Nuffnang

Pengikut

ALHUSSEYN

sumber :-

ALHUSSEYN


Presiden PAS kuat tetapi PAS lemah

Posted: 27 Sep 2014 01:25 PM PDT

Mengapa sekadar menyokong pemimpin tertentu sahaja?
Berikut adalah tulisan A.Kadir Jasin (saya alihkan ke Melayu) yang memetik kritikan mantan PM Mahathir terhadap PM Najib secara terbuka. 

Kritikan yang terbuka ini dilakukan setelah Najib enggan menerima teguran dan nasihat dari Mahathir yang dibuat secara empat mata.

 Saya melihatnya ada beberapa perkara yang perlu orang PAS turut sama memikirkan mengenai parti mereka juga. Jangan mudah melemparkan kata nista semata-mata menjadi tukang bodek, pengilat telor...(omputih kata apple, org tengganu kata 'batu') 

Sebab itu tajuk entri ini saya ubah, agar PAS juga memikirkan sama, betul atau tidak.....


Presiden Umno "Kuat", Umno adalah lemah

 A Kadir Jasin 

   Kedai Kopi Assembly (KKA) terus bersidang. Tidak seperti Parlimen dan Dewan Undangan Negeri, KKA tidak mempunyai rehat dan ahli-ahlinya tidak menerima gaji dan elaun.

 Antara ahli-ahli yang terlibat dalam beberapa sesi lepas ialah (Tun) Dr Mahathir Mohamad, dua bekas menteri Umno, beberapa penulis blog, wartawan, eksekutif sektor korporat, anggota polis yang telah bersara, petani padi, jurujual kereta Bumiputera, pemimpin muda cawangan Umno, doktor Cina di hospital swasta dan seorang bekas broker saham.

 Antara isu-isu, fakta dan cadangan yang dibincangkan ialah: -

 1. Apabila (Tun) Dr Mahathir Mohamad telah menulis dalam blognya pada 10 Sept (di sini) mengumumkan bahawa beliau telah menarik balik sokongan kepada Perdana Menteri, Mohd Najib Abdul Razak, dia tidak biadab atau berkasar. Beliau telah memaklumkan kepada PM itu sebelumnya lagi.

 2. Minggu sebelum posting blog tersebut, beliau telah menulis surat kepada PM yang menggariskan apa yang dilihatnya sebagai kegagalan kedua dan menyatakan bahawa dia tidak lagi boleh menyokong beliau.

 3. Dalam sesi KKA dengan Dr Mahathir pada 19 Sept, dihadiri juga oleh dua blogger lain - salah seorang daripada mereka adalah seorang bekas menteri - bekas PM berkata, beberapa perkara yg dia dibangkitkan dalam surat tersebut ialah isu-isu rakyat yang dibawa kepada perhatiannya.

 4 Dia tidak kata semua orang Melayu muda menentang Umno dan tidak semua bukan Melayu menentang BN. Mereka menentang kepimpinan tertinggi Umno, BN dan kerajaan. Mereka juga membangkitkan isu isteri dan pasangan pemimpin-pemimpin tertinggi ini .

 5. Hanya selepas beliau tidak menerima sebarang maklum balas daripada PM barulah dia mendedahkan pendiriannya  melalui blognya kerana merasakan bertanggungjawab kepada orang-orang yang datang berjumpa beliau dan meminta beliau untuk membawa kebimbangan mereka untuk perhatian PM.

 6. Dr Mahathir memberitahu kami bahawa bukannya bertindak balas kepada surat, PM telah menghantar perantara untuk meminta beliau menarik balik (surat tersebut).

 7. Dr Mahathir berkata beliau telah melakukan peranannya dan ia adalah terpulang kepada Umno dan rakyat untuk membuat keputusan masa depan PM tetapi beliau tidak percaya Umno akan bertindak ke atas Presiden. Presiden Umno menjadi kuat tetapi parti yang lemah.

 8. Cakap-cakap bahawa Muhyiddin Mohd Yassin adalah letih dan tidak berminat untuk menjadi PM adalah tidak produktif. TPM dan Timbalan Presiden UMNO perlu berhenti bercakap tentang menjadi letih dan mahu bersara. Sebaliknya dia perlu meningkatkan desakan sebagai suara daripada ahli-ahli Umno biasa khususnya dan orang Melayu amnya.

Muhyiddin perlu meningkatkan desakan demi Umno

9
. Seorang eksekutif muda dan bekas ahli jawatankuasa  Kelab Umno luar negara berkata pemimpin muda seperti Khairy Jamaluddin dan Muhkriz Mahathir harus berani dan terbuka dalam mempertahankan masa depan bangsa dan negara dan memenuhi aspirasi muda Melayu dan rakyat Malaysia. Mereka harus berhenti bermain selamat dan menjadi pengilap epal (kaki bodek). Mereka harus mencontohi pemimpin muda UMNO yang telah lalu seperti Dr Mahathir dan Allahyarham Harun Idris yang mengambil risiko demi parti dan negara.

 10. Orang munafik dan pengilap epal perlu berhenti melayan rakyat seperti orang bodoh dengan mengatakan bahawa mereka menghormati Dr Mahathir dan menyokong PM. Mereka perlu menjawab kepada teguran Dr Mahathir. Untuk mengatakan mereka menghormati Dr Mahathir dan menyokong PM bukanlah jawapannya. Untuk mengatakan masa telah berubah juga bukanlah jawapannya. Bab Larangan Dr Mahathir adalah mengenai dasar dan mereka memerlukan jawapan yang serius.

 11. Dr Mahathir tidak menuntut rasa hormat. Beliau meminta mereka untuk mendengar rintihan rakyat, memperbaiki amalan mereka, kurang rasuah, bekerja lebih keras dan membuat Umno kuat dan  dihormati semula. Mereka harus bersama ahli-ahli dan bukan bergayut pada ekor baju menteri.

 12. Beberapa elemen media arus perdana nampaknya telah kembali kepada era Abdullah yang dengan menafikan Dr Mahathir hak menjawab. Sebuah akhbar Melayu milik Umno telah mengulas kritikan Dr Mahathir terhadap Mohd Najib. Tetapi apabila Dr Mahathir hantar jawapan (surat menjawab), akhbar itu "menolak" untuk menerbitkan surat tersebut . NST melakukan perkara yang sama semasa era Abdullah. 

13. KKA ketawakan Musa Hitam mempertahankan PM. Musa yang sangat peribadi. Dr Mahathir bercakap mengenai dasar-dasar dan program-program seperti hutang-sarat 1MDB. Musa bercakap tentang personaliti. Adakah dia serius mengenai mempertahankan PM atau hanya melepaskan dendam terhadap Dr Mahathir?

 14. Dr Mahathir ingin tahu mengapa 1MDB membeli Pengeluar Tenaga Bebas (IPP)  yang sudah lanjut usia, apabila kerajaan boleh menunggu beberapa tahun lagi dan mendapatkan mereka secara "percuma". Sesuatu yang tidak kena!

 15. Seorang eksekutif kuasa yang mempelopori salah satu IPP yang tidak dibeli oleh 1MDB berkata, IPP kami dibina, memiliki, mengendali dan jenis pemindahan. Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA) adalah selama 21 tahun dalam kes loji gas dan 25 tahun bagi arang batu dengan pilihan untuk melanjutkan tempoh lima tahun. Jika pada akhir tempoh PPA itu, IPP gagal untuk mendapatkan lanjutan, loji-loji itu akan dipindahkan kepada TNB untuk jumlah token, sesuatu seperti RM100. Beberapa IPP dibeli oleh 1MDB mempunyai kurang daripada tujuh tahun baki tempoh konsesi. IPP sudah mendapat pulangan modal kos mereka dan telah membuat keuntungan yang besar. Satu sumber berkata, dalam tempoh tujuh atau lapan tahun mereka kembali pelaburan mereka. Jadi menjual kilang mereka ke 1MDB mereka memperolehi bonus besar atau keuntungan yang luar biasa.

16 Mengapa kita memerlukan 1MDB sebagai dana sovereign  apabila kita sudah mempunyai Khazanah? Untuk siapakah ada 1MDB? Mengapa dana 1MDB disimpan di luar negara apabila MIDA bekerja keras untuk menarik FDI? Mengapa begitu sukar untuk juruaudit untuk meluluskan akaun 1MDB jika segala-galanya adalah di jujur dan ikut perundangan? 

Mengapa 1MDB apabila kita mempunyai Khazanah?
17 Rakyat Penting Malaysia seperti Musa harus berhenti menjadikan orang ramai bodoh. Untuk rekod, Musa tidak dapat bekerja dengan Dr Mahathir dan beliau meletak jawatan dengan kerelaannya sendiri, mempercayai bahawa Umno akan meminta beliau untuk kembali dan memaksa Dr Mahathir untuk menolak perletakan jawatan beliau.

 18. (Tun) Abdul Ghafar Baba merupakan Timbalan setia tetapi Anwar menggulingkannya. Anwar benar-benar "memecat" dirinya dengan tingkah laku dan tindakannya.

 19. Dr Mahathir tidak pernah benar-benar mempercayai (Tun) Abdullah Ahmad Bagawi (Badawi) tetapi terpaksa menerima beliau kerana beliau (Abdullah) adalah popular dengan Umno dan Dr Mahathir memerlukan seseorang untuk berdepan dengan PAS.

 20. Abdullah tidak dipecat oleh Dr Mahathir. Dr Mahathir bukan  ahli Umno pun ketika itu. Abdullah terpaksa meletakkan jawatan oleh Umno. Tetapi Umno tidak akan memberi tekanan kepada Mohd Najib untuk meletak jawatan. 

 21. Kalaulah Musa menjadi lebih sabar sedikit dan tidak meletak jawatan, beliau akan menjadi PM dan Anwar tidak akan mewujudkan keadaan huru-hara ini jika dia telah menunggu gilirannya.

 22. Dr Mahathir telah cuba untuk menasihati Mohd Najib (tanpa hebahan) dalam pertemuan satu-sama-satu. Enam bulan selepas pilihan raya umum Mei 2013  Dr Mahathir bertemu beliau. Dr Mahathir berkata beliau memberitahu PM bahawa strategi pilihan raya adalah salah. PM itu bergantung pada populariti peribadinya dan pemberian tunai. Dr Mahathir berkata, wang tunai tidak membeli undi tetapi PM seolah-olah percaya bahawa wang tunai adalah raja.

PM percaya populariti peribadinya
 23. Dr Mahathir berkata Mohd Najib melakukan yang teruk pada tahun 2013 - lebih buruk daripada Abdullah pada tahun 2008. Umno meminggirkan Abdullah tetapi tidak Mohd Najib. Apa pengajaran yang telah Umno pelajari ? Apa yang telah berlaku kepada bedah siasat? Umno telah membuat perubahan? Ini adalah persoalan yang "ikhlas" Pemimpin Umno perlu jawab daripada mereka berkata menghormati Dr Mahathir dan menyokong PM.

 24. Kerajaan mendakwa bahawa pertumbuhan ekonomi kita adalah antara yang terbaik di dunia. Jika ya mengapa hutang negara dan hutang peribadi begitu tinggi? Kerajaan hidup atas wang yang dipinjam begitu juga rakyat. Ini bukan pertumbuhan berkualiti.

 25. Jika ekonomi baik-baik, mengapa tidak kerajaan mengurangkan hutang negara? Jika inflasi adalah rendah dan pendapatan isi rumah semakin meningkat, bagaimana datang kurang dan orang kurang mampu untuk membeli rumah? Walaupun bank-bank enggan meluluskan pinjaman bagi rumah berharga sederhana.

 26. Memasuki perumahan (dalam) keadaan tidak menentu ini adalah apabila kerajaan terpaksa masuk (bidang) perumahan tetapi setakat ini tiada projeknya telah siap. Kedua-dua Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) mempunyai pengalaman sifar dalam perumahan.

 27. Pemansuhan ISA adalah satu kesilapan besar. Sekarang Mohd Najib mahu menghapuskan Akta Hasutan. Akar umbi ahli-ahli Umno tidak bersetuju. Adakah PM membuat kesilapan lagi dengan menghapuskan Akta Hasutan?

 28. Sekumpulan berpengaruh Melayu telah mengemukakan petisyen kepada Majlis Raja-tidak bersetuju dengan pemansuhan Akta Hasutan. PM ada bersama mesyuarat itu. Adakah dia telah melakukan apa-apa? Semua yang kita dengar adalah media arus perdana mengeluarkan propaganda harian Akta Keharmonian yang dicadangkan untuk menggantikan Akta Hasutan.

 29 Jika kita sedang melakukan dengan baik, mengapa kerajaan begitu terdesak mengenai mahu menyertai TPPA? Bolehkah syarikat kita pergi ke Amerika Syarikat untuk bersaing? Bolehkah syarikat-syarikat Bumiputera bersaing dengan syarikat-syarikat Amerika di sini? (negara sendiri). Rayuan KKA kepada Mustapa Muhamed untuk memberitahu kebenaran tentang TPPA dan ekonomi.

 30. KKA terus bimbang tentang masa depan dan kualiti pendidikan negara dan elitisme pendidikan swasta yang semakin meningkat  apabila Menteri-menteri, ahli-ahli politik kanan dan ahli perniagaan bersaing untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah swasta manakala memberitahu rakyat keistimewaan Sekolah Kebangsaan. Malah sekolah pencapaian tinggi seperti Abdul Hamid College di Alor Star telah jatuh dari tangga (prestasinya) kerana "campur tangan politik" dengan mengorbankan kecemerlangan. Wallahuaklam. - di alihbahasa dari sumber ini

Kelantan jatuh jika PAS rasa boleh terus bersendirian, kata PasMa

Posted: 26 Sep 2014 11:00 PM PDT

Setiausaha PasMa Mohd Taib Ahmad meyenaraikan punca 
kekalahan PAS di Pilihan Raya Kecil Pengkalan Kubor, dan 
menegaskan PAS perlu mengekalkan pakatan dengan rakan 
parti DAP dan PKR untuk kekal relevan. – Gambar TMI.
Keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) Pengkalan Kubur memberi tanda jelas PAS akan kehilangan Kelantan dalam pilihan raya umum akan datang jika parti Islam itu terus berfikir boleh menang dengan duduk bersendirian tanpa bekerjasama dengan pihak lain, kata Setiausaha PasMa Mohd Taib Ahmad.

 Kerjasama yang baik dalam Pakatan Rakyat akan membolehkan PAS mempertahankan Kelantan daripada jatuh ke tangan Barisan Nasional, kata NGO yang menjadi pelobi kuat agar PAS teruskan kerjasama dengan Pakatan itu.

 PAS kalah dengan majoriti yang lebih besar dalam PRK Pengkalan Kubor berbanding kekalahan PKR dalam pilihan raya umum lalu.9 Calon BN Mat Razi Mat Ail memperoleh undi sebanyak 9,981 manakala calon PAS Wan Rosdi Wan Ibrahim mendapat 7,326 undi.

 BN menang dengan majoriti lebih besar iaitu 2,635 undi berbanding kemenangan parti itu pada PRU13, iaitu 1,736 undi. Bagi PasMa, PAS perlu membuka mata seluas-luasnya ekoran kekalahan lebih besar di Pengkalan Kubor ini kerana ia memalukan parti itu selepas mengambil kerusi yang dimiliki PKR sebelum ini.

 Taib juga memberi alasan kelemahan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakub dalam memahami kehendak rakyat Kelantan dan tidak dapat melaksanakan janji-janji yang ditetapkan dalam manifesto dalam pilihan raya lalu antara punca kekalahan ini.

 Penyingkiran Datuk Husam Musa, naib presiden yang juga timbalan pesuruhjaya PAS Kelantan dari dalam kerajaan negeri juga menyebabkan berlaku kelemahan dalam kerajaan negeri, dakwa beliau.9 "Bukan beliau sahaja tetapi pasukan beliau yang ada dalam GLC dan parti dibersihkan oleh kepimpinan PAS Kelantan," tambahnya.

 Bagi beliau, jika perkara ini tidak dibetulkan, ia bakal menjadi penyebab kerajaan negeri Kelantan kecundang dalam pilihan raya umum akan datang.

 "Beliau perlu dikembalikan ke dalam kerajaan negeri untuk kembalikan keyakinan rakyat kepada kerajaan negeri Kelantan kerana beliau mempunyai peranan yang besar bersama Tuan Guru Nik Aziz dalam membina Kelantan sehingga pilihan raya umum lalu," katanya merujuk kepada Datuk Nik Aziz Nik Mat, bekas menteri besar Kelantan.

 Selain itu, Taib juga menyalahkan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk kekalahan Pengkalan Kubor.

 "Kenyataan presiden PAS dalam muktamar mengenai PR. Kenyataaan kepada DAP dan PKR sebabkan hubungan dalam PR retak juga puncanya," kata Taib, kerana bagi beliau, keretakan dan krisis dalam PR juga menyebabkan pengundi tidak senang dengan PAS.

 Selain itu, beliau menyalahkan kenyataan pemimpin Kelantan lain, termasuk Timbalan Menteri Besar Datuk Mohamad Amar Nik Abdullah dan ahli Parlimen Pasir Mas Nik Mohamad Abduh Nik Aziz sebagai punca kekalahan.

 "Timbalan menteri besar dan Nik Abduh banyak membuat kenyataan mempertikai rakan-rakan dalam PR. Sebaliknya mereka memuji Umno dan BN. Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang menjadi bahan serangan. Sebab itu bagi saya, rakyat Kelantan membuat keputusan yang bijak," katanya. Sebelum ini, penganalisis politik Universiti Kebangsaan Malaysia Profesor Datuk Dr Mohamad Agus Yusof berkata sikap anak muda yang muak dengan apa yang berlaku dalam PAS dan Pakatan antara punca PAS kalah di Pengkalan Kubor.

 Menurut Agus yang menulis di dalam laman media sosial Facebook, BN menang di Pengkalan Kubor kerana anak muda sudah muak dengan cara PAS dan PR berpolitik.

 "Ini bukannya kerana BN hebat, jentera BN kuat, wang BN banyak, calon BN baik atau media BN kawal, tetapi kerana anak muda sudah bosan dengan politik PAS dan PR. "Maka ramai anak muda yang tidak akan balik mengundi, dan mereka juga tidak kisah dengan hasil pilihan raya kecil ini," katanya.

 Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin juga mendakwa kekalahan PAS dalam PRK Pengkalan Kubor disebabkan lemahnya hubungan dalam PR.

 Timbalan presiden Umno itu berkata faktor itu menjadi pertimbangan pengundi di Pengkalan Kubor selain krisis Selangor yang dibiarkan lama berlarutan.

 "Mereka melihat keadaan PR, peristiwa yang berlaku di Selangor, perhubungan yang begitu tidak mantap antara PAS, PKR dan DAP.

 "Saya percaya pengundi di kawasan ini juga dapat membuat penilaian, situasi begini tidak baik. Kalau berterusan membawa impak tidak baik kepada Pengkalan Kubor," katanya pada sidang media selepas pengumuman kemenangan calon Barisan Nasional (BN) Mat Razi Mat Ail di Tumpat malam kelmarin. – 27 September, 2014. -  SUMBER 

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan kekalahan calon mereka Wan Rosdi Wan Ibrahim juga kekalahan Pakatan Rakyat (PR), selepas keretakan hubungan antara rakan mereka dalam gabungan tersebut.

 Nik Aziz mempertahankan calon PAS walaupun kalah kerana menurutnya, pemilihan calon dipersetujui bersama dalam Pakatan.

 "Calon di Pengkalan Kubor adalah calon PR, bukan calon PAS sahaja. PR terima calon ini, apa lagi yang ingin dibangkitkan," kata beliau yang dipetik dalam akhbar Sinar Harian hari ini. - Baca lagi di sini

PAS yang Empat, tidak perlu berlakon tidak bersalah dengan rakyat

Posted: 26 Sep 2014 07:00 PM PDT

Boleh baca kenyataannya di sini

 Mahfuz ni ingat kita semua ni macam cerita orang buta dengan gajah? Awat kalut sangat Mahfuz? Hang suruh kita orang pegang belalai gajah, lepas tu hang cakap gajah macam ulaq... Hang suruh pegang kaki gajah, hang bagi tau kami, gajah macam pokok nyok...

Suruh pegang telinga, hang cakap macam kipas satey... bagai? Suruh pegang ekoq, hang pi kata gajah ni macam tali....Kita ada mata. Tidak perlu pandangan kasyaf macam kamu tu Mahfuz!

Berikut adalah beberapa komen komuniti Malaysiakini berkaitan dakwaan 4 bekas exco PAS itu sebagai penyelamat.

Soalan terbaik untuk 4 Bekas Exco Penyelambat :

Adakah PKR atau DAP di rundingi sebelum anda memilih untuk kekal exco?

Keturunan Malaysia:  Pesuruhjaya PAS Selangor Iskandar Abdul Samad, anda masih tidak memahaminya. Orang dah cerdik pada masa kini dan mungkin lebih bijak daripada anda. 

 Memberitahu kami bahawa ia adalah seekor gajah berdiri di hadapan kami apabila mata dan fikiran kami melihat lembu jantan (dan s ** t) adalah satu gurauan yang terbaik. Bagi kami, tidak ada makan tengah hari percuma untuk PAS yang Empat.

 Saya menerima jenaka pagi ini dan saya fikir saya ingin berkongsi dengan anda.

 "Ada seorang yang nampak tampan dan seorang wanita cantik duduk di meja yang sama dan pemuda tampan itu berkata kepada wanita cantik itu, 'Hi Saya 32. saya seorang ahli politik dan saya jujur,!' - Dan wanita cantik menjawab, 'Hi, saya 29, saya seorang pekerja seks dan saya dara'. " 

 Tembikai: Kuasa membawa padah, kuasa mutlak, padah sama sekali. Jika anda tidak boleh hidup baik sebagaimana nama baik Islam, saya cadangkan bahawa apabila PAS berpecah kepada dua kumpulan, kumpulan baru sila tidak menggunakan perkataan Islam dalam nama parti anda. 

 Cukup mencemarkan nama baik Islam untuk mewajarkan ketamakan anda sendiri. 

 Old Timer :  Jika apa yang kamu katakan adalah benar, adalah PKR atau DAP dirundingi sebelum anda memilih untuk kekal exco? 

 Avatar1: Apabila Abdul Khalid Ibrahim meyakinkan DYMM (Duli Yang Maha Mulia) Sultan bahawa beliau mendapat sokongan majoriti... di mana dia mendapatkan majoriti tersebut? 

 Setiap orang akan berkata apabila PKR dan ahli-ahli exco DAP telah dibuang, sokongan itu datang dari BN. Jadi  ahli exco PAS ini berkonspirasi dan membiarkan  Khalid untuk membentuk kerajaan dengan BN yang dikenali   sebagai kerajaan perpaduan. Sekarang mereka berlakon tidak bersalah dan berkata ia adalah untuk mengelakkan itu dan ini. 

 Pada hari Selasa, Presiden PAS Abdul Hadi Awang mengucapkan tahniah kepada Timbalan Presiden dan MB baru Azmin Ali PKR dan menasihati beliau untuk mentadbir dengan integriti. Ia agak melucukan bahawa nasihat itu datang daripada seseorang yang telah menikam belakang rakan-rakannya untuk mendapatkan kuasa di Selangor.

 Beliau mencalonkan hanya 'goons' partinya untuk jawatan MB ini juga. Sekarang dia bimbang Azmin mungkin melakukan perkara yang sama kepadanya. 

 Mari kita lihat apabila PAS mencalonkan ahli exconya, Apakah Azmin akan membuat keputusan untuk memilih orangnya sendiri dari PAS untuk menjadi anggota exco ... 

 Mushiro: Iskandar boleh bercakap apa yang dia mahu, menjadi apologetik pada masa yang sama dan bertepuk sorak bahawa PAS yang Empat terpaksa menyelamatkan kerajaan. Kalaulah PAS telah memberi sokongan kepada Dr Wan Azizah Wan Ismail, Khalid akan telah keluar lebih awal dan dapat elakan perjanjian air yang mencurigakan.

 Hakikatnya bahawa PAS tidak boleh dan tidak mahu bekerjasama dengan PKR dan DAP dan tidak bersetuju atas apa-apa isu yang mudah untuk bersetuju dengan calon MB. Alasan seperti Sultan berkeras mahukan tiga nama tidak berasas. PAS telah membuang sepana dalam kerja-kerja Pakatan ini beberapa kali dan ia jelas bukan rakan kongsi yang boleh dipercayai untuk gabungan itu. 

 Jbsuara: Krisis MB Selangor telah berpanjangan disebabkan oleh pendirian flip-flop Presiden PAS, yang membawa kepada pertelingkahan dalam Pakatan semasa krisis. Walau bagaimanapun, kebanyakan ahli-ahli akar umbi dan pemimpin PAS bersama Pakatan semasa krisis. 

 Empat ahli exco adalah terikat untuk tinggal untuk menghalang kerajaan negeri runtuh. Rakyat Selangor mesti sangat berhati-hati dengan 'peminat' Umno dan kekal berwaspada. 

 Anakkampung: soalan mudah, kenapa anda bersetuju untuk memecat Anwar Ibrahim sebagai penasihat ekonomi negeri, jika anda benar-benar mengambil berat tentang menegakkan kerajaan Pakatan? 

 Kesimpulan saya adalah, semua empat daripada anda perlu dikeluarkan dari exco negeri. Dapatkan empat baru atau mungkin hanya tiga daripada PAS. 

Orang Melaka: Andaikan Iskandar mengatakan yang benar, mengapa perlu untuk empat anggota exco itu memuji dan menyokong MB, mengatakan dia adalah yang terbaik walaupun selepas beliau mencabar parti dan secara unilateral memecat enam anggota exco Pakatan. 

 Empat ahli exco PAS meletakkan diri mereka dalam kedudukan di mana mereka terpaksa tunduk kepada semua kemahuan Khalid untuk kekal dalam exco. 

Iskandar juga cuba menafikan bahawa isu krisis ini tidak akan berlaku jika PAS telah bersama-sama dengan PKR dan DAP dari awal. Khalid tidak akan berani untuk menggantikan keseluruhan barisan dengan empat wakil rakyat dari Umno. 

 PAS tidak tahu jika HRH akan membenarkan pilihan raya negeri jika Khalid hilang keyakinan exco. HRH boleh melantik seorang lagi MB seperti yang berlaku di Perak. Dalam mana-mana acara, Pakatan adalah lebih baik menghadapi pilihan raya negeri jika perlu. 

 Ia adalah jauh lebih meyakinkan bahawa ahli-ahli Exco PAS memelihara kerusi panas bagi kerajaan perpaduan yang akan dibentuk atau dengan harapan salah seorang daripada mereka yang dijemput untuk menjadi bakal MB depan.

 Victor Johan: Iskandar, ketua strategi PAS anda dalam kumpulan WhatsApp di mana anda juga sebahagian daripadanya, telah mendedahkan Umno-PAS bekerja untuk menggulingkan kerajaan Pakatan yang dipimpin. 

 Kami mengalu-alukan anda untuk menjelaskan lebih lanjut mengenai perkara ini, bukan hanya retorik anda "kami tidak mahu kerajaan Pakatan runtuh". 

 Adalah diingatkan bahawa rakyat, terutamanya rakyat Selangor, tidak bodoh. Saya rasa ia adalah kehendak Allah yang anda terpaksa melakukan apa yang anda lakukan dan ia telah menjadi jelas bahawa empat bekas exco  termasuk Abdul Hadi Awang dan sekutu, rancangan politik anda telah terdedah.

 Sekarang, janganlah mengatakan bahawa ia adalah kehendak Allah yang anda semua telah  bertindak mementingkan diri sendiri dan bodoh begitu 

 Di atas adalah pilihan komen dihantar oleh pelanggan Malaysiakini. Hanya pelanggan membayar boleh menghantar komen. Lebih daripada satu tahun yang lalu, Malaysiakini telah menyiarkan lebih 100,000 komen.

 Sertai komuniti Malaysiakini dan membantu menetapkan agenda berita. Langgan sekarang .

 Komen-komen ini disusun untuk menggambarkan pandangan pelanggan Malaysiakini mengenai perkara-perkara kepentingan awam. Malaysiakini tidak berhasrat untuk mewakili pandangan ini sebagai fakta.~ SUMBER

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT