Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


TUAN PUNYA CINCIN BERSUMPAH KETIKA CINCIN TIADA DITANGAN?

Posted: 18 Jan 2013 07:27 AM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

MAKA, berbunyi juga Bik Mama di hadapan balu-balu tentera tentang isu cincin RM24 Juta.  Dia pun macam Najib pernah lakukan, iaitu bersumpah.  "Saya berani bersumpah, saya berani bersumpah kepada Allah, saya tak ada cincin itu di tangan saya langsung".  Masihkah anda ingat, Najib juga pernah bersumpah tidak mengenali Altantuya?  Kelakar, bukan?  Tentu Deepak ketawa terguling-guling mendengar 'lakonan' dua insan sehati sejiwa ini.

Ada rakan aku kata, pelik apanya untuk bersumpah jika kita tergamak guna C4.  Pelik apanya untuk bersumpah kalau Hukum Hudud pun kita hina.  Orang yang tidak takut Allah, sentiasa dedahkan aurat hatta di bumi Mekah dan sekembali dari Mekah, mereka tidak merasa apa-apa sekadar bersumpah.

"Saya berani bersumpah, saya berani bersumpah kepada Allah, saya tak ada cincin itu di tangan saya langsung".  Lagi kelakar.  Wartawan pun tahu dan nampak memang waktu itu cincin tiada ditangannya.  Tapi rakyat bertanya, siapa lagi di dalam dunia ini yang bernama "Datin Seri Rosmah Mansor" seperti bak kata Chegu Bard nama itu tertera di dalam dokumen cincin berkenaan?  Sehingga kini tuan punya nama tidak menjawabnya.  Chegu Bard patut disaman, tetapi yang patut menyamannya adalah si penama itu, kalaupun bukan Bik Mama.  Mengapa tiada saman sehingga berbuih mulut Chegu Bard suruh saman?

Bersumpah atau tidak, rakyat tidak peduli.  Isu cincin tidak boleh selesai dengan sumpah apatahlagi yang bersumpah itu kita kenali wataknya.  Rakyat hanya berkata, "cukup-cukuplah mahu menipu..."


MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Hantu di UITM Melaka --- Menyeramkan!!!

Posted: 18 Jan 2013 08:20 AM PST

hantu Uitm

Apakah Ini Gambar Kepada Kekecohan Rasuk Di UiTM Melaka?

    January 18, 2013
KUALA LUMPUR – Kalau anda jenis lemah semangat jangan tenung lama-lama gambar di atas.
Kalau anda jenis berani, lihat di celah-celah besi di belakang gadis dalam gambar itu.
Apa yang anda nampak?
Seolah-olah ada sesuatu bukan di kejauhan itu.
Persoalannya kini apakah ia hanya satu bentuk bayangan di sebuah pokok atau mungkin juga satu gurauan?
Dengar kata ia adalah gambar lama yang diambil berhampiran Jambatan Tasik Tun Fatimah yang menyebabkan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Lendu, Melaka sedang kecoh dengan pelbagai kisah seram buat masa ini.

Ada yang mengatakan imej dalam gambar itu adalah orang minyak.
Selain itu, tersebar kisah bahawa rasuk dan histeria sedang berleluasa di sana.
"Dengar kata semalam ada budak-budak membuat program Tarian Ulik Mayang yang menyebabkan mula berlaku gangguan," menurut seorang pensyarah ketika dihubungi di Melaka malam ini.
Apa yang diketahui, kekecohan yang berlaku menyebabkan Majlis Perwakilan Pelajar UiTM Lendu mengadakan bacaan Majlis Bacaan Yassin Perdana di setiap tingkat asrama malam ini.
Keadaan itu juga menyebabkan sebahagian pelajar terutama yang duduk di tempat yang berhampiran dengan kampus kembali ke rumah masing-masing.
Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ali Rustam ketika dihubungi Mynewshub.my memberitahu beliau belum lagi menerima sebarang laporan mengenai kekecohan di UiTM Lendu malam ini.
Beliau bagaimanapun memberitahu akan melihat kepada isu itu.

Rektor UITM Melaka Minta Pelajar, Ibu Bapa Bertenang


KUALA LUMPUR – Ibu bapa dan para pelajar di Universiti Teknologi Mara (UITM) Melaka diminta bertenang kerana keadaan kampus sentiasa berada dalam keadaan baik dan terkawal, kata Rektornya, Prof. Madya Dr. Mohd.Adnan Hashim.
Menurut Dr. Mohd. Adnan, beliau tidak menolak kemungkinan ada pelajar di kampus tersebut yang mengalami masalah tersendiri hingga menyumbang kepada insiden 'rasuk' seperti mana yang hangat tersebar dalam media sosial ketika ini.
" Saya ingin memberi jaminan bahawa keadaan adalah terkawal dan tidak ada apa yang perlu dibimbangkan kerana pihak pentadbiran kampus mengambil berat masalah pelajar serta cuba sebaik mungkin bagi memastikan keselesaan mereka," katanya ketika dihubungi Mynewshub.my di sini lewat malam ini.
Beliau juga memberitahu pihaknya sentiasa menekankan aspek keagamaan termasuk majlis bacaan Yassin kepada warga kampus tersebut.
Topik rasuk dan histeria di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Lendu, Melaka secara tiba-tiba trending di Twitter malam ini.
Topik berkaitan kejadian tersebut banyak dibincangkan menggunakan beberapa hastag seperti #uitmlendu, #PrayForLendu, #UITMLendu, #HantuDiUiTMLendu dan #PrayForUiTMLendu serta beberapa yang lain lagi.
Kebanyakan pengguna akaun Twitter dari kalangan pelajar dan golongan muda yang dilihat memberikan perhatian kepada kejadian rasuk di UiTM berkenaan.
Ramai yang meluahkan rasa bimbang dengan situasi di sana dan ramai juga yang mendoakan keselamatan kepada pelajar-pelajar berkenaan. – Mynewshub.my

Cerita dari seorang pelajar yang terlibat ... memang menyeramkan ...



The stolen items part is creepy. First you'd be entering your room and you would think everything is fine. And then you'll start to realise that one thing is missing. And then two things have gone missing, then you realise that almost everything valuable is missing from your room. And finally you'll find a note saying this: "Nantikan ketibaan saya di kolej-kolej lain.", which roughly translated means "Await my presence/arrival at the other colleges.". Oh by the way, here, we call dorms 'Kolej/College'. Four places have been attacked so far. All with the same note.
Rasuk, I saw with my own eyes. Real crazy stuff. Rasuk is when a thing enters your body, with the intention to hurt you and the people around you, and use your body to do various things. The girl at my level started dancing, and laughing, and screaming and shouting, walking here and there, and it was going in and out of her body so it was like she was her one second and another person the next.
When it was happening at the early stages, my roomates and I turned on the Yaasin on a speaker and sat together. And then we heard it: something screaming outside our window, as if trying to block out the sound of the Yaasin. When we paused the playback, it stopped screaming. When we turned it back on, it started screaming again. It was horrific. So we told our senior, who was at our level, handling the girl that kena rasuk. She then told us to just keep playing the Yaasin and ignore the sound, or leave the room and go to another room and stay there. We did the latter.
When we went to the other room, and as we were just about to close our eyes to sleep, we heard a different sound: someone tapping at our window. Mind you, we're on the third floor. Then we heard another sound: a tapping on the bed posts. By that time, the girl that kena rasuk was already okay, but the seniors were still at our level. So we told the same senior again what had happened, and she came in, along with 17 of the other seniors, who are the members of the Majlis Tertinggi Kolej.
We sat in a circle, kept quite, and listened. Then we all heard it at the same time. We all just stayed in the room at the time, with no intention to leave at all, and we asked the seniors what happened the night before, or the other nights, and they told us that it's only been our college, and one other boys' college. And it's quite bad. Bad to the point where the Polis Bantuan, who are the people who guard our entire campus, had to be involved in the search of the boys who kena rasuk, because guess what? They can fly. Yup, they freakin' jumped off the second floor of the college, and flew away.
As we were telling the story, so many of us can hear what was happening outside our window. Taps, screamings, shoutings, clappings.. you name it. And while one of the seniors was speaking, another senior was signaling towards the window, while the senior that was speaking just nodded as if to say, "Ignore it!" to her. She was describing to us what had happened in her room, and one thing that happened was that she heard claps but just one clap and at different intervals. She showed us the sound of the clap, and then the whole room felt two strong winds blowing at different directions, and bam, the door opened by itself, as if kicked by something outside. But there was nothing there.
That was when we all read the Yaasin together, and decided that the entire room, all 20 of us, will not leave, because apparently the thing was walking around our level, waiting for us to come out. And apparently it was dancing the same dance the girl did when she kena rasuk, right outside our window. Scary stuff right there.
I think that night is just one of the nights that I'll just keep thinking about for years to come. I mean this is insane. I was scared. And I've never been scared of such things. I'll just have to keep thinking that God is with me and He and His words from the Book will protect me better than anything else. God is greater than anything else, anywhere, any time. He is with me.
Last night, which was Thursday, night of Friday, every college kena kacau by the thing that's been rasuk-ing. My college was the worst because here we were, reading the Yaasin, and then three people started screaming, as if in pain. It's was the scariest. Even the three colleges near us could hear the screaming. Word got out really fast so just as our college was being reported with rasuk, another college called in. An ustaz and some boys from the Majlis Penggerak Masjid were the first at the scene in our college. The YDP of Majlis Pewakilan Pelajar was there too.
Then we found out through Twitter that every college was holding a bacaan Yaasin, all at the same time. College lights were flickering and whatnot, and every college was chilly all night. And, from what I read on Twitter, a lot of people couldn't sleep because of the sounds and the voices. But gosh, it was super creepy. I can still remember the screams.
The pukau part, is just really really frustrating. What these intruders will do is they will knock on your door (or sometimes they just barge in, if you don't lock it) and they will shake your hand or tap your shoulder. By then you're screwed. They'll start talking nonsense to you, and 10 minutes later you'll realise that you have taken out RM700 from your bank account and given it to these intruders, for a bottle, of literally nothing. They move really quickly. Everybody's just afraid of staying in their rooms by themselves now because if they forget to lock it, there's a higher chance of kena pukau. And this pukau thing will only happen if there are any carnivals/bazaar/fairs in our campus, which happens pretty much every two weeks. Plenty people have been pukau-ed. It's the worst.
I don't know what's going on anymore. It's just been too much lately. At the start of the semester, everything was fine. And then a month later, creepy things start to happen. Hope we can all be safe during this troubling time. Just end this so we can all be in peace. Thing is, we don't even know what we did that set off the anger in the spirits around Lendu. All the events this week were all Islamic-oriented. Perhaps it's mad because of that, because two nights ago, there was a talk in which the ustaz explained the Al-Fatihah. And he read it ever so beautifully. Just as he got to the third ayat, strong winds started blowing, and everything went havoc. The projector screen fell nearly hitting the ustaz's head, backdrop nearly teared, the papers on the registration tables flew around… and man it was just creepy when the ustaz said "Ada benda tak nak saya teruskan bacaan saya ni.". When he said that, another strong wind blew.
Ugh, I just.. this is freakin' scary alright. What do we do about this other than pray for safety? I mean it's all the spirits here combined. Usually it's one or two just trying to mess with everyone's head, but now it's really just disturbing everyone on campus for no particular reason. It's annoying, and creepy, frustrating. Scary too. Gosh, just end this. End this now.

SUMBER : http://theruzannapages.wordpress.com/2013/01/18/day-eighteen/



Ni yang buat Umno Najib tambah2 meroyan ... Mantan Ketua Daerah Kinabatangan bersama 360 pengikut sertai PAS

Posted: 18 Jan 2013 07:20 AM PST

Mohd Firdaus,18 Jan 2013


KINABATANGAN: PAS Sabah sekali lagi mencatat kejayaan besar sebelum bertempur di 'medan perang' Pilihanraya Umum ke-13 akan datang apabila mantan Ketua Daerah Kinabatangan menyerahkan borang menyertai PAS dalam satu Himpunan Selamat Tinggal BN di Kg. Batu Putih dekat sini, petang tadi.

Ahdah Sulaiman yang juga bekas calon Bebas dalam PRU 2008 turut mewakili 360 orang lagi menyerahkan borang menyertai PAS kepada Datuk Mahfuz Omar, Naib Presiden PAS yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

Dalam ucapan ringkasnya, beliau memberikan kata semangat dengan mengajak seluruh rakyat Kinabatangan bersama meninggalkan Barisan Nasional yang sudah lama bertapak di Sabah.

"Kita menyatakan rasa tidak puas hati terhadap pentadbiran selama 18 tahun Umno BN di Sabah ini.


"Umno BN telah gagal membawa pembangunan ekonomi kepada rakyat Sabah terutama di kawasan ini," ujar beliau.


Dalam PRU12, Ahdah bersama lapan calon lain termasuk seorang calon PAS, Imran Ibrahim dan Datuk Saddi Abdul Rahman (BN) merebut kerusi DUN Sukau. Beliau memperoleh undi tertinggi dengan mendapat 1,171 undi berbanding calon PAS, hanya sebanyak 76 undi sahaja. Manakala calon BN pula mendapat 3,278 undi dengan kemenangan majoriti sebanyak 2,107 undi.


Himpunan ini turut dihadiri Datuk Seri Ir Mohamad Nizar Jamaludin, Dr. Mohd Hatta Ramli, Aminuddin Aling (Pesuruhjaya PAS Sabah), Lahirul Latigu (Ketua Pemuda PAS Sabah), ahli jawatankuasa PAS Sabah dan rakan-rakan Pakatan Rakyat Sabah yang terdiri Parti Keadilan Rakyat (PKR), Pertubuhan Pakatan Perubahan Sabah (PPPS) dan masyarakat setempat. Harakah

Cerita macamana Mat Pakistan ni dapat MyKad .. "Komander Janggut" [bekas pejuang MNLF] dapat MyPR di Sabah

Posted: 18 Jan 2013 04:25 AM PST

KOTA KINABALU: Bekas pejuang Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) yang datang ke Sabah hampir 40 tahun lalu memberitahu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat masalah pendatang tanpa izin di negeri itu, beliau memperoleh dokumen pengenalan diri dengan membuat permohonan kepada pihak berkuasa. 

Abdul Halil Aranial, yang masuk ke Sabah pada 1975 berkata, beliau sudah menggunakan pas pengenalan diri sementara yang diberikan kepada pelarian Filipina IMM-13 selama 19 tahun sebelum membuat permohonan kad pengenalan (IC). 

Abdul Halil, 59, berkata, pada 2009 beliau membuat permohonan untuk taraf penduduk tetap di Jabatan Pendaftaran Negeri (JPN) Sabah, di Kota Kinabalu dan pada tahun sama MyPR berwarna merah dikeluarkan kepadanya. 



Saksi ke-26 itu yang datang menaiki bot laju bersama enam lagi pejuang dan pegawai MNLF itu berkata, beliau menggunakan MyPR itu sehingga sekarang dan beliau juga ada memohon untuk mendapatkan MyKad. 

"Saya pohon dapatkan MyKad kerana saya hendak jadi rakyat Malaysia," kata Abdul Halil yang mempunyai tiga isteri dan 13 anak itu, sambil menambah isteri-isteri dan anak-anaknya juga memegang MyPR. 

Ketika ditanya pegawai pengendali Jamil Aripin sama ada beliau berhasrat kembali ke negara asalnya Filipina, beliau berkata jika keadaaan di selatan Filipina semakin pulih beliau ingin balik untuk berjumpa anggota keluarganya. 

Beliau yang juga dikenali sebagai "Komander Janggut" memberitahu beliau sudah dilantik sebagai ketua kampung di skim penempatan di Taman Kota Keningau pada 2008 bagi menguruskan pelarian Filipina di situ. 
Sementara itu, dua rakyat India dan seorang rakyat Pakistan dalam keterangan mereka berkata mereka tidak perlu menunggu tempoh yang lama untuk memperoleh kad pengenalan biru dan juga MyKad. 

Saksi ke-25 Mohamed Hussein, yang lahir di Pakistan, berkata beliau sampai di Sabah pada 1987 dengan menaiki kapal terbang dari Karachi ke Kuala Lumpur kemudian ke Kota Kinabalu dan menaiki bot ke Tawau. 

Katanya, beliau memasuki negara ini menggunakan pasport Pakistan tanpa sebarang dokumen lain seperti sijil kelahiran atau sijil kewarganegaraan. 

Menceritakan bagaimana beliau boleh memiliki kad pengenalan biru seterusnya MyKad, saksi itu berkata, semasa tinggal di Tawau pada 1988 ada seorang lelaki warganegara Pakistan dan beberapa orang rakyat Malaysia telah menawarkan kepadanya untuk membuat IC. 

Katanya, beliau diminta menyerahkan pasport dan gambarnya kepada lelaki-lelaki yang tidak dikenalinya itu. 

"Beberapa minggu kemudian mereka datang berjumpa saya dan bawa saya ke JPN Tawau," katanya, sambil menambah bahawa ketika di pejabat JPN borang itu sudah diisi oleh beberapa orang yang lain kerana beliau tidak tahu menulis. 

Mohamed berkata, beliau kemudiannya menurunkan cap jarinya dan menandatangani borang yang sudah diisi itu dengan bayaran RM10 dan beliau juga diberikan resit sementara. 

Beliau berkata, pasport Pakistannya diserahkan kepada JPN dan beliau juga tidak memberikan sebarang bayaran kepada rakyat Pakistan dan beberapa orang rakyat Malaysia yang membawanya ke jabatan itu. 

Saksi itu berkata, pada tahun sama IC biru dikeluarkan kepadanya dan beliau juga kemudiannya menukarnya kepada IC yang bermutu tinggi seterusnya kepada MyKad. 

Beliau yang mempunyai dua anak berkata sepanjang proses penukaran IC itu tidak terdapat sebarang masalah dan beliau juga telah empat kali mengundi menggunakan IC itu. 

Mohamed yang berkahwin dengan rakyat Indonesia itu berkata sejak 1987 beliau telah empat ke lima kali pulang ke Pakistan menggunakan pasport Malaysia. 

Kepada soalan apakah yang tercatat di bahagian tempat lahir di dalam ICnya, Mohamed berkata "Tawau" dan ia dicadangkan oleh kakitangan JPN semasa beliau membuat IC. 

Beliau juga berkata, beliau pertama kali mengundi di kawasan pilihan raya Tawau kemudiannya di Papar. 

Aziz Kasim, yang dilahirkan di Tamil Naidu, India pula berkata beliau masuk ke Kuala Lumpur menggunakan kapal terbang kemudiannya ke Labuan dan Kota Kinabalu menggunakan pasport India pada 1980. 

Saksi ke-27 itu berkata, pada 1987 ada seorang yang mengaku pegawai kerajaan datang ke restoran tempat beliau bekerja dan memberitahunya dia (pegawai) boleh menolongnya dan rakannya mendapatkan IC. 

Katanya, beliau diminta menurunkan cap jari, menandatangani borang itu dan juga gambar dan empat bulan selepas itu pegawai itu datang lagi ke restoran bersama IC biru. 

Beliau juga setuju dengan cadangan Jamil bahawa beliau memperoleh IC biru itu tanpa mempunyai sijil lahir atau sijil kewarganegaraan. 

Aziz berkata, beliau juga pulang ke India menggunakan pasport Malaysia dan berkahwin dengan isterinya yang juga rakyat India. 

Ketika ditanya apa yang dicatat di tempat lahirnya di pasportnya, saksi itu yang telah menukar MyKad lamanya kpada MyKad terbaharu pada Jun tahun lepas berkata Semporna. 

Saksi terakhir Mohidin Batcha Sariff yang lahir di Madras, India pula berkata, beliau datang ke Sabah pada 1978 dan memperoleh kad pengenalan biru selepas enam bulan memohonnya. 

Mohidin, yang merupakan pemilik restoran, berkata pada 1982 beliau sendiri pergi ke JPN dan ada seorang kakitangan di sana telah menolongnya mengisi segala dokumen dan enam bulan kemudian pada tahun sama IC biru dikeluarkan kepadanya. 

Ketika ditanya di mana kah tempat lahir yang dicatat di dalam ICnya itu, saksi ke-28 itu berkata Beaufort. 

Pendengaran di hadapan lima anggota panel dipengerusikan bekas Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Steve Shim Lip Kiong bersambung 29 Jan ini. 

Panel itu turut dianggotai bekas Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah Datuk Seri Dr Kamaruzaman Ampon, bekas Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Henry Chin Poy Wu, bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah Datuk Kee Mustafa dan bekas Timbalan Ketua Menteri dan bekas Peguam Besar Sabah Tan Sri Herman J.Luping. - BERNAMA 

Muhyiddin ... cerita mai sat, macamana Hisham Suhaily Othman, Naib Ketua Puteri UMNO Kedah ni boleh dapat kontrak RM23 juta melalui runding terus?

Posted: 18 Jan 2013 01:06 AM PST


Tan Sri Muhyiddin needs to explain why a contract worth RM23m to retrain PE teachers was given to an UMNO leader via direct negotiation

Our education minister, Tan Sri Muhyiddin Yassin was awarded an Honorary Doctorate on the 17th of January by the United States Sports Academy (USSA), which is based in Daphne, Alabama, for his efforts "to enhance physical education to help in the building of a nation" through the creation of the "One Student - One Sport" initiative.
For a 6 month period starting from June 2012, USSA trainers were in Malaysia to provide retraining for PE teachers and training for other teachers interested in PE through an "International Diploma in Physical Education and Scholastic Sports (IDPESS)" program. This pilot program to retrain 1000 teachers cost the Malaysian government RM22.9m and the contract was awarded to a Syarikat KH Sports World Sdn Bhd (who is the authorized agent in Malaysia for USSA) via a direct negotiation.
According to KH Sports World website (http://www.kh-ussa.com/management-team/), its chairwoman is Hisham Suhaili Othman whose list of titles includes "Naib Ketua Puteri UMNO, Negeri Kedah", "Ketua Puteri UMNO, Bahagian Langkawi", "Ahli Jawatankuasa Perhubungan UMNO, Negeri Kedah", "Bendehari Biro Sukan & Kecergasan Puteri UMNO, Malaysia" and "Ahli Lembaga Pelawat Hospital Langkawi".
While the intention of providing retraining to PE teachers, especially those without the proper qualifications, may be a good one, we question why this contract was given, via direct negotiation, to a company which was founded in 2008 "to venture into the sports equipment and product market" in Malaysia.
We also call into question the decision to appoint a US based college whose method of teaching is almost exclusively via distance and online learning . Such a college would certainly not have sufficient teaching faculty and resources to deliver face to face teaching programs, especially for the 1000 teachers who were supposed to enrol in this program. For comparison, the estimated current number of students at USSA is less than 600!
We also call into question the high cost of this program. RM22.9m for 1000 students translates into RM22,900 for every "diploma" earned. This is more than 4 times what it costs to obtain a "Diploma in Pengajian Sukan" from Universiti Teknologi Mara (UiTM), which costs about RM5709 for 6 semesters.
The awarding of this contract is yet another example of the BN's "Cakap Tak Serupa Bikin" where the Prime Minister preaches transparency on the one hand while members of his cabinet does the complete opposite by awarding contracts to cronies at vastly inflated prices. Is this the price the Malaysian taxpayer has to pay so that our Minister of Education can obtain an honorary doctorate? Did Tan Sri Muhyiddin's honorary doctorate cost the Malaysian taxpayer RM23m?
Dr. Ong Kian MingDAP Election Strategist
Media statement by Dr. Ong Kian Ming in Kuala Lumpur on 



Habis la Najib Rosmah ... Deepak dipanggil ke SPRM - akan dedah semua

Posted: 18 Jan 2013 12:18 AM PST

January 18, 2013
KUALA LUMPUR, 18 Jan — Usahawan karpet Deepak Jaikishan hari ini memberitahu menerima arahan supaya hadir ke pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia di Putrajaya (SPRM) bagi memberikan keterangan melibatkan Pengakuan Bersumpah (SD) kedua oleh P Balasubramaniam berkenaan dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu pada tahun 2006.
Deepak (gambar) memberitahu kepada The Malaysian Insider dalam satu pesanan khidmat ringkas (sms) akan menyerahkan kesemua bukti secara bertulis kepada SPRM apabila bertemu dengan mereka petang ini.
"Ya, SPRM panggil saya berhubung dengan SD kedua Bala," kata Deepak dalam mesejnya. "Saya akan dedahkan semuanya secara bertulis kepada SPRM hari ini."
Misteri identiti peguam tersebut timbul sejak SD kedua oleh Bala, ia bertarikh sehari selepas yang pertama pada 3 Julai 2008 melibatkan pembunuhan Altantunya hingga menyebabkan dua anggota elit komando polis telah didakwa dan menghadapi hukuman mati.
Dalam sidang medianya selepas itu, Balasubramaniam, ditemani oleh peguam M. Arulampalam telah menarik balik akuan bersumpah pertamanya dan mengatakan beliau dipaksa untuk menandatanganinya.
Beliau kemudian membuat akuan bersumpah kedua, yang kemudiannya didakwa beliau pada 2008 dilakukan oleh peguam lain tanpa persetujuannya.
Isu pembunuhan Altantunya dan SD Bala ini kembali mendapat perhatian umum selepas Deepak baru-baru ini mengakui beliau terlibat dalam mempengaruhi SD kedua Balasubramaniam.
Beliau juga telah mendedahkan penglibatan seorang "Tan Sri" dalam SD tersebut dan kemudiaannya peguam senior Datuk Zaid Ibrahim juga membuat kenyataan susulan bahawa individu tersebut memegang kedudukan dalam panel Suruhanjaya SPRM.- TMI

Penjelasan Fathul Bari Isu Kahwin Lari Di Thailand

Posted: 17 Jan 2013 11:37 PM PST


Siulan Apadianie

0
sumber :-

Siulan Apadianie


#Listen 1 -"Sumpah sana..Sumpah sini..Sumpah sinun"

Posted: 18 Jan 2013 06:09 PM PST


ROSMAH :.."Sumpah"..sy berani sumpah...saya xda cicin RM24Juta...sya tengok je...
NAJIB :.."Sumpah"..saya xkenal Altantunya...
DEEPAK : .."Sum..aik..saya pon nak kena sumpah gak ke ????..Bala dah "sumpah" cukup la..

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


MCA & UMNO gaduh berebut nak bagi duit RM100 untuk budak sekolah..!

Posted: 18 Jan 2013 09:32 PM PST

MCA dakwa Umno dominasi pemberian bantuan

MCA Wilayah Persekutuan membidas ketua bahagian Umno Wangsa Maju, Shafie Abdullah kerana didakwanya memonopoli peluang yang disediakan oleh pejabat pendidikan daerah untuk menyampaikan bantuan persekolahan RM100 kepada ibu bapa di semua sekolah di daerah Keramat.

Ketua Biro Pendidikan MCA Wilayah Persekutuan, Eddie Heng mendakwa tindakan Shafie itu sebagai tidak menghormati semangat BN, dan mewujudkan perpecahan dalam BN Wangsa Maju, serta menjejaskan peluang untuk merampas semula kerusi Parlimen Wangsa Maju dalam pilihan raya umum akan datang.

Sebaliknya, kata Heng, dalam satu kenyataan hari ini, pengagihan bantuan tersebut di Parlimen Batu telah dilakukan dengan betul.

Menurutnya, di Parlimen Batu, bantuan kewangan kepada ibu bapa di sekolah kebangsaan disampaikan oleh wakil Umno, manakala wakil Gerakan, Dominic Lau menyampaikan bantuan kepada ibu bapa di sekolah Cina dan Tamil.
Read More / Baca Lagi >>

Pilihan raya 2013 tidak mudah bagi Pakatan

Posted: 18 Jan 2013 09:28 PM PST

Penganalisis dan ahli politik pembangkang yakin PR akan mendapat undi besar daripada pengundi kali pertama akan tetapi hasil kajian mencadangkan pertempuran lebih hebat daripada yang dijangkakan. — Gambar AFP
KUALA LUMPUR, 19 Jan — Dalam keadaan sekarang, undi pengundi baru berpecah menurut kaji selidik terbaru Merdeka Center yang menunjukkan separuh pengundi kali pertama menyokong Datuk Seri Najib Razak, bertentangan dengan persepsi pengundi kali pertama berkemungkinan besar menyokong Pakatan Rakyat (PR). Hampir satu daripada dua rakyat Malaysia yang di tinjau di antara November dan Disember dalam kajian "Pandangan Umum Pengundi Kali Pertama" mengatakan mereka gembira dengan pencapaian perdana menteri walaupun hanya empat daripada 10 mengatakan mereka berpuas hati dengan kerajaan Barisan Nasional (BN) semenjak Najib mengambil alih daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi pada April 2009.
Penemuan terbaru kelihatan menyokong kajian awal pengumpul suara bebas itu mengenai penilaian awam kepada parti pemerintah ketinggalan belakang pemimpin BN itu walaupun dengan pemberian wang tunai, pembaharuan ekonomi dan undang-undang yang diperkenalkan sejak empat tahun lalu.
Populariti Najib bantu BN
Firma penyelidikan bebas menemubual 826 pengundi baru berdaftar di Semenanjung Malaysia berumur 21 tahun dan ke atas mendapati, Najib paling popular di kalangan kaum India pada 64 peratus berbanding enam daripada 10 Melayu dan paling rendah di kalangan kaum Cina, dengan enam daripada 10 mengatakan mereka kecewa dengan PM.
Read More / Baca Lagi >>

Testing Najib’s credibility, trustworthiness

Posted: 18 Jan 2013 09:26 PM PST

We are not interested whether Najib knows Altantuya or not, but more about whether he lied when he swore he never knew the Mongolian woman.

By Mat Zain Ibrahim
Prime Minister Najib Tun Razak has denied Deepak Jaikishan's allegations that he and his family members were involved in a cover up operation linked to the murder of Altantuya Shaariibuu.
"It's not true, he (Deepak) is not a credible person," said the prime miniser, and by giving that one-liner response, Najib expects everyone to believe him and forget about the issue.
He seems unperturbed by all the allegations levelled against him. Having people like AG Abdul Gani Othman and former IGP Musa Hassan around him – who are not only ready to suppress but to fabricate evidence to screen the PM from legal punishment as well – surely Najib has no worries.
We can see for ourselves how a cover-up so blatantly done from the events surrounding PI Bala's SD1 and SD2 which was then swiftly followed by Abdul Razak Baginda's pre planned acquittal and abscondment.
However there are still some other documents that could be used to test Najib's credibility and sincerity.

Najib's own affidavits

On Sept 21 and 23, 2011, Najib affirmed affidavits in support to set aside the subpoena served on himself and his wife to appear as witnesses in the Sodomy II trial. Rosmah Mansor affirmed her affidavit separately on Sept 21 before the same Commssioner of Oath as her husband's.
Like Bala's SD2, Najib's affidavits contained material averments that can be proven to be untrue rendering the affidavits as false. One thing for certain, both Najib and Rosmah cannot deny having made those affidavits. The whole nation knows that they have filed their respective affidavits in that trial.
They are in for a bigger trouble if both of them deny having affirmed those affidavits. Remaining silence on this matter will also give a negative impact on the PM.
About Najib's name
When the PM took his oath of office on April 3, 2009 before the Yang Di-Pertuan Agong, he swore in the name of Allah (Wallahi, Wabillahi, Watallahi) that his full name is Mohd (Mohammed) Najib bin Tun Hj Abdul Razak.
Read More / Baca Lagi >>

Selangor Urus Air Lebih Baik Dari Rozali Yang Gajinya RM 400,000 Sebulan

Posted: 18 Jan 2013 09:25 PM PST

11_Mb Ceramah Di Pekan Saratok
PETALING JAYA, 19 JAN: Meskipun gaji beliau sekurang-kurangnya RM425,000 sebulan, Pengerusi Pegawai Eksekutif Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), Tan Sri Rozali Ismail gagal menangani isu gangguan air baru-baru ini.
Ini berikutan kenyataan Syabas kepada media pada Jan 9 bahawa hangguan bekalan air di Ampang, Cheras dan Gombak hanya dapat dipulihkan pada perayaan Tahun Baru Cina pada 10 Febuari.
Bagaimanapun, apabila Kerajaan Negeri campur tangan dengan melakukan pemantauan terhadap kerja-kerja pembaikan, gangguan air dapat dipulihkan pada Jan 15 – empat minggu lebih awal daripada perangkaan Rozali.
Menurut Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, ini membuktikan Rozali gagal menguruskan bekalan air di Selangor dengan baik.
"Saya beritahu Datuk Seri Najib Razak supaya beri hak urus air Selangor kepada Kerajaan Negeri.
Read More / Baca Lagi >>

Sharifah’s uncalled for shenanigans

Posted: 18 Jan 2013 08:18 PM PST

The modus operandi adopted by the SW1M chief is a classic example of how wannabe politicians will do anything to 'hog' both space and attention.

If there is a legacy that Umno leaves behind, it is that of an uncouth culture, one that says it is ok to humiliate others. And if Suara Wanita 1Malaysia (SW1M) aspires to be an Umno copycat, it does not augur well for the well-being of Malaysia.
For one, SW1M's reputation precedes it, going by the kurang ajar or rude behaviour of its leader, Sharifah Zohra Jabeen who could not care less how to conduct herself in public which comprised students of a local university.
At a Universiti Utara Malaysia forum last month, an undergraduate KS Bawani forthrightly asked Sharifah questions in line with the forum theme 'Are University Students in Line with Politics' and on Bersih.
Instead of developing into an insightful forum, the event turned ugly after Sharifah, ignoring any semblance of decorum, started a verbal abuse against Bawani, a second year law student.
Unable to use critical thinking to reply to Bawani's argument on free education, the NGO head did what only Umno does best – turn rude and hurl insults.
If that was not bad enough, the modus operandi adopted by Sharifah is a classic example of how wannabe politicians like the SW1M chief will do anything to 'hog' both space and attention.
Force and humiliate if need be, but never fail to grab all attention – this is the Umno mantra which Sharifah wholeheartedly subscribes to.
SW1M chief's EQ and IQ = 0
The forum attended by Sharifah tackled a serious subject, of university students and politics. Was the topic too heavy for the SW1M chief that she could not think of a way to address the sophomore's straight-to-the point questions?
Read More / Baca Lagi >>

Ponggal, beras dan capati

Posted: 18 Jan 2013 08:16 PM PST

Sambutan pesta menuai membuka peluang masyarakat melihat sendiri prestasi cemerlang Barisan Nasional di Selangor.

Sejak seminggu lalu, secara agak tiba-tiba, kewujudan kaum India (baca: pengundi kaum India) bagaikan baru sahaja benar-benar terasa dan disedari oleh pemerintah dan politikus serta penyokong parti-parti politik di negara bertuah ini.
Kita tentu masih ingat akan tsunami politik yang berlaku menerusi Pilihan Raya Umum Ke-12 (Mac 2008) antara lain berikutan Perhimpunan Hindraf pada November 2007. Memandangkan PRU-13 semakin hampir – serta sudah tidak boleh dilengah-lengahkan oleh Perdana Menteri tercinta, Datuk Seri Najib Razak – maka usaha diambil pihak berkenaan untuk menjadi "mesra penduduk kaum India".
Memandangkan ada ramai pengundi kaum India di Selangor – serta penduduk pelbagai kaum dan agama di negeri itu hidup aman dan selesa di bawah Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat (PR) – maka tidaklah menghairankan apabila langkah-langkah drastik diambil pembangkang untuk memancing undi penduduk dengan apa cara sekali pun.
Menjelang tahun baru 2013, saya antara penduduk Selangor yang cukup "bertuah" kerana menerima surat permohonan maaf daripada Pengerusi BN Negeri Selangor merangkap Presiden Umno.
"Kami sedar, terdapat kesilapan dan kekurangan dalam pentadbiran Barisan Nasional yang lalu. Atas kesedaran ini, kami berjanji akan bangkit semula dengan niat dan semangat baru bagi memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat Selangor. Janji kami adalah Janji Ditepati. Yakinlah dan berilah peluang kepada kami untuk membawa perkhidmatan yang lebih baik kepada seluruh rakyat Selangor."
Demikian petikan surat yang memaparkan tandatangan Najib dan tentu sahaja dihantar kepada semua pengundi berdaftar di Selangor menerusi kempen "Sayangi Selangor, Yakini BN" menggunakan wang rakyat. Sepertimana dalam poskad ucapan Hari Malaysia (September 2012) dan kad ucapan Deepavali (November 2012), kali ini juga maklumat pengundi dicetak sebagai bukti kukuh bahawa surat ini adalah sesungguhnya bertujuan memancing undi.
Read More / Baca Lagi >>

Polling on Saturday, March 30?

Posted: 18 Jan 2013 08:09 PM PST

Because of the one-week school holiday in March, the polls will most certainly be held during this time, and the all-defining date that pops up is Saturday, March 30.

A number of regular readers of this columnist's articles have requested for piece on the polls date, so this issue will be tackled here. But first of all, this columnist wishes to say that Prime Minister Najib Tun Razak has just lost a brilliant opportunity to deal Pakatan Rakyat a fatal blow by dissolving Parliament on Jan 14 (just after the KL112 event) for early February polls, which will certainly catch Pakatan by surprise as its leaders are expecting the general election to be held only in March.
It is starting to get uncanny the way Najib seems to delay dissolving Parliament each time he has the advantage. After all, he had claimed credit for the smooth-running of the KL112 event on Jan 12 due to the Peaceful Assembly Act which was initiated by him and which was passed in Parliament in November 2011.
Najib has only himself to blame now. His enemies are closing in and time is running out. And it is not the tag-team of Deepak Jaikishan-Musa Hassan nor opposition leader Anwar Ibrahim who did him in but it is the calendar that has cornered him. More on this later.
This time Najib is hard-pressed. He has run out of dates to maneuver. This same time last year he was still going on strong and had ample time to hold the polls but he had faltered and fumbled and lo and behold, we are in 2013!
A look at the past year showed that under his tenure a lot of piecemeal small cash handouts were, well, handed out. And there was also talk that next year the RM500 cash aid (for households earning below RM3,000) may even be upgraded to RM1,000.
"This is certainly an obvious attempt to fish for votes," remarked PAS Kota Raja MP, Dr Siti Mariah Mahmud.
Read More / Baca Lagi >>

Non-Muslim support for Pakatan waning

Posted: 18 Jan 2013 08:08 PM PST

PAS Supporters Congress says this is because the non-Muslim community is bitter over the opposition coalition's poor handling of several recent issues

KOTA BARU: Non-Muslims support for Pakatan Rakyat has dipped in the past five months due to the actions and policies of PAS and DAP, said the PAS Supporters Congress.
Its outspoken chairman, Hu Phang Chaw, said the support dwindled following a series of events, which has left a bitter after-taste among the non-Muslim community.
"We cannot outrightly proclaim it as we have yet to conduct a proper study, but one must be brave to admit that support has eroded due our inability to manage issues well."
He cited the local authorities in Kelantan banning women from cutting the hair of male patrons and the move to slap non-Muslims with charges similar to khalwat as examples.
He also pointed out to the insensitivity of the Kedah government for enforcing restrictions and conditions on cultural shows during the Chinese New Year celebrations.
Another example he gave was DAP's secretary-general Lim Guan Eng's Christmas Day message reviving the useage of the word "Allah" among Christians.
Hu said while these issues resonate with non-Muslims, they better appreciate bread and butter issues rather than polemic religious or race issues.
"Sadly, Pakatan has allowed themselves to be entrap by the same issues, which they had succesfully avoided since 2004," he said.
"Our good work in reaching out to the non-Muslims since our defeat in the 2004 polls may now backfire if we are not careful," said Hu.
"When Pakatan talks about lowering car prices and cutting the national deficit, voters see it as long-term goals, something good to listen to, but a dream at best.
Read More / Baca Lagi >>

For Pakatan, Election 2013 not a stroll in the park

Posted: 18 Jan 2013 07:52 PM PST

KUALA LUMPUR, Jan 19 — As it stands now, the fight for the new voter is split down the centre with Merdeka Center's latest survey showing half of Election 2013 virgins supportive of Datuk Seri Najib Razak, contrary to perception that first time voters are likely to be Pakatan Rakyat (PR) supporters.
Nearly one in two Malaysians polled between last November and December in the "First-Time Voters Public Opinion Survey" said they were happy with the prime minister's performance even though only four in 10 said they were satisfied with the Barisan Nasional (BN) government since Najib took over the wheel from Tun Abdullah Ahmad Badawi in April 2009.
File photo of Pakatan supporters with flags of their parties during a by-election in 2011. A recent survey says support of first-time voters is split down the centre between the two competing coalitions.
The latest findings appear to corroborate the independent pollster's earlier studies on public rating for the ruling coalition were lagging behind its leader's despite the slew of cash handouts and a raft of economic and legal reforms introduced over the past four years. In effect, BN would be worse off without Najib's popularity. The independent research house had polled 826 newly-registered voters in Peninsular Malaysia aged 21 and above and found Najib being most popular among Indians at 64 per cent compared to six out of 10 Malays and lowest among the Chinese, with six out of 10 saying they were upset with the PM.
In contrast, the BN coalition trailed the PM's ratings by eight percentage points, with 41 per cent of first-time voters approving it compared to the 49 per cent that backed Najib.
Read More / Baca Lagi >>

Sipaun: 'Bersih dulu pengundi hantu sebelum PRU13'

Posted: 18 Jan 2013 07:51 PM PST

Perkembangan terbaru siasatan suruhanjaya diraja (RCI) menyiasat dakwaan pemberian kewarganegaraan untuk undi di Sabah memerlukan daftar pemilih dibersihkan seboleh yang mungkin sebelum pilihan raya umum ke-13, kata bekas pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), Tan Sri Simon Sipaun.

police abuse suhakam pc 050808 simon sipaunKatanya, ia adalah langkah terbaik yang boleh dilakukan sekarang, walaupun langkah yang lebih sempurna, ialah menangguhkan pilihan raya untuk membersihkan daftar pemilih sepenuhnya.

"Kita kesuntukan masa, sekurang-kurangnya perlu ada usaha untuk membersihkan pengundi hantu yang jelas dari daftar pemilih," kata bekas setiausaha negeri Sabah itu ketika dihubungi Malaysiakini.

Sebelum ini, dua bekas pegawai Jabatan Pendaftaran Negara - dalam keterangan mereka kepada Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai pendatang di Sabah - mendakwa menerima arahan untuk mengeluarkan resit sementara kad pengenalan kepada warga asing di Sabah untuk membolehkan
mereka mengundi.

Mereka mengaitkan dua orang kanan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai orang atasan yang mengeluarkan arahan tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

SAMM: Rakyat sedia turun ke jalan raya lagi

Posted: 18 Jan 2013 07:49 PM PST

NGO itu berkata Himpunan Kebangkitan Rakyat Sabtu lalu adalah lambang penyatuan rakyat.
PETALING JAYA:  Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) memberi amaran bahawa lebih ramai rakyat sedia keluar ke jalan raya  pada masa akan datang.
,
NGO itu berkata Himpunan Kebangkitan Rakyat Sabtu lalu adalah lambang penyatuan rakyat.
Pengarah Propaganda SAMM Edy Noor Reduan berkata, jika kerajaan menipu dalam pilihanraya yang menjelang tiba, jutaan rakyat akan keluar ke jalan raya.
"HKR telah membuktikan himpunan KL112 dapat berlangsung dengan aman tanpa kekacauan dari pihak polis.
"Peniaga juga mengecapi keuntungan luar biasa, begitu juga dengan pengusaha hotel dan konsortium pengangkutan awam," katanya dalam satu kenyataan.
Kira-kira 100, 000 menghadiri perhimpunan di Stadium Merdeka Sabtu lalu.
Menurutnya, kerajaan memberi kebenaran menggunakan Stadium Merdeka kerana mereka sudah panik dan terpaksa akur dengan kebangkitan rakyat.
Tambahnya, ini satu simbol kemenangan rakyat dan pastinya ia akan diterjemah secara positif dalam PRU ke 13.

SYARIKAT YAHUDI BIMBANG PAKATAN RAKYAT MENGAMBILALIH KERAJAAN MALAYSIA

Posted: 18 Jan 2013 07:42 PM PST

Macam-macam kaedah digunakan untuk mempengaruhi rakyat supaya jangan berubah. Makcik dan pakcik Felda, budak universiti, opah dan atok kat kampung dan juga masyarakat bandar yang materilistik.
Berita Harian seperti biasa memetik pandangan "pakar" kewangan barat untuk menguatkan hujah kononnya ekonomi Malaysia akan menjadi tidak menentu jika PR memerintah. Berikut petikan dari berita lidah ameno itu:
Pertumbuhan ekonomi boleh terjejas jika ubah kerajaan 
2013/01/19 - 07:05:47 AM 
Singapura: Perubahan kerajaan dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 mungkin mewujudkan suasana tidak menentu yang besar ke atas ekonomi Malaysia, kata seorang penganalisis di Franklin Templeton. 

Pengurus Portfolio Templeton Emerging Markets Group, Franklin Templeton Investments, Dennis Lim, berkata ekonomi Malaysia berdaya tahan pada tahun sebelum ini. 

"Kerajaan mengambil pelbagai langkah untuk meningkatkan pertumbuhan dan tindakan itu sudah berhasil. Jika kita andaikan kerajaan semasa kekal memerintah selepas April dan terus melaksanakan langkah pertumbuhan utama, ia boleh menjadi satu lagi tahun yang baik untuk Malaysia. 

"Jika perubahan berlaku selepas pilihan raya umum, kita mungkin melalui tempoh yang tidak menentu," katanya. 
Amende Franklin Templeton ni? 
Carian Yong mendapati ia sebuah syarikat pengurusan pelaburan. Berikut terjemahan matlamat syarikat:
Franklin Templeton Investments adalah pengurus pelaburan global. Teras perniagaan kami adalah pelbagai pengurusan kumpulan pelaburan bertaraf dunia - Franklin, Templeton dan Mutual Siri - setiap operasi bebas dan menawarkan perspektif yang berbeza mereka kepada penasihat kewangan dan pelanggan mereka. 

Struktur berbilang-pengurus ini membolehkan kami untuk menawarkan kepakaran khusus yang luar biasa di seluruh kelas aset utama dan gaya pelaburan, disokong oleh platform global tunggal. 
Read More / Baca Lagi >>

New voters trust politicians more than cops: But PR politicians, NOT Umno-BN!

Posted: 18 Jan 2013 07:40 PM PST


The police force is less trustworthy than political parties, according to the latest survey of first-time voters by the Merdeka Center.
The result of the "First-Time Voters Public Opinion Survey" carried out between November and December last year appeared to stun even the independent pollster.
"Trust in government and various institutions are marginal — are first time voters disinterested or simply cynical?" it remarked in its poll report made available to The Malaysian Insider this week.
Cops the most distrusted - wonder why?
Slightly more than half or 56 per cent of the 826 newly-registered voters in Peninsular Malaysia aged 21 and above polled said they did not trust the police, compared to 47 per cent who said they distrusted political parties, a nine-percentage point gap.
The distrust in the country's top law enforcement authority stood above all other public institutions surveyed, including both federal and state governments, the Election Commission (EC) and the judiciary.
Read More / Baca Lagi >>

Penyiasat kes rasuah PM Pakistan ditemui mati

Posted: 18 Jan 2013 07:28 PM PST


Penyiasat kes rasuah PM Pakistan ditemui mati ISLAMABAD - Salah seorang pegawai yang menyiasat kes rasuah tahun 2010 melibatkan Perdana Menteri Pakistan, Raja Pervez Ashraf ditemui mati di rumahnya, semalam.

Kamran Faisal, yang memegang jawatan Penolong Pengarah Biro Akauntabiliti Kebangsaan (NAB), ditemui mati tergantung di kuarters kerajaan.

Polis berkata kemungkinan Kamran membunuh diri tetapi mereka tetap akan menyiasat segala kemungkinan termasuk dibunuh.

Saudara mara Kamran tidak percaya andaian Kamran membunuh diri.

Bapanya, Abdul Hamid berkata, "saya serahkan kepada ALLAH. ALLAH hakim terbaik. Ini bukan kes bunuh diri. Anak saya dibunuh."

Read More / Baca Lagi >>

RCI : Mahathir terpaksa mengaku salah

Posted: 18 Jan 2013 07:26 PM PST

Semakin hari semakin panas suhu politik di negara yang dikatakan pimpinan utama kita akan menjadi negara maju yang berpendapatan tinggi. Entah apa kemajuan yang kita akan capai tidak pula kita ketahui. Tetapi apa yang kita lihat, kita semakin hari semakin ke belakang dan tidak maju ke hadapan. Isu bertambah rumit dan besar, dan semua isu ini berkait dengan tingkah laku dan salah gunakuasa oleh pucuk pimpinan negara dan UMNO.
Deepak pula memberikan reaksi marah-marah apabila Najib memperlekehkan tuduhannya (Deepak) terhadap terhadap Perdana Menteri yang 'controversial' itu. Deepak berjanji akan mengeluarkan lagi banyak isu yang belum diketahui umum yang  berkaitan dengan Najib suami isteri itu. Walau sebesar mana pun pawang dan dukun digunakan oleh Rosmah, isu terhadap mereka yang tinggal di Sri Perdana itu tetap datang bertalu-talu.
Nampaknya satu demi satu perkara yang disorokkan oleh pucuk pimpinan sejak tiga puluh tahun dahulu mula keluar dan ia memeranjatkan kepada setengah pihak. Tetapi tidak pula memeranjatkan kepada setengah pihak yang telah melihat dengan dekat perubahan nilai dalam UMNO dan kepimpinannya sejak dari masa itu.
Isu yang terakhir ialah berhubung dengan Suruhanjaya Pendatang Asing (RCI) Sabah yang telah di tubuhkan oleh kerajaan. Akhirnya Dr Mahathir mengakui yang beliau lah yang terlibat dan membenarkan pemberian kad pengenalan dan kerakyatan kepada pendatang asing di Sabah dahulu.
Read More / Baca Lagi >>

Nota ringkas buat Datin Seri Rosmah binti Mansor dan para pencacai Umno

Posted: 18 Jan 2013 07:23 PM PST

Skandal Najib Kapal selam Scorpene DCNS Perancis Perimekar Sdn Bhd
Kepada Rosmah Mansor aka Semah bini Najib dan para pencacai Umno, sila baca nota ringkas di bawah ini. Andai setelah membacanya dan masih tidak faham, sila hantukkan kepala ke dinding dan baca sekali lagi. Sekiranya setelah sepuluh kali baca dan masih tidak faham juga, itu pertandanya kamu adalah antara manusia paling bahalol di dunia
Buat Semah bini Najib khususnya, kamu juga harus baca di sini dan lihat betapa menyampahnya rakyat Malaysia terhadap kamu.
Kapal selam Scorpene yang dibeli dari DCNS di Perancis – melibatkan komisen lebih RM500 juta dibayar kepada Perimekar Sdn Bhd, syarikat milik rakan baik Perdana Menteri – Abdul Razak Baginda.
Skandal ini dikatakan turut berhubung kait dengan pembunuhan warga Mongolia, Altantuya Shaaribuu yang dibunuh mengguna bom C4 pada 2006.

Hakim Roger Le Loire dan Serge Tournaire kini sedang meneruskan siasatan terhadap kes berkenaan di Mahkamah Tribunal deGrande Instance Perancis.
Tujuh saksi dinamakan termasuk Najib, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi; penyiasat persendirian, P Balasubramaniam, Abdul Razak Baginda, isteri Razak, Mazlinda Makhzan, pembantu kanan beliau, Jasbir Singh Chahl serta ahli perniagaan, Lodin Wok Kamaruddin.

Enough of betrayals & cheating: EC must act to stop the treason or be GUILTY TOO!

Posted: 18 Jan 2013 07:22 PM PST

Enough of betrayals & cheating: EC must act to stop the treason or be GUILTY TOO!
DAPSY Jelutong express its concerns towards the recent shocking exposures of Sabah Royal Commision of Inqury (RCI) where all testimonials from its investigations had pointed out how the state's election was rigged to the comfort of Barisan Nasional In order to keep the rulling coliation in power.
Despite being In its early stages of hearing testimonials from several witnesses, Malaysians especially Sabahans have had enough of all the betrayals and unjust not only affecting the democracy for the state below the wind but in an irriversible way tarnishing the population of the state.
No escape for the EC
Among the worst culprits whch had been identified through the RCI's series of questioning is definitely the Election Commision.
Supposingly a fair and just comission, the EC's Reputation are totally destroyed for its mistake in protecting the democracy for the people of Sabah. This had once again proved that the Bersih rally for electoral reform are necessary to protect the rights of fellow Malaysians.
With no doubt more and more ugly exposures will be revealed before the RCI's final report submission for His Majesty Yang Di Pertuan Agong, what will happen next? Will this time finally through the intervention of RCI, the traitor who betrayed people's trust in conducting fair and just elections being punished? Or the final report for the RCI will only end up as a publication sitting on the bookshelves with a heavy price tag?
Stop the treason
Read More / Baca Lagi >>

Orang Melayu tidak berpecah,...Melayu Tolak UMNO Sehaja..!!!!

Posted: 18 Jan 2013 07:19 PM PST


Dr. Mohamed Fadzli Hassan KOTA BHARU – Masyarakat Melayu di Malaysia tidak akan berpecah sebagaimana yang didakwa Bekas Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad, kelmarin.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pembangunan Maklumat, Sains dan Teknologi, Datuk Dr. Mohamed Fadzli Hassan berkata, masyarakat Melayu masih teguh dan tidak akan berpecah antara satu sama lain.

"Melayu menolak Umno sahaja, tetapi bukannya berpecah belah, mereka akan tetap bersatu walaupun tidak menyokong Umno," katanya kepada Sinar Harian semalam.

Beliau diminta mengulas isu bekas Perdana Menteri itu yang mendakwa orang Melayu kini tidak bersatu dan tidak memilih kerajaan apabila keadaan semakin buruk bila menjelang Pilihan Raya Umum ke13 (PRU-13).

Menurutnya, masyarakat Melayu menolak kepimpinan Umno disebabkan oleh pemimpin parti tersebut yang tidak membela hak-hak rakyat.

Read More / Baca Lagi >>

Polis nampaknya sudah berubah, wartawan dan editor bila lagi?

Posted: 18 Jan 2013 07:04 PM PST

Bersyukur ke hadrat Illahi kita dipanjangkan usia, dapatlah kita memuzakarahkan isu semasa; kali ini kita ingin menyentuh pendekatan dua kumpulan kerjaya – polis dan wartawan - yang ada kaitan langsung dengan perhimpunan rakyat seperti Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) di Kuala Lumpur 12 Januari lalu.

Berdasarkan pengalaman dan daripada laporan mengenai HKR, kita dapati pihak polis mempamerkan tindakan dan sikap yang jelas berbeza berbanding perhimpunan rakyat sebelum ini seperti Bersih 1, 2 dan 3, bantahan terhadap Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) dan ISA.
Kali ini kita perhatikan 'ketiadaan' anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) yang biasanya pada setiap perhimpunan rakyat akan bersiap sedia dengan meriam penyembur air kimia dan peledak gas pemedih mata. Kehadiran pasukan beruniform lengkap dengan perisai, cota dan 'senapang peledak gas pemedih mata' di samping trak mereka termasuk 'black maria', begitu menggetarkan orang awam.
Sebaliknya apa yang orang ramai saksikan adalah anggota pasukan keselamatan yang sedia membantu rakyat seperti mengawal lalu lintas jalan dan laluan ke perhimpunan; sesetengahnya yang mengawasi persimpangan jalan mempamerkan senyuman dan bertegur sapa dengan peserta HKR.
Read More / Baca Lagi >>

Ini kali-lah akan berakhir sebuah rejim...

Posted: 18 Jan 2013 07:01 PM PST

Oleh Lanh
KETIKA duduk bersesak-sesak bersama puluhan ribu hadirin di pangkin Stadium Merdeka pada hari Perhimpunan Kebangkitan Rakyat 12 Januari lalu, fikiran saya jauh melayang mengenangkan pengalaman saya pada suatu hari kira-kira 20 tahun lalu (pada April 1994) menyaksikan kebangkitan rakyat Afrika Selatan yang berhimpun di Stadium First National Bank (FNB) di Soweto, sebuah perbandaran kulit hitam terbesar tidak jauh dari Johannesburg. 

Perhimpunan 100,000 rakyat bagi mendengar amanat pejuang Nelson Mandela di stadium itu adalah sebahagian acara menjelang pilihan raya pelbagai kaum pertama yang bersejarah kerana ia menamatkan dasar aparteid selama berabad-abad di Afrika Selatan. Ya, saya dapat rasakan ada ciri-ciri persamaan antara apa yang saya saksi dan rasakan di Stadium Merdeka dan FNB Soweto! Pengalaman saya di Stadium FNB ada dicatatkan dalam buku saya 'Dilema Seorang Wartawan Islam' yang kemudian diterbitkan semula dan diubah tajuk kepada 'Travelog Wartawan Islam' oleh penerbit Kemilau Publika.
Read More / Baca Lagi >>

Isu amanat, kalimah Allah: Umno gelabah

Posted: 18 Jan 2013 07:00 PM PST

Oleh WAN NIK WAN YUSSOF
GERAKAN Islam pasti diuji sepanjang zaman demi mematangkan perjuangan mendepani pelbagai karenah masyarakat yang serba moden. Tidak terkecuali bagi PAS sebagai sebuah gerakan Islam turut berdepan dengan karenah dan ancaman fitnah pihak lawan yang sentiasa bekerja memburuk perjuangan Islam. 

Sebagaimana di dunia Arab, pihak lawan PAS di Malaysia kebanyakannya terdiri daripada gerakan nasionalis, modenis dan liberalis yang berfahaman pinggiran sentiasa menjadi tukang ganggu kepada gerakan Islam. Pengalaman yang sama telah dilalui oleh Ikhwanul Muslimun di Mesir. Meskipun begitu, berkat kekentalan perjuangan dan ketabahan kepimpinannya, kini Ikhwanul Muslimun telah muncul melalui Parti Kebebasan dan Keadilan (Freedom and Justice Party - FJP) menerajui Kerajaan Mesir. Pengalaman itu telah dialami oleh PAS yang telah menerajui Kerajaan Negeri Kelantan sejak 22 tahun lalu. Justeru benarlah firman Allah SWT yang bermaksud: "Dan kalaulah Allah tidak menolak setengah manusia (yang ingkar dan derhaka) dengan setengahnya yang lain (yang beriman dan setia) nescaya rosak binasalah bumi ini; akan tetapi Allah sentiasa melimpah kurnia-Nya kepada sekalian alam." (Surah Al-Baqarah 2:251)
Di atas landasan inilah, benarnya gerakan Islam di sisi Allah SWT yang sudah tentu memberi kelebihan dan kemenangan dalam perjuangannya. Oleh sebab kebenaranlah, PAS tidak berganjak di atas landasan perjuangan, meletakkan Islam sebagai dasar. Tetap menjadikan al-Quran, Hadis, Ijmak dan Qias sebagai panduan perjuangan. Diperkemaskan lagi dengan memantapkan perjuangan mendepani apa jua cabaran politik dan kekuasaan, iaitu kekal untuk memastikan sistem pemerintahan Islam dapat dilaksanakan di muka bumi Allah SWT ini.
Read More / Baca Lagi >>

Blood money for Death Railway used on MISC? Is that how Dr M 'spent' the funds?

Posted: 18 Jan 2013 06:59 PM PST

The mystery surrounding a huge amount of compensation allegedly paid by Japan to the Malaysian government for victims of the Death Railway project took a twist with PAS demanding an explanation whether the money had been used to develop the Malaysia International Shipping Corporation (MISC).
Blood money for Death Railway used on MISC? Is that how Dr M 'spent' the funds?PAS information chief Tuan Ibrahim Tuan Man referred to a 2007 report carried by UMNO mouthpiece Utusan Malaysia quoting Ahmad Shabery Cheek, the then secretary at the Foreign Ministry as saying that the 'blood money' paid by Tokyo had been used to develop MISC.
Shabery, now the Youth and Sports minister, had also said that the government would not allow individuals and organisations to make direct claims of compensation from Japan.
"The victims are now faced with an even more unfortunate news when the money which was meant for them was said to be abused by the government to build Malaysia International Shipping Corporation Berhad (MISC) as reported by Utusan in a report in 2007," said Tuan Ibrahim.
Bukit Gantang member of parliament Nizar Jamaluddin (left) had previously claimed that some RM207 billion was paid by Tokyo to the Malaysian government for victims of the Death Railway, an ambitious project by the Japanese imperial government to link Thailand and Burma by rail through the use of forced labour.
Read More / Baca Lagi >>

THE DEVIL WITH DR M: We can't hang him, should we jail an 87-yr-old, how do we PUNISH HIM?

Posted: 18 Jan 2013 06:54 PM PST

The sacking of deputy prime minister and finance minister, Anwar Ibrahim, in 1998, was the start of Malaysia's real problems as the incorrigible Mahathir Mohammad sought to stay in power despite him being one of the main trigger causes of the financial meltdown across Asia back then.
THE DEVIL WITH DR M: We can't hang him, should we jail an 87-yr-old, how do we PUNISH HIM?You see what happened was that Mahathir, with funds sought from Bank Negara Malaysia (BNM), was, on the grounds of pure greed, hoping to make a killing by speculating on the currency market much to the discomfort and displeasure of Anwar.
Anwar was absolutely petrified by Mahathir's grandiosity, but power corrupts, and absolute power corrupts absolutely. Mahathir as dictator of Malaysia overruled Anwar's pleas and went ahead on his gambling spree.
Unknown to Mahathir, across the Atlantic, hedge fund supremo, George Soros was eyeing his scalp and money. The speculation by Mahathir began to go awry and much of the BNM funds were lost to Soros and the shrewd Hungarian Jew was even cheeky enough to give a US$ 500 million donation to a Russia in distress from his winnings.
The distraught Mahathir in a bold cover-up laid the blame squarely on his deputy and made him the scapegoat for his gambling tryst. But Anwar's sacking was not unexpected. Past deputies of Mahathir such as Musa Hitam and Ghaffar Baba had met with a similar fate at the hands of the Malaysian dictator.
This was the catalyst, the trigger that launched Malaysia into real problems after seemingly a long spell of economic growth and prosperity. When this incident took place a backlash of events began to explode into action to divide and tear asunder the nation for the first time in its history.
The drama that then began to unfold
Read More / Baca Lagi >>

Listen : "Sumpah sana..Sumpah sini..Sumpah sinun"

Posted: 18 Jan 2013 06:50 PM PST


ROSMAH :.."Sumpah"..sy berani sumpah...saya xda cicin RM24Juta...sya tengok je...
 
NAJIB :.."Sumpah"..saya xkenal Altantunya...

 
DEEPAK : .."Sum..aik..saya pon nak kena sumpah gak ke ????..Bala dah "sumpah" cukup la..

Beranikah Zohra "Listen" Bedepan & Berdebat Dengan Bawani?

Posted: 18 Jan 2013 06:36 PM PST

Kumpulan pelajar cabar Sharifah berdebat dengan Bawani

Kesal dengan apa yang telah berlaku sewaktu forum di Universiti Utara Malaysia (UUM) Disember lalu, sekumpulan pelajar mencabar Pengerusi Suara Wanita 1Malaysia (SW1M) Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin berdebat dengan pelajar UUM, KS Bawani.

Kumpulan itu memberitahu satu sidang akhbar bersama Bawani hari ini bahawa siri debat dan forum sedang dirancang untuk bincangkan isu pendidikan percuma.

Bawani sendiri telah mengesahkan akan menghadiri dua daripada program tersebut dan berharap Sharifah akan hadir sama.

"Kami akan mengadakan satu bengkel mengenai pendidikan percuma pada 26 haribulan ini, Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH).
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT