Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Lagi kejadiian runtuh di Terengganu Darul Runtuh - kali ke 3 untuk tahun ini

Posted: 03 Dec 2013 08:50 PM PST

Post Pic
KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kuala Terengganu dari PAS Datuk Raja Kamarul Bahrin berkata sebuah lagi insiden bumbung runtuh telah berlaku di Terengganu, kali ini di Bangunan Dewan Canselor Kolej Universiti Tati (Tatluc) di Teluk Kalung, Kemamam, kelmarin.
Katanya, bumbung dewan kolej tersebut runtuh dalam tempoh kurang dari 14 bulan selepas siap dibina.
Kecewa dengan insiden yang sama, beliau berkata ia terjadi ekoran pelaksanaan dan urus tadbir yang lemah.
Katanya, bangunan berharga RM17 bilion itu dibuka pada Oktober lalu dan boleh memuatkan sekurang-kurangnya 2,000 orang pada satu masa.
Paling mengecewakan, katanya, kejadian seumpama itu adalah yang ketiga berlaku tahun ini di negeri itu.
"Insiden runtuh di Terengganu sedikit sebanyak mencerminkan nilai moral kerajaan negeri kerana setakat ini masih tiada sebarang tindakan dilakukankan termasuk melibatkan kes lepas," katanya.
Raja Bahrin turut berkata, beliau pernah membangkitkan isu berkenaan di Parlimen mengenai status kontraktor yang dilantik kerajaan bagi membina struktur bangunan tersebut dan jawapan diberikan hanyalah disenaraihitamkan.
"Agak mengejutkan apabila kita mendapati kontraktor yang memasang bumbung di masjid Kampung Tebauk adalah sama dengan Masjid Kampun Batu Putih.
Insiden runtuhan bumbung yang kerap kali berlaku menyebabkan Terengganu kini lebih dikenali sebagai Terengganu Darul Runtuh lebih-lebih lagi setelah kejadian runtuh di negeri itu dibuku dan ditulis oleh Dr Syed Azman.
"Sekiranya apa yang kerajaan katakan adalah benar apabila mendapati kejadian berpunca daripada kecuaian dan telah disenaraihitamkan, jadi syarikat tersebut boleh mendapat kontrak kerajaan.
"Dan lagi mengejutkan apabila syarikat tersebut masih lagi beroperasi dan telah menyiapkan beberapa lagi bangunan di Terengganu yang masih belum runtuh," katanya.
Beliau turut mendakwa tidak mustahil kontraktor tersebut mempunyai pengaruh besar di belakang mereka menyebabkan ia kebal daripada undang-undang.
"Selagi nilai moral kerajaan tidak diperbaiki, maka kita akan menyaksikan kejadian menakutkan ini akan berlaku berulang kali," katanya.
Beliau juga mengkritik kerajaan Terengganu kerana dilihat mengambil sikap acuh tidak acuh akan hal serius tersebut dan masih belum mengemukakan sebarang penyelesain.
Terdahulu pada Jun 2009 bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin bernilai RM292.9 juta runtuh menyebabkan lima pekerja cedera.
Ia disusuli runtuhan bumbung Masjid Kampung Batu Putih di Kerteh, Kemamam pada Oktober 2009 yang turut mengakibatkan tiga orang cedera.
Mei tahun ini, bumbung Masjid Kampung Binjai Kertas di Hulu Terengganu pula runtuh.
Terbaru, bumbung masjid Kampung Tebauk, Bukit Tunggal yang memakan kos pembinaan sebanyak RM6 juta turut dilaporkan runtuh.- antarapos

Erma Fatima bayar saman Rabecca RM11,200 dengan syiling 5 sen

Posted: 03 Dec 2013 04:38 PM PST

Rabu Disember 4, 2013
Oleh FERIDE HIKMET ATAK (feride@thestar.com.my)
Rabecca telah memenangi kes tuntutan terhadap Erma Fatima apabila Mahkamah Majistret Kuala Lumpur mengarahkan pengarah dan penerbit itu mengembalikan baki jumlah wang lakonan Rabecca sebanyak RM11,200.
PETALING JAYA: Pelakon Rabecca Nur Al-Islam yang menang saman terhadap Erma Fatima terkejut apabila menerima wang tuntutannya sebanyak RM11,200 dalam bentuk wang syiling 5 sen.
Rabecca, 23, berkata, pihak peguam Erma bersama beberapa pembantu menyerahkan wang tuntutan berkenaan di pejabat peguamnya, Nordin Othman pada petang Selasa yang dimasukkan dalam beberapa bungkusan termasuk sebuah kotak yang terdapat Al-Quran.
"Apa maksudnya itu apabila dia (Erma) membayar wang saman dengan cara begitu? Adakah dia masih tidak berpuas hati dengan kekalahannya di mahkamah? Kenapa dia perlu menghantar kitab Al-Quran kepada saya seolah-olah ingin sindir saya?," katanya yang menghubungi mStar Online di sini pada Selasa.
Pada 8 November lalu, Rabecca berjaya memenangi kes tuntutan terhadap Erma Fatima apabila Mahkamah Majistret Kuala Lumpur mengarahkan pengarah dan penerbit drama itu mengembalikan baki jumlah wang lakonan Rabecca sebanyak RM11,200 (40 peratus berserta lima peratus faedah) daripada bayaran selain membayar kos guaman kepadanya.
Kedua-dua artis itu sebelum ini pernah bertegang urat apabila Erma selaku pengarah drama Dejavu Di Kinabalu gagal melunaskan baki bayaran lakonan pelakon itu sebanyak 40 peratus sehingga menyebabkan Rabecca memfailkan saman pada 23 Julai 2013.
Dejavu Di Kinabalu diterbitkan oleh Rumah Karya Citra (M) Sdn Bhd sebanyak 28 episod dan disiarkan menerusi slot Akasia di TV3, bermula 18 Jun hingga 31 Julai 2012.
Foto beberapa bungkusan wang 5 sen yang diterima rabecca daripada pihak Erma.
Tambah Rabecca, sekiranya Erma berbuat demikian kerana ingin menimbulkan kemarahannya, perkara itu tidak mungkin akan berlaku.
Sebaliknya, dia akan memulangkan wang tersebut kepada Erma dan meminta penerbit dan pengarah itu membayar wang tuntutannya dengan cara berhemah.
Dalam pada itu, Rabecca mendakwa dia terkejut selepas mendapat tahu Erma cuba mempengaruhi pihak atasan sebuah organisasi media agar tidak menyiarkan apa-apa berita yang mengaitkan mereka berdua berhubung saman berkenaan.
"Saya tak faham kenapa dia perlu berjumpa dengan pihak atasan media tersebut meminta mereka tidak mengeluarkan berita tentang hal berhubung kekalahannya di mahkamah?
"Biarlah... apa tindakannya sekalipun, ia tidak akan menjejaskan saya," tegasnya -  mStar

Foto Pesta Sex Peserta 'Take Me Out' Beredar

Posted: 03 Dec 2013 06:30 AM PST

Pesta seks dan pesta minuman keras para peserta Take Me Out terbongkar. Foto-foto pesta mereka di rumah mewah beredar dan menjadi perbincangan di dunia maya.


Para peserta Take Me Out versi Inggris yang mencapai 90 orang itu, pergi ke sebuah pesta dua hari dua malam. Dalam foto yang tersebar, para peserta ajang pencarian jodoh itu terlihat mabuk, dan menumpuk di satu ruangan.


www.anehdidunia.comwww.anehdidunia.com

Salah seorang peserta pesta mengungkapkan, mereka awalnya hendak merayakan serial baru tayangan itu. Karena kebanyakan mereka mabuk berat, pesta seks tak terhindarkan, dan semua orang larut dalam pesta.

www.anehdidunia.com
                                                 Rumah Mewah Tempat Sex Partyhttp://anehdidunia.blogspot.com
Beberapa peserta wanita malah terlihat menikmati ketika pakaiannya dilucuti hingga bugil. Peserta pria juga terlihat bersuka ria sambil memamerkan kondom ke arah kamera. Selain dipenuhi kondom, ruangan juga dipenuhi botol minuman keras yang pecah.

www.anehdidunia.com
http://anehdidunia.blogspot.com
"Ada banyak seks yang terjadi. Orang-orang melakukannya di depan yang lainnya," kata seorang peserta seperti dikutip The Sun, Rabu (11/1/2012). "Tidak ada seorang pun yang peduli apa yang mereka lakukan selama mereka bersenang-senang," papar salah satu peserta wanita. - sumber

Santai Petang : Hati-hati dengan peminta sedekah [video inside]

Posted: 03 Dec 2013 03:15 AM PST

Topless Coffee-Shop Akhirnya Ditutup

Posted: 03 Dec 2013 12:07 AM PST


Sebuah kedai kopi terpaksa ditutup setelah didera gelombang penentangan dari warga sekitar di sebuah kota kecil di Inggris. Gelombang penentangan itu muncul bukan karena produk kopi yang ditawarkan Grand View Topless Coffee Shop di Vassalboro, Maine, melainkan karena para pelayan kedai kopi, baik pria maupun wanita, bertelanjang dada saat melayani pelanggan.


Meskipun ditentang oleh warga sekitar kota yang penduduknya kurang dari 5.000 jiwa itu, kedai kopi yang didirikan pada 2009 ini sempat berjalan dengan bisnisnya sebelum akhirnya diperintahkan untuk ditutup pada tahun ini juga oleh aparat pemerintah setempat karena dianggap memasang papan pengumuman secara ilegal.

Donald Crabtree, pemilik Grand View Topless Coffee Shop, mengakui, ia akhirnya memilih untuk menutup bisnisnya setelah berusaha mempertahankannya selama 2 tahun. "Saya hanya ingin menciptakan keceriaan dengan bisnis saya. Saya ingin melihat orang tersenyum," tutur Donald Crabtree kepada harian setempat, Maine Morning Sentinel.


"Saya membuka kedai kopi dengan servis pelayan bertelanjang dada untuk mewujudkan keceriaan itu dan terbukti berhasil. Namun, sekarang keceriaan itu telah berlalu. Saya telah berjuang untuk mempertahankan bisnis ini selama lebih dari 2 tahun dan apa pun yang saya lakukan saat ini tidak akan berbuah apa-apa, ada yang berusaha menyabotase saya," lanjut Donald Crabtree yang tidak bisa menerima perintah penutupan dari pemerintah setempat karena dianggap memasang papan pengumuman tanpa mengantongi izin resmi. - sumber

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PAU2013: ‘Dakwa mereka yang salah urus perbelanjaan negara’ - Pemuda Umno

Posted: 03 Dec 2013 08:51 PM PST

Pemuda memandang serius hal ini dan mendesak agar tindakan tegas dapat diambil terhadap mereka yang terbukti bersalah.

KUALA LUMPUR: Pergerakan Pemuda Umno mendakwa saban tahun kita dengar laporan Ketua Audit Negara yang mendedahkan salah laku dan kecuaian dalam menguruskan aset atau perbelanjaan negara.
Menurut ketuanya, Khairy Jamaluddin, Pemuda memandang serius hal ini dan mendesak agar tindakan tegas dapat diambil terhadap mereka yang terbukti bersalah.
" Jika ada salah laku yang nyata, kita wajib dakwa, jangan sampai rakyat tertanya-tanya.," tegas beliau ketika menyampaikan ucapan dasar Ketua Pemuda di Perhimpunan Agung Pemuda Umno di PWTC pagi ini.
Read More / Baca Lagi >>

PAU2013: Umno “tutup” tanpa Wanita, kata Shahrizat...ha.ha..ha..!!!

Posted: 03 Dec 2013 08:49 PM PST


Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil (gambar) memulakan Perhimpunan Agung Umno 2013 dengan suara yang amat lantang terhadap kepimpinan parti apabila membayangkan Umno bakal "tutup" tanpa penglibatan sayap pergerakan Wanita parti itu.
Shahrizat dalam ucapan dasar di hadapan 983 perwakilan sayap Wanita itu berkata, tanpa penglibatan Wanita Umno juga, banyak cawangan dan bahagian Umno akan tutup kerana tidak mempunyai keanggotaan yang mencukupi.
"Kalau tiada kami (Wanita) takut tutup bahagian dan cawangan. Program tak cukup (orang)," katanya ketika berucap di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur hari ini.
Bekas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu berkata, tanpa undi daripada Wanita Umno, anggota Majlis Tertinggi parti Melayu akan sukar mengecap kemenangan dalam pemilihan parti lalu.
"Saya nak maklumkan kepada wakil MT. Kalau Wanita tidak bagi semua ni jangan haraplah. Berkeliaran mereka.
Read More / Baca Lagi >>

PAU2013: Perwakilan Diminta Bersuara Mengenai Peranan Peguam UMNO..??

Posted: 03 Dec 2013 08:48 PM PST

Dalam kehangatan perhimpunan agung UMNO yang baru bermula semalam dan semua pihak tertunggu-tunggu isu yang bakal menjadi sentuhan perwakilan kali ini, terdapat perwakilan yang berbual-bual di sekitar PWTC membangkitkan mengenai peranan sebenar peguam UMNO yang tidak begitu jelas fungsinya sekarang ini.

Peguam UMNO yang dikenali sebagai Hafarizam Harun itu didapati seperti tidak menjalankan fungsinya yang sebenar sebagai peguam serta jauh berbeza debgan peguam Pas, Hanifa Maidin serta peguam PKR Lateefa Koya yang didapati begitu aktif menjalankan peranan membela ahli dan pemimpin masing-masing yang didapati terlihat dengan tindakan saman atau pertikaian undang-undang.

Hafarizam sebaliknya didapati tidak pernah berperanan langsung jika ahli dan pemimpin UMNO terlibat dalam kes mahkamah dan tindakan undang-undang. Kali terakhir beliau didapati berperanan ialah ketika mewakili UMNO dalam petisyen pilihanraya yang dipertikaikan keputusannya, sama ada oleh Pas atau PKR, beberapa bulan lalu.

Namun selepas itu, kelibatnya langsung tidak kelihatan sedangkan dalam beberapa kes yang saman yang melihatkan pemimpin UMNO, beliau seharusnya turut memainkan peranannya. Misalnya dalam kes Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin yang disaman oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim, Hafarizam didapati tidak berperanan langsung sedangkan KJ adalah pemimpin kanan UMNO.

Perwakilan juga turut membangkitkan ketika Ketua Wanita UMNO, Shahrizat Jalil dipertikaikan peranan dan dicalarkan imejnya berkaitan skandal lembu NFC, Hafarizam juga langsung tidak muncul memberi nasihat guaman kepada Shahrizat tentang langkah-langkah yang perlu diambil untuk mempertahankan dirinya.
Read More / Baca Lagi >>

Rayuan Isu Pelajar2 St Thomas yang dipindah daripada 2 buah Sekolah - MP PKR Kuantan

Posted: 03 Dec 2013 08:43 PM PST

BN Govt to save RM2b after power subsidy cut

Posted: 03 Dec 2013 08:39 PM PST

The government will save RM4 billion after reducing subsidies to the power sector but would still have to pay out about RM2 billion in other subsidies to help the lower income group.

By P Vijian
KUALA LUMPUR: The government expects to cut expenditure by RM2 billion annually from the reduction in subsidies for the power sector.
Energy, Green Technology and Water Minister Dr Maximus Ongkili said the government will save RM4 billion after reducing subsidies to the power sector, but would still have to pay out about RM2 billion in other subsidies to help the lower income group.
The government's annual subsidy bill is between RM10 billion and RM12 billion annually.
"The savings will be about RM4 billion at input level but by the time we take care of the affected people, it might cancel some of it out.
"There will be substantial saving by the government. I am looking at about 50% of the RM4 billion. We are also crunching the exact numbers," Ongkili told the media after launching a two-day Asian Green Conference in Petaling Jaya yesterday.
On Monday, the minister announced a 15% hike in power tariffs that will be implemented from Jan 1, 2014, when consumers will see new electricity prices ranging from 33.54 sen per kWh to 38 sen per kWh.
Read More / Baca Lagi >>

PKR anjur program latihan politik, sedia pemimpin pelapis wibawa

Posted: 03 Dec 2013 08:38 PM PST

DSC_0052aaSUBANG 4 DIS: Parti Keadilan Rakyat (PKR) menganjurkan program Latihan Eksekutif Keadilan bagi memberikan pendedahan awal kepada generasi muda terhadap dunia sebenar politik negara.
Program membabitkan 21 anak tempatan yang masih menuntut di beberapa universiti tempatan, Australia, Amerika Syarikat, Singapura dan Belanda itu akan menjalani pelbagai latihan amali sepanjang latihan berlangsung.
Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli, berkata antara latihan yang akan dijalani penuntut yang sedang bercuti musim panas itu termasuk bertemu masyarakat akar umbi, membuat dasar, bertemu media, pengurusan organisasi, pengurusan media baru dan sejarah parti.
"PKR adalah parti yang lebih ke hadapan dalam menyediakan pemimpin pelapis melalui latihan seperti ini sehingga Barisan Nasional (BN) sendiri cuba meniru kita tetapi tidak mempunyai modul yang tersusun," katanya dalam Majlis Pelancaran Program Latihan Eksekutif Keadilan, di sini, semalam.
Read More / Baca Lagi >>

Rekod urus bajet negara turunkan penarafan kredit Malaysia

Posted: 03 Dec 2013 08:36 PM PST

KUALA LUMPUR: Badan penarafan antarabangsa, Fitch Ratings masih mengekalkan penarafan kredit Malaysia kepada 'negatif' walaupun memuji komitmen kerajaan BN mengurangkan defisit dan memperkenalkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dalam Bajet 2014 yang diumumkan Perdana Menteri.

Walaupun menyifatkan dua langkah kerajaan itu sebagai "langkah berpotensi yang membina", Fitch Ratings mengekalkan penarafan kredit Malaysia kepada "A-" daripada "A" berdasarkan rekod prestasi kerajaan BN pimpinan Datuk Seri Mohd Najib Razak dalam menguruskan bajet negara, lapor The Edge edisi 4 Nov.

Isu penurunan perkadaran Fitch pernah dikemukakan wartawan Bloomberg kepada Najib ketika diwawancara di Putrajaya, Oktober lalu.

Keputusan Fitch Ratings menurunkan pengkadaran kredit Malaysia dari A kepada –A secara relatifnya suatu berita  yang memalukan Malaysia dan perkembangannya turut diikuti di seluruh dunia kewangan antarabangsa.

Indeks Persepsi Rasuah masih buruk walaupun peruntukan berjuta, kata DAP

Posted: 03 Dec 2013 08:35 PM PST


Putrajaya dikecam ekoran kegagalan dalam usaha membanteras rasuah walaupun berjuta wang dihabiskan, kata Ahli Parlimen Serdang, Dr Ong Kian Ming (gambar) selepas laporan Indeks Persepsi Rasuah (CPI) dikeluarkan semalam.
Beliau berkata, peningkatan kecil dalam laporan CPI yang diumumkan oleh Transparency International adalah suatu yang tidak boleh diterima sama sekali.
"Peningkatan yang marginal ini sama sekali tidak boleh diterima ketika banyak duit dibelanjakan untuk memperbaiki ketelusan dan mengurangkan rasuah," katanya.
Peruntukan pengurusan untuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 2013 adalah sebanyak RRM252 juta manakala Jabatan Audit Negara pula RM14 juta.
Malah, peruntukan tambahan berjumlah jutaan ringgit juga disalurkan ke makmal Program Transformasi Kerajaan (GTP) 2.0 selain iklan-iklan di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).
"Pencapaian ini sukar untuk dibanggakan.
"Malaysia masih lagi ketinggalan jauh di belakang negara jiran Asia dan Timur Tengah termasuk Singapura (5), Hong Kong (15), Jepun (18), Emiriyah Arab Bersatu (26), Qatar (28), Bhutan (31), Taiwan (36), Brunei (38) dan Korea Selatan (46)," katanya.
Dr Ong berkata, berdasarkan keputusan skor yang dibentangkan semalam, menunjukkan mata yang dikutip Malaysia dalam 9 skop tinjauan adalah hampir sama dengan laporan tahun lalu.
Read More / Baca Lagi >>

Patut ramai orang macam Yb Dr Rani Othman...

Posted: 03 Dec 2013 08:34 PM PST

Saya berharap ramai orang-orang macam Dr Rani Othmman, Adun Meru Selangor di dalam Pas yang reda atas apa yang berlaku dan seronok pula dengan apa yang berlaku. Sekiranya orang berpolitik semacam beliau, nescaya dunia politik ini akan reda dan terhindarlah perbalahan atau krisis sesama sendiri yang boleh meretakkan parti kerana merbeut jawatan.


Dr Rani (berdiri) bersama Mat Sabu, isteri dan Prof Che Musa.
Apabila beliau tidak dilantik menjadi Pesuruhjaya Pas Selangor beliau seronok dan gembira, siap dibuat sedikit kenduri sebagai menyatakan kesyukuran. Kenapa? Tentu bagi orang lain bila digugurkan dari jawatan itu merasa sedih atau terkilan. Apa lagi Pas Selangor dibawah pimpinan Dr Rani mendapat kejayaan cemerlang dalam pilihan raya lalu, sepatutnya jawatan itu terus dikekalkan kepadanya.


Mungkin kalau kedudukannya tidak dijelaskan oleh Setiausaha Agung Pas, Mustapa Ali... bahawa Dr Rani telah minta agar jawatannya sebagai pesuruhjaya Pas Selangor tidak diteruskan selepas muktamar ke 59 lalu, mungkin ada orang menganggap penguguran itu ada sesuatu yang tidak kena berlaku. Tetapi mujurlah Mustapa menjelaskan pengguguran itu adalah atas permintaan Dr Rani sendiri. Menurut Mustapa sebelum muktamar Dr Rani menulis surat kepada presiden agar tugasnya sebagai Pesuruhjaya tidak lagi disambung.

Sebenarnya penolakan seperti itu bukan sekali ini sahaja, (Dr Rani seronok dan redha), tetapi sudah ada kejadian sebelum ini yang memperlihatkan siapa dia Dr Rani sebenarnya. Dia seorang yang tulus dan ikhlas dalam perjuangan dan tidak mengejar pangkat dan kedudukan.
Read More / Baca Lagi >>

Ustaz Kazim tolak jadi MT Umno

Posted: 03 Dec 2013 08:30 PM PST

SUNGAI PETANI - Pendakwah terkenal, Ustaz Mohammad Kazim Elias mengumumkan menolak pelantikannya sebagai Ahli Majlis Tertinggi Umno.

Pengumuman tersebut dibuat beliau di hadapan kira-kira 2,000 hadirin dalam satu program ceramah agama Taman Ria, di sini, malam tadi, menurut sumber RTM.
Sabtu lalu, Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor telah mengumumkan sembilan lagi ahli MT parti itu, termasuk Mohammad Kazim.

Mohammad Kazim atau lebih dikenali dengan panggilan Ustaz Kazim sebelum ini berkata,  beliau masih belum membuat kputusan muktamad sama ada untuk menerima pelantikannya sebagai anggota MT Umno.

Katanya, sebelum membuat sebarang keputusan, beliau perlu berjumpa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mengetahui peranannya dalam parti itu, selain menimbang tugasnya sebagai pendakwah.

Dewan Rakyat 4 Dis 2013: Sesi Pertanyaan Jawab Lisan

Posted: 03 Dec 2013 08:24 PM PST

Panas!! Isu Kebocoran Soalan SPM 2013 - Usul 18 (1) MP DAP Sandakan

Posted: 03 Dec 2013 08:23 PM PST

Isu banjir Kuantan Pahang usul tergempar oleh MP PKR Kuantan..

Posted: 03 Dec 2013 08:21 PM PST

BANJIR BESAR: MP PKR KUANTAN MOHON ISTIHAR DARURAT DIPARLIMEN DAN MOHON BANTUAN DIHANTAR SEGERA

Posted: 03 Dec 2013 08:05 PM PST

 
 
Bandar Kuantan,Pahang sudah lumpuh di landa banjir besar .. malahan tidak salah dikatakan antara yang terbesar pernah melanda Kuantan sekian lama.

MP PKR Kuantan mohon kerajaan istihar darurat diparlimen dan bantuan segera dihantar untuk menyelamatkan mangsa banjir yang terperangkap.

Kemaman tenggelam, Adun PAS cadang kerajaan isytihar darurat

Posted: 03 Dec 2013 07:35 PM PST


Kerajaan dicadang mengisytiharkan darurat di Kemaman, Terengganu kerana puluhan ribu terperangkap dalam banjir yang paling besar dalam sejarah bandar itu.
Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Burok Terengganu, Dr Syed Azman Ahmad Nawawi, berkata kerajaan perlu mengabil tindakan segera bagi menyelamatkan mereka yang terperangkap.
"Banjir menenggelamkan seluruh bandar Kemaman. Kita yakin ramai yang terperangkap di kampung terpencil," katanya ketika menghubungi The Malaysian Insider.

Tarif elektrik naik, inflasi meningkat - Tan Sri Dr Zeti

Posted: 03 Dec 2013 07:04 PM PST

KUALA LUMPUR: Keputusan kerajaan menaikkan kadar tarif elktrik yang berkuat kuasa 1 Januari 2014 dijangka akan meningtkatkan kadar inflasi negara.

Gabenor Bank Negara Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz yang dipetik Bernama sebagai berkata, semakan itu dijangka memberi kesan inflasi sementara yang akan naik kepada kadar 3.0 peratus berbanding 2.8 peratus sekarang.

"Penilaian awal kami ialah ia mungkin menyebabkan kenaikan inflasi sebanyak 0.4 peratus. Justeru itu, memandangkan kadar semasa ialah 2.8 peratus, ia boleh mencecah 3.0 peratus," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucapan di Sidang Kemuncak Tenaga 2013, di sini semalam.

Isnin lau, kerajaan secara rasminya mengumumkan kadar tarif elektrik naik sebanyak 14.98 % atau 4.99 sen berkuatkuasa Januari tahun depan.

Dengan kenaikan itu harga semasa yang ketika ini 33.5 sen per kwj meningkat kepada 38.53 sen per kwj.

Turut berlaku kenaikan di Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan iaitu sebanyak 5 sen atau peningkatan 16.9 peratus.

SABASUN: Kronologi, Kontroversi & Hukumnya Dalam Islam

Posted: 03 Dec 2013 06:37 PM PST


Ramai yang masih belum faham kenapa konflik isu Sabasun menjadi hangat semenjak dua menjak ini. Dan apa signifigan dan kesannya kepada sistem sosial dan ekonomi Islam di Malaysia amnya serta di Terengganu khususnya. Apa pula sudut pandang hukum Islam dalam polemik Sabasun ini? Ayuh kita bongkar!

Penjelasan Pemilik Sabasun [Kronologi & Kontroversi]

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kerana member kesempatan dan ruangan kepada saya untuk sama-sama berkongsi tentang cabaran dan ujian yang terpaksa kami usahawan anak negeri hadapi dengan bermacam-macam kerenah birokrasi untuk maju ke hadapan.


Dan antaranya ialah, izinkan saya bercerita daripada awal. Sabasun mula ditubuhkan pada tahun 1995 bermula dengan kedai kecil duapintu, kemudian dengan izin Allah dengan sokongan pelanggan daripada rakyat negeri Terengganu, pada tahun 1999, kami telah mengusahakan sebuah bangunan baru sebelah kedai lama tersebut iaitu bangunan yang ada sekarang di Sabasun1 di Bukit Kecil.
Sabasun pada permulaan penubuhannya.
Jadi, semasa proses pembinaan bangunan tersebut berlaku, dibelakang bangunan yang terdapat parking percuma sekarang ini. Merupakan sebuah paya pada satu masa dahulu. Paya yang luasnya lebih kurang 1 hektar suku, yang mana pada waktu itu, kami pergi rujuk kepada pejabat tanah, pihak kerajaan tidak punya apa-apa idea untuk membangunkan paya tersebut.
Maka sebab itu, sebagai anak negeri Terengganu, usahawan negeri, kami rasa kami perlu untuk kemohon kepada kerajaan negeri untuk membeli tanah tersebut supaya kami dapat mengembangkan perniagaan yang sedia ada. Selain member kemudahan kepada pelanggan dan orang ramai dari segi parking percuma.
Malangnya, selepas 3 kali kami memohon, permohonan kami terus ditolak dan ditolak. Dan pada itu, MBKT masuk di tengah, pun nak berebut tanah yang sama. Sepatutnya pihak berkuasa tempatan menjadi fasilitator iaitu pemudah cara kepada kami peniaga, bukannya menjadi 'compretitor', berebut tanah yang 1hektar tu, nak juga.
Padahal tanah lain pun rasa banyak lagi. Kenapa berebut tanah belakang tu hok 1 kektar itu. Oleh kerana, kami nak guna sangat tanah tu, MBKT panggil kami, dia cakap, "kalau kami jual pada kamu, dapat guna 1 kali je, kalau kami sewakan kepada kamu, kami dapat makan yang panjang". Itu jawapan dia. Tidak ada langsung sikap untuk menyokong anak tempatan.
Tetapi lebih kepada menindas. Nak, tak nak, kami terpaksa terima tawaran itu kerana kami nak guna sangat tanah itu. Parking merupakan nadi kepada mana-mana perniagaan. Kalau tak ada parking itu bukan kedai namanya. Walaupun besar dan comel mane pun kedai itu. Tak ade parking, taka de guna kedai itu. Jadi, disebabkan oleh itu, kami sanggup membayar RM4,000 sebulan kepada MBKT semata-mata untuk bagi ruang parking yang percuma kepada orang awam. Dan pada waktu kami memohon untuk membeli tanah tersebut, pada tahun 2000 tanah itu bernilai RM360,000.
Tempat parking Sabasun yang sempit.
Dan pada hari ini, kami menyewa tanah itu lebih setengah juta ringgit kepada MBKT. Dan lebih teruk daripada itu, tanah itu tak boleh dibuat apa-apa hanya untuk parking sahaja. Kami tak dapat tambah ruang kadai, kami tak dapat tambah bangunan. Sebab itu, kami terpaksa sambung sana, sambung sini sebab tak cukup tanah. Nak berniaga tiada tanah. 
MBKT sepatutnya menyokong kami. Kalau MBKT tidak berebut tanah dengan kami, sudah pasti kami dapat tambah ruang dan bangunan baru, kami dapat menyediakan peluang pekerjaan anak negeri. Mereka sepatutnya melihat secara keseluruhan. Bukan secara pentingkan diri dan berebut dengan rakyat. Nak ambil untung sahaja pada rakyat. Sudah tentu kami nak memulakan perniagaan secepat mungkin. 'In other', nak saing persaingan yang ditimbulkan oleh syarikat lain.
Read More / Baca Lagi >>

PAU2013: UMNO masih berjanji...dan berjanji... !!! Rakyat terus dicapati....

Posted: 03 Dec 2013 06:14 PM PST

Saya telah mengikuti sebahagian ucapan Timbalan Presiden UMNO Muhyiddin Yasin semasa beliau merasmikan Perhimpunan Agung 3 sayap parti itu malam tadi. Semasa saya terlihat saluran yang memberikan siaran langsung dari PWTC itu Muhyiddin sedang menyebut tentang Islam yang UMNO menjadi bentengnya, sebagai yang di akui oleh Muhyidin sendiri.
UMNO katanya tetap mempertahankan Islam dan membangunkan Islam itu tanpa kompromi dan UMNO 'commited' untuk mempertahankan kesucian Islam dengan segala tenaga yang ada. Itu sebabnya kata Muhyiddin UMNO mengambil sikap jelas dan lantang tidak membenarkan fahaman songsang dalam Islam seperti syiah dan sebagainya dan beliau menzahirkan niat beliau untuk memasukkan ahli Sunnah waljamaah di dalam perlembagaan negara.
Muhyidin berkata UMNO menentang usaha mana-mana pihak untuk membenarkan kegiatan LBGT dan sebagainya secara bebas. UMNO tidak tahan dengan tindakan seks di luar tabii dan apa-apa yang menentang nilai dan syariat Islam yang suci itu. Banyak lain tentang Islam yang beliau sebut dalam ucapan beliau itu. UMNO tetap mempertahankan nilai Islam dengan tegas tanpa ada kompromi langsung, katanya.
Semua yang di sebut oleh Muhyidin itu sememangnya isu dan tindakan yang baik untuk Islam, Melayu  dan negara. Itu pun perjuangan UMNO dan menjadi sebutan oleh pemimpin UMNO sejak dari dahulu sampai sekarang kerana itulah kebenaran Islam dan landasan perjuangan UMNO itu. Muhyidin menyebut isu ini dengan panjang lebar kerana isu agama menjadi isu besar dalam politik tanahair dan dengan menyebut isu ini tentulah Muhyiddin cuba hendak bermain di padang PAS yang sedang mendapat sambutan ramai sekarang ini.
Read More / Baca Lagi >>

Profesor didakwa pengganas akhirnya berjaya cabar kerajaan Amerika Syarikat di mahkamah

Posted: 03 Dec 2013 06:06 PM PST


Profesor Rahinah Ibrahim (gambar) akhirnya berjaya mencabar tindakan Amerika Syarikat (AS) yang memasukkan namanya sebagai pengganas dalam pengkalan data rahsia mereka di mahkamah San Francisco semalam.
Rahinah, dekan fakulti rekabentuk dan arkitek, berjuang selama lapan tahun dalam sistem keadilan Amerika bagi membuang namanya dalam pengkalan data itu selepas ditahan di lapangan terbang San Francisco 2005 lalu ketika dalam perjalanannya dari Malaysia dan singgah di Hawaii.
Menurut laporan Associated Press (AP) yang memetik kenyataan peguam Rahinah, Elizabeth Pipkin, adalah hampir mustahil untuk membuang sebarang nama yang dimasukkan ke dalam data itu. Peguam berkata demikian dalam kenyataan pembukaan dalam perbicaraan di San Francisco.
Rahinah memberitahu AP, namanya tersilap dimasukkan ke dalam pangkalan data itu kerana beliau berasal dari Malaysia dan beragama Islam.
Wanita berusia 48 tahun itu menafikan sebarang kaitan dengan mana-mana kumpulan pengganas ketika disoal siasat oleh Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) pada 2004.
Sejak penahanannya pada 2005, beliau disekat daripada memasuki AS, lapor AP berdasarkan laporan akhbar Amerika, San Jose Mercury News.
AP juga melaporkan, beliau dilarang memasuki AS walaupun untuk membuat kenyataan dalam perbicaraannya.
Read More / Baca Lagi >>

Sejak Bila Umno Bukan Parti Rakyat Jelata?

Posted: 03 Dec 2013 06:02 PM PST

A Kadir Jasin
TAJUK berita akhbar The Star pada 3 Disember berbunyi "Najib: We must be the people's party". Dalam bahasa Melayu "Najib: Kita wajib menjadi parti rakyat". "Kita" dalam ayat di atas merujuk kepada Umno.
Soalnya, sejak bila pula Umno bukan parti rakyat? Atau, jadi benarlah seperti didakwa oleh sesetengah pihak bahawa Umno sudah menjadi parti orang bangsawan, parti "warlords" dan parti laki-bini.
Ataupun Mohd Najib Abdul Razak sebagai Presiden Umno mengakui selama ini parti itu tidak cukup mengutamakan rakyat jelata, terutamanya orang Melayu dan Bumiputera?
Itulah yang terserlah ketika Pilihan Raya Umum (PRU) 5 Mei lalu apabila Mohd Najib begitu menguar-uarkan undi Cina dan India sebagai pemangkin kemenangan Barisan Nasional (BN).
Tetapi yang akhirnya menyelamatkan beliau daripada dihanyutkan oleh tsunami Cina adalah orang Melayu dan Bumiputera di kampung-kampung.
Umno Dahulukan Rakyat?
Berita Harian pula, pada hari yang sama, memetik beliau sebagai berkata kepemimpinan parti "perlu beri isyarat jelas bahawa Umno sentiasa dahulukan rakyat."
Dalam Mohd Najib berikrar, berjanji mendahulukan rakyat, muka depan The Star memuatkan berita bertajuk "Painful but necessary" (sakit tapi diperlukan) yang merujuk kepada kenaikan 14.89 peratus tarif elektrik bagi Semenanjung dan 16.9 peratus bagi Sabah mulai 1 Januari ini.
Tarif tidak naik di Sarawak kerana negara itu memilih untuk melaksanakan autonominya dengan tidak menurut jejak kerajaan pusat. Sarawak menjana dan mengedarkan sendiri keperluan elektriknya.
Read More / Baca Lagi >>

Harga naik: Rakyat tak puas hati terhadap kerajaan Umno@BN..!!!

Posted: 03 Dec 2013 06:01 PM PST

KUALA LUMPUR - Walaupun kerajaan sudah berusaha memberi alasan kenapa kadar tarif elektrik perlu dinaikkan awal bulan depan, banyak pihak masih tidak puas hati dengan tindakan itu.

Apakah perasaan pihak-pihak yang membantah itu, yang meliputi NGO dan pemerhati, boleh dipandang remeh atau diperlekehkan?

Daripada pengalaman lalu, apa yang mereka luahkan ada logiknya dan adalah sesuatu yang wajar sekiranya cadangan mereka diberi perhatian.

Perlu diingat, selepas PRU13 pada 5 Mei lalu, beberapa perubahan telah berlaku.

Yang paling awal dan tentunya yang paling menimbulkan keresahan banyak pihak adalah pemotongan subsidi yang menyebabkan RON95 naik 20 sen seliter.

Kenaikan harga petrol itu mempengaruhi peniaga dan pengusaha kenderaan dan lain-lain perkhidmatan segera menaikkan harga barang dan tambang atau meminta kenaikan setengah harga barang dan tambang dipertimbangkan.

Kenaikan harga gula tidak lama lepas itu memaksa banyak lagi peniaga dan pengusaha menaikkan harga barang dan caj perkhidmatan.

Ia tidak berhenti di situ sahaja. Keazaman kerajaan untuk menyuburkan ekonomi melihat penglibatannya dengan perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) dengan 11 negara, termasuk Amerika Syarikat (AS) dan penguatkuasa sistem cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

TPP akan dibincangkan di taraf muktamat di Singapura pada 7 Disember ini, sementara GST sudah diumumkan perdana menteri akan dilaksanakan mulai April 2015.

Dengan rancangan itu yang dikhuatiri menambah beban rakyat, apakah mereka boleh dipersoalkan apabila bertanya kenapa harga barang dan caj perkhidmatan perlu dinaikkan?

Maka dengan apa yang berlaku, mereka boleh dimaafkan apabila menjadi bimbang dan meminta kerajaan kaji semua segala yang disusun ini.

Read More / Baca Lagi >>

Rahmat Untuk Semua: PAS akan diuji dalam isu Melayu

Posted: 03 Dec 2013 05:58 PM PST

MUKADIMAH: Meninjau laluan tema Muktamar Tahunan PAS ke-59, sudah tentu ia memerlukan perincian rapi bagi merealisasikan "Rahmat Untuk Semua". Apakah strategi parti menjayakan tema yang sarat dengan isi ini? Ikuti kupasan ringkas falsafah tema dan keperluan PAS melaksanakannya bersama AJK PAS Pusat, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa.

HARAKAH: Tema Muktamar Tahunan PAS ke-59 menarik, unik - "Rahmat Untuk Semua". Apa respons YB keseluruhannya?

MUJAHID: PAS mengangkat tema yang menarik setiap kali muktamar dan ia adalah satu gagasan pemikiran dan gerak kerja parti mendepani arus dan menyusun langkah ke hadapan mencapai cita-citanya.
Tema kali ini melambangkan hasrat PAS ingin menyatakan kepada rakyat Malaysia bahawa perjuangannya merentasi semua kaum dan agama iaitu "Rahmat Untuk Semua".
Apa yang lebih menarik ialah, tema ini bukan sekadar retorik, tetapi PAS sebenarnya telahpun menghidupkan kata-kata itu sepanjang aktivitinya melalui usaha dialog dan perundingan tatkala komponen Umno-BN lain memilih jalan provokasi dalam isu-isu sensitif negara.
Presiden PAS dengan tegas menyatakan sikap "Rahmat Islam" dalam isu kalimah Allah, isu Sunni-Syiah dan perlaksanaan undang-undang Islam.
Uniknya ialah apabila PAS sebagai gerakan Islam yang berhadapan dengan komposisi 50-50 peratus, menjadi contoh bagaimana ia mampu meneruskan agendanya. Maka tema "Rahmat Untuk Semua" boleh dijadikan rujukan kepada gerakan Islam yang lainnya dari sudut dokumentasi dan pengajaran.

Temanya universal, bagaimana ia dapat direalisasikan dalam masyarakat?

Cabaran melaksanakan tema ini memang besar kerana ia adalah pengisytiharaan terhadap sistem dan cara pentadbiran negara yang bobrok dan boros. Iaitu nilai yang amat kontradik dengan sikap "Rahmat" yang diajukan Presiden PAS.
Secara mendasarnya sistem masyarakat hari ini yang melihat segala sesuatu dari lensa perkauman dan agama yang sempit telah memporak-perandakan asas keharmonian masyarakat kita.
Untuk merealisasikannya, ia bermula dengan memahamkan semua segmen masyarakat tentang keluasan dan kerahmatan Islam yang bertentangan dengan konsep Islam Melayu, Melayu Islam yang dijaja oleh Umno dan seumpamanya.
Kedua ialah menghidupkan budaya merentasi kaum dalam organisasi PAS melalui pengukuhan Dewan Himpunan Penyokong PAS atau DHPP dalam budaya PAS.
Dan ketiga ialah menjurus fokus parti selain gerak politik iaitu mengenengahkan dasar sosial, ekonomi dan pendidikan yang memperlihatkan erti keadilan, kesaksamaan dan kedamaian.
Semua pihak dalam PAS berperanan mengoperasikan tiga daerah fokus di atas sebagai implikasi kepada tema yang dipersetujui oleh semua ahli PAS dalam muktamarnya tempoh hari.

Tapi rakyat nak tengok teladan yang praktikal. Soalnya mampukah PAS tonjolkan "Rahmat Untuk Semua" berdasarkan gelagat dan polisi parti, kerajaan yang diperintah?
Read More / Baca Lagi >>

Dr Rani buat kenduri kesyukuran tidak dilantik pesuruhjaya Selangor

Posted: 03 Dec 2013 05:57 PM PST


Adun Meru, Dr Rani Othman mengangkat makanan untuk tetamunya dalam majlis kesyukuran, malam tadi. Gambar The Malaysian Insider oleh Zulkifli Sulong, 4 Disember, 2013.Adun Meru, Dr Rani Othman mengangkat makanan untuk tetamunya dalam majlis kesyukuran, malam tadi. Gambar The Malaysian Insider oleh Zulkifli Sulong, 4 Disember, 2013.Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Meru, Dr Rani Othman, meraikan 'pembebasan' beliau daripada jawatan Pesuruhjaya PAS Selangor dengan mengadakan kenduri kesyukuran, malam tadi.
Beliau meraikan rakan dan penyokongnya dengan kambing dan ayam bakar di Markas PAS Bukit Kapar.
Hadir sama ialah Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali.
"Saya tanya Dr Rani sebelum datang majlis apakah ini. Dr Rani jawab, majlis kesyukuran selepas berjaya dibebaskan daripada pesuruhjaya," kata Mustafa yang berucap di majlis itu.
Mustafa berkata, sebelum muktamar PAS ke-59, Dr Rani menghantar surat kepada Presiden PAS untuk memohon agar beliau tidak dipilih lagi untuk jawatan itu.
"Kepada saya pula Dr Rani berkata, sila berikan sebab kenapa saya perlu dikekalkan sebagai PJ," katanya.
Semalam, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengumumkan Exco kerajaan negeri Selangor, Iskandar Samad dilantik sebagai Pesuruhjaya PAS Selangor.
Tindakan tidak memilih Dr Rani amat memeranjatkan kerana beliau dikatakan sebagai Pesuruhjaya PAS Selangor paling berjaya berdasarkan keputusan pilihan raya umum ke-13 Mei lalu.
Di bawah pimpinannya, PAS Selangor berjaya mengecap kejayaan paling cemerlang apabila PAS berjaya menambah tujuh kerusi DUN kepada 15 di Selangor di samping mengekalkan jumlah kerusi Parlimen.
Read More / Baca Lagi >>

Rasuah Dan Salah Guna Kuasa: Kata putus di tangan Najib terhadap tuduhan ke atas Peguam Negara, kata pengkritik

Posted: 03 Dec 2013 05:55 PM PST

Semua mata tertumpu ke atas Datuk Seri Najib Razak agar kerajaannya tidak turut terjejas dengan sikap berdiam diri Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail susulan dakwaan salah guna kuasa yang dibuat oleh seorang bekas pegawai tinggi polis baru-baru ini.
Pengkritik menyifatkan dakwaan ke atas Abdul Gani adalah serius, penglibatannya dalam pemalsuan bukti kes mata lebam dan wujud elemen kecuaian sehingga menyebabkan kekalahan dalam kes Pulau Batu Puteh kepada Singapura bukan suatu perkara yang remeh.
Tekanan berada kini kepada Putrajaya untuk menubuhkan sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi memaksa Abdul Gani dan pihak terlibat menjawab dakwaan yang dibuat dalam Perakuan Bersumpah (SD) 31 muka surat bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Lumpur Datuk Mat Zain Ibrahim pada Oktober lalu.
Hanya Perdana Menteri boleh mendesak penubuhan RCI dan tekanan tersebut semakin kuat sejak semalam apabila pesara hakim, pemimpin pembangkang Pakatan Rakyat (PR) dan peguam berkata Putrajaya tidak lagi boleh mengendahkan pendedahan kontroversi Mat Zain tersebut.
"Sebuah RCI adalah telus kerana ia akan terbuka kepada umum," kata Pengerusi DAP Karpal Singh sambil sambil menambah salah guna yang dibangkitkan dalam SD adalah sangat serius dan mempunyai implikasi besar.
Pengasas bersama Lawyers for Liberty, Eric Paulsen juga menegaskan pendedahan Mat Zain adalah serius kerana beliau menuduh Abdul Gani memalsukan bukti dan terlibat dalam amalan rasuah.
"Membiarkan isu ini melarat akan menyebabkan keyakinan orang ramai terhadap Abdul Gani lebih buruk, sama ada beliau patut kekal sebagai Peguam Negara ataupun sebaliknya," katanya kepada The Malaysian Insider.
Paulsen berkata, Najib perlu menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk menubuhkan RCI bagi menyiasat semua dakwaan termasuk memberi cadangan tindakan susulan terhadap mereka yang bersalah.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca PRU13: Apabila PM Najib kemaruk naikkan harga...rakyat jadi hamba abdi pemimpin Umno@BN..!!!

Posted: 03 Dec 2013 05:53 PM PST

Kerajaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak-Barisan Nasional (BN) semacam orang 'kemaruk' persis 'baru lepas berpantang'. Sejak pembentangan Bajet 2014, Najib tidak lagi peduli akan kesan tindakan polisi kewangan yang membebankan kepada rakyat khasnya rakyat berpendapatan rendah.
Yang pentingnya beliau kini adalah untuk mengatasi bebanan hutang yang hampir sangat mencecah had statutori yang tidak diizinkan undang-undang yang digubal sendiri oleh BN satu ketika dahulu. Najib baru mengakui bahawa negara akan bankrap kalau langkah drastik dan konkrit tidak diambil segera. Najib semacam orang baru sedar dari koma atau mimpi negeri yang panjang. Kerana terlalu bermewah dan boros dahulu kini tindakan beliau dalam kegusaran dan perhitungan beliau serba tak kena nampaknya.
Kalau Maybank Investment Bank (IB) pada Oktober lalu mengumumkan inflasi paling tinggi dalam tempoh 20 bulan kerana kenaikan 20 sen RON 95 dan diesel pada September 2013 lalu, maka rakyat mesti bersiap dengan kenaikan inflasi yang paling parah pada tahun depan ini akibat pelbagai kenaikan yang dilakukan kerajaan Najib mutakhir ini.
Semasa mengumumkan tentang pengenalan GST dalam Bajet 2014,  Najib mengisytiharkan penarikan balik subsidi gula sebanyk 34 sen sekilo. Pelbagai alasan diberikan untuk kesihatan rakyat. Harga gula melonjak dari RM2.50 sekilogram ke RM2.84 sekilogram.
Kenapa harga runcit lebih mahal darioada harga pasaran gula mentah dunia adalah kerana isu monopoli. Gula diimpot oleh dua syarikat yang diberikan AP iaitu Felda Global Venture dan Tradewind.
Tetapi lebih pelik lagi, kedua-dua membeli gula secara kontrak jangka panjang yang dibuat oleh kerajaan sendiri bagi pihak mereka daripada pembekal gula mentah dunia. Meskipun harga gula dunia turun, kontrak jangka panjang yang kerajaan meterai adalah pada harga lama yang lebih tinggi.
Sepatutnya kerajaan mesti letakkan risiko turun-naik harga pasaran komoditi ini (hedging) ini kepada pembekal gula yang mengimpot. Maka jelasnya kroni terus membuat keuntungan ratusan juta RM sementara rakyat tanggung impak kenaikan harga gula sebab kononnya kerajaan tidak sanggup lagi menampung subsidi.
Hakikatnya yang disubsidi adalah dua syarikat kroni yang terus untung hampir RM1 bilion mengikut dakwaan sesetengah pihak. Inilah yang dikatakan 'celaka' yang menimpa rakyat!
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT