Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Andainya Sultan menolak WAWI ... OLEH : AL HUSSEYN

Posted: 18 Aug 2014 08:32 PM PDT

Kemelut Menteri Besar di Selangor telah menyajikan kepada kita beberapa kejutan diluar dugaan ketika sampai di round-about lalu membuat 'pusingan U'. 

Akan ada lagikah yang akan melakukannya? Badut-badut sedang berkeliaran nak buat persembahan sarkis... aku ulas hujung nanti....

Saya ingin mengajak kalian mengamati 'pusingan U' yang telah berlalu sebagai rakaman sejarah rujukan masa depan... 

 Pertama jom lihat gambar yang menarik ini.Semuanya nampak gembira setelah PAS mengambil keputusan sebulat suara untuk tidak menyokong Khalid sebagai menteri besar dan meminta nama Azmin dicalonkan bersama dengan Wan Azizah bagi jawatan tersebut.


Beberapa AJK PAS mengadakan sidang akhbar mengumumkan keputusan mereka. 

Tapi dimanakah Tuan Presiden? Kenapa beliau tidak bersama untuk berdepan dengan wartawan supaya ditanya beberapa persoalan yang saya percaya ramai yang ingin tahu apa sebabnya tetiba sahaja telah bersetuju untuk menukarkan Khalid dan menamakan Dr Wan Azizah sebagai calon pertama, disamping nama Azmin Ali untuk menggantikan Khalid sebagai MB.

 Tentu ramai yang ingin tahu kenapa semudah itu, TGHH buat 'pusingan U' tanpa cuba mempertahankan pendiriannya yang sebelum ini menyokong Khalid.
Atas perkiraan siasah semasa dan syariah, Presiden mencdgkan WAWI sebagai calon pertama dan nama itu dicdgkan oleh PKR sendiri dan Azmin Ali sebgai calon kedua dan tanda tolak ansur PAS setelah umum mengetahui Sultan Selangor enggan memberi perkenan kpd WAWI.

Presiden bertanya pd pandangan ahli mesyuarat. Serentak kami bersetuju dgn menyatakan setuju. Ada yg angkat tangan tanda setuju dan ada yg ketuk meja menyokong. Tiada yg membantah. Bang Mat pun menambah bhw misi utama Pas adalah kukuhkan PR dgn membawa cadangan tersebut. Keputusan itu akan dibawa ke dlm mesy PR Pusat pd 5 ptg ini  
Sila baca catatan Muhaimin Sulam.
Selain tidak hadir untuk PC dan bersemuka dengan soalan-soalan dari wartawan, Presiden juga tidak sanggup bersemuka dengan pemimpin PR, sebaliknya hanya mewakilkan kepada Timbalannya, Mat Sabu untuk menyampaikan keputusan PAS dalam mesyuarat MPPP.Kenapa? 

Bukankah lebih manis jika Presiden sendiri turut hadir bermanis muka dengan Anwar dan LGE?
Presiden memberi alasan kenapa beliau tidak menyokong Khalid :

Presiden PAS menjelaskan Majlis Syura sebelum ini menyokong Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memandangkan ketika itu Menteri Besar Selangor masih lagi sebagai ahli PKR.

"Maka masalah itu sekarang tidak timbul lagi," kata Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang. 
Sila baca sepenuhnya di sini
Terlebih dahulu saya ingin perbetulkan sikit mengenai kenyataan diatas.Sebenarnya, MSU sekadar menyokong kenyataan Haji Hadi pada 25 Julai lalu. MSU Pas bermesyuarat pada Rabu 6 Ogos dan dilihat menyokong kenyataan Haji Hadi tersebut. Kenyataan Haji Hadi antaranya adalah seperti berikut :

 "Kalau beliau (Abdul Khalid) terlibat dengan skandal, pecah amanah, salah guna duit Selangor, itu ya (sememangnya) kita boleh tukar. Tapi kalau alasan-alasan yang lain, itu kita boleh urus tetapi bukanlah dengan cara tukar menteri besar dan biarlah dia habiskan tempoh penggal. Sila baca di sini.
  Tiba-tiba TGHH buat 'pusingan U' dengan alasan hanya kerana Khalid kena pecat dari PKR:

".....menyokong Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memandangkan ketika itu Menteri Besar Selangor masih lagi sebagai ahli PKR.
"Maka masalah itu sekarang tidak timbul lagi," kata Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang. 
Apakah hanya kerana Khalid dipecat dari PKR baru nak ubah pendirian awal yang dikatakan syarie itu? Saya cuma bertanya kepada yang faqeh; sebab sebelum ni Haji Hadi menegaskan :

"Kalau beliau (Abdul Khalid) terlibat dengan skandal, pecah amanah, salah guna duit Selangor, itu ya (sememangnya) kita boleh tukar. Tapi kalau alasan-alasan yang lain, itu kita boleh urus tetapi bukanlah dengan cara tukar menteri besar dan biarlah dia habiskan tempoh penggal.

 Sekarang ni ramai badut-badut PAS yang tidak berpuas hati setelah MPPP memutuskan untuk mempersembahkan nama WAWI seorang tu saja kerana Azmin telah menyatakan akur dengan keputusan partinya.

 TGHH sendiri telah menamakan WAWI sebagai pilihan pertama . Andainya Sultan menolak, PR masih ada pilihan kedua iaitu Azmin. 

 Sekarang ni hanya spekulasi sahaja yang mengatakan Sultan tidak mahukan WAWI.Hanya setelah pasti nama WAWI tidak diperkenankan Sultan, barulah PR persembahkan pula nama Azmin sebagai pilihan kedua... Apa masalahnya?

 Jangan-jangan badut-badut ini juga mahukan Azmin kena pecat macam Khalid baru nak tolak Azmin?  

Tolonglah wahai badut-badut sekalian, hentikanlah segera buat kelakar bodoh nih. Orang ramai meluat tengok hangpa semua, tau tak?

Pakatan Sedia "Tambahan 13 Perakuan Sokong" Wan Azizah

Posted: 18 Aug 2014 08:25 PM PDT
SHAH ALAM: Pakatan Rakyat (PR) sedang menyediakan tambahan 13 perakuan sokongan yang dibuat oleh wakil rakyat PAS bagi menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar Selangor Selangor yang baharu.

Pakatan telah sebulat suara mengisytiharkan bahawa mereka mahu Dr Wan Azizah menggantikan penyandang Tan Sri Khalid Ibrahim.

Setakat ini, 15 Adun DAP, 13 Adun PKR dan dua Adun PAS telah menyatakan sokongan mereka. 

Bendahari Agung PKR William Leong (foto) berkata kesemua 43 perakuan sokongan itu akan dikemukakan kepada istana Selangor setelah keberangkatan pulang Sultan Sharafuddin Idris Shah dari luar negara.
Pada Isnin, Setiausaha Sulit Sultan Selangor Datuk Mohamad Munir Bani berkata, baginda menitahkan supaya Khalid menunggu sehingga baginda berangkat balik ke tanah air dalam tempoh beberapa hari lagi berhubung permohonan untuk menghadap Sultan Sharafuddin yang berada di luar negara bagi menjelaskan situasi dan perkembangan semasa politik di Selangor serta kedudukan beliau sebagai menteri besar.

Leong berkata keadaan itu tidak patut dibiarkan berlarutan sehingga November apabila Dewan Undangan Negeri bersidang kembali.

Katanya, Pakatan akan mengikuti formula yang telah diluluskan oleh Mahkamah Persekutuan seperti mana krisis menteri besar di Perak, di mana sidang DUN tidak dipanggil untuk menggantikan menteri besar.

Dalam krisis itu, Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin digulingkan apabila Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir mendapat sokongan majoriti dari wakil rakyat di negeri.

Leong berkata, jika apa yang dilaksanakan di Perak mahu diikuti Selangor, Sultan perlu memanggil Khalid untuk memberitahu bahawa beliau tidak mempunyai sokongan majoriti di Dewan Undangan Negeri.

Seorang bekas anggota exco Selangor berkata Khalid telah menunjukkan tanda-tanda mengalami masalah berikutan tekanan yang diberikan kepadanya.

Beliau berkata Khalid telah kehilangan banyak sokongan dan simpati selepas dia menyingkirkan   ahli exco DAP dan PKR. 

"Itu adalah titik peralihan dalam keseluruhan isu ini," dakwa beliau.

Seorang lagi anggota exco, Rodziah Ismail, meletak jawatan minggu lalu apabila beliau kembali dari Bangkok.

Empat ahli exco PAS, Iskandar Samad, Dr Halimah Ali, Sallehen Mukhyi dan Dr Ahmad Hairi, kekal dalam kerajaan negeri, seperti mana yang diarahkan kepimpinan parti mereka. #sumber

Apa sahaja keputusan Sultan termasuk membubarkan DUN

Posted: 18 Aug 2014 08:21 PM PDT

 

Hadi: Terserah kepada Sultan Selangor

Hadi Awang

SHAH ALAM - Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyerahkan kepada Sultan Selangor sama ada memperkenan atau sebaliknya Datuk Seri Dr  Wan Azizah Wan Ismail dilantik sebagai Menteri Besar Selangor yang baharu.

Bercakap kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan Musyidul Am Pas, Abdul Hadi berkata, parti boleh mengemukakan sesiapa sahaja sebagai calon bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, namun keputusan akhir tetap berada di tangan Sultan.

Ujarnya lagi, Pas menerima apa sahaja keputusan Sultan termasuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (Dun).

"Tapi kita berharap perkara seperti itu tidak berlaku," katanya.

Abdul Hadi bertemu dengan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini bagi menjelaskan keputusan yang dibuat mesyuarat Pas Pusat semalam.

Dalam mesyuarat lebih sejam itu, Pas Pusat yang sebelum ini menyokong kepimpinan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim membuat pusingan U dengan bersetuju Wan Azizah dan Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali dicalonkan untuk menjadi menteri besar yang baharu.

PKR bagaimanapun memutuskan hanya Wan Azizah akan dicalonkan bagi menggantikan Abdul Khalid bagi jawatan itu.

Mengapa Khalid Perlu Diganti - Dari kacamata pembantu beliau yang pertama. Nik Nazmi Nik Ahmad

Posted: 18 Aug 2014 03:49 PM PDT
MENGAPA KHALID MESTI DIGANTIKAN

Oleh Nik Nazmi Nik Ahmad


KEADILAN telah memecat Menteri Besar Selangor, Abdul Khalid Ibrahim dari parti. Kemudian, Pakatan Rakyat telah mengambil keputusan sepakat menolak Khalid dan mencalon Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar Selangor.

Semua pihak – sama ada sanak saudara semasa Hari Raya, pengundi-pengundi saya di kedai-kedai mamak sehinggalah sahabat-sahabat saya di Whatsapp – ingin tahu kenapa kami mahu beliau digantikan.

Sungguhpun ramai yang mengkritik, namun tindakan tersebut bukanlah sesuatu yang menghairankan.

Mengenali dan pernah bekerja bersama Khalid suatu ketika dulu, saya secara peribadinya menyedari kemerosotan hubungannya bersama parti dan penyingkirannya adalah sangat sesuatu yang menyedihkan.

Namun, KEADILAN telah membuat satu keputusan yang tepat dengan menyingkirkannya daripada parti.

Beliau juga perlu meninggalkan kerusi MB.

Pertama kali saya bertemu beliau ketika saya berkhidmat sebagai Setiausaha Sulit Anwar Ibrahim pada 2006. Pada petengahan tahun, saya telah ke kediaman Khalid di Bukit Damansara untuk menyerahkan borang keahlian parti. Beliau telah diumumkan sebagai Bendahari Agung KEADILAN, satu langkah yang mengejutkan banyak pihak. Walaupun sebelum ini beliau bertanding jawatan Ketua Bahagian, Ahli Majlis Tertinggi dan Ketua Cawangan UMNO (kesemuanya tidak berjaya), beliau lebih dikenali oleh kebanyakan rakyat Malysia sebagai tokoh korporat.

Dua tahun kemudian, sehari selepas Pilihanraya Umum ke 12, Khalid telah meminta saya untuk membantu beliau kerana beliau telah dinamakan untuk menjadi MB Selangor yang baru. Pada waktu itu, saya baru memenangi kerusi DUN Seri Setia. Masih jelas di ingatan saya ketika merangka sepucuk surat untuk Istana Selangor mengesahkan sokongan dari ketiga-tiga parti di kediamannya.

Saya telah menemani Khalid untuk bertemu dengan Setiausaha Kerajaan Negeri dan Pegawai Kewangan Negeri untuk memulakan proses peralihan kuasa. Selepas Khalid disahkan sebagai MB, saya secara rasminya telah dilantik sebagai Setiausaha Politik beliau. Segalanya bermula dengan baik seperti yang telah kami janjikan kepada rakyat Selangor.

Kami menumpukan usaha kami untuk mewujudkan satu ekonomi rakyat dan pada masa yang sama mengimbanginya dengan keperluan untuk pembangunan ekonomi dan membersihkan masalah-masalah yang ditinggalkan sewaktu pentadbiran Khir Toyo. Imej bersih Khalid telah melihatkan kekukuhan beliau jauh berbeza dengan skandal kerajaan BN serta pengurusan majlis-majlis tempatan yang tidak cekap sebelum ini.

Selepas beberapa ketika, muncul ketegangan.

Pada satu malam hari Rabu ketika saya bertemu teman-teman daripada UMNO dan ABIM membincangkan isu-isu semasa, saya telah menerima satu panggilan dari pimpinan parti bertanya mengenai di manakah Khalid. Ini merupakan malam setiap minggu dimana Biro Politik KEADILAN bermesyuarat – pimpinan-pimpinan tertinggi parti termasuk Anwar, Presiden, Timbalan Presiden, Naib Presiden dan Setiausaha Agung dan pimpinan-pimpinan kanan – hadir. Khalid adalah salah seorang dari ahli Biro. Seperti biasa, saya memaklumkan bahawa mesyuarat ini telah dimasukkan dalam jadual Khalid. Namun, Khalid tidak muncul.

Biro Politik bukanlah tempat sembang kosong seperti kedai kopi. Isu-isu penting – termasuk dasar parti dan bagaimana kami menguruskan hubungan dengan sekutu Pakatan Rakyat – dibincangkan di sini. Amatlah tidak wajar bagi seorang wakil rakyat KEADILAN – terutama satu-satunya MB kami – untuk tidak menghadirkan diri kecuali ada alasan yang benar-benar kukuh.

Kakitangan beliau sepatutnya memasukkan mesyuarat Biro Politik dalam jadual beliau serta memastikan tiada pertindihan dengan agenda lain. Kami memberi notis dan peringatan kepada Khalid. Beliau sudah bersetuju untuk pergi tetapi seperti kebiasaannya saya dimaklumkan beliau tidak hadir. Episod ini sering berulang dari minggu ke minggu. Sehingga sampai satu masa saya terpaksa pergi bagi menggantikan beliau, menjadi orang tengah di antara MB dan parti. Saya juga menghadiri aduan rakyat di cabang Khalid, Kuala Selangor serta banyak lagi kawasan di Selangor.

Saya memastikan untuk menerangkan kepada Khalid apa yang berlaku dalam semua mesyuarat tersebut. Apa yang mengejutkan pada saya ialah beliau bukan sahaja menolak isu yang dibangkitkan tetapi juga membuat kenyataan yang menghina dan memperlekehkan parti.

Sikap beliau jelas menunjukkan bahawa semua keputusan parti adalah salah dan hanya beliau seorang sahaja yang betul.

Saya mendapati pendirian beliau sangat membingungkan. Mungkin beliau secara semulajadinya tidak pandai berpolitik, ataupun beliau menganggap kehadiran beliau ke mesyuarat Biro Politik akan memberikan tekanan yang tidak sepatutnya dalam kedudukan beliau sebagai MB. Namun, sikap beliau yang angkuh dianggap bertentangan dengan proses politik dan demokrasi.

Beliau seolah-olah menganggap parti ibarat habis madu sepah dibuang. Namun Malaysia mengamalkan demokrasi Westminster dimana eksekutif seperti Kalid harus mematuhi sokongan dari sekutu bagi mengekalkan kedudukan beliau. Beliau menjadi MB di atas sokongan dan dokongan parti.

Sungguhpun kritikan seringkali menyentuh dasar pentadbiran beliau yang tidak digemari oleh orang awam. Tetapi Khalid bukanlah 'team player'. Ini menyebabkan keadaan bertambah rumit apabila UMNO dan BN menyerang KEADILAN dan Pakatan dengan pelbagai isu khususnya perkauman dan agama pasca 2008.

Selepas dua tahun, sudah cukup rasanya untuk saya membuat keputusan untuk berhenti. Saya rasa saya tidak mampu untuk meyakinkan beliau supaya memberi kerjasama dengan parti dan sudah masanya untuk orang lain mengambil alih.

Saya berbangga dengan pencapaian Pakatan pada waktu itu. Sungguhpun saya berasa sukar bekerja dibawah beliau, saya masih menyukai Khalid dan menganggap beliau sebagai bapa. Pada fikiran saya, bersama Setiausaha Politik yang lain, keadaan ini akan berubah.

Dalam Pilihanraya Umum ketiga belas, Pakatan telah menambah bilangan kerusi di DUN dari 36 ke 44. Walaubagaimanapun, KEADILAN cuma memperolehi 14 14 kerusi sahaja. Ini berpunca oleh dua pertandingan tiga penjuru di Kota Damansara dengan PAS dan satu lagi dengan PSM di Semenyih. Pencapaian yang ditunjukkan oleh Pakatan dalam Kerajaan Selangor, bersama harapan mengambil alih Putrajaya tidak dinafikan menyumbang kepada peningkatan keseluruhan.

Walaubagaimanapun, hampir keseluruhan kempen pilihan raya Khalid cuma turun berkempen di kerusi Parlimennya Bandar Tun Razak dan kerusi DUNnya, Pelabuhan Klang. Sebaliknya Anwar, Dr Wan Azizah Wan Ismail, Azmin Ali, Nurul Izzah Anwar, Tian Chua dan Rafizi Ramli yang turun berkempen bukan sahaja di Selangor tetapi di seluruh negara untuk kemenangan KEADILAN dan Pakatan. Ramai pimpinan parti kecewa dengan tindakan Khalid meninggalkan kerusi beliau di Ijok dan bertanding di Pelabuhan Klang. Namun parti telah membuat keputusan kerana telah banyak pergolakan akar umbi di Ijok. Tambahan pula, KEADILAN akhirnya telah kehilangan kerusi DUN Bukit Melawati dalam Parlimen yang sama.

Mungkin ada pembaca yang berkata "hanya kerana beliau tidak suka hadir ke mesyuarat parti dan sedikit mementingkan diri dengan tidak turun berkempen. Jadi? Ramai lagi ahli politik seperti itu. Kenapa perlu singkirkan beliau? Tidakkah sepatutnya beliau dipuji kerana enggan tunduk kepada tekanan politik? Dan kenapa tidak dari dahulu disingkirkan sahaja jika tidak suka kepada beliau?"

Ramai pimpinan dalam KEADILAN and PKR tidak yakin untuk menggantikannya selepas Pilihan Raya Umum ke13. Meskipun ada ketidakpuasanhati, ramai yang merasakan kita boleh meneruskannya jika keadaan hubungan parti dan beliau kekal pada tahap ketika itu.

Namun pada tahun ini, segala persoalan telah terbongkar – mengenai intergriti beliau. Pembaca boleh membaca cerita lanjut di https://docs.google.com/file/d/0B2GRLI8QVQQgT0E4STNWLTJya00/edit .

Saya sangat menggalakkan rakyat Malaysia – terutamanya rakyat Selangor- untuk membaca dan menilai sendiri. Saya sangat yakin mereka akan membuat keputusan sepertimana keputusan yang dibuat oleh parti.

Saya hanya mengetengahkan isu-isu yang utama di dalamnya.

Khalid dan penyokongnya dilihat sangat berlebihan dalam menggambarkan imej beliau sebagai seorang tecknokrat yang tidak berkepentingan.

Beliau sepatutnya "tidak mencampuri politik" dan "mendahulukan rakyat". Namun, artikel tersebut menekankan beberapa kesilapan utama yang amat membimbangkan dalam hal ini.

Sebab utama adalah kontroversi hutang beliau sebanyak RM59.5 juta (setakat 13 November 2006) dengan Bank Islam. Walaupun keputusan mahkamah tidak menyebelahi beliau, pada Februari 2014 Khalid telah mampu untuk mendapatkan penyelesaian luar mahkamah kurang daripada jumlah wang yang berkenaan.

Hakikat bahawa Rashid Manaf seolah perjanjian yang ditaja telah meragukan parti. Rashid – seperti yang diterangkan – sangat berkait rapat dengan UMNO. Tambahan lagi, Khalid seringkali enggan untuk menjelaskan isu hutang ini walaupun telah banyak kali diberi peluang oleh parti. Beliau tidak boleh mendakwa ini adalah semata-mata perkara peribadi.

Sebagai seorang wakil rakyat, hutang-hutang beliau adalah isu umum kerana beliau berkemungkinan hilang kelayakan untuk jawatan setelah diisytiharkan bankrap. Tambahan lagi, sangat mengujakan apabila penyelesaian telah dipersetujui, EcoWorld Berhad, sebuah syarikat di mana Rashid yang mempunyai kepentingan – telah mendapat kontrak perumahan oleh Kerajaan Negeri Selangor yang bernilai jutaan ratus ringgit.

Khalid telah membuat dua tawaran yang sangat kontroversi oleh Kerajaan Negeri Selangor yang melibatkan Ecoworld.

Pada 19 Mac 2014, Tropicana Corporation Berhad telah mengumumkan jualan sebanyak 308.72 hektar tanah yang dibeli oleh Selangor kepada Ecoworld Berhad pada April 2013. Pembelian mula-mula kepada Tropicana sangat meragukan kerana ia dibuat selepas DUN dibubarkan kerana Pilihanraya Umum 2013.

Ini bermaksud Kerajaan Negeri pada masa itu hanyalah penjaga dan ia adalah tidak wajar untuk melakukan apa-apa perjanjian.

Tambahan pula Tropicana telah diberikan syarat-syarat yang luar biasa, termasuklah hanya perlu membayar RM50 juta deposit dan selebihnya sebanyak RM537 juta boleh dibayar sehingga 12 tahun. Biro Politik telah menimbulkan isu ini namun sangat susah untuk disahkan kerana beliau seringkali tidak hadir ke mesyuarat.

Pada 25 Mac, perjanjian kedua telah ditanda tangani untuk memberikan satu kontrak kepada Ecoworld bagi membina 2400 pangsapuri mampu milik untuk kerajaan negeri bernilai RM591 juta. Perjanjian ini merupakan satu kontrak tanpa tawaran terbuka. Ini sangat bertentangan dengan prinsip ketelusan dan akauntabiliti, yang Khalid sepatutnya perjuangkan.

Tidak lama selepas kejadian itu, Khalid telah menandatangani satu memorandum persefahaman mengenai sumber air Selangor dengan Kerajaan Persekutuan. Seperti yang telah diakui oleh beliau, ini dilakukan tanpa melibatkan KEADILAN dan Pakatan. Malah pihak Exco tiada pilihan melainkan menerimanya apabila dibentangkan oleh Khalid.

Memorandum ini – yang telah ditentang oleh banyak pihak – jelas tidak memihak kepada rakyat Selangor, terutama sekali apabila ada terma memaksa Kerajaan Negeri untuk menerima projek empangan Langat 2 tanpa apa-apa obligasi undang-undang di pihak Kerajaan Persekutuan untuk proses penstrukturan semula air Selangor.

Pada Ogos 2014, Khalid sekali lagi telah menandatangani perjanjian awal sumber dengan Kerajaan Persekutuan. Sekali lagi beliau melakukannya tanpa berunding dengan KEADILAN ataupun parti lain dalam Pakatan. Beliau juga tidak berbincang bersama EXCO sebelum menandatanganinya.

Walaupun tindakan awal beliau tegas, Khalid secara beransur-ansur telah berlembut mengenai pendirian beliau dalam isu air. Sememangnya perjanjian yang telah ditandatangani dengan Kerajaan Persekutuan sepenuhnya memihak kepada syarikat konsesi. Pada dasarnya ia menyerahkan segalanya kepada Kerajaan Persekutuan dan konsesi tanpa menjamin keupayaan Kerajaan Negeri untuk menyusun semula aset air Selangor.

Kontroversi seterusnya adalah cadangan lebuhraya KIDEX. Penduduk di Petaling Jaya dari semua bangsa tidak bersetuju dengan projek ini yang mana pemilikan yang meragukan dan berkait dengan kepentingan korporat pro-UMNO. Dalam waktu yang sama, pembinaan tol baru adalah sangat bertentangan dengan prinsip Pakatan kerana menguntungkan konsesi dan membebankan rakyat.

Kronologi peristiwa-peristiwa ini juga menimbulkan kebimbangan.

Kebanyakan dari kontroversi ini datang sebaik sahaja selepas Khalid mendapat tempias dari Langkah Kajang yang bertujuan mengukuhkan Kerajaan Negeri dengan menggantikan beliau.

Tidakkah ini mengundang kemusykilan apabila secara tiba-tiba Khalid bersikap terlalu bertolak ansur kepada Kerajaan Persekutuan sebaik sahaja parti menjelaskan beliau perlu digantikan?

Apa yang menarik ialah apabila Khalid dan penyokongnya tidak pernah sesekali menafikan dakwaan terhadap beliau ini.

Namun, satu-satunya perkara yang telah mereka lakukan adalah mempersoalkan integriti kepada pengkritik mereka – kononnya semuanya berniat politik yang sempit atau ingin mengaut sumber negeri Selangor.

Jelasnya, wujud kelemahan yang serius dalam pentadbiran Khalid – tidak kiralah kita memandang dari sudut politik yang lama.

Tindakan Khalid ini tidak memihak kepada kakitangan awam. Ia sukar dilihat apatah lagi tiada orang lain yang akan mendapat manfaat kecuali dirinya sendiri dan kepentingannya.

Mengetepikan parti politik, tindakan terhadap tanah dan air di Selangor jelas sekali telah merosakkan kepercayaan orang awam terhadap janji beliau.

Kami faham bahawa ramai pengundi akan keliru dan marah dengan pendedahan ini. Pelbagai usaha telah dilaksanakan bagi mengelakkan kemelut yang lebih panjang di Selangor hari ini.

Bagi seseorang yang pernah berada bersama ketika beliau menyertai parti dan pernah setia berkhidmat sebagai Setiausaha Politik beliau, ini tambah menyedihkan.

Namun apa yang kami lakukan adalah yang terbaik untuk Selangor.

Kami tidak mempunyai pilihan lain.Khalid harus digantikan

ZUHDI KUTUK MAT SABU APABILA CITA CITA TERHALANG BERSAMA UMno?

Posted: 18 Aug 2014 03:27 PM PDT
Dr.Zuhdi update status facebook bunyi macam ni. Kalau aku la nak nilai manusia macam ini , duduk pula di tempat stategis PAS, baik hentikan la. Banyak lagi orang lain. Ini semua nak bagi serabut PAS.
Ayam sabung PAS sudah menjadi ayam daging Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng.

PAS Pusat telah sebulat suara mencalonkan 2 pimpinan PKR. Keputusan sebulat suara inipun tak boleh dipertahankan bila berdepan dengan PKR dan DAP. Paling tidak beritahu pada PKR dan DAP, kami perlu bawa balik kepada PAS Pusat keputusan PR hari ini yang hanya mencalonkan DSWA. Tak akan perkara itupun tak boleh buat? - Faccebook
Apa yang di sakit hati sangat pada PKR dan juga Anwar yang tu susah nak cakap. Kalau dia tak sedar, PAS dapat untung dari pemecatan Anwar sehingga tahalus siyasi yang di perkenalkan arwah Fadzil Noor, yang itu , orang lain boleh jawab. Nak kata dia ni hebat sangat dak la juga. Orang Pas mungkin kenai makluk ni. Tapi kalau dia ni pernah masuk ISA ka...kira dia hebat lagi la dari Bang Mat Sabu

Marah sangat ke Mat Sabu mungkin juga cita cita nak berpakat dengan Umno tak dapat dan tercapai. Ada hati nak join ngan Umno rupanya. Mat Sabu kalau baca komen dia ni sah dok gelak soqang soqang......

Ada juga hangpa dok lam Pas cita cita nak tidoq sebantai dengan Umno......MAHATHIR MENGAMOK LAGI.....

Posted: 18 Aug 2014 02:18 AM PDT

 

Dr M ingin pastikan Najib masih seiring

Apakah teguran Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membawa makna beliau 'merajuk'? – Gambar fail The Malaysian Insider, 18 Ogos, 2014. 

Apakah teguran Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membawa makna beliau 'merajuk'? – Gambar fail The Malaysian Insider, 18 Ogos, 2014.

 Apa kesan Tun Dr Mahathir Mohamad menarik balik sokongannya kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak?

Amaran keras bekas perdana menteri itu terhadap Najib sama seperti perkataan yang digunakan pada 2006 yang mencetuskan kempen beracun terhadap Tun Abdullah Ahmad Badawi – kempen yang memainkan peranan penting memusnahkan Pak Lah sebelum Pilihan Raya Umum 2008.
Namun terdapat perbezaan besar antara dahulu dan sekarang.


Sebagai permulaan, Dr Mahathir berjaya menggoncang Abdullah kerana beliau menerima bantuan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan beberapa pemimpin kanan Umno yang berupaya menimbulkan persepsi di akar umbi menentang Pak Lah berikutan kegagalan Barisan Nasional (BN) mendapat dua pertiga majoriti  di Parlimen.
  Jadi bukan sahaja Dr Mahathir berjaya membangkitkan penentangan terhadap Abdullah dari luar, beliau juga mempunyai ejen di peringkat Majlis Tertinggi Umno yang mengganggu gugat sokongan mereka terhadap Abdullah. Sehinggakan mereka yang dilihat menyokongnya atau neutral, sebenarnya sebahagian daripada geng Mahathir-Muhyiddin.

Hari ini, tiada kepimpinan tertinggi Umno menerima jemputan Dr Mahathir untuk mengkritik Najib. Tidak Muhyiddin. Tidak Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. Mengapa? – 18 Ogos, 2014.

Nik Aziz harap tiada p'raya baru S'gor

Posted: 18 Aug 2014 01:34 AM PDT

Nik Aziz harap tiada p'raya baru S'gor


Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini bersetuju dengan segala keputusan mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat semalam yang menolak kepimpinan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Nik Abdul Aziz berkata keputusan menyokong itu dibuat selepas beliau mengadakan pertemuan tertutup dengan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali di Kota Baharu.

"Saya telah mendengar penjelasan daripada Presiden PAS dan Setiausaha Agung dan saya bagi sokongan penuh terhadap keputusan Jawatankuasa PAS Pusat itu.

"Alhamdulillah keputusan itu kita kekal dalam Pakatan (Rakyat) dan saya menyokong apa yang diputuskan semalam," katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di Institut Pemikiran Tok Guru di Kota Darul Naim di Kota Baharu.

Abdul Hadi dan Mustafa juga turut hadir dalam sidang akhbar itu.

Sebelum ini, Majlis Syura Ulama PAS yang diketuai Nik Abdul Aziz telah membuat keputusan menyokong penuh Abdul Khalid untuk kekal sebagai menteri besar.

Semalam, Jawatankuasa Kerja PAS pusat itu turut mencadangkan dua nama iaitu Presiden Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan timbalannya Mohamed Azmin Ali bagi sebagai calon menteri besar yang baharu bagi menggantikan Abdul Khalid.

Ketika ditanya kenapa bertindak menyokong Wan Azizah sedangkan keputusan sebelum itu berbeza, Nik Abdul Aziz kemudiannya berkata: "Siapa jadi MB (menteri besar) itu terpulang kepada perkenan Sultan".

Sementara itu, Abdul Hadi berkata keputusan yang diputuskan parti itu adalah berdasarkan kepada keadaan semasa iaitu pada masa menyokong Abdul Khalid adalah kerana ketika itu beliau ia masih merupakan anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Masa itu, Abdul Khalid masih dalam PKR dan kini telah dipecat dan masalah berkaitan dengannya sudah tidak timbul lagi," katanya.

Beliau berkata persoalan sama ada Abdul Khalid bersalah atau tidak terhadap tuduhan yang dilemparkan parti termasuk dakwaan salah laku, itu merupakan isu yang berbeza dan tiada kaitan dengan keputusan yang dibuat semalam.

Abdul Hadi juga berkata keputusan PAS memilih Wan Azizah itu juga tiada kaitan dengan dakwaan menyokong nepotisme yang cuba diamalkan oleh PKR.

"Saya tidak mahu komen dengan nepotisme atau tidak atau ia telah bercanggah dengan keputusan Majlis Syura Ulama. Terpulang kepada Sultan untuk menentukan dan itu bukan hak kita," katanya.

Ketika ditanya adakah Abdul Hadi telah menasihatkan Abdul Khalid dalam soal itu, beliau hanya berkata: "Nanti saya jumpa dia (Abdul Khalid) dan bukannya nasihat melalui akhbar".

Abdul Hadi berkata, PAS berharap pilihan raya negeri tidak akan diadakan, tetapi tetap bersiap sedia menghadapinya.

"Bubar dewan itu hak Tuanku dan tiada siapa boleh campur tangan tetapi kita harapkan ia tidak berlaku," katanya.

- Bernama
 


LAPAN SAHAJA? HANGPA KENA BELAJAR DENGAN HISHAMUDDIN RAIS

Posted: 18 Aug 2014 01:31 AM PDT
YA....hangpa tau apa....Harap hangpa cakap betul.Khir Toyo tak abai ka? Tibai umah Juta juta...Habis tu Tan Sri Khalid nak bagi hangpa tol pun hangpa terima ka?

Kah..Kah..Kah...Bila masa Wan Azizah bahas dalam dewan..Kah ..kah ..kah...

KHALID DINASIHATKAN TUBUH PARTI BARU

Posted: 18 Aug 2014 01:16 AM PDT

Sultan tolak permohonan Khalid menghadap di luar negara.

 

Daulat Tuanku.... Khalid Ibrahim telah menipu Tuanku semasa mempersembahkan beliau mempunyai majoriti yang cukup.


Tuanku Sultan harus menghukum siapa yang menipu Tuanku.Istana Selangor menyatakan bahawa Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah membuat permohonan untuk menghadap Sultan Selangor di luar negara.

Bagaimanapun, Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir
Bani berkata baginda menitahkan Khalid menunggu di Selangor sehingga baginda pulang.

"Saya telah menerima permohonan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk menghadap DYMM Sultan Selangor di luar negara bagi menjelaskan perkembangan semasa politik di Negeri Selangor dan juga kedudukan beliau sebagai Datuk Menteri Besar Selangor.

"Permohonan beliau telah saya sembah maklum kepada DYMM Tuanku. Walau bagaimana pun Baginda menitahkan supaya Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menunggu sehingga Baginda berangkat balik ke tanah air dalam tempoh beberapa hari lagi," kata Munir dalam satu kenyataan hari ini.

Spekulasi tersebar bahawa Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bakal berlepas ke Budapest, Hungary, untuk bertemu Sultan Sharafuddin Idris Shah selepas kehilangan sokongan majoriti ahli Dewan Negeri Selangor.

Satu mesej teks ringkas (SMS) disebarkan di kalangan wakil rakyat Pakatan Rakyat berkenaan hal ini.

SMS tersebut turut menyatakan Khalid menghadap Sultan untuk mendapat perkenan pembubaran Dewan Negeri, membuka laluan kepada Pilihan Raya Negeri.

"Dapat maklumat semalam Khalid akan meminta Sultan membubarkan DUN (Dewan Negeri Selangor).

"Mungkin Khalid akan ke Budapest bertemu DYMM (Sultan)," kata mesej yang dilihat Malaysiakini itu.

Bagaimanapun Setiausaha Akhbar Khalid Arfa'eza Abdul Aziz menafikan spekulasi tersebut.

Beliau menyatakan Khalid akan meneruskan kerja seperti biasa sehingga Sultan kembali dari luar negara 27 Ogos depan.

fcamel 雜記

0
sumber :-

fcamel 雜記


2014-07-20 雜記

Posted: 20 Jul 2014 06:15 AM PDT

近日雜記:

1. 最近終於翻完了富爸爸有錢人大陰謀, 結論是要增加被動收入, 作者主要推薦兩個方向增加被動收入:
a. 開公司顧人或授權「某種創意」
b. 買不動產租人

偶而加減想想 a 這條路, 我比較不適合 b。

以前我總覺得有個一技之長在身上即可, 避免自己過於在意金錢。看完後有些轉變想法, 也比較能理解金錢的購買力只會下降, 幾乎不會提升的「事實」。比較能接受經濟學的一些「公設」。

具體的改變是, 我比以前重視一些財務知識了。只是長期都是「硬漢工程師」的思維, 還要一些時間重新思辯自己的價值觀。

2. 繼小學畢業後, 第一次去上了鋼琴課, 感想有三:
a. 老師彈得超好, 轉指的方式真多, 以前用的模式太受限了, 重點是老師的手也很小, 看老師彈得很好, 感受更深。
b. 手指手掌用力的方式也很巧妙, 不只是打拳要運勁, 彈琴的運勁也是一門學問
c. 家裡的鋼琴觸鍵太輕, 希望能買到觸鍵夠重的電鋼琴, 之後再看看。

老師還滿隨性的, 可以接受一個月上一次課, 適合我現在分配的時間

3. 太極拳的老師說我快打完這套108式了, 雖然我的動作都不怎麼對...., 總之能打完整套, 對我來說就是一個小小的里程碑啦。希望年底時我能像常人一般拉筋, 髋關節實在是太緊了。髋關節拉鬆後, 現在坐著沒那麼累了

4. 家裡電腦終於掛了, 好處是一兩個月前就裝好了新硬碟, 不用跑出去買硬碟還有拆裝電腦, 痛苦指數低了不少。再加上有帶公司筆電回來, 即使電腦無法驅動網卡, 還可用筆電抓檔傳過去。即使沒筆電, 也可用手機。現在學電腦比小時候容易多了。

5. 隨著累積不少軟體開發相關的技能, 學東西開始過於講求速成, 無法很快地完成一個小功能就會煩燥。昨天看了《一代茶聖千利休》, 裡面提到重拾孩童時代的自在 (雖然整部片和這沒什麼關係, 甚至相反?), 剛好對此有共鳴, 不要過於追求實用性而丟掉了初學電腦時的好奇心。

6. 今天傍晚看到天空很清澈很美, 想騎車出門看漫畫 (?), 騎出門後轉念想想, 做點不同的事好了。就騎去基隆買大苑子的芒果冰沙。騎到基隆車站很順, 不用看 Google Map 就到了。後面開始在基降鬼打牆, 繞了一陣子才到大苑子。買完後迷了兩次路, 回到家已變芒果汁....。這就是阿宅踏出舒適圈的代價啊 ...

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


SURENDRAN KENA TANGKAP

Posted: 18 Aug 2014 06:36 PM PDTWARAN TANGKAP
Kalau satu malaysia termasuk sabah sarawak keluarkan kenyataan yang sama macam surendran, berapa banyak waran tangkap polis yang terpaksa dikeluarkan? 

TT awak tolong siarkan komen aku di muka depan blog ya. Kasi la aku bangga sikit dengan komen bijaksana aku ni. Err.. Tapi kenapa pihak pendakwa tak bantah keputusan mahkamah kes altantuya dulu? Kahkahkah ingat semua orang lupa ke? on PECAH BERITA SEDUNIA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 8/18/14

Peguam Anwar ditahan kerana menghasut, bebas selepas beri kenyataan

18 Aug — Polis merekodkan kenyataan Naib Presiden PKR N Surendran di Ibu Pejabat Polis Wangsa Maju petang ini selepas mengeluarkan waran tangkap berikutan dakwaan kenyataan berunsur hasutan. Timbalan Ketua Polis Jabatan Siasatan Jenayah 


--------TAEK TERJULUR JULUR

Posted: 18 Aug 2014 06:00 PM PDTKOMENTAR

kenapa tetiba
najib razak jadi pro melayu

jawabnya kerana
laporan asian sentinel
lima hari dulu

dalam laporan media ini
najib dan suaminya rosmah
telah dilapor bercuti 
dilaut mediterrenean
najib telah dikelilingi
oleh ramai para cukong
oleh towkay china
dan oleh taek jho low

sebelum ibrahim ali marah
sebelum madey mengamok
lebih baik buat kenyataan ini


Malaysian Prime Minister's Mystery Holiday

From there, he went on holiday, with no public record of where he might have gone. Requests for information from Najmuddin Abdullah, Malaysian Airlines' public relations head, about the premier's travel arrangements met with no response. But other sources say while there had been requests for the Prime Minister to fly Malaysian Airlines to demonstrate his confidence in the national flag carrier in the wake of the horrific incidents, he and his wife, Rosmah Monsour, flew on a private jet. It isn't known who owned the private craft.

"He has never flown on either MAS or AirAsia in seven years," a political observer in KL said. "Mahathir did, Abdullah Badawi did. But Najib has never once flown on either one."

But after the press conference, according to well-placed sources in Malaysia, the prime minister and Rosmah flew to Paris. They were reportedly joined by Chinese playboy Taek Jho Low and the former prime minister of Qatar, then are believed to have gone on to Sardinia in Italy, to Cannes on the French Cote d'Azur, then back to Sardinia with what was described as a large entourage of Chinese Malaysian tycoons. From Sardinia, the group flew to Rome before returning to London.


Najib saran Bumiputera sertai misi perdagangan ke luar negara untuk kembang ekonomi


Najib Razak menyarankan agar Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) mengikuti lawatan dan misi dagangan kerajaan Malaysia ke luar negara bagi mengukuhkan pembangunan ekonomi Bumiputera.

Beliau berkata, hasratnya itu disampaikan kepada presiden DPMM Datuk Syed Ali Al-Attas dan mengikuti rombongan kerajaan bersama Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

"Saya berjumpa presiden dan menyarankan DPMM bersama dengan Dewan Perniagaan Nasional (NCC) bersama saya dalam lawatan ke luar negara, terutamanya misi perdagangan termasuk bersama Datuk Seri Mustapha Mohamad," kata Najib dalam ucapannya di Majlis Pelancaran Program Pembangunan Usahawan Melayu DPMM di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur hari ini.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/najib-saran-bumiputera-sertai-misi-perdagangan-ke-luar-negara-untuk-kembang#sthash.5vRDB4C8.dpuf


KAH KAH KAH
woit
taik ter julur julur
tak lama lagi
taik terjulur julur ini
akan tahu
langit ini tinggi
atau
rendah

KAH KAH KAH----------

HARI HARI AKHIR SAEKOR NAJIB

Posted: 18 Aug 2014 07:00 AM PDT

Mahathir tarik balik 

sokongan kepada Najib

Mahathir Mohamad berkata hari ini beliau terpaksa menarik balik sokongan dan terpaksa mengkritik kerajaan  Najib Razak kerana prestasinya lebih buruk daripada penggantinya Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Bekas perdana menteri paling lama berkhidmat itu berkata, beliau terpaksa berbuat demikian kerana Najib tidak mengambil iktibar daripada prestasi buruknya dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

"Saya tidak ada pilihan selain menarik balik sokongan saya. Ini pun tidak berkesan. Oleh itu terpaksalah saya menegur," kata Mahathir.

"Harapan saya Najib akan mengambil ikhtibar daripada prestasinya yang buruk dalam PRU13. Malangnya sehingga kini tidak ternampak apa-apa perubahan daripada segi dasar atau pendekatan walaupun saya cuba menyampaikan pendapat saya, (yang juga pendapat ramai yang datang bertemu saya) secara langsung kepada Najib," katanya.

Dr Mahathir berkata, beliau tidak menyangka prestasi perdana menteri dalam PRU13 akan menjadi lebih buruk daripada Abdullah dalam PRU12 pada 2008.

"Pilihan saya bagi mengganti Abdullah ialah Najib. Setelah beberapa lama dilihat dasar dan tindakan Najib tidak lebih berkesan daripada Abdullah.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dr-mahathir-tarik-balik-sokong-najib-kerana-tidak-ambil-iktibar-kekalahan-p#sthash.yFGkLcyZ.dpuf

KAH KAH KAH
hari hari
akhir saekor najib?
atau hari hari akhir
gerombolan
ketuanan melayu

kemana rosmah nak lari
anak belum kahwin lagi

KAH KAH KAH 


----------

KHALID WAJIB TUTUP KEDAI

Posted: 18 Aug 2014 05:45 AM PDT

KAH KAH KAH

Nik Aziz setuju PAS tolak  KhalidBernama | 2:00PM Aug 18

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini bersetuju dengan segala keputusan mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat semalam yang menolak kepimpinan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

KAH KAH KAH


satu dunia naik bosan

satu dunia nak muntah

satu dunia naik muak

woit

bila nak pulang kunci


KAH  KAH KAH
-------

PECAH BERITA SEDUNIA

Posted: 18 Aug 2014 01:55 AM PDT
TUKAR TIUB PECAH BERITA

waran tangkap telah dikeluarkan
keatas surendran peguam anwar ibrahim

surendran akan dihadapkan
ke mahkamah jalan duta
esok 19 ogos 2014 jam 9:00 pagi

surendran akan didakwa
di bawah akta hasutan 1948

ini berikutan dengan kenyataan 
surendran yang mengatakan
najib razak terlibat dalam konspoirasi
untuk memenjarakan anwar ibrahim
dalam kes liwat saifol bukhari

polis sedang mencariAPA SUDAH JADI?

Posted: 18 Aug 2014 01:50 AM PDT

Khalid seru hentikan persepsi negatif terhadap Sultan Selangor


Menteri Besar Selangor Abdul Khalid Ibrahim menyeru pemimpin politik menghormati titah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah yang mahu beliau mentadbir negeri sehingga baginda pulang daripada bercuti. 


KAH KAH KAH

pagi tadi mak cik faekah
pagi tadi mak cik arfa
dah siap siap
dah pesan pesan
dah gud bai gud bai
dah nak krim kirim
dah sedia kamera
dah tukar ringgit
dah beli forint

apa sudah jadi
pasal apa tak jadi
hotel penuh kah
tiket habis kah
atau
kena rejek

KAH KAH KAH-----------

NASI PANGGUNG KELMARIN

Posted: 18 Aug 2014 12:00 AM PDT
NASI PANGGUNG
Displaying IMAG0892.jpg

Jln Panggung awalnya agak lengang
cakap Pak Mat ramai yg lain join open house di Titiwangsa
sedang beratur berkongsi makanan, perlahan-lahan
kelihatan sosok-sosok datang dari lorong-lorong
masih ada tak nak 'miss' open house di jln panggung

YANG DATANG
Displaying IMAG0889.jpg

Menu & para penyumbang 
untuk Dapur Jalanan minggu lepas:-
Tim Dapur Jalanan - Koey Teaw Tomyam
Tim Syed Syahir - Roti Canai
Tim CUCMS - Kek Pisang
Syu Kelas Kita - Agar-agar
Qish awek cun - Cucur Sayur

Mereka yg sama bantu kerja bakti:-
Awek-awek baik hati - Fuzzy, Una, Aisyah Amira, Syu, Qish
Rizal Hamdan, Shafiq, Zuriani & kawan-kawan dari UniRazak
Jus, Sit, Rizz & kawan-kawan dari CUCMS Cyberjaya
Muzz, Fauzi & the geng, Azen, Hijrah & Gerombolan Geng Kotak
& semua kawan2 yg sama bantu, buat sibuk, buat ramai meriahkan petang ahad jln panggung!

TERIMA KASEH
Displaying IMAG0891.jpg

Terima Kasih! 
Thank you! Gracias! merci! cảm ơn bạn!
Jumpa di minggu hadapan

 PENGUMUMAN
 Seperti yang dirancang, Dapur Raya Jln Panggung @ Hari Raya Rakyat, 31 Ogos ini, Ahad jam 5ptg. Ada muzik jalanan, puisi jalanan, wayang pacak & mcm2 lg. pengumuman rasmi & poster akan keluar dlm masa terdekat. semua bertenang, rilek & tungguuuu!
++ Untuk maklumat info, sila cari dan tekan like Facebook page DapurJalanan KualaLumpur dan follow twitter: dapurjalananKL & insta - dapurjalananKL

MURID BERSAMA GURU
Displaying IMG-20140818-WA0005.jpg
Untuk yang mahu menyumbang boleh masuk ke akaun dapur jalanan

8001-7278-49 
spkl collective


Untuk yang ingin sama-sama potong bawang atau sumbang makanan atau apa-apa nak disumbang boleh tekan number dibawah

 Pakwan = 019-2671285 
Hadikhalid = 012-6648873

Dapur Jalanan Kuala Lumpur

 *Makanan Adalah Hak Anak Semua Bangsa*
18 Ogos 201


----------

KOMENTAR

Posted: 17 Aug 2014 08:53 PM PDT

KOMENTAR

cukup jelas khalid ibrahim
tidak mewakili sesiapa pun
cukup jelas khalid ibrahim tegak
berdiri seorang diri
cukup bukti khalid ibrahim
tak mendapat sokongan

maka tidak ada uuup...
maka tidak ada iiippp..
tidak ada oooo...
tidak ada nanti...

letak jawatan dengan segera
berundur dari pejabat menteri besar
pulangkan kunci dengan serta merta

bungkus apa yang perlu dibungkus
ambil barang pribadi
tinggalkan pensel dan dakwat
tinggal fail dan buku

jangan cuba nak bawa lari
fail fail mustahak
fail fail penting
terutama fail kidex
terutama fail langat dua
terutama fail tanah ecoworld
fail hutang bank islam boleh angkut

tapi
fail projek pj sentral jangan ambil
fail ini penting untuk sprmtak perlu libatkan sultan
tak perlu gunakan sultan
untuk talian hayat

Khalid perlu berundur sekarang, tidak perlu mengadap SultanAbdul Khalid Ibrahim membatalkan pertemuan dengan penjawat awam di Shah Alam pagi ini, urusan wajib beliau sejak menjadi menteri besar Selangor pada 2008.

Dengan alasan munasabah juga, beliau hilang sokongan PAS untuk terus kekal memerintah. PAS kini bersama PKR dan DAP menyokong Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar baharu.

Khalid mengetahui hilang sokongan tersebut dan semalam berkata akan mengadap Tuanku Sultan Selangor untuk memutuskan nasibnya. Masalahnya, Sultan Selangor hanya kembali daripada bercuti minggu depan.

Tetapi mengapa tunggu Sultan untuk tentukan masa depannya? Kenapa berselindung di sebalik protokol istana?

Apabila pemimpin hilang sokongan majoriti seperti jelas berlaku ke atas Khalid dalam tempoh beberapa minggu ini, langkah terhormat adalah dengan meletak jawatan dan memberikan seseorang yang memiliki kepercayaan mengambil alih.

Malah, Khalid juga sudah memecat empat Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) DAP dan PKR daripada pentadbirannya hanya kerana tidak mendapat sokongan mereka. Beliau perlu mengambil keputusan sama ke atas exco PAS.

Ini akan menyebabkan beliau hilang minimum empat exco untuk memerintah negeri terkaya dalam negara tersebut. Sokongan 12 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) saja tidak memadai.

Semua isyarat sekarang menunjukkan Khalid sudah hilang kedudukannya. Beliau perlu letak jawatan. Beliau hanya perlu memberitahu Sultan dan tidak menanti untuk mengadap.

Mengapa Selangor perlu ditadbir seminggu atau lebih oleh seorang menteri besar yang tidak mempunyai sokongan? Adakah penjawat awam perlu menuruti arahannya kerana beliau masih mentadbir sehinggalah Sultan melepaskannya?

Khalid boleh mengambil tindakan sewajarnya selepas terseret dalam kemelut dengan Pakatan Rakyat. Bukan saja boleh, tetapi wajib.

Beliau boleh hantar surat peletakan jawatannya dan mengisytiharkan dirinya sebagai pemangku menteri besar sehingga Sultan memutuskan untuk menerima atau tidak pencalonan Dr Wan Azizah sebagai pengganti Khalid.

Atau Sultan boleh membubarkan dewan atas nasihat Khalid. Yang mana satu pun, Khalid perlu mengambil jalan terhormat dengan meletak jawatan terlebih dulu. Tidak perlu tunggu Sultan untuk membuat keputusan tersebut. – 18 Ogos, 2014.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/khalid-perlu-berundur-sekarang-tidak-perlu-mengadap-sultan#sthash.TOPsbPnf.dpuf


KAH KAH KAH

mustahil tak faham
mustahil tak sedar
mustahil tak tahu


----------

MUKA WAJIB DI GUGURKAN

Posted: 17 Aug 2014 08:23 PM PDT


Rumah YB disimbah cat
KUALA LANGAT - Rumah Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid, di Bandar Sungai Mas, di sini, disimbah cat. Menurutnya, kejadian jam 10.28 malam kelmarin itu disedari anak kelimanya.

KAH KAH KAH
woit
ini tak sangkut 
dengan politik
malaon ini berbini dua

entah entah
ada cawangan gelap

woit
gaduh dengan bini
jangan busukkan
nama parti
jangan burukan
kesatuan buruh 


NOTA
muka yang wajib digugurkan
dalam pru 14


----------

HARI HARI AKHIR SAEKOR KHALID

Posted: 17 Aug 2014 07:48 PM PDT
KOMENTAR

apabila khalid merenung kembali
apabila khalid melihat ke belakang
maka dia pasti akan bertemu dua nama
faekah bekas setiausaha politik
affa setiausha akhbar

dua perempaun inilah
yang memberi nasehat
hingga lingkup khalid ibrahim

kalau ada pelajar sejarah eropah moden
melihat  politik selangor 2014
tidak dapat tidak
pelajar ini akan melihat
peranan faekah husin
sama saperti peranan rasputin 
untuk czar nicolas pada tahun 1917


Khalid  pasti hilang jawatan MB

SHAH ALAM - [DIKEMASKINI] Abdul Khalid Ibrahim hampir pasti hilang jawatan sebagai Menteri Besar Selangor berikutan sokongan majoriti Adun negeri itu kini memihak kepada Presiden PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Penganalisis politik dari Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata, mengikut Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor, calon yang mendapat sokongan majoriti dalam Dun akan menjadi menteri besar.

Dalam situasi itu, beliau berpendapat, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah akan melihat kepada sokongan majoriti Dun.

"Sama ada Dr Wan Azizah akan diperkenan oleh Sultan Selangor, itu terpulang kepada baginda. Namun, Dr Wan Azizah sudah mendapat sokongan majoriti lebih dua pertiga Dun seperti yang diperuntukkan dalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor.


KAH KAH KAH
di belakang kejayaan
saekor jantan
ada saekor betina
di belakang keruntuhan
saekor  khalid
ada dua ekor betina

KAH KAH KAH
----------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT