Nuffnang

Pengikut

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Apakah Negara Sudah Hilang Keberkatan?

Posted: 10 Mar 2014 09:42 AM PDT



Bila musibah datang melanda, kita sering diajar untuk bermuhasabah. Dalam bermuhasabah, kita mencari di manakah punca berlakunya suatu musibah itu, kita meneliti di manakah silapnya dan apakah hikmah di sebalik kejadian. Begitulah se-eloknya.

Sebelum saya teruskan penulisan ini dengan lebih serius, ingin saya kongsi bahawa ketika ini terpapar di papan televisyen perlawanan di antara Datuk Lee Chong Wei menentang Chen Long dalam aksi badminton final All-England. Chong Wei sedang mendahului dengan kiraan 13-7, dan dalam gaya yang menguasai permainan.

Tidak seperti semalam, perlawanan separuh akhir menentang permata baru Korea Selatan menyaksikan Lee Chong Wei hampir dikejutkan. Namun pengalaman sebagai pemain nombor satu dunia sejak sekian lama memberi kelebihan kepada beliau mara ke final.
 

Waktu yang cukup mengembirakan pada petang Jumaat tersebut. Esoknya sabtu cuti. Banyak kerja2 rumah tertangguh. Rumput halaman sudah lama panjang terbiar. Berhajat juga nak mesin walau pun hampir kering dek kemarau. Dalam waktu berangan2 untuk tugasan hari esok, handphone pulak berbunyi. Ada pesanan sms masuk. " Anwar bersalah dan dihukum 5 tahun penjara" Cepat2 saya buat carian melalui internet. Kes ini terlalu bercelaru. Mahkamah Tinggi membebaskan sebelum ini. Mahkamah Rayuan pulak yang menghukum. Karpal berhujah kenapa tidak merujuk lapuran perubatan dari doktor2 pakar. Doktor sebelum ini melapurkan tiada sebarang tusukan ke buntul Safool. DNA Anwar bersama2 DNA yg tak tidak dikenal pasti dijumpai dlm buntut Saifool. Sapa pulak yg masukan kalau tak ada tembusan zakar.....Macam2 terjadi sewaktu hari penamaan calon hampir tiba. Papagomo kalah saman memfitnah Anwar dlm kes Saifool. Tiba2 Anwar pulak yang dipenjara. Lagi keliru dan bercelaru,..Macam ada sesuatu peristiwa besar yg telah dirancang.

Lepas magrib terus ke Sg Sekamat untuk sama2 penduduk  Kajang mendapat kesahihan musibah.Ramainya orang sampai melimpah jalan2 utama. Rakyat cukup marah. Laungan keras Reformasi berkumandang semula. Pimpinan PR berucap termasuk DS Anwar. Pagi selepas subuh terus mengadap komputer untuk mendapat berita2 dari sesawang blogger yg lain. Tiba2 satu berita tergempar terbaca " Penerbangan MAS hilang"

Dalam masa yang sama, seluruh rakyat Malaysia dirundum kesedihan meratapi kehilangan pesawat MAS MH370 sejak hampir 48jam yang lalu - hilang secara misteri. Pelbagai spekulasi memenuhi ruang suapan berita di facebook dan twitter sehingga SKMM terpanggil mengeluarkan amaran dengan harapan menyekat khabar angin.

Khabar angin yang menular terbahagi kepada beberapa bentuk berita. Antaranya yang terawal mengatakan MH370 selamat mendarat di lapangan terbang Nanning China, ternyata ia tidak benar. Lagi teori mengatakan MH370 terhempas disaksikan oleh pekerja offshore pelantar minyak, ternyata tidak sahih setakat ini. Lagi teori MH370 meletup di udara sebelum terhempas, atas alasan tiada isyarat kecemasan.

Lagi teori kononnya MH370 berpatah balik ke KLIA tetapi menuju ke Pulau Pinang, maka operasi pencarian diluaskan ke selat Melaka. Teori patah balik ini hadir dari team radar TUDM, tetapi apabila ditanya mengapa objek besar ini tidak mampu dikesan melintasi banjaran titiwangsa, ia tidak terjawab. Ini menimbulkan soal yang lebih bahawa apabila memikirkan apakah ruang udara kita sebenarnya bebas dimasuki objek sebesar Boing 737 tanpa dikesan?

Akhir sekali yang terbaru setakat ini ialah pasukan penyelamat Filipina telah menemui bangkai MH370 dan mangsa terselamat dengan kasualiti minima dari jangkaan - ini tidak dapat dipastikan. Apapun, tidak salah mendoakan keajaiban.

Misi pencarian juga merungkap pelbagai perdebatan. Ketika banyak negara berlumba-lumba menghantar bantuan kepakaran dalam misi pencarian, kita masih berkira-kira untuk menghantar sepenuh kekuatan. Bila ada pihak yang merasakan inilah masanya kapal selam scorpene menunjukkan aksi seraya mengusulkan misi pertama kapal selam negara, dijawab pula oleh menteri kononnya Scorpene adalah kegunaan untuk berperang, bukan misi penyelamat.

Ya benar pak menteri, Scorpene itu kapal selam untuk perang, tapi jangan lupa bahawa lori askar untuk logistik perang juga diguna untuk hantar anak-anak anggota tentera ke sekolah. Apakah menteri tidak tahu kemampuan terbaik kapal selam ialah mengesan dan menjejak objek samada di permukaan laut mahupun di dasar laut melalui sistem kelengkapan sonar.

Negara seperti China dan Vietnam juga menghantar kapal kelas perang ke medan pencarian, mengapa kita berkira untuk menghantar Scorpene? Apakah Scorpene bernilai 7 bilion itu tidak cukup fit untuk beraksi? Atau tidak mampu menyelam? Atau sekadar untuk pertunjukan pameran LIMA di Langkawi ?

Lebih malang apabila Menteri, Timbalan Perdana Menteri dan Perdana Menteri sendiri dilaporkan bersantai di kem ILMU Janda Baik. Ini bukan khabar angin, laporan bergambar ini berpunca dari seorang menteri melalui update di laman sosialnya. Apalah nasib rakyat, dapat pemimpin serupa tidak berkat.

Ayuh kita imbas kembali, muhasabah diri. Apa yang sebenarnya sedang melanda negara hari ini?

Saya berhenti sejenak menulis selepas menjadi saksi kemenangan Lee Chong Wei sebentar tadi. Mujurlah tiada bik mama di sekitar. Lee Chong Wei menang straight set dan ini kejuaraan All England kali ketiga berturut-turut mengikut kata Hasbullah Awang. Saya agak kurang yakin dengan pengulas legenda ini, rasanya tahun lepas kejuaraan All-England perseorangan dimenang oleh Chen Long.

Saya pergi ke laman rumah untuk sesi berasap, tetapi belum pun dinyalakan api rokok, telah terhidu udara berjerebu yang berbau asap. Suasana begini masuk hampir sebulan, semakin teruk kualiti udara di hampir semua kawasan sejak akhir-akhir ini.

Jerebu, kemarau panjang, statistik kematian penyakit denggi yang menggila dan sebelum itu banjir besar melanda, adalah pakej musibah yang cukup besar. Ditambah pula tragedi MH370 di tarikh '703'. Apakah kita semua tidak sedar? Bala... Bala...

Boleh jadi, negara ini sudah hilang keberkatan apabila kita membiarkan kezaliman berlaku, juga apabila kita menghalalkan penipuan. Jangan kita sesekali lupa bahawa pemerintahan tanahair kita pada hari ini adalah berdasarkan kemenangan yang penuh dengan penipuan - menang dengan demokrasi yang digelapkan.

Maka, jangan kita hairan apabila bala ditumpahkan ke bumi ini sambung-menyambung selagi rakyatnya tidak bangkit membetulkan yang salah. Selagi kita berkompromi dengan penafian demokrasi lalu, mungkin selagi itu musibah akan berterusan.

Rumusannya, selagi kita terus berserah menerima pemerintahan yang ada hari ini, selagi kita bersetuju dengan kemenangan mereka yang kita tahu penuh penipuan itu, kita sebenarnya telah bersubahat.

Justeru itu, bangkitlah merebut semula hak kita, agar dikembalikan keberkatan dalam kenegaraan. Bangkitlah dengan berani, risiko harus diambil demi menamatkan kesengsaraan. Janganlah hanya berserah, apatah lagi bersubahat.

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka " (Surah Ar-Rad:11)

Sekian, Takziah buat semua keluarga mangsa tragedi MH370.

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


MH370 : Kenapa Saya Hairan...

Posted: 10 Mar 2014 08:31 AM PDT

Berlaku sesuatu isu,baik yang isu kecil atau isu yang besar,dizaman sekarang orang banyak nak tahu,banyak persoalan atau banyak nak ditanya dengan sesuatu isu... 

Kerajaan harus ingat sekarang 2014 bukan tahun 1914. Perpatah sekarang mengatakan  "Maklumat hanya dihujung jari" so tak perlulah berahsia teramat sangat dalam perkara yang tak perlu dirahsiakan,kelak ianya akan memalukan negara balik...

Persoalan demi persoalan mulai timbul berkaitan pesawat #MH370yang dilaporkan hilang dah masuk hari ke-3 dan pihak-pihak media seluruh dunia sudah tahu kejadian ini,cuma keadaan atau situasi sebenar yang masih menjadi tanda tanya, apabila ada tanda tanya..maka wajar diperjelaskan tapi jika tiada penjelasan dan jawapan maka akan timbul rasa "Hairan"

Orangni kongsikan  26 rasa hairan dalam kejadian berkaitan...
( Rasa hairan...bukan spekulasi...hahaha...)
Saya rasa hairan : 
(1) Kenapa Malaysia hantar ahli keluarga mangsa ke Beijing sedangkan China tidak menghantar ahli keluarga mangsa ke Malaysia walhal kawasan pesawat hilang lebih dekat kepada Malaysia. 
(2) Mengapa ahli keluarga dihubungi dan diarahkan menyediakan passport untuk ke lokasi kejadian yang akan diberitahu kemudian. Kalau korg kerja dengan syarikat penerbangan tu, lokasi korang tak tahu tapi logik tak korang call ahli keluarga mangsa dan cakap akan dibawa ke lokasi kejadian yang akan diberitahu kelak. 
(3) Media Malaysia dan China kedua-duanya dihalang daripada menemuramah ahli keluarga mangsa. 
(4) Media terlalu kerap mengungkap jangan percaya kepada spekulasi malah seorang menteri cakap dalam temubual telefon agar rakyat rely on RTM sahaja kerana RTM ada saluran rasmi untuk dapatkan maklumat terkini, tapi RTM pun tidak dibenarkan interview ahli keluarga mangsa. 
(5) Hampir kesemua ahli keluarga mangsa tak nak di temuramah, ini pelik. 
(6) Gambar yang ditayangkan media pun gambar yang sama (beberapa orang). Gambar lain macam takde pula. 
(7) Dalam sidang media terakhir kalau korang tengok la, ada seorang reporter tanya kalau boleh mereka dapatkan rakaman cctv, tapi seorang panel cakap tak boleh atas sebab keselamatan (security policy). 
(8) Beberapa jam selepas sidang media terakhir itu, The Guardian melaporkan 2 penumpang (warga Austria dan Itali) sebenarnya tidak menaiki pesawat dan mereka telah kehilangan passport di Thailand 
(9) Bukan ke sepatutnya kumpulan keselamatan di Malaysia investigate rakaman cctv di KLIA terlebih awal, dan verify setiap penumpang (list inspection) sewaktu menghubungi ahli keluarga (well boleh call embassies juga untuk verify). Kenapa The Guardian yang dapat tahu dulu ye? Ke memang kita tak buat security check yang teliti? 
(10) Since rakyat dah tahu ada dua penumpang pakai passport curi, sekarang takde pula update berita terbaru tentang isu ni. Selalunya kalau emergency, sampai esok pun berita ada update tak berhenti. At least keluarkan rakaman cctv dua suspek yang menggunakan passpo rt curi itu. Tak tahu la kalau KLIA takde cctv atau pasukan keselamatan kita tidak cekap untuk investigate bab cctv ni. Footage rakaman cctv kapal terbang berlepas pun tak boleh tunjuk? Hmmm entah. 
(11) Sepanjang berita pasal MH370 ni, kita banyak tengok footage media dalam bilik berita, sidang media dan kat airport je. Korang tak perasan ke kalau kes bencana macam ni media akan ikut pasukan keselamatan ambil footage atas helikopter ke, kapal laut ke, interview ketua pasukan pencari dan penyelamat atas kapal ke, kat jeti ke. 
(12) Dalam salah satu sidang media juga panel ade jawab bahawa Malaysia mencari di perairan Malaysia dan Vietnam mencari di perairan Vietnam, tapi kalau korang tengok laut di selatan Ca Mao itu juga bersempadan dengan Thailand. Jadi perairan Thailand Gulf siapa yang cari? Thailand tak umumkan pun nak join aktiviti mencari. 
(13) Awalnya angkatan tentera Vietnam bagi laporan pada media kapal terhempas di laut selatan Ca Mao, tapi Malaysia nafikan dan panel sidang media sendiri cakap authoriti Vietnam (means Kerajaan Vietnam) tidak mengesahkan berita itu. Kerajaan Vietnam dengan Tentera Vietnam ni ade krisis ke? Pelik kan. 
(14) Kemudian pasukan tentera Vietnam cakap jumpa dua tompok tumpahan minyak di laut selatan Ca Mao, tapi peliknya takde footage video rakaman tumpahan minyak itu juga. Yang ada hanya gambar itupun bukan gambar rasmi daripada media Vietnam. Dalam hal kecemasan begini selalunya media mesti sibuk ikut pasukan keselamatan rakam video kerana merekalah mata rakyat agar menjadi bukti betapa realnya bencana yang menimpa. 
(15) Laporan berita akhir tengah malam tadi, pastu sampai sekarang 4.50 pagi tiada update, well selalunya kalau bencana macam ini bilik berita tidak akan berehat. 
(16) Temuramah dengan seorang pakar penerbangan (bekas juruterbang MAS) yang juga merupakan kawan kepada juruterbang senior dalam pesawat yang terlibat nampak cool, begitu juga seorang panel dalam sidang media petang semalam (siap makan gula-gula). 
(18) Kita duk dengar negara itu hantar kapal, negara ini ha ntar jet, tapi footage media (video) kapal-kapal tu takde pon. Dan lebih pelik Thailand dan Brunei tidak turut serta dalam usaha mencari pesawat. Singapore, Vietnam, US dan Filipina yang lebih jauh join. 
(19) Sampel tumpahan minyak di Vietnam dikatakan sedang diuji, sampai sekarang takde news update. Hmm macam tak emergency. 
(20) Cerita di laut Vietnam belum habis tapi Malaysia dah umumkan usaha mencari diperluas ke Selat Melaka. Wow. Thailand Gulf yang dekat dengan Selatan Ca Mao tu tak nak carik ke? 
(21) Go watch more news on airplane crashes worldwide then try to compare. Our news mostly kat bilik berita, sidang media dan airport. 
(22) Media keep repeating (emphasizing) from late afternoon to night two things which are mereka tidak dibernarkan masuk ke dalam bilik ahli keluarga menunggu dan jangan percayakan spekulasi. I also wonder kenapa susah sangat nak dapat rakaman interview ahli keluarga mangsa sedangkan ia dianggap risiko bencana. 
(23) Ahli keluarga co-pilot pun tak nak ditemuramah. Kenapa semua orang tutup mulut eh? Selalu anak hilang dalam hutan beberapa jam mak ayah gerenti dah nangis-nangis keluar media kan? 
(24) You try la analyse all the news. The subjects, the contents, the presentations, the faces on the news, etc. 
(25) I just want to share with you that all these questions are bewildering and they make "sel-sel otak tidak dapat berhubung". Some can be relevant and some can be not, and it depends how different our "sel-sel otak berhubung". 
(26) Don't get me wrong, I didn't say it is a conspiracy or what not, I just wonder about all these weird news because I watched them all and still waiting the updates because I do care like all of you do.Wallahu'alam.. 
Via Whatsapp 
Info bergambar yang menghairankan.. 
Mengapa kemungkinan Juruterbang membunuh diri di paparkan dalam akhbar yang dipercayai Utusan Malaysia..??
Tidak-kah ini mengundang spekulasi kepada waris mangsa...??

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Kebarangkalian MH370 dirampas tetap ada

Posted: 10 Mar 2014 10:44 PM PDT

  • Kebarangkalian MH370 dirampas tetap adaJuruterbang dan pegawai Tentera Udara Vietnam berada dalam kokpit pesawat semasa operasi mencari dan menyelamat dari pulau Tho Chu Vietnam semalam. - Foto Reuters
 1 / 1 
OPERASI mencari dan menyelamat pesawat MH 370 sudah masuk hari ketiga  semalam namun tiada sebarang penemuan ataupun petunjuk baharu berkaitan  kehilangan pesawat itu.

Ketika ini teori yang mengatakan pesawat Boeing 777-200 yang membawa 227 penumpang termasuk dua bayi dan 12 anak kapal  itu dirampas pengganas semakin kuat ditambah dengan maklumat awal  bahawa kapal terbang itu dikesan cuba berpatah balik seperti yang disahkan oleh Panglima TUDM, Jeneral Tan Sri  Rodzali Daud.

Menurut Rodzali, ia dikesan menara kawalan Pengkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Butterworth serta bilik kawalan beberapa kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang mengawasi keselamatan kawasan Laut China Selatan serta Unit Kawalan dan Pengawasan  Trafik Udara Singapura. Namun  kes ini juga dilihat menjadi semakin  rumit dan bertambah misteri  selepas tiada langsung isyarat kecemasan  diterima oleh mana-mana menara kawalan udara baik di Lapangan Terbang KLIA, Vietnam atau China sebaik isyarat pesawat pada radar lenyap.

Rodzali  juga mengesahkan ada empat peringkat sistem kecemasan mampu beroperasi sendiri dalam pesawat itu hingga membolehkan sebarang isyarat kecemasan dihantar secara automatik kepada menara kawalan berhampiran.

Justeru katanya, kebarangkalian kapal terbang dirampas tetap ada.

Malah dalam sidang media semalam, Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Datuk Azharuddin Abdul Rahman tidak menolak kemungkinan  perkara itu terjadi dan sedang meneliti segala kemungkinan yang boleh berlaku.

Menurut beliau, wujud juga persoalan kapal tersebut dirampas dan tidak menolak kemungkinan (rampasan) kerana pihaknya sedang melihat kepada semua aspek kemungkinan.

Tambahnya, bagaimanapun, andai benar berlaku rampasan, setakat ini belum ada sebarang tuntutan yang dibuat oleh mana-mana pihak dan tiada radar dikesan jika pesawat itu terbang ke arah lain.

Lebih menggusarkan, operasi pencarian kini  beralih  di kawasan perairan Selat Melaka selepas  operasi melalui pesawat dan kapal tertumpu di kawasan seluas 3,900 batu persegi di Selatan Vietnam dalam perairan Teluk Thailand dan Laut China Selatan menemui kegagalan.

Terbaru, dua penumpang yang menggunakan pasport  dicuri dari pemilik asalnya  merupakan warga Austria dan Itali telah menguatkan lagi dakwaan ianya ada kena mengena dengan kehilangan pesawat itu.

Menurut sumber dua individu itu gunakan pasport yang dilaporkan hilang di Thailand pada 2012 dan 2013.

Mereka dipercayai membeli tiket di Pattaya, Thailand sebelum menggunakan laluan darat untuk masuk semula ke Malaysia.

Kedua-duanya dipercayai menempah tiket syarikat penerbangan  China Southern Airlines yang mempunyai perkongsian kod dengan Penerbangan Malaysia (MAS) untuk menaiki pesawat MH370  ke Beijing menggunakan pasport itu.

Malah teori pesawat mengalami masalah teknikal susulan penemuan minyak di kawasan Laut China Selatan, 100 batu Nautika dari pantai Tok Bali, Bachok kelmarin juga meleset selepas pihak Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim) mengesahkan  tompokan minyak yang diuji Jabatan Kimia  Petaling Jaya itu hanyalah minyak bunker yang tidak digunakan oleh kapal terbang.

Sesetengah pendapat mengatakan pesawat itu meletup  di udara ataupun terhempas  juga nampaknya tersasar jauh selepas tiada sebarang serpihan pesawat ditemui. Ini ditambah penemuan cermin pintu  di perairan Vietnam semalam disahkan bukan dari pesawat berkenaan.

Jabatan Pertahanan Amerika (Pentagon) juga mengesahkan melalui sistem pemantauannya, tiada sebarang letupan besar  direkodkan berlaku di seluruh dunia pada tarikh pesawat itu dilaporkan hilang.

Jika terhempas sekalipun ke dalam air menurut pendapat pakar, anak kapal dan penumpang mempunyai masa lebih kurang setengah jam  untuk keluar dan menyelamatkan diri kerana pesawat terbaik di dunia itu  tidak akan tenggelam serta merta.

Apakah mungkin teori bahawa pesawat ini dirampas pengganas  dan dibawa ke satu lokasi rahsia di sekitar Asia dan menanti rundingan diadakan benar-benar berlaku? Apakah ada perancangan rapi  kumpulan tertentu untuk melakukan tindakan sedemikian?

Menjawab persoalan itu, Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein menegaskan pihaknya berjanji tidak akan menyembunyikan sebarang maklumat berhubung insiden kehilangan pesawat MH370.

Jelasnya mengenai, surat terbuka daripada China Martyr Brigades yang mengaku bertanggungjawab terhadap kehilangan pesawat berkenaan, Hishammuddin berkata, beliau ada menerima laporan mengenai perkara tersebut dan sudah pun membaca surat itu.

Katanya, penyiasatan akan dilakukan secara menyeluruh mencakupi semua aspek dan setiap laporan diterima akan diteliti daripada pelbagai sudut. Buat masa ini misi utama adalah untuk mencari pesawat yang hilang itu terlebih dahulu.

Beliau berkata, kerajaan bersikap terbuka dalam isu tersebut dan akan menyalurkan perkembangan terkini operasi mencari dan menyelamat dari semasa ke semasa.

Selain meneliti semula rakaman  kamera litar tertutup dan mengenal pasti dua identiti penumpang yang menggunakan pasport palsu itu juga, Polis Diraja Malaysia kini bekerjasama dengan FBI  untuk menyelesaikan kemelut  kehilangan pesawat ini selepas siasatan mendapati kedua-duanya  tiba di KLIA pada 28 Februari  itu menaiki pesawat dari Doha, Qatar! - SH 

Kumpulan China dakwa rampas MH370

Posted: 10 Mar 2014 07:51 PM PDT

Kumpulan China dakwa rampas MH370
Sepang - Kenyataan kumpulan menggelar diri mereka daripada Chinese Martyrs' Brigade yang mengaku bertanggungjawab terhadap kehilangan pesawat MH370 sedang disiasat walaupun ia diragui.
Pihak China dan media negara itu yang menerima kenyataan berkenaan juga menolaknya kerana menganggap ia sebagai palsu untuk membangkitkan ketegangan etnik di negara berkenaan.
Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata China menghantar pasukan khas ke Malaysia bagi membantu negara merungkai misteri kehilangan pesawat, khususnya dalam tiga aspek.
Ia merangkumi usaha mencari dan menyelamat, pasport palsu dan memastikan kebajikan keluarga warga China yang dibawa ke Malaysia.
Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan berkata, pasukan khas terbabit akan berada di Malaysia untuk tempoh tertentu bagi membantu siasatan kehilangan pesawat MH370.
"Pasukan ini adalah wakil kementerian yang berkepentingan dan mewakili Parti Komunis China. Ini adalah hasil perbincangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan rakan sejawatnya dari Republik China dua hari lalu.
Elak buat andaian
"Menyelaraskan operasi mencari dan menyelamat bukan mudah dan ia perlu digerakkan secepat mungkin. Tiada gunanya kita bincang perkara lain jika belum menemui pesawat.
Saya menggesa media tidak membuat andaian kerana ia boleh menjejaskan operasi, selain kita tidak mahu tersebarnya berita palsu yang boleh mengguris perasaan ahli keluarga penumpang pesawat," katanya pada sidang media di sini, semalam.
Yang turut hadir, Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA) Datuk Azharuddin Yahya dan Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Ahmad Jauhari Yahya.
Hishammuddin juga menafikan dakwaan bahawa Kerajaan China kurang berpuasa hati kerana Malaysia lambat bertindak menangani isu kehilangan pesawat.
Mengenai dua penumpang misteri MH370, Hishammuddin berkata, kerajaan hanya akan mendedahkan gambar mereka menggunakan pasport curi selepas siasatan selesai.
"Kita mendapat bantuan Polis Antarabangsa (INTERPOL), di mana mereka sudah diberikan akses untuk mendapatkan maklumat seperti biometrik, latar belakang, jantina, tarikh lahir dan cap jari. Justeru, kita minta mereka diberi masa untuk melakukan siasatan terperinci," katanya.
Sementara itu, Azharuddin berkata siasatan lebih terperinci berhubung dua penumpang misteri terbabit dijalankan oleh pasukan penyiasat khas merangkumi pakar bidang berkenaan.
"Ini termasuk meneliti rakaman video penumpang yang dikenal pasti dan sebarang maklumat hanya boleh didedahkan selepas itu.
"Mengenai lima bagasi yang dibawa keluar daripada MH370 selepas pemiliknya tidak menaiki penerbangan, saya tegaskan DCA mengesahkan tiada bahan terlarang yang ditemui padanya," katanya. -BH

Artikel Penuh: http://bm.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=129892:kumpulan-china-dakwa-rampas-mh370&Itemid=2#ixzz2vcPjr7ic
Follow us: @MsiaChronicle on Twitter

Agensi Perisikan Antarabangsa Bantu Kenal Pasti Individu Menyamar Naik MH370

Posted: 10 Mar 2014 07:09 PM PDT


Diterbitkan: Selasa, 11 Mac 2014 8:33 AM
Hishammuddin Tun Hussein
Hishammuddin Tun Hussein.
SEPANG: Gambar dua individu yang menyamar dan menaiki pesawat MH370 yang hilang pada Sabtu lalu dikeluarkan kepada agensi perisikan antarabangsa.

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammudin Tun Hussein berkata, ini bagi membantu untuk mengenal pasti individu terbabit.
"Kita berharap dapat memberikan gambar mereka kepada media tidak lama lagi.
"Semua maklumat berkaitan akan diteliti oleh agensi perisikan berkaitan. Terlalu awal untuk mengeluarkan sebarang maklumat pada masa ini," katanya pada sidang media di sini, Isnin.
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata pada Isnin bahawa kedua-dua penyamar itu kelihatan seperti orang Asia.
Ditanya sama ada mereka mempunyai wajah seperti orang Asia, Hishammuddin berkata: "Tidak, tidak seperti yang saya tahu."
Mengenai kemungkinan kesilapan dari aspek keselamatan yang membolehkan dua penyamar itu melepasi pemeriksaan Imigresen, Hishammuddin berkata, lebih 40 juta pasport dicuri kini di dalam pangkalan data Polis Antarabangsa (Interpol).
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, salah seorang penyamar telah dikenal pasti berdasarkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).
"Saya boleh mengesahkan bahawa dia bukan warganegara Malaysia, tetapi tidak boleh mendedahkan beliau berasal dari negara mana buat masa ini," katanya.
Bagaimanapun, beliau menambah: "Lelaki yang telah dikenal pasti itu bukan dari wilayah autonomi Xinjiang Uyghur di China."
"Kami sedang berusaha untuk mengenal pasti seorang suspek lagi," Khalid kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Kajang pada Isnin.
Beliau berkata, polis tidak mempunyai pengesahan mengenai satu kumpulan militan Cina yang didakwa bertanggungjawab untuk pesawat yang hilang.
Khalid berkata demikian bagi mengulas laporan beberapa portal berita China berhubung satu kumpulan dinamakan sebagai 'Chinese Martyrs' Brigade' yang didakwa bertanggungjawab menyebabkan kehilangan pesawat MH370 .
Para pegawai yang meneliti rakaman CCTV itu berkata bahawa dua lelaki yang menggunakan pasport curi itu kelihatan seperti 'Caucasian'.
Rakyat Itali, Luigi Maraldi, yang namanya di dalam senarai penumpang, tidak menaiki pesawat yang hilang dan menurut beberapa laporan dari Itali, pasportnya dicuri pada Ogos tahun lepas ketika berada di Thailand.
Rakyat Austrian, Christan Kozel yang pasportnya digunakan oleh penumpang lain turut mengesahkan dirinya selamat dan berada dalam keadaan baik.
Kozel memberitahu sebuah akhbar Austrian bahawa pasportnya dicuri ketika berkunjung ke Thailand dua tahun lepas.
Para pegawai berkata, kedua-dua penyamar itu pastinya menukarkan gambar pada pasport yang dicuri menggunakan gambar mereka sendiri.
"Kedua-dua penyamar itu dilihat melalui pemeriksaan visual dengan mudah kerana gambar di dalam pasport sepadan dengan wajah mereka," kata salah seorang pegawai." 
Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Datuk Azharuddin Abdul Rahman menolak andaian bahawa terdapat kecuian dalam aspek keselamatan.
"Aspek keselamatan lapangan terbangan kami memenuhi standard oleh Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan Amerika Syarikat dan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan selama beberapa tahun," katanya.- mStar

'Mr Ali' Warga Iran Beli Tiket Untuk Dua Suspek Guna Pasport Palsu Di Pattaya

Posted: 10 Mar 2014 03:44 PM PDT




Diterbitkan: Isnin, 10 Mac 2014 11:31 PM

BANTUAN... Nelayan di kawasan perairan timur laut dan utara Malaysia diminta melaporkan dengan kadar segera apabila terjumpa atau ternampak objek "pelik" ketika keluar menangkap hasil laut. - fotoBERNAMA
KUALA LUMPUR: Urusan perjalanan dua individu yang menaiki pesawat MH370 berlepas ke Beijing menggunakan identiti palsu dilakukan di pusat peranginan Pattaya dan dibayar secara tunai, menurut sebuah laporan.
Akhbar British, Financial Times memetik ejen pelancongan Thai yang menempah tiket untuk kedua-dua lelaki itu berkata dia diminta untuk menguruskan perjalanan oleh seorang kenalan warga Iran.

Benjaporn Krutnait, pemilik agensi pelancongan Grand Horizon di Pattaya dipetik sebagai berkata, warga Iran yang juga kenalan perniagaannya yang hanya dikenali sebagai 'Mr Ali' memintanya untuk menempah tiket pada harga murah ke Eropah untuk dua lelaki itu pada 1 Mac.


Benjaporn pada mulanya menempah tiket untuk salah seorang lelaki itu menggunakan penerbangan Qatar Airways dan seorang lagi dengan penerbangan Etihad.

Namun, tiket tersebut tamat tempoh apabila Benjaporn tidak mendapat sebarang maklum balas daripada Ali.

Ketika lelaki tersebut menghubunginya semula pada Selasa, Benjaporn menempah semula tiket menggunakan pesawat Malaysia Airlines menghala ke Beijing kerana ia tiket yang murah ketika itu.

Seorang rakan Ali membayar wang tunai kepada Benjaporn sebagai bayaran tiket tersebut.

Akhbar tersebut turut melaporkan tiada bukti sama ada Ali mengetahui dua lelaki tersebut menggunakan pasport curi.

Benjaporn berkata dia tidak percaya Ali ada kaitan dengan keganasan kerana dia tidak menyatakan penerbangan khusus Kuala Lumpur-Beijing tetapi meminta penerbangan murah ke Eropah, lapor akhbar itu.

Benjaporn dipetik sebagai berkata beliau mendedahkan perkara itu kerana prihatin mengenai spekulasi serangan pengganas dan mahu ia diketahui umum.- mStar

"Raja Bomoh Sedunia Nujum VIP" bantu kesan MH370

Posted: 10 Mar 2014 06:22 AM PDT

 1 / 1 
SEPANG - Kehilangan pesawat MH370 sejak Sabtu lepas turut mendapat perhatian "Raja Bomoh Sedunia Nujum VIP" Ibrahim Mat Zin.

Beliau berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini hari ini, mendakwa dijemput oleh seorang pegawai tertinggi negara bagi menggunakan kaedah ilmu tradisional dan solat hajat.

"Kami menggunakan bubu mata pancing dan teropong yang diperbuat daripada buluh untuk meminta, berdoa supaya melepaskan mangsa-mangsa yang terlibat agar dapat dijumpai secepat mungkin," katanya kepada pemberita di sini.

Beliau yang melakukan solat sunat hajat di kawasan pintu ketibaan KLIA turut mendapat perhatian orang ramai yang tidak berputus asa mendoakan pesawat yang hilang ditemui selamat.


"Walaubagaimanapun, saya akan kembali ke KLIA dalam masa dua hari selepas melakukan doa dengan membawa sesuatu ke sini," katanya.

Pada masa sama, Ibrahim juga meminta orang ramai meneruskan upacara keagamaan masing-masing mendoakan supaya kesemua penumpang dan anak kapal selamat kembali ke tanah air.

Raja Bomoh berpengalaman selama 50 tahun itu menjadi popular apabila memberi perkhidmatannya dalam beberapa kes bencana negara termasuk kejadian Highland Tower runtuh, kes pencarian mayat semasa banjir di Kuala Dipang, Kampar Perak dan kes pembunuhan seorang ahli politik oleh Mona Fendy. - Bernama

Banduan Lari Penjara Pulau Pinang Ditangkap

Posted: 10 Mar 2014 06:00 AM PDT


Phang Ruey Shang melarikan diri ketika melakukan tugas pembersihan di luar kawasan Penjara Pulau Pinang. - fotoBERNAMA

GEORGE TOWN: Seorang banduan yang melarikan diri dari Penjara Pulau Pinang Rabu lepas, ditahan semula di Machang Bubuk, Bukit Mertajam dekat sini awal Isnin.

Lelaki yang dikenali sebagai Phang Ruey Shang, 42, itu ditahan pukul 2.15 pagi di rumah anggota keluarganya, kata Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang SAC Mazlan Kesah.

"Banduan yang lari ketika melakukan tugas pembersihan di luar kawasan penjara itu, difahamkan bersembunyi di beberapa lokasi sebelum pulang ke rumah anggota keluarganya," katanya.

Beliau berkata lelaki itu yang menjalani hukuman penjara sejak Januari atas kesalahan Seksyen 411 Kanun Keseksaan kerana memiliki barang curi kini direman selama lima hari.

Lelaki yang juga dikenali sebagai Ah Beng itu dilapor hilang selepas membersih longkang dengan lima lagi rakan banduan lain kira-kira pukul 12 tengah hari dan tindakannya hanya disedari ketika warden mahu mengumpul semula banduan untuk dibawa pulang ke penjara. - mStar

Shaharuddin Thamby Ceraikan Isteri Dengan Talak 1

Posted: 10 Mar 2014 01:19 AM PDT

..
Dalam ruangan gosip akhbar Utusan menyebut pelakon Shaharuddin Thamby sudahpun bercerai talak satu dengan isterinya lebih kurang pukul 9 pagi, Isnin lalu. Tanpa kehadiran pihak media katanya, hanya ada beberapa ahli keluarga yang menemani pasangan itu ketika proses cerai.
Kalau ikutkan isu rumah tangga pelakon ini bukan perkara baru. Pergolakan yang berlaku antara Shaharuddin Thamby dan isterinya telah mula diperkatakan sejak mereka memfailkan permohonan cerai pada 2011 yang lalu.
Mengikut fakta kes lama, isterinya yang memfailkan kes cerai tersebut pada ketika itu. Tetapi kes tersebut ditarik balik dan mereka tak jadi bercerai.
"Rasanya ramai yang masih ingat kejadian tahun 2011 yang membuatkan nama pasangan ini popular. Bukan apa, masing-masing terkejut apabila wartawan serbu hari mereka masuk mahkamah.
"Kecoh juga ketika itu apabila ke semua orang media dihalang membuat liputan kes atas permohonan isterinya, Nor'aini Muhammad yang mahu proses tersebut dijalankan secara tertutup.
"Tapi ketika itu mereka tak jadi bercerai dan menarik kembali kes tersebut memandangkan Shaharuddin sendiri tak rela untuk berpisah.
"Nampaknya mereka masih tak dapat nak menyelamatkan rumah tangga tersebut.
"Mereka pun bukan kali pertama berbincang untuk menyelamatkan rumah tangga yang dibina. Rasanya banyak kali juga naik turut pejabat agama satu ketika dahulu untuk menjernihkan keadaan," kata sumber ini lagi.
Pasangan ini telah bernikah pada tahun 1978 dan dikurniakan tiga anak.

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Kajang: Wan Azizah prays for victory

Posted: 10 Mar 2014 08:55 PM PDT

Kajang by-election: Azizah vs Wee

Posted: 10 Mar 2014 08:39 PM PDT

Malaysia Hari Ini TV3 MH370 Kapten Norudin Abd Majid #PrayForMH370 #doakanMH370

Posted: 10 Mar 2014 08:38 PM PDT

Penamaan Calon PRK Dun Kajang: Lensa - Part 14

Posted: 10 Mar 2014 08:34 PM PDT







Penamaan Calon PRK Dun Kajang: Lensa - Part 13

Posted: 10 Mar 2014 08:29 PM PDT

















PRK Dun Kajang: Satu lawan satu antara Wan Azizah dan Chew Mei Fun

Posted: 10 Mar 2014 08:12 PM PDT


Presiden PKR,  Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan calon BN Datin Paduka Chew Mei Fun mengangkat tangan semasa pencalonan untuk pilihan raya kecil DUN Kajang di Bangi, Selangor. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 11 Mac, 2014.Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan calon BN Datin Paduka Chew Mei Fun mengangkat tangan semasa pencalonan untuk pilihan raya kecil DUN Kajang di Bangi, Selangor. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 11 Mac, 2014.Calon Barisan Nasional (BN) Datin Paduka Chew Mei Fun akan bertanding satu lawan satu menentang calon Pakatan Rakyat (PR) Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail bagi merebut kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) kerusi berkenaan pada 23 Mac depan.
Kedua-dua pemimpin wanita itu sah menjadi calon apabila menghantar borang pencalonan mereka kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di Kompleks Sukan Majlis Perbandaran Kajang pagi tadi, di Bandar Baru Bangi.
Kesesakan lalu lintas luar biasa menuju ke pusat penamaan calon di Seksyen 15 Bandar Baru Bangi itu tidak menghalang penyokong kedua-dua pemimpin tersebut untuk hadir memberikan sokongan mereka.
Wan Azizah menggantikan suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim yang terlucut kelayakan untuk bertanding apabila Mahkamah Rayuan memutuskan beliau bersalah meliwat bekas pembantunya Saiful Bukhari Azlan minggu lalu.
Anwar dihukum penjara lima tahun atas kesalahan tersebut.
Penyokong BN dan PR masing-masing berarak membawa bendera parti mereka ke pusat penamaan calon seawal jam 7 pagi.
Bekas menteri Kabinet, Datuk Zaid Ibrahim yang mengumumkan akan bertanding atas tiket Bebas bagaimanapun tidak kelihatan apabila beliau menarik diri sebaik sahaja Anwar mengesahkan tidak akan bertanding di kerusi yang dikosongkan Lee Chin Cheh dari PKR itu.
Kajang mempunyai sejumlah 38,965 pengundi berdaftar dengan pengundi Melayu membentuk 48%, pengundi Cina 41%, dan pengundi India 10%.
Read More / Baca Lagi >>

Penamaan Calon PRK Dun Kajang: Lensa - Part 12

Posted: 10 Mar 2014 08:07 PM PDT












Penamaan Calon PRK Dun Kajang: Lensa - Part 11

Posted: 10 Mar 2014 08:04 PM PDT













PRK Dun Kajang: Wan Azizah Lawan Chew Mei Fun

Posted: 10 Mar 2014 07:36 PM PDT

Pegawai pengurus pilihan raya, Hasan Nawawi Abdul Rahman mengisytiharkan selesainya proses penamaan calon dan mengumumkan pertembungan satu lawan satu antara calon BN, Chew Mei Fun dan Wan Azizah dari PKR.


Penamaan Calon PRK Dun Kajang: Lensa - Part 10

Posted: 10 Mar 2014 07:34 PM PDT











Penamaan Calon PRK Dun Kajang: Lensa - Part 9

Posted: 10 Mar 2014 07:24 PM PDT










MH370 | Kapten Norudin Abd Majid kita kena percaya KUASA ALLAH

Posted: 10 Mar 2014 07:18 PM PDT

Penamaan Calon PRK Dun Kajang: Lensa - Part 8

Posted: 10 Mar 2014 07:06 PM PDT












Penamaan Calon PRK Dun Kajang: Lensa - Part 7

Posted: 10 Mar 2014 07:03 PM PDT











Penamaan Calon PRK Dun Kajang: Lensa - Part 6

Posted: 10 Mar 2014 06:54 PM PDT








Kajang nomination day kicks off

Posted: 10 Mar 2014 06:43 PM PDT


Penamaan Calon PRK Dun Kajang: Lensa - Part 5

Posted: 10 Mar 2014 06:37 PM PDT








Penamaan Calon PRK Dun Kajang: Lensa - Part 4

Posted: 10 Mar 2014 06:21 PM PDT







Perang Dasar: Pakatan batal ‘konsensus nasional’ dengan BN menjelang Hari Penamaan Calon PRK Dun Kajang

Posted: 10 Mar 2014 06:18 PM PDT


Anwar enggan bekerjasama dengan BN yang disifatkan sebagai zalim rentetan keputusan bersalah yang diterimanya daripada mahkamah berhubung kes meliwat pembantunya minggu lalu. - Gambar The Malaysian Insider, 11 Mac, 2014.Anwar enggan bekerjasama dengan BN yang disifatkan sebagai zalim rentetan keputusan bersalah yang diterimanya daripada mahkamah berhubung kes meliwat pembantunya minggu lalu. - Gambar The Malaysian Insider, 11 Mac, 2014.Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Pakatan Rakyat (PR) membatalkan tawaran konsensus nasional antara Pakatan Rakyat (PR) dengan Barisan Nasional (BN).
Anwar dengan nada tegas di pentas ceramah kempen di Kajang malam tadi berkata, adalah lebih baik mereka menentang BN daripada bekerjasama dengan mereka disebabkan kezaliman BN terhadapnya.
"Dulu kita cadang dialog untuk bincang agama, rasuah, kaum. Kita ulang lagi dengan konsensus nasional.
"Sekarang tiada lagi. Kita lawan. Kerana apa, Biadap! Ini soal badan kehakiman, bukan Anwar," kata Anwar di hadapan penyokongnya dalam satu ceramah di Kajang malam tadi.
Anwar dijatuhkan hukuman penjara lima tahun oleh Mahkamah Rayuan atas kesalahan meliwat bekas pembantunya Saiful Bukhari Azlan.
Hukuman berkenaan turut tidak melayakkan beliau bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) yang dijadualkan 23 Mac depan.
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari ini sebagai Hari Penamaan Calon.
PKR kemudiannya memutuskan untuk menggantikan Anwar dengan isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail.
Anwar dalam ceramahnya turut berkata, meletakkan Presiden PKR itu umpama meletakkan dirinya sendiri bertanding di kerusi yang dikosongkan Lee Chin Cheh dari PKR itu.
"Azizah bertanding seolah-olah Anwar juga bertanding di Kajang," katanya.
"Bila saya isytihar perang dengan pemimpin Umno dan BN, walaupun saya tahu di bawah (penyokong Umno), saya rayu orang Umno hijrahlah (ke PR).
"Saya perang dasar. Manusia ini ada maruah. Pertahankan maruah saya tanggungjawab saya dalam syariah Islam," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

"Perang Dasar": Anwar tarik balik tawaran Konsensus Nasional

Posted: 10 Mar 2014 06:12 PM PDT

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik balik tawaran Konsensus Nasional yang dihulurkan kepada BN sebelum ini ekoran keputusan mahkamah yang tidak memihak padanya dalam kes Liwat II.

Selain mengisytiharkan "perang dasar" kepada pemimpin BN yang didakwa menyalahgunakan kuasa, ketua umum PKR itu juga mendakwa badan kehakiman diperalatkan.

"Sekarang sudah tiada lagi dialog. Tiada lagi Konsensus Nasional. Kita lawan! Kerana apa? (Kerana mereka) biadab!" katanya dalam ceramah pada sebuah karnival keusahawanan di Kajang malam tadi.

Anwar juga mendakwa panel hakim yang mendengar kesnya tidak mempedulikan fakta sebaliknya hanya bersetuju dengan hujah peguam pihak pendakwaan Tan Sri Shafee Abdullah.

"Tiga orang (panel hakim) sama sahaja dengan Shafee. Jatuh hukum tak peduli fakta," dakwanya.

Ucapan Anwar itu mendapat sorakan ratusan penyokong Pakatan yang kemudiannya melaungkan perkataan "lawan".

Anwar sebelum ini mengajak BN berdialog demi mencapai konsensus nasional antaranya bagi mengatasi unsur menggugat perpaduan dan kebencian antara agama yang makin meningkat.

Jumaat lepas, Mahkamah Rayuan membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi pada 9 Jan 2012 yang membebaskan Anwar daripada tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Panel tiga hakim diketuai Datuk Balia Yusof Wahi membenarkan rayuan pihak pendakwaan dan menjatuhkan hukuman penjara lima tahun terhadap Anwar selepas mendapati beliau bersalah.
  
Bagaimanapun, mahkamah membenarkan penangguhan hukuman sementara menunggu rayuan di Mahkamah Persekutuan dan memerintahkan Anwar membayar ikat jamin RM10,000.
  
Hakim Balia memutuskan hakim perbicaraan terkhilaf dalam penghakimannya bahawa integriti sampel DNA telah tercemar.

Penamaan Calon PRK Dun Kajang: Lensa - Part 3

Posted: 10 Mar 2014 06:05 PM PDT







PRK Dun Kajang: Bakal saksi pertembungan dua wanita 'besi'

Posted: 10 Mar 2014 06:00 PM PDT


Di samping tumpuan rakyat Malaysia kepada hasil usaha mencari pesawat MH370 yang hilang bersama 239 penumpang dan krunya, PRK DUN Kajang dijangka turut mendapat perhatian apabila kempen bermula selepas penamaan calon hari ini.

Ia akan berlangsung di Kompleks Sukan MPKajang, Seksyen 15, Bandar Baru Bangi pagi ini.

PRK DUN Kajang dijangka bakal menyaksikan pertembungan antara Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mewakili Pakatan Rakyat dan Naib Presiden MCA Datin Paduka Chew Mei Fun mewakili BN.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Zaid Ibrahim, yang sebelum ini berhasrat bertanding di situ, menarik diri selepas Wan Azizah diumumkan menggantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding di situ.

Ia ekoran keputusan Mahkamah Rayuan minggu lepas menerima rayuan pihak pendakwa terhadap pembebasan Anwar dalam kes Liwat II, dan menjatuhka hukuman lima tahun  penjara ke atasnya.

Kerusi DUN Kajang kosong selepas penyandangnya dari PKR, Lee Chin Cheh meletakan jawatan pada 27 Januari lalu, untuk memberi laluan kepada Anwar bertanding di situ.

Dalam pilihan raya umum ke-13 Mei tahun lalu, Lee menang kerusi itu dengan majoriti 6,824 undi dalam pertembungan enam penjuru dengan BN, Berjasa dan tiga calon bebas.

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), 39,278 pemilih berdaftar layak mengundi dalam PRK tersebut, termasuk 1,197 pengundi awal dan 26 pengundi dalam kategori tidak hadir atau berada di luar negara.
  
Manakala anggaran kos perbelanjaan bagi pilihan raya kecil ini ialah RM1.6 juta.
  
Daftar pemilih yang akan digunakan ialah Daftar Pemilih Induk 2012 bagi bahagian pilihan raya berkenaan yang digabungkan dengan Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Pertama 2013, Suku Tahun Kedua 2013 dan suku tahun ketiga 2013 yang dikemaskini sehingga 26 Januari 2014, iaitu sehari sebelum peletakan jawatan penyandang.

LAPORAN LANGSUNG

830am: Para pemimpin Pakatan yang turut serta menunggu untuk berarak masuk ke Kompleks Sukan ialah Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, Dr Xavier Jayakumar, Dr Mohd Nor Manuty, Ahli Parlimen Wangsa Maju Dr Tan Kee Kwong.

Read More / Baca Lagi >>

Penamaan Calon PRK Dun Kajang: Lensa - Part 2

Posted: 10 Mar 2014 05:58 PM PDT










Foto : MKINI

Penamaan Calon PRK Dun Kajang: Lensa - Part 1

Posted: 10 Mar 2014 05:48 PM PDT






Pencarian MH370 kini dari Sumatera ke Hong Kong

Posted: 10 Mar 2014 04:42 PM PDT

Pencarian hari ini diluaskan kepada lebih 500,000 batu nautika persegi dari pantai Sumatera ke Hong Kong untuk mencari pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 selepas gagal mencarinya sejak tiga hari lalu apabila pesawat komersil itu hilang.
Armada kapal tentera laut dan kira-kira tiga dozen kapal terbang akan memantau kedua-dua laut dan sempadan hutan Malaysia-Thailand untuk mencari Boeing 777-200ER yang membawa 239 orang penumpang itu.
Satu perkara yang diketahui pasukan penyelamat adalah pesawat tersebut tidak mungkin masih berada di udara kerana ia hanya mempunyai baki minyak selama 7.5 jam semasa hilang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing awal Sabtu lalu.
Pasukan penyelamat cuba untuk mencari pesawat penumpang yang mempunyai sayap selebar 200 kaki, menggunakan data untuk mengesan radar dan mencari bagi mengesan bangkai pesawat, lapor Bloomberg malam tadi.
Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam (DCA) mengatakan semalam serpihan yang dijumpai dan tompokan minyak bukan daripada pesawat hilang MH370.
Pakar dari Amerika Syarikat mengatakan 72 jam terawal penting bagi penumpang untuk terselamat daripada pesawat terhempas akan tetapi pihak berkuasa masih terus berharap kerana masih belum ada bukti kukuh MH370 terhempas ke dalam laut.
Misi mencari dan menyelamat
"Ia masih satu misi mencari dan menyelamat," kata Ketua Pengarah DCA, Datuk Azharuddin Abdul Rahman kepada pemberita di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang malam tadi.
"Malangnya, tuan-tuan dan puan-puan, kita masih belum menemui apa-apa objek daripada pesawat tersebut, apa lagi pesawat tersebut," katanya dalam satu taklimat sebelum itu.
Beliau mengumumkan peluasan kawasan pencarian selepas pasukan mencari dan menyelamat antarabangsa gagal mendapat apa-apa petanda mengenai pesawat tersebut.
Pihak berkuasa menghantar kapal untuk menyiasat laporan serpihan ditemui di selatan Hong Kong akan tetapi mereka hanya akan mengetahui pada Selasa jika ia mempunyai kaitan dengan MH370.
Laporan kemalangan pesawat semenjak 1970an menunjukkan, jika pesawat terhempas di laut dalam, ia boleh dicari oleh kapal selam kawalan jauh atau pakar sudah mempunyai cukup maklumat untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku.
"Kita mempunyai keupayaan," kata Ronald Schleede, bekas penyiasat U.S. National Transportation Safety Board dalam satu wawancara bersama Bloomberg.
"Saya rasa mereka akan menjumpainya."
Dalam kes pesawat MAS, kawasan perairan terlibat berkemungkinan sedalam 50 meter, lapor Bloomberg berbanding 3,900 meter dalam kes pesawat Air France di mana bangkai ditemui dan dikeluarkan hampir dua tahun selepas jet A330 hilang.
Teknologi untuk misi menyelamat
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT