Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Kehilangan MH370 : Simulator penerbangan kapten Zahari kukuhkan 'teori Diego Garcia'

Posted: 17 Mar 2014 10:33 PM PDT

Pangkalan tentera Amerika Syarikat, Diego Garcia.
MISTERI menyelubungi kehilangan pesawat MH370 milik Penerbangan Malaysia (MAS) masuk ke episod mendebarkan apabila polis mula menumpukan siasatan terhadap juruterbang, pembantu juruterbang, krew serta penumpang pesawat Boeing 777-200ER itu.
Walaupun dikritik kerana lewat 8 hari daripada sepatutnya, carian dibuat polis di kediaman juruterbang pesawat terbabit,  Kapten Zaharie Ahmad Shah di sebuah kawasan perumahan eksklusif Shah Alam Sabtu lalu menemukan simulator penerbangan milik beliau.
Simulator itu kemudiannya dibawa ke Bukit Aman dan dipasang semula untuk siasatan. Sumber yang dipetik Berita Harian, hari ini mendedahkan perisian simulator milik Kapten Zaharie mengandungi lima landasan latihan, dan salah satu daripadanya ialah milik Amerika Syarikat (AS).
"Antara perisian yang diperiksa setakat ini adalah Lapangan Terbang Antarabangsa Male di Maldives, lapangan terbang milik Amerika Syarikat (Diego Garcia), serta tiga landasan di India dan Sri Lanka, yang semuanya mempunyai jarak landasan 1,000 meter," kata sumber.
Siasatan dengan bantuan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia (SKMM) itu cuba mencari petunjuk dalam usaha mencari MH370. Penyiasat sedang meneliti kemungkinan pesawat tersebut mendarat di landasan yang kawalannya longgar, selain teori pesawat itu mungkit mendarat di atas laut, bukit atau kawasan lapang yang sesuai.
Polis membuka kertas siasatan pada 8 Mac lalu ke atas anak kapal MH370, termasuk juruterbang dan pembantunya serta kakitangan yang mengendalikan pesawat itu.
Rumah juruterbang dan pembantu juruterbang pesawat terbabit digeledah selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada sidang media khasnya petang Sabtu lalu berkata, siasatan kini beralih dan tertumpu kepada anak kapal pesawat berdasarkan kepada petunjuk baru.
Najib yang menafikan terdapat unsur rampasan berkata, pesawat MH370 berpatah balik ke arah barat selaras dengan tindakan yang disengajakan oleh seseorang dalam kapal terbang itu.
AS sebelum ini menafikan kemungkinan pesawat yang membawa 239 penumpang tersebut mendarat di pangkalan mereka.
Peta menunjukkan lokasi Kepulauan Andaman dan Nocobar. Pesawat MH370 dipercayai terbang ke arah pulau berkenaan.
Bagaimanapun Daily Mirror dalam laporan 14 Mac lalu memetik sumber Reuter bahawa penyiasat mendapati pesawat itu terbang menghala ke arah Kepulauan Andaman yang terletak di Lautan Hindi di  baratdaya Malaysia.
Laporan Richard Hartley-Parkinson itu juga menyatakan bahawa maklumat dari radar penjejak milik tentera menunjukkan bahawa pesawat MH370 yang hilang dari radar "sengaja" diterbangkan merentasi Semenanjung Malaysia ke arah Pulau Andaman, sumber yang rapat dengan penyiasat memberitahu Reuter.
Dua sumber menyatakan sebuah pesawat yang tidak dikenali yang dipercayai pesawat MH370, terbang melalui satu "laluan udara" yang lazim digunakan oleh pesawat dalam penerbangan ke Timur Tengah dan Eropah, telah dijejak dan dilakar (plot) oleh radar penjejak milik tentera itu. Maklumat seperti ini menunjukkan bahawa peswat berkenaan dipandu oleh seseorang yang terlatih dalam bidang penerbangan.
Lakaran (plot) terakhir oleh radar penjejak berkenaan menunjukkan pesawat MH370 itu terbang ke arah pulau Andaman, salah sebuah pulau dari rangkaian beberapa buah pulau yang terletak di antara Laut Andaman dan Teluk Benggala.
Laluan udara (waypoints) adalah lokasi geografi yang diwujudkan dengan mengira garisan membujur (longitude) dan garisan melintang (latitude) sebagai panduan kepada juruterbang untuk mengemudi pesawat di sepanjang 'koridor udara' yang dilalui.
Sumber ketiga yang juga rapat dengan penyiasatan memberitahu bahawa penyiasatan berpandukan teori bahwa seseorang yang tahu menerbangkan pesawat "telah mengambilalih" pesawat dan mengubah haluan penerbangan ke suatu destinasi yang tidak diketahui.  
"Apa yang boleh kami nyatakan ialah kami  sedang menyiasat kemungkinan berlakunya sabotaj tanpa menafikan kemungkinan berlakunya rampasan pesawat," kata sumber yang juga seorang pegawai kanan polis.  
Ketiga-tiga sumber meminta identiti mereka tidak didedahkan kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap kepada media dan demi melindungi sensitiviti penyiasatan.
Usaha mencari dan menyelamat MH370 kini masuk fasa kedua melibatkan koridor utara meliputi sempadan Kazakhstan dan Turkmenistan sehingga ke utara Thailand manakala koridor selatan, dari Indonesia hingga selatan Lautan Hindi.
MH370 yang membawa 239 penumpang termasuk 12 anak kapal hilang daripada radar selepas sejam berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Sepang dalam perjalanan ke Beijing. - SUMBER

Kehilangan MH370 : Dimana MH370 boleh mendarat?

Posted: 17 Mar 2014 09:25 PM PDT


  • Di mana MH370 boleh mendarat?
 1 / 1 
MAKLUMAT data mendapati pesawat MH370 berhubung enam kali dengan  satelit  dan yang terakhir direkodkan pada jam 8.11 pagi pada waktu tempatan 8 Mac lalu bukti pesawat itu tidak mengalami masalah teknikal meskipun transporder sudah dimatikan berhampiran sempadan kawalan trafik udara antara Malaysia dan Vietnam.

Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam  (DCA), Datuk  Azharuddin  Abdul Rahman berkata, berdasarkan data satelit berkenaan, kajian dilakukan pakar bagi menentukan laluan yang digunakan MH370.

Menurutnya, isyarat itu dikesan pada tempoh pesawat hilang daripada titik Igari untuk sempadan kawalan trafik udara Vietnam dan Malaysia dan 'air turn back' ke Selat Melaka.


Sidang media semalam, Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata pesawat berkenaan  mempunyai tempoh 30 minit  sahaja selepas itu untuk melakukan penerbangan sebelum   kehabisan minyak.

Walau bagaimanapun beliau sebelum itu  turut menafikan pesawat berkenaan mendarat di Pengkalan Tentera Diego Garcia milik AS di Lautan Hindi.

Jadi ke mana pesawat yang hendak kehabisan minyak boleh melakukan pendaratan cemas?

Seperti yang diketahui umum di kawasan  Lautan Hindi cukup luas dan mempunyai banyak pulau-pulau kecil.

Menurut pakar,  MH370 boleh mendarat dengan selamat pada landasan pendek yang bukan khas untuk kegunaan pesawat komersial sepertinya.

Jika mendarat dengan kawalan juruterbang di laut, pesawat dianggarkan mengambil masa tiga minit untuk meluncur sebelum terhenti dan terapung sebelum tenggelam jika air memasuki kabin sepenuhnya.

Berbeza dengan sebarang pendaratan di daratan seperti padang pasir, pesawat boleh mengalami banyak kerosakan kerana permukaan tidak rata dan keras yang boleh menyebabkan MH370 melambung  atau terhempas di luar kawalan.

Jika teori ini tepat,  MH370  yang dilaporkan  dikendalikan secara manual oleh  seseorang yang mahir di dalam kokpit  akan melalui kawasan   Kepulauan  Andaman  selepas isyarat terakhir dipercayai dari pesawat itu  dikesan radar  Tentera Udara Diraja Malaysia  di situ.

Pulau Nicobar yang terletak Lautan Hindi mempunyai tiga landasan kapal terbang tinggal yang sudah tidak digunakan. Salah satu daripadanya adalah Lapangan Terbang Campbell Bay yang terletak 190 kilometer Utara Kepulauan Sumatera.

Selain itu, terdapat sebuah lagi landasan kapal terbang dibina tentera Jepun pada tahun 1942 hingga 1945. Landasan ini kemudiannya diubahsuai dan dipanjangkan  sehingga 8,886 kaki oleh Tentera Udara India pada 1967.

Sebuah lagi landasan kapal terbang terletak di Utara antara  Pulau Andaman dan Nicobar. Ialah Landasan Kapal Terbang Shibpur yang kini juga sudah tidak lagi digunakan.

Landasan kapal terbang tinggal juga wujud di Pulau Koko yang dikatakan  dimiliki oleh tentera  Myanmar  dan sesetengahnya mengatakan ianya kini di bawah kekuasaan China.

Pilihan terakhir, MH370 juga  boleh mendarat dengan selamat di Lapangan Terbang Antarabangsa Veer Savarkar  atau lebih dikenali sebagai 'Portblair' milik Negara India  di pulau yang sama yang difahamkan kini dalam proses pengubahsuaian. - SH

Kehilangan MH370: Selebriti turut beri sokongan

Posted: 17 Mar 2014 08:19 PM PDT

  • MH370: Selebriti terus beri sokongan!
 1 / 1 
SEBELAS hari telah berlalu, namun misteri kehilangan pesawat Boeing 777-200 milik Malaysia Airlines (MAS) masih belum terungkai.

Sehingga kini, operasi mencari dan menyelamat (SAR) bagi pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu, masih lagi berjalan seperti biasa. Nasib 227 penumpang termasuk dua bayi, dan 12 kru kabin masih lagi belum diketahui.

Berikutan musibah yang menimpa, orang ramai tetap tidak berputus harap dan terus berdoa agar kesemua penumpang dan kru pesawat itu dapat ditemui dengan selamat.


Bahkan, golongan penggiat seni tanah air juga tidak terkecuali dalam memberikan tanda sokongan dan harapan buat pesawat MH370.

Mengharap Cinta tribute MH370

Jika pendatang baru dalam dunia nasyid, Amar atau nama sebenarnya, Arif Muazzim Abdul Rahman mencipta lagu Pray For MH370 bagi meluahkan rasa sedihnya, berbeza pula bagi penyanyi, Sharifah Zarina.

Penyanyi Harapan Berbunga Realiti ini menghasilkan tribute buat pesawat MH370 menerusi lagu baharunya, Mengharap Cinta ciptaan sepenuhnya oleh bekas peserta Vokal Bukan Sekadar Rupa, Mafa. Bicaranya, dia terpanggil untuk membuat sendiri klip video itu selepas dihubungi stesen radio untuk memberi kata-kata semangat kepada keluarga mangsa.

"Selepas lagu berkenaan diputarkan di radio, baru saya sedar yang liriknya sangat dekat dengan situasi yang berlaku sekarang.

"Saya mendengarnya sambil menangis apabila terkenangkan peristiwa itu," katanya ketika dihubungi Zass.

Tambahnya, dia turut memuat naik video itu di laman sosial YouTube dan tidak menyangka ia mendapat sambutan  yang cukup menggalakkan.

"Bukan saja tarik ramai penonton (viewer) tapi ada juga yang turut berkongsi di laman sosial masing-masing," katanya.

Begitu pun, katanya, dia tidak berhasrat untuk menjadikan video berkenaan sebagai klip video rasmi bagi lagu itu.

Awi Rafael kumpul makanan & minuman

Difahamkan , artis yang bernaung di bawah syarikat rakaman, Warner Music (Malaysia) kini berusaha mengumpul minuman, makanan dan barang kegunaan lain untuk didermakan kepada petugas yang terbabit dalam misi
pencarian MH370.

Ketika ditanya pada salah seorang artis naungannya, Awi Rafael memberitahu, dia bersedia untuk memberi sokongan penuh dan jitu. Jelasnya, walaupun dia masih belum mendapat sebarang butiran lanjut mengenainya, namun dia tahu ini adalah satu usaha yang positif.

"Saya bangga dengannya dan bersedia untuk memberi komitmen. "Sekurang-kurangnya kita mencuba untuk memberi bantuan dalam bentuk kewangan atau sokongan moral," kata penyanyi Kalau Aku Kaya ini.

Dia yang juga komposer turut berhasrat untuk mencipta sebuah lagu khas buat MH370.

Walls of Hope Daphne Iking

Siapa sangka, pelakon filem Belukar, Daphne Iking banyak melibatkan diri dalam aktiviti kemasyarakatan. Daphne adalah salah seorang ahli badan bukan kerajaan (NGO) Malaysian For Malaysia.

Demi menunjukkan tanda sokongannya itu, Daphne melalui NGO berkenaan membuat satu 'tembok harapan' (Walls of Hope) pada hampir semua pusat membeli belah di seluruh negara.

Katanya, menerusi Walls of Hope itu, orang ramai boleh menulis harapan, doa dan sokongan untuk penumpang dan kru kabin serta keluarga pesawat terbabit.

"Antara pusat membeli belah yang terlibat ialah Pavilion, Fahrenheit 88, One Utama, MidValley Megamall , Bangsar Village dan Bangsar Shopping Centre di Kuala Lumpur.

"Lain-lain termasuklah Mesra Mall di Kuala Terengganu, Kinta City Mall di Ipoh dan Gurney Plaza di Georgetown , Pulau Pinang," katanya.

Luah perasaan menerusi kreativiti: Yasmin Hani

Pelakon dan pengacara, Yasmin Hani Richardson menunjukkan tanda simpatinya pada insiden pesawat MH370 dengan menulis setiap patah perkataan yang berbunyi #PrayForMH370 di atas helaian kertas A4.

Dia yang mesra disapa sebagai Hani berkata, perbuatan itu dilakukannya bersama-sama pelakon dan kru penggambaran filem Antara Satu, baru-baru ini.

Katanya, helaian kertas itu kemudiannya dipegang oleh setiap kru dan pelakon yang terlibat dalam penggambaran filem berkenaan.

"Antara artis yang terlibat sama adalah Enot, Dira Abu Zahar dan Remy Ishak.

"Selain mengambil foto, kami turut membuat klip video," kata isteri kepada Sha'arin Razali ini. Selain itu, Hani juga memberitahu, dia turut terlibat dengan satu majlis yang dianjurkan oleh Reshmonu iaitu #UnitedForMH370 di Piazza@ The Curve Mutiara Damansara. "Ia acara untuk kita semua hadiri bersama-sama tanpa mengira bangsa dan agama sekalipun.

"Sama-sama berhimpun dan berdoa untuk kesejahteraan penumpang serta kru kabin pesawat MH370 agar mereka pulang dengan selamat," katanya.

Maya Karin tangguh lancar album

Pelakon dan penyanyi jelita, Maya Karin mengambil keputusan untuk menangguhkan pelancaran album terbaharu dan persembahannya demi menghormati dan bersimpati dengan tragedi pesawat MAS, MH370.

Dalam satu kenyataan akhbarnya, majlis pelancaran yang dijadualkan berlangsung pada 25 Mac ini telah ditunda ke tarikh 1 April depan.

Pelakon filem Cun itu mendapat berita mengenai tragedi berkenaan ketika berada di kota London atas urusan keluarga juga terkejut dan bersimpati dengan mangsa.

"Saya terkejut apabila mendapat tahu tentang berita ini. Saya amat simpati sekali dan berharap kita semua mendoakan agar penumpang dan anak-anak kapal MH370 semuanya selamat," katanya.

Mengapa TUDM tidak kerah pesawatnya pintas MH370?

Posted: 17 Mar 2014 06:36 PM PDT

Tuesday, March 18, 2014Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dikritik hebat terutamanya oleh media asing berikutan kehilangan pesawat Boeing 777-200 milik Malaysia Airlines (MAS) sembilan hari lepas ketika dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing.

Media-media luar negara seperti The New York Times, BBC dan CNN mempersoalkan mengapa TUDM tidak berbuat apa-apa ketika radar pertahanan udaranya mengesan sebuah pesawat tidak dikenali membuat "Air Turn Back" dari laluan asal di Laut China Selatan menuju ke perairan Laut Andaman.


"Di mana TUDM ketika semua ini berlaku," tanya Andrew Brookes, bekas juruterbang Tentera Udara Diraja British (RAF) dan penganalisis penerbangan kepada BBC hari ini.

Sejurus sebelum membuat pusingan, pesawat itu telah menutup transponder yang memberikan maklumat tentang jenis, kelajuan dan kedudukan pesawat kepada menara kawalan, selain mematikan sistem dikenali Aircraft Communication Addressing And Reporting System (ACARS) yang menyampaikan maklumat terkini tentang pesawat menerusi satelit.

Media-media luar mempersoalkan mengapa TUDM tidak mengerah jet-jet pejuangnya untuk memintas pesawat itu yang kemudiannya dikenali sebagai MH370, sebelum ia menghilangkan diri di Laut Andaman menuju ke lokasi yang tidak dapat ditentukan sehingga kini.

Ada di antara media-media luar negara itu mendakwa kegagalan TUDM bertindak membuktikan terdapatnya kelonggaran dalam kawalan keselamatan ruang udara negara dan menyukarkan pencarian MH370.

Sehingga kini, TUDM mahu pun Kementerian Pertahanan gagal tampil untuk memberikan jawapan terhadap dakwaan-dakwaan tersebut.

Bagaimanapun isu mengenai dakwaan kegagalan TUDM itu banyak dibincangkan di dalam blog-blog pertahanan negara.

Di antaranya adalah blog Malaysia Military Power yang mengatakan, pesawat MH370 itu tidak dipintas oleh jet-jet pejuang negara kerana ia dikategorikan sebagai bukan satu ancaman, sebagaimana yang dijelaskan oleh Panglima TUDM Jen Tan Sri Rodzali Daud di dalam sidang media beberapa hari lalu.

"Kebanyakan ancaman bergerak di dalam kelajuan yang amat tinggi dan di altitud yang amat rendah, menuju (ke sasaran) di dalam kedudukan sudut tertentu. Tidak ada jet pejuang yang terbang dengan kelajuan di bawah Mach 1 kerana ia akan menyebabkan enjin 'flame out."

"Kerana itu air defence radar hanya fokus kepada target yang abnormal dari segi altitud dan kelajuan mendadak seperti pesawat pejuang sehingga kepada peluru berpandu ballistik," menurut blog pertahanan itu.

Kelajuan pesawat penumpang seperti MH370 yang rendah serta terbang di laluan penerbangan awam menjadikan pesawat MAS itu sama seperti pesawat komersial yang lain pada pandangan radar tentera.

Menurut seorang penganalisis pertahanan tempatan pula, radar pertahanan udara negara lebih fokus untuk memantau ancaman yang datangnya dari luar negara seperti jet-jet pejuang berkelajuan tinggi dan yang terbang rendah.

Penerbangan rendah mendakap bumi atau dikenali di dalam lingo ketenteraan sebagai "Nap Of Earth" (NOE) adalah untuk mengaburi pantulan radar pertahanan udara.

"Jika pesawat itu terbang dari Kuala Lumpur, milik syarikat penerbangan dan mengikut ketinggian dan laluan yang biasa dilalui oleh penerbangan awam, ia biasanya dikendalikan oleh radar kawalan udara milik Jabatan Penerbangan Awam (DCA)," katanya.

TUDM menempatkan skuadron pesawat FA-18D Hornet di pengkalan udara Butterworth serta radar pertahanan udaranya, manakala skuadron pesawat pejuang Sukhoi SU-30MKM pula ditempatkan di pengkalan udara Gong Kedak, Terengganu.

Kedua-dua pesawat pejuang lebih daripada berkemampuan untuk memintas MH370.

Kelantangan media-media luar negara serta tempatan melontar pelbagai tuduhan terhadap TUDM juga amat tidak adil kerana perkara sama juga berlaku di dalam peristiwa 9/11 apabila dua pesawat penumpang Amerika Syarikat dirampas sebelum merempuh bangunan World Trade Center.

Di dalam kejadian terbabit, jet-jet pejuang negara kuasa besar yang memiliki sistem pertahanan udara yang jauh lebih canggih itu juga gagal memintas pesawat penumpang yang dirampas itu.

Itu adalah apa yang telah dilaporkan oleh MalaysiaGazette di ( SINI )

Dan jawapan yang telah diberikan oleh Malaysia Military Power pada dasarnya sudah tidak relevan lagi setelah berlakunya tragedi 911..

Kegagalan pihak Amerika Syarikat mengesan dan memintas pesawat komersial itu sepatutnya kita jadikan sebagai tauladan bukannya sebagai alasan untuk mempertahankan pihak TUDM.

Jadi tak hairanlah jika dunia mempersoalkan tahap keselamatan udara negara kita..

Kehilangan MH370 : Misteri selubungi kata-kata terakhir Fariq

Posted: 17 Mar 2014 07:01 AM PDT"Baik, selamat malam," adalah kata-kata terakhir dari kokpit pesawat Malaysia Airlines, penerbangan MH370, yang masih belum ditemui.

Kata-kata ini menjadi tumpuan kajian mendalam untuk menentukan sama ada ia disebut oleh juruterbang atau oleh seseorang yang tidak sepatutnya berada di kokpit berkenaan.

Bagaimanapun, pihak berkuasa Malaysia hari ini berkata mereka percaya kata-kata itu bukan disebut oleh orang asing, tetapi oleh pembantu juruterbang Fariq Ab Hamid.


Ia adalah berdasarkan maklumat dari siasatan awal, kata ketua pegawai eksekutif MAS Datuk Ahmad Jauhari Yahya dalam sidang media di Hotel Sama-Sama, KLIA.

"Siasatan awal menunjukkan pembantu juruterbang itu yang bercakap pada waktu itu, ia dirakam dalam pita rakaman," katanya.

Perbualan terakhir itu berlaku hanya 11 minit sebelum MH370 hilang dari radar kawalan lalullintas udara Malaysia pada jam 1.30 pagi, 8 Mac.

Adakah sesuati berlaku ke atas pembantu juruterbang tersebut dalam tempoh 11 minit berkenaan atau adakah pembantu juruterbang tersebut terlibat dalam satu pakatan tertentu?

Ia seterusnya menimbulkan satu lagi persoalan – sama ada sistem Aircraft Communications Addressing and Reporting System (Acars) dalam pesawat tersebut dimatikan sebelum atau selepas komunikasi teraskhir dengan kokpit pesawat.

Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein semalam menyebut bahawa Acars dimatikan sebelum komunkasi terakhir antara menara kawalan dengan kokpit.

Kenyataan tersebut, yang dijelaskan sebagai tidak tepat hari ini, menimbulkan persoalan baru – mengapa Fariq tidak memberi isyarat mengenai apa-apa masalah kepada menara kawalan, memandangkan Acars dimatikan kerana ia tidak sepatutnya dilakukan.

Jauhari hari ini berkata masih belum dapat dipastikan sama ada Acars dimatikan sebelum atau selepas komunikasi Fariq.

"Pancaran data Acars terakhir pada 1.07pm. Kita tidak tahu bilakah Acars dimatikan selepas itu, tetapi ia sepatutnya memancar data setiap 30 minit dan pancaran seterusnya tidak diterima," katanya.

Ini bermakna pancaran Acars seterusnya – yang tidak berlaku – sepatutnya pada jam 1.37am.

Ini menunjukkan bahawa Acars mungkin dimatikan pada bila-bila masa sebelum atau selepas jam 1.19 pagi, tetapi pada waktu di antara 1.07am dan 1.37am, yang merupakan komunikasi terakhir dengan menara kawalan. - malaysiakini

Kehilangan MH370 : Kerajaan cuba sorok ‘sesuatu’ , tak jemput MP Pakatan sesi penjelasan

Posted: 17 Mar 2014 05:53 AM PDT


MHsurat hilangKUALA LUMPUR 17 MAC : Ahli Parlimen Pakatan Rakyat terkejut dengan tindakan Kerajaan Pusat yang mendiskriminasi mereka berhubung penjelasan kerajaan kehilangan pesawat MH370.

Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin, berkata beliau kecewa dengan tindakan Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang masih bersikap bermain politik ketikamana negara dalam krisis kritikal.

"Kita terkejut kerana jemputan penjelasan kehilangan MH370 hanya diberi kepada Ahli Parlimen Barisan Nasional.

"Ini adalah tragedi nasional dan semua ahli parlimen perlu diberi penjelasan," kata Sim dipetik portalwww.fz.com.

Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh, berkata tindakan itu juga mencerminkan Kerajaan Pusat tidak telus dalam pengurusan krisis kehilangan MH370.
Hishammuddin dalam jemputan bertarikh 14 Mac menyatakan penjelasan itu dijadualkan esok pada jam 8.30 malam di Aloft KL Sentral.

Perkara itu juga dibangkitkan dalam sidang Dewan Rakyat hari ini apabila Ahli Parlimen Pakatan Rakyat memohon penjelasan Kerajaan Pusat berkenaan perkara itu seolah-olah cuba menyorokkan sesuatu.

MH370: Tuduh juruterbang sabotaj tindakan biadap

Posted: 17 Mar 2014 02:48 AM PDT

KUALA LUMPUR: Tindakan media asing khususnya akhbar Daily Mirror dan Daily Mail mengaitkan kejadian pesawat MH370 sebagai tindakan sabotaj juruterbang dan pembantu juruterbang adalah satu tindakan biadap.

Lajnah Antarabangsa Pemuda PAS Malaysia dalam kenyataannya kepada Harakahdaily, hari ini berkata tindakan itu disifatkan biadap memandangkan siasatan masih dijalankan, selain pihak berkuasa Malaysia mendapati wujud unsur rampasan, dan bukannya sabotaj.

Pengerusinya, Dr. Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss, berkata tindakan media yang berpangkalan di United Kingdom itu serta beberapa akhbar lain juga merupakan tindakan tidak rasional, selain mengetepikan sensitiviti keluarga kedua-duanya.

"Tindakan media luar itu tidak boleh diterima. Perlu diingatkan akhbar Daily Mirror pernah memfitnah Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang sebagai pengganas Al-Qaeda pada 2007 lalu, yang akhirnya diarahkan untuk memohon maaf kepada Ustaz Hadi beserta ganti rugi teladan," kata beliau.


Selain menegaskan dakwaan itu juga menjatuhkan reputasi negara, Raja Iskandar turut melahirkan rasa kecewa apabila terdapat segelintir pihak mengaitkan juruterbang, Kapten Zaharie Ahmad Shah dengan teori bahawa beliau mensabotaj pesawat itu kerana kecewa dengan keputusan mahkamah yang menjatuhkan hukuman terhadap Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau beranggapan dakwaan itu tidak berasas sama sekali dan ia berniat jahat dan berpendirian isu keputusan penghakiman terhadap Anwar Ibrahim tidak perlu diheret dalam konflik besar ini yang boleh menjejaskan kredibiliti negara di mata dunia.

Dalam masa sama, Raja Iskandar berharap semua pihak tidak berteori dengan mengemukakan spekulasi liar sehingga mengganggu emosi keluarga mangsa dan menyerahkan kepada pihak berkuasa menyiasat perkara ini.

"Pemuda PAS tidak sesekali bersetuju jika andaian dibuat dan menjatuhkan hukuman kepada juruterbang dan pembantunya tanpa ada asas dan bukti yang kukuh," kata beliau lagi.


 Ma Lie Sia [Malaysia] Kuat Berbohong - Akhbar China


 Malaysia beri maklumat 'bercanggah' tentang MH370

China mengkritik Malaysia lagi berhubung maklumat bercanggah yang diberikan berhubung kehilangan pesawat MH370, dengan media tempatan dan pengguna sosial media semakin skeptikal ketika misi mencari dan menyelamat masuk hari ke-10.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada Sabtu mengumumkan bahawa kehilangan pesawat Malaysia Airlines mungkin 'sengaja' dan pesawat itu terbang beberapa jam lagi selepas meninggalkan laluan asalnya untuk ke Beijing.

Dalam editorialnya, akhbar China Daily mempersoalkan mengapa pengumuman dari Kuala Lumpr itu hanya datang selepas lebih seminggu pesawat itu lesap dan tertanya-tanya sama ada Malaysia berkongsi semua maklumat yang dikumpul, atau tidak.

"Percanggahan dan maklumat sedikit demi sedikit yang diberikan oleh kerajaan dan Malaysia Airlines menyukarkan usaha mencari dan keseluruhan insiden itu jadi lebih misteri," tulis akhbar itu.

"Apa lagi yang Malaysia tahu tetapi belum dikongsi dengan dunia," katanya.

Dua pertiga daripada penumpang pesawat itu adalah warganegara Malaysia, dan Beijing bersikap kritikal terhadap perkongsian maklumat daripada Malaysia – kekhuatiran yang semakin meningkat kerana bimbang pesawat itu mungkin dirampas.

"Adalah amat penting sebarang kekeliruan yang mungkin dieksploitasi oleh perampas atau pengganas dikenal pasti secepat mungkin kerana kita perlu mencari perancangan tindak balas," lapor China Daily.

Ketua fakulti Pengajian Cina Kontemporari di Universiti Nottingham, Yao Shujie yang menulis di akhbar Global Times di China berkata, Malaysia "hilang autoriti dan kredibiliti" kerana maklum balasnya yang kelam-kabut.

"Kekurangan kekuatan dan pengalaman mengendalikan insiden itu menyebabkan kerajaan Malaysia tidak berdaya dan kepenatan dengan menafikan pelbagai khabar angin.


"Jika misi mencari itu terus tidak membawa hasil walaupun selepas mengikut maklumat baru, lebih baik Malaysia serahkan kuasa perintahnya kepada operasi menyelamat antarabangsa," tulis Yao.

Kehilangan pesawat itu kekal menjadi topik paling hangat didebatkan di jaringan sosial, dengan kebanyakan pengguna Sina Weibo, iaitu laman sosial China mirip Twitter, melaungkan kebimbangan selepas maklumat berkenaan diberikan oleh kerajaan Malaysia.

"Mengapa baru sekarang mereka sahkan ia mungkin dirampas?"

"Malaysia, apa lagi yang anda sembunyikan," tulis seorang pengguna Sina Weibo pagi ini ketika mengulas perkembangan terbaru yang didedahkan Malaysia.


Posting lain ialah:"Saya semakin kecewa dengan Malaysia dan kerajaan mereka yang tidak boleh dipercayai. Saya tidak merancang pergi ke sana pada masa depan."

Minggu lalu, salah satu mesej yang tersebar luas ialah posting yang tertulis:"Vietnam terus menemui sesuatu. Malaysia Airlines asyik menafikan. China masih terus menghantar pasukan penyelamat."

Hari ini, mesej terbaru yang tersebar luas di internet ialah:"Malaysia menyampaikan maklumat tidak benar sepanjang minggu. Vietnam dapat penemuan tidak berguna. China memberikan berita bernilai minggu ini." -TMI 

Video: Pemeriksaan Terakhir Terhadap Juruterbang dan Pembantu MH370

Posted: 17 Mar 2014 01:21 AM PDT
Wan Azizah (kiri) ditemani Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (tengah) ketika membuat lawatan ke MPKj pada Isnin.

KAJANG: Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menolak sebarang cubaan untuk mengaitkan misteri kehilangan pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 dengan suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Tegas Wan Azizah, sokongan politik juruterbang MH370, Kapten Zaharie Ahmad Shah terhadap Parti Keadilan Rakyat (PKR) langsung tiada kaitan dengan kehilangan pesawat yang hilang sejak 8 Mac lalu itu.
"Tak ada kaitan kalau nak dikaitkan (keahlian PKR)," katanya pada sidang media selepas mengadakan kunjungan ke Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) di sini, Isnin.
Selain itu tegas Wan Azizah yang juga Presiden PKR, beliau amat yakin bahawa Anwar tidak mengenali Zaharie secara peribadi.
"Saya musykil kenapa semua nak salahkan Anwar?" soal Azizah dalam nada kecewa dengan laporan media antarabangsa yang menjadi perhatian umum sejak Ahad.
Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai laporan The Mail bahawa Zaharie merupakan penyokong 'obsesif ' kepada Anwar yang juga Ketua Pembangkang.
Menurut laporan tersebut, beberapa jam sebelum penerbangan itu meninggalkan Kuala Lumpur, difahamkan bahawa Zaharie, 53, menghadiri perbicaraan kes liwat Anwar yang berakhir dengan pemimpin itu dijatuhkan hukuman penjara selama lima tahun.
Zaharie turut disahkan sebagai ahli seumur hidup PKR Cabang Subang.
Ditanya mengenai dakwaan bahawa pakatan pembangkang cuba mempolitikkan isu kehilangan MH370 yang masuk hari kesepuluh, Wan Azizah menyangkal dakwaan tersebut.
"Kita hanya persoalkan mengenai bagaimana kerajaan menangani isu ini.  Mana-mana kerajaan mesti berada dalam keadaan bersiap siaga untuk krisis udara.
"Kalau banjir, isu tanah semua ada (persediaan)...tapi tak ada pula krisis berkaitan udara. Kita tak mempolitikkan," katanya. - mStar

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PM 22 (1) - Ketua Pembangkang kemuka Usul mengenai Isu BERNAS

Posted: 17 Mar 2014 09:09 PM PDT

Umno bodohkan Melayu, kata Dr Siti Mariah

Posted: 17 Mar 2014 08:59 PM PDT

Dr Siti Mariah Mahmud turut mendakwa bahawa Umno kin mengaplikasi sentimen perkauman. 

KAJANG:  Ahli Parlimen Kota Raja Dr Siti Mariah Mahmud  (gambar) mendakwa masyarakat Melayu hari ini semakin menolak kepimpinan Umno kerana parti tersebut mengapikan sentimen perkauman dan membelakangkan masyarakat Melayu.
"Umno mendakwa bahawa mereka yang menyebabkan rakyat bersatu tetapi akhir-akhir ini mereka yang membangkitkan semangat perkauman," kata Dr Siti Mariah.
Dr Siti Mariah MahmudBeliau yang juga Timbalan Ketua Dewan Muslimat Pas Pusat berkata demikian dalam ceramah pilihan raya kecil Dun Kajang di Sungai Chua malam tadi.
Berucap di hadapan kira-kira 150 orang pengundi yang kebanyakannya dari masyarakat Cina, Dr Siti Mariah merujuk kepada isu video "Onederful Malaysia" yang diterbitkan oleh Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok sempena Tahun Baru Cina baru-baru ini.
"Mereka berkata bahawa video tersebut menghina Melayu, Islam dan Raja-raja Melayu dan terdapat 200 laporan polis. Saya tonton video itu dan membaca sari kata. Ia tidak menghina langsung.
"Ia video parodi yang menggambarkan isteri pembesar negara," kata Siti Mariah.
Beliau menambah bahawa di bawah Umno, Melayu semakin dibodohkan.
"Di bawah Umno, orang Melayu dibodohkan.  Di bawah Umno, Melayu kekal miskin dan mundur," tegas beliau.
Pilihan raya kecil di Kajang menyaksikan pertandingan satu lawan satu membabitkan presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan naib presiden MCA, Datin Paduka Chew Mei Fun pada 23 Mac.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar Ibrahim muak spekulasi juruterbang MH370 yang masih hilang

Posted: 17 Mar 2014 08:57 PM PDT


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kecam spekulasi juruterbang MH370 mensabotaj pesawat itu kerana motif politik. Gambar fail The Malaysian Insider.Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kecam spekulasi juruterbang MH370 mensabotaj pesawat itu kerana motif politik. Gambar fail The Malaysian Insider.Datuk Seri Anwar Ibrahim mengecam spekulasi menyatakan juruterbang pesawat Malaysia Airlines MH370 yang hilang mungkin mensabotaj pesawat itu kerana motif politik, lapor AFP.
Anwar berkata, beliau "muak" dengan apa yang dilihatnya sebagai usaha untuk menggambarkan Kapten Zaharie Ahmad Shah sebagai "orang yang tidak layak", sekali gus memburuk-burukkan nama juruterbang penerbangan Malaysia Airlines MH370 yang hilang 8 Mac lalu itu.
"Apakah ia merupakan kejahatan bagi seseorang untuk menjadi anggota PKR? Bagi saya itu adalah usaha untuk mengalihkan kelemahan kerajaan," kata Anwar kepada agensi berita AFP.
"Saya tidak menganggap laporan berita itu serius tetapi saya bercakap kerana bersimpati dengan keluarganya.
"Hilangnya pesawat MH370 secara misteri mencerminkan bukan sahaja kerajaan yang berkuasa tidak kompeten tetapi juga tidak bertanggungjawab," kata Anwar dipetik berkata kepada AFP.
Hari ini, akhbar Berita Harian melaporkan hasil siasatan daripada simulator milik juruterbang penerbangan MH370 yang diambil dari rumahnya Sabtu lalu, penyiasat menemui lima landasan latihan dalam perisiannya, dan salah satu daripadanya ialah milik Amerika Syarikat (AS).
Selepas 10 hari gagal menemui MH370, penyiasat kini menumpukan siasatan ke arah juruterbang dan anak kapal serta penumpang bagi meneliti punca kehilangan pesawat Boeing 777-200ER itu daripada sudut lain.
Read More / Baca Lagi >>

Kawalan udara tidak responsif punca MH370 hilang hingga kini, lapor The Guardian

Posted: 17 Mar 2014 08:56 PM PDT


Mesej dan doa untuk penumpang pesawat MH370 diberikan oleh masyarakat seluruh dunia. Gambar fail.Mesej dan doa untuk penumpang pesawat MH370 diberikan oleh masyarakat seluruh dunia. Gambar fail.Kehilangan misteri penerbangan MH370 berpunca daripada kawalan udara tidak responsif di Malaysia, lapor akhbar Britian, The Guardian.
Kegagalan bertindak cepat apabila menyedari hubungan terputus dan isyarat transponder hilang jelas menunjukkan reaksi di darat lemah.
"Jika kamu terputus hubungan dengan pesawat dan pastinya hilang isyarat transponder, kamu pasti mengganggap sesuatu yang buruk berlaku.
"Saya tidak lihat pihak berkuasa Malaysia responsif dengan apa yang berlaku di ruang udara," kata  Professor David Allerton dari University of Sheffield, yang juga pakar teknologi penerbangan kepada The Guardian.
Allerton berkata, sekiranya situasi sama berlaku di Eropah atau Amerika Utara, orang ramai pastinya kecoh dan mengganggap sesuatu yang buruk dan tidak dijangka berlaku.
"Apabila kamu bertanya bagaimana ini boleh terjadi? Jika menara kawalan udara tidak memantau secara teliti, ia pasti mengambil masa tujuh jam sebelum seseorang sedar ia hilang," katanya.
The Guardian juga menjelaskan pesawat Boeing 777 yang dinaiki 239 penumpang tersebut tidak mempunyai perkhidmatan talian telefon satelit bagi membolehkan penumpang menelefon keluar jika mendapati sesuatu buruk berlaku.
Bagaimanapun, The Guardian tidak menolak panggilan telefon boleh dilakukan penumpang pesawat tetapi ia masih bergantung kemampuan luaran telefon bimbit, permukaan daratan dan rangkaian pembekal talian ketika pesawat sedang terbang.
Read More / Baca Lagi >>

MH370: Tiada pesawat tidak dikenali melalui ruang udara Kazakhstan dan Kyrgyzstan

Posted: 17 Mar 2014 08:31 PM PDT

MH370: Tiada pesawat tidak dikenali melalui ruang udara Kazakhstan dan Kyrgyzstan
KUALA LUMPUR: Tiada sebarang pesawat tidak dikenali yang melalui ruang udara Kazakhstan dan Kyrgyzstan pada Sabtu, 8 Mac.

Kenyataan daripada Jawatankuasa Penerbangan Awam Kazahstan yang diperoleh agensi berita Reuters itu sekaligus mengurangkan kemungkinan bahawa pesawat Malaysia Airlines MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu itu dilencongkan ke arah utara melalui Thailand.

Menurut kenyataan itu lagi, sekali pun pesawat itu berjaya tiba di ruang udara negara terbabit, ia sudah semestinya akan dikesan oleh mereka.

"Jika difikirkan secara hipotesis sekali pun, pesawat ini akan terlebih dahulu dikesan oleh negara-negara di sepanjang laluannya sebelum tiba ke ruang angkasa Kazakhstan. Maka kami sudah pasti akan menerima pemakluman daripada negara-negara terbabit terlebih dahulu," katanya.

Kenyataan itu ditandatangani oleh timbalan ketua suruhanjaya terbabit, Serik Mukhtybayev.

"Walaupun semua peralatan di dalam pesawat dimatikan, adalah mustahil untuk pesawat tersebut terbang dalam mod senyap. Terdapat juga badan-badan ketenteraan yang mengawal ruang angkasa negara ini," tambahnya.
Read More / Baca Lagi >>

MH370: Kapal tentera laut Amerika Syarikat tarik diri dari usaha pencarian

Posted: 17 Mar 2014 08:30 PM PDT

MH370: Kapal tentera laut Amerika Syarikat tarik diri dari usaha pencarianKUALA LUMPUR: Sebuah kapal tentera laut Amerika Syarikat, USS Kidd yang selama ini membantu  dalam usaha pencarian pesawat MH370  yang hilang, akan menarik diri daripada pasukan pencarian antarabangsa itu.

Menurut laporan AFP yang memetik kenyataan pegawai Pentagon, keputusan itu dicapai kerana  kawasan pencarian kini begitu luas sehingga ia dirasakan adalah lebih baik sekiranya pesawat pengawasan digunakan untuk tujuan itu.

Tentera laut Amerika Syarikat bercadang untuk menggunakan pesawat P-8 Poseidon dan pesawat  P-3 Orion.

USS Kidd , menyertai pencarian itu pada minggu lalu dan telah mengalihkan tumpuan ke barat Laut Andaman di atas permintaan kerajaan Malaysia.

"Dengan kawasan carian yang diperluaskan ke selatan Lautan Hindi, pesawat rondaan jarak jauh seperti P- 8A Poseidon dan P -3C Orion adalah lebih sesuai untuk usaha mencari dan menyelamat," lapor laporan itu.

Pesawat MH370 terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Udara Subang, jam 2.40 pagi pada 8 Mac lalu.

Sejumlah 239 penumpang dari pelbagai negara termasuk anak kapal berada di dalam penerbangan tersebut dan ia masih belum ditemui lagi.

Insiden MH370 uji aspek keselamatan negara

Posted: 17 Mar 2014 08:25 PM PDT

Kapal Pemusnah USS Kelas Arleigh Burke
AKHIRNYA apa yang di khuatiri kebanyakan rakyat Malaysia yang prihatin tehadap nasib MH370 dan maruah negara tercinta kini hampir terjadi. Ramai di antara kita ragu-ragu dengan penjelasan rasmi berhubung tragedi yang menimpa pesawat malang apatah lagi kenyataan-kenyataan yang diberikan bersimpang siur dan menambah kerumitan yang sedia ada.
Kekeliruan ini ditambah pula dengan komentar di alam maya dan juga media cetak dan elektronik.
Sudah beberapa kali pihak berkuasa di lihat membuat pusingan 'U' dalam isu yang paling hangat dan bermula dari identiti pemegang passport curi; kredibiliti pegawai Imigresen yang di ragui Menterinya sendiri; status 4 atau 5 penumpang yang di katakan check-in bagasi tetapi tidak muncul; status MH370 yang di laporkan pihak tentera sebagai membuat 'air turn back' (ATB) kemudiannya di nafikan dan akhirnya di akui kembali; dan pelbagai lagi perkara yang 'berserabut' yang di tonton secara jelas oleh ratusan juta penonton dunia secara langsung dan diulas secara pedas dan meluas terutamanya oleh CNN dan agensi media antarabangsa.
Ini ditokok tambah oleh media maya yang hanya di hujung jari kebanyakkan rakyat kita pada sebilang masa.
Kegagalan Perdana Menteri untuk muncul selaku ketua operasi amatlah mengecewakan rakyat Malaysia sebenarnya dan bertambah perit lagi apabila kemunculan beliau buat pertama kalinya Sabtu lalu menimbulkan lebih banyak persoalan. Ini menggambarkan kemampuan sebenar beliau mengemudi negara pada saat krisis yang silap gayanya boleh menjatuhkan kredibiliti dan maruah negara di mata dunia.
Keengganan beliau untuk menjawab soalan pada sidang media itu juga mengecewakan rakyat dan semakin menyerlahkan sikap tidak berani beliau untuk menghadapi realiti sebenar. Semakin parah apabila sidang media pada petang Sabtu untuk menjawab soalan  bertulis  para wartawan juga di tangguhkan keesokkan harinya, dengan alasan pihak berkuasa belum bersedia dan memerlukan masa untuk meneliti semua soalan dengan teliti.
Sebagaimana yang di lontarkan oleh seorang penganalisis penerbangan, Dr Ahmad Shamsuri Mokhtar dalam rancangan secara lansung di TV Al-Hijrah, kerajaan sepatutnya menubuhkan pasukan bertindak yang mempunyai peranan yang pelbagai seperti pasukan mencari dan menyelamat, pasukan yang mengkaji kemungkinan rampasan dan pasukan yang menghubungi 'Air Tower Controller' (ATC)  atau pun radar negara jiran di laluan yang kemungkinannya di lalui oleh MH370 seandainya ia tidak terhempas atau dilarikan.
Read More / Baca Lagi >>

Kasta Politik Dalam Malapetaka Negara

Posted: 17 Mar 2014 08:23 PM PDT

Di sebalik rungutan beberapa negara mengenai sikap tidak telus dan kemungkinan maklumat disembunyikan dalam menangani kemelut kehilangan pesawat MH370 yang sudah berlarutan sehingga hari ke-11 hari ini, kerajaan semalam menunjukkan kepada rakyat bahawa dakwaan itu semakin menunjukkan kebenarannya.

Ini berikutan dengan tindakan Pemangku Menteri Pengangkutan, Hishamuddin Hussein yang hanya menjemput Ahli-Ahli Parlimen BN menghadiri taklimat mengenai kehilangan pesawat itu di sebuah lokasi di KL Sentral, pada jam 8.30 malam, 18 Mac 2014 iaitu hari ini.

Dalam surat jemputan yang turut bocor kepada Ahli-Ahli Parlimen PR, jelas menunjukkan bahawa Ahli-Ahli Parlimen BN sendiri tidak bersetuju dengan tindakan kerajaan itu sehingga kemungkinan bertindak memberikan salinan surat itu dengan tujuan ia didedahkan kepada pengetahuan umum.

Dengan hanya menjemput Ahli-Ahli Parlimen BN sedangkan insiden kehilangan pesawat yang masih menjadi misteri sehingga kini adalah suatu malapetaka kepada negara yang seharusnya memerlukan penglibatan dan dokongan semua pihak, adakah tindakan kerajaan yang menimbulkan banyak persoalan. Lebih-lebih lagi Parlimen merupakan institusi penting yang mewakili rakyat seluruh negara, tindakan kerajaan mengenepikan wakil-wakil dari pembangkang seperti meremehkan institusi tersebut.

Apakah yang cuba disembunyikan kerajaan dalam taklimat ini? Dan apakah kerajaan, di sebalik meminta rakyat agar jangan membuat sebarang spekulasi dan andaian, sebenarnya turut menpunyai andaian sendiri yang bersifat politik kepartian dalam insiden ini?

Adakah kerana semata-mata juruterbang pesawat yang hilang itu, Zaharie Ahmad Shah merupakan ahli seumur hidup PKR dan didapati hadir memberi sokongan kepada Anwar Ibrahim ketika hukuman lima tahun penjara dijatuhkan oleh Mahkamah Rayuan, maka kerajaan terus membuat kesimpulan bahawa kejadian ini lebih bersifat politik kepartian dan sebarang maklumat harus dinafikan untuk diketahui oleh Ahli-Ahli Parlimen PR?

Sebelum ini, sebaik diketahui bahawa Zaharie adalah ahli PKR, beberapa penulis blog dan pengendali laman sosial pro UMNO telah pun mengaitkan insiden itu dengan kekecewaan dan rasa terganggu juruterbang tersebut terhadap hukuman yang dijatuhkan keatas Anwar itu. Malah ada yang lebih lancang dengan menulis, " semuanya salah Anwar."

Tanpa mengambil kira sumbangannya selama ini terhadap MAS, perasaan isteri dan ahli keluarganya serta fakta yang terbentang hanyalah pesawat itu dilencongkan ke tempat lain dan alat komunikasi dimatikan secara sengaja oleh seseorang yang pakar mengenai pesawat, hakikatnya semua itu belum lagi mutlak menunjukkan semuanya dilakukan oleh Zaharie.

Boleh jadi juga ia dilakukan oleh orang lain atau mungkin juga Zaharie dipaksa dalam keadaan yang mengancam nyawanya untuk berbuat demikian. Sehingga apa yang sebenarnya berlaku tidak dapat dipastikan kebenarannya, segala-galanya masih lagi bersifat andaian dan telahan semata-mata.

Berdasarkan logik akal juga, tiada sebab yang kukuh untuk mengesahkan bahawa Zaharie selaku juruterbang sanggup melakukan sabotaj terhadap pesawat dan mengancam 239 nyawa yang lain semata-mata kecawa kerana hukuman yang dijatuhkan keatas Anwar kerana beliau bukanlah ahli keluarga atau kenalan yang terlalu rapat dengan Ketua Pembangkang itu.

Read More / Baca Lagi >>

TPPA: Perjanjian umpama sarang labah-labah

Posted: 17 Mar 2014 08:19 PM PDT

MH370: Mahu jadi PM mesti berani jawab, kata Anwar

Posted: 17 Mar 2014 08:18 PM PDT

Flight 370: Landed, and refueled?

Posted: 17 Mar 2014 08:17 PM PDT

PRK Dun Kajang: Lensa Kempen & Ceramah - Part 7

Posted: 17 Mar 2014 08:09 PM PDT

PRK Dun Kajang: Lensa Kempen & Ceramah - Part 6

Posted: 17 Mar 2014 08:02 PM PDT

PRK Dun Kajang: Lensa Kempen & Ceramah - Part 5

Posted: 17 Mar 2014 07:58 PM PDT

PRK Dun Kajang: Lensa Kempen & Ceramah - Part 4

Posted: 17 Mar 2014 07:54 PM PDTPRK Dun Kajang: Lensa Kempen & Ceramah - Part 3

Posted: 17 Mar 2014 07:52 PM PDT

PRK Dun Kajang: Lensa Kempen & Ceramah - Part 2

Posted: 17 Mar 2014 07:48 PM PDT

PRK Dun Kajang: Lensa Kempen & Ceramah - Part 1

Posted: 17 Mar 2014 07:46 PM PDT

Anwar Ibrahim: To Deflect Their Own Failure, They Now Choose To Attack Me - CNN LIVE

Posted: 17 Mar 2014 07:17 PM PDT

PRK Dun Kajang: Jika Dr Wan Azizah menang besar

Posted: 17 Mar 2014 07:16 PM PDT

ABD SHUKUR HARUN

Hanya beberapa hari saja lagi, tibalah hari mengundi PRK Kajang – 23 Mac ini – bahawa laporan yang dikumpulkan oleh Pakatan Pakatan Rakyat menunjukkan calon PKR/Pakatan Rakyat, setakat ini, telah mendapat sokongan melonjak daripada penduduk Kajang selepas berkempen selama beberapa minggu.

Ini hasil yang sangat menggalakkan oleh pihak Pakatan. Pertambahan sokongan pengundi Melayu, menurut pemerhati, terutamanya, berdasarkan tiga faktor. Iaitu faktor pertama, sokongan dan  kepercayaan kepada Pakatan Rakyat sendiri, berdasarkan pelbagai faktor – kenaikan harga barang yang sangat menjejaskan kehidupan rakyat, sukarnya untuk membeli rumah kerana mahal, isu rasuah yang berleluasa dan kehidupan pemimpin BN yang dilihat bermewah-mewah.

Faktor kedua, kekuatan peribadi terhadap calon PKR/Pakatan, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang dilihat memiliki sifat sebagai wanita dan isteri solehah.

Ketiga, simpati kepada beliau sendiri atas pelbagai ujian yang dihadapinya dan keluarganya berhubung dengan hukuman penjara lima tahun terhadap suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yakni pengaruh Anwar sendiri juga sangat besar.

Dr Wan Azizah akan berdepan dengan calon BN dari Wanita MCA, Chew Mei Fun dan ini tentunya menarik perhatian di mana kira-kira 50% daripada kira-kira 39,000 pengundi DUN Kajang adalah wanita.

Walaupun peluang Dr Wan Azizah begitu cerah, tetapi ada peringatan penting dari Timbalan Ketua Penerangan PAS Tan Sri Muhammad Muhd Taib yang menggesa jentera pilihan raya Pakatan mesti bekerja keras lagi.

Ini, katanya memandangkan masih ada tempat yang sukar untuk mengubah pendirian mereka yang sudah berusia dari menyokong BN kepada Pakatan.

Beliau mendakwa, habuan dan pelbagai bantuan yang disalurkan oleh BN turut menjadi satu batu penghalang untuk mendekatkan Pakatan kepada pengundi Melayu. Walau bagaimanapun, katanya, sudah ada perubahan dalam kalangan pengundi Melayu keseluruhannya.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Dun Kajang: Dr Wan Azizah dekati pengundi Kajang berbekalkan imej ‘suri rumah’

Posted: 17 Mar 2014 07:14 PM PDT


Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ketika ditemubual di bilik gerakan PKR bagi DUN Kajang, semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 18 Mac, 2014.Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ketika ditemubual di bilik gerakan PKR bagi DUN Kajang, semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 18 Mac, 2014.Berbekalkan imej suri rumah, calon Pakatan Rakyat (PR) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang, Datuk Seri Dr Wan Azizah cuba mendekati kumpulan pengundi apabila menggesa pemimpin daripada parti politik tidak memperlekehkan mana-mana calon parti daripada kumpulan suri rumah.
Isteri kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim itu berkata, calon daripada kalangan suri rumah seharusnya dihormati, kerana tugas suri rumah bukan mudah, lebih-lebih lagi apabila terpaksa mewakili parti dalam pilihan raya.
"Calon-calon wanita kita hormat, kita tidak mahu selar. Kita hormat calon wanita, kita tidak buat taktik kotor. Saya tidak setuju kita selar, PR tidak buat begitu. Kita hormat," katanya kepada pengundi ketika berceramah di Taman Putra, Kajang malam tadi.
Dr Wan Azizah berkata, tindakan beberapa pemimpin wanita daripada Umno yang cuba memperlekehkan dirinya sebagai suri rumah tidak harus berlaku kerana mereka turut tergolong dalam kumpulan suri rumah.
"Saya hormat suri rumah. Cuba jadi suri rumah sekejap. Masak, pergi ambil anak sekolah, basuh baju ... jangan pandang rendah suri rumah tangga," katanya dalam ceramah itu.
Beliau sebelum ini senyap seketika daripada arena politik selepas mewakili kerusi Parlimen Permatang Pauh bermula pada Pilihan Raya Umum 2004 hingga 2008, kemudian melepaskan kerusi berkenaan untuk ditandingi Anwar selepas ketua umum PKR itu dibebaskan dari penjara bagi membolehkan beliau menyertai semula arena politik tanah air.
Read More / Baca Lagi >>

MH370: Miliki simulator di rumah perkara biasa

Posted: 17 Mar 2014 07:13 PM PDT

Zaharie bina simulasi sendiri di rumah  
Gambar dari akaun Facebook Zaharie Shah menunjukkan set simulasi Boeing 777 yang dibina sendiri di kediamannya.
SHAH ALAM - Satu perkara biasa sekiranya juruterbang mempunyai simulator penerbangan di rumah.

Menurut sumber, kebanyakan juruterbang pesawat komersial di seluruh dunia mempunyai simulator sendiri atas beberapa faktor.

"Mungkin sesetengah juruterbang mempunyai minat atau hobi untuk menggunakan simulator sekiranya mempunyai waktu lapang dan rasanya itu bukan satu kesalahan," katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Katanya, setiap enam bulan sekali juruterbang pesawat komersial perlu menjalani ujian termasuklah menerbangkan pesawat  menggunakan simulator.

"Ujian menggunakan simulator ini meminta setiap juruterbang mengendalikan satu penerbangan sebagai contoh, penerbangan dari Malaysia ke Melbourne.

"Simulator ini juga digunakan untuk meningkatkan lagi tahap kecekapan pengendalian pesawat," katanya.

Read More / Baca Lagi >>

MH370: Mustahil tidak dikesan radar

Posted: 17 Mar 2014 07:11 PM PDT

Mustahil MH370 tidak dikesan radar  
 Sebuah pesawat milik MAS kelihatan terbang di ruang udara Manila, Filipina.
Tidak mungkin pesawat MH370 melintasi ruang udara India tanpa dikesan oleh radar awam dan tentera negara itu.

Editor Hal Ehwal Keselamatan dan Strategik NDTV, Nitin Gokhale berkata, India mempunyai dua jenis satelit iaitu sekunder dan primer bagi mengesan pergerakan pesawat yang melalui ruang udara negara itu.

"Pesawat MH370 mungkin boleh mengelak daripada dikesan oleh radar pemantauan sekunder tetapi ia masih boleh dikesan oleh radar pemantauan primer yang digunakan tentera.

"Radar tentera akan dapat mengesan sebarang pergerakan pesawat yang tidak dikenali melalui ruang udara kami," katanya ketika diwawancara saluran televisyen, Astro Awani, semalam.

Sebelum ini, dalam laporan Times of India, pengawal trafik udara negara itu menolak kemungkinan pesawat MH370 masuk ke ruang udara India dan terbang sehingga ke jalur utara yang ditunjukkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam sidang media Sabtu lalu.

Read More / Baca Lagi >>

MH370: Komunikasi terakhir dibuat pembantu juruterbang, kata MAS

Posted: 17 Mar 2014 06:43 PM PDT


Nada suara pembantu juruterbang MH370, Fariq Abdul Hamid tidak menunjukkan tanda stres ketika menghantar mesej terakhir, kata Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya. Gambar fail.Nada suara pembantu juruterbang MH370, Fariq Abdul Hamid tidak menunjukkan tanda stres ketika menghantar mesej terakhir, kata Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya. Gambar fail.Komunikasi terakhir daripada kokpit penerbangan MH370 dilakukan oleh pembantu juruterbang, Fariq Abdul Hamid, sebelum pesawat ke Beijing itu hilang pada awal pagi 8 Mac.
Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya, berkata berdasarkan siasatan awal, Fariq yang menghantar mesej radio terakhir "all right, good night" pada 1.19 pagi sebelum pesawat hilang daripada imbasan radar.
Beliau berkata, nada suara Fariq juga tidak menunjukkan tanda-tanda stres ketika mengucapkan "all right, good night". (baiklah, selamat malam)
Ahmad Jauhari mengulangi transmisi terakhir Sistem Pengendalian Komunikasi dan Laporan Pesawat (ACARS) diterima pada 1.07 pagi.
"Bagaimanapun kami tidak tahu bila ACARS dimatikan selepas itu," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

MH370: Malaysia bolak-balik, makin tambah keliru, kata laporan

Posted: 17 Mar 2014 06:41 PM PDT


Maklumat yang disampaikan pihak berkuasa Malaysia mengenai MH370 kerap bercanggah antara satu sama lain menimbulkan kekeliruan. Gambar fail menunjukkan pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein (kanan) dan Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Ahmad Jauhari Yahya (kiri).Maklumat yang disampaikan pihak berkuasa Malaysia mengenai MH370 kerap bercanggah antara satu sama lain menimbulkan kekeliruan. Gambar fail menunjukkan pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein (kanan) dan Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Ahmad Jauhari Yahya (kiri).Perkembangan dalam misi mencari pesawat Malaysia Airlines MH370 kini semakin mengelirukan selepas pihak berkuasa berpatah balik dalam kenyataan mereka berhubung bila sistem komunikasi penting di pesawat itu dipadamkan.
Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan penerbangan itu, Ahmad Jauhari Yahya pada sidang media semalam berkata, tidak jelas bila sebenarnya satu daripada sistem pengesan automatik pesawat itu ditutup dan kata-kata terakhir dari kokpit, dipercayai oleh pembantu juruterbang, yang mungkin dilakukan sebelum sistem komunikasi dipadam.
Ini bercanggah dengan kenyataan awal pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang mengatakan sistem komunikasi ditutup pada 1.07 pagi 8 Mac – sebelum rakam keluar secara lisan dihantar kepada menara kawalan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, kata laporan di The Sydney Morning Herald.
Ahmad Jauhari berkata semalam, sistem komunikasi iaitu Sistem Laporan dan Komunikasi pesawat (ACARS), berfungsi seperti biasa pada 1.07 pagi tetapi kemudiannya gagal menghantar laporan kemas kini seterusnya yang dijadualkan pada 1.37 pagi.
"Kita tidak tahu bila sistem ACARS dipadamkan," katanya.

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT