Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Marina 30, sudah 4 tahun kahwin tapi masih dara

Posted: 05 Jan 2014 10:42 PM PST

 • Tertekan nikah lelaki gayMarina menceritakan kisahnya kepada pemberita, semalam.
 1 / 1 
AYER KEROH - Hasrat seorang wanita mahu memilik sebuah keluarga bahagia berkecai apabila mendapati suaminya  lebih berminat dengan kaum sejenis.

Biarpun usia perkahwinan sudah menjangkaui empat tahun, namun sikap suaminya yang enggan berubah menyebabkan rumahtangga Marina (bukan nama sebenar), 30, berakhir di tengah jalan.

Lebih mengejutkan, wanita terbabit mengakui dia masih dara walaupun selama ini tinggal sebumbung dan tidur bersama suaminya.

Menurut Marina yang kini tinggal bersama keluarga di salah sebuah daerah di negeri ini, dia mula mengenali dan rapat dengan bekas suaminya yang dua tahun lebih tua daripadanya ketika bekerja di sebuah syarikat swasta di negeri ini.

Bagaimanapun, katanya, pada awalnya, dia menyedari lelaki berkenaan mempunyai sifat meragukan menerusi gerak-gerinya serta pergaulan sepanjang berkawan dengannya.

Malah, saudaranya juga ada memberitahu mengenai perangai lelaki berkenaan semasa sekolah dahulu yang sukakan rakan sejenis.

"Pada mulanya niat saya baik, mahu mengubah dirinya supaya menjadi seorang lelaki sejati biarpun tahu dia bersifat begitu.

"Kami mengikat pertunangan pada 2006 dan pernah hampir putus asa dan mahu putus tunang tapi tidak jadi. Sehinggalah kami berkahwin pada Mei 2007," katanya.

Menceritakan sepanjang detik perkahwi-nannya, Marina berkata, dari kaca mata luar memang nampak rumahtangganya bahagia apatah lagi sikap bekas suami yang lembut tutur katanya dan pandai mengambil hati ahli keluarga lain. Tetapi perasaan saya Tuhan sahaja yang tahu, lebih-lebih lagi apabila kehendak serta tuntutan naluri seorang isteri tid Siak dapat dipenuhi.

"Dia romantik pun bila kami sambut hari jadi atau ulangtahun perkahwinan apabila suami belikan kek dan kami rai bersama. Kami hanya tidur umpama adik beradik, seolah-olah tiada apa yang berlaku. Cuma dia hanya akan mencium pipi saya setiap kali mahu keluar pergi kerja," katanya.

Marina berkata, dia mula tertekan apabila dimarahi dan mula diugut akan diceraikan menyatakan keinginan untuk mendapatkan anak.

"Tambah menyakitkan hati saya apabila dia lebih rapat pada kawan lelaki sehingga saya tengok hubungan mereka luar biasa," katanya.

Akibat tidak tahan dengan keadaan itu, katanya, dia terpaksa memohon agar suami melepaskan dirinya sehingga akhirnya mahkamah memutuskan penceraian itu pada Oktober 2011.

Menurutnya, dia sungguh menyesal dengan perkahwinannya itu tetapi apa yang mampu dilakukan kerana semua yang berlaku adalah suratan takdir. -  Sinar Harian

Ketika rakyat diminta berjimat, menteri buat parti hari jadi mewah ..

Posted: 05 Jan 2014 09:45 PM PST

OLEH MALAYSIAN INSIDER
JANUARY 06, 2014
Majlis hari jadi merangkap sambutan Tahun Baru yang dianjurkan Zahid (berbaju batik) diadakan dengan penuh mewah di saat rakyat bergelut dengan keperitan hidup. – Gambar The Malaysian Insider, 6 Januari, 2014.Majlis hari jadi merangkap sambutan Tahun Baru yang dianjurkan Zahid (berbaju batik) diadakan dengan penuh mewah di saat rakyat bergelut dengan keperitan hidup. – Gambar The Malaysian Insider, 6 Januari, 2014.Beberapa menteri terus hidup dalam kemewahan ketika Putrajaya memotong bajet dan meminta rakyat mengetatkan tali pinggang mereka dan berjimat cermat dalam menghadapi kos hidup yang meningkat dan pengurangan subsidi tahun ini.
Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menganjurkan parti hari jadi yang "mewah" di sebuah hotel lima bintang dekat Kuala Lumpur semalam yang tetamunya mendakwa menjadi sambutan Tahun Baru.
Seorang lagi menteri telah membuat sambutan perkahwinan dua hari untuk anak beliau di satu lagi hotel lima bintang di ibu Kuala Lumpur bulan lepas, diserikan oleh kerabat diraja dan orang kenamaan dan telah dihiburkan oleh penyanyi wanita dari Indonesia.
Beberapa penulis blog pro-Umno pula  mempertikaikan keperluan Jabatan Perdana Menteri memiliki dua jet VIP selepas ia mendedahkan bahawa Putrajaya menghabiskan RM180 juta untuk mengekal dan mengendalikan jet kerajaan untuk perjalanan rasmi pada tahun 2012.
Tetapi majlis makan tengahari semalam yang diadakan selepas Putrajaya mengumumkan 11 langkah untuk mengurangkan perbelanjaan awam, yang melibatkan pemotongan untuk hiburan dan pengangkutan elaun menteri dan pegawai tinggi kerajaan selain daripada membekukan permintaan pengubahsuaian pejabat amat menjolok mata.
Menerima maklumat mengenai majlis makan tengahari itu, The Malaysian Insider telah melawat hotel terkenal itu di mana semua tetamu dan yang menyambut ulang tahun berpakaian merah sebagai tema parti itu.
Tetamu Ahmad Zahid memenuhi ruang makan di dewan tarian utama hotel ini manakala dia bercampur dengan mereka, termasuk beberapa pegawai kanan kerajaan yang telah dijemput melalui e-mel yang ditunjukkan kepada The Malaysian Insider.
Naib Presiden Umno ini tersenyum lebar sambil berjabat tangan dengan semua yang hadir selepas parti berakhir, sementara kereta-kereta mewah dengan pemandu berbaris di depan hotel, menyebabkan lalu lintas tersekat selepas dihentikan oleh Porsche Cayennes hitam dan Toyota Alphards yang diletakkan di tepi jalan.
The Malaysian Insider cuba untuk bercakap dengan Ahmad Zahid tetapi dihalang oleh pengawal peribadi beliau dan diminta untuk meninggalkan majlis atau diiring keluar.
Tidak diketahui siapakah yang membuat bayaran untuk parti Ahmad Zahid ini, ataupun kenapa tema merah dipilih, tetapi tetamu beliau berpakaian terbaik mereka dengan beg tangan berjenama dan totes di tangan.
Tetamu memberitahu The Malaysian Insider bahawa parti itu telah disambut untuk dua hari jadi, Ahmad Zahid dan cucu beliau yang jatuh pada hari yang sama tetapi juga menegaskan bahawa ia adalah sebuah parti Tahun Baru sebagaimana yang terpampang di latar belakang pentas.
Jemputan juga telah dihantar melalui e-mel pada hari Jumaat kepada pegawai Kementerian Dalam Negeri yang terpilih. E-mel yang bertajuk "Sambutan Hari Jadi Menteri Dalam Negeri", juga termasuk nota jemputan kepada menteri Kabinet dan ahli Majlis Tertinggi Umno.
Parti hari jadi mewah dan perkahwinan mewah anak perempuan menteri hatta kereta baru Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng datang pada ketika kebanyakan rakyat Malaysia merungut tentang kenaikan harga untuk elektrik, makanan, bahan api dan juga kos persekolahan.
Harga bahan api, gula dan tarif elektrik naik selepas Putrajaya memotong subsidi manakala tambang pengangkutan awam akan meningkat pada tahun ini. Cukai barangan dan perkhidmatan (GST) juga akan diperkenalkan pada tahun 2015.
Perbelanjaan kerajaan melonjak dengan bajet tahun ini sehingga RM264.2 bilion berbanding tahun lepas RM251.6 bilion di tengah-tengah kebimbangan bahawa Putrajaya tidak mengurangkan perbelanjaan walaupun meminta orang ramai untuk berbuat demikian.
Rakyat Malaysia juga mencemuh pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa Putrajaya akan melaksanakan 11 langkah-langkah penjimatan untuk mengurangkan perbelanjaan pada tahun 2014.
Pakar ekonomi Najib, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar telah pun menasihatkan pengguna untuk berbelanja dengan bijak dan mencari alternatif.
Bekas pegawai bank itu berkata rakyat Malaysia perlu berjimat cermat dan hidup mengikut kemampuan mereka.
"Saya pergi ke pasar setiap minggu. Saya tahu bahawa harga barangan keperluan asas adalah tinggi, tetapi pengguna mempunyai pilihan dalam apa yang mereka membelanjakan wang mereka," beliau dipetik sebagai berkata dalam laporan berita. – 6 Januari, 2014 TMI

Serbuan JAIS ikut undang-undang

Posted: 05 Jan 2014 06:12 PM PST

SHAH ALAM – Serbuan Jabatan Agama Islam  Selangor (Jais) ke atas Pejabat Bible Society of Malaysia (BSM) di Damansara Kim, Khamis lalu adalah mengikut undang-undang, kata Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (Mais), Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa.

Menurutnya, serbuan tersebut menunjukkan pihak berkuasa agama di negeri Selangor bertanggungjawab mengikut peraturan-peraturan yang sedia ada dalam menjalankan tugas menguatkuasakan perundangan Islam di negeri ini.

"Apakah tujuan (gereja Katolik di Selangor terus menggunakan kalimah ALLAH dalam perhimpunan mingguannya) mereka itu? Tidak lain dan tidak bukan adalah kemungkinan untuk kelirukan orang Islam dengan kalimah ALLAH, yang kita bertuhankan ALLAH yang satu sedangkan mereka (Kristian) bertuhankan tiga (triniti) .

"Apakah tujuan mereka menggunakan kalimah ALLAH bukannya God dalam bible itu," katanya sewaktu berucap di Majlis Penyerahan Sumbangan Amal dan Penutupan Promosi Jualan Akhir Tahun di ruang legar Kompleks PKNS, semalam.


Tegasnya, Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan Di Kalangan Orang Bukan Islam) telah diguna pakai di negeri ini sejak 1988, bukannya baru sekarang malah telah dimasukkan dalam perlembagaan.

"Cuba fikir jika kalimah ALLAH digunakan oleh orang bukan Islam. Di botol arak, di rumah karaoke atau di mana sahaja contohnya botol arak cap Kaabah. Apakah akan terjadi?

"Inilah yang merunsingkan kita. Sultan sebagai ketua agama mengingatkan perkara ini bukanlah satu perkara yang remeh dan ia perlu ditangani dengan baik," katanya.

Dalam pada itu, Persatuan Peniaga Kompleks PKNS Shah Alam sebulat suara turut menyatakan sokongan padu ke atas titah Sultan Selangor dalam isu Kalimah ALLAH dan mahu keamanan dan keharmonian yang sedia ada dikekalkan.

Kutipan amal sebanyak RM245,000 untuk Tabung Gaza daripada sumbangan peniaga-peniaga dan pengunjung Kompleks PKNS Shah Alam berjaya dikumpul sepanjang program promosi Jualan Akhir Tahun PKNS yang bermula 5 Disember dan berakhir hari ini. - Sinar Harian

Tidak akan ada Hard Rock Cafe di Putrajaya - Aseh Che Mat

Posted: 05 Jan 2014 03:45 PM PST

Oleh  Siti A'isyah Sukaimi

KUALA LUMPUR: Pembukaan Hard Rock Cafe (HRC) tidak akan menjadi kenyataan selepas Presiden Perbadanan Putrajaya, Tan Sri Aseh Che Mat malam ini memohon maaf dan memaklumkan bahawa tiada premis berunsur jualan arak dan hiburan akan dibenar beroperasi di Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan itu

Aseh yang memuat naik status terbarunya di laman Facebook (FB) lewat malam ini menjelaskan bahawa tiada permohonan dibuat oleh Hard Rock International untuk mewujudkan HRC walaupun mengakui menerima kunjungan Tan Sri Syed Yusof Syed Nasir yang menyatakan hasrat untuk melabur hartanah dalam bidang perhotelan serta kemungkinan membuka premis hiburan itu."Namun tidak ada permohonan pun yang telah dibuat. Oleh itu, soal membuat keputusan tidaklah timbul sama sekali.

"Setelah mendengar dengan perihatin ke atas bantahan dan keluhan semua pihak, saya ingin menegaskan bahawa Perbadanan Putrajaya tetap tegas dengan prinsip serta peraturan ketat yang tidak membenarkan unsur2 penjualan arak dan hiburan yang tidak bersesuaian demi menjaga kesucian dan imej Putrajaya sebagai Pusat pentadbiran kerajaan.
Foto
ASEH bersama Syed Yusof di Putrajaya. FOTO FB Tan Sri Aseh Che Mat

"Saya mohon maaf jika isu ini telah menimbulkan rasa tidak puas hati dan keresahan di kalangan rakyat Malaysia," katanya dalam Facebook.

Semalam, cadangan pembukaan HRC di Putrajaya, iaitu premis kelima di negara ini selepas Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Melaka dan Kota Kinabalu, mencetuskan kemarahan dan bantahan ramai terutama penduduk Putrajaya.

Syed Yusof dikatakan telah bersetuju membuka Hard Rock Cafe di Menara Ikhlas di Presint 3 dalam tempoh tiga hingga empat bulan lagi yang didakwa sebagai tarikan baharu di Putrajaya termasuk peminat-peminat motosikal Harley Davidson dan golongan muda.

Beberapa jam selepas berita pembukaan Hard Rock Cafe disiarkan di Internet, satu akaun di laman sosial Facebook (FB) diwujudkan menggunakan nama 'Rakyat Malaysia Menentang Hard Rock Cafe dan Kelab Malam di Putrajaya' yang mendapat lebih 7,000 'likes' hingga tengah malam ini.

"Kami faham dan akur ini negara berbilang kaum dan agama. Kami cuma minta Putrajaya kekal sebagai bandar pentadbiran boleh dibanggakan untuk sebuah negara Islam.

"Bukalah Hard Rock Cafe dan segala macam pusat hiburan dan minum arak di tempat lain, bukan di Putrajaya." Itu antara penjelasan bertulis yang terdapat pada akaun berkenaan.

Selain akaun itu, bantahan pembukaan Hard Rock Cafe turut dibangkitkan pemilik akaun 'Saya Sayang Tun Dr Mahathir Mohammad' dan ia mendapat bantahan daripada pengikut laman itu.

Malah, tinjauan Harian Metro bagi mendapatkan reaksi daripada orang ramai mendapati, kebanyakannya memberikan maklum balas menolak pembukaan cawangan Hard Rock Cafe yang dijangka beroperasi di Menara Ikhlas Presint 3, di sini.

Kakitangan kerajaan, Azahani Ahmad Othman, 30, berkata, kafe bertaraf antarabangsa itu tidak sepatutnya dibuka di Putrajaya kerana kebanyakan komuniti di sini adalah Muslim.

"Saya membantah pembukaan Hard Rock Cafe di Putrajaya dan berharap tiada ruang diberikan untuk ia beroperasi di sini.

"Pada masa sama, kita tidak mahu menjejaskan imej Putrajaya kerana ini adalah Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan dan tidak sepatutnya Hard Rock Cafe berada di sini," katanya.

Ahli Perniagaan Muhamad Khairuddin Othman, 30, berkata, pembukaan Hard Rock Cafe di Putrajaya akan memberi peluang kepada pengusaha kelab malam lain untuk cuba mendapatkan lesen beroperasi di sini.

"Kita tidak perlu mempertimbangkan untuk memberikan peluang kepada kafe berkenaan beroperasi di sini kerana kita sememangnya tidak mahu Hard Rock Cafe beroperasi di Putrajaya.

"Walaupun saya bukan penduduk Putrajaya tetapi saya berpendapat, Putrajaya tidak sepatutnya mempunyai Hard Rock Cafe," katanya.

Pekerja kedai aksesori kenderaan, Muhammad Iqbal M.A Karim, 22, berkata, untuk menarik kehadiran pengunjung di Putrajaya, pembukaan Hard Rock Cafe bukan langkah terbaik.

Menurutnya, lokasi pusat Pentadbiran Kerajaan ini sememangnya sudah terkenal dan mempunyai kawasan menarik sekali gus pembukaan kafe bertaraf antarabangsa tidak diperlukan. myMetro

Cerita dari bekas-bekas tahanan ISA yang baru dibebaskan ...

Posted: 05 Jan 2014 09:23 AM PST

TAIPING: Bekas tahanan terakhir Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) menyifatkan tempoh dua tahun 'disumbat' di dalam pusat tahanan telah membuka mata mereka untuk lebih menghargai kehidupan dan konsep kebebasan yang sebelum ini hanya dipandang 'enteng'.
Dua daripada enam bekas tahanan yang ditemui Bernama dalam sesi temubual khas malam Sabtu, juga mengakui pelbagai pengalaman dan pelajaran berguna yang diperoleh di sebalik tembok batu itu turut memperkukuh azam mereka untuk menjalani kehidupan yang lebih baik apabila melangkah keluar, dari tempat itu pada Ahad.
Bakar Baba, 38, yang lebih mesra dipanggil 'cikgu', berkata sepanjang dua tahun itu membuatkan beliau 'mengenali' siapa sebenarnya sahabat dan saudara yang benar-benar mengambil berat terhadapnya serta keluarga.
"Pengajaran sepanjang dua tahun ini, kita gunakan masa yang ada pada hari ini sebaik-baiknya kerana kita tidak tahu sama ada esok kita hidup atau tidak. Hari ini adalah kenyataan," katanya penuh makna ketika ditemubual ... Bernama di Tempat Tahanan Perlindungan Taiping, di sini malam Sabtu.
Beliau yang mendiami sel nombor 1, Blok B di situ turut menepis dakwaan sesetengah pihak mengenai penderaan terhadap banduan di pusat berkenaan, sebaliknya mengakui menerima layanan baik sepanjang ditempatkan di situ
.
"Kakitangan di sini menunaikan amanah dengan cemerlang menjaga kami, layanan baik dan sabar mereka terhadap sikap penentangan tahanan yang bukan dituju kepada kakitangan di sini sebenarnya.
"Jika ada yang dakwa berlaku penderaan di sini, ia adalah satu penipuan," katanya yang pernah menjadi tukang masak di pusat tahanan itu.
Katanya, soal tertekan juga tidak timbul kerana sepanjang menjalani hukuman di pusat berkenaan mereka tidak pernah disekat daripada bertemu anggota keluarga mahupun untuk berhubung melalui telefon.
Bakar yang berhasrat meneruskan perniagaan Multi Level Marketing (MLM) yang terbantut sejak penahanannya pada 15 November 2011 itu juga menghargai peluang mendalami ilmu agama malah pernah mengamalkan ibadah puasa Nabi Daud A.S serta mengkhatam al-Quran sebanyak dua kali sebulan.
Seorang lagi tahanan, warga Filipina, Muadz Hakim, 28, yang dikenali 'ustaz' berkata kesempatan untuk mendalami ilmu agama selain belajar bahasa Inggeris dan Arab akan menjadi kenangan manis sepanjang dua tahun beliau di situ.
Bapa kepada seorang anak lelaki itu melahirkan rasa syukur kerana mampu khatam al-Quran sebanyak 15 kali dan menghafaz 12 juzuk sepanjang dua tahun di situ di samping amalan berzikir dan istiqamah wirid sentiasa terjaga.
"Saya bersyukur, warga di sini termasuk guru-guru memberi layanan yang memuaskan dari aspek pakaian, perjumpaan keluarga dan makanan...saya suka menu ikan atau ayam masak 'masam manis' dan 'bistik'...perpustakaan juga menyediakan kitab-kitab agama yang saya ingin baca," katanya.
Muadz yang turut memperdengarkan beberapa potong ayat al-Quran dengan bacaan bertarunum, turut menyatakan hasrat ingin menjadi tenaga pengajar agama kepada kerajaan Malaysia.
"Kalau boleh saya minta kerajaan Malaysia ambillah saya sebagai tenaga pengajar agama dan bahasa Arab. Saya juga mahu menjadi penduduk tetap (PR) di negara ini, saya suka Malaysia, saya mahu anak keturunan saya tinggal di sini, menjadi rakyat negara ini," katanya yang pernah memohon status PR sebelum ini.
Beliau yang tekad untuk meneruskan perniagaan produk makanan tambahan berasaskan herba serta amalan kesihatan seperti bekam dan refleksologi sebaik kembali ke pangkuan keluarga, turut mengakui pengalaman berjauhan dengan keluarga adalah sesuatu yang pahit. - BERNAMA

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Naik Harga : Versi Menteri Cap Ayam

Posted: 05 Jan 2014 09:21 PM PSTAnwar : Sejarah buktikan Saddam, Soeharto juga selalu ‘menang’ pilihan raya

Posted: 05 Jan 2014 09:18 PM PST

4PUCHONG 6 JAN: Sejarah dunia membuktikan kerajaan di dunia yang mengamalkan pemerintahan kuku besi dengan mempraktikkan demokrasi 'setengah masak' terhadap rakyatnya sering memperoleh 'kemenangan besar' setiap kali pilihan raya diadakan.
Bagaimanapun, kemenangan itu diperoleh dengan cara penipuan dan memanipulasi segala jentera termasuk badan yang menguruskan perjalanan pilihan raya di negara masing-masing.
Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata antara negara contoh yang mempraktikkan amalan itu termasuk Iraq ketika di bawah pemerintahan Presiden Saddam Hussein dan Indonesia ketika di era Presiden Soeharto.
"Ketika era Soeharto dalam pilihan raya, 99 peratus sokong dan begitu juga di Iraq ketik di bawah Saddam Hussein ada cerita benar berkenaan seorang anak muda yang mengundi pembangkang kerana tidak setuju dengan presiden berkenaan.
"Apabila dia balik rumah, ibu bapa anak muda itu memarahinya kerana tindakan mengundi tidak menyokong Saddam akan mengakibatkan nyawa ahli keluarga mereka berada di dalam bahaya," katanya ketika menyampaikan ucaptama Kursus Merdeka Rakyat yang diadakan di Pusat Reformasi Demokrasi dan Inisiatif Sosial, di sini, semalam.
Anwar berkata, anak muda itu dipaksa ibu bapanya untuk kembali ke tempat mengundi untuk membetulkan undi yang dibuat sebelumnya demi keselamatan keluarga.
Read More / Baca Lagi >>

GERAMM sedia disiasat, tegas hanya 'permulaan'

Posted: 05 Jan 2014 09:16 PM PST

Gerakan Media Marah (GERAMM), penganjur perhimpunan menuntut kebebasan media dan menyokong The Heat di ibu negara Sabtu lalu rela disiasat polis dan memikul tanggungjawab penuh  atas acara itu.
 
Perkumpulan longgar wartawan itu bagaimanapun menegaskan protes itu hanya satu permulaan dan ia tidak mengendurkan semangat "berani lawan" mereka.
 
"Jika benar laporan The Sun (malam) tadi, saya sedia disiasat isu Protes Pensel Merah. Saya ambil penuh tanggungjawab.
 
"Saya beri kerjasama penuh pada polis untuk siasatan ini seperti polis tidak ganggu hak kami adakan Protes Pensel Merah 4 Januari," kata jurucakap GERAMM Fathi Aris Omar (gambar atas, dua dari kanan) yang memimpin perhimpunan itu.
 
The Sun malam tadi melaporkan, polis sudah memulakan siasatan terhadap penganjuran "Protes Pensil Merah" oleh kumpulan wartawan dan aktivis media kerana gagal memberikan notis berhimpun 10 hari lebih awal. 
 
Ketua CID polis Kuala Lumpur SAC Datuk Ku Chin Wah bagaimanapun enggan mengulas lanjut berhubung perkara itu.

Anggap proses biasa
 
Sementara itu, dalam kenyataannya di Twitter beliau malam tadi, Fathi juga berkata, sebagai editor, siasatan selalunya "proses biasa" yang sudah lama dilaluinya.
 
"Saya tunggu notis rasmi pihak berwajib," katanya lagi.
Read More / Baca Lagi >>

Ais Naik Harga: Peniaga terpaksa naik harga air, penguna jadi mangsa..!!

Posted: 05 Jan 2014 09:12 PM PST

Peniaga terpaksa naik harga air  
Harga minuman antara paling terkesan akibat kenaikan harga ais kiub.
SHAH ALAM – Pengusaha restoran tiada pilihan dan  terpaksa menaikkan harga minuman berikutan kenaikan harga ais.

Presiden Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma), Noorul Hassan Saul Hameed berkata, kenaikan tidak dapat dielakkan.

"Kami faham pengeluar ais terpaksa menaikkan harga disebabkan tarif elektrik naik. Mangsanya ialah pengguna akhir iaitu pengusaha restoran.

"Sebelum ini, kami sudah banyak kali menyerap kos akibat kenaikan harga gula dan sebagainya. Namun, kali ini kami tidak boleh tahan dan terpaksa menaikkan harga minuman dan makanan," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Katanya, tindakan itu bukan bertujuan mengaut untung, sebaliknya bagi menampung kos kenaikan harga barang mentah.

"Ais naik harga 20 peratus, tetapi kita tidak naikkan harga minuman dengan kadar sama.

"Sebagai sebuah persatuan yang bertanggungjawab, kita akan pantau ahli-ahli agar tidak menaikkan harga sewenang-wenangnya.

Read More / Baca Lagi >>

Kalimah ALLAH: Majlis Fatwa harus bertindak

Posted: 05 Jan 2014 09:10 PM PST


mahfuz omar 

KUALA LUMPUR - Pas hari ini menggesa Majlis Fatwa Kebangsaan menyelesaikan segera kekeliruan berhubung penggunaan kalimah ALLAH yang kembali diperdebatkan.

Ketua Penerangan Pas, Datuk Mahfuz Omar berkata, Majlis Fatwa perlu memanggil satu mesyuarat untuk menyatakan pendirian mengenai perkara itu.

Menurutnya, penggunaan enakmen agama Islam dan keputusan perbincangan Kabinet mengenai perkara itu telah mengelirukan semua pihak.

"Majlis Fatwa kena buat penetapan, nyatakan pendirian mengenai penggunaan kalimah ALLAH ini.

"Majlis Fatwa kena panggil segera dan berunding bagi mengelakkan kekeliruan terus berlaku kepada rakyat yang beragama Islam, bukan Islam, Pas dan Umno, semua keliru.

"Undang-undang atau penyelesaian ini mesti ada satu betul dan satu tak betul, sebab al-Quran yang kita guna hanya satu, tak ada Selangor guna al-Quran lain, Putrajaya guna al-Quran lain," katanya pada sidang media di ibu pejabat Pas, di sini, hari ini.

BUGHAH : PAS TERENGGANU DESAK MUFTI PERAK TARIK BALIK TUDUHAN

Posted: 05 Jan 2014 08:53 PM PST

ISU 300 GURU KAFA : PAS DESAK KERAJAAN TERENGGANU KEMBALIKAN JAWATAN MEREKA

Posted: 05 Jan 2014 08:53 PM PST

Di tengah kenaikan harga barangan, Najib pertahan pemotongan subsidi, pemimpin terus bermewah....

Posted: 05 Jan 2014 06:52 PM PST

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini mempertahankan tindakan pemotongan subsidi dengan menggesa rakyat bersedia melakukan pembaharuan agar pertumbuhan ekonomi negara terus melonjak pada 2014.
Beliau berkata jika perkara itu tidak dilakukan, pertumbuhan ekonomi negara akan berlaku dengan kadar perlahan dan harapan negara mencapai pertumbuhan pada kadar 5 ke 6% pada tahun ini tidak mungkin tercapai.
"Ini pilihan yang kita ada. Kita kena sedari keadaan ini dihadapi semua negara disebabkan persekitaran ekonomi telah pun berubah.
"Bagi sebuah negara yang ingin menentukan daya saing, kita perlu buat perubahan dan ia sudah digariskan dalam agenda transformasi negara," katanya ketika berucap di perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya hari ini.
Najib berkata, tempoh sasaran negara menjadi sebuah negara maju menjelang 2020 semakin singkat dan setiap dasar yang dibuat kerajaan perlu mengambil kira pandangan rakyat.
Katanya, rasionalisasi subsidi yang diperkenalkan kerajaan tidak dihapuskan secara langsung dan peruntukan pembangunan yang diperkenalkan kerajaan juga antara tertinggi yang pernah diumumkan.
"Oleh itu, dalam tahun 2014 dan tahun yang akan datang, kita mesti meneruskan dasar transformasi negara kerana matlamat utamanya adalah mencapai status negara maju dan kita tidak mahu lari daripada landasan ini.
"Dasar rasionalisasi subsidi tidak dihapuskan secara terus. Tidak ada negara dalam dunia ini, memperuntukkan pembangunan RM45 bilion. Keadaan ini menunjukkan kerajaan prihatin terhadap rakyat dan pemotongan subsidi secara berperingkat yang dilakukan boleh menolong pelbagai golongan seperti mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana," katanya.

Mercedes Benz, isunya kemewahan, bukan harga berpatutan

Posted: 05 Jan 2014 06:50 PM PST


Kalau ada rumah sendiri, mengapa nak tidur di rumah kerajaan? Kalau ada jam tangan Casio yang berfungsi dengan baik, apakah perlu membeli jam tangan Rolex walaupun diberi diskaun?
Kalau ada tiket tambang murah mengapa pilih penerbangan yang lebih baik walaupun ianya adalah satu 'entitlement' atau peruntukan untuk jawatannya?

Kalau ada kereta Camry yang masih baru, mengapa perlu tukar ke Benz?

Bagi seorang pemimpin yang selalu menggambarkan dirinya sebagai seorang yang bersederhana, persoalan-persoalan di atas perlu sentiasa dijadikan keutamaan dalam tindak-tanduknya.

Lebih-lebih lagi kalau pemimpin ini selalu menjadi juara menyerang pihak lawan yang sekian lama memilih kemewahan untuk keuntungan politik.
Apabila rakyat melihat pemimpin yang pada mereka sepatutnya bersifat sederhana ini memilih Benz, yang jauh lebih mewah daripada Camry yang berusia dua bulan, hati mereka dihentak seperti cermin kereta terkena batu.

Hentakan itu bukan sahaja menyebabkan cermin kereta tersebut cacat kerana berlubang, malah hanya menanti masa untuknya merebak dan meretakkan seluruh cermin sehingga hancur.
Read More / Baca Lagi >>

Mujur Yang Datang Bawa Bunga Itu Marina Mahathir, Jika Nurul Izzah....3 bulan tak selesai lagi..!!

Posted: 05 Jan 2014 06:30 PM PST

Pertama-tama GB ingin mengucapkan tahniah dan syabas kepada Marina Mahathir yang (sekurang-kurangnya) berusaha untuk mewujudkan keharmonian rakyat Islam-Kristian yang hubungan baik kedua komuniti ini telah diporak-perandakan dengan isu kalimah Allah.

Mujur yang datang membawa bunga itu Marina, bukan mana-mana pemimpin wanita dari PKR atau PAS. Katakanlah yang datang itu Nurul Izzah atau Dr.Mariah, sudah pasti gegak gempita media massa arus perdana dan sekalian para macai UMNO memainkan isu berkenaan.... semnggu dibuatkan liputan khusus mengutuk senario berkenaan.

UMNO menjadikan isu "kalimah Allah" ini sebagai talian hayat terakhir untuk survivalnya di dalam arena politik negara sebelum ia terus pupus. Di dalam dunia ini, hanya kerajaan UMNO yang memutuskan penggunaan kalimah Allah hanya untuk umat Islam. Tiada nas atau dalil dari Al-Quran mahupun hadith yang melarang penggunaan kalimah Allah di kalangan bukan Islam. Yang ada cuma ledakan emosi dan prasangka.

Hukum kebenaran dan keadilan akan terus berjalan. Kalimah Allah bukan milik UMNO, bukan milik Melayu. Semua orang berhak menggunakannya. Kita semua milik Allah bukan seperti pendirian UMNO yang berpendirian disebaliknya, Allah milik kita.

Tentang penggunaan Allah di dalam gereja, tiada siapa pun dapat menghalangnya kerana Al-Quran sendiri menjelaskan :

Maksudnya :"Dan sekiranya Allah tiada menolak (keganasan) sebahagian manusia dengan sebahagian yang lain, tentulah telah dirobohkan biara-biara dan gereja-gereja penganut kristian, rumah-rumah ibadat orang yahudi dan masjid-masjid, yang di dalamnya banyak disebut nama Allah. Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa." -Al-Haj:40 


GB

Bas Sekolah: SPAD ‘cuci tangan’

Posted: 05 Jan 2014 06:25 PM PST

Kuala Lumpur: Gabungan Persatuan Pengusaha Bas Sekolah Malaysia (GPPBSM) menyelar Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sebagai tidak berpendirian berikutan membenarkan ibu bapa dan sekolah melalui Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) menyediakan perkhidmatan bas sekolah sendiri.
Presidennya Mohd Rofik Mohd Yusof mendakwa tindakan SPAD itu tidak lebih sebagai 'cuci tangan' kerana mahu melepaskan diri daripada isu kenaikan tambang bas sekolah hingga mengeruhkan hubungan antara ibu bapa dan pengusaha. "Sebelum ini, SPAD memberi masa kepada pengusaha sehingga Tahun Baru Cina ini sebelum umum cadangan tambang baru bas sekolah, namun pada masa sama SPAD keluarkan kenyataan membenarkan PIBG sediakan perkhidmatan bas sekolah sendiri manakala ibu bapa juga boleh menggunakan khidmat van atau kenderaan persendirian bebas.

"Kami tidak faham apa sebenarnya pendirian SPAD dan seolah-olah tidak memainkan peranan mereka. Sebelum ini, GPPBSM akur menangguhkan kenaikan tambang selepas diminta SPAD pada Disember lalu dan mereka berjanji memberi cadangan tambang selepas Tahun Baru Cina, tapi lain pula jadinya," katanya, semalam.
Beliau menegaskan SPAD sepatutnya menumpukan usaha untuk mencari jalan penyelesaian yang menguntungkan kedua-dua pihak, sebaliknya membuat cadangan tidak masuk akal yang hanya akan merugikan sebelah pihak iaitu pengusaha.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita: Kemalangan bertukar rompakan

Posted: 05 Jan 2014 06:23 PM PST

SERDANG – Hajat seorang pengawai kanan Maritim Malaysia (APMM) yang mahu berbincang dengan pemandu kenderaan yang melanggar keretanya bertukar ngeri apabila mangsa ditembak manakala isteri dan keretanya dilarikan dalam kejadian di Lebuh Raya Lembah Klang Selatan (SKVE) berhampiran susur keluar ke Puchong dekat sini malam kelmarin.
Satu sumber berkata, sebelum kejadian pukul 11.45 malam itu, mangsa Nazaruddin Mat, 35, yang berjawatan Pengarah Pentadbiran Bahagian Kewangan APMM di Kuantan, Pahang dan isterinya menaiki kereta Honda Accord dalam perjalanan dari Shah Alam menghala ke Semenyih.

Rakyat Terpaksa Bayar Yuran Sekolah Guna Duit Syiling..

Posted: 05 Jan 2014 06:06 PM PST

Pagi - pagi saya terima whatsapp gambar ini dari adinda saya. Ni gambar duit yuran seorang pelajar yang masuk mendaftar ke sekolah semalam di Kuala Lumpur.

Datuknya membawa punjut duit syiling yang bernilai RM64.00. Itu pun tak cukup untuk membayar yuran sekolah tersebut.

Guru - guru ' topup' untuk pelajar tersebut. Pelajar ini, kematian ibu sedari umurnya sebulan lagi. Bapa dipenjara kerana masalah dadah.

Nenek bekerja sebagai cleaner dan akan tamat kontrak pada bulan Jun nanti. Datuknya sudah tidak berdaya untuk bekerja dan menerima bantuan PERKESO RM350.00.

Berapalah sangat RM350.00 hidup di bandaraya Kuala Lumpur ini. Bayangkan, semua orang menunggu untuk guru mengira jumlah duit syiling yang di bawa oleh datuk tersebut.Read More / Baca Lagi >>

Dataran Merdeka yang tidak merdeka

Posted: 05 Jan 2014 06:03 PM PST

Dataran Merdeka sebuah nama besar dalam sejarah tanah air. Ia bukan manusia yang boleh berfikir, bernostalgia, gembira, marah dan benci. Ia bukan pemimpin politik yang mengeluarkan pidato yang membakar. Bukan juga seniman yang mengalunkan suara medunya.

Tetapi ia hanya sebidang tanah di tengah jantung Ibu Kota yang digelar Dataran Merdeka, sebuah dataran yang penuh sejarah, menyaksikan jatuh bangun rakyat, di atasnya dikumandangkan perisytiharan kemerdekaan 57 tahun lalu.

Di zaman penjajah British, ia dikenal sebagai padang Kelab Selangor kerana di situ ada kelab tempat golongan elit penjajah British berkumpul, minum-minum ada dan bermain hoki. Namun ada juga segelintir pegawai Melayu yang 'tumpang semangkuk' bersantai di kelab itu.

Di depan Dataran Merdeka itu ialah bangunan Sultan Abdul Samad, bendera Union Jack diturunkan dan bendera Federasi Malaya dinaikkan buat pertama kali pada tengah malam 31 Ogos 1957. Sejak itu, Dataran Merdeka menjadi tempat perarakan sambutan ulang tahun kemerdekaan Malaysia setiap tahun sejak 1957. Pelbagai acara diadakan di sini. Antaranya ialah Citrawarna dan Larian Merdeka dan pelbagai pesta hiburan.
Read More / Baca Lagi >>

Harga ais naik, peniaga terbeban, penguna jadi mangsa..!!

Posted: 05 Jan 2014 06:01 PM PST

ais KUALA KANGSAR - Rata-rata peniaga memaklumkan harga ais sudah naik bermula pada 1 Januari lepas dan ada di antara mereka terpaksa menaikkan harga barangan bagi menampung kos yang meningkat.

Seorang peniaga restoran, Salim PS Hassan, 46, berkata, dia terpaksa menaikkan harga makanan dan minuman di kedainya kerana terbeban dengan beberapa siri kenaikan sebelum ini.

Beliau yang mengusahakan Restoran Nasi Kandar Chandan Maju, di sini, memberitahu sebelum ini tidak menaikkan harga makanan dan minuman di premisnya meskipun berdepan beberapa kenaikan harga barang namun kenaikan harga ais kali ini membuatkannya terpaksa berbuat demikian.

"Sehari pun kadang-kadang kita pakai sampai 10 pek. Jadi di situ saja sudah menelan kos yang berbeza berbanding sebelum ini. Masa harga gula naik, saya tidak naikkan harga lagi.

"Tapi bila harga ais pun naik, saya terpaksa naikkan harga bagi menampung kos lain," katanya ketika ditemui Sinar Harian di restorannya, semalam.

Dalam pada itu, seorang lagi peniaga restoran yang hanya mahu dikenali sebagai Mohamad, 44, berkata, dia masih mengekalkan harga minuman di restorannya walaupun harga ais sudah meningkat.

Read More / Baca Lagi >>

Dr Maza: Mufti@Agamawan Dalam Kerajaan Bukan Kerja Mempertahankan Kerajaan Tetapi Agama

Posted: 05 Jan 2014 04:56 PM PST

Najib sudah hilang segala-galanya, ubahlah

Posted: 05 Jan 2014 04:52 PM PST

Isu 'Allah' tidak reda-reda. Tidak usah kita sebut tentang undang-undang. Kita bercakap tentang moral kita yang beragama dan bertuhan. Kalau kita bercakap diatas dasar undang-undang dan keputusan mahkamah, orang yang membunuh manusia lain pun boleh terlepas dengan berbagai-bagai cara. Undang-undang boleh melepaskan pesalah rasuah dan perogol dan sebagainya. Ini isu agama yang berkaitan dengan penganut berbagai agama yang sedang berkelahi tentang isu sensitif ini.
Perkelahian ini berlaku adalah  kerana politik. Tuduhan saya ini adalah tuduhan yang benar dan jika ada yang mengatakan ia tidak benar katalah sekehendak hati. UMNO Selangor cuba untuk berdemonstrasi. Puas saya mengkaji dan bertanya kepada alim ulamak muktabar, tidak ada siapa di antara mereka yang faham tentang Islam bersetuju ini adalah Islam sebenarnya.
Kalau boleh di kalangan UMNO Selangor memberitahu kita yang apa yang mereka lakukan adalah tuntutan agama kita. Setakat ini semuanya bersetuju apa yang diniatkan oleh UMNO Selangor itu amat bertentangan dengan Islam sendiri yang mengutamakan keharmonian hidup semua umat Tuhan ini.
Dalam isu ini bukan sahaja mendapat reaksi negatif dari orang Melayu beragama Islam yang benar-benar mengamalkan Islam yang sebenarnya. Hanya di negara ini sahaja isu ini hidup kerana isu seperti ini hidup adalah di sebabkan kelemahan pimpinan yang menonjol sekarang ini.
Tiada siapa dikalangan pimpinan dalam kabinet negara yang telah keluar untuk membuat keputusan yang muktamad dalam hal ini. PM Najib mungkin sedang sibuk untuk pergi merata-rata didunia ini untuk melihat matahari naik untuk tahun baru ini, dan mungkin beliau tidak dapat melapangkan masa untuk menyelesaikan isu hangat dan sensitif ini. Beliau pun telah begitu penat berucap dibanyak tempat maka sememangnyalah beliau merasakan terpaksa keluar negara dan melihat matahari tahun baru naik ditempat-tempat lain.
Read More / Baca Lagi >>

Kalimah Allah: UMNO Sepatutnya Berdemo Di Depan Seri Perdana

Posted: 05 Jan 2014 04:50 PM PST

Pepatah orang tua-tua ada menyebut, sesat di tengah jalan, kembalilah ke pangkal jalan. Pepatah ini membawa makna yang cukup mendalam dan signifikan dengan kehidupan seharian kita. Apabila kita sesat di tengah hutan dan hilang punca arah tujuan, jalan paling selamat ialah carilah jalan di mana kita bermula.

Dalam kehidupan seharian juga begitu sebenarnya. Apabila kita hilang punca untuk menyelesaikan sesuatu perkara atau masalah, cubalah cari di manakah puncanya. Hanya dengan mengetahui punca dan di mana bermulanya sesuatu masalah itu, barulah sebarang kekusutan dapat dirungkai dan diatasi.

Begitu juga dalam isu kalimah Allah yang kembali menghangatkan persekitaran kita sekarang ini. Sekarang ini bukan saja berlaku berbalas-balas kenyataan dalam media untuk mempertahankan pendirian masing-masing, malah sudah merebak sehingga mahu mengadakan demontrasi di depan gereja. Tidak mustahil jika demonstrasi di depan gereja dibenarkan, selepas ini akan berlaku demo di depan masjid oleh bukan Islam pula. Dalam masa yang sama, perasaan curiga-mencurigai mula bercambah dan akan terus menebal antara penganut Islam dan Kristian di negara ini.

Walaupun demonstasi yang dirancang oleh UMNO Selangor di depan sebuah gereja di Kelang dibatalkan dan digantikan dengan demonstrasi di padang Kelab Sultan Sulaiman, Kelang dan hanya dihadiri sejumlah kecil daripada beberapa NGO dan kalangan pemimpin UMNO Selangor juga, hakikatnya keharmonian antara Islam dan Kristian sudah tercemar.

Berbalas kenyataan, berdemonstrasi dan saling tuduh-menuduh tidak akan menyelesaikan pertikaian mengenai penggunaan nama Allah ini jika punca masalahnya tidak dicari. Jika kita imbas kembali punca pertikaian penggunaan nama Allah ini adalah berpunca daripada kelemahan kerajaan dan sikap dua wajah Najib sendiri dalam menangani isu ini.
Read More / Baca Lagi >>

Wang haram RM6 juta: Pegawai kanan polis dipindahkan

Posted: 05 Jan 2014 04:46 PM PST


Seorang pegawai kanan polis Kuala Lumpur yang disiasat kerana penggubahan wang haram bernilai RM6 juta telah dipindahkan ke ibu pejabat polis Bukit Aman minggu lalu, kata sumber.
The Malaysian Insider difahamkan, perpindahan itu bertujuan untuk menghentikan beliau daripada terlibat dengan kerja "barisan hadapan" sehingga siasatan kes rasuah itu selesai.
Sumber berkata, pegawai kanan itu dipindahkan serta merta ke Sekretariat Polis, Bukit Aman.
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 26 Disember lalu mengesahkan seorang pegawai kanan polis bergelar "datuk" telah memberikan kenyataan berkaitan kes penggubahan wang haram bernilai RM6 juta.
Pengarah Siasatan SPRM Datuk Mustafa Ali (gambar) berkata, pegawai polis itu telah memberikan kenyataannya di ibu pejabat suruhanjaya itu di Putrajaya seminggu sebelum itu.
"Kami memanggil pegawai kanan polis itu untuk diambil kenyataannya. Dia memberikan kerjasama yang baik dan kami merekodkan kenyataannya.  Tiada tangkapan dibuat," katanya.
Pegawai itu adalah seorang daripada kira-kira 40 anggota polis yang sedang disiasat kerana penggubahan wang haram yang diperolehi daripada sindiket pelacuran, kata sumber kepada The Malaysian Insider.
Read More / Baca Lagi >>

"PM Borek Menteri Rintik": Ketika rakyat diminta berjimat, menteri dari Umno buat parti hari jadi mewah...

Posted: 05 Jan 2014 04:44 PM PST


Majlis hari jadi merangkap sambutan Tahun Baru yang dianjurkan Zahid (berbaju batik) diadakan dengan penuh mewah di saat rakyat bergelut dengan keperitan hidup. – Gambar The Malaysian Insider, 6 Januari, 2014. 
Majlis hari jadi merangkap sambutan Tahun Baru yang dianjurkan Zahid (berbaju batik) diadakan dengan penuh mewah di saat rakyat bergelut dengan keperitan hidup. – Gambar The Malaysian Insider, 6 Januari, 2014.

Beberapa menteri terus hidup dalam kemewahan ketika Putrajaya memotong bajet dan meminta rakyat mengetatkan tali pinggang mereka dan berjimat cermat dalam menghadapi kos hidup yang meningkat dan pengurangan subsidi tahun ini.
Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menganjurkan parti hari jadi yang "mewah" di sebuah hotel lima bintang dekat Kuala Lumpur semalam yang tetamunya mendakwa menjadi sambutan Tahun Baru.
Seorang lagi menteri telah membuat sambutan perkahwinan dua hari untuk anak beliau di satu lagi hotel lima bintang di ibu Kuala Lumpur bulan lepas, diserikan oleh kerabat diraja dan orang kenamaan dan telah dihiburkan oleh penyanyi wanita dari Indonesia.
Beberapa penulis blog pro-Umno pula  mempertikaikan keperluan Jabatan Perdana Menteri memiliki dua jet VIP selepas ia mendedahkan bahawa Putrajaya menghabiskan RM180 juta untuk mengekal dan mengendalikan jet kerajaan untuk perjalanan rasmi pada tahun 2012.
Tetapi majlis makan tengahari semalam yang diadakan selepas Putrajaya mengumumkan 11 langkah untuk mengurangkan perbelanjaan awam, yang melibatkan pemotongan untuk hiburan dan pengangkutan elaun menteri dan pegawai tinggi kerajaan selain daripada membekukan permintaan pengubahsuaian pejabat amat menjolok mata.
Menerima maklumat mengenai majlis makan tengahari itu, The Malaysian Insider telah melawat hotel terkenal itu di mana semua tetamu dan yang menyambut ulang tahun berpakaian merah sebagai tema parti itu.
Tetamu Ahmad Zahid memenuhi ruang makan di dewan tarian utama hotel ini manakala dia bercampur dengan mereka, termasuk beberapa pegawai kanan kerajaan yang telah dijemput melalui e-mel yang ditunjukkan kepada The Malaysian Insider.
Naib Presiden Umno ini tersenyum lebar sambil berjabat tangan dengan semua yang hadir selepas parti berakhir, sementara kereta-kereta mewah dengan pemandu berbaris di depan hotel, menyebabkan lalu lintas tersekat selepas dihentikan oleh Porsche Cayennes hitam dan Toyota Alphards yang diletakkan di tepi jalan.
The Malaysian Insider cuba untuk bercakap dengan Ahmad Zahid tetapi dihalang oleh pengawal peribadi beliau dan diminta untuk meninggalkan majlis atau diiring keluar.
Tidak diketahui siapakah yang membuat bayaran untuk parti Ahmad Zahid ini, ataupun kenapa tema merah dipilih, tetapi tetamu beliau berpakaian terbaik mereka dengan beg tangan berjenama dan totes di tangan.
Read More / Baca Lagi >>

Syria - The long road to Geneva II

Posted: 05 Jan 2014 04:36 PM PST

Violence overshadows Bangladesh polls

Posted: 05 Jan 2014 04:35 PM PST

Anwar Ibrahim: Asia Meningkat & Dialog Peradaban (Asia Rising & Civilizational Dialogue)

Posted: 05 Jan 2014 04:31 PM PST

Anwar: Media Indonesia bebas kritik Presiden, media kita puji Najib PM terbaik dunia

Posted: 05 Jan 2014 04:51 AM PST

4PUCHONG 5 JAN: Kebebasan media di Indonesia jauh meninggalkan Malaysia dengan melaporkan berita lebih telus dan jujur mengenai dasar kerajaan berbanding media tempatan negara ini yang dikongkong kerajaan Barisan Nasional (BN).
Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata isu ini pernah disuarakan Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) kepadanya ketika beliau mengadakan lawatan bertemu Presiden negara republik itu.
"Saya duduk sekali dalam satu persidangan dengan Presiden SBY yang kebetulan hari itu muka depan media Indonesia melaporkan laporan positif tentang saya di muka depan dan di muka depan juga serang dia sebab skandal bank Century.
"Dia kata pada saya; tengok Pak Anwar medianya, aduh penat saya. Saya diserang habis-habisan tetapi Pak Anwar dipuji semua.
"Dia presiden, mengeluh media kritik dia tetapi dia tidak boleh berbuat apa-apa. Kita di sini pula, (laporkan) Perdana Menteri terbaik di dunia," kata Anwar.
Beliau ketika menyampaikan ceramah dalam Kursus Merdeka Rakyat yang diadakan di Pusat Reformasi Demokrasi dan Inisiatif Sosial di sini, hari ini.
Kata Anwar, kebebasan media di Indonesia itu merupakan sebahagian dari hasil kejayaan rakyat negara itu melakukan reformasi sehingga menumbangkan kerajaan ketika dipimpin Presiden Soeharto pada 1998.
Read More / Baca Lagi >>

Buat pendirian dalam debat isu Allah, kata Anwar kepada Najib

Posted: 05 Jan 2014 04:50 AM PST


Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) menyertai debat isu Allah apabila meminta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyatakan pendiriannya sambil menegaskan dia tidak menyokong cara Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menyerbu Persatuan Bible Malaysia (PBM) yang merampas 300 Bible berbahasa Melayu dan Iban.
"Jika Jais rasa ada tindakan yang melanggar undang-undang, mereka sepatutnya memanggil pihak berkenaan untuk memberi penjelasan.
"Tetapi anda tidak boleh berbuat tindakan drastik sedemikian kerana akan dilihat sebagai tindakan anti Kristian.
"Tidak perlu sedemikian kerana ia akan melahirkan ketegangan," katanya selepas memberikan ceramah di Pusat Reformasi, Demokrasi dan Inisiatif Sosial, memecah kebisuannya selama ini.
Semasa menyerbu PBM, Jais turut menahan dua pegawainya dan meminta mereka ke Balai Polis Damansara.
Tetapi para peguam mempertikaikan tindakan Jais menyerbu premis PBM dan merampas Bible kerana jabatan itu tidak ada kuasa ke atas yang bukan Islam.
Mereka juga mempertikaikan keabsahan enakmen yang digunapakai dalam tindakan itu kerana ia melanggar kebebasan beragama orang bukan Islam.
Anwar percaya tindakan ini adalah untuk mengalihkan pandangan rakyat dari isu sebenar yang melanda negara iaitu kenaikan harga barangan dan perkhidmatan ekoran pemotongan subsidi.
"Saya tidak menolak kemungkinan mereka cuba mengalih perhatian dari masalah ekonomi dan lain-lain masalah yang dihadapi negara termasuk kualiti pendidikan, ketidakadilan ekonomi dan kebejatan moral," katanya sambil meminta Najib menyatakan sikapnya dalam isu ini.
Read More / Baca Lagi >>

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


PARANG SEBAGAI BAHAN BUKTI

Posted: 05 Jan 2014 07:00 PM PST

SOALAN UNTUK KURUN INI

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... SOALAN UNTUK KURUN INI... kah kah kah..

kah kah kah... BETUL KE INI BAHAN BUKTI?... kah kah kah..

kah kah kah..KENAPA POLIS TAK PAKAI SARONG TANGAN...  kah kah..

kah kah... KALAU BAHAN  BUKTI MESTI PAKAI SARONG TANGAN...kah kah..

kah kah kah...KANTOI.... kah kah kah

INI BAHAN BUKTI
Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh menunjukkan parang dan pisau yang ditemui ketika perhimpunan haram di Dataran Merdeka pada sidang media di IPK Kuala Lumpur.
Polis minta saksi buat laporan
Kuala Lumpur: Polis akan mengumpul bukti dan keterangan saksi berhubung perhimpunan haram yang mengganggu sambutan ambang tahun baharu 2014 di Dataran Merdeka di sini, malam kelmarin.

Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman,  Salleh Mat Rashid ketika ditemui Bernama berkata, beliau meminta semua pihak terbabit tampil membuat laporan polis. 

"Kita akan mengambil tindakan mengikut lunas perundangan dan sekarang bukti serta keterangan sedang dikumpul untuk disiasat mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012," katanya. 


Pada 11.30 malam kelmarin, perhimpunan haram itu yang dihadiri 4,000 peserta, bertukar ganas dan merencatkan konsert Ambang Tahun Baharu anjuran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang terpaksa dihentikan setengah jam sebelum detik jam tengah 12 malam.

Akibat tindakan agresif peserta perhimpunan itu, tiga anggota polis cedera dan polis turut menemui empat parang dan tiga pisau dekat Kompleks Dayabumi, tidak jauh dari kawasan perhimpunan haram itu.


KENAPA POLIS 
TAK TANYA SOALAN INI

---------

RAJA DAN PENJUAL CANDU

Posted: 05 Jan 2014 06:30 PM PST

PAKAIAN PENJUAL CANDU


RAJA PENIPU RAKYAT
Pada tahun 2013, harta Mark Zuckerberg bertambah sebanyak US$12 billion hasil daripada titik peluh sendiri. Pada tahun 2013, Rajah Gopal Melayu melaksanakan hukum hudud. Rajah Gopal menjadi salah seorang yang paling kaya di dunia kerana hasil wang minyak manakala Mark Zuckerberg pula menjadi kaya kerana mencipta Facebook yang boleh memberi pencerahan kepada umat manusia. 

Pada tahun 2013, Mark Zuckerberg menderma sebanyak US$1 bilion manakala anak Rajah Gopal menghabiskan berjuta dolar untuk berseronok di Amerika bersama para artis Amerika. Adik Rajah Gopal pula menghabiskan berbilion dolar bersama pelacur. Bila mati, Mark Zuckerberg akan masuk ke neraka kerana dilahirkan bangsa Yahudi manakaka Rajah Gopal pula akan masuk ke syurga kerana dilahirkan Melayu dan berdarah biru. Ajaran seperti ini menyebabkan ramai budak Melayu yang mendapat pencerahan daripada TT dan Internet membuat keputusan untuk meninggalkan candu. on RAJA HUDUD BERHUDUD LAGI
Publish | Delete | Spam
BEKAS PENAGIH CANDU
on 1/5/14
 TUKANG JUAL CANDU
Kita patut berterima kasih kepada anak kepada Rajah Hudud Brunei kerana apa yang dia buat boleh memberi pencerahan kepada ramai orang Melayu yang ditipu oleh Tukang Jual Candu. Pada zaman dahulu, Rajah Gopal Arab menjanjikan 72 bidadari kepada orang miskin Arab yang mati ketika berperang untuk menakluki Parsi, Siria, Palestin dan Mesir.

 Pada zaman sekarang, Tukang Jual Candu menjanjikan syurga kepada yang melawat Mekah sebanyak 3 kali setelah mencuri lembu dan merompak wang minyak. Rajah Gopal telah menggunakan candu untuk membutakan mata rakyat. Rakyat telah diperbodohkan sejak kecil lagi apabila Tukang Jual Candu mengajar kanak-kanak menyembah Rajah Gopal yang melaksanakan hudud dan sesiapa yang menentang Rajah Gopal, darahnya halal dan bughah. 

Kalau Rajah Gopal percaya sama dongeng 72 bidadari, mengapakah anak mereka berseronok dengan pelacur-pelacur Rusia di New York yang jauh lebih cantik daripada bidadari khayalan Arab? Megapakah pada zaman dahulu, Rajah Gopal Arab dan Turki on RAJA HUDUD BERHUDUD LAGI
Bidadara
on 1/5/14

 

----------

EEE BUAT ONAR LAGI

Posted: 05 Jan 2014 05:30 PM PST


DARI FACE BOOK


bangkai umno

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

woit... SEKALI LAGI TERJADI.. kah kah kah..

kah kah kah...LIHAT MUKA  MALAON INI BETUL BETUL.... kah kah kah..

kah kah kah..MELAYU ATAU EEE?.... kah kah kah

kah kah kah.. SAHEH EEE BUAT ONAR LAGI....kah kah kah..

woit.. APA JADI DENGAN KETUANAN MELAYU.... kah kah kah...

kah kah kah.. KETUANAN MELAYU  JADI KETUANAN EEE.... kah kah kah

-------------

MAT BISU TAKUT BINI

Posted: 05 Jan 2014 05:00 PM PST


Buat pendirian dalam debat isu Allah, kata Anwar kepada Najib


Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim  menyertai debat isu Allah apabila meminta Najib Razak (gambar) menyatakan pendiriannya sambil menegaskan dia tidak menyokong cara Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menyerbu Persatuan Bible Malaysia (PBM) yang merampas 300 Bible berbahasa Melayu dan...

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH


woit..JANGAN BUANG MASA.... kah kah kah...

kah kah kah... MAT BISU TAK AKAN  BERSUARA.... kah kah kah..

kah kah kah..DOLAH JADI MAT NGANTUK.... kah kah kah..

kah kah kah..NAJIB YANG TAKUT BINI JADI MAT BISU.... kah kah kahTANYA NAJIB SOALAN INI

----------

PENCERAHAN PUTERA HUDUD

Posted: 05 Jan 2014 06:30 AM PST


RAKYAT BRUNEI TAK SUKA SISTEM RAJARamai x paham kenapa hudud dilaksanakan di Brunei. Ia adalah kekangan@benteng terakhir institusi raja untuk terus berkuasa. Raja menggunakan hudud kerana sekarang beliaulah yg bertindak sbg penjaga sistem hudud. Hudud pun ada penjaga pulak.

 Mmg rakyat Brunei sudah ada ura2 x mahu lagi sistem raja. Jadi hudud adalah penyelamat freeloader ni dari terus hilang harta berbillion2 kpd rakyat. Anak beranak boleh hidup enjoy de menjoy. Hanya rakyat sesuatu negara faham masalah negara masing2. Mustahil kita boleh faham 100% masalah Singapore dgn baik jika kita bukan warganya. 

Bagaimana kekayaan negara dirompak Lee Kwan Yew. Habis sumer bisnes2 strategik dibolot anak isteri baginda Lee Kwan Yew. Rakyat Malaysia sebok berkiblatkan Singapore sbg maju..kahkahkah.. Jgn ingat Cina memerintah tak reti merembat.. lagi hebat dr Ketuanan Melayu.. bising sikik jer, trus kene cantas.. on RAJA HUDUD BERHUDUD LAGI
Publish | Delete | Spam
Anonymous

on 1/5/14
------------

TUNGKU DAPOOR NAK MAKAN FREE

Posted: 05 Jan 2014 05:30 AM PST
MALAON INI NAK JADI RAJA
DAULAT TUNGKU
TUNGKU  DAPOOOOR
kah kah kah
kah kah
kah

 YA AMPOOON
            HAL RAJA-RAJA JANGAN IKUT CAMPUR JIKA KITA BUKAN BERDARAH RAJA.....BIAR MAJLIS RAJA-RAJA MENENTUKANNYA....... Pirrrrah, yg kamu tu libatkan mahkamah dunia tu apa hal pulak? Majlis Raja2 tak akan ambil kisah punya dgn malaun kuat buat fitnah. on BEROK PANJAT KELAPA
Anonymous
on 1/5/14
 RAJA BOTOL DARI MELAKA
dari sudut sejarah, sultan melaka terakhir ialah sultan mahmud yang mangkat dijulang di kota tinggi. baginda mangkat kerana dibunuh oleh laksamana bentan apabila sultan mahmud mengarahkan isteri laksamana bentan dibelah perutnya kerana dia makan seulas nangka milik sultan. ketika kejadian, laksamana bentak sedang berperang menjalankan perintah sultan mahmud. teringat kata laksamana ketika dia mengetahui isterinya dibunuh sultan, "raja adil raja disembah, raja kejam raja disanggah'. 

Dari segi perundangan pula, bila ada raja baru nanti, kerajaan terpaksa berbelanja untuk membayar elaun baginda raja, permaisuri dan keturunannya hingga ke anak cucu. Apabila ada sultan atau raja di sesebuah negara maka Yang Dipertua Negeri tidak lagi diperlukan. Jika benar ICJ telah memberi pengiktirafan kepada baginda, maka perundangan Malaysia perlu mengkaji sama ada ia sah atau tidak untuk dilaksanakan. Ini perlu dirujuk pula kepada Majlis Raja-Raja di Malaysia dan bukan di ICJ. on BEROK PANJAT KELAPA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/4/14
 MAKAN TANGGUNG-BERAK CANGGKUNG
Kah kah kah, cilaka punya makhluk. Asyik2 nak makan free, amput amoi pun free. Kat sarawak taib mahmud pun berangan nak jadi sultan, buat darjah kebesaran sendiri jadi pehin sri, ngaku pulak keturunan sultan brunei, mcmne le melanau tu ada hubungan keluarga dgn sultan brunei yg berdarah pekat melayu kah kah kah on BEROK PANJAT KELAPA
Anonymous
on 1/4/14
 PEMEGANG MOHOR
BOTOL BESAR RAJA RAJA MELAYU
                         -----------

HARUSANI MEMBAWA PENCERAHAN

Posted: 05 Jan 2014 12:30 AM PST
KOMENTAR TUKAR TIUB
syabas tan sri
teruskan membawa pencerahan
jangan dengar suara suara loceng

tan sri sedang membawa  pencerahan
secara jelas dan jujur

selama ini agak susah untuk diterangkan
kepada bani melayu
tentang peranan agama
tentang peranan alim ulamak
tentang peranan elit politik
tentang peranan kaum feudal
tentang peranan kaum kapitalis
bagaimana orang orang ini semua
bersokongkol  berkerjasama tolong menolong
untuk melakukan kezaliman dan penindasan
untuk merembat harta rakyat
dengan menggunkan ayat ayat suci
dengan menggunakan hadis dan sanad

Harussani: Saya tetap dengan kenyataan
SEJAK kenyataannya mengenai peserta demonstrasi malam 31 Disember lalu dikaitkan dalam golongan bughah (pemberontak), Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria...

----------

MENUNGGU VIDEO HASAN ALI

Posted: 04 Jan 2014 10:30 PM PST

Hasan: Akibat pindaan enakman agama adalah huru-haraKoh Jun Lin | 7:00PM Jan 4
Jika pindaan Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam) 1988 diluluskan, "akibat yang saya lihat menunggu kita adalah huru-hara di kalangan rakyat, terutama rakyat Selangor," kata Presiden JATI, Datuk Hasan Ali.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


ya hassan dimanakah video yang kamu janjikan itu
ya hassan tidak kah kamu melihat
apa yang terjadi kapada kaum terdahulu dari kamu
ya hassan lihatlah apa yang telah aku lakukan
kepada kaum dud yang telah mungkir janji

ya hassan mana dia video murtad itu?

ya hasaan tidakkah kamu sedar
ramai bani melayu telah murtad
kerana menunggu video murtad kamu

ya hassan janganlah kamu ingar saperti kaum putut

AL-KITAB YANG GUNA 
KUASA MATA HARI
NOTA
mengikut hadis
hasan ali ada al-kitab
yang menggunakan tenaga matahari
untuk mendakwah

-----------

KLIP VIDEO COOL 2014

Posted: 04 Jan 2014 10:00 PM PST
KOMENTAR TUKAR TIUB
saperti biasa
para penganut sunni wal rasuah
akan menuduh  anak muda ini 
dengan pelbagai itu dan ini
memberi label itu dan ini

soalan yang wajib dijawab ialah:
apakah allah perlu bantuan
untuk mengurus dirinya

soalan wajib  difikirkan:
apakah mahathir akan masuk syurga
apakah tian chua akan masuk neraka

DARI FACE BOOK


Aku tengok video ni, aku dengar sampai habis, kemudian aku baca komen-komen kat bawah.

Ada sorang kata sanggup mati berdepan dengan budak ni. Ada tu nak cari budak ni. Ada tu suruh rejam. Ada tu suruh tangkap.

Tapi jarang je yang doakan beliau beroleh hidayah. Apatah lagi nak menjawab hujah beliau secara ilmiyyah. 

Last-last, kita ni semua hanya mengiyakan apa yang dia kata termasuk aku.

P/s: Peribadi, aku tak boleh pergi dengan style edit video macam ni. Hanya timbulkan rasa benci. Apa salahnya setiap persoalan yang diutarakan kita letak video yang memberi jawapan. Tukar tulisan merah tu, mentang2 fatwa sekarang dah halalkan darah.

TIAN CHUA MASUK NERAKA
 MADEY MASUK SYURGA

Video sekerat2 macam neh then potong sana sini edit bagai lepas tue nak kutuk2 org? Mmg dasar pengecutla org yg edit video neh. Klu Benz Ali sah lawan hujah la. Mana dakwah2 ko? Sekurang2nya dia bercakap berdasarkan apa yg dia faham. Klu kefahaman dia tak jelas ko patut betulkan bukan edit video
Translate
Reply
 · 
5


oo...ni benz ali.teruk dia ni rupanya
Translate
Reply
 · 


sekurang2nya bercakap berdasarkan apa yg dia faham? tu bukan sekada bercakap, tu boleh mempengaruhi, merosakkan, meruntuhkan generasi remaja zaman skang. dh cukupla dgn segala apa jenis kelalaian yg remaja dok layan skang, xusah nk tmbahkan masalah dgn isu syiah lg. remaja skang mmg dok cari kelepasan, kalau xsujud 5kali sehari mmg kerja nk lawan Tuhan je la. 
Translate
Reply
 · 
-----------

RAJA HUDUD BERHUDUD LAGI

Posted: 04 Jan 2014 07:30 PM PSTAL-HAJ MUFTI BRUNEI
PENJAGA AL-HARAM SATU BATANG
DAN EMPAT SUSU
SATU LAGI BUKTI  AGAMA DI GUNAKAN UNTUK MENINDAS MENIPU DAN MEROMPAK
hudud digunakan di brunei
sebenarnya hudud ini hanya untuk rakyat
raja sultan dan elit pemerentah
tak kena hudud


mereka enjoy de menjoy dalam dunia

rakyat biasa tak dibenarkan enjoy de menjoy
mereka ditakut takutkan dengan api neraka
untuk mengawal rakyat jangan bangun melawanb
mereka di hududkan
dengan janji mereka dapat 73 bidadari


inilah contoh

bagaimana agama  digunakan
sebagai  candu untuk menipu rakyat
yang sedang berdengong


GAMBAR 
RAJA HUDUD TERBARU
A very happy new year! Mariah Carey is paid £1m to sing three hits for playboy son of Sultan of Brunei (a week after receiving £600,000 to perform for Angola dictator)With a fortune estimated at some £300million, Mariah Carey could probably have afforded to take New Year's Eve off.
Then again, it seems there were a million more reasons not to.
The singer is rumoured to have been paid almost £1million to perform at a private celebration in London for the son of the Sultan of Brunei. 


Read more: http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2533563/A-happy-new-year-Mariah-Carey-paid-1m-sing-Sultan-Bruneis-son.html#ixzz2pUET7H1P
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook
 1. Sultan Brunei mula laksanakan Hukum Hudud.. - Anak Sungai ...

  darisungaiderhaka.blogspot.com/.../sultan-brunei-mul...

  Translate this page
  Oct 22, 2013 - Sultan Brunei mula laksanakan Hukum Hudud.. Suatu masa dulu Baginda pernah bertitah.. "Siapa kita di hadapan Allah, untuk mengatakan ...
 1. Sultan of Brunei introduces HUDUD laws - Malaysia Chronicle

  malaysia-chronicle.com/index.php?option...brunei...hudud...

  Oct 23, 2013 - BANDAR SERI BEGAWAN, Brunei - The Sultan of Brunei introduced tough Sharia-law punishments on Tuesday including death by stoning for ...
baca disini jalan malas :

http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2533563/A-happy-new-year-Mariah-Carey-paid-1m-sing-Sultan-Bruneis-son.html

YA AMPOOON 
adakah tunku  juga akan
kenalkan hudud di melaka
susu siapa tunku nak jaga
kah kah kah

----------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT