan kejelasan jadwal yang dimilik Thailand sangat jelas terlihat dibandingkan dengan Indonesia, dengan catatan faktor lain seperti kondisi geografis dikesampingkan dalam mendefinisikan idealitas tadi. Jika dilihat dari struktur jadwal kompetisi maka bisa dibilang para pemain Indonesia kurang tangguh secara fisik, teknis dan psikologis bila dibandingkan dengan Thailand. Hal ini juga yang mungkin menyebabkan Indonesia digulung habis oleh Thailand di Asian Games lalu.

Ketidakjelasan kompetisi ini harus diatasi oleh PSSI jika tidak mau tertinggal jauh dari negara Asia Tenggara lain, seperti Thailand. Tim Nasional yang baik adalah hanya konsekuensi logis dari kompetisi yang baik di semua level dalam segala aspek. Di AFF Suzuki Cup edisi ini, sebagai orang Indonesia harapan untuk Indonesia menjadi juara pasti selalu terbersit. Namun tidak akan begitu heran, jika Indonesia tidak dapat berbuat banyak melihat begitu carut marutnya pengelolaan kompetisi di negeri ini.

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT