Nuffnang

Pengikut

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


SIAPA BOSS KELING ITU

Posted: 14 Jun 2014 07:15 PM PDT

TWITTERSIAP BOSS

KELING ITU

KAH KAH KAH

---------------

BERITA SEDIH PAGI INI

Posted: 14 Jun 2014 06:20 PM PDT
HASAN MALEK
DAPAT CIUM BAU
KARIPAP ROSMAH MANSOR
SYUKUUUR
itu pun jadilahaaaa
kah kah kah

REDHA - APA NAK BUAT
kah kah kah..woit TT..kawan lama tukar tiub dari kuala pilah, menteri ayam hasan malek bakal digugurkan..kah kah..hasan malek redha jika dia disingkirkan dari jawatan menteri..ini berita sediah TT...kah kah kah http://www.suara.tv/?p=13674 on NAJIB TIPU MELAYU LAGI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 6/14/14---------

SIAPA BOSS KELING INI?

Posted: 14 Jun 2014 06:00 AM PDTANATARA 
DUA MALAON INI
siapa agaknya
boss keling ini

KOMENTAR

siap boss kling ini
yang bagi duit rasuah
pada malik husin | June 12, 2014
Dr Xavier Jeyakumar
Menerusi laporan tersebut, saya dapati ia berniat jahat, fitnah dan tidak benar sama sekali More ›
KAH KAH KAH

woit

sudah berapa jam

auta keling ini?

kling kling kling

kah kah kah

---------------

JEMPUTAN FORUM

Posted: 14 Jun 2014 01:30 AM PDT
PEMIMPIN REVOLUSI 
MALAYA MERDEKA
Memperingati 
Perjuangan Anti British Ulang 
Tahun Ke-66

'Meninjau Semula 
Semangat Kemerdekaan 
dan Pembinaan Nasion'

Perjuangan Anti Penjajahan British adalah satu perjuangan rakyat pelbagai kaum menuntut kemerdekaanMalaya sepenuhnya, ia tercetus selepas Perang Dunia kedua ketika pergerakan nasionalisme menuju ke pembentukan nasion menjadi trend sedunia.
                                         
Perjuangan Anti British bermula pada 20hb Jun 1948. Pada hari tersebut pihak British menjalankan serangan malam ke subuh di seluruh negara dan menangkap lebih daripada 600 orang, lebih dari 300 parti progresif, kesatuan sekerja dan badan lain ditutup. Dua hari sebelum operasi tersebut, British mengharamkan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM). Parti Komunis Malaya terpaksa kembali ke perjuangan bersenjata, ramai anggota gerakan kiri pun mamasuki hutan dan menyertai perang gerila komunis.

Perjuangan Anti British telah meninggalkan kesan besar ke atas politik dan ekonomi Malaya. Kerajaan British meluluskan undang-undang darurat untuk memburu dan menahan komunis dan pemimpin gerakan kiri. Dalam masa 12 tahun darurat, 11035 orang terbunuh, 34000 dipenjarakan tanpa bicara, seramai satu juta orang ditempatkan semula di kampung baru.

Di samping memerangi komunis dan disiden, British mengemukakan perjanjian Persekutan Tanah Melayu dan memelihara parti politik perkauman UMNO, MCA dan MIC sebagai perikatan politik yang akan mengambil alih kuasa selepas ketinggalan British. Ini adalah untuk menjaga kepentingan ekonomi British di Malaya. Ekspot Malaya mendatangkan ringgit Amerika paling banyak untuk British, perdagangan Malaya pada tahun 1938 melebih kesemua 17 tanah jajahan British di Afrika dan lebih dari separuh dari perdagangan di India.

Pendek kata, perjuangan anti British dan pelaksanaan strategi British telah mengubah landskap politik Malaysia secara mendadak, kesannya tinggal sehingga hari ini. Apakah inspirasi dan pengalaman sejarah diberi oleh perjuangan tersebut? Adakah generasi baru telah mewujudkan satu nasion impian yang bebas, demokratik dan adil serta satu sistem ekonomi yang tidak mengeksplotasikan rakyat?

BETEDUH 
DI BAWAH SANG SAKA
 

Tarikh : 19hb Jun 2014, Khamis
Masa   : 8:00 pm
Tempat : Dewan Perhimpunan Cina KL & Selangor

Ahli Panel :     

Cikgu Ishak Surin, Pejuang Kiri tahun 50-60an

Ah Chuan, Bekas Pengerusi Persatuan Persahabatan Abad Ke-21


Hishamuddin Rais, Aktivis Sosial


Chegubard, Pengasas Solidariti Anak Muda Malaysia

RADIO BANGSAR
akan membuat liputan
untuk warga dimana sahaja berada


Anjuran Bersama : 

SIRD, Angkatan Pembebasan Bangsa Malaysia, Pemuda KLSCAH, Solidariti Anak Muda Malaysia, Jaringan Rakyat Tertindas, Kelab Bangsar Utama, Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 Malaysia

Hubungi : 03-79-57-83-42 / 43
------------

BERITA BAIK DARI AL-KITAB

Posted: 14 Jun 2014 12:30 AM PDT

KOMENTAR

ini adalah tanda
malaysia menuju
daulah gagal

untuk menjadi
kes bakul

ketua polis
tak ikut mahkamah
lembaga krokkrak
tak peduli peguam negara

memang berita buruk
tapi  ini juga masa yang baik
kerana daulah lemahKAH KAH KAH

woit

majlis krokrak

pun tak ambil pot

pada peguam 

negara

KAH KAH KAH


----------

NAJIB BETUL BETUL SUWEY

Posted: 13 Jun 2014 10:08 PM PDT
KOMENTAR
tukar tiub menyokong 
najib saman malaysiakini
kerana  memang dirancang
satu saman untuk najib

kalau najib berani saman malaysiakini
maka keluarga bala juga berani saman

sudah tak dapat lari
sudah kena checkmate

najib boleh lupakan perangkap
tapi perangkap tak akan
lupakan najib

NOTA
kes di paris masih berjalan
kita pastikan najib
akan menjadi lembik dan goyah

manakal dirumah
ajen kita rosmah mansor
bersama bomoh india
sedang giat menbjalankan tugas
kah kah kah
Keluarga PI Bala saman Najib, lain-lain kerana terpaksa hidup dalam buangan di India


Najib Razak dan lapan lagi tidak boleh melarikan diri dari bayangan warga Mongolia Altantuya Shaariibuu, apabila balu dan keluarga mendiang P. Balasubramaniam mengemukakan saman sivil kerana terpaksa hidup dalam buangan di India yang menurut mereka memakan belanja RM840,000.
Bala, penyiasat persendirian yang menjadi saksi dalam kes pembunuhan Altantuya, meninggalkan Malaysia secara tergesa-gesa selepas menandatangani akuan bersumpah (SD) pada 2008 untuk menafikan penglibatan Najib dalam kes tersebut.
The Malaysian Insider sudah melihat saman difailkan minggu ini di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur oleh balu Balasubramaniam, A. Santamil Selvi dan anak-anaknya terhadap sembilan orang.

baca dsini:
http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/keluarga-pi-bala-saman-najib-lain-lain-kerana-terpaksa-hidup-dalam-buangan

INI ANAK RAZAK
atau
CUCU RAZAK


KAH KAH KAH


woit


najib masuk 

perangkap

najib saman

malaysiakini

bala saman

najib razak

KAH KAH KAH

--------

PEROGOL AMAH TIPU LAGI

Posted: 13 Jun 2014 08:38 PM PDT


KOMENTAR
tolong jangan tipu
tolong jangan bodohkan melayu
tolong jangan bodohkan orang islam

mustahil akan berlaku
penyatuan ummah ini 

mustahilX10000000000 juta mustahil

bangsa arab yang bahasa satu
quran dalam bahasa arab
lagi tak bersatu

ini semua angan angan

beritahu melayu
apabila nabi mati
mayat hanya boleh dikebumikan
sesudah 3 hari kemudian
ummah awal wal lagi dah
berebut ghanimah
dah  mula bergaduh

tak kan tidak baca sejarah
4 khalifah sesudah nabi
semua mati dibunih

bersatu ummah apa?

NOTA
sebelum cakap hal ummah bersatu
sila jangan rogol amah
kah kah kah

Ahli Alumni UIAM duta kecil penyatuan ummah peringkat global

KUALA LUMPUR 13 Jun - Kesemua ahli Alumni Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) boleh bertindak sebagai duta kecil penyatuan ummah di peringkat global.

Rais Yatim berkata, perkara itu mampu direalisasikan memandangkan universiti antarabangsa itu telah melahirkan 65,000 pelajar daripada lebih 100 negara sejak 30 tahun penubuhannya.KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... GLOBAL APA?.... kah kah kah..

kah kah kah..KALAU BERANI PERGI KE INDON... kah kah

kah kah kah..ADA WARAN KES ROGOL... kah kah kah
--------

DIALOG RAKYAT

0
sumber :-

DIALOG RAKYAT


Kes dalam buangan, keluarga PI Bala saman Najib, Rosmah

Posted: 14 Jun 2014 04:31 AM PDT

MALAYSIAKINI 


Keluarga mendiang P Balasubramaniam menyaman sembilan individu termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya Rosmah Mansor untuk memohon ganti rugi, kerana dipaksa berada dalam buangan di India selama hampir lima tahun.

Tindakan tersebut diambil selepas penemuan "bukti baru", kata peguam keluarga mendiang, Americk Sidhu dalam satu kenyataan medianya hari ini.

Menurutnya, tuntutan itu difailkan susulan terdapat bukti baru yang mengaitkan urutan peristiwa yang berlaku pada malam 3 Julai dan pagi 4 Julai 2008 dan yang mengaitkan kesemua defendan yang didakwa memainkan peranan penting dalam melakukan salahlaku terhadap plaintif dan mendiang.

Antara defenden yang dinamakan dalam tindakan saman itu termasuk adik Najib, Nazim Razak, peguam Tan Sri Cecil Abraham dan ahli perniagan Deepak Jaikishan.

Writ saman dan kenyataan tuntutan telah difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 11 jun lalu. Plaintif dalam tuntutan itu ialah isteri Bala, AS Selvi dan tiga anaknya.

Isu penjagaan anak: Rohani bidas IGP

Posted: 14 Jun 2014 04:30 AM PDT

MALAYSIAKINI


 


Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim membidas cadangan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar untuk menempatkan kanak-kanak yang berdepan pertikaian hak penjagaan supaya ditempatkan di pusat penjagaan.

Beliau menegaskan semua pihak perlu mematuhi keputusan terbaru yang ditetapkan Mahkamah Rayuan dengan merujuk kepada kes pertikaian hak penjagaan anak bagi pasangan S Deepa dan Izwan Abdullah.

"Kes ini dah dipulangkan balik ke mahkamah. Ketua polis negara pun dah tak ada kena mengena dah. Kes ini berbalik kepada mahkamah.

"Ia tertakluk kepada keputusan yang paling baru," katanya dalam sidang media selepas merasmikan sambutan Hari Bapa peringkat Kebangsaan di Midvalley, di ibu negara hari ini.

Rohani menjawab soalan pemberita mengenai pendirian Khalid bahawa polis akan menempatkan anak dalam kes hak penjagaan membabitkan mahkamah syariah dan sivil, di pusat penjagaan sebagai jalan tengah.

Bulan lalu Mahkamah Rayuan menolak permohonan N Viran atau Izwan Abdullah, untuk menangguhkan keputusan Mahkamah Tinggi Seremban yang memberi hak penjagaan dua anaknya kepada ibu mereka S Deepa yang beragama Hindu.

Mengulas lanjut, Rohani berkata kedua-dua anak mereka itu mesti diletakkan bawah jagaan ibu bapa mereka sehingga Mahkamah Persekutuan membuat keputusan yang wajar mengenai kes itu.

Patuh keputusan mahkamah

"Kanak-kanak itu sekarang, seorang dengan ibu, seorang (lagi) dengan bapa. Jadi biar mereka tinggal sehingga Mahkamah Persekutuan buat keputusan.

"Saya harap setelah mahkamah buat keputusan sekali lagi, ikutlah. Itulah saranan kami," katanya sambil mengulangi pendirian bahawa institusi penjagaan kanak-kanak sebagai tempat terakhir bagi kanak-kanak itu.

Malah, katanya, kementerian pula sedia menawarkan perkhidmatan kaunseling kepada kanak-kanak dan ibu bapa yang terlibat.

"Peranan kami pulak kalau dihantar ke institusi jagaan kanak-kanak, bagi kami, ini adalah tempat terakhir.

"Kami nak anak ini bersama ibu dan ayah mereka. Tetapi apa yang kami boleh tawarkan, kami buat kaunseling untuk kanak-kanak dan ibu bapa.

"Kami tunggu keputusan mahkamah tapi jika memerlukan anak itu berada di pusat jagaan (kementerian akur). Sekarang kita tunggu keputusan dan berharap kes ini segera (diselesaikan)," katanya.

Kes penjagaan anak: IGP tidak layak pikul tugas

Posted: 14 Jun 2014 04:25 AM PDT

MALAYSIAKINI


Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata keengganan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar untuk melaksanakan perintah mahkamah berkaitan kes hak penjagaan anak bagi ibu bapa berlainan agama, menunjukkan beliau tidak layak untuk menjawat jawatan itu.

"Keengganan Ketua Polis Negara untuk mematuhi perintah mahkamah sivil jelas melanggar kewajipan berkanun yang telah mendedahkan Khalid Abu Bakar tidak layak sepenuhnya bagi apa-apa kedudukan yang tinggi lagi penting," kata Lim dalam sidang medianya hari ini.

Lim berkata Khalid sudah lupa salah satu tugas polis bawah Seksyen 20 Akta Polis 1967, iaitu untuk melaksanakan sebarang perintah saman, sepina, waran, dan undang-undang lain yang dikeluarkan oleh mahkamah.

Beliau turut membidas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung kontroversi hangat yang sedang diperkatakan, dengan mengatakan bahawa kes itu perlu merujuk Mahkamah Persekutuan untuk diselesaikan.

TLDM sah anggota ditahan bantu kes militan

Posted: 14 Jun 2014 04:23 AM PDT

BERNAMA


KUALA LUMPUR: Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) mengesahkan seorang anggotanya yang berpangkat Laskar Kanan ditahan polis di Sandakan, Sabah semalam selepas disyaki terbabit dalam kegiatan militan.
  
TLDM dalam satu kenyataan berkata anggota yang ditahan dalam operasi khas Bahagian Counter Terrorism, Cawangan Khas Bukit Aman itu kini masih dalam siasatan polis.
  
"Anggota yang ditahan di bawah Seksyen 4(1) Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas 2012) itu masih dalam siasatan polis dan kes akan dikendalikan pihak polis," kata kenyataan itu.

Sementara itu Panglima TLDM, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar berkata pihaknya akan mengambil tindakan selanjutnya selepas kes itu selesai disiasat pihak polis.

"Kita tidak mengetahuinya. Kita tidak memaafkan aktiviti sedemikian. Ini merupakan kes polis dan kita akan biarkan pihak polis menyiasat. Kita akan mengambil tindakan selepas siasatan mereka selesai," katanya kepada Bernama.  
  
Semalam, Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Mohd Bakri Mohd Zinin berkata seorang daripada tiga individu yang ditangkap merupakan anggota kanan sel militan yang disyaki telah menjalankan latihan ketenteraan di kem milik Kumpulan Abu Sayyaf di selatan Filipina sejak 22 April lalu.
  
Manakala dua lagi suspek termasuk seorang anggota TLDM yang bertugas di Sandakan ditahan kerana disyaki membantu anggota militan itu menyusup masuk ke Sandakan dan melindunginya. - Bernama

Lagi kilang mee guna logo halal tidak diiktiraf

Posted: 14 Jun 2014 04:19 AM PDT

BERNAMA


BUKIT MERTAJAM: Sebuah kilang mee sanggul di Kampung Sama Gagah, di sini didapati menggunakan logo halal tidak diiktiraf Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).
  
Pegawai Penguatkuasa Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) Daerah Seberang Perai Tengah (SPT) Md Nasir Mohamad berkata perkara itu terdedah selepas kilang itu diserbu pihaknya pada 5 petang semalam hasil maklumat awam dan risikan.
  
"Sebanyak 1,800 bungkus mi sanggul menggunakan logo halal tidak diiktiraf dirampas. Kita turut menyita 400 bungkus mee teow dan 352 bungkus mee suah mengunakan logo halal tidak diiktiraf serta 780 unit kotak kosong tertera logo halal tidak diiktiraf. Nilai rampasan semalam adalah sebanyak RM4,184.
      
"Berdasarkan siasatan kita, kilang berkenaan yang beroperasi sejak 15 tahun lepas pernah diserbu pada 2010 atas kesalahan sama dan pemiliknya menyalahi Akta Perihal Dagangan (Pengakuan dan  Penandaan Halal) 2011," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.
  
Katanya, pihaknya telah merekodkan keterangan pemilik kilang berkenaan  dan menjalankan siasatan menurut Seksyen Akta Perihal Dagangan 2011 kerana menyalahgunakan logo halal dan jika sabit kesalahan boleh didenda sehingga RM1 juta atau  penjara tidak lebih tiga tahun.

Sementara itu, pemilik kilang yang enggan namanya disiarkan berkata beliau akan memohon sijil halal daripada Jakim secepat mungkin.
  
Wanita itu mendakwa pernah ditipu dalam usaha mendapatkan sijil halal Jakim
dan kerugian lebih RM3,000.
  
Menurutnya hampir 95 peratus pekerja di kilangnya terdiri daripada wanita Islam.

Hudud: Beza antara Speaker Dun PR dengan BN

Posted: 14 Jun 2014 04:17 AM PDT

SELANGOR KINI


SHAH ALAM: Umno tidak ikhlas membincangkan pelaksanaan hukum hudud sebaliknya hanya berminat mempermainkan isu itu dengan menjadikan sebagai senjata politik.

Ini dapat dilihat apabila Speaker Umno dalam persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu sendiri menolak usul membahaskan isu hudud yang cuba dibawa Adun PAS kerana bimbang menimbulkan kemarahan parti komponen Barisan Nasional, MCA dan Parti Gerakan.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad berkata, Speaker Dewan Negeri Selangor, Hannah Yeoh yang merupakan Adun daripada DAP pula memutuskan untuk membenarkan isu hudud dibahaskan di persidangan DNS berbanding Umno di Terengganu.

"Umno bukan sahaja tidak mempunyai kesungguhan malah tidak pernah berniat untuk melihat undang-undang Islam dilaksanakan atau sekurang-kurangnya menaikkan taraf institusi Mahkamah Syariah di Malaysia.

"Mereka tidak membawakan usul hudud ini di negeri dikuasai mereka sebab isu hudud ini adalah senjata untuk melagakan PAS dan DAP," kata Khalid ketika dihubungi Selangor Kini di sini, hari ini.

Pada 15 April lalu, Speaker Dun Terengganu, Mohd Zubir Embong menolak usul yang dibawa oleh Adun Bukit Payong (PAS), Mohd Nor Hamzah di bawah peraturan mesyuarat Fasal 30 Peraturan-peraturan dan Perintah Tetap Dun.

Mohd Nor meminta persidangan ditangguh mengikut Fasal 30 Peraturan-peraturan Mesyuarat Dewan Undangan Negeri bagi membolehkan dewan merundingkan isu pelaksanaan Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud dan Qisas) Terengganu 1432H/ 2002M yang diluluskan oleh dewan itu pada 7 Julai 2002.

Mohd Nor berkata, tindakan menolak usul itu berikutan Umno Terengganu cuba melepaskan diri dan takut dengan tekanan daripada parti komponen Barisan Nasional (BN) terutama MCA dan MIC.

Dahulukan tuntutan syarak dalam berfesyen

Posted: 14 Jun 2014 04:15 AM PDT

BERNAMA 


KUALA LUMPUR: Wanita muslimah harus mendahulukan tuntutan syarak dalam aspek pemakaian bagi memastikan pakaian mereka mencerminkan keperibadian muslimah sebenar, demikian kata penceramah motivasi terkenal Prof Dr Muhaya Mohamad.
  
Menurut beliau, terdapat wanita muslimah yang sanggup berbelanja besar semata-mata untuk mengikuti trend fesyen terkini sehingga terlupa tujuan sebenar berhijab dan menutup aurat.
  
"Alangkah ruginya wang yang dibelanjakan, kalau niat adalah untuk kecantikan dan pandangan manusia dan bukannya kerana Allah, kerana hijab bukan sahaja di
luaran tetapi juga di dalam hati," katanya yang juga seorang pakar opthalmologi.
  
"Bercantik itu sederhana. Islam menggalakkan kesederhanaan dan sebaiknya kita pakai bukan untuk tampak anggun semata-mata tetapi untuk sopan dan menjaga aurat," katanya kepada Bernama selepas mengadakan sesi ceramah motivasi pada Pameran Hijab Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIHF) 2014 di sini.
  
Menurutnya, ada juga golongan wanita muslimah yang berhijab tetapi tidak menjaga aurat di tempat lain serta mengabaikan kewajipan lain seperti solat dan
puasa.
  
Dr Muhaya juga menasihati agar pengeluar fesyen muslimah memainkan peranan
penting dalam memastikan pakaian yang direka dan dijual menetapi ciri fesyen
seorang muslimah.
  
"Kalau boleh, buat fesyen kerana Allah. Kejarlah untung di akhirat daripada untung di dunia kerana orang yang mengejar akhirat pasti akan dapat dunia sekali," katanya.
  
KLIHF diadakan buat julung kali di Pusat Dagangan Dunia Putra bermula semalam hingga esok dengan penyertaan 250 gerai pameran fesyen muslimah termasuk 50 daripada kalangan usahawan antarabangsa.

ALHUSSEYN

0
sumber :-

ALHUSSEYN


Berserabut sungguh : Siapa yang berkuasa di Selangor sebenarnya?

Posted: 14 Jun 2014 08:58 AM PDT

Jelaskan mengapa tidak pulangkan Bible, kata Selangor kepada Mais 

Exco Hal Ehwal Agama Selangor, Sallehin Mukhyi memberitahu 
berkerajaan negeri tidak pasti mempunyai kuasa bagi bertindak 
terhadap Majlis Agama Islam Selangor untuk memulangkan
Bible kepada Pertubuhan Bible Malaysian.– Gambar fail 
The Malaysian Insider, 14 Jun, 2014. 

Kerajaan negeri Selangor meminta penjelasan Majlis Agama Islam Selangor (Mais) mengapa mengenepikan arahan Peguam Negara yang mahu kitab berkenaan dipulangkan kepada Pertubuhan Bible Malaysia (PBM).

 "Sejak Bible dirampas, kerajaan negeri mengikut prosedur dan menunggu keputusan Peguam Negara, malah Mais juga menunggu keputusan Peguam Negara sebelum bertindak.

 "Adakah sekarang Mais mahu mengikut ketetapan Peguam Negara atau tidak? Mereka perlu jelaskan," kata Sallehin Mukhyi, exco yang bertanggungjawab hal ehwal agama di Selangor.

 Mais hari ini berkata 321 Bible yang dirampas dari PBM di Damansara Kim pada Januari lalu tidak akan dipulangkan dan mahu tindakan diambil kepada PBM kerana mengedarkan Bible berbahasa Melayu dan Iban.

 Pengerusinya, Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa percaya ia merupakan kes mengikut enakmen agama bukan Islam.

 Kenyataan Adzib bertentangan dengan arahan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail pada Rabu yang mengarahkan kes tersebut ditutup dan arahan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang meminta kitab berkenaan dipulangkan kepada PBM.

 Sallehin berkata kerajaan negeri sejak awal lagi memutuskan akan patuh kepada keputusan Peguam Negara dan begitu juga diharapkan kepada Mais.

 "Namun ia tidak berlaku seperti dirancang. Disebabkan itu, saya perlu berbincang dengan Mais. 

 "Kerajaan negeri juga akan bermesyuarat bagi melihat sama ada kerajaan negeri atau exco mempunyai dalam hal ini. Jika tidak kami serahkan kepada Mais.," katanya.

 Beliau berkata kerajaan negeri sekarang tidak pasti sama ada mempunyai kuasa bagi bertindak terhadap Mais untuk memulangkan Bible kepada PBM.

 Katanya, perkara itu disebabkan Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Penyebaran kepada umat Islam) 1988 dikawal Mais.

 "Jika kami punyai kuasa, kami akan mengharmonikan situasi dan mengembalikan Bible kepada PBM," katanya.– 14 Jun, 2014. SUMBER

Hikmah berwudhu' cara Rasulullah

Posted: 14 Jun 2014 12:21 AM PDT


Sang Ustaz itu sudah banyak kali menjelaskan dan melakukan demontrasi tatacara berwuduk. Namun budak Abu ini masih tak boleh nak faham-faham mengambil air sembahyang dengan tatacara yang betul.

 "Perhatikan betul-betul ya Abu. Ustaz sudah tunjukan banyak kali tapi kamu masih tak faham-faham lagi!" saran sang ustaz menahan sabarnya.

 "Ingat ya, basuh atau menyapu anggota wuduk hanya 3 kali saja.Jangan berlebihan kerana itu adalah membazir," terrang ustaz itu lagi.

 Abu hanya mengangguk-anggukan kepalanya tanda dia sudah faham benar tatacara berwuduk yang baru sebentar tadi dilihatnya.

 "Kalau sapu lebih 3 kali itu membazir, ya Ustaz?"

 "Benar! Sesungguh membazir itu sahabat syetan!" tegas sang Ustaz itu kepadanya. Nah! Sekarang kamu praktikan, biar ustaz lihat…," sambil dia mempelawa Abu melakukannya.

 Abu pun melakukannya.Dia buka paip air besar-besar! dan masih menyapukan air pada setiap anggota wuduknya 4 kali, 4 kali, 4 kali. 

" Astaggrrrrfirullah! Astghfirullah! Astghfirullah! Grrrr...." mengeluh sang ustaz. 

"Itukan membazir namanya. 3 kali sudah cukup! Kamu mahu jadi kawannya syetankah Abu?" sergah sang ustaz.

 "Bukankah air ini pun banyak mencurah-curah keluar! Berapa duit sangat kita kena bayar, wahai ustaz?" Abu menenangkan sang ustaz yg mula nampak hilang sabarnya.

 "Berlebih-lebihan itu adalah tetap membazir namanya. ALLAH sudah menyatakan dalam Al-Quran. Membazir itu saudaranya syaitan." Kata ustaz sambil menepuk dahinya.

 "Apakah Ustaz pernah bayar bill air selama ni buat pinjaman bank?" Tanya Abu tiba-tiba.

 "Pelik soalan budak nih" bisik ustaz dalam hatinya….

 "Kalau bayar bill air pun kita ada kemampuan, tapi dikira membazir bila kita menggunakannya secara berlebihan untuk berwudhu' kerana mahu menyembah Allah, bagaimana pula ustaz beli Velfire sampai sanggup berhutang bank?"

 Kisah diatas itu tidak ada kena mengena dengan siapa-siapa, samada yang masih hidup atau yang telah mati. Kita biarkanlah sang ustaz itu menjawap pertanyaan Abu itu. Sementara itu jom kita ngaji sikit kat bawah ni: 
Diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW pernah melewati Saad yang sedang berwudhu, lalu Baginda SAW bertanya, "Mengapa engkau berlebih-lebihan seperti ini wahai Saad?" Saad bertanya:" Apakah di dalam wudhu juga ada istilah berlebih-lebihan?" Baginda SAW menjawab, " Benar, sekalipun engkau berada di sungai yang mengalir (Riwayat Ahmad)
 Wuduk sebenarnya untuk membersihkan rohani serta jasmani tetapi jika ketika membersih dalam masa yang sama 'mengotorkan' dengan amalan pembaziran dibimbangi akan mengganggu kualiti solat. Kemungkinan antara penyebab kita solat tetapi masih lagi tidak berubah kepada kebaikan adalah kerana perbuatan ini.

 Sebagaimana yang kita sedia maklum Islam melarang keras umatnya mengamalkan cara hidup membazir dalam semua urusan yang berkaitan dengan penggunaan air, perbelanjaan harta, pengurusan masa dan penggunaan tenaga. Perbuatan membazir adalah tabiat buruk manusia yang sering terjadi apabila mereka dikurniakan rezeki atau nikmat yang banyak. Secara tidak langsung kita telah menggunakan rezki yang datang daripada ALLAH SWT ini secara tidak wajar dan bukan pada tempat yang sepetutnya. 

 Justeru, kita hendaklah memerhatikan setiap perbuatan kita apatah lagi kalau kita benar-benar mahu menjadi pejuang Islam. WALLAHU'ALAM. 

Maka berkokoklah si ayam itu

Posted: 13 Jun 2014 07:47 PM PDT


Pagi ini seekor ayam telah berkokok berdegar-degar difacebooknya :

HENTIKAN FITNAH SAMIRI INI. 

 Character Assassination. Itulah istilah sekarang. Zikir yang diagihkan percuma melalui FB, WA, Twitter dll bagi memburukkan keperibadian sahabat saya, YB Ustaz Nasruddin Hassan Tantawi. 

 Perkara sunnah dijadikan negatif dan cuba digambarkan zuhud. Kesannya rancangan musuh untuk memiskinkan orang Islam berjaya. Bila orang Islam miskin maka musuh akan mengalahkan kita dengan satu serangan sahaja. (ِAn-Nisa: 102).

 Memakai kereta mewah untuk menunjuk-nunjuk hebat maka itu adalah riya yang bercanggah dengan 1 bentuk larangan nas, iaitu riya'. Memakai kereta kecil, buruk dan "sekodar" sedangkan mampu membeli lebih besar, bagi tujuan menunjuk-nunjuk tawadhuk dan humble, maka riya bentuk ini lebih keji kerana ia bercanggah dengan 2 bentuk larangan nas. 

 Adapun memakai kereta mewah bagi kesenangan dakwah, melicinkan kerja ke hulur ke hilir demi Islam, maka itu adalah sunnah yang diamalkan oleh Nabi dan Para sahabat. 

 Lagi miskin lagi bagus, lagi kecik rumah dan kenderaan lagi tawadhuk, saya tak jumpa dalam pengajian Islam. Bahkan saya jumpa sebaliknya. Yang pernah saya jumpa pola pemikiran ini, ialah sewaktu saya belajar di Syria, negara sosialis yang mengisytiharkan negaranya sosialis dan meletakkan nama sosialis pada nama negaranya, الجمهورية الاشتراكية السورية (Republik Sosialis Syria). Bukan sahaja rakyat diajar pemikiran ini, bahkan undang-undang mereka mengaplikasikan pemikiran ini. Rakyat tidak dibenarkan memiliki rumah besar2, kedai semua sama saiz sahaja. Kesannya, negara sangat Mundurrr!!! 

 Saya menggesa mereka yang menerima berita ini bukan sahaja berdiam diri, tetapi perlu dicegah dengan reply semula, 'hentikan fitnah samiri ini'. - Zaharudin Muhammad.

Berikut adalah antara respind-respind yang diterimanya mengikut urutan:Apa macam? Korang boleh bagi sikit respind tak? Kah! Kah! Kah!

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT