Nuffnang

Pengikut

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Guru kecewa SPPBS guna teknologi ketinggalan zaman

Posted: 16 Oct 2013 09:04 PM PDT

KUALA LUMPUR: Pengenalan Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) memberikan reaksi yang pelbagai khususnya dalam kalangan guru. Sejak diperkenalkan, antara perkara yang sering menjadi rungutan ialah masalah yang berkaitan dengan teknologi.

Bayangkan, dengan jumlah guru yang mencecah setengah juta, jika sistem teknologi yang digunakan tidak dapat menampung keperluan yang sepatutnya, tentulah lebih banyak masalah bakal timbul.

Oleh itu ramai kalangan guru yang meluahkan perasaan dan memberi saranan agar sistem ini dipertingkatkan. Yang berikut adalah salah satu daripada luahan hati guru yang terbabit.
Aduan penggunaan Internet Explorer dalam Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah

Assalamualaikum,

Saya ingin membuat aduan berkenaan dengan Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) yang di jalankan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.

Berikut adalah aduan saya:

1. Sistem SPPBS memaksa guru-guru menggunakan browser Internet Explorer versi 7-9 yang tidak lagi digunakan di kebanyakkan komputer zaman sekarang. Ia mengandungi banyak 'holes' dan masalah security pada browser yang berbahaya dan terdedah kepada pengguna sebab boleh disalah guna untuk penyebaran virus dan malware ketika user online. Takkan beratus-ratus pegawai IT di KPM tidak boleh mengenalpasti perkara asas seperti ini?

2. Microsoft sendiri tidak menggalakkan penggunaan browser tersebut sekarang. Bagaimana KPM boleh membuat sistem yang menggunakan teknologi lama dan tidak compatible kepada hampir semua browser utama (yang lebih selamat) di seluruh dunia? Sistem tersebut TIDAK BOLEH digunakan di Chrome, Mozilla dan Safari yang mewakili hampir 80 peratus pengguna komputer di seluruh dunia.
Read More / Baca Lagi >>

Ke arah wacana baru agama lebih harmoni - Dr Maszlee

Posted: 16 Oct 2013 08:58 PM PDT

Penulis bimbang terhadap masa depan keharmonian kaum dan kemajmukan agama di Malaysia ekoran respon radikal pelbagai pihak seusai keputusan mahkamah rayuan berhubung penggunaan nama Allah oleh akhbar Katolik The Herald.

Semua pihak digesa menghormati keputusan tersebut berdasarkan semangat salus populi suprema lex.

Namun dalam waktu sama, konsep tersebut juga digesa digunapakai ke atas semua pihak tanpa memilih bulu, hatta terhadap warga Islam yang didakwa menghina agama lain ataupun mencerca kaum lain.

Sehubungan dengan itu, penulis pelik mengapakah sesetengah pihak ekstrimis bangsa dan media yang masih bebas menimbulkan keresahan kaum dengan kenyataan mereka seperti menghina bangsa tertentu yang tidak menyokong kerajaan.

Perkara ini termasuk menggesa Bible dibakar, menyuruh penganut agama lain berpindah dari Malaysia, menggelar parti politik tertentu sebagai kafir harbi yang wajib diperangi ataupun menghina sesuatu agama dan bangsa dalam ceramah umum.

Bagaimanapun golongan ini tidak dikenakan sebarang tindakan.

Dalam waktu yang sama, penulis kurang bersetuju dengan sikap sesetengah pihak Kristian yang agak agresif di dalam usaha memurtadkan umat Islam secara teratur dan penuh licik.
Read More / Baca Lagi >>

Bajet 2014: Pemuda PAS tegas tolak GST

Posted: 16 Oct 2013 08:56 PM PDT

KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia tegas menolak pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang dijangka menjadi agenda utama pembentangan Bajet 2014.

"Inilah sifat sebenar transformasi pemerintah yang kononnya mendahulukan rakyat," ujar ketuanya, Nasrudin Hassan dalam satu kenyataan.

Katanya, setelah bertahun lamanya berada di dalam penafian mengenai status kewangan negara yang semakin parah, kini pemerintah tanpa rasa malu mahu rakyat menebus beban ini dengan program cukai baru biarpun keadaan ini disebabkan kecuaian mereka mengurus fiskal negara.

Beliau berkata, banyak kajian telah merumuskan perlaksanaan GST berisiko mendorong kepada kenaikan kos sara hidup.

Begitupun, ujarnya sisi pandang ini tidak diendahkan kerajaan yang terdesak mengesan sumber baru pendapatan meskipun ianya bermakna rakyat terpaksa menanggung peningkatan harga barangan dan perkhidmatan.

Malah, katanya Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) pada asasnya menklasifikasikan GST sebagai cukai jenis regresif yang meletakkan kebajikan golongan berpendapatan rendah lebih berisiko terjejas memandangkan harga barangan penting telah meningkat.
Read More / Baca Lagi >>

Murtad Dan Kafir: Nooh Gadut tak wajar 'gopoh, terlalu teruja' - Dr Maszlee

Posted: 16 Oct 2013 08:54 PM PDT

 
Penasihat Majlis Agama Islam Johor Datuk Nooh Gadut tidak wajar gopoh dan terlalu teruja menggugurkan akidah umat Islam yang bersetuju dengan langkah penganut Kristian menggunakan kalimah Allah, kata pensyarah kanan Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Dr Maszlee Malik.

Katanya, perintah mahkamah berhubung kes itu hanya menyentuh soal semakan kehakiman terhadap keputusan pentabbiran dan bukan fatwa halal haram.

"Maka, adalah tidak wajar mantan mufti tersebut begitu teruja untuk menggugurkan akidah sesama Muslim yang tidak bersetuju dengan keputusan tersebut," kata Maszlee.

Nooh yang juga bekas mufti Johor hari ini dilaporkan memberi amaran bahawa umat Islam yang mempertikai keputusan Mahkamah Rayuan berhubung kes penggunaan kalimah 'Allah' boleh menjadi kafir dan murtad.

Nooh dilaporkan berkata, tindakan mempertikai keputusan berkenaan juga "mencerminkan akidah dan syariat mereka sesat serta keji dari segi akhlak".
Read More / Baca Lagi >>

Tiga hari menjelang pengundian, Hishammuddin masih lagi ketinggalan

Posted: 16 Oct 2013 08:51 PM PDT


Pemilihan Umno bakal diadakan pada 19 Oktober ini, iaitu kira-kira tiga hari daripada sekarang. Kerusi paling panas diperkatakan ialah Naib Presiden. Semua calon bagi merebut jawatan itu ketika ini sedang sibuk berkempen ke seluruh negara menemui perwakilan, di samping turut sibuk muncul berkempen di televisyen melalui program bual bicara atau wawancara.
Memandangkan kali ini jumlah perwakilan yang mengundi adalah seramai 146,500 orang dan tidak mungkin calon dapat bertemu dengan semua perwakilan itu, maka peluang muncul di televisyen tentunya kesempatan yang tidak mahu dilepaskan begitu sahaja.
Selain itu, calon juga turut tidak melepaskan peluang menggunakan akhbar sebagai medium kempen sama ada melalui wawancara, kenyataan akhbar, ulasan isu semasa mahupun bercakap mengenai bidang tugas rasmi masing-masing.
Bagi yang aktif di laman sosial pula, mereka juga turut menggunakan kecanggihan dunia internet untuk berkempen dan mempromosi diri masing-masing.
Bagi calon Naib Presiden, hanya Isa Samad yang didapati tidak aktif dalam laman sosial dan didapati akaun Facebooknya sudah lama tidak dikemaskini, selain tidak mempunyai akaun Twitter mahupun Instagram  manakala calon lain iaitu Zahid Hamidi, Hishammuddin, Shafie Apdal, Mukhriz Mahathir dan Ali Rustam, mereka didapati aktif dalam laman sosial dan sekurang-kurangnya mempunyai satu akaun sama ada Facebook, Twitter ataupun Instagram.
Dengan Perdana Menteri, Najib Razak menggalakkan semua pemimpin Umno dan kerajaan agar aktif dalam laman sosial bagi memudahkan berinteraksi dengan rakyat, Isa Samad nampaknya tidak menyahut seruan itu dan menjadi pemimpin yang tidak mahu bergerak seiring dengan perkembangan zaman.
Ini menjadikan Isa agak terkebelakang dan hanya mengharapkan bantuan media tradisional atau komunikasi secara bersemuka dengan perwakilan untuk kempennya.
Jika calon yang bertanding Naib Presiden kali ini dipecahkan kepada dua kumpulan iaitu penyandang dan penentang, sehingga ini Isa Samad berada di kedudukan paling bawah daripada segi keupayaan menggugat kedudukan tiga penyandang sedia ada.
Read More / Baca Lagi >>

Khairy: No need for ROS to dispute Umno Youth results

Posted: 16 Oct 2013 08:47 PM PDT

Yikes! Kuala Lumpur Is Infested By Illegals!

Posted: 16 Oct 2013 08:46 PM PDT

Pengumuman GST dalam Bajet 2014

Posted: 16 Oct 2013 08:45 PM PDT

Default Deadline: US incompetence, can-kicking or clown show?

Posted: 16 Oct 2013 08:44 PM PDT

Heading to the fight in Syria

Posted: 16 Oct 2013 08:43 PM PDT

Lembu Nak Jaga (Moves Like Jagger Parody). #LNJparody

Posted: 16 Oct 2013 08:10 AM PDT

Pengkid, 'Bala' Gejala Sosial Baru, Bagaimana K'jaan Tangani?

Posted: 16 Oct 2013 07:59 AM PDT


 SALIM menunjukkan laporan polis dan poster kehilangan isterinya yang dilarikan pengkid.

Ipoh: Seorang lelaki hampir 'hilang akal' apabila isteri dikahwininya sejak 20 tahun lalu lari meninggalkan rumah selepas jatuh cinta dengan seorang pengkid sejak Jun lalu.

Salim Sopian, 40, mendakwa isterinya, Noor Ain, 39, meninggalkan keluarga selepas bertemu wanita pengkid dikenali sebagai Wan, 32, ketika menyertai lawatan kerja di kilang di Nilai, Negeri Sembilan pada Mei lalu.

Akibat percintaan songsang berkenaan, tanggungjawab sebagai isteri dan ibu kepada dua orang anak berusia enam dan lapan tahun turut terabai. Salim berkata, perubahan sikap isterinya itu dikesan sejurus pengkid terbabit berpindah ke Ipoh untuk mencari pekerjaan.

"Apa yang menghairankan apabila pengkid itu memilih bekerja di kilang sama dengan isteri saya. Pada awalnya saya tidak terlalu memikirkan perkara itu.(myMetro)
Read More / Baca Lagi >>

Cadangan Membina Sebuah Sekolah Islam Antarabangsa Pulau Pinang

Posted: 16 Oct 2013 07:51 AM PDT

Iran: Breaking the nuclear deadlock?

Posted: 16 Oct 2013 07:50 AM PDT

Debt ceiling deadline expires at midnight

Posted: 16 Oct 2013 07:50 AM PDT

Berita baik buat ketua pembangkang dalam bajet?

Posted: 16 Oct 2013 07:48 AM PDT

Oleh Kajian Politik untuk Perubahan
Pada 9 Oktober lalu, negeri Pakatan Rakyat Selangor sekali lagi menandakan peristiwa penting dalam usaha mengukuhkan sistem demokrasi berparlimen dalam negara ini dengan memberi elaun istimewa berjumlah RM8,620 kepada ketua pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN).

Bayaran bulanan mengikut Seksyen 5 Enakmen Anggota Pentadbiran dan Ahli Dewan Negeri (Saraan) 1980, sebagai pengiktirafan dan penghormatan terhadap peranan ketua pembangkang negeri.

Sesungguhnya, langkah ini merupakan perubahan yang 'pecah rekod' bagi memartabatkan dan menjunjung prinsip demokrasi dengan mempertahankan hak suara oposisi.

Justeru, badan pemikir Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan rendah dirinya meneladani kesungguhan Selangor untuk mengiktiraf ketua pembangkang.

Sesungguhnya, sebagai negara yang mengamalkan sistem demokrasi Westminster seperti negara-negara Komanwel lain, pengiktirafan terhadap kedudukan ketua pembangkang di Malaysia seharusnya dipertingkatkan dari segi saraan dan elaun pelbagai bentuk.

Kedudukan itu mustahak bagi merapatkan jurang saraan dan elaun antara ketua pembangkang dengan menteri kabinet atau yang dipertua Dewan Rakyat.

Ketua pembangkang sekurang-kurangnya berhak menikmati pengiktirafan yang setaraf dengan menteri kabinet atau yang dipertua, sekiranya bukan perdana menteri, tanpa dipinggirkan dalam sistem demokrasi berparlimen ini.
Di samping itu, KPRU berpendapat, pejabat ketua pembangkang patut diberi peruntukan untuk menggaji kakitangan bagi menjalankan pelbagai tugas merangkumi pegawai penyelidik, pegawai media dan pembantu eksekutif seperti di negara-negara lain.

Peruntukan ini penting bagi membolehkannya memperoleh tenaga kerja yang mencukupi dalam menjalankan kewajipannya sebagai seorang pemimpin pembangkang dan juga wakil rakyat dengan lancar.
Pengiktirafan di Malaysia
Read More / Baca Lagi >>

Kalimah Allah: Parti, pemimpin politik digesa libatkan rakyat dalam dialog produktif

Posted: 16 Oct 2013 07:19 AM PDT


Parti politik dan pemimpin harus melibatkan rakyat dalam dialog produktif bagi meredakan ketegangan susulan keputusan Mahkamah Rayuan bahawa akhbar mingguan Katolik, Herald, tidak dibenar menggunakan kalimah Allah dalam penerbitan Bahasa Malaysia.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Joseph Kurup (gambar) berkata mereka perlu mengelak daripada terlibat dalam pertandingan "holier-than-thou" atau siapa lebih hebat.
"Saya menggesa semua pihak demi perpaduan negara agar berhati-hati dengan kenyataan mereka, tidak provokatif dengan kenyataan tidak wajar dan berhenti mencipta ketakutan sehingga sesetengah masyarakat mula mempersoal kebebasan beragama yang dijamin Perlembagaan di negara kita," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Kurup, yang juga Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah, menggesa semua parti agar sentiasa mengingati bahawa Malaysia adalah sebuah negara aman dan penyayang serta amat menghargai perpaduan dalam kalangan rakyatnya.
Sementara itu, di Kota Kinabalu, Timbalan Presiden Parti Bersatu Sabah Datuk Seri Dr Maximus Ongkili menyeru semua rakyat Malaysia bertenang dengan keputusan Mahkamah Rayuan.
Ongkili, yang juga Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, menggesa orang ramai untuk membenarkan proses undang-undang berjalan dan tidak membiarkan perkara itu mengganggu keamanan serta perpaduan antara kaum di negara ini.
"Saya harap setiap rakyat Malaysia akan terus mengekalkan semangat perpaduan dan kestabilan di negara ini, serta tidak membiarkan isu ini memecah-belahkan rakyat," katanya dalam satu kenyataan hari ini. – Bernama

ABIM tak setuju boleh murtad jika pertikai kes Allah

Posted: 16 Oct 2013 06:59 AM PDT

DAP akan ambil tindakan terhadap anggota parti ‘berhati BN’

Posted: 16 Oct 2013 06:05 AM PDT

KUALA LUMPUR, 16 OKTOBER: Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menegaskan tindakan tatatertib akan diambil terhadap anggota parti yang 'memakai lencana roket, tapi berhati BN' yang cuba mensabotaj DAP.
Beliau berkata, tindakan undang-undang juga akan diambil terhadap media seliaan UMNO/BN yang berterusan memfitnah DAP dengan pembohongan dan penipuan.
"Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke dan Ketua Biro Undang-Undang, Gobind Singh Deo masing-masing telah diarahkan untuk menyiasat dan mengambil tindakan disiplin terhadap ahli-ahli parti yang 'memakai lencana roket, tapi berhati BN'.
Anthony kemudian akan diminta untuk mengemukakan aduan rasmi jika ada asas untuk tindakan lanjut untuk dilaksanakan oleh Jawatankuasa Tatatertib yang diketuai Tan Kok Wai.
"Pada masa sama, Gobind akan mengkaji kenyataan yang disiarkan media kawalan BN untuk memfailkan saman fitnah dengan segera supaya parti dapat dilindungi dari tertakluk kepada serangan lain yang boleh memberi peluang kepada mana-mana tindakan keras atau menindas oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS).
"Masanya telah tiba untuk 150,000 ahli DAP bergerak ke hadapan untuk merealisasikan impian Malaysia melalui laungan perjuangan untuk menggantikan BN pada pilihan raya akan umum datang dengan angota-angota parti yang benar-benar setia memakai kedua-dua iaitu lencana roket dan berhati DAP," katanya dalam kenyataan, semalam.
Read More / Baca Lagi >>

Pengajaran dari Government Shutdown Amerika

Posted: 16 Oct 2013 05:59 AM PDT

Kita hendak buat macam mana? Obama tak dapat datang. Sebab dia berdepan dengan kemungkinan shutdown kerajaan nya. tak bolehlah kita nak salahkan JJ. bukanlah kerana JJ yang dahulu nya duta ke USA yang berkerja keras mengatur Obama supaya singgah sebentar negara kita ini , tiba2 dibenci oleh Obama. Bukan Malaysia sahaja, tapi semua negara Asia dalam senarai lawatan , dikensel.
Terlepaslah peluang Najib untuk mendapat perakuan dari presiden Amerika. Impak Obama tentulah tidak sama dengan impak John Kerry yang singgah sebentar di negara kita. John Kerry umpama pengerusi JKKK merasmikan perhimpunan agung UMNO.
Apa binatang nya government shutdown ini? Shutdown itu maksudnya, jabatan kerajaan tutup sementara. Apa pasal tutup? Kerana tidak ada dana untuk membiayai urusan jabatan. Kena tutup sementara sehingga wang datang. No money no work.
Wah- takkan presiden Amerika yang gagah perkasa tidak boleh ISAkan ahli kongres? Menteri Homeland Security sepatutnya membentangkan rang undang2 tahan tanpa bicara dan lokap ahli kongres yang enggan meluluskan dana di Guantanamo Bay. Takkan Obama yang boleh bom Iraq, bom Afghanistan, Syria, Mesir tak boleh bom kongres?
Read More / Baca Lagi >>

KERAJAAN PR SELANGOR LULUSKAN SETIAP ADUN DI BERI PERUNTUKAN RM10,000 SETIAP BULAN

Posted: 16 Oct 2013 05:56 AM PDT

SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini mengesahkan bahawa kerajaan negeri telah meluluskan jumlah RM10,000 untuk diberikan kepada setiap seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) sebagai wang perbelanjaan untuk berkhidmat kepada rakyat. 
 
"Perkara ini sudah diputuskan, dan Exco-exco sudah bersetuju untuk memperuntukkan RM10,000 untuk setiap ahli ADUN untuk mendapat dana sokongan untuk menggerakkan pusat khidmat masing-masing," katanya. 
 
Beliau berkata demikian dalam satu sidang media pada Majlis Menandatangani MoU di antara i-City dan Best Western International di sini hari ini. 
 
Read More / Baca Lagi >>

Mesej perjuangan Nabi Ibrahim kepada umat sejagat

Posted: 16 Oct 2013 05:52 AM PDT

Oleh DR SIDDIQ FADZIL
KITA mengingat nama Nabi Ibrahim a.s. dan keluarga dalam selawat dan tahiyyat berkali-kali saban hari. Tetapi mengingatnya di tengah aura Aidiladha terasa ada kelainannya, lebih syahdu dan lebih mengharukan.
Ibrahim a.s. adalah nama besar, nama yang disebut dalam dua puluh lima surah al-Quran.

Kisah Ibrahim a.s. memang bukan sebuah karya fiktif, tetapi qissah Qur'aniyyah yang ke-relevanannya merentas abad, melintas jagat. Para aktivis perjuangan Islam memaknai kisah tersebut bukan sekadar lipur lara, tetapi penyerlahan legasi agung seorang Rasul pejuang kebenaran, kisah yang membawa pesan wisdom perjuangan dan pendidikan hikmah kenabian. Ibrahim a.s. mewariskan sebuah model pendakwahan berasaskan dialog. Beliau tidak berkhutbah secara monolog, tetapi selalu mengajak khalayak untuk berdialog dan beradu argumentasi. Dialog adalah strategi bijak untuk menggugah akal dan merangsang orang agar berfikir.
  Justeru, hanya yang berakal dan yang berfikir yang dapat menghargai dan menilai kebenaran. Berhujah harus selamanya dengan akal sihat dan rasional, bukan dengan sentimen dan emosi.
Demikianlah, kebenaran bukan untuk dipaksakan, tetapi didakwahkan dengan hujah yang meyakinkan (iqna') akal rasional.
Memang teras kekuatan dakwah bukan biaya, dan bukan juga kuasa, tetapi esensinya: kebenaran yang berasaskan hujah dan bukti.
Kekuatan dana, kuasa dan lain-lainnya bukan tidak penting, tetapi bukan kekuatan esensi hakikinya. Memang tidak semua orang bersedia menerima hujah dan kebenaran. Penghalang utamanya adalah kepentingan. Suatu yang namanya "kepentingan" itu memang dahsyat.
Demi mempertahankannya hujah sekuat mana pun, dan kebenaran sejelas mana pun tidak akan diterimanya. Demikianlah sikap kaumnya, rajanya dan malah bapanya sendiri pun.
Hujah yang kuat dan lunak tidak dapat membangkitkan akal rasional seorang ayah yang berkepentingan sebagai seorang pe-ngusaha industri berhala.
Read More / Baca Lagi >>

‘Korban’ dekatkan diri dengan Allah

Posted: 16 Oct 2013 05:51 AM PDT

PERUTUSAN AIDILADHA AL-MURSYIDUL AM PAS
Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar.
Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar.
Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar.
SEGALA puji bagi Allah SWT yang telah memberikan kita kesempatan untuk kita terus bernafas di bumi ini dan dapat menyambut kehadiran satu lagi hari raya di dalam Islam iaitu Aidiladha untuk tahun 1434H.

Sesungguhnya kesempatan yang diberikan oleh Allah SWT ini me rupakan kesempatan yang wajib untuk kita syukuri dan diiringi dengan amal salih tanda ketundukan kita sebagai hamba kepadaNya. Aidiladha sinonim dengan ibadah korban. Korban merupakan istilah bahasa Arab "Qurbaan" yang bermaksud dekat. Ia bermaksud men dekatkan diri kepada Allah SWT.
Setiap ibadat korban hakikatnya bertujuan untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT. Jika tidak berlaku demikian, ia bukan ibadat korban sekalipun dinamakan dengan korban.
Nabi Ibrahim a.s. memulakan sunnah korban ini apabila bermimpi menyembelih anaknya sendiri. Bagi orang awam, mimpi demikian barangkali akan diabaikan begitu sahaja dan akan mudah dianggap sebagai mainan tidur. Bahkan yang jelas merupakan perintah Allah SWT pun diperlekeh kan apatah lagi jika hanya mimpi yang belum tentu kesahihannya.
Tetapi tidak bagi Nabi Ibrahim a.s. yang merupakan seorang nabi. Ba ginda tahu mimpi tersebut me rupakan perintah daripada Allah SWT lantas dilaksanakan secepat mungkin sekalipun ia amat berat bagi seorang bapa untuk menyembelih anaknya.
Read More / Baca Lagi >>

Tidak wajar kata Muslim kafir kerana soal penggunaan kalimah Allah, kata Asri

Posted: 16 Oct 2013 05:47 AM PDT


Bekas mufti Perli, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin (gambar) menolak pandangan mengatakan seseorang Muslim tersebut kafir kerana mempersoalkan pengharaman penggunaan kalimah Allah ke atas penganut agama lain.
Kenyataan Asri tersebut membidas bekas mufti Johor, Datuk Noh Gadut, yang juga penasihat Majlis Agama Islam, kerana memberi amaran kepada penganut Muslim yang mempersoalkan pengharaman kalimah Allah ke atas yang bukan Muslim.
"Walaupun kamu penyokong kuat kerajaan dan bersetuju dengan apa yang mereka lakukan, kamu tidak boleh mengeluarkan kenyataan yang memperlihatkan kebodohan kamu," kata Asri kepada The Malaysian Insider.
Asri kemudian menjelaskan isu kalimah Allah hanya menjadi pertikaian di Semenanjung Malaysia, sebaliknya kalimah suci tersebut tidak menjadi isu di negara-negara lain yang juga mengamalkan ajaran Islam.
"Di negara Arab yang penganutnya Muslim, tiada masalah seperti ini. Negara seperti Jordan dan Mesir, kalimah Allah telah digunakan oleh pihak gereja besar lebih 1,400 tahun dahulu lagi," katanya lagi.
"Jadi, adakah beliau (Noh) berkata semua cerdik pandai Muslim dan ulama seluruh dunia kecuali di Semenanjung Malaysia adalah kafir?"
Read More / Baca Lagi >>

Bila Mahathir sokongan idea Zahid adalah muslihatnya

Posted: 16 Oct 2013 05:46 AM PDT

Oleh Mohd Sayuti Omar
Bila seseorang menghadapi suasana terdesak ia akan melakukan apa sahaja. Begitu juga dengan penjenayah yang sedang diburu polis, kalau boleh mereka mahu melepaskan diri dan tidak mahu mengambil risiko berdepan dengan polis. Namun kerana sudah tidak ada pilihan lain mereka akan melepaskan tembakan untuk menyelamatkan diri. Itulah yang terjadi.

Barang kali kaedah yang sama boleh dipakai kepada Mahathir Mohamad yang kini dalam keadaan 'terdesak' untuk memastikan anaknya Mukhriz menang dalam perebutan jawatan naib presiden Umno. Mahathir bagaikan penjenyah akan melakukan apa saja tindakan walaupun ia melanggar keangkuhan dan kebencian dirinya kepada seseorang sebelum ini.

Mahathir kini boleh dikatakan terdesak dalam suasana untuk menenangkan anaknya. Agaknya beliau sudah mengetahui hujung jatuh Mukhriz dalam perebutan jawatan itu. Apa lagi bila mana Khairy Jamaluddin mAbu Bakar enang besar dalam mempertahankan kedudukannya sebagai ketua pemuda Umno ia menjadikan Mahathir makin tidak senang duduk. Phobia Khairy mengalahkan anaknya empat tahun lepas menghantui dirinya.


Keempat orang lawan Khairy yang setengahnya seperti ditaja Mahathir kalah sehinggakan hilang wang perataruhan. Kemenangan besar Khairy itu menandakan suara kejauhan Mahathir agak Khairy disingkirkan atau diberi petunjuk kurang sokongan dengan ada undi tentangan tidak menjadi.
Read More / Baca Lagi >>

fcamel 雜記

0
sumber :-

fcamel 雜記


日常中的一日 (3)

Posted: 16 Oct 2013 08:57 AM PDT

前天早上開始下成功嶺後的第一次晨跑, 走走跑跑不到三公里, 卻累得要命。說起來以前在成功嶺時因為腳傷, 也沒跑到幾次三千公尺。要多鍛練。

昨天大概因為體力透支, 在室內又一直吹風, 鼻水流不停。分不清楚是過敏還是感冒, 今天索性請假休息養足元氣。反正不管是那一者, 都需要休養。

中午肚子餓了, 騎車出去吃飯。騎著騎著, 乾脆騎往松山吃點不一樣的午餐。想說今天就吃路上遇到的第一家素食餐廳吧, 結果運氣不錯, 在南港展覽館站旁看到尊上食坊。這家店菜色很多、價格平民, 中午人超多。我點了擔仔麵、炸杏鮑菇、燙青菜, 還不錯吃, 可惜因為嘴巴破得很慘, 不然滿想點它的臭豆腐。

吃飯後繼續順著路騎, 效仿竹本尋找人生方向。騎了幾次遠程後, 不知道人生方向有什麼進展, 到是方向感有變好, 比較能轉握轉彎的時機, 可以比較順暢地騎往目的地。

騎到松山的時候亂繞一下, 還有經過白天的饒河街夜市, 理所當然地一家店也沒開。讓我想到午夜的光復路, 即使是平日熟悉的景象, 不同時間卻是異樣地陌生。

考慮騎去美麗華看 iMAX, 但上網查了現在上映的片子, 沒什麼興趣。改查看看威秀的 4DX, 現在上映的是 Gravity, IMDB 8.7, 應該值得一看。幸好我沒有多查太多資訊, 若事先知道這是我最沒興趣的災難片, 就不會去看了。事後覺得有看過這部片真是太好了, 對人生有些啟發。

騎到信義威秀時, 不知道要停那, 看到有停車標示就順著指標走。停好車走到電梯口, 才知道停在新光三越。然後憑著感覺配合一點 Google Map 的提示, 走往威秀。不得不提的是, 今天一整天都很隨興, 但是找路卻異常地順暢。看完電影也很順地走回停車場, 沒有繞到路, 真是不可思議。附帶一提, 新光三越一帶有家春水堂, 看起來不錯, 改天可以來晃晃。

晚餐騎去廣誠吃懷念的素魯飯, 想到 YKW 提到缺香積飯(麵), 再到松山車站旁的靜思書軒買香積麵、飯、湯 (這回很高興有買到兩包義式蕃茄), 最後騎回汐止。路上看到大大的月亮掛在天空, 發覺回到台北後很少像在新竹的時候那樣欣賞它了, 說來也奇怪。

到家後還不到七點, 分兩趟分別溜諾醬和亮亮, 結束今日的小旅行。

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Jenayah rasuah olih pak-pak menteri kena hapus dulu ...

Posted: 16 Oct 2013 05:27 PM PDT

 
 
Jenayah seperti ragut, rompakan, penculikan dan pembunuhan boleh dikatakan hari-hari berlaku.

Bagi mengelakkan agar jenayah seperti ini berlaku adalah dicadangkan pengunaan cermin gelap dibenarkan kembali. Keduanya agar duti impot cermin tangkis peluru (bullet proof) dikurangkan dan begitu juga CCTV untuk pengunaan kenderaan dikurangkan harganya.

Pada masa yang sama, lampu isyarat saperti kawasan-kawasan yang agak sunyi dan tidak sibuk dipakaikan 'hazard light' apabila tepat jam 11.00 malam hingga 6.00 pagi. Ini adalah kerana sering berlakunya rompakan dan tembakan ke arah mangsa apabila kereta berhenti ditempat-tempat adanya lampu isyarat.

Yang paling dibimbangi oleh masyarakat ketika ini adalah sasaran pembunuh upahan yang tanpa usul periksa lagi membunuh mangsanya mengikut wajah dalam gambar yang telah diberikan sebagaimana yang diarahkan. Tidak mustahil orang lain pula yang menjadi mangsa kekejaman jenayah yang semakin membimbangkan ini hanya kerana mempunyai wajah 'pelanduk dua serupa'.

Kerajaan juga mungkin boleh memikirkan memberi kebenaran membawa senjata tertentu sebagai perlindungan. Rakyat diboleh dengan syarat-syarat tertentu saperti mendapatkan permit atau seumpamanya daripada pihak KDN ataupun Polis.

Dalam masa yang sama dicadangkan supaya pihak Polis membuat pemeriksaan mengejut secara rambang contohnya setiap 100 kenderaan yang mengunakan lebuh diperiksa. Untuk keenderaan pengangkutan pula disyorkan setiap 50 buah kontiner atau lori 'trailer' turut diperiksakan juga. Cara ini dipraktikkan di sesetengah negara maju dan sangat berkesan untuk membasmikan jenayah di negara mereka.

Walau bagaimanapun diucapkan tahniah dan syabas kepada Pasukan Polis DiRaja Malaysia yang berusaha mengawal dan menjaga ketenteraman awam negara untuk mengembalikan keyakinan rakyat saperti sedia kala.

dollah yankee -
yang ni betoi-betoi punya ka..atau pelakon-pelakon Yusuf Haslam?
 

Posted: 16 Oct 2013 01:22 AM PDT


Berjuta orang telah berada di Arafah minggu ini. Jemaah dari Malaysia saja berpuluh ribu orang. Yang miskin, yang kaya, yang senang, yang susah, yang tua, yang muda, yang duda, yang janda, pak menteri, makcik-pakcik dari felda, dan lain-lain lagi.

Kedatangan jemaah-jemaah haji dari Malaysia ini telah mendapat perhatian dari dua Malaikat. Keda-dua Malaikat ini berbual dan berbincang tentang jemaah-jemaah haji dari Malaysia yang menunaikan rukun islam yang ke-lima ini.

Malaikat itu bertanya kepada seorang lagi Malaikat. "Berapa banyak Jemaah haji dari Malaysia yang telah mendapat haji mabrur dan di terima hajinya olih Allah SWT tahun ini?". Lalu dijawab olih Malaikat yang seorang lagi itu,"Tahun ini berjuta orang yang telah datang ke Tanah suci ini, dari Malaysia saja berpuluh ribu orang tetapi hanya dua orang saja yang telah mendapat haji mabrur dan di terima amalan haji nya olih Allah SWT. Dan seorang daripada yang dua orang yang mendapat haji mabrur dan diterima ibadat haji nya olih Allah ini tak jijak pun kakinya ke Tanah suci sini, sebab dia telah memberikan kesemua wang simpanan yang di-simpan nya dalam Tabung Haji untuk menunaikan haji itu kepada seorang jiran nya yang sedang kesusahan kerana ditimpa musibah."

dollah yankee -
Labbaikallahumma Labbaik
Labbaika Laa Syarikalaka Labbaik
Innalhamda Wan Ni'mata
Laka Wal Mulk
Laa SyarikalakWARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Nooh Gadut kalut dah jadi badut... (LM)

Posted: 16 Oct 2013 07:17 PM PDT

Pensyarah: Nooh Gadut tak wajar 'gopoh, terlalu teruja'

Penasihat Majlis Agama Islam Johor Datuk Nooh Gadut tidak wajar gopoh dan terlalu teruja menggugurkan akidah umat Islam yang bersetuju dengan langkah penganut Kristian menggunakan kalimah Allah, kata pensyarah kanan Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Dr Maszlee Malik. 

Murtad jika persoal hukum Mahkamah Rayuan! (LM)

Posted: 16 Oct 2013 09:14 AM PDT

Fuh... jika mempersoalkan keputusan mahkamah dengan perundangan ciptaan manusia, umat Islam boleh jadi murtad. Mempersoalkan hukum hudud, hukum yang digariskan oleh Allah SWT, tak mengapa.

Nooh Gadut diamkan saja kerana tak jatuh murtad dan tak jadi kafir agaknya. 

Ke mana arah Nooh Gadut nak bawa umat Islam Malaysia sebenarnya?

Nooh Gadut: 'Kafir, murtad jika pertikai keputusan kes kalimah Allah'

KADAR 70.2% KDNK , MALAYSIA NEGARA BERHUTANG TERMASUK RAKYAT.

Posted: 16 Oct 2013 05:28 AM PDT

SHARE THIS STORY


-
PM perlu perjelas rancangan potong subsidi
ULASAN Perdana menteri mesti menjelaskan rancangan untuk memotong subsidi, meluaskan sumber cukai dan menguruskan perbelanjaan dengan berhemat bagi mengelak penilaian kredit Malaysia dari dipotong oleh Fitch Ratings.

Agensi penilaian tersebut menukar unjuran kredit Malaysia daripada stabil menjadi negatif pada bulan Julai, berdasarkan kadar hutang yang semakin meningkat dan kekurangan reformasi belanjawan.

Pada kadar 53.3 peratus, kadar hutang negara kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) paling tinggi antara 12 pasaran baru muncul Asia selepas Sri Lanka.

Dengan jaminan kerajaan, pendedahan kredit kerajaan berada pada kadar 70.2 peratus daripada KDNK pada penghujung suku kedua, meningkat berbanding 66.6 peratus setahun sebelum itu.

Kadar hutang isi rumah berbanding KDNK pula jauh lebih tinggi pada 83 peratus pada 2013, meningkat berbanding 66.7 peratus pada 2004, yang kedua tertinggi di Asia.

Adakah Datuk Seri Najib Razak bercakap tentang menaikkan harga petrol, gula dan harga barang makanan apabila beliau bercakap tentang mengurangkan subsidi?

Adakah Najib akan melaksanakan tender terbuka untuk mengurangkan kapitalisme kroni apabila beliau bercakap tentang menguruskan perbelanjaan secara berhemah.

Janji-janji untuk menguruskan perbelanjaan secara berhemah tidak bermakna apabila tidak ada tindakan atau hukuman diberikan terhadap mereka yang bertanggungjawab ke atas lebihan, pembaziran dan salah laku kewangan berjumlah RM6.5 bilion.

Ia seperti yang diperlihatkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2012 yang memberi kesan negatif kepada ekonomi.

Apabila Najib menyebut tentang memperluas tapak percukaian negara, adakah beliau bercakap tentang melaksanakan cukai GST sebanyak 7 peratus yang disebut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala dapat memberi pulangan RM27 bilion setahun?

Ini akan membebankan setiap seorang daripada 28 juta rakyat Malaysia sebanyak RM1,000 setiap seorang setiap tahun.

Najib bertanggungjawab memperjelaskan apa maksud sebenarnya, terutamanya apabila kerajaan persekutuan BN gagal menangani rasuah sehingga Washington Post menyiarkan rencana tentang Malaysia menjadi juara dunia dalam hal rasuah.

Malah penganalisis kewangan terkemuka Jesse Colombo juga turut menulis di majalah Forbes bahawa buih ekonomi Malaysia bakal meletup disebabkan keberhutangan kerajaan dan isi rumah yang tinggi.

Yang menariknya, Colombo menyebut bahawa rancangan membina bangunan tertinggi di Asia Tenggara, Menara Warisan Merdeka bernilai RM5bilion dengan 118 tingkat, memberi amaran besar dalam Indeks Pencakar Langit (Skyscraper Index).

Amaran Indeks Pencakar Langit itu merujuk kepada laporan Dresdner Kleinwort pada tahun 2009 yang menunjukkan kaitan antara pembinaan bangunan tertinggi dunia dengan berakhirnya kitaran bisnes.

Posted: 15 Oct 2013 11:15 PM PDT

'Jauhi program Anwar' amaran kerajaan kepada pelajar Malaysia di Australia

ADELAIDE, AUSTRALIA 15 OKT: Kerajaan memberi amaran kepada pelajar Malaysia di Australia agar 'menjauhkan diri' dari menghadiri sesi awam bersama Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim di 'Festival of Ideas, Dissent and Democracy'.
Surat amaran tersebut dikeluarkan pegawai penasihat pelajar, Sharezan Md Sheriff dari Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia (JPA) dipercayai kepada semua penerima biasiswa JPA.Amaran_JPA_Australia
"Jauhkan diri anda dari menyertai aktiviti ini. Saya tidak ragu-ragu untuk mengambil tindakan keras ke atas penerima biasiswa JPA yang terlibat.
"Anda bijak untuk berfikir daripada melakukan aktiviti yang boleh menyulitkan anda mengekalkan gred yang menyebabkan biasiswa daripada ditarik semula.
"Anda cukup tahu apa yang ditandatangani," kandungan surat amaran dipetik dan dikirmkan kepada Keadilandaily.
Amaran yang dikeluarkan kerajaan Malaysia itu turut dilapor media Australia, Australian Broadcasting Corporation (ABC).
Anwar dijangkakan menyampaikan pidato dan berdialog di 'Festival of Ideas, Dissent and Democracy', di Adelaide University pada hari Sabtu, 19 Oktober 2013.
Penganjur 'Festival of Ideas, Dissent and Democracy' menyatakan, acara tahun ini fokus kepada insttusi politik dan idea-idea demokrasi.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=56164

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


SEKALI LAGI KENA PERANGKAP

Posted: 16 Oct 2013 06:56 PM PDT
KOMENTAR TUKAR TIUB
betul ke di siasat kerana kenyataan perkauman?
kalau betul ini tujuan memang baik
tapi yang buat kenyataan berbaur perkauaman ini
bukan ali rustam seorang

kenapa ali sahaja yang di siasat?

ini saheh 
ada hashih disebelah tembakau
ada daging di belakang coli


Polis siasat Ali Rustam keluar kenyataan berbaur perkauman

OLEH EILEEN NG DAN ELIZABETH ZACHARIAH
Polis siasat Ali Rustam keluar kenyataan berbaur perkaumanCalon Naib Presiden Umno, Senator Datuk Seri Mohd Ali Rustam (gambar) disiasat polis kerana dituduh membuat kenyataan menghasut terhadap komuniti... SELANJUTNYA

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... SEKALI LAGI MALAON INI  KENA... kah kah kah...

kah kah kah...DULU DAH  NAK MEMANG... ADA KES RASUAH... kah kah kah

kah kah kah...INI PROJEK MEMASTIKAN SEPUPU MENANG...kah kah kah..

kah kah kah...MALAON INI MAKIN POPULAR... kah kah kah..

kah kah kah...AKAN GELINCIRKAN LIDAH KONTOT.... kah kah kah..

kah kah kah... KESIAN... KESIAN.. KESIAN... kah kah kah..

woit... ZAHID HAMIDI AWAS... LEPAS INI  AKAN KENA...kah kah kah


INI BUKTI ADA DAGING DI BELANG COLI
  • Naib presiden: Ali Rustam, Mukhriz mampu buat kejutan
  • ANALISIS Dengan tempoh berkempen tinggal dua hari lagi, Menteri Besar Kedah,  Mukhriz Mahathir dan bekas Ketua Menteri Melaka,  Mohd Ali Rustam, dilihat berpeluang untuk membuat kejutan untuk merangkul satu daripada tiga kerusi naib presiden Umno.

--------

DI LUAR NEGARA PUN NAK KONTROL

Posted: 16 Oct 2013 06:00 PM PDT


KENYATAAN MEDIA
16 Oktober 2013

JANGAN KONGKONG FIKIRAN MAHASISWA MALAYSIA DI LUAR NEGARA

Saya dimaklumkan satu emel yang dikatakan telah dihantar oleh seorang Penasihat Pelajar Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) kepada para mahasiswa/i Malaysia di Australia bersempena satu program Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang merangkap Ketua Umum KEADILAN. Isi kandungan emel ini, jika sahih, "menasihatkan" mahasiswa/i dibawah program biasiswa JPA agar menghadiri program Anwar di Adelaide Festival of Ideas bertajuk "Dissent and Democracy: an Audience with Anwar Ibrahim".

Di sini saya ingin meminta penjelasan dari pihak JPA dan khususnya JPA Advisor Office, Consulate of Malaysia di New South Wales apakah benar emel ini telah dihantar oleh pegawai berkenaan?

Jika benar, insiden ini membawa implikasi besar terhadap kebebasan akademik mahasiswa/i yang dihantar untuk belajar di luar negara.

Mengapa emel yang ditulis sebegini rupa, yang lebih berbentuk "ancaman" dari "nasihat", perlu dihantar? Adakah ia sebahagian dari Standard Operating Procedure JPA?

Jika benar emel ini dihantar, golongan 'moderat' dan 'progresif' dalam parti United Malays National Organisation (UMNO) perlu menjelaskan pendirian mereka. Mengapa UMNO membenarkan budaya mengongkong minda mahasiswa/i menular sebegini rupa, khusus apabila sesuatu aktiviti itu melibatkan ahli-ahli politik Pakatan Rakyat terutamanya pimpinan tertinggi?

Jika emel ini benar telah dihantar, maka jelas kerajaan persekutuan di bawah pentadbiran UMNO-BN teramat paranoid dan terancam dengan seorang insan bernama Anwar Ibrahim hingga mahasiswa/i pun menjadi sasaran ancaman.

Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILAN

----------

INI BARU BETUL

Posted: 16 Oct 2013 07:30 AM PDT
'Kafir, murtad jika pertikai keputusan kes kalimah Allah'
  • NONEPenasihat Majlis Agama Islam, Johor Datuk Nooh Gadut memberi amaran bahawa umat Islam yang mempertikai keputusan Mahkamah Rayuan berhubung kes penggunaan kalimah 'Allah' boleh menjadi kafir dan murtad.


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

woit.... INI FATWA TERBAIK... kah kah kah..

kah kah kah... RAMAI WARGA MALAYSIA SOKONG  FATWA INI... kah kah kah..

kah kah kah... SEKALI GUS RAMAI YANG TAK JADI ISLAM LAGI... kah kah kah..

kah kah kah...TAK PAYAH SUSAH SISAH PERGI MAHKAMAH... kah kah kah...

kah kah kah.... TAK PERLU REBUT REBUT MAYAT.... kah kah kah...

woit...  YANG MURTAD JANGAN PAKSA PAKSA SEMBAHYANG... kah kah kah...

kah kah kah...JANGAN TANGKAP KHALWAT... kah kah kah..

kah kah kah..JANGAN TANGKAP MINUM AIR SAUH... kah kah kah

kah kah kah... BIARKAN MEREKA MASUK NERAKA... kah kah kah..

kah kah kah..OPPPS... NERAKA INI  PERKATAAN HINDU PULAK... kah kah kah

NOTA
dewan bahasa dan petaka
wajib cari perkataan baru
untuk ganti perkataan neraka

------

PERTANYAAN DARI PEMBACA

Posted: 16 Oct 2013 07:00 AM PDTIKUTI TWITTER TUKAR TIUB

@IshamRais


Hishammudin Rais, aku teringin benar nak tahu kau sembah apa sebagai tuhan ? ada yang kata kau ni komunis atau atheist dan dulu kau selalu sebut demi Zeus setahu aku Zeus ni dewa petir dalam mitologi Greek, ini takde kena mengena dengan apa-apa ideologi,parti,perjuangan atau artikel, hanya perasaan ingin tahu saja on INI BUKAN BERITA PELIK
Publish | Delete | Spam
Anonymous

at 3:19 PM

------

TANDA TANDA PROJEK GAGAL

Posted: 16 Oct 2013 12:56 AM PDT


 TANDA TANDA DAH SAMPAI

Pemimpin S'wak berang dengan keputusan kes 'Allah'
Keputusan Mahkamah Rayuan yang menghalang penggunaan kalimah Allah dalam majalah Kristian The Herald disambut dengan kenyataan keras dari pemimpin Sarawak, baik dari kumpulan penyokong kerajaan mahupun dari pembangkang.

Beratus-ratus komen muncul di akhbar, portal berita serta di laman blog, Facebook dan Twitter.

Ada di antaranya yang menyatakan kekesalan kerana merasakan bahawa Sarawak dikhianati selepas menyertai persekutuan Malaysia sejak sekian lama
.

Selain itu, ada juga yang menuntut agar pemimpin NGO seperti Ikatan Muslimin Malaysia dan PERKASA serta kumpulan fanatik agama lain dihalang dari memasuki negeri itu.

Tidak terkecuali, kumpulan yang menggesa agar golongan Cina dan Dayak Kristian tidak lagi menyokong BN sebagai tanda protes. Golongan Kristian membentuk lebih 70 peratus dari 2.6 juta penduduk di Sarawak.

Antaranya, pengerusi Parti Reformasi Negeri Jeffrey Kitingan yang berkata perdana menteri sepatutnya menunjukkan keikhlasan dalam program transformasi serta politik inklusif dan perdamaian yang diuar-uarkan.

Katanya, perpecahan di kalangan rakyat Malaysia akan berlaku, bukan disebabkan keputusan mahkamah berkenaan tetapi oleh sikap dan dasar berterusan oleh kerajaan BN.

"Perdana menteri dan kerajaan persekutuan perlu diingatkan bahawa isu tersebut bermula apabila menteri dalam neteri pada masa itu mengharamkan (The Herald) daripada merujuk kepada 'Allah', yang timbul dari kuasa budi bicara mengikut Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984," katanya.

Perkara itu jelas menunjukkan bahawa ia adakah tindakan oleh kerajaan persekutuan, katanya yang menambah, kerajaan lupa bahawa ia mentadbir seluruh rakyat Malaysia dan bukan hanya di semenanjung.

"Tidak perlu bagi NGO Islam-Melayu mengisytihar bahawa 'orang Kristian adalah saudara kami' kerana dalam kehidupan sebenar di Sabah dan Sarawak, abang, kakak, ayah dan ibu, suami dan isteri terdiri dari orang Krisitan, Islam dan agama lain...," katanya lagi.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... TANDA TANDA PROJEK MALAYSIA GAGAL TELAH MUNCUL... kah 

kah kah kah... WARGA SARAWAK NAIK BENGANG... kah kah kah..

kah kah kah...WARGA SABAH NAIK BENGANG... kah kah kah..

kah kah kah...NGO MELAYU ISLAM KATA...kah kah kah

kah kah kah..  TAK SETUJU BOLEH TINGGGALKAN MALAYSIA... kah kah ..

kah kah...WARGA SABAH DAN SARAWAK MEMANG TAK SETUJU.kah kah.

kah kah kah...MEMANG AKAN TINGGALKAN MALAYSIA... kah kah kah..

kah kah kah...MEREKA AKAN BAWA SABAH DAN SARAWK SAMA... kah kah kah

kah kah kah...INI LAH JALAN TERBAIK UNTUK MEMCARI ALLAH... kah kah kah
NOTA
sila buka buku sejarah
dan baca bagaimana bangladesh muncul

----------

BERITA INI BETUL BETUL PELIK

Posted: 15 Oct 2013 11:00 PM PDT
Budak parah terkena tembakan tidak sengaja..


IPOH 15 Okt. - Seorang kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun cedera parah terkena satu das tembakan yang dilepaskan secara tidak sengaja oleh seorang anggota polis di Kampung Belanja Kiri, Parit dekat sini petang semalam.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 4.30 petang ketika anggota polis berpangkat Sarjan yang bertugas sebagai Penolong Pegawai Penyiasat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Taiping itu sedang mengosongkan senjata di tangga rumah mertuanya.

Anggota berkenaan kemudian secara tidak senjata melepaskan satu das tembakan yang terkena mangsa, Mohd. Amar Mohd. Azizi yang merupakan murid tahun empat Sekolah Kebangsaan (SK) Belanja.

Mangsa terkena tembakan kerana kebetulan berada di atas jalan iaitu kira-kira 30 hingga 40 meter dari lokasi tembakan dilepaskan.

Ketua Polis Daerah Perak Tengah, Supritendan Mohamad Fakri Che Sulaiman berkata, insiden itu disedari oleh orang awam kira-kira 45 minit selepas itu setelah melihat mangsa cedera terkena tembakan di bahagian kepala.

Beliau berkata, mangsa telah dibawa ke sebuah klinik di Parit sebelum dikejarkan ke Hospital Batu Gajah dekat sini untuk rawatan lanjut.

"Setelah imbasan x-ray dilakukan, didapati ada anak peluru terlekat di bahagian kerongkong mangsa.

"Mangsa yang merupakan penduduk kampung di situ kemudian dipindahkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini, untuk menjalani pembedahan," katanya. di sini hari ini.

Mohamad Fakri berkata, polis yang menjalankan siasatan telah merampas pistol jenis Walther P99 dan satu kelopak peluru bersama 14 butir peluru milik suspek.

Namun katanya, kelongsong peluru tidak dijumpai di tempat kejadian.

"Berdasarkan keterangan suspek, senjata itu dibekalkan oleh pihak pengurusan IPD Taiping secara mingguan," katanya.

Beliau berkata, kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 37, Akta Senjata Api 1960 yang boleh membawa hukuman penjara tidak lebih dua tahun atau denda maksimum RM5,000 atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan.

Sementara itu, usaha pemberita untuk menemui keluarga mangsa di Unit Rawatan Rapi (ICU), HRPB tidak berjaya kerana dihalang oleh pihak pengurusan hospital.

Ahli keluarga anggota polis terbabit pula tidak mahu ditemu bual, namun seorang biras suspek yang enggan dikenali memberitahu, lelaki berkenaan telah menyerah diri di IPD Taiping hari ini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
woit... KAH KAH KAH.... kah kah kah..

kah kah kah...APAKAH INI SEPITOL YANG  PANDAI MENYELAM?.... kah h..

kah kah kah...TIMBUL DAN  MULA MENEMBAK?.... kah kah kah

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... DI TANGGA RUMAH MAK MENTUA?.... kah kah kah..

 kah... TANGGA INI SEBAHAGIAN DARI RUMAH PASONG KE?... kah ..

woit...KALAU DI NEGARA KAFIR  YANG MAKAN BABI.... kah kah kahj..

kah kah kah..AKAN ADA SURUHAN JAYA DIRAJA.... kah kah kah..

kah kah kah...SIASAT PEKARA YANG TERJADI... kah kah kah..

kah kah kah..UNTUK MENGELAK BERLAKU LAGI... kah kah kah..

kah kah kah..DALAM NEGARA KETUANAN MELAYU... kah kah kah..

kah kah kah  YANG SIBUK JAGA  NAMA AHAD... kah  kah kah..

kah kah kah...YANG SIBUK JAGA NAMA KARIM... kah kah kah..

kah ah kah....  TAK ADA DAKWA DAKWI....kah kah kah...

kah kah kah...WALAU PUN CERITA PUTAR BELIT.... kah kah kah

.


---------

DI JEMPUT MEMBUAT AMAL JARIAH

Posted: 15 Oct 2013 09:13 PM PDTAMAL JARIAH
BERSIH  CARI DANA
UNTUK JATUHKAN
GEROMBOLAN KETUANAN MELAYU
kalau tak jatuhkan gerombolan ini
sampai kiamat
tak akan ada pilihan raya bebas dan bersih

JUSTERU
sila datang
sila datang utuk beli
barangan klasik dari bersih
ada baju t
ada payung
ada buku bergambar
semua akan menjadi barang carian
lima puluh tahun dari sekarang
BARANGAN BERSIH ADALAH SEJARAH


--------

BERITA BAIK YANG JAHAT

Posted: 15 Oct 2013 08:53 PM PDT

KOMENTAR TUKAR TIUB
dari hari ini hingga pemilihan berjalan
ada didengar  suara anak lelaki iskandar kutty
akan di dengar suara kadir jasin 
dan suku sakay yang sama
buat cerita untuk naikkan
cucu iskandar kutty

tak caya tunggu


MB Kedah utamakan pilihan raya kecil

Machang: Menteri Besar Kedah, Cucu Lalaki Iskandar Kutty, menegaskan sasaran merampas kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau tetap menjadi keutamaannya walaupun kini sibuk dengan pemilihan UMNO


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... INI MACAM BERITA NAK KALAH.... kah kah kah..

kah kah kah... KEMPEN BAWAK ABAH PUN TAK MENANG... kah kah kah...

kah kah kah...KALAU KALAH MAT MONGOL SUSAH.... kah kah kah..

kah kah kah...KALAU MENANG MAT MONGOL PUN SUSAH... kah kah kah..

kah kah kah...KALAU KALAH ABAH MENGAMOK... kah kah kah

kah kah kah...KALAU MENANG ZAHID TERGELINCIR... kah kah kah


--------

INI BUKAN BERITA PELIK

Posted: 15 Oct 2013 07:46 PM PDT


Pasangan berimej alim ditahan dengan 10kg ganja
Sepasang suami isteri berimej alim ditahan di Arau dekat Kangar, Sabtu lepas dan polis menemui 10 kilogram ketulan mampat disyaki ganja dalam sebuah kereta.

Pasangan berusia 36 dan 32 tahun itu ditahan dalam pemeriksaan polis di perkarangan Kompleks Tok Arau pada 8.30 malam hasil maklumat orang ramai dan risikan polis.


Ketua Polis Perlis  Zull Aznam Haron berkata ketika ditahan pasangan itu membawa bersama empat anak mereka berusia satu hingga lapan tahun dan kesemua anak pasangan itu telah diserah kepada waris terdekat.

Hasil pemeriksaan terhadap sebuah kereta Proton Saga berhampiran sebuah restoran, polis menemui satu plastik hitam berisi 10 ketulan mampat daun kering disyaki ganja seberat 10 kiloram bernilai kira-kira RM15,500, katanya.

"Lelaki yang ditahan itu berkopiah dan berjanggut manakala isterinya bertudung dan anak-anak mereka juga berkopiah," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya, di Kangar hari ini.

Beliau berkata pasangan itu tidak mempunyai rekod jenayah dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang jika sabit kesalahan boleh membawa hukuman mati mandatori.- Tiewnama


NAMA MANJA 
KINI JADI NIK JET

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
woit...INI BUKAN BERITA PELIK... kah kah kah..

kah kah kah...BAWA DADAH  DENGAN IMEJ LEBAI.... kah kah kah..

kah kah kah..INI PEKARA BIASA....kah kah kah..

kah kah..DI KAMPONG2  BANYUK PAKAI IMEJ LEBAI ...kah kah kah

kah kah kah....KERANA NAK DAPAT BINI BANYAK...kah kah 

kah kah kah...NAK HAIRAN APA....LEBIH DARI 10 KG ADA... kah kah

 woit.. AL-MONGOLI LEPAS BUNUH ALTANTUYA PERGI MEKAH..kah 

 woit.. ADA LEBAI BERJANGGUT BESERBAN NAIK JET... kah  kah..

kah kah kah...NAIK JET TENGOK KAWASAN BALAK... kah kah kah..

kah ..TERUS DAPAT NAMA  NIK JET... SINGKAT NAIK JET... kah kah

kah kah..TIAP JUMAAT BERJANGGUT DAN BERSERBAN..kah kah..

kah kah kah... JUMPA  ORANG KAMPONG... kah kah kah..

kah kah kah..BUKAN SELUDUP DADAH ..kah kah kah..

kah kah kah... TAPI BERI  ORANG RAMAI ISAP DADAH... kah kah kah

AL-HAFIZ AL MONGOLI
----

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT