Nuffnang

Pengikut

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PAS mahu Dr Mahathir dedahkan siapa masuk Umno untuk kaya

Posted: 14 Oct 2013 04:48 PM PDT

PAS menuntut bekas Presiden Umno Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menyatakan secara spesifik individu yang dimaksudkannya "menyertai Umno nak kaya".
Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar menegaskan, perkara itu perlu bagi membolehkan perwakilan Umno untuk mengenalpasti calon yang akan dipilih mereka pada 19 Oktober depan.
"Saya kata macam ini bukan sebab saya sayang Umno. Tapi bila mereka itu dipilih dari kalangan perasuah, kerajaan tidak akan bebas," katanya kepada The Malaysian Insider semalam.
"Apabila perasuah menjadi pemimpin, ekonomi negara sudah pasti hancur," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu lagi.
Dr Mahathir sebelum ini menggesa supaya Umno dibersihkan menjelang pemilihan parti kerana ramai yang menyertai parti itu dakwanya semata-mata mahu menjadi kaya.
Anak beliau, Datuk Mukhriz Mahathir, merupakan salah seorang calon naib presiden yang akan dipilih oleh perwakilan Umno seluruh negara hujung minggu ini.
Dr Mahathir yang merupakan bekas perdana menteri paling lama berkidmat itu turut menggesa supaya pemimpin baru dan muda diberikan peluang kerana langkah tersebut akan mampu membersihkan Umno.
Read More / Baca Lagi >>

KJ tolak undi popular kerana mahu Khairul Azwan jadi naibnya?

Posted: 14 Oct 2013 04:45 PM PDT


Keputusan muktamad siapa pemenang yang sebenar bagi jawatan Naib Ketua Pemuda Umno bakal ditentukan melalui undi popular. Ini berikutan dua calonnya iaitu Khairul Azwan Harun dan Jamawi Jaafar masing-masing memperolehi 73 undi daripada bahagian-bahagian yang membuat pilihan pada Sabtu lalu.
Berikutan itu, Jawatankuasa Pemilihan yang dipengerusikan oleh Tajol Rosli memutuskan bahawa undi popular daripada 73 bahagian yang diperolehi oleh kedua-dua calon itu akan dikira bagi memutuskan siapa pemenang bagi jawatan kedua tertinggi dalam Pergerakan Pemuda Umno itu.
Oleh kerana ia melibatkan pengiraan jumlah undi yang banyak, maka proses penjumlahan itu hanya akan dibuat selepas Hari Raya Haji.
Namun belum pun lama pengumuman itu dibuat, Khairy Jamaluddin (KJ) yang sudah pun ditabalkan sebagai Ketua Pemuda Umno bagi penggal kedua dengan memperolehi 189 undi seakan tidak bersetuju dengan penentuan melalui undi popular itu, sebaliknya mahu penentuannya dibuat melalui undi daripada Pemuda Umno Gelang Patah yang tidak bermesyuarat pada 12 Oktober lalu berikutan wujudnya pertikaian dalaman sehingga menyebabkan ianya ditangguhkan.
Tarikh mesyuarat perwakilan Pemuda Umno Gelang Patah akan dijalankan dalam masa yang terdekat ini, tetapi belum ditentukan tarikhnya.
Kenapa KJ menolak sistem undi popular dan mahukan penentuan dibuat melalui undi Gelang Patah?
Sejak keputusan pilihan raya lalu yang menyaksikan Barisan Nasional (BN) kalah undi popular kepada Pakatan Rakyat, undi popular seperti hantu yang menakutkan bagi pemimpin-pemimpin Umno. Walaupun Umno melaksanakan sistem pemilihan daripada undi akar umbi tetapi sistem undi popular tidak digunakan, sebaliknya kaedah electoral college atau 1 bahagian 1 undi yang dipilih.
Tidak disangka pula KJ yang kelihatan gagah dan berani pun rupa-rupanya fobia juga dengan sistem undi popular ini. Seharusnya apabila Jawatankuasa Pemilihan sudah memutuskan mahu menentukan pemenang antara Khairul Azwan dan Jamawi melalui kaedah undi popular, KJ tidak perlu campurtangan lagi.
Read More / Baca Lagi >>

Hukum Nikah Dua Kali - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 14 Oct 2013 04:32 PM PDT

Korban melampaui daging & darah

Posted: 14 Oct 2013 08:29 AM PDT 
Insya-Allah esok kita akan menyambut Aidiladha Al-Mubarak. Apa yang signifikan dalam sambutan hari kebesaran ini, acara korban dilakukan semata-mata untuk mendapat pahala daripada Allah taala.

Umat Islam seluruh dunia akan melakukan aktiviti korban sebagai manifestasi pembuktian ikhlas kita dengan Allah melalui penyembelihan.

Seluruh dunia bakal menyaksikan tumbangnya ribuan haiwan yang bakal dikorban kerana Allah. Kita mulakan korban dengan kalimah Allahu akbar dan kasih sayang kerana Allah.

Semua kita mengetahui bahawa dalam majlis korban, bukanlah daging dan darah yang diinginkan Allah, tetapi keikhlasan dan ketaatan yang tidak berbelah bagi hubungan hamba dan Pencipta.

Bagaimana ikhlas mampu menjadi asas pembinaan takwa? Pertama, korban ditandai dengan kisah Nabi Ibrahim dan anaknya Nabi Ismail. Read More / Baca Lagi >>

Relevankah lagi Umno-BN tadbir negara?

Posted: 14 Oct 2013 07:55 AM PDT

Oleh RAYUSA
PARTI Umno tentu bermatimatian untuk memenangi pilihan raya kecil Dun Sungai Limau, 4 November depan demi menjaga "air muka" Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Mukhriz Mahathir yang baharu berkuasa.


Namun, meskipun sedang "berusaha," antaranya dengan tidak menaikkan sekali lagi harga petrol RON95 (meskipun telah bercadang begitu), diharap Laporan Ketua Audit Negara 2012, 1 Oktober lalu mampu membunuh impian tersebut. Walaupun laporan tersebut menyesakkan nafas, bagi Pakatan Rakyat dan penyokong, ia tambah memperkuat alasan dan kemunasabahan bahawa Umno-BN tidak layak terus mentadbir negara.
Empat hari kemudian, Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa, mengumumkan penubuhan jawatankuasa khas bagi meneliti dan mengkaji laporan berkenaan.
Meskipun baik, diharap penubuhan jawatankuasa itu yang Dr Ali sendiri menjadi pengerusinya, serta dianggotai Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Peguam Negara, pegawai SPRM, Kementerian Kewangan Malaysia dan PDRM bukan kerana tidak percaya atau menolak kenyataan.
Difahamkan jawatankuasa itu akan mengambil tindakan susulan, termasuk tindakan tegas ke atas mereka yang didapati terlibat dalam sebarang salah laku serta penyelewengan dalam sistem tadbir urus kewangan pelbagai kementerian dan agensi berkaitan.
Diharap jawatankuasa tersebut tidak "memilih bulu." Dalam masa sama, rakyat juga perlu berfikir sedalam-dalamnya adakah Umno-BN masih relevan menjadi kerajaan!
Read More / Baca Lagi >>

Zahid Hamidi, King Ghaz Jr?

Posted: 14 Oct 2013 07:54 AM PDT

Oleh ALI BUKHARI AMIR
"DEMI sesungguhnya! Aku akan menyeksanya dengan seksa yang seberat-beratnya, atau aku akan menyembelihnya, kecuali ia membawa kepadaku alasan yang terang nyata." (maksud Surah An- Naml, ayat 21)
Tabiat marah-marah penguasa ke atas wartawan ini bukan tiada asasnya di dalam al-Quran.


Seorang raja teragung bertaraf nabi pada zaman nan silam, Raja Sulaiman a.s pernah mengugut akan menyembelih 'seekor wartawan'; burung Hud Hud jika burung itu gagal menyatakan alasan yang jelas berhubung ketidakhadirannya dalam sebuah perbarisan pada suatu pagi. Dalil tentang wujudnya darjat 'kepemberitaan' burung Hud Hud ini dirujuk pada ayat selepasnya, "Burung belatuk itu tidak lama ghaibnya selepas itu, lalu datang sambil berkata: 'Aku dapat mengetahui secara meliputi akan perkara yang engkau tidak cukup mengetahuinya, dan aku datang kepadamu dari negeri Saba' dengan membawa khabar berita yang diyakini kebenarannya. (Surah An- Naml, ayat 22)
Jelas, Hud Hud adalah 'wartawan' pembawa khabar berita yang benar, 'naba'in yaqiinin' (khabar berita yang diyakini kebenarannya) dan kebenaran berita itu yang menyelamatkan dirinya daripada menjadi korban sembelihan oleh penguasa negara.
Read More / Baca Lagi >>

Orang muda, masa depan Pas

Posted: 14 Oct 2013 07:53 AM PDT

Jawatan Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat antara yang dijangka akan mencuri tumpuan ramai pada Muktamar Pas ke-59, bulan hadapan. Ini kerana siapa yang mendudukinya, dianggap mampu menjadi bayangan akan kepimpinan parti itu pada masa akan datang. Dalam situasi semasa Pas, ada pihak meramalkan proses peralihan kepimpinan dalam parti itu. Banyak pihak mengintai peluang merebut jawatan itu.

Penyandang jawatan itu kelak akan menentukan sama ada kesinambungan corak kepimpinan Pas pada hari ini akan diteruskan atau menggunakan pendekatan berbeza. Sejarah lalu memperlihatkan, individu yang pernah menyandang jawatan ini bukan calang-calang orang antaranya Datuk Mustafa Ali, Datuk Abu Bakar Chik, Datuk Mahfuz Omar dan Salahudin Ayub. Penyandangnya, Nasrudin Hassan pula menerajui Pemuda Pas sejak 2009 dan beliau antara individu yang disebut-sebut antara bakat yang dijangka mampu mewarisi kepimpinan Pas suatu hari nanti.

Wartawan SALMIAH DRUHAMAD DRAHSIN dan NURULFATIHA MUAH mendapatkan pandangan Nasrudin mengenai kedudukannya dalam Pas dan hala tuju parti itu dalam agenda memperjuangkan Islam.


Pada muktamar nanti, adakah YB mahu mempertahankan jawatan atau bertanding di peringkat lebih tinggi?

Sehingga hari ini, saya belum buat keputusan. Saya tunggu semua mesyuarat agung Pemuda Pas kawasan dan negeri selesai kerana tidak mahu mengganggu konsentrasi fokus Pemuda bermesyuarat yang akan berakhir pada 10 November ini. Selepas tarikh itu, baru saya nyatakan pendirian.
Peguam, Zulhazmi Shariff paling awal menawarkan diri untuk bertanding jawatan Ketua Pemuda Pas. Apa pandangan YB?

Read More / Baca Lagi >>

Scores killed following carbomb explosion in town held by Syrian rebels near Turkish border

Posted: 14 Oct 2013 07:37 AM PDT

Firing Line: Syrian locals take up arms to fight extremists

Posted: 14 Oct 2013 07:35 AM PDT

LIVE BLAST: Twin Damascus explosions caught on Syrian TV

Posted: 14 Oct 2013 07:35 AM PDT

KAN DAH KENA: PERWAKILAN UMNO BERTARAF HANTU MENGUNDI SEMASA PEMILIHAN PEMUDA UMNO!!

Posted: 14 Oct 2013 07:22 AM PDT


Ingatkan hantu berkeliaran semasa PRU dan PRK ... rupa-rupanya hantu juga turut bangkit untuk menjadi perwakilan UMNO.

Dulu semasa Pakatan Rakyat bangkitkan isu pengundi UMNO .. bukan main lagi riuh rendah gegak gempita bising satu dunia kononnya para pemimpin Pakatan Rakyat mereka cipta isu .... Nah!!!! sekarang orang UMNO sendiri dedahkan kepada dunia betapa ada perwakilan hantu di UMNO Bahagian Gelang Patah, negeri tempat kelahiran UMNO.

JOHOR NEGERI KELAHIRAN UMNO MAKA MUNGKIN DISITU JUGA LAHIR MEMBIAKNYA HANTU-HANTU.

UMNO DENGAN HANTU TIDAK DAPAT DIPISAHKAN. ... DARI PERANGAI HANTU SAMPAILAH MENJADI PERWAKILAN HANTU.

'Umno lingkup jika MT hanya cium tangan PM'

Posted: 14 Oct 2013 07:19 AM PDT

'Spesis Pengampu'

Zionis Al-Sisi hadapi tekanan jiwa, ambil pil penenang

Posted: 14 Oct 2013 06:49 AM PDT


KUALA LUMPUR: Jeneral Abdel Fattah Al Sisi, ketua tentera yang menggulingkan Presiden Dr Mohamed Morsi dilaporkan mengalami tekanan jiwa dan terpaksa mengambil penenang.

Memetik daripada facebook #prihatinmesir Al-Sisi dikatakan tidak tidur di rumahnya, tidak menaiki kenderaannya, tidak menggunakan handphone dan memakai baju kalis peluru 24 jam.

Perkara itu ditulis oleh Kolenal Omar Afifi, bekas pegawai keselamatan Mesir yang tinggal di Amerika di dalam facebooknya, semalam.

Berikut petikan itu.

Kolenal Omar Afifi bekas pegawai keselamatan Mesir yg tinggal di Amerika menulis dlm facebooknya, menegaskan bhw Sisi menghadapi tekanan jiwa, hidup dlm ketakutan, mengambil pil penenang, tidak tidur di rumahnya, tidak menaiki kenderaannya, tidak menggunakan handphone dan memakai baju kalis peluru 24 jam.

Penting:

Dua hari lepas Sisi menukar majoriti bodyguardnya dengan bodyguard baru dari kalangan ahli keluarganya dengan memberikan harta, keistimewaan, rumah, kereta dan pelbagai lagi.

Sisi juga menukarkan tempat tidurnya setiap hari di banglo khas pasukan keselamatan dan perisikan perang dan banglo rahsia di kawasan tentera.
Siapapun di kalangan bodyguardnya tidak mengetahui di mana tempat beliau akan tidur kecuali setelah sampai di tempat tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

Bagi UMNO, rasuah,salahguna kuasa bukanlah satu dosa tapi satu hak pemimpin depa...

Posted: 14 Oct 2013 06:46 AM PDT

Kemenangan pemimpin terpalit skandal petanda UMNO hidapi sindrom beku,jumud...

Kemenangan pemimpin terpalit skandal dana awam dan politik wang dalam Pemilihan Umno 2013 menunjukkan ahli parti itu tidak menganggap perbuatan salahguna kuasa dan rasuah sebagai satu dosa, sebaliknya menganggapnya sebagai hak pemimpin mereka.

Menurut pengananalis politik, Dr Maszlee Malik, kemenangan pemimpin dari golongan itu sekaligus membuktikan Umno bukan sahaja masih takut hendak berubah, malah turut dilanda sindrom beku dan jumud.

"Masalahnya mereka tak anggap rasuah itu sebagai rasuah tetapi anggap sebagai hak pemimpin Umno dan mana-mana Menteri dan ini menyebabkan pemimpin terus bertindak sewenang-wenangnya.

"Mereka sudah selesa dalam keadaan ini, jadi mengapa mereka perlu berubah?" Soal pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) itu ketika dihubungi TV Selangor.
Read More / Baca Lagi >>

Ezam akan ambil tindakan terhadap macai yang pukul macai..ha..ha..ha...dimanapun Sd Johari duduk tetap kena belasah...!!

Posted: 14 Oct 2013 06:45 AM PDT

Timbalan Ketua Umno Bahagian Kota Raja, Ezam Mohd Nor tidak menolak kemungkinan ahli Umno yang terlibat dalam pergaduhan dan mencederakan perwakilan lain boleh dipecat serta merta sebagai ahli kerana ia menjejaskan imej parti itu.

Beliau menegaskan, tindakan tegas akan diambil tanpa mengira status dalam parti kerana Umno tidak boleh menerima budaya dalam perjuangan parti.

"Kita akan ambil keputusan yang tegas dan mungkin memecat mana-mana ahli yang terlibat dalam kes sebegini, siapa pun, kita tidak kira siapa.

"Sesiapa pun yang masuk parti dan perjuangan ini, kena letakkan nama baik perjuangan mengatasi segala-galanya.

"Kalau kita emosi dan sanggup mencemarkan imej parti seperti ini, kita tidak boleh kompromi," katanya kepada Sinar Harian Online ketika ditemui di pekarangan Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam, lewat malam tadi.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas lanjut insiden seorang perwakilan Pemuda Umno Bahagian Kota Raja yang dicederakan oleh bekas calon Ketua Pemuda Umno bahagian itu selepas tidak berpuas hati dengan keputusan pemilihan tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

Perutusan Aidiladha Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim

Posted: 14 Oct 2013 06:42 AM PDT

khalid_ibrahimAssalamualikum Warahmatullahitaala Wabarakatuh
Muslimin dan Muslimat yang Dikasihi Allah;
Saban tahun, bermula dari tergelincirnya matahari pada 9 Zulhijah hingga terbit fajar 10 Zulhijah, jutaan tetamu Allah sedang berkumpul di Padang Arafah untuk berwukuf dan melakukan amal-amal makruf sebagai pelengkap mengerjakan rukun Islam yang kelima, iaitu menunaikan haji di Makkah Al-Mukarramah.
Setiap tetamu Allah pada musim haji, tidak mengira bangsa atau keturunan, tidak mengira kedudukan, tidak mengira jantina; yang miskin, yang kaya, yang cacat anggota tubuh, yang cacat penglihatan, semuanya terikat dengan rukun, syarat dan tertib mengerjakan rukun Islam yang kelima itu agar mendapat haji mabrur.
Pada tahun 2013 ini, kita di Malaysia menyambut Hari Raya Haji atau Aidiladha pada Selasa, 15 Oktober. Umat Islam di seluruh dunia, dan kita di Malaysia dituntut supaya berkorban ternakan seperti lembu, kambing, bebiri atau unta, menurut kemampuan. Ibadah korban hendaklah dilakukan pada tarikh berwukuf di Padang Arafah, atau terakhir pada hari keempatnya. Marilah kita memanjatkan rasa kesyukuran ke hadrat Allah Subhanahuwataala yang memberi kita kesempatan untuk bersama meraikan hari mulia ini.
Kita maklum, ibadah korban mempunyai maksud yang mulia dan berkait secara langsung dengan kisah pengorbanan Nabi Ibrahim Alaihissalam dalam menjalankan perintah Allah dan kesabaran yang tinggi, Nabi Ismail Alaihissalam.
Read More / Baca Lagi >>

Silap Mata PAU: Sistem ‘electoral college’ menguntungkan penyandang?

Posted: 14 Oct 2013 06:39 AM PDT

Tempoh kempen yang terhad membuatkan pencabar jawatan tidak ada masa untuk menjelajah ke seluruh negara.

PETALING JAYA: Ketiga-tiga sayap Umno sudah pun bersidang pada 12 Oktober lalu. Khairy Jamaluddin dan Datuk Seri Sharizat Jalil berjaya mempertahankan kerusi sebagai Ketua Pemuda dan Ketua Wanita manakala pergerakan puteri memiliki ketuanya yang baru, Mas Ermieyati Samsuddin.
Khairy yang juga Menteri Belia dan Sukan meraih 99 peratus undi (189 undi) apabila keputusan Pasir Gudang ditangguhkan manakala Pensiangan membuat keputusan tidak mahu mengundi sesiapa. Khairy mengalahkan lima pencabar Akramsyah Sanusi, Syed Rosli Syed Harman, Abd Karim Ali dan Irwan Ambak. Mereka berempat tidak mendapat sebarang undi.
Mengulas kekalahan ini, Syed Rosli mencadangkan supaya pada pemilihan tahun 2016, sistem "electoral college" tidak digunakan lagi. Katanya, sistem ini menguntungkan penyandang jawatan.
Tempoh kempen yang terhad membuatkan pencabar jawatan tidak ada masa untuk menjelajah ke seluruh negara. Untuk menang, setiap calon memerlukan 96 undi.Maknanya mereka perlu menemui 96 ketua pemuda bahagian.
Sebaliknya penyandang jawatan seperti Khairy bebeas menjelajah ke seluruh negara berselindung di sebalik program kementerian.
Pada mulanya jawatankuasa pemilih kata calon-calon tidak boleh berkempen menemui setiap perwakilan tetapi di saat-saat akhir calon-calon dibolehkan berkempen pula tetapi ia sudah terlambat bagi calon-calon untuk bergerak menemui perwakilan di seluruh negara.
Read More / Baca Lagi >>

Kalimah Allah : Bukan alasan wujudkan ketegangan agama

Posted: 14 Oct 2013 06:37 AM PDT

isu kalimah allah
SHAH ALAM 14 OKT : Keputusan Mahkamah Rayuan menghalang Gereja Katolik daripada menggunakan kalimah Allah dalam akhbar mingguan berbahasa Melayu Herald bukan alasan mana-mana pihak mewujudkan ketegangan agama, permusuhan dan kebencian.
Ketua Penerangan PKR, Dr Muhammad Nur Manuty, berkata ketegangan yang berlaku berhubung isu kalimah Allah yang menggunakan pendekatan rasis dan ekstrem dihentikan segara agar suasana tidak bertambah tegang.
Katanya, perlu diadakan pertemuan lebih kerap antara pimpinan agama, politik dan badan bukan kerajaan bagi mempertingkatkan toleransi dan hormat menghormati antara pelbagai agama di negara ini.
"Sebelum ini kurang berlaku pertemuan yang untuk mengurangkan rasa kecurigaan antara satu sama lain.
"Jika banyak pertemuan diadakan sudah pasti suasana agak tegang ini dapat dikurangkan," kata Dr Manuty ketika dihubungi TVSelangor.
Kata Dr Manuty, dialog antara agama perlu diperbanyakkan bertujuan untuk memperbaiki ruang toleransi yang dibenarkan agar lebih memahami antara satu sama lain.
Read More / Baca Lagi >>

Kaum ibu pula bantah Lynas

Posted: 14 Oct 2013 06:35 AM PDT


KUALA LUMPUR: Satu lagi badan bukan kerajaan (NGO) muncul bagi menyatakan bantahan terhadap operasi kilang Lynas di Gebeng, Kuantan.

NGO diberi nama Kaum Ibu Kuantan dan Balok itu menentang keras  tindakan kerajaan mengeluarkan lesen import kepada Lynas untuk membawa masuk nadir bumi dari Australia Barat yang dijadual tiba di Pelabuhan Kuantan pada 16 Oktober ini.

"Kami, kaum ibu dari Kuantan dan Balok , ingin menyuarakan rasa sedih dan marah kami di atas kegagalan kerajaan Malaysia untuk menutup kilang Lynas daripada beroperasi dengan mengeluarkan Lesen Operasi Sementara (TOL) pada bulan Januari 2012; dan sekarang mengeluarkan lesen mengimport kepada Lynas untuk membawa masuk nadir bumi dari Western Australia yang dijangka tiba di Pelabuhan Kuantan pada awal pagi 16 Oktober 2013," kata jurucakap kumpulan terbabit,  Rahimah Abdul Majid  dan Nurhaniza Ali.

Dalam satu kenyataan media, mereka berkata, risiko dan bahaya dari hasil pemprosesan nadir bumi adalah terbukti serius terhadap kesihatan, alam sekitar, kesejahteraan dan industri tempatan terutamanya industri perikanan dan pelancongan.
Read More / Baca Lagi >>

Politik penaungan punca Umno terus berkuasa

Posted: 14 Oct 2013 06:34 AM PDT


KOTA BHARU: Amalan politik penaungan yang menjadi pegangan Umno membolehkan parti itu terus menguasai pentadbiran negara sejak merdeka sehingga sekarang.

Penganalisis politik dari UKM, Prof Madya Datuk Dr Muhamad Agus Yusof berkata, politik penaungan menggunakan sepenuhnya kuasa wang bagi menguasai rakyat.

"Kerana amalan penaungan menyebabkan Umno terus boleh berkuasa di negara ini," katanya pada program Sembang Politik anjuran sebuah NGO di sini malam tadi.

Turut bertindak sebagai penalis Prof Dr Abu Hassan Hasbullah dari UMK, manakala anggota parlimen Kubang Kerian, Ahmad Baihaki Atiqullah bertindak sebagai moderator.

Program itu merupakan penampilan pertama Dr Abu Hassan sejak bertugas sebagai dekan di UMK Kampus Bachok.

Sebelum itu seorang peserta memberitahu beliau bimbang budaya mengumpankan rakyat dengan pelbagai bantuan termasuk BR1M bagi membolehkan parti terbabit kekal di tampuk kuasa.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia perlu laksana GST untuk kurangkan defisit bajet, kata pakar ekonomi

Posted: 14 Oct 2013 06:32 AM PDT

Malaysia perlu melaksanakan sekatan perbelanjaan dan meningkatkan perolehan cukai sebagai sebahagian daripada  usaha untuk mengurangkan defisit bajet, kata Dr Shane Oliver, Ketua Strategi Pelaburan dan Ketua Pakar Ekonomi di AMP Capital Investors.

"Secara idealnya, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak patut menyasarkan untuk mengurangkan defisit bajet secara berperingkat, bukan secara tiba-tiba untuk mengelakkan pertumbuhan ekonomi terjejas, tetapi mencukupi untuk memberi keyakinan kepada pelabur.

"Ini patut dilaksanakan dengan satu campuran sekatan perbelanjaan dan peningkatan perolehan cukai," katanya kepada Bernama.

Mengenai sekatan perbelanjaan, Oliver berkata kerajaan patut menumpukan kepada perbelanjaan sebanyak mungkin kepada meningkatkan prasarana kerana ini akan mendorong pertumbuhan ekonomi jangka panjang.
Read More / Baca Lagi >>

Part 2 | Perbahasan Belanjawan Kelantan 2014 | YB Hj Zulkifli | 8 Okt 2013

Posted: 14 Oct 2013 06:26 AM PDT

Part 1 | Perbahasan Belanjawan Kelantan 2014 | YB Hj Zulkifli | 8 Okt 2013

Posted: 14 Oct 2013 06:26 AM PDT

Penggulungan Belanjawan Kelantan 2014 (tariff air dan AKSB) | YB Hj Hanifa Ahmad | 9 Okt 2013

Posted: 14 Oct 2013 06:22 AM PDT

Penggulungan Belanjawan Kelantan 2014 (lebuhraya rakyat) | YB Hj Hanifa Ahmad | 9 Okt 2013

Posted: 14 Oct 2013 06:21 AM PDT


dollah yankee

1
sumber :-

dollah yankee


Posted: 14 Oct 2013 09:30 AM PDT

dollah yankee -
Kepada semua sahabat handai, rakan dan taulan ...

Ibrahim Ali: Before and after...election

Posted: 13 Oct 2013 11:00 PM PDT

Ibrahim Ali: BEFORE erection ooppsss, I mean election ...
Burn 'Allah' Bibles, Perkasa chief to Muslims

PERMATANG PAUH: Perkasa president Ibrahim Ali has called on Muslims to seize and burn copies of Bibles which contain the term "Allah" or other Arabic religious words...

AFTER election ...
Christians our brothers and sisters, says Ibrahim Ali

"I hope the Christians don't get us wrong. We just have different beliefs. You are our brothers and sisters...

dollah yankee -
Ibrahim Ali.. no doubt at all, he is a very colourful politition..
Kah..Kah..Kah..

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


LEBAI AL-MONGOLI MULA BERSABDA

Posted: 14 Oct 2013 06:30 AM PDT


Kedaulatan Islam terus jadi keutamaan, kata Najib

Malaysia, sebagai negara yang memaktubkan Islam sebagai agama negara, tetap istiqamah dalam mendaulatkan kedudukan... SE

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...BILA MAT MONGOL CAKAP HAL ISLAM... kah kah kah..

kah kah kah... VINCENT TAN AKAN BACA TAHLIL... kah kah kah..

kah kah kah... BILA MAT MONGOL CAKAP HAL ISLAM... kah kah kah...

kah kah kah...ANAK LIM GOH TONG NAIK HAJI... kah kah kah


--------

SELAMAT HARI RAYA HAJI

Posted: 14 Oct 2013 04:32 AM PDTUCAPAN DARI
TIM TUKAR TIUB

TIM TUKAR TIUB
ucapkan selamat hari raya haji
jangan makan daging terlalu banyak
jangan minum air tapai banyak sangat

SELAMAT PULANG KE KAMPONG
pandu hati hati

------

BACA SURAH INI DULU

Posted: 13 Oct 2013 10:00 PM PDT
THE  EMPIRE OF UNITES STATES of AMERICA

The US army has extended its military might to every continent except Antarctica. A Pentagon report in 2007 said there that while thirty-nine countries host only one military base, one hundred and forty countries contain more than one.. According to another report prepared by the Congress, the total number of the overseas bases is eight hundred and fifty. Including the bases within the US, the total number of military bases reaches 5300. ( dipetik dari World Bulletin)

Saya telah menulis tentang kekuatan bala tentera Amerika Syarikat. Ini bertujuan untuk membuktikan bahawa Amerika Syarikat kini adalah satu Empire yang memiliki koloni atau tanah jajahan diserata pelusuk dunia. Amerika hari ini telah   menjadi kuasa dunia yang mutlak. Berakhirnya Perang Dingin – Amerika muncul sebagai satu kuasa dunia – dunia tidak lagi terbagi kepada dua. Hanya satu untuk Amerika.

Pada hari ini terdapat 850 pengkalan tentera Amerika di 140 buah negara dalam dunia ini. Jika dicampurkan dengan pengkalan dalam negeri maka hari ini  Empire Amerika memiliki 5300 pengkalan tentera – udara, laut dan darat. Waspada,  ini belum termasuk  pengkalan-pengkalan senjata nuklear yang masih dirahsiakan kedudukannya.

Bala tentera ini dipasang berselirat diserata pelusuk dunia hanya dengan satu tujuan. Soldadu dan pengkalan tentera ini akan memastikan kepentingan ekonomi Amerika akan dijaga. Kepentingan ekonomi Amerika TIDAK akan diganggu gugat. Bala tentera ini  akan mengawal keselamatan bahan-bahan mentah dari serata dunia untuk masuk ke Amerika.

Bala tentera ini akan memastikan telaga minyak, telaga gas dan  segala macam lombong logam akan terus beroperasi untuk perjalanan sistem ekonomi kapitalis bukan sahaja di Amerika tetapi untuk seluruh dunia.  Tentera dan soldadu ini juga memastikan pelaburan Amerika – bank, syarikat insuran, Koka Kola,  Mek Dogal,  Kentuki Fried Fak dan  juga  saham-saham pemodal Amerika di bursa saham  diseluruh dunia akan selamat membawa keuntungan.

Satu lagi tugas bala tentera Amerika ini – samalah saperti peranan penjajah British di Tanah Melayu dahulu – untuk memastikan ' running dogs atau budak suruhan' mereka akan selamat dari dihumbankan  oleh gerakan rakyat. Rejim tempatan yang berkiblat ke Rumah Puteh akan dipupuk dan  dibajai.

Rejim tempatan amat jarang mendapat sokongan majoriti rakyat saperti rejim Najib Razak yang hanya mendapat 47% sokongan rakyat. Rejim saperti ini akan dibela dan  beri kelengkapan senjata terbaru. Pakistan ,  Kuwait, Turkey, Saudi, Israel, Indonesia, Mesir semua mendapat bantuan senjata dari Amerika. Rejim-rejim ini pula akan memasti kepentingan ekonomi kaum pemodal Amerika dan antarabangsa   selamat dikawal rapi.

Tanah-tanah jajahan ini akan  menjadi sumber galian dan bahan mentah yang amat-amat diperlukan untuk menjana sistem ekonomi kapitalis.  Warga di tanah jajahan akan menjadi sumber buruh. Dalam masa  yang sama  tenaga buruh dan  rakyat ditahan jajahan ini juga akan menjadi pasaran dimana barang konsumer buatan Amerika dan syarikat multinasional  akan dijual. Justeru kita melihat Giant, Tesco, Apple, Shell, Levis dan dan  sedang giat membuat untung dalam negara kita.

Dalam Empire  Amerika jika ada pemimpin sesebuah negara  tidak menunjukkan kesetiaan, atau berani melawan towkay, atau  degil  tidak mengikut arahan atau menggangu pengaliran  keuntungan kaum kapitalis maka Si Polan ini akan dijatuhkan. Patrice Lumumba  nasionalis dari  Congo dibunuh pada tahun 1961. Pada tahun 1965 CIA melakukan rampasan kuasa di Jakarta dan Bung Karno ditangkap. Pekara yang sama  terjadi kepada Salvador Allende dari Chile yang dibunuh pada tahun 1973. Yang berlaku  kepada Saddam Hussein dan Muammar Gaddafy hanyalah pengulangan sejarah.

Mana-mana negara yang cuba bangun merdeka dan tidak mahu mengikut terlunjuk Amerikas akan diserang.  Cuba, Nicaragua, Panama, Afghanistan, Iraq hanyalah contoh-contoh dimana bala tentera dan senjata Amerika telah digunakan untuk mendirikan rejim yang pro-Amerika.

Manakala di Syria dan di Iran – projek untuk menjatuhkan rejim sedang berjalan.  Empire Amerika sedang berkomplot dengan ' running dogs'  mereka saperti  negara Saudi dan Qatar  dalam usaha  mendirikan sebuah kerajaan pro-Amerika di Syria dan  di Iran. Semua ini adalah ciri, pola dan perangai sebuah empire – The Empire of United States of America.

Inilah lojik Empire. Lojik ini juga telah dilakukan oleh Empire yang terdahulu dari Empire Amerika. Iskandar Zulkarnain telah merentas Eropah , Afrika hingga ke Asia.  Iskandar telah menawah Selatan Eropah, Mesir, India, Parsi dan Turkey. Akhirnya Empire Greece ini hancur. Kublai Khan  dari Mongolia telah menawan China  hingga ke Eropah. Hakikatnya Kublai Khan telah menakloki  hampir satengah muka bumi ini.   Napoleon dan Hitler juga telah  berjaya menaklok  satengah wilayah dunia.  Ottoman Empire dan British Empire adalah contoh dimana dalam masa kurang lebih  200 tahun empire  bangun dan  gah berdiri – liked the sun never set on the British Empire.

Tetapi sesudah 200 tahun berkuasa  semua Empire ini dari zaman Rome ke Ottoman hingga  ke Empire British – semuanya wafat. Satu demi satu Empire  ini runtuh terkambus dalam sejarah.  Hari ini Empire ini telah meninggalkan bahan sejarah, kitab-kitab kuno, artifek-artifek  untuk jadi bahan kajian sejarah  tamadun dan keilmuan umat manusia.

Pemikir dari Amerika hari ini mendabik dada dengan konsep ' American Exceptionalism' – atau Kelainan Amerika. Para pemikir dan  intelektual kanan  yang menyokong sistem ekonomi kapitalis ini mengajukan satu teori bahawa Empire Amerika  ini berlainan dari Empire Kublai Khan, dari Empire Rome, dari Empire Ottoman atau pun dari British Empire.

" We are different – kami berlainan  dari  Empire yang terdahulu". Lalu persoalan timbul:  Betulkah Empire Amerika ini lain dari yang terdahulu? 

Para pemikir Amerika mengajukan kelainan ini berasaskan bahawa  sejarah dan negara Amerika lahir dari revolusi angkat senjata. Amerika menyokong  dan menyebarkan demokrasi, menyokong kebebasan, menyokong hak individu, menyokong kesamaan dan Amerika ialah sebuah Empire yang popular. Berlandaskan asas ini  Empire Amerika pula menyokong dan mengajukan perdaganan bebas - free trade. Inilah asas teori  Americam Exceptionalism atau Kelainan Amerika.

Jika kita membaca teori ini sepintas lalu, atau membacanya sambil lewa mungkin kita akan mengangguk kepala. Tetapi jika dikaji rapi  jelas teori ini samalah saperti hujah:  Mencari Prester John - yang hilang di Asia Afrika.  Mencari  Padri  Mat Salleh yang mistik ini dijadikan alasan oleh para penjajah Kulit Puteh untuk menghalalkan mereka  masuk ke dalam benua Afrika dan Asia  untuk menjarah dan merompak. Atau para kolonialis  datang ke Asia, Afrika dan Latin Amerika untuk membawa pencerahan dan tamadun kepada ' orang-orang liar' yang  telanjang bogel yang sedang berkeliaran tanpa tamadun.

Apa pun tujuan yang cuba dinobatkan. Sama ada untuk mengIslamkan, untuk mengKristiankan, untuk membawa pencerahan, untuk membawa tamadun, untuk menyebar ajaran Tuhan – dibelakang hujah ini ialah mencari harta kekayaan dan keuntungan. Di belakang semua ini  semua pendatang asing datang untuk berniaga.

Tidak ada perbezaan diantara Empire Iskandar Zulkarnain dengan Empire Kublai Khan dari Mongolia. Tidak ada perbezaan antara Empire British dengan Ottoman dengan Empire Amerika yang kita lihat hari ini. Asas dan ciri-ciri yang sama dapat dilihat dari  Istana Nero di Rome ke Istana Baginda Queen hingga ke  Rumah Puteh  di Washington DC.

Semua  Empire memiliki persamaan. Tetapi dalam masa yang sama Empire Amerika ini memang ada satu kelainan.  Di zaman Iskandar Zulkarnain cara dan teknik perhubung  agak sulit. Surat di hantar berbulan-bulan baru dijawab. Bagitu juga di zaman Empire Rome – kesampaian Ceaser ke Iskandariah hanya diketahui di Rome berbulan kemudian.

Alfonso de Albuquerque  datang  menaklok Melaka  6 bulan kemudian satelah mendengar apa yang berlaku keatas  Diogo Lopes de Sequeira. Alfonso wajib menunggu perubahan angin untuk kapal perangmya datang berlayar.

Hari ini  semua ini sepontan. Ketika  Barack Hussein Obama  membuat kenyataan membatalkan lawatannya ke Kuala Lumpur jam 4: 30 petang.  Pada jam 5:00 petang  - satengah jam kemudian -  blok Tukar Tiub telah melaporkan berita ini  untuk bacaan seluruh dunia. 

Apa yang ingin dilakar disini ialah pada ketika ini teknoloji tercanggih telah membantu Empire Amerika untuk menjajah seluruh  dunia.  Teknoloji inilah satu  kelainan  yang amat besar berbanding dengan empire yang terdahulu.  Dengan bantuan teknoloji – pemikir terbaik Amerika telah merancang untuk melakukan pekara yang terjahat. Senjata pemusnah alam telah direka.   Dalam sejarah dunia tidak pernah ada satu kuasa yang  memiliki kekuatan sama saperti yang dimiliki oleh  kekuatan tentera Amerika sekarang.

Jusateru, lawatan Obama  ke Kuala Lumpur itu samalah saperti lawatan Baginda Queen Elizebeth setiap kali adanya Persidangan Komonwealth.  Barack Hussein Obama datang ke Bali dengan tujuan untuk menayangkan diri kepada 'budak-budak suruhan'  bahawa Empire Amerika akan terus mengambil tahu apa yang sedang berlaku di Asia Tenggra. Dan jangan risau.

Saperti Ceaser di Rome yang datang melawat Iskandariah,  Barack  Obama juga ingin sesekali ingin  melihat tanah jajahan dan mengenal siapakah budak suruhan  yang sedang bertugas di Kuala Lumpur, di Jakarta atau di Bangkok. Sabenarnya semua ini hanyalah untuk media dalam usaha mengolah persetujuan orang ramai  untuk menerima teori  Kelainan Amerika ini membawa kemakmoran kepada  umat manusia.

Empire Rome runtuh, Empire Arab di Sepanyol runtuh, Empire  Napoleon runtuh. Empire Baginda Queen juga runtuh.  Lalu timbul persoalan – Apakah Empire Amerika ini juga akan runtuh?  Sila tunggu minggu hadapan untuk jawapan.  (TT) 

 
NOTA
tulisan ini telah disiarkan
oleh SUARA KEADILAN terbaru
sesiapa mahu melanggan akhbar mingguan ini
sila pukul talipon: 03- 92-21-10-45 

----------

MAKAN ADALAH UNTUK SEMUA

Posted: 13 Oct 2013 09:41 PM PDT
PROJEK
 DAPUR JALANAN

PETANG AHAD KELAMRIN
lebih dari 100 warga tanpa tempat tinggal 
datang ke dapur jalanan
di jalan panggung

JAM 6:00 PETANG
makanan percuma mula diberi jam 6:00
sebelum 6:00 petang lagi  ramai
warga tanpa tempat tinggal telah datang beratur

 TERIMA KASEH
petang kelmarin
tim syed shahir bawa nasi goreng
tim anak muda dari ampang bawa nasi goreng daging
tim kill the bill bawa kuah mee kari
pyan habib bawa roti bertelor
tim dari melawatio bawa karipap dan cekodok

DARI BANGSAR
mee rebus
dan karip dri jeff dan yati
juga buah limau
dari minah cun yang malu

TERIMA KASEH
pada semua yang datang membantu

KALAU NAK DERMA MAKANAN
dapur jalanan di jalan panggung
bermula pada jam 6:00 petang
sesiapa yang ingin besedekah makanan
sila hubungi lebih awal
012-664-88-73
TERIMA KASEH PADA PENDERMA
dapur jalanan telah menerima sumbangan
dari ramai hamba allah
yang tidak diketahui
mereka hanya memasukan duit
 ke akoun
dapur jalanan spkl collective
ke bank cimb
14-79-00-00-917-05-1
kepada mereka kami pantunkan
ada upeh ada ragi
kalau boleh nak lagi
kah kah kah
--------TERNOW - IKUTI TWEET TUKAR TIUB

Posted: 13 Oct 2013 09:18 PM PDT


@ishamrais
sila  ikuti tweet tukar tiub:
@ishamrais

--------

SAEKOR LAGI NAK JADI FREE LOADER

Posted: 13 Oct 2013 07:56 PM PDT
DARI FACE BOOK

Follow · Yesterday · Edited · 

ketika mencemar duli untuk merasmikan majlis Asean Golden Phoenix Award 2013
(Anugerah Tokoh Tokoh Korparat & Usahawan terkemuka peringkat negara negara asia yang dihadhiri wartawan wartawan media dalam negara dan luar negara negara asia) bertempat di Putrajaya International Convention Centre

YA  AMPOOOON
 YA MAULANA 
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... YA AMPOOON.... kah kah kah..

kah kah kah..NAMPAK SANGAT RAJA INI KARUT MARUT.... kah kah kah..

kah kah kah..NI SAEKOR LAGI NAK JADI FREE LOADER... kah kah kah..

kah kah kah...TAPI YANG INI OK... kah kah kah..

kah kah kah... NAK JADI RAJA JADI LAAH.,.. TAK HAL... kah kah kah..

kah kah kah.... DIA CARI MAKAN SENDIRI... JUAL MEE REBUS... kah kah kah..

kah kah kah...RAJA  MACAM INI YANG KITA MAHU.... kah kah kah..

kah kah...CARI MAKAN SENDIRI... BUKAN JADI FREE LOADER... kah kah

KAH KAH KAH
mencemar duli
kepala bana apa


----------


AGAMA BANI MELAYU

Posted: 13 Oct 2013 07:36 PM PDT

AGAMA COOL
Di indonesia ada satu agama baru.....namanya church of satan.....konsep nya sama seperti kristien....tapi opposite...yang berbeza hanyalah roti dan darah rohul kudusnya kalau di persembahkan....kristien....roti dengan wine/air anggur....lambang tubuh dan darah nabi isa mati disalib......church of satan tidak menyembah satan tapi mengutuk nabi isa.......sabar....bacalah lagi.....

bila persembahan jamuan suci gereja satan ini berlangsung...tahu apa hidangan nya.......daging bayi dan darah bayi yang mati keguguran.......tahu tak...di indonesia...di kawasan mana kes penguguran bayi yang mencatatkan angka tertinggi seluruh indonesia............PULAU SEWELASI UTARA.....OPPPSS .....SILAP...MAAPPP....PULAU SULAWESI UTARA.......HEHhebehehe...benaran dong bukan dusta.......eh eh...rupanya supply janin ke kerajaan satan orang sewelasi ni ruponyerrr iyerrrr......baru tahuuuuuuu....... on SATU PENCERAHAN DARI PEMBACA
DDKB
on 10/13/13

PERANGAI BANI MELAYU
Org melayu india cina, kalo sebut nama Allah saja sudah cukup untuk membodohkan mereka. Dulu gua ingat melayu jer jadi bodoh piang bila sebut nama Allah ni. La ni tetiba india dgn cina pun sama. Harga minyak naik, ketentuan Allah! Taik palat dia la... kat pejabat2 dan ofis gomen, ketua2 jabatan dan manager2 sumer sibuk memeras tenaga dan membuli pekerja2 bawahan dgn menggunakan nama Allah ini.. 

asal silap cakap dan apa2 tenaga pekerja bawahan diperlukan, mulalah dia masuk jarum dgn bismillah dan apa toya lagi.. padahal pekerja bawahan dah tahu yg mamat pengurus ni hanyalah mandor balaci cukong yg dihantar untuk memeras tenaga pekerja dgn upah paling minimum bagi memaksimakan untung cukong dan perasuah menteri..

 Ada kes gua jumpa, cukong sendiri yg memesan supaya mandor2 menggunakan nama Allah semaksima mungkin jika pekerja bawahan melawan atau menyusahkan kerja2 mandor dan mengganggu keuntungan maksima yang dinikmati mandor dan cukong sendiri!!! Demi Tuhan, gua terkejut beruk bilamana on SHAHRIZAT LEMBU DENGAN LEMBUNYA
Anonymous
on 10/13/13
 KENAPA MELAYU TAK ADA NABI
24 Nabi adalah dari keturunan Yahudi, cuma Nabi Muhamad dari keturunan Arab. Kenapa Tuhan memilih Nabi dari kalangan orang Yahudi aje? Kan Dunia ini setidak-tidaknya lebih dari 6 bilion orang terdiri daripada orang Cina, India, Indonesia dan orang Afrika dan ramai lagi dari orang asal yang berselerak di seantero planet ini, tidakkah terlintas Tuhan mahu melatik Nabi dari kalangan ini bagi mewakili umat sejagat.

Pada peringkat sekular pula lihat PBB ada lima negara mewakili Majlis Keselamatan(MK) dari Cina, AS, Rusia, Peranchis dan Jerman, tiada wakil dari India atau Dunia Arab, Afrika atau Latin Amerika, pun MK tidak mewakili semua negara atau manusia sejagat. Jadi pada peringkat agama pun tiada Nabi yang mewakili semua bangsa dunia, macam dah ada perancangan yang Tuhan tu memilih-milih Nabi dari bangsa tertentu saja untuk mewakili semua bangas di dunia. Adilkah ni? Atau kita tak boleh menyoal perkara ini kerana Allah itu maha mengetahui dan Allah itu lebih memaafkan. on KURSUS TIDAK ILMIAH
Anonymous

on 10/13/13
--------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT