Nuffnang

Pengikut

RAKYAT MARHAEN

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Kes fitnah Papagomo: Anwar dapat gantirugi RM800,000 dan kos RM50,000

Posted: 27 Feb 2014 08:46 PM PST"RAKYAT AMBIL SEMUA DARI SAYA"....TAPI SAYA.....!!!

Posted: 27 Feb 2014 07:30 PM PST

HANYA TINGGAL YANG INI UNTUK BUAT PUSAKA..!!!

FITNAH VIDEO SEKS: MAHKAMAH TINGGI MEMERINTAHKAN PAPAGOMO BAYAR RM800,000 KEPADA ANWAR TIDAK TERMASUK KOS ..!!!

Posted: 27 Feb 2014 06:57 PM PST

Papagomo telah diarahkan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini supaya membayar RM800,000 tidak termasuk kos kepada DSAI kerana didapati bersalah memfitnah DSAI dalam isu video seks.

Apabila keputusan dibacakan air muka Papagomo a.k.a Wan Muhammad Azri bin Wan Deris terus pucat lesi mukanya sambil berkata da bukannya papagomo.

BN sedia formula terbaik di Kajang

Posted: 27 Feb 2014 06:53 PM PST

SHAH ALAM - Calon BN, Datin Paduka Chew Mei Fun mengakui parti itu mempunyai formula sendiri yang  diaturkan untuk menarik pengundi.

Beliau yang juga Naib Presiden MCA berkata, parti telah menyusun strategi terbaik dan menyediakan jentera untuk melakukan persiapan menghadapi PRK tersebut.

"Jentera komponen parti juga sudah mula melakukan persiapan terdiri daripada barisan Wanita, Pemuda dan Puteri untuk bergerak di setiap Pusat Daerah Mengundi (PDM).

"Bukan sahaja pengundi Cina mahu ditarik untuk memberi kepercayaan BN, tetapi kaum lain juga amat kami titik beratkan," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, semua jentera akan melakukan kerja sebaik mungkin demi memastikan pengundi percaya dengan kesungguhan BN kali ini.

"Mesti kerja kuatlah untuk tarik pengundi demi mendapat kemenangan.

"Saya juga ada turun padang untuk bertemu masyarakat sekitar," katanya.

PRK Dun Kajang: Zaid tak relevan, bakal hilang deposit – Karpal

Posted: 27 Feb 2014 06:51 PM PST

KUALA LUMPUR: "Zaid Ibrahim tidak relevan. Kita tidak perlu buang terlalu banyak masa, walaupun untuk berbincang mengenainya," kata Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Singh berhubung niat bekas menteri Umno itu untuk bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang, 23 Mac ini.

Beliau berkata demikian pada sesi wawancara Roketkini di pejabat guamannya, di sini, semalam.

Malah, katanya lagi, Zaid berkemungkinan besar akan kehilangan wang deposit jika meneruskan niatnya bertanding.

Pada 16 Februari lalu, Zaid mengumumkan hasratnya untuk bertanding sebagai calon bebas pada PRK itu, dengan alasan untuk mematahkan apa yang dipanggil sebagai 'langkah Kajang'.

Mengulas lanjut, Karpal berkata lagi, beliau tidak melihat ada sebarang sebab untuk bekas Ketua Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) untuk bertanding di sana.

"Tentunya, kecuali untuk kacau Anwar Ibrahim," kata ahli politik veteran itu lagi.
Read More / Baca Lagi >>

Pakatan abai rayuan pertikaian pilihan raya, pilih reformasi, kata ahli Parlimen

Posted: 27 Feb 2014 06:47 PM PSTPakatan inginkan SPR menjalankan pengundian lebih adil dan telus bagi memenuhi hak rakyat. - Gambar The Malaysian Insider, 28 Februari, 2014. 
Pakatan inginkan SPR menjalankan pengundian lebih adil dan telus bagi memenuhi hak rakyat. - Gambar The Malaysian Insider, 28 Februari, 2014.Kegagalan memenangi petisyen Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang difailkan di mahkamah, Pakatan Rakyat (PR) mempunyai pertaruhan lebih baik bagi memenangi lebih banyak kerusi Parlimen dan negeri dalam pilihan raya akan datang dengan mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk melaksanakan reformasi pilihan raya dan menjalankan persempadanan pilihan raya secara adil, kata peguam bagi tiga parti pembangkang itu.
Mereka mengatakan cubaan mendapatkan keadilan undang-undang dalam petisyen adalah kerja sia-sia, berdasarkan keputusan daripada pendengaran di mahkamah.
Para peguam kanan, yang juga ahli Parlimen berkata, PR perlu memastikan SPR mengendalikan pilihan raya yang adil dan bebas bagi pihak pembangkang dan calon bebas terhadap calon Barisan Nasional (BN).
Apa yang lebih utama, mereka berkata kempen kesedaran yang padu perlu dilancarkan untuk mendidik orang ramai bahawa pilihan raya mesti dimenangi melalui peti undi dan bukan membawanya ke mahkamah disebabkan amalan penipuan dan rasuah.
Sebanyak 58 petisyen difailkan di Semenanjung dan 11 di Sabah dan Sarawak selepas PRU13. Namun, hanya satu didengar kerana merit, tetapi ia akhirnya ditolak.
Respon mereka adalah disebabkan penolakan petisyen mahkamah pilihan raya oleh PAS dan PKR walaupun Mahkamah Persekutuan meremit kes yang melibatkan Bagan Datoh, Tapah, Ketereh, Machang dan Lubuk Merbau ke Mahkamah Pilihan Raya untuk pendengaran kes dengan memanggil para saksi.
Peguam R Sivarasa (gambar) berpendapat, tindakan memfailkan petisyen selepas pilihan raya umum adalah satu pembaziran masa dan wang.
"Para calon atau pengundi yang memfailkan petisyen dikenakan kos yang besar dan ini dilihat sebagai hukuman dikenakan oleh mahkamah,"kata Sivarasa yang juga ahli biro politik PKR kepada The Malaysian Insider.
Ahli Parlimen Subang itu berkata, PKR berjaya mengumpulkan kira-kira RM1.5 juta sebagai kos bagi dibayar kepada calon BN dan SPR.
Sivarasa berkata, secara purata mahkamah pilihan raya mengenakan kos sebanyak RM80, 000 selepas mendengar bantahan awal berbanding kes sivil biasa yang berjumlah antara RM5,000 dan RM10, 000 sahaja.
Peguam itu juga khuatir orang ramai akan mengambil tidakan lebih radikal pada masa hadapan apabila menyedari bahawa akses kepada keadilan di mahkamah adalah mustahil.
"Apakah kekecewaan orang ramai ke atas keputusan pilihan raya bakal menyebabkan  mereka memilih tindakan menyalahi undang-undang seperti demonstrasi jalanan? "katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Wanita Paling Sebok Didunia: Kesian Rosmah Mansor....

Posted: 27 Feb 2014 04:26 PM PST

Secara tiba-tiba isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor mengeluh tentang masanya yang kini telah diambil oleh rakyat sehingga tidak mempunyai kesempatan lagi untuk melayan hobinya sendiri, terutama bermain badminton yang menjadi kegemarannya sebelum ini.

Berucap dalam satu majlis semalam, beliau berkata, "semua telah diambil rakyat, termasuk masa dan hobi saya. Saya sampai tiada masa untuk bermain badminton sekarang. Saya hanya luangkan masa untuk rakyat".

Ucapan Rosmah ini agak menghairankan kerana siapa yang menyuruhnya sibuk-sibuk atau menyibukkan diri menjaga rakyat. Tiada siapa yang memintanya berbuat demikian, bahkan beliau tidak dibayar gaji pun untuk menjaga rakyat. Beliau bukanlah wakil rakyat, menteri atau seumpamanya.

Beliau hanyalah isteri seorang Perdana Menteri yang perlu menyokong kerjaya dan menemani suaminya dalam program-program tertentu yang memerlukan kehadirannya. Tetapi ketika Najib ke pejabat, tidak perlulah beliau ke pejabat sama. Tiada siapa yang marah jika ketika Najib ke pejabat, beliau hanya berehat di rumah dan tidak berjumpa rakyat.

Sebagai isteri Perdana Menteri atau bahasa canggihnya, First Lady, bagaimanapun beliau bolehlah mengaktifkan dirinya dalam program-program ringan seperti yang biasa dilakukan oleh mana-mana isteri pemimpin lain di dunia ini. Isteri Presiden Amerika, Michelle Obama misalnya sering terlibat dalam program-program santai seperti bersama kanak-kanak, wanita, menghadiri program kebajikan, pertunjukan fesyen amal dan sebagainya.

Jika ditambah dengan program Permata pun, Rosmah sebenarnya tidaklah sesibuk mana. Tapi kenapa semua masanya diambil oleh rakyat sampai tiada masa bermain badminton? Adakah Najib menderanya untuk melakukan kerja-kerja bertemu rakyat?

Rosmah sebenarnya tidak perlu mengeluh kerana tiada siapa mewajibkannya melayan rakyat daripada pagi sampai petang dan kemudian bersambung hingga ke malam. Kerja melayan rakyat adalah kerja suaminya, menteri-menteri adan wakil rakyat yang sudah dibayar gaji oleh kerajaan.

Read More / Baca Lagi >>

Presiden KEADILAN & Pas lancar jentera PRK Pemuda Pakatan Rakyat

Posted: 27 Feb 2014 04:21 PM PST

pemuda_PRKAJANG 28 FEB: Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail bersama Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan melancarkan bilik gerakan Pemuda Pakatan Rakyat PRK Dewan Undangan Negeri N25, hari ini.
Majlis pelancaran akan bermula pada jam 9 malam bertempat di Padang Rekreasi Taman Mesra, Kajang.
Turut dijangka hadir, Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin, Ketua Pemuda Pas, Suhaizan Kayat dan Ketua Pemuda DAPSY, Teo Kok Seong.
Sayap pemuda Pakatan Rakyat iaitu Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Dewan Pemuda Pas dan DAPSY kini telah bersiap sedia menyusun gerak kerja kempen bagi bagi PRK Kajang melalui program penerangan, ceramah, temurapat dan sebagainya.
Anak muda dan orang ramai yang tinggal di Kajang dan kawasan sekitar dialu-alukan hadir bagi memeriahkan majlis.

Putrajaya setuju penstrukturan air Selangor sejam sebelum MoU ditandatangani

Posted: 27 Feb 2014 04:19 PM PSTPerjanjian penstrukturan air di antara Selangor dan Putrajaya dijangka akan menyelesaikan krisis air kedua-dua belah pihak. - Gambar The Malaysian Insider, 28 Februari, 2014.Perjanjian penstrukturan air di antara Selangor dan Putrajaya dijangka akan menyelesaikan krisis air kedua-dua belah pihak. - Gambar The Malaysian Insider, 28 Februari, 2014.Purtajaya bersetuju menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) dengan kerajaan negeri Selangor berhubung isu air sejam sebelum peristiwa tersebut berlaku.
Menurut pegawai di Pejabat Menteri Besar Selangor, terdapat kekangan masa memaklumkan kepada pihak berkepentingan memandangkan mereka perlu membuat persiapan untuk acara berkenaan.
Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor, Faekah Husin bagaimanapun berkata, kandungan MoU berkenaan sudah dimaklumkan kepada wakil rakyat PKR dan Pakatan Rakyat (PR) Selangor.
Ia termasuklah RM9.65 bilion ditawarkan kepada empat syarikat konsesi air serta kebenaran Putrajaya meneruskan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2.
Satu perkara yang tidak diketahui hanyalah tarikh dan masa acara berkenaan dan apa yang tinggal pada tengahari 26 Februari itu adalah kebenaran Selangor untuk projek Langat 2 diteruskan.
Sumber yang mengetahui berkenaan pertemuan tersebut berkata, sebaik sahaja Kabinet mendapat kepastian projek Langat 2 dapat diteruskan, mereka meneruskan acara menandatangani perjanjian yang dijadualkan jam 1.15 petang pada hari sama di Putrajaya.
Faekah mengesahkan perkara itu dengan berkata: "Semua orang tergesa-gesa dan perkara itu masih belum pasti," katanya ketika dihubungi.
Malah turut difahamkan sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) tahun lalu, Putrajaya cuba membantutkan usaha penstrukturan air Selangor.
Ia termasuk penggunaan Akta Perkhidmatan Industri Air (WSIA) 2006 yang memberikan negeri mengambilalih pengurusan air daripada syarikat swasta.
Hanya selepas PR berjaya mengekalkan kuasa di Selangor dengan majoriti lebih besar, Putrajaya mula menukar fikiran dan mahu bekerjasama dengan kerajaan negeri Selangor.
Read More / Baca Lagi >>

MoU penstrukturan air kerjasama strategik Kerajaan Pusat dan Selangor

Posted: 27 Feb 2014 04:19 PM PST

air-syabas_MB1SHAH ALAM, 27 FEB : Memorandum Persefahaman (MoU) untuk penstrukturan semula industri air yang dimeterai kerajaan pusat dan negeri semalam disifatkan sebagai hari bersejarah kerana ia melibatkan percaturan kerjasama strategik antara dua pihak berbeza ideologi politik.
Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (Awer), S Piarapakaran, berkata pemeteraian MoU itu menunjukkan perkembangan positif terhadap industri air di Selangor yang akan memberi kepentingan kepada penduduk di negeri itu termasuk Wilayah Persekutuan.
Katanya sesuatu projek yang memberi manfaat kepada rakyat seharusnya dilaksanakan dengan segera tanpa memikirkan ideologi politik antara kedua-dua belah pihak.
"Biarpun sedikit terlewat, namun sekurang-kurangnya ia dapat diselesaikan ketika pelbagai lapisan masyarakat mahu mengetepikan perbezaan politik dan mengutamakan kehendak rakyat," katanya dalam satu wawancara bersama akhbar Berita Harian.
Kerajaan Persekutuan dan kerajaan Selangor pada Rabu menandatangani MoU untuk penstrukturan semula industri air di negeri itu yang telah berlanjutan sejak 2008.
Read More / Baca Lagi >>

Amnesty Intl. report: Israeli forces 'trigger happy'

Posted: 27 Feb 2014 04:16 PM PST


Syria says 175 fighters killed near Damascus

Posted: 27 Feb 2014 07:29 AM PST


Al Jazeera calls for global support of staff

Posted: 27 Feb 2014 07:28 AM PST


Forum : Malaysia's New Politic | What Next After GE13 & Party Elections

Posted: 27 Feb 2014 07:27 AM PST


PRESIDEN PAS FAIL KETEPI PENGHAKIMAN INGKAR

Posted: 27 Feb 2014 07:25 AM PST


Logo rasmi Konvensyen Pakatan Rakyat ke-5

Posted: 27 Feb 2014 07:17 AM PST


KUALA LUMPUR: Mesyuarat Jawatankuasa Konvensyen Pakatan Rakyat Kelima hari ini telah memutuskan logo rasmi konvenyen tersebut yang akan diadakan di Pusat Konvensyen Setia City, Setia Alam pada 8 Mac ini.

Logo tersebut dipilih selepas membuat saringan terhadap hampir 50 penyertaan dalam pertandingan logo Konvensyen yang dibuka sebelum ini.

Pencipta logo yang terpilih ini bakal menerima hadiah wang tunai sejumlah RM1500 yang akan disampaikan pada hari konvensyen nanti.

"Pemilihan logo tersebut dibuat sesuai dengan tema Konvensyen Pakatan Rakyat Kelima iaitu 'Pakatan Membela Rakyat'," kata Zaidy Abdul Talib selaku Pengurus Media & Publisiti konvensyen tersebut dalam satu kenyataan hari ini.

Konvensyen Pakatan Rakyat kali ini merupakan konvensyen yang kelima dan Pakatan Rakyat negeri Selangor telah diamanahkan sebagai tuan rumah serta penganjur utama.

Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Abdul Samad yang juga Exco kerajaan negeri dipilih sebagai Pengarah Jawatankuasa Kerja Konvensyen dan dibantu oleh Shuhaimi Shafiei dan Datuk Teng Chang Khim sebagai Timbalan Pengarah 1 dan 2.

Penganjur mensasarkan penyertaan sekurang-kurangnya 1000 orang perwakilan dari parti-parti Pakatan Rakyat ke konvensyen kali ini.

Langat 2: MB Selangor perlu jelaskan terma MoU dengan Putrajaya

Posted: 27 Feb 2014 07:16 AM PST

KUALA LUMPUR: Kerajaan Negeri Selangor perlu memberi penjelasan berhubung syarat-syarat yang terkandung dalam memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani Menteri Besar dan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air di Putrajaya semalam.
Menurut Ahli jawatankuasa PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad,  oleh kerana MoU berhubung penstrukturan semula industri air Selangor itu berlaku agak mengejut, adalah menjadi kewajipan kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menghuraikan beberapa persoalan yang timbul daripada langkah tersebut.
MoU yang ditandatangani Abdul Khalid dan Datuk Seri Dr Maximus Ongkili itu turut disaksi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri bertujuan memuktamadkan penstrukturan semula industri air di Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.
Dr Dzulkefly menambah, penyelesaian terhadap isu air di Selangor yang berlarutan sejak 2009 memang ditunggu rakyat namun kerajaan negeri khususnya Menteri Besar perlu menjelaskan beberapa persoalan yang timbul.
"Pertama, kenapa hanya MoU dan tidak terus pengambilalihan (outright takeover)?
"Isu ini penting kerana MoU tidak bersifat mengikat atau 'binding'. Ini bermakna mungkin sahaja (persefahaman yang dicapai) tidak menjadi lagi lepas pilihan raya kecil (PRK) Kajang kerana MoU bukan MOA (perjanjian) yang lebih bersifat mengikat," ujarnya.
Beliau turut mencadangkan agar terma-terma MoU itu dijelaskan kepada para pemimpin Pakatan Rakyat termasuk Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.
Penjelasan juga, tambahnya perlu menyentuh hal-hal dan terma bersangkutan Projek Langat 2 yang secara tiba-tiba menjadi 'viable'  dan termasuk dalam pakej MoU itu.
"Berapakah harga air yang dibayar oleh kerajaan negeri dari sumber air terawat dari Langat 2? Apakah semua ini akan meningkatkan kos tarif air di negeri Selangor," tegas beliau.

PRK Dun Balingian: Cekapnya SPR ni buat kerja, memang ada ciri-ciri si 'anjing BN' sungguh laa...

Posted: 27 Feb 2014 07:13 AM PST

Kalau betul telahan aku ni memang tak salah kut aku kata aksi terbaru SPR yang cukup 'cekap' ni memang macam aksi si 'anjing Umno' atau dalam konteks Sarawak lebih tepat sebagai si 'anjing BN'.

mStar melaporkan:
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan mesyuarat khas pada 6 Mac bagi membincangkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Balingian, Sarawak yang akan dikosongkan Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud, Jumaat.

Mesyuarat yang dijadual bermula 10 pagi itu akan dipengerusikan Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof di ibu pejabat SPR, Putrajaya.

Ia akan diikuti dengan sidang akhbar selepas itu, kata Setiausaha SPR Datuk Abdul Ghani Salleh dalam kenyataan di sini, Khamis. - mStar.  

Hangpa nampak dah betapa 'anjing'nya aksi SPR kali ni. Taib Mahmud belum pun letak jawatan lagi tapi SPR dah sibuk tetap tarikh nak mesyuarat pasai PRK Balingan tu.

Biasanya kalau wakil Rakyat mati sekali pun SPR akan tunggu sampai Speaker DUN keluarkan surat pemakluman rasmi bagitau pasai kekosongan kerusi baru SPR pilih tarikh untuk mesyuarat.

Kalau tengok kes Kajang lagi CELAKA, nampak sangat SPR buat loi ja. Adun Kajang letak jawatan pada 27 Januari, lebih seminggu baru SPR buat mesyuarat pada 5 Februari, selepas 9 hari selepas tu.

Penamaan calon pulak ditetapkan pada 11 Mac dan hari mengundi pada 23 Mac, 55 hari selepas Adun Kajang meletak jawatan. memang la tak salah pasai kalau ikut peraturan PRK boleh dibuat dalam tempoh 60 hari tapi biasanya SPR tak pernah tunggu sampai lama tu.

Aku cukup yakin untuk PRK Balingan pulak SPR takkan ambil masa yang panjang macam PRK Kajang, malah aku dok rasa SPR akan pilih tarikh yang sama dengan tarikh PRK Kajang, hari penamaan calon pada 11 Mac dan hari pengundian pada 23 Mac, cuma 22 hari selepas Taib Mahmud letak jawatan.

Malah aku rasa Taib Mahmud saja pilih masa sekarang untuk letak jawatan pasai nak 'tumpang' tarikh PRKi yang sama dengan PRK Kajang supaya jentera PKR dan Pakatan Rakyat dari semenanjung tak dapat nak tumpu untuk kempen PRK di Balingan.

Kalau betul telahan aku ni memang tak salah kut aku kata aksi terbaru SPR yang cukup 'cekap' ni memang macam aksi si 'anjing Umno' atau dalam konteks Sarawak lebih tepat sebagai si 'anjing BN' pasai Umno sampai sekarang masih gagal nak 'menjajah' Sarawak.

MAS gantung aktivis kesatuan pekerja, pecat 3 pramugari

Posted: 27 Feb 2014 07:09 AM PST

Malaysia Airlines (MAS) menggantung khidmat Setiausaha Agung Kesatuan Kebangsaan Anak-Anak Kapal Kabin Malaysia (Nufam), Mohd Akram Osman dan memecat tiga pramugari kerana terlibat dalam perhimpunan di Putrajaya pada 27 November tahun lalu.
Mohd Akram yang berkhidmat sebagai Ketua Pramugara MAS selama 25 tahun dengan MAS didakwa melanggar tugasnya kerana menghadiri perhimpunan tersebut dan menggunakan khidmat email syarikat untuk kegunaan kesatuan.
Tiga pramugari yang dipecat pula didakwa atas alasan menghadiri perhimpunan tahun lalu.
"Kesatuan mengutuk sepenuhnya tuduhan palsu dan niat jahat yang dibuat oleh MAS ke atas pekerjanya dan penggantungan tugas Setiausaha Agung Nufam.
"Wujud niat jahat berhubung kes ini," kata Nufam dalam satu kenyataan petang ini.
Selain Mohd Akram dan tiga pramugari yang dipecat, sebanyak 30 Surat Tunjuk Sebab dikeluarkan kepada ahli anak kapal yang berdaftar dengan kesatuan.
Pada 27 November 2013 lalu, Nufam bersama ahlinya mengadakan satu himpunan di hadapan Kementerian Sumber Manusia untuk menghantar satu memorandum.
Sidang media Nufam semalam. – Gambar Nufam, 27 Februari, 2014. Sidang media Nufam semalam. – Gambar Nufam, 27 Februari, 2014. Nufam mengecam keras tindakan MAS yang disifatkan sebagai cubaan menafikan hak pekerjanya.
"MAS salah guna kuasa sebagai majikan kerana mempersoalkan ahli kesatuan bagi menghadiri perhimpunan aman di Putrajaya.
"Ini tidak masuk akal kerana MAS menafikan hak ahli kesatuan untuk berhimpun dalam perhimpunan anjuran pemimpin kesatuan ataupun ahli kesatuan sendiri," katanya.
Nufam menegaskan ahlinya berhak untuk berhimpun dan ianya selari dengan Akta Perhubungan Perusahaan 1967 yang menjamin hak ahli kesatuan untuk berhimpun.
Tindakan tersebut, menurut Nufam, adalah cubaan untuk menutup mulut pengkritik MAS serta menakutkan ahli kesatuan daripada terus menyuarakan rasa tidak puas hati mereka.
Sebelum ini, Nufam mengemukakan 40 tuntutan untuk penambahbaikkan pengurusan MAS, terutamanya hak anak kapal.
Antaranya adalah hak mengenai cuti tahunan, perubatan, masalah berat badan, pengangkutan, semakan semula gaji dan elaun serta pemecatan pekerja.

Rasuah Dan Wang Haram: Ketua polis negara nafi 60 anggota polis disiasat SPRM

Posted: 27 Feb 2014 07:07 AM PST


Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata laporan tentang siasatan 60 anggota polis itu tidak benar sama sekali. – Gambar fail.Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata laporan tentang siasatan 60 anggota polis itu tidak benar sama sekali. – Gambar fail.Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini menafikan laporan sebuah portal berita mengenai 60 anggota polis disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana terbabit dalam pengubahan wang haram dan rasuah.
"Saya sudah berjumpa Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed dan beliau sendiri terkejut dengan laporan itu. Beliau bertanya daripada mana mereka dapat laporan tersebut.
"Beliau beritahu saya laporan itu palsu, tidak benar sama sekali," katanya selepas majlis ramah mesra bersama pesara pegawai kanan polis di Pusat Latihan Polis, Jalan Semarak, hari ini.
Sehubungan itu, Khalid meminta pihak terbabit berhati-hati dengan sumber berita mereka.
"Jangan laporkan daripada sumber yang tidak betul, entah tukang kebun mana dia (wartawan) itu jumpa untuk dapatkan cerita yang tidak betul ni," katanya sambil menambah pihaknya menyerahkan kepada SPRM dan Jabatan Peguam Negara untuk tindakan lanjut terhadap laporan palsu tersebut.
Mengikut laporan portal itu, kira-kira 60 anggota polis disyaki menerima rasuah daripada pengendali perniagaan haram di ibu negara.
Read More / Baca Lagi >>

Demi Rakyat: S'gor sudah sedia urus sendiri air

Posted: 27 Feb 2014 03:26 AM PST

Malaysiakini terima anugerah media sosial 2014

Posted: 27 Feb 2014 03:26 AM PST

NUTP patut bela semua termasuk guru anti-PBS

Posted: 27 Feb 2014 03:23 AM PST

Sebutan Kes Rayuan Altantuya Didengar Jun Ini

Posted: 27 Feb 2014 03:22 AM PST

NGO dedah salah laku terbaru Taib Mahmud

Posted: 27 Feb 2014 03:22 AM PST

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT