Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


KEADILAN dan DAP hanya kemuka nama Wan Azizah

Posted: 26 Aug 2014 08:13 AM PDT

KEADILAN dan DAP hanya kemuka nama Wan Azizah

KEADILAN dan DAP merafak sembah menjunjung kasih dan rasa syukur dengan titah DYMM Tuanku Sultan Selangor mengenai pelantikan Dato' Menteri Besar yang baru seperti kenyataan rasmi Pejabat DYMM Tuanku Sultan Selangor yang ditandatangani Dato' Mohamad Munir bin Bani hari ini.

Titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu adalah sejajar dengan konvensi (convention) yang telah diamalkan secara berterusan dalam pelantikan Dato' Menteri Besar sebelum ini.


Wawi


DYMM Tuanku Sultan Selangor turut menitahkan parti-parti Pakatan Rakyat mencalonkan lebih dari satu nama dalam melantik Dato' Menteri Besar dalam tahun 2013.

Titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu disampaikan kepada KEADILAN, PAS dan DAP melalui satu surat bertarikh 7 Mei 2013 (yang disertakan bersama) yang melambangkan konvensi yang diamalkan DYMM Tuanku Sultan Selangor sebelum ini.

Susulan itu, mengambil kira titah DYMM Tuanku Sultan Selangor dan konvensi yang diamalkan sebelum ini dalam pelantikan Dato' Menteri Besar, parti-parti Pakatan Rakyat telah mencalonkan satu nama iaitu Tan Sri Khalid Ibrahim untuk dipertimbangkan DYMM Tuanku Sultan Selangor dalam tahun 2013. Pencalonan ini diperkenankan dan diterimapakai oleh DYMM Tuanku Sultan Selangor.

Oleh yang demikian, KEADILAN dan DAP menjunjung titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu dan akan mempersembahkan pencalonan YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk dipertimbangkan DYMM Tuanku Sultan Selangor sejajar dengan konvensi yang diamalkan oleh Pakatan Rakyat dalam tahun 2013 memandangkan YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sudah mendapat sokongan majoriti sekurang-kurangnya 30 orang Ahli Dewan Negeri (termasuk YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sendiri).

KEADILAN dan DAP merakamkan doa dan menjunjung kasih atas budi bicara ke bawah DYMM Tuanku Sultan Selangor.


DATUK SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
Setiausaha Agung KEADILAN

TONY PUA
Pengerusi DAP Selangor

Hanya satu nama dari PKR, DAP: Azizah

Posted: 26 Aug 2014 08:10 AM PDT


JANGAN TANYA PAS PULAK? NANTI KATA HJ HADI KECIK HATI. KAN PAS DAH SERAH PADA SULTAN....SO PKR DAN DAP SAJA BAGI SOKONGAN PENUH TERMASUK 2 DARI PAS DAH CUKUP MAJORITI........13 LAGI WALA ?  .....TAK JUGA ....
PKR dan DAP hanya akan mencalonkan satu nama sahaja, iaitu Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, untuk dipersembahkan kepada sultan Selangor sebagai menteri besar Selangor yang baru.

Menurut kenyataan bersama kedua-dua parti itu sebentar tadi, tindakan itu diambil sejajar dengan konvensyen pencalonan menteri besar pada 2013 dan mengambil kira titah sultan Selangor.

Ia juga mengambil kira keadaan semasa yang menyaksikan Azizah sudah mendapat sokongan majoriti sekurang-kurangnya 30 orang anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor (termasuk dirinya sendiri).

Selepas pilihan raya umum lalu, menurut PKR dan DAP, parti-parti dalam Pakatan Rakyat hanya mencalonkan Tan Sri Khalid Ibrahim sahaja walaupun istana turut meminta lebih daripada satu.

Kenyataan itu dikeluarkan oleh Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail dan Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua.

"PKR dan DAP merakamkan doa dan menjunjung kasih atas budi bicara ke bawah DYMM Tuanku Sultan Selangor," kata mereka.

Surat daripada istana berkaitan pencalonan menteri besar tahun lalu bertarikh 7 Mei, dua hari selepas pilihan raya umum, itu turut dilampirkan dalam kenyataan media yang diedarkan.

Istana minta 4 tahun lalu

Surat itu antaranya menyebut sultan Selangor menitahkan pemimpin PAS, PKR dan DAP bermesyuarat untuk mencadangkan empat nama sebagai calon menteri besar.

Khalid petang tadi memohon meletakkan jawatan sebagai menteri besar Selangor dan sultan menangguh menerimanya sehingga penggantinya ditentukan.

Sultan Selangor juga menitahkan agar pemimpin PAS, PKR dan DAP mencadangkan lebih daripada dua nama sebagai calon layak menggantikan Khalid.

Menurut setiausaha sulit sultan, ia sejajar dengan konvensyen yang diamalkan berterusan dalam pelantikan menteri besar Selangor sebelum ini.

Pendirian PAS berhubung pencalonan mereka setakat ini masih belum jelas.

Mereka sebelum ini mencadangkan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali di samping Azizah tetapi Pakatan akhirnya memutuskan menerima Azizah sahaja.

Mesyuarat Jawatankuasa Pusat PAS semalam bagaimanapun memutuskan menyerahkan kepada perkenan dan kebijaksanaan sultan Selangor dalam menentukan jawatan itu.

WALA AHLI PAS PADA PRESIDEN YANG KHIANAT?

Posted: 26 Aug 2014 03:09 AM PDTApa cerita Hj Hadi tentang setiap ceramah beliau untuk menolak Umno  dan perjuangan Islam.Malah jika menyokong Umno juga di anggap sebagai murtad ?  ha.ha,ha....Dulu orang PAS kutuk Anwar dan penyokonya , Kini siapa pulak yang nak menjatuhkan hukum pada Hj Hadi?

SILA BACA DIBAWAH INI TENTANG TINGKAH LAKU HJ HADI . RUPA RUPANYA ADA JUGA HATI NAK JOIN Umno. TOK GURU NIK AZIZ KALAU TAHU SAH KECEWA. DULU BELIAU PERNAH TERSINGGUNG APABILA TULANG BESI MENDEDAHKAN PERJUMPAAN SECARA SENYAP PUAK UG YANG DI KETUAI HASAN ALI, NASARUDDIN DAN TURUT DI KETAHUI OLEH HJ HADI. SEHINGGAKAN TOK GURU NIK AZIZ MENGELUARKAN AMARAN....AYUH ORANG PAS....APAMACAM...........NAK JAWAB MACAMANA NI???? NAK HADIS DAN FATWA MACAMANA NI????

KALAU BIRO POLITIK TAK NAK AZMIN DAN 13 ADUN LAIN JUGA TIDAK MAHUKAN AZMIN, TIBA TIBA HJ HADI TAWARKAN KEAPADA AZMIN MINTA BELIAU LOMPAT SERTAI PAS....

KALAU IKUT LOGIK LA....KALAU SETAKAT NAK CARI DUIT, AKU RASA BAIK AZMIN LOMPAT MASUK UMNO....BELIAU BEKAS PEGAWAI KHAS MAHATHIR, SETIUSAHA POLITIK ANWAR IBRAHIM....MUDAH SANGATKAH AZMIN NAK MEMBELOT SERTAI PAS???

MALU ORANG PAS KALAU BETUL APA YANG BERLAKU SEMALAM......APA YANG ORANG PAS HARUS LAKUKAN DEMI NAK JAGA AIR MUKA HJ HADI.....GULINGKAN DAN GANTIKAN DENGAN PRESIDEN BARU....KEMUDIAN BUAT KEPUTUSAN NAK JOIN PAKATAN ATAU BERJUANG BERSENDIRIAN.....HANYA ITU SAHAJA PAS ADA...ATAU KEKAL SEPERTI SEKARANG.

AKU RASA KES ANWAR MENINGKATKAN SOKONGAN KEPADA PAS. AKU JUGA RASA SOKONGAN KAUM CINA DAN INDIA MENJADIKAN PAS MENANG DI BANDAR....LAIN KALAU ORANG PAS TAK BERFIKIRAN SEPERTIMANA AKU FIKIR....MUNGKIN NAK JOIN DENGAN UMNO????

PILIHANRAYA SEKALI LAGI , DAP DAN PKR  YANG AKAN MENGEKALKAN PAKATAN RAKYAT AKAN MENENTANG PASUMNO/BN /UMNOPAS

 HJ HADI MENAFIKAN. BACA BERITA DI BAWAH......

BAGAIMANA PULA JIKA ADA TAPE HJ HADI TIBAI ANWAR IBRAHIM BILA BERJUMPA DI TERENGGANU???? ATAU PUN ADA TAPE PERBUALAN ANTARA AJK PAS PUSAT DAN HJ HADI BARU BARU INI????

SAMAN AMIN ISKANDAR JIKA TIDAK BETUL......

/http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/presiden-pas-nafi-tawar-azmin-bentuk-kerajaan-bersama-umno


Menurut kenyataan itu, intipati pertemuan antara Hadi dan Azmin seperti dilaporkan itu berkisar kepada perasaan terima kasih Azmin kepada presiden parti Islam itu yang menamakan beliau sebagai calon menteri besar pada mesyuarat 17 Ogos lalu.
"Tidak disebut langsung mengenai kerajan perpaduan bersama Umno seperti yang didakwa," kata Samsuri dalam kenyataan itu.


Namun begitu The Malaysian Insider mempertahankan laporannya. – 26 Ogos, 2014.

Hadi tawar Azmin sertai PAS bentuk kerajaan bersama Umno, dakwa AJK PAS Pusat
Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengaku semalam yang beliau menawarkan Timbalan Presiden PKR Mohamad Azmin Ali menyertai PAS bersama beberapa rakannya bagi membentuk kerajaan bersama di Selangor. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 Ogos, 2014. 

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengaku semalam yang beliau menawarkan Timbalan Presiden PKR Mohamad Azmin Ali menyertai PAS bersama beberapa rakannya bagi membentuk kerajaan bersama di Selangor. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 Ogos, 2014.

 Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat semalam dikejutkan pengakuan presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang beliau menawarkan Timbalan Presiden PKR Mohamad Azmin Ali menyertai PAS bersama beberapa rakannya bagi membentuk kerajaan bersama di Selangor.

Namun, tawaran itu kemudiannya ditolak Azmin.

Menurut seorang AJK PAS Pusat yang menyertai mesyuarat semalam, Hadi mengesahkan perkara itu setelah ditanya oleh ahli Parlimen Sepang, Mohamad Hanipa Maidin tentang perkara itu.

Ia diikuti pertengkaran hangat antara Hadi dan Hanipa.
  AJK PAS Pusat itu mengesahkan kepada The Malaysian Insider pengakuan Hadi itu ekoran tersebarnya maklumat dalam laman sosial kononnya PAS menawarkan jawatan menteri besar kepada Azmin untuk membolehkan kerjasama dibuat dengan Adun PAS, Umno dan Tan Sri Khalid Ibrahim bagi membentuk kerajaan.

Menurut sebaran itu, isu itu bermula dalam mesyuarat semalam apabila seorang AJK PAS Pusat bertanya kepada presiden adakah benar perkhabaran beliau dan Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali mengadakan pertemuan dengan Azmin.
Presiden mengatakan perkhabaran itu benar.

"Kalau PKR boleh curi wakil rakyat PAS maka PAS pun boleh berbuat perkara yang sama," kata Hadi, menurut sebaran itu.
AJK yang sama bertanya lagi isi kandungan perbincangan dengan Azmin, lalu dijawab yang Azmin diajak menyertai PAS bersama dua atau tiga orang lagi Adun PKR.

AJK yang sama menyambung pertanyaan, "Kalau dicampur PAS yang 13 orang dengan Azmin dan 2 orang Adun PKR, bilangan cuma 16 orang. Bagaimana hendak mengadakan kerajaan?"
Belum sempat Hadi menjawab, seorang AJK lain mencelah dan bertanya adakah presiden bersetuju bekerja sama dengan Umno.

"Lantas presiden menyatakan persetujuan, malahan presiden memberikan alasan menjaga Melayu sebagai asas perpaduan," kata sebaran itu yang disahkan kebenaran sebahagian besar isi kandungannya oleh AJK PAS Pusat itu kepada The Malaysian Insider.
Azmin ketika ditemui wartawan semasa Kongres PKR hujung minggu lepas mengakui beliau ada berbincang dengan Hadi sehari dua sebelum itu.

Antara kandungannya, kata Azmin, adalah mengenai pilihan raya kecil Pengkalan Kubor.
Sebelum ini, The Malaysian Insider melaporkan, Hadi berkeras dalam mesyuarat itu yang Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak boleh dicalonkan sebagai menteri besar Selangor kerana dia wanita dan kerana dia juga tidak layak.

Tindakan Hadi ini jauh berbeza dari sikapnya dalam mesyuarat 17 Ogos lepas apabila beliau sendiri yang mencadangkan nama Dr Wan Azizah dan Azmin untuk dipersembahkan kepada Sultan Selangor sebagai calon menteri besar Selangor.

Pencalonan Azmin pula ditolak oleh 13 Adun PAS Selangor yang masih tinggal selepas dua dari mereka menyokong pencalonan Dr Wan Azizah.

Ekoran tindakan dua Adun PAS itu, Khalid hilang peluang untuk kekal sebagai menteri besar kerana bilangan penentang beliau membentuk majoriti iaitu 30 dari 56 kerusi dalam DUN Selangor.
Saari Sungib (Hulu Klang) dan Hasnul Baharudin (Morib) berpecah dari kelompok PAS apabila mengisytiharkan sokongan mereka kepada Dr Wan Azizah atas dasar untuk menyelamatkan kerajaan Pakatan Rakyat.

Dalam sidang media selepas mesyuarat AJK PAS Pusat semalam, Mustafa berkata, mesyuarat  mengambil keputusan menyerahkan kepada kebijaksanaan Sultan Selangor melantik menteri besar yang baru. – 26 Ogos, 2014.


SULTAN SELANGOR DIJANGKA MENERIMA KAK WAN SEBAGAI MB BARU?

Posted: 26 Aug 2014 12:51 AM PDTSuasana di pintu masuk utama Istana Kayangan, Shah Alam sekarang. DYMM Sultan Selangor telah memasuki Istana Kayangan dan diikuti Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim lima minit kemudian.

Suasana di pintu masuk utama Istana Kayangan, Shah Alam sekarang. DYMM Sultan Selangor telah memasuki Istana Kayangan dan diikuti Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim lima minit kemudian.

PENDEDAHAN TULANG BESI YANG PATUT AHLI PAS BACA.....WALA...WALA...WALA

Posted: 26 Aug 2014 12:35 AM PDT

Pendedahan: Presiden PAS Sokong Kerajaang Perpaduang dgn UMNO Atas Dasar Melayu

AKHIRNYAAA!!!!!!

Rupa2nya Dr. Zuhdi Marzuki hanyalah tukang sampai sahaja.

Masej wassap beliau tempoh harisebenarnya adalah berasal dari Presiden PAS sendiri.

Mesyuarat AJK PAS Pusat hari ini menjadi bukti. Mereka yang hadzir menjadi saksi di hadapan Allah dan para Malaikatul Muqarrabin.

Ia bermula apabila seorang AJK PAS Pusat bertanya kepada Presiden adakah benar perkhabaran Presiden dan SU Agung telah mengadakan pertemuan dgn Azmin Ali.

Presiden mengatakan perkhabaran itu benar. Kalau PKR boleh curi wakil2 rakyat PAS maka PAS pun boleh berbuat perkara yang sama.

AJK yang sama bertanya lagi apa isi kandungan perbincangan dgn Azmin. Dijawab Azmin diajak masuk PAS bersama-sama dua atau tiga orang lagi ADUN PKR.

AJK yang sama menyambung pertanyaan kalau dicampur PAS yang 13 orang dengan Azmin dan 2 orang ADUN PKR bilangan cuma 16 orang. Bagaimana hendak mengadakan kerajaan?

Belum sempat Presiden menjawab dicelah oleh seorang AJK lain, adakah Presiden bersetuju untuk bekerja sama dengan UMNO.

Lantas Presiden menyatakan persetujuan malahan Presiden memberikan alsan menjaga Melayu sebagai asas perpaduan.

Ertinya Presiden PAS telah mengkonfirmasi kepada seluruh AJK PAS Pusat akan sokongan terbuka beliau kepada Kerajaan Perpaduang UMNO-PAS.

Juga, Presiden telah mendedahkan akidah Presiden yang terbaru yakni nasionalisma Melayu. Dengan kata lain Presiden PAS telah pun menukar aqidah beliau dari Islam yang syumul kepada Nasionalisma Melayu.

Apa2 pun penahahan surat sokongan kepada Wan Azizah adalah selari dgn kehendak UMNO dan BArisan Nasional serta Najib dan Rosmah.

Sila rujuk kepada mana2 AJK PAS Pusat yang hadzir dlm mesyuarat tersebut untuk konfirmasi.

Wala' kepada Presiden sekarang ini adalah wala' kepada ideologi kebangsaan Melayu.

Mesyuarat Jawatankuasa Pusat hijack keputusan AJK PAS Pusat??

Posted: 26 Aug 2014 12:29 AM PDT

Mesyuarat Jawatankuasa Pusat hijack keputusan AJK PAS Pusat??

 OLEH:  Amirulmukminin


"Nak tandatangan atau tidak? Tak," jawab Setiausaha Agung PAS Mustafa Ali ketika ditanya wartawan merujuk kepada arahan agar 13 Adun PAS tidak menandatangani Akuan Bersumpah untuk dipersembahkan kepada Sultan Selangor menyokong pencalonan Dr Wan Azizah Ismail sebagai MB baru.

Namun perkara yang paling besar sepatutnya dipersoalkan oleh wartawan adalah korum mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat yang dipanggil oleh Mustafa itu. Jelas pemimpin ranking tertinggi yang kelihatan dalam sidang media hanyalah Naib Presiden Salahuddin Ayub. Tidak seperti mana mesyuarat 17 Ogos lalu yang memanggil kesemua 35 AJK PAS Pusat dan pesuruhjaya negeri-negeri.

Tentunya mesyuarat dengan keanggotaan sebanyak itu dan mencapai persetujuan sebulat suara tidak boleh dicabar oleh mesyuarat lain.
Apa yang cuba dilakukan PAS ini seolah-olah mencabul semangat setiakawan bersama Pakatan, dan telah diputuskan dalam Majlis Pakatan Rakyat pada 17 Ogos lalu yang bersetuju menamakan hanya Dr Wan Azizah sebagai calon tunggal.

Arahan agar 13 Adun PAS tidak mencalonkan Wan Azizah dan membiarkan sultan memilih sendiri calon MB adalah bertentangan dengan persetujuan sebelum itu.

Usul mesyuarat jawatankuasa kerja ini membolehkan sultan memilih sesiapa sahaja menjadi MB dan tidak lagi terikat kepada calon PKR. Bagaimanakah PAS dengan keanggotaan sejuta ahli boleh melakukan mesyuarat kecil yang merubah keputusan mesyuarat lebih besar?

Tindakan seperti ini akan menghilangkan kesabaran rakan-rakan dalam Pakatan. Malah rakyat Malaysia juga akan menganggap PAS parti yang tidak boleh dipercayai. Lebih buruk berbanding Umno yang sekular, kerana PAS menggunakan agama untuk menarik kesetiaan ahlinya kepada pemimpin.

Ternyata PAS terperangkap oleh dendam segelintir puak 'unity government' yang tidak berpuas hati selagi tidak wujud kerjasama PAS - Umno. Mereka terlalu tertarik untuk membuat duit dan menimbun kekayaan dengan hasil masygul Selangor.

Puak UG telah merosakkan banyak perjuangan asal PAS dan kini kesepakatan dalam Pakatan juga sedang menjadi mangsa kegelojohan mereka.

Maka tidak hairanlah jika akhirnya PAS akan terbelah dua. Puak yang waras dan bersama Pakatan menubuhkan parti baharu manakala puak UG akan membawa PAS menjadi sekutu Umno. Perpecahan telah amat dalam dan tidak boleh diubati lagi dengan perpaduan yang dilakonkan di depan media. Hanya masa akan menentukan titik ledak kemarahan golongan profesional waras dalam PAS.


dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Malang bukan macam taik kucing, ada bau!

Posted: 26 Aug 2014 08:08 AM PDT

ANTARA DUA DARJAT Ramai yang baca dalam akhbar mengenai tragedi ini TRAGEDI RUNTUH KONKRIT MRT Namun ramai yang tidak post dalam media FB dan sebagainya mengucapkan takziah dsbnya ::::: Kerana dia makhluk bawahan? Makhluk hinaan? Atau pemikiran kita masih di selaputi KASTA? :::::: Elahi Hossain, 31 Alauddin Mollik, 34 Mohamad Faruk Khan Salam takziah dari kami sekeluarga Al Fatihah Credit : John Ramond

Gurkah-gurkah politik di'port' turut tumpang sedih dengan kematian 3 warga Bangladesh (yang tidak diketahui status mereka sama ada datang mereka secara 'halal' atau 'haram') semasa berkerja di kawasan pembinaan landasan MRT di-Kota Damansara pada 18 ogos lepas.

Mereka datang ke negara ini dengan harapan yang cukup tinggi untuk cari duit, untuk bagi kesenangan kepada orang-orang yang mereka sayang di negara mereka. Malangnya impian mereka hancur musnah sepertimana hancurnya penyambung konkrit seberat 650 tan yang jatuh menimpa mereka.

Apakah ini kemalangan yang pertama kali yang terjadi? Tidak, ini bukan kemalangan yang pertama kali yang terjadi, tetapi kemalangan yang sebegini sudah terjadi berkali-kali.

Ketika negara sedang berkabung berikutan dengan kemalangan pesawat MH17 dan rakyat serta ahli-ahli keluarga serta sanak saudara penumpang pesawat tersebut mengutuk perbuatan yang terjadi, gurkah-gurkah ini juga dapat bayangkan bertapa kesedihan dan penderitaan ahli-ahli keluarga 3 warga Bangladesh ini dimana juga tidak akan terlepas untuk mengutuk dan memaki hamun kontraktor MRT ini.

Gurkah-gurkah ini cuma berharap supaya kontraktor MRT ini (MRT Corp) dapat memberikan pampasan yang sewajarnya dan adil sepertimana MAS yang telah memberikan pampasan kepada penumpang-penunpang yang terkorban dalam kemalangan MH17.

Pokoknya pihak-pihak yang berwajib dan pihak yang berkuasa sebenar nya tidak pernah belajar dan tidak pernah ambil iktibar untuk mengelakan perkara yang sebegini dari berulang.

Kita hanya perlu tunggu untuk berita-berita kemalangan yang seperti ini yang akan terus berlaku.

dollah yankee -
Malang memang tak terbau, tak macam taik kucing...

GoMalaysian

0
sumber :-

GoMalaysian


[Terkini Dari Selangor] Sidang Media Tan Sri Khalid

Posted: 26 Aug 2014 02:22 AM PDT

Sultan Selangor menangguhkan perletakan jawatan Khalid sehingga perlantikkan MB Selangor yang baru ditentukan.

[Terkini Dari Selangor] Terkini Dari Perkarangan Istana

Posted: 26 Aug 2014 01:42 AM PDT

Kelihatan Pegawai MB meninggalkan perkarangan Istana Bukit Kayangan  pada jam 4.20 petang – Lapor Sinar Harian.

[Terkini Dari Selangor] Sidang Media Tan Sri Khalid Ibrahim

Posted: 26 Aug 2014 12:46 AM PDT

Sidang Media Tan Sri Khalid Ibrahim ditunda kepada Jam 5.30 Petang.

[Terkini Dari Selangor] Tan Sri Khalid Ibrahim Menghadap Sultan

Posted: 25 Aug 2014 11:53 PM PDT

Terkini dari Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dilihat memasuki Istana Bukit Kayangan pada pukul 2.30 petang tadi.

 


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


BILA MADEY TIBAI NAJIB

Posted: 26 Aug 2014 06:38 PM PDT

Media arus perdana, blog, senyap 

Mahathir kritik Najib 
Akhbar utama Malaysia hari ini senyap berkenaan kritikanr Mahathir Mohamad terhadap pentadbiran dan polisi  Najib Razak, meskipun beberapa pemimpin yang rapat dengan bekas perdana menteri itu berkata ia sudah bermula sejak beberapa bulan lalu. - See more at: 
KAH KAH KAH

tibai tetap tibai
tibai sampai rahai

KAH KAH KAH


--------

ROTI SPESIAL

Posted: 26 Aug 2014 06:00 PM PDTFACE BOOKRoti canai spenda pun ada....
LikeLike ·  · KAH KAH KAH
woit
tolong jangan
ajak cik gu pa
datang minum pagi
di restoran ini
bahaya besar

KAH KAH KAH-----------

APA YANG BENAR

Posted: 26 Aug 2014 08:45 AM PDT 
APA YANG BENAR
AlQuran itu benar. Islam itu benar.. ahli PAS benar.. PEMIMPIN UG PAS, dinar!!!!

on MEMAHAMI KRISIS SELANGOR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 6:17 PM


KAH KAH KAH

i' rest my case

my lord
 


----------

KELAB PALING EKSLUSIF

Posted: 26 Aug 2014 08:28 AM PDT
KELAB PALING EKSLUSIF
di Malaysia sekolah paling esklusif
satu ketika dulu ialah mckk
kini kelab paling ekslusif
di malaysia
ialah kelab akta hasutan
hanya yang bijak
hanya yang pandai
hanya yang berani
hanya yang cekap menghasut
mungkin...mungkin
boleh melamar untuk
menjadi ahli kelab ini


INI BUKAN KELAB AKSLUSIF
-----

PECAH BERITA SEDUNIA

Posted: 26 Aug 2014 01:45 AM PDT

KHALID 

DIPECAT

khalid bukan mb selangor
lagi
sultan mahu
nama


-----------

MEMAHAMI KRISIS SELANGOR

Posted: 25 Aug 2014 10:09 PM PDTSIAPA JANTAN INI

APA MAKNA KRISIS SELANGOR


Apa yang dapat kita fahami dari apa yang sedang berlaku di Selangor sekarang? Pada hemat saya apa yang berlaku dihadapan mata wajib kita fahami untuk dijadikan ilmu pengetahuan. Untuk ini saya ingin membawa pencerahan. Saya ingin menerangkan tanda dan makna babak-babak dibelakang tabir agar ilmu politik kita berkembang mendewasa.

Pertama-tama – awal wahid – jangan sekali-kali kita lupa bahawa Malaysia ialah negara Dunia Ketiga. Negara Dunia Ketiga memiliki watak, perangai dan pola-pola tersendiri. Malaysia bukan United Kingdom. Justeru kita ada mendengar atau membaca pandangan tentang krisis Selangor dari pakar undang-udang, dari pakar perlembagaan atau pandangan Doktor Politik yang berjela-jela ijazahnya. Semua pandangan ini memang boleh dibaca dan enak didengar tetapi semuanya hampeh.


Saya mengatakan hampeh apabila pandangan-pandangan ini TIDAK berdiri dibumi nyata. Tidak berlangitkan awan Malaysia. Tidak berasaskan real politik Malaysia. Tidak berpandukan kepentingan ekonomi dan kelas. Dan melupakan gajah dihadapan mata - bahawa Malaysia ialah negara Dunia Ketiga.

Memang betul pandangan Pakar Perlembagan bahawa Sultan dalam negara berParlimen hanya menerima keputusan ramai. Memang tepat Sultan tegak sebagai neraca – tanpa berat ke kri atau ke kanan. Memang betul Sultan hanyalah simbol negara berParlimen.

Tentang peranan Sultan di Malaysia ini kita boleh dibaca dari buku. Boleh didengari dari Kuliah Fakulti Undang-Undang - dari mulut pensyarah dan pakar undang-undang. Tetapi semua ini hampeh. Satu habuk tak boleh dipakai kerana Malaysia negara Dunia Ketiga.

Hakikatnya jumlah kerusi Adun Selangor ialah 56. Hakikatnya Khalid Ibrahim TIDAK lagi mendapat sokongan dalam Dewan Undangan Selangor. Hakikatnya dua minggu lalu 30 Adun telah menyokong Dr Wan Azzizh sebagai Menteri Besar baru. Ini bermakna 30 Tanda Tangan Bersumpah menyokong Dr Wan Azizahh - jumlah majoriti. Hakikatnya yang mendapat sokongan majoriti wajib dilantik untuk menjadi MB.

Para profesor dan pakar undang-undang boleh melompat dan menonggeng mengatakan bahawa Khalid wajib kosongkan kerusi MB. Para Pemikir dan Pemerhati Politik boleh membuktikan yang Khalid tidak ada sokongan. Peguam berkeliber boleh membebel – membuat rujukan apa yang telah berlaku di Perak – Dr Wan Azizah ada hak untuk menjadi MB.

Hakikatnya ketika tulisan ini digarap ( Isnin 25 Ogos 2014) Khalid Ibrahim masih TIDAK mengosongkan kerusi MB. Khalid Ibrahim masih mengakui dirinya MB Selangor. Semua media cetak dan leteronik TIDAK mempersoalkan kedudukan Khalid Ibrahim dari sudut undang-undang atau Perlembagaan. Tidak mempertikai undang-undang dan hukum hakam yang dilanggar oleh Khalid. Semua ini berlaku kerana Malaysia adalah negara Dunia Ketiga.

Dalam negara Dunia Ketiga saperti Malaysia - apa yang wujud ialah prosedur demokrasi. Prosedur ini bermakna ada rakaian tindakan yang wajib dijalankan untuk mendapatkan hasil dan keadaan yang sama. Prosedur ini diwujudkan untuk melicinkan pentabiran. Prosedur ini dijalankan oleh lembaga-lembaga yang 'dianggap' bebas dan berwibawa agarnya ianya dilihat adil dan saksama.

Contohnya : sebelum tertubuhnya sesebuah kerajaan wajib ada pemungutan suara i.e pilihan raya. Pilihan raya wajib dijalankan oleh satu lembaga yang bebas. Sesudah pilihan raya wajib dihitung parti mana yang memiliki suara majoriti. Parti majoriti akan menubuhkan kerajaan. Semua ini adalah prosedur yang molek saperti yang tertulis dalam Perlembagaan. Tetapi hakikatnya semua ini hampeh kerana Malaysia ini negara Dunia Ketiga.

Negara Dunia Ketiga – termasuk Malaysia – diwujudkan oleh penjajah. Malaysia ini adalah projek British. Malaysia lahir sebagai satu rancangan British yang tidak mahu kepentingan ekonominya di Singapura, Sabah, Sarawak dan Tanah Melayu jatuh ke tangan rakyat tempatan. Maka negara yang yang dipanggil Malaysia ditubuhkan. Maka segala lembaga yang diwujudkan oleh British ini adalah lompong dan pura-pura. Semua lembaga ini hanyalah satu sandiwara untuk meneruskan kepentingan ekonomi British.

Perlembagaan, undang-udang dan lembaga-lembaga yang wujud di Malaysia ini memang indah tertulis. Molek lagi cantik. Tetapi hakikatnya semunya lompong, kosong dan hampeh.
Apa yang berlaku di Selangor ini seharusnya telah memberi pencerahan dan pengajaran untuk kita semua. Telah terbukti bahawa Dr Wan Azizah mendapat sokongan majoriti. Tetapi masih ada suara lantang yang mahukan Sultan membuat keputusan. Sultan dikatakan boleh menerima atau menolak cadangan dari majoriti suara Adun. Sultan akan membuat keputasan muktamad.

Disini jelas dilihat bahawa pilihan raya, Akuan Bersumpah – suara majoriti, bilangan kerusi DUN semuanya tidak memiliki apa apa makna. Justeru - kenapa kita membuang masa, berkempen, berpolitkk dan menjalankan pilihan raya – walhal akhirnya Sultan yang akan membuat pilihan. Hampeh.

Kenapa hampeh saperti ini berlaku? Bagaimana ianya menjadi bagini? Jawabnya : semua ini berlaku kerana kerana Malaysia negara Dunia Ketiga. Dalam Malaysia Perlembagaan, Undang-undang, hukum hakam, lembaga daulah – diwujudkan untuk membantu kelompok peningglan British – United Malays National Organisation - terus berkuasa hingga hari kiamat. Hukum hakam dan lembaga daulah hanya boleh digunakan jika ianya membantu kelas yang berkuasa. Jika ianya TIDAK membantu dan TIDAK menguntungkan kelas yang berkuasa maka Perlembagan, segala macam undang-undang – semua dihampehkan.

Contoh terbaru yang masih segar dalam ingatan – KES PERAK 2009. Nizar Jamaluddin – Menteri Besar Perak dari Pakatan Rakyat - mahu Dewan Undangan dibubar dan pilihan raya baru diadakan sekali lagi. Sultan Perak enggan membubarkan kerana United Malays National Organisation mengikut hisab Sultan memiliki sokongan majoriti Adun. Lalu MB baru dilantik. Walhal dalam Perlembagaan Sultan hanya mengikut nasehat MB. Ini tidak berlaku di Perak. Sultan beraja di Gamuda.

Di Selangor kes terbalik kut – Pakatan Rakyat ada majoriti. Tetapi Dr Wan Azizah TIDAK dilantik. Justeru inilah bukti jelas bagaimana jika hukum, precedent dan undang-undang menyebelahi United Malays National Organisation maka undang-undang atau peraturan itu akan dipakai. Tetapi jika kepentingan United Malayas National Organisation lupus maka hukum dan undang-undang itu dihampehkan.

Budaya politik hegemoni Ketuanan Melayu ini bukan hanya diguna pakai oleh United Malays National Organisation. Kita lihat bagimana budaya kong kali kong – budaya dulak dalik United Malaysa National Organsiation ini menyerap masuk ke dalam badan politik Pas. Dua minggu dahulu pemimpin Pas bersidang. Secara kolektif Pas mahu terus bersama Pakatan, bersetuju dengan Dr Wan Azizah tapi ada tambahan nama Azmin Ali untuk calon MB.

Azmin Ali secara terbuka menolak untuk menjadi MB Selangor dan memusatkan sokongan kepada Dr Wan Azizah. Fakta ini jelas dibaca oleh satu dunia. Tetapi Malaysia negara Dunia Ketiga. Kesepakatan awal Pas itu tidak dapat dituntaskan. Pas pagi ini ( 25 Ogos 2014) bermesyuarat sekali lagi.

Apa sebenarnya berlaku? Sama saperti di Perak dibelakang tabir ialah kontrek MRT yang bernilai berbilion ringgit. Di Selangor juga ada projek berbilion ringit. Lihat bagaimana peguam KES PERAK ini diberi 'upah' dengan Projek Kidex yang juga bernilai bilion ringgit. Di Selangor selain dari Kidex ialah Langat Dua – loji dan empangan air yang juga bernilai berbilion ringgit. Siapa pemilik dan bagaimana hubungan Tuan Pemilik Langat Dua ini dengan keputusan siapa MB Selangor masih belum jelas.

Apa yang jelas ialah dibelakang Krisis Perak (2009) dan Selangor(2014) ialah projek. Projek bermakna dinar dan ringgit. Projek bermakna untung dan laba. Islam, Melayu, Hadis atau Kitab Suci – semua ini hanyalah permainan dibibir politikus. Apa yang berlaku dua minggu ini adalah kuliah terbaik untuk memahami bahawa Islam dalam politik itu hanyalah bertujuan untuk mengoalah persetujuan pengundi. Ini bukan bermakna saya mempersoalkan ketakwaan pemimpin Pas atau ahli-ahli Pas. Tidak. Saya yakin mereka adalah sosok-sosok yang warak.

Tetapi dalam real politilk. Dalam sistem politik moden. Dalam politik undi mengundi , dalam, sistem demokrasi berparlimen – undi seorang pelacur sama nilainya dengan undi seorang Pak Lebai. Justeru - cakap-cakap tentang agama dan Islam dalam real politik akan ditenggelamkan oleh dinar dan ringgit. Dan ini sedang berlaku dihadapan mata kita semua.

Ini bukan hanya bermakna gaji kepegawaian syarikat PKNS yang lumayan. Bukan hanya bermakna peluang hidup lumayan walau pun pekerjaan hanya membaca doa. Lebih dari itu. Negeri Selamgor yang terkaya di Asia Tenggara ini bersedia membukakan peluang 'membuat duit' dengan jalan pintas. Projek-projek jadi kaya bersepah-sepah.

Ketika tulisan ini digarap kita telah membaca bagaimana Parti Pas telah melanggar setiakawan dalam Pakatan. Ini sebenarnya bukan sesuatu yang menghairankan. Apa yang telah berlaku adalah satu lagi kuliah politik yang amat baik untuk kita semua mengenal – siapa musuh siapa kawan. Siapa kawan dan siapa musuh dalam kelambu.

Apa yang berlaku di Selangor ini wajib memberi pengajaran kepada kita semua untuk memahami real politik. Politik dalam Dunia Ketiga bukan politik Raja Berparlimen dan bukan politik Raja Berpelembagaan saperti di United Kingdom.
Buku dan kitab-kitab kajian tentang Perlembagaan Malaysia wajib dibaca dan kuliah undang-undang wajib diikuti. Jika niat ingin lulus pereksa. Tidak lebih dari itu. Apa yang tertulis dan apa yang berlaku adalah dua pekara yang berbeza-beza.

Dalam Dunia Ketiga - Emperor, Maharani, Ratu, Radin, Raja, Al-Malik , Shahan Shah, Sultan – semua sebahagian dari daulah. Raja Berperlembagan dalam Dunia Ketiga adalah juga Raja Projek. Malah sosok-sosok ini diwujudkan untuk memaggari elit yang berkuasa. Sosok-sosok ini pula digaji dan dilumayankan oleh elit yang berkuasa.

Betulkah ini yang berlaku? Saheh. Kalau tidak betul makan negara ini namanya bukan Malaysia. ( TT)
NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa yang ingin melanggar akhbar mingguan ini
sila pukul talipon:
03 -92-21-30-45


.-----------

PROGRAM MELAWAN DISANA SINI

Posted: 25 Aug 2014 09:34 PM PDT


JEMPUTAN

sabtu 30 ogos 2014
10 pagi - 2:00 ptg
brickfeildKAH KAH KAH

tukar tiub
 buat kah kah kah
isnin - 1 september 2014
jam 8:30 malam
crack house
taman tun

Displaying 10548930_1623906664502419_4186504413407728024_o.jpg------------


BAHAYA WARGA NIGERIA

Posted: 25 Aug 2014 08:54 PM PDT


KOMENTAR

warga nigeria
adalah warga yang
banyak bawa masalah
bukan sahaja di malaysia
malah di afrikasendiri
bukan sahaja di afrika
masalah juga dibawa
oleh warga nigera ke uk
ke eropah dan ke amerika

jalan paling baik
hentikan pemberian 
visa bila sampai
hentikan beri visa pelajar
mereka datang ke malayaia
bukan untuk belajar
tapi buat kacau

NOTA
kita bukan tak suka
kerana dia hitam
ambiga pun hitam
sivarasa pun  hitam
surendran pun hitam
kita beri penghormatan

yang kita tidak suka
bukan kulit
tapi perangai yang dibawa

tukar tiub tak pernah tibai
warga kenya
warga uganda
semua ini hitam

NOTA
mana mana ngo
atau individu
yang tuduh ini rasis
sial jemput warga nigeria
duduk sebelah rumah mereka

Pelajar Nigeria ditahan miliki 3.2kg syabu
KUALA LUMPUR 25 Ogos - Seorang pelajar kolej warga Nigeria yang dipercayai menjadi anggota sindiket pengedaran dadah antarabangsa diberkas dalam serbuan di sebuah rumah pangsapuri di Bukit Jalil, di sini...


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Muka_Hadapan#ixzz3BSw1hs93
© Utusan Melayu (M) Bhd 
DISTRICT 9 - ialah filem yang dibuat oleh pengarah afrika selatan
lihat bagaimana filem ini menggambarkan perangai dan watak
warga nigeria
----------

SATU LAGI AMANAT

Posted: 25 Aug 2014 08:34 PM PDTNOTA

ada lagi amanat
satu lagi amanat
tak abis abis
dengan amanat

Amanat buat penjawat awam
SHAH ALAM 25 Ogos - Menteri Besar,  Abdul Khalid Ibrahim membayangkan beliau akan melepaskan jawatannya tidak lama lagi apabila menyatakan misinya untuk membawa transformasi dalam pentadbiran kerajaan...


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Muka_Hadapan#ixzz3BStYSuu4
© Utusan Melayu (M) Bhd  • KAH KAH KAH

  betul ke
  kata pendita zaaba
  manusia  bebal
  suka tinggal
  amanat

  KAH KAH KAH
  -----------

  TUKAR TIUB TEPAT

  Posted: 25 Aug 2014 08:18 PM PDT


  Kes saman Khalid terhadap SPRM selesai

  KUALA LUMPUR 26 Ogos - Kes saman , Abdul Khalid Ibrahim terhadap Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM),  Abu Kassim Mohamed dan kerajaan berjaya diselesaikan hari ini.  KAH KAH KAH

  betul tak
  cakap tukar tiub
  kes paling cepat selesai
  semua bersih
  hanya tukar tiub
  lapor tepat

  KAH KAHH KAH  -----------

  BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT