Nuffnang

Pengikut

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Telenovela PAS

Posted: 15 Aug 2014 12:30 AM PDT


Yang sebenarnya ialah PKR,DAP dan PAS sudah pun mencapai kata sepakat dan persetujuan dalam perkara perlantikan MB Selangor yang baru. Sebenarnya juga tidak ada gaduh-gaduh dalam PR. Dan bila 4 exco Selangor dari PAS hadir pada mesyuarat exco hari rabu yang lepas ianya hanyalah melengkapkan skrip lakunan sinetron sandiwara telenovela politik PR yang digarap begitu cantik untuk menceriakan suasana politik (karung guni) Malaysia serta bertujuan menyekolahkan rakyat-rakyat yang bangang tentang politik dan strategi-strategi melawan.

PKR dan DAP juga sebenarnya paham kenapa 4 exco PAS Selangor ini perlu hadir pada mesyuarat exco negeri pada hari rabu itu.

Undang-undang tubuh negeri Selangor jelas menyatakan MB hanya perlu sokongan minimum majoriti 4 exco da maksimum 10 exco untuk kerja-kerja mentadbir negeri Selangor. Jadi bila Khalid jumpa sultan dan mengatakan yang dia ada majoriti exco yang sokong dia, maka dia betul dan dia tak tipu sultan. Dan jika 4 exco PAS ini tak sokong Khalid, ini bermakna Khalid terpaksa merekomen kepada sultan untuk bubar DUN dan bila DUN bubar, Khalid tak ada tempat nak bertanding, jawatan MB terlepas, SPRM akan ketuk pintu rumah dan Pakatan Rakyat akan hilang 20-30% kerusi DUN (Khalid tak mahu dan PR juga tak mahu pilhanraya negeri).

4 exco PAS ini telah diarah untuk menyokong Khalid buat sementara waktu untuk 'tarik-time' agar PR dapat jumpa dengan sultan dengan majoriti lebih 30 orang exco yang sokong Wan Azizah tanpa perlu melalui pilihanraya negeri.

Sekurang-kurangnya PR ada masa 2 minggu untuk atur strategi a,b,c,d...1,2,3,4... macam mana nak mencekik Khalid sebelum dapat jumpa dengan sultan yang telah pergi 'makan angin' dan akan kembali dalam masa 2 minggu.

Bila sultan balik dari 'makan-angin' nanti, dia pasti akan panggil mengadap semua ADUN negeri Selangor dan nak tengok sendiri siapa yang sokong Khalid,siapa yang sokong Wan Azizah. Atau dia mungkin akan menerima mengadap Wan Azizah dan 32 adun-adun yang mahukan Wan Azizah menjadi MB baru.

Kalau nak tunggu semua adun-adun buat undi tak percaya pada Khalid, maka mereka terpaksa tunggu lagi 3 bulan untuk dewan negeri bersidang.

Cita-cita Khalid yang mahukan dia dan PAS bekerjasama dengan umno sebagai kerajaan perpaduan/ campuran mungkin tak boleh jadi sebab MCA dan MIC yang bermesyuarat kelmarin dulu telah mencapai kata sepakat untuk tidak akan ber'kerjasama dengan PAS dan mereka juga bagi amaran pada Noh Omar supaya 'kasi-respect' pada keputusan mereka.

dollah yankee -
Sultan juga yang baguihhh...cuti dan makan angin 2 minggu.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


PENDEDAHAN BARU TULANG BESI

Posted: 15 Aug 2014 05:57 PM PDT


"Saari Sungib yang kukenali..." - Adun PAS Meru

"Yb Shaari bukan sebarang pejuang. Pengalaman dlm bersidang, traveling dan diam sebilik dgn beliau didalam dan diluar negara...beliau tidak berhenti2 membaca Al Quran, berzikir dan bersalawat.
Jam 3 pagi dah bangun solat mlm walau dimana berada.

Pelbagai usul yg dibawa dlm Sidang DUN sejak menjadi ADUN Pas menaikkan imej Pas dimata rakyat.

Pernah ditahan ISA dan diseksa. Banyak buku2 yg telah ditulis. Kesihatannya juga terganggu semenjak akhir2 ini.

Saya menangis bila membaca pelbagai bad remarks yg dicampakkan keatas dirinya.
Saya yakin pengorbanannya besar kpd jamaah.

Sanggup korbankan diri utk jamaah. Biarlah Jawatankuasa Disilplin berperanan ......"

-YB Dr Abdul Rani Osman-
ADUN Meru


Kalau berlaku PR Negeri calon PAS yang konfirm kalah (rasanya) adalah:


1) Zaidy Talib - ADUN TEmpler
2) Mohd Khairuddin Othman - ADUN Paya Jaras
3) Iskandar - ADUN Chempaka
4) Solihin Mukhyi - ADUN Sabak
5) Ahmad Yunus - Adun Sijangkang
6) Dr Halimah Ali - Adun Selat Klang

Semua di atas menang dgn undi Cina yang sebegitu besar.
Namun selepas ini mereka2 ini akan dilabel sebagai calon UG yg pro UMNO.
Mustahil pengundi2 Cina akan menyokong mereka.
Juga pengundi2 Melayu UMNO tidak akan menyokong mereka.
Melainkan PAS menukar mereka2 di atas dengan calon lain terutamanya yang bukan Exco.

Majlis Syura Ulama Sokong Khalid Ibrahim Yang Suka Tinggal Solat

Ini sedutan dari kenyataan akhbar terbaru YB Hasnol Morib berkenaan sokongan beliau kepada Wan Azizah:

Tski juga seorang yang suka meninggalkan solat. Majlis syura ulamak tahu tak maklumat ini?

Exco yang duduk berjam2 dengan tski boleh mengesahkan perkara ini. Kenapa nak pertahankan tski sampai setengah mati?


Tulang Besi sendiri pernah dijemput dlm satu perjumpaan antara blogger2 dgn MB Selangor.

Waktu itu Tulang Besi bekerja di Indonesia maka Tulang Besi telah mewakilkan kepada adik Tulang Besi untuk hadir.

Adik TUlang Besi menyaksikan sendiri walaupun program tersebut habis dekat2 jam 8 malam tapi Khalid Ibrahim terus je pergi makan tak solat. Waktu itu dlam meja yang sama sewaktu orang lain pergi solat, Khalid Ibrahim makan bersama blogger ROcky Bru dan Patrick Teoh

Selari dengan pendedahan YB Hasnul rupanya.

MUSTAHIL HAJI HADI TAK TAU KHALID IBRAHIM SUKA TINGGAL SOLAT!!!!!

Ini kerana waktu Hasan Ali sebuk berkonspirasi mahu menjatuhkan Khalid Ibrahim utk ganti dgn beliau, semua orang dia cerita yang Khalid suka tinggal solat.

Mustahil Hasan Ali tak cerita benda ni pada Presiden PAS.

Namun, demi menantu Presiden PAS tetap mendokong Khalid Ibrahim

Jahat nya Harun Din,Majlis Syura Ulama, Presiden PAS. Dewan Ulama PAS dan semua ulama2 muda PAS mcm Din Ayam, Tantawi Vellfire, Takiri, Mokhtar Senik Al Maunah.

Mereka sanggup menyokong Khalid Ibrahim yang suka meninggalkan solat demi kepentingan dunia dan tamak haloba mereka.

Mana pergi agama kamu?

Hinanya Presiden PAS. Hinanya Harun Din. Hinanya Mat Yaakob. Hinanya Din Ayam. Hinanya Tantawi Vellfire. Hinanya Mokhar Senik Al Maunah. Hinanya Ust Mohd Khairuddin At-Takiri Hinanya Solihin Mukhyi. Hinanya Mohd Khairuddin Othman Hinanya Idris Ahmad, Hinanya Ridzuan Mat Not. Hinanya PAS Wilayah. Hinanya Majlis Syura Ulama PAS. Hinanya Dewan Ulama PAS Pusat. Hinanya ulama2 dalam PAS.

Sanggup guna agama guna wala guna cakap2 agama semata-mata mahu mendokong MB Khalid Ibrahim yang suka meninggalkan solat lima waktu.

Mereka diatas meletakkan kepentingan dunia lebih dari agama.

Demi wang ringgit dan pangkat mereka sanggup dokong calon yang suka meninggalkan solat

Misteri sungguh apabila Majlis Syura Ulama PAS menyokong Tan Sri Khalid sbg MB sedangkan beliau adalah seorang yg suka meninggalkan solat.

Adakah Majlis Syura hendak menunggu pengesahan dari mahkamah atau SPRM baru hendak menarik sokongan dari Tan Sri Khalid.

Masaalahnya di Malaysia meninggalakan solat bukan menjadi kesalahan dari segi undang undang.

Tapi mustahil Presiden dan Syura tidak tahu perkara ini. Namun mereka terus menyokong Khalid yg suka meninggalkan solat.

TULANG BESI
www.malaysiawaves.net tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial dan halaman komen blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian blog ini
Read more!(Selanjutnya)

Thursday, August 14, 2014


Tindakan Membelakangkan PAS Adalah Bijak

Walaupun PKR dan DAP bersikap agak tidak hormat kepada PAS kerana mengisytiharkan penubuhan kerajaan baru sebelum PAS membuat keputusan tetapi tindakan itu adalah perlu dan berjustifikasi.

Pertamanya, tiada jaminan PAS akan membuat keputusan yang akan menyokong Pakatan Rakyat. Presiden PAS akan masuk mesyuarat dengan membawa keputusan dua badan dalam PAS – yakni keputusan Majlis Syura Ulama PAS serta keputusan Dewan Ulama Pas yang mahu PAS menyokong Khalid Ibrahim.

Keduanya, pengundian terhadap sikap PAS akan dibuat secara terbuka. Ini bermakna AJK2 dilantik akan menyokong kehendak Presiden PAS apa sahaja yang dikehendaki.

Ketiga. kalau Presiden serius nescaya beliau sudah memanggil mesyuarat AJK PAS Pusat secara tergempar.

Itupun kalau Presiden PAS mengizinkan pengundian dijalankan. Kalau Presiden PAS mahukan keputusan yang sebulat suara maka akhirnya mesyuarat PAS tersebut akan tergantung dan tiada keputusan.

BIla tiada keputusan maka keputusan Majlis Syura Ulama dan Dewan Ulama PAS akan terpakai.

Hasilnya kerajaan PAS+UMNO+Khalid akan terus berkuasa dan imej PAS terus hancur di mata rakyat.

Ingat, Presiden sekarang ini sanggup melihat PAS berpecah dan hancur demi menjayakan kehendak beliau mengekalkan Khalid Ibrahim

TIndakan PKR dan DAP ini adalah untuk menyelamatkan Pakatan Rakyat.

Pada 17 nanti, kalau pun PAS mengambil keputusan bersama dgn UMNO, mereka masih tidak boleh membentuk kerajaan.

Kalau ikut kehendak Presiden, PAS akan hancur dan Pakatan Rakyat akan hancur.

Keadaan sekarang adalah darurat dan PKR dan DAP terpaksa mengambil apa sahaja tindakan yang terbaik untuk Pakatan Rakyat.

Masanya ADUN2 PAS keluar dari garis wala' dan menyatakan sokongan kepada Pakatan Rakyat dan Wan Azizah.

Sudah tiada masa untuk berehat ataupun menunggu arahan kalau kamu sayang PAS.


TULANG BESI

BUSUK PERUT

Posted: 15 Aug 2014 02:24 PM PDT

Setelah imej Pas dipudarkan, Imej Hj Hadi lagi teruk bersama Anwar, Khalid nak bubar DUN. Aku baru saja jelaskan dalam artikel 3 hari lepas bagaimana Khalid mungkin memberikan peluang Umno bersedia untuk pilihanraya.

Kalau Khalid ni seorang yang jujur, sudah tentulah dia akan membenarkan dan membawa Wan Azizah mengadap Sultan. 

"Tuanku , Patik kemukakan calon yang telah mendapat majoriti sokongan DUN menggantikan patik yang  hina dina ini , kerana beliau telah disokong rakyat dan juga ahli politik yang lain"

Perkara ini boleh berlaku dengan aman kerana inilah yang terjadi ketika krisis Perak dahulu. Aku perturunkan gambar gambar krisis di Perak untuk kenangan nostalgia jatuhnya Pakatan Perak  akibat 3 ekoq luncai keluar Pakatan.

Inilah yang terjadi diPerak 12 Tahun dahulu. Masa berjalan begitu cepat dan kini angkara MB yang tidak mahu melepaskan jawatan.Beliau akan dikenang sebagai MB yang dikatakan baik tetapi paling teruk dalam sejarah negara dan negeriSelangor. 

Jika beliau cerdik dan bijak serta berhati mulia sudah tentulah Khalid ini akan memberikan jalan mudah buat Pakatan membentuk kerajaan semula. 

Gambar gambar ini aku ambil dan sebahagian besarnya disiarkan dalam Suara Keadilan waktu itu...

 

 PERAK DALAM DILEMA FEBRUARI 2

 

Khalid tak tolak kemungkinan bubar DUN S'gor

 

 

 

 


 Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak menolak kemungkinan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) sebagai langkah menyelesaikan krisis kepimpinan yang melanda negeri itu.
  
Bagaimanapun, beliau berkata segala keputusan akan diambil setelah beliau mendapat nasihat dan perkenan Sultan Selangor.
   

WAJIB BACA: PERUTUSAN KHAS BUAT TAN SRI KHALID DAN JUGA BUAT PIMPINAN PAS: SEMUA YANG SAYANGKAN PR PATUT MEMBACA TULISAN INI - DATO HUSAM MUSA

Posted: 15 Aug 2014 03:06 AM PDT

Khalid Ibrahim cukuplah memperalatkan PAS.Kalau rasa duduk dalam PAS , tapi muka tak malu, elok membaca ini.

Kalau tak undi Pakatan atau undi Umno, jangan gatai mulut nak betulkan Pakatan. Baik jaga Najib dan Muhyiddin yang tenang sebulan dua ini.

Buat Tan Sri Khalid, jangan jadi manusia yang semasa ada kuasa orang hormat, bila hilang kuasa orang akan kenang sebagai manusia yang memecahbelahkan Pakatan Rakyat.


Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa menasihati Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim supaya tidak menyeret parti Islam itu lebih jauh lagi dalam krisis kepimpinan di Selangor. Gambar fail The Malaysian Insider.Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa menasihati Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim supaya tidak menyeret parti Islam itu lebih jauh lagi dalam krisis kepimpinan di Selangor. Gambar fail The Malaysian Insider.


Saya memerhatikan pergolakan Selangor sambil mendisiplinkan diri dengan membisu sekian lama. Diharapkan ia tidak menambahkan kekeruhan sedia ada sekalipun sekian ramai awak-awak mengharu-birukan lagi keadaan dengan komen yang sesetengahnya tidak bertanggungjawab, bahkan mencederakan nama baik PAS.

Tikus lebih mudah merosakkan labu kerana menghancurkan lebih mudah daripada membina.

Namun begitu, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai seorang insan gentleman dan berakhlak mulia mesti tahu batas beliau boleh menumpang PAS.


Beliau boleh mendapatkan simpati, perlindungan sementara dan sokongan PAS dalam lingkungan semangat Pakatan Rakyat (PR). Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sudah menghulurkan ranting zaitun untuk beliau. Episod itu sudah berlalu.
 
  Perkembangan lain berlaku selepas episod itu. Di mana PAS tidak wajar timbul tenggelam dengan Khalid dan menggorbankan prinsipnya yang lebih besar, nama baiknya, akhlak politik dipegangnya dan amanah atas nama PR yang ia perolehi daripada rakyat Selangor.

Tan Sri sudah dipecat sebagai ahli PKR. Oleh kerana beliau belum diterima menjadi ahli mana-mana parti gabungan dan bukan mewakili PR lagi.

Tan Sri sedar sepenuhnya hal ini?

Kerajaan Selangor adalah kerajaan PR. Bukan kerajaan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Bagaimana seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bebas bukan anggota PR boleh terus menjadi menteri besar PR?

Tan Sri memecat exco daripada PKR dan DAP. Juga mengambil pelbagai langkah politik lain lagi yang ikut memalitkan PAS tetapi PAS tidak pernah tahu mengenainya.

Tindakan ini boleh memecahbelahkan PR kerana seakan-akan menunjukkan PAS terus mendokong menteri besar yang sudah hilang legitimasi.

Ia merosakkan PAS dan Tan Sri tidak berhak berbuat demikian kepada PAS.

Untuk memecat exco daripada PKR dan DAP dan mengekalkan PAS, ia mesti dibincangkan lebih dulu dengan PAS (Jawatankuasa PAS Pusat) dan mendapat persetujuan gabungan yang lain.
Setahu saya, PAS Pusat tidak pernah bermesyuarat dalam tempoh ini untuk memutuskan kedudukan itu.

Saya selaku salah seorang naib presiden tidak pernah dimaklumkan mana-mana pihak tentang hal ini. Setahu saya, PAS Pusat juga tidak pernah memberikan mandat kepada sesiapa untuk memutuskan perkara ini.
Dengan ini, Tan Sri sudah melibatkan PAS untuk survival Tan Sri sebagai menteri besar dengan cara yang menjejaskan nama baik PAS di mata rakyat Selangor. Ini sangat tidak wajar.

Bagaimana Tan Sri boleh kekal sebagai menteri besar dengan tidak melepaskan jawatan secara bermaruah pada hari sama Tan Sri  dipecat sebagai ahli PKR? Sultan menitahkan untuk Tan Sri kekal adalah kebijaksanaan baginda tetapi Tan Sri mempunyai pilihan untuk menolak perkenan itu atas pilihan Tan Sri sendiri.

Apa lagi bertindak seakan-akan Tan Sri  masih berkuasa penuh padahal asas legitimasi Tan Sri  sudah runtuh. Untuk kekal sebagai menteri besar, Tan Sri tidak boleh mencaturkan 15 Adun PAS untuk menggenapkan cukup bilangan bagi pembentukan kerajaan Selangor PAS + Umno + Khalid + lompat parti DAP/PKR.

Itu sangat tidak bermoral. Itu meniru gaya Umno di Perak. Perbuatan terkutuk dan ditolak amalan demokrasi yang mulia. Memasukkan perkongsian kuasa PAS dan Umno melanggar banyak prinsip yang dipegang PAS selama ini.

Umno adalah lawan PAS dan tidak ada mana-mana kuasa dalam PAS boleh mengizinkan PAS berkongsi kuasa dengan Umno tanpa melalui kelulusan Muktamar Agung PAS.

Ia tidak mungkin dilakukan dalam jangka masa Tan Sri membilang jumlah Adun untuk mengekalkan Tan Sri sebagai menteri besar sekarang. Tan Sri sudah tidak mempunyai cukup bilangan sekarang.
Jika itu dilakukan PAS, bermakna PAS menerima hubungan 'sodomy'.

15 Adun PAS dipilih rakyat Selangor atas tiket kerja sama PR. Umno ditolak majoriti rakyat Selangor kecuali di 12 DUN. Kedudukan Umno adalah sebagai pembangkang dan PAS adalah sebahagian kerajaan Selangor.

Membawa Umno daripada pembangkang dan duduk sebagai kerajaan bersama PAS dengan menolak dua lagi parti gabungan yang dipilih secara sah oleh rakyat adalah perbuatan terkutuk yang tidak dizinkan Islam.

Islam tidak mengizinkan pengkhianatan. Islam tidak mengizinkan pecah amanah. Dalam hal ini, amanah majoriti pengundi Selangor memilih PR sebagai kerajaan dan menolak Umno.
Tan Sri sebagai tokoh korporat yang biasa dengan angka tentu tahu, sekalipun 15 Adun PAS campur 12 Adun Umno campur Tan Sri, ia hanya berjumlah 28 Adun daripada 56 jumlah Adun.
50:50. Ia tidak membolehkan Tan Sri mendapat majoriti mudah dari awal, sekalipun jika PAS dan Umno sanggup bersekongkol untuk mendaulatkan seorang insan bernama Khalid Ibrahim lebih daripada segala-galanya.

Sementara PAS dan Umno kedua-duanya, secara pendirian parti yang rasmi, tidak pernah memberikan persetujuan itu sehingga hari ini. Hari Jumaat yang mulia - 15 Ogos 2014 - hari ini.
Jika Tan Sri mengharapkan Rodziah Ismail dan Datuk Teng Chang Kim yang disebut-sebut kononnya akan bersama Tan Sri sehingga Tan Sri melewatkan pemecatan Rodziah berbanding yang lain, namun mereka mengambil pendirian insan bermaruah dan pendekar terbilang kerana kekal bersama parti masing-masing.

Syabas! Saya amat bangga dengan mereka dan ia memberikan hiburan bagi hati yang gundah di tengah kecenderungan menggunakan "jual beli kuda taruhan".

Kentalnya Rodziah menolak tawaran kekal dalam exco sekalipun berkereta besar dan bergaji lumayan adalah satu tamparan yang patut menyedarkan Tan Sri pada saat itu juga.
Legitimasi Tan Sri sebagai menteri besar sudah berakhir.

Harapan mendapatkan sekurang-kurangnya seorang Adun untuk mendapatkan majoriti mudah sudah tertutup.
Apa lagi bila dua Adun PAS mengambil langkah bersendiri mereka menolak Tan Sri sebagai menteri besar secara terbuka.

Sekalipun jika jarum jam boleh berpatah ke belakang, saya akan menasihatkan mereka untuk terlebih dulu mendapat restu parti. Itu yang terbaik.

Tetapi tindakan mereka meletakkan usaha pihak mana jua untuk mewujudkan sebuah kerajaan gabungan PAS, Umno, Khalid dan Adun lompat gagal dan mustahil.

Tan Sri tahu ini.

Lantas, apa lagi yang ditunggu?

Tidakkah mulia untuk Tan Sri bermaruah melepaskan jawatan menteri besar?

Atau Tan Sri kini berfikir untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN)?

Bukankah tindakan itu akan menyusahkan Tuanku Sultan Selangor?

Kenapa tidak pada tarikh Tan Sri mengadap Sultan Selangor baru-baru ini Tan Sri mencadangkan DUN dibubarkan?

Jika kerana Tan Sri gagal mendapatkan cukup bilangan Adun dan Sultan Selangor mengambil langkah membubarkan DUN, ia pada hemat saya, akan mencemarkan istitusi diraja.

Model Perak di mana tokoh yang mendapat sokongan majoriti dilantik tanpa pembubaran DUN dan tanpa sidang DUN hendaklah menjadi cermin. PAS sudah mengalami pengalaman pahit bila menteri bedar Kelantan yang dilantik atas tiket PAS dan hendak ditukar oleh PAS, antara lain bukan kerana kesalahan jenayah rasuah tetapi semata-mata kerana gagal mengikut semangat dan arahan parti, mencetuskan krisis disebabkan Umno melanggar konvensyen urusan parti lain tidak boleh dicampuri parti gabungan yang lain.

Malangnya Umno melanggar konvensyen itu. Lama PAS mengutuk tindakan jahat Umno itu. Dari dulu hingga kini. Ia tercatat dalam dokumen rasmi PAS, ucapan pemimpinnya dan tesis para mahasiswa.

Oleh itu, Tan Sri tidak harus mengheret PAS dalam krisis Tan Sri.

Parti Tan Sri berhak menukar Tan Sri dengan calon lain.

PAS boleh memberikan pandangan tetapi harus akur prerogative itu adalah hak PKR.
Itulah yang berlaku di Kedah semasa ada pandangan Tan Sri Azizan Abdul Razak wajar ditukar daripada terus menjadi menteri besar.

PKR tidak menjamah urusan itu.

Jika Tan Sri berterusan mengheret PAS, seakan Tan Sri mahu PAS dilihat melanggar konvensyen yang sudah dijunjung sejak ia kehilangan kuasa di Kelantan 1978. Jika budi PAS yang sudah menunjukkan setia kawan bersama Tan Sri dihargai, janganlah PAS diseret lebih jauh.

Meletakkan jawatan adalah langkah terhormat. Ia bukan akhir sebuah karier politik.
Bertindak secara tidak bermaruah itulah sebenarnya akhir sebuah karier politik. Dan hitamnya rekod kehidupan.

Pada hari Jumaat yang berkat ini, kita memohon panduan Allah.


Husam Musa,
Naib presiden PAS, 15 Ogos 2014.
 *Datuk Husam Musa merupakan naib presiden PAS dan Adun Salor.


Perjuangan hidup mati profesional PAS, 17 Ogos

Posted: 15 Aug 2014 02:17 AM PDT

Perjuangan hidup mati profesional PAS, 17 Ogos

Tidak banyak perkembangan memberansangkan dalam PAS menjelang mesyuarat AJK PAS Pusat Ahad ini. Golongan profesional yang berusaha untuk meluluskan usul menerima pertukaran Menteri Besar Selangor masih ditentang sengit oleh puak ulama Unity Government (UG) PAS.


Rajuk puak ulama lebih teruk setelah dua Adun PAS Selangor Saari Sungip dan Hasnul Baharuddin 'melangkah walak' menyokong Dr Wan Azizah sebagai MB baru. Kewalakan terhadap ulama dicabar oleh dua Adun berkenaan.

 

Penasihat punah ranah

Berpalingnya Saari dan Hasnul Baharuddin akan memberi lebih keberanian kepada golongan profesional PAS untuk mengemukakan usul menarik kembali sokongan kepada Khalid di Selangor. Inilah yang sedang diuruskan oleh para penasihat Hadi. Iaitu, bagaimanakah caranya untuk Hadi dan kelompok UG kekal menang dalam mesyuarat AJK PAS Pusat.

Orang yang memberitahu Hadi kononnya calon dari PKR pengedar pil kuda menjelang PRU lalu adalah orang yang sama menasihatkan Hadi menyokong Khalid. Kalau di Terengganu, Hadi disaman malu oleh calon PKR itu beberapa juta ringgit, dalam hal ini, Hadi pasti akan membuat PAS berpecah selepas 17 Ogos nanti.

Golongan profesional PAS dilapor tidak sabar dengan cara Hadi mentadbir parti itu dan menekan pihak lain mendengar keputusannya. Sedangkan pemahaman politik Hadi hanyalah daripada penasihat yang diragukan tahap mentalitinya, mempunyai kepentingan dengan Khalid dan berniat untuk merapatkan PAS bersama Umno demi ketuanan Melayu.

Tentangan terbuka

Pertemuan dengan Anwar Ibrahim pada 11 Ogos lalu di sebuah hotel di Kuala Ibai sebaik sahaja Umno mengumumkan sokongan tanpa syarat kepada Khalid sepatutnya diguna Hadi bagi menjernihkan keadaan. Sebaliknya, Hadi mendominasi pertemuan itu menghentam Anwar kononnya Ketua Umum PKR itu penyebab huru-hara politik di Malaysia, tidak menyokong pencalonan Tengku Razaleigh sebagai PM menyebabkan PR kalah dalam PRU lalu serta beberapa lagi hujah yang tidak relevan dengan krisis kepimpinan Selangor.

Oleh itu, bagi profesional PAS, tidak ada pilihan lain selain menentang Hadi secara terbuka dalam mesyuarat AJK PAS pusat. Teori 22 AJK pro PR dan 14 AJK pro Hadi tidak terpakai sekiranya beberapa ulama mengeluarkan fatwa menyokong Khalid menjelang 17 Ogos ini.

Sebaliknya, perdebatan terbuka lebih penting untuk mengetahui kesahihan sokongan Hadi terhadap Khalid. Puak profesional perlu berdebat secara agreasif dan memaksa Hadi mengeluarkan semua bukti Khalid benar-benar sempurna dan tiada cacat celanya untuk disokong.

Keputusan menyokong Khalid dan bekerjasama dengan Umno bukanlah kecil. Impaknya sangat dahsyat kepada PAS. Undi Cina dan India akan hilang. Undi Melayu terbelah dua. Akhirnya PAS hanya akan mampu berkuasa di Kelantan dan Terengganu sahaja. Itu pun sekiranya bernasib baik.

PAS lemah di Kelantan pada pilihan raya umum 1995, hanya tiga kerusi membentengi kerajaan majoriti mudah PAS daripada ditelan Umno setelah Semangat 46 meningalkannya. PAS juga hanya tinggal satu kerusi majoriti pada pilihan raya 2004 selepas DAP meninggalkan Barisan Alternatif dan rakyat Kelantan melihat gabungan itu tiada masa depan.

Cuma faktor penyelamat PAS pada PRU 1999 kerana Dr Mahathir memecat Anwar. Sokongan pengundi reformasi menyebabkan PAS menang besar di Kelantan. Pada PRU 2008, Anwar keluar penjara dan mengetuai kempen pembangkang.

Kini, dengan gagahnya ulama PAS ingin memisahkan diri daripada Anwar. Adakah mereka faham politik moden? Rakyat di Pantai Barat Semenanjung kecewa dengan telatah PAS bekerjasama dengan Umno memerintah Selangor mulai 11 Ogos lalu.

Politik moden mensyaratkan kerajaan yang dilantik dipandu oleh rakyat. Sentiasa berinteraksi dengan rakyat dan tidak memutuskan sesuatu yang merugikan rakyat. Semua itu dilanggar Khalid sehingga PKR tiada pilihan selain menggantikan beliau.

Sebaliknya PAS menggunakan ijtihad politik kurun ke-3 masehi, iaitu rakyat yang melantik pemimpin wajib menerima apa sahaja keputusan pemimpin itu. Praktik politik yang amat jauh menyimpang dalam amalan demokrasi sebagaimana di Eropah, Jepun atau Korea Selatan.

Sultan tiada pilihan

Tentu sekali pengundi di pantai barat tidak akan mengundi PAS dengan corak politik lama itu sekiranya PAS bertanding sendirian. Malah jika bertanding dengan PR sekalipun maka kerusi PAS dijangka berkurangan jika tidak dibantu oleh penerangan PKR dan DAP.

Oleh itu golongan profesional yang merupakan 65 peratus daripada AJK PAS pusat amat perlu membuat keputusan penting pada 17 Ogos nanti. Iaitu menarik kembali sokongan PAS kepada Khalid. Tanpa PAS dengan hanya 12 Adun Umno amat mustahil Sultan Selangor membenarkan berjalannya minority government.

Pilihan sultan menjadi terhad kepada sama ada membubarkan Dun atau menerima Menteri Besar baharu yang dicadangkan oleh PR. Dan perkara itulah yang amat ditakuti oleh puak UG dalam PAS. Mereka akan kehilangan sabahat di 'seberang sana' dan sekali lagi gagal sejak PRU 2008, kerjasama PAS - Umno 2010 dan pujukan Umno 2012.


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


MUKA MB SELANGOR BARU

Posted: 15 Aug 2014 07:36 PM PDT


INGAT
AKU BAKAL
 MB SELANGOR

amaran untuk
mat ezamINI PENYOKONG KAMI

Jangan babit Umno dalam krisis 

MB Selangor, kata Noh Omar‎ -

Badan Perhubungan Umno Selangor hari ini menolak dakwaan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (exco) PAS Sallehen Mukhyi yang mendakwa parti Melayu itu mahukan RM3.2 bilion dana negeri melalui lantikan sebagai exco kerajaan negeri.

Pengerusinya Datuk  Noh Omar berkata Umno tidak harus dilibatkan dalam kemelut penyingkiran Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kerana isu itu melibatkan Pakatan Rakyat (PR).

"Masa bila Umno hendak jadi exco? Siapa yang cakap? Apa kena mengena masalah PR dengan Umno? Kami hanya nak undang."

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/jangan-babit-umno-dalam-krisis-mb-selangor-kata-noh-omar#sthash.uTxtzMCp.dpuf----------

INI JAWAPAN HUSAM MUSA

Posted: 15 Aug 2014 07:00 PM PDT
TAN SRI KHALID IBRAHIM 

CUKUPLAH 

MEMPERALATKAN PAS

Saya memerhatikan pergolakan Selangor sambil mendisiplinkan diri dengan membisu sekian lama. Diharapkan ia tidak menambahkan kekeruhan sedia ada sekalipun sekian ramai awak-awak telah mengharu birukan lagi keadaan dengan komen-komen yang sesetengahnya tidak bertanggung jawab, bahkan mencederakan nama baik PAS. 

Tikus lebih mudah merosakkan labu kerana menghancurkan lebih mudah dari membina.

Namun begitu, Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai seorang insan gentleman dan berakhlak mulia  mesti tahu batas beliau boleh menumpang PAS. Beliau boleh mendapatkan simpati, perlindungan sementara dan sokongan PAS dalam lingkungan semangat Pakatan Rakyat. Presiden PAS telah menghulurkan ranting zaitun untuk beliau. Episod itu telah berlalu.

Perkembangan lain telah berlaku selepas episod itu. Di mana PAS tidak wajar timbul tenggelam bersekali Tan Sri Khalid dan menggorbankan prinsipnya yang lebih besar, nama baiknya, akhlak politik yang dipegangnya dan amanah atas nama Pakatan rakyat yang ia perolehi dari rakyat Selangor.

Tan Sri telah dipecat sebagai ahli PKR. Oleh kerana beliau belum diterima menjadi ahli mana-mana parti gabungan Pakatan Rakyat, ia bukan mewakili PR lagi.

Tan Sri sedar sepenuhnya hal ini?

Kerajaan Selangor adalah kerajaan Pakatan Rakyat. Bukan kerajaan Tan Sri  Khalid Ibrahim. 

Bagaimana seorang ADUN bukan anggota PR boleh terus menjadi MB Pakatan Rakyat?

Tan Sri  memecat exconya dari PKR dan DAP. Juga mengambil pelbagai langkah politik lain lagi yang ikut memalitkan PAS tetapi PAS tidak pernah tahu mengenainya.
Tindakan ini boleh memecah belahkan Pakatan kerana seakan menunjukkan PAS terus mendokong MB yang sudah hilang legitimasi.

Ia merosakkan PAS dan Tan Sri tidak berhak berbuat demikian kepada PAS.

Untuk memecat Exco dari PKR dan DAP dan mengekalkan PAS, ia mesti dibincangkan lebih dahulu dengan PAS (Jawatankuasa PAS Pusat) dan mendapat persetujuan gabungan yang lain.

Setahu saya, PAS Pusat tidak pernah bermesyuarat dalam tempoh ini untuk memutuskan kedudukan itu.

Saya selaku salah seorang Naib Presiden tidak pernah dimaklumkan oleh mana-mana pihak tentang hal ini. Setahu saya, PAS Pusat juga tidak pernah memberikan mandat kepada sesiapa untuk memutuskan perkara ini. 

Dengan ini, Tan Sri  telah melibatkan PAS untuk survival Tan Sri sebagai MB dengan cara yang menjejaskan nama baik PAS di mata rakyat Selangor. Ini sangat  tidak wajar.

Bagaimana Tan Sri  boleh kekal sebagai MB dengan tidak melepaskan jawatan secara bermaruah pada hari sama Tan Sri  dipecat sebagai ahli PKR? Sultan menitahkan untuk Tan Sri kekal adalah kebijaksanaan baginda tetapi Tan Sri mempunyai pilihan untuk menolak perkenan itu atas pilihan Tan Sri  sendiri.

Apa lagi bertindak seakan Tan Sri  masih berkuasa penuh pada hal asas legitimasi Tan Sri  sudah runtuh. Untuk kekal sebagai MB, Tan Sri tidak boleh mencaturkan 15 ADUN PAS untuk menggenapkan cukup bilang bagi pembentukan kerajaan Selangor PAS + UMNO + TSKI + lompat parti DAP/PKR.

Itu sangat tidak bermoral. Itu meniru gaya UMNO di Perak. Perbuatan tersebut amat terkutuk dan ditolak oleh amalan demokrasi yang mulia. Memasukkan perkongsian kuasa PAS dan UMNO melanggar banyak prinsip yang dipegang oleh PAS selama ini.
UMNO adalah lawan PAS dan tidak ada mana-mana kuasa dalam PAS boleh mengizinkan PAS berkongsi kuasa dengan UMNO tanpa melalui kelulusan Muktamar Agung PAS.

Ia tidak mungkin dilakukan dalam jangka masa Tan Sri membilang jumlah ADUN untuk mengekalkan Tan Sri sebagai MB sekarang. Tan Sri sudah tidak mempunyai cukup bilang sekarang.

Jika itu dilakukan oleh PAS, bermakna PAS menerima hubungan 'sodomy'. 15 ADUN PAS dipilih oleh rakyat Selangor atas tiket kerja sama Pakatan Rakyat. UMNO ditolak oleh majoriti rakyat Selangor kecuali di 13 dun. Kedudukan UMNO adalah sebagai pembangkang dan PAS adalah sebahagian dari Kerajaan Selangor.

Membawa UMNO dari pembangkang dan duduk sebagai kerajaan bersama PAS dengan menolak dua lagi parti gabungan yang telah dipilih secara sah oleh rakyat adalah perbuatan terkutuk yang tidak dizinkan oleh Islam.

Islam tidak mengizinkan pengkhianatan. Islam tidak mengizinkan pecah amanah. Dalam hal ini, amanah majoriti pengundi Selangor memilih Pakatan sebagai kerajaan dan menolak UMNO.

Tan Sri sebagai tokoh korporat yang biasa dengan angka tentu tahu, sekalipun 15 ADUN PAS  campur 12 ADUN UMNO dan turut campur Tan Sri, ia hanya berjumlah 28 ADUN dari 56 jumlah ADUN.

50:50. Ia tidak membolehkan Tan Sri mendapat simple majority dari awal, sekalipun jika PAS dan UMNO sanggup bersekongkol untuk mendaulatkan seorang insan bernama Khalid Ibrahim lebih dari segala-galanya.

Sementalah PAS  dan UMNO kedua-duanya, secara pendirian parti yang rasmi, tidak pernah memberikan persetujuan itu sehingga hari ini. Hari Jumaat yang mulia - 15 Ogos 2014 - hari ini.

Jika Tan Sri mengharapkan YB Rodziah dan YB Teng yang disebut-sebut kononnya akan bersama Tan Sri sehingga Tan Sri melewatkan pemecatan YB Rodziah berbanding yang lain, namun mereka telah mengambil pendirian insan bermaruah dan pendekar terbilang kerana kekal bersama parti masing-masing.

Syabas! Saya amat bangga dengan mereka dan ia telah memberikan hiburan bagi hati yang gundah di tengah kecenderungan menggunakan 'jual beli kuda taruhan'.

Kentalnya YB Rodziah menolak tawaran kekal dalam Exco sekalipun berkereta besar dan bergaji lumayan adalah  satu tamparan yang patut menyedarkan Tan Sri pada saat itu juga.

Legitimasi Tan Sri sebagai MB sudah berakhir. 

Harapan mendapatkan sekurang-kurangnya seorang ADUN untuk mendapatkan simple majority sudah tertutup. Apa lagi bila dua ADUN PAS mengambil langkah bersendiri mereka menolak Tan Sri sebagai MB secara terbuka.

Sekalipun jika jarum jam boleh berpatah ke belakang, saya akan menasihatkan mereka untuk terlebih dahulu mendapat restu parti. Itu yang terbaik.

Tetapi  tindakan mereka telah meletakkan usaha pihak mana jua untuk mewujudkan sebuah kerajaan gabungan PAS+UMNO+TSKI+lompat gagal dan mustahil.

Tan Sri  tahu ini. 

Lantas, apa lagi yang ditunggu?

Tidakkah mulia untuk Tan Sri bermaruah melepaskan jawatan MB?

Atau Tan Sri  kini berfikir untuk membubarkan DUN?

Bukankah tindakan itu akan menyusahkan Tuanku Sultan Selangor?

Kenapa tidak pada tarikh Tan Sri mengadap Sultan Selangor baru ini Tan Sri mencadangkan DUN di bubarkan?

Jika kerana Tan Sri  gagal mendapatkan cukup bilang Sultan Selangor mengambil langkah membubarkan DUN, ia pada hemat saya, akan mencemarkan istitusi diraja.

Model Perak di mana tokoh yang mendapat sokongan majoriti dilantik tanpa  pembubaran DUN dan tanpa sidang DUN hendaklah menjadi cermin. 

PAS telah mengalami pengalaman yang pahit bila MB Kelantan yang dilantik atas tiket PAS dan hendak ditukar oleh PAS, antara lain bukan kerana kesalahan jenayah rasuah tetapi semata-mata kerana gagal mengikut semangat dan arahan parti, telah mencetuskan krisis disebabkan  UMNO melanggar konvensyen urusan parti lain tidak boleh dicampuri oleh parti gabungan yang lain.

Malangnya UMNO melanggar konvensyen itu. Lama PAS mengutuk tindakan jahat UMNO. Dari dulu hingga kini. Ia tercatat dalam dokumen rasmi PAS, ucapan pemimpinnya dan tesis para mahasiswa.

Oleh itu, TAN SRI harus tidak mengheret PAS dalam krisis TAN SRI. Parti TAN SRI berhak menukar TAN SRI dengan calon lain.

PAS boleh memberikan pandangan tetapi harus akur prerogative itu adalah hak PKR.

Itulah yang berlaku di Kedah semasa ada pandangan YAB Ustaz Azizan wajar ditukar sebagai MB.

PKR tidak menjamah urusan itu.

Jika Tan Sri berterusan mengheret PAS, seakan TAN SRI mahu PAS dilihat melanggar konvensyen yang ia telah junjung sejak ia kehilangan kuasa di Kelantan 1978. 

Jika budi PAS yang telah menunjukkan setia kawan bersama TAN SRI dihargai, janganlah PAS diseret lebih jauh.

Meletakkan jawatan adalah langkah terhormat. Ia bukan akhir sebuah karier politik.

Namun, bertindak secara tidak bermaruah itulah sebenarnya akhir sebuah karier politik. Dan hitamnya rekod kehidupan.

Pada hari Jumaat yang berkat ini, kita memohon panduan Allah swt.


Husam Musa
Naib Presiden PAS
15 Ogos 2014.


-----------

APA DIA LANGKAH KAJANG

Posted: 15 Aug 2014 07:09 AM PDTSIAPA JANTAN INI


Langkah kajang 

dimulakan DAP, PAS
Pemimpin aliran keras PAS mencaci PKR kononnya ingin menghuru-harakan negara dengan strategi Langkah Kajang. Namun menurut Pengerusi DAP Selangor Tony Pua dalam ceramahnya di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor baru-baru ini, usaha paling awal memberi kata dua kepada MB Khalid bukanlah dilakukan oleh PKR, sebaliknya DAP dan PAS. Menyedari PKR tidak bersetuju pada awalnya melantik semula Khalid Ibrahim sebagai MB sejurus selesai PRU 13 lalu, maka PAS dan DAP mengambil tanggungjawab bagi memastikan pentadbiran Khalid pada penggal kedua tidak mengulangi perangai angkuh beliau pada penggal pertama. PKR tidak bertanggungjawab sepenuhnya di atas sifat buruk Khalid kerana PAS dan DAP yang mengeluarkan surat sokongan kepada sultan Selangor terlebih dahulu sehingga memaksa PKR mempersetujui nama Khalid sebagai MB. Dalam pertemua kedua-dua parti itu, menurut Tony, Khalid berjanji pada tahun pertama pemerintahannya beliau akan berubah dan bekerja secara berpasukan; bukan lagi secara bersendirian dibantu oleh dua orang wanita Faekah dan Arfah seperti amalan dalam penggal pertama. Kedua-dua parti berpuas hati dengan janji Khalid. Oleh itu, apabila Khalid mengulangi perangani buruknya dalam beberapa isu maka PAS Selangor membuat aduan 67 perkara kepada PAS pusat. Jadi, penjelasan Khalid kononnya parti memaksa beliau meletak jawatan adalah bohong. Situasi Khalid sama seperti bekas MB Terengganu Ahmad Said yang hanya diberi muka oleh Umno untuk memerintah Terengganu untuk satu tahun sebelum digantikan. Dan Mat Said digantikan pada pertengahan tahun 2014. Umno tidak sewajarnya mengambil kesempatan dalam krisis di Selangor dengan menyokong Khalid kerana Pakatan Rakyat tidak berbuat demikian ketika krisis penukaran MB Terengganu. Sokongan Umno dalam krisis penukaran MB Selangor ini jelas mmpunyai matlamat yang lebih besar dan telah dirancang sejak sekian lama. Oleh itu, pemimpin PAS janganlah menipu diri sendiri kononnya mereka dibuli oleh Anwar Ibrahim dan PKR. PKR terbukti melaksakan apa yang telah dimulakan oleh PAS dan DAP. Langkah Kajang untuk menggantikan MB secara tertib didahului kata dua PAS dan DAP.


---------

RAMAI BERTANYA KEMANA MENGHILANG?

Posted: 15 Aug 2014 06:00 AM PDT

MANA 

MAT MONGOL 

MENGHILANG

tidak kelihatan
hilang salepas ke ukraine
di paris?
di london?
di laut mediterranean

atau
sedang buat deal
dengan mafia russia
untuk bantu besan 
yang ada kes bunuh


KAH KAH KAH

------

SEBAB SEBENAR WAN AZIZAH DITOLAK

Posted: 14 Aug 2014 10:43 PM PDT

'Kami tolak Azizah, tapi bukan sebab wanita'


Setiausaha Agung PAS  Mustafa Ali berkata, pihaknya telah menyatakan sebab kepada PKR mengapa parti itu menolak  Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar Selangor.

Bagaimanapun, Mustafa berkata, sebab mengapa Wan Azizah ditolak tidak boleh didedahkan kepada umum buat masa ini.

Ketika ditanya sama ada Wan Azizah ditolak kerana beliau seorang wanita, Mustafa berkata: "Tidak".

"Tidak, tidak, bukan kerana gender.  Bukan gender. Kami bukan sexis."


"Kami tolak  Wan Azizah kerana seluar dalam dia sempit. Kami bersetuju dengan  sesiapa sahaja yang memakai seluar dalam sais 75. "

" Ini soal akidah seluar dalam. Kita tidak boleh pandang ringan hal ini":--------

BERGANTUNG PADA APA

Posted: 14 Aug 2014 10:29 PM PDT
Hadi mungkin punca Pakatan dan PAS berpecah, kata Edge Review

Penghalang paling besar kepada agenda penting Pakatan Rakyat (PR) di Selangor ialah Abdul Hadi Awang – ulama yang tinggi semangat juangnya tetapi tidak begitu meyakinkan di peringkat negara, lapor The Edge Review hari ini.

Tambahan pula, menurut laporan itu, makin ramai takut kedudukan Hadi sebagai 'rakan yang tidak membina" dalam gabungan Pakatan boleh menyebabkan perpecahan di dalam partinya sendiri, PAS.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/hadi-mungkin-punca-pakatan-dan-pas-berpecah-kata-edge-review#sthash.FpPPVz06.dpuf

KAH KAH KAH
woit
pecah atau tak pecah pakatan rakyat
bergatung pada...?

woit
cakap lah..
bergantung pada apa?
kah kah kah

bergantung pada harga ayam ke?
kah kah kah

Image result for wahid enduttidak bergantung pada ayamkalau tak ayam
bergantung pada apa?

bergantung pada  apa
yang  hadi mimpi
kah kah kah

tak caya tanya pada
wahid endut

KAH KAH KAH

--------

HANTU ALTANTUYA DATANG LAGI

Posted: 14 Aug 2014 06:28 PM PDTKAH KAH KAH

kain rentang yang amat
ditakuti mat mongol 
sama macam takut
drengan nama
altantuya

KAH KAH KAH
kah kah kah
kah

-----------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT