Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Nenek 60 tahun lahir anak kembar

Posted: 24 Dec 2013 10:38 PM PST

Foto
                         SHENG berehat selepas melahirkan anak kembar ketika berusia 60 tahun.

Sheng Hailin, 63, kehilangan satu-satunya anak perempuan yang berusia lewat 20-an akibat kejadian keracunan gas pada 2009, lapor China Daily.

"Bagi mengelak kesunyian, saya memutuskan untuk mendapat anak lagi ketika usia tua," katanya sebagaimana dipetik akhbar itu.
Beijing: Seorang wanita China melahirkan anak perempuan kembar pada usia 60 tahun melalui rawatan IVF selepas satu-satu anaknya meninggal dunia.
Kes yang luar biasa itu menyebabkan dia menjadi individu tertua yang melahirkan anak di negara itu, lapor media kerajaan semalam. 


Sebuah hospital tentera di Hefei, timur China bersetuju untuk memberikan Sheng dan suaminya terapi IVF.

Dia melahirkan Zhizhi, 1.85 kilogram dan Huihui, 1.45 kilogram di hospital berkenaan.

Wanita tertua yang melahirkan anak menurut Buku Rekod Guiness ialah Maria del Carmen Bousada Lara dari Sepanyol yang mempunyai anak lelaki kembar melalui pembedahan Caesarean pada 2006.

Maria berusia 66 tahun dan 358 hari ketika itu. Dia meninggal akibat kanser tiga tahun kemudian.

Sheng, pesara pekerja perubatan dan suaminya mempunyai wang saraan mencukupi tetapi dia kembali bekerja dengan membuat perjalanan ke seluruh negara untuk memberi ceramah mengenai kesihatan bagi mendapatkan wang tambahan untuk membesarkan anaknya.

Dia terpaksa membayar 10,000 yuan (RM5,424) sebulan untuk dua penjaga kerana tidak lagi larat untuk menjaga anaknya. - myMetro

Lagi Surat Terbuka Untuk Najib

Posted: 24 Dec 2013 08:18 PM PST

DECEMBER 25, 2013
Pasca PRU13, ataupun pasca rakyat memberi mandat kepada kerajaan Barisan Nasional (BN), kesabaran rakyat terus dan terus diuji. Pelbagai jenis keperluan rakyat dinaikkan dengan alasan yang pelbagai. Kata Datuk Seri, kita naikkan gula kerana mahu mengurangkan kadar diabetes rakyat Malaysia. Malah kata menteri-menteri yang lain, yang menjadi 'trademark' setiap kali kos sara hidup dinaikkan, "Kalau tak suka, jangan duduk di Malaysia!".
Macam Malaysia ini kerajaan BN yang punya. Suka hati menghalau rakyat untuk berhijrah ke negara lain.
Datuk Seri Najib Razak, saya masih ingat salah satu manifesto parti sewaktu PRU13. Datuk kata mahu menurunkan kadar tol secara berperingkat, Datuk kata mahu menurunkan itu dan ini, maka gembiralah kami seraya memberi mandat kepada Datuk agar melaksanakan manifesto dan janji. Datuk kata prihatin nasib rakyat. Saya ingat lagi, Datuk selalu mengulang kalimah Janji Ditepati. Namun setelah mandat itu diterima, mana Janji Ditepati? Yang saya lihat, banyak roti capati yang dijual di kedai-kedai mamak. Saya tak suka makan roti capati.
Ingatlah Datuk, mandat yang dipegang sekarang diberi oleh rakyat, maka rakyat mampu menariknya kembali. Maka, prihatinlah masalah rakyat. Datuk kata rakyat mampu untuk menanggung kenaikan kos ini. Adakah Datuk tahu kewujudan begitu banyak golongan yang tidak mempunyai rumah (homeless) di bandar KL ini? Hampir setiap minggu rakan-rakan saya melalui begitu banyak program seperti The Nasi Lemak Project dan sebagainya turun untuk memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan. Itu baru di bandar, bagaimana pula nasib mereka di kampung? Saya masih ingat lagi sewaktu saya kecil, ibu saya menangis kerana tidak mampu memberi wang kepada saya untuk ke sekolah. Saya memikirkan, jika golongan pertengahan pun berang kerana kenaikan kos sara hidup, bagaimana pula dengan golongan bawahan? Datuk, mereka miskin bukan kerana mereka bodoh, tapi mereka miskin kerana mereka diperbodohkan kroni-kroni Datuk.
Setiap kali berjalan di bandar, saya sedih melihat golongan peminta sedekah, golongan OKU yang menjual barang-barang di tepi jalan. Saya terfikir, di manakah perginya cukai-cukai yang dibayar rakyat kepada kerajaan? Ke mana ia dilaburkan? Saban tahun, saya kecewa melihat laporan audit yang dikeluarkan Jabatan Audit Negara. Begitu banyak pembaziran dan wang yang 'lesap'. Itu wang rakyat Datuk. Wang golongan yang membanting tulang setiap hari mencari nafkah sekeluarga. Majoriti rakyat Malaysia bukanlah kaya macam Datuk, kami tak mampu belajar ataupun bercuti sehingga ke luar negara, tapi Alhamdulillah kami masih mampu berfikir. Berfikir kenapa rakyat Malaysia dibebani sehingga sebegini rupa.
Masyarakat Malaysia, kita bertuah kerana bumi Malaysia ini kaya dengan rezeki. Kita ada minyak, kelapa sawit dan pelbagai lagi hasil negara. Tapi jangan sekali-kali kita bersyukur kepada kerajaan apabila pendapatan hasil bumi ini diseleweng dan disalahguna.
Semalam, saya dapat tahu seorang aktivis yang memperjuangkan supaya kos sara hidup diturunkan, Azan Safar, Pengerusi Gerakan Turun Kos Sara Hidup (Turun) ditahan polis untuk direman. Saya tertanya-tanya, begitu ramai penjenayah nasional, penyeleweng wang rakyat dan wang zakat dibiarkan hidup senang lenang, tapi kenapa seorang anak muda yang memperjuangkan nasib rakyat tertindas ditahan polis dan aktivis lain dilayan dan diherdik kasar sewaktu penangkapan saudara Azan Safar? Wah, nampaknya Datuk mahu menangkap siapa saja yang membantah kenaikan kos sara hidup yang membebankan rakyat. Lagak Datuk gah seperti seorang diktator. Saya fikir, logik apakah ini?
Sesungguhnya, saya sedar Datuk mungkin tidak akan membaca apa yang saya tulis, namun jauh di sudut hati saya berharap Datuk dapat berubah. Jika tidak, maka tunggulah hukuman daripada rakyat yang diperbodohkan ini. Mandat yang kami berikan kepada Datuk, ketahuilah ia tidak lama. – 25 Disember, 2013.- TMI

Jururawat mengaku khalwat dengan suami orang

Posted: 24 Dec 2013 06:33 PM PST

  • Jururawat mengaku berkhalwat dengan suami orangPasangan yang ditangkap khalwat pada 29 Oktober lalu di sebuah kuarters kesihatan di Rantau Panjang, kira-kira jam 12.55 tengah malam.
 1 / 2 
PASIR MAS - Seorang jururawat didenda RM2,000 oleh mahkamah syariah di sini, semalam, selepas mengaku bersalah berkhalwat dengan seorang pemandu lori, Oktober lalu.

Sarizana Saribudin, 37, yang masih berstatus isteri orang dan pasangannya, Abd Manan Aziz, 39, yang juga sudah berkahwin membuat pengakuanitu selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Syarie, Mohd Hafiz Daud.

Mengikut pertuduhan, kedua-duanya berkurung bersama-sama dalam keadaan yang mendatangkan syak kerana bukan suami isteri sah dan juga mahram di sebuah kuarters kesihatan di Rantau Panjang, kira-kira jam 12.55 tengah malam pada 29 Oktober lalu.


Sarizana didapati bersalah di bawah  Seksyen 9(2) dibaca bersama Seksyen 30 Kanun Jenayah Syariah No. 2/85 Negeri Kelantan, manakala Abd Manan didakwa di bawah Seksyen 9(1) dibaca bersama Seksyen 30 Kanun Jenayah Syariah No. 2/85 Negeri Kelantan.

Mengikut fakta kes, berdasarkan maklumat orang awam, pegawai penguat kuasa Agama Jajahan telah pergi ke rumah terbabit dan mendapati pintu rumah serta tingkap tertutup rapat.

Apabila pegawai penguat kuasa mengetuk pintu rumah dan memperkenalkan diri, seorang wanita memakai kain sarung batik  dan berbaju T telah membuka pintu rumah.

Hasil pemeriksaan mendapati, seorang lelaki sedang tidur dengan seorang kanak-kanak perempuan di ruang tamu rumah tersebut, manakala seorang lagi lelaki dengan memakai kain sarung dan tidak berbaju berada di atas katil dalam bilik tidur utama rumah berkenaan.

Di dalam bilik itu juga, terdapat seorang lagi kanak-kanak perempuan sedang tidur.

Hasil pemeriksaan keseluruhan mendapati, lelaki yang tidur di ruang tamu tersebut adalah adik kandung wanita terbabit, manakala dua kanak-kanak perempuan itu adalah anak kandung wanita itu.

Setelah disoal siasat wanita dan lelaki yang berada di dalam bilik tersebut bukan suami isteri dan bukan mahram.

Mereka ditangkap di bawah kesalahan Kanun Jenayah Syariah Negeri Kelantan No.2/85, Seksyen 9 dan dibawa ke Pejabat Agama Jajahan Pasir Mas untuk diambil tindakan selanjutnya.

Hakim mengarahkan kedua-dua tertuduh membayar denda RM2,000 atau tiga bulan penjara sekiranya gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun kedua-duanya menjelaskan denda tersebut.

Kes pendakwaan dikendalikan Timbalan Ketua Pendakwa Syarie Negeri, Norhasney Ridhwan Hassan.BN hilang sokongan: Pandangan Pengerusi PAC - Kajian UMCEDEL selari - Saifuddin

Posted: 24 Dec 2013 08:48 AM PST

BN hilang sokongan: Pandangan Pengerusi PAC - Kajian UMCEDEL selari - Saifuddin
Keputusan hasil kaji selidik Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL) membuktikan bahawa pendapat Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), Datuk Nur Jazlan Mohamed adalah berasas, kata bekas Ahli Parlimen Temerloh, Datuk Saifuddin Abdullah.
Saifuddin yang ditemui ketika pengumuman hasil kaji selidik UMCEDEL di Universiti Malaya hari ini berkata, jangkaan Nur Jazlan bahawa Barisan Nasional (BN) akan mengalami kekalahan lebih teruk di kawasan bandar dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan datang  berikutan kenaikan harga barang dan kos kehidupan selari dengan dapatan UMCEDEL bahawa peningkatan kos berkenaan akan menjadi penentu kelangsungan BN.
"Jazlan bercakap ikut pengalaman beliau. Saya percaya beliau membuat kajian. Kajian UMCEDEL ini membuktikan kata-kata Nur Jazlan itu benar," kata Saifuddin.
UMCEDEL mendapati kenaikan kos barangan, tarif elektrik dan harga minyak memberi kesan kepada kehidupan rakyat Malaysia secara keseluruhannya, dan tanpa sebarang tindakan, BN akan mengalami keadaan sukar dalam PRU14.
"Tiga isu ini adalah isu utama. Dalam tempoh enam bulan kalau kita tidak selesaikannya, kesannya mungkin berpanjangan," kata bekas timbalan menteri Pengajian Tinggi itu.
Hasil kajian UMCEDEL terhadap 1,676 responden di Semenanjung Malaysia yang dijalankan pada 6 hingga 8 Disember lalu mendapati 42% responden beranggapan kenaikan harga minyak memberikan kesan kepada kehidupan mereka diikuti 34% kenaikan harga barang dan kenaikan kadar tarif elektrik sebanyak 24%.
Pengarah UMCEDEL, Prof Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman, berkata pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) juga tidak lagi mampu menjadi "pelampung penyelamat" buat BN untuk PRU14 memandangkan impak bantuan one-off kewangan berkenaan tidak lagi dirasai rakyat.
"Seramai 52% tidak bersetuju BR1M akan meningkatkan sokongan kepada BN kerana mampu mengurangkan kos sara hidup, manakala 42% sahaja bersetuju," katanya.
Pengenalan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pula menyaksikan 61% responden tidak bersetuju, dengan hanya 20% sahaja yang bersetuju.
"Pengundi Cina lebih tinggi peratusan penolakan dengan 67%, kerana sebahagian besar mereka merasakan akan berlaku kenaikan harga barang jika cukai itu dilaksanakan.
"Manakala pengundi Melayu yang menolak GST pula pada kadar 61%. Ini persepsi rakyat berhubung pelaksanaan cukai ini," katanya. - TMI
Artikel Penuh: http://bm.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=112352:bn-hilang-sokongan-pandangan-pengerusi-pac-kajian-umcedel-selari-saifuddin&Itemid=2#ixzz2oPa8KKFm
Follow us: @MsiaChronicle on Twitter

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Rai kepelbagaian, tolak fahaman ekstremis, kata pemimpin PAS sempena Hari Natal

Posted: 24 Dec 2013 08:50 PM PST

Penganut Kristian di Malaysia digesa meneruskan keharmonian dalam agama serta meraikan kepelbagaian dengan saling menghormati sebagai lambang kebesaran Tuhan, kata seorang pemimpin PAS sempena dengan Hari Natal yang disambut penganut agama berkenaan hari ini.
Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa, berkata sebagai umat Islam, beliau dididik dengan teladan para nabi termasuk Nabi Isa Ibnu Maryam bagi meraikan kepelbagaian dan hidup saling menghormati.
"Saya diajar melalui Al-Quran tentang kepentingan berpegang kepada agama tetapi pada masa sama menerima kepelbagaian dan saling menghormati.
"Saya sebagai rakyat Malaysia bersempena dengan sambutan Hari Natal menggesa tentangan terhadap ketidakadilan, rasis, ekstremis agama serta melaungkan kecintaan terhadap negara dengan menolak kezaliman," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Mujahid turut mengucapkan Selamat Hari Natal kepada penganut Kristian dengan harapan perayaan kali ini membawa kegembiraan dan kebahagiaan kepada semua rakyat Malaysia tanpa melupakan golongan miskin dan memerlukan.
Katanya, kepelbagaian dalam masyarakat hari ini menjadi asas pembentukan rakyat Malaysia selain Islam yang dinobatkan sebagai agama persekutuan menjadi tunjang kepada keharmonian agama dalam negara.
Read More / Baca Lagi >>

UBN tidak akan kalah walaupun harga barangan naik?

Posted: 24 Dec 2013 08:45 PM PST

Saya tidak setuju dengan pandangan sesetengah pihak mengatakan UBN akan kalah teruk dalam pilihan raya umum ke-14 ekoran kenaikan harga barangan. Bebanan kenaikan harga barang tidak menjadi 'kudis gatal' pun kepada rakyat negara ini, hasnya rakyat di luar bandar. Kenaikan harga barang dilihat satu ketetapan alam semula jadi yang harus ditanggung bersama.

Ia telah dianggap sebagai fenomena biasa bagi rakyat negera ini yang diajar agar reda dan menerima segala takdir tanpa perlu dibahas. Itu sifaf orang Melayu yang pernah dikritik Dr Mahathir Mohamad dalam buku "Malay Delima".

Sebelum ini telah berlaku berbagai kenaikan harga barang tetapi UBN tetap juga menang dan menguasai negara ini. Begitu juga dari segi prasarana dan kebajikan yang diterima rakyat berbanding dengan negara-negara lain jauh lebih rendah, tetapi ia tidak menimbulkan apa-apa masalah. Keadaan itu menjelaskan bahawa kenaikan harga barang tidak menjadi alasan dan kemarahan kepada rakyat.

Bukan sahaja kerana 'hilang bisa tegal biasa', tetapi pihak kerajaan juga pandai memujuk dan memberi penjelasan kepada rakyat. Mereka membuat perbandingan harga barangan di negara ini jauh lebih baik dari harga barangan di negara-negara lain. Dan rakyat negara ini yang mudah percaya apa saja cerita disalurkan kerajaan menerusi media rasminya tv dan akhbar, (media PB) menerima apa saja yang kerajaan perkatakan.

Read More / Baca Lagi >>

Terkagum Bukti Gred A: Ustaz KDN desak Mat Sabu nyata pendirian

Posted: 24 Dec 2013 08:43 PM PST

SHAH ALAM – Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu yang disyaki Kementerian Dalam Negeri (KDN) terlibat dengan fahaman Syiah disaran tampil memberikan penjelasan berhubung pendiriannya untuk dinilai masyarakat.

Penolong Setiausaha Bahagian Keselamatan dan Ketenteraman Awam KDN, Zamihan Mat Zin Al-Ghari berkata, isu dakwaan yang melibatkan keraguan ibadah tidak sepatutnya dijadikan agenda politik parti sebaliknya diselesaikan melalui pendekatan melalui penjelasan.

"Mat Sabu diserang kerana beliau 'pemain utama' dalam partinya, tidak aneh sekiranya Timbalan Presiden Pas diserang Naib Presiden Umno (Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi) kerana ini memang mainan orang politik.

"Dalam isu ini kalau betul nak selesaikan,  kita ada ulama dari Pas dan juga Umno.

"Dakwaan seumpama ini boleh dibersihkan sekiranya individu terbabit tampil kemukakan bukti yang meyakinkan dirinya tidak terlibat dengan ajaran yang telah difatwakan sebagai sesat," katanya ketika sesi muzakarah selepas pembentangan kertas kerja Perkahwinan Antara Syiah dan Sunni: Suatu Perbandingan Mazhab, semalam.

PM Kudeta Mesir label Ikhwanul pengganas

Posted: 24 Dec 2013 08:01 PM PST

KAHERAH - MESIR. Tanpa bukti kukuh, kerajaan sementara Mesir melabelkan pergerakan Ikhwanul Muslimin (IM) sebagai pertubuhan pengganas.

Perdana Menteri sementara Hazem al-Beblawi berkata, IM dikategorikan sebagai pertubuhan pengganas selepas menaja dan melatih anggota militan untuk melancarkan serangan terhadap anggota keselamatan di Semenanjung Sinai.

"Kami berikrar akan mengambil tindakan tegas terhadap mereka," katanya.

Kelmarin, satu letupan bom menggegarkan ibu pejabat keselamatan di Nil Delta dekat bandar Mansoura, mengakibatkan lebih 14 orang terkorban manakala 130 yang lain parah.

Difahamkan, dua daripada tiga bom ditanam meletup serentak manakala satu lagi bom yang diletakkan di dalam kereta dapat dimatikan.

Gabenor Daqahliya, Omar el-Shawatqi berkata, lima kedai terletak berhampiran bangunan itu runtuh dan puluhan kenderaan rosak.

Read More / Baca Lagi >>

TURUN: Himpunan 31 Dis diteruskan

Posted: 24 Dec 2013 07:55 PM PST

Pemimpin Gerakan Turun Kos Sara Hidup (TURUN) Azan Safar berkata sisasatan polis ke atasnya tidak menghalang beliau untuk meneruskan kempen '2014 Tahun Sengsara Rakyat' melalui perhimpunan besar di Dataran Merdeka pada malam 31 Disember.

NONEAzan, yang dibebaskan polis selepas ditahan selama 20 jam semalam turut mempersoalkan tindakan berkenaan, serta tuduhan "serkap jarang" ke atasnya, kerana didakwa terlibat dalam usaha untuk menggulingkan kerajaan.

"Adakah dengan memperjuangkan hak dan suara rakyat supaya bebanan kos sara hidup mereka diturunkan, maka, saya digelar penjenayah berat dan diserbu sebagai seorang penjenayah?

"Hakikatnya, saya menyeru masyarakat turun dan menyatakan sokongan mereka supaya kerajaan tidak mengambil ringan dan memandang enteng masalah beban kos sara hidup rakyat menjelang 2014.

"Di manakah salahnya?," katanya lagi dalam kenyatannya, yang mengimbau semula detik-detik ketika beliau ditahan sepasukan anggota polis semasa sedang makan di Kampung Baru, Kuala Lumpur pada malam Isnin.

Perkahwinan antara Syiah, Sunni haram...

Posted: 24 Dec 2013 07:49 PM PST

Perkahwinan antara Syiah, Sunni haram  
Mohd Mokhtar (dua, kanan) pada sidang media, semalam.
SHAH ALAM - Perkahwinan antara penganut Syiah dan Sunni tidak boleh didaftarkan dengan Majlis Agama Islam Negeri dan perkahwinan itu dianggap haram kerana fahaman Syiah telah difatwa menyeleweng di Selangor.

Anggota Majlis Fatwa Selangor, Datuk Mohd Mokhtar Shafii berkata, penganut Syiah tidak boleh berkahwin dengan orang Sunni kerana fatwa negeri mengharamkan ajaran Syiah, dan ia sama seperti mana penganut agama lain yang mahu berkahwin dengan orang Islam, mereka perlu memeluk Islam dan mesti berpegang kepada ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah.

"Jika perkahwinan antara Syiah dan Sunni itu haram, maka status anak mereka juga adalah tidak sah taraf namun kanak-kanak itu tidak bersalah cuma perlu dirujuk kepada jabatan agama Islam bagaimana cara terbaik menyelesaikannya," katanya.

Mohd Mokhtar berkata jika ada mana-mana pihak yang mengetahui perkahwinan mereka tidak sah berikutan perbezaan pegangan mazhab, perkahwinan itu layak dipisahkan dan perlu merujuk kepada undang-undang Islam negeri.

Sementara itu, beliau turut memaklumkan semua pihak perlu saling membantu membendung amalan fahaman Syiah itu daripada terus tersebar kerana ia hanya membawa kesan buruk kepada keturunan sesuatu bangsa, perubahan cara hidup dan akidah umat Islam pada masa depan.

Malaysia berhak mendapat Menteri Pendidikan baru

Posted: 24 Dec 2013 07:17 PM PST

KUALA LUMPUR: Malaysia berhak mendapat Menteri Pendidikan baru yang sepenuhnya komited untuk menangani krisis pendidikan nasional menerusi pelan tindakan yang praktikal dan matlamat yang mampu dicapai bagi mengubah sistem pendidikan negara ini menjadi sistem pendidikan bertaraf dunia, kata Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang.

Beliau dalam satu kenyataan berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sedang cuba untuk mengurangkan kerosakan besar yang timbul berikutan tindakan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pendidikan Tan Sri Muhyiddin Yassin membisukan diri selama tiga minggu tanpa memberi sebarang respons tentang tiga khabar buruk berkenaan kemerosotan mutu pendidikan negara ini, iaitu:

* Pencapaian buruk dalam TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) 2011;

* Pencapaian buruk dalam PISA (Programme for International Student Assessment) 2012; dan

* Laporan buruk oleh Bank Dunia dalam Malaysia Economic Monitor yang bertema "High-Performing Education".

Berikut kenyataan Lim yang juga Penasihat DAP Kebangsaan.

Malaysia berhak mendapat Menteri Pendidikan baru yang sepenuhnya komited untuk menangani krisis pendidikan nasional menerusi pelan tindakan yang praktikal dan matlamat yang mampu dicapai bagi mengubah sistem pendidikan negara ini menjadi sistem pendidikan bertaraf dunia.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sedang cuba untuk mengurangkan kerosakan besar yang timbul berikutan tindakan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pendidikan Tan Sri Muhyiddin Yassin membisukan diri selama tiga minggu tanpa memberi sebarang respons tentang tiga khabar buruk berkenaan kemerosotan mutu pendidikan negara ini, iaitu:
Read More / Baca Lagi >>

Berapa Lama Lagikah Najib Mampu Bertahan?

Posted: 24 Dec 2013 07:12 PM PST

Kritikan demi kritikan yang diterima Najib sejak kebelakangan ini jelas memperlihatkan kerajaan yang sedang dipimpinnya semakin lemah dan ditolak oleh rakyat. Jika sebelum ini kegagalannya menangani kenaikan harga barang lebih banyak dikritik oleh pihak pembangkang, mutakhir ini pula memperlihatkan suara dari dalam UMNO sendiri semakin lantang mengenainya.

Selain Ahli Parlimen Pulai dan Pengerusi PAC, Nur Jazlan Mohamed, ahli akademik pro BN, Ridhuan Tee Abdullah yang sudah bersuara mengenainya, semalam pula bekas Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Saifuddin Abdullah turut bersuara dengan nada yang serupa.

NGO Perkasa yang sejak penubuhannya dilihat pro kerajaan dan Najib juga sudah mulai berbeza nada, malah memberi amaran mahu mengambil alih peranan UMNO dalam membela nasih rakyat lantarah UMNO dilihat semakin jauh daripada perjuangan membela nasib Melayu dan rakyat sejak kebelakangan ini.

Ada yang mengatakan di belakang Perkasa ialah Mahathir Mohamad dan jika dilihat hubungan Perkasa dengan Mahathir sejak sekian lama, malahan Ibrahim Ali dapat bertanding sebagai calon Bebas dalam pilihanraya umum lalu di Pasir Mas sehingga membuatkan calon UMNO, Johan Che Pa tidak mengemukakan borang pencalonannya, turut dikaitkan dengan campurtangan bekas Perdana Menteri itu.

Sementara pembangkang dan pelbagai NGO mereka terus menguatkan tekanan terhadap Najib dan kerajaan supaya lebih memikirkan kenaikan kos sara hidup rakyat yang sedang terhimpit sekarang, suara-suara dari dalam yang sebelum ini pro UMNO dan kerajaan juga sudah memperlihatkan rentak dan nada yang seirama.
Read More / Baca Lagi >>

Perkasa buat kerja yang Umno tak buat..??

Posted: 24 Dec 2013 07:00 PM PST

Di ketika Umno dilanda kemelut kepimpinan dan kecelaruan itu, tiba-tiba muncul Pertubuhan Pribumi PERKASA Malaysia di bawah pimpinan Datuk Ibrahim Ali. 

Selepas PRU 2008, Umno dilanda kemurungan yang teruk setelah parti itu menerima kekalahan dan kehilangan tiga buah negeri, Perak, Selangor dan Kedah. Di samping Pulau Pinang yang jatuh ke tangan DAP dan PAS mengekalkan Kelantan.
Pada ketika itu, orang Melayu dan Bumiputera termasuk ahli-ahli akar umbi Umno secara terbuka dan berani mengutuk pemimpin-pemimpin negara terutama Perdana Menteri dan Presiden Umno, Datuk Seri  Abdullah Badawi (sekarang Tun Abdullah).
Di sana-sini kedengaran desakan supaya perdana menteri berundur. Rata-rata pemimpin Umno meletakkan sepenuh kesalahan di bahu Abdullah Badawi. Di ketika Umno dilanda  kemelut kepimpinan dan kecelaruan itu, tiba-tiba muncul Pertubuhan Pribumi PERKASA Malaysia di bawah pimpinan Datuk Ibrahim Ali.
PERKASA ditubuhkan dengan matlamat menyatukan seluruh umat Melayu dan   Bumiputera untuk terus memberi sokongan kepada kerajaan yang ditunjangi parti Umno.
Ironisnya, Ibrahim Ali menang kerusi parlimen Pasir Mas atas lambang parti PAS dan kemenangannya disokong Pakatan Rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

Kuasai pengundi PRU14 mulai sekarang - PAS

Posted: 24 Dec 2013 06:59 PM PST

Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar 
IPOH - Pas perlu menguasai pengundi khususnya yang akan mengundi buat kali pertama pada PRU14 bermula sekarang.

Pengarah Pilihan Raya Pemuda Pas Perak, Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar berkata, jentera khususnya Pemuda Pas perlu berperanan dalam mengenal pasti sasaran pengundi yang akan menjadi penentu kemenangan PRU14.

Menurutnya, Pas perlu berada di hadapan untuk bersama golongan muda bagi memastikan mereka mendaftar mengundi dan menyokong Pas serta PR.

"Pemuda Pas perlu memainkan peranan dalam mengajak mereka untuk mendaftar sebagai pengundi.

"Kerja sebegini tidak boleh tunggu di saat tibanya pilihan raya umum sahaja tetapi ia perlu bergerak sepanjang masa ditambah lagi dalam suasana di negeri Perak hanya majoriti 3 kerusi sahaja," katanya dalam satu kenyataan kepada Sinar Harian, semalam.

Mohd Fakhrulrazi berkata, jentera Pemuda Pas tidak boleh menganggap gerak kerja seperti ini bersifat bermusim kerana pilihan raya boleh berlaku pada bila-bila masa.

Read More / Baca Lagi >>

Surat terbuka untuk Datuk Seri Najib Razak

Posted: 24 Dec 2013 05:34 PM PST

Muhammad Ruslan

Pasca PRU13, ataupun pasca rakyat memberi mandat kepada kerajaan Barisan Nasional (BN), kesabaran rakyat terus dan terus diuji. Pelbagai jenis keperluan rakyat dinaikkan dengan alasan yang pelbagai. Kata Datuk Seri, kita naikkan gula kerana mahu mengurangkan kadar diabetes rakyat Malaysia. Malah kata menteri-menteri yang lain, yang menjadi 'trademark' setiap kali kos sara hidup dinaikkan, "Kalau tak suka, jangan duduk di Malaysia!".
Macam Malaysia ini kerajaan BN yang punya. Suka hati menghalau rakyat untuk berhijrah ke negara lain.
Datuk Seri Najib Razak, saya masih ingat salah satu manifesto parti sewaktu PRU13. Datuk kata mahu menurunkan kadar tol secara berperingkat, Datuk kata mahu menurunkan itu dan ini, maka gembiralah kami seraya memberi mandat kepada Datuk agar melaksanakan manifesto dan janji. Datuk kata prihatin nasib rakyat. Saya ingat lagi, Datuk selalu mengulang kalimah Janji Ditepati. Namun setelah mandat itu diterima, mana Janji Ditepati? Yang saya lihat, banyak roti capati yang dijual di kedai-kedai mamak. Saya tak suka makan roti capati.
Ingatlah Datuk, mandat yang dipegang sekarang diberi oleh rakyat, maka rakyat mampu menariknya kembali. Maka, prihatinlah masalah rakyat. Datuk kata rakyat mampu untuk menanggung kenaikan kos ini. Adakah Datuk tahu kewujudan begitu banyak golongan yang tidak mempunyai rumah (homeless) di bandar KL ini? Hampir setiap minggu rakan-rakan saya melalui begitu banyak program seperti The Nasi Lemak Project dan sebagainya turun untuk memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan. Itu baru di bandar, bagaimana pula nasib mereka di kampung? Saya masih ingat lagi sewaktu saya kecil, ibu saya menangis kerana tidak mampu memberi wang kepada saya untuk ke sekolah. Saya memikirkan, jika golongan pertengahan pun berang kerana kenaikan kos sara hidup, bagaimana pula dengan golongan bawahan? Datuk, mereka miskin bukan kerana mereka bodoh, tapi mereka miskin kerana mereka diperbodohkan kroni-kroni Datuk.
Read More / Baca Lagi >>

PAS cuba singkir dua Adun BN Perak kerana langgar peraturan pilihan raya

Posted: 24 Dec 2013 05:18 PM PST


Saman difailkan terhadap dua Adun Barisan Nasional Perak yang didakwa bukan penduduk tetap Perak pada hari pengundian. Gambar fail.Saman difailkan terhadap dua Adun Barisan Nasional Perak yang didakwa bukan penduduk tetap Perak pada hari pengundian. Gambar fail.Tujuh bulan selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), dua calon PAS Perak mengambil tindakan mahkamah untuk menyingkirkan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) kerana tidak menjadi penduduk negeri itu semasa hari pengundian, 5 Mei lalu.
Saman difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Julai dan tarikh perbicaraan ditetapkan pada 24 Februari 2014.
Salah seorang peguam dalam kes itu, Robin Lim, berkata saman difailkan terhadap Adun Manong dari BN, Mohamed Kamil Shafie dan Adun Rungkup, Datuk Shahrul Zaman Yahya kerana melanggar Artikel 30 Perlembagaan Perak.
Katanya, Adun negeri tersebut mesti menjadi penduduk tetap Perak semasa hari pengundian.
"Mereka menetap di Lembah Klang dan pemilihan mereka sebagai Adun bertentangan dengan Perlembagaan," katanya kepada The Malaysian Insider.
Saman difailkan oleh Jamil Dzulkarnain yang tewas kepada Mohamed Kamil sementara satu lagi saman difailkan Misbahul Munir Masduki terhadap Shahrul Zaman.
Mohamed Kamil menang 231 undi majoriti sementara Shahrul Zaman menang dengan majoriti 613 undi.
Read More / Baca Lagi >>

Kebangkitan Arab: Antara demokrasi, perubahan dan kesinambungan

Posted: 24 Dec 2013 04:23 PM PST

Pada Disember 2010, peristiwa yang disifatkan permulaan gelombang kebangkitan menuntut demokrasi bermula di dunia Arab, di Tunisia.

Secara mudah, siri protes di negara-negara Asia Barat dan Afrika Utara itu disifatkan sebagai proses pendemokrasian yang baik untuk kesejahteraan warga dunia Arab.

Demokrasi dijadikan kata kunci utama dalam perbincangan mengenai kebangkitan Arab, dan Tunisia diterima sebagai titik mulanya.

Kini, selepas tiga tahun, perbincangan tentang kebangkitan Arab memerlukan perhatian yang lebih luas daripada sekadar demokrasi dan menuntut penilaian yang lebih kritikal.

Tulisan di bawah ini, yang ditulis pada Januari tahun ini, menimbulkan persoalan-persoalan berhubung konsensus yang diterima apabila membincangkan kebangkitan Arab, dan menekankan perhatian lebih pada perubahan dan kesinambungan dalam perkembangan ini.  

Kebangkitan Arab: Demokrasi, perubahan dan kesinambungan
Oleh HARIS ZALKAPLI

Dunia Arab yang meliputi Asia Barat dan Afrika Utara menjadi perhatian dunia sejak tercetus kebangkitan yang menjatuhkan pemerintah di Tunisia, yang disebut sebagai permulaan peristiwa besar dinamakan "Arab spring."

Dua hal di sini ditetapkan dan diterima ramai; iaitu kebangkitan bermula di Tunisia, dan diletakkan di bawah tajuk besar satu kebangkitan baharu dalam politik dunia.

Hakikatnya, Tunisia boleh dianggap permulaan satu gelombang baharu kebangkitan di dunia Arab, tetapi sebelum Tunisia, kebangkitan telah berlaku di Yaman pada 2009, dalam pertembungan terbaharu pemberontak Houthi di utara dengan kerajaan, dan di Bahrain, melibatkan warga yang majoritinya beraliran Islam Syiah.
Read More / Baca Lagi >>

Syiah, Malaysia dan politik global dunia Islam

Posted: 24 Dec 2013 04:22 PM PST

Isu Syiah dan hal-hal berkaitan dengannya kini menjadi satu isu besar dalam politik negara, dan muncul sebagai satu isu yang menarik respons kuat daripada pihak-pihak berkepentingan.

Isu Syiah ini muncul bukan secara terpisah daripada isu-isu global dan politik tempatan, dan bukan semata-mata menjadi topik debat berhubung pentadbiran agama Islam di negara ini.

Kali ini, isu Syiah tidak boleh dilihat secara terasing daripada perkembangan politik di peringkat global yang rancak melibatkan persaingan kuasa-kuasa utama dunia Islam.

Pada masa sama, sikap dan pendekatan, dan pembingkaian isu Syiah oleh pemerintah di negara ini juga wajar disorot dengan lebih kritikal.

Hal berkaitan "kebangkitan Syiah" mula diperkatakan di rantau Asia Barat pada 2004, sejurus selepas kejatuhan pemerintahan Baath di Iraq, yang disusuli oleh politik yang lebih terbuka, sekaligus membuka ruang kepada penglibatan majoriti Syiah negara itu.

Wacana yang panjang dan mendalam berhubung kebangkitan Syiah di dunia Arab dan dunia Islam bermula pada masa itu.

Kemudian, ekoran perang antara militia Hizbullah, proksi Iran di Lubnan dengan tentera Israel pada musim panas 2006, populariti kumpulan Islam Syiah itu meningkatkan kebimbangan terhadap peningkatan populariti dan pengaruh Syiah dan Iran.
Read More / Baca Lagi >>

"NAIK" : Harga Tol Dah Naik!

Posted: 24 Dec 2013 04:14 PM PSTKambing bertanduk 4

Posted: 24 Dec 2013 03:40 PM PST

Kuala Pilah: "Selama 30 tahun menternak kambing dan lembu ini kali pertama saya menemui kambing biri-biri jantan bertanduk empat," kata penternak, K Lachmanan, 52, dari Kampung Masjid Tua, Air Mawang, dekat sini, semalam.
Dia berkata, lazimnya biri-biri jantan hanya ada dua tanduk, tetapi biri-biri ini yang juga kacukan Barbados dengan tempatan ada empat tanduk.
"Saya perasan dan terkejut melihat keempat-empat tanduk ini tumbuh serentak ketika ia berusia enam bulan dengan dua menegak dan dua lagi bengkok ke bawah berukuran kira-kira 17 sentimeter setiap satu," katanya ketika ditemui di kandang kambingnya, di sini.

Lachamanan berkata, kejadian aneh itu bagaimanapun tidak diceritakan kepada sesiapa pun sehinggalah pada Jumaat minggu lalu, dia memaklumkan kepada Jabatan Perkhidmatan Verterinar (JPV) Kuala Pilah.
FotoBIRI-biri unik dan aneh yang mempunyai empat tanduk kepunyaan Lachmanan.

"Walaupun pelik, saya anggap kejadian ini perkara biasa dan tidak membawa maksud lain di sebalik kejadian itu.

Read More / Baca Lagi >>

9 Perkara Yang Meleburkan 2 Kalimah Syahadah (Kafir)

Posted: 24 Dec 2013 03:36 PM PST

Sesungguhnya banyak perkara yang boleh membatalkan Iman atau Syahadah. Rosak iman maka sia-sialah amalan kita. Untuk menjaga iman, wajiblah kita mengetahui serta menghindari perkara yang boleh merosakkan akidah. Antaranya:

Pertama. Mempersekutukan Allah (syirik). Meminta doa atau pertolongan dari orang yang telah mati atau bernazar dan menyembelih korban demi mereka adalah perbuatan syirik. Firman Allah yang bermaksud:

"Sesungguhnya orang yang mempersekutukan Allah, nescaya Allah akan mengharamkan syurga baginya. Tempat tinggal mereka (kelak) adalah neraka dan tiada penolong bagi mereka yang zalim."

Kedua. Menjadikan sesuatu sebagai perantaraan antara diri kita dengan Allah dengan meminta doa atau syafaat serta berserah diri (tawakkal) kepada benda tersebut. Para ulama (ijma) sepakat mengatakan sapa yang melakukannya adalah kafir.
Ketiga. Tidak mengkafirkan orang musyrik (kafir) atau ragu dengan kekafiran mereka ataupun membenarkan fahaman mereka. Menganggap agama-agama lain sama seperti agama Islam. Firman Allah yang bermaksud:
"Barang siapa yang menghendaki selain dari Islam sebagai agama (cara hidup) maka tidak akan diterima agama darinya dan akhirat kelak dia tergolong dalam golongan yang rugi."
Read More / Baca Lagi >>

Yang ini berkurap, yang itu pula berpanau...

Posted: 24 Dec 2013 03:35 PM PST

Saya masih berpendirian yang berhimpun untuk menggulingkan kerajaan bukan cara yang boleh diterima ramai. Lebih dari 50 peratus rakyat mahukan perubahan kerajaan tetapi lebih dari 50 peratus dari rakyat juga tidak bersetuju menggulingkan kerajaan dengan cara berhimpun.
Tidak siapa yang tidak bersetuju yang kerajaan hari ini wajar diketepikan tetapi untuk mengajak rakyat berhimpun secara besar-besaran bukanlah caranya untuk perubahan itu. Pertamanya tindakan itu merupakan tindakan yang kurang baik kerana cara berhimpun dan memaksa kerajaan itu berubah itu bukanlah satu tindakan demokratik yang baik.
Keduanya kita telah berusaha untuk menggulingkan kerajaan melalui pilihanraya tetapi keputusannya masih berpihak kepada penyandang walaupun begitu hebat gerakan untuk mengenepikan kerajaan hari ini. Kekalahan dan kegagalan pihak yang ingin mengambil alih kerajaan tentunya bersebab.
Saya sendiri telah menjelajah keseluruh negara membantu usaha untuk menggantikan kerajaan ini sebelum pilihanraya yang lepas.. Tetapi dalam proses itu saya seperti orang lain juga dapat mengenal pasti sebab kenapa pihak yang membangkang masih gagal untuk mencapai niat menggantikan kerajaan yang rasuah dan tidak bermoral sekarang ini.
Sebagai rakyat kita harus memahami isu sebenar kenapa pembangkang menghadapi kegagalan usaha mereka.
Kita cuba lakukan analisis yang realistik dalam isu ini. Apabila kita mengatakan pimpinan kerajaan sekarang ini perlu diganti, persoalan yang pertama yang harus dijawab ialah, siapa yang hendak menggantikan pimpinan negara sekarang ini? Benar pimpinan hari ini amat tidak sesuai untuk meneruskan pimpinan mereka, malahan kesemua yang ada dalam barisan kepimpinan UMNO yang tertinggi itu menjadi persoalan besar kepada rakyat.
Tetapi jika hendak menggantikannya siapa yang akan menggantikan mereka yang hendak diganti ini? Adakah pasti nama-nama yang di sebut untuk menggantikan itu mempunyai moral dan kewibawaan yang secukupnya untuk menunjukkan kelainannya dari kepimpinan yang ada pada hari ini?
Apa kelainan yang perlu ada kepada pihak yang hendak menggantikan mereka yang sekarang ini?
Read More / Baca Lagi >>

Israel launches airstrike in Gaza Strip retaliating for deadly shooting

Posted: 24 Dec 2013 03:23 PM PSTChaos and despair in Aleppo

Posted: 24 Dec 2013 03:22 PM PSTEgypt says transition to go ahead despite deadly attacks

Posted: 24 Dec 2013 03:21 PM PST2013's top stories from around the world

Posted: 24 Dec 2013 03:18 PM PSTInside Story - Who was really behind the Lockerbie bombing?

Posted: 24 Dec 2013 09:48 AM PSTBrotherhood blamed for deadly Egyptian blast

Posted: 24 Dec 2013 09:46 AM PSTEgyptians condemn deadly bombing at police compound

Posted: 24 Dec 2013 09:45 AM PST
WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


GAMBAR-GAMBAR IKAN MENDARAT.ADAKAH FENOMENA TSUNAMI?

Posted: 24 Dec 2013 04:34 AM PST

 LAHAD DATU-Fenomena aneh ini berlaku hari ini di Lahad Datu.Ramai yang membayangkan bahawa berlakunya gegran atau gelinciran dasar laut menyebabkan air laut panas.

Namun hanya ikan-ikan kecil yang muncul di permukaan seolah-olah kepanasan.
 Orang ramai tidak melepaskan peluang bagi menangkap ikan yang timbul dan melompat kedaratan.Menurut penduduk di Lahad Datu, ianya juga kemungkinan fenomena ribut kerana kawasan Pulau Tambisan yang berdekatan selalu di landa ribut.
 Kekuasan Tuhan tidak siapa akan menjangkanya, namun 26 disember 2004 , kawasan di Aceh, ,  Penang ,  Merbok Kedah , Phuket Thailand dan di Kepulauan Kecil di Selatan India , ikan2 besar dan kecil berdamparan naik ke panta.
 Semua ini berlaku dgn tanda-tanda  khusus dan  jelas . Kesimpulan nya : semoga apa jua yang berlaku di Tambisan perlu diberi perhatian khusus dan serius . Namun perlu sama2 berdoa agar tiada suatu yg buruk yang mungkin berlaku di daerah kecil Lahad Datu ini

Maha suci Allah..jauhilah negara kami dari segala mala petaka. Teringat peristiwa tsunami bila banyak ikan dilaut menuju ke daratan.. Peristiwa ini berlaku pagi tadi di Lahad Datu Sabah

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


UCAPAN SELAMAT

Posted: 24 Dec 2013 11:25 AM PST
SELAMAT MENYAMBUT
HARI KELAHIRAN  NABI ISA
SELAMAT MENYAMBUT
TAHUN BARU------------

WAHAI BANI MELAYU

Posted: 24 Dec 2013 06:00 AM PST
 KENAPA MELAYU
SENANG KENA TIPU

Di Penang, muka India adalah muka Melayu Hitam Legam Kelas Pertama. Bagi Melayu kulit sawo matang adalah melayu paria kelas keempat dalam hirarki Keling. Sbb tu Melayu Hitam Keling dominan di sana. Melayu kulit sawo matang paria ni bukannya berani pun nak tunjuk eksyen lawan melayu keling. Tak pasal2 kene pelempang dgn melayu keling sampai cirit birit.

 Untuk rekod, org melayu ni satu bangsa lemah dan cukup bodoh mcm sakai.. mujur tak bodoh piang lagi mcm sakai.. datanglah bangsa apa pun, semuanya melayu kecut.. datang jepun ketot pun, melayu dijajah.. datangat saleh berapa ekor entah, kene jajah jugak.. datang pprtugis 10 bijik kapal pun, kene jajah jugak.. bukannya bangsa2 luar ni datang menjajah dgn 10 juta askar pun.. kalo 10 bijik tongkang datang, abeh kuat 2000 jer sskar dia.. 

tak mungkin cecah 100000 askar pun.. itu pun boleh jajah satu semenanjung.. aku taktau nak cakap jenis apakah melayu bebal ni.. mujur la batak negrito tak datang.. silap haribulan, mat sabu pun jadi pagan on MUKA MACAM ORANG INDIA?
Publish | Delete | Spam
Anonymous

on 12/20/13

DALAM KAD PENGENALAN INI
TERTULIS
Mahathir Muhamad 
Anak Lelaki Iskandar Kutty
--------

KENAPA UTUSAN MELOYO TAK LAKU

Posted: 24 Dec 2013 04:30 AM PST


KOMENTAR TUKAR TIUB
lihat bagaimana akhbar milik
united malays national organisation
memutar berita

lihat bagimana media lain
memberi laporan terhadap berita yang sama

akhbar ketuanan melayu ini 
tidak laku di pasaran
bila tidak laku di pasaran
akhbar ini marahkan masyrakat china

akhbar ini gagal melihat
apa sebab  akhbar ini tidak laku
kenapa orang ramai 
pecaya kepada malaysia kini
percaya kepada malaysian insider
percaya kepada blog dan fb

akhbar ini tidak sedar
52% rakyat malaysia
tidak lagi menyokong
united malaysa national organisation

INI LAPORAN MELOYO
Himpunan Guling Kerajaan: Penceramah ditahan
KUALA LUMPUR 24 Dis. - Polis menahan seorang lelaki yang dipercayai terlibat menghasut orang ramai hadir ke Himpunan Guling Kerajaan di padang Kelab Sultan Sulaiman, di sini malam tadi.

Lelaki berusia 24 tahun itu ditahan pukul 11.35 malam mengikut Seksyen 9 (5) Akta Perhimpunan Aman dan Seksyen 124 C Kanun Keseksaan.

"Dia merupakan antara penceramah yang mengajak orang ramai turun ke Dataran Merdeka pada malam ambang tahun baru bertujuan menggulingkan kerajaan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini. - UTUSAN MELOYO

INI LAPORAN SINAR
Demonstrasi 31 Disember: Penganjur ditahan reman
SHAH ALAM - [Dikemaskini] Pengerusi Gerakan Turun Kos Sara Hidup (Turun), Muhamad Azan Safar ditahan reman kira-kira jam 11 malam tadi.

Menulis dalam satu kenyataan ringkas, Muhamad Azan berkata, polis akan mendapatkan perintah reman ke atasnya jam 10 pagi ini.

"Saya ditahan reman malam ini (tadi) untuk siasatan, esok pagi (pagi ini) jam 10 pagi polis akan mendapatkan perintah reman daripada majistret. Reman akan dibuat di IPD Dang Wangi.

"... mohon terus bersolidariti berikan sokongan. Perjuangan tidak akan berhenti di sini," katanya.


INI LAPORAN MALAYSIAKINI
Polis tahan pengerusi NGO TURUN

Polis menahan pengerusi NGO TURUN, Mohd Azan Safar, yang merancang untuk mengadakan perhimpunan besar bagi membantah kenaikan kos sara semasa sambutan ambang tahun baru pada malam 31 Disember.

Mohd Azan ketika dihubungiMalaysiakiniberkata beliau ditahan sepasukan anggota polis ketika sedang makan di Kampung Baru, Kuala Lumpur.

Katanya, polis membawa beliau ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, dan kini sedang berusaha mendapatkan perintah tahanan reman.
Katanya, polis menyiasat beliau mengikut peruntukan bawah Akta Perhimpunan Aman 2012.


------------

PEGUMUMAN UNTUK SEMUA

Posted: 24 Dec 2013 12:30 AM PST


SILA TUNGGU - SILA NANTI
senarai akan muncul
cadangan masih diterima
kah kah kahPERSONALITI PALING CELAKA
Bro TT, aku rasa kau kena tambah satu lagi award selain dari senarai cool dan poyo. aku suggestkan lu tambah satu lagi award "personaliti paling celaka 2013".

ini merangkumi level kepoyooan,kebangangan yang menyusahkan orang ramai dan bajet good good.. antara calon calon yg layak menggodolkan award ni adalah Bik Mama, Hassan Malek, Najib Razak dan Syed Ali Al-Habsee. tolon pertimbangkan!! on LAGI CADANGAN POYO DAN COOL
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/12/1SENARAI POYO DAN COOL
tim tukar tiub
sedang mengumpul
senarai poyo dan cool
para pembaca
boleh memberi cadangan

sila hantar cadangan
dengan hujah yang cool

tahun ini selain dari cool dan poyo
ada satu anugerah baru
mat bluuur
atau
minah bluuur-----------

GAMBAR GAMBAR CULT 2013

Posted: 23 Dec 2013 11:00 PM PST
SELAMAT TINGGAL 2013
dibawah ini adalah
gambar gambar ingatan
gambar dan imej cult
yang akan mengingatkan kita semua
kepada 2013PENERBIT PELAKON PENGARAH 
BILIK SULIT
gumbira apabila
menerima berita
bilik sulit 
akan dipentaskan di london 2014

 MANGSA KAUM KAPITALIS
kekasih jadi korban
kaum pemodal
tangisan tak sudah sudah

RIBUT BANJIR
tidak memisahkan dua kekasih
manusia dan manusia

KILANG SANTAU RADIO AKTIF
DI GEBENG TENGGELAM
meragut nyawa seorang jurutera

GAMBAR CULT 2013
warga tanpa rumah
beratur untuk mendapat nasi panggung
dari dapur jalanan

ANAK MUDA
bangun melawan
tipu pru13
sang yb zzzzzzz

PERJUANGAN 2013
diteruskan
KE 2014
SELAMAT DATANG 2014


-----------

TURUN TURUN TURUN

Posted: 23 Dec 2013 08:26 PM PST

 Demonstrasi `gulingkan kerajaan': Polis tahan aktivis mahasiswa
Polis menahan Pengerusi Gerakan Turun Kos Sara Hidup (Turun), Azan Safar di Kuala Lumpur malam tadi dan akan disiasat mengikut seksyen 9(5) Akta Perhimpunan Aman 2012 di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi jam 10.00 pagi ini berhubung satu rancangan perhimpunan pada malam ambang tahun baru 2014 yang dikatakan berniat menggulingkan kerajaan.
Azan ditahan reman kira-kira jam 12 tengah malam tadi ketika sedang makan bersama kawan-kawannya di sebuah restoran di Kampung Baru.
Azan yang sebelum ini melancarkan Turun di hadapan Kompleks Membeli-belah Sogo merancang untuk mengadakan himpunan ketika sambutan ambang tahun baru 2014 di Dataran Merdeka sebagai protes kenaikan harga barang dan perkhidmatan.

SAMM kutuk pengangkapan Azan Safar, Gesa Rakyat Bersedia Untuk Himpunan Besar 31 Disember

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mengutuk tindakan pihak berkuasa yang mengheret seorang mahasiswa ke balai polis tanpa alasan yang munahsabah.

Azan Safar, Pengerusi Turun yang juga Presiden GAMIS dikahabrkan dicekup polisi kira - kira jam 11.30 malam tadi ketika sedang makan di sebuah kedai makan di ibukota. Penangkapan ini dipercayai ada kaitan dengan demo malam tahun baru nanti.

Kini masih dalam rumah pasung. SAMM mempersoalkan apa keperluan tangkapan seperti ini ? Boleh sahaja panggil elok - elok datang ke balai polis untuk ambil maklumat.

SAMM mendesak pembebasan segera Azan Safar sambil menyeru semua agar tenang termasuk pasukan keselamatan dan jangan sesekali termakan provokasi BN. Pihak berkuasa harus rasional dalam membuat keputusan, tidak perlu mengikut telunjuk kerajaan BN yang dilihat telah 'goyang' oleh gerakan rakyat mutakhir ini.

Bagi SAMM, penangkapan Azan Safar akan terus membangkitkan lagi semangat anak muda dan orang ramai untuk turun bersama dalam protes raksasa 31 Disember 2013

Sheikh Yaser Abd Rahman
Penyelaras SAMM Kebangsaan


-----------

SATU FESHEN COOL

Posted: 23 Dec 2013 08:00 PM PSTSATU FESHEN COOL MUNCUL
feshen  ialah peralam zaman
maka feshen ini
adalah petanda zaman

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


----------

ISTERI ROSMAH BUAT LAWAK

Posted: 23 Dec 2013 07:30 PM PST


KUALA LUMPUR - Malaysia mampu menyediakan sistem pendidikan terbaik untuk semua pihak dengan kerjasama ibu bapa, golongan pendidik serta pelajar sendiri,

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit...  ISTERI  ROSMAH BUAT LAWAK... kah kah kah..

kah kah kah... PAGI PAGI BUAT LAWAK... kah kah kah..

woit... DAH DAPAT UPAH KE?... kah kah kah

MAJORITI RAKYAT MALAYSIA
SOKONG PAKATAN RAKYAT

-------------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT