Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


MALAM INI AKU (KOBAT) CERAMAH DI FELDA CHINI 3

Posted: 23 Mar 2013 01:32 AM PDTMALAM ini (23/3/2013-Sabtu) aku dijemput berceramah di Felda Chini 3, Pekan atas kapasiti KOBAT (Kor Bekas Angkatan Tentera).  Isu felda kita serah pada penceramah lain yang memahami isu tersebut dengan lebihb mendalam.  

Turut berceramah malam ini di Felda Chini 3 adalah:

1.  YB Haniza Talha - Exco Kerajaan Negeri Selangor
2.  Sdr Razali Alias - Ketua Penerangan PKR Pahang
3.  Pimpinan PAS Kawasan.

Semua dijemput hadir malam ini.

Blog Ahmad Tarmizi (بلوڬ احمد ترمذي)

0
sumber :-

Blog Ahmad Tarmizi (بلوڬ احمد ترمذي)


PRU13 : "Seks" jadi manifesto BN?

Posted: 23 Mar 2013 09:23 PM PDT


Oleh LIM HONG SIANG
Mungkin tiada yang serius tentang bilakah Barisan Nasional (BN) membentangkan manifesto pilihan raya mereka, setelah hampir sebulan Pakatan Rakyat melancarkan Manifesto Rakyat. Sebaliknya, "gambar video seks" pula yang dihidangkan terlebih dahulu sebagai cubaan untuk mengaitkan Ketua Umum KeADILan Anwar Ibrahim dengan tuduhan homoseksual.

Apakah ini satu-satunya "manifesto" yang mampu ditawarkan BN untuk pengundi Malaysia, setelah lebih setengah abad memerintah? Memang cukup mual apabila "seks" digunakan sebagai senjata untuk menyerang musuh politik. Kalau bukan budak jambu, maka "pelacur China" (kononnya). Kalau dahulu lelaki, kemudian perempuan, kini berbalik pula kepada lelaki... Sehingga warga internet terus menyindir, "barangkali 'Anwar' akan ditangkap kerana mengadakan hubungan dengan lembu dalam kondominium pada masa akan datang!" Belum sampai 24 jam, warga internet telah berjaya mengesan bahagian-bahagian yang disyaki, termasuk garis rambut pelaku dalam gambar (lebih ke tengah) yang tidak sama dengan Anwar (jelas di sebelah kiri), sudut cahaya dengan bayang yang berbeza dan sebagainya. Antara yang dipertikaikan, mengapa masih gambar hitam-putih sedangkan kita sudah masuk zaman digital dengan rakaman berwarna? Lebih-lebih lagi, jikalau benar Anwar berkelakuan sedemikian, dan "video" ini sengaja dirakam untuk mendedahkan "Anwar yang sebenar", mengapa tidak terus sahaja menyerbu ke bilik dan menangkap Anwar, ketika aksi-aksi ini berlangsung dalam hotel?

Padahal saya tidak berminat untuk membincangkan isu ini dari perspektif sedemikian. Selama 15 tahun politik kita tidak terkeluar dari dubur. Babak ini hampir ditamatkan pada 2 September 2004, apabila Anwar diputuskan tidak bersalah dan dibebaskan dari penjara. Kemudian, ia dibuka semula untuk melanjutkan talian hayat Umno-Barisan Nasional pada Jun 2008, apabila diuar-uarkan bahawa Pakatan bakal menawan Putrajaya pada 16 September 2008. Kes Liwat II ini dimatikan pada 9 Januari 2012 dengan keputusan mahkamah, dimatikan buat kali kedua apabila bapa Saiful Bukhari mengakui anaknya dipergunakan untuk memfitnah Anwar pada 8 Mac 2013.
Jadi, mengapa isu ini diulangi, biarpun setiap kali apabila ia dibangkitkan, akan dibongkarkan pembohongannya? Jawabnya senang, tukang propaganda yakin, bahawa pembohongan jikalau diulangi seribu kali, akan menjadi kebenaran. Tetapi saya gagal membayangkan masa depan Malaysia jikalau politik kita terus berlegar-legar dengan cerita dubur. Seandainya pesaing politik boleh ditumpaskan dengan sumpah fitnah, gambar atau video palsu, maka apakah makna kita berpolitik? Undilah pengarah dan penyunting filem untuk jadi Perdana Menteri! Lantik sahaja mereka yang bersumpah dari hulur ke hilir untuk menjadi ahli Parlimen, dan lihat bagaimana Malaysia boleh berkembang maju 10 tahun mulai hari ini.

Lebih parah, demi agenda politik kepartian, media lidah parti seolah-olah diberi hak keistimewaan untuk bebas menabur fitnah. Lihat bagaimana kes saman fitnah terhadap Utusan Malaysia, yang akhirnya berjaya membuktikan bahawa pemimpin pembangkang di pihak yang benar. Pimpinan Pakatan Rakyat seperti Nizar Jamaluddin, Teresa Kok, Lim Guan Eng, Khalid Samad dan lain-lain antara yang menang dalam kes saman fitnah terhadap Utusan Malaysia. Sementara itu, Khairy Jamaluddin, yang lantang menuduh bahawa Anwar ejen Yahudi sebelum ini, akhirnya terpaksa menelan ludah sendiri.

Namun, apakah ia memadai dengan kesudahan sedemikian? Sememangnya tidak! Kita perlu sedar bahawa sungguhpun kebenaran menang di penghujungnya, tetapi fitnah ini telah memahat kesannya pada si mangsa. Lihat bagaimana Teresa Kok ditahan bawah ISA tidak tentu pasal, hanya kerana difitnah mengeluarkan arahan "melarang laungan azan" - yang akhirnya terbukti langsung tidak pernah terkeluar dari bibirnya. Lihat bagaiman persepsi "Anwar ejen Yahudi" dipahat dengan fitnah sebegini, sehingga masyarakat Melayu termakan dengan propaganda bahawa Pakatan mengkhianati Islam. Mangsa seterusnya, Nurul Izzah difitnah bahawa beliau menyokong murtad; Tian Chua, baru-baru ini, difitnah bahawa beliau mengeluarkan kenyataan anggota pasukan keselamatan yang terkorban itu bagai "mati katak".

Mungkin kita perlu menunggu sehingga satu hari nanti, apabila keadilan ditegakkan. Apa yang pasti, Tian Chua tidak sempat membersihkan namanya melalui mahkamah sebelum PRU13. Bayangkan kesannya terhadap Tian Chua sebagai seorang pemimpin politik, yang bakal bertanding dalam PRU13. Beliau mungkin kalah seandainya pengundi Batu termakan dengan propaganda sedemikian. Dan jikalau mahkamah memutuskan satu hari kemudian, bahawa Tian Chua benar tidak bercakap sedemikian, bagaimana pula pampasannya?

Bukan niat saya untuk membincangkan hal ini dari sudut kepentingan individu. Malah ia harus dilihat sebagai satu agenda besar, atau motif politik yang jelas, bahawa persepsi negatif sengaja direka dan dipaksakan terhadap masyarakat kita, agar tidak mempercayai Pakatan. Persepsi ini bukan sahaja menambat langkah Pakatan ke Putrajaya, malah membantutkan pendemokrasian politik Malaysia. Bagaimana pula kerugian ini ditebus dengan pampasan yang setimpal?
Keadilan yang dilengah-lengahkan, adalah keadilan yang dinafikan. Memohon maaf selepas lima tahun gagal menebus dosa anda. Kita perlu bezakan antara hitam dengan putih sebelum membuat keputusan. Ini kerana manusia yang gagal membezakan antara hitam dengan putih akan termakan dengan propaganda gambar video hitan-putih. 

Get Paid To Read Emails. Free To Join Now! http://www.emailcashpro.com

Prof Dr Muhaya: Mengapa Perlu Mengundi ?

Posted: 18 Mar 2013 10:06 AM PDT


Soalan :
"Profesor, saya tidak pernah mengundi dan saya sendiri tidak pernah kisah dengan isu pilihan raya. Pada saya,dalam politik semuanya sama. Saya tidak suka terlibat dengan politik. Tidak kira politik kampus, mahupun politik negara. Bolehkah saya terus berpegang pada cara ini?"


Jawapan Prof Dr Muhaya :
"Pertama, kita perlu betulkan perspektif kita berkaitan dengan politik. POLITIK dan ISLAM tidak boleh dipisahkan. Mengapa kita tidak menyukai politik?. Ini kerana, dalam politik barat mereka mencari kuasa dan menjatuhkan orang lain.

Politik islam pula bertujuan mentadbir dan mengurus dunia berdasarkan keadilan. Kita perlu PRIHATIN dengan politik. Ambil perhatian atas perkara-perkara yang berlaku. Gunakan kuasa memilih yang kita miliki bagi menentukan pemimpin yang dapat menegakkan kesejahteraan dan keadilan kepada rakyat.

Sekiranya kita tidak mengundi, orang yang tidak sepatutnya memegang kuasa pemerintahan akan mendapat kuasa itu.Apabila orang yang tidak layak mendapat kuasa, kita turut bertanggungjawab atas perkara itu. Ini kerana kita tidak menjalankan tanggungjawab kita sebagai pengundi. Islam menggalakkan kita bermusyawarah dalam kehidupan, mengundi adalah cara musyawarah peringkat global.."

Dipetik dari Buku "PELAJAR BERTANYA PROF. DR.MUHAYA MENJAWAB"

Get Paid To Read Emails. Free To Join Now! http://www.emailcashpro.com

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


PRU-13: DAP akan Bertanding Guna Tiket PKR Atau PAS - Karpal

Posted: 23 Mar 2013 09:42 PM PDTKarpal Singh
GEORGE TOWN: Calon DAP akan bertanding di bawah tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR) atau PAS sekiranya pendaftaran parti itu digantung sebelum hari penamaan calon diadakan, kata Pengerusi DAP, Karpal Singh.
"Ini kerana kita bimbang serta tidak mahu calon DAP kucar-kacir, kerana tidak boleh menggunakan simbol parti untuk bertanding dalam pilihan raya. Kita juga tahu parti mungkin digantung sementara menunggu siasatan dijalankan," katanya kepada pemberita pada Sabtu.
Karpal berkata DAP telah memberi kerjasama penuh kepada Pendaftar Pertubuhan (ROS) dalam siasatan berhubung kontroversi keputusan pemilihan parti itu.
Bagaimanapun, beliau menegaskan semua siasatan yang dijalankan perlu dilaksanakan secara adil.
"Semua usaha yang dibuat oleh ROS adalah memastikan setiap parti dibenarkan menggunakan simbol mereka pada pilihan raya umum akan datang," katanya

Ahli perniagaan Malaysia yang ditahan Abu Sayyaf 17 bulan lalu dibebaskan

Posted: 23 Mar 2013 07:44 AM PDT
KOTA KINABALU: A Malaysian fish breeder kidnapped by Abu Sayaff gunmen while doing business in the southern Philippines island 17 months ago has returned home to his family.

Pang Choon Pong, 48, was reunited with his family after the gunmen released him about five days ago following negotiations with the armed group who was believed to be holding him on Jolo Island.
"I am very thankful to Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, our Chief Minister and all the leaders who helped reunite me with my family.

"I have been away for so long and am just happy to see my family," said the father of four, who is believed to have been kidnapped by his former business partner on Oct 5, 2011 during a trip to Sitangkai.

Following his release, Pang was flown in from Kuala Lumpur and was flown to Kota Kinabalu on Thursday, where he reunited with his family members at the Chief Minister's official Seri Gaya residence here.

Chief Minister Datuk Seri Musa Aman said the release was secured through careful and tireless negotiations with the group.

"We empathise with the family and the trauma they must have gone through. As such we decided to intervene and assist in securing Pang's release," he said.

Musa said that the family should thank Najib for his concern over the plight of Pang and his family.
"As you can see the leaders of the day are those who listen and reach out to the people regardless of race and religious background," he added.

Among those present at Seri Gaya were Deputy Chief Minister Datuk Yee Moh Chai, Industrial Development Minister Datuk Raymond Tan and Assistant Minister in the Chief Minister's Department, Datuk Edward Khoo, as well as Kota Kinabalu Chinese Chamber of Commerce President, Datuk Michael Lui. (DE)

Lahad Datu : Pengganas bunuh anak bungsu saya ... - Penduduk

Posted: 23 Mar 2013 04:31 AM PDT


LAHAD DATU: Pencerobohan kumpulan militan dari selatan Filipina di pesisir pantai Lahad Datu 12 Februari lepas membawa pelbagai cerita duka kepada penduduk di kawasan itu.
Penduduk dari Kampung Tanduo, Tanjung Batu, Tanjung Labian dan Sungai Nyamuk yang diklasifikasi sebagai zon merah terpaksa dipindahkan apabila kumpulan penceroboh menjadikan penempatan peneroka itu sebagai kubu mereka.

Ada antara mereka kehilangan rumah, haiwan ternakan dan hasil sawit berikutan keganasan kumpulan penceroboh itu yang dikatakan membakar rumah penduduk dan merampas ternakan mereka.

Namun lebih menyayat hati ada yang kematian anak kecil kerana serangan pengganas menyukarkan pergerakan untuk keluar mendapatkan rawatan di hospital.


Bagi lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Gabir, 38, beliau tidak akan memaafkan kumpulan militan itu kerana tindakan mereka yang menggugat keamanan kampungnya menyebabkan beliau kehilangan anak bongsu yang baru berusia dua bulan.

Menceritakan peristiwa duka itu, beliau berkata anaknya meninggal dunia di pusat pemindahan di Cenderawasih kerana kesukaran keluar mendapatkan rawatan di klinik-klinik berdekatan ekoran serangan militan itu.

"Sampai hati mereka (pengganas) buat saya dan keluarga macam ini. Anak bongsu saya meninggal dunia ketika dua hari berada di pusat pemindahan kerana demam panas selain persekitaran yang tidak selesa.

"Macamana kami mahu keluar dalam keadaan yang tidak selamat. Anak saya hanya mendapat rawatan di sini sahaja, dan akhirnya dia pergi...," katanya sambil menahan sebak.

Bapa kepada tiga anak itu berkata anak bongsunya dikebumikan di tanah perkuburan Islam Cenderawasih dengan bantuan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia dan kementerian kesihatan.

"Saya tidak akan maafkan mereka sampai bila-bila. Mereka harus terima hukuman berat termasuk mati kerana itulah hukuman yang paling layak untuk mereka," katanya.
- Bernama

Anak bekas Ketua Kg. Tanduo orang tempatan yang membantu pengganas Sulu


Khalid giving his assurance on security as he speaks to residents in Lahad Datu.Khalid giving his assurance on security as he speaks to residents in Lahad Datu.
LAHAD DATU: A son of a former Kampung Tanduo village chief is believed to be the local coordinator for the Sulu terror group.
He was among four people, two of whom are key figures behind the group, who were arrested over the past 24 hours.
The other is the Sulu group's military commander who was picked up while hiding in the swamps in Semporna as police further crippled the Sulu terrorists network operating there and in Lahad Datu.
Deputy Inspector General of Police Tan Sri Khalid Abu Bakar said the two key figures were arrested with their wives.
Sniffer dogs take a breather with their handlers during Ops DaulatSniffer dogs take a breather with their handlers during Ops Daulat
He said the local coordinator, in his early 40's, was arrested with his wife in the Felda Sahabat area at about 10pm on Friday.
The man possessed a Malaysian identity card, he told reporters.
The man is being detained under the Immigration Act pending verification of his identification documents.
"He is an important figure as he was the one who arranged for accommodation, food, drinks and medical treatment since the group arrived here (Feb 9)," Khalid said.
He said the military commander, in his late 40s, was arrested at about 1am on Saturday and has a Philippines passport.
"Now we believe the group has been further crippled. They have lost their source of local support and they now have no direction," Khalid said.
He did not elaborate on the identity of the commander.
He said the arrests were made possible with the assistance of the local communities.
So far, 408 people have been detained under the various laws since the launching of the offensive against the Sulu terror group dubbed as Ops Daulat on March 5.
Another 108 people have been detained under the Special Offences (Special Measures) Act (SOSMA).
Sixty-three gunmen have been killed in the ongoing offensive.
On Thursday's Kembara Sakti incident in Felda Sahabat where more than 1,000 fled their villages after hearing that a woman was held hostage, Khalid said:
"From our initial investigation, what happened yesterday was made to be more serious that it actually is."
"There is no reason for the community there to feel afraid. They can return home. We will be with them,'' he added.
Khalid said he would be meeting the residents to assure them of their safety.
Pengganas ikat surirumah
Lebih 1,000 penduduk dari beberapa kampung di Felda Sahabat 43, di sini, diarah berpindah selepas empat saki-baki pengganas dikesan menceroboh sebuah rumah di Kembara Sakti, kelmarin sebelum mengikat seorang suri rumah dan rumahnya kemudian terbakar.
Empat pengganas terbabit memecah masuk rumah Maimunah Itin, 26, jam 3 petang kelmarin dipercayai untuk mencari makanan ketika wanita itu tinggal seorang diri kerana suaminya, Suhaimi Omar Basah, 30-an, keluar bekerja.

Bagaimanapun, dia yang diikat kaki dan tangan dengan tali berjaya melucutkan ikatan sebelum lari menyelamatkan diri ketika pengganas terbabit leka menggeledah rumahnya.

Jiran Maimunah, Mohammad Ahmad, 44, berkata, selain rumah wanita itu, sebuah lagi rumah yang terletak bersebelahan turut musnah dijilat api.


"Sebaik mengetahui rumah Maimunah dimasuki pengganas, penduduk kampung menghubungi pasukan keselamatan, namun apabila mereka datang beberapa minit kemudian, pengganas sudah melarikan diri.

"Pasukan keselamatan mengepung kampung kami dan saya melihat sekurang-kurangnya 12 tembakan gas pemedih mata dilepaskan untuk mengusir kumpulan pengganas," katanya ketika ditemui, semalam.


Lingkup dah PAS Alor Setar .......

Posted: 23 Mar 2013 02:37 AM PDT


72 Ahli & Penyokong PAS di Alor Setar Sertai Umno
ALOR SETAR: Keikhlasan kerajaan pusat pimpinan Barisan Nasional (BN) membantu menyelesaikan masalah rakyat membuka hati 72 anggota dan penyokong PAS Taman Tunku Yaakob, Alor Mengkudu di sini, menyertai Umno.
Kata mereka kegagalan PAS dan pemimpinnya membantu mereka selain terlalu taksub untuk memenangi pilihan raya umum ke-13 sehingga mengabaikan pelbagai isu lain yang berkaitan Islam menyebabkan mereka tawar hati terhadap parti itu.
"Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak akan sekali-kali menganiaya rakyat namun terpulang kepada individu untuk berfikir dan menilai niat baik kerajaan BN," kata wakil mereka, Ahmad Man kepada pemberita di sini, Sabtu.
Beliau bersama yang lain sebelum itu menyerahkan borang keanggotaan Umno kepada Pengerusi Umno Kedah Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah. Hadir sama Anggota Parlimen Alor Setar Datuk Seri Chor Chee Heung yang juga Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan.
"Penduduk taman pernah memohon bantuan untuk warga emas, ibu tunggal dan anak yatim namun sehingga hari ini tiada apapun disumbangkan kerajaan negeri," katanya. Menurut Ahmad, 47, Anggota Dewan Undangan Negeri Alor Mengkudu yang juga exco kerajaan negeri Datuk Dr Ismail Salleh juga tidak pernah melawat kawasan mereka apatah lagi menunaikan janji semasa pilihan raya terdahulu.
Bagi anggota PAS seumur hidup, Mohd Ridzuan Abdul Wahab, 32, beliau sedih dengan sikap pemimpin PAS yang gagal membela isu seperti penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam dan juga Kolej Universiti Insaniah.
"Kelemahan PAS ini menyebabkan saya hilang keyakinan kemampuan pemimpin-pemimpinnya termasuk di peringkat pusat membela kepentingan umat Islam," katanya menambah mereka akan membantu Umno merampas kembali Kedah daripada pembangkang.
Mohd Ridzuan juga tidak gentar berhadapan tindakan pulau oleh anggota PAS lain.
Sementara itu Ahmad Bashah berkata tindakan bekas anggota dan penyokong PAS keluar parti bukan gimik yang direka oleh Umno.
"Umno tidak terlibat dalam kes ini. Ia adalah kemahuan mereka. Kita akan bantu mereka cawangan Umno Taman Tunku Yaakob dalam masa terdekat bagi memenuhi permintaan mereka," katanya. -BERNAMA
MS;  Aku harap cerita di atas tak betoi la ... akan ada penafian la nanti. Depa ni bukan boleh percaya sangat

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Politik seks — Kamarulzaman Abdullah

Posted: 23 Mar 2013 09:07 PM PDT

Politik seks — Kamarulzaman Abdullah

23 MAC — Sekali lagi kita digemparkan dengan video pendedahan mengenai aktiviti seks seorang ahli politik.

Heboh seluruh negara dengan video tersebut.
Media arus perdana memainkan isu ini sepanjang siang dan malam.
Mungkin mereka (baca: media) terlupa anak-anak kecil yang sedang membesar turut menonton warta berita di televisyen.

Penat lelah golongan ibubapa apabila diminta menjelaskan mengenai "liwat", "sodomi" dan "China Doll".
Kerajaan kelihatan "seronok benar" kerana mungkin akan mendapatkan keuntungan politik daripada pendedahan mengenai aktiviti seks ini tanpa memikirkan kesan jangka panjang terhadap masyarakat.
Cuba fikirkan, apa kena mengena aktiviti seks seseorang dengan kehidupan masyarakat?
Jika benar sekalipun, mengapa pekung seseorang itu mahu dihebahkan semata-mata untuk mendapatkan keuntungan politik?

Bukankah aktiviti seks itu hak peribadi dan tiada kena mengena dengan permasalahan orang ramai?
Rakyat Malaysia perlu jelas mengenai perkara ini.

Masalah moral biarlah diuruskan oleh individu itu sendiri dan bukan tugas negara untuk menguruskannya.
Sudah sampai masa Malaysia melangkah setapak lagi ke hadapan untuk menjadi lebih matang.
Pisahkan urusan peribadi dengan permasalahan orang ramai.


DAP bongkar jumlah terbaru pemegang IC “bermasalah” di Sabah

Posted: 23 Mar 2013 08:53 PM PDT

DAP bongkar jumlah terbaru pemegang IC "bermasalah" di Sabah


KUALA LUMPUR,  MAC: DAP menemui 7,475 lagi pengundi meragukan di Sabah membabitkan pemilik Kad Pengenalan Merah dan Kad Pengenalan Hijau yang diberi taraf warganegara dalam satu siasatan yang dilakukan terhadap senarai daftar pemilih terkini suku keempat 2012.

Penemuan itu adalah pembongkaran terbaru setelah pendedahan mengejutkan wujudnya 60,000 pengundi, pemegang kad pengenalan 'bermasalah' oleh Penolong Pegawai Pendaftaran, Jabatan Pendaftaran Negara, Bahagian Kad Pengenalan Sabah dan Sarawak yang didedahkan dalam RCI Sabah.

Menurut Pakar Strategik Pilihanraya DAP, Dr Ong Kian Ming, kehadiran senarai panjang pengundi meragukan itu memburukkan lagi keadaan untuk melaksanakan pilihan raya yang bersih dan adil.

"Saya menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk menjalankan satu siasatan bersama bagi memastikan pemegang Kad Pengenalan Merah dan Kad Pengenalan Hijau yang mendapat taraf warganegara dan layak mengundi melalui proses yang betul.

"Kalau mereka didapati mendapat taraf warganegara melalui proses yang meragukan, kita desak SPR keluarkan mereka daripada senarai daftar pemilih," katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Kian Ming, kebanyakan pengundi "Merah" dan "Hijau" yang mendapat taraf warganegara dan layak mendaftar sebagai pemilih ditempatkan di kerusi yang mempunyai ramai pemegang kad pengenalan "bermasalah".

"Antara kawasan yang mempunyai peratus teramai pemegang kad pengenalan "bermasalah" ialah di Parlimen Silam (P188) sebanyak 12.1 peratus, Parlimen Tawau (P191) 17.7 peratus dan Parlimen Kalabakan (P191) mencatatkan 22.8 peratus," jelasnya. – Roketkini.com

Semakin lambat bubar, BN semakin tidak popular

Posted: 23 Mar 2013 08:47 PM PDT

Semakin lambat bubar, BN semakin tidak popular


1. Seketika dulu YAB Perdana Menteri dan BN mungkin beranggapan bahawa langkah melengah - lengahkan pembubaran kabinet adalah meletihkan pembangkang dan menguntungkan mereka. Saya juga berpandangan demikian pada awalnya. Setelah lebih 11 kali meramal tarikh bubar kabinet sejak tahun lepas, semuanya tidak menjadi. Terasa bodoh pula diri, menunggu saban fajar bilakah detik kabinet atau parlimen dibubarkan. Pastinya pihak BN girang mempersenda PR yang termangu - mangu menanti tarikh bubar seperti pengantin menunggu detik imam tiba untuk aqad nikah.

2. Lebih menarik, PM sanggup melanjutkan tarikh pembubaran tanpa sebarang pengumuman atau penetapan tarikh melepasi period 5 tahun tempoh antara 2 pilihanraya iaitu 8 Mac 2008 hingga 23 Mac 2013 [sehingga kenyataan ini ditulis].

3. Negara kini dilanda demam bubar. Ia bukan lagi satu persendaan tetapi rakyat mendesak dan menuntut supaya PM berani membubarkan kabinet secepat mungkin untuk rakyat memperbaharui mandat kepimpinan dan pemerintahan negara. Jika anda rajin belayar di laut cyber, 1001 jenaka, tuntutan, xpresi, rayuan dan permohonan supaya kabinet dibubarkan dan PRU 13 dipanggil segera.

4. Selesema bubar ini bukan hanya membuatkan penyokong Pakatan Rakyat berair hidung tetapi penyokong Barisan Nasional juga mula bersin tidak menentu. Mereka pun naik hairan kenapa PM masih "keras kepala" tidak mahu membubarkan kabinet dan lebih penting tidak mahu mengisytiharkan tarikh pembubaran itu lebih awal.

5. Menurut pengamatan saya, semakin lama keadaan ini berlangsung, rakyat makin bosan dan muak dengan sikap PM. Tanda tanya terus bersarang dalam kepala mereka, kenapa PM masih tidak mahu membubarkan kabinet ? Apakah PM hilang keberanian ? atau PM tidak bersedia menghadapi kemungkinan ? Apakah UMNO masih lemah ? masih kronik kah pertelagahan dalaman BN ? Makin lama, makin banyak tanda tanya itu timbul dibenak rakyat.

6. Fenomena ini sebenarnya menguntungkan Pakatan Rakyat. Dimana rakyat seperti mula menghidu kelemahan besar yang sedang dilindungi oleh Barisan Nasional menyebabkan PM sehingga kini dilihat tidak bersedia mengisytiharkan tarikh pilihanraya meskipun terdapat beberapa buah negeri terpaksa bubar secara automatik kerana tamat tempoh.

7. Mahu saja saya mencadangkan agar PM juga tidak perlulah isytihar tarikh bubar sebaliknya biarlah ia bubar sendiri secara automatik menjelang 28 April nanti. Sementara itu PM boleh cipta sejarah. Malah ia sangat baik untuk Pakatan Rakyat terus menghimpit Barisan Nasional ketepian gelanggang dan rakyat akan terus meng"booo" mereka atas kegagalan membubarkan kabinet pada masa yang tepat dan sesuai.

8. Saya sendiri tidak tahu, kesempatan bagaimana lagi yang ditunggu oleh PM setelah pelbagai langkah popular telah diambil oleh beliau untuk memenangi dan membeli hati rakyat. Apa lagi yang lebih besar dari BR1M yang menelan kos puluhan jutaan ringgit. Himpunan ulamak dan umarak telah selesai, Himpunan sejuta belia pun sudah. Terbaru himpunan wanita juga sudah diselesaikan. Buku Rosmah juga telah dilancar. Ilham apa lagi agaknya yang ditunggu oleh PM, melainkan rakyat semakin cuak dan give up menunggu dan menanti. Penantian itu satu penyeksaan.

9. Saya kira, rabu depan bersamaan 27 Mac 2013, YAB PM bolehlah memanggil mesyuarat terakhir kabinet seperti rutinnya dan sebelum itu, YAB PM naik mengadap Yang Di Pertuan Agong untuk perkenan tarikh bubar kabinet. Sejurus selesai mesyuarat kabinet, PM boleh segera umumkan kepada rakyat pembubaran kabinet bagi membolehkan SPR menetapkan tarikh PRU ke 13. Saya kira, rakyat masih mampu bersabar menanti tarikh 27 Mac ini.

10. Jika 27 Mac 2013 ini, YAB PM masih tidak bersedia untuk bubarkan kabinet. Saya boleh gambarkan wajah - wajah rakyat negara ini yang semakin cuak dan muak dengan game UMNO dan BN. Wajah kusam yang tension dalam penantian. Mungkin penyokong BN sendiri akan boring dengan situasi seperti itu. Sehari dua ni pun sudah ada gerakan kempen BP1M [Bubar Parlimen 1 Malaysia]. Andai ia masih berlarutan,
kempen ini akan membesar dan saiznya akan mencetus gelombang baru yang menghakis kepercayaan rakyat terhadap BN dan PM sebagai kerajaan dan pemerintah yang tiada keyakinan diri. Justeru itu, kepada YAB Perdana menteri, dengarlah nasihat saya, bubarlah segera dan paling lewat 27 Mac ini. Jika tidak, YAB PM akan berdepan dengan situasi yang lebih sukar. Percayalah !Nasrudin bin Hassan
Ketua DPPM
Samseng Umno cuba kepung bas Jelajah Merdeka Rakyat

Posted: 23 Mar 2013 08:40 PM PDT

Samseng Umno cuba kepung bas Jelajah Merdeka Rakyat


JOHOR BAHARU 24 MAC: Sekumpulan samseng Umno cuba mengganggu perjalanan bas Jelajah Merdeka Rakyat dengan mengepung kenderaan itu yang menuju ke Kampung Melayu Majidee di sini, malam tadi.

Perbuatan liar sekumpulan samseng bermotosikal itu dilakukan kira-kira 400 meter dari lokasi ceramah di kampung berkenaan, sekitar jam 11 malam.

Bagaimanapun, mereka dipercayai melarikan diri selepas menyedari kehadiran hampir 30 anggota polis berhampiran tapak ceramah.


8da91cd893de11e2b01422000aaa05b1_7Ketika berpidato depan hampir 10,000 penduduk tempatan, Datuk Seri Anwar Ibrahim sempat mengucapkan terima kasih kepada anggota polis yang mengawal keselamatan di kawasan itu.

"Terima kasih semua anggota polis yang datang, mereka pun tau dah ramai samseng (Umno)," kata Ketua Umum KEADILAN itu.

Sebelum ini, kunjungan Anwar bersama bas berkenaan ke Johor kerap diganggu samseng Umno yang bertindak liar melempar batu atau cat merah.

Terbaru, sekumpulan samseng yang sebahagiannya memakai baju tertera logo BN membaling batu dan kayu ke bas Jelajah Merdeka Rakyat mengakibatkan beberapa cermin kenderaan, pecah.

Kejadian dua minggu lalu itu berlaku di Bukit Katil, Melaka, negeri yang terletak bersebelahan Johor.
(FZL)


Siaran langsung Jelajah Merdeka Rakyat di Kpg Melayu Majidee

Posted: 23 Mar 2013 08:23 AM PDT

Siaran langsung Jelajah Merdeka Rakyat di Kpg Melayu Majidee

JOHOR 23 MAC: Orang ramai boleh mengikuti siaran langsung ceramah perdana Jelajah Merdeka Rakyat di Jalan Aman, Kampung Melayu Majidee, Johor Bharu di sini melalui rangkaian internet.
jm

Datuk Seri Anwar Ibrahim dijadual berucap di Taman Cemara, Kampong Sari, Simpang Renggam dan Jalan Aman, Kampung Melayu Majidee, Johor Bharu antara jam 8.30 malam hingga 12 tengah malam.

Turut berucap, Jen (B) Tan Sri Hashim Hussein, Saifuddin Nasution, Datuk Seri Chua Jui Meng, Sallehuddin Ayub, , Tian Chua, Dr Boo Cheng Hau, Mazlan Aliman, Tan Poh Lai, Rosli Kemin dan Andrew Cheng Kah Eng.

Untuk tonton, KLIK INI.


KES SAMAN 100 JUTA-PAPAGOMO BAKAL DIDEDAHKAN ISTERI?

Posted: 23 Mar 2013 05:01 AM PDT

 

 DIPETIK DARI KEDAH LANI

 

KES SAMAN RM100J, KALI INI PAPAGOMO AKAN DIKANTOIKAN OLEH SEORANG WANITA...

Bekas isteri Papagomo meminta mendedahkan salah laku PAPAGOMO, sudikah bekas isteri Papagomo menjadi saksi bahawa Wan Azri adalah Papagomo? Sama-sama kita nantikan episod ini.

blogger Wan Muhammad Azri Wan Deris, pemilik portal Papagomo.
Dalam dia mohon maaf, dia permainkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kita benar-benar berharap agar Datuk Seri Anwar Ibrahim meneruskan tindakan saman terhadap blogger keparat; Wan Muhammad Azri Wan Deris, pemilik portal Papagomo.

Wan Muhammad Azri Wan Deris, pemilik portal Papagomo ini mengaku bahawa Mahathir Mohamad adalah idolanya dan dia juga mengakui dia mengikut perangai buruk Mahathir Muhamad.

Di bawah adalah sebahagian daripada apa yang ditulis oleh blogger keparat Wan Muhammad Azri Wan Deris, pemilik portal Papagomo.

Papa Gomo
Untuk makluman Dato Sri Anwar Ibrahim hari ini saya telah pun terpancut kerana sekian lama air saya tertunggak menantikan saman dari Dato Sri. Tak disangka hari ini ianya keluar terpancut melimpah limpah dengan amaun RM 100 juta dari Anwar Ibrahim.
"Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan saman ke atas blogger pro-Umno, Papagomo yang menyebar gambar lucah menyerupai Ketua Umum KEADILAN di rangkaian media sosial.

Anwar"Saya telah arah pasukan peguam saya untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas blogger pemfitnah yang mempunyai kaitan rapat dengan Umno," kata Anwar di twitter hari ini."

In the letter of demand sent today, Dato' Seri Anwar's solicitors have demanded that the blogger Papa Gomo withdraw his malicious allegations, apologize within 48 hours from today, and pay damages in the sum of RM 100 million."


Permohonan Maaf saya :

Salam sejahtera kepada Dato Sri Anwar Bin Ibrahim Ketua Umum Pakatan Rakyat. Saya dengan ini memohon maaf diatas ketelanjuran saya yang menyebarkan gambar gambar berbentuk separa lucahkepada rakyat. Saya benar benar memohon maaf diatas kebiadapan saya ini yang mencerca Dato Sri dan melabelkan Dato Sri sebagai pengamal Homoseksual.

Dengan permohonaan Maaf ini saya harap agar Dato Sri dapat balik menarik saman RM 100 juta yang difailkan keatas saya kerana saya orang susah, tidak ada duit sebanyak itu untuk membayar saman Dato Sri. Lagipun saya terpaksa menanggung 5 orang adik adik saya yang masih lagi bersekolah manakala ibu saya tidak sihat dan bapa saya pula tidak berkerja.


Apa sekalipun Dato Sri, saya juga dengan ini memberikan amaran buat Dato Sri untuk menarik balik saman tersebut dalam masa 48 Jam kerana jika Dato Sri tidak menarik balik saman tersebut serta membuat permohonan Maaf kepada saya maka saya dengan ini tidak akan teragak agak untuk mendedahkan lebih banyak paparan video Homoseksual Dato Sri untuk tatapan rakyat.
blogger Wan Muhammad Azri Wan Deris, pemilik portal Papagomo.
Klik di sini untuk lihat paparan besar
Dipara akhir dalam post berkaitan, Papa Gomo dengan angkuh menulis:

Buat Anwar Ibrahim, saya mengikut jejak langkah Tun Mahathir idola saya:

Bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad enggan memohon maaf kepada bekas timbalan, Anwar Ibrahim dan menolak tuntutan RM100 juta (US$26.7 juta) sebagai ganti rugi kerana memanggil Anwar sebagai seorang homoseksual.


SAMBUNG LAGI  BAWAH........PENDEDAHAN SIAPA PAPAGOMO...OLEH BEKAS ISTERI BELIAU.......

Untuk kes saman kali ini, jika Wan Azri masih tidak mahu mengaku beliau adalah PAPAGOMO kita ada seorang lagi saksi iaitu bekas isteri beliau.. jeng jeng jeng! Saman 100 JUTA terhadap PAPAGOMO boleh klik SINI

PAPA GOMO adalah Admin Blogger Umno, terkenal dengan peropaganda dan dakyah Fitnah tahap tertinggi dalam ranking Blogger -Blogger Umno,beliau juga tidak di senangi oleh penyokong-penyokong Umno sendiri yang mementingkan etika/integriti dalam penyebaram maklumat.

Antara yang tidak menyenanginya ialah Tun Faisal Ismail iaitu Ketua Unit Media Baru Umno (UMB)

Beliau juga gagal dalam rumahtangganya,antara sebab utama kegagalan beliau adalah kerana terlalu taksub dengan Politik Umno,hinggakan mengabaikan anak dan Isteri beliau.Papa Gomo juga seorang yang Ganas sepertimana Tulisan-tulisan beliau di Blognya

Admin walau berada di pihak yang bertentangan dengan beliau berasa amat simpati kepada Beliau/Anak dan Bekas Isterinya.."Sabarlah Puan ini semua dugaan Allah kepada hambanya" itulah yang mampu Admin luahkan kepada mereka yang terlibat dengan "dugaan"

Mungkin juga pada pendapat admin,pembalasan ALLAH kepada sikap dan tindakkan beliau yang menzalimi/memfitnah orang lain dengan cara yang terlalu rakus,tanpa mempedulikan Dosa dan pahala/halal dan haramjadah,

Krisis rumahtangganya,mungkin bukan lagi rumahtanga(Telah Bercerai) telah menjadi buah mulut activis alam maya antaranya
Perebutan anak diantara beliau dan bekas isterinya..

(link video dibawah):
"salam mohon abg k buat artikel kisah papagomo yg bercerai sbb sibuk berpolitik mengabaikan anak dan isteri" ujar bekas isterinya

Anda boleh membaca luahan hati bekas 
Isterinya di :http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=702302&extra&page=2 

Juga boleh melawati Blog Bekas Isterinya untuk maklumat lanjut: http://bellina-chin.blogspot.com/2009/03/my-new-born-baby-girl-wan-cassandra.html Juga video Beliau yang ganas dan kejam terhadap seorang wanita yang serba lemah dalam merampas anak yang dibawah jagaan bekas Isterinya,Highligtkan masa 0:04 beliau memakai baju jersi Malaysia 


http://bit.ly/ZRBsvA (tonton video di link ini)8 ‘PENGGANAS SULU’ ADALAH RAKYAT MALAYSIA?

Posted: 23 Mar 2013 03:29 AM PDT

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KUALA LUMPUR : Keluarga Kiram mendakwa lapan yang dihadapkan ke mahkamah kerana menceroboh Sabah adalah rakyat Malaysia dan bukan rakyat Filipina, mengatakan dua daripadanya sudah maut dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan Malaysia.

Abraham Idjirani, jurucakap kepada lelaki yang mendakwa dirinya sebagai 'Syaitan' Sulu Jamalul Kiram III memberitahu media Filipina kesultanan tahu mengenai 'lelaki gugur' itu dari sumber di Sabah.
"Apakah Malaysia menghidupkan semuala dua lelaki RSF itu?" soal Idjirani merujuk kepada "Tentera Di Raja" kepada kesultanan Sulu.

"Asas kami untuk mengatakan mereka bukan rakyat Filipina berdasarkan dari sumber kami di Sabah yang menelefon untuk mengatakan mereka adalah rakyat Malaysia. Mereka bukan rakyat Filipina," kata beliau dipetik dari Philippine Daily Inquirer.

"Untuk mengesahkan ini, mereka (pihak berkuasa Malaysia) perlu mendedahkan di mana mereka ditangkap," katanya. "Jika mereka ditangkap di luar Lahad Datu, mereka adalah orang awam [Malaysia].

"Mereka cuba untuk membuat rakyat Filipina takut, kerana pasukan keselamatan Malaysia telah menjadi kasar kerana akta keselamatan dalaman negeri mereka," tambah Idjirani.

Beliau mengenalpasti dua yang didakwa mati dalam rekodnya dikenali sebagai Holland (dieja "Holan: oleh Idjirani) Kalbi dan Lin Mad Salleh (dieja "Ling Mad Salli" oleh Idjirani).

Idjirani mengatakan Kalbi dan Salleh adalah diantara pengikut Jamalul yang terbunuh dalam serangan di kampung Tanduo di bandar Lahad Datu pada 1 Mac.

Beliau merujuk kepada serangan polis terhadap kumpulan Agbimuddin di mana 18, bukan 10, pengikut Jamalul terbunuh.

Akan tetapi akhbar Filipina melaporkan Syarulnizam Sallah, Pengerusi Jabatan Hak Asasi Manusia Persatuan Peguam Sabah (SLA) mengatakan lapan yang didakwa melancarkan aksi militan dan melancarkan perang adalah rakyat Filipina.

Salleh memberitahu akhbar tersebut beliau mengetahui mengenai kerakyatan lapan lelaki itu semasa mesyuaratnya dengan Peguam Negara Malaysia Tan Sri Abdul Gani Patail pada Khamis malam.

Bagaimanapun, SLA memuat naik di laman sesawang meraka pihak berkuasa Malaysia bukan sahaja menahan rakyat Filipina tetapi juga rakyat Malaysia dalam operasi keselamatan untuk menamatkan pencerobohan kumpulan yang mendakwa diri mereka memegang takhta kesultanan Sulu.

Pihak berkuasa Malaysia telah menahan 108 orang yang disyaki mempunyai kaitan dengan kumpulan Sulu yang diketuai oleh adik Jamalul, Agbimuddin Kiram.

Lapan yang dituduh sebagai pengikut Sultan Jamalul dihadapkan dihadapan Hakim P Ravinthran di Mahkamah Tinggi Tawau pada Khamis untuk menghadapi pendakwaan dibawa oleh pihak berkuasa Malaysia terhadap mereka sehari sebelum itu.

Kalbi, Salleh, Habil Suhaili dan Timhar Hadir didakwa melancarkan keganasan di Sabah. Jika didapati bersalah, mereka akan dipenjarakan seumur hidup.

Atik Hussein Abu Bakar dan Basad H juga didakwa kerana keganasan dan juga melancarkan perang terhadap Yang Di Pertuan Agong. Jika didapati bersalah, mereka akan dihukum mati.

Kadir Uyung dan Tiong Lating dituduh melindungi kumpulan pengganas, dan menghadapi hukuman penjara seumur hidup. Mereka telah ditangkap atas tuduhan itu di Tanjung Labian pada 4 Mac, sehari sebelum tentera Malaysia melancarkan operasi udara dan tanah untuk menghancurkan kumpulan Agbimuddin.

Tiada pengakuan dicatatkan bagi lapan tertuduh berikutan permohonan oleh Abdul Gani, yang mengetuai pasukan pendakwa. Kes itu akan bermula pada 12 April.

Dalam satu kenyataan pada Jumaat, Kedutaan Filipina di Kuala Lumpur mengatakan mereka mengalu-alukan jaminan Gani lapan rakyat Filipina akan diberikan bantuan guaman.

Kedutaan dan Salleh dari SLA mengatakan mereka bekerjasama untuk peguam bagi yang didakwa. (TMI)

Last Updated on Saturday, 23
Nuffnang Ads

VIDEO PENGAKUAN RAKYAT MALAYSIA SELUDUP ABGIMUDDIN ?

Posted: 23 Mar 2013 03:02 AM PDT
Seorang lelaki rakyat Malaysia yang membantu rakyat Filipina untuk pulang ke Sulu selepas insiden pencerobohan ke atas Sabah gusar untuk kembali ke tanahair kerana bimbang bakal menghadapi tindakan oleh penguatkuasa undang- undang di negara ini. 

Bukti begitu mudahnya aktiviti penyeludupan masuk dan keluar penganas walaupun "KONONNYA" di kepung rapi. Antara punca mudahnya mereka keluar masuk adalah atas arahan BN menukar penguat kuasa Polis Maritim di TRANSFORMASIKAN menjadi APMM baca laporan berkaitan tu di SINI.

 Soalnya, kenapa begitu mudah pengganas masuk dan kemudiannya berjaya keluar dengan selamat, sedangkan kerajaan mengatakan berjaya mengawal dengan ketat pihak terbabit. Jika ini keadaannya, ternyata selepas ini lebih banyak anasir subversif pasti akan datang ke negara kita untuk melakukan onar setersunya. Kini, apakah rakyat boleh yakin dengan keselamatan mereka jika insiden sebegini pun masil gagal ditangani dengan baik oleh pihak kerajaan. Mana pergi kecanggihan kapal selam yang menjadi kontroversi itu?. Ternyata negara kini berada dalam keadaan yang cukup berbahaya apabila begitu muda diblosi oleh pihak luar. Tiba masanya rakyat fikirkannya dan

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT