Nuffnang

Pengikut

BRIGED MP SEGAMBUT

sumber :-

BRIGED MP SEGAMBUT


SANGGUPKAH UMNO MELULUSKAN HUDUD DIKELANTAN DEMI ISLAM DAN MELAYU?

Posted: 16 Nov 2013 10:38 PM PST

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim berkata pihak kerajaan akan menerima usul perbahasan berhubung pelaksanaan undang-undang hudud di Kelantan sekiranya perkara itu dikemukakan ke Dewan Rakyat.

Shahidan yang dipetik dalam laporan Sinar Harian menyebut, keputusan berhubung perkara itu bergantung kepada sokongan ahli Dewan.

"Kita sedia mendengar usul tersebut, tetapi keputusan tertakluk kepada sokongan semua ahli Dewan.

"Kerana jika dibawa ke Parlimen, suara mereka (PAS) hanya minoriti, kita tidak tahu sokongan daripada rakan Pakatan yang lain," katanya seperti dipetik Sinar Harian.

Laporan akhbar berkenaan turut memetik kenyataan seorang penganalisis perundangan, Shamrahayu Abdul Aziz yang berkata, undang-undang berkenaan tidak dapat dilaksanakan tanpa dibahaskan dan diluluskan dalam parlimen.

"Isu ini kena bentang di Parlimen, kena bawa perbahaasan di parlimen untuk gubal rang undang-undang baru untuk memberikan kuasa penuh kepada mahkamah syariah sebagaimana kehendak hukum syarak," katanya.

Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaakob pula dipetik sebagai berkata kerajaan negeri hanya dapat melaksanakan undang-undang tersebut dengan kesepakatan bersama oleh kerajaan persekutuan.

"Jadi kita minta sangat kerjasama kerajaan pusat dalam hal ini, kerana dalam beberapa perkara termasuk dalam akta tertentu, kita hanya dapat laksanakan jika pihak pusat memberi kata putus.

"Antara yang perlu dibincangkan dengan pihak terbabit termasuk perkara berkaitan kerjasama dengan pihak polis dan penjara dalam menggubal undang-undang sebelum dapat melaksanakan secara penuh enakmen undang-undang Islam berkenaan," katanya.

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT