Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Fahami realiti hidup hari ini, bukan hidup dalam pulau fantasi bersama orang jahat - Marina Mahathir

Posted: 03 Jan 2014 11:49 PM PST


LATEST UPDATE: JANUARY 04, 2014 02:18 PM
Anak perempuan kepada perdana menteri paling lama Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengecam Putrajaya yang terus diam dengan isu-isu panas yang dimainkan kerana ia boleh menimbulkan perbalahan dan memberi kesan kepada negara.
Dalam ruangannya di akhbar The Star, Musings, Datin Paduka Marina Mahathir (gambar) mengeluh tentang kepimpinan negara yang boleh melaungkan perpaduan tetapi diam terhadap kenyataan sensitif yang dibuat oleh pihak-pihak tertentu.
"Apakah jenis kepimpinan yang kita ada yang mulutnya bercakap tentang kesederhanaan dan perpaduan, namun sama sekali tidak berbuat apa-apa terhadap penyataan melampau yang dibuat bukan sahaja oleh apa yang dipanggil badan bukan kerajaan, tetapi juga oleh beberapa pemimpin kerajaan?
"Adakah mereka sedar atau takut? Dan jika mereka takut, mengapa?" tanya beliau dalam tulisannya.
Tulisannya ini telah menyentuh sanubari rakyat Malaysia apabila mereka menyebarkannya melalui laman sosial Facebook dan juga Twitter.
Tanpa namakan mana-mana pihak, Marina menulis, pemimpin negara lebih senang menghabiskan masa untuk mempertahankan kesilapan yang dibuat oleh keluarga sendiri daripada bercakap untuk pihak yang lemah dan tidak terbela dalam masyarakat.
"Ia sangat memalukan," katanya kerana rakyat Malaysia dipimpin oleh orang-orang yang jahil, tidak berpengetahuan tetapi bangga menjadi demikian.
"Kita berharap rakyat Malaysia yang terbaik semasa semua perayaan, tapi bagaimana ia tiba-tiba menjadi ancaman kepada iman kita?
"Atau adakah iman kita begitu rapuh dan tidak dapat menghadapinya? "tanya beliau hari ini.
Marina juga menulis, hampir setiap hari rakyat dilarang dari menyentuh sesuatu menyebabkan slogan "Malaysia Boleh" sudah menjadi "Malaysia Tidak Boleh".
"Kami diberitahu kita tidak boleh baik antara satu sama lain kerana ia mungkin mengancam iman sebahagian daripada kita. Kita diberitahu bahawa kita tidak boleh bercakap terus-terang kerana sesetengah orang mungkin akan tersinggung.
"Jadi, pada asasnya, rakyat Malaysia berbangga sebenarnya mempunyai iman yang lemah yang memerlukan bantuan kerajaan yang berterusan dan mempunyai rasa rendah diri.
"Inilah cara berfikir mereka dan mereka kira ini cara yang paling cepat ke syurga iaitu dengan menindas orang lain. Cantik!" katanya.
Dia juga menulis, negara sekarang mempunyai kerajaan yang berkuasa tetapi tidak disukai rakyatnya, tetapi mereka (kerajaan) tidak faham mengapa.
"Dan dalam jawapannya, mereka kira semua yang rakyat mahu ialah menjadi lebih beragama dan untuk dibeli," katanya.
Marina mengakhiri ruangannya dengan berharap tahun 2014 ini lebih ramai rakyat yang bangkit dan faham bahawa negara berada dalam bahaya.
"Untuk berjaya dalam dunia hari ini adalah dengan menjadi kuat. Kekuatan datangnya dari ilmu dan memahami realiti hidup hari ini dan bukan hidup dalam pulau fantasi bersama orang jahat," tulisnya. –  Januari, 2014.- TMI

Janda dicekup bersama kekasih kaki dadah

Posted: 03 Jan 2014 10:43 PM PST

  • Janda ditahan bersama kekasihSeorang wanita berstatus ibu tunggal mendukung anaknya berusia 4 tahun untuk dibawa ke balai polis selepas ditahan di rumahnya kerana disyaki berkhalwat dengan teman lelaki selain turut mengambil dadah berbahaya.
 1 / 1 
DUNGUN - Rahsia hubungan sulit seorang ibu tunggal bersama teman lelakinya seorang kaki dadah terbongkar selepas pasangan terbabit ditahan pihak berkuasa, di sebuah rumah dekat sini, pagi kelmarin.

Perbuatan sumbang itu berjaya dihidu polis narkotik Dungun selepas maklumat risikan mendapati rumah kampung yang didiami janda berusia dalam lingkungan 30an di kampung Alor Tembesu itu dijadikan tumpuan penagih untuk melepaskan gian dan teman lelakinya dipercayai dalang utama kegiatan itu.

Ketika ditahan, wanita berkenaan difahamkan sedang tidur dalam sebuah bilik bersama anaknya manakala, teman lelakinya yang hanya berkain pelekat tanpa baju cuba melarikan diri dengan memanjat siling rumah sebaik menyedari kehadiran polis.

Bagaimanapun usaha lelaki tersebut untuk meloloskan diri gagal apabila dia berjaya ditahan.


Ekoran penahanan lelaki berkenaan, polis memasang perangkap lalu berjaya menahan 10 lagi yang lain.

Operasi sepasukan polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Daerah bermula jam 8.30 pagi diketuai Sub Inspektor Ismail Omar itu berakhir jam 11 pagi.

Semua suspek yang ditahan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) untuk siasatan lanjut.

Selepas ujian saringan air kencing dilakukan, semua yang ditahan termasuk ibu tunggal terbabit didapati positif dadah jenis methapethamine.

Mereka disiasat mengikut Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Pasangan berkenaan juga diserahkan ke pihak penguat kuasa jabatan agama untuk tindakan lanjut kerana disyaki melakukan kesalahan khalwat dan mereka boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 31(a) (b) Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Takzir Negeri Terengganu 2001, jika sabit kesalahan boleh dikenakan denda maksimum RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Ketua Polis Daerah, Pemangku Superintendan Ahmad Zailani Yaacub mengesahkan tangkapan tersebut.

Sembang lucah di twitter ....

Posted: 03 Jan 2014 06:10 PM PST


Oleh Kalidevi Mogan Kumarappa dan Yusmizal Dolah Aling
Kuala Lumpur: Hanya bermodalkan telefon pintar murah berserta capaian Internet, sesiapa saja termasuk remaja di bawah umur kini boleh mengikuti perbincangan seks, gambar, klip video serta mesej lucah tanpa sebarang sekatan di laman sosial.
Jika sebelum ini negara digemparkan dengan penghasilan klip video, web serta blog lucah, aplikasi Twitter dikesan menjadi trend terbaru kepada generasi moden untuk memuaskan nafsu mereka.
Fenomena ini nyata membimbangkan terutama golongan ibu bapa kerana ramai remaja kini memiliki telefon pintar manakala capaian Internet pula boleh dilanggan dengan kos serendah RM5, malah ada tempat menyediakan perkhidmatan Internet tanpa wayar (WiFi) secara percuma.


Ungkapan seperti 'I kat dalam bilik tengah bogel sayang', 'Hisapkan **** Anis please', 'Cepatlah sayang, I tak tahan ni' adalah antara pertuturan dan perbincangan seks secara terbuka di laman berkenaan dengan purata ribuan pengikut bagi setiap pemilik akaun.
Foto

Lebih membimbangkan, terdapat juga gambar, animasi dan klip video seks, humor seks, usikan terhadap pengikut seperti ajakan berasmara secara siber yang boleh mendatangkan kesan buruk jika tidak dipantau. Sinar Harian

Adakah Nabi masih hidup?

Posted: 03 Jan 2014 05:59 PM PST

  • Adakah Nabi masih hidup?Kehidupan alam barzakh hanya diketahui ALLAH SWT. - Foto: Sumber internet
 1 / 1 
DALAM hadis perpecahan umat, Rasulullah SAW mengkhabarkan umat Islam akan terpecah kepada 73 golongan. Semuanya akan singgah ke neraka kecuali hanya satu terselamat dari neraka dan terus masuk ke syurga, iaitu golongan yang mengikuti jalan Nabi dan sahabat.

Ini menjadi petunjuk tidak semua umat Islam akhir zaman ini berada di atas jalan benar. Zaman ini begitu jauh dari zaman Nubuwwah dan pelbagai kefahaman serta tokok tambah meresapi ajaran Islam yang asal.

Hal ini tidak dapat dicegah, namun menjadi tuntutan ke atas kita mempelajari ilmu al-Quran dan Hadis agar mampu membezakan antara kebenaran dan kebatilan, seterusnya berpegang teguh dengan kebenaran, iaitu pegangan Nabi dan Sahabat.

Itulah satu-satunya jalan lurus yang ALLAH redai, jalan orang diberi nikmat.


Berbicara mengenai kumpulan yang mengangkat kedudukan orang soleh melebihi kedudukan yang sepatutnya, bahkan menyeru dan memohon pertolongan daripada mereka, dan beribadah di kubur mereka, kita bawakan firman ALLAH SWT: "Katakanlah (Wahai Muhammad): 'Panggillah mereka yang kamu anggap (tuhan) selain ALLAH, mereka tidak memiliki kuasa untuk menghilangkan bahaya daripada mu, dan tidak mampu mengubahnya'.

Orang yang mereka seru itu, mereka sendiri mencari jalan kepada Tuhan mereka siapa di antara mereka yang lebih dekat (kepada ALLAH). Mereka mengharap rahmat-Nya dan takut azab-Nya. Sesungguhnya azab Tuhan mu itu suatu yang harus ditakuti." (Surah Al-Israa: 56-57)

Ketika ditanya mengenai orang yang meminta syafaat daripada Nabi setelah kewafatannya dengan alasan Nabi SAW hidup di dalam kubur, Syaikh Muhammad Soleh al-Uthaimin rahimahullah menjawab, "Bantahan atas mereka ini mudah, iaitu Nabi SAW telah wafat tanpa syak berdasarkan firman ALLAH, "Sesungguhnya kamu akan mati, dan sesungguhnya mereka akan mati (juga)." (Surah Al-Zumar: 30).

Firman ALLAH: "Tidaklah Muhammad itu melainkan seorang Rasul. Sungguh telah berlalu sebelumnya beberapa orang Rasul. Adakah jika dia wafat atau dibunuh kamu berbalik ke belakang (murtad)?" (Surah Al Imran: 144)

Golongan sahabat sepakat Nabi  Muhammad SAW telah wafat. Mereka memandikan, mengkafani dan menguburkan Baginda. Dengan itu, Baginda telah wafat tanpa syak.

Namun di sana ada kehidupan lain iaitu kehidupan barzakh yang ada bagi golongan syuhada, dan golongan Nabi tentu lebih utama dalam hal ini. ALLAH SWT berfirman, "Janganlah kamu mengira orang-orang yang gugur di jalan ALLAH itu mati, bahkan mereka hidup disisi Tuhannya dengan mendapat rezeki" (Surah Al Imran: 169)

"Mereka dalam keadaan gembira disebabkan kurnia ALLAH yang diberikan-Nya kepada mereka, dan mereka bergirang hati terhadap orang yang tinggal di belakang yang belum menyusul mereka.Tidak ada kekhuatiran terhadap mereka dan tidak mereka bersedih hati." (Surah Al Imran : 170)

Inilah kehidupan alam barzakh yang ilmunya di sisi ALLAH. Kita tidak mengetahui bagaimana. Orang yang mati tidak perlukan udara, air, makanan dan selainnya. Inilah jawapan bagi mereka yang mengatakan Rasulullah SAW hidup di dalam kubur.


Berbeza alam kehidupan

Ya, memang Baginda hidup, tapi bukan seperti kehidupan dunia yang manusia di dalamnya mungkin bekerja, taat, rukuk, sujud dan seterusnya. Ini adalah perkara ghaib tidak dihukumi seperti hukum orang-orang yang hidup. (Jalasat wa Fatawa)

Imam Al-Zahabi Rahimahullah berkata, "Nabi hidup di sisi Tuhan mereka seperti kehidupan syuhada' di sisi Tuhan mereka. Kehidupan mereka tidak sama dengan kehidupan orang di dunia dan tidak sama dengan kehidupan manusia nanti di akhirat." (Tarikh Al-Islam)

Ketika terjadinya fitnah besar pada zaman pemerintahan Khalifah Uthman dan Ali RA, mahupun berlaku pertelingkahan kalangan Sahabat, mereka tidak pergi ke kubur Baginda untuk meminta tolong untuk jalan penyelesaian.

Ternyata, golongan Nabi telah wafat dan tidak berhubung dengan alam dunia, sebaliknya roh Nabi Muhammad SAW berada di 'Illiyun di tempat tertinggi, sebagaimana perkataan terakhir Baginda sebelum menghembus nafas terakhir, "Al-Rafiq Al-A'la (bersama teman yang tertinggi di atas)".

Sebahagian orang salah faham hal ini sehingga menyangka golongan Nabi dan syuhada itu hidup seperti hidup di dunia. Mereka menyangka orang mati di dalam kubur mendengar seruan dan panggilan mereka, melihat, dan hadir ke majlis mereka.

Ini dakwaan yang tidak didasari petunjuk al-Quran dan Sunnah, bahkan menyalahinya.
ALLAH berfirman, "Dan engkau (Muhammad) tidak mungkin dapat menjadikan orang di dalam kubur dapat mendengar." (Surah Fathir: 22).

"Sungguh kamu tidak dapat menjadikan orang mati dapat mendengar dan tidak pula menjadikan orang yang tuli dapat mendengar panggilan apabila mereka berpaling ke belakang." (Surah al-Naml: 80)

Diriwayatkan oleh Imam Bukhari di dalam Sahihnya, ketika orang Yahudi datang kepada Nabi SAW dan bertanya tentang roh, Nabi SAW terdiam dan tidak memberikan jawapan. Ini kerana ia adalah hal ghaib, yang hanya diketahui ALLAH. Baginda diam sehinggalah turun wahyu daripada ALLAH, "Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakanlah: "Roh itu termasuk urusan Tuhan ku, dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit." (Surah Al-Isra': 85)

Syaikh al-Albani rahimahullah ketika menjelaskan hadis yang menyatakan kehidupan para Nabi di kubur berkata, "Ketahuilah kehidupan yang ditetapkan oleh hadis bagi para Nabi adalah kehidupan alam barzakh, bukan kehidupan dunia sedikit pun.

Oleh itu, wajib mengimaninya tanpa memberi perumpamaan, atau berusaha menjelaskan bagaimana kaifiatnya dan menyamakannya dengan sesuatu yang diketahui dalam kehidupan dunia.


Jauhi Amalan Bidaah

Inilah sikap orang mukmin iaitu beriman kepada hadis tanpa memberi tambahan berupa qias dan pelbagai pemikiran sebagaimana dilakukan sebahagian ahli bidaah yang mendakwa kehidupan Nabi SAW di dalam kubur adalah kehidupan hakiki (seperti alam dunia).

Mereka berkata Baginda makan, minum dan menyetubuhi isterinya. Padahal itu adalah kehidupan alam Barzakh, tidak diketahui hakikatnya kecuali oleh ALLAH". (Sahihah)

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sesungguhnya hari kamu yang paling utama adalah Jumaat, maka perbanyakkanlah selawat ke atas ku pada hari itu. Sesungguhnya selawat kamu disampaikan kepadaku." Sahabat bertanya, "Wahai Rasulullah, bagaimana selawat kami disampaikan kepadamu padahal engkau telah hancur menjadi tanah? "Baginda menjawab, "Sesungguhnya ALLAH mengharamkan atas bumi menghancurkan jasad golongan Nabi." (Sahih, Abu Daud)

Hadis ini menunjukkan kefahaman golongan Sahabat, iaitu orang yang mati tidak akan mendengar ucapan orang yang masih hidup. Rasulullah SAW tidak mendengar ucapan salam kepadanya, bagaimanapun sabda Nabi dalam hadis lain: "Sesungguhnya ALLAH memiliki malaikat yang berkeliling di bumi untuk menyampaikan kepada ku salam daripada umatku." (Riwayat Ahmad)

Sekiranya orang mati dapat mendengar perbicaraan di alam dunia, sudah tentu Rasulullah yang paling layak untuk mendengar. Dan sekiranya Rasulullah mendengar perbicaraan di alam dunia, sudah tentu Baginda mendengar secara langsung selawat dan salam yang diucapkan kepada Baginda.

Namun sebaliknya, Baginda menjelaskan selawat dan salam 'disampaikan' kepada Baginda melalui golongan malaikat yang berkeliling di bumi. Jelas Baginda tidak mengetahui secara langsung apa yang berlaku di alam dunia selepas Baginda wafat.

Bahkan Nabi SAW menceritakan umatnya yang akan terhalang daripada minum di telaga Baginda di akhirat kelak, "Benar-benar suatu kaum daripada umatku akan ditolak dari telaga sebagaimana unta asing ditolak (dari kerumunan unta)", maka aku berkata, "Ya ALLAH, itu adalah umatku." Maka dikatakan: "Sesungguhnya engkau tidak mengetahui apa yang mereka ada-adakan selepas kewafatanmu." (Riwayat Bukhari & Muslim)

Hadis ini menunjukkan Nabi SAW tidak tahu apa yang berlaku kepada umatnya setelah wafat. Maka sungguh batil dakwaan sesetengah kumpulan yang mendakwa Nabi SAW hadir ke majlis mereka lalu mereka pun berdiri menghormati kehadiran Nabi! Ditambah dengan qasidah yang menyeru dan meminta daripada Nabi SAW dan orang soleh yang telah wafat.

Ini benar-benar menyalahi petunjuk Nabi SAW dan petunjuk sahabat RA. Semoga ALLAH memberikan kita taufiq dan keselamatan dalam beragama, dan beramal sesuai dengan petunjuk Nabi SAW dan sahabatnya, serta meninggalkan yang selainnya.


* Penulis ialah Penasihat Eksekutif Ilmuwan Malaysia (iLMU) - Sinar Harian

Menteri Ayam : Tonton Maharaja Lawak Sambil Berjoget

Posted: 03 Jan 2014 04:14 AM PST
Henti lantik duta khas, perabih duiit ja .......

Posted: 03 Jan 2014 02:06 AM PST

Perdana Menteri harus berhenti melantik Duta Khas yang mahal
sim_tze_tzinMengikut laporan beberapa akhbar tempatan, Dato' Seri Tiong King Sin, Ahli Parlimen Bintulu dilantik sebagai "Duta Khas berstatus Menteri" yang terbaru ke Asia Timur. Menteri Dalam Jabatan Perdana Menteri Dato' Seri Shahidan Kassim mengumumkan berita tersebut di Bintulu baru-baru ini.
Duta Khas yang mempunyai latar belakang politik dilantik oleh Perdana Menteri sebelum itu adalah YB Dato' Seri Jamaluddin Jarjis Duta Khas ke Amerika Syarikat, Dato' Seri Ong Ka Ting Duta Khas ke Republik Rakyat China dan Dato' Seri S Samy Vellu Duta Khas ke India dan India Selatan dalam bahagian infrastruktur. Kesemua mereka berstatus menteri. Pulangan daripada perlantikan duta-duta khas ini tidak ketara. Hasil kerja duta-duta khas ke Amerika, China dan India tidak membawa lonjakan pulangan atas pelaburan (ROI) yang besar kepada Negara.
Saya ingin menyeru Perdana Menteri berhenti melantik duta-duta khas yang mahal dan memakan belanja yang besar dengan serta merta.
Perlantik YB Dato Seri Tiong baru-baru ini menimbulkan pelbagai persoalan. Kerajaan Barisan Nasional perlu menjelaskan rasionalnya melantik Duta Khas untuk hal ehwal Asia Timur?
Malaysia mempunyai duta-duta professional yang berfungsi dengan baik di Negara-negara Asia Timur seperti Korea dan Jepun. Dari segi perdagangan di antara Negara-negara tersebut, kita mempunyai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) yang mengendalikan urusan perdagangan dengan negara-negara tersebut dengan baik. Apakah tugasan yang dipertanggungjawabkan kepada Duta Khas? Kerajaan BN harus memperjelakan mengapakah perlunya lantikan Duta Khas, sedangkan kita sudah ada menteri perdangangan antarabangsa dan duta besar?
Persoalan kedua adalah, apakah kehebatan Dato Seri Tiong, sehinggakan beliau dilantik ke jawatan yang seolah-olah begitu penting? Kalau dilihat dari segi kepakaran, adakah beliau pakar geo-politik Asia Timur? Adakah beliau pakar ekonomi dan perdagangan Asia Timur yang tersohor? Adakah ini satu ganjaran politik kepada beliau akibat tidak dilantik menjadi menteri?
Isu yang paling ketara adalah, pentadbiran Perdana Menteri berterusan melantik perjawatan duta khas dan penasihat khas yang mahal dan membebankan kewangan negara. Buat masa sekarang, Perdana Menteri mempunyai 4 duta khas dan 13 penasihat khas (ramai antaranya berstatus menteri), ini adalah paling banyak dalam sejarah Malaysia.
Mengikut jawapan parlimen Duta Khas mendapat gaji bulanan RM27,227.20, gaji lebih tinggi daripada menteri. Oleh kerana mereka berstatus menteri maka mereka juga menikmati elaun dan kebajikan setaraf dengan menteri. Mereka diberi pejabat yang dibiayai kerajaan. Ada sesetengah duta-duta khas diberi setiausaha kanan, pegawai khas, pembantu khas dan pegawai pengiring PDRM. Mereka juga sentiasa menjelajah ke seluruh dunia. Kesemua ini memakan belanja yang besar. Maka secara konservatif, perlantikan duta-duta khas kerajaan akan belanja lebih 2 juta setahun.
Dalam sidang parlimen yang lalu, saya telah mengemukakan satu usul di bawah Peraturan Mesyuarat 66(9), di peringkat Jawatankuasa Rang Undang-undang Perbekalan 2014 bagi JABATAN PERDANA MENTERI untuk memotong gaji duta-duta khas berjumlah RM 980,179.20 (RM27,227.20 x 3 orang x 12 bulan). Usul tersebut Berjaya dilulus oleh Speaker untuk dibahaskan, satu perkara yang cukup luar biasa. Malangnya ia ditentang habis-habisan oleh ahli dewan dari BN dan usul ditolak.
Dengan keadaan fiskal kewangan yang ketat dan hutang kerajaan pusat yang akan mencecah 55% KDNK, apakah perlu kita berbelanja dalam melantik satu lagi duta khas? Perdana Menteri baru-baru ini mengumumkan 11 langkah pengurangan kos kerajaan (austerity measures). Beliau harus mengumumkan langkah ke-12 iaitu penghapusan semua 4 duta-duta khas dan 13 penasihat khas mahal di bawah Jabatan Perdana Menteri.
Sim Tze Tzin,
Ahli Parlimen Bayan Baru 
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=57966

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


GERAMM: Jom ‘berhibur’ di demo Pensel Merah hari ini

Posted: 03 Jan 2014 09:29 PM PST

Copy of geram-posterKurang beberapa jam sebelum protes membantah penggantungan The Heat di Kuala Lumpur hari ini, penganjurnya sekali lagi mengingatkan orang ramai dan pengamal media supaya hadir bersetiakawan, sekali gus membuat liputan acara itu.
Dalam kenyataannya, Gerakan Media Marah (GERAMM) juga mengumumkan, beberapa pemimpin aktivis NGO terkenal dan wakil rakyat sudah mengesahkan kehadiran mereka sebagai tanda sokongan.
"Kami juga menyeru mereka yang hadir untuk bergelak tawa dan berhibur di tengah kota bersama kami dalam acara hari ini," kata GERAMM.
Agenda "Protes Pensel Merah" itu antaranya bacaan lapan tuntutan GERAMM, bacaan puisi, ucapan aktivis dan tokoh media serta acara khas mematahkan pensel merah beramai-ramai sebagai lambang matinya kebebasan media.
Pengamal media dan orang ramai digalakkan berpakaian merah dan membawa pensel dengan warna sama, menurut kumpulan itu lagi.
Sementara itu, GERAMM berkata, perhimpunan hari ini akan berjalan secara aman dan provokasi serta slogan politik kepartian tidak dibenarkan.
"Slogan-slogan semuanya ke arah desakan kebebasan media dan tidak memprovokasi pihak-pihak tertentu," kata kenyataan itu lagi.
Protes Pensil Merah dijadual bermula pada jam 2 petang hari ini di Dataran Jam Leboh Pasar Besar depan Majlis Peguam di Kuala Lumpur.
Ia antaranya bertujuan menyatakan bantahan terhadap tindakan kerajaan menggantung The Heat, menuntut kebebasan media serta siasatan semula dengan rapi terhadap insiden keganasan terhadap wartawan dalam perhimpunan BERSIH 3.0.

PAS tidak boleh ikut cara Umno main gila-gila dalam menangani isu

Posted: 03 Jan 2014 08:39 PM PST

TAN SRI MUHAMMAD MOHD TAIB

Negara hari ini pada pandangan saya belum ditadbirkan berpandu kepada al-Quran dan Sunnah. Persekitaran yang baik cara ajaran Nabi tidak diikuti.

Anak-anak yang lahir ke dunia dan dibesarkan dalam suasana yang ada sekarang tidak akan mengikuti cara yang berpandu pada al-Quran dan Sunnah. Kerana ia memang bukan agendanya.

Media cetak dan elektronik bukan melahirkan suasana yang mengikut al-Quran dan Sunnah. Malah penuh dengan kemaksiatan, spin yang bukan-bukan dan tak nampak Islamiknya. Anak-anak yang keluar dari alam persekolahan tidak nampak impak Islamiknya.

Begitu juga sistem kekeluargaan jauh dari amalan dan pegangan al-Quran dan Sunnah. Kecuali pada masa solat, puasa, naik haji. Cara bertompok-tompok.

Suasana persekitaran lebih pada cara sekular. Sambutan-sambutan apa sahaja termasuk akhir-akhir ini sambutan tahun baru. Tiap-tiap tahun diulang cara yang sama. Penganjur-penganjur tahu itulah cara menyambutnya.

Tiba-tiba isu kalimah Allah, Umno dilihat sangat Islamik. Yang ini kononnya Islamik yang lain tidak pula Islamik.

PAS tidak boleh ikut cara Umno main gila-gila apabila menghadapi satu-satu isu. Sebenarnya pendekatan PAS berpandu kepada al-Quran dan Sunnah adalah tepat sekali.
Read More / Baca Lagi >>

11 langkah jimat Kerajaan 47% BN, ibarat lepas batuk di tangga

Posted: 03 Jan 2014 07:56 PM PST

Dzulkefly Ahmad Pejabat PAS 01SHAH ALAM 4 JAN: Langkah penjimatan yang diumum kerajaan pusat untuk mengurangkan perbelanjaan sektor awam diibaratkan seperti melepas batuk di tangga kerana tidak berpadanan dengan tujuan mengurangkan defisit negara.
Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad, berkata 11 langkah yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak jelas terlambat kerana dilakukan selepas kemarahan rakyat kian memuncak terutama dalam demonstrasi, pada 31 Disember lalu.
Katanya, defisit negara yang kian membengkak lebih 16 tahun itu tidak boleh ditangani secara efektif melalui pelaksanaan langkah berkenaan.
"Defisit yang membengkak selama lebih 16 tahun itu tidak boleh ditangani secara runcit dengan mengurangkan sepuluh peratus elaun keraian menteri dan timbalan menteri kerana langkah sebegini tidak besar nilainya.
"Pembaziran dan ketirisan melampau pimpinan Barisan Nasional (BN) seperti penggunaan jet peribadi yang menelan belanja RM180 juta setahun itu sebenarnya harus diberi perhatian.
"Kalau ia dapat ditangani, maka kos operasi kerajaan dapat dikurangkan dan lebih besar penjimatannya," katanya ketika dihubungi Selangor Kini, di sini, semalam.
Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Ali Hamsa dalam satu kenyataan kelmarin menjangkakan kerajaan akan mengumumkan beberapa lagi langkah penjimatan dalam usaha mengurangkan perbelanjaan sektor awam dan ia adalah kesinambungan kepada 11 langkah yang diumumkan Najib, sebelum ini.
Read More / Baca Lagi >>

Bughah: Itu adalah fahaman saya terhadap Islam, jawab Harussani

Posted: 03 Jan 2014 07:45 PM PST

Jawapan_harussani_bughah
Berita Harian melaporkan tentang kenyataan fatwa Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria berkaitan 'bughah' halal darah peserta perhimpunan sebelum ini.
Beliau berkata tidak gentar jika ada pihak yang mengecam kenyataannya dan bukan bertujuan  mencari publisiti murahan.
"Saya berkata yang benar, bukan mencari publisiti murahan dan tidak akan berganjak daripada pendirian," tegas beliau.
"Jika ada yang hendak buat laporan polis, itu hak mereka. Apa yang dikatakan itu adalah fahaman saya terhadap Islam. Saya bukan hendak mencari publisiti."
"Saya bertanggungjawab ingatkan umat Islam yang terbabit akibat hasutan orang kafir, sedangkan orang kafir tidak menyertai perhimpunan haram itu, sampai bila umat Islam (mahu) diperbodohkan," katanya lagi.
Pengakuan Mufti ini tentang fahamannya maksud 'bughah' yang dikeluarkan sebelum ini. Hanya setakat itu yang beliau faham tentang maksudnya berlainan dengan kefahaman pakar-pakar agama lain.
Jadi kepada yang marah dan tak berpuas hati, janganlah marah sangat kerana hanya itu yang beliau faham!!

Apalah nilai RM100 dizaman Najib dan Rosmah

Posted: 03 Jan 2014 07:39 PM PST

Apakah yang dapat anda beli dengan duit RM100 ketika membeli-belah diPasaraya disekitar tempat anda tinggal sekarang ini? Kalau 15 tahun tahun dahulu, dengan RM100 anda boleh membeli lebih kurang 20 barang keperluan dapur. Sebagai contoh, pada masa itu harga ikan kembong hanya RM5 sekilogram, udang dan sotong basah hanya RM8 sekilogram, susu bayi harganya dalam RM20 satu tin sederhana dan beras hanya RM15 untuk 10 kilogram. Tetapi kini harga ikan kembong sudah berharga RM16 sekilo, udang dan sotong basah pula meningkat harganya hingga memcecah RM25 sekilo dan itu yang bersaiz kecil sahaja. Begitu juga susu bayi kini sudah berharga RM50 setin yang boleh tahan untuk selama seminggu dan harga beras pula RM25 untuk 10 kilogram.

Nampaknya dengan membawa wang kertas bernilai RM100 untuk membeli barangan keperluan dapur hanya mampu membawa lebih kurang 5 barangan sahaja untuk dibawa balik. Kadangkala saya perhatikan, ada pelanggan tertentu di pasaraya hanya membeli ikan, sotong dan udang yang sudah separuh busuk dengan harga separuh juga yang ditawarkan oleh pihak pasar raya. Itulah nasib bagi mereka yang berpendapatan rendah dan kemampuan mereka amat terhad ketika ini. Mahu tidak mahu kenalah berbelanja apa yang termampu sahaja. Untuk minum susu segar dan makan makanan yang agak berzat serta lazat hanyalah untuk mereka yang mampu dan berada sahaja tetapi tidak bagi mereka yang berpendapatan diluar kemampuan.

Kerajaan 47% BN Dan Najib Tidak Harus Dipertahankan Lagi

Posted: 03 Jan 2014 07:35 PM PST

Majoriti rakyat dan hampir semua kelompok masyarakat hidup dalam keadaan tertekan dan tidak gembira lagi sekarang ini. Tidak seperti sebelumnya, tahap kegembiraan rakyat kini berada pada kadar paling rendah sekali, malah sesetengahnya mungkin negatif kegembiraannya.

Rakyat biasa yang berpendapatan rendah dan sederhana sedang memikul kos sara hidup yang lebih tinggi daripada biasa akibat kenaikan pelbagai jenis barang dan perkhidmatan sejak kebelakangan ini dan terus bertambah seiring dengan kedatangan tahun 2014.

Mereka yang ingin meluahkan perasaan terhadap kerajaan akibat kenaikan itu bertambah lagi tertekan hidupnya apabila digelar "bughah" atau penderhaka dan dikategori sebagai halal darahnya untuk dibunuh. Walaupun fatwa dan pendapat daripada Mufti Perak, Harussani Zakaria mengenai hal ini masih boleh dipertikai, diperdebat dan disangsikan, hakikatnya agama bukan lagi dipergunakan untuk menggembirakan umat, sebaliknya lebih dijadikan alat untuk membodek dan pengampu penguasa demi kepentingan peribadi.

Isu mengenai kalimah Allah yang muncul kembali dan diiikuti dengan serbuan JAIS terhadap sebuah gereja serta disusuli pula dengan aksi demonstrasi UMNO Selangor mengenainya, turut menjadikan penganut Islam dan Kristian tidak lagi gembira dan harmoni kehidupannya. Berterusannya isu ini tanpa penyelesaian telah meletakkan kedua-dua penganut Islam dan Kristian hidup dalam kesangsian dan kegelisahan.

Read More / Baca Lagi >>

Isu bughah: Penjelasan akan diberikan..!!

Posted: 03 Jan 2014 07:29 PM PST

 ( Mufti Perak Pertahankan Fatwanya)

IPOH – Jabatan Mufti Perak akan tampil membuat kenyataan rasmi berhubung perkataan bughah yang digunakan ketika mengulas himpunan Gerakan Kos Sara Hidup (Turun) pada malam sambutan tahun baharu 2014, lalu.

Timbalan Mufti Negeri, Zamri Hashim berkata, penjelasan itu akan dibuat dalam masa terdekat.

"Kita ambil maklum perkara ini dan akan mengeluarkan kenyataan rasmi mengenainya kelak," katanya ketika ditemui sempena lawatan Pemuda Pas Perak, di sini, semalam.

'Bughah' yang mengikut hukum membawa maksud 'darah halal' mencetuskan kontroversi apabila didakwa dikeluarkan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang merujuk kumpulan perhimpunan berkenaan.

Read More / Baca Lagi >>

RAMAI YANG SAYANG KERAJAAN 47% UMNO@BN

Posted: 03 Jan 2014 04:51 PM PST


Penjelasan JPM Isu Pesawat Baru Yang Digunakan Najib.

Posted: 03 Jan 2014 04:47 PM PST

Response mereka memang cepat betul. Tapi still tak menjawab persoalan yang paling penting disini. Adakah lawatan aka percutian Najib di luar negara sekarang neh dibiayai oleh rakyat marhaen?

Jawapan ini hanya mengesahkan kewujudan pesawat baru. Tetapi tidak menjawab langsung mengenai percutian Najib baru2 neh. Adakah rakyat juga perlu membayar kos percutian Najib ke luar negara? Adakah ini yang maksudnya sebagai langkah jimat cermat pada Najib? Tiada masalah kurangkan subsidi untuk rakyat janji bile time cuti rakyat yang tanggung segala?

Itu ke?

Walahweiii


Baca ;

Pejabat Perdana Menteri ingin menarik perhatian berhubung laporan blog mengenai penggunaan pesawat khas untuk Perdana Menteri. Laporan tersebut mengandungi beberapa fakta yang salah dan tidak tepat yang boleh menimbulkan persepsi yang tidak tepat kepada penggunaan pesawat khas tersebut. Kerajaan sebelum ini memiliki 5 buah pesawat khas iaitu ACJ A319, BBJ, Fokker F28, Global Express dan Falcon 900 yang diperuntukkan untuk kegunaan YDP Agong, YAB Perdana Menteri, dan YAB Ti
mbalan Perdana Menteri.

Tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh Kerajaan, pesawat-pesawat ini juga boleh diluluskan untuk kegunaan oleh DYMM Sultan-sultan dan TYT Yang Dipertua-Yang Dipertua Negeri, YB Menteri-Menteri dan Timbalan-Timbalan Menteri, tetamu-tetamu Kerajaan Persekutuan dari negara asing, Pegawai-pegawai Kanan Kerajaan serta orang-orang kenamaan.

Pada Ogos 2012, pesawat Fokker F28 telah dilupuskan kerana telah berusia lebih 30 tahun dan tiada pesawat gantian dicadangkan. Pada tahun lepas, pesawat BBJ dan ACJ A319 telah dijadualkan untuk menjalani proses penyelenggaraan wajib. Pesawat BBJ menjalani urusan penyelenggaraan di antara Januari-Julai 2013 sementara ACJ319 di antara 15 Jun-8 Oktober.

Sejajar dengan itu, Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab atas urusan pesawat khas Kerajaan telah mengambil keputusan menyewa sebuah pesawat lain ACJ A320 bagi menampung kekurangan pesawat. Pesawat ACJ A320 ini disewa di antara 1 Februari – 31 Disember 2013 setelah mendapati pesawat BBJ memerlukan lebih masa bagi urusan penyelenggaraan. Penggunaan pesawat khas membolehkan Ketua Negara dan Ketua Kerajaan bergerak di dalam dan luar negara dengan keadaan keselamatan yang lebih terjamin.

Selain itu, Anggota Pentadbiran yang sibuk dengan pelbagai urusan tidak terikat kepada jadual perjalanan komersil di samping kepentingan menjaga imej negara. Pejabat Perdana Menteri Putrajaya.

Harga hasil laut naik mendadak

Posted: 03 Jan 2014 04:21 PM PST


KUALA LUMPUR - Kenaikan mendadak harga hasil laut di Pasar Borong Selayang dan Pasar Chow Kit di sini sehingga 40 peratus awal bulan ini didakwa disebabkan bekalan yang berkurangan ekoran keadaan cuaca yang tidak menentu di beberapa buah negeri sejak kebelakangan ini.
Tinjauan Kosmo! di kedua-dua pasar tersebut mendapati, antara hasil laut yang meningkat ketara harganya ialah ikan kembung dari RM9 kepada RM14 sekilogram, udang putih kecil dari RM13 hingga RM20, udang putih besar dari RM47 kepada RM55 dan sotong dari RM13 kepada RM16 sekilogram.
Seorang peniaga di Pasar Selayang, Ali Mama, 48, berkata, buat masa ini, hasil laut sangat sukar diperoleh dan harganya lebih tinggi berbanding pasaran semasa.
Katanya, jika pada minggu lepas harga ikan kembung sekitar RM9 sekilogram, namun semalam, ia mencecah sehingga RM14 sekilogram.

Pengusaha kantin mengeluh terbeban kos operasi meningkat

Posted: 03 Jan 2014 04:15 PM PSTWAJIRA menunjukkan papan tanda harga minuman dan makanan yang dijual di kantin SMK Sungai Isap Murni, Kuantan, Pahang semalam.KUALA LUMPUR - Rata-rata pengusaha kantin sekolah di seluruh negara mengeluh kerana terpaksa menanggung kos operasi yang meningkat terutamanya membabitkan pembelian bahan mentah tetapi terpaksa menjual dengan harga yang rendah.
Menurut mereka, walaupun kos operasi meningkat, namun mereka tidak boleh menaikkan harga makanan dan minuman sesuka hati kerana terikat dengan perjanjian tender pengurusan kantin bersama pihak sekolah.
Seorang pengusaha kantin Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Tun Hussein Onn 2 di sini, Norraidah Idris, 55, dia terpaksa mengimbangi kenaikan kos operasi dengan mengecilkan saiz hidangan bagi membolehkan harga yang dijual tidak dinaikkan.

Kenaikan kos sara hidup: Perkasa mahu lari daripada Umno

Posted: 03 Jan 2014 04:06 PM PST


Selama ini, pihak paling setia dan sentiasa menjadi pembela Umno adalah Pertubuhan Pribumi Perkasa atau Perkasa. Namun dengan kenaikan kos sara hidup oleh kerajaan Barisan Nasional (BN), mereka juga tidak tahan.
Perkasa memberi amaran kepada pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, mereka tidak akan teragak-agak lari daripada BN dalam pilihan raya umum akan datang sekiranya kerajaan terus menaikkan harga barang dan perkhidmatan.
Setiausaha Agung Syed Hassan Syed Ali (gambar) berkata, Perkasa sememangnya tegas dengan pendirian memperjuangkan ekonomi Bumiputera dan tidak pernah bersetuju dengan tindakan kerajaan menaikkan harga barang dan perkhidmatan kerana yang paling terjejas teruk pastinya orang Melayu.
"Kita beri amaran kepadaDatuk Seri Najib Razak untuk mengubah pentadbirannya dalam meningkatkan ekonomi kaum Melayu kerana kita sudah beri tempoh lima tahun namun tiada perubahan malah situasi kini bertambah teruk.
"Sekiranya Umno/BN masih di tahap sama, maka ia akan menyebabkan ahli kita berubah hati," katanya dalam satu wawancara eksklusif dengan The Malaysian Insider.
Wawancara ini diadakan selepas pertemuan Perkasa dengan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.
Beliau juga menyifatkan sokongan Perkasa ke atas Umno sebelum ini kerana pertubuhan itu tidak mempunyai alternatif lain memandangkan Umno dilihat sebagai satu-satunya parti yang memperjuangkan Melayu.
Read More / Baca Lagi >>

Tambang bas sekolah naik 40 peratus walaupun kompaun sehingga RM500,000

Posted: 03 Jan 2014 04:04 PM PST

Persekutuan Persatuan-Persatuan Bas Sekolah Malaysia (PPPBSM) mengugut menghentikan operasi sekiranya Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mengambil tindakan perundangan ekoran langkah menaikkan tambang bas sekolah sehingga 40 peratus sekarang.

Presidennya Amali Munif Rahmat, berkata walaupun sedar tindakan itu boleh dikenakan kompaun sehingga RM500,000 di bawah Akta Persaingan, mereka tiada pilihan lain untuk menampung kerugian sedia ada, lapor Berita Harian.

"Kenaikan ini hanya untuk menampung semula kerugian berikutan kenaikan harga diesel. Tetapi, sekiranya dikenakan tindakan, kami tidak teragak-agak untuk menghentikan operasi.

Read More / Baca Lagi >>

Demonstrasi di kawasan sekolah kerana Gurubesar lemah dan malas

Posted: 03 Jan 2014 03:56 PM PST


Demonstrasi di kawasan sekolah  
Sebahagian ibu bapa dan murid Sekolah Tamil Bukit Asahan mengadakan demonstrasi aman di perkarangan sekolah berkenaan.
ASAHAN - Kira-kira 30 ibu bapa dan murid menganjurkan demonstrasi aman di perkarangan Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil) Ladang Bukit Asahan kelmarin akibat tidak berpuas hati dengan tindakan guru besar sekolah terbabit.

Demonstrasi itu mengakibatkan hari pertama sesi persekolahan 2014 tergendala selama tiga jam kerana murid-murid dilarang masuk ke kelas oleh ibu bapa.

Bagaimanapun keadaan kembali seperti biasa selepas wakil Pegawai Pelajaran Daerah (PPD) hadir bertemu dengan ibu bapa.

Yang dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah, N Apallasamy, 53, berkata, demonstrasi itu diadakan sebagai tanda bantahan penempatan guru besar di sekolah itu.

Menurutnya, pihaknya mendakwa guru besar itu tidak melakukan sebarang penambahbaikan kepada sekolah itu sehingga keputusan akademik murid-murid merosot dari tahun ke tahun.

"Sejak guru besar itu berpindah ke sini, peratusan akademik sekolah menurun sehinggakan sekolah ini mendapat tempat terakhir dalam keputusan Ujian Penilaian Sekolah Rendah, sedangkan sekolah ini pernah menjadi sekolah Tamil cemerlang.
Read More / Baca Lagi >>

Demo cara berkesan desak kerajaan sekarang

Posted: 03 Jan 2014 03:52 PM PST

Demo berkesan desak kerajaan SHAH ALAM - Pembangkang akan terus beri tekanan kepada kerajaan termasuk turun ke jalanan bagi membela nasib rakyat berhubung isu kenaikan kos sara hidup.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata,  PR juga akan melakukan jelajah di seluruh negara bagi beri penerangan berhubung cukai barangan dan perkhidmatan (GST) serta isu berbangkit untuk menaikkan momentum rakyat bagi respons kepada kerajaan.

"Saya lihat cara ini berjaya, apabila kerajaan terus menerus mendapat tekanan daripada rakyat maka mereka akan respons dengan isu tersebut. Contohnya isu kenaikan tol, apabila ramai yang bangkit, sehingga kini kerajaan masih belum mengumumkan sebarang kenaikan tol," katanya.

Ahli Parlimen Pandan itu berkata, PR sudah memutuskan untuk turun pada 1 Mei nanti bagi membantah pelaksanaan GST dan kenaikan harga barang.

Read More / Baca Lagi >>

Jika Jais terus diam, hubungan Muslim-Kristian terjejas, pelampau gembira

Posted: 03 Jan 2014 03:49 PM PST


Pasti ada pihak yang cuba mengambil kesempatan atas kemelut penggunaan nama Allah. Gambar The Malaysian Insider. 
Pasti ada pihak yang cuba mengambil kesempatan atas kemelut penggunaan nama Allah. Gambar The Malaysian Insider.

 Apa dah jadi dengan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais)? Ia seperti kes "tangkap muat" apabila mahu menjelaskan tindakannya menyerbu pejabat di Damansara Kim pada Khamis lepas di mana 300 Bible berbahasa Malaysia dan Iban dirampas.
Ketika semakin ramai pemimpin dan peramal berusaha untuk menjelaskan tindakan Jais yang terus berdiam diri, ia semakin menjelaskan tindakannya lebih berbau politik berbanding undang-undang.
Insiden terakhir ini juga mendedahkan sekali lagi bagaimana percanggahan dan masalah menyelubungi kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam mengendalikan isu penggunaan kalimah Allah.
Ia juga menunjukkan betapa besarnya perbezaan dalam memahami Islam bukan sahaja di kalangan umat Islam bahkan pihak berkuasa agama yang sepatutnya menjadi pengawal kepada amalannya.
Apabila dikaji kes ini dan Enakmen 1988 Selangor yang digunakan oleh Jais untuk serbuan itu, ia telah mendedahkan banyak masalah, kata pakar undang-undang kepada The Malaysian Insider.
Profesor Madya Dr Azmi Sharom berkata, enakmen yang menghalang bukan Islam menggunakan 35 perkataan Arab termasuk Allah dan Nabi adalah untuk menghalang usaha umat Islam menukar agama.
Ini adalah bukti pada tajuk enakmen itu sendiri: Agama Bukan Islam Selangor (Kawalan kepada penyebaran di kalangan Muslim) Enakmen 1988.
"Buku yang terletak dalam bangunan bukan bukti pendakyahan, hatta jika ia mengandungi perkataan Allah," kata Azmi dari Universiti Malaya itu.
Untuk membuktikan pendakyahan, ia mesti ada tindakan seseorang memberikan Bible itu kepada yang lain yang membayangkan maksud untuk mendakyahnya, katanya.
Tetapi tindakan begitu juga boleh dicabar.
"Sesiapa saja boleh pergi ke kedai buku dan membeli Bible. Muslim juga boleh membaca Bible jika dia mahu membuat kajian mengenainya. Jadi bagaimana Jais mahu membuat penilaian?" tanya beliau.
Read More / Baca Lagi >>

Several dead as Egypt protests turn violent

Posted: 03 Jan 2014 03:43 PM PSTSAYA RASAKAN KEPERITAN RAKYAT...!!!

Posted: 03 Jan 2014 08:38 AM PST

 

2014: Bahagiakah anak muda di Malaysia?

Posted: 03 Jan 2014 08:15 AM PST

Cerita Kucing Masuk Dalam Kain! - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 03 Jan 2014 08:10 AM PST

Bahasa 'TEGANU' Bahasa KEDUA Terbaik Dunia!! - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 03 Jan 2014 08:07 AM PST

Suami Tak JIMAK Isteri Kerana SAKIT HATI - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 03 Jan 2014 08:06 AM PST

Bolehkah Solat Berjemaah Dalam Kereta? - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 03 Jan 2014 07:40 AM PST

Tiada muzakarah dengan Umno kecuali isu rakyat

Posted: 03 Jan 2014 06:54 AM PST

KUALA LUMPUR: PAS menegaskan parti itu hanya bersedia untuk mengadakan pertemuan dan bermuzakarah dengan Umno hanya membabitkan isu-isu yang berkaitan dengan rakyat dan ketirisan sahaja dan bukannya isu propaganda daripada Umno.

Jelas Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Mahfuz Omar kepada Harakahdaily, pendirian yang telah ditetapkan oleh PAS jelas bahawa apa jua isu yang berkaitan propaganda tidak akan dilayan malah tidak akan ada sebarang muzakarah antara kedua-dua parti itu.

"PAS jelas dalam pendirian bahawa tidak akan mengadakan sebarang pertemuan dengan Umno jika sekadar ingin membincangkan isu propaganda yang ditimbulkan oleh mereka seperti isu perpecahan oleng Melayu, isu ancaman kaum bukan Islam dan itu semua adalah propaganda dan mainan politik umno semata-mata. Tidak ada keperluan untuk kita duduk berbincang.

"Mana ada ancaman dari orang Cina, itu semua mainan politik murahan Umno, dia timbulkan isu, lepas tu nak ajak PAS berbincang. Jelas tidak ada muzakarah dalam isu mainan politik Umno," jelasnya.
Read More / Baca Lagi >>

Biarkan Umno@BN bermain politik, bukan polis

Posted: 03 Jan 2014 06:53 AM PST

POLIS patut menunjukkan rasa amat kesal kerana mendakwa gambar lelaki yang dimuat naik dalam laman Facebook rasmi polis adalah gambar seorang anggota polis yang cedera ketika protes pada Sambutan Tahun Baru di Dataran Merdeka.

Pasukan polis wajar menerapkan prinsip demokratik dalam menjalankan tugas memelihara kesejahteraan orang ramai dan bukan hanya (menjaga kepentingan) kerajaan.

Sememangnya wajar pihak polis meminta maaf kerana tersilap mendakwa gambar seorang lelaki yang dimuat naik dalam laman Facebook rasmi polis adalah gambar seorang anggota polis yang cedera semasa bertugas ketika protes antikenaikan harga pada sambutan tahun baru di Dataran Merdeka.

Laman Facebook rasmi polis telah memuat naik gambar seorang lelaki tidak berbaju dan cedera di kepala yang disangka sebagai seorang pegawai polis yang bertugas ketika perhimpunan anti-kenaikan harga pada malam Selasa lalu.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT