Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Mak Cik penjual nasi lemak bawah Monorail Raja Chulan vs penguatkuasa DBKL

Posted: 20 Feb 2014 06:36 AM PST

KISAH MAK CIK PENJUAL NASI LEMAK YANG CEKAL WALAPUN DIGANGGU KACAU OLEH DBKL .... LAWAN TETAP LAWAN.

Seorang wanita Melayu pertengahan umur begitu cekal untuk berniaga nasi lemak demi kelangsungan hidup.

Walau pun pagi semalam gerainya disita oleh pihak DBKL dengan merampas meja dan kerusi perniagaannya dengan dikeluarkan surat saman walaupun ketika itu beliau merayu-rayu agar peralatannya tidak dirampas namun rayunnya langsung diendahkan oleh pihak penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Gelagat kasar, angkuh dan sombong besar kepala DBKL berjaya dirakamkan ..


Pagi ini rakyat yang bersimpati telah pergi kelokasi yang sama iaitu di bawah Monorail Jalan Raja Chulan untuk melihat perkembangannya .. Kelihatan wanita Melayu tersebut terus menjalankan perniagaannya menjual nasi lemak dan kuih muih.
Bila ditanya beliau dengan linangan air mata berkata ... "kakak anak ramai ... gaji suami akak kecil .. kos sara hidup di Kuala Lumpur tinggi .. jadi terpaksalah akak meniaga demi nak membesarkan anak-anak yang masih bersekolah .. akak meniaga tidak ganggu lalu lintas dan sentiasa jaga kebersihan".

Inilah dia .. bila rakyat merunggut dan mengeluh kerajaan suruh ikhtiar berusaha untuk menambah pendapatan .. bila rakyat berikhtiar dan berusaha diganggu kacau pula ... berapa sangatlah untungnya menjual nasi lemak di tepi jalan. - SUMBER

Kajian UMcedel: Lebih separuh pengundi Kajang mahu Anwar jadi MB

Posted: 20 Feb 2014 04:26 AM PST
OLEH HASBULLAH AWANG CHIK 
FEBRUARY 20, 2014
Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman membentangkan hasil kajian berkenaan PRK DUN Kajang oleh Umcedel di Universiti Malaya, Kuala Lumpur. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 20 Februari, 2014. Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman membentangkan hasil kajian berkenaan PRK DUN Kajang oleh Umcedel di Universiti Malaya, Kuala Lumpur. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 20 Februari, 2014.Walaupun mendapat kritikan media kerana "Langkah Kajang", lebih separuh pengundi Kajang bersetuju pilihan raya kecil itu perlu diadakan untuk membolehkan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi menteri besar Selangor.
‎"Kira-kira 59% pengundi di Kajang yang ditemui berasakan PRK Kajang perlu diadakan bagi membolehkan Anwar menjadi menteri besar Selangor manakala 17% berpendapat sebaliknya dan 24% lagi berasa tidak pasti.
"Manakala 58% responden‎ juga berpendapat PRK Kajang juga perlu diadakan bagi menyelesaikan krisis politik kerajaan negeri Pakatan Rakyat (PR) di Selangor," kata Ketua Umcedel, Profesor Datuk Dr Riduan Othman dalam satu sidang media di Universiti Malaya, Kuala Lumpur hari ini.
‎PRK Kajang akan diadakan pada 23 Mac ini manakala penamaan calonnya akan diadakan pada 11 Mac setelah penyandangnya Lee Chin Cheh meletakkan jawatan bagi memberi laluan kepada Anwar berbanding di kawasan itu.. – 20 Februari, 2014.- TMI

2000 penoreh getah berdemo di Padang Terap

Posted: 20 Feb 2014 01:15 AM PST


Penoreh getah berdemonstrasi di pekan Naka kerana tidak berpuas hati dengan kejatuhan harga getah.Penoreh getah berdemonstrasi di pekan Naka kerana tidak berpuas hati dengan kejatuhan harga getah.Hampir 2,000 penoreh getah keluar beramai-ramai di Pekan Naka, Padang Terap, Kedah semalam bagi menuntut kerajaan segera bertindak mengatasi masalah harga getah yang kini jatuh mendadak, himpunan ketiga yang dicatatkan sehingga kini.
Himpunan itu dinamakan sebagai Himpunan Sengsara Penoreh Getah, sebagai menyatakan luahan tekanan ekonomi yang terpaksa ditanggung.
Pelbagai sepanduk turut dibawa termasuk yang bertulis "Harga barang naik, harga getah turun", "BN menang rakyat senang?" dan "Getah turun ape cerita, terima kasih BN".
Mereka mendesak kerajaan menetapkan harga lantai getah kepada RM4 sekilogram bagi meringankan beban penoreh getah, lapor media rasmi PAS, Harakahdaily.
Harga getah kini jatuh sehingga RM2.40 sekilogram di kebanyakan tempat.  Sebelum ini, Presiden Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman mencadangkan isu kejatuhan harga getah ini dijadikan modal kempen pilihan raya kecil Kajang.
Ketua Pemuda PAS Malaysia, Suhaizan Kaiat yang turut serta dalam himpunan itu berkata, sebahagian besar penoreh getah kini terpaksa ikat perut kerana pendapatan bulanan mereka terjejas.
Suhaizan berkata, biasanya pendapatan bagi mereka yang mengambil upah menoreh dua relung getah adalah sekitar RM300 hingga RM400 sebulan dan ia masih di bawah paras kemiskinan.
"Itu ketika harga getah tinggi, dan mereka menoreh 6 hari seminggu, jika tidak hujan. Kalau musim hujan atau kemarau, pendapatan mereka kurang daripada itu.
"Pada 1974 harga sekati getah adalah 25 sen, sama dengan harga sekati gula pada waktu itu yang juga 25 sen. Sekarang harga gula RM2.85 sekilogram manakala harga getah sekerap RM2.40.
"Beza harga dengan barangan keperluan itu tinggi, " katanya.
Ketua Pemuda PAS Kedah, Nasir Zakaria, berkata kerajaan perlu segera bertindak segera menangani kemelut harga getah ini.
"Pemuda Kedah mengingatkan bahawa mungkin Demonstrasi Baling 1974 yang berlaku 40 tahun dahulu akan berulang jika kerajaan tidak bertindak segera," katanya. – 20 Februari, 2014.-TMI


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Khutbah Jakim selar golongan anti-hadis

Posted: 20 Feb 2014 08:02 PM PST

Selepas kontroversi pemikiran sarjana Kassim Ahmad muncul semula, khutbah Jumaat Wilayah Persekutuan hari ini mengingatkan umat Islam terhadap ancaman anti-hadis.

Khutbah kelolaan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) itu meletakkan fahaman anti-hadis sebaris dengan "Islam Liberal", fahaman sekular, Syiah, serta fahaman moden seperti kapitalisme, pluralisme dan komunisme.

"Maka kita hendaklah menolak fahaman sedemikian kerana menolak Hadith Rasulullah beerti menolak kepercayaan kepada Rasulullah," khutbah itu dipetik.

Mimbar juga menyeru umat Islam mempertahankan dan mengukuhkan rasa cinta terhadap Allah dan rasul-Nya serta menentang segala bentuk penghinaan terhadapnya.

Khutbah itu tidak menyebut secara langsung nama Kassim.

Bagaimanapun, berdasarkan perkembangan semasa, ia dipercayai merujuk kepadanya.

Tambahan lagi, pelbagai pihak bangkit menyatakan bantahan keras terhadap idea Kassim yang dibangkitkan semula dalam seminar pemikirannya di Putrajaya hari minggu lepas.

Kassim sendiri pernah menafikan sebagai andi-hadis sebaliknya hanya menolak hadis yang didakwanya bertentangan dengan al-Quran.
 

Himpunan 222: "Cikgu,lawan,kita sokong mansuhkan PBS"

Posted: 20 Feb 2014 07:42 PM PST


TENTATIF :

1.00 petang - 2.00 petang : 
Taklimat Berkumpul Di Masjid Al-Hasanah Seksyen 9 Bandar Baru Bangi.

Program Bermula Dengan Solat Zohor & Solat Hajat Perdana

2.00 petang - 4.00 petang: 
Ucapan pelbagai NGO & Tokoh Akademik Serta Tetamu Jemputan Dilokasi Yang Diaturkan.


4.00 petang - 5.00 petang: 
Deklarasi & Ikrar Bersama NGO

- Penurunan Tandatangan Membantah Kezaliman Terhadap Pendidik & Memorandum Mansuh PBS.

-Simbolik penyerahan Memorandum

5.00 petang: 
Solat Asar BerjemaahPRK Dun Kajang medan protes rakyat kepada BN - Pemuda PAS Perak

Posted: 20 Feb 2014 07:37 PM PST

IPOH: Dewan Pemuda PAS Perak menganggap Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Kajang adalah medan yang sangat penting untuk rakyat menzahirkan kemarahan serta kekecewaan mereka terhadap BN yang gagal memimpin negara dengan baik.

Pengarah Jabatan Pilihanrayanya, Ustaz Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar berkata, rakyat ketika ini sedang dibebankan dengan peningkatan kos kehidupan seharian setelah kerajaan menaikkan harga minyak petrol, gula, tarif elektrik dan sebagainya.

Menurutnya, platfrom PRK Kajang ini perlu dijadikan medan protes rakyat terhadap kerajaan yang tidak prihatin dengan masalah dan kesensaraan yang dihadapi oleh rakyat di semua peringkat di negara ini.

"Walaupun keputusan di Kajang nanti tidak memberi kesan dan perubahan struktur kerajaan secara total, namun ia adalah cerminan kepada imej kepimpinan yang diketuai oleh Datuk Seri Najib Tun Razak di mata rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

Persatuan peguam Muslim sedia berdialog dengan Comango

Posted: 20 Feb 2014 07:36 PM PST


Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia (PPMM) bersedia menyambut cabaran berdialog bersama Gabungan NGO Malaysia (Comango) yang didakwanya menimbulkan kemarahan umat Islam sebelum ini.
Presiden PPMM, Datuk Zainul Rijal Abu Bakar (gambar) berkata, dialog tersebut mestilah menjurus kepada tuntutan yang dikemukakan Comango dan kebejatan yang bakal diwujudkan jika tuntutan tersebut diterima.
Sehubungan itu, PPMM mengenalpasti tujuh orang di kalangan ahli PPMM yang bersedia berdialog secara beradab dengan Comango sebagaimana dianjurkan Islam.
Bagaimanapun katanya, dialog tersebut hendaklah diadakan secara tertutup bagi mengelakkan ia dimanipulasi dan dipolitikkan pihak-pihak tertentu.
"Dialog ini hendaklah diadakan bagi mencari kebenaran bukan publisiti," kata Zainul dalam satu kenyataannya.
PPMM juga katanya, bersedia berunding dengan Comango di dalam menetapkan tarikh dan tempat bagi dialog berkenaan diadakan.
Dalam kenyataan itu, PPMM menegaskan mereka membaca dan memahami laporan yang disediakan Comango kepada Majlis Hak Asasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.
Read More / Baca Lagi >>

PKNS beri bekas makanan elak pekerja guna polisterin

Posted: 20 Feb 2014 07:35 PM PST


PKNS mengedarkan bekas makanan dan beg bagi mengelakkan pekerjanya menggunakan polisterin dan plastik. – Gambar oleh PKNS.PKNS mengedarkan bekas makanan dan beg bagi mengelakkan pekerjanya menggunakan polisterin dan plastik. – Gambar oleh PKNS.PKNS mengambil inisiatif membekalkan bekas makanan dan minuman kepada 1,030 warga kerjanya bagi mengelakkan mereka menggunakan polisterin yang sangat merbahaya kepada kesihatan.
Inisiatif ini dibuat oleh Bahagian Sistem Kualiti Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan diharap dapat mengurangkan penggunaan bekas polisterin di pejabat.
Pengurus Sistem Kualiti, Julina Ibrahim berkata, langkah yang diperkenalkan sempena Program Kualiti, Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dan Alam Sekitar (QSHE) ini menunjukkan komitmen PKNS terhadap pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar sebagai tanda sokongan tidak menggunakan plastik.
Ia juga bagi memberi kesedaran kepada warga kerja PKNS mengenai bahaya penggunaan bekas pembungkus makanan polisterin kepada kesihatan diri.
"Ini selaras dengan piawaian di PKNS iaitu MS ISO 14001:2004, Pengurusan Alam Sekitar dan BS OHSAS 18001: 2007, Pengurusan Keselamatan dan Kesihatan Pekerja, dalam usaha mendidik warga kerja PKNS mengenai bahaya penggunaan plastik dan polisterin dalam kehidupan seharian kita.
"Mengikut kajian, Agensi Penyelidikan Kanser Antrabangsa (IARC), Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengelaskan stirena sebagai bahan karsinogen kumpulan 2B iaitu agen penyebab kanser kepada manusia," katanya lagi.
Penolong Jurutera, Norhazwani Zulkepli, 28, berkata, langkah yang diambil PKNS ini wajar kerana ia bukan sahaja mampu menyelamatkan bumi malah juga mampu melindungi diri daripada bahaya polisterin kepada tubuh manusia.
Read More / Baca Lagi >>

Krisis Perlembagaan Perak: Karpal didapati bersalah kerana menghasut

Posted: 20 Feb 2014 07:33 PM PST

Keputusan mahkamah hari ini bakal menyaksikan kemungkinan Karpal kehilangan kelayakan sebagai Ahli Parlimen. - Gambar The Malaysian Insider.Keputusan mahkamah hari ini bakal menyaksikan kemungkinan Karpal kehilangan kelayakan sebagai Ahli Parlimen. - Gambar The Malaysian Insider.

Peguam veteran Karpal Singh hari ini didapati bersalah mengeluarkan kata-kata berunsur hasutan terhadap Sultan Perak semasa krisis perlembagaan pada 2009.
Hakim Mahkamah Tinggi Azman Abdullah berkata, pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah dalam kes pendakwaan.
Pasukan peguam Karpal menggesa Azman menangguhkan hukuman ke hari lain bagi mereka menyediakan mitigasi untuk mendapatkan hukuman yang lebih ringan.
Karpal, 73, yang juga pengerusi DAP, juga berisiko hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen kerana kesalahan itu membawa sehingga denda berjumlah RM5, 000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

KENALI INSAN YANG MENJADI MUSUH NO.1 UMNO@BN.!!

Posted: 20 Feb 2014 06:38 PM PST

Dato' Seri Anwar bin Ibrahim dilahirkan pada 10 Ogos 1947 di Ceruk Tok Kun, Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Anwar bermaksud 'bercahaya'. Ayahnya Datuk Haji Ibrahim bin Abdul Rahman adalah bekas ahli Parlimen dan Setiausaha Parlimen Kementerian Kesihatan Malaysia. Manakala ibunya Che Yan Hussein adalah ahli pidato Pergerakan Wanita UMNO.

Pada tahun 1978, beliau berkahwin dengan Datin Seri Dr Wan Azizah Datuk Ismail seorang penuntut Royal College of Surgeons, Dublin, Ireland yang kemudiannya bertugas di klinik mata di Hospital Universiti, Petaling Jaya.

Perkahwinannya dengan Datin Seri Azizah dikurniakan seramai 6 orang cahaya mata. Anak sulungnya, Nurul Izzah kini merupakan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Kuala Lumpur.

Mula mendapat pendidikan di Sekolah Kebangsaan Stowell, Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Kemudian, beliau meneruskan pengajian persekolahan menengahnya di Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK) dari tahun 1960 hingga 1966. Semasa di MCKK, beliau aktif dalam Persatuan Bahasa Melayu dan wakil pemidato sekolahnya.

Beliau juga pernah dilantik sebagai Ketua Pengawas MCKK. Semasa di MCKK, Anwar mengenali Sanusi Junid, Kamaruddin Jaafar dan Yahaya Ahmad. Selepas itu pada tahun 1967, beliau melanjutkan pelajaran tinggi di Universiti Malaya dalam Pengajian Melayu (Sastera). Semenjak dari zaman belia, Datuk Seri Anwar merupakan seorang individu yang popular.

Beliau dikenali sebagai salah seorang daripada pengasas badan bukan kerajaan iaitu Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia, Angkatan Belia Islam Belia Malaysia. Pada 1968 beliau menjadi Presiden Persatuan Bahasa Melayu Universiti Malaya dan Presiden Kesatuan Kebangsaan Penuntut Muslim Malaysia. Tahun 1969 menyaksikan Anwar berganding dengan Dr Mahathir Mohamad berdiri di pentas PAS menghentam Tunku Abdul Rahman dan menyebarkan surat layang.

Pada 1971 beliau menubuhkan Angkatan Belia Islam Malaysia , ABIM dengan rakan-rakan daripada MCKK dahulu, dan menjadi Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM). Kemudiannya pada 1973 beliau dilantik menjadi Penasihat Majlis Belia Bangsa-Bangsa Bersatu.

Read More / Baca Lagi >>

Anwar’s reformasi and Mat Tyson

Posted: 20 Feb 2014 06:32 PM PST

Anwar must tell us how Muhammad Muhd Taib could be of service to his reformasi programme in rural Selangor in particular.

By Kua Kia Soong
We don't hear very much about reformasi these days. We hear even less about the content of the reformasi that PKR champions.
My ears still ring with the brave and defiant cries by PKR youth leaders in years past who had demonstrated that the struggle for reformasi goes beyond the personality of Anwar Ibrahim.
We were trying to build the brave new world in which Malaysians would be empowered in the struggle against Umno/BN rule through the decades.
Today, the concept of reformasi seems to have changed. Anwar has not only reneged on his pre-GE13 statement to retire from politics if his quest to be PM failed, he is now deemed indispensable as the Menteri Besar of Selangor, a stepping stone to being prime minister.
Hence, the sideshow in the Kajang by-election continues…
What is complete anathema to the promise of reformasi is Anwar's stated intention to rope in Umno veteran and his one-time ally (in Umno), Muhammad Muhd Taib to the Selangor government once the Kajang by-election is over.
Anwar, the Pakatan Rakyat candidate, said that besides relying on the economic management skills of Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim, the state needs the expertise of Muhammad on rural programmes!
Deconstructing ABU
ABU or Anything But Umno was bandied about during the GE13 campaign as a catch-all for anti-Umno sentiments and anti-Umno votes.
One assumed that this slogan was a rallying call for all Malaysians who have had enough of Umno rule – their corruption, autocracy, cronyism, lack of transparency, basically, bad governance…
Muhammad Taib was of course Umno Menteri Besar of Selangor from 1986 to 1997. Now, is Anwar saying that the rural programmes implemented by the former MB were praiseworthy and worth modelling?
Anwar should point out which aspects of the rural programmes under Muhammad Taib's administration were particularly good and beneficial to the rural people of Selangor.
Democrats and reformers would be most interested to know.
If Anwar believes that Muhammad Taib's administration was an exception to Umno rule, maybe the ABU slogan may have to be adapted and he would need to periodise Umno's autocratic record and identify the good from the baddies in Umno.
Remember Muhammad Taib was also Umno vice-president (2000-2003) and Umno information chief (2008-2009).
By taking out the class interests in Umno, Anwar has clouded the content of reformasi and devalued the ABU slogan.
Mat Tyson: Tale of the Taib
Read More / Baca Lagi >>

Can Pakatan survive post Taib era?

Posted: 20 Feb 2014 06:29 PM PST

Increasing distrust of Malayan politics and the internal tussle within Pakatan Rakyat in Sarawak could hurt its chances in the next state election.

KUCHING: Is Pakatan Rakyat's dream to win Sarawak in the next state elections achievable, or just a simple delusion?
Earlier this year, PKR national women's chief Zuraida Kamaruddin was quoted as saying that Pakatan Sarawak could win at least 36 seats in the next state elections expected in 2016 or earlier.
This was the number Pakatan had  targeted  in 2011. They eventually won only 15 seats.
Currently DAP holds 12 of the 15 seats, while PKR has three.
If talk about Sarawak Workers' Party (SWP) hooking up with Pakatan is true then the coalition will get an injection of two more seats – Pelagus and Meluan. Together Pakatan will then hold 17 seats against Barisan Nasional's 54. The Sarawak Legislative Assembly has 61 seats.
Reasonably, Pakatan will only need  19 more seats to form a new government in a post-Taib Sarawak.
But is this attainable?
BN Sarawak leaders, particularly PBB assistant minister Abdul Karim Rahman Hamzah thinks Zuraida's statement a "joke".
Across the political divide, Sarawak DAP chairman Chong Chieng Jen was more realistic.
He said while 24 seats were "achievable" their agenda was simply to deny BN a majority in the state assembly.

Pakatan's support based on emotions

Optimistic Zuraida reportedly said the tide would turn against BN as Sarawakians were upset with the soaring cost of living.
"There is no denying that the people there are rejecting BN and this is a sure sign that BN is losing its grip in Sarawak.
"Even deep within the interiors of Sarawak, people are beginning to awaken to the lies and broken promises of BN," Zuraida said.
But are Pakatan's chances in Sarawak actually improving?
Let's look at their supporters. Pakatan supporters generally think of themselves as  "rebels" or  "rebellious teenagers".
Their support for Pakatan is mostly based on emotional inclination. Those who support and vote for Pakatan usually hinge their support on hate and anger towards BN and not because they  fully back Pakatan's believes.
With Chief Minister Taib Mahmud stepping down, these rebels no longer have a cause in Sarawak.
Pakatan's victory in the 2011 state election hinged largely on Taib's alleged power abuse and his wealth.
Read More / Baca Lagi >>

Di Hukum Rejam hanya Kerana Miliki Akaun FB,Atau Hanya Propaganda Untuk Burukkan Islam

Posted: 20 Feb 2014 06:27 PM PST


Dua hari yang lalu seorang sahabat yang bukan beragama Islam telah menunjukkan kepada aku satu laporan dari Kwong Wah Yit Poh versi on-line tentang berita kononnya seorang gadis Syria telah dihukum rejam sampai mati kerana memiliki akaun Facebook.

Tiada sebarang caption diletakkan pada gambar itu, dan ini menyebabkan sahabat aku menganggap ianya adalah gambar dari tempat kejadian..

Dalam masa yang sama berdasarkan gambar tersebut beliau mengatakan undang-undang Islam yang diguna pakai ini amat kejam dan zalim..

Yang aku boleh nafikan ialah ini bukanlah apa yang telah ditetapkan oleh agama Islam melalui hukum Hudud, ianya kalau benar telah dijalankan oleh puak ektrimis dalam Islam..

Tentang berita itu pula samada ianya benar atau tidak, aku tak pasti sebabnya ia datang dari sebuah negara yang sedang bergolak..

Dan hari ini laporan mengenai insiden tersebut telah disiarkan oleh Sinar Harian di SINI , aku copy n paste kat bawah ni..

DAMSYIK - SYRIA. Seorang remaja perempuan direjam hingga mati oleh kumpulan pelampau di Syria kerana mempunyai akaun laman sosial Facebook. 
Mahkamah Syariah di Al- Reqqa menjatuhkan hukuman mati kepada Fatoum al-Jassem ekoran perintah di negara itu yang menganggap pemilik akaun Facebook tergolong dalam kumpulan komuniti tidak bermoral. 
Media tempatan melaporkan, mangsa dibawa ke mahkamah oleh militan Iraq dan Syria (ISIS) selepas ditangkap menggunakan rangkaian laman sosial tersebut. 
"Mahkamah yang berada di bawah bidang kuasa ISIS memutuskan mereka yang mempunyai akaun Facebook berhak dihukum dengan cara yang sama seperti kesalahan melakukan zina," menurut laporan itu.
Read More / Baca Lagi >>

Lebih baik Syabas guna duit kos guaman pengkritik untuk tingkat mutu perkhidmatan, kata Rafizi

Posted: 20 Feb 2014 06:18 PM PSTRafizi akan terus menyuarakan masalah rakyat berhubung masalah bekalan air kepada pihak yang terlibat. - Gambar The Malaysian Insider.Rafizi akan terus menyuarakan masalah rakyat berhubung masalah bekalan air kepada pihak yang terlibat. - Gambar The Malaysian Insider.

Syarikat pengurusan air di Selangor dinasihatkan agar menggunakan duit bayaran guaman menyaman pengkritiknya bagi menukar sistem penapisan di semua loji supaya kegagalan yang menyebabkan penutupannya dapat dielakkan di masa akan datang.
Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli berkata, daripada membazirkan wang membayar peguam bagi menyaman beliau kerana mengkritik mereka, adalah lebih baik wang itu digunakan untuk tujuan itu.
Lagipun, kata pengarah strategi PKR itu, beliau akan terus menyuarakan bantahan kepada mana-mana pihak yang beliau fikir tidak meletakkan kepentingan awam untuk memastikan bekalan air yang baik kepada penduduk di kawasan beliau iaitu Pandan dan rakyat Selangor amnya.
"Jika ini bermakna saya akan berdepan dengan tindakan undang-undang, ini bukan kali pertama saya diheret ke mahkamah apabila bersuara di dalam isu kepentingan awam," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Bagi beliau, Syabas dan Puncak Niaga (serta pemiliknya) nampak dangkal apabila sanggup membazirkan wang membayar peguam menyaman wakil rakyat seperti beliau.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar berjaya tarik sokongan ahli Umno di Kajang?

Posted: 20 Feb 2014 06:17 PM PST


Siri pertemuan Anwar bersama penduduk setempat di sekitar Kajang sentiasa berjaya menarik khalayak yang ramai. - Gambar The Malaysian Insider.Siri pertemuan Anwar bersama penduduk setempat di sekitar Kajang sentiasa berjaya menarik khalayak yang ramai. - Gambar The Malaysian Insider.

Walaupun kempen rasmi belum bermula, Ketua PKR dan calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah mula menembusi pengundi Melayu yang secara tradisinya berpihak kepada Barisan Nasional (BN).
Penyokong Umno semakin ramai yang muncul dalam siri perjumpaan kecil yang dianjurkan pasukan Anwar dengan penduduk setempat seperti di kedai-kedai kopi dan tazkirah.
Kehadiran ramai ahli Umno yang memilih untuk terus mendengar Anwar semasa perjumpaan ini memberi manfaat kepada matlamat PKR bagi mengekalkan kerusi itu, kata seorang daripada pengurus kempen Anwar, Mohd Yahya Saari.
"Kami agak terkejut mereka benar-benar datang dan mereka menunggu hingga  akhir bagi mendengar Anwar berucap," kata Yahya, yang juga ketua bilik gerakan PRK Kajang.
Walaupun Kajang dianggap kubu PKR – parti itu memenanginya dengan majoriti 6,000 undi dalam Pilihan Raya Umum ke-13 – kebanyakan sokongan adalah daripada masyarakat Cina di kawasan ini.
PKR cuba menarik lebih ramai pengundi Melayu yang terdiri daripada pekerja kelas pertengahan yang cukup penting bagi memenangi kuasa di peringkat persekutuan.
Read More / Baca Lagi >>

Ibrah Kisah Nabi Yusuf : Perancangan Kebajikan & Kesejahteraan Rakyat

Posted: 20 Feb 2014 04:43 PM PST

Fitnah Dinar: KGT tuntut ganti rugi dari Utusan RM150,000

Posted: 20 Feb 2014 04:42 PM PST

KOTA BHARU: Kelantan Golden Trade (KGT) menuntut ganti rugi sebanyak RM150,000 daripada Utusan Malaysia kerana menyiarkan berita berunsur fitnah terhadap agensi itu pada 2012.

Pada prosiding kes tersebut petang semalam KGT diwakili peguam Zainal Abidin Mustaffa menolak permohonan maaf Utusan tanpa dibayar sebarang kos.

Sehubungan itu Mahkamah Tinggi di sini menetapkan 27 dan 28 April hadapan bagi perbicaraan kes tersebut yang dikendalikan Hakim Datuk Azman Abdullah.

Zainal ketika ditemui berkata, Utusan yang diwakili peguam M Reza Hassan bersetuju untuk memohon maaf tanpa mahu membayar sebarang kos.

"Bagaimana pun anak guam saya tidak bersetuju dan mahu dibayar kos terhadap berita berunsur fitnah yang didakwa terhadap KGT dua tahun lepas," katanya di sini.

Kelmarin bekas Pengarah Eksekutif KGT, Nik Mahani Mohamed membuat pengakuan maaf di mahkamah terhadap dakwaannya Dinar dikeluarkan KGT tiada ciri-ciri Islamik seperti disiarkan Utusan.

Beliau juga memohon maaf kepada KGT terhadap sebarang kesulitan, terjejas reputasi dan apa-apa kerugian yang dialami akibat pemberitaan tersebut. Mahkamah menetapkan kos RM10,000 perlu dibayar terhadap plaintif.

Pada 25 Jun 2012 Nik Mahani dilaporkan mendakwa Dinar dikeluarkan KGT tiada ciri-ciri Islam. Berita tersebut disiarkan Utusan dengan tajuk "Dinar KGT Didakwa Tiada Ciri Islam".
Read More / Baca Lagi >>

Adakah kebebasan berekspresi artis juga dikekang?

Posted: 20 Feb 2014 04:26 PM PST

Cheng Yen Peng, seorang daripada dua artis yang hasil seninya dikeluarkan oleh Balai Seni Lukis Negara bercakap kepada wartawan The Malaysian Insider di Kuala Lumpur. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 21 Februari, 2014. 
Cheng Yen Peng, seorang daripada dua artis yang hasil seninya dikeluarkan oleh Balai Seni Lukis Negara bercakap kepada wartawan The Malaysian Insider di Kuala Lumpur. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 21 Februari, 2014.

Penyingkiran karya seni dua artis muda dari Balai Seni Visual Negara (BSVN) minggu lalu menimbulkan persoalan berkenaan penapisan dan kebebasan luahan hasil seni, dan akhirnya menentukan apa yang kita harus lihat, baca dan dengar.
Ia menimbulkan persoalan atas percubaan Putrajaya mengekang kebebasan ekspresi dan cabaran dalam masyarakat Malaysia yang menimbulkan ancaman kepada ekspresi seni.
Walaupun semua persoalan ini dibangkitkan kedua-dua artis dan juga individu lain, reaksi mereka kepada tindakan galeri tidaklah berbeza.
Cheng Yeng Pheng, 32, membuat bantahan di khalayak ramai apabila lukisan beliau yang mengandungi perkataan 'abu' dikeluarkan oleh galeri tanpa memaklumkannya kepada beliau terlebih dahulu.
Beliau menjadi terkenal apabila video protesnya di hadapan dinding kosong di mana lukisannya, "alksnaabknuaunmo" digantung menjadi viral setelah dimuatnaik di Youtube.
Pada Rabu, kekecewaan dan kemarahannya bertambah apabila diberitahu pada mesyuarat bersama para pegawai dari galeri untuk membawa pulang lukisan beliau.
Keputusan itu membuatkannya terkejut, marah dan kecewa.
"Kejadian ini tidak menjejaskan keputusan saya untuk terus melukis tetapi ia membuatkan saya berfikir dua kali berkenaan kandungan lukisan saya pada masa hadapan dan mennyedarkan akan hak-hak saya," katanya kepada The Malaysian Insider selepas mesyuarat itu.
Bagaimanapun, beliau mendapat hikmah daripada kejadian ini, "Ia mengajar saya bahawa terdapat platform yang berbeza untuk menyuarakan pendapat."
Namun, bagi Izat Arif Saiful Bahri, reaksinya lebih sugul.
"Saya dimaklumkan terlebih dahulu berkenaan tindakan itu. Justeru, tiada permohonan maaf," kata Izat dalam e-mel berkenaan karya seninya bertajuk "Insert#" iaitu sehelai baju T yang dicetak dengan huruf Arab, "fa" dan "qof".
Malah, Izat, 28, berkata beliau "bangga" hasil seninya itu dikeluarkan.
Read More / Baca Lagi >>

PBS: Kenyataan bercanggah boleh 'makan diri'

Posted: 20 Feb 2014 04:16 PM PST


Semakin hampir dengan penganjuran perhimpunan aman Himpunan222:MansuhPBS, pelbagai kenyataan berbelit-belit dikeluarkan oleh empat menteri dan timbalan menterinya seolah-olah cuba mengalihkan perhatian semua pihak.
 
Kenyataan yang dilihat bercanggah antara satu sama lain ini, membuatkan banyak pihak keliru dan membuktikan pengurusan tertinggi kementerian sendiri tidak memahami apa itu Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS).
 
Pengerusi Penaja Suara Guru Masyarakat Malaysia (SGMM), Mohd. Nor Izzat Mohd. Johari berkata, pihak mereka sendiri 'pening' dengan kenyataan berbeza ditambah pula arahan melalui aplikasi watsapp yang dibuat oleh pengurusan tertinggi kementerian.
 
"Terbaru, Menteri Pendidikan Kedua, Datuk Seri Idris Jusoh memberitahu penambahbaikan dan kajian aplikasi dalam talian sistem PBS dijangka selesai dalam tempoh dua hingga tiga minggu ini sebelum dapat dilaksanakan semula.
 
"Sebelum ini, beliau juga telah mengeluarkan kenyataan yang mengatakan sistem tersebut akan memakan masa untuk ditambah baik. Tetapi, hari ini kenyataan sebaliknya dikeluarkan.
 
"Kenyataan beliau, seolah-olah berbeza dengan arahan Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yasin yang mahukan PBS keseluruhannya ditangguhkan untuk kajian semula," katanya ketika menghubungi MalaysiaGazette.
 
Ia juga, katanya, dilihat bertujuan menunjukkan kepada orang ramai bahawa masalah PBS hanyalah pada aplikasi dalam talian sahaja, iaitu berbeza dengan pendapat Muhyiddin yang melihat masalah PBS adalah pada keseluruhan modelnya.
 
Read More / Baca Lagi >>

PRK Dun Kajang: Adakah paku terakhir 'keranda' MCA?

Posted: 20 Feb 2014 04:14 PM PST


Prof. Salleh Buang
Prof. Salleh Buang
BARU-baru ini seorang sahabat (veteran UMNO dari Pulau Pinang) berkata kepada saya bahawa kalah menang dalam pilihan raya kecil Kajang tidak akan memberi kesan penting kepada mana-mana parti yang bertanding. Hujahnya kalau pun Barisan Nasional (BN) menang, Selangor akan masih kekal di bawah Pakatan Rakyat dengan Tan Sri Khalid sebagai Menteri Besarnya.
 
Sebaliknya kalau Anwar menang sekalipun, belum pasti dia akan mengambil tempat Khalid. Pas belum tentu setuju. Selain itu, kita tidak tahu reaksi Sultan Selangor nanti. Mungkin baginda masih suka Khalid kekal sebagai MB Selangor.
 
Kepada sahabat itu saya katakan saya tak dapat bersetuju  dengan pandangannya.  Pada hemat saya, keputusan PRK Kajang akan memberi impak positif kepada BN jika calonnya menang. Kalau Anwar menang, politik negeri Selangor mungkin bertambah celaru dan sekiranya tidak ada kesungguhan mengurus krisis (crisis management), tidak mustahil pakatan akan mula retak menunggu belah.
 
Agenda Anwar
 
Seorang blogger membuat ramalan (andaian) Anwar akan menang tetapi hasratnya menjadi MB menggantikan Khalid tidak termakbul kerana Sultan tidak berkenan melantiknya. Lalu Azmin Ali akan menjadi Menteri Besar menggantikan Khalid. Anwar akan menggunakan penolakan (keengganan) sultan melantiknya sebagai asas memulakan agenda barunya. 
 
Saya petik di bawah ini apa yang dikatakan oleh blogger tersebut –
 
"Agenda Anwar untuk membuang raja akan bermula dengan kempennya kerana sultan menolak beliau menjadi Menteri Besar.
 
Anwar akan menarik gulungan muda yang dah sedia tak berapa minat dengan Raja-Raja  untuk mencari sokongan untuk membuang raja dengan undi tidak percaya rakyat kapada Duli Tuanku Sultan walau pun dalam masa tempoh yg agak lama tetapi episud membuang Raja telah bermula dengan Selangor…" (lihat http://seratah.blogspot.com/2014/02/kesan-prk-kajang.html
 
Read More / Baca Lagi >>

Yuktes tarik diri bertanding PRK Dun Kajang

Posted: 20 Feb 2014 04:12 PM PST


Yuktes Vijay
Beliau merupakan orang pertama yang menawarkan diri menjadi calon untuk menentang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang tetapi beliau juga menjadi orang pertama yang menarik diri.
Yuktes Vijay, bekas pegawai undang-undang Anwar itu pada mulanya bersemangat untuk melawan Anwar dalam PRK yang disifatkannya mencabul demokrasi kerana sanggup meminta ADUN sedia ada, Lee Chin Cheh meletakkan jawatan bagi memberi laluan kepada Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) tersebut bertanding di Kajang demi untuk menyelesaikan krisis dalaman parti berkenaan.
Tidak sampai sebulan daripada tarikh Yuktes meluahkan hasratnya, beliau membuat pengumuman untuk menarik diri kerana tidak sanggup melihat PRK Kajang menjadi medan untuk calon-calon lain beraksi seperti dalam 'sarkas'.
"Saya mahu kembalikan integriti pilihan raya dan meletakkan martabat pilihan raya ke tempat yang sepatutnya. Apa yang mereka (calon-calon lain) sedang buat sekarang macam sarkas," katanya kepada MalaysiaGazette menerusi sistem pesanan ringkas.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: DAP gesa kerajaan perjelas peningkatan RM2.4 bilion pembiayaan penempatan semula unit pertahanan

Posted: 20 Feb 2014 03:58 PM PST


KUALA LUMPUR, 19 FEBRUARI: Ahli Parlimen DAP Petaling Jaya Utara, Tony Pua menggesa kerajaan memberi penjelasan berhubung peningkatan besar pembiayaan penempatan semula unit pertahanan di Sungai Besi.
Beliau berkata demikian merujuk laporan akhbar hari ini bahawa 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang merancang menjual RM2.4 bilion bon Islam agar dapat membiayai penempatan semula unit pertahanan itu daripada tapak asal projek Bandar Malaysia.
Menurutnya, perjanjian 'kekasih' kepada 1MDB itu merangkumi persetujuan kerajaan membiayai kos keseluruhan penempatan semula unit pertahanan sedia ada ke kawasan lain di seluruh negara yang bernilai RM2.7 bilion.
"Jadi, sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, kerajaan bersetuju membayar RM1.1 bilion kepada 1MDB. Jumlah ini diluluskan dalam Bajet 2012 dan RM800 juta dikeluarkan kepada 1MDB berdasarkan dokumen bajet terkini 2014," katanya dalam kenyataan.
Bagaimanapun, Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan itu menegaskan apa yang lebih menarik adalah hakikat 1MDB diberikan kontrak RM2.1 bilion pada April 2013 kepada Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) untuk menyediakan lapan penempatan semula berbeza di seluruh negara.
"Berdasarkan matematik mudah, 1MDB menaikkan RM2.4 bilion di dalam sukuk bagi projek penempatan semula walaupun ia hanya memerlukan tambahan RM1 bilion iaitu RM2.1 bilion, kurang RM1.1 bilion daripada jumlah yang dibiayai kerajaan," ujarnya.
Read More / Baca Lagi >>

LUPAKAN PERBEZAAN KITA, INGATI SEMULA KEZALIMAN UMNO@BN KEPADA RAKYAT SELAMA INI..!!

Posted: 20 Feb 2014 03:55 PM PST

PERCAYALAH, InsyaAllah, Umno/Bn di Kajang pastinya tidak mampu menghalang Anwar Ibrahim memasuki Dun Selangor.  Hanya satu saja yang boleh menyekat Anwar dari terus menggugat plan Najib untuk merampas Selangor, iaitu di kalangan kita.
Setakat ini, Alhamdulillah, kita di dalam PR semakin baik di dalam penyatuan untuk membenamkan rejim Umno/Bn dari bumi Selangor sebelum kita kuburkan mereka di tanahair ini.  Benar, kita berdebat serta berbalah di alam maya terutamanya di FB di dalam membahaskan isu Kajang, namun bila kita berhenti sesaat di dalam perdebatan kita, tergambar oleh kita betapa musuh yang paling zalim dan terus mengkhianati kita sebenarnya Umno/Bn.
Kita, PKR dan PAS khususnya berhujah dan berdebat yang kadangkala emosi tandanya kita sayang kepada PR.  Ada suara-suara rakan-rakan kita seperti merajuk dan kecewa dengan apa yang terjadi di Kajang terutamanya yang tidak cukup mendapat maklumat sebenar atau mereka dapat maklumat tetapi masih tidak boleh terima mengapa perlunya Anwar ke Kajang.  Perbezaan pendapat ini, jika pun memang itu kesilapan Anwar atau PKR, tetapi kita harus renung sejenak siapakah yang lebih banyak bukan saja lakukan kesilapan malahan menganiayai kita selama ini.  PAS tentunya mangsa paling teruk teraniaya diperlakukan oleh Umno/Bn.  Lupakah kita bahawa Umno/Bn khianat kepada PAS sewaktu Presiden PAS baru sepenggal menjadi MB Terengganu?  
Secara tiba-tiba royalti Terengganu dirampas dan Kerajaan PAS Terengganu dilemahkan dengan berbagai tekanan.  Akhirnya, PAS tumbang di Terengganu bukan kerana Presiden PAS menganiayai rakyat Terengganu tetapi Umno/Bn melakukan berbagai cara untuk merampas Terengganu.  Peratusan pengundi di Terengganu secara tiba-tiba meningkat dan memecah rekod pilihanraya negara ini sebelum kejatuhan PAS Terengganu.  Apa yang tidak Umno lakukan pada PAS waktu itu?
Terbaru, lihat saja di Kedah.  Sekali lagi PAS tumbang.  Seluruh negara merasai penipuan sistem Pilihanraya yang diamalkan.  Apakah di Kedah tidak berlaku?  Serangan media Umno, TV dan akhbar terus memburukkan Kerajaan PAS Kedah dan akhirnya kecundang.  Inilah rupa wajah Umno.  Umno ini lah juga yang bakal kita hadapi di Kajang pada 23 Mac nanti.  Apakah kerana tidak setuju dengan Anwar atau PKR maka kita rela maafkan pengkhianatan Umno pada PAS ? 
Read More / Baca Lagi >>

PBS DIMANSUHKAN: PBS bentuk baharu ringankan tugas guru kata Idris Jusuh.!!

Posted: 20 Feb 2014 03:51 PM PST

KUALA LUMPUR - Sistem aplikasi Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) bentuk baharu setelah melalui proses penambahbaikan akan meringankan beban dan tugas guru di sekolah, kata Menteri Pendidikan Kedua Datuk Seri Idris Jusoh.

Katanya sistem itu sedang melalui proses kajian dan penambahbaikan yang dijangka selesai antara dua hingga tiga minggu lagi sebelum dapat dilaksanakan semula.

"Merujuk kepada respons yang kita terima, banyak yang menyatakan bahawa ia membebankan tugas guru selain ada isu-isu tentang teknologi maklumat (ICT) (dari segi) connectivity dan accessibility.

"Semua perkara ini sedang dilihat secara menyeluruh dan kajian yang dilakukan mengambil kira pendapat dan pandangan semua pihak," katanya dalam sidang media selepas menyampaikan wacana pada majlis Siri Wacana Fikrah Ummah: Ulul Albab dalam Pembangunan Pendidikan Negara, di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai kajian PBS selepas pelaksanaannya di sekolah ditangguhkan bagi kajian semula seperti diumumkan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pendidikan Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini.

Sistem itu yang merupakan transformasi daripada berfokuskan peperiksaan kepada sistem pentaksiran pendidikan yang lebih holistik, didakwa membebankan guru ekoran sering tergendala menyebabkan data pelajar terpaksa dimasukkan pada lewat malam.

Idris berkata PBS merupakan satu sistem yang amat baik namun menghadapi kesulitan dari segi pelaksanaannya sahaja yang perlu ditambahbaik.

Read More / Baca Lagi >>

Macai Umno: Syabas nafi agihan air di kawasan terjejas dikawal pihak tertentu

Posted: 20 Feb 2014 03:47 PM PST

Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) menafikan dakwaan kononnya penghantaran lori tangki dan pengagihan air oleh pihaknya ke kawasan terlibat gangguan bekalan air di Balakong dikawal pihak tertentu.
Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awamnya Priscilla Alfred berkata dakwaan itu tidak benar kerana Syabas bekerjasama dengan ketua penduduk dan pemimpin masyarakat setempat dalam menguruskan pergerakan lori tangki pengagihan air kepada pengguna terlibat.
"Syabas mendirikan pusat khidmat setempat (PKS) di Taman Impian Ehsan (di Balakong) sejak 7 Februari lepas sebagai pusat menyalurkan maklumat pengagihan bantuan air kecemasan kepada pengguna akibat penutupan Loji Rawatan Air Cheras Batu 11.
"Untuk Taman Impian Ehsan, PKS Syabas secara kebetulan ditempatkan bersebelahan dengan kabin milik kawasan rukun tetangga (KRT) Taman Impian Ehsan yang mempunyai logo parti Umno. Syabas memilih menempatkan PKS di lokasi ini kerana ia laluan masuk utama ke Taman Impian Ehsan, Taman Desa Karunmas dan Taman Bukit Emas," katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur, hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Tak Setuju Dengan MKPN: Perkasa akan tubuh majlis perpaduan sendiri

Posted: 20 Feb 2014 03:42 PM PST

Kumpulan pendesak Melayu, Perkasa mengumumkan mereka akan membentuk badan perpaduan sendiri – "Barisan Perpaduan Nasional" – sebagai alternatif kepada Majlis Konsultatif Perpaduan Nasional (MKPN) yang ditubuhkan Putrajaya.
Ketua Biro Perhubungan Awam Perkasa, Mat Rabi Abu Samah berkata, Perkasa hilang keyakinan kepada MKPN dalam memupuk perpaduan negara.
"Ahli-ahli MKPN tidak memberi keyakinan bahawa mereka boleh mencapai matlamatnya," beliau dipetik sebagai berkata oleh portal berita Malaysiakini.
"Walaupun idea kerajaan (untuk membentuk MKPN) adalah baik, komposisi ahli-ahlinya menunjukkan ia tidak akan  berkesan.
Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali sebelum ini berkata MKPN tidak sesuai untuk menasihati Putrajaya mengenai isu-isu agama dan bangsa, dan menggesa majlis itu dimansuh dan digantikan dengan NGO Melayu yang akan menggalakkan "perpaduan sebenar dan betul".
Beliau mengatakan beberapa ahli-ahli MKPN bersikap "anti-nasionalis" dan  berat sebelah, manakala ada yang aktif mempromosikan agenda Gabungan Pertubuhan Bukan Kerajaan Malaysia (Comango).
"Ada ahli yang tidak percaya pada prinsip-prinsip negara," kata Mat Rabi dalam sidang akhbar semalam, mengulangi sentimen presidennya.
Read More / Baca Lagi >>

Syrian refugees in Lebanon speak to Al Jazeera

Posted: 20 Feb 2014 03:38 PM PST

War rages in Syria, as U.N. set to vote on aid resolution

Posted: 20 Feb 2014 03:32 PM PST


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


LIHAT DAN DENGAR

Posted: 20 Feb 2014 07:52 PM PSTANAK SEMUA BANGSA
MAKIN MUAL
 TERHADAP
 KAUM FEUDAL
sentimen anak muda 
terhadap gulunag feudal
yang makan tanggung berak canggkung
semakin merebak

AGAMAWAN
para agamawan yang biasanya kaki bodek
cari makan dengan jual agama
kini muncul agamawan  baru
berilmu
 jujur telus berani berkata benar

-

---------

10 PEKARA TENTANG BILIK SULIT

Posted: 20 Feb 2014 07:30 PM PST10 PEKARA
 TENTANG BILIK SULIT

1
bilik sulit ada teater melawan
bilik sulit bukan taeter bodek
bilik sulit diwujudkan
berasaskan pengalaman bekas bekas tahan ISA
skrip ini berdasarkan pengalaman
 ramai tahanan ISA
kata bual dalam bilik sulit
ada kata bual yang dipungut
dari kata bual soal siasat

2
teater bilik sulit
teater avant garde agip prop
yang digunan untuk memberi
pencerahan tentang tahanan tanpa bicara

3
bilik sulit edisi petama bermula
pada tahun 2005
ini adalah edisi pementasan gerila
dipadang 
di hotel
dirumah kedai
banyak halangan dan rintangan

4
edisi kedua
dimulakan pada  disember 2008
sesudah kemenangan pakatan rakyat
dalam pru  8 march 2008
bilik sulit dirancang  sebagai kempen untuk
memansuhkan ISA

pementasan kali ini ditaja oleh majlis peguam
ada bujet
para pelakon 
untuk pertama kalinya 
mendapat bayaran


bilik sulit buka pangung pada 20 disember 2008
di dewan majlis peguam
selama 4 malam
kemudian ke  pulau pinang
selama 3 malam

5
pada akhir bulan januari
bilik sulit mendapat jemputan dari kerajaan perak
kerajaan pakatan perak 
telah meluluskan 2 juta ringgit
sebagai kempen hak asasi

pementasan gagal
rampasan kuasa berlaku di perak pada 5 febuari 2009
bilik sulit tutup panggung

6
bilik sulit bukan panggung edisi ke 3
apabila suaram melancarkan kempen
menentang tahanan tanpa bicara
yang mahu diulang cetak oleh
united malays national organisation

bilik sulit mula bergerak september 2013


 7
edisi ke tiga
dewan china kuala lumpur
batu pahat
johor baru
ipoh
kepala batas
cherok tok kun
kota baru
kuala terangganu
kuantan
temerloh

pelakon  bilik sulit
telah berganti dari satu edisi ke satu edisi
ada yang menjadi pelakon profesional
ada yang ke luar negara
ada yang sambung belajar

9
bilik sulit akan sekali lagi buka panggung
pada  
26 - 27 - 28 febuari
di dewan china

kemudian pada 
4-5-6-7 febuari
bilik sulit buka panggung
di kajang

panggung dibuka kali ini
 sebagai teater amal
mengutip dana untuk membolehkan
tim teater bukan teater  membawa
bilik sulit ke united kingdom

justeru
di minta anak semua bangsa
yang baik hati
datang menonton bilik sulit
sambil membuat sumbangan
untuk membolehkan bilik sulit
menemui warga malaysia
di united kingdom

10
bilik sulit akan ke united kangdom
bersama festivalk uno malaysia
political and cultural showcase
bermula pada 15 march 2014
pementasan di manchester
 dan 
grande finale
 di london
pada 28-29-30 april


TEATER BUKAN TEATER
menjemput semua peminat teater
semua yang penentang kezaliman
anak semua bangsa
datang menyokong pementang'
di dewan china
dan
di kajang

cd- baju t bilik sulit
akan ada di jual sama

dijemput membuat amal
sambil
bangun melawan

---------

NAJIB MAKIN SEWEL

Posted: 20 Feb 2014 06:29 PM PST
 EKONOMI 
MAT KANG KONG
Susun semula ekonomi dunia - Najib
KUALA LUMPUR 20 Feb. -  Najib Razak menyarankan semua pihak yang berkepentingan supaya bersama menyusun semula ekonomi dunia bagi membentuk pertumbuhan lebih inklusif dan mapan, di sebalik berdepan pertumbuhan tidak seimbang.

Menurut Perdana Menteri, langkah itu bertujuan bagi membolehkan lebih banyak peluang dihasilkan, selain menawarkan kemajuan dan kemakmuran yang lestari.

"Maknanya, tindakan tersebut membolehkan sesuatu pertumbuhan itu sejajar dengan keperluan modal insan, bukan sahaja (menumpukan kepada) keuntungan, (tetapi) ditambah standard kehidupan yang lebih baik. Ini satu cabaran bukan sahaja kepada negara-negara membangun tetapi negara maju.

"Untuk itu, sektor pasaran boleh dan perlu memainkan peranan dalam penyusunan semula ini. Sebagai pengupayaan kepada peruntukan modal dan sebagai platform utama dalam pembentukan serta pemindahan kekayaan, sektor pasaran ialah alat yang berkuasa untuk menggalakkan pertumbuhan yang mapan dan menyeluruh dalam ekonomi," katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... INI BETUL SEWEL... kah kah kah..

kah kah kah..NAK KETAWA ADA .. kah kah kah

kah kah kah....NAK KENTUT PUN ADA... kah kah kah..


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit..NAK SELESAI MASALAH EKONIMO DUNIA?... kah kah kah..

kah kah kah...POOOOOOOOOORAAAAAAHHHH.... kah kah kah..

kah kah kah...EKONOMI NEGARA PUN TAK JAGA.... kah kah kah..

kah kah kah..GILA ADA MACAM MACAM GILA.... kah kah kah..

kah kah kah..INI GILA TAKUT BINI... kah kah kah-----------

NALA KURAP PAN PULAK

Posted: 20 Feb 2014 05:56 PM PSTKUALA LUMPUR 20 Feb. - Presiden Parti Bersatu India Malaysia (MIUP), Senator Datuk Seri S. Nallakaruppan menyifatkan Pengerusi Barisan Bertindak Hak-Hak Hindu (Hindraf), P. Waythamoorthy sebagai pengacau...

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

woit... WARGA INDIA HANYA ADA 8% DIMALAYSIA..kah kah kah

kah kah kah..TAPI AD 12 PARTI POLITIK... kah kah kah..

kah kah kah..KAUM  INDIA KENA IKAT KENA BUNGKUS.... kah kah kah..

kah kah kah..TIMBANG KATI JUAL PADA GEROMBOLAN... kah kah kah..

woit..INI LAH NASIB WARGA INDIA... kah kah kah
---------

NAK TIPU BUAT BETUL BETUL

Posted: 20 Feb 2014 05:06 PM PST


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... DI SELANGOR KERANA SIKAP KERAJAAN... kah kah kah

KUALA SELANGOR 20 Feb. - Krisis air yang melanda Selangor ketika ini dikatakan berpunca daripada sikap kerajaan negeri Selangor yang tidak memberi kerjasama dengan projek Kerajaan Persekutuan, sebaliknya...

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit.. DI NEGERI SEMBILAN... kah kah kah..

kah kah kah...KERANA HUJAN TAK TURUN..kah kah kah

SEREMBAN 20 Feb. - Lebih 3,000 isi rumah di bahagian barat Seremban terputus bekalan air dan mengalami masalah tekanan air rendah sejak bulan lalu. Ekoran masalah itu, Syarikat Air Negeri Sembilan (Sains)... 
Syarikat Air Negeri Sembilan anjur solat hajat mohon hujan
SEREMBAN: Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (Sains) hari ini mengadakan solat hajat memohon hujan berikutan penurunan paras air di empat daripada tujuh empangan di Negeri Sembilan yang menghampiri tahap kritikal ekoran cuaca panas ketika ini. 

Ketua Bahagian Perkhidmatan Korporat Sains, Norzita Ismail, berkata solat hajat yang diadakan di Empangan Sungai Terip dekat sini pada 10 pagi diimamkan bekas Mufti Negeri Sembilan Datuk Mohd Murtadza Syeikh Ahmad. 

CiiiT
POOOORAH

---------

RAKYAT KE JALAN RAYA LAGI

Posted: 20 Feb 2014 06:30 AM PST
DARI FAIL SEJARAH
NOVEMBER 1974
warga dari baling sik tikam batu
keluar ke jalan raya
menuntut harga getah naik

MENGEPONG PEKAN BALING

DEMO DI BALING


SEJARAH BERULANG
19 FEBUARI 2014
demo tuntut harga gerah naik
padang terap

2,000 penoreh demo tuntut harga lantai getah RM4
PADANG TERAP: Hampir 2,000 penduduk yang terdiri daripada penoreh getah keluar beramai-ramai di Pekan Naka di sini semalam bagi menuntut kerajaan segera bertindak mengatasi masalah harga getah yang kini jatuh mendadak.

Mereka adalah sebahagian rakyat Malaysia dan rakyat Kedah khususnya yang pendapatan mereka terjejas teruk akibat penurunan mendadak harga getah sejak beberapa bulan lalu.

Himpunan itu dinamakan sebagai Himpunan Sengsara Penoreh Getak, sebagai menyatakan luahan tekanan ekonomi yang terpaksa ditanggung.

Pelbagai spanduk turut dibawa termasuk yang bertulis "Harga barang naik, harga getah turun", "BN menang rakyat senang?" dan "Getah turun ape cerita, terima kasih BN".


---------

ZAHID IBRAHIM HASAN MALEK

Posted: 20 Feb 2014 05:30 AM PSTKOMENTAR TUKAR TIUB
seratus tahun tak sekali 
lahirnya maulana rumi
setiap hari lahir hasan malek

Ariffin Deraman
KUALA TERENGGANU - Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim dijangka kehilangan deposit jika beliau benar-benar bertanding sebagai calon...

Pengarah Pilihan Raya Pas Terengganu, Ariffin Deraman berkata, Zaid tidak mempunyai pengaruh besar yang boleh menyebabkan pengundi bertindak memilihnya pada pilihan raya semula itu pada 23 Mac ini.

Menurutnya, keputusan Zaid untuk bertanding bagi menghormati mandat rakyat Selangor terhadap kepimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim juga disifatkan tidak kukuh untuk menarik minat pengundi beralih sokongan daripada PR.
SIAPA TERBERAK
DIALAH YANG
TERBAU KENTOT
KAH KAH KAH

-----------

SAEKOR DAH TERBANG LARI

Posted: 20 Feb 2014 02:18 AM PST


JANGAN BAGI TAUBAT
Selcat Selangor akan siasat Azmin, Khalid mengenai PKNS
Menteri Besar Khalid Ibrahim  dan Timbalan Presiden PKR, Mohamad Azmi Ali akan dipanggil sebagai saksi oleh Jawatankuasa Pilihan Khas mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat) setelah badan itu memutuskan pendengaran awam berhubung kontroversi sekitar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... SIASAT..JANGAN TAK SIASAT... kah kah kah..

kah kah kah...SIASAT SAMPAI TEBAT.... kah kah kah...

kah kah kah...JANGAN BAGI TAUBAT.... kah kah kah...

kah kah kah... SEMUA KASI SEBAT... kah kah kah....

woit... PANGGIL SPRM KE?.... kah kah kah


SIAPA TERBERAK
DIALAH YANG
TERBAU KENTOT

KAH KAH KAH

-----------

DARI STESEN BFM PAGI INI

Posted: 19 Feb 2014 07:55 PM PST

NOTA
sila buka podcast ini
dalam bahasa soh seh soh seh
kah kah kah

DARI FACE BOOK


----------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT