Nuffnang

Pengikut

Siulan Apadianie

0
sumber :-

Siulan Apadianie


Satu Pelajar -Satu Sukan -Satu Bisnes

Posted: 20 Jan 2013 11:55 PM PST


Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu menjelaskan kepada rakyat Malaysia mengenai pemberian kontrak bernilai RM23 juta secara runding terus kepada syarikat milik pemimpin UMNO untuk melatih guru pendidikan jasmani (PJ).

Kontrak itu diberi melalui rundingan terus kepada sebuah syarikat yang ditubuh pada 2008 untuk menceburi perniagaan dalam peralatan sukan dan pasaran produk di Malaysia.

Mengapa dan kenapa keputusan melantik sebuah kolej di Amerika Syarikat (AS) berasaskan kaedah pengajaran eksklusif secara jarak jauh dan pembelajaran dalam talian. Kolej sedemikian pasti tidak mempunyai fakulti pengajaran dan sumber mencukupi untuk menyampaikan program pengajaran secara bersemuka, terutama bagi 1,000 guru yang sepatutnya mendaftar dalam program itu berbanding anggaran semasa pelajar di USSA adalah kurang daripada 600 orang.

Walaupun berniat baik menyediakan latihan semula untuk guru PJ, terutama mereka yang tidak berkelayakan.

Pada 17 Januari lalu, Muhyiddin dianugerahkan Doktor Kehormat oleh Akademi Sukan Amerika Syarikat (USSA), yang berpusat di Daphne, Alabama, atas usaha beliau "untuk meningkatkan pendidikan fizikal untuk membantu dalam pembinaan sebuah negara "melalui inisiatif "Satu pelajar – Satu Sukan".

Dalam tempoh enam bulan mulai Jun lalu, jurulatih USSA berada di Malaysia untuk menyediakan latihan semula kepada guru PJ dan guru lain yang berminat dalam PJ untuk mengikuti program pengajian "Diploma Pendidikan Jasmani dan Sukan Scholastic Antarabangsa (IDPESS)". Ini adalah program perintis untuk melatih 1,000 guru PJ membabitkan perbelanjaan kerajaan Malaysia sebanyak RM22.9 juta dan kontrak itu dianugerahkan kepada Syarikat KH Sukan Dunia Sdn Bhd (ejen yang diberi kuasa di Malaysia untuk USSA) melalui rundingan terus.

Mengikut laman web Dunia Sukan KH (http://www.kh-ussa.com/management-team/), Pengerusi syarikat itu adalah Hisham Suhaili Othman serta turut disenarai termasuk Naib Ketua Puteri UMNO, Negeri Kedah, Ketua Puteri UMNO Bahagian Langkawi , Ahli Jawatankuasa Perhubungan UMNO Negeri Kedah, Bendahari Biro Sukan & Kecergasan Puteri UMNO Malaysia dan Ahli Lembaga Pelawat Hospital Langkawi.

Kos bagi 1,000 pelajar mengikut pengajian diploma sebanyak RM22.9 juta adalah terlalu tinggi bermakna setiap pelajar akan mendapat RM22, 900. Ini adalah empat kali lebih tinggi berbanding kos untuk mendapatkan "Diploma Pengajian Sukan" di Universiti Teknologi Mara (UiTM) iaitu kira-kira RM5,709 untuk enam semester.

Pemberian kontrak itu adalah satu lagi contoh BN "Cakap Tak serupa Bikin" di mana Perdana Menteri mengajar ketelusan sedangkan menteri kabinet beliau memberi kontrak kepada kroni pada harga tinggi.

Adakah ini pembayar cukai Malaysia yang membayar sebanyak RM23 juta supaya Menteri Pelajaran mendapatkan doktor kehormat.????

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


PESANAN BUAT PERISIK TENTERA

Posted: 21 Jan 2013 02:23 PM PST

ADA perisik tentera memantau facebook aku dan facebook KOBAT?  Ohhh...aku tidak kisah kerana itu memang tugas dan tanggungjawab mereka.  Jika mereka tidak berbuat demikian, mereka akan dicop sebagai anggota tentera yang makan gaji buta.

Cuma aku nak berpesan kepada rakan-rakan ku yang masih berkhidmat di dalam tentera ini terutamanya yang berada di dalam Kor Risik atau MIO.  Laksanakan lah tugas dengan jujur dan amanah kerana Allah, dapatkan lah rezeki yang halal dan diberkati.  Jauhi diri dari melakukan kerja-kerja mungkar dan zalim walaupun arahan itu datang dari pihak atasan kamu.  Kena ingat, kita akan bersara juga satu hari nanti dan kita tidak boleh lari dari berada di dalam masyarakat awam apabila kita tidak lagi berkhidmat di dalam tentera.

Jika kamu makan gaji hanya bertugas sebagai perisik tentera, lakukan lah tugas itu untuk negara tercinta.  Jika niat kamu betul, percayalah, Allah akan bersamamu.  Namun jika kamu mempunyai niat selain dari itu dan berniat untuk menganiayai orang lain, kamu tunggu sahaja masa untuk menerima akibatnya.

Jangan mendabik dada sewaktu kamu dilindungi oleh uniform kamu, kerana tiba masanya kamu akan menanggalkan uniform keramat itu dan berada setaraf dengan aku seperti sekarang.

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


PAS - PKR bergaduh?

Posted: 21 Jan 2013 10:45 PM PST


Mohamad Sabu: Tiada pergeseran antara PAS dan PKR

Fazy Sahir
 | January 22, 2013
Menurut Timbalan Presiden PAS itu dakwaan PAS enggan menerima Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri jika Pakatan menang pada pilihan raya umum ke- 13 sengaja ditimbulkan.
PETALING JAYA: PAS menafikan dakwaan kononnya wujud pergeseran antara PAS dan PKR ekoran tindakan ramai ahlinya keluar daripada 'Himpunan Kebangkitan Rakyat' di Stadium Merdeka pada 12 Januari lalu ketika Datuk Seri Anwar Ibrahim memulakan ucapan.
Menurut Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dakwaan bahawa PAS enggan menerima Ketua Pembangkang itu sebagai Perdana Menteri jika Pakatan menang pada pilihan raya umum ke- 13 sengaja ditimbulkan.
Tegas beliau orang ramai khususnya ahli PAS setia menunggu sehingga himpunan tersebut selesai.
"Dakwaan bahawa (ahli PAS) keluar adalah tidak benar.Lebih-lebih lagi ketika beliau (Anwar) memberikan ucapan. Saya tidak pasti bagaimana mereka mendakwa seperti itu.
"Saya lihat sendiri mereka tunggu sehingga habis ucapan semua pemimpin di dalam stadium tempoh hari. Malah jika alasannya kerana Anwar jadi PM sehingga timbulkan implikasi ahli-ahli sehingga mereka keluar ketika ucapannya itu tidak benar. PAS terima Anwar sebagai PM," tegas beliau.
Beliau yang juga Pengerusi #HKR112 berkata,  PAS kekal dengan persetujuan yang dibuat dalam Pakatan Rakyat, bahawa Anwar akan menjadi Perdana Menteri jika gabungan itu menang dalam pilihan raya umum nanti.
Dilaporkan hari ini Ahli Majlis Tertinggi Umno, Dr Mohd Puad Zarkashi mahu PAS mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung tindakan ramai ahlinya keluar daripada himpunan tersebut ketika Anwar memulakan ucapan.
Timbalan Menteri Pelajaran mendakwa berlaku pergeseran antara PAS-PKR selepas enggan menerima Ketua Pembangkang sebagai bakal Perdana Menteri sekiranya Pakatan menang pilihan raya umum kelak.
Sambil merujuk kepada siaran akhbar The Straits Times Singapura sebelum ini, didapati gambar berkenaan diambil dari sudut belakang yang memaparkan stadium berkenaan kosong ditinggalkan peserta.
Ketika Muktamar PAS tahun lalu pimpinan PAS di beberapa negeri memilih Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai calon paling layak menjadi Perdana Menteri jika pakatan pembangkang menang pada Pilihan Raya Umum Ke-13 dan bukannya Anwar.
Isu tersebut menjadi buah mulut antara parti gabungan dalam Pakatan walaupun DAP sebelum ini turut memilih Anwar sebagai Perdana Menteri.- FMT

Kelantan fail injunksi terhadap Petronas untuk hentikan pembayaran royalty

Posted: 21 Jan 2013 10:34 PM PST

Oleh Zurairi AR
January 22, 2013

Husam Musa memegang sidang akhbar sebelum memfailkan injunksi terhadap Petronas. — Gambar Zurairi AR
KUALA LUMPUR, 22 Jan — Kerajaan negeri Kelantan hari ini memfailkan injunksi terhadap Petronas dari membayar bahagian royalti kerajaan negeri kepada kerajaan persekutuan.
Injunksi difailkan dua bulan selepas Presiden Petronas dan Ketua Pegawai Eksekutif Tan Sri Shamsul Azahar membuat kenyataan mengatakan Petronas tidak berhutang dengan negeri tersebut sebarang royalti kerana kerajaan persekutuan yang menguruskannya.
"Saya nampak kes injunction ini perlu diselesaikan oleh mahkamah dalam tempoh yang singkat," Ahli Majlis Mesyuarat Negeri (Exco) Datuk Husam Musa memberitahu pemberita di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur disini.
Injunksi difailkan ditengah-tengah pertarungan undang-undang diantara kerajaan negeri dan Petronas, selepas saman difailkan pada April 2010 sebagai percubaan untuk mendapatkan pembayaran royalti diatas semua petroleum yang ditemui di pantai Kelantan.
Husam mendakwa rakyat Kelantan akan lebih berterima kasih jika pembayaran royalti RM12 bilion dilakukan daripada tujuh janji diberikan oleh perdana menteri.
Dalam lawatan ke Kelantan Ahad lepas, Datuk Seri Najib Razak menjanjikan tujuh projek besar jika Barisan Nasional (BN) mengambil alih Kelantan pada Pilihan Raya 2013.
Tujuh projek tersebut termasuk lebuhraya menghubungkan Kuala Krai ke Kota Bharu, masjid bernilai RM50 juta dan stadium baru.
Husam mendakwa hampir kesemua projek diumum Najib sudah berada dalam perancangan dan sudah diumumkan kerajaan negeri, dan dengan mudah dilaksanakan jika pembayaran royalti RM12 bilion dibuat.
"Saya rasa hairan bagaimana penasihat-penasihat kepada PM tak boleh berikan satu tawaran yang lebih menyentuh hati rakyat," kata Husam.
"Dia ingat rakyat Kelantan tak berapa cerdik, tapi rakyat Kelantan antara rakyat yang sedar politik."
Husam menekankan keperluan untuk menambak empangan di Sungai Golok, untuk melindungi kawasan-kawasan seperti Pasir Mas, Tumpat dan Rantau Panjang daripada banjir.
Beliau juga mencadangkan sebuah lapangan terbang antarabangsa baru untuk Kota Bharu bagi menggantikan lapangan terbang domestik semasa yang mengendalikan sehingga 40 penerbangan sehari.
Perlawanan undang-undang Kelantan dan Petronas berterusan dengan negeri memfailkan petisyen penggulungan terhadap Petronas.
Petisyen itu boleh menyebabkan Seksyen 218 (1) (e) Akta Syarikat 1965 digunakan, di mana syarikat yang tidak dapat membayar hutangnya diambil tindakan oleh mahkamah.- TMIAyah Mahathir adalah pendatang dari Kerala

Posted: 21 Jan 2013 07:38 PM PSTMahathir Sepatutnya Ucap Terima Kasih Kepada Tunku. Kalau kewarganegaraan itu tidak diberi kepada bapanya, mungkin hari ini Mahathir berada di tanah air bapanya iaitu di Kerala.
mamak juga 

Ayah Mahathir adalah pendatang dari Kerala, Selatan India etnik Malayalam. Iskandar Kutty berhijrah ke Tanah Melayu dan memeluk Islam serta berkahwin dengan orang Melayu dan menukar namanya kepada Mohamed.

Mahathir patutlah mengenang budi kepada Tunku, tanpa Tunku mustahilnya Mahathir dapat menjadi pemimpim Melayu. Tanpa Tunku, Mahathir tiada lagi berperluang memperlaungkan `Hidup Melayu, Berjuang untuk Agama, Bangsa dan Negara'.

Skandal RM40juta Musa Aman ICAC Hong Kong dijangka panggil Lajim

Posted: 21 Jan 2013 07:08 PM PST


(Oleh Norutul Ilham)
KUALA LUMPUR 22 Jan: Ahli Parlimen Beaufort, Datuk Seri Lajim Ukin yang akan dipanggil memberi keterangan kepada Suruhanjaya Bebas Anti Rasuah Hong Kong (ICAC) bakal membongkar skandal RM40 juta Umno Sabah.
Menurut Ahli Parlimen Selayang, William Leong, kes yang masih berjalan itu sedang diteliti secara terperinci berdasarkan dokumen yang diserahkan kepada badan tersebut semasa kunjungan delegasi KEADILAN pada November tahun lalu.
"Antara saksi yang akan dipanggil adalah Datuk Lajim (gambar). Cuma kini ICAC belum tetapkan tarikhnya lagi. Tapi ia tidak terlalu lama, mungkin Februari ini.
"Seorang lagi saksi turut akan dipanggil ICAC untuk beri keterangan berhubung skandal itu yang kami rahsiakan atas faktor keselamatan," katanya kepada Keadilan Daily.
William berkata, pihak ICAC juga menghubunginya baru-baru ini meminta dokumen siasatan tambahan.
"ICAC pernah hubungi saya untuk mendapatkan beberapa laporan dan dokumen baharu. Semua maklumat yang diminta sudah saya hantar," jelas beliau.
Bagaimanapun katanya, maklumat berkaitan dokumen tersebut tidak boleh didedah ekoran permintaan ICAC supaya ia dirahsiakan.
Sementara itu, Lajim ketika dihubungi mengesahkan ICAC telah memanggil beliau untuk memberi keterangan berhubung kes tersebut.
Katanya tarikh untuknya ke sana setakat ini belum diputuskan ICAC.
Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli sebelum ini membongkar skandal RM40 juta Umno Sabah melibatkan Ketua Menterinya, Datuk Seri Musa Aman dan taikun balak, Michael Chia.
Chia ditahan di Lapangan Terbang Hong Kong pada 2008 kerana menyeludup wang tersebut.
Pada November tahun lepas, Rafizi bersama delegasi KEADILAN termasuk William dua kali ke Hong Kong untuk bertemu ICAC.
Rombongan KEADILAN di depan bangunan ICAC 21 November lalu.
Mereka menyerahkan bukti transaksi berhubung kes itu termasuk keseluruhan penyata bank dan urusniaga keluar masuk wang ke dalam akaun bank dua buah syarikat yang dikaitkan dengan Chia (iaitu Zenique Investments Ltd dan Blisstop Corporation Ltd).
Turut diserahkan, akuan bersumpah oleh Lajim yang menafikan bahawa wang RM40 juta adalah derma politik kepada Umno kerana ia tidak pernah diumum kepada pengurusan Umno Pusat atau Umno Sabah, yang dipandang serius oleh ICAC.
"Kita tahu ICAC Hong Kong sedang siasat. Kes ini masih berjalan walaupun ada laporan kata sudah tutup. Mereka (ICAC) tidak beritahu media arus perdana bahawa kes ini dalam siasatan bertujuan melindungi kerahsiaan siasatan.
"Rahsia ini akan terjawab bila sampai masanya. Siapa yang bersalah akan dipertanggungjawab. Kita tunggu hasil siasatan itu," ujar William yang juga Bendahari Agung KEADILAN.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=43617

[Video] Ceramah JMR DSAI di Damansara Damai 20/1/13

Posted: 21 Jan 2013 09:01 AM PST

Michelle Yeoh bakal berkahwin dengan Presiden FIA - bekas bos Ferrari, Jean Todt ... Tahniah

Posted: 21 Jan 2013 08:09 AM PST


Tidak terkejut kerana dalam dunia apa sahaja boleh berlaku. Hari ini, 21 Januari, kalau anda belek-belek dalam laporan The Star Online menyebut, pelakon filem James Bond, Datuk Seri Michelle Yeoh kini sedang sibuk merancang mahu melangsungkan majlis perkahwinan di kampung halaman beliau, di Ipoh Perak.
Michelle Yeoh Bakal Kahwini Bekas Presiden Ferrari
Setelah sekian lama mengikat tali pertunangan dengan bekas Presiden Ferrari, Jean Todt, akhirnya bintang Hollywood kelahiran Malaysia, Datuk Michelle Yeoh kini sudah bersedia untuk mengakhiri ikatan percintaan mereka dengan perkahwinan.
"Saya sedang berfikir bagaimana untuk melangsungkan upacara khas untuk perkahwinan saya nanti," katanya.
Michelle berhasrat untuk melangsungkan di kampungnya kerana bapa beliau yang mengalami kesukaran untuk bergerak jauh di usia 87 tahun kini.
Datin Janet Yeoh, ibu Michelle Yeoh bagaimana pun berkata yang beliau tidak tahu menahu akan sebarang perancangan perkahwinan kerana anaknya itu ketika ini tidak berada di Malaysia.
Dah lama sebenarnya mereka bertunang. Yeoh telah bertunang dengan lelaki warganegara Perancis itu sejak 2005 lagi. Sebelum ini Todt merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Ferrari dari tahun 2004 hingga 2008. Kini lelaki berusia 67 tahun itu merupakan Presiden Perseketuan Auto-mobil Antarabangsa (FIA). Wow, mantap, kaya raya, jutawan!
IPOH: Bond girl Datuk Seri Michelle Yeoh looks ready to be tied down.
There is a lot of buzz again about wedding bells ringing for the movie star following online reports about her wanting to hold the ceremony in her home town here.
"I'm currently thinking on how to arrange a special ceremony for my marriage," she was quoted as saying.Apparently, she wanted it to be held in Ipoh as her 87-year-old father has difficulty travelling abroad.
The 50-year-old Ipoh-born actress spoke about her plans during a premiere of her documentary film, Pad Yatra: A Green Odyssey for which she is the executive producer.
According to its website, the documentary is about the adventure of 700 people trekking across the Himalayas with a mission to save the planet's "3rd Pole," a glacial region devastated by climate chaos linked to global warming.
Yeoh has been engaged to Jean Todt, 67, the International Auto-mobile Federation (FIA) president since 2005.
According to the online report, she had "openly discussed her wedding plans" with reporters who attended the premiere.
When contacted here, Datin Janet Yeoh, the actress's mother, answered cheerfully that she had no idea of any wedding plans.
"I don't know about any plans and have not heard anything from her as she is not in Malaysia at the moment."
The actress, she said, had been in Ipoh last month for the Christmas holidays.
"We keep in touch whenever we can," she said, acknowledging that many people had been calling her to ask about Yeoh's purported wedding plans - budiey.com

Mai tengok inilah 10 orang-orang kaya di Malaysia

Posted: 21 Jan 2013 07:06 AM PST


1. Tan Sri T. Ananda Krishnan (Usaha Tegas) - RM30.56 billion1. Tan Sri T. Ananda Krishnan (Usaha Tegas) - RM30.56 billion2. Robert Kuok (Kuok Group) - RM29.40 billion2. Robert Kuok (Kuok Group) - RM29.40 billion
3. Tan Sri Teh Hong Piow (Public Bank) - RM15.10 billion3. Tan Sri Teh Hong Piow (Public Bank) - RM15.10 billion
4. Tan Sri Lee Shin Cheng (IOI Group) - RM14.68 billion4. Tan Sri Lee Shin Cheng (IOI Group) - RM14.68 billion
5. Tan Sri Lim Kok Thay (Genting Group) - RM14.17 billion5. Tan Sri Lim Kok Thay (Genting Group) - RM14.17 billion
6. Tan Sri Quek Leng Chan (Hong Leong Group) - RM10.42 billion6. Tan Sri Quek Leng Chan (Hong Leong Group) - RM10.42 billion
7. Tan Sri Dr. Yeoh Tiong Lay (YTL Corporation) - RM9.75 billion7. Tan Sri Dr. Yeoh Tiong Lay (YTL Corporation) - RM9.75 billion
8. Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary (Yayasan al-Bukhary) - RM9.14 billion8. Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary (Yayasan al-Bukhary) - RM9.14 billion
9. Tan Sri Azman Hashim (AmBank Group) - RM4.18 billion9. Tan Sri Azman Hashim (AmBank Group) - RM4.18 billion
10. Tan Sri Lee Oi Hian (Batu Kawan Berhad) - RM3.95 billion10. Tan Sri Lee Oi Hian (Batu Kawan Berhad) - RM3.95 billion

Listen Listen Listen Sharifah Zohra jangan lari - Presiden KIMMA

Posted: 21 Jan 2013 03:51 AM PST


January 21, 2013

Presiden KIMMA menyarankan supaya Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin tidak lari dari masalah yang diwujudkannya. — Gambar fail
KUALA LUMPUR, 21 Jan — Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin tidak perlu melarikan diri sebaliknya perlu menyambut tawaran forum yang mengundangnya, kata Presiden Kongres India Muslim Malaysia (KIMMA) Senator Datuk Syed Ibrahim Kader kepada The Malaysian Insider hari ini.
Dalam laporan hari ini, Sharifah Zohra mengesahkan tidak akan menghadiri  forum "Kebebasan Akademik dan Hak Asasi" yang akan  diadakan esok di Dewan Perhimpunan Cina.
"Beliau (Sharifah Zohra) perlu berdepan dengan masalah yang diwujudkannya.
"Jangan larikan diri dan perlu tampil untuk nyatakan pendiriannya," kata Syed Ibrahim.
Syed Ibrahim turut menggesa untuk bertanggungjawab keatas perkara yang dicetuskannya memandangkan ia sudah tersebar luas  dan orang ramai memperkatakannya di dalam laman maya dan juga secara terbuka kerana sikapnya tersebut.
"Sharifah Zohra kena bertanggungjawab dan hadapinya," kata Syed Ibrahim.
Dalam pada itu, Syed Ibrahim berkata Sharifah Zohra perlu perlu lakukan sesuatu untuk membersihkan namanya dan menerima  pelawaan daripada Bawani KS adalah platform terbaik untuk dirinya.
"Menerima pelawaan adalah langkah yang sewajarnya yang perlu diambil oleh Sharifah Zohra untuk membersihkan namanya.
"Ia adalah lebih baik daripada berlarutan," tambah beliau lagi.
Syed Ibrahim sebelum ini menegaskan Sharifah Zohra sudah tidak bersama lagi KIMMA dan sebarang kenyataan daripada bekas  ahli persatuan tersebut tidak mewakili KIMMA.
Forum "Seiringkah mahasiswa dan politik?" diadakan di Universiti Utara Malaysia (UUM), Kedah pada 8 Disember lepas, akan tetapi hanya heboh selepas video tersebut dimasukkan di Youtube minggu lalu.
Klip video "listen,listen,listen" selama 24 minit itu memaparkan Sharifah Zohra menegur Bawani, yang membangkitkan kepada penganjur forum beberapa persoalan berikutan maklumat yang dikatakan Bawani tidak betul mengenai Pengerusi Bersama Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0), Datuk Ambiga Sreenevasan dan Datuk A Samad Said.
Bawani juga menegaskan negara mampu untuk menawarkan pendidikan percuma sehingga ke peringkat universiti dan bertanya mengapa Malaysia tidak boleh berbuat demikian, diikuti dengan tepukan penonton.
Ketika Bawani sedang bercakap, Sharifah Zohra turun dari pentas dan berdiri di depannya namun Bawani tidak mempedulikan tindakan Sharifah Zohra itu dan terus bercakap.
Sharifah Zohra kemudian berkata "listen" kira-kira 11 kali sebelum bertindak mengambil mikrofon, sambil menghulurkan tangannya bersalam dengan Bawani dan mengucapkan terima kasih kepadanya.
"Nombor satu, ini adalah program kami dan kami dibenarkan untuk bercakap. Nombor dua, apabila saya bercakap, (anda) dengar," kata Sharifah Zohra kepada Bawani.
Tindakan Sharifah Zohra telah menerima banyak kritikan daripada rakyat Malaysia yang menonton klip video tersebut sehingga menyebabkan berlaku apa yang digelar fenomena "listen, listen, listen".
Hari ini,  ahli majlis tertinggi Suara Wanita 1Malaysia (SW1M) Ema Lee Abu Samah mengesahkan kepada The Malaysian Insider  bahawa Sharifah Zohra tidak akan hadir ke forum tersebut dan menegaskan sebabnya sudah dijelaskan dalam klip video yang dimuatnaik di laman Facebook SW1M. - TMI

UMNO/BN Sabah semakin goyang ... 205 penyokong tegar UMNO/BN sertai Keadilan di Tenom

Posted: 21 Jan 2013 03:46 AM PST


Berikutan kecewa dengan pentadbiran Umno BN yang tidak mampu membawa perubahan kepada pembangunan ekonomi dan taraf sosial rakyat Sabah, 205 penyokong tegar regim itu akhirnya memilih untuk menyertai KEADILAN.
Menurut Ketua Cabang Tenom, Datuk Halik Zaman, mencatatkan paling tinggi penyertaan itu adalah di Kampung Entabuan Lama, Tenom seramai 160. Ekoran itu Ranting baru diwujudkan di kampung tersebut dengan melantik Jonny Lamanggit selaku Ketua Ranting.
Manakala seramai 25 ahli Umno Dewan Undangan Negeri (DUN) Melalap dilaporkan turut menyertai KEADILAN. Ketua Ranting kampung itu dalam ucapan ringkasnya semasa bersama ahli baru itu menyuarakan ketidakpuasan dengan Umno BN yang mengabaikan kebajikan rakyat
.
Sementara itu, kata Halik, 20 ahli Parti Bersatu Sabah (PBS) dari Kampung Pengalat dalam DUN Melalap juga turut menyertai KEADILAN kerana merasakan mereka sudah tiada masa depan bersama Umno BN yang dipimpin Ketua Menterinya, Datuk Seri Musa Aman yang dianggap mereka sebagai diktator.
Menurut Ketua Rantingnya, Patrick Samuel, penduduk kampung Pengalat Melalap pada mulanya agak keberatan untuk menyertai KEADILAN kerana mereka telah di war-warkan kononnya mana-mana penduduk kampung yang menyertai pembangkang, anak-anak mereka akan digugurkan dari sekolah, bantuan persekolahan akan disekat dan sebagainya.
Namun setelah hari demi hari katanya, mereka lihat begitu ramai penduduk kampung di sekitar mereka berani menyertai KEADILAN dan akhirnya tampil memberanikan diri untuk menyertai parti itu demi masa hadapan anak cucu mereka daripada tenggelam sekiranya masih lagi di jajah oleh regim BN.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=43591

Kerana mahu hidup mewah, wanita bekerjaya rela jual tubuh

Posted: 21 Jan 2013 01:51 AM PST


KUALA LUMPUR: Memiliki kerjaya dan mampu menyara hidup dengan pendapatan bulanan ternyata tidak memadai bagi sesetengah wanita tempatan yang sanggup menjadi pelacur kelas atasan demi kemewahan. 

Mengetepikan aspek moral dan agama, mereka ini bekerja secara sambilan dan hanya melayan pelanggan apabila ada masa terluang, namun apabila diberkas, ada yang mendakwa terperangkap dengan jerat sindiket. 

Hakikatnya, kata Ketua Penolong Pengarah Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Bukit Aman Datuk Abdul Jalil Hassan, sindiket itu tidak memaksa wanita terbabit memperdagangkan diri tetapi hanya mempelawa dengan jaminan upah lumayan. "Mereka bergerak menerusi orang tengah atau 'ibu ayam' atau 'mami' yang akan mencari pelanggan untuk wanita terbabit. Ada mami ini sebenarnya rakan kepada wanita berkenaan," katanya kepada BERNAMA, di sini. 

"Ada wanita yang sudah biasa dengan aktivitinya ini selalunya akan memaklumkan sendiri kepada mami sekiranya mereka mempunyai waktu terluang," katanya. 

Berdasarkan serbuan sebelum ini, Abdul Jalil berkata, terdapat mami yang sebenarnya adalah pengusaha salun kecantikan dan menjalankan kegiatan tidak bermoral itu secara sambilan. 

"Lazimnya kalau seorang pelacur memperoleh RM450, mami akan dapat komisen RM200," katanya menambah berdasarkan siasatan, seorang pelacur mengenakan caj antara RM450 dan RM800 untuk menjadi teman berhibur selama empat jam, serta minimum RM1,500 untuk hubungan seks. 
Kegiatan itu yang membabitkan wanita berusia dalam lingkungan 18 tahun dan 20-an dikesan di sekitar Lembah Klang, Johor Bahru serta Pulau Pinang dan bergerak secara eksklusif, membabitkan pelanggan elit dan profesional. 

"Apa pun kegiatan ini masih boleh dikira dan ia masih terkawal. Kita sentiasa jalankan risikan, pemantauan termasuk operasi dan bekerjasama rapat dengan badan-badan bukan kerajaan bagi membantu wanita yang tersasar atau mempunyai masalah latar belakang seperti ini," katanya. 

Mereka yang ditahan, sama ada terbabit atau menjadi ejen bagi kegiatan itu boleh disiasat mengikut Seksyen 372 (B) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara setahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan dan Seksyen 373 Kanun Keseksaan. 

Statistik terkini D7 Ibu Pejabat Polis Bukit Aman menunjukkan 2,772 wanita tempatan ditangkap terbabit pelacuran tahun lalu, berbanding 1,801 pada 2011, iaitu peningkatan 54 peratus. 

Sebanyak 42,788 serbuan dijalankan tahun lepas dengan serbuan tertinggi di Johor Bahru iaitu 8,749 serbuan berbanding 7,288 serbuan pada 2011. Ini diikuti Kuala Lumpur (8,620); Selangor (6,663) dan Perak (5,426). 

Presiden Pertubuhan Sukarelawan Pembangunan Sosial, Pencegahan Jenayah dan Anti Dadah Kuala Lumpur (PENCEGAH), Jeevan S Ramamurthy berkata, kos sara hidup yang tinggi bukan lagi faktor utama kegiatan pelacuran dalam kalangan wanita terbabit kerana sebahagian mereka mempunyai kerjaya. 

Bagaimanapun, katanya, ada sesetengah terbabit dalam kegiatan tidak bermoral itu kerana terpengaruh dengan ajakan kawan yang mempunyai kenalan lelaki kaya. 

"Sekali mereka terjebak, timbul rasa suka dan faktor itu jugalah yang membuatkan mereka dengan rela hati untuk melayan termasuk melayan nafsu sendiri dan pelanggannya," katanya. - BERNAMA

Sekitar Majlis Resepsi Zakiah Anas - Raja Shahrul Azmi Raja Sahar

Posted: 21 Jan 2013 12:42 AM PSTGAMBAR: Sekitar Majlis Resepsi Perkahwinan Personaliti TV3, Zakiah Anas


Semalam berlangsung majlis resepsi perkahwinan personaliti popular TV3, Zakiah Anas dan jejaka pilihannya, Raja Shahrul Azmi Raja Sahar.
Majlis diadakan di Felda Villa, Jalan Semarak, Kuala Lumpur.
Pasangan mempelai semalam selamat dinikahkan di Masjid Kota Damansara pada 12 Disember lalu.
8268070901_1d9ec849af_o
8269139528_a0bafb3e45_o
Kedua-duanya berasal dari Perak, katanya Raja Shahrul pernah bertemu Zakiah semasa menuntut di institusi pengajian tinggi sama dalam jurusan Pelancongan dan Pengurusan Hotel.
Zakiah anak kelahiran Bagan Serai, Perak, anak bongus daripada enam adik-beradik dan graduan Komunikasi Massa, Universiti Teknologi Mara, UiTM Shah Alam.
"Kami berjumpa kira-kira dua puluh satu tahun lalu sewaktu belajar di UiTM. Keluar kali pertama dengan Azmi secara berkumpulan, menyaksikan konsert kumpulan dari Indonesia, Gigi di Live Center, Kuala Lumpur. Selepas itu terus tidak bertemu lagi sebab dia melanjutkan pelajaran ke Jepun." katanya tidak lama dulu
Berikut adalah gambar resepsi semalam yang dipetik daripada blog http://www.mazidulakmal.com.
IMG_3797

IMG_3894
IMG_3902
IMG_3917
IMG_3982


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Dato Husam Musa | Forum PRU13 Kuasa dan Penglibatan Rakyat

Posted: 21 Jan 2013 09:11 PM PST

Tan Sri Abd. Rashid Ab. Rahman | Forum PRU13 Kuasa dan Penglibatan Rakyat

Posted: 21 Jan 2013 08:46 PM PST

Skandal RM40 juta Musa Aman: ICAC dijangka panggil Lajim Februari

Posted: 21 Jan 2013 08:26 PM PST

KUALA LUMPUR 22 Jan: Ahli Parlimen Beaufort, Datuk Seri Lajim Ukin yang akan dipanggil memberi keterangan kepada Suruhanjaya Bebas Anti Rasuah Hong Kong (ICAC) bakal membongkar skandal RM40 juta Umno Sabah.
Menurut Ahli Parlimen Selayang, William Leong, kes yang masih berjalan itu sedang diteliti secara terperinci berdasarkan dokumen yang diserahkan kepada badan tersebut semasa kunjungan delegasi KEADILAN pada November tahun lalu.
"Antara saksi yang akan dipanggil adalah Datuk Lajim (gambar). Cuma kini ICAC belum tetapkan tarikhnya lagi. Tapi ia tidak terlalu lama, mungkin Februari ini.
"Seorang lagi saksi turut akan dipanggil ICAC untuk beri keterangan berhubung skandal itu yang kami rahsiakan atas faktor keselamatan," katanya kepada Keadilan Daily.
William berkata, pihak ICAC juga menghubunginya baru-baru ini meminta dokumen siasatan tambahan.
"ICAC pernah hubungi saya untuk mendapatkan beberapa laporan dan dokumen baharu. Semua maklumat yang diminta sudah saya hantar," jelas beliau.
Bagaimanapun katanya, maklumat berkaitan dokumen tersebut tidak boleh didedah ekoran permintaan ICAC supaya ia dirahsiakan.
Sementara itu, Lajim ketika dihubungi mengesahkan ICAC telah memanggil beliau untuk memberi keterangan berhubung kes tersebut.
Katanya tarikh untuknya ke sana setakat ini belum diputuskan ICAC.
Read More / Baca Lagi >>

Masa Depan Melayu, Islam dan Raja Melayu.

Posted: 21 Jan 2013 08:25 PM PST

Masa depan kita, agama kita dan Raja kita dalam tangan kita. Bukan dalam tangan UMNO. Itu perkara pertama kita kena faham. Hentikan dari menjadi pengikut buta UMNO. Melayu menghamba abdikan diri untuk menbiayai kehidupan mewah para pemimpin UMNO. Padan muka kita kena tipu. 
Malam ini saya berceramah di Batu Kurau Perak. Kita bantu Dato Fauzi Shaari dan calun2 ADUN lain menang kawasan2 di Perak. Supaya hak dikembalikan kepada rakyat. Rakyat yang tuan sebenar benar nya. Bukan Mahathir. Bukan Reezal Merican. Bukan Azeez Raheem. Bukan mamak2 padukang ini.
Setiap rakyat yang diperkasakan dengan hak mereka, mengimbangi tamak haloba kerajaan yang korap. Apatah lagi jika semua bertekad, kita tumbangkan kerajaan UMNO ganti dengan kerajaan Melayu yang lain. Kita yang lebih Melayu dari nama2 yang saya sebut diatas.
Read More / Baca Lagi >>

A LEGACY OF CORRUPTION: Malaysia headed for bankruptcy in 2019

Posted: 21 Jan 2013 08:23 PM PST

Malaysia can be considered a success story in terms of economic development. It successfully transformed itself from being a backwater undeveloped economy to a middle income country. It managed to do that by transforming its resource based economy into a manufacturing economy and was also able to reposition itself by attracting much of the world's Foreign Direct Investments during the 1970s and 1980s.
A LEGACY OF CORRUPTION: Malaysia headed for bankruptcy in 2019Transfer of technology and also modern managerial skills that are brought about by the Multinational Corporations (MNC) also helped build up our pool of skilled labours which in needed in our economic transformation in the later years. Due to the transformation and repositioning of our economy it also altered the importance of certain sectors of the economy which is shown in both the composition of its exports and imports.
Our exports are now consists of electrical and electronics – 35%, palm oil – 15%, petroleum products – 9%, LNG – 7% and the rest are made up of timber, various manufactured goods and etc. Our imports are mainly made up of machinery and transport equipment – 60%, manufactured goods – 12%, fuel - 10% and chemical - 9 %.
The interesting thing to note about Malaysia's imports is that the bulk of it are made up of 'Capital Goods' and not consumer items such as food, beverages and etc. When a country imports more capital goods than anything else it shows that this country is on the right track to a 'sustainable developing' economy because these capital goods such as machineries and transport equipment will be used to furthered the production of manufactured goods and hence helped promote economic growth.
Government watering our wages?
Below we present to you several development and income metrics of the Malaysian Economy which we hope to help you understand where our money gone and also why our 'income distribution' is not catching up with the system. We hope you can bear with us as it is quite statistical and boring.
The macroeconomic metrics we used are the following:
  1. Wages in Manufacturing
  2. Malaysia GDP
  3. Wage/GDP index
  4. Malaysia Government Debt/GDP
  5. Malaysia Money Supply M3
  6. Malaysia GDP per capita
  7. Malaysia Government Spending
  8. Malaysia Consumer Spending
  9. Malaysia Consumer Price Index
  10. Malaysia Government Budget
Later we will also show the inability of income to catch up with general price level of goods and services or inflation which is measured by the CPI. Hopefully it will also help us to answer the following question on whether the authorities are watering our worker's wages?
Why our Income lagged GDP Growth?
Read More / Baca Lagi >>

PRU 13: Pemantau K’tan serah tuntutan pilihan raya bersih kepada PDRM

Posted: 21 Jan 2013 08:20 PM PST

MENERUSKAN langkahan pemantauan PRU13, pasukan Pemantau Kelantan telah mula melaksanakan tugas ke arah pilihan raya yang bebas dan adil. Sekitar jam 3:30 petang kelmarin 20 Januari 2013, Pemantau Kelantan telah mengunjungi Balai Polis Kota Bharu.
Tujuannya hanya satu iaitu menyerahkan resolusi Pemantau Kelantan yang telah dikeluarkan hasil dari seminar sehari pemantau PRU13 Kelantan 19 Januari lalu. Antara 7 resolusi tersebut termasuklah menuntut pihak polis mampu bersikap berkecuali setiap waktu tanpa memihak kepada mana-mana parti politik sekaligus meletakkan harapan ka arah penambahbaikan integriti pasukan PDRM dalam suasana PRU13.
Sikap profesional PDRM amat penting bagi menjamin kelangsungan suasana yang membolehkan rakyat menikmati hak-hak dalam sistem demokrasi termasuklah hak untuk bersuara, berhimpun dan menyatakan pandangan sebagaimana dijamin oleh perlembagaan Negara. Apatah lagi dalam suasana pilihan raya umum ini, rakyat amat perlu dibekalkan dengan maklumat-maklumat tepat dari parti-parti politik.
Bila suasana semasa begitu melihatkan parti-parti BN diberi liputan meluas dalam media-media elektronik, tiada pilihan lain kepada parti-parti PR selain turun padang dan mengadakan himpunan seberapa kerap bagi menerangkan pelbagai isu kepada rakyat. Dalam situasi sebeginilah peranan pihak PDRM amat siknifikan bagi memastikan keamanan dikekalkan bagi membolehkan rakyat mendapat cukup penerangan dari parti-parti politik Negara.
Read More / Baca Lagi >>

KS Bawani: 'Jangan panaskan lagi isu ini'

Posted: 21 Jan 2013 08:18 PM PST


KS Bawani
Bawani melakonkan semula perdebatan antaranya dengan Sharifah Zohra di UUM baru-baru ini, kelmarin.
 
KOTA BHARU – Perkara utama yang perlu diberi perhatian dalam kontroversi forum yang diadakan di Universiti Utara Malaysia (UUM) baru-baru ini ialah hak kebebasan bersuara mahasiswa negara ini.

Pelajar Jurusan Undang-Undang, UUM, KS Bawani berkata, perkara utama yang mahasiswa perlukan ialah suara untuk menyuarakan pendapat dan pandangan berbanding kontroversi yang sedang hangat diperkatakan.

"Perkara utama yang perlu diberi perhatian adalah tiga perkara iaitu kebebasan bersuara mahasiswa, universiti yang bersih dari segala ancaman luar dan juga pendidikan percuma kepada rakyat, bukannya individu-individu yang terlibat dalam forum tersebut," katanya ketika
menghadiri Bicara Selebriti sempena Hari Hiburan Islam di Kota Bharu, kelmarin.

Bicara selebriti kali ini menampilkan pelakon Piere Andre, Ustaz Zamri mantop, pelakon Oki Setiana Dewi dan juga pelumba basikal negara, Azizul Hasni.

Menurutnya, apa yang sedang hangat diperkatakan sekarang bukanlah perkara pokok yang perlu diselesaikan.

Read More / Baca Lagi >>

Tuntutan ibu bekerja

Posted: 21 Jan 2013 08:15 PM PST

Oleh Norhayati Yusof

Saya ingin berkongsi pengalaman dan perasaan sebagai seorang ibu yang bekerja tentang isu kemudahan untuk wanita bekerja. Kita semua ada anak-anak, malah ada yang sudah besar dan kini berkeluarga dan bekerja. Saya juga pernah melalui peranan ibu bekerja.
Bantuan kewangan bulanan
Bagi ibu yang berpendapatan kurang dari RM2,000 sebulan, apakah kemudahan yang kerajaan  sediakan untuk menjaga anak-anak mereka?  Kalau seorang anak memerlukan penjagaan RM250 sebulan, bagaimana jika ada dua atau tiga anak? Ke mana hilangnya penat lelah bekerja bagi si ibu?
Di Britain, setiap anak akan diberi bantuan automatik RM200 setiap bulan. Kalau tiga anak, ibu mendapat RM600 sebulan bantuan dari kerajaan. Bukan itu sahaja, terdapat banyak pusat penjagaan anak-anak yang disediakan majikan atau kerajaan. Mengapa ia tidak dilaksanakan di Malaysia?
Takkanlah pemberian BR1M sebanyak RM500 setiap pilihanraya atau setiap lima tahun boleh membantu keluarga?
Cuti bersalin
Kita amat bersyukur kerajaan Malaysia telah memberikan cuti 3 bulan kepada wanita bersalin. Tetapi apa yang saya nak tegur adalah siapa yang nak menjaga kami selama satu bulan pertama selepas bersalin?
Suami hanya diberikan cuti seminggu bagi penjawat awam manakala pekerja swasta diberi cuti 3 hari sahaja. Sepatutnya, paling kurang suami patut diberi cuti 2 minggu untuk ibu bersalin biasa dan sebulan bagi ibu yang menjalani pembedahan cesaerian.
Apabila anak kami bersalin baru-baru ini, saya dan suami saya yang menjaganya selama sebulan lebih. Suaminya hanya diberi cuti 3 hari sahaja. Anak saya terpaksa menanggung jahitan yang banyak berikutan pembedahan dan dia juga sedang menyiapkan tesis ijazah sarjananya.
Saya ingin mencadangkan bahawa wanita diberi kebenaran mengambil cuti bersalin dua minggu sebelum tarikh kelahiran yang dihisabkan doktor. Saya amat kasihan melihat rakan-rakan guru yang naik turun tangga sekolah seperti saya dahulu apabila mengandungkan anak kelima.
Saya bernasib baik semasa mengandung anak pertama dan kedua kerana masa itu saya tidak bekerja sepenuh masa. Semasa mengandung anak ketiga dan keempat, saya mengikut suami belajar di Scotland.
Saya berpengalaman naik turun tangga sekolah bagi anak kelima sahaja. Selalunya dua minggu atau seminggu sebelum bersalin merupakan masa yang sangat kritikal bagi ibu-ibu yang mengandung.
Kalaulah diberi cuti pada  masa itu, alangkah bahagianya ibu-ibu ini. Tak kan kita nak biarkan wanita menanggung siksaan sebegitu rupa.
Syarat bersara pilihan
Read More / Baca Lagi >>

Projek IC khianati rakyat dan negara, UMNO-BN harus dihukum

Posted: 21 Jan 2013 08:14 PM PST

Tidak ada perkataan yang selayaknya diberi selain "pengkhianat negara" untuk mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad kerana memberi taraf kewarganegaraan kepada ratusan ribu Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) di Sabah semata-mata untuk mempertahankan survival Barisan Nasional (BN) di negeri itu.
Ia dibuktikan dalam laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) terhadap projek "IC Mahathir" yang didedahkan baru-baru ini.
Akibat tindakan itu, Sabah kini melalui beberapa fasa getir membabitkan pertembungan sosio ekonomi dan politik rakyat tempatan dan pendatang yang diberi kerakyatan secara mudah.
Sambil menyatakan rasa kesal dan mengutuk sekeras-kerasnya tindakan UMNO-BN itu, Pengerusi DAP Sabah, Jimmy Wong Sze Phin berkata, parti pemerintah itu harus bertanggungjawab terhadap 'dosa' silam mereka ke atas rakyat Sabah.
"Saya boleh katakan bahawa ini merupakan pengkhianatan tertinggi buat Malaysia khasnya rakyat Sabah.
"Bayangkan selama ini yang menentukan hala tuju, pentadbiran negeri Sabah ditentukan oleh 'pengundi hantu' yang dihalalkan. BN benar-benar kotor!" tegas beliau ketika ditemui semalam.
Tambahnya, akibat daripada "Projek IC Mahathir", rakyat Sabah terutamanya di kalangan Bumiputera negeri itu ketinggalan disebabkan saingan tidak sihat yang berlaku.
Read More / Baca Lagi >>

Unik dan hebatnya ‘Bangsa Johor’

Posted: 21 Jan 2013 08:13 PM PST

Oleh Izmil Amri

SAYA lahir dan membesar di Pulau Pinang. Nun di sebelah Utara sana. Apalah yang saya tahu mengenai Johor selain pertembungan sekali-sekala dengan pemandunya di jalan kota raya Kuala Lumpur; tempat kami bertemu dan mencari rezeki.
Namun disebabkan jarak dan masa yang memisahkan kami, saya dan beberapa orang dari Johor yang saya kenali, izinkan saya menggunakan istilah manja, 'Bangsa Johor', selalunya tidak pernah ngam. Itu dan hakikat bahawa Johor ini adalah kubu kuat UMNO menambahkan lagi jarak antara kami.
Maka alangkah bertuahnya saya apabila dapat menjejak kaki ke bumi Johor baru-baru ini, dalam rangka memahami mentaliti masyarakat negeri Selatan itu sambil menjamah makanannya yang lazat. Ya, memang sedap masakan orang Johor.
Pada masa yang sama harus saya perjelaskan bahawa saya bukanlah asing sangat dengan sikap, perangai dan cara hidup orang Johor yang saya kenali. Mungkin ini stereotaip, namun saya melihat ada banyak persamaan gaya.
Malah saya punya ahli keluarga yang menetap di Johor, jadi separuh daripada kerja memahami ini sudah selesai, walaupun mungkin pemahaman itu tidaklah sempurna. Mentaliti orang Johor, bagi saya masih lagi satu misteri yang tidak dapat dirungkai.
Soalannya mudah; apa sebenarnya yang wujud di dalam kepala orang Johor ini sehingga begitu payah sekali bagi kebanyakan mereka untuk meninggalkan ajaran United Malays National Organisation? Itu sahaja.
Dengan kedudukan Johor sebagai negeri 'barisan hadapan' dalam strategi pilihan raya DAP dan Pakatan Rakyat, saya rasa soalan ini wajar ditekuni.
Di Johor menonton TV Singapura
Read More / Baca Lagi >>

Tewas saman fitnah Anwar: Bukti Utusan Malaysia penipu, pembohong

Posted: 21 Jan 2013 08:11 PM PST

KUALA LUMPUR, 22 JAN: Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang mengucapkan tahniah kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana memenangi saman fitnah ke atas Utusan Malaysia, yang sedang mencipta sejarah di Malaysia sebagai akhbar yang paling banyak tewas dalam saman fitnah oleh pemimpin Pakatan Rakyat (PR).
Katanya, ini membuktikan penipuan dan pembohongan terhadap pemimpin PR menjadi makanan harian Utusan Malaysia, sebagai lidah rasmi UMNO sehingga dilihat ke tahap lebih sebagai 'Surat Tipu" berbanding Surat Khabar".
Bagaimanapun, menurut Kit Siang, Utusan Malaysia bukan satu-satunya "Surat Tipu" di Malaysia walaupun ia adalah contoh terburuk daripada kalangan media perdana UMNO/Barisan Nasional (BN).
Beliau berkata, semakin hampir dengan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13), pemimpin UMNO/BN dan alat propaganda mereka, baik media perdana atau penyangak cybertroopers, akan bekerja lebih masa untuk mewujudkan pelbagai penipuan dan pembohongan.
"Seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, agama, tempat, umur atau jantina hendaklah bersatu pada PRU-13 nanti untuk menolak politik penipuan, pembohongan dan penyalahgunaan kuasa oleh UMNO/BN.
"Amat menyedihkan apabila bukan saja yang hidup, malah yang sudah meninggal dunia juga turut menjadi mangsa politik penipuan dan pembohongan sedemikian," katanya dalam kenyataan media mengenai Pengiraan Detik 80 hari ke PRU-13, semalam.
Read More / Baca Lagi >>

Panas : Bekas Exco Tidak Bayar Hutang Pilihan Raya RM140,000

Posted: 21 Jan 2013 08:06 PM PST

Masa minum di restoran Sudut Cahaya berhampiran bangunan PAS di Jalan Dato' Pati Kota Bharu tengah hari semalam saya berjumpa dengan kawan lama, bekas wakil rakyat PAS yang kini sudah jadi veteran namun masih aktif berkerja untuk kelangsungan PAS. Dia bolehlah saya anggap sebagai adviser parti secara tidak rasmi.

Bekas wakil rakyat ini pernah menjadi pegawai khas kepada Menteri Besar Kelantan. Pengambilan beliau itu untuk satu masa sudah pasti sebagai penasihat politik kepada Nik Aziz dan juga menyeliakan pegawai-pegawai muda lantikan politik kepada MB.

Dalam kesempatan itu banyaklah yang sempat kami bicarakan. Beberapa sejarah PAS yang sebelum ini tidak pernah didengari oleh generasi hari ini juga terungkit sama. Ralik juga mengenang nostalgia. Paling emosi di dalam perbualan semalam ialah bagaimana kekaguman beliau kepada Tokguruku Nik Abdul Aziz.

Baginya Tokguru tidak ada satu dan dua di dunia ini. Justeru dia mahu Tokguru menjadi spiritual leader sampai ke akhir hayatnya. "Ana mahu tengok apa yang berlaku kepada Khomeini di Iran dulu, di mana seluruh lapisan rakyat menghormati dan menyanjungi diri Imam Khomeini sampai ke saat akhir. Begitulah juga cita-ciata ana terhadap Tokguru Nik Aziz," tuturnya sambil tidak dapat menyembunyikan perasaan sebaknya.
Read More / Baca Lagi >>

Student told to ‘listen’ zips lips on Sharifah Zohra’s latest forum snub

Posted: 21 Jan 2013 07:59 PM PST

GEORGE TOWN, Jan 22 – Bawani K.S. has declined comment on the woman who told her to "listen" who has snubbed a second chance to speak at a student forum tonight, saying she will leave it to the organisers to interpret Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin's rejection of their invitation.
Sharifah Zohra, dubbed the "Listen" woman after her outburst, was also alleged to have been invited to share the same stage by the organiser, student group Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), but her organisation, Suara Wanita 1 Malaysia (SW1M), yesterday confirmed Sharifah Zohra will not be attending the "Academic Freedom and Fundamental Rights" forum.
"I have no comment on this," the Universiti Utara Malaysia (UUM) law student told The Malaysian Insider when asked to respond to Sharifah Zohra's skipping out on the chance for a second face-off.
The 27-year-old at the centre of a storm over the viral "Listen" video confirmed that she will be speaking at a forum in Kuala Lumpur to push for free tertiary education and freedom of speech. The "Academic Freedom and Fundamental Rights" will kick off at 8pm tonight at the Kuala Lumpur-Selangor Chinese Assembly Hall.
Ema Lee Abu Samah, a member of SW1M's supreme council, told The Malaysian Insider yesterday that Sharifah Zohra will not turn up at the forum.
She added that her organisation had also lodged a police report accusing SAMM members of breaking into SW1M's office.
A letter that purportedly bore Sharifah Zohra's signature and SW1M's stamp of acknowledgement, dated January 18 had been posted on news portal Harakah Daily as proof of her acceptance of SAMM's invitation.
Read More / Baca Lagi >>

Tujuh dulang hantaran untuk Kelantan

Posted: 21 Jan 2013 07:57 PM PST

Negeri Kelantan ibarat anak dara sunti yang cantik menawan, jelingan matanya  tajam bab pisau, lenggang lenggoknya bab bidadari istana,  sesiapa memandang pasti tergila-gila lebih-lebih lagi lelaki hidung belang.

Kerana kecantikannya yang luar biasa  maka ramai lelaki mahu masuk meminang, antaranya  dari Putrajaya. Tanggal 19 Januari  datang satu rombongan, ketua rombongan, masih ganteng orangnya meskipun usia  50an, mulutnya  merah bab delima merkah, rambutnya  putih bagaikan kapas  dijemur,  berkata kepada  si gadis ayu: jika menerima pinanganku akan ku berikan padamu tujuh dulang hantaran yang mahal-mahal, ada lagi pemberian istimewa lain yang tak disebutkan sekarang.
Antara  tujuh jenis hantaran itu,   sebuah masjid berkubah emas, jalan raya dengan aspal daripada emas hitam import dari luar negara,  stadium bolasepak berbumbungkan perak dan lain-lain. Stadium bolasepak diulangsebut beberapa kali kerana lelaki itu tahu si gadis ayu merupakan peminat tegar bolasepak.

Bunyinya seperti hantaran yang akan dibawa Sultan Melaka ketika mahu meminang Tuan Puteri Gunung Ledang sepertimana  diriwayatkan  dalam hikayat Melayu klasik. Hanya sedikit berbeza  ialah  hantaran  yang akan dipersembahkan  Sultan Mahmud Shah  adalah atas kemahuan Puteri Gunung Ledang, sementara hantaran lelaki dari Putrajaya, Najib Shah  itu atas kehendaknya sendiri, belum tahu sang gadis menerima atau tidak.
Read More / Baca Lagi >>

Forum tetap berlangsung walau tanpa Sharifah Zohra "Listen"

Posted: 21 Jan 2013 07:54 PM PST

KUALA LUMPUR: Forum 'Kebebasan Akademik dan Hak Asasi' yang akan berlangsung jam 8 malam ini di Dewan Perhimpunan Cina Selangor Kuala Lumpur diteruskan sekalipun tanpa kehadiran Sharifah Zohra Jabeen.

Sehubungan itu, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Kebangsaan mengucapkan tahniah buat anak muda dari Segmentasi Mahasiswa SAMM, Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (Kami) dan INSTEF di atas kerjasama utuh untuk menjayakan forum malam ini.

Pengarah Propaganda SAMM, Edy Noor Reduan berkata, dengan hasrat mempertemukan semula dua ikon yang bertembung idealisma dalam satu forum di UUM bulan lalu sehingga menerbitkan sebuah fenomena, forum malam ini merupakan medan terbaik untuk Sharifah Zohra Jabeen dan KS Bawani berhujah dengan tatacara yang sebenar.

Maka atas sebab itu, ujarnya SAMM melalui Segmentasi Mahasiswa menyediakan lapangan yang terbaik cukup luas untuk Syarifah Zohra menyatakan segala pandangan dan meluahkan kecelaruan yang bermain di minda masyarakat umum.

Tambahnya, adil untuk semua pihak, KS Bawani juga berpeluang menjawab telahan sehala dari Sharifah Zohra menjadikan pertemuan ini cukup menarik dan saling melengkapi.

"Forum malam ini juga menjadi medan sesuai untuk semua pihak juga di atas keperluan dan permintaan rakyat seluruh negara, demi mendengar sendiri lontaran idea yang terhasil dari persediaan yang cukup, bukan secara spontan sepertimana fenomena 'listen' terhasil," katanya dalam satu kenyataan.
Read More / Baca Lagi >>

FGVH catat nilai terendah RM4.36, peneroka rugi besar

Posted: 21 Jan 2013 07:51 PM PST


KUALA LUMPUR: Saham Felda Global Ventures Holdings (FGV) menjunam mengikut Indeks Komposit Kuala Lumpur semalam dan akhirnya tutup di bawah harga IPO pada RM4.42 semalam.

Ini adalah julung kalinya FGV ditutup di bawah harga IPO walaupun sebelum ini pernah mencecah ke paras RM4.52 dalam dagangan harian.

Semalam, FGV juga merekodkan harga terendah RM4.36 sebelum ditutup pada RM4.42. Kejatuhan ini menyebabkan para peneroka dan lain-lain pelabur rugi besar.
Selain itu, jika ini berterusan, peneroka juga bakal dibebani hutang dengan bank apabila pelaburan mereka rugi, hutang terpaksa dibayar bersama bunga bank.

Sementara itu, indeks KLCI merosot untuk hari keempat berturut sebanyak 40.81 points or 2.43 peratus pada hari Isnin.

Ini adalah penurunan paling besar sejak 26 September 2011.

Penganalisa berkata ketidak-tentuan politik dan tarikh pilihanraya antara faktor menyumbang kepada kejatuhan indeks KLCI.
Read More / Baca Lagi >>

MAMAT INI ADALAH PEMILIH BERDAFTAR DENGAN SPR!!!!!!!

Posted: 21 Jan 2013 05:29 PM PST


Butiran peribadi... NAMA:  IMPIAS BIN SIPULLAH
                               NO K/P: H0488914/621010126275
                               TARIKH LAHIR: 10HB OKTOBER 1962
1)  Betulkah mamat ini warganegara Malaysia sejati dan tulin?  
2)  Mengapa di Jabatan Pendaftaran Negara Negeri Sabah ada satu unit dinamakan Unit Khas Sabah?  
3)  Menjadi pemilih berdaftar dengan SPR yang disahkan di DUN LIAWAN dan PARLIMEN KENINGAU... Macamana SPR boleh luluskan?

Memang wajar sekali apa yang diperjuangkan oleh NGO Bersih dan parti-parti politik dalam gabungan Pakatan Rakyat agar SPR mesti ada keberanian dan maruah harga diri untuk membersihkan senarai pengundi seblum rakyat keluar mengundi.

DR M IBARAT SYAITAN: Bagaimana kita boleh MENGHUKUMNYA?

Posted: 21 Jan 2013 05:27 PM PST

DR M IBARAT SYAITAN: Bagaimana kita boleh MENGHUKUMNYA?Pemecatan timbalan perdana menteri yang juga menteri kewangan, Anwar Ibrahim pada tahun 1998 merupakan permulaan kepada masalah sebenar di Malaysia kerana Mahathir yang keras kepala mengambil keputusan untuk kekal dalam kuasa walaupun sebenarnya dia adalah antara penyebab krisi kewangan yang berlaku di Asia pada ketika itu.
Apa yang telah berlaku adalah Mahathir, dengan wang yang didapatinya dari Bank Negara Malaysia (BNM), atas sikap tamaknya mahu mendapatkan keuntungan yang lumayan dengan menspekulasi mata wang walaupun tidak disukai dan dipersetujui oleh Anwar.

Anwar menjadi begitu takut akan ketamakan Mahathir namun kuasa boleh memupuk korupsi dan kuasa yang mutlak akan menjadikan seseorang menjadi sangat korup. Mahathir, sebagai diktator di Malaysia tidak mempedulikan rayuan Anwar dan meneruskan dengan perjudiannya.

Tanpa diketahui oleh Mahathir, diseberang Atlantik, seorang pelabur mata wang terkemuka sedang memerhatikan wang yang bakal diperolehinya. Spekulasi yang dibuat oleh Mahathir terbukti mengalami kerugian dalam jumlah yang besar telah diraih pula oleh Soros dan Yahudi licik dari Hungary ini pula sanggup mendermakan sejumlah USD 500 juta kepada Russia yang sedang berada dalam masalah dari wang perolehannya.

Mahathir yang kebingungan dengan beraninya menyalahkan timbalannya untuk menyembunyikan kesalahannya sendiri sekaligus menjadikan Anwar sebegai kambing hitam dalam keseronokan perjudiannya. Tetapi pemecatan Anwar bukan sesuatu yang tidak dijangka. Timbalan-timbalannya terdahulu seperti Musa Hitam, Ghaffar Baba juga telah menerima nasib yang sama akibat tindakan diktator ini.
Read More / Baca Lagi >>

Citizenship-for-votes: Just the tip of the Umno iceberg?

Posted: 21 Jan 2013 05:24 PM PST

Referring to the recent revelations of how Barisan Nasional had cheated to win Sabah, PAS's Kuala Selangor member of parliament Dzulkefly Ahmad said if such was the tactics used by UMNO when the party was strong, it would do even worse at present in its desperate attempt to win back lost states.
"More important is whether all these episodes of treason and evil will be repeated at the 13th general election," said Dzulkefly.
"When they were strong, they still did all the evil, so what is stopping them from repeating such despicable acts in the 13th general election, which is the closest contest for UMNO-BN facing the possibility of being ousted from the Federal government?" he asked.
Dzulkefly said the revelations at the Royal Commission of Inquiry into Sabah's immigration problem, coupled with the allegations by businessman Deepak Jaikaishin against prime minister Najib Razak and wife Rosmah Mansor, could spell the end of UMNO's reign.
According to him, Najib's bid to win will be made more difficult by former prime minister Dr Mahathir Mohamad's constant justification of his past misdeeds.
PAS information chief Tuan Ibrahim Tuan Man meanwhile said Mahathir's admission that he had given Malaysian identity cards to foreigners in Sabah two weeks before the state election had confirmed the suspicions.
He said the acts had jeopardised national security from all angles, adding that it was still being continued in West Malaysia where some states have seen unusually big number of new voters.

Surat mesej politik Najib : Guna duit kerajaan atau parti..??

Posted: 21 Jan 2013 05:18 PM PST


Surat Najib
Hian Wah menunjukkan sepucuk surat mempunyai mesej berbaur kempen politik ditandatangani Najib yang diterimanya dua minggu lalu.
 
SERI KEMBANGAN – Adun Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menjelaskan mengenai kos penghantaran surat dengan mesej politik diterima pengundi negeri ini menggunakan wang kerajaan atau Barisan Nasional (BN).

Hian Wah berkata, beliau dan isteri terkejut menerima gambar Perdana Menteri dan surat menggesa rakyat membuat perubahan pada pilihan raya nanti dengan memberi mandat kepada BN.

Menurutnya, dalam sampul surat yang turut dimuatkan kalendar itu, Najib menyatakan negeri ini dalam keadaan kecelaruan selama empat tahun di bawah pimpinan kerajaan DAP, PKR dan Pas.

"Sekiranya kos penghantaran surat kepada kira-kira dua juta penduduk di negeri ini dibiayai kerajaan, ia jelas menunjukkan ada salah guna kuasa.

"Saya terima maklumat pengundi di Kajang, Pandan, Puchong dan Ampang juga ada terima surat ini," katanya.

Beliau berkata, Selangor ada dua juta pengundi dan berkemungkinan berjuta ringgit diperlukan untuk tujuan itu.
Read More / Baca Lagi >>

JMR SHAH ALAM : CERAMAH RAFIZI DAN DS ANWAR IBRAHIM

Posted: 21 Jan 2013 04:56 PM PST

Negara Zina : Gadis 24 tahun bungkus dan campak bayi luar nikah dalam tong sampah

Posted: 21 Jan 2013 04:42 PM PST

KUANTAN, 21 Jan — Seorang gadis bertindak kejam apabila nekad membungkus dan mencampakkan bayi luar nikah yang dilahirkannya ke tong sampah, di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HOSHAH), kira-kira jam 12.30 tengah malam, Sabtu lepas.
Ketua Polis Daerah Temerloh ACP Aziz Salleh berkata gadis berusia 24 tahun itu berasal dari Pasir Puteh, Kelantan dan dipercayai bekerja di sebuah pasar raya di Temerloh.
"Dia dibawa ke HOSHAS oleh rakannya selepas mengadu sakit perut.
"Ketika sedang mendapatkan rawatan gadis itu bergegas ke tandas berhampiran dan terkejut ketika sedang membuang air besar melihat bayi perempuan yang dikatakan cukup sifat terjatuh dalam mangkuk tandas," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Aziz berkata, dipercayai selepas melihat keadaan bayi perempuan itu sudah tidak bernyawa, gadis terbabit mengambil plastik dalam tong sampah sebelum membungkus mayat bayinya dan membuang dalam tong sampah.
Katanya, gadis terbabit kemudian berlagak selamba ketika berjalan keluar dari tandas berkenaan sebelum dipanggil oleh doktor yang bertugas untuk menjalani pemeriksaan.
Read More / Baca Lagi >>

Facing the truth on illegal immigrants

Posted: 21 Jan 2013 04:29 PM PST

Whatever the findings of the RCI, we must realize that all these migrant streams – past and recent – have contributed to our country and deserve their place in the sun.

The main line of defence used by former prime minister Dr Mahathir Mohamad in justifying the distribution of identity cards to foreigners and their registration as voters in Sabah has now emerged.
According to Mahathir, "One should also look back and remember that Tunku Abdul Rahman was worse than me, he gave one million citizenships to people who are not qualified and not even tested."
"Why is it when he does it, it is not wrong, and when I do it, it's wrong?" he asked.
He has since asked for a Royal Commission of Inquiry to look into the granting of citizenship during the pre-Merdeka period.
This suggestion appears to be borrowed from the pro-Umno author and blogger Syed Akbar Ali, who in a post critiquing the Royal Commission of Inquiry on illegal immigrants in Sabah, had argued that it would not be out of place to have a Royal Commission of Inquiry to investigate why one million immigrants who were mostly Chinese and Indians were given citizenship in Malaya in the 1950s.
According to him, "Let's not argue about the fairness. Let's have a RCI first on the issue – how and why one million Chinese and Indians [including my mamak gang of course] were given citizenship."
Mahathir's response has drawn widespread derision since his remarks have appeared in the Internet media.
His was not only a shallow attempt to divert attention away from his role in this unconstitutional operation by playing up to the chauvinistic feelings of the Malay audience. He also chose to malign a deceased prime minister in his attempt to get off the hook for masterminding the massive influx of illegal immigrants into Sabah.
Read More / Baca Lagi >>

DIGGING UMNO'S GRAVE: Mahathir - the most poisonous man in Malaysia

Posted: 21 Jan 2013 04:25 PM PST

DIGGING UMNO'S GRAVE: Mahathir - the most poisonous man in Malaysia:
THIS week saw a slew of stories exposing former premier Mahathir Mohamad's dirty political hands – using government institutions to cheat to remain in political power.
It shows his shady past abuses of power is fast catching up with him and the rakyat are no more his obeying robot, like when he ruled for 22 years in the past.
What is disgusting is that this 87-year-old stubborn mule does not know when to stop his evil agenda to divide Malaysians with the use of racial and religious issues.
Malaysia is perhaps the only country in the world where racist politicians can divide the people with just one word – Allah (God). It's a word used by the world long before the founding of Islam.
So, how can certain pea brain Muslims claim the word is exclusive to them and thus cannot be used by non-Muslims.
The same pea brain Muslims in Malaysia propagate that if the world is used by non-Muslims, the Muslims will be confused. Are they saying the Malays are so stupid and weak in their faith?
This Allah issue has been raised once too often by politicians that the rakyat has become so sick and tired of it.
Whether the issue was raised by the Opposition DAP or PAS or by Barisan Nasional (BN)'s Umno, MCA or MIC, it was all started by the racist BN government when it banned the use of the word. So, the blame must go to the racist BN.

Dangerous politician
Why then is Mahathir now being targeted by the rakyat and critics?
Mahathir is now seen as the most dangerous politician in Malaysia, following the expose that he has an estimated accumulated wealth of US$44 billion (more than RM132 billion).
This makes him more powerful than Prime Minister Najib Abdul Razak.
Yes. Mahathir is no more the prime minister of Malaysia and thus does not have the institutions of government at his disposal.
Read More / Baca Lagi >>

Harmony under siege

Posted: 21 Jan 2013 04:24 PM PST

Why would the race issue crop up time and again? How dare the politicians humiliate the non-Malays whenever they feel like it?

Not a single day goes by without the country's mainstream politicians demonising their opposition counterparts and claiming glory for having done wonders for the rakyat.
However, it is also these very politicians who become tongue-tied when issues of national interests crop up, as happened recently when a politician-aspirant Sharifah Zohra Jabeen, who heads Suara Wanita 1Malaysia (SW1M), turned aggressive towards Universiti Utara Malaysia student, KS Bawani.
For a long time to come, Malaysians, especially the non-Malays, will not forget the mistreatment they continue to face at the hands of the dominant race.
The aftermath of the Sharifah Zohra versus Bawani episode has also opened the Pandora's Box, revealing the dreaded and ugly truth that racism is no stranger to this country which brags about its unity in diversity.
Looks like the assurances given by the leaders of the ruling party Barisan Nasional that all is well when it comes to harmony between Malaysians of different ethnic background are false.
From ministers to self-serving politicians, they have all been down-right racist towards the non-Malays.
If former prime minister Dr Mahathir Mohamad had the audacity to insult the non-Malays by asking them to be thankful to the Malays for being allowed to call Malaysia their home, what does one do when smaller fry like Wanita Umno chief, Shahrizat Abdul Jalil and Sharifah Zohra, take it upon themselves to condemn the non-Malays?
Shahrizat had raised the May 13 ghost during the opening of the Wanita Umno general assembly last November.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT