Nuffnang

Pengikut

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Gila Talak: Melayu disegani jika UMNO, PAS bergabung

Posted: 25 Jul 2013 09:08 PM PDT

Gabungan tenaga politik Melayu yang diwakili UMNO dan Pas akan disegani semua pihak termasuk petualang-petualang politik setiap kaum di negara ini.
Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Dr. Firdaus Abdullah berkata, hakikat itu terbukti pada era pentadbiran bekas Perdana Menteri, Tun Abdul Razak Hussein.
Menurut beliau, UMNO sewajarnya bersedia melihat dalam diri secara jujur dan menginsafi kesilapan sendiri manakala Pas pula seharusnya bermuhasabah dan kembali ke pangkal jalan.
Melayu disegani jika UMNO, Pas bergabung"Tenaga politik Melayu yang terdiri daripada pelbagai komponen itu perlulah bersinergi, perlu disatukan dan digembleng secara teratur dan bersungguh-sungguh.
"Itulah mesej yang hendak disampaikan kepada UMNO dan Pas sebagai dua wadah perjuangan orang Melayu yang sepatutnya wujud untuk saling melengkapi dan tidak saling memusuhi," katanya ketika membaca surat terbuka khas kepada UMNO dan Pas dalam sesi perbahasan titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Negara hari ini.
Tambah Firdaus, orang Melayu kini berada dalam keadaan sangat kritikal dari pelbagai segi termasuk politik, ekonomi dan sosial.
Beliau memberitahu, jika keadaan kritikal itu tidak dapat diatasi tidak mustahil kemajuan yang dicapai dan kesejahteraan yang dinikmati sekarang akan pupus begitu sahaja.
"Kalau orang Melayu kehilangan kuasa politik seperti yang pernah dibayangkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, maka amat sukar malah mungkin mustahil untuk menebus atau memperoleh kembali kuasa politik itu," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Kuala Besut: Pengaruh Idris Semakin Merosot

Posted: 25 Jul 2013 08:08 PM PDT

Kuala Besut: Takut Kit Siang jadi PM, punca Melayu tolak Pakatan

Posted: 25 Jul 2013 08:01 PM PDT

Penolakan orang Melayu terhadap Pakatan Rakyat (PR) di luar bandar adalah kerana sering diuar-uarkan apabila gabungan pembangkang itu memerintah maka Lim Kit Siang akan dilantik menjadi Perdana Menteri (PM), kata Tony Pua.
Mengulas mengenai keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut, beliau berkata, penduduk luar bandar mengetahui kerajaan Barisan Nasional (BN) mengamalkan rasuah, terbabit dalam penyalahgunaan kuasa dan mengutamakan kepentingan krooni, tetapi masih memilih mereka kerana sentimen Lim bakal menjadi PM sering dimainkan.
Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP itu menjelaskan sentimen atau ketakutan orang Melayu akan kehilangan kuasa harus diperbetulkan dan perlu dijadikan agenda utama sekiranya PR ingin menakluk Putrajaya pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) kelak.
"Dapat kita lihat transformasi yang dilakukan oleh orang Cina dengan menolak BN pada PRU13 lalu dan ketakutan mereka terhadap sentimen perkauman yang pernah dimainkan suatu masa dahulu hilang.
"Jika suatu masa dahulu penduduk Cina di Johor sering dimomokkan jika pembangkang menang, orang Melayu akan keluar dengan parang bunuh orang Cina. Namun selepas PRU13 terbukti ketakutan itu tidak lagi menjadi isu," jelas Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara dalam satu ucapan di majlis berbuka puasa yang diadakan di Ibu Pejabat DAP semalam.
Beliau berkata, BN konsisten menyerang DAP dalam PR tanpa mengambil kira parti lain yang turut bergabung dalam PR seperti PAS dan PKR bagi memastikan kelangsungan pemerintahan.
Pua memberi contoh dalam kempen PRK Kuala Besut baru-baru ini meskipun majoriti pengundi di sana adalah orang Melayu, namun isu yang ditimbulkan ialah DAP mahu mewujudkan sebuah negara residen dan melantik Kit Siang sebagai PM.
Read More / Baca Lagi >>

Kuala Besut: ‘Kuala Ujian’

Posted: 25 Jul 2013 07:57 PM PDT

Saya membaca keputusan Pilihan Raya Kecil DUN Kuala Besut melalui akhbar tempatan hari ini yang menyaksikan PAS gagal menawan DUN Kuala Besut daripada penguasaan Umno/Barisan Nasional. Dalam erti kata lain, tawaran PAS kepada rakyat Kuala Besut untuk posisi 16 : 16 ditolak oleh rakyat DUN Kuala Besut yang mengambil keputusan untuk terus memangkah Umno kelmarin.

Saya secara peribadi tidak terkejut dengan keputusan ini. Pengalaman saya turun beberapa kali membantu calon PAS berkempen dalam pilihan raya kecil ini termasuk meninjau suasana hari pengundian memberikan gambaran kepada saya suasana kehidupan masyarakat di DUN ini. Kehidupan rata-rata rakyat Kuala Besut yang mencari pendapatan sebagai nelayan memberikan peluang yang cerah kepada Umno/Barisan Nasional menabur sebanyak mungkin projek dan habuan wang ringgit.

Inilah rahsia sebenar kekuatan Umno. Kesusahan dan kesempitan hidup rakyat diambil kesempatan sehabis mungkin bagi memberikan kemenangan kepada mereka. Perhatikan sahaja di seluruh Malaysia ini, kesemua ibu negeri ditawan oleh Pakatan Rakyat kecuali dua sahaja jatuh ke tangan Barisan Nasional. Secara logiknya, ibu negeri tentulah tempat berhimpunnya tenaga cerdik pandai dan berpendidikan tinggi. Dan di sinilah Umno/Barisan Nasional gagal kerana kekuatan wang dan kebendaan ada sempadannya.

Di sinilah letaknya tugas PAS selaku parti yang membawa mesej perjuangan Islam. Di Kuala Besut yang rata-rata penduduknya bergantung kepada pencarian mata pendapatan cara kampung berada dalam tekanan hidup yang tinggi dan sukar untuk membuat pilihan yang terbaik untuk taraf kehidupan mereka sendiri dalam jangka masa panjang. Apatah lagi untuk berfikir demi kepentingan agama. Pada saya, apa yang disebut sebagai penyakit ghaplah (lalai) merajai benak fikir rata-rata penduduk sehingga mengenepikan tanggungjawab terhadap agama mereka sendiri. Read More / Baca Lagi >>

Jumaat Furqan: Penyokong Morsi di Raba'ah, Al-Sisi di Tahrir

Posted: 25 Jul 2013 07:54 PM PDT

(Berpuluh-puluh ribu rakyat sedang bergerak dari Masjid Nur,Abbasiyah selepas solat terawih ke dataran Raba'ah sebagai persediaan "Jumaat Furqan")

MESIR: Dua himpunan besar-besaran akan berlangsung hari ini masing-masing bagi menyatakan sokongan satunya kepada Presiden sah Dr. Muhammad Morsi yang digulingkan tentera, dan satu lagi kepada jeneral tentera Abdul Fatah As-Sisi yang menjadi dalang penggulinagn Morsi.

Para penyokong Morsi akan menjadikan Dataran Raba'ah - yang diduduki mereka masuk minggu ketiga - sebagai pusat himpunan hari ini manakala penyokong Al-Sisi di Dataran Tahrir.

Bagi penyokong Morsi, himpunan selepas solat Jumaat hari ini digelar sebagai "Jumaat Furqan" atau "Jumaat pembeza" antara hak dan batil.

Sejurus selesai solat terawih malam tadi, berpusu-pusu penyokong Morsi bergerak ke Raba'ah bagi persediaan himpunan ini petang nanti.

Medan Raba'ah menyaksikan beberapa siri himpunan besar para penyokong Morsi sejak presiden itu digulingkan pihak tentera melalui rampasan kuasa awal Julai lalu.

Sementara itu, di Dataran Tahrir Barisan 30 Jun dan kumpulan Tamarrud yang menyokong pihak tentera juga merancang untuk berhimpun bagi menyatakan sokongan kepada Al-Sisi.

Himpunan ini ekoran seruan Al-Sisi semalam yang menggesa rakyat Mesir keluar beramai-ramai bagi memberi mandat kepada tentera bertindak ke atas penyokong Morsi yang digelar Al-Sisi sebagai "pengganas".

Sehingga hari ini, kumpulan penyokong tentera masih gagal mengumpul rakyat Mesir bagi menunjukkan sokongan kepada tentera yang telah merampas kuasa.

Kedua-dua himpunan ini hari ini sangat penting bagi kedua-dua pihak khususnya pihak tentera yang mahukan mandat rakyat untuk menggunakan kekerasan menyuraikan penyokong Morsi yang telah berhimpun di seluruh Kaherah sejak tiga minggu lalu.

Rafizi Kepada SPR : Jawab Isu Jangan Dolak Dalik

Posted: 25 Jul 2013 07:13 AM PDT

Kenyataan balas terhadap isu 'Doktor Rasis' yang dilaporkan Harian Metro.

Posted: 25 Jul 2013 07:12 AM PDT

Pegawai GPMS dan Utusan Malaysia digesa mohon maaf terbuka atau disaman

Posted: 25 Jul 2013 07:12 AM PDT

Police urge 'runaway' custodial death suspect to come forward

Posted: 25 Jul 2013 07:11 AM PDT

Al Jazeera talks to political analyst from Cairo

Posted: 25 Jul 2013 07:10 AM PDT

Train derails in Spain killing many

Posted: 25 Jul 2013 07:06 AM PDT

SPR berkokok lebih bising daripada ahli politik – Rafizi

Posted: 25 Jul 2013 04:16 AM PDT

KUALA LUMPUR 25 Julai:  Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli menegaskan beliau telah mengulangi pendedahan mengenai pembekal dakwat kekal dan kaitannya dengan pemimpin Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di luar dewan rakyat.
Rafizi mengulas kenyataan Pengerusi SPR, Tan Sri Aziz Yusof yang mencabarnya membuat pendedahan di luar parlimen sekiranya 'beliau anak jantan'.
Menurut Rafizi, kenyataan dibuat di luar dewan sebelum ini  mencukupi untuk pengerusi SPR dan timbalannya mengambil tindakan undang-undang terhadapnya.
"Tidak timbul soal mengikut kehendak kedua-dua mereka yang cuba mengelak dari persoalan sebenar dengan menimbulkan perkara cabar-mencabar, "siapa lebih anak jantan" seperti yang dimainkan sekarang," ujarnya,.
Rafizi, yang juga Pengarah Strategi KEADILAN berkata, isu cabaran tersebut  membayangkan sikap berat sebelah pengerusi SPR dan timbalannya.
"Malah, perkataan-perkataan yang digunakan seperti "anak jantan", "menipu" dan lain-lain tidak menunjukkan sikap profesional mereka yang kini berkokok lebih bising dari ahli-ahli politik," tegas beliau.
Read More / Baca Lagi >>

Rakyat Mesir tolak rampasan kuasa tentera

Posted: 25 Jul 2013 04:15 AM PDT

Rakyat Mesir tolak rampasan kuasa
Perhimpunan menolak rampasan kuasa terus dilakukan di Kaherah
 
KAHERAH - Mesir. Kira-kira 65 peratus masyarakat Mesir menolak rampasan kuasa tentera apabila masih enggan bersurai dari berhimpun jalanan di sekitar Kaherah sejak 3 Julai.

Penganalisis politik Mesir Hisham el-Batal berpendapat, rakyat menolak rampasan kuasa tentera kerana masih trauma dengan era pemerintahan  rejim Hosni Mubarak yang mencatatkan peningkatan jumlah kematian setiap hari.

"Rampasan kuasa itu ditolak jutaan rakyat termasuk pegawai tertinggi ketika era Hosni yang kini masih dipenjarakan," katanya dipetik Press TV

Menurutnya, demonstrasi itu tidak hanya dilakukan oleh gerakan Ikhwanul Muslimin, ia sebaliknya turut dilakukan oleh kumpulan anti Amerika Syarikat.

"Negara antarabangsa tidak boleh menuduh demonstrasi ini didalangi kumpulan pro Mursi kerana jutaan rakyat termasuk anti Mursi mula mengerumuni Kedutaan AS bagi mendesak  negara itu supaya tidak campur tangan dalam urusan pentadbiran di Mesir," katanya.

Beliau berkata, kumpulan yang menyokong penggulingan itu berasa bimbang kerana mengetahui kesan penggulingan tersebut membawa kepada campur tangan AS secara meluas di Kaherah.

Samseng upahan tembak penyokong Morsi, 2 terkorban

Posted: 25 Jul 2013 04:13 AM PDT


MESIR: Sekurang-kurangnya dua orang penyokong Dr Muhammad Morsi terkorban dan puluhan lagi cedera dalam kejadian tembakan ketika mereka berarak keluar dari Syubra pagi semalam.

Ikhwanonline melaporkan, tembakan tersebut dibuat samseng upahan polis Mesir dari tingkat paling atas sebuah bangunan bersebelahan Masjid Khulafa' Ar-Rasyidin. dan

Sehari sebelum itu, samseng upahan ini juga telah menyerang lokasi himpunan menyokong Morsi di dataran Nahdhah, depan Universiti Kaherah yang membunuh tiga orang penyokong Morsi.

Samseng upahan ini dengan kerjasama pasukan polis, mengepung dataran dengan kenderaan perisai dan membakar beberapa buah kereta milik peserta himpunan dan merosakkan beberapa buah kereta yang lain.

Dalam waktu yang sama, di lokasi lain iaitu di Madinah Nasr, perarakan penyokong Morsi yang melalui Balai Polis Qism Awwal turut dikasari.

Seorang saksi kejadian yang baru pulang dari tempat kerja berkata, beliau melihat polis melepaskan tembakan ke arah himpunan.

Beberapa orang anggota polis turut dilihat mengheret peserta himpunan di atas tanah dan mereka turut diterajang dan disepak di bahagian kepala.

Selain itu, beberapa orang pemilik kereta yang dibakar dan dirosakkan dalam kejadian di dataran Nahdhah ditangkap ketika mahu membuat laporan polis di Giza.

Difahamkan belum sempat membuat laporan, mereka ditangkap dan ditempatkan di lokap balai.

Pihak polis telah mengupah kumpulan samseng untuk membelasah dan memukul mereka dalam lokap.

Mesir: Mesej bahaya dari ucapan terbaru Zionis Al-Sisi

Posted: 25 Jul 2013 04:12 AM PDT


Saya melihat ucapan terbaru dari Menteri Pertahanan Abdul Fatah As-Sisi amat bahaya bagi masa depan negara dan demokrasi di negara Mesir.

Sisi dalam ucapannya meraikan graduan Fakulti Tentera Laut dan Udara bagi wilayah Kaherah hari ini berkata secara jelas:

"Saya meminta rakyat Mesir yang bebas dan mulia untuk turun ke jalanraya-jalanraya Jumaat ini bagi memberikan kepada saya (askar) satu kuasa dan arahan untuk menamatkan keganasan yang berlaku."

Apa yang anda faham dari petikan ucapan Sisi ini. Saya ringkaskan kepada beberapa noktah penting:

1) Kumpulan penentang Mursi terpaksa menggunakan As-Sisi sebagai pemberi arahan untuk kumpulan mereka turun selepas beberapa siri majlis berbuka puasa anjuran Tamarrud yang diadakan di Tahrir tidak mendapat sambutan sama seperti hari 30 Jun bagi menjatuhkan Mursi. Mereka terpaksa mengerahkan tenaga anggota polis yang berpakaian biasa untuk turun berbuka puasa di Tahrir. Itupun jumlah mereka sekitar 1,000 hingga 2,000 orang. Kemungkinan mereka tidak memiliki daya juang dan jihad yang tinggi tambahan berada dalam bulan Ramadhan seperti pejuang-pejuang di Raba'ah yang sanggup berdiri dan berpanas terik.
Read More / Baca Lagi >>

Mesir: Zionis Al-Sisi seru pertembungan Jumaat ini

Posted: 25 Jul 2013 04:10 AM PDT

MESIR: Ketua Tentera Mesir Jeneral Abdul Fatah Al-Sisi semalam membuat kenyataan "ancaman" apabila menyeru rakyat Mesir untuk turun ke seluruh dataran pada Jumaat ini, iaitu esok bagi membantu beliau berhadapan dengan penyokong Dr Muhammad Morsi yang dilabelnya sebagai pengganas.

Al-Sisi yang juga Menteri Pertahanan dalam ucapannya ketika meraikan graduan Fakulti Tentera Laut dan Udara bagi wilayah Kaherah semalam secara jelas meminta mandat daripada rakyat untuk bertembung dengan penyokong Morsi.

"Saya mendesak orang ramai turun ke jalanan hari Jumat nanti untuk membuktikan tekad mereka dan memberi saya, tentara, dan polis sebuah mandat bagi menghadapi kemungkinan kekerasan dan terorisme."

"Dengan demikian dalam hal itu harus ada penghentiaan kekerasan serta terorisme dan tentara akan mendapat mandat untuk menghadapinya," katanya yang turut disiar secara langsung beberapa buah saluran televisyen milik tentera.

Ikhwan sifatkan ancaman

Sementara itu, Ikhwan Muslimin menyifatkan kenyataan Al-Sisi itu sebagai ancaman, dan yakin pihak penyokong Morsi yang telah berhimpun hampir tiga minggu lalu tidak akan berganjak.

Wakil Ketua Partai Kebebasan dan Keadilan, sayap politik Ikhwanul Muslimin Essam El-Erian berkata, kenyataan Al-Sisi itu juga cuba membuat pengesahan untuk terus menggunakan kekerasan termasuk membunuh peserta himpunan penyokong Morsi.

"Ancamanmu tidak akan menghentikan jutaaan orang untuk berkumpul," kata Essam.

Pasca PRK Kuala Besut: Hanya Ahmad Said yang wajar bergembira, RM500 juta untuk 158 undi..!!!

Posted: 25 Jul 2013 04:06 AM PDT

Seperti yang dijangka, pilihan raya kecil DUN Kuala Besut adalah kawasan yang sukar bagi PAS. Walaupun PAS turun bertanding dengan semangat yang tinggi ingin membawa perubahan dan mencipta sejarah Terengganu seri, Kuala Besut nampaknya bukanlah medan yang sesuai bagi tujuan itu.

Meski PAS kali terakhir pernah memenangi DUN Kuala Besut pada 1999 tetapi sejak 2004, kawasan itu merupakan kubu ampuh bagi Umno dan BN. Sejak kepimpinan Idris Jusoh di Besut di mana beliau juga pernah menjadi Menteri Besar daripada 2004 hingga 2008, kawasan itu sudah beralih menjadi kubu yang selamat bagi Umno dan BN.

Tambahan pula dalam pilihan raya kecil kali ini, BN juga melambakkan projek pembangunan bernilai hampir RM500 juta yang meliputi 15 projek untuk kepentingan nelayan dan pelancongan di kawasan itu. Dengan tempoh kempen hanya 11 hari tetapi 15 projek dicurahkan, bermakna dalam sehari penduduk di situ diberi lebih daripada satu projek pembangunan.

Ini merupakan suatu hakikat bahawa kerajaan sebenarnya amat pemurah dalam mencurahkan projek jika kedudukannya hampir tergugat.

Dalam keadaan itu, tidak menghairankan jika BN terus menang di Kuala Besut. Bagaimanapun, kemenangan ini sebenarnya tidak boleh terlalu dibanggakan jika dikira dengan nilai wang yang dicurahkan berbanding dengan undi yang diperoleh. Meskipun mengekalkan kedudukan 17-15 di DUN Terengganu, kemenangan di Kuala Besut hanyalah dengan majoriti 2592 undi berbanding 2434 pada pilihanraya umum 5 Mei lalu.

Ini bermakna dengan hampir RM500 juta dicurahkan, 15 projek pembangunan dilambakkan dan hampir semua menteri dan pemimpin Umno serta kerajaan berkampung atau berulang-alik ke Kuala Besut, peningkatan undi yang diperolehi hanyalah 158 sahaja. Terlalu mahal kos yang perlu dibayar untuk kemenangan ini dan hampir tidak berbaloi dengan nilai kemenangan yang diperoleh.
Read More / Baca Lagi >>

Langgar Akta 5 Kesalahan Pilihanraya: Saya spontan tunjuk kertas undi, kata Tengku Zaihan

Posted: 25 Jul 2013 04:02 AM PDT


Insiden menunjukkan kertas undi oleh calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman adalah satu tindak balas spontannya selepas diminta bertalu-talu oleh jurufoto.
Tengku Zaihan, 37, atau dikenali 'Abe Ku' (Abang Ku) oleh penduduk setempat berkata, beliau tidak berniat untuk menunjukkan kertas undi itu, tetap bertindak spontan disebabkan keadaannya yang agak letih berkempen selama 12 hari sejak 12 Julai lalu.
Bekas jurutera Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Putrajaya itu antara pengundi yang awal mengundi di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kuala Besut pada hari pengundian semalam.
"Maklumlah saya tidak cukup tidur berbelas hari, badan pun letih. Keadaan itu menyebabkan tindakan saya jadi spontan.
"Masa hendak lipat kertas undi itu masuk ke dalam kotak undi, jurugambar tidak henti-henti panggil saya dan saya pun tidak sengaja menunjukkan kertas undi sebab mahu memberi respon," katanya.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas isu yang dibangkitkan pembangkang kononnya beliau  melanggar peraturan pilihan raya apabila menunjukkan kertas undinya kepada jurufoto pada hari mengundi semalam.
Read More / Baca Lagi >>

Polis harap Hare Krishnan tampil beri kenyataan sebenar

Posted: 25 Jul 2013 03:58 AM PDT

Polis Kuala Lumpur berharap Inspektor Hare Krishnan - suspek keempat dalam kes kematian dalam tahanan - N Dhamendran - tampil segera ke ibupejabat polis kontinjen Kuala Lumpur bagi membolehkan kenyataan sebenarnya direkod mengikut prosedur yang ditetapkan.

"Kehadiran beliau adalah penting bagi membolehkan beliau menjelaskan isu-isu sebagaimana yang beliau nyatakan di dalam laporan polis serta kenyataan media yang telah disiarkan," kata Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh.

Beliau menegaskan demikian dalam satu kenyataan petang ini sebagai mengulas laporan Malaysiakini yang memetik laporan polis Hare Krishnan yang mendakwa dia tidak bersalah tetapi diheret ke dalam kes tersebut untuk "melindungi pihak-pihak tertentu".

Mohmad berkata, Hare Krishnan sehingga ini masih gagal menghadirikan diri untuk kembali bertugas dan seterusnya membantu menyelesaikan siasatan berhubung kes kematian Dhamendran di lokap cawangan D9, Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur.

Pihak polis telah mendakwa Hare Krishnan gagal datang bertugas sejak 15 Jun.
Read More / Baca Lagi >>

Tahniah buat semua jentera PRK Kuala Besut

Posted: 25 Jul 2013 03:56 AM PDT

KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia mengucapkan terima kasih kepada semua pihak diatas komitmen dan sumbangan yang diberikan kepada PAS sepanjang kempen pada Pilihan Raya Kecil Dun Kuala Besut yang lalu.

Ketuanya, Nasrudin Hasan berkata, jentera PAS telah berjaya menggunakan PRK Kuala Besut N01 ini untuk menjuarai isu rakyat.

Ianya termasuk soal pemilikan tanah, mendalam muara sungai, pemuliharaan empangan sehinggalah mendedahkan kebobrokan pemerintah telah menjadikan UMNO-BN defensif sepanjang tempoh berkempen.

"Adat bertanding, ada yang menang dan ada yang kalah. Walaupun agenda 16:16 Terengganu Baru tidak kesampaian buat masa ini, bagi pendokong gerakan Islam tiada istilah kekalahan hakiki," katanya dalam satu kenyataan.

Berikut kenyataan penuh beliau.


1. Saya mewakili Dewan Pemuda PAS Malaysia ingin merakamkan setinggi-tinggi terima kasih dan tahniah di atas komitmen dan kegigihan yang ditunjukkan oleh jentera pilihanraya PAS sepanjang kempen pilihanraya kecil Kuala Besut N01.

2. Disiplin dan keutuhan akhlak yang ditunjukkan sepanjang tempoh berkempen ditambah pula dengan cabaran ibadah berpuasa merupakan cerminan tarbiyah jamaah dan sesuatu yang amat menginsafkan.

3. Juga kepada penyokong parti, anak-anak Kuala Besut di perantauan dan para pemilih yang telah menunaikan tanggungjawab mengundi walau dihimpit waktu bekerja, terima kasih juga diucapkan.

Jazakallah khairan kathira. Barakallahu fikum.

4. Adat bertanding, ada yang menang dan ada yang kalah. Walaupun agenda 16:16 Terengganu Baru tidak kesampaian buat masa ini, bagi pendokong gerakan Islam tiada istilah kekalahan hakiki. Yakinlah, usaha bakti kalian telah dicatatkan melalui tinta emas dengan janji kemenangan di akhirat kelak.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca PRK K.Besut: BN patut terima kasih kepada SPR kerana undi hari Rabu

Posted: 25 Jul 2013 03:54 AM PDT


KUALA LUMPUR: Umno mesti berterimakasih kepada Suruhanjaya Pilihanraya kerana menetapkan pengundian pada hari Rabu atas peningkatan majoriti undinya dalam pilihanraya kecil Kuala Besut yang menyaksikan peratusan keluar mengundi merosot sebanyak 1,193 orang atau pada kadar keseluruhan 79.78% berbanding 87% pada pilihanraya umum 5 Mei lalu.

Kerana itulah, calon Umno/BN Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman telah mendapat 8,288 undi, manakala calon PAS Endot@Azlan Yusuf mendapat 5,696 undi–beza undi sebanyak 2,592 undi, iaitu 158 undi lebih tinggi daripada majoriti 2,434 yang dicapai oleh Umno/BN dalam pilihanraya umum.

Demikian kata Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang (gambar) dalam kenyataannya hari ini.

Lim mendakwa, Timbalan Presiden Umno dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mendakwa bahawa BN gagal mencapai sasaran 4,000 majoriti undi di Kuala Besut kerana para penyokong BN merasa terlalu yakin akan menang dan lalu tidak keluar mengundi.

Beliau juga mensabitkan kemerosotan peratusan keluar mengundi sebanyak 7 peratus disebabkan oleh rentak hidup yang lebih perlahan di bulan Ramadan.

"Bagaimanapun, kemungkinan besar faktor sebenar yang menyebabkan peratusan keluar mengundi merosot ialah kerana hari mengundi ditetapkan pada hari bekerja, menyebabkan banyak pengundi yang tinggal di luar Kuala Besut tidak dapat pulang untuk mengundi," kata Lim.
Read More / Baca Lagi >>

Kambing Hitam: Suspek ke-4 kematian dalam tahanan dakwa tak bersalah..?

Posted: 25 Jul 2013 03:53 AM PDT


EKSKLUSIF Inspektor S Hare Krishnan, suspek keempat kematian dalam tahanan - N Dhamendran -  mendakwa tidak bersalah tetapi diheret ke dalam kes tersebut untuk "melindungi pihak-pihak tertentu."

Ini didedahkan dalam laporan polis yang dibuat oleh Hare Krishnan pada 1 Jun -  sembilan hari selepas kematian Dhamendran pada 21 Mei 21, dan dua minggu sebelum inspektor polis itu menyembunyikan diri.

Laporan tersebut, yang diperolehi oleh Malaysiakini, mendakwa bahawa Hare Krishnan tidak pun berada di lokap di Dang Wangi pada hari Darmendran meninggal dunia.

NONEDhamendran (kanan), 31, ditemui mati di dalam lokap polis 10 hari selepas dia  ditahan reman berhubung kes cubaan membunuh melibatkan senjata api.
Polis pada mulanya mendakwa bahawa dia telah meninggal dunia akibat kesukaran bernafas. Bagaimanapun, bedah siasat mendapati dia mengalami 52 kecederaan, termasuk dikokot di telinganya.

Dalam laporan polis, Hare Krishnan mendakwa telah menerima arahan dari pegawai atasannya pada 21 Mei untuk "melepaskan dan menangkap semula" Darmendran semasa dia sedang makan tengah hari di sebuah restoran di Cheras selepas menemui seorang mangsa kes tembak di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM).

Inspektor itu berkata dia kemudiannya mengarahkan anggota bawahannya untuk berbuat demikian, tetapi kemudian mendapati penangkapan semula Dhamendran telah dilakukan dengan menggunakan pengenalannya (Hare Krishnan) tanpa persetujuannya.

Dia mendakwa bahawa pegawai membuat laporan penangkapan itu menggunakan ID PRS miliknya tanpa kebenarannya.Read More / Baca Lagi >>

BERSIH jemput SPR sertai pengadilan rakyat

Posted: 25 Jul 2013 03:47 AM PDT

Pasca PRK Kuala Besut: Pengajaran buat PAS dan BN

Posted: 25 Jul 2013 01:52 AM PDT

 
ANALISIS Keputusan pilihan raya kecil (PRK) DUN Kuala Besut  malam tadi memperlihatkan kekuatan sokongan pada BN dan PAS masih seimbang selepas pilihan raya umum Mei lalu.

Pertambahan undi majoriti BN tidak begitu signifikan bagi menggambar kekuatan jentera kempen BN berbanding angka sasaran pada awal kempen yang diyakini akan tercapai sebanyak 4,000 undi. BN sebaliknya hanya menambah 158 undi majoriti.

Malam tadi calon BN Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman diumum berjaya menjadi ADUN Kuala Besut apabila mendapat 8,288 undi berbanding 5,696 undi calon PAS, Azlan Yusof.

Walaupun gagal merampas kerusi tersebut, tetapi PAS masih mampu mengekalkan pengaruh penyokongnya. Majoriti pengundi luar tidak pulang kerana pengundian dibuat pada hari berkerja dan faktor ini dilihat turut memberi kesan kepada RPK kali ini.

Walaupun pelbagai janji projek mega dan peruntukan jutaan ringgit oleh BN sepanjang tempoh 12 hari berkempen tetapi ia nampaknya hanya sedikit sahaja yang terpengaruh dan ia gagal diterjemah dengan undi yang besar.

Hal demikian sudah cukup bagi jentera BN memikirkan kembali pendekatan baru khususnya terhadap pengundi luar bandar dan pinggir bandar dalam pilihan raya umum atau RPK selepas ini.

Malah, semua 15 ADUN PAS pula berjanji akan memantau perkembangan janji yang ditaburi sebagai cabaran  untuk kerajaan merealisasikannya sekaligus mempersoalkannya khususnya dalam sidang DUN jika janji tidak ditepati.

Sasaran 40 hingga 45 peratus pengundi luar pulang gagal dicapai memandangkan lazimnya pengundi luar akan menyokong PAS dan Pakatan sekaligus mampu mempengaruhi keluarga mereka menyokong gabungan pembangkang itu.

Berhempas pulas menangkis kempen pihak lawan, PAS pula mengemukakan agenda 16:16 dan kempen 'pelik' berbentuk ala karnival yang dikatakan tidak dapat diterima pengundi baru luar bandar untuk menyokong 'gaya baru' PAS itu.

Kegagalan menghadam tema dan cara baru yang diperkenal itu, apatah lagi beberapa selebriti dan tokoh politik hadir membantu kempen PAS di situ, menyebabkan pengundi luar bandar sukar menterjemahkannya di kertas undi.

Isu tanah, mempertikaikan projek terbengkalai, isu royalti minyak Terengganu serta menggembur semula sejarah kegemilangan PAS pada 1999-2004 atas pentas ceramah, tidak membangkitkan gelombang sokongan pengundi baru kepada parti itu.

Sementara Pemilihan Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa sebagai pengarah jawatankuasa induk pilihan raya kecil turut menimbulkan persepsi dan cakap-cakap pemboikotan jentera parti khusus dari Terengganu sehingga melemahkan jentera parti.

Walaupun penafian keras itu dibuat oleh beberapa kepimpinan parti, tetapi timbul persepsi 'kurang enak' kepada jentera dan pergeseran lama - Kelantan dan Terengganu - kembali berbekas dan dilihat melemahkan strategi parti khususnya minggu pertama kempen.

Mungkin kepimpinan parti perlu memikirkan semula tindakan melantik naib presiden untuk mengetuai pilihan raya kecil, dan menyerahkannya kepimpinan negeri yang terlibat bagi mengendur ketegangan sekaligus meningkat kekuatan sokongan.

Kesimpulannya, kekuatan sokongan yang diberikan kepada PAS dan BN dalam pilihan raya kecil adalah sama sewaktu pilihan raya umum - tiga bulan lalu. Sekalipun kekuatan kempen oleh kedua-dua parti, tetapi kekuatan sokongan pengundi tidak berubah.

Sebaliknya pendekatan kedua-dua parti juga perlu berubah. Di Kuala Besut bukan membawa tema baru atau projek besar, tapi bagaimana kedua-dua parti mampu meyakinkan mereka untuk keluar daripada belenggu kemiskinan dengan harga barang yang tinggi.

Syarikat Jepun ambil alih aset, liabiliti NFCorp..!! Dia Joli Orang Jepun Bayar...??

Posted: 25 Jul 2013 01:42 AM PDT

Syarikat Jepun akan ambil alih aset, liabiliti NFCorp KUALA LUMPUR - National Feedlot Corp Sdn Bhd (NFCorp) hari ini menjelaskan bahawa syarikat Jepun, Kirimitonas Agro Sdn Bhd, bersetuju membeli keseluruhan saham dan syarikat berkaitan, dan seterusnya mengambil alih keseluruhan aset dan liabiliti, termasuk pinjaman RM250 juta dengan Kerajaan Malaysia.

Kedua-dua pihak menandatangani perjanjian jual beli pada 21 Feb, kata Pengerusi NFCorp Datuk Seri Mohamad Salleh pada sidang media di sini hari ini.

"NFCorp tidak mengetahui mengenai sebarang kelainan kepada terma dan syarat dalam persetujuan itu, dan sama ada pembeli memaklumkan kepada pelanggan mengenai perkara yang bertentangan," katanya semasa menjelaskan kenyataan yang dibuat oleh anggota parlimen pembangkang mengenai perkara itu. - Bernama

~penarik beca

0
sumber :-

~penarik beca


Arti Sakinah Mawaddah Warahmah

Posted: 24 Jul 2013 02:15 PM PDT

Bismillah..
sakinah, adalah saat kita lihat kekurangan pasangan tetapi dapat melindungi lidah untuk tidak mencelanya.

mawaddah, adalah saat kita tahu kekurangan pasangan tetapi dapat memilih untuk menutup sebelah mata atas kekurangannya serta buka mata yang lain untuk fokus pada kelebihannya.

namun rahmah itu adalah, saat kita dapat jadikan kekurangan pasangan sebagai ladang amal untuk diri kita.

namun ingat.. !
maksud pasangan disini yaitu pasangan yang halal.. bukan hanya yang kurang ajar yaa.. ? !

yuk aamiinkan doa ini..

semoga yang telah berkeluarga dapat membina keluarga yang sakinah, mawaddah wa rahmah, serta untuk yang belum, semoga memperoleh pendamping yang shalih/shalihah.

aamiin yaarabbalaalamiin

Kamar Mandi Rumah Iblis

Posted: 24 Jul 2013 02:07 PM PDT

didalam sesuatu hadits, rasulullah bercerita bahwa iblis menghendaki area tinggal pada allah layaknya halnya allah berikan area tinggal anak adam ada di bumi.

ya allah, adam serta keturunannya engkau beri area tinggal di bumi, maka berilah juga saya area tinggal ! kata iblis.

allah berfirman, area tinggalmu yaitu wc ( kamar mandi atau jamban ) hr. bukhari )

dari situlah lantas iblis lalu menggoda tiap-tiap orang yang memasuki rumahnya yang berbentuk kamar mandi, jamban atau wc.

godaan iblis macam-macam serta bermacam warna, contohnya menggoda manusia agar ;

1. berlama-lama didalam kamar mandi
2. bernyanyi atau berbicara.
3. bermain-main air atau suatu hal yang lain ( bawa ipod mendengarkan musik )
4. membisiki seseorang agar kencing sembari berdiri
5. membiarkan pakaian yang kotor bergantung didalam kamar mandi.
6. melupakan seseorang untuk berdoa saat dapat masuk atau keluar dari kamar mandi.
7. lakukan perihal asusila
8. lakukan wudlu sembari telanjang.
9. mengoret-oret dinding kamar mandi
10. berencana perihal buruk/kejahatan

maka, hati-hatilah pada saat didalam wc atau kamar mandi.

serta tips yang baik yaitu, kerjakan mandi, buang air dan lain-lain sewajarnya saja, lebih cepat tambah baik.

Pesan Buat Wanita

Posted: 24 Jul 2013 01:58 PM PDT

dahulukan tutupi auratmu sebelum saat auratmu ditutupkan

ㄖ ; menutup aurat tidak butuh menunggu siap dikarenakan malaikat maut tidak dulu menantimu siap

ㄖ ; jilbab mengulur lebar jagalah perhiasan kerudung panjang terurai hingga ke dada tiada keindahan melebihi ketaatan.

ㄖ ; menutup aurat dikarenakan manusia ? maka dapat banyak perhitungan menutup aurat dikarenakan allah ? tentu dapat banyak kemudahan

ㄖ ; ramai reaksi waktu mulai berhijab ? nikmati saja dikarenakan aksimu dapat lantas awal keberanian untuk temanmu yang lain untuk turut serta

ㄖ ; nyaris tidak dulu denger muslimah nyesel berhijab namun nyaris seluruh muslimah nyesel kenapa tidak hijab dari dulu !

setuju.. ?

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Hutang isi rumah semakin tinggi: Salah siapa?

Posted: 11 Jul 2013 04:15 AM PDT

Hutang isi rumah semakin tinggi: Salah siapa? Oleh Ibn Yusof
10 July 2013
HUTANG hasil pembelian rumah, kereta, pinjaman peribadi, kad kredit, pinjaman PTPTN dan pelbagai jenis hutang yang menjadi beban utama dalam keseluruhan hutang isi rumah. Peningkatan hutang isu rumah yang ditanggung rakyat kini berada pada tahap yang sangat membimbangkan, menurut Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan, hutang isi rumah sudah mencecah RM800 bilion atau 89.2 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) (2012: 80.5%, 2011: 76.6%, 2010: 75.8%). Ratio ini secara relatifnya antara yang tertinggi, berbanding negara serantau. Manakala purata pendapatan isi rumah terus lembab pada peningkaran sekitar 8% saban tahun (2012: RM5,000).
Abaikan fakta nombor dan angka itu, dalam erti kata lain, setiap isi rumah di Malaysia sekarang berhutang dan kebanyakannya melebihi daripada apa yang sepatutnya dan terjerat dalam hutang yang berpanjangan. Golongan berpendapatan rendah dan penjawat awam negara ini yang kini berada dalam nisbah hutang yang lebih tinggi sekali gus meningkatkan bebanan keseluruhan isi rumah.  Awal tahun ini, ketika mengulas mengenai hutang isi rumah kepada KDNK, sesuatu yang lebih mengejutkan apabila dinyatakan satu daripada lima rakyat Malaysia tidak mempunyai simpanan (The Star, 27-02-2013).
Ya kita mengiktiraf usaha baik Bank Negara Malaysia (BNM) yang mengambil pelbagai langkah awalan menyeluruh termasuk mengeluarkan beberapa garis panduan untuk mengawal aliran peningkatan hutang isi rumah. Contohnya, Garis Panduan mengenai Pembiayaan Bertanggungjawab yang berperanan agar pihak institusi kewangan tidak sewenang-wenangnya menawarkan pelbagai jenis produk pembiayaan yang sedap didengar hanya untuk melariskan produk mereka, dan juga Garis Panduan Kad Kredit untuk menggalakkan pemegang kad kredit mengamalkan amalan pengurusan kewangan berhemat, dan pelbagai rancangan lain BNM bagi memberi kesedaran awam dan celik kewangan.
Namun ironinya, saban tahun laporan ekonomi sentiasa mencatatkan 'ayat-ayat positif' daripada pihak bertangungjawab seperti, "masih belum sampai ke tahap kritikal", "pencegahan telah dilakukan sebelum bertambah parah", "masih dalam pemantauan", "akan mengarahkan institusi kewangan bersikap proaktif", "kita sudah memperkenalkan program pendidikan kewangan", "bahagian pemberian pinjaman isi rumah daripada jumlah pemberian pinjaman bank kekal stabil" dan lain-lain kenyataan.
Walhal, kita membicarakan tentang peminjaman isi rumah yang semakin meningkat sejak sepuluh tahun lalu, dan ayat positif sedemikian tidak langsung cocok dengan tahap keberhutangan isi rumah yang semakin meningkat saban tahun, ditambah pula harga rumah yang meningkat dan pertumbuhan kredit yang pesat.
Peningkatan harga rumah dan keberhutangan isi rumah boleh mengundang risiko kepada sektor kewangan. Kita dapat lihat pertumbuhan pantas dalam pinjaman perumahan yang meningkat pantas berbanding sewaan dan pendapatan dalam dua tahun kebelakangan ini. Menurut laporan BNM, ketika ini sektor perbankan terdedah kepada hutang isi rumah sebanyak 55%.
Walaupun institusi perbankan menjadi penyumbang utama kredit, wujud juga kebimbangan berkenaan kenaikan keberhutangan isi rumah membabitkan institusi kewangan bukan bank (IKBB). Justeru selain usaha yang dilakukan penyelia kepada institusi kewangan untuk mengekang peningkatan paras hutang yang ditawarkan institusi kewangan, kewujudan institusi lain seperti syarikat wang berlesen, koperasi dan IKBB seperti Malaysia Building Society Berhad (MBSB) atau AEON Credit Service (M) Bhd yang menawarkan pinjaman atau pembiayaan dengan tawaran yang menarik, namun institusi ini tidak berada di bawah pengawalan dan penyeliaan BNM.
Pengalaman daripada negara lain telah membuktikan bahawa antara punca utama krisis kewangan ialah apabila runtuhnya aktiviti perbankan. Para pelanggan akan mencari-cari pinjaman kredit yang lebih mudah daripada IKBB apabila perbankan sedia ada mula mengetatkan polisi untuk permohonan kredit.
Merujuk pada 2012 sahaja, peningkatan 30% dalam pinjaman peribadi sahaja diterajui IKBB yang mana 80% daripada pinjaman peribadi IKBB itu diberi kepada kakitangan kerajaan yang mempunyai akses kepada Kod Angkasa (The Edge, Financial Daily, 25-03-2013). Tambahan pula, Laporan Kestabilan Kewangan dan Sistem Pembayaran 2012 oleh BNM menyatakan bahawa IKBB serta institusi pembangunan kewangan (DFI), terbabit dalam 57% kemudahan pinjaman peribadi kepada isi rumah.
Kelebihan sesetengah IKBB menerima Kod Angkasa iaitu kebenaran untuk mengeluarkan pembiayaan peribadi kepada kakitangan kerajaan, antara punca mengapa perkhidmatan pinjaman peribadi menjadi lebih mudah. Dan dalam persekitaran yang kompetitif, apabila wujud syarikat kewangan yang merendahkan kadar faedah, ini sedikit sebanyak mempengaruhi institusi kewangan lain untuk turut berlumba-lumba merendahkan kadar faedah demi memperoleh pelanggan dan mencatat keuntungan.
Maka kita boleh lihat bagaimana pinjaman peribadi menjadi lebih mudah dan menjadi produk dan perkhidmatan yang mampu menjadi antara penyumbang utama kepada perolehan syarikat dan institusi kewangan tanpa mengambil kira fakta tahap keberhutangan isi rumah yang semakin meningkat.
Selain itu, peningkatan hutang isi rumah untuk sektor berpendapatan rendah ini dikatakan lebih menjurus kepada mereka yang berada di kawasan bandar, sektor berpendapatan rendah yang terpaksa menanggung hutang melebihi paras yang dianggap berhemat. Dan ini bertentangan dengan kenyataan Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Husni Hanadzlah, bahawa peningkatan hutang isi rumah tidak kritikal, antara alasan yang diberikan adalah kerana hutang itu mempunyai aset pendasar apabila merujuk kepada pinjaman dan pembiayaan harta tanah (The Star-StarBiz, 04-07-13).
Namun fakta yang dipersembahkan di atas menunjukkan antara punca peningkatan keberhutangan isi rumah lebih menjurus kepada peningkatan ketara dalam pinjaman atau pembiayaan peribadi syarikat kewangan seperti IKBB.
Justeru, cadangan atau solusi praktikal diperlukan untuk perhatian pihak bertanggungjawab. Peningkatan keberhutangan isi rumah sedikit sebanyak disebabkan oleh promosi terhadap kemudahan memperoleh pinjaman peribadi dengan pakej yang pelbagai sebagai tarikan utama seperti kadar faedah yang rendah serta tempoh pinjaman yang lebih lama.
Oleh itu, diharap pengenalan enakmen baru melalui Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 dan Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 dapat memastikan IKBB melaksanakan pembiayaan secara bertanggungjawab, sama seperti yang ditekankan BNM kepada semua institusi kewangan di bawah seliaan BNM. Peluasan skop pengawasan oleh BNM merangkumi penyeliaan kumpulan kewangan dan IKBB yang menjalankan aktiviti pengantaraan kewangan adalah jalan mudah mengawal aktiviti kumpulan kewangan dan IKBB, agar tidak menjadi potensi risiko kepada kestabilan kewangan negara.
Namun, selagi mana sistem kewangan sedia ada lebih banyak mendorong pasaran untuk terus bergantung hidup secara kredit atau hutang (secara berlebihan),  selagi itu juga kita akan mendengar ahli ekonomi berhujah hal sebegini akan membawa kepada krisis kredit yang berupaya merendahkan kuasa beli pengguna, sekaligus mengurangkan aliran tunai dan melembapkan ekonomi domestik.
Manakala ahli sosiologi pula menyuarakan kebimbangan dengan kewujudan krisis kredit yang boleh menyebabkan tekanan, depressi, masalah mental, bunuh diri dan pergaduhan serta perpisahan antara hubungan kekeluargaan. Dan pemerhatian makro perlu dibuat sebelum pergi pada kesimpulan mudah, bahawa kegagalan isi rumah dalam mengurus kewangan berhemat sebagai punca utama mereka terjebak dalam hutang yang berlebihan.-Roketkini.com

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


MAT MONGOL TELAH BERSABDA

Posted: 25 Jul 2013 07:00 PM PDT

Maqasid Syariah jadi junjungan

KUALA LUMPUR 25 Julai - Kerajaan akan sentiasa memastikan segala pelaksanaan dalam pentadbiran negara menjunjung Maqasid Syariah sebagaimana terkandung di dalam al-Quran untuk memandu Malaysia ke arah kejayaan, kemajuan dan kemakmuran.

Najib Tun Razak berkata, ini kerana kemajuan yang didorong al-Quran adalah seimbang, holistik serta adil kepada semua tanpa mengira kaum, bahasa dan agama kerana kitab suci itu merupakan pedoman yang cahayanya tidak akan padam.KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...APA MUNKEEE NI CAKAP?.... kah kah kah..

kah kah kah...MU KI SID MU KI SID NI APA?..... kah kah kah..

kah kah kah...INI JENAMA BARUT UNTUK ROSMAH KE?.... kah kah kah..

kah kah kah.,..ATAU NAMA PEGAWAI POLIS DARI KOTA PARIS?.... kah kah kah..

woit.... MUNKEE NI TAHU KE...APA YANG DIA SENDIRI CAKAP... kah kah kah..

kah kah kah...APA JADI DENGAN  WAK  TAK SETIAHAH... kah kah kah..

kah kah kah...APA JADI DENGAN ISLAM ADA HAD ADA HARI..... kah kah kah


---------

AKAN DI DAKWA DI MAHKAMAH ISNIN INI

Posted: 25 Jul 2013 06:00 PM PDT
    SILA  BERI BANTUAN 
      KES MAHKAMAHRAYUAN BANTUAN WANG JAMINAN

 MAHKAMAH DAN BANTUAN GUAMAN

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dan sekutu gerakan anak muda lain seperti Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) sentiasa kedepan dalam menyusun massa rakyat termasuk siri mobilisasi protes terbuka bagi menyuarakan perbagai isu rakyat. Khususnya selepas PRU ke 13 isu penipuan SPR menjadi tumpuan mobilisasi. Kami terlibat secara langsung menjadi pengerak utama dalam hampir semua mobilisasi.

Semua dilakukan secara rela tanpa arahan atau mengharap imbuhan hanya demi melihat negara ini diselamatkan. Semua dilakukan dengan sedar betapa tinggi risiko yang bakal dihadapi termasuk terpaksa menyediakan wang jamin dan khidmat guaman jika didakwa.

Bermula dengan kes pendakwaan Safwan Anang dibawah akta hasutan di Mahkamah Seksyen Kuala Lumpur, syukur peguam datang secara sukarela tanpa bayaran tetapi SAMM telah mempersiapkan wang jamin sebanyak RM 5,000 bagi mengeluarkan Safwan dari penjara Sg. Buloh.

Kemudian kes che'GuBard yang didakwa sebagai penganjur Himpunan #suararakyat505 #blackout505 di Mahkamah Seksyen Petaling Jaya di mana che'GuBard setakat dua sesi mahkamah ini mewakili diri sendiri dan dalam proses mencari peguam sukarela. Cuma agak bernasib baik dalam membela diri sendiri che'GuBard mencipta sejarah berjaya membuatkan Hakim memutuskan dibenar ikat jamin tanpa nilai wang.

Selepas itu Azhar Achil, Penyelaras SAMM Selangor juga telah didakwa di Mahkamah Majisteret Kelang kerana dituduh menganjurkan Ceramah Mobilisasi menjelang program #blackout di Padang Merbok. Beliau yang juga dalam mewakili diri sendiri mahkamah telah menetapkan RM 4,000 sebagai ikat jamin dan wang tabungan SAMM digunakan.

Satu lagi kes dimana SAMM telah masuk wang ikat jamin ialah apabila aktivis pelajar sdr. Akram Ahmar yang didakwa engkar bersurai di depan Lokap Berpusat PDRM Jinjang ketika acara solidariti bersama Adam Adli yang direman telah diminta RM500 oleh mahkamah untuk diikat jamin.

Cabaran paling besar menjelang Syawal , Isnin ini 29 Julai tangkapan kejadian protes di depan Parlimen pada hari pertama sesi parlimen akan didakwa. Seramai 33 orang akan didakwa (3 daripadanya wanita). Berdasarkan makluman dari pegawai penyiasat (IO) kes berkenaan dari IPD Dang Wangi menyatakan 33 akan dituduh dibawah Akta Perhimpunan Aman kerana menyertai himpunan haram dan 17 orang dari mereka akan diberikan tuduhan tambahan iaitu akta 147 iaitu cubaan merusuh.

Jumlah cukup besar iaitu seramai 33 orang, bayangkan jika seorang wang jamin RM3,000 bagi satu kesalahan maka ia mencecah RM150,000 nilai jaminan yang diperlukan. Jika tidak maka akan ada yang akan berpengalaman meraikan Eidulfitri dalam Penjara Sungai Buloh.

Kepada peguam yang sudi membantu untuk memberi khidmat guaman secara sukarela kami mohon untuk tampil ke depan dari seluruh negara kerana selain kes ini kami akan cuba membina rangkaian peguam rakyat bagi kes-kes perlawanan rakyat di seluruh negara.

Kepada yang berkemampuan diharap dapat bersama menyumbang bagi kami mengumpulkan dana yang cukup bagi tujuan ikat jamin, jika ada baki maka akan dikumpulkan bagi menjamin orang kena tuduh (OKT) berkaitan kes perlawanan rakyat dimasa hadapan.

Wang jamin mahkamah ini tidak hilang selepas kes selesai ia boleh diambil balik. Untuk itu bagi penyumbang dana dalam jumlah besar dan punya keberanian agar tampil ke depan sebagai penjamin sendiri dan wang jaminan akan dibuat dalam buku akaun dibawah nama penyumbang (dalam akaun bank yang dibekukan mahkamah) dan selepas kes selesai penyumbang boleh tampil ke mahkamah dapatkan surat bagi mengambil semula wang jamin tersebut.

Kepada peguam yang sedia berkhidmat harap dapat hubungi Safwan Anang 0148408219, Azmir Mustafa 0122231239 dengan smskan atau email ke samm4anakmuda@gmail.com butiran akuan sedia menyediakan khidmat guaman dan di mana .

Bagi penyumbang dana bagi tujuan membantu gerakan dan khususnya ikat jamin kes 33 orang yang akan didakwa Isnin (29 Julai ini) boleh terus masukkan ke akaun Maybank 555041113224 atas nama Solidariti Anak Muda. Selepas menyumbang harap dapat sms ke no 0126937908 atau email ke samm4anakmuda@gmail.com bagi makluman pengesahan.

Kami anak muda tekad untuk terus berjuang dengan sedaya upaya kami demi menyelamatkan satu satunya tanah air kita bersama , Malaysia. Namun kini kami memerlukan anda bersama semampu boleh.

Sekian dan terima kasih.

che'GuBard
Penyelaras SAMM

---------

SAHEH - FAKTA MEMBUKTIKAN

Posted: 25 Jul 2013 08:00 AM PDT

 GEMOK DAN MENTALSatu Peratus Rakyat Malaysia Hadapi Sakit MentalTerkini

KUALA LUMPUR Satu peratus daripada keseluruhan (28.3 juta) penduduk Malaysia menghadapi penyakit mental manakala 20 peratus lagi menghadapi masalah kesihatan mental seperti murung, tekanan dan keresahan, kata Timbalan Menteri Kesihatan Dr Hilmi Yahaya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

woit.... SATU PERATUS MENTAL... kah kah kah..

kah kah kah...16 JUTA GEMOK.... kah kah kah..

kah kah kah... SAHEH... MACAM ROSMAH.... kah kah kah..

kah kah kah...GEMOK DAN MENTAL.... kah kah kah--------

LAWAN AJARAN SUNNI WAL RASUAH

Posted: 25 Jul 2013 07:00 AM PDTKERETA INI SIAPA EMPUNYA?Kerajaan Perlu Bertindak Tegas Halang Penyebaran ajaran Sunni Wal Rasuah Di IPT - Pemuda PAS
KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan mahu kerajaan bertindak tegas menghalang penyebaran ajaran Sunni Wal Rasuah, terutama di institusi pengajian tinggi awam dan swasta di negara ini.
Timbalan Ketuanya Mohamad Suhaimi Abdul Aziz, yang menyambut baik tindakan kerajaan menyiasat aktiviti  Sunni Wal Rasuah dalam aktiviti pembalakan  di Kelantan. Pembalakan melalui jalan rasuah ini  boleh merosakkan akidah dan boleh mencetuskan perbalahan besar kerana berebut ghanimah..
"Tindakan kerajaan menyiasat berapa harga sebuah mini cooper baru-bari ini adalah tepat. Tindakan ini berdasarkan kepada peruntukkan Syeksen 5, Akta Pertubuhan Anti-Rasuah 1966. Ianya  amat tepat pada masanya memandangkan mini cooper ini amat mahal dan sedang menimbulkan kekeliruan umat Islam," katanya dalam satu kenyataan di sini, Khamis.
SILA
DAFTAR SEKRANG

----------


SELAMAT BERBUKA PUASA

Posted: 25 Jul 2013 04:08 AM PDT
INGAT INGATAN ITU
kelmarin aku terbaca berita tentang edward snowden
dia akan dibenarkan meninggalkan ruang tamu
lapangan terbang moscow
dia akan masuk ke dalam kota

hari ini aku terbaca
berita edward snowden 
dia ambil keputusan
tidak akan meninggalkan ruang tamu itu

aku tahu rasanya
aku tahu rasanya menunggu suaka politik
debaran hati
debaran jantung
harapan dan mimpi mimpi

lalu aku teringat
satu ketika dahulu
aku juga pernah tersangkut disitu

imej imej itu datang kembali
imej imej segar mengingatkan aku
pada musim runtuk kota moscow
Add caption
salju tebal menimbuskan lapangan terbang
aku tidak tahu dimana aku
aku tidak tahu akan ke mana aku

lalu aku terkurung

setiip kali aku dilapangan terbang
setiap kali aku teringat
lapangan terbang bombay aku  ditahan
lapangan terbang gibraltar aku ditolak keluar

nah hidup ini satu perjalanan


HARI KE 16
jerebu sedang menyerang
cuaca redup dan bahang

ada rintik rintik
tapi tak jadi

selamat berbuka puasa


-----------

BURU SAMPAI TERSUNGKUR

Posted: 25 Jul 2013 03:23 AM PDTKOMENTAR TUKAR TIUB
pengerusi dan timbalan pengerusi
wajib diburu hingga tersungkur


CABARAN PENGERUSI & TIMBALAN PENGERUSI SPR:
JANGAN CUBA LARI DARI ISU KEGAGALAN SPR DI BAWAH TANGGUNGJAWAB MEREKA

Kenyataan-kenyataan yang dibuat oleh Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR yang kononnya mencabar saya mengulangi ucapan di dalam Dewan Rakyat dengan menyebut secara khusus nama mereka membayangkan bagaimana partisannya dan berat sebelahnya kedua-dua mereka ini. Malah, perkataan-perkataan yang digunakan seperti "anak jantan", "menipu" dan lain-lain tidak menunjukkan sikap profesional mereka yang kini berkokok lebih bising dari ahli-ahli politik.

Saya telah ulang pendedahan mengenai pembekal dakwat kekal dan amalan perolehan yang meragukan di luar dewan. Saya telah mempersoalkan peranan dan keterlibatan pimpinan SPR di dalam proses ini yang menghakis sepenuhnya keyakinan rakyat kepada kredibiliti dan kebebasan SPR.

Sebagai pimpinan tertinggi SPR, kedua-dua mereka bertanggungjawab sepenuhnya kepada kesemua perkara ini – dari kegagalan dakwat kekal sehinggalah kepada perlantikan pembekal melalui rundingan terus yang membolot kontrak-kontrak pembekalan tetapi gagal melaksanakannya dengan baik.

Kenyataan di luar dewan yang telah saya buat adalah mencukupi untuk mereka mengambil tindakan undang-undang. Tidak timbul soal mengikut kehendak kedua-dua mereka yang cuba mengelak dari persoalan sebenar dengan menimbulkan perkara cabar mencabar, "siapa lebih anak jantan" seperti yang dimainkan oleh kedua-dua mereka sekarang.

Isu sebenarnya adalah kegagalan kedua-dua mereka mengendalikan pilihanraya dengan adil, bebas dan telus. Ini dibuktikan dengan pelbagai laporan dan dakwaan terhadap mereka, terutamanya kegagalan pelaksanaan dakwat kekal. Apabila diselidiki, didapati bahawa kegagalan dakwat kekal itu berpunca dari kontrak pembekalan yang diberikan secara terus kepada individu tertentu yang turut membolot beberapa kontrak pembekalan lain.

Sebagai pimpinan tertinggi SPR, mereka perlu bertanggungjawab di atas kegagalan ini.

Jika mereka benar-benar menjalankan tugas dengan baik, sudah tentu mereka boleh menjawab persoalan-persoalan berikut yang menurunkan lagi keyakinan rakyat terhadap SPR:

1.      Kenapa syarikat-syarikat milik Mohamed Salleh Mohamed Alli dipilih secara rundingan terus untuk menjadi pembekal barang-barang pilihanraya SPR termasuk dakwat kekal?
2.      Apakah penglibatan Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR dalam urusan perolehan dan pembekalan bahan-bahan pilihanraya, terutamanya dakwat kekal yang menjadi penambahbaikan utama yang diwar-warkan oleh SPR dalam PRU13? Apakah benar kedua-dua mereka lepas tangan sepenuhnya dalam hal ehwal pembekalan sedangkan ia adalah aspek paling utama pelaksanaan dakwat kekal yang diwar-warkan mereka?
3.      Apakah Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR tidak terlibat langsung di dalam sebarang perbincangan mengenai dakwat kekal, termasuk demonstrasi, kandungan kimia, kaedah pelaksanaan dan lain-lain?
4.      Semasa Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR menjawab pelbagai pertanyaan media mengenai dakwat kekal, apakah Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR tidak berbincang langsung mengenai perkara ini dengan pegawai-pegawai lain? Mustahil Pengerusi dan Timbalan Pengerusi menjawab media tanpa pengetahuan dan maklumat awal mengenai pelaksanaan dakwat kekal termasuklah hal ehwal logistiknya seperti pembekalan dan lain-lain?
5.      Kenapa Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR beriya-iya mahu melindungi dan menyembunyikan identiti pembekal dakwat kekal sedangkan pembekal ini telah merosakkan kredibiliti SPR di mata rakyat?

Tugas kedua-dua mereka adalah untuk menjawab perkara-perkara ini, bukannya berlagak dengan cabar-mencabar. Jika pendedahan saya itu salah, kenyataan saya di luar dewan sudah cukup untuk mereka mengambil tindakan undang-undang.

Namun, kedua-dua mereka kini bersembunyi di sebalik isu cabar-mencabar kerana tidak berani untuk menjawab kelima-lima soalan yang berlegar di fikiran rakyat kini. Hakikat bahawa mereka lebih lantang cabar mencabar dari membersihkan nama SPR dengan menjawab soalan-soalan ini membayangkan ada perkara yang tidak telus yang mahu disembunyikan.
  
RAFIZI RAMLI
Pengarah Strategi
Ahli Parlimen Pandan


SILA MENDAFTAR
SEKARANG


-----------

DIMANA BUKU TIPU PILIHAN RAYA - BOLEH DITEMUI

Posted: 25 Jul 2013 01:30 AM PDT
KITAB  BERTAMARODDIMANA BUKU 
TIPU PILIHAN RAYA
TURUN JALAN RAYA 
BOLEH DITEMUI


RANGKAIAN KEDAI BUKU BORDERS
Borders Garden
Borders The Curve
Borders Times
Borders Tropicana
Borders Queensbay

Kinokuniya Bookstores KLCC


RANGKAIAN KEDAI BUKU MPH
MPH-Bangi Gateway
MPH Taman Maluri
MPH Spring, Kuching
MPH Subang Parade
MPH Setia Alam
MPH Shah Alam
MPH Mid Valley
MPH Mahkota Parade, Melaka
MPH Online
MPH Jusco Seremban
MPH Gianta Stadium Shah Alam
MPH Johor Bahru City Square
MPH Alamanda Putrajaya
MPH Alpha Angle (Jusco)
MPH 1U2


Silverfishbooks Bangsar


RANGKAIAN KEDAI BUKU TIMES
Times The Bookshop (M) Sdn Bhd
Times Warisan Square, Kuching
Times SURIA, KK
Times Pavilion
Times Paragon, Penang
Times Hartamas
Times GIZA, Sunway
Times CITTA Mall
Times Bangsar Shopping Centre
Times 1Borneo, KK

---------

GUINNESS BOOK OF WORLD RECORDS

Posted: 24 Jul 2013 11:21 PM PDT APA JADI 
DENGAN 
KULUM BIA
MULUT BESAR 
KULOM DIA
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

 woit.... INI JADI  GUINNESS  BOOK OF WORLD RECORD.... kah kah kah..

kah kah kah...BERTUNANG TIGA TAHUN.... kah kah kah..

kah kah kah...TAK ENTOT ENTOT.... kah kah kah..

klah kah kah...INI LAH HASIL LATIHAN TENTERA DIPORT DICKSON.... kah kah kahj

NOTA
polis new york
masih mencari 
bakal menantu rosmah

polis paris pulak
sedang siasat 
bini rosmah
kah kah kah

NOTA
anak bini
bersan dan menantu
semua ada kes interpol
kah kah kah

---------


LAGI PENCERAHAN TENTANG MELAYU

Posted: 24 Jul 2013 10:00 PM PDT

 MAHARAJALELA


LAGI TENTANG MELAYU
sebabnya satu saja melayu2 yg bijak dan berani sama ada dipulaukan,dibuang negeri,dibunuh atau tidak diberi nama melayu lagi baca sejarah bhai..hang nadim,megat terawis,hang jebat,tun fatimah sipitung pun dalam buku sejarah katanya org asli.

datok maharajah lela pandak lam dikatakan x puas hati gundiknya dirampas birch yang baru sikit pulak raja ali haji klang,raja kecik negri sembilan,raja abdullah(perak) lama sikit..

kassim ahmad(u-turn) lepas dapat duit terjemah buku hang tuah. baru sikit lagi..raja petra(dah u-turn),sankaran pillai(juga u-turn)lepas dapat subsidi wheelchair,ibrahim ali(u-turn jugak)sbb nak selamat kerusi.tun haji anwar pun u-turn sekejap sblm kene pelempang baru tersedar dari lena yang panjang.

bonsai betul.kanon LIMA WATAK MELAYU
Publish | Delete | Spam
Anonymous

on 7/25/13

----------

HEBOH HEBOH HEBOH

Posted: 24 Jul 2013 08:56 PM PDTBURU MAT LANCAHOW INI
HINGGA TERSUNGKUR

DARI LIDAH PENGARANG 

mula mula kes anak tukar agama
kemudian kes bak ku teh halal
kemudian ke shiah

heboh
heboh
sengaja dibuat heboh


semua ini  dirancang dengan heboh
semua ini  bertujuan untuk memasang bendera salah

semua ini sengaja ditimbulkan
untuk memadamkan kemarahan orang ramai
terhadap penipuan pilihan raya

ini adalah stratiji media untuk mengalihkan
pandangan orang ramai terhadap isu  hakiki
orang ramai di dodoikan dengan kes bak ku teh
orang ramai di dodoikan dengan kes shiah
orang ramai di dodoikan dengan kes anak tukar agama

jadi orang ramai diharapkan akan terlupa
kesah dan ajenda pru13
yang dimenangi oleh united malays national organisation
dengan jalan tipu

orang ramai dialih pandangan untuk lupa
tentang kerja jahat spr

orang ramai dialih pandangan untuk lupa
majoriti rakyat malaysia telah mengundi pakatan rakyat
pakatan rakyat dapat 52% jumlah undi
lebih dari yang didapati oleh morsi di mesir
tapi pakatan rakyat tidak berjaya tubuh kerajaan

orang ramai dialih pandangan
untuk lupa kes bunuh altantuya
untuk lupa najib akan di bawa ke paris
untuk lupa deepak
untuk lupa p.i bala

TUKAR TIUB
tukar tiub akan terus menghasut
agar orang ramai akan terus benci
dengan united malays national organisation
akan terus menghasut
untuk anak muda bertamarod ke jalan raya

HASUT RAKYAT BENCI GEROMBOLAN

Posted: 24 Jul 2013 07:43 PM PDT
 LAYARI LAMAN HIMPUNAN HIJAU
Siasat buka puasa Suaram

KUALA LUMPUR 24 Julai - Pihak berkuasa, khususnya polis dan Jabatan Peguam Negara perlu menyiasat segera program berbuka puasa anjuran pertubuhan tidak berdaftar, Suara Rakyat Malaysia (Suaram) yang berbaur fitnah serta hasutan baru-baru ini.

Anuar Shaari berkata, penganjuran program tersebut di bulan Ramadan dengan motif menghasut rakyat membenci kepimpinan negara adalah amat serius dan berbahaya kepada keharmonian Malaysia.

Menurut Anuar, jika siasatan dan pendakwaan tidak dapat dibuat, Jabatan Peguam Negara perlu memberi penjelasan kepada rakyat mengapa perkara itu tidak boleh dilakukan sedangkan fitnah dan hasutan oleh Suaram berterusan dan tidak pernah berhenti.


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

woit... MEMANG LAAA INI KERJA SUARAM.... kah kah kah..

kah kah kah...BUAT PROPAGANDA HASUT RAKYAT  BENCI KERAJAAN.... kah kah kah

kah kah kah...TAK KAN BARU INI SEDAR.... kh kah kah..

kah kah kah...DAPAT DUIT DARI SOROS.... UNTUK BUAT PROGRAM.... kah kah kah..

kah kah kah...BUAT LAPORAN POLIS DI PARIS.... kah kah kah..

kah kah kah...HASILNYA ....NAJIB TELAH DI DAKWA DI PARIS... kah kah kah...

woit... SEMUA INI RANCNGAN YAHUDI..kah kah kah....

kah kah kah...SEMUA INI KONSDPIRASI NAK JATUHKAN NAJIB...kah kah kah..

kah kah kah...SEMUA INI RANCANGAN  SHIAH....kah kah kah..

kah kah kah...SEMUA INI PROJEK  AMERIKA.... kah kah kah...

kah kah kah...  ITU PASAL SOROS BERI DUIT..... kah kah kah.....PETANG AHAD INI

NOTA

tak caya ke
tanya anak lelaki kutty
dia kawan baik soros
kah kah kah-----------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT