Nuffnang

Pengikut

Tukar Tiub

sumber :-

Tukar Tiub


JANGAN ADA ANGAN-ANGAN

Posted: 23 Dec 2014 07:03 PM PSTKOMENTAR
jangan ada angan angan
PRU14 dapat tukar kerajaan
jangan ada mimppi
PRU14 akan berlaku perubahan

persempadanan semula
sedang disusun
untuk memastikan
parti ketuanan melayu
akan terus berkuasa

harus dingati
dalam negara dunia ketiga
tidak pernah berlaku
pertukaran kerajaan 
]melalui pilihan raya

di malaysia ini
jika pilihan raya boleh mengubah apa apa
pilihan raya itu telah diharamkan

tak caya?

pilihan raya majlis tempatan
sesudah 1957 wujud
setiap kali diadakan
banyak kerusi dimenangi 
oleh parti rakyat dan parti buruh
maka pilihan raya ini
diharamkan pada tahun 1964
Forum anti nuklear: 'Tiada pilihan kecuali tukar k'jaan'

Rakyat Malaysia tiada pilihan selain menukar kerajaan sedia ada jika tidak mahu keselamatan mereka terancam akibat pembinaan loji nuklear di negara ini, kata seorang ahli panel forum anti-nuklear.

Kenyataan itu dilontarkan mantan presiden International Physician for The Prevention of The Nuclear (IPPNC)  Dr Ronald McCoy , dalam forum itu di ibu negara malam tadi.
 
"Satu-satunya cara untuk memberhentikan pembinaan loji nuklear  ini adalah dengan menukar kerajaan.

------------

MAULUDUL RASUL NABI ISA

Posted: 23 Dec 2014 06:55 PM PST


UCAPAN 

SELAMAT


tim tukar tiub
mengucapkan selamat memnyambut
mauludul rasul nabi isa
kepada penganut agama masehi
dan 
selamat tahun baru
gregorian 2015
kepada umat manusia

BERGUMBIRA

-----------

BILA MUSUH MENYOKONG

Posted: 23 Dec 2014 06:36 PM PST

Hudud: Umno harap Pas tidak buat U-turn
SHAH ALAM - Umno yang memberi jaminan menyokong penuh Rang Undang-Undang Hudud di Kelantan yang akan dibawa Pas secara bersendirian di Parlimen berharap parti itu tidak membuat pusingan-U di saat akhir.

Ahli Majlis Tertinggi Umno,  Puad Zarkashi berkata, Pas perlu tetap dengan pendirian walaupun pada masa ini, rakan parti komponen PR iaitu DAP dan PKR dilihat menjadi penentang kepada pelaksanaan undang-undang ini.-----------

MENJUAL HUDUD

Posted: 23 Dec 2014 06:07 PM PST


KOMENTAR
untuk parti ketuanan melayu
setiap kali hilang pengaruh
maka api perkauman akan disebar
cina adan dikutuk

untuk parti yang mengakui islam
setiap kali ada masaalah dalaman
ada masalah dengan istana
ada masalah  berebut kuasa
makan hudud akan dijual

lagi kurang sokongan rakyat
lagi kuat hudud dijualKelantan tidak bincang dengan jawatankuasa PAS pusat tentang enakmen hudud

Kerajaan PAS negeri Kelantan tidak pernah merujuk atau membincangkan mengenai enakmen pelaksanaan hudud dengan Jawatankuasa Pusat parti tersebut.
Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Khalid Samad mengesahkan perkara tersebut tidak dibincangkan atau dibangkitkan dalam mesyuarat terakhir 15 Disember baru-baru ini.
"Isu itu tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat terakhir.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pas-kelantan-tidak-pernah-bincang-dengan-jawatankuasa-pusat-tentang-enakmen#sthash.nysJYSwh.dpuf-----------

SANTAU NUKLEAR

Posted: 23 Dec 2014 09:32 AM PSTKENYATAAN AKHBAR UNTUK SEBARAN SEGERA – 23 DISEMBER 2014

ANAK MALAYSIA ANTI NUKLEAR (AMAN) merupakan suatu gerakan rakyat akar umbi yang berpendapat bahawa tenaga nuklear tidak bersih, murah, selamat ataupun diperlukan bagi tujuan penjanaan kuasa elektrik di Malaysia. Dengan itu, AMAN menentang pembinaan loji tenaga nuklear di Malaysia. 
 
AMAN sedar wujudnya penyebaran maklumat palsu dari penyokong-penyokong industri nuklear dan kumpulan-kumpulan yang mempunyai kepentingan tertentu serta ketidakwujudan ketelusan dalam perbincangan antara kerajaan dengan rakyat. Malaysia perlu berwaspada terhadap idea untuk mendirikan loji tenaga nuklear, lebih-lebih lagi apabila isu menangani sisa pembuangan radioaktif tidak mempunyai jalan yang selamat, lalu memberi kesan mudarat kekal terhadap kesihatan rakyat jelata.
 
AMAN mendesak kerajaan supaya membatalkan rancangan EPP11: Menggunakan Tenaga Nuklear untuk Penjanaan Kuasa, yang terkandung dalam Program Transformasi Ekonomi (ETP), tetapi menukar fokus kepada penjanaan kuasa melalui tenaga boleh diperbaharui (RE) serta inisiatif keberkesanan tenaga (EE) untuk mengurangkan penggunaan elektrik.
 
Berikut merupakan 7 dasar bantahan AMAN:-
 
1. Loji tenaga nuklear adalah sangat mahal dan merupakan langkah ekonomi yang tidak bijak. Ini mengambil kira kos dari pembinaan, operasi, serta aspek pengurusan sisa-sisa nuclear hinggalah penyahtauliahan (penutupan) sesebuah loji itu. Jika diambil kira isu sumber uranium yang bukan sahaja berbahaya tetapi juga mahal, ternyata langkah ini adalah satu kemunduran. Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) telah menyatakan bahawa sekurang-kurangnya RM350billion diperlukan bagi proses penutupan 40 buah loji nuklear dalam 25 tahun yang akan datang.

2. Dewasa ini, bencana alam sering berlaku disebabkan perubahan iklim, loji tenaga nuklear jelas sangat terdedah kepada risiko tinggi bencana alam, seperti yang dilihat ketika peristiwa Fukushima, Jepun. Tiada jaminan loji nuklear 100% selamat daripada kesilapan operasi ataupun sabotaj mahupun ancaman pengganas. Malaysia langsung tidak bersedia untuk kejadian sebegitu, yang akan menyebabkan negara ini tidak akan dapat didiami untuk beratus tahun.

3. Tenaga nuklear tidak selamat, semacam bom jangka yang bakal meletup pada bila-bila masa. Meski pun, penyokong industri nuklear pula mengatakan sebaliknya, tetapi tetap juga berlaku bencana seperti Fukushima yang belum lagi ada jalan penyelesaiannya. Sudah terang lagi bersuluh, ancaman paling hebat terhadap kesihatan manusia berpunca daripada radiasi  sisa-sisa nuklear yang akan kekal sebegitu bagi tempoh beribu-ribu tahun serta tiada kaedah untuk pelupusan kekal dan selamat. 

4. Malaysia tidak perlu mendirikan loji tenaga nuklear bagi tujuan penjanaan elektrik kerana penjanaan sekarang dan yang sudah dirancang serta daripada sumber-sumber lain mencukupi. Malah, usaha perlu ditumpukan untuk Tenaga boleh diperbaharui dan juga tenaga lestari yang boleh mengurangkan sehingga 30% penggunaan elektrik.

5. Selain daripada negara China, kadar pembinaan loji tenaga nuklear sedang menjunam, dengan satu sahaja loji tenaga nuklear yang sedang didirikan di Amerika Syarikat. Di negara Jerman pula, mereka telah menggubal undang-undang sedia ada supaya tenaga nuklear dihentikan menjelang tahun 2022 dan negara Perancis juga akan berbuat demikian. 

6. Jika Malaysia memilih menggunakan tenaga nuklear, Malaysia akan terpaksa bergantung kepada kuasa asing bagi teknologi serta bekalan sumber nuklear. Hal ini akan mengganggu keselamatan sumber tenaga Malaysia.

7. Loji nuklear juga akan menghasilkan plutonium yang boleh disalahgunakan, lalu membuka ruang untuk percambahan senjata nuklear. Hal ini secara langsung melanggar dasar Malaysia yang sudahpun menentang penggunaan senjata nuklear.
 
Secara umumnya, kegunaan tenaga nuklear sedang berkurangan. Pada tahun 2003, terdapat 438 loji nuklear yang beroperasi, manakala pada hari ini, hanya terdapat 388 loji yang masih aktif. Peratus penggunaan tenaga nuklear juga telah menurun, daripada 17.8% pada tahun 1996 kepada 10.8% pada tahun 2013. Sejak dari tahun 2000, kadar peningkatan tahunan bagi tenaga suria adalah sebanyak 25% dan sejumlah 43% bagi tenaga angin. Manakala tenaga nuklear pula menurun sebanyak 0.4%.
 
Negara Jerman telah berjaya dalam usaha melupuskan penggunaan tenaga nuklear dan sedang menghala ke arah tenaga boleh diperbaharui. Perancis pula telah meluluskan usul di Parlimen mereka untuk mengurangkan penggunaan tenaga nuklear daripada 75% kepada 50%, sejurusnya meningkat kadar penjanaan tenaga boleh diperbaharui daripada 15% ke 40%. 
 
Amat jelas, Malaysia wajar mengambil tindakan untuk menghentikan rancangan tenaga nuklear kerana langkah tersebut akan mendatangkan risiko yang amat hebat terhadap keselamatan tenaga negara. Kos dasar ini juga amat tinggi dan jauh melebihi semua faedah yang boleh dihasilkan. 
 
AMAN menyeru kerajaan Malaysia melakukan perkara yang betul untuk kebaikan semua dan juga buat generasi mendatang.  
 
DATO' DR. RONALD MCCOY
PENGERUSI, ANAK MALAYSIA ANTI NUKLEAR (AMAN)
--------------

RANCANGAN ZIONIS

Posted: 23 Dec 2014 06:07 AM PST


KOMENTAR
kaum zionis menguasai rumah puteh
dasar luar amerika ditentukan 
oleh pelobi dari kaum zionis

TPPA ialah racangan amerika
untuk menguasai harta kekayaan asia
TPPA dilakukan dengan penuh rahsia
banyak pekara dan fasal tidak
diberi tahu kepada orang ramai
rakyat malaysia yang akan diikat
dengan perjanjian ini tidak tahu
isi butir perkanjian TPPA
ini taktik zionis 

kelihatan dari kenyatan mahfuz omar
pucuk pimpian PAS PUSAT juga
tidak tahu apa isi kandungan
cadangan HUDUD kelantan


i have nothing to add
i rest my case


Hudud: Pas Pusat akui tiada maklumat pindaan
KUALA LUMPUR - Pas Pusat mengakui pihaknya tidak menerima sebarang maklumat berkenaan pindaan Kanun Jenayah Syariah II yang bakal dibentangkan kerajaan Kelantan pimpinan Pas dalam sidang Dun Kelantan pada 29 Disember ini.

Ketua Penerangannya,  Mahfuz Omar berkata, pihaknya tidak boleh mendedahkan draf tersebut sebagaimana yang diminta rakan pimpinan PR sebelum dibentangkan pada sidang tergempar itu sedangkan mereka sendiri tidak memperolehinya.

"Kami pun tiada butiran pindaan itu, namun permintaan terpulang kepada Kelantan untuk memberikannya.

"Biasanya draf itu embargo namun kerajaan negeri boleh memberi taklimat dan penjelasan kepada sesiapa yang berminat," katanya kepada pemberita di Pejabat Agung Pas, di sini hari ini.


------------

BELUM APA APA

Posted: 23 Dec 2014 05:38 AM PST
KOMENTAR
lihat dan baca
gst hanya sampai tahun depan
tapi penipuan telah bermula

kerajaan tipu orang ramai
ketuanan melayu tipu melayu
cukong tipu melayu
towkay pemborong tipu peruncit
peruncit tipu pengguna

yang mampoos orang ramai
kerajaan tak dapat duit pun

Kastam kenal pasti penipuan daftar GST

KUALA LUMPUR: Kastam Diraja Malaysia (KDRM) mengesan penipuan serta pemalsuan pendaftaran dan pengisytiharan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang boleh menyebabkan kerajaan menanggung kerugian berjuta ringgit.

Daripada 236,610 pendaftaran setakat kelmarin, beberapa syarikat dan individu dikenal pasti terbabit dan KDRM akan menghantar pasukan untuk mengaudit syarikat terbabit bermula Januari ini.

Pengarah GST KDRM, T Subromaniam, ketika mendedahkannya kepada BH semalam, berkata kes itu membabitkan penipuan pendaftaran syarikat, menipu pengisytiharan nilai tuntutan cukai, memalsukan perniagaan dan cubaan menggodam sistem GST KDRM seperti yang sering berlaku di luar negara.-----------

CIK GU SHIDA YANG COOL

Posted: 23 Dec 2014 04:30 AM PST


CIK GU COOL

pernah dinobatkan cool
lima tahun dulu
siapa tahu apa terjadi
kepada minah cool iniTUKAR TIUB PECAH BERITA

Posted: 22 Dec 2014 11:15 PM PST


BERITA 

GEMPAR

saekor eee dari tabung haji
telah terbang ke sweden 
untuk mencari saekor jin

dikata kan eee ini mahu
berunding dengan saekor jin 
tentang hal persempadan semula
untuk menambah kerusi melayu
di kedah kelantan terangganu

apakah ini masuk akal
kerana ketika ini sweden
dalam musim sejuk
ketia negara ini penuh salju
apakah ini jin air batu?

-------------

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT