Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Ehem ehem dalam Kereta Peronda .. Cif Inspektor dipenjara 14 tahun 10 sebatan

Posted: 28 Jul 2013 09:45 PM PDT

  • Polis dihukum lakukan seks oralIshak dibawa keluar dari mahkamah, semalam.


KOTA BHARU - Seorang pegawai polis peronda menerima padah apabila mahkamah sesyen di sini semalam menjatuhkan hukuman penjara 14 tahun dan 10 sebatan ke atasnya kerana mencabul dan melakukan seks oral terhadap seorang pelajar tingkatan tiga empat tahun lalu.
                       
Hukuman diputuskan Hakim Azman Mustapha terhadap Ishak Mahmud, 49, yang juga pegawai  berpangkat Cif Inspektor bertugas di sebuah balai di Pasir Puteh selepas pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan yang munasabah terhadap kes pendakwaan.
        
Mengikut pertuduhan pertama, Ishak didakwa melakukan persetubuhan luar tabii tanpa kerelaan mangsa di dalam sebuah kereta peronda polis di  Kampung Air Terjun, Pasir Puteh jam 2 pagi, 2 Oktober 2009.
  
Mengikut pertuduhan kedua, Ishak pada tarikh dan waktu yang sama didakwa menggunakan kekerasan  jenayah dengan niat hendak mencabul  kehormatan mangsa.
   
Bagaimanapun hukuman pemenjaraan diarahkan berjalan serentak bagi pertuduhan pertama dan kedua.    
    
Timbalan Pendakwa Raya negeri, Intan Nor Hilwani Mat Rifin meminta mahkamah mengambil kira faktor kedua-dua kesalahan yang dilakukan tertuduh amat serius.
   
"Sepatutnya sebagai seorang polis menjadi pelindung. Saya memohon  mahkamah ambil kira kesan trauma yang dialami pengadu sebelum membuat keputusan," katanya.
   
Peguam tertuduh, Datuk Mohd Shukri Mohamad meminta mahkamah  untuk penangguhan hukuman bagi membolehkan rayuan di Mahkamah Tinggi.
        
Azman membenarkannya jaminan RM15,000 dengan syarat dijamin isterinya.


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Kehebatan anak dan menantu dalam PAS - Nasrudin Hassan

Posted: 28 Jul 2013 12:49 AM PDT

Kehebatan anak dan menantu dalam PAS - Nasrudin Hassan

July 28, 2013
Sebentar tadi, saya menerima emel dari seorang rakan yang merujuk saya kepada artikel bertajuk "Kebangkitan Pengaruh Menantu, Kali ini dalam PAS" oleh Amin Iskandar, seorang pengarang berita di portal The Malaysian Insider.


Saya melihat artikel itu sarat dengan spekulasi yang mencetus fitnah. Ia dilihat sengaja dicetus untuk membantu pihak yang mahu menjatuhkan Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang lalu merosakkan kredebiliti ulama tersohor yang kini sedang menerajui kepimpinan PAS. [Sebab itu gambar Tuan Guru Hj Abdul Hadi menjadi penghias artikel dan nama Tuan Guru juga diserlahkan dengan ketara.]
Saya memilih untuk respon artikel itu kerana nama saya turut diseret dalam spekulasi yang menumbuhkan fitnah rekaan pengarangnya.

Justeru itu ia tidak dikenali umum sebelum daripada ini. Bahkan bukan beliau sahaja yang berstatus menantu kepada pemimpin utama jamaah PAS malah ramai lagi yang pernah berstatus menantu kepada pemimpin utamanya sebelum ini, malah ada yang berstatus anak kepada pemimpin utama. [saya tidak perlu menyenaraikannya]

Secara umumnya, semua bapa dan mentua akan berbangga dengan kehebatan anak dan menantu mereka. Sementelah anak dan menantu mereka aktif memperjuangkan Islam bersama jamaah. Malah menjadi idaman setiap bapa dan mentua yang berjuang menegakkan Islam untuk memiliki anak dan menantu yang hebat serta mempunyai karisma kepimpinan yang hebat juga dalam perjuangan suci ini.


Tambahan pula Islam tidak memandang salah pertalian anak dan menantu yang turut berintima' dalam Gerakan Islam lantas bergandingan dengan seluruh anggota jamaah yang lain untuk memperjuangkan Islam.
Saidina Ali Karramallahu Wajhah antara contoh menantu Nabi saw yang sangat hebat dalam sejarah Islam, berjuang dan mengisi saff kepimpinan ummah di belakang Nabi saw. Sebagaimana Saidina Abu Bakar As Siddiq Rha sebagai bapa mentua Nabi saw yang juga hebat berjuang dan mempertahankan Nabi saw.
[Malah kesemua sahabat Khulafa' Ar Rasyidin mempunyai hubungan mentua dan menantu dengan Nabi saw dan menduduki posisi kepimpinan utama sejak zaman hidupnya Nabi saw]

Perkara yang menjadi kesalahan ialah apabila berlaku penyelewengan serta penyalahgunaan kuasa dan ini perlu dibuktikan apabila  berlaku dakwaan. Bukan sahaja anak dan menantu, malah mereka yang tidak berbau bacang pun, jika melakukan penyelewengan atau penyalahgunaan kuasa mestilah dibuktikan apabila terdapat dakwaan dan jika sabit kes maka tindakan sewajarnya mesti diambil.

Pengarang artikel kebangkitan pengaruh menantu ini cuba mengaitkan Ustaz Zaharudin Mohamad seperti Khairy Jamaludin dalam Umno yang kononnya menjadi faktor kejatuhan pemerintahan Pak Lah Badawi. Teori konspirasi itu berlaku dan digerak kuat oleh Tun Dr Mahathir untuk menjatuhkan Pak Lah dengan memukul Khairy habis-habisan bagi membantu Najib menaiki takhta pucuk kepimpinan BN.

Akhirnya, Pak Lah terpaksa mengalah dan berundur lalu menyerahkan kuasa kepada Najib. Ironinya, apabila Najib berkuasa dan mendapat mandat baru melalui pilihan raya ke-13 sebagai Perdana Menteri Malaysia, Khairy kini dilantik menjadi Menteri Belia dan Sukan.

Ertinya, kejatuhan Pak Lah adalah faktor kelemahan dirinya sendiri dan Khairy bukanlah sasaran sebenar. Realiti ini dapat dilihat sejak awal selepas peralihan kuasa Pak Lah kepada Najib, Khairy tidak lagi menjadi papan sasar mana-mana pihak dalam Umno mahupun dari pihak Tun Mahathir sendiri.

Kerana matlamat utama mereka hanya mahu menjatuhkan Pak Lah dan Pak Lah sudah jatuh. Maka tidak mengapa Khairy terus mengukuhkan penguasaan dan kedudukan politiknya dalam Umno dan BN.
Jika teori konspirasi  ini diguna dan dimaksudkan oleh Amin Iskandar sebagai main point dalam artikel Kebangkitan Pengaruh Menantu, ertinya Ustaz Zaharudin Mohamad bukanlah sasaran utama tetapi sebaliknya Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang selaku Presiden PAS sebagai sasaran mereka.  Persoalannya siapakah yang menyasarkan Tuan Guru Hj Abdul Hadi?

Saya tidak percaya Tuan Guru Hj Abdul Hadi lemah sebagaimana Pak Lah walaupun telah wujud sebelum ini percubaan yang dilakukan oleh individu tertentu untuk melabelkan Tuan Guru Hj Abdul Hadi adalah Pak Lah versi PAS. Sekali lagi saya kira tiada ahli PAS yang celik Gerakan Islam percaya dan menerima label yang diberi sedemikian rupa. Sebab itu percubaan tersebut bukan sahaja gagal tetapi terus lenyap ditelan jerebu yang melanda negara.

Apabila timbul isu kebangkitan pengaruh menantu ini dan percubaan menyamakan ustaz Zaharudin Mohamad seperti Khairy dalam Umno membuatkan saya tertanya-tanya dan tercari-cari siapa yang berperanan sebagai Tun Mahathir untuk memukul Ustaz Zaharudin seperti Tun Mahathir pukul Khairy dahulu? Dan siapa pula yang akan mengambil tempat Datuk Seri Najib untuk dinaikkan kalau mereka berjaya menjatuhkan Tuan Guru Hj Abdul Hadi kelak?

Saya berdoa dan bermunajat kepada Allah swt agar jamaah ini dipelihara oleh-Nya dari musibah dan porak peranda sedemikian rupa. Semoga mereka yang membangkitkan fitnah dan meniup segarkan fitnah itu dikurniakan petunjuk oleh Allah swt. Saya menafikan setiap spekulasi yang dikemukakan oleh Amin Iskandar dalam artikelnya dan ia adalah satu tanggapan salah jua merupakan satu fitnah.

Saya mengharapkan beliau menarik balik spekulasi yang beliau kemukakan kerana ia tidak berasas. Saya tidak tahu siapa yang salurkan maklumat sedemikian kepada beliau sedang beliau bukanlah pimpinan PAS yang boleh akses maklumat dalaman jamaah. Jika itu maklumat dipungut dari jalur internet atau ada individu tertentu yang salurkan maklumat kepada beliau, sekali lagi saya nafi kebenarannya bahkan ia adalah satu tohmahan yang tidak berasas.

Jika Amin Iskandar ingin meneruskan spekulasinya, beliau boleh berbuat demikian tetapi mesti mengemukakan bukti. Jika tidak, ia kekal sebagai fitnah.

* Nasrudin Hassan merupakan Ahli Parlimen Temerloh merangkap Ketua Pemuda PAS.
* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.

YTM YB TENGKU ZULPURI ADUN MENTAKAB MELAWAT PAIP

Posted: 28 Jul 2013 12:26 AM PDT


Masaalah air di Pahang ni bukan sesuatu yang baru. Malah aku telah menulis dalam Suara Keadilan berhubung dengan masaalah yang dihadapi baik dari Kuantan, sampailah ke penghujung hulu di pedalaman Felda Kemayan. dan paling dekat dengan Luala Lumpur iaitu Lanchang.

Semuanya menyatakan bahawa PAIP Pihak berkuasa air Pahang walau telah diswastakan, namun kualiti air amat teruk. Ketika aku berusia 7 tahun disekitar tahun 70an, sesedar aku ketika sekolah rendah di Pulau Pinang, ramai murid yang dahaga setelah bermain bolasepak minum air paip kerana yakin bahawa Pulau Pinang ketika tahun 70an sudah mempunyai bekalan air paip yang cukup bersih dan membuktikan bahawa air boleh diminum terus.

Namun jika anda ke Pahang sekarang ini, anda patut menadah air dahulu di dalam gelas sebelum anda berani meminumnnya. .......sebagai buktinya , anda boleh melihat permasalahan ini dimana kawasan dan tempat pemprosesan air nampak begitu ketinggalan .

Orang Pahang pula , sudah menerima hakikat jika berlakunya ketiadaan air hampir setiap bulan selama beberapa hari adalah sebagai perkara biasa. Ini menurut mereka , rakyat Pahang sudah menerima hakikat dan setiap rumah sudah bersedia dengan tangki air simpanan untuk anak cucu mandi ,cucian dan kegunaan harian. Malahan dalam musin kenduri kendara, mereka paling risau kalau-kalau pengantin tak dapat mandi wajib akibat ketiadaan air.

Apabila aku ajukan kepada Pak Jabit , seorang pelakon dan juga seorang aktivis yang seringkali mengkritik PKR bahagian beliau , iaitu Temerloh, beliau menyatakan bahawa PKR tidak peduli semua itu, malahan menyatakan bahawa Melayu ini cerdik sikit dari orang asal...Ya ka Pak Jabit? Melayu cerdik sikit dari orang asal? Beliau menyatakan bahawa orang Pahang ini suka bercakap di kedai kopi dan kuat mengeluh , tetapi takut untuk nak menyuarakan apa yang terpendam. "Tak ada air pun tak apa lah...nak buat macamana. Kita dah adukan ke YB. YB Amano...."

Terfikir aku, patut la payah sangat nak menang, rupanya Umno ini di Pahang macam tokong....kah..kah..kah
PKR bagaimana pula?? masih wujud atau tidak???? Elok cari lain la.....
 IMG_7938.JPGIMG_7934.JPG


Nor Azida bt Abd Rahman , penolong pengurus PAIP daerah Temerloh .Terima kasih diatas keperihatinan melawat dan air adalah asas bagi benda hidup, terutamnya manusia.

Encik Basir penolong operasi daerah Temerloh .

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=9a4a476b83&view=att&th=140147ea365fe20e&attid=0.1&disp=inline&realattid=b1cb9879c4e6ea71_0.1&safe=1&zw&saduie=AG9B_P_lUGaWGohfqK_SO2cbj-oP&sadet=1374995439612&sads=qdtfj_Jdp2tiLiU0-KMAsQ0SkoY&sadssc=1

Kebangkitan pengaruh menantu dalam PAS..

Posted: 28 Jul 2013 12:08 AM PDT


 ADA JUGA YANG BAGIM KOMEN KAT AKU YANG TAK AKU SIARKAN BAGAIMANA ANAK ORANG PAS PUN ADA YANG PAKAI PORCHE. SEBAB AKU TAK SIARKAN KERANA AKU KURANG PERCAYA . KALAU KATA ANAK ORANG Umno PAKAI PORCHE...MALAH LEBIH DARI ITU AKU TAU ORANG MALAYSIA PUN TAU. JADI BIAR DULU KALAU-KALAU ADA SESIAPA YANG NAK MENGESAHKAN BETUL ATAU TIDAK.Sebelum Pilihan Raya 2013, nama Zaharudin Muhammad, menantu kepada Datuk Seri Abdul Hadi Awang (gambar) tidak begitu dikenali oleh masyarakat umum kecuali bagi mereka yang aktif dalam PAS.

Beliau dilantik sebagai Ahli Majlis Syura Ulama PAS pada 2011 dan sebagai Ketua Jabatan Agama di syarikat milik kerajaan negeri Selangor, Kumpulan Perangsang Selangor Berhad pada 2012.

Zaharudin dikatakan akan memainkan peranan besar dalam pemilihan PAS akhir tahun ini dimana terdapat gerakan untuk menyingkirkan golongan profesional atau "Erdogan" – sempena nama Perdana Menteri Turki Recep Tayyib Erdogan daripada kepimpinan tertinggi parti Islam itu untuk digantikan dengan golongan ulama.

Golongan profesional yang diketuai oleh Timbalan Presiden Mohamad Sabu mempunyai satu kekurangan oleh kerana hampir semua kalah dalam Pilihan Raya 2013 lalu.

Selain Mohamad yang kalah di kerusi Parlimen Pendang, Salahuddin Ayub tewas dikedua-dua kerusi Parlimen Pulai dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Nusajaya.

Datuk Husam Musa kalah di kerusi Parlimen Putrajaya tetapi menang di kerusi DUN Salor, Bagaimanapun, Husam tidak dilantik semula sebagai Exco kerajaan negeri Kelantan di bawah kepimpinan Menteri Besar baru Datuk Ahmad Yakob.

Dr Dzulkefly Ahmad pula kalah di Parlimen Kuala Selangor.

"Ini memberikan peluang besar kepada Zaharudin dan golongan yang tidak gembira dengan penguasaan profesional dalam PAS untuk menang," kata satu sumber dari kepimpinan tertinggi PAS.

"Tambahan lagi sekutu Zaharudin seperti Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hasan dan timbalannya Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz kedua-duanya menang di kerusi Parlimen Temerloh dan Pasir Mas. Nasrudin dikatakan terhutang budi dengan Zaharudin oleh kerana usahanya melobi Abdul Hadi agar membuat pengumuman "mengejut" pencalonannya di kerusi Temerloh yang sebelum itu milik calon PKR Ahmad Nizam Hamid," katanya.

Isu Kota Damansara 

Zaharudin yang dikenali sebagai Din Ayam itu disalahkan kerana kerusi DUN Kota Damansara - sebelum ini disandang oleh Dr Nasir Hashim pada Pilihan Raya 2008 jatuh ke Barisan Nasional (BN) apabila PAS turut sama bertanding melawan calon PKR, Umno dan tiga lagi calon bebas.

Hasilnya calon BN, Halimaton Saadiah mendapat 16,387 undi dan menang dengan majoriti 1527 undi di Kota Damansara mengalahkan kesemua calon yang bertanding.

Jika dihitung undi yang diterima oleh Nasir 14,860 dan calon PAS Rizuan Ismail 7312, dengan mudah calon PR boleh menang besar dengan 22,172 undi.

Sumber dalaman PAS Selangor memberitahu The Malaysian Insider Zaharudin menggunakan latarbelakang sosialis Nasir sebagai alasan untuk mempengaruhi Abdul Hadi menandatangani watikah Rizuan walaupun Datuk Mustafa Ali yang mengepalai PAS dalam rundingan kerusi antara parti PR sudah bersetuju Presiden PSM itu sebagai calon Kota Damansara dengan menggunakan tiket PKR.

"Bila Nasir menang atas tiket PKR pada 2008, Zaharudin yang menetap di seksyen 8 Kota Damansara tak berpuas hati.

Katanya Nasir tidak cukup Islam, tidak selalu di masjid dan memuja Karl Marx, Vladimir Lenin dan Joseph Stalin yang merupakan tokoh-tokoh komunis," kata sumber itu kepada The Malaysian Insider dengan syarat namanya dirahsiakan.

"Mustafa Ali terpaksa turun ke Kota Damansara berceramah bersama Dr Nasir untuk jelaskan kedudukan sebenar kepada orang ramai akan tetapi program itu diboikot oleh PAS kawasan," tambah beliau merujuk kepada Setiausaha Agung PAS.

Semasa kempen Pilihan Raya 2013, Abdul Hadi menyelar calon PKR yang dikatakan bermahzab sosialis walaupun tidak menamakannya secara terbuka.

"Ada calon yang menjulang gambar Lenin, gambar Stalin. Macam mana orang PAS nak sokong? "Orang PAS kerjasama dengan Keadilan … dengan DAP je. Tak kerjasama dengan parti Lenin, parti Stalin," kata beliau merujuk kepada pemimpin komunis Rusia, Vladimir Ilyich Lenin dan Joseph Stalin dalam sebuah klip video di Youtube.

Abdullah-Khairy

Isu Zaharudin ini mengingatkan kita tentang kisah bekas perdana menteri Tun Abdullah Badawi yang dikatakan dipengaruhi dengan kuat dalam pelbagai perkara oleh menantunya, Khairy Jamaluddin semasa memimpin Malaysia.

Khairy disalahkan oleh pembesar-pembesar Umno yang rapat dengan seorang lagi bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kerana dikatakan menjadi punca BN gagal mengekalkan majoriti tradisi dua pertiga di Parlimen pada Pilihan Raya 2008 dan kehilangan penguasaan terhadap beberapa negeri seperti Selangor, Perak, Pulau Pinang dan Kedah selain gagal merampas Kelantan.

Akibatnya, Abdullah terpaksa bersara lebih awal pada 3 April 2009 untuk memberikan laluan kepada Datuk Seri Najib Razak untuk menggantikannya.

Abdullah kini sudah bersara daripada politik Malaysia akan tetapi Khairy masih bertapak sebagai Ketua Pemuda Umno dan dilantik sebagai menteri belia dan sukan selepas Pilihan Raya 2013.

Pilihan Raya 2013 juga menyaksikan keputusan merosot PAS apabila hanya mendapat 21 kerusi Parlimen berbanding 23 yang mereka perolehi pada 2008.

Rakan-rakan PR lain DAP dan PKR masing-masing mendapat 38 dan 30 kerusi pada 5 Mei lalu.

Negeri Kedah yang dikuasai PAS pada 2008 juga tumbang pada 2013 dan kedegilan Abdul Hadi yang tidak mahu menggantikan Tan Sri Azizan Razak dengan nama lain sebagai calon menteri besar negeri jelapang padi itu dikatakan menjadi penyumbang utama kekalahan.

Apakah isu menantu Abdul Hadi ini akan turut menjadi punca kejatuhan Ahli Parlimen Marang itu?

Setakat ini masih belum nampak kerana kuatnya pengaruh Abdul Hadi yang dianggap sebagai ulama berpengaruh dalam parti Islam itu.

Ketua Pemuda PAS Gombak nak jadi Hero tapi jahil undang-undang, dan buta politik

Posted: 28 Jul 2013 12:04 AM PDT

 DARI ASD

Sebelum itu.. Dalam hal ini untuk meletakkan kesalahan 100% kepada TG Haji Hadi adalah tidak wajar kerana beliau bercakap berdasarkan maklumat yang disampaikan oleh orang-orang sekelilingnya..

Cuma silapnya TG Haji Hadi dalam hali ini ialah beliau gagal mendapatkan maklumat dari sumber lain untuk mengesahkan berita yang diterimanya itu.. mungkin faktor kekangan waktu yang menghalangnya pada masa itu..

Biasalah.. Pemimpin-pemimpin kita ni.. bila diaorang dah ketandusan isu apa saja yang kita sampaikan kepada mereka (kita disini maksudnya yang rapat dengan mereka), mereka akan cakap saja dalam ceramah..

Sama seperti maklumat yang Presiden PKR dapat semasa PRU13 lalu.. bezanya maklumat yang Presiden PKR perolehi itu disiasat dulu sumbernya dan kesahihannya..

DS Wan Azizah diberikan beberapa keping gambar yang menunjukkan puluhan buah bas diletakkan di sebuah kawasan letak kenderaan yang luas kononnya sedang menunggu pengundi hantu diturunkan di lapangan terbang untuk dihantar keseluruh Semenanjung.

Beliau menerima gambar itu semasa berada di Yayasan Aman, Penanti... secara kebetulan aku juga berada di bangunan itu pada hari itu..

Jadi diserahkannya gambar itu kepada aku dengan bangganya oleh Setiausaha PKR Permatang Pauh, minta aku draft kenyataan media bagi diadakan sidang media mengenai gambar itu..

Seperti orang mengantuk disurungkan bantal, pucuk dicita ulam mendatang... he.. he.. he.. memang aku suka sangat nak buat kerja belasah UMNO/BN tu..

Walaupun begitu aku tak terus menyerbu membabi buta.. aku cari dulu sumber asal gambar tu..

Hasil cariannya didapati gambar tersebut bukanlah dirakamkan di dalam Malaysia tapi diluar negara..

Bila Presiden tanya "Mana Press Statement nya?"..

Jawab aku.. "Press Statement apa bendanya.. gambar tu bukan dirakan dalam Malaysia tapi di US pada tahun 1992 dulu...."

Ha.. nasib baik aku tak bedal terus UMNO hari tu.. kalau tak mungkin Presiden aku pun kena saman dengan UMNO/BN pasal fitnah..

Itu pasal Presiden PKR dan aku.. ini pula adalah kenyataan balas Kenyataan Balas JUHAM terhadap Kenyatan Ketua Pemuda PAS Gombak


Kenyataan Ketua Pemuda PAS Gombak yang dilihat seakan-akan cuba untuk menjadi hero dan ingin dilihat sebagai "pembela presiden" tatkala Tuan Guru Haji Hadi Awang diugut untuk disaman berhubung isu pil kuda adalah suatu tindakan yang gopoh dan tidak bertempat.

Malah, Ketua Pemuda Gombak dilihat cuba untuk mengheret sama para Peguam Pas dalam kenyataan beliau termasuk JUHAM secara langsung apabila beliau menyatakan "Saya ternanti-nanti dan menunggu respons daripada pimpinan PAS yang banyak pengalaman berlatarbelakangkan perundangan dan peguam beserta lajnah dan jabatan yg berkaitan undang-undang di dalam PAS".

JUHAM ingin menasihati Ketua Pemuda Gombak agar merujuk kepada peguam terlebih dahulu sebelum memberikan komen sebegini agar tidak dilihat gopoh dan jahil undang-undang.

Timbalan Ketua Pemuda iaitu YB Nik Mohamad Abduh sendiri telah menasihatkan pemuda agar tidak gopoh.

Namun, Ketua Pemuda Gombak nampaknya telah ingkar dengan saranan Timbalan Ketua Pemuda beliau sendiri.

Kenyataan jahil undang-undang sebegini tidak akan timbul jika beliau lebih berhati-hati dalam memberikan komen sebegini.

Apatah lagi, Ketua Penerangan di kawasan beliau sendiri adalah graduan undang-undang.

Namun Ketua Pemuda Gombak nampaknya lebih selesa untuk berlagak seperti hero membela Presiden.

Lebih-lebih lagi tatkala PAS akan berhadapan pemilihan pimpinan pada muktamar tidak lama lagi.

Dalam soal saman fitnah, unsur ugutan untuk menyaman langsung tidak memberikan sebarang nilai kepada undang-undang.

Malah, unsur ugutan seperti ini lazimnya tidak akan timbul sekiranya orang yang ingin menyaman itu benar-benar mempunyai keinginan untuk memfailkan saman.

Sekiranya saudara Shamsul benar-benar ingin memfailkan saman, sudah lama saman itu difailkan. Malah, saudara Shamsul juga langsung tidak memberikan sebarang notis tuntutan kepada Presiden.

Justeru, adalah suatu tindakan yang tidak cerdik dan membuang masa untuk JUHAM mahupun Lajnah Undang-undang PAS menjawab kepada sesuatu kenyataan yang tidak mempunyai merit di sisi undang-undang.

Jila dilihat kepada kenyataan ugutan itu, ia timbul secara tiba-tiba tatkala kempen Pilihan Raya Kecil Kuala Besut semakin memuncak.

Maka sudah terang lagi bersuluh, kenyataan itu tidak lain dan tidak bukan adalah bermotifkan politik semata-mata.

Jadi, hanya mereka yang buta politik sahaja akan bersikap gopoh dan melompat terkinja-kinja untuk melayan kenyataan politik sedemikian.

Apatah lagi, melayan kenyataan politik sedemikian hanya akan memberikan bola tanggung kepada Barisan Nasional untuk memecah-belahkan Pakatan Rakyat.

Adalah diingatkan bahawa sekiranya benar saman fitnah difailkan terhadap Presiden, Ketua Pemuda Gombak tidak perlu khuatir kerana JUHAM mahupun Lajnah Undang-undang PAS secara pantas akan membela serta mewakili Presiden tanpa perlu diarah dan dipaksa.

Track record para peguam PAS telah pun membuktikannya.

Malah, JUHAM amat menanti-nantikan Saman itu difailkan, kerana JUHAM bukan sahaja ingin membela Presiden, malah JUHAM akan mengheret sama pihak ketiga yang memberikan maklumat tentang pil kuda itu kepada Presiden untuk sama-sama dijadikan pihak ketiga dalam tindakan Saman tersebut.

Maka biarlah rakyat melihat dan menilai siapakah individu yang berselindung di belakang nama Presiden dalam memberikan maklumat sedemikian tatkala semua jari menunding kepada Presiden seorang diri apabila timbulnya isu calon pil kuda tersebut.

Perlu diingat bahawa JUHAM hanya akan memberikan respon kepada sesuatu isu undang-undang yang mempunyai merit di sisi undang-undang dan berlandaskan fakta, bukannya melayan karenah politik murahan sebegini.

Oleh itu, jika Ketua Pemuda Gombak ingin terus dilihat sebagai hero, silakanlah dengan segala hormatnya.

Namun, janganlah diheret sama JUHAM, Lajnah Undang-undang serta peguam PAS dalam karenah politik sebegini.

Ini kerana JUHAM tidak berminat dengan politik murahan menjelang pemilihan nanti tatkala pihak JUHAM sedang sibuk dengan pelbagai isu undang-undang yang lain terutamanya Petisyen Pilihan Raya yang sedang rancak berjalan di seluruh negara.

JUHAM dan para peguam PAS sudah lali dan sudah terbiasa dengan rasa tidak dihargai atas segala keringat yang kami curahkan walaupun tenaga serta harta kami dilaburkan tanpa henti.

Semuanya kerana Islam, PAS serta Presiden yang kami sayangi. Para peguam PAS tidak terbiasa dengan kenyataan bersifat "membodek" untuk mempamerkan rasa cinta kami kepada Presiden.

Hanya tenaga serta harta yang kami curahkan menjadi saksi di hadapan Allah SWT.


Noorazmir Zakaria
Ketua unit

Justice For All

0
sumber :-

Justice For All


Hot news

Posted: 28 Jul 2013 02:06 AM PDT


KITA tidak tahu apa yang bermain difikiran para pembikin filem kontroversi The New Village yang bakal

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Siapa pulak pelakun baru ini?!

Posted: 28 Jul 2013 05:31 PM PDT

KUALA LUMPUR, July 27 (Bernama) -- The propaganda often used by certain quarters relating to the gruesome murder of Altantuya Shaariibuu, and its alleged link to the country's leadership, has been torpedoed by the architect of the Scorpene submarine deal, who among others, revealed that the Mongolian model was never part of the negotiation team.

Speaking for the first time about the deal, Jasbir Singh Chahl, also swore that the model was never in France when they were trying to close the deal.

"I am willing to swear on my holy book, Guru Granth Sahib, that I did not know this person, that she was never part of the team, had never met her, that she was never in France during the entire time we were there trying to close the deal.

"I only knew about her when I read the papers in 2006, that they had found her body," he told the New Straits Times in a special report entittled, 'Scorpene: The Untold Story', published here today.

Jasbir also pointed out that if Altantuya had acted as a translator for Abdul Razak Baginda, a local former political analyst who had helped him broker the deal, she should have been present during all the meetings from 2000.

On the contrary, in official French documents made available to the NST, the French police have stated categorically, that Altantuya never entered France from 1999 to 2006, the year she died.
It was also stated that all the meetings were held in France, with some in Malaysia, and were all in English.

"This is now what I am saying, you understand. This is what the relevant French authorities are saying," said Jasbir.

Abdul Razak, who was a close associate of Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, became prominent in 2006 when he was charged with abetting in the murder of the 28-year-old Altantuya after she allegedly tried to blackmail him for a $500,000 cut from the deal.

He was acquitted on Oct 31, 2008 when the Malaysian High Court judge found no prima facie case
against him, although two policemen linked to the murder were found guilty.
According to Abdul Razak's evidence in court, he had only met Altantuya in late 2004, whilst the Scorpene deal which entered negotiations in 2000, was concluded, two years later.

To a question on the necessity to appoint Altantuya as Abdul Razak's interpreter, as she was widely referred to, especially through blogs, Jasbir was cynical in his reply:
"You ask me why the blogs have gone around calling this girl, Razak's interpreter. You should direct that question to the blogs".

The special report raised doubts on the necessity of hiring Altantuya as the interpreter, when the fact was that all negotiations with the Frech company were conducted in English.

The French team, in fact, was initially led by an Englishman, Martin Hill, who was also fluent in French, the report stated.

Additionally, in his deposition to the French authorities in 2010, former Direction des Construction Navales Services marketing manager for Malaysia and Singapore at that time, Fredric Faura, told investigators that there was no need for an interpreter since negotiations were in English and Malaysians were fluent in the language, it reported.

Firing another salvo, Jasbir wondered why no one had questioned the credibility of the opposition figure who had readily admitted to doctoring a photograph to show Altantuya with Najib and Abdul Razak, purportedly in a Paris restaurant.

"By his own admission, this whole affair was a personal matter between (Abdul) Razak and Altantuya. His dealing with her had nothing to do with the Scorpene deal.
"It's unfortunate that it coincided with our timeline (the submarine deal). Razak was the only common denominator in this. He was the only link, and a tenuous one, at best," he said.

Jasbir was a former staff of Thomson-CSF International (M) Sdn Bhd, the wholly-owned Malaysian subsidiary of France's Thomson-CSF (now Thales), on the Royal Malaysian Navy's Offshore Patrol Vessels project, the Crotale man-portable Shorad (short range air defence) system, and other projects of interest to Thomson-CSF and its subsidiaries.

His extensive experience in the field has led Thales to request him to analyse, evaluate and develop a proposal to supply submarines to Malaysia, which culminated in the Scorpene purchase, the report said.

dollah yankee -
Kah..Kah..Kah..


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-
RAKYAT MARHAEN

RAKYAT MARHAEN


34 didakwa kerana anjur Blackout 505

Posted: 28 Jul 2013 09:02 PM PDT


(Aktivis anak muda ketika mereka dalam lokap selepas ditahan kerana berdemonstrasi depan Parlimen)

KUALA LUMPUR: 33 aktivis anak muda yang membuat perhimpunan di perkarangan Parlimen akan didakwa di mahkamah Jalan Duta hari ini.

Mereka didakwa selepas berdemontsrasi termasuk aksi tidur di jalan raya pada 24 Jun 2013 bagi menyatakan protes terhadap penipuan pilihanraya di hari pertama Parlimen bersidang untuk penggal ke-13.

Seorang lagi rakan mereka, Azhar Achil, akan didakwa di mahkamah Klang  ekoran perhimpunan di Sabak Bernam dalam salah satu aksi #Blackout #SuaraRakyat505.

Azhar adalah Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Selangor.

Beliau didakwa menganjurkan sebuah perhimpunan rakyat di Sabak Bernam dalam salah satu aksi Jelajah SAMM #Blackout #SuaraRakyat505.

DAP calls Utusan, Umno Youth hypocrites, directs them to pursue Khairy over “communist ties”

Posted: 28 Jul 2013 09:01 PM PDT


Umno Youth and Malay daily Utusan Malaysia were slammed as hypocrites and practicing double standards for failing to condemn Khairy Jamaludin for forging ties with communist parties said the DAP.
Secretary-general Lim Guan Eng said Khairy should have been hauled up after forging an alliance between Barisan Nasional Youth and the Communist Youth League of China (CYL).
"These organisations are stoking the fires of racism by questioning the approval of a Chinese-language film "The New Village" which they allege glorifies communism."
"On the other hand, the same organisations kept quiet when Malaysia established close diplomatic relationships with China, Cuba and Vietnam, all of whom practice the communist system.
"Both Umno Youth and Utusan Malaysia criticised 'The New Village' as twisting historical facts and encourages the public to glorify the Malayan Communist Party," Lim said in a statement today. Khairy is also the Umno Youth chief.
Lim said he did not want to comment on the film as he had not seen it but questioned why Utusan and Umno Youth remained silent when Youth and Sports Minister Khairy announced the setting up of a permanent secretariat in October 2009 to strengthen ties between Barisan Nasional Youth and the Communist Youth League of China.
"It is very clear that both Umno Youth and Utusan Malaysia are hypocrites who practice double standards.
Read More / Baca Lagi >>

Kantoi: KDN luluskan ‘The New Village’ bukan Finas

Posted: 28 Jul 2013 08:58 PM PDT


Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) tidak wajar dipersalah berikutan kelulusan penayangan filem The New Village yang didakwa memuja tokoh komunis dan hanya melibatkan pelakon Cina sahaja.
Pengerusi Skim Wajib Tayang Finas, Datuk Mustapha Maarof, berkata mereka hanya melakukan prosedur biasa iaitu menentukan tarikh filem untuk ditayang di pawagam.
"Bukan kita yang meluluskan filem itu. Tugas kami hanya menentukan tarikh tayangan selepas ia diluluskan Lembaga Penapisan Filem (LPF)
"Patut tanya pihak berwajib bukan kami. Saya tidak rasa ia patut jadi isu. Saya tidak faham kenapa ada (pihak) cuba jadi batu api dalam hal ini," katanya kepada The Malaysian Insider, semalam.
Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek (gambar) pula, berkata tidak adil untuk menghakimi sesebuah filem hanya berdasarkan kepada trailer sahaja, merujuk filem The New Village yang dijadual ditayang 22 Ogos ini.
Menteri Komunikasi dan Multimedia itu, berkata sesetengah pihak menimbulkan kontroversi berdasarkan trailer filem yang tidak memberi gambaran menyeluruh sesebuah filem.
"Hal ini sama seperti kontroversi yang melanda Tanda Putera dahulu kerana orang ramai membuat kesimpulan mudah hanya berdasarkan tontonan trailer di internet," katanya kepada The Malaysian Insider.
Read More / Baca Lagi >>

KULIAH SUBUH 19 RAMADHAN 1434

Posted: 28 Jul 2013 08:52 PM PDT

Tazkirah Qaryah 19 Ramadhan 1434H | Ust Marzuk Shaary

Posted: 28 Jul 2013 08:51 PM PDT

Ustaz Muhammad Nazmi Karim: Model vs Ahli Sukan ...Aurat !

Posted: 28 Jul 2013 08:46 PM PDT

Ustaz Muhammad Nazmi Karim: Lebih kenal Rasulullah SAW atau Artis ?

Posted: 28 Jul 2013 08:43 PM PDT

Ustaz Muhammad Nazmi Karim: Tak suka tazkirah...Keldai !

Posted: 28 Jul 2013 08:43 PM PDT

Syeikh Yusuf Al-Qaradhawi Sifatkan Abd Fatah As-Sisi Pengkhianat Rakyat Mesir

Posted: 28 Jul 2013 08:19 PM PDT

Presiden Kesatuan Ulamak Islam Sedunia Syeikh Yusuf Qaradhawi mengeluarkan kenyataan terbaru seperti yang disiarkan oleh "Al-Jazeera". Antara mesej yang disampaikan oleh beliau ialah:

1) Kepada Menteri Pertahanan, Abdul Fatah As-Sisi yang telah mengkhianat janji sewaktu mengangkat sumpah dilantik ke jawatan itu di hadapan Mursi. Sisi juga beranggapan dia telah diberikan "kuasa" melalui himpunan menyokongnya Jumaat lepas manakala selain mereka itu bukan rakyat Mesir bahkan bukan manusia. Lalu dia menggunakan "kuasa" itu melakukan apa yang disukainya.

2) Menyifatkan Adli Mansour, Presiden sementara sebagai "boneka"dan kerajaan kudeta pimpinan Perdana Menteri Hazim Beblawi sebagai "kerajaan zalim".

3) Sisi sebelum menyingkir Mursi telah memansuhkan perlembagaan 2012 yang telah diperakui dengan sokongan 64 peratus pengundi. Lalu Sisi membentuk jawatankuasa penggubal yang terdiri hanya 10 orang dalam tempoh hanya sebulan bagi mengadakan pindaan perlembagaan. Sedangkan pada zaman Mursi tahun lalu, perlembagaan dibincang oleh 100 orang panel yang mewakili pelbagai lapisan masyarakat dalam tempoh 6 bulan sebelum diadakan pungutan suara pada Disember 2012.

4) Syeikh Qaradhawi turut menyalahkan Sisi terlibat dengan pembunuhan terbesar yang membunuh lebih 140 orang dan mencederakan 4,500 yang lain.

Read More / Baca Lagi >>

Keabsahan 2 menteri, 3 timbalan diketahui di mahkamah esok

Posted: 28 Jul 2013 08:03 PM PDT


Persoalan mengenai kelayakan dan keabsahan sebagai senator menyelubungi isu pelantikan dua menteri dan tiga timbalan menteri.
Mereka ialah Datuk Seri Abdul Wahid Omar dan Datuk Paul Low (gambar), selain P Waythamoorthy, Dr Loga Bala Mohan dan Datuk Ahmad Bashah Md Hanipa.
Abdul Wahid dan Low dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Waythamoorthy selaku timbalannya manakala Dr Loga (Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan) dan Ahmad Bashah (Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri)
Mengikut Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, sebaik sahaja Perdana Menteri menamakan mereka sebagai senator, mereka terus menjadi ahli Dewan Negara.
Bagaimanapun, Ahli Parlimen DAP, M Kula Segaran mempertikaikannya kerana berpendapat, seseorang calon senator mesti mengangkat sumpah di Dewan Negara, terlebih dahulu.
Hanya selepas itu, katanya, seseorang senator itu mengangkat sumpah sebagai menteri dan timbalan menteri dan ia menjadi amalan sebelum ini.
Masalah interpretasi Perlembagaan Persekutuan itu bagaimanapun, hanya dirungkai di Mahkamah Tinggi, esok.
Read More / Baca Lagi >>

Diesel habis: Nanti menteri kata jangan guna diesel?

Posted: 28 Jul 2013 08:02 PM PDT


KUALA LUMPUR: Hari ini berlaku fenomena kebanyakan stesen minyak di seluruh negara telah kehabisan minyak diesel.

Sehubungan itu, Pengasas Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin atau Chegu Bard menggesa pihak bertanggungjawab agar segera tampil menjelaskan situasi sebenar yang berlaku, serta menyediakan pelan terbaik untuk selesaikan krisis ini.

Berikut ialah kenyataan beliau selanjutnya yang ditulis jam 10.10 malam tadi ketika tersadai di stesen Shell pekan Bentong bersama puluhan pemandu lori.

Che'GuBard sendiri sudah 6 jam terperangkap di pekan Bentong kerana kenderaan yang dinaiki telah kehabisan diesel.

Che'GuBard dalam rangka lawatan ke pantai timur, dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kuantan untuk progam bersama SAMM Pahang sebelum ke Kemaman lewat malam ini untuk program seterusnya.

Satu pengalaman yang luar dugaan apabila mendapati dari Gombak hingga ke pekan Bentong, 9 stesen minyak yang disinggahi semuanya kehabisan minyak diesel. Di hampir semua stesen minyak kelihatan lori dan kenderaan yang menggunakan diesel tersadai.
Read More / Baca Lagi >>

MESIR HARI INI...

Posted: 28 Jul 2013 02:59 PM PDT

GAMBAR BERBICARA

Mesir: KENAPA Najib DIAM tak berbunyi langsung... !!

Posted: 28 Jul 2013 02:54 PM PDT

DEWAN RAKYAT BRITISH GESA BRITAIN PUTUSKAN HUBUNGAN DIPLOMATIK DENGAN MESIR

Dewan Rakyat British menggesa kerajaannya, di bawah pimpinan perdana menteri David Cameron supaya mengisytiharkan bahawa apa yang berlaku di Mesir merupakan rampasan kuasa oleh tentera.

Mereka juga menggesa kerajaan British agar memutuskanhubungan diplomatik dengan kerajaan yang melakukan rampasan kuasa dan menolak untuk berurusan dengannya.

United Kingdom hanya akan berurusan dengan kerajaan yang dipilih oleh rakyat.

Shahidan akui pilihanraya Kemboja lebih baik dari Malaysia?

Posted: 28 Jul 2013 02:53 PM PDT

Menteri JPM, Shahidan Kassim dijemput bersama 291 anggota delegasi antarabangsa Persidangan Antarabangsa Parti-parti Politik Asia (ICAPP) dan Centris Asia Pacific Democrats International (CAPDI) untuk memantau pilihan raya Kemboja.
Shahidan dibawa melawat bebeberapa pusat pengundian di ibu negara Kemboja, Phnom Penh termasuk kawasan Parlimen Takmao yang ditandingi Perdana Menteri Hun Sen. Sebelum itu mereka diberi peluang memeriksa bahan pilihan raya termasuk dakwat kekal dan kertas undi.
Kata Shahidan seperti dilaporkan Bernama pilihanraya yang dijalankan Jawatankuasa Pilihan Raya Nasional Kemboja (NEC) teratur dan aman bagi mencerminkan integriti. Penipuan tak mungkin berlaku kata Shahidan.
NEC_CambodiaBekas timbalan perdana menteri Kanada Sheila Copps yang juga pemerhati berkata, setakat ini beliau berpuas hati dengan proses pilihan raya Kemboja.
Mungkin Shahidan mengakui pilihanraya Kemboja lebih baik dari Malaysia. Kerja NEC lebih teratur dari SPR Malaysia? Rasanya daripada cakap-cakap Shahidan, jawapannya ya!! Ini kerana pilihanraya Malaysia dipalit penipuan dan negara Kemboja berani menjemput sehingga 291 delegasi asing untuk memerhati pilihanraya mereka. Adakah Malaysia berbuat demikian? Rasanya tidak kerana SPR Malaysia bimbang penipuan mereka terbongkar.
Kalau tak takut, bukan kemacai yang dijemput menjadi pemerhati. Jemputlah bekas timbalan perdana menteri Kanada contohnya!!

Juga NEC Kemboja taklah seburuk SPR Malaysia kan!!

Barat sedang membunuh demokrasi di Mesir

Posted: 28 Jul 2013 02:44 PM PDT

Barat dakwa mereka guru demokrasi dunia. Akhirnya mereka bersama autokrasi membunuh rakyat Mesir. Mereka takut umat Islam jadi guru demokrasi sebenar.

Demokrasi dicedok daripada sistem syura Islam demi keadilan. Apabila umat Islam kembali kepada syura, akan nyatalah kepalsuan demokrasi barat.

Di Mesir mereka cuba bunuh Islam, tetapi hakikatnya mereka sedang membunuh ajaran demokrasi mereka sendiri. Mesir baru saja cuba pulihkan demokrasi ala barat.

Dunia barat ketakutan menyaksikan demokrasi baru 'Arab Spring' yang diperkenalkan umat Islam akan lebih adil untuk seluruh rakyat, miskin dan kaya.

Apabila guru demokrasi adalah golongan kapitalis dan liberalis, maka ia hanyalah nyanyian palsu. Suara rakyat diguna demi kekuasaan golongan kaya saja.

Syura yang menjadi sumber demokrasi barat diasaskan atas taqwa. Barat ambil kulit syura dan meninggalkan isinya. Akhirnya nyatalah kepalsuan.
Read More / Baca Lagi >>

Shahrizat digesa berundur, jangan sekat cabaran

Posted: 28 Jul 2013 02:40 PM PDTKetua Wanita Umno Malaysia, Datuk Seri Shahrizat Jalil digesa berundur daripada jawatannya dan tidak menggunakan alasan 'perlawanan emak dan anak' bagi menghalang cabaran bekas ketua Puteri Umno Datuk Azalina Othman Said.

Bekas setiausaha wanita Umno Malaysia, Datuk Faridah Abu Hassan berkata Shahrizat dahulu juga mencabar Datuk Seri Rafidah Aziz untuk jawatan itu walaupun didakwa pernah bersumpah atas nama Allah untuk tidak berbuat demikian.

"Jadi sekarang ini, kenapa pula dia nak kata Azalina jangan bertanding?

"Shahrizat tak boleh sekat mana-mana pihak untuk bertanding dan pertandingan tidak memecahbelahkan perpaduan wanita," katanya sewaktu mengulas perkembangan terkini pergerakan itu menjelang pemilihan parti hujung tahun ini.

Beliau ditemui selepas mesyuarat agung tahunan Umno cawangan Jalan Foss yang diketuainya di Kuala Lumpur malam tadi.
Read More / Baca Lagi >>

Kemungkinan Polis Terlibat Dalam Kes Tembak Sanjeevan..??

Posted: 28 Jul 2013 07:36 AM PDT

Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan.
KUALA LUMPUR: Semua tanda seolah-olah menunjukkan bahawa kes tembakan aktivis anti-jenayah R.Sri Sanjeevan mempunyai kaitan dengan pendedahannya baru-baru ini mengenai salah laku polis, kata bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan.
Bekas ketua polis, menerusi akaun Twitter @TSMusaHassan berkata beliau berharap polis akan menjalankan siasatan terperinci untuk mengesan suspek memandangkan Sanjeevan telah menerima beberapa ancaman.
Beliau menambah: "(Akibat) pendedahannya mengenai penglibatan polis dengan aktiviti-aktiviti jenayah bersindiket dan aktiviti-aktiviti menyalahi undang-undang."
Sanjeevan, yang mengetuai pemantau jenayah MyWatch telah ditembak oleh seorang pembonceng motosikal yang berhenti di sebelah kereta BMW beliau ketika beliau menurunkan tingkap kereta untuk merokok di simpang berhampiran Taman Awana Indah di Jempol, Negeri Sembilan kira-kira pukul 4.30 petang Sabtu, beberapa portal berita melaporkan.

Sanjeevan berjaya memandu melarikan diri walaupun cedera teruk, meninggalkan penyerang di belakang, tetapi berhenti kira-kira 300 meter dari tempat kejadian di mana rakannya yang berada di dalam kereta, Ramesh Balakrishnan, 35, mengambil alih kenderaan untuk membawa mangsa ke Hospital Jempol.
Sanjeevan kemudiannya dikejarkan ke Hospital Kuala Pilah untuk pembedahan.
Beliau dikatakan berada dalam keadaan stabil.
Dalam pendedahan terbaru pada akaun Twitter beliau, Sanjeevan berkata: " Polis @PDRMsia memberitahu beberapa rakan sindiket bahawa dia akan mendapatkan senjata api & memberitahu mereka supaya melepaskan beberapa tembakan di rumah saya untuk menakut-nakutkan saya / keluarga" dia menulis di Twitternya @SanjeevanSS

Zahid Hamidi: Polis tidak terlibat dengan tembakan pengerusi MyWatch.....

Posted: 28 Jul 2013 07:32 AM PDT

Datuk Seri Dr. Ahmad Zahidi Hamidi hari ini mengatakan polis tidak terlibat dalam kes tembakan Pengerusi MyWatch R. Sri Sanjeevan.

Menurut Menteri Dalam Negeri itu, beliau akan memastikan polis akan mempercepatkan penyiasatan kes itu dan menahan mereka yang terlibat.

"Saya sendiri mengenali beliau dan saya pasti tiada polis yang terlibat dalam kejadian," katanya dalam satu sidang media selepas Majlis Berbuka Puasa di Penjara Sungai Buloh.

Semalam, Sri Sanjeevan, 29, cedera diperut akibat ditembak seorang pembonceng motosikal apabila mangsa yang memandu kereta jenis BMW menurunkan cermin kereta untuk merokok.

Kejadian itu berlaku pada 4.30 petang di satu persimpangan berdekatan Taman Awana Indah di Jempol, Negri Sembilan.

Sebelum insiden itu, Sri Sanjeevan menghantar tweet di @SanjeevanSS: "A @PDRMsia cop told some syndicate fellow that he'll get them firearm & told them to fire few shots at my house to scare me/family!".

(Seorang anggota polis memberitahu beberapa anggota sindiket bahawa dia akan mendapatkan senjata api buat mereka dan menyuruh mereka melepaskan beberapa tembakan di rumah saya bagi menakutkan saya/keluarga).
Read More / Baca Lagi >>

Tayangan filem “The New Village” digantung, kata Zahid Hamidi

Posted: 28 Jul 2013 07:31 AM PDT


Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah menggantung tayangan filem "The New Village" yang seharusnya menemui penonton di pawagam pada 22 Ogos oleh kerana filem itu perlu menjalani satu lagi tapisan oleh Lembaga Penapisan Filem (LPF), kata Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
Menteri Dalam Negeri itu berkata, keputusan itu dibuat selepas heboh di media sosial dan badan bukan kerajaan (NGO) berhubung jalan ceritanya.
"Kita akan putuskan kemudian melihat kembali filem tersebut termasuk mengambil kira komen komen seperti dalam akhbar dan blog" katanya dalam satu sidang media selepas majlis berbuka puasa bersama kakitangan Penjara Sungai Buloh.
Menurut Ahmad Zahid, KDN ada menerima permohonan tapisan filem The New Village pada 4 September 2012.
Bagaimanapun apabila ditanya mengapa dulu pihaknya meluluskan filem tersebut beliau memberi komen babak yang ada dalam filem itu tidak keterlalaluan ketika itu.
"Filem itu telah ditapis tiga panel ahli LPF dan diluluskan pada 7 September  2012. Jesteru itu kita tidak akan beragak agak untuk membatalkan filem itu sekiranya didapati mengandungi babak mengagungkan komunis.

"Kita akan beritahu kelak tarikhnya jadi sehingga waktu itu saya harap tidak akan timbul sebarang spekulasi mengenai hal ini," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Dilema Cina, dilema Melayu dan dilema rakyat serta negara

Posted: 28 Jul 2013 07:28 AM PDT

Mahathir pun ada dilema.
Dr Mahathir berkata sekarang negara menghadapi 'dilema Cina' dalam mana bangsa Cina sedang berada didalam satu dilema samada untuk merebut kuasa politik dan ekonomi negara sendirian dan mengenepikan bangsa Melayu dan sebagainya. Bangsa melayu sedang diusahakan oleh bangsa Cina untuk diketepikan dalam semua bidang. Begitulah bunyinya lebih kurang dalam apa yang beliau tulis dalam blog beliau dua tiga hari yang lepas.

Pengarang buku 'Malay Dilemma' ini kini mengarang satu lagi 'dilema', kali ini 'Chinese dilema' dan saya tidak berminat untuk menerima pandangan yang tidak diperlukan itu. Sesungguhnya ia bukannya 'Chinese dilema' dan bukannya dilema sesiapa. Yang dalam dilema sekarang ialah rakyat Malaysia sendiri khususnya orang Melayu dan sedikit dari bangsa-bangsa lain di negara ini.

LKS dengan dilemanya.
Ia adalah dilema yang tidak dapat di selesaikan kerana budaya pemikiran dan politik orang Melayu dan rakyat Malaysia amnya yang buruk yang terbentuk oleh kuasa BN itu sendiri. Dilema ini ditambah oleh sikap dan nilai perjuangan yang dpaparkan sebagai alternatif oleh pihak pembangkang yang juga tidak mampu memberikan penyelesaian terhadap dilemma yang di hadapi oleh rakyat Malaysia khususnya orang Melayu dan Bumiputra termasuk di Sabah dan Sarawak.
Lim Kit Siang (LKS) memberikan reaksi dengan mengatakan Mahathir sebagai rasis kerana mencipta ciptaan barunya iaiatu 'Chinese dilema'. Apa yang dikatakan oleh LKS itu tidak salah dan ia adalah benar. Tetapi apa yang tidak terfikir oleh LKS, beliau juga memimpin parti yang terbentuk persepsi yang ia adalah parti yang tertumpu kepada imej parti Cina dan itu jelas dilihat dan kita tengok secara terang-terangan. Itulah sebabnya saya katakan dilemma ini bukan sahaja dilemma Cina seperti yang diperkatakan oleh Mahathir, ia adalah dilema semua bangsa dalam negara ini.
Rakyat sebenarnya dalam dilema, bukannya Mahathir dan bukan juga LKS. Di satu pihak rakyat khususnya orang melayu dalam dilema yang teramat sangat. Mereka tersepit diantara menerima kerajaan yang korup dan tercemar dalam segala-galanya dengan memilih pihak yang hanya mementingkan bangsanya sendiri dalam perjuangan politik mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Sidang Media oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim pada 29 Julai 2013 (isnin)

Posted: 28 Jul 2013 07:17 AM PDT

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera.
Rakan-rakan media yg dihormati,
Satu sidang media akan diadakan oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim pada hari esok.

Butiran seperti berikut:
Tarikh: 29 Julai 2013 (Isnin)
Masa: 11.30 pagi
Tempat: Ibu Pejabat KEADILAN, Tropicana, Petaling Jaya

Antara perkara yang akan disentuh di dalam sidang media esok adalah:
1 – Cubaan membunuh Pengerusi MyWatch, Sri Sanjeevan
2 – Keputusan mahkamah berkaitan petisyen pilihan raya
3 – Pendakwaan terpilih ke atas Rafizi Ramli dan peserta himpunan #Black505
Dengan segala hormatnya pihak media dijemput hadir utk membuat liputan.

PEJABAT DATO' SERI ANWAR IBRAHIM

Erdogan Slammed The Islamic World For Their Silence انتقدتها أردوغان الع...

Posted: 28 Jul 2013 07:13 AM PDT

Syeikh Muhd Zainul Asri (PAKSI): Gembira Menunggu Kematian

Posted: 28 Jul 2013 07:07 AM PDT

Bicara Nuzul Al Quran 17 Ramadhan 1434H | Dr Abdul Basit

Posted: 28 Jul 2013 07:07 AM PDT

Special task force to probe attempted murder

Posted: 28 Jul 2013 07:06 AM PDT


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT