Nuffnang

Pengikut

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


LaaillaHa'illaAntaSubhaNakiinniKuntummMinnalDhaaliminn...

Posted: 28 Oct 2013 06:15 PM PDT

DI-SINI

dollah yankee -
Benar lah dunia ini sudah tua, sudah di-penghujung. Tidak perlu menunggu hari akhirat untuk melihat keaiban diri di-per'tonton'kan...


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Laporan Audit Negara tidak jadi iktibar

Posted: 28 Oct 2013 09:16 PM PDT


KUALA LUMPUR: Isu ketirisan dan pemborosan dalam jabatan dan institusi kerajaan seperti terkandung dalam Laporan Ketua Audit Negara turut disentuh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ketika bangun berucap membahaskan Bajet 2014 di Dewan Rakyat, semalam.

Beliau kesal kerana pendedahan dan teguran yang dibuat Ketua Audit Negara terhadap budaya berbelanja jabatan kerajaan tidak dijadikan iktibar dan diperbaiki manakala individu yang terbabit dengan penyelewengan tidak didakwa.

"Laporan Ketua Audit Negara dengan ikhlas mendedahkan segala yang berlaku. Sepatutnya, ia dijadikan iktibar dan pengajaran kepada kita semua, malangnya penyelewengan ini terus berulang dari tahun ke tahun.

"Pesalah yang lalu tidak dihukum dan dilupakan seperti kes pesawat Skyhawk, Perwaja, KWSP, Tabung Haji dan bermacam lagi. Yang lama dilupakan, datang pula yang baru," ujarnya.

Beliau mengumpamakan semua anggota Dewan Rakyat 'berada dalam bahtera yang sama' dan  jika bahtera yang dinaiki tenggelam, semua yang berada dalam bahtera itu akan tenggelam.
Read More / Baca Lagi >>

DAP: Kerajaan perlu berjimat, henti wujudkan agensi mahal

Posted: 28 Oct 2013 09:15 PM PDT


DAP hari ini menggesa kerajaan mengambil langkah berjimat supaya ia selaras dengan gesaannya kepada rakyat selepas pembentangan Bajet 2014 minggu lalu, serta mengkritik penubuhan agensi baru yang berkos mahal.
Ahli Parlimen Serdang, Dr Ong Kian Ming (gambar), berkata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sepatutnya terlebih dahulu mengurangkan perbelanjaan di Jabatan Perdana Menteri (JPM) yang diunjur meningkat 13% daripada RM14.6 bilion kepada RM16.5 bilion pada 2014 nanti.
"Najib juga perlu turut sama berjimat dengan mengurangkan perbelanjaan di jabatannya," kata Ong dalam satu kenyataan hari ini.
Ong berkata, DAP juga mempersoalkan bayaran gaji yang tidak munasabah kepada pengarah eksekutif yang berada di bawah JPM sehingga ada yang mencecah ratusan ribu ringgit.
"Dalam jawapan Parlimen saya pada 1 Oktober, saya diberitahu gaji tahunan, elaun dan bonus Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Agensi Inovasi Malaysia adalah RM830, 500, gaji bulanannya kira-kira sebanyak RM69, 000. Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pula dibayar gaji tahunan sebanyak RM480,000 (RM40, 000 sebulan).
"Semua CEO ini dibayar bulanan lebih tinggi daripada penjawat awam seperti Ketua Setiausaha Negara yang mempunyai gaji bulanan RM23, 577," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

PAS tolak GST kerana bebankan rakyat - Presiden

Posted: 28 Oct 2013 09:14 PM PDT


KUALA LUMPUR: PAS dan Pakatan Rakyat menolak pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) kerana ia satu bentuk cukai yang tidak adil dan membebankan rakyat berpendapatan rendah, kata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Berucap membahaskan bajet 2013 di Dewan Rakyat semalam, Tuan Guru Abdul hadi yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, walaupun Perdana Menteri mengumumkan barangan seperti  budu, cencalok dan tempoyak tidak dikenakan  GST, namun bahan makanan tradisional itu memerlukan ramuan seperti garam dan  gula serta minyak (petrol dan diesel) untuk pengangkutan.

Tuan Guru Abdul Hadi turut menjelaskan peri pentingnya pemimpin negara bersikap adil dalam proses mengenakan cukai kepada rakyat seperti Khalifah Umar Abdul Aziz yang menolak permintaan seorang gabenor untuk menaikkan cukai bagi menampung kewangan negara.
Read More / Baca Lagi >>

MP PAS Rantau Panjang Bahas (D.R. 21/2013) Rang Undang-undang Perbekalan 2014

Posted: 28 Oct 2013 09:07 PM PDT

Sg Limau: Usaha BN robek kubu PAS

Posted: 28 Oct 2013 08:54 PM PDT

Dewan Rakyat 29 Okt 2013: Sesi Pertanyaan jawab lisan (2)

Posted: 28 Oct 2013 08:53 PM PDT

Dewan Rakyat 29 Okt 2013: Sesi Pertanyaan jawab lisan (1)

Posted: 28 Oct 2013 08:52 PM PDT

MTUC gesa kerajaan BN batalkan GST

Posted: 28 Oct 2013 08:20 PM PDT


Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) yang terdiri daripada 800,000 ahli menentang pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang dilihat membebankan pekerja berpendapatan rendah dan rakyat terbeban dengan cukai berganda dikenakan kepada mereka.
Presidennya, Mohd Khalid Atan, berkata golongan pekerja yang akan terkesan dengan pelaksanaan GST adalah mereka yang bergaji rendah dan pertengahan selain kerajaan tidak memberi jaminan kenaikan barang melampau tidak berlaku.
"Apa bukti kerajaan GST tidak membebankan rakyat? Meskipun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mendakwa barangan keperluan asas tidak dikenakan GST, namun barangan seperti sayur dan ikan sudah beberapa kali mencatatkan kenaikan harga.
"Sekarang pun terbukti apabila kerajaan tidak mampu mengawal kenaikan harga barang. Dengan kenaikan harga barang semasa, kos sara hidup meningkat apatah lagi apabila dikenakan GST. Bagaimana kerajaan boleh memastikan tiada kenaikan harga barang?
"Kita sendiri pun tahu siapa yang akan dikenakan GST. Ia bermula daripada pengilang, pemborong, peruncit dan akhir sekali kepada pengguna," katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.
Mohd Khalid berkata, golongan pekerja semakin menderita apabila satu persatu harga barangan keperluan asas dinaikkan kerajaan sebelum pelaksanaan GST pada April 2015.
Katanya, meskipun pembentangan Perdana Menteri menyebut tiada kenaikan harga barang apabila GST dilaksanakan namun subsidi gula dikurangkan sebanyak 34 sen dan subsidi petrol dikurangkan 20 sen.
"Jika satu persatu kerajaan menaikkan harga barangan keperluan, apa yang akan terjadi kepada golongan pekerja? Pekerja yang mendapat gaji di bawah RM900 masih sekitar 40% daripada tenaga kerja negara.
Read More / Baca Lagi >>

NO WONDER 'DISHONEST' NAJIB DASHED OFF OVERSEAS: Budget 2014 BAD NEWS comes out

Posted: 28 Oct 2013 08:16 PM PDT

I refer to Budget 2014 delivered by the Prime Minister on 25th October 2013. This budget is shocking in its complete disregard of the most needy and deprived sections of our society.
NO WONDER 'DISHONEST' NAJIB DASHED OFF OVERSEAS: Budget 2014 BAD NEWS comes outThe BN government has unforgivably ignored the poor, the disabled and senior citizens. A total sum of RM 1.29 billion has been allocated for assistance to the poor, disabled and senior citizens. This is only about 0.5 % of the total budget amount of RM 264.15 billion!
The PM in his speech grandly announced RM 441 million for the disabled community. But in fact the disabled are getting less than they did under Budget 2013! Under socioeconomic aid, the disabled are allotted RM 309,263,800 compared to RM 315,263,800 in Budget 2013.
With increasing prices and the inflation factor, why reduce economic aid to the disabled? This fact was cleverly and dishonestly hidden by the Prime Minister when making his announcement on Friday.
Further, no other initiatives whatsoever were announced by the PM to better the difficult lives of the disabled community in Malaysia.
Similarly, the socioeconomic aid to the poor has been quietly reduced by the government. From 272,381,000 in Budget 2013, it has been reduced to RM 270,024,000 in Budget 2014.
Meanwhile, aid to senior citizens was reduced from RM 489,000,000 in 2013 to RM 479,714,900 in Budget 2014.
Read More / Baca Lagi >>

‘GST to bring in RM32 bil in 2016′

Posted: 28 Oct 2013 08:14 PM PDT

In 2015, the govt expects to see a RM3.8 billion 'profit' from the introductions of the Goods and Services tax (GST)

KUALA LUMPUR: The government expects to earn RM23.18 billion in the first nine months of implementation of the Goods and Services Tax (GST), Finance Ministry secretary-general Mohd Irwan Serigar Abdullah said yesterday.
The GST as announced by Prime Minister Najib Tun Razak in the Budget 2014 last Friday, will be enforced on April 1, 2015.
Mohd Irwan said if the government remained with the current sales and services tax (SST), it will only receive revenue of RM14.4 billion for the same period.
The single tax GST which will replace the SST, has been pegged at 6%.
He also said the GST is likely to bring in RM32 billion in revenue for the full year of 2016.
"After the corporate tax (reduction), BR1M and refund of the sales tax under the GST, the net effect of the GST would be RM3.8 billion and RM9 billion for the government in 2015 and 2016 respectively," he told reporters after the Post-Budget 2014 Dialogue, organised by Malaysian Economic Association yesterday.
Read More / Baca Lagi >>

Kerajaan BN abai janji mansuhkan Dasar Kabotaj, kini seksa rakyat dengan GST

Posted: 28 Oct 2013 08:12 PM PDT


lge


DAP mengecam tindakan kerajaan yang melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) tanpa menyelaraskan harga barangan di Sabah dan Sarawak melalui penghapusan Dasar Kabotaj.
Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, tanpa penyelarasan itu, penduduk di Sabah dan Sarawak tentu akan menerima kesan besar susulan perbezaan berbanding harga di Semenanjung.
"Pada Pilihan Raya Umum ke-13 lalu, pelbagai janji ditabur BN kepada rakyat Sabah antaranya mahu laksanakan '1Malaysia 1Harga' iaitu memansuhkan Dasar Kabotaj.
"Dasar Kabotaj ini menyebabkan harga barangan di Sabah dan Sarawak lebih tinggi berbanding di Semenanjung.
"Tapi sehingga kini kita lihat dalam Bajet 2014 baru-baru ini tidak ada sebarang pengumuman untuk memansuhkannya. Sudah lima bulan selepas PRU-13, mengapa dalam Bajet 2014 tidak disebut langsung mengenai janji mereka?," soalnya dalam sidang media di Lobi Parlimen, hari ini.
Guan Eng yang juga Ahli Parlimen DAP Bagan turut menyatakan bahawa kerajaan juga sehingga kini tidak mempunyai sebarang inisiatif untuk menambah royalti minyak kepada Sabah seperti yang dijanjikan.
Dalam jawapan bertulis Dewan Rakyat kepadanya, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Seri Abdul Wahid Omar menyatakan bahawa royalti minyak tidak dinaikkan daripada lima kepada 20 peratus seperti dijanjikan pada PRU-13 lalu adalah tidak tepat.
Abdul Wahid berkata, satu daripada manifesto BN adalah meneruskan bayaran tunai khas dan pemberian dana untuk perbelanjaan operasi serta pembangunan sehingga melebihi 20 peratus daripada perolehan minyak dan gas.
Menurut Abdul Wahid lagi, jumlahnya kini telah melebihi 20 peratus daripada perolehan minyak dan gas di Sabah.
Read More / Baca Lagi >>

Muktamar: Berundur langkah bijak Nasarudin, Nik Abduh

Posted: 28 Oct 2013 08:08 PM PDT

Seperti sepakat pula ketua pemuda Pas Nasarudin Hassan dengan timbalannya Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz mengambil keputusan meninggalkan kepimpinan pemuda. Semalam Nasarudin mengumumkan dia tidak akan mempertahankan jawatan itu atas alasan mahu memberi laluan kepada orang muda.

Beliau kini sudah berusia 43 tahun dan memimpin dewan itu sudah dua penggal selepas mengambilnya dari Salahuddin Ayub.

Beberapa hari sebelum ini Nik Abduh telah mengumumkan yang dia tidak akan mempertahankan jawatan yang disandangnya. Nik Abduh baru sepenggal menjadi timbalan ketua pemuda. Dia tidak menjelaskan kenapa dia mengambil keputusan. Namun pemerhati politik dapat mengagak kenapa? Mungkin kerana soal prestasi... sebab untuk menduduki jawatan sepenting itu bukan gampang semudah membelek muka surat Quran dan baca atau sesemesik menulis catatan ilusi dalam facebook.


Dari satu sudut tindakan kedua-dua pemimpin pemuda Pas ini boleh dipuji. Mereka berundur sendiri tanpa ada desakan. Ini menunjukkan mereka sedar diri dan insaf. Tindakan mereka berdua itu juga tidak menampakkan mereka gilakan jawatan atau sengaja menanti di jalan bersimpang dihadapan untuk dicabar atau didesak berhenti.

Bagaimana pun ahli parlimen Temerloh dan Pasir Mas itu akan cuba mendapatkan tempat dalam jawatankuasa Pas pusat dengan bertanding merebut jawatan Ajk Pas pusat. Rasa pelek sedikit kenapa mereka meninggalkan pemuda dan ingin memasuki ke saf hirearki tertinggi Pas menerusi Ajk. Tidakkah sebagai penjawat jawatan itu; ketua pemuda, mereka sudah pun berada dalam jawatankuasa Pas Pusat?

Read More / Baca Lagi >>

UNIVERSITI UTARA MALAYSIA .... AKHIRNYA KUMPULAN ASPIRASI KECUNDANG DI TANGAN PRO-MAHASISWA.

Posted: 28 Oct 2013 08:04 PM PDTKUBU KUAT "ASPIRASI" SELAMA 22 TAHUN DI UUM TUMBANG DITANGAN "PRO-MAHASISWA", MALAM TADI ..... BERANI BERUBAH.

LISTEN, LISTEN, LISTEN!!! Kejutan Berlaku Di PRK UUM Yang Terkenal Dengan Kubu Kuat "Aspirasinya" Apabila "Kalah Banyak Kerusi" Malam Tadi Setelah Tranformasi Mahasiswa Universiti Utara Malaysia (PRO-MAHASISWA) Memenangi 14 Kerusi (Termasuk 5 Kerusi Umum Dari 8 Kerusi,). Dan Yang Paling Menggembirakan, Tokoh Pelajar "LISTEN" Yang Pernah Menciptakan Fenomena Tempohari, Miss BAWANi Turut Memenangi Kerusi Umum Yang Dipertandingkan... Tahniah Buat Siswa UUM Yang Berani Membuat "Perubahan"

BERIKUT KEPUTUSAN RASMI PILIHANRAYA KAMPUS UNIVERSITI UTARA MALAYSIA SESI 2013/2014

KERUSI UMUM

TRANSFORMASI MAHASISWA (PRO-MAHASISWA) : MENANG 5 KERUSI
PERUBAHAN UUM (ASPIRASI) : MENANG 2 KERUSI
BEBAS : 1 KERUSI

KERUSI PUSAT PENGAJIAN

TRANSFORMASI MAHASISWA (PRO-MAHASISWA) : MENANG 7 KERUSI
PERUBAHAN UUM (ASPIRASI) : MENANG 3 KERUSI

KESELURUHAN :

TRANSFORMASI MAHASISWA (PRO-MAHASISWA) : MENANG 12 KERUSI
PERUBAHAN UUM (ASPIRASI) : MENANG 5 KERUSI
BEBAS : 1 KERUSI.

Dr Mahathir marah Najib kerana dasar terbuka, Mukhriz kalah, kata penganalisis

Posted: 28 Oct 2013 07:58 PM PDT


Kritikan secara terbuka Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar) terhadap pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak mengejutkan penganalisis yang mengandaikan kekalahan Datuk Mukhriz Mahathir dalam pemilihan Umno lalu mungkin menjadi pemangkin kepada serangan itu.
Bagaimanapun, penganalisis berpendapat, masyarakat Malaysia hari ini lebih terbuka terhadap kritikan berbanding zaman pemerintahan Dr Mahathir dari 1981 hingga 2003 dahulu.
"Saya melihat landskap politik di Malaysia sudah dapat menerima kritikan namun persoalannya sama ada dibenarkan atau tidak, Dr Mahathir tetap diberikan kebenaran untuk memberikan pandangan," kata Pensyarah Universiti Pengurusan Singapura, Profesor Bridget Welsh ketika dihubungi The Malaysian Insider semalam.
"Dr Mahathir tidak puas hati terhadap keputusan pemilihan Umno. Kita pun tahu calon yang diinginkan Dr Mahathir bagi meneruskan kuasanya," katanya.
Welsh berkata, Najib sudah berdepan cabaran yang sangat getir daripada pembangkang dan kini beliau terpaksa berdepan tentangan daripada veteran Umno sendiri.
"Tiba masa Najib mengorak langkah sendiri dengan keputusan pemilihan Umno yang diumumkan tempoh hari," katanya.
Sementara itu, penganalisis politik dari Universiti Putra Malaysia, Profesor Dr Jayum A Jawan, berkata kritikan Dr Mahathir itu mahu menyumbang kepada pengukuhan kepimpinan Najib,  tetapi tidak kena pada tempatnya.
Katanya, jika teguran disampaikan dengan cara betul maka Najib pasti dapat menerimanya malah teguran seperti itu memberi kesan besar apabila seorang negarawan yang melakukannya.
"Saranan Dr Mahathir itu mungkin berpunca daripada kekalahan Mukhriz dalam merebut jawatan naib presiden Umno namun kekalahan itu perlu dilihat kekurangan 10 undi bahagian sahaja berbanding Datuk Seri Hishammuddin Hussein.
"Ada asasnya jika Dr Mahathir tidak berpuas hati terutama kepada sistem pemilihan Umno yang jelas tidak menggambarkan suara keseluruhan perwakilan. Memberi pemberat kepada semua bahagian sama iaitu satu bahagian dengan satu undi adalah perkara yang tidak wajar.
Read More / Baca Lagi >>

Kenaikan gula bakal menyusahkan rakyat

Posted: 28 Oct 2013 04:37 PM PDT

Persatuan Pengguna untuk mengekalkan harga makanan dan minuman pada harga yang berpatutan.

KUCHING: Kenaikan harga gula dan petrol telah mengundang kepada kenaikan harga makanan dan minuman.
Dalam masa dua minggu sahaja, sebanyak 20% kenaikan harga kuih muih seperti roti, kek dan juga terdapat kemungkinan peningkatan sebanyak 20 sen kepada 30 sen untuk se cawan minuman.
Ketua PKR Wanita Negeri, Voon Shiak Ni  (gambar) menggesa Persatuan Pengguna untuk mengekalkan harga makanan dan minuman pada harga yang berpatutan.
"Kita memahami bahawa kenaikan harga petrol dan gula tidak dapat dielakkan akan membawa kepada peningkatan harga makanan dan minuman,"
"Kita tidak boleh menyalahkan pengusaha kedai makanan untuk menaikkan harga makanan dan minuman kerana kenaikan kos pengeluaran dan kos operasi,
"Ia akan menjadi sangat sukar bagi keluarga untuk memenuhi keperluan, apabila roti mentega akan berharga sekitar RM1.50 atau lebih," tegas beliau
Kerajaan melalui pembentangan Bajet 2014 baru-baru ini menaikkan harga gula kepada RM2.85 untuk mengelak penularan diabetes.
PM Najib Razak juga menambah bahawa penggunaan gula yang berlebihan tidak bagus untuk seks.
Read More / Baca Lagi >>

Bermewah: PM, TPM disaran bayar sendiri bil elektrik, air kediaman rasmi

Posted: 28 Oct 2013 04:25 PM PDT


KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Timbalannya,Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu menanggung sendiri bil elektrik dan air di kediaman rasmi mereka dengan pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

Ahli Parlimen Seremban, Anthony Loke, berkata cadangan itu berikutan peningkatan bil elektrik di kediaman rasmi dua pemimpin berkenaan iaitu sebanyak RM8,500 sehari, berbanding RM6,000 dua tahun lalu, lapor Media Selangorku.

Katanya, jumlah itu menjadikan perbelanjaan bil elektrik di Kompleks Seri Perdana lebih RM2.2 juta, manakala lebih RM300,000 dibelanjakan untuk bil air, pada tahun lalu.

Bagi Kompleks Sri Satria pula lebih RM865,000 dibelanjakan untuk bil elektrik, manakala perbelanjaan bil air sebanyak RM99,264.

"Najib minta rakyat supaya berjimat cermat tetapi ketika ini, beliau dan timbalannya yang boros mengurus perbelanjaan kos elektrik dan air di kediaman rasmi mereka," katanya dalam sidang media di Parlimen, hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Timbalan Presiden PAS: Mat Sabu lawan Mohd Amar?

Posted: 28 Oct 2013 04:21 PM PDT


Mohamad Sabu sahkan akan bertanding mempertahankan jawatan Timbalan Presiden PAS.Mohamad Sabu sahkan akan bertanding mempertahankan jawatan Timbalan Presiden PAS.Pertandingan dalam merebut jawatan Timbalan Presiden PAS mungkin berlaku pertembungan antara penyandangnya Mohamad Sabu dan Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah walaupun Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mendapat pencalonan terbanyak bagi jawatan itu.
Pertembungan antara Mohamad dengan Mohd Amar akan menyaksikan  perlawanan satu lawan satu antara kumpulan ulama dan bukan ulama.
Mohamad sudah mengesahkan sejak dari awal lagi akan mempertahankan jawatannya itu dan kempen secara rasmi juga bermula melalui Facebook apabila satu akaun "Matsabu4tp" dibuka.
Mohd Amar pula mendapat kepercayaan golongan ulama PAS untuk merebut jawatan itu dan melalui kenyataannya kepada media, beliau membayangkan akan bertanding jawatan timbalan presiden.
Tuan Ibrahim sehingga kini masih belum membuat keputusan walaupun dikatakan lebih bersedia untuk bertanding jawatan naib presiden sahaja kerana belum bersedia menggalas jawatan nombor dua PAS itu buat masa ini.
Beliau kini bertarung antara kehendak sendiri, pimpinan tertinggi parti atau pencalonan yang dibuat oleh pimpinan PAS kawasan di seluruh negara.
Muktamar PAS ke-59 akan diadakan pada 22 hingga 24 November depan di Shah Alam dan pemilihan pucuk pimpinan utama parti akan diadakan.
Datuk Seri Abdul Hadi Awang menang kerusi presiden tanpa bertanding baru-baru ini apabila tiada pencabar dan merupakan satu-satunya calon yang layak untuk jawatan itu.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Masih Aman: Remaja dipukul 20 pelajar di asrama

Posted: 28 Oct 2013 08:27 AM PDT

Muktamar PAS dan pemimpin yang rendah diri

Posted: 28 Oct 2013 08:21 AM PDT

Yusuf Arif

22 November adalah tarikh muktamar PAS Pusat. Sebagai sebuah parti besar yang yang berusia 62 tahun, muktamar ini menjadi perhatian penting kepada rakyat Malaysia yang meletakkan harapan tinggi kepada PAS.
Bukan sekadar itu, bahkan dunia juga memerhati perkembangan PAS secara dekat, apabila kepimpinan Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang terlibat secara langsung dalam beberapa rundingan damai dalam menyelesaikan beberapa konflik di Asia Barat khusus di Yaman, Syria dan Mesir.
Kejayaan beliau mempengaruhi gerakan Islam untuk mengambil jalan moderat khususnya mempromosikan kerjasama politik dan demokrasi di negara Islam, menjadi titik penting kepada pemerhatian dunia kepada PAS.
Oleh itu, pemilihan kepimpinan yang berlaku dalam muktamar kali ini cukup penting kepada masyarakat Malaysia dan dunia amnya. Namun beberapa muhasabah penting perlu dilakukan oleh kepimpinan PAS dalam mengenengahkan PAS sebagai sebuah parti harapan rakyat.
Ramai tokoh PAS yang boleh dimajukan ke hadapan untuk memimpin, tetapi tersekat dek sikap merendah diri dan tidak mahu bertembung yang menguasai diri. Jika dahulu tokoh seperti Dr Harun Din yang menolak sebarang pencalonan melibatkan pertandingan, kini perkara itu menjalar kepada tokoh seperti Tuan Ibrahim Tuan Man, Suhaizan Kayat dan lain-lain. Kedua-duanya ada bakat , pengalaman tersendiri. Beberapa kali dicalonkan ke jawatan penting tertentu, tetapi kerap menolak. Berbeza Mohamad Sabu dan Mahfuz yang sejak awal bertanding Ketua Pemuda, Naib Presiden beberapa kali dan Timbalan Presiden. Ada masa kalah dan ada masa menang. Tetapi mereka tidak mengalah, berundur, merajuk atau berkonflik. Terus maju ke depan, walaupun dilihat seperti tegang sedikit di musim pemilihan. Parti tidak pecah disebabkan mereka berlawan tetapi terus maju ke depan.
Suhaizan yang terlibat dalam PAS sejak tamat pengajian, bermula sebagai pemimpin cawangan, kawasan, negeri dan Pusat. Lulusan Sarjana Sains Komputer UTM ini pernah dipecat sebagai pensyarah UTM pada 2002 disebabkan aktif PAS ketika itu, sebelum terjun sepenuh masa dalam PAS.
Read More / Baca Lagi >>

7 YRS ON, Altantuya's bigwig killers stay elusive to the law but we all know who they are!

Posted: 28 Oct 2013 08:17 AM PDT

Despite a detailed confession of pre-meditated murder from Sirul Azhar bin Haji Umar (IC No: RF12559) recorded in Police Report No: 7380/06 on 9 November 2006 at 1635 hrs by Inspector Nom Phot a/l Prack Dit, the Court of Appeal on August 23rd this year decided to let both Sirul Azhar and his instigator Capt. Azilah Hadri walk free.
7 YRS ON, Altantuya's bigwig killers stay elusive to the law but we all know who they are!It has been established that Capt. Azilah Hadri was from the elite UTK (Special Operations Unit of the Royal Malaysian Police) and had served as personal bodyguard to then defence minister and deputy prime minister Najib Razak. He was summoned by Najib's ADC and security chief, DSP Musa Safri, after Abdul Razak Baginda reported to his close friend and biggest client Najib Razak, that he was being harassed relentlessly by a very determined Mongolian woman demanding her share of a RM540 million kickback from a top secret French submarine deal.
Sirul Azhar stated in his police statement that he was recruited by Azilah to assist in "taking care" of a nuisance named Aminah alias Altantuya Shaariibuu. He even added that a cash reward of RM50,000 –100,000 was involved. I doubt Sirul knew who had made the offer, and even if he did, whatever name he mentioned would have been deleted from his statement by police officers eager to protect the VVIPs in Umno Baru.
'Taken care' of at least 6 others!
The third accused in the gruesome murder trial was Abdul Razak Baginda who submitted a sworn affidavit to the effect that he had briefed Capt. Azilah Hadri on the problem of Altantuya.
Razak Baginda said Capt. Azilah had assured him he was quite up to the task, even boasting that he had previously "taken care" of at least six others.
Nobody in their right mind would confess to cold-blooded murder - more so when the victim is unknown to them and happens to be a pretty woman given the brush-off by some well-heeled and politically connected casanova. Altantuya was obviously not a hardcore criminal. Who would have had the heart to shoot her twice in the head point blank even as she was pleading for her life – and that of her unborn child? Whatever crime she might have committed, blackmail for example, she deserved her day in court. Every policeman knows that – or should in any case.
However, Capt. Azilah Hadri and Sirul Azhar weren't ordinary cops. They were commandos with the UTK, trained as crack sharpshooters and willing to carry out orders without question. Whose orders? Surely they would not obey Abdul Razak Baginda – a mere civilian, albeit one with political clout? The orders had to come from a superior police officer, in this instance Najib Razak's ADC, former DSP Musa Safri, who has since been promoted and transferred to a different state.
Political masters must take the ultimate responsibility
Why was Musa Safri never called as a witness during the trial, which ran a record 159 days? He was security chief and ADC to Najib Razak and Rosmah Mansor. Whatever action he took would have been at their behest, in the interest of their personal security. DSP Musa Safri was clearly a loyal servant to his political masters. They are ones who must accept ultimate responsibility for the actions of their loyal servants – particularly if these actions involved abduction and cold-blooded murder, topped by the use of military-grade plastic explosives to destroy evidence of a dead body carrying an unborn child.
We must not forget that somebody in the Immigration Department deliberately deleted from the computer database all entry records of Altantuya Shaariibuu and her companions. Who would have the authority to order such a criminal act? In October 2006 when the drama unfolded the Ministry of Home Affairs (which controls the Immigration Department) had recently been restructured and, although Mohd Radzi Sheikh Ahmad was nominally in charge, it was a period of confusion without clear lines of command.
There must be someone very high in the power hierarchy to accomplish these grievous misdeeds without a hitch (almost). Who does all the evidence point to? Who is the common denominator in this complex web of intrigue?
Read More / Baca Lagi >>

Sg Limau: Ustaz Azam terharu dengan sokongan masyarakat

Posted: 28 Oct 2013 07:57 AM PDT

JERAI: Sebilangan besar penduduk Dun Sungai Limau mengakui calon PAS bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Sungai Limau Ustaz Mohd Azam Abd Samat seorang yang tidak lekang dengan senyuman dan lemah lembut ketika berbicara.

Membuka topik senyum dengan empunya diri, Ustaz Azam, 37, berkata sejak kecil ibunya sentiasa berpesan agar sentiasa senyum ketika bertemu atau berurusan dengan orang lain.

"Saya diajar oleh emak supaya sentiasa senyum. Kita kena sentiasa baik sangka dengan orang Insya Allah orang pun tak ada masalah dengan kita.

"Kalau tanya pelajar saya pun mereka tahu saya bagaimana, mereka kata saya sentiasa senyum," katanya sambil ketawa kecil ketika ditemui Harakahdaily sewaktu rehat tengah hari di Markaz Induk PAS PRK Sungai Limau, Batu 15 semalam.

Bertanya mengenai rutin kempen sehari-hari, Azam berkata rutin harian tidak banyak berubah cuma ditambah dengan program-program bertemu masyarakat.

"Tak banyak yang berubah sebab saya seorang guru, selalu bertemu denan palajar dan ibu bapa, solat berjemaah di masjid cuma dalam tempoh kempen ini apa yang dilakukan mesti mendekatkan kita dengan masyarakat.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar Ibrahim: Kamu Biarkan Rasuah, Kamu Biarkan Ketirisan, Kami Akan Lawan Habis-Habisan

Posted: 28 Oct 2013 07:29 AM PDT

Sg Limau: Lensa Kempen Ustaz Azam - 28-10-2013

Posted: 28 Oct 2013 06:31 AM PDT


MP PKR Wangsa Maju Bahas (D.R. 21/2013) RUU Perbekalan 2014

Posted: 28 Oct 2013 06:14 AM PDT

MP PAS Shah Alam tegur BN Legong Bahas (D.R. 21/2013) RUU Perbekalan 2014

Posted: 28 Oct 2013 06:12 AM PDT


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Anwar Ibrahim: Untung Syarikat Gula Menjejak RM1 Billion, Rakyat Miskin Patuh Bayar Tambahan

Posted: 28 Oct 2013 06:22 AM PDT
Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


GASAK SAMPAI TERBURAI

Posted: 28 Oct 2013 06:00 PM PDT


KOMENTAR TUKAR TIUB
gst ini adalah senjata terbaik
untuk naikan kebencian orang ramai
terhadap united malays national organisation

gst sampai macam pelampong  sampai
ketika kapal titanic nak tenggelam
kalau dalam kapal titanic tak dapat jual pelampung
lupakan niat ke putra jaya

GST  SAMA MACAM
JUAL PELAMPUNG ATAS TITANIC

GST: Pembangkang hanya menangguk di air keruh

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) hari ini mendesak pembangkang tidak terus mengelirukan rakyat dengan isu cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

Reezal Merican Naina Merican, berkata pembangkang seolah-olah 'menangguk air di sungai yang keruh' apabila kerap memutarkan isu GST semasa musim pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Sungai Limau. 

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... INI PAKATAN INI HASAN MALEK?... kah kah kah..

kah kah kah..MESTILAH TANGGUK DI AIR KERUH... kah kah kah..

kah kah kah..GST INI AJENDA NAK BAGI RAKYAT BENCI KERAJAAN... kah kah kah..

kah kah kah..BILA RAKYAT BENCI KERAJAAN PAKATAN BERJAYA... kah kah kah..

woit...KENAPA EEE INI HASAN MALEK SANGAT... kah kah kah..


TENGOK 
BETUL BENTUL
WAHAI BANI MELAYU
lihat gambar ini betul  betul
adakah muka ini muka melayu
wahai bani melayu
jujurlah kamau pada diri kamu sendiri
ADAKAH  WAJAH INI
menghampiri wajah nik abduh
atau
menghampiri wajah gobala krishnan
jawabnya dengan jujur

----------

NAJIB BAWA SUWEY LAGI

Posted: 28 Oct 2013 07:00 AM PDT

PM Batal Lawatan Ke Manchester Akibat Ribut St JudeTerkini

LONDON: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang dijadual memulakan lawatan kerja hari pertama ke Manchester pada Isnin, membatalkan lawatan itu akibat ribut kencang St Jude yang membadai seluruh England dan Wales.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...YB TENG SPEAKER SELANGOR KATA NAJIB INI SUWEY... kah kah kah..

kah kah kah..JUMPA BAGINDA QUEEN YG PAKAI BAJU KUNING... kah kah kah..

kah kah... OBAMA BATAL LAWATAN...kah kah kah..

kah kah kah...BAKAL MENANTU INTERPOL CARI... kah kah kah..

kah kah kah..BAKAL MENTUA ADA KES BUNUH... kah kah kah..

kah kah kah..NAK GI MACHESTER RIBUT SAMPAI... kah kah kah..

kah kah kah...25 TAHUN TAK ADA RIBUT...kah kah kah..

kah kah kah,...NAJIB SAMPAI AJE BAWA SUWEY... kah kah kah

woit...MEMANG PATUT MADEY CARI GANTI... kah kah kah

Forecasters warn Britain to prepare for worst storm since 1987

Met Office says 'St Jude storm' developing over the Atlantic and is likely to hit south-west England on Monday morning


--------

MAHATHIR MAKIN MARAH

Posted: 28 Oct 2013 05:00 AM PDT

Politik wang masih wujud dalam Umno, kata Dr Mahathir

Politik wang memainkan peranan dalam memastikan seseorang calon yang tidak layak memenangi jawatan dalam pemilihan...

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... ABAH SEDANG MARAH... kah kah kah..

kah kah kah... ANAK ABAH POPULAR... kah kah kah..

kah kah kah...TAPI ANAK ABAH TAK JADI NAIB PRESIDEN ... kah kah kah..

kah kah kah..TARING ABANG SUDAH KELUAR... kah kah kah


-------

CUCU ISKANDAR KUTTY MENANG BESAR

Posted: 28 Oct 2013 01:00 AM PDT

KOMENTAR TUKAR TIUB
seharusnya mukriz yang menang
kerana mukriz dapat undi 
lebih banyak dari hishammuddin
mukriz wajin disokong
agar gerombolan akan terus bergaduh
MADEY: Yang tak layak menang kerana wang


Ramai orang yang tidak layak menang dalam pemilihan Umno baru-baru ini ekoran wang yang ditaburkan mereka, dakwa bekas perdana menteri  Mahathir Mohamad.
.
"Kita diberitahu bahawa mereka menghapuskan rasuah dalam pemilihan Umno baru-baru ini, saya tidak yakin.

"Saya rasa banyak wang terlibat, sehingga berjuta ringgit dan ramai orang yang tidak patut diundi mendapat undi kerana wang yang mereka belanjakan," katanya dalam ucapan di Putrajaya hari ini.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... ABAH DAN MARAH.... kah kah kah

kah kah kah...MAK DAH MULA GARU RAMBUT.... kah kah kah..

kah kah... CUCU KUTTY  MENANG UNDI POPULAR..kah kah..

kah kah kah...TAPI KALAH DAPAT  KERUSI...kah kah kah..

woit...NAPA MADEY TAK HEBOH UNDI POPULAR... kah  kah

kah kah...LIDAH KONTOT DAPAT 56,604 SAHAJA... kah kah 

kah kah kah...CUCU KUTYY DAPAT 57,189... kah kah kah

kah kah kah..INI KARMA NAMANYA... kah kah kah..

kah kah...PAKATAN RAYAT MENANG UNDI POPULAR... kah kah..

kah kah kah...TAPI GEROMBOLAN BERKUASA... kah kah kah..
----------

BILIK SULIT MENGEMBARA KE UTARA

Posted: 27 Oct 2013 11:00 PM PDT
PENGUMUMAN
semua di jemput datang
untuk menonton bilik sulit

bilik sulit bukan teater bodek
bilik sulit bukan teater hasan malek
bilik sulit teater melawan
bilik sulit dari teater bukan teater

 BILIK SULIT
DI  IPOH
DEWAN YMCA IPOH


BILIK SULIT 
KEPALA BATAS
DEWAN MALIKI
PERMATANG BERTAM


BILIK SULIT
BUKIT MERTAJAM
MALAM AHAD 
10 NOVEMBER 2013
DEWAN ORANG RAMAI CHEROK TOK KUN
JALAN KOLAM  BUKIT MERTAJAM
PULAU PINANG
DI JEMPUT DATANG
masuk menonton dengan sumbangan

------

DAPUR JALANAN KELMARIN

Posted: 27 Oct 2013 09:30 PM PDT

PETANG KELMARIN HUJAN RENYAI
kita kembali ke bawah coco mei mei
semakin ramai yang datang

TERIMA KASEH
kepada
tim pelajar kolej times square
mereka buat roti telor di bangsar utama

kepada
tim syed sharir
mereka datang dengan bubur kacang
karipap dan air mineral

kepada
tim hulu langat batu 18
datang dengan pengat pisang 

kepada
tim kill the bill
bawa roti hadiah restoran

kepada
tim jeff dan yati
bawa mee hoon bungkus

kepada  
planet bundle
membawa pakaian

kepada 
amoi cun dari kl sental
datang dengan buah betik

kepada
tim kotak
dan para gagalis
yang datang buat ramai
dengan harapan jumpa awek cun
kah kah kah
TERIMA KASEH PADA PENDERMA
dapur jalanan telah menerima  banyak sumbangan
dari hamba hamba allah yang baik hati

ramai hamba allah
yang tidak diketahui
yang nama pun tak tahu siapa
mereka hanya memasukan duit
 ke akoun

dapur jalanan spkl collective
ke bank cimb
14-79-00-00-917-05-1
kepada mereka kami pantunkan
ada upeh ada ragi
kalau boleh nak lagi
kah kah kah
PENGUMUMAN
ahad ini sesiapa yang ingin memasak
sesiapa yang ingin membantu
sesiapa yang ingin bersama
sila pukul talipon dahulu
012-664-88-73
kami memasak  jam 3 petang
 di kelab bangsar utama
dapur jalanan
akan berada di jalan panggung
jam 6:00 petang
depan pejabat pos pertama di malaysia

----------

SELAMAT JALAN LOU REED

Posted: 27 Oct 2013 07:44 PM PDT
VELVET UNDERGROUND

SELAMAT JALAN WAHAI SENIMAN
kita bertemu lagi disana
petikkan gitar sekali lagi
tuangkan lagi secangkir anggur merah
gulungkan lagi daun itu
kau akan ke firdausi
LAGU YANG PENGARUH
FILEM DARI JEMAPOH

Lou Reed, lead singer of Velvet Undergound, dies aged 71

Musician and his New York group influenced generations of bands with mixture of European and US styles of sound and art
Lou Reed, lead singer of the Velvet Underground, veteran chronicler of life's wilder, seamier and more desperate side and one of the most influential and distinctive songwriters of his generation, has died at the age of 71.

He had been suffering from liver failure and received a transplant earlier this year.

Reed's literary agent, Andrew Wylie, said the musician died on Sunday morning in Southampton, New York, of an illness related to the transplant. His UK music agent, Andy Woolliscroft, confirmed the news to the Guardian earlier on Sunday night, saying: "Yes I'm afraid it's true. I'm very upset."

John Cale, his longtime friend and a founding member of the Velvet Underground, said: "The world has lost a fine songwriter and poet … I've lost my school-yard buddy."

Tributes from musicians and writers were quick to appear on social media.

David Bowie said on his Facebook page: "He was a master." Iggy Pop called it "devastating news". Kim Gordon of Sonic Youth wrote: "So sorry to hear of Lou Reed's passing this is a huge shock!" The chef and author Anthony Bourdain quoted the Velvet Underground's song Sweet Jane: "'Heavenly wine and roses … seem to whisper to me … when you smile' … RIP Lou Reed." Lloyd Cole wrote: "Without Lou there is no Bowie as we know him. Me? I'd probably be a maths teacher." Ryan Adams said only: "Lou Reed."

Nile Rodgers of the funk band Chic tweeted: "Lou Reed, RIP I did the Jools Holland show with him last year and we yucked it up. I didn't know he was ill."

The writer Salman Rushdie opted to commemorate the singer in a message heavy with references to his songs: "My friend Lou Reed came to the end of his song. So very sad. But hey, Lou, you'll always take a walk on the wild side. Always a perfect day."

FILE - OCTOBER 28, 2013:  Rolling Stone has reported the death of rock musician Lou Reed, aged 71. Reed was best known as guitarist, vocalist and songwriter of the influential 1960s band The Velvet Underground. NEW YORK - CIRCA 1976:  Lou Reed poses for the cover session for his album Coney Island Baby circa 1976 in New York City (Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images) Cover People Event Hat Vertical Studio Shot Looking At Camera Black And White Bow Tie Head And Shoulders USA New York City One Person Adult Music Tipping Hat One Man Only Portrait Photography Fashion Adults Only Lou Reed Arts Culture and Entertainment Headshot Album Title Coney Island Baby
Lou Reed poses for the cover session for his album Coney Island Baby, in 1976. Photograph: Michael Ochs Archives/Getty Images
Fans also piled on to Reed's Facebook page to leave tributes. "One of the greatest men I ever met and one of the kindest and most loving – and that's from someone who worked with him and knew him since the 1960s," wrote one.

Another said: "A sad day, not a perfect day at all. RIP., Lou. You'll never know what your words and music did for me and what an influence you had on the way I think."
Although the Velvet Underground never achieved great commercial success, their idiosyncratic mixture of harsh guitars and smooth melodies sung by Reed or model Nico proved enduring.

The band's influence on rock, art rock and punk was memorably summed up by Brian Eno's observation that although the first Velvet Underground album may have sold only 30,000 copies in its first few years, "everyone who bought one of those 30,000 copies started a band".

After making his name with the Velvet Underground and forming part of Andy Warhol's Factory scene in New York, Reed entered the similarly decadent orbit of David Bowie and Iggy Pop in the early 1970s and recorded a series of seminal and sometimes challenging solo albums including Transformer, Berlin and Metal Machine Music.

--------

APA KAH DIA E-NAJIB

Posted: 27 Oct 2013 07:40 PM PDTMAT MONGOL BERSABDA
 kalau tak  makan gula
entot kuat
ini petua mat mongol
dari pulau sewelasi

SOALAN UNTUK KURUN INI
apakah mat mongol enjoy entot baik mama
kah kah kah 


SOALAN UNTUK KURUN INI
apakah mat mongol enjoy entot bik mama
kah kah kah 

JANGAN JADI HASAN MALEH
NOTA
roti canai najib
ialah roti tak ada telooo
 teh o najib
ialah teh o kosong
apakah dia e-najib
sila teka 
kah kah kah

------

SUNNI WAL RASUAH KELENTONG LAGI

Posted: 27 Oct 2013 07:04 PM PDTNOTA
satu lagi akan di calonkan
untuk menadapat anugerah
hasan malek

Bajet penuhi tuntutan syariah
Yan: Menteri di Jabatan Perdana Menteri,  Jamil Khir Baharom, menyifatkan Bajet 2014 memenuhi tuntutan syariah Islam. »


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... SUNNI WAL RASUAH KELENTONG LAGI... kah kah kah..

kah kah kah... MENGHASAN MALEKKAN MAK CIK FELDA.... kah kah kah..

kah kah kah...RAMAI BANI MELAYU JADI HASAN MALEK... kah kah kah..

woit... IKUT SYARIAH MACAM MANA?.... kah kah kah..

kah kah kah...BUJET TERMASUK CUKAI AIR HARIMAU

kah kah kah... CUKAI  AIR SAUH...kjah kah kah..

kah kah kah..TERMASUK CUKAI GENTING....kah kah kah..

kah kah kah...TERMASUK CUKAI SURAU LEBAI VINCENT TAN... kah kah kah..

woit...TOLONG JANGAN HASAN MALEKAN BANI MELAYU... mkah kah kah..

kah kah kah... BANI MELAYU DAH RAMAI JADI HASAN MALEK... mkah kah kah--------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT