Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


MH370: Masih Tiada Serpihan, Pencarian Kotak Hitam Diperhebat

Posted: 09 Apr 2014 09:38 PM PDT


Pic:ReutersPic:ReutersKUALA LUMPUR: Sekurang-kurangnya 10 pesawat tentera, empat pesawat awam dan 13 kapal digerakkan hari ini bagi meneruskan usaha pencarian pesawat Penerbangan Malaysia MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu.
Menurut Pihak Berkuasa Keselamatan Maratim Australia (AMSA), semalam beberapa pesawat dan kapal dilaporkan berjaya mengesan sejumlah objek di kawasan pencarian namun hanya sejumlah kecil berjaya dikutip.
Namun dipercayai objek yang dikutip tiada kaitan dengan pesawat MH370.
AMSA hari ini meletakkan sasaran pencarian di kawasan seluas 57,923 kilometer persegi, terletak kira-kira 2280 ke barat laut Perth.
Hujan juga diramalkan turun di sesetengah tempat, dengan jarak penglihatan sekitar 5000 meter ketika hujan.
Selain itu, pencarian dasar laut turut diteruskan dengan kapal Australia Ocean Shield diletakkan di utara dan kapal Hiaxun 01 milik China di bahagian selatan kawasan pencarian.
Baru-baru ini, kapal pertahanan Australia, Ocean Shield mengesan dua isyarat akustik semasa menjalankan pencarian di selatan Lautan Hindi selepas mengesan isyarat yang sama pada Ahad sementara kapal China, Haixun 01, mengesan dua isyarat pada Jumaat dan Sabtu minggu lepas.
Semalam Ketua Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC) Angus Houston berkata dua lagi isyarat dikesan kapal Ocean Shield.
Beliau berkata isyarat pertama yang dikesan bertahan selama lima minit dan 32 saat manakala isyarat kedua bertahan selama tujuh minit.
Houston juga menegaskan bahawa pasukan pencarian tidak akan mengarahkan penggunaan sebarang kenderaan atau peralatan dasar laut buat masa ini.
Operasi mencari yang disertai pelbagai negara dikerah bagi menjejaki pesawat, mula-mula di Laut China Selatan dan kemudian di sepanjang dua koriror - koridor utara menjangkau dari sempadan Kazakhstan dan Turkmenistan ke utara Thailand - dan koridor selatan, meliputi dari Indonesia ke selatan Lautan Hindi.
Berdasarkan analisis terbaharu data satelit yang belum pernah dibuat sebelum ini, syarikat telekomunikasi satelit United Kingdom Inmarsat dan Cawangan Penyiasatan Kemalangan Udara UK (AAIB) merumuskan bahawa Penerbangan MH370 terbang melalui koridor selatan dan bahawa kedudukan terakhirnya adalah di tengah-tengah Lautan Hindi, di barat Perth, Australia.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kemudian mengumumkan pada 24 Mac, tujuh belas hari selepas pesawat Boeing 777-200ER itu dilaporkan hilang bahawa Penerbangan MH370 telah "berakhir di selatan Lautan Hindi".

mencari MH370 : Raja Bomoh Akan Ke Australia Pula .....

Posted: 09 Apr 2014 07:55 PM PDT

Foto Bogel Demi Lovato Bersama Kekasih Tersebar

Posted: 09 Apr 2014 06:59 AM PDT

..
Nama penyanyi dan pelakon remaja popular Hollywood, Demi Lovato menjadi bualan hangat peminat apabila beberapa keping gambar bogelnya mula 'bersepah' di ruang internet, sejak kelmarin.
Tambah memalukan antara gambar tersebut kelihatan Lovato menayangkan payudaranya, tatunya juga bahagian belakang tubuhnya.
Tak cukup dengan itu, antara beberapa keping gambar tersebut turut mengabadikan Lovato bersama kekasihnya, pelakon Wilmer Valderrama dengan aksi-aksi menghairahkan di atas katil.
Bagaimanapun menerusi lama Twitter miliknya, bintang Disney ini cuba mempertahankan dirinya menulis dalam Bahasa Sepanyol, dengan berjuang kembali dengan kenyataan yang kukuh di akaun Twitter beliau, "Saya kuat. Saya seorang pejuang. Jadi jangan memandang rendah terhadap saya".

Ini bukanlah kali pertama pelantun lagu 'Heart Attack' ini terpalit dengan isu gambar bogel. Tahun lalu tersebar gambar bogel yang menunjukkan seorang wanita berambut hitam yang kelihatan seperti Lovato di dalam tab mandi, berbaring di atas katil tanpa seurat benang dan dalam keadaan bersandar seperti mahu mencium wanita lain.
Sepekulasi tambah kukuh berdasarkan tatu yang telihat pada wanita di dalam gambar tersebut di percayai seperti tatu Lovato. Malah gambar-gamabr tersebut mendapat bidaan tertinggi.

MH370 : Pakar sahkan isyarat detikan daripada kotak hitam

Posted: 09 Apr 2014 12:45 AM PDT

  • Pakar sahkan isyarat detikan daripada kotak hitamKetua Pusat Penyelaras Agensi Bersama (JACC) Australia, Angus Houston ketika sidang media terkini berhubung misi mencari dan menyelamat (SAR) pesawat MH370 yang masuk hari ke-33 di Dumas House di Perth, hari ini. - Foto Bernama
 1 / 1 
PERTH - AUSTRALIA. Para pakar di Australia dan Amerika Syarikat (AS) mengesahkan bahawa isyarat detikan yang dikesan kapal-kapal mencari pesawat Malaysia Airlines yang hilang di selatan Lautan Hindi merupakan peranti buatan manusia dan bukan bunyi semula jadi lautan, demikian menurut Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC).

Ketua Penyelarasnya, Ketua Marsyal Udara (B) Angus Houston berkata para pakar dari Pusat Analisis Akustik Bersama Australia (AJACC) di New South Wales dan pengeluar kotak hitam di Amerika Syarikat, mengesahkan bahawa isyarat 33.31 khz itu adalah daripada perakam data penerbangan sebuah kotak hitam.
      
Bagaimanapun, beliau tidak dapat mengesahkan sama ada isyarat itu datang daripada kotak hitam pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH370.

      
"Dua isyarat yang dikesan kapal pertahanan Australia (ADV) Ocean Shield ialah pada 4.27 petang dan 10.17 malam semalam," katanya dalam sidang akhbar mengenai perkembangan usaha menjejaki pesawat MAS Penerbangan MH370 di sini hari ini.
       
Beliau berkata isyarat pertama berlangsung selama 5 minit dan 32 saat dan yang kedua, 7 minit.

Pada Isnin, kapal pertahanan Australia (ADV) Ocean Shield mengesan dua bunyi akustik detikan dalam pencariannya selepas mengesan isyarat itu kali pertama pada Ahad, manakala kapal China Haixun 01 pula mengesan dua isyarat pada Jumaat dan Sabtu.
   
Penerbangan MH370 yang membawa 227 penumpang dan 12 kru hilang pada 8 Mac setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 12.41 tengah malam, kira-kira sejam kemudian ketika pesawat itu berada di ruang udara Laut China Selatan.
  
Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari yang sama.
  
Operasi mencari dan menyelamat membabitkan pelbagai negara dilancar di Laut China Selatan selepas ada penemuan menunjukkan MH370 mengubah haluan jauh daripada laluan asal, sepanjang dua koridor iaitu koridor utara meliputi sempadan Kazakhstan dan Turkmenistan hingga ke utara Thailand dan koridor selatan dari Indonesia ke selatan Lautan Hindi.
  
Pada 24 Mac, hari ke-17 operasi, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan penerbangan MH370 "berakhir di selatan Lautan Hindi" berdasarkan analisis data satelit syarikat telekomunikasi United Kingdom, Inmarsat dan siasatan Cawangan Siasatan Kemalangan Udara United Kingdom.

Houston berkata isyarat-isyarat itu semakin lemah dan ini mungkin disebabkan bateri kotak hitam hampir luput atau alat itu digerakkan oleh arus lautan.
  
"Lebih banyak isyarat-isyarat itu yang dapat kami kesan, kami dapat memperhalusi kawasan carian dengan lebih baik," katanya.
  
Katanya buat masa ini, kawasan carian bagi Ocean Shield adalah 25km persegi menggunakan 'towed pinger locater', manakala carian di udara akan bermula di kawasan yang ditetapkan.
  
Houston berkata satu daripada cabaran dalam usaha mencari di dasar lautan ialah kelodak di dasar lautan yang boleh menghalang rakaman kamera visual dalam usaha mencari pesawat itu.
  
Katanya kelodak itu mungkin sedalam 10 meter atau lebih.

Sementara itu, pada sidang akhbar yang sama, Komander Pasukan Petugas Khas 658, Komodor Peter Leavy berkata mereka telah meletakkan 84 pelampung sonar yang dibiarkan terapung di kawasan carian di lautan bagi membantu Ocean Shield mengesan isyarat.
  
Katanya alat itu mempunyai beberapa sensor yang boleh mengesan sebarang isyarat sedalam 1,000 kaki (304.8 meter).
  
Beliau juga berkata penggunanan kapal selam tidak sesuai disebabkan keupayaan selamannya terhad berbanding kedalaman lautan iaitu 4,500 meter. - Bernama

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


In MH370, Putrajaya bares its deepest flaws, says Bloomberg columnist

Posted: 09 Apr 2014 08:24 PM PDT


Defence Minister and acting Transport Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein (centre) speaks at a news conference at the Putra World Trade Centre in Kuala Lumpur last Saturday. William Pesek, a prominent Bloomberg columnist, wrote yesterday that the global outcry over the loss of flight MH370 has highlighted Putrajaya's deepest flaws, and all-too-few of its strengths. – Reuters pic, April 10, 2014. 
Defence Minister and acting Transport Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein (centre) speaks at a news conference at the Putra World Trade Centre in Kuala Lumpur last Saturday. William Pesek, a prominent Bloomberg columnist, wrote yesterday that the global outcry over the loss of flight MH370 has highlighted Putrajaya's deepest flaws, and all-too-few of its strengths. – Reuters pic, April 10, 2014.

A prominent Bloomberg columnist wrote yesterday that the global outcry over the loss of flight MH370 has highlighted Putrajaya's deepest flaws, and all-too-few of its strengths.
William Pesek said that while six months ago US president Barak Obama had hailed Malaysia as "an example of dynamic economy" and touted its multiculturalism as a model to others, such praise sounds naïve in light of events following the tragic incident.
Referring to the slew of criticism directed at Prime Minister Datuk Seri Najib Razak and Putrajaya's efforts in dealing with the crisis, Pesek said: "Fairly or not, since March 8 when Flight 370 disappeared on its way to Beijing, Malaysia has lost a great deal of its standing both in the region and around the world."
The Bloomberg columnist hit out at Putrajaya's approach to internal dissent and religious tolerance – among others, the conviction of DAP's Karpal Singh on a sedition charge and the overturning of opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim's sodomy acquittal, and the silence on efforts by Islamic conservatives to limit who can use the word Allah  – and said that the Najib-led administration needs more than a public relations boost to improve its image.
"The country needs nothing less than a political revolution," said Pesek.
"The flight 370 crisis has fully exposed the dangers of allowing one party to rule a nation for six decades. Since rising to the top job in 2009, Najib has had to divert his attention from revitalising Malaysia's economy to maintaining Umno's long hold on power."
Pesek added that Putrajaya's bad handling of flight MH370 was no fluke.
Read More / Baca Lagi >>

Parlimen: Dua rang undang-undang untuk bacaan kedua ditangguh

Posted: 09 Apr 2014 08:20 PM PDT


Bacaan kali kedua bagi dua rang undang-undang yang dijadual berlangsung pada sidang Dewan Rakyat kali ini ditangguh ke persidangan akan datang.
Usul penangguhan itu dibentangkan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan sebelum sesi soal jawab hari ini.
Ia melibatkan Rang Undang-undang Yayasan Guru Tun Hussein Onn 2014 dan Rang Undang-Undang Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (Pindaan) 2013.
Penangguhan itu adalah mengikut peruntukan 62 Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat yang membenarkan seorang menteri menarik balik atau menangguhkan sesuatu rang undang-undang.

TAKLIMAT MH 370 : BN SEMACAM TIDAK IKHLAS

Posted: 09 Apr 2014 07:56 PM PDT

Aku merasa agak hairan juga tentang mengapa pihak kerajaan Barisan Nasional semacam 'takut dan bimbang' memberikan taklimat kepada pihak pembangkang sedangkan taklimat yang serupa telah pun disampaikan kepada penyokong kerajaan. Dan pihak kerajaan sentiasa melaungkan ke seluruh dunia mengatakan bahawa tidak ada apa-apa yang perlu disrorokkan mengenai kehilangan pesawat MH 370. Semuanya telus belaka. Dan sekiranya begitu keadaannya mengapakah ternampak semacam 'takut dan bimbang' untuk mengadakan taklimat berkenaan.
Dan pihak pembangkang pula dituduh dengan berbagai tuduhan yang aku kira tidak wajar. Kononnya ada dikalangan pihak pembangkang yang seolah-olah mengkhianati negara. Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim mengatakan bahawa perbuatan sedemikian sebagai perbuatan tidak bermoral. Selanjutnya beliau mengatakan, "Dari segi moral ia sudah pasti tidak bermoral. Di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung, Kalau sekiranya tempat kita makan, (dan) berak di tempat itu, (dan) kita mengotor tempat tersebut, itu perbuatan tak bermoral".
Dan beliau mengesyorkan agar persoalan yang sedemikian seharusnya dibincangkan di parlimen. "Kalau dari segi moral, ia paling rendah. Jika kita tidak puas hati tentang pentadbiran, kita berbincang dalam Dewan yang mulia ini," kata Shahidan dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat.

Tetapi soalanya pihak kerjaaan seolah tidak mahu diajak berbincang mengenai kehilangan pesawat MH 370 ini. Sehingga kini belum ada lagi jawapan dari pihak kerajaan sama ada bersetuju atau tidak diadakan taklimat untuk pihak pembangkang. Hal sebegini juga dianggap pelik oleh negara luar dimana seolah-olah pihak pembangkang merupakan 'orang luar' dalam pentadbiran sebuah negara. Sepatutnya pihak kerajaan menganggap pembangkang sebagai 'part and parcel' sebuah pemerintahan kerajaan Malaysia yang sama-sama bergerak ke arah untuk memajukan sebuah negara. Ini seolah-olah tidak berlaku di Malaysia.
Sudah berapa kali 'dipohon' kepada pihak tertentu agar diadakan taklimat untuk pihak pembangkang. Belum ada jawapan tegas lagi. Dan kesan ekoran dari keengganan kerajaan untuk mengadakan taklimat ini tentulah mencalarkan imej negara. Seolah-olah pihak kerajaan begitu takut untuk berhadapan dengan pihak pembangkang. Atau pun seolah-olah pihak kerajaan BN tidak ikhlas dalam usaha untuk menangai kemelut MH 370 ini  bersama-sama dengan pihak pembangkang.
Read More / Baca Lagi >>

MH370: Raja Bomoh VIP Akan Menggegarkan Australia Pula..Habislah alatan canggih!!!

Posted: 09 Apr 2014 07:44 PM PDT


Penal penilai SPRM sambut baik tindakan PAC, tunjukkan badan itu berperanan

Posted: 09 Apr 2014 07:34 PM PDT


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyambut baik kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), Datuk Nur Jazlan Mohamed bahawa pihaknya akan memanggil sekurang-kurangnya lima kementerian yang dikategorikan sebagai melakukan "perbelanjaan berlebihan" sebagaimana Laporan Ketua Audit Negara Siri 1/2013.
Pengerusi Panel Penilaian Operasi (PPO) SPRM, Tan Sri Dr Hadenan Abdul Jalil (gambar) berkata, kenyataan dikeluarkan oleh Pengerusi PAC semalam, pada hari laporan itu dibentangkan di Dewan Rakyat, menunjukkan langkah tersebut selari dengan bidang kuasa PAC yang sepatutnya memeriksa pengurusan kewangan oleh badan-badan pentadbiran.
PPO merupakan salah satu badan bebas yang memantau perjalanan SPRM. Ia bertindak sebagai mekanisme "check and balance" terhadap kes-kes yang disiasat.
PPO juga boleh mencadangkan kes dikaji semula sekiranya tidak berpuas hati dengan penjelasan yang dikemukakan SPRM dan Timbalan Pendakwa Raya.
"PPO juga berpandangan bahawa langkah awal PAC mengumumkan perancangan tindakannya juga menunjukkan jawatankuasa itu mempunyai peranan penting dalam meneliti dan mengkaji isu-isu yang dibangkitkan oleh Laporan Ketua Audit Negara Siri 1/2013, dan mencadangkan tindakan sewajarnya terlebih dahulu," kata Hadenan yang juga mantan Ketua Audit Negara dalam satu kenyataannya.
Di bawah Perkara 107 Perlembagaan Persekutuan, Ketua Audit Negara hendaklah mengemukakan laporannya kepada Yang di-Pertuan Agong dan seterusnya dibentangkan di Dewan Rakyat, dan laporan berhubung dengan akaun negeri dikemukakan kepada Raja atau Yang di-Pertua Negeri sebelum dibentangkan di Dewan Undangan Negeri.
Read More / Baca Lagi >>

Siapa lebih disenangi selepas ‘Langkah Kajang’, Dr Wan Azizah atau Khalid?

Posted: 09 Apr 2014 07:21 PM PDT

Akar umbi merasakan Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mampu memperbaiki hubungan kerajaan pusat dengan negeri Selangor sekiranya dilantik menjadi menteri besar bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. - Gambar fail. 
Akar umbi merasakan Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mampu memperbaiki hubungan kerajaan pusat dengan negeri Selangor sekiranya dilantik menjadi menteri besar bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. - Gambar fail.

Pakatan Rakyat (PR) Selangor nampaknya sedang dalam dilema tentang siapa yang patut memimpin negeri terkaya di Malaysia itu sebagai menteri besar, dengan PKR mahukan "Langkah Kajang" diteruskan dengan Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim manakala PAS pula lebih senang mengekalkannya untuk penggal kedua ini.
Mesyuarat khas antara pimpinan tertinggi PAS dengan Adun dan ahli Parlimen PAS Selangor Isnin lepas, seolah-olah lebih cenderung mengekalkan Khalid sebagai menteri besar dengan alasan, "apa dosa Khalid sehingga mahu ditukar."
Namun keputusan mesyuarat itu akan dibawa kepada AJK PAS Pusat untuk diperbincangkan lagi 12 April ini.
DAP pula dikatakan sudah mengambil keputusan secara majoriti bahawa menteri besar Selangor perlu ditukar dan Dr Wan Azizah adalah antara calon yang mereka terima di samping seorang calon daripada PAS.
Ketua Wanita PKR Pusat, Zuraida Kamaruddin dalam wawancara dengan The Malaysian Insider minggu ini berkata, Khalid perlu melepaskan jawatannya sebagai ketua eksekutif negeri itu dan digantikan dengan Presiden PKR, Dr Wan Azizah.
Zuraida berkata, wujud desakan kuat daripada akar umbi yang mahukan Dr Wan Azizah menjadi wanita pertama dalam sejarah memegang jawatan tersebut sekaligus menjadi "orang tengah" meredakan ketegangan antara parti dengan kerajaan negeri.
Pandangan ini disokong seorang pemimpin PKR yang rapat dengan Anwar yang berkata, "Langkah Kajang tetap berjalan cuma kita perlu mendapat sokongan penuh daripada Pakatan."
Bagi beliau, cadangan Dr Wan Azizah adalah yang terbaik cuma beliau tidak mahu ia menyusahkan PR.
"Kalau calonnya Anwar Ibrahim, kita akan 'all out' kerana tahu hasilnya," kata beliau, salah seorang pimpinan yang sangat rapat dengan Anwar dan berada di belakang Langkah Kajang itu.
Read More / Baca Lagi >>

Sah usul salah laku hakim paling akhir hari ini, sukar jadi kenyataan

Posted: 09 Apr 2014 07:19 PM PDT

Usul bagi membincangkan salah laku hakim yang menjatuhkan hukuman lima tahun penjara ke atas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkemungkinan besar tidak akan dibincangkan pada hari ini setelah ia diletak paling akhir dalam Aturan Urusan Mesyuarat Dewan Rakyat.
Ahli Parlimen Gombak, Mohamed Azmin Ali  menghantar usul berkenaan ke pejabat Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia pada 26 Mac lalu dan ia seharusnya dibincangkan pada hari ini setelah 14 hari daripada tarikh usul dihantar.
Usul yang mendapat sokongan daripada 63 ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR) itu dibuat mengikut Perkara 127 Perlembagaan Persekutuan yang memberi kuasa kepada Parlimen membincangkan kelakuan hakim.
"Bahawa Dewan ini mengambil perhatian mengenai kelakuan hakim-hakim Mahkamah Rayuan iaitu Datuk Aziah Ali, Datuk Balia Yusuf Wahi dan Datuk Mohd Zawawi Salleh dalam mensabitkan Anwar pada 7 Mac 2014 serta menjatuhkan hukuman 5 tahun.
"Berdasarkan fakta di atas, Dewan ini mendapati hakim tersebut tidak membuat keputusan bedasarkan fakta kes dan keadilan, tetapi secara berat sebelah untuk sebab tersirat dan prasangka terhadap Anwar di mana ini dengan jelas melanggar Seksyen 7(3) dan Seksyen 8(7) Kod Etika Hakim 2009.
"Atas sebab ini Dewan ini mengecam tindakan dan kelakuan hakim Mahkamah Rayuan tersebut dan menyeru supaya tindakan sewajarnya diambil ke atas mereka di bawah Kod Etika Hakim 2009," menurut usul yang tertera dalam Aturan Urusan Mesyuarat Dewan Rakyat hari ini.
Semalam, Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli menjangkakan usul berkenaan tidak akan menjadi keutamaan dalam Aturan Urusan Mesyuarat hari ini dan berpendapat usul kerajaan yang akan diberi lebih perhatian oleh Yang Dipertua.
Katanya, dengan usul yang dikemukakan itu akan memberi satu peringatan kepada hakim bahawa tindak tanduk mereka diperhatikan rakyat.
"PR akan menggunakan sepenuh peruntukan Perlembagaan untuk menegur kelakuan hakim yang dilihat mencemar kredibiliti dan kebebasan institusi kehakiman," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Lebih banyak persoalan dalam pencarian MH370 ekoran penemuan isyarat, lapor media

Posted: 09 Apr 2014 07:17 PM PDT


Kapal milik Australia, Ocean Shield yang dikerahkan untuk operasi mencari pesawat MH370. - Gambar Reuters. 
Kapal milik Australia, Ocean Shield yang dikerahkan untuk operasi mencari pesawat MH370. - Gambar Reuters.

Keghairahan dan harapan baru wujud berikutan penemuan dua isyarat baru di Lautan Hindi hujung minggu ini dan semalam namun penyiasat misteri kehilangan MH370 berhati-hati dengannya kerana isyarat itu juga boleh melahirkan lebih banyak persoalan.
Pensyarah sains lautan dan bumi Universiti Southampton, Simon Boxall berkata, pengesahan isyarat itu datang daripada penentu kedudukan Boeng 777-200ER bermakna "kemungkinan penemuan pesawat itu – atau sekurang-kurangnya kotak hitam – adalah daripada satu per sejuta hingga hampir pasti," lapor CNN.
Bagaimanapun, Angus Houston, ketua pasukan penyelamat memberi amaran tentang kesimpulan yang terlalu cepat.
"Ia memerlukan beberapa hari sebelum maklumat itu boleh disahkan ia daripada MH370," katanya.
"Dalam lautan yang sangat dalam, tidak ada apa yang boleh berlaku dengan cepat," lapor CNN berdasarkan kenyataan Ketua Marshal Udara bersara Australia yang mengetuai pusat koordinasi agensi bersama itu.
Sebuah kapal Australia yang menggunakan peralatan berteknologi tinggi dari Amerika mengesan isyarat di kawasan  laluan pesawat MH370 di luar pantai barat negara itu.
Houston memberitahu pemberita alat yang dikenali sebagai pengesan pinger yang ditarik kapal Ocean Shield mengesan isyarat sama dengan apa yang dipancarkan data pesawat dan perakam suara kokpit.
Pengesanan pertama, yang berlaku pada hujung minggu, berlangsung lebih dua jam sebelum kapal terputus hubungan, kata Houston. Pengesanan kedua, berlaku beberapa jam kemudian selama 13 minit, dan termasuk dua isyarat berasingan didengar alat pengesan, katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Panda RM25 juta lebih mahal dari bela rakyat miskin

Posted: 09 Apr 2014 07:14 PM PDT

KUALA LUMPUR: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) terkejut pembinaan Pusat Konservasi dan Pameran Panda menelan belanja RM25 juta dan pembiayaan dua ekor Panda dari negara China kini sudah disiapkan di Zoo Negara.

"Jelas perbelanjaan yang meliputi membina tempat untuk dua haiwan ini, pembiayaan kawalan suhu sebanyak RM180,000 sebulan dan pembayaran insuran premium RM300,000 setahun selama 10 tahun jauh lebih mahal daripada membiaya ribuan keluarga miskin tegar di negara ini," ujar Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid dalam satu kenyataan.

Menurutnya, aneh sekali pihak pemerintah bersungguh-sungguh untuk berbelanja mewah untuk dua haiwan ini yang pada hakikatnya tidak perlu dibawa ke negara ini hanya sekadar untuk diperaga untuk masyarakat tempatan.

"Di kala rakyat bersungut dengan kos sara hidup yang meningkat, harga komoditi getah menurun dan seluruh negara masih sugul dengan kehilangan MH370 dengan penumpangnya, kami tidak dapat menerima kenapa kerajaan sanggup berbelanja dengan mewah hanya untuk dua ekor Panda," ujarnya.

Secara nalurinya, kata beliau Panda itu tidak perlu dibawa beribu kilometer dari kawasan alaminya yang asal.

Katanya, apa perlu haiwan itu hendak dibawa sejauh itu dengan pembiayaan yang tinggi dan terpaksa dibangunkan tempat yang bersifat tidak asli.
Read More / Baca Lagi >>

BEKAS KM SABAH SAHUT CABARAN ZAHID UNTUK MENAMPAR MUKANYA UNTUK RM501!

Posted: 09 Apr 2014 07:12 PM PDTBekas Ketua Menteri Yong Teck Lee telah menyahut cabaran itu untuk menampar Menteri Dalam Negeri Zahid Hamidi.
"Saya menerima cabaran  Zahid dan menjemput beliau untuk datang melawat Lahad Datu dan Semporna tanpa diiringi oleh ramai pengawal peribadi beliau dan polis serta kepungan keselamatan tentera."Jika Zahid menyimpan janji untuk membayar RM501 apabila ditampar , saya akan mendermakan wang tersebut  kepada Tabung Wira Lahad Datu." Saya yakin rakyat Sabah akan memberi sumbangan yang lebih daripada sepuluh kali ganda kepada tabung berkenaan, " kata Yong yang juga Presiden SAPP.Tabung Wira Lahad Datu telah ditubuhkan untuk faedah keluarga anggota keselamatan yang terkorban ketika mempertahankan Sabah semasa pencerobohan Lahad Datu- Tanduo Sulu pada Mac 2013.Zahid telah berkata semasa ucapannya kepada kakitangan Kementerian Dalam Negeri di Putrajaya semalam bahawa "orang yang baik hati " telah menawarkan RM500 sebagai ganjaran kepada sesiapa yang akan menampar dia.Beliau berkata, " jika orang yang berani " dia harus melakukan perbuatan itu sendiri dan bukannya menggesa orang lain untuk melakukannya. Zahid juga berkata beliau akan menambah nilai jumlah sebanyak RM1 .
Read More / Baca Lagi >>

PDI-P dahului kiraan pantas PEMILU

Posted: 09 Apr 2014 07:10 PM PDT

Deep ocean waters may block "pings".

Posted: 09 Apr 2014 07:08 PM PDT

AUSTRALIA: Searching the Indian Ocean

Posted: 09 Apr 2014 07:07 PM PDT

CNN joins MH370 search over Indian Ocean

Posted: 09 Apr 2014 07:06 PM PDT

Flt 370: Narrowing the search area

Posted: 09 Apr 2014 07:05 PM PDT

MCA Sepakat Tolak Hudud

Posted: 09 Apr 2014 04:45 PM PDT

Wee menegaskan bahawa RUU hudud PAS bukan dibentangkan oleh Kerajaan maka MCA tidak diwajibkan untuk menyokong. 

KUALA LUMPUR: MCA akan menolak Rang Undang-Undang persendirian yang akan dibawa oleh PAS bertujuan membuka jalan terhadap pelaksanaan hudud di Kelantan. Timbalan Presiden MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong berkata, kesemua tujuh Ahli Parlimen parti itu akan berada di Dewan Rakyat pada Rabu jika PAS membentangkan cadangan pindaan Perlembagaan bagi tujuan berkenaan.
"Undi kami adalah undi suara hati," kata beliau sambil menegaskan bahawa MCA mendukung Perlembagaan Persekutuan dan menolak apa-apa yang bertentangan dengannya.
Wee juga menegaskan bahawa memandangkan RUU berkenaan bukan dibentangkan oleh Kerajaan maka MCA tidak diwajibkan untuk menyokongnya.
Selain itu beliau turut mencabar Ahli Parlimen bukan Islam dari DAP dan PKR  terutamanya Ahli Parlimen Gelang Patang, Lim Kit Siang dan Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng secara terbuka menyatakan pendirian mereka mengenai Rang Undang-undang tersebut.
Lim adalah penasihat DAP dan Guan Eng adalah setiausaha agungnya manakala kebanyakan daripada 38 Ahli Parlimen DAP adalah bukan Islam.
"Malah DAP dan PKR yang menjadi sekutu PAS juga harus bertanggungjawab terhadap percubaan parti Islam itu membentangkan RUU berkenaan," katanya.

Keluarga tunggu khabar sah MH370

Posted: 09 Apr 2014 04:43 PM PDT

PUTRAJAYA - Ahli keluarga penumpang pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 berharap pasukan mencari dan menyelamat (SAR) menjalankan penelitian secara berterusan terhadap isyarat 33.31 kilohertz (kHz) yang disahkan daripada kotak hitam penerbangan bagi merungkai misteri kehilangan MH370.
Mohamad Shahril Saari, 36, yang merupakan sepupu kepada Mohd. Razahan Zamani, 23, berkata, isyarat yang dikesan di selatan Lautan Hindi itu penting dan berharap agar pasukan SAR berjaya menemui kotak hitam tersebut.
"Seluruh ahli keluarga tertunggu-tunggu dengan gelisah untuk mengetahui apa sebenarnya yang menimpa MH370 dan mahu mengetahui nasib penumpang di dalam pesawat itu.
"Kami berharap pihak berkuasa dapat membuat pengesahan sama ada isyarat tersebut datang daripada kotak hitam MH370 atau sebaliknya," kata Mohamad Shahril ketika dihubungi di sini semalam.
Semalam, pakar-pakar di Australia dan Amerika Syarikat mengesahkan bahawa isyarat detik yang dikesan kapal-kapal mencari pesawat MH370 yang hilang di Lautan Hindi datang daripada perakam data penerbangan sebuah kotak hitam.
Bagaimanapun, sehingga kini pihak berkuasa belum dapat mengesahkan sama ada isyarat itu datang daripada kotak hitam pesawat malang MH370.
Read More / Baca Lagi >>

MH370: Sah isyarat kotak hitam.....

Posted: 09 Apr 2014 04:40 PM PDT

Perth: Pakar di Australia dan Amerika Syarikat (AS) mengesahkan isyarat detikan yang dikesan kapal mencari penerbangan MH370 yang hilang di selatan Lautan Hindi adalah peranti buatan manusia dan bukan bunyi semula jadi lautan, demikian menurut Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC).
Ketua Penyelarasnya, Ketua Marsyal Udara (B) Angus Houston berkata, pakar dari Pusat Analisis Akustik Bersama Australia (AJACC) di New South Wales dan pengeluar kotak hitam di AS mengesahkan bahawa isyarat 33.31 kHz itu adalah daripada perakam data penerbangan sebuah kotak hitam.
Beliau tidak dapat mengesahkan sama ada isyarat itu datang dari kotak hitam pesawat MH370.

"Dua isyarat yang dikesan kapal pertahanan Australia (ADV) Ocean Shield ialah pada 4.27 petang dan 10.17 malam semalam," katanya dalam sidang akhbar mengenai perkembangan usaha menjejaki pesawat MAS Penerbangan MH370, di sini, semalam.
FotoOCEAN Shield dengan dibantu AP-3C Orion milik Tentera Udara Diraja Australia (RAAF) meneruskan pencarian, semalam.

Beliau berkata, isyarat pertama berlangsung selama lima minit dan 32 saat dan yang kedua, tujuh minit.

MH370: Sah isyarat daripada kotak hitam..??

Posted: 09 Apr 2014 04:38 PM PDT

HOUSTON (kiri) dan Leavy ketika bercakap pada sidang akhbar di Perth semalam.

PERTH - Pakar-pakar di Australia dan Amerika Syarikat mengesahkan bahawa isyarat detik yang dikesan kapal-kapal mencari pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang hilang di selatan Lautan Hindi merupakan peranti buatan manusia dan bukan bunyi semula jadi lautan, demikian menurut Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC).
Ketua Penyelarasnya, Ketua Marsyal Udara (B) Angus Houston berkata, pakar dari Pusat Analisis Akustik Bersama Australia (AJACC) di New South Wales dan pengeluar kotak hitam di Amerika Syarikat mengesahkan bahawa isyarat 33.31 kilohertz itu adalah daripada perakam data penerbangan sebuah kotak hitam.
Bagaimanapun, beliau tidak dapat mengesahkan sama ada isyarat itu datang daripada kotak hitam pesawat MAS penerbangan MH370.
"Dua isyarat yang dikesan kapal pertahanan Australia (ADV) Ocean Shield ialah pada pukul 4.27 petang dan 10.17 malam semalam," katanya pada sidang akhbar mengenai perkembangan usaha menjejaki pesawat MAS MH370 di sini semalam.

MH370: Was there a conspiracy?

Posted: 09 Apr 2014 04:35 PM PDT

Here are 10 questions that seem to point towards some form of conspiracy.

From the time Malaysia Airlines flight MH370 disappeared on March 8, 2014, we had abstained from commenting or writing anything about it in spite of busybodies coming to our coffee table at Gaya Street daily when the issue was still hot; this is because, as far as we are concerned, the matter has nothing to do with the political and economic interests of Sabah and Sarawak.
If MH370 was destined to end catastrophically together with its precious human cargo and should such came to be and cause the downfall of the tyrannical government of Malaysia, so be it; and may God Almighty have mercy on all those poor souls on board and compassion on their loved ones who have to move on in life with their indescribable emotional losses.
Today, we join our hands in spirit with the victims on board and reach out in solidarity to their families on the ground and to all the good people around the world where ever you are who sympathize with them.
When we were young pupils our masters taught us to always expose conspiracies that harm the welfare of the masses, even when it was not our briefs; and to dispel falsehoods, all we need to do is to cast suggestive but significant doubts to the attention of the public and let the people draw up their own intelligent conclusions (if any).
Let us look at a report published in a New York media recently.
Of all the blunders made by the Malaysian authorities listed down chronologically in the American report, we will only deal with the ones on March 9 and 13, 2014.
(1) March 9 - Five hours after it happened, state-owned Malaysia Airlines finally confirms that MH370 has disappeared.
Question 1
Why was the transponder switched off?
Firstly, it was to make the aircraft inert to secondary radar so that civil air controllers cannot identify it.
Did the culprit(s) who did it also did not want their conversations with the control tower recorded?
Question 2
Why did the aircraft make a left turn back into Malaysian airspace after switching off its tracking device?
If an unidentified aircraft was to encroach into Thailand or Vietnamese airspace, what are the chances it would not be shot down?
Question 3
Why did our Asean neighbours' air forces not scramble fighter jets to intercept the unidentified aircraft even though the same appeared on their military radar?
Was it because it was within Malaysian airspace all that time?
Read More / Baca Lagi >>

Pemilu Indonesia: Isu masa depan negara jadi fokus - Prof Madya Datuk Dr Mohammad Agus

Posted: 09 Apr 2014 07:50 AM PDT


Profesor Madya Datuk Dr Mohammad Agus
SHAH ALAM - "Kempen Pemilihan Umum (Pemilu) Parlimen Indonesia 2014 hanya berkisar mengenai kesejahteraan hidup rakyat dan masa hadapan negara," kata penganalisis politik, Profesor Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff yang kini berada di Indonesia untuk membuat perhatian pilihan raya di sana.

Ketika mengulas mengenai pembuangan undi oleh rakyat Indonesia hari ini, menurutnya isu kempen pilihan raya Indonesia lebih menjurus kepada kempen untuk menjadikan Indonesia lebih baik dan tiada isu moral pesaing dimainkan.

"Bandar seluruh Indonesia pagi ini lenggang. Rakyat beratur mengundi seawal jam 7 pagi hingga 1 petang apabila tempat mengundi ditutup.

"Di tempat mengundi tadi, saya berbincang dengan beberapa orang. Kata mereka, isu utama pilihan raya adalah ke arah menjadikan Indonesia lebih baik dan sejahtera, tiada isu 'kotor' yang dimainkan," katanya kepada Sinar Harian Online hari ini.

Rakyat Indonesia menunaikan tanggungjawab mereka hari ini untuk mengundi pada Pemilu Parlimen Indonesia 2014.

Nasib calon-calon yang merebut 560 kerusi Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) atau parlimen Indonesia akan ditentukan oleh 185.5 juta pengundi berdaftar negara tersebut.Read More / Baca Lagi >>

KLIA2: Kami akan pindah apabila semuanya ok, kata pengerusi eksekutif AirAsia

Posted: 09 Apr 2014 07:46 AM PDT


Syarikat penerbangan tambang rendah, AirAsia, akan memindahkan operasinya ke terminal baharu Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2), kata Pengerusi Eksekutif AirAsia Datuk Kamarudin Meranun (gambar).
"Saya boleh sahkan bahawa kami akan berpindah apabila semuanya OK. Tak perlu bincangkan mengenainya," katanya kepada pemberita ketika ditemui di luar sesi rundingan meja bulat Kepelbagaian dan Keterangkuman TalentCorp, di Kuala Lumpur hari ini.
Pada 1 April lepas, Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Aziz Kaprawi mengumumkan terminal penerbangan tambang rendah (LCCT) di Sepang akan ditutup pada 9 Mei.
Mengulas pengumuman itu pada hari yang sama, AirAsia berkata semua operasi penerbangannya akan terus berpusat di LCCT, malah selepas 9 Mei.
Read More / Baca Lagi >>

Akta 357 perlu dipinda banteras jenayah berat, kata Wan Junaidi

Posted: 09 Apr 2014 07:18 AM PDT


Akta Bahan-bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958 (Akta 357) perlu dipinda bagi memastikan hukuman yang dikenakan setimpal dengan kesalahan dilakukan, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar (gambar).
Beliau berkata pindaan itu jelas menggambarkan keprihatinan dan keseriusan kerajaan dalam membanteras jenayah terancang menggunakan senjata berbahaya dan letupan.
Katanya selain memastikan keselamatan rakyat Malaysia terus terlindung, pindaan penalti juga akan menjamin masyarakat hidup dalam keadaan yang aman dan sejahtera.
Wan Junaidi berkata demikian ketika membentangkan Rang Undang-undang Bahan-bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya (Pindaan) 2013 pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.
"Pindaan ini merupakan salah satu usaha kerajaan dalam membanteras aktiviti jenayah berat dan terancang yang menggunakan senjata berbahaya dan letupan," katanya.
Wan Junaidi berkata kadar jenayah terancang dan berat dilakukan oleh  kumpulan-kumpulan kongsi gelap yang sering melibatkan penggunaan senjata berbahaya termasuk senjata api semakin berleluasa.
"Peningkatan kejadian pembunuhan menggunakan senjata api, pergaduhan ahli ahli kumpulan kongsi gelap sesama sendiri untuk merebut kawasan menggunakan parang dan buku lima.
"Mereka juga menggunakan senjata berbahaya untuk mengutip wang perlindungan untuk menakutkan mangsa dan menggunakan senjata berbahaya bagi melindungi kawasan perjudian dan pelacuran," jelasnya.
Oleh itu, pindaan hukuman dicadangkan untuk kesalahan membawa senjata berbahaya di tempat awam, daripada tempoh pemenjaraan yang tidak melebihi dua tahun kepada tempoh pemenjaraan yang tidak kurang daripada lima tahun dan tidak melebihi sepuluh tahun.
Bagi peruntukan penalti kesalahan membawa, memiliki, membuat, menjual, menyewa, meminjam atau memberi mana-mana senjata berjadual, Wan Junaidi berkata kesalahan itu pada masa ini hanya membawa hukuman penjara yang tidak melebihi dua tahun atau denda tidak melebihi RM2,000 atau kedua-duanya sekali.
Read More / Baca Lagi >>

Ahmad Said terus bazir wang rakyat

Posted: 09 Apr 2014 06:24 AM PDT

Oleh MAT ZAIN MAT ISA
MENTERI Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said sekali lagi menjadi fokus pertikaian umum. Agak sukar dipercayai, dalam keadaan rakyat belum pun diberikan penjelasan meyakinkan mengenai kewajaran beberapa projek dilaksanakan kerajaan Barisan Nasional (BN) pimpinannya sebelum, Ahmad tampil pula dengan cerita pembelian dua buah amphicoach (bas dua alam) dengan harga yang amat dipertikaikan.

Akhbar harian Edisi Terengganu, 29 Mac memetik kenyataan beliau bahawa kerajaan negeri bersetuju membeli dua buah 'bas redah air' itu dengan nilai RM3 juta sebuah. Kenderaan yang boleh beroperasi di darat dan di air itu dicagarkan menjadi tarikan baru pelancong ke Tasik Kenyir. Berita itu bagaimanapun tidak disambut baik rakyat. Bagi mereka Ahmad terlalu angkuh dan sewenangan membelanjakan wang rakyat, apabila beliau bagaikan langsung tidak terkesan oleh cemuhan dan kritikan hebat pelbagai pihak sebelum ini terhadap lawatan beliau dan rombongan ke Antartika beberapa bulan lalu. Hingga kini rakyat masih gagal melihat kewajaran pemergian beliau ke benua ais itu, terutama apa manfaatnya untuk rakyat Terengganu?
Kini datang pula kes  amphicoach ini. Bagi penulis, pertikaian dilontarkan pelbagai pihak terhadap kerajaan Terengganu, khususnya Ahmad sendiri berhubung perkara ini ada asasnya. Penilaian dibuat rakyat terhadap beberapa perancangan BN sebelum ini banyak mempengaruhi persepi mereka terhadap pembelian terbaru ini.
Pertama, cuba lihat dari sudut potensi pulangan pelaburan. Apakah kajian teliti sudah dibuat bahawa perbelanjaan RM6 juta wang rakyat dalam kes ini bakal memberikan pulangan ekonomi yang menguntungkan kerajaan dan rakyat Terengganu? Apakah ada jaminan ia tidak mengulangi "kesilapan perancangan" beberapa projek mega sebelum ini?
Rakyat Terengganu sudah ada banyak pengalaman. Contohnya dalam kes kejohanan Piala Monsun dan pembangunan Pulau Duyong yang menelan ratusan (malahan mungkin ribuan) juta wang rakyat.
Alasan utama juga untuk tarik pelancong.
Akhirnya, selepas sudah terbukti tidak menguntungkan, kejohanan itu tidak lagi diteruskan di Pulau Duyong. Secara tersirat BN mengakui, pelaburan berjutajuta ringgit di situ gagal menarik kehadiran pelancong pada tahap yang dicitakan.
Read More / Baca Lagi >>

TPPA umpama ‘perjanjian syaitan’

Posted: 09 Apr 2014 06:23 AM PDT

Oleh MOHD ARIF JUHANI
WALAUPUN sudah diingatkan berulangkali mengenai bahaya yang bakal diundang selepas Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) ditandatangani, namun kepimpinan negara seolaholah sudah terpukau dengan janji lumayan yang kononnya terkandung dalam dokumen perangkap penjajah itu.

Selain Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) yang dianggotai oleh gabungan 47 NGO usahawan Melayu bertaraf kebangsaan membantah TPPA. Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad juga pernah dengan lantang mengkritik perjanjian tersebut berdasarkan kepada pengalamannya  ketika mentadbir negara. Namun sekarang, kerajaan Umno-BN yang kerap mendakwa kononnya memperjuangkan hal ehwal Melayu dan Islam masih tidak berganjak daripada menyokong pelaksanaan TPPA walaupun sudah dimaklumkan bahawa usahawan Melayu paling teruk menerima risiko 'penganiayaan' akibat dasar licik yang lebih cenderung melindungi kepentingan syarikat-syarikat asing nanti.
Pada pertengahan April ini, Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama pula dijadualkan akan hadir ke Malaysia untuk bertemu Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak bagi mengukuhkan hubungan dua hala negara tersebut termasuklah memastikan proses TPPA berjalan lancar.
Jadi, tidakkah umat Islam dan Melayu berasa terancam dan hak keistimewaan yang dimiliki dan dijamin dalam Perlembagaan Persekutuan selama ini bakal menemui titik akhirnya sejurus TPPA dilaksanakan?
Lebih parah lagi, Perlembagaan Persekutuan dan Parlimen sebagai institusi perundangan tertinggi dalam Negara yang menggubal undang- undang juga bakal hilang kedaulatannya apabila bertembung dengan kepentingan syarikat asing seperti yang terkandung dalam TPPA.
Pengkhianatan terbuka
Bagi Timbalan Pengerusi Lajnah Hal Ehwal Parlimen, Khalid Samad, menandatangani TPPA merupakan satu pengkhianatan terbuka kepada kedaulatan undangundang dan Parlimen yang menaungi keluhuran Perlembagaan.
Read More / Baca Lagi >>

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


PERGI MAIN GOLF DARI MENCARI DUIT-NAK JUAL MALAYSIA MELALUIPENDIDIKAN...ALAHAIIIII

Posted: 09 Apr 2014 08:42 AM PDT

Bukti Muhyiddin lebih banyak main golf dari hadiri majlis rasmi di Dubai tersebar!!


Mulanya isu mengenai Muhyiddin lebih banyak luangkan masa bermain Golf dari melakukan urusan rasminya ke Dubai ini didedahkan oleh seseorang yang menggunakan gantinama dirinya sebagai Cikgu..

Tulis individu tersebut dalam sebuah laman Blog yang dipercayai dibina khas untuk mendedahkan sikap malas dan menggunakan harta kerajaan untuk kepentingan peribadi Muhyiddin ini dalam Blog Peniup Wisel 2020.

Tulis 'Cikgu' itu... "Terlalu banyak pemborosan dan pembaziran yang berlaku dalam Kementerian Pendidikan Malaysia! Sebab tu, Cikgu terpaksa membuat satu pendedahan di sini, iaitu jadual perjalanan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pendidikan di Dubai dari 8-12 April 2014.

"Walaupun urusan rasmi tidak lebih daripada setengah hari, TPM & rombongan berbelasan orang akan duduk di sana selama 5 hari di hotel 5 bintang, bermain golf di kelab serba mewah dan makan di restoran mahal, atas pembiayaan Kementerian Pendidikan Malaysia dan Jabatan Pendidikan Malaysia."

"Kecewa hati Cikgu dengan tindakan boros ini! Sedih bila difikirkan wang rakyat dibazirkan dengan sewenang-wenangnya."

Dan disertakannya jadual perjalanan Muhyiddin..


Jelas sekali.. dalam lawatannya ke Dubai ini.. Muhyiddin lebih banyak menghabiskan masa di padang Golf dari berbincang untuk kebaikkan pelajaran anak Bangsa Malaysia..

Dan perkara ini telah dibangkitkan oleh Ahli Parlimen DAP...

DAP hari ini menyelar lawatan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin selama lima hari ke Dubai kerana lebih banyak urusan tidak rasmi berbanding perkara yang memberi manfaat kepada kerajaan.  
Ahli Parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari dan Ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim mendedahkan perkara itu selepas mendapat maklumat yang disebarkan melalui Internet.  
"Rakyat berhak tahu daripada manakah sumber perbelanjaan yang menanggung perbelanjaan Muhyiddin selama berada lima hari di Dubai dengan mendiami hotel lima bintang yang dikatakan dibiayai Kementerian Pendidikan dan Talent Corp, Pejabat Perdana Menteri.  
"Adakah dengan lawatan berkenaan dapat menaikkan kualiti pendidikan negara atau memberi manfaat kepada kerajaan?" kata Steven dalam satu sidang media di lobi Parlimen hari ini.  
Melalui tentatif program yang diberikan, urusan rasmi Muhyiddin dalam lawatan lima hari ke Dubai itu hanyalah pada hari ini iaitu dari jam 10 pagi hingga 12.30 tengahari ~ The Malaysian Insider

Ceh!! selama ini aku ingatkan si Muhyiddin ni berhemah dalam menggunakan harta dan dana negara.. rupa-rupanya lebih kurang dengan Rosmah jugak!!

Cancel nak sokong dia ganti Najib...

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


INGATAN KEPADA ZAHID HAMIDI

Posted: 09 Apr 2014 06:47 PM PDT
KOMENTAR

TUKAR TIUB

kementerian dalam negeri
sila ambil dasar yang tepat
sebelum nasi menjadi bubur

telah berkali kali blog ini memberi ingatan
bahawa warga afrika  ini jahat
warga afrika ini ganas

mereka masuk ke negara kita
mereka  akan bawa masalah 
kepada negara kita

kita bukan rasis
kita bukan perkauman
tak suka mereka kerana kulit hitam mereka

kita benci orang afrika yang jahat perangai
yang buat kacau
bukan sahaja di malaysia
malah di uk
malah di belgium
malah di  peranchis
malah di itali
semua negara ini 
mengalami masalah yang sama

waspada 
sebelum nasi menjadi bubur


NOTA
bukan kerana kulit hitam
ambiga kulit hitam
surendran kulit hitam
kita tak ada masalah dengan kulit hitam
kita ada masalah dengan perangai orang afrika 
yang jahat dan ganas

Dua lelaki Afrika tembak polis

SEPANG 9 April - Jenayah membabitkan pendatang warga Afrika dilihat semakin ganas apabila mereka turut menggunakan senjata api termasuk melepaskan tembakan ke arah anggota polis bagi meloloskan diri daripada ditahan.

Dalam kejadian pada pukul 2.28 pagi tadi, dua anggota polis nyaris maut apabila dua warga Afrika yang ditahan melepaskan satu das tembakan ke arah mereka dalam satu insiden di sebuah kawasan apartmen di Taman Putra Perdana, Puchong di sini.

Ketua Polis daerah, Supritendan Mohd. Yusoff Awang berkata, sebelum itu anggota polis peronda terlibat telah mengejar kedua-dua lelaki terbabit sejauh kira-kira 15 kilometer bermula dari sebuah pusat beli-belah di Puchong sehingga ke apartmen berkenaan selepas mereka tidak mengendahkan arahan supaya berhenti untuk diperiksa.

Katanya, kedua-dua suspek berusia 30-an yang menaiki sebuah kereta Perodua Myvi itu dikatakan telah melepaskan tembakan tersebut ketika cuba melarikan diri ke kawasan hutan berhampiran selepas melanggar kereta Perodua Kancil di apartmen berkenaan.
Bagaimanapun tembakan itu tidak mengenai sasaran.

Mohd. Yusoff berkata, kedua-dua mereka hampir ditangkap oleh anggota polis berkenaan tetapi dapat meloloskan diri selepas melepaskan tembakan.

"Keterangan daripada anggota terlibat mengatakan mereka tidak nampak suspek memegang senjata api semasa melarikan diri tetapi terdengar bunyi seperti tembakan dilepaskan dan mereka juga tidak nampak percikan api," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, pihaknya membuka kertas siasatan di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cubaan membunuh dan sedang menjalankan gerakan memburu suspek.
"Pasukan forensik dan Unit Anjing Pengesan (K9) telah dipanggil ke tempat kejadian untuk membuat pengesanan," katanya.

Tambahnya, kereta Myvi yang digunakan oleh kedua-dua suspek tersebut didaftarkan di atas nama seorang wanita dari Segamat, Johor dan siasatan lanjur sedang dijalankan.

SATU KENA
ADA  LAGI SERIBU YANG BEBAS

Dadah: Lelaki Nigeria dipenjara 9 tahun, sebat - Sinar Harian
www.sinarharian.com.my490 × 368Search by image
Dadah: Lelaki Nigeria dipenjara 9 tahun, sebat Camara Jean Guineenne, 32, warganegara Nigeria dibawa keluar anggota polis selepas dijatuhkan hukuman di ...
---------

MAK CIK FELDA SENANG DITIPU

Posted: 09 Apr 2014 06:18 PM PDTKOMENTAR

TUKAR TIUB

kalau mahkamah malaysia bebas
kenapa tak rayu kes razak baginda bunuh altantuya
apa jadi dengan kes korek korek korek
apa jadi dengan kes lingam
apa jadi denagn kes yusof chin

KUALA LUMPUR 9 April - Dakwaan pakatan pembangkang kononnya tarikh prosiding Mahkamah Rayuan berhubung rayuan pihak pendakwaan terhadap keputusan kes  Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh) meliwat..


KAH  KAH KAH

mak cik felda boleh tipu
satu dunia tahu
kes dicepatkan
penamaan calon dilambatkan
untuk sabotaj
anwar dari jadi calon
di kajang


---------

SIAPA DIA SHAHIDAN BALL

Posted: 09 Apr 2014 07:08 AM PDTSURAT DI BAWAH
tidak ada kaitan
dengan shahidan ball
apa dia shahidan ball
kah kah kah


LURAH NORITA
bekas menteri satu negeri paling kenit diutara yang melakar sejarah di mana majlis perbandaran di bawah kuasa kerajaan negri di sita ole bank beberapa tahun lalu..dengar cerita orang ,kiote badut ini pernah mencium lurah nirita sam yang mati di pungsapu di katakatakan di kobgkok oleh seorang pakista beberapa tahun dulu...

Yang pukimak pakistan terlepas kerna ada mamak peguam keturunakn si kitul membelanaya pakistan ini..dal My lord telah bebeaskan pakistan ini dengan alasan yang dikemuka sikitol bahawa dalam lubang narita ada pernah masuk dua kote...satu kote dim ketahui pakistan itu dan satu kotek dari utara....kah kah kah...Look who is talking about moral. on BERBANGGA TIDAK BERMORAL
Publish | Delete | Spam
Anonymous

at 3:18 PM
----------

SEMAKIN PUPUS

Posted: 09 Apr 2014 06:00 AM PDT
KOMENTAR

TUKAR TIUB
 ini berita baik
sesiapa sahaja yang di serang oleh utusan
bermakna orang itu orang baik

sesiapa dipuji oleh utusan
bermakna orang itu orang jahat

politik di malaysia ini cukup senang
tak perlu pergi havard
tak perlu pergi yale
baca utusan meloyo
akan tahu garis politik
akan faham politik malaysia

malaysikini diserang oleh utusan
bermakna laman ini
terbaik
bukan penyokong ketuanan melayu
bukan penyokong united malays national organisation
bukan media bodek
ini petanda baik

bangga lah  sesiapa saja
apa sahaja 
jika diserang utusanUtusan tuduh kewartawanan Mkini 'zaman batu'

Akhbar milik Umno, Utusan Malaysia hari ini menggiatkan semula serangan ke atas Malaysiakini, dengan dakwaan bahawa portal akhbar ini mengeluarkan berita tidak beretika dan mengamalkan "kewartawanan zaman batu".

Tanpa merujuk kepada mana-mana laporan khusus, rencana tulisan seorang editornya Zulkiflee Bakar mendakwa Malaysiakiniberpura-pura menyiarkan laporan seimbang.

"Sebaliknya, semua orang amat mengetahui ke mana kecenderungan laporan mereka, apa niat mereka dan apa agenda tersirat mereka," tulisnya.

KAH  KAH KAH
jangan risau
akhbar ini tak laku
kalau sekolah
kalau pejabat kerajaan
tidak dipaksa melanggan
kalau tak ada tajaan 
untuk edar percuma
tak ada siapa baca akhbar ini

suara keadilan 
yang seminggu sekali
jualan lebih banyak dari utusan

--------

PETANG AHAD YANG LALU

Posted: 09 Apr 2014 02:17 AM PDTPETANG AHAD LALU
NASI PANGGUNG

Begini kisah petang di jalan panggung
Datang dari segenap pelusok lembah klang
sama-sama berkongsi, sama-sama merasa
makanan milik semua

TERIMA KASEH
Menu dan para penyumbang hari ini
Tim Dapur Jalanan - Bubur Ayam 
Tim Syed Syahir - Roti Canai  Air Mineral
Tim UIA - Bihun Goreng Ayam Goreng Kunyit Buah Epal toileteries
Tim JOSO - Baju  Air Mineral
Tim Nisa' Wilayah - Nasi Lemak Daun Pisang Cokelat Minda Air Mineral
Tim Bundle - Baju  Seluar
Brader Mujahid - Keropok Lekor Ganu Kite!
Brader Shahril - Kek Pisang

YANG DATANG MEMBANTU
Para penyumbang tenaga; yang sibuk & buat ramai di Jalan Panggong:-
Ikhwan, Zhariff, Hazim, Syu,  & cikgu-cikgu Tim Kelas Kita
Faliq,  dan kawan-kawan dari JOSO, Tim MassComm UITM, 
Khadijah & Kawan2 dari Nisa' Wilayah , Fauzi & Tim Bundle 
Syazwan, Bob, dan mat-mat & awek-awek cool dari UIA  
Brader Shahril, Mujahid, Paramjit, Anne, Fazallah yg lewat, 
 dan semua kawan-kawan yg hadir membantu & memeriahkan scene Jalan Panggong petang kelmarin!

Kepada yang ingin mendapatkan cenderamata Dapur Jalanan KL, baju & button, boleh datang minggu hadapan, hanya terdapat di Jalan Panggung. 
Terima kasih semua, Terima kasih anak semua bangsa!
- Untuk maklumat info, sila cari dan tekan like Facebook page DapurJalanan KualaLumpur dan follow twitter: dapurjalananKL 

SILA HANTAR SUMBANGAN
Untuk yang mahu menyumbang boleh masuk ke akaun dapur jalanan
   1479-0000917-05-1 spkl collective

- Untuk yang ingin sama-sama potong bawang atau sumbang makanan atau apa-apa nak disumbang boleh tekan number dibawah
SILA HUBUNG
  Pakwan = 019-2671285 
Hadikhalid = 012-6648873
Dapur Jalanan Kuala Lumpur
 *Makanan Adalah Hak Anak Semua Bangsa*
06 April 2014

-------

ENTOT ENTOT LARI

Posted: 08 Apr 2014 11:00 PM PDT


REKOD DUNIA

BERTUNANG 

PALING LAMA

apa sudah jadi?
ini rekod dunia
bertunang paling lama
bila nak kahwin
kenapa tak kahwin kahwin

agong dah bertukar
kerjaan baru dah tubuh
tak kan latihan tentera
 di pd lama sangat

pasal apa tak kahwin kahwin
ini kes entot entot lari ke
kah kah kah

NOTA
melayu mungkin mudah lupa
tapi tukar tiub orang asli
tak akan lupa lupa
kah kah kah 

NOTA
saje timbulkan
kesah ini
tujuan untuk  hina
najib dan rosmah
yang guna duit kerajaan
bila anak nak berancukKAH  KAH KAH
agong pun
kena kepentong
kah kah kah
-----------

BERBANGGA TIDAK BERMORAL

Posted: 08 Apr 2014 10:35 PM PDT
KOMENTAR TUKAR TIUB
jika mencaci kerajaan zalim
jika mencaci kerajaan rasis
jika mencaci kerajaan kaki rasuah
di luar negara dianggap tidak bermoral

maka tim teater bukan teater
amat bangga kerana kami 
memang tidak bermoral
kami saheh tidak bermoral
malah
kami bangga kami tidak bermoral

INI BAHAN BUKTI
TIM BILIK SULIT
TIDAK BERMORAL
MENCERCA KERAJAAN
NAJIB DAN ROSMAH

'Tak bermoral hina Malaysia di luar negara'

 Shahidan Kassim berkata usaha untuk mahu menjatuhkan imej negara di luar negara termasuk dakwaan membocorkan maklumat kerajaan dianggap melakukan "perbuatan tidak bermoral".

Sebaliknya, beliau mengingatkan jika ada anggota parlimen khususnya pembangkang yang tidak berpuas hati mengenai pentadbiran negara, maka boleh membangkitkannya dalam parlimen untuk dibahaskan.

"Dari segi moral ia sudah pasti tidak bermoral. Di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung, Kalau sekiranya tempat kita makan, (dan) berak di tempat itu, (dan) kita mengotor tempat tersebut, itu perbuatan tak bermoral.

KAH  KAH KAH

tim teater bukan teater
berbangga
kerana tidak moral
sebulan mecaci kerajaan
di united kingdom
kah kah kah


BACA DISINI
http://bm.theantdaily.com/Lantang/Uno-Malaysia-dedahkan-kebenaran-Bilik-Sulit/

--------

TUDUH JANGAN TAK TUDUH

Posted: 08 Apr 2014 10:08 PM PDTKOMENTAR

TUKAR TIUB
pada  bulan jun 2001
dewan tunku canselor universiti malaya terbakar

keyvas dari parti pundek pundek pundek
azalina saorang purtan 
telah menuduh gerakan reformasi buat kerja jahat
membakar dtc

ketika kebakaran berlaku
 6 orang aktivis reformasi baru sahaja
di hantar ke kamunting
mereka ialah: ezam mat nor, lokman adam,tian chua
hishamuddin rais, shaari sungip dan dr badrul amin

atas tuduhan azalina dan keyvas
khairul anwar aka jonah
bersama seorang lagi pemimpin pelajar
telah ditangkap

jonah di tagkap dari ubu
ubu yang wujud hari ini
ubu telah diselongkar

jonah dan seorang lagi pelajar
ditahan selama lebih dari 1 bulan di bawah isa

hingga hari ini
pundek pundek pundek keyvas tidak membawa bukti
hingga hari ini purtan azalina tidak membawa bukti

jika berjaya menggulingkan
united malays national organisation
mereka yang pertama wajib di hadapkan ke mahkamah
ini bukan ancaman 
ini janji

4 bilik pensyarah UUM terbakar

ALOR SETAR 8 April - Empat buah bilik pensyarah di Kolej Perniagaan Universiti Utara Malaysia (UUM) di sini, rosak dalam kebakaran yang dipercayai berlaku akibat litar pintas, hari ini.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bukit Kayu Hitam, Penolong Penguasa Bomba M. Pathmanathan berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 12.19 tengah hari dan tiba di tempat kejadian, 14 minit kemudian.

"Operasi pemadaman dilakukan tujuh anggota dan seorang pegawai dari Balai Bomba dan Penyelamat Bukit Kayu Hitam bersama sebuah jentera.

"Api dapat dikawal pada pukul 12.37 tengah hari dan berjaya dipadam sepenuhnya pada pukul 1.18 petang," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurut beliau, sebuah bilik pensyarah yang mengan-
dungi perabot dan dokumen terbakar 50 peratus manakala pelbagai barangan di tiga bilik lagi mengalami kerosakan akibat terkena bahang api.

"Tiada kecederaan dilaporkan kerana ketika kejadian, keempat-empat bilik itu tidak berpenghuni," katanya.

Tambah beliau, punca kejadian sebenar dan jumlah kerugian masih dalam siasatan.

KAH  KAH KAH
woit
ini mesti kerja
penyokong pakatan
kalau tidak pun
ini kerja anwar ibrahim
kah kah kah


NOTA
atau ini kerja
kontrektor bumiputera melayu islam
kalau telah dibakar maka akan buat baru
dapat projek kah kah kah
--------

SIAPA GANTI ISTERI ROSMAH

Posted: 08 Apr 2014 08:34 PM PDT

KOMENTAR 

TUKAR TIUB
rancangan tendang najib makin rancak
tim tendang najib sekarang
makin tersusun

dari kajian dilihat muhyiddin telah moyok
dari kajian dilihat zahid hamidi paling unggul
dari kajian dilihat sepupu najib paling corot

tetapi dalam united malays national organisation
kebijaksanaan dan popular dikalangan rakyat 
tidak akan diambil kira
yang penting hubungan darah

najib akan melantik sepupunya

apakah ini akan berlaku?

terpulang kepada bani melayu
apakah sekali lagi negara ini 
akan di tadbir oleh sang bodoh

apakah sang bodoh akan mengendalikan negara ini?
apa bezanya sepupu najib dengan hasan malek?
NOTA
tukar tiub bernasib baik
ketika krisis mh370 berada di london
berpeluang melihat media dunia

akhbar dan media dunia
saban hari mengejek sepupu najib
memperli keupayaan sepupu najib
memperlekeh sepupu najib

media barat masih sopan
tidak memanggil sepupu najib lidah kontot

Kajian menunjukkan BN, Umno lemah uruskan ekonomi selepas PRU13

Umno dan Barisan Nasional terus merudum sejak pilihan raya umum Mei tahun lalu dengan kajian terbaru yang dibuat menunjukkan lebih ramai rakyat negara ini merasakan  pencapaiannya sangat lemah khasnya dalam mengendalikan ekonomi negara.
Lebih separuh daripada 1,005 responden yang menyertai servey yang diarahkan oleh The Malaysian Insider menyifatkan pencapaian BN sejak Pilihan Raya Umum ke-13 sebagai 'sangat lemah' manakala 45% menyifatkan parti utamanya Umno sebagai lemah.
Kajian itu juga menunjukkan  Ahmad Zahid Hamidi disifatkan oleh responden Melayu sebagai pemimpin yang menjalankan tugas paling baik.
Khairy Jamaludin adalah kedua, manakala  Hishammuddin Hussein ketiga.
Najib di tempat kelima di belakang  Muhyiddin Yassin.

KAH  KAH KAH
soalan kurun ini
suami najib
nak kemana?


----------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT