Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


“HANTU KEDUA” DALAM PESAWAT MH 370 DIDEDAHKAN MIRROR UK

Posted: 08 Mar 2014 08:07 AM PST

Saturday, March 8, 2014
Akhbar Mirror UK sekali lagi membuat pendedahan yang mengejutkan apabila mendakwa terdapat penumpang kedua yang disenaraikan menaiki pesawat MH 370 sebenarnya tidak menaiki pesawat tersebut. Ini bermakna ada individu lain menggunakan paspot bukan miliknya menaiki pesawat terbabit.

Sebelum ini Mirror mendedahkan terdapat seorang penumpang menggunakan paspot yang dicuri menaiki pesawat MH 370. Terbaru seorang lagi yang disenaraikan oleh MAS sebagai penumpang pesawat muncul memaklumkan beliau tidak berada dalam pesawat tersebut.

Rakyat Austria, Christan Kozel mengesahkan kepada akhbar Austria, De Standard, bahawa beliau berada dalam keadaan selamat. Laporan ini disahkan oleh pihak berkuasa Austria.

Menurut Kozel paspot beliau pernah dicuri ketika beliau melawat Thailand dua tahun lalu.


Pasport curi tambah lagi misteri kehilangan MH370

Pihak berkuasa sedang menyiasat kemungkinan wujud unsur jenayah berikutan laporan bahawa seorang warga Itali yang disenaraikan dalam penerbangan MH370 tidak pernah menaiki pesawat tersebut.

Menurut laporan agensi berita asing, penumpang Luigi Maraldi, 37, disenaraikan dalam senarai penumpang penerbangan yang dikeluarkan oleh Malaysia Airlines sebelumnya, tetapi akhbar ItaliCorriere Della Serra melaporkan dia tidak berada dalam pesawat itu.

Maraldi dilaporkan kehilangan pasportnya di Thailand Ogos lepas.

"Mereka (pihak berkuasa Malaysia) mempunyainya (maklumat) tetapi ia masih dalam (semakan)," kata Timbalan Menteri Pengangkutan Aziz Kaprawi kepada pemberita lewat petang ini di sebuah hotel di KLIA.

Menurut Pengarah Jabatan Penerbangan Awam Datuk Azharuddin Abdul Rahman Penerbangan, pihak berkuasa telah meneliti semua rakaman CCTV penumpang serta bagasi.

"Setakat ini kita puas hati," katanya, sambil menambah maklumat lanjut tidak boleh didedahkan atas sebab-sebab keselamatan.

Corriere Della Serra melaporkan bahawa ibu bapa Maraldi telah dihubungi oleh MAS tetapi mengatakan anak mereka tidak dalam pesawat yang hilang pada jam 1.30 pagi ini.

Ini diketahui ketika CNN melaporkan bahawa para pegawai Austria mengesahkan bahawa seorang warga Austria yang tersenarai sebagai penumpang, Christian Kozel, tidak menaiki pesawat MH370 dan pasportnya telah dicuri.

"Seorang warga Austria disenaraikan sebagai penumpang pesawat Malaysia Airlines yang hilang itu tidak ada dalam pesawat itu, dan pasportnya telah dicuri dua tahun lalu, pegawai itu memberitahu CNN," demikian menurut ringkasan berita di lamanweb CNN.

Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines Ahmad Jauhari Yahya, bagaimanapun, memberi amaran terhadap spekulasi yang berterusan.

"Bagi kami, ia hanya satu laporan.

"Kami sedang bekerjasama dengan kedutaan asing untuk memastikan kita boleh mengesahkan laporan itu...

"Spekulasi bermula sejak pagi ini dan setiap spekulasi telah didapati tidak benar," katanya.

Ditanya jika ini boleh menunjukkan kemungkinan berlaku rampasan, beliau berkata MAS dan pihak berkuasa " tidak menolak semua kemungkinan".

Pengawal trafik udara terputus hubungan radar dengan Boeing 777-200 di sempadan ruang udara Malaysia dan Vietnam kira-kira 200 batu nautika di luar pantai Kota Baru ketika ia dalam perjalanan ke Beijing.

Pesawat itu membawa 239 penumpang dan anak kapal, termasuk 152 warga China dan 38 rakyat Malaysia.

Pesawat itu yang dilaporkan hilang semasa terbang di atas Laut China Selatan juga merupakan penerbangan perkongsian kod dengan dengan China Southern Airline.- malaysiakini

Dua Individu Menyamar Menaiki Pesawat MH370 Yang Hilang
PETALING JAYA: Seorang lelaki warga Itali, Luigi Maraldi yang namanya disenaraikan sebagai telah menaiki penerbangan MAS MH370 yang dilaporkan hilang pada Sabtu, sebenarnya tidak menaiki pesawat itu.
Dilaporkan terdapat individu lain menggunakan pasport Maraldi untuk menaiki pesawat.
Dia bagaimanapun masih hidup dan berada di Thailand untuk bercuti.
Pegawai Kementerian Luar Itali, yang tidak mahu dikenali, mengesahkan Maraldi membuat laporan mengenai pasportnya telah dicuri pada Ogos tahun lalu.
Menurut sebuah akhbar Itali, La Repubblica, Maraldi pulang ke negaranya selepas pasportnya dicuri dan membuat pasport yang baru.
Apabila pegawai mendengar pesawat yang hilang, mereka pergi ke rumah ibu bapanya tetapi diberitahu bahawa anak lelaki mereka masih hidup dan juga berada di Thailand, dan telah dihubungi dengan mengatakan Maraldi berada dalam keadaan baik.
"Saya baik, saya tidak menaiki penerbangan itu," katanya kepada ibu bapanya.
Akhbar harian London, Mirror melaporkan bahawa terdapat penumpang kedua dalam penerbangan juga menggunakan pasport yang dicuri.
Pihak berkuasa Austria mengesahkan bahawa Christan Kozel "selamat dan berada dalam keadaan baik. "
Kozel memberitahu akhbar Austria, De Standard bahawa pasportnya telah dicuri ketika melawat Thailand dua tahun lalu.
Bagaimanapun masih tidak jelas mengenai siapa yang menaiki pesawat MH370 menggunakan dua nama tersebut. - mStar

PM: Tentera laut Vietnam tak jumpa bangkai pesawat

Posted: 08 Mar 2014 05:03 AM PST


Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah mengesahkan dengan Tentera Laut Vietnam bahawa tidak ada bangkai pesawat MH370 Malaysia Airlines yang ditemui di perairan negara itu, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Tentera Laut Diraja Malaysia telah mengesahkan tidak ada bangkai pesawat ditemui," katanya kepada media hari ini.


Beliau merujuk kepada laporan berita di Vietnam yang memetik seorang pegawai tentera laut negara itu sebagai berkata pesawat yang hilang itu telah terhempas di luar pantai selatan Vietnam berdasarkan laluan penerbangan dan data lain.

Jabatan Penerbangan Awam dan Kementerian Luar sebelum ini menafikan laporan tersebut.

Manakala Tentera Laut Diraja Malaysia pula telah berusaha untuk mengesahkannya dengan Tentera Laut Vietnam.

Pada ketika ini, tiada siapa yang pasti apa yang telah berlaku kepada pesawat MH370 itu.

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Negara Berduka 2 Peristiwa musibah hampir serentak

Posted: 08 Mar 2014 06:13 PM PST

Terlalu banyak teori dan spekulasi .. Sudah ditemui, belum ditemui. Terhempas, dirampas, dibom pengganas. Banyak benda pelik berlaku.

Ada diantaranya..1.Misteri kehilangan pesawat MH370. 2.Kapal Terbang MAS Terhempas Akibat Kehabisan Minyak - Video


Kali terakhir MAS mengalami "major accident  ialah pada tahun 1977 di Tanjung Kupang
melibatkan 100 korban nyawa. Selepas kejadian itu, Mas tidak pernah mengalami " major accident"dengan korban mangsa yang besar selama 37 tahun, dalam ertikata lain MAS mencapai piawaian keselamatan pesawat yang kompiten dan diiktiraf oleh ICAO disamping pengemudian pesawat oleh pilot yang berpengalaman luas. 
Walau bagaimana pun secanggih mana sesebuah pesawat, sebarang kesilapan kecil pun boleh mengundang padah, sementara itu .FBI akan kerah ejen dan pakar teknikal bantu siasatan kehilangan pesawat MH370  

Sehubungan itu negara juga turut digemparkan pembolosan pintu keselamatan dengan  dua  penumpang Eropah dengan identiti meragukan dalam pesawat MH370  tersebut. Pesawat tersebut dikendalikan oleh.Kapt Zaharie Ahmad Shah yang cukup berpengalaman.

Dalam negara masih menangis dan binggung, jangan lah ada diantara  kita memperlekehkan Kapt Zaharie.shah.3 yg mungkin memilih mesra Pakatan Rakyat. Itu hak peribadi & beri lah ruang rasa hormat dan simpati kepada keluarga.

Bagaimana pula kapal selam negara...????

Selang beberapa jam sebelumnya negara turut berduka dikejutkan "Ikon Reformasi Dato' Seri Anwar Ibrahim" telah dihukum 5 tahun penjara oleh mahkamah rayuan setelah mengenepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang telah membebasan dari tuduhan liwat. pada 10hb Jan 2012.yang lalu.
Sama-samalah kita berdoa moga Allah memberi hidayah & kekuatan kepada keluarga DSAI dan melindungi dari musibah peristiwa MH370 yg masih dlm pencarian misteri.

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Konvensyen PR Ke5: Yb Ds Anwar Ibrahim (Ucapan Penuh)

Posted: 08 Mar 2014 08:14 PM PST

FBI bantu siasat kehilangan pesawat MH370

Posted: 08 Mar 2014 07:59 PM PST

Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat (AS) menghantar satu pasukan terdiri daripada ejen dan pakar teknikal bagi membantu siasatan kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370.
Menurut laporan media AS yang memetik seorang pegawai kerajaan, penglibatan FBI itu disebabkan tiga daripada penumpang merupakan rakyat AS.
Pegawai itu juga dipetik berkata FBI tidak menolak aspek keganasan atau faktor lain sebagai punca kehilangan pesawat tersebut. 
Sementara itu, agensi berita Perancis AFP melaporkan pengeluar semikonduktor di Texas sebagai berkata 20 pekerjanya disahkan antara penumpang pesawat berkenaan.
Pekerja Freescale Semiconductor yang menaiki pesawat MH370 tersebut ialah 12 dari Malaysia dan lapan dari China, kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Gregg Lowe dalam laporan itu.
"Pada masa ini, perhatian kami hanya difokuskan kepada pekerja kami dan keluarga mereka," katanya yang dilapor berkata dalam satu kenyataan.
"Ingatan dan doa kami bersama mereka yang terjejas dalam tragedi ini," katanya.
Pada peringkat awal, pesawat Boeing 777-200 dari Kuala Lumpur ke Beijing itu dilapor terputus hubungan pada 2.40 pagi semalam, kira-kira dua jam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.
Bagaimanapun Jabatan Penerbangan Awam kemudian mengesahkan pesawat itu hilang daripada radar pada 1.30 pagi.
Pesawat itu membawa 227 penumpang dari 14 negara termasuk 38 rakyat Malaysia selain 12 anak kapal.

Apa kita tahu dan tidak mengenai MH370

Posted: 08 Mar 2014 07:55 PM PST


Ahli keluarga penumpang MH370 turut berkumpul di Lapangan Terbang Beijing, China bagi mendapatkan berita terkini. - Gambar Reuters. 
Ahli keluarga penumpang MH370 turut berkumpul di Lapangan Terbang Beijing, China bagi mendapatkan berita terkini. - Gambar Reuters.Penerbangan MH370 masih lagi hilang lebih 24 jam dengan 239 penumpang dalam pesawat, pihak berkuasa memperluaskan usaha mencari dan menyelamat ke seluruh Laut Cina Selatan dan termasuklah Selat Melaka.
Pesawat Malaysian Airlines (MAS) Boeing 777-200ER berlepas pada 12.40 pagi pada Sabtu dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) tetapi gagal tiba di Beijing pada 6.30 pagi hari sama.
Di bawah adalah apa yang kita tahu mengenai MH370:
* Penerbangan Malaysia Airlines terputus hubungan selepas berlepas dan lokasi terakhir yang diketahui adalah di luar Kota Baru.
* Tiada isyarat kecemasan atau tanda cuaca buruk.
* Penerbangan KL-Beijing membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal.
* Dua penumpang dalam penerbangan menggunakan identiti palsu.
* Dua lagi penumpang mempunyai identiti yang tidak dapat disahkan.
* Juruterbang pesawat berpengalaman.
* Pesawat tersebut menjalani pemeriksaan 10 hari lalu.
* Pesawat tersebut akan kehabisan minyak sekitar jam 8 pagi pada Sabtu.
Apa yang kita tidak tahu mengenai MH370:
* Di mana pesawat tersebut hilang?
* Apa yang berlaku apabila pesawat tiba-tiba terputus hubungan dengan menara kawalan trafik udara?
* Mengapa transponder kecemasan tidak berfungsi?
* Adakah ia berada di perairan Malaysia atau di lokasi lain?
Berikut berita tidak disahkan yang boleh dikaitkan dengan MH370:
* Apakah kesan tumpahan minyak dan kepulan asap dikesan oleh tentera laut Vietnam?
* Perbualan dengan industri minyak berkata pekerja di pelantar minyak Talisman Energy sekitar Blok PM-3 CAA melihat sesuatu terhempas ke dalam laut.
* Adakah pasport yang dicuri dikaitkan dengan pengganas?

Singapura tawar kapal selam cari MH370..!!

Posted: 08 Mar 2014 07:54 PM PST

SHAH ALAM 9 MAC: Kerajaan Singapura menawarkan bantuan untuk menghantar kapal selam sokongan dan bantuan untuk mencari kapal terbang Malaysian Airlines (MH 370), kata Menteri Pertahanan Singapura, pada Sabtu malam.
" Kita mempunyai kapal selam ini yang dilengkapi kemudahan untuk melaksanakan tugasa mencari di bawah permukaan dan membantu mencari lokasi kawasan itu serta penyelam," katanya di petik dari portal www.straitstimes.com, hari ini.
Dr Ng berkata, beliau sudah memaklumkan kepada Menteri Pertahanan, Hishammudin Hussein berkenaan kapal selam itu manakala Ketua Angkatan Laut kedua-dua negara akan melihat kepada usaha itu secara teliti.
Tentera Udara Singapura menghantar C130 Hercules, kapak pengangkut pesawat untuk mencari dan menyelamat ke kawasan berkenaan pada semalam.
Pesawat MH370 yang hilang awal pagi semalam sehingga kini masih belum ditemui, kata Malaysia Airlines (MAS) selepas 24 jam insiden tersebut berlaku.
Sejak hilang semalam, pesawat syarikat penerbangan milik kerajaan itu menjadi perhatian media tempatan dan antarabangsa yang membuat liputan dan melaporkannya dari semasa ke semasa.
Pesawat MH370 yang membawa 239 penumpang dari 14 negara temasuk 12 anak kapal, hilang daripada radar setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada pukul 12.41 pagi semalam dalam perjalanan menuju ke Beijing, China.
Ia sepatutnya mendarat di Beijing 6.30 pagi.

Kak Wan: Lap air mata teruskan perjuangan

Posted: 08 Mar 2014 06:19 PM PST


Bang Mat: Selesai isu dalaman sebelum PRU14

Posted: 08 Mar 2014 06:18 PM PST


Yb Tan Kok Wai: Umno mulut manis tapi hati busuk

Posted: 08 Mar 2014 06:18 PM PST


Yb Iskandar: Pakatan harapan baru rakyat

Posted: 08 Mar 2014 06:17 PM PST


Kes Anwar jadikan PR lebih kuat

Posted: 08 Mar 2014 06:17 PM PST


PR akan putuskan calon Kajang esok

Posted: 08 Mar 2014 06:16 PM PST


PR boikot sidang parlimen 11 Mac

Posted: 08 Mar 2014 06:16 PM PST


PR rakam doa keselamatan penumpang MAS

Posted: 08 Mar 2014 06:16 PM PST


Anwar tiup 'semboyan baru' terus 'perangi' BN

Posted: 08 Mar 2014 06:10 PM PST


Konvensyen Pakatan Rakyat kelima yang berakhir petang ini menyaksikan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengajak penyokong Pakatan memperbaharui keazaman mereka bagi terus 'menyerang' BN.

Seruan itu menurutnya adalah satu 'semboyan perang' untuk menamatkan rasuah serta salahguna kuasa selama ini.

"Pakatan Rakyat hari ini siap untuk serangan baru yang lebih kuat dan hebat, serangan yang lebih hebat dan ampuh dan kita akan serang BN.

"Ini adalah semboyan perang! Cukup-cukuplah rasuah, cukup-cukuplah salah guna kuasa," kata Anwar dalam ucapan penggulungannya.

"Kita mesti pertahan hak kita," laung Anwar penuh bersemangat sambil disambut dengan penghormatan berdiri oleh peserta konvensyen yang memenuhi Pusat Konvensyen Setia Alam, petang ini.
Read More / Baca Lagi >>

Pakatan akan boikot sidang Parlimen pada 11 Mac tanda bantahan terhadap Umno, kata Anwar

Posted: 08 Mar 2014 06:09 PM PST


Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim (tengah) tiba di Konvensyen Pakatan Rakyat ke-5 di Shah Alam hari ini. Beliau berkata ahli Parlimen PR akan boikot sidang Parlimen pada 11 Mac depan. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli.Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim (tengah) tiba di Konvensyen Pakatan Rakyat ke-5 di Shah Alam hari ini. Beliau berkata ahli Parlimen PR akan boikot sidang Parlimen pada 11 Mac depan. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli.Pakatan Rakyat (PR) akan memboikot sidang Parlimen pada 11 Mac depan sebagai tanda solidariti membantah tindakan Mahkamah Rayuan mengenakan hukuman lima tahun penjara terhadap Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Anwar, ketika berucap dalam Konvensyen Pakatan Rakyat ke-5 di Shah Alam hari ini, berkata, ahli Parlimen pembangkang itu hanya akan menghadiri sidang bersama Yang di-Pertuan Agong pada 10 Mac.
"Saya sendiri akan utus surat kepada Yang di-Pertuan Agong bahawa majlis yang jemput ketua pembangkang, santap dengan Agong, Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak), saya tidak terima sebagai tanda membantah kehadiran Ketua Hakim Negara (Tan Sri Abdul Gani Patail yang hadir sama.
"Buat apa nak suruh senyum hipokrit buat orang yang zalim dan rakus," katanya.
Pada 11 Mac itu, kata Anwar, ketiga-tiga pimpinan daripada DAP, PAS dan PKR akan diarahkan membantah untuk tidak hadir sidang Parlimen sebagai bantahan terhadap kerakusan kuasa, rasuah, sikap untuk terus memperalatkan institusi kerajaan untuk kepentingan Umno dan Barisan Nasional (BN).
"Mereka akan hadir untuk penamaan calon dan hadir memberi sokongan kepada Pengerusi DAP Karpal Singh di mahkamah," katanya.
Anwar berkata, PR tidak lagi akan mengamalkan dasar berlembut dengan BN, sebaliknya akan mempersiapkan perjuangan yang lebih keras terhadap parti pemerintah itu.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar sahkan tidak bertanding PRK Dun Kajang

Posted: 08 Mar 2014 06:08 PM PST


Anwar akan meneruskan sokongan bagi memastikan PRK Kajang dimenangi calon PKR. - Gambar The Malaysian Insider, 9 Mac, 2014.Anwar akan meneruskan sokongan bagi memastikan PRK Kajang dimenangi calon PKR. - Gambar The Malaysian Insider, 9 Mac, 2014.Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan tidak akan bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang pada 23 Mac ini, ekoran keputusan Mahkamah Rayuan yang mensabitkan beliau bersalah meliwat bekas pembantunya pada Jumaat.
Dalam ceramahnya di Sungai Chua di Kajang malam tadi, Anwar bagaimanapun memberi amaran kepada Umno dan Barisan Nasional (BN) supaya tidak menarik nafas lega dengan keputusan tersebut.
"Sekarang apa jadi? Dengan keputusan mahkamah, saya tidak boleh tanding.
"Kalau saya tidak boleh tanding, habiskah? Tidak, mereka salah besar. Saya tidak bertanding, tapi wakil saya yang kuat akan bertanding atas nama saya," kata Anwar di hadapan kira-kira lima ribu hadirin di tapak pasar malam Sungai Chua, Kajang.
Anwar juga menggesa penduduk Kajang supaya memilih calon penggantinya.
"Kita kena bagi mesej clear. 11 Mac minta kawan datang masa penamaan calon. 23 Mac saya minta anda semua  ajar orang sombong dan korup.
"Anda semua beri sokongan kuat kepada Pakatan Rakyat (PR)," katanya lagi disambut dengan sorakan.
Read More / Baca Lagi >>

Umno@BN terus salah guna institusi kehakiman

Posted: 08 Mar 2014 06:07 PM PST

KUALA LUMPUR: Tindakan mahkamah mengenakan hukuman penjara lima tahun ke atas Ketua Pembangkang Dato' Seri Anwar Ibrahim, dan keputusan yang bakal dikenakan terhadap Karpal Singh di bawah Akta Hasutan membuktikan Umno-BN terus menyalah guna institusi kehakiman, tegas Sekretariat Pakatan Rakyat.
Dalam satu kenyataan bersama yang dikeluarkan Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali, Setiausaha Agung PKR, Dato' Saifuddin Nasution dan Setiausaha Organisasi DAP, Loke Siew Fook, mereka menyifatkan Umno-BN tidak pernah belajar daripada 'hukuman rakyat' bermula sejak peristiwa 1998, sehingga mengulangi tindakan terhadap dua pemimpin Pakatan Rakyat ini.
"Enam tahun selepas berlakunya gelombang 8 Mac 2008, Umno-BN telah kehilangan sokongan rakyat. Pakatan Rakyat pula jelas muncul sebagai kuasa yang terus mengancam hegemoni Umno-BN.
"Walaupun Umno-BN terus hilang sokongan, namun keangkuhan dan kedegilan mereka berterusan, yang ditunjukkan melalui keengganan melakukan reformasi tulen ke atas institusi-institusi penting negara termasuklah institusi kehakiman.
Read More / Baca Lagi >>

Pakatan Rakyat boikot sidang Parlimen 11 Mac

Posted: 08 Mar 2014 06:06 PM PST

Pakatan Rakyat memutuskan untuk tidak menghadiri sidang Parlimen pada 11 Mac ini sebagai tanda bantahan terhadap salah guna badan kehakiman dan solidariti untuk Karpal Singh yang dituduh bawah Akta Hasutan.

Kenyataan bersama dari ketiga-tiga setiausaha agung parti anggota Pakatan, memaklumkan bahawa ahli parlimen Pakatan juga akan bersama calon mereka pada hari penamaan calon pilihan raya kecil DUN Kajang, yang berlangsung pada hari yang sama.

Bagaimanapun, mereka menyatakan ahli Parlimen Pakatan akan menghadiri majlis perasmian sidang Parlimen dan Titah Yang di-Pertuan Agong yang akan berlangsung sehari sebelum itu.

Ketetapan tersebut diputuskan oleh Majlis Presiden Pakatan Rakyat hari ini.

"Tindakan mahkamah mengenakan hukuman penjara lima tahun ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan keputusan yang bakal dikenakan terhadap Karpal Singh di bawah Akta Hasutan merupakan bukti terang bagaimana Umno-Barisan Nasional terus menyalah guna institusi kehakiman.

"Umno-Barisan Nasional tidak pernah belajar daripada hukuman rakyat bermula sejak peristiwa 1998, justeru mereka mengulangi kesilapan tersebut ke atas kedua-dua pemimpin Pakatan Rakyat ini," kata mereka dalam satu kenyataan tersebut.

Read More / Baca Lagi >>

Anwar dakwa ada ‘arahan’ tergesa-gesa hukuman dijatuhkan kepadanya

Posted: 08 Mar 2014 06:03 PM PSTAnwar Ibrahim memeluk isterinya Datin Seri Wan Azizah dan memberikan sejambak bunga kepada beliau semasa pelancaran jentera pilihan raya Pakatan Rakyat untuk Pilihan Raya Kecil Kajang N25, di Prima Saujana, Kajang, Selangor. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 9 Mac, 2014. 
Anwar Ibrahim memeluk isterinya Datin Seri Wan Azizah dan memberikan sejambak bunga kepada beliau semasa pelancaran jentera pilihan raya Pakatan Rakyat untuk Pilihan Raya Kecil Kajang N25, di Prima Saujana, Kajang, Selangor. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 9 Mac, 2014.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa terdapat "arahan" diberikan kepada hakim Mahkamah Rayuan yang menjatuhkan hukuman kepadanya secara tergesa-gesa.
Anwar yang berdepan hukuman penjara lima tahun berkata, situasi semasa hukuman dijatuhkan kepadanya secara jelas menunjukkan wujud campur tangan daripada pihak tertentu.
"Itu kali pertama persidangan Mahkamah Rayuan tanpa pakai jubah.
"Itu kerana ada arahan, you selesaikan semua kes sebelum hari penamaan calon dan mesti halang kemajuan 'Langkah Kajang'," kata Anwar di hadapan kira-kira seribu hadiri di Dataran Saujana Prima, Kajang malam tadi.
Anwar menyifatkan keputusan tersebut membuktikan kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) bimbang dengan rancangan "Langkah Kajang" yang dicaturkan oleh PKR.
"Langkah Kajang ini sememangnya takutkan mereka," kata Anwar.
Anwar juga membayangkan dalam tempoh dua bulan berkemungkinan akan terpaksa meringkuk dalam penjara sekiranya gagal merayu dalam kes Liwat II selepas keputusan Mahkamah Rayuan memihak kepada pendakwaraya.
"Saya dalam tempoh dua bulan nampak bebas, sebelum itu tak tau sama ada akan dibawa ke Kajang atau Sungai Buloh
"Kita doa, mudah-mudahan tidak begitu. Itu rencana mereka, Najib dan Rosmah, tapi saya percaya doa dan kebangkitan rakyat akan menentukan perubahan," kata beliau merujuk kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.
Anwar juga membidas peguam Umno, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang dilantik sebagai timbalan pendakwaraya bagi pihak kerajaan sebagai mempunyai motif politik.
Read More / Baca Lagi >>

23 Mac ini, kita ajar orang korup - Anwar

Posted: 08 Mar 2014 06:02 PM PST


KAJANG: Ketua Umun PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan beliau tidak akan bertanding dalam PRK Kajang tetapi mesti memainkan peranan penting untuk negeri Selangor.

Menurut Anwar perkara itu diputuskan dalam mesyuarat Pakatan Rakyat yang dihadiri ketiga-tiga pimpinan parti termasuk Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

"Saya akan berada di sini (Selangor). Wakil Kajang akan kita umumkan esok (hari ini)," kata Anwar dalam majlis Makan Malam di Sungai Chua malam tadi.

Mahkamah Rayuan kelmarin memutuskan Anwar bersalah dan dikenakan hukuman penjara lima tahun sekaligus beliau tidak layak bertanding dalam PRK Kajang pada 23 Mac ini.

"Kita kena bagi mesej jelas 11 Mac ini, kawan-kawan datang pada penamaan calon. 23 Mac ini kita bagi ajar orang-orang yang korup! Biar BN ini kita ajar.

"Malam esok Lim Guan Eng bagitahu orang Penang berhimpun supaya Umno BN jangan ingat dia boleh buli rakyat.

"Please, pelase... orang Kajang 'you' ajar ini orang ini 'election' bahawa rakyat boleh fikir dan mahu hak mereka," tegas Anwar sambil diikuti sorakan lebih 5,000 mereka yang hadir.
Read More / Baca Lagi >>

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


APA KHABAR

Posted: 08 Mar 2014 07:00 PM PST
 APA KHABAR


UNTUK  WAWI

APA KHABAR?


KERASKAN HATI


--------

YA AMPOOOON

Posted: 08 Mar 2014 06:30 PM PST

YA AMPOONN
makan tanggung
berak canggkung 
kah kah kong
 'Hidupkan roh tautan raja, rakyat'

Cetak
Kuala Kangsar: Institusi Kesultanan Melayu berdepan cabaran lebih besar untuk diletakkan sebagai institusi yang diterima secara positif, disokong, dihormati serta kekal relevan dan berfungsi kepada rakyat akibat perbuatan pihak tertentu mempersendakannya. 

Pemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah bertitah, kebelakangan ini semakin terdengar suara yang secara terbuka mencabar peruntukan tertentu dalam undang-undang negara, bersikap melanggar adat dan adab serta mempersendakan institusi berkenaan. 


KAH


KAH KAH

KAH KAH KAH


---------

KENYATAAN BERSAMA PAKATAN

Posted: 08 Mar 2014 06:07 AM PSTKENYATAAN BERSAMA PAKATAN RAKYAT
8 Mac 2014

Enam tahun selepas berlakunya gelombang 8 Mac 2008, UMNO-Barisan Nasional telah kehilangan sokongan rakyat. Pakatan Rakyat pula jelas muncul sebagai kuasa yang terus mengancam hegemoni UMNO-Barisan Nasional.

Walaupun UMNO-Barisan Nasional terus hilang sokongan, namun keangkuhan dan kedegilan mereka berterusan, yang ditunjukkan melalui keengganan melakukan reformasi tulen ke atas institusi-institusi penting negara termasuklah institusi kehakiman. Hal ini kerana ianya satu-satunya jalan yang menjamin kelangsungan UMNO-Barisan Nasional untuk kekal berkuasa.

Tindakan mahkamah mengenakan hukuman penjara lima tahun ke atas Dato' Seri Anwar Ibrahim, dan keputusan yang bakal dikenakan terhadap sdr Karpal Singh di bawah Akta Hasutan merupakan bukti terang bagaimana UMNO-Barisan Nasional terus menyalah guna institusi kehakiman.

UMNO-Barisan Nasional tidak pernah belajar daripada hukuman rakyat bermula sejak peristiwa 1998, justeru mereka mengulangi kesilapan tersebut ke atas kedua-dua pemimpin Pakatan Rakyat ini.

Kami yakin pengorbanan Dato' Seri Anwar Ibrahim tidak akan sia-sia. Pengorbanan ini akan membuka mata rakyat, menyemarakkan semangat dan melonjakkan sokongan segenap lapisan masyarakat untuk bersama Pakatan Rakyat demi melakukan perubahan.

Majlis Presiden Pakatan Rakyat hari ini telah membuat ketetapan bahawa:

1)      1) Ahli Parlimen Pakatan Rakyat akan hadir untuk Pembukaan Parlimen dan Titah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang akan berlangsung pada 10hb Mac 2014;

2)      2) Ahli Parlimen Pakatan Rakyat tidak akan hadir di Parlimen pada 11hb Mac 2014 sebagai tanda bantahan terhadap salah guna badan kehakiman, solidariti untuk sdr Karpal Singh, dan untuk bersama calon Pakatan Rakyat pada penamaan calon Pilihanraya Kecil DUN Kajang.

Dato' Saifuddin Nasution, Setiausaha Agung KEADILAN
Datuk Mustafa Ali, Setiausaha Agung PAS
Loke Siew Fook, Setiausaha Organisasi DAP


-----------

AL-FATIHAH SEMOGA SELAMAT

Posted: 08 Mar 2014 04:11 AM PST
AL-FATIHAH - semoga selamat

Keluarga pembantu juruterbang tunggu pengesahan dari rumah

Keluarga pembantu juruterbang Malaysia Airlines (MAS) yang hilang dilaporkan dalam perjalanan ke Beijing...

----------

SABTU 8 MAC 2014

Posted: 07 Mar 2014 10:38 PM PST
  
TIDAK ADA APA 
YANG INGIN AKU KATAKAN

kau bertanya apa telah  terjadi
kau menghantar text itu
kau ingin tahu
kau sedang  mencari jawapan
tapi kenapa kau bertanya pada aku
kenapa kau tak tanya pada diri kau sendiri
apa yang telah berlaku

setiap kali text itu sampai pada aku
aku kehilangan nafas panjang
setiap kali text itu sampai pada aku
umur aku pendek lima jam

bila text itu sampai sekali lagi
aku menjadi amarah
dada aku berdebar bergoncang
kerana kau perlu bertanya pada aku

telah berapa lama aku katakan
telah berapa ratus ribu kali aku terangkan
kau masih tidak faham faham

jari aku telah kontot mengetik komputer
rambut aku telah berduyun duyun gugur
kasut aku telah rabak kering
gusi aku telah cair
saku aku semakin berat   diisi
dengan soalan dari kamu

sekali lagi jika kau timbulkan soalan itu
jika kau tanya apa yang berlaku
aku akan menangis hingga bumi ini tenggelam
aku akan gali kubur datuk nenek moyang
aku akan hadiahkan kepada kau
kerana kau anak muda
masih tidak tahu apa yang telah berlaku

8 mac 2014
hari perempuan sedunia
----------

BALING 1974-2014

Posted: 07 Mar 2014 08:30 PM PST

FEBUARI 2014

Padan muka penduduk Baling. Dah pangkah eeeeeeeeeeeeee...jadi wakil mereka semua kena kencing.EEEEEEE tu menyedap je duduk kat K.l. dengan Bik mama.Kah..kah..kah.. on KUASA TURUN KE JALAN RAYA
Publish | Delete | Spam
Anonymous

on 3/5/14
 NOV 1974


-----------

SEMOGA SEMUA SELAMAT

Posted: 07 Mar 2014 07:30 PM PST

SEMOGA SEMUA SELAMAT!


Pesawat MAS bawa 239 penumpang ke Beijing dilapor hilang

Pesawat MAS bawa 239 penumpang ke Beijing dilapor hilangOperasi menyelamat dilancarkan sebentar tadi selepas sebuah pesawat Malaysia Airlines (MAS) yang membawa 227 penumpang menuju ke Beijing dilaporkan


--

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT