Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


PELAWAK YANG PATUT KITA TONTON.LAWAK ATAU TIDAK.ULANG TAYANG

Posted: 05 Jul 2013 06:55 PM PDT


 INI SEMUA ARTIS 2ND CLASS YANG CARI DUIT KOPI RASANYA........
MP PKR Sg Petani Bahas Titah Diraja 2013

Posted: 05 Jul 2013 04:31 PM PDTApa yang kerajaan ‘pakat’ dengan Lynas? – Fuziah

Posted: 05 Jul 2013 04:21 PM PDT

Apa yang kerajaan 'pakat' dengan Lynas? – Fuziah

 Ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh mempersoalkan sama ada kerajaan Malaysia telah 'berpakat' dengan Lynas kerana kenyataan yang bercanggah berhubung bahan buangan sisa toksik radioaktif.
Fuziah membandingkan kenyataan media Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti).Fuziah Salleh
Menurut Fuziah, Setiausaha Eksekutif AELB pada 8 September 2012 menyatakan Lynas wajib mengeluarkan sisa radioaktif dari Malaysia.
"Maksudnya AELB dan Mosti berkata, sisa mesti dikeluarkan daripada Malaysia. AELB menyatakan Lynas telah memberi surat terima untuk mengeluarkan sisa daripada Malaysia," kata Fuziah di Dewan Rakyat hari ini.
Namun menurut Fuziah, dalam syarat Lesen Pengoperasian Sementara (TOL) Lynas perlu menyediakan tapak pelupusan sisa kekal (PDF) dalam masa 10 bulan.
Justeru Fuziah menyimpulkan, berdasarkan syarat tersebut, tapak pelupusan sisa kekal berada di negara ini.
"Bila kita tanya dimana tapak PDF, ia tidak diberitahu. Kalau (sisa) kena bawa keluar negara, ia perlu dibawa keluar negara.
"Sekarang, timbul laporan daripada Lynas untuk mengitar semula sisa dalam bentuk baja, nak buat jalan, nak buat gypsum boards.
"Ini bercanggah dan berbeza. Rakyat Malaysia dan Kuantan khususnya perlu tahu. Apa yang sebenarnya berlaku. Kerajaan dah 'pakat' dengan Lynas?, soal Fuziah

PKR PILIH LAJIM UKIM

Posted: 05 Jul 2013 03:37 AM PDT

PILIHAN .... Lajim (kiri) dikatakan menjadi pilihan sebagai Ketua PKR Sabah bagi kebanyakan daripada 25 bahagian manakala Thamrin telah dijenamakan flop sejak pelantikan beliau oleh kepimpinan PKR kebangsaan. AHMAD Thamrin mungkin disingkirkan untuk memberi laluan kepada Klias ahli parlimen dan bekas ketua perang UMNO, Lajim Ukin untuk mengambil alih, berkata sumber dekat dengan parti.By: JONATHAN JAY Ethan

KOTA KINABALU: pahlawan resah dari Beaufort tidak kelihatan gembira bermain biola kedua. Hanya seminggu selepas ketua pembangkang yang dilantik dalam Dewan Undangan Negeri Sabah, Datuk Lajim Haji Ukin dikatakan mensasarkan kepimpinan PKR Sabah yang kini dipegang oleh Ahmad Thamrin.Sumber yang rapat dengan ahli parlimen Klias memberitahu Borneo Insider Lajim telah mula membuat langkah untuk mengukuhkan kedudukannya dalam PKR Sabah dengan orang bawahannya membuat kenalan yang diperlukan. 


Sudah, ia berkata, sehingga ke tarikh 19 daripada 25 bahagian di negeri itu telah diberikan sokongan mereka untuk Lajim untuk mengambil alih kepimpinan.Menurut sumber kami, seorang pemimpin kanan PKR Sabah yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, ini mungkin berlaku minggu depan apabila beberapa lagi bahagian dan kepala mereka mengesahkan sokongan mereka untuk 

Lajim."Kami percaya bahawa hari ini Thamrin yang bernombor," kata sumber itu. "Malah Thamrin tahu bahawa dia hanya memanaskan kerusi dan apabila Lajim (dan Wilfred Bumburing) melintasi ke sisi lain, ia hanya menunggu masa."Tetapi apa yang paling menarik untuk melihat sama ada kepimpinan PKR di Kuala Lumpur, di bawah ketua penyeberang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memberi berkat atau tidak."Ia akan menjadi ujian yang teruk kepimpinan beliau serta pelbagai janji-janji beliau telah dibuat kepada pemimpin-pemimpin Sabah, salah seorang daripada mereka adalah bahawa mereka akan mendapat peluang untuk memilih pemimpin pilihan mereka."Sekarang Thamrin adalah KL-dilantik. Beliau tidak mempunyai belakang penuh dengan semua ketua-ketua bahagian yang lain.

 "[Walaupun Lajim berkata beliau akan meninggalkan NGO beliau, PPPS, yang diterajui terus platform politik selepas penggalian parit UMNO tahun lepas, dan memohon untuk menyertai PKR dengan ahli-ahlinya, Wilfred, yang bertanding dan memenangi Tamparuli atas tiket PKR, tidak akan berbuat demikian].Ia juga dipercayai bahawa seorang pemimpin kaum Kadazan Dusun Murut dari Papar telah dijadualkan sebagai Nombor Lajim 2 dia perlu mendapatkan undi daripada bahagian.Utusan Borneo memahami bahawa rasa tidak puas hati terhadap kepimpinan Thamrin telah mengumpul wap, sehinggakan selepas 5 Mei pilihan raya umum.Sumber-sumber kita bercakap untuk mengatakan Thamrin sejuk sama ada berundur dan muka selamat atau mengalami kehinaan yang 'digulingkan', kemungkinan besar dengan cara 'undi tidak percaya'.Ia telah berkata sebab utama yang mendorong 'pemberontakan' berlaku adalah disebabkan oleh kepimpinan yang lemah Thamrin dan prestasi yang lemah sejak pelantikan beliau pada Oktober 2009."Beliau (Thamrin) tidak mempunyai kualiti kepimpinan.  

Dia hanya baik untuk 'dana', selain menjadi 'Yes Man'. Jelasnya, beliau hanya boneka seseorang. Kami tidak melihat apa-apa harapan untuk PKR Sabah terus maju di bawah kepimpinan beliau, "kata sumber."Tetapi, kami yakin bahawa Lajim akan menjadi pemimpin yang lebih berkebolehan. Malah, ini telah disahkan oleh kuasa pelantikan beliau sebagai pemimpin pembangkang Sabah di dalam Dewan Undangan Negeri, baru-baru ini, "kata seorang ketua bahagian PKR Sabah.Beliau juga menyatakan bahawa Thamrin kalah negeri kerusi Gum-Gum yang beliau bertanding dalam pilihan raya umum lalu juga telah menyebabkan beliau kehilangan mandat beliau untuk memimpin PKR Sabah.Polling 3,191 undi, kalah kepada Thamrin Datuk ZakariaB.Mohd Edris Barisan Nasional (BN) yang ditinjau 5,548 undi.Selain itu, pemimpin kanan PKR Sabah juga menyalahkan Anwar untuk Fielding yang calon-calon yang salah dalam pilihan raya umum lalu, dengan mendakwa bahawa jika parti itu boleh menang lebih banyak kerusi di Sabah.Beliau menyebut antara pilihan yang buruk calon termasuk Tan Sri Ibrahim Menudin yang kehilangan kedua-dua kerusi Parlimen dan Bongawan Labuan yang beliau bertanding dan Datuk Mohammad Yahaya Lampong yang kehilangan perjuangan untuk Papar kerusi Parlimen, serta angka yang tidak diketahui, Fred Gabriel di Pantai Manis DUN. "The Fielding beberapa muka-muka baru dari PPPS dan APS (Angkatan Perubahan Sabah) untuk menggantikan orang-orang kanan pemimpin PKR Sabah seperti Hj Ansari (bekas Ketua PKR Tuaran) yang telah bekerja keras di atas tanah selama ini, merupakan satu lagi penyumbang utama faktor keputusan pilihan raya yang miskin, "katanya.Ia adalah tidak diketahui tetapi bagaimana pemimpin-pemimpin kanan PKR Sabah seperti Dr Roland Chia (Inanam) dan Christina Liew (Api Api) serta Timbalan Ketua Setiausaha, Darell Leiking (Penampang) akan bertindak balas kepada kepimpinan yang dijangka Lajim. (BI)
dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Berahim Ali pun nak jadi Chairman

Posted: 05 Jul 2013 06:11 AM PDT


Pemimpin Umno hari ini dilihat gentar dengan kemarahan Perkasa semalam dan menyatakan kesediaan untuk bertemu pemimpin badan bukan kerajaan (NGO) itu, Datuk Ibrahim Ali bagi merungkai sebarang kekeliruan. 

Menyifatkan kemarahan Ibrahim itu sebagai 'salah faham', beberapa pemimpin Umno memberitahu The Malaysian Insider, mereka tidak berniat meminggirkan Perkasa. 

Naib Ketua Pemuda Umno, Datuk Razali Ibrahim mengatakan parti itu akan mengadakan perbincangan dengan Ibrahim. 

"Ibrahim Ali memainkan peranan penting kepada Umno," katanya merujuk kepada peranan dimainkan Ibrahim dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

"Umno perlu adil kepada semua. Akan adil kepada Perkasa dan Ibrahim. Kita akan duduk berbincang dan menjernihkan suasana," katanya yang menyifatkan, Perkasa sebagai mesra Umno dan tidak timbul persoalan parti berkenaan menolak peranan mereka. 

Selain Razali, Ahli Parlimen Kota Tinggi, Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid turut menafikan Umno meminggirkan Perkasa. 

"Saya tidak nafikan dakwaannya. Akan tetapi sebagai Ahli Parlimen biasa Umno, saya nak beliau tahu Umno tidak pernah meminggirkan Perkasa. 

"Tidak betul untuk dia (Ibrahim) marah-marah. Tuntutan mereka boleh dipertimbangkan Umno selagi tidak menyebabkan rasa tidak puas hati di kalangan rakyat berbilang kaum," katanya. 

Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan bagaimanapun tidak mahu memberi sebarang reaksi ketika ini. 

"Biar Ibrahim Ali tenang dulu. Kemudian kita boleh bincang mengenai kemarahannya," katanya. 

Semalam, Ibrahim menyelar Umno kerana tulang belakang Barisan Nasional (BN) itu meminggirkan Perkasa, sebaliknya memberi layanan baik kepada kumpulan 'biadap' termasuk Dong Zong, Hindraf dan paderi sebelum PRU13. 

Berikutan itu, beliau kian hilang sabar dengan karenah kerajaan dan memberi amaran untuk mengambil langkah yang tidak dinyatakannya.


* dari blog mindaRakyat

dollah yankee -
Berahim Ali memang paham sangat politik umno..bising sikit, kasi kejut sikit .. minta lah. Tak dapat banyak,sikit mesti dapat..

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Rasuah: SPRM bercanggah dengan jawapan di parlimen

Posted: 05 Jul 2013 07:39 PM PDT


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) diminta menjawab dakwaan percanggahan antara angka kejayaan yang diberikannya dengan angka yang dinyatakan di dalam Dewan Rakyat baru-baru ini.

Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli berkata, pada 2012, SPRM menyatakan peratusan sabitan telah meningkat sehingga 85 peratus. Manakala angka itu telah meningkat sehingga 89 peratus menjelang Jun 2013.

Namun tegas beliau, angka yang diberikan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Paul Low di Dewan Rakyat adalah 67 peratus sabitan pada 2012 dan 34 peratus pada Jun 2013.

"Percanggahan angka sebegini tentu mengundang pelbagai persoalan dan menimbulkan lebih banyak keraguan mengenai keberkesanan dan kecekapan SPRM," katanya dipetik Selangorku.

Bercakap pada sidang media semalam, Rafizi yang juga Pengarah Strategi PKR berkata, peratusan laporan yang diberikan kepada SPRM secara puratanya masih rendah iaitu hanya 0.02 peratus per kapita rakyat sedangkan di Hong Kong peratusan itu tiga kali ganda lebih tinggi.
Read More / Baca Lagi >>

Adik ipar Gordon Brown tidak dendam tapi "lebih bersemangat" dedahkan penyelewengan Taib Mahmud

Posted: 05 Jul 2013 07:38 PM PDT

Sekalipun dihalang memasuki Sarawak, pengasas Sarawak Report yang bersifat kritikal terhadap pentadbiran Tan Sri Abdul Taib Mahmud, Clare Rewcastle Brown tidak berdendam terhadap Ketua Menteri Sarawak itu.
Rewcastle yang juga adik ipar bekas Perdana Menteri Britian, Gordon Brown sebaliknya berkata larangan itu telah menjadikannya 'lebih bersemangat' untuk membongkar penyelewengan Abdul Taib.
"Saya tidak kritik Abdul Taib semata-mata kerana larangan itu. Saya fokus kepada pendedahan salah laku besar yang terjadi di Sarawak," katanya dalam satu emel kepada The Malaysian Insider.
Rewcastle yang datang dari London untuk persediaan pembelaan kes saman fitnah terhadapnya dilarang memasuki Sarawak Khamis lalu dan dihantar ke Singapura.
"Saya dilayan dengan baik oleh pegawai Jabatan Imigresen yang mengakui larangan itu datangnya dari Pejabat Ketua Menteri. Apabila saya tanya asas sebenar larangan itu, mereka menunjukkan borang berkaitan Seksyen (1) (a) Akta Imigresen 1959/63," katanya yang ditemani peguam, See Chee How.
"See juga dilarang keluar Malaysia atas arahan Pejabat Ketua Menteri Sarawak sekalipun beliau ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun). Kesalahannya ialah menyokong demontrasi berkaitan Aung San Suu Kyi beberapa tahun lalu. Beginilah cara Abdul Taib menerajui Sarawak," katanya.
Editor Sarawak Report dan Radio Free Sarawak itu berharap beliau mampu menunjukkan 'ketidakadilan undang-undang' itu sebagai cubaan untuk membuang kes berkenaan.
Selain itu, katanya, ada banyak ancaman dibuat terhadapnya atas kesalahan tertentu yang membawa hukuman berat di Malaysia.
"Terutama sekali kesalahan hasutan, suatu kesalahan yang setahu saya Perdana Menteri membayangkan kepada Perdana Menteri Britian, untuk dihapus. Sedangkan, ia tetap satu daripada banyak halangan ke arah demokrasi dan kebebasan bersuara di Malaysia," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Pengecualian Cukai Eksais : Rakyat Asing Dahulukan, Rakyat Sendiri Ditekan

Posted: 05 Jul 2013 07:34 PM PDT


SHAH ALAM 5 JULAI : Kerajaan Persekutuan Umno-BN didakwa mengambil sikap diskriminasi terhadap rakyat tempatan apabila memberi pengecualian cukai eksais dan cukai jualan kenderaan kepada warga asing.
Menurut Adun Kampung Tunku, Lau Weng San pengecualian itu diberikan kepada warga luar yang menyertai program 'Malaysia My Second Home' (Malaysia Rumahku Kedua atau MM2H).
lau weng san pc 05 jul 01Weng San berkata wa berdasarkan laman web MM2H, peserta program itu dibenarkan untuk membeli sebuah kenderaan pemasangan tempatan (Complete Knock Down-CKD) tanpa perlu membayar cukai-cukai terbabit.
"Dalam Pakatan Rakyat kita menuntut Umno-BN supaya mengurangkan harga kereta dan menghapuskan cukai eksais, namun tidak diberi perhatian.
Selepas Pilihanraya Umum ke 13, Umno-BN memaklumkan harga kereta akan turun secara berperingkat tetapi mereka menegaskan tidak akan menghapuskan cukai eksais kerana ia menyumbang cukai sebanyak RM7 bilion.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia selamat atau tidak, KPN sila jawab..!!!

Posted: 05 Jul 2013 07:32 PM PDT


KUALA LUMPUR: Ketua Polis Negara (KPN) dan Menteri Dalam Negeri tidak sepatutnya menyatakan Malaysia sebuah negara yang selamat dan kadar jenayahnya telah berkurangan sebanyak 26.8% sejak pelancaran Program Transformasi Kerajaan (GTP) pada tahun 2009 serta tergolong sebagai salah sebuah paling aman di Asia Tenggara menurut Peace Index.
Tetapi, kata Lim Kit Siang secara tiba-tiba mengaitkan peningkatan kejadian jenayah ganas dengan penghapusan Ordinan Darurat (EO) pada tahun 2011 yang membawa kepada pembebasan hampir 2,000 orang yang disyaki sebagai penjenayah tegar.

Ahli Parlimen Gelang Patah itu berkjata, jika pembebasan 2,000 orang yang disyaki sebagai penjenayah tegar disebabkan oleh penghapusan EO pada September 2011 telah membawa kepada peningkatan kadar jenayah, mengapa perkara ini tidak terlihat pada perangkaan jenayah polis.

Sebaliknya, kata beliau polis mendakwa secara umum kadar jenayah jalanan dan indeks jenayah telah berkurangan masing-masing sebanyak 41.3% dan 7.6% pada tahun 2012 jika dibandingkan dengan 2011.

"Atau apakah ketua-ketua sindiket jenayah ganas dan terancang tiba-tiba menjadi lebih giat setelah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengisytiharkan "perang menentang jenayah" sebulan selepas pilihan raya umum ke-13 yang menyebabkan kadar jenayah dan kebimbangan orang ramai meningkat sehingga buat kali pertama rakyat Malaysia merasa tidak selamat untuk makan di luar rumah berikutan beberapa kejadian rompakan bersenjata ke atas pemilik dan pelanggan gerai mamak dan restoran?" tanya beliau dalam satu kenyataan.

Read More / Baca Lagi >>

Pas: SPR tidak sensitif berhubung penetapan tarikh PRK

Posted: 05 Jul 2013 07:30 PM PDT

PRK Dun Kuala Besut KUALA TERENGGANU - Pas menganggap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak sensitif terhadap warga Terengganu berhubung penetapan tarikh penamaan calon dan pembuangan undi bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Kuala Besut.

Pengarah Pilihan Raya Kecil (PRK) Pas Kuala Besut, Satiful Bahri Mamat berkata, SPR seolah-olah tidak ambil kira persekitaran di negeri ini apabila hari penamaan calon dan pengundian, masing-masing jatuh pada Jumaat dan Rabu.

Beliau mempersoalkan pemilihan tarikh itu kerana kebiasaan pemimpin Pas setempat mengadakan kuliah agama pada hari Jumaat, begitu juga Rabu yang dilihat menyukarkan pengundi luar pulang mengundi.

"Hari penamaan calon tidak pernah berlaku pada Jumaat. Di Terengganu, Jumaat hari cuti dan pada hari itu kita menghadiri kuliah, belajar ilmu agama. Ini menunjukkan SPR tidak sensitif, kenapa tidak buat hari Sabtu? Ini seolah-olah mahu halang calon pergi kempen.

"Begitu juga hari pengundian pada hari Rabu yang juga hari bekerja. Keadaan ini akan menyukarkan pengundi luar untuk pulang Terengganu. Adakah kerajaan negeri mahu halang pengundi luar pulang," katanya kepada Sinar Harian, di sini.
Read More / Baca Lagi >>

Cukai: Tindakan Kerajaan UMNO@BN diskriminasi rakyat sendiri

Posted: 05 Jul 2013 07:29 PM PDT

MM2H SHAH ALAM - Tindakan kerajaan BN membenarkan pengecualian cukai eksais dan cukai jualan kepada warga luar negara yang menyertai Malaysia My Second Home (MM2H) disifatkan sebagai 'mendiskriminasi' rakyat sendiri.

Adun Kampung Tunku, Lau Weng San berkata, keputusan kerajaan itu tidak adil kerana tidak memberi layanan sama kepada rakyat sendiri untuk memiliki rumah sendiri.

Mengikut laman web MM2H, katanya, peserta program MM2H yang kesemuanya warga luar negara dibenarkan untuk membeli sebuah kenderaan pemasangan tempatan (Completely Knocked Down - CKD) tanpa perlu membayar cukai eksais dan cukai jualan.

"Persoalannya mengapa kerajaan sanggup memberi pengecualian cukai eksais dan jualan kepada warga luar negara yang mengambil bahagian dalam MM2H sedangkan rakyat sendiri tidak dibenarkan untuk menikmati pengecualian ini sedangkan mereka membayar cukai untuk pembangunan negara," katanya ketika sidang media, semalam.

Mengulas lanjut perkara ini, Weng San berkata tujuan perkara ini dibangkitkan ialah menunjukkan ketidakseimbangan dan kepincangan dasar-dasar kerajaan BN berkenaan industri automobil ini.

"Sewajarnya rakyat Malaysia didahulukan dalam polisi kerajaan namun sebaliknya yang berlaku.

Read More / Baca Lagi >>

Rampasan kuasa nafi hak, kemahuan rakyat Mesir

Posted: 05 Jul 2013 07:25 PM PDT


 KUALA LUMPUR: Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) amat bimbang rampasan kuasa di Mesir tidak akan berakhir dengan begitu mudah malah akan berada dalam keadaan krisis yang tidak berkesudahan.

Sehubungan itu, Presidennya, Dr Mohd Parid Sheikh Ahmad dalam satu kenyataan kesal dengan campur tangan pihak luar dalam urusan nasional negara Mesir sedangkan proses demokrasi masih terbuka serta peralihan ke arah politik demokrasi sedang berjalan.

Kenyataan penuh seperti di bawah.

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengikuti dengan penuh keprihatinan perkembangan politik yang amat mencemaskan di Mesir.

Setelah rakyat bangkit dan mencipta sejarah dengan kejayaan demokrasi di negara bersejarah ini, pihak tentera serta para pembangkang Presiden telah melaksanakan kudeta yang bertentangan dengan semangat demokrasi.

IKRAM mengecam kudeta dan penggulingan seorang Presiden yang dipilih secara sah melalui pilihan raya.

Rampasan kuasa jelas menafikan hak dan kemahuan rakyat melalui proses demokrasi dan pilihan raya.
Read More / Baca Lagi >>

Penyokong Mursi terbunuh ditembak tentera Mesir

Posted: 05 Jul 2013 07:23 PM PDT

Pihak keselamatan Mesir telah mengeluarkan tembakan ke arah pendukung mantan Presiden Mohammed Morsi yang digulingkan dan mengorbankan tiga orang, demikian lapor BBC.

Peristiwa terjadi dalam demontrasi selesai solat Jumat (05/07) yang diserukan oleh Ikhwanul Muslimin, gerakan asal Mursi.

Ikhwanul Muslimin menyerukan demontrasi aman guna menentang penggulingan Mohammed Morsi yang disebut sebagai kudeta tentera.


Wartawan BBC di Kaherah Jeremy Bowen di lokasi kejadian melaporkan ia melihat tentera pertama-tama mengeluarkan tembakan ke udara dan kemudian mengarahkan senjata ke kumpulan para demontsran.

Tidak lama kemudian, lanjut Bowen, seorang lelaki terjatuh dan pakaiannya kelihatan berdarah.

Setelah solat Jumaat, para demonstran mengadakan gerakan massa menuju bangunan tempat Mursi diyakini ditahan. Ribuan orang berkumpul di beberapa kawasan di ibukota Mesir, termasuk di lingkungan Masjid Rabaa.

Izin Demonstrasi
Read More / Baca Lagi >>

Muslim Brotherhood leader tells army reinstate Mursi and we talk

Posted: 05 Jul 2013 07:21 PM PDT

'Friday of Rage' called by Morsi's supporters in Egypt

Posted: 05 Jul 2013 07:20 PM PDT

"Kami Tidak Kembali Selagi Mursi Tidak Dikembalikan Sebagai Presiden"

Posted: 05 Jul 2013 07:20 PM PDT


Mursyid yang juga Pimpinan tertinggi Ikhwanul Muslimin Mohamed Badie yang dibebaskan dari tahanan telah muncul dan memberikan ucapannya di dalam aksi massa pro Mursi di Rabaa, Kaherah, Mesir semalam.

Badie sebelumnya diberitakan AP, ditangkap oleh pihak tentera di daerah Marsa Matrouh, kota pinggiran dekat perbatasan Libya.

Dalam ucapannya seperti disiarkan Al-ahram, Badie menyatakan kumpulan jutaan orang di Raba mencerminkan kekuatan Mesir dari kumpulan yang berbezaa. "Allah lebih besar dari semua yang mengorbankan dirinya untuk revolusi, Allah saksi kami," ungkap Badei yang disambut takbir dari puluhan juta penyokong Mursi.

Badei juga mengungkapnya dirinya bangga dengan Mursi dan melihat tindakan tentera sebagai tidak berperlembagaan. "Mursi adalah presiden saya dan semua orang Mesir," ungkapnya.

Badie turut menyatakan bahawa pihaknya tidak akan kembali ke rumah hingga kedudukan Mursi sebagai Presiden dikembalikan.

Di dalam perhimpunan aman oleh kumpulan pro-Mursi yang dihadiri oleh jutaan manusia di Rabaa tersebut, dilaporkan bahawa 17 orang terkorban dan lebih 460 cedera akibat dalam pertempuran diantara pendukung dan anti-kudeta tentera.

Di Kaherah pada Jumaat malam sempat terjadi pertempuran diantara kedua kubu berseberangan di Qubri 6 Oktober yang dimulai dari Maspiro berdekaran Dataran Tahrir, pusat kota Kaherah.

Diberitakan, pertempuran di Maspiro mengorbankan satu orang dan lebih 200 orang mengalami kecederaan.

Maspiro tempat bangunan Pusat Stesyen Radio dan Televisi Nasional itu dikepung pleh pendukung Moursi untuk memaksa kembali menyiarkan demo aman Ikhwanul Muslimin setelah tiga hari ditutup sejak Mursi digulingkan.
Read More / Baca Lagi >>

Ulasan Professor Dr Mohammad Agus Yusof tentang kejatuhan Morsi

Posted: 05 Jul 2013 07:18 PM PDT

Dr Mohammad Agus Yusof
 
PADA 11 Februari 2011, Hosni Mubarak meletakkan jawatannya sebagai Presiden Mesir selepas 18 hari rakyat menunjuk perasaan menentang 30 tahun pemerintahannya. Semasa kejatuhan beliau, rakyat dan tentera berpimpinan tangan melaungkan slogan 'rakyat dan tentera seiring bersama'.
Pada 25 Jun 2012, Morsi dipilih sebagai Presiden Mesir untuk menjaga kehidupan 84 juta rakyatnya. Rakyat dan tentera juga bergembira kerana mengharapkan satu perubahan baru berlaku di negara itu. Morsi dibanggakan sebagai seorang Hafiz dan mempunyai daya intelektual yang tinggi. Wataknya dan ilmunya digambarkan cukup sesuai untuk menggantikan kezaliman rejim Hosni Mobarak. Maka, rakyat Mesir gembira dengan pemimpin barunya ini, namun kegembiraan itu tidak lama.

Pada 3 Jun 2013, 7 petang waktu Mesir, pemimpin tentera, Andel Fattah al-Sisi telah mengisytiharkan penyingkiran Morsi, menggantungkan perlembangaan dan melantik Ketua Mahkamah Perlembagaan Agung, Adly Mansour, sebagai ketua kerajaan sementara. Saya sedih dengan kejatuhan kerajaan Morsi dan Ihwanul Muslimim ini. Kesedihan ini bertambah lagi apabila mengenangkan nasib pemimpin utamanya sebelum ini yang dihukum gantung seperti Hassan Albanna, Syed Khutub dan lainnya.

Kembali kepada rampasan kuasa di Mesir, Abdel Fattah semasa mengarahkan tentera mengambil alih kerajaan Morsi berkata beliau terpaksa mengambil tindakan sedemikian kerana Morsi semasa pemerintahannya hanya menjaga kebajikan orang Islam dan Ikhwanul Muslimin sahaja, tanpa mempedulikan kebajikan rakyat sekular dan lainnya. Fatteh menafikan tindakan beliau adalah rampasan kuasa, sebaliknya menyatakan tindakan tentera adalah untuk menegakkan kembali demokrasi. Dakwaan Fatteh itu salah kerana dalam apa keadaan sekalipun, campur tangan tentera adalah rampasan kuasa.

Di pihak rakyat pula, mereka terlibat dalam demonstrasi itu kerana hidup dalam keadan yang cukup resah. Mereka mengharapkan 'revolusi' membawa kesejahteraan hidup, tetapi apa yang mereka perolehi dari kerajaan Morsi adalah impian revolusi yang kosong: kos hidup, kadar pengangguran dan kadar inflasi yang tinggi, bekalan letrik yang selalu terputus dan harga minyak yang meningkat. Itulah kegagalan Morsi yang diambil kesempatan oleh pihak sekular untuk menjatuhkannya dengan mendapatkan bantuan dari luar. Bantuan itu adalah dari Israel, AS dan juga kaum Yahudi yang merata di bumi ini. Mereka ini mahu melihat kejatuhan kerajaan Islam pimpinan Morsi yang cukup menakutkan mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Krisis Mesir: Babak akhir sebelum Mursi ditahan

Posted: 05 Jul 2013 07:16 PM PDT

Mohammed Mursi'ASTAGHFIRULLAH, Astaghfirullah, Astaghfirullah, ALLAHUAKBAR' mulutnya tidak pernah lekang dari terus berzikir memohon pertolongan Yang Maha Esa.

"Ini adalah ujian ALLAH buatku, DIA maha mengetahui dan DIA tahu aku mampu menanggung dugaan ini," bisiknya di dalam hati.

Jam di dinding rumah Kelab Pengawal Presiden Republikan di Kaherah dipandang beberapa kali sambil bersilang tangan.

Langkahnya ke kiri dan ke kanan dari bangun dia duduk dan berjalan ke jendela. Perkara itu dilakukan sejak awal kedatangannya ke pejabat baru di rumah itu, seolah menanti sesuatu.

Pintu diketuk dan sekumpulan tentera menyerbu masuk ke pejabat gerakan itu. Keadaan sedikit huru hara kerana lebih daripada sepuluh anggota pergerakan itu cuba menghalang kehadiran tentera daripada berjumpa beliau.
"Tidak mengapa biarkan mereka masuk dan sediakan kerusi," pintanya memberi arahan kepada seorang ahli kumpulan itu.

"Silakan duduk Encik Abdel, apa hajat dan apa yang boleh saya bantu," katanya kepada Menteri Pertahanan, Jeneral Abdel Fattah al Sisi dengan tenang. 

Hatinya yang dari malam kelmarin dirundung keresahan itu terlerai lalu berdetik adakah saatnya sudah sampai? Adakah aku akan berpisah dengan isteriku, Najlaa yang selama ini menjadi kekuatanku dan lima anakku, tiga orang cucuku serta ratusan pengikutku?

Wajah Abdel ditatap tanpa gentar.

"Tuan Presiden, kami hanya ingin membuat permintaan mudah, tempoh 48 jam telah berlalu dan kami mohon tuan mengumumkan peletakan jawatan bagi mengelakkan lebih banyak nyawa terkorban dan protes di negara ini," kata Abdel.

"Kamu langkah mayat saya dahulu. Saya rela mati demi rakyat Mesir. Perjuangan ini akan saya teruskan hingga ke titisan darah terakhir," katanya sambil menggenggam erat kerusinya, menahan marah.

Bergelar Hafiz dan dibesarkan dengan penuh didikan agama tidak memungkinkan beliau untuk bangkit menerajang tetamu tidak diundang itu. Tingginya pegangan agama beliau membuatkan dia menjadi insan paling sabar sekuat imannya.
Read More / Baca Lagi >>

Krisis Mesir: Musnahnya terowong Gaza

Posted: 05 Jul 2013 07:14 PM PDT

Musnahnya terowong Gaza
Terowong Gaza digunakan untuk membawa masuk keperluan dari Mesir ke Gaza.
Infografik Terowong Gaza
Infografik Terowong Gaza
RAFAH - PALESTIN - Penderitaan dialami rakyat Palestin di Gaza ekoran kepungan Rejim Zionis dengan bantuan sekutunya Rejim Mubarak seperti akan kembali berulang.

Selepas penggulingan Presiden Mohamed Mursi kelmarin, tentera Mesir mengarahkan beberapa jentolak memulakan kerja-kerja pemusnahan merobohkan terowong yang menghubungkan laluan antara Mesir dan Genting Gaza.

Media RNN melaporkan, kerja-kerja pemusnahan itu dikawal ketat tentera Mesir lengkap dengan senjata senapang automatik dan kenderaan tentera sebagai perisai.

Saksi berkata, jentolak itu kelihatan sejak beberapa hari lalu namun hanya memulakan kerja pemusnahan sejurus rampasan kuasa berlaku.

Sumber Mesir pula melaporkan, kelibat tentera itu mula dilihat sejak kelmarin di kawasan berkenaan.

"Laluan yang digunakan untuk membawa masuk pelbagai bekalan dan barang ke Genting Gaza mula ditutup beberapa hari sebelum rusuhan di Mesir," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Kembalikan Morsi sebagai Presiden - Ikhwan

Posted: 05 Jul 2013 07:13 PM PDT


Saya mengikuti siaran langsung Al-Jazeera berbahasa Arab malam tadi sehingga hampir jam 2 pagi yang membuat lintas langsung dari Rabiatul Adawiah, timur Kaherah di mana penyokong Morsi berkumpul.

Antara yang berucap ialah Isam Iryan, Naib Ketua FJP membuat kenyataaan mereka tidak akan meninggalkan dataran Rabiatul Adawiyah hingga Morsi dibebaskan.

Penyokong Morsi makin teruja kemudiannya apabila Sheikh Muhammad Badi', Mursyid al-Am Ikhwan Muslimin Mesir muncul di pentas (Gambar: Sheikh Muhammad Badi' di pentas.

Tulisan tertera di TV Al-Jazeera: 'Semua urusan  rampasan kuasa, perlantikan Presiden sementara dan lain-lain dianggap batal).

Di antara kenyataan dan ucapannya yang penting ialah:

1. Kami hanya menerima Morsi sebagai Presiden Mesir yang sah, tidak berganjak dari prinsip ini.

2. Kami menolak rampasan tentera. Semua urusan dan perkara yang berlaku selepasnya dianggap batal dan tidak diikitiraf.

3. Kami menyeru tentera supaya berkhidmat untuk negara dan rakyat, sokong kami dan kami sokong kamu. Ucapan ini dibuat terutamanya ketika helikopter tentera sedang beredar di atas kepala kumpulan penyokong Morsi. Ketika itu kehadiran di Rabiatul Adawiyah disebut oleh seorang jurucakap di atas pentas menjangkau 4 juta orang.

4. Kembalikan Morsi sebagai Presiden dan Ikhwan sedia berbincang dengan sesiapa sahaja selepas itu.

5. Saya tidak akan lari dan kami tidak akan lari. Kami pendukung revolusi, bukan orang yang lari.

Senior Muslim Brotherhood member arrested

Posted: 05 Jul 2013 07:10 PM PDT

Syrian regime forces attack Homs

Posted: 05 Jul 2013 07:09 PM PDT

Pro, Anti-Morsi Egyptians Lock in Deadly Clashes

Posted: 05 Jul 2013 07:08 PM PDT

Clashes in Cairo as protests continue

Posted: 05 Jul 2013 07:05 PM PDT

Penyokong Morsi Adakan RALLY Besar- Besaran Pertahan Presiden Mesir

Posted: 05 Jul 2013 07:04 PM PDT

TGNA | Kuliah Jumaat 5 Julai 2013

Posted: 05 Jul 2013 08:36 AM PDT

Egypt: The future of the Muslim Brotherhood

Posted: 05 Jul 2013 08:32 AM PDT

Troops Open Fire on Morsi Supporters

Posted: 05 Jul 2013 08:31 AM PDT

Krisis Mesir: Sekatan tentera ke atas Gaza jejas penduduk

Posted: 05 Jul 2013 08:25 AM PDT

Video : Alasan Mengapa Mereka Ingin Menjatuhkan Dr Mursi Presiden Mesir.

Posted: 05 Jul 2013 08:15 AM PDT


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


TANDA SAHEH PAHLAWAN MELAYU

Posted: 05 Jul 2013 06:36 PM PDTUmno tidak pinggirkan Perkasa, rancang temui Ibrahim Ali

Pemimpin Umno hari ini dilihat gentar dengan kemarahan Perkasa semalam dan menyatakan kesediaan untuk bertemu pemimpin badan bukan kerajaan (NGO) itu,  Ibrahim Ali (gambar) bagi merungkai sebarang kekeliruan.
Menyifatkan kemarahan Ibrahim itu sebagai 'salah faham', beberapa pemimpin Umno memberitahu The Malaysian Insider, mereka tidak berniat meminggirkan Perkasa.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...HEBAT TOK HENG KITA INI.... kah kah kah..

kah kah kah.,..TOK HENG BUKA MULUT.... kah kah kah

kah kah kah...PEMIMPIN GEROMBOLAN JADI  GENTAR....kah kah kah..

kah kah kah...TOK HENG BUKA MULUT... kah kah kah...

kah kah kah.....PEMIMPIN GEROMBOLAN JADI KECUT...kah kah kah

woit...INI LAH TANDA TOK HENG PAHLAWAN MELAYU.... kah kahkah

--------

ANAK LELAKI ISKANDAR KUTTY AKAN DI TENDANG

Posted: 05 Jul 2013 07:30 AM PDTKOMENYTAR TUKAR TIUB
pekara ini wajib dihebohkan
pekara ini wajib dibincangkan dalam sesi parlimen sekarang
telah terlalu lama ank lelaki iskandar kutty ini menjarah
masanya telah triba bukan sahaja wajib ditendang keluar
malah dihadapkan ke mahkamah 

NOTA
jenayah utama ialah menyamar
adan mengubah kad pengenalan
mengaku diri sebagai melayu 
mengubah nama 
menggantikan
anak lelaki kepada bin
menukar mahateer menjadi mahathir
kah kah kah

Mahathir wajar letak jawatan Penasihat Petronas

Hazayani Zakaria05 Jul 2013
KUALA LUMPUR: R Terengganu berharap Kerajaan dan Petronas meneliti semula Akta Kemajuan Petroleum 1974 kerana berdasarkan akta tersebut Mahathir tidak menepati kelayakan sebagai Penasihat Petronas.

Pengerusi R Terengganu, Mohamad Fauzi Abu Samah berkata, kerajaan dan petronas harus meneliti semula pelantikan tersebut.


"R Terengganu berharap pihak Kerajaan dan Petronas boleh meneliti semula Akta Kemajuan Petroleum 1974 kerana berdasarkan akta tersebut  Mahathir tidak menepati syarat kelayakan sebagai Penasihat Petronas sekaligus menyebabkan akta tersebut tidak relevan," kata beliau kepada Harakahdaly.--------

SATU PENGUMUMAN PENTING

Posted: 05 Jul 2013 06:00 AM PDT

PENGUMUMAN PENTING
semua neng di kawasan gombak
semua neng tukang sapu di kawasan uiam
semua neng tukang masak  di kawasan uiam
semua amah yang bekerja di dalam kampus  uiam
sila ambil perhatian 

awas!
berjaga jaga!

untuk keselamatan diri
jauhi berjalan bersendirian
jauhi jantan bersongkok
jauhi jantan bercakap lorat minang

NOTA
para amah dinasehatkan
jangan sesekali menerima hadiah donut
kerana besar kemungkinan  donut ini
mengandungi ubat tidoo
atau untuk pelali

GAMBAR HIASAN SAHAJA


Rais Yatim dilantik Presiden UIAM
KUALA LUMPUR - Rais Yatim telah dilantik sebagai presiden keenam Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), berkuatkuasa 2 Jun.

Beliau menggantikan  Mohd Sidek Hassan yang tamat penggal perkhidmatan pada 1 Jun.

Menurut Bahagian Komunikasi Korporat UIAM, pelantikan itu dibuat oleh ketua perlembagaan universiti itu, Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah.

Rais dijadual mengadakan sesi khas dengan media di kampus utama UIAM di Gombak pada Jumaat
.

Add caption

-------

REVOLUSI ANAK MUDA - DI BAJAK?

Posted: 04 Jul 2013 10:00 PM PDT
TAMAROD - TAMARROD
mesir ketika ini sedang bergolak
tentera telah membuat rampasan kuasa
revolusi pertama anak muda telah dibajak

apakah kalai gerakan tamarod
gerakan  anak muda 
akan juga dibajak?

DARI ARKIB
melihat kembali
gerakan revolusi anak muda mesir
yang telah dibajak

tulisan ini disiapkan
pada 21febuarari 2011
dan telah disiarkan dalam suara keadilan
dan terkumpul dalam buku: tipu pilihanraya turun jalan raya
IRHAL IRHAL YA MUBARAK - BERAMBUS BERAMBUS YA MUBARAK !!

Mahmoud Muhim  bingkas bangun dan mengambil megapone ketika ribuan penunjuk perasaan sedang bergerak menuju ke  Dataran Mutiara. Dia melaung … "Tidak ada sesiapa yang akan memberi ganti rugi. Setiap orang hanya mengucapkan tahniah kerana anak aku telah gugur shahid. Anak aku gugur untuk Bahrian." (petikan  akhbar Guardian London)

Kau kutuk aku dalam buku sejarah kau
Dengan segala tohmah dan bohongan
Kau pijak aku bersama sampah
Tetapi, seperti debu, aku akan naik…aku akan naik…aku akan naik
 ( bait puisi Maya Angelou – penyaer wanita kulit hitam dari Amerika)

Kawan-kawan  yang aku hormati,

Apakah kamu terperanjat apabila mula melihat  anak anak muda gugur shahid di Tunisia, di Benghazi, di Al-Kaherah, di Suez, di Tehran, di Iskandariah, di Aljazail, di Saana atau di Manama. Kau selalu  bertanya-bertanya kepada aku kenapa semua ini terjadi.

Kawanku yang baik hati biarkan aku kesahkan :  sejarah perjuangan kita untuk  menegak keadilan bukan hanya bermula dengan 20 September 1998. Sejarah perjuangan manusia untuk menghampus kezaliman dan menentang kebatilan bukan bermula bulan lalu. Sejarah perjuangan manusia bukan bermula dengan Revolusi Bolshevik atau Revolusi Tiongkok.

Hidup manusia ini adalah perjuangan. Hidup manusia  ini adaklah perjuangan  kelas. Perjuangan  - kelas yang di tindas melawan  kelas yang menindas. Perjuangan menentang kezaliman dan kebatilan. Pejuangan untuk menegak keadilan dan menumpas penipuan. Jangan sesekali kau lupa akan hakikat ini wahai kawan ku.

Apakah kaum masih ingat lagi , awal dahulu kesah Leila Si First Lady lari dengan satu tan lebih jongkong emas. Kemudian  diikuti oleh Suzzane Si First Lady yang  lari  berhelikopter meninggalkan Istana Presiden. Ini Istana kesayangan yang telah ditiduri  selama 30 tahun.  Kawan ku, bayangkan betapa lamanya Si First Lady ini tinggal di Istana itu. Kalau  kau telah  menanam biji durian  30 tahun dahulu pasti telah  berbuah 20 musim.

Gamal anak Suzzane Si First Lady  telah lari terlebih dahulu ke London. Gamal, seorang bilionaire  ingin memastikan yang dia tidak  akan tersadai di Riyadh  seperti nasib Ben Ali dan Leila. Bayangkan Leila Si First Lady  dengan harta bertimbun-timbun tidak ada apa satu yang boleh dilakukan di padang pasir yang kering kontang. Hendak berjangak  susah sekali. Hendak memandu tidak mungkin lagi. Siapa pulakah gerangan yang akan mendadan rambutnya untuk menjulang tinggi.


Kawan-kawan,  ketika aku menulis ini dunia Arab sedang terbakar. Telah aku baca tentang anak anak muda telah mula turun ke jalan raya di Rabat dan Tangier. Telah aku baca berita sedih tentang 200 penunjuk perasaan telah di tembak mati oleh askariah upahan Kolonel Gadaffy.

Juga telah aku dengar di Tehran anak anak muda sedang berkabung sebagai tanda setiakawan  kepada Saane Zhaleh dan Mohammad Mokhtari. Kau bayangkan  dua shuhada ini adalah anak mahasiwa yang masih muda – Saane baru berumur 26  dan Mokhtari hanya 22 tahun.

Apa kau masih kurang faham kenapa ini berlaku?

Kawan-kawan ku, biarlah aku menjadi sang perawi disini. Aku akan  membawa kesah-kesah perjuangan anak anak muda  dari Timur Tengah. Biarlah kesah-kesah ini kita dengari bersama agar kita akan menjadi  lebih dewasa. Agar kesah-kesah ini juga akan menjadikan kita  manusia-manusia yang bertakwa untuk sama bangun berjuang menumpas penipuan dan kezaliman.

Lalu kau bertanya-tanya tanpa sato noktah :  apakah benar dan saheh bahawa anak anak muda yang berkumpul di Dataran Tahrir itu semuanya kerana Facebook. Adakah mereka turun ke jalan raya kerana  menyahut panggilan tweeter. Atau apakah mereka penagih blog?

Biar akau katakan disini – ada betul dan ada salah tentang  babak ini. Memang betul anak anak muda ini berfacebook. Memang betul mereka ini dipanggil tweeter. Memang betul mereka amat gian membaca pelbagi blog. Lihat buktinya : pada tahun 2005 dahulu hanya muncul beberapa blog yang dilayari. Tetapi hari ini telah ada beribu. Hari ini 3 juta warga Mesir  dililit oleh rangkaian Facebook tetapi ini agak kecil berbanding dengan penduduk yang berjumlah 80 juta.

Jadi tidak benarlah jika kita katakan bahawa semua yang berlaku kerana mereak befacebook dan bertweeter. Kaum pemodal mahu kamu melupakan tentang satu pekara yang amat penting dalam babak sejarah ini. Pekara  yang ingin dipadamlam ini  ialah babak-babak pejuangan kaum buruh dan kaum tani

Kawan ku, sebenarnya ada babak-babak sejarah yang lebih besar dari kesampaian teknoloji terbaru ini. Ada babak babak sejarah  yang lebih mendalam dalam ingatan  bersama warga Mesir. Ingatan bersama – collective memories -  inilah yang mengikat mereka untuk  turun berkumpul di Dataran Tahrir.

Kawan-ku yang baik hati,

Apakah kau lupa tarikh pertama  anak anak muda di jemput berkumpul di Dataran Tahrir  ialah pada  26 haribulan Januari. Apakah kau tidak teringat, atau tidak terbaca akan  tarikh  keramat ini. Biar aku ingatkan disini tentang apakah dia  tarikh yang bersejarah ini.

Pada tarikh yang sama dalam tahun  1952  dahulu kota Kaherah telah terbakar.  Warga kota Kaherah telah turun berduyun-duyun ke jalan raya menunjuk perasaan. Mereka bangun marah kerana sehari sebelum ini soldadu penjajah British telah membunuh 40 orang polis Mesir di  Suez. Ini permulaan gerakan nasionalisma moden Mesir. Enam bulan kemudian Nasser dan Free Officer Movement  telah merampas kuasa. Raja Farouk telah dihanyutkan ke Rom.

Revolusi Naseer sebenarnya masih segar dalam dalam ingatan anak anak muda ini.  Kerana itu tarikh ini telah dipilih untuk menjadi satu tanda pemisah antara rejim revolusi Naseer dengan rejim  Sadat dan Mubarak.

Jangan kau lupa wahai kawan ku tentang bagaimana a kaum falahin – kaum buruh, kaum tani  dan penduduk miskin kota telah keluar menunjuk perasaan pada 18-19 Januari 1977 dahulu. Mereka menjadi mangsa Bank Dunia dan International Monetary Fund. 


Kaum kapitalis ini telah memaksa Presiden Sadat memansuhkan harga gandum sehinggakan  warga miskin tidak ada keupayaan untuk membeli makanan asas ini. Tujuh puluh sembilan telah shahid ditembak mati  dan 800 cedera kerana menunjuk perasaan apabila harga roti dinaikkan.

Tidak cukup dengan kezaliman ini – setahun  kemudian Anwar Sadat telah membuat perjanjian damai dengan zionis Israel.  Babak ini dianggap  sebagai satu penghinaan dan pembelotan terhadap pejuangan warga Arab khususnya warga Palestin.

Kawan ku, kau wajib mengetahui  dan memahami tentang musibat yang dibawa oleh  dasar ' infitah – penswastaan' yang diperkenalkan oleh Sadat. Berpuluh-puluh syarikat milik negara telah di swastakan kepada para kroni, anak bini dan saudara mara. Tuan-tuan empunya pabrik dan kilang yang telah  diswastakan ini  tanpa segan dan malu telah membuang dan mengurangakn tenaga kerja. Langkah ini  untuk memastikan keuntungan berlipat ganda.

Tanpa bantuan kerajaan dan daulah ribuan kaum tani, kaum buruh dan penduduk mikin kota terus hidup merempat. Mereka yang ada pekerjaan terus dibayar degan uah yang murah. Tuntutan gaji minima telah ditolak. Pada tahun 2006  seramai 24,000 kaum buruh dari berbelas belas  kilang kain  telah melancarkan mogok. Ada  kilang kain kerajaan dan ada dari kilang kain swasta. Mereka telah bersatu menuntuty upah yang lebih. Pada tahun 2007  sekali lagi mogok yang sama berlaku.

Pada 6 April 2008 – satu lagi mogok telah dirancang. Tuntutan kauam buruh kaian ini adalah sama seperti tahun 2006/7 – meminta gaji minima dan mendapt  khidmat kesihatan. Presiden Mubarak telah meghantar polis  untuk menganasi kaum buruh. Ada yang di tangkap. Kilang ditutup dan ramai pemimpin buruh   berakhir dalam penjara.

Kawan ku,  aku rasa kau pernah terbaca 6 April Youth Movement.  yang aku surahkan disini hanyalah teromba dan  salasilah  bagaimana bermulanya Gerakan Anak  Muda 6 April ini . Kumpulan anak muda ini telah menyahut laungan kaum buruh dan  meneruskan perjuangan dilaman blog dan alam maya.

Anak-anak muda ini telah meneruskan  perjuangan kaum buruh, kaum tani dan penduduk miskin kota. Mereka telah membuat tuntutan ini :

1 – Tamatkan pemerintahan rejim Mubarak
2 -  Tolak usha untuk menjadikan Gamal Mubarak , anak Mubarak sebagai ganti Presiden
3 -  Bukakan ruang kebebasan dan wujudkan lembaga untuk menjalankan pilihanraya yang adil dan bebas
4 – Hentikan keganasan polis dan mukahabarat/SB dan dakwa  penjenayah ini

Tuntutan ini terpampang luas di Dataran Tahrir. Tuntutan inilah yang menjadi pemidai dan kain rentang yang menyatukan kaum buruh, kaum tani, anak muda, kaum nasionalis,  wanita, kaum agamawan dan kaum kiri. Islam dan Kristian telah bahu membahu mendobarak kebatilan. Mereka telah berjaya mengalang satu barisan rakyat untuk membebaskan Mesir dari cengkaman elit politik  yang telah merompak kekayaan negara.


Kawan-kawan ku, ketika aku menulis ini sejarah perjuangan ini belum selesai. Dunia Arab masih bergolak. Aku tidak berani menjadi nujum untuk meramalkan apa yang akan berlaku. Tetapi aku sedar dan yakin  bahawa kaum pemodal, kaum zionis  dan imperialis Amerika sedang merancang untuk memandulkan Revolusi Sungai Nil ini. (TT)

--------

RAMALAN TUKAR TIUB TEPAT

Posted: 04 Jul 2013 09:55 PM PDTNOTA
ramalan tukar tiub tepat
ini memang telah dirancang
untuk memastikan kempen lembik
untuk memastikan gerombolan menang

  • Pilihan raya Kuala Besut 24 Julai
  • dikemaskini Pilihan raya kecil Kuala Besut ditetapkan pada pada 24 Julai manakala penamaan calon pada 12 Julai - kedua-duanya pada bulan Ramadan. 

--------

JALAN YANG DISIRA KEZALIMAN

Posted: 04 Jul 2013 07:30 PM PDT
KOMENTAR TUKAR TIUBini satu pekara yang mustahil dilakukan
ini satu pekerjaan yang sia sia

menjadikan jentera daulah
menggunakan undang-undang
untuk memadamkan kepercayaan
untuk menafikan keyakinan 

mengunakan jentera daulah
mengunakan hukum hakam
untuk menyebarkan kepercayaan

menangkap dan memenjarakan
menekan dan menyeksa

tidak akan membawa apa apa manafaat

dalam niat dan cita cita suci
untuk berbuat amal ibadat
tanpa disedari  jalan yang dimbil
disira  kezaliman

dari zaman berzaman
manusia melayu percaya 
pada hantu dan polong
dari zaman berzaman
manusia melayu percaya pada pontianak

tak ada satu kuasa dalam dunia ini
yang akan dapat memadamkan kepercayaan ini
walau pun dilihat  tak masuk akal
walau pun tidak dilihat rasionalFacebook Syiah rekrut ahli

ISMA lapor polis kegiatan ancam Ahli Sunnah

Shah Alam: Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) membuat laporan polis supaya diadakan siasatan bersepadu bagi menyekat dan menghapuskan ancaman penyebaran fahaman Syiah di negara ini. 
Ketua Unit Kajian Syiah ISMA, Mohamad Ismail, berkata penyebaran fahaman Syiah berbahaya dan boleh menggugat keharmonian bermasyarakat di negara ini yang berpegang dengan fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah.

BERAMAL DANB BERPOLITIK

-----

BERITA MEMERANJATKAN

Posted: 04 Jul 2013 07:09 PM PDT
KOMENTAR TUKAR TIUB
sekarang baru rakyat diberitahu
bahawa selama ini syarikat 
tak akan didakwa kerana rasuah

selama 56 tahun gerombolan berkuasa
patutlah negara hancur

SPRM rangka undang-undang 'korporat liabiliti'
Cetak
Alor Setar: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang merangka undang-undang baru yang membolehkan sesuatu syarikat sama ada tempatan atau luar negara didakwa bagi jenayah rasuah. 

Timbalan Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM, Datuk Sutinah Sultan, berkata undang-undang itu yang akan dikenali sebagai 'korporat liabiliti' kini pada peringkat draf dan dijangka dibentangkan pada sesi Parlimen akan datang. 
Katanya, penguatkuasaan undang-undang baru itu disifatkan penting untuk membasmi amalan rasuah secara menyeluruh di negara ini. 


"Sehingga kini, kita tidak ada undang-undang langsung yang membolehkan kita mendakwa syarikat atau entiti yang terbabit dalam kesalahan rasuah. 

"Sebaliknya, SPRM hanya boleh mendakwa individu yang terbabit dalam jenayah rasuah walaupun kita berasakan individu bertindak demikian bagi pihak syarikat mereka," katanya berucap pada seminar integriti dan pencegahan rasuah bersama syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan sektor swasta, di sini semalam. 

Pada masa sama, Sutinah berkata, undang-undang itu bukan peraturan baru, sebaliknya ia sudah diamalkan di beberapa negara lain.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... PATUTLAH SELAMA INI SYARIKAT RAZAK BAGINDA TAK DIBAWA KE MAHMAKAH.... kah kah kah..

kah kah kah... RUPA RUPANYA TAK ADA UNDANG UNDANG RASUAH.... kah kah kah..

kah kah kah... PATUTLAH... SYARIKAT TERASASI REMBAT DUIT SCORPENE SENYAP AJE... kah kah kah..

kah kah kah...BAGAIMANA DENGAN PERIMEKAR SDN.BERHAD?... kah kah kah

TAMAROD
GARIS POLITIK ANAK MUDA

-------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT