Nuffnang

Pengikut

DIALOG RAKYAT

sumber :-

DIALOG RAKYAT


NGO dedah Umno BN guna jentera kerajaan pada PRU 13

Posted: 19 Sep 2013 05:41 AM PDT


PRU-13


SUBANG JAYA : Badan bukan kerajaan (NGO) yang memantau proses pilihan raya umum ke-13 (PRU 13) mendapati kempen Umno BN banyak menyalahgunakan jentera kerajaan pusat dan negeri.

Saksi, Yasmin Masidi dari Badan Bebas Pemantau Pilihan raya (Pemantau), mendapati jentera kerajaan termasuk milik Felda, Felcra dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) disalah guna sepanjang tempoh itu.

Katanya, sebanyak 22 peratus laporan yang diterima daripada keseluruhan kawasan Parlimen merujuk isu penggunaan jentera kerajaan pusat dan negeri.

Justeru, beliau yang membentang laporan pemerhatian berdasarkan maklum balas dari 2,000 sukarelawan Pemantau, membuat kesimpulan PRU tidak bersih.

"Pemantau membuat kesimpulan PRU 13 tidak bebas sepenuhnya dan tidak adil," katanya.

Yasmin berkata, Pemantau juga menggesa beberapa penambahbaikan kepada undang-undang pilihan raya bagi memastikan proses pilihan raya bersih dan adil.

Antaranya, kata beliau, ialah meminda beberapa peraturan undang-undang agar menghormati prinsip kebebasan yang menepati aspirasi Perlembagaan Persekutuan.

Khalid Ibrahim Diberi Kata Dua Oleh Pakatan Rakyat

Posted: 19 Sep 2013 05:37 AM PDT

MSO


Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim berdepan dengan desakan boleh mengangu pemikirannya dan juga kestabilan kerajaan Selangor sekiranya beliau tidak memberi perhatian menyelesaikan beberapa isu di dalam pentadbirannya. Desakan itu mungkin sampai beliau terpaksa berundur dari kerusi MB Selangor.

Katanya Khalid telah diberi kata dua dan tempoh tiga bulan bagi menyelesaikan masalah dan melendikkan keadaan di Selangor. Orang-orang politik termasuk peringkat tertinggi ketiga-tiga parti, PKR, Pas dan DAP sudah sepakat tidak dapat menahan sabar lagi dengan Khalid dan satu tindakan tegas perlu dibuat.

Walaupun sudah beberapa kali peringatan dan arahan diberikan termasuk oleh Penasihat PKR Anwar Ibrahim sendiri, tetapi Khalid katanya tetap dengan stailnya. "Dia hanya angguk di hadapan sahaja, tetapi tidak pernah menurut apa yang pihak eksekutif parti kehendak," begitulah komen seseorang. Memahami situasi itu jelas Khalid seorang yang tidak mudah patuh kepada kehendak pihak lain walaupun partinya sendiri.

Tempoh tiga bulan diberikan kepada Khalid bermula September ini. Beberapa masalah yang terdesak sekarang ini ialah berhubung perlantikan beberapa jawatan lantikan politik. Salah satu ialah perlantikan penyelia atau pengarah untuk mana-mana kerusi yang tidak dimenangi oleh Pakatan Rakyat.

Kelengahan beliau dalam membuat lantikan ini dilihat sebagai kelemahan dan kurang perhatin Khalid kepada lantikan politik dalam kata lain beliau tidak suka melayan kehendak orang politik berlebih-lebihan.

Sikap dan budaya kerja Khalid yang lebih mirip kepada korporat dan sebagai CEO syarikat inilah tidak berapa dipersetujui oleh orang parti kerana mereka yang berhadapan dengan tuntutan rakyat secara langsung.

Rasa tidak puas hati kepada kerenah pentadbiran Khalid itu bukan saja dari PKR tetapi Pas dan DAP juga. PKR sebelum ini sudah pun menggurkan nama Khalid sebagai MB tetapi disebabkan masalah dalaman yang ada perkaitan dengan perkenan Sultan menyebabkan namanya disenarai semula.

Dalam perkebangan lain khabarnya PKR dan DAP sedia memberi laluan kepada Pas untuk memilih calon bagi menggantikan Khalid sekiranya Khalid tetap berdegil dan tidak dapat menyelesaikan beberapa tunutan.

Ibu mangsa bunuh tuntut keadilan di Tribunal Rakyat

Posted: 19 Sep 2013 05:26 AM PDT

OLEH ELIZABETH ZACHARIAH DAN TRINNA LEONG

Ibu K Murugan, Rajamah Panchaipan (kanan) hadir di Tribunal Rakyat Bersih di Hotel Empire, Subang. Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 19 September, 2013.Ibu K Murugan, Rajamah Panchaipan (kanan) hadir di Tribunal Rakyat Bersih di Hotel Empire, Subang. Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim,Ibu kepada Pembantu Keselamatan parti PKR, mendiang K Murugan yang dipercayai dibunuh sebelum pilihan raya umum lalu berkongsi pengalaman mengenai kisah anaknya di Tribunal Rakyat Bersih, hari ini.

Rajamah Panchaipan memberitahu, kali terakhir dia melihat anaknya pada 1 Mei 2013 lalu, lima hari sebelum Pilihan Raya Umum 2013 (PRU13).

"Dia balik ke rumah pada tengah malam dan kemudian keluar lagi ke (tempat) ceramah.

 "Mayatnya ditemui pada 5 Mei (hari pilihan raya)," katanya.

Rajamah berkata, mayat Murugan ditemui kira-kira jam lima petang dan dia dimaklumkan oleh polis. tiga jam kemudiannya.

Gurdial: Kamu kata dalam laporan, anak kamu menerima ugutan. Ia dua atau tiga kali sebelum dia hilang?
Rajamah: Benar.

Gurdial: Adakah anda memberitahu kepada polis mengenai ugutan tersebut?
Rajamah : Ya.

Gurdial : Adakah polis memberitahu tindakan mereka setelah menerima laporan anda?
Rajamah: Tidak, tiada tindakan.

Rajamah yang kelihatan tertekan memberitahu ahli panel bahawa belia ingin mendapatkan keadilan bagi kematian anaknya.

"Saya mahu keadilan untuk anak saya. Apa yang terjadi kepada saya tidak patut terjadi kepada ibu lain," katanya.

Murugan, 36, adalah pembantu keselamatan bagi Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk calon PKR, K Vasantha Kumar, yang turut disoal awal pagi tadi.

Pada Pilihan raya lalu, Vasantha kalah kepada calon MIC, Datuk M Saravanan dengan 7, 927 undi.

Beliau memberitahu tribunal bahawa Murugan tetap datang ke tempat kerja seperti biasa walaupun sering menerima ugutan bunuh yang turut diterima pekerja kempen lain ketika tempoh berkempen sebelum Pilihan PRU13.

Empat hari selepas dilaporkan hilang, mayat Murugan ditemui, dengan kaki dan tangan terikat timbul di kolam Bemban di Taman Perindustrian, Batu Gajah.

Teresa: Pas perlu kekal dalam PR

Posted: 19 Sep 2013 05:20 AM PDT

Wartawan Sinar Harian
Teresa Kok  
Teresa Kok

SHAH ALAM – Pas tidak akan mampu memegang tampuk pemerintahan negara sekiranya tidak bekerjasama di dalam Pakatan Rakyat (PR), kata Pengerusi DAP Selangor, Teresa Kok.

Beliau yang mengulas kenyataan Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib supaya mengkaji semula kerjasama politik (tahaaluf siyaasi) Pas dalam PR berharap parti itu membuat pertimbangan yang bijak.

Teresa berkata, Pas sangat penting di dalam PR dan tiada satu pun parti politik di negara ini boleh mencapai matlamat tanpa bekerjasama dengan parti lain.

"Sekiranya Pas mempunyai matlamat perjuangan jangka panjang maka adalah wajar bagi parti tersebut untuk terus berada di dalam PR.

"Apabila pemimpin Pas buat kajian tentang kebaikan dan keburukan untuk berada di dalam PR saya berharap mereka boleh mempertimbangkan mengenai perkara tersebut," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau turut mempersoalkan kemampuan Pas untuk menang dan menarik sokongan kuat pengundi bukan Islam serta bukan Melayu jika keluar daripada PR, seperti mana berlaku pada Pilihan Raya Umum Ke-12.

"Pas mendapat sokongan yang meningkat di Selangor kerana pengundi bukan Melayu memberi sokongan kepada Pas dan PR.

"Jadi apakah Pas mampu menang banyak kerusi sekiranya ia keluar daripada PR?" tegasnya.

Muhyiddin umum pertahan jawatan nombor 2

Posted: 19 Sep 2013 05:12 AM PDT

SINAR HARIAN
Muhyiddin Yassin 
 Muhyiddin Yassin.
PUTRAJAYA - Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan hasratnya untuk mempertahankan jawatan beliau sebagai Timbalan Presiden Umno dan menawar diri untuk dipilih semula ke jawatan itu pada pemilihan parti Oktober ini.
  
Ini kerana, kata timbalan perdana menteri, beliau berpendapat masih mampu melaksanakan tugas serta tanggungjawab yang diamanahkan.
  
Katanya sejak memegang jawatan sebagai Timbalan Presiden pada pemilihan lepas, beliau diberi amanah besar, seperti menguruskan jawatankuasa pengurusan parti, memantau pilihan raya, di samping berusaha memantapkan parti Umno dan BN di semua peringkat, bagi mengukuhkan kerajaan dan meningkatkan perpaduan rakyat.
  
Beliau seterusnya menyatakan sokongan padu kepada Datuk Seri Najib Tun Razak untuk terus mempertahankan jawatan sebagai Presiden parti dan bertekad untuk terus membantu kepimpinanya.
  
"Saya sendiri akan menjadi pencadang kepada beliau dalam borang (pencalonan) yang akan diserahkan pada 21 Sept ini," katanya dalam persidangan media di kediaman rasminya di Sri Satria di sini hari ini.
  
Dengan keputusan itu Muhyiddin meminta kerjasama, bantuan dan sokongan daripada rakan serta seluruh anggota parti, khususnya para perwakilan untuk membantunya, agar apabila dipilih nanti, beliau akan dapat meneruskan tugas dan tanggungjawabnya demi kepentingan orang Melayu, rakyat Malaysia, negara, bangsa, dan agama.

RCI: Projek IC bermula zaman pemerintahan Tun Abdul Razak, kata Anwar

Posted: 19 Sep 2013 05:06 AM PDT

OLEH LEE SHI-IAN

Datuk Seri Anwar Ibrahim hadir di RCi di Sabah, hari ini. Datuk Seri Anwar Ibrahim hadir di RCi di Sabah, hari ini. 


Isu pengeluaran kad pengenalan kepada pendatang haram sebenarnya bermula ketika zaman pemerintahan Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak Hussein, kata ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu Suruhanjaya Diraja (RCI) mengenai pendatang haram di Sabah, hari ini.

"Antara 1972 hingga 1984, ada kebanjiran kemasukan pelarian ke Malaysia dari selatan Filipina. Pelarian ini mahu bebas daripada pergaduhan di sana pada masa itu jadi mereka lari ke Sabah," katanya dalam nada tenang dan berhati-hati.

Beliau berkata, isu permasalahan kad pengenalan timbul antara 1979 dan 1999 dan kesalahan patut diletakkan kepada pasukan kerja khas dibentuk oleh Majlis Keselamatan Negara. Anwar mendakwa, pasukan itu yang masih lagi aktif hingga sekarang bertanggungjawab terhadap pengeluaran kad pengenalan kepada pendatang asing walaupun mereka tidak berkelayakan.

 Anwar berkata, ketika pemerintahan bekas Perdana Menteri,Tun Dr Mahathir Mohamad, perdana menteri itu merahsiakan isu keselamatan negara. Anwar berkata, Dr Mahathir yang juga adalah Menteri Dalam Negeri pada masa itu dan pengeluaran kad pengenalan berada bawah pengawasannya.

"Ya, saya tahu pasukan khas itu tetapi saya tidak ada pengetahuan khusus terhadap kerja dan apa sebenarnya tugas mereka. Dr Mahathir adalah orang yang bertanggungjawab dan jika dia memilih untuk tidak membangkitkan isu itu ketika mesyuarat Kabinet, anda perlu tertanya-tanya mengapa," katanya membiarkan soalan itu tidak berjawab.

"Percaya atau tidak, ada ahli dalam pentadbiran, malah di kalangan Umno sendiri tidak tahu apa yang berlaku. Tidak ada dokumen Kabinet mengenai isu itu atau ia dibawa ke dalam mesyuarat, anda boleh periksa minit jika tidak percaya kepada saya.

"Jika saya ada menghadiri mesyuarat berkaitan pengeluaran kad pengenalan kepada pendatang haram, saya amat pasti ia tentunya dicatat dalam minit. Saya tidak bercakap mengenai pasukan khas biasa, saya merujuk kepada pasukan khas yang tugasnya kurang telus," katanya di hadapan lima panel RCI yang diketuai bekas Ketua Hakim Sabah dan Sarawak, Tan Sri Steve Shim Lip Kiong.

Anwar mendakwa, pasukan khas itu yag beroperasi dan membabitkan kedua-dua bekas dan perdana menteri sekarang yang ada pengetahuan mengenai kewujudan dan aktiviti seumpama itu.

Katanya, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Razak ada lebih banyak maklumat mengenai pasukan petugas yang ditubuhkan pada 1989 itu.

"Pasukan itu yang ditubuhkan Majlis Keselamatan Negara, yang dikenali sebagai badan strategi yang amat penting. Apa yang sesetengah orang tidak tahu ialah majlis itu turut berkhidmat sebagai `war room' Umno dari masa ke masa," katanya.

Pegawai perunding RCI, Majoi Kurup bertanya kepada Anwar apa penyelesaiannya untuk menangani pendatang haram yang memegang kad pengenalan bermasalah, seperti didedahkan Jabatan Pendaftaran Negara minggu lalu iaitu kira-kira 113,000 diklasifikasikan sebagai kad pengenalan yang diragui.

"Ini adalah mimpi negeri kepada negara yang dicipta oleh eksekutif, ia membabitkan rasuah besar-besaran dan ancaman serius kepada kedaulatan Malaysia. Dan sekarang kita ditanya bagaimana hendak membersihkan kekacauan yang tercipta, yang juga mempunyai kesan amat rumit dalam pilihan raya lalu," katanya tanpa sebenarnya menjawab soalan.

Shim: Ada peningkatan populasi di Sabah yang berlaku kira-kira ketika kemasukan Umno ke dalam negeri ini. Adakah anda bertanggungjawab mengetuai kemasukan Umno ke Sabah pada 1991, adakah ia benar?

Anwar: Ya, ada alasan yang baik Umno berasakan mereka perlu mempunyai pengaruh kuat di Sabah. Bagaimanapun, anda perlu membezakan antara parti politik yang berjuang dalam peperangan sah dalam sempadan undang-undang dan parti yang tidak.

Shim: Ada persepsi yang menyatakan peningkatan populasi itu disebabkan pendatang asing dimasukkan ke dalam komuniti untuk meningkatkan kelebihan bagi sesetengah parti politik.

Anwar: Tidak adil untuk menyalahkan parti secara keseluruhan kerana tidak semua orang tahu mengenai perkara itu. Tetapi, pemimpin yang tahu mengenai kejadian itu dan memilih untuk berahsia terhadap tindakan bawah tanah patut dipertanggungjawabkan. Tidak ada sesiapa yang patut membiarkan operasi haram yang mengancam keselamatan negara.

Manoi: Apa yang boleh dilakukan untuk menangani isu pendatang haram yang memegang kad pengenalan Malaysia?

Anwar: Kita patut adil, tidak semua orang Filipina di Sabah adalah pendatang haram, kita perlu kenal pasti siapa pelarian sebenar. Penarikan semula kad pengenalan mereka adalah salah mengikut undang-undang antarabangsa, walaupun Malaysia tidak menandatangani persetujuan itu. Tetapi, langkah pertama yang perlu kita ambil ialah menghentikan serta-merta pengeluaran kad pengenalan kepada pendatang haram. Ada pegawai kerajaan atau Umno yang dihantar ke Sepang dan Selayang untuk mengeluarkan dokumen identiti kepada pendatang haram. Kita perlu menghentikannya sekarang tanpa sebarang alasan.

Manoj: Apa yang perlu dilakukan kepada pendatang haram yang mempunyai  kad pengenalan Malaysia, yang anak dan cucu mereka dilahirkan di sini?

Anwar: Ini isu yang amat rumit kerana menarik semula kad pengenalan mereka bermakna mereka akan menjadi orang yang tidak ada negara. Kita perlu memikirkan generasi akan datang dan mempertimbangkan tempat mereka yang sepatutnya di Malaysia. Dalam perkara ini, kita perlu ada belas kasihan, timbang rasa dan berfikir mengikut asas kemanusiaan. Ini adalah hampir serupa dengan orang Mexico yang tinggal di California yang sebenarnya tidak mempunyai kad hijau. Dan isu lain yang perlu dipertimbangkan ialah, jika kita membatalkan kad pengenalan pendatang ini, siapa yang akan menerima mereka? Tentu saja buka Filipina atau Indonesia. Penghantaran pulang pendatang membabitkan persetujuan kedua-dua negara yang menghantar dan menerima.

"Saya mengadakan perbincangan dengan bekas presiden Filipina, Fidel Ramos. Beliau menunjukkan keengganan untuk menerima bekas pelarian balik ke Filipina kerana menganggap Malaysia bertanggungjawab terhadap pelarian itu kerana mereka ada di sini," katanya.

[GEMPAR] Pekerja Kempen PKR Dibunuh Selepas Diugut BN

Posted: 19 Sep 2013 04:54 AM PDT


KELAB GREENBOC


Polis belum mengambil tindakan terhadap laporan keganasan dan ancaman keselamatan yang dilakukan penyokong Barisan Nasional, kata calon PKR Parlimen Tapah PRU-13, Vasantha Kumar.

Saksi pertama hari kedua Tribunal Rakyat itu, berkata seorang pembantu kempennya, K Murugan dibunuh yang dipercayai ada hubungan kait dengan proses kempen PRU-13 lepas.

"Murugan dibunuh dengan kejam. Tangan dan kaki beliau diikat logam, dan dia mempunyai kecederaan kepala," katanya.

Sebelum kejadian, beliau berkata, Murugan menerima panggilan daripada individu dikenali dan tidak dikenali yang mengarahkannya berhenti dari menjadi pekerja kempen PKR.

"Murugan menyatakan menerima ancaman bunuh daripada penyokong BN," katanya.

Murugan dilapor hilang pada 1 Mei lalu dan mayatnya ditemui terapung dalam lombong tiga hari kemudian di sebuah tasik di Batu Gajah,Perak.

Vasantha turut memberi keterangan berhubung pemberian baucar RM100 baucar yang disampaikan MIC untuk masyarakat umum di Tapah semasa tempoh berkempen.

Pada tribunal itu, Vasantha menyerahkan bukti plastik yang digunakan BN untuk memberi barangan makanan kepada pengundi yang menyalahi kempen PRU 13.

"Pengundi orang Asli juga disekat anggota Rela dari mengundi dan kami disekat dari berkempen di kampung," katanya kepada Tribunal.

Selain itu, beliau menyatakan peti pengundi awal dipindahkan dari balai polis Tapah pada 2 Mei lalu yang sepatutnya dikira pada 5 Mei.

Kira-kira 200 orang hadir mengikuti perjalanan tribunal itu di Throne Room, Hotel Empire, Subang Jaya bermula dari jam 9 pagi hingga 5 petang.

Pada hari pertama semalam, seramai tujuh saksi memberi keterangan kepada Tribunal Rakyat yang melibatkan dua calon PRU 13 dan dua sukarelawan NGO Pemantau.

Turut menjadi saksi, seorang ejen pilihan raya, seorang pakar pilihan raya dan seorang yang namanya tertera dalam daftar pengundi tanpa pengetahuannya.

Profesor Gurdial Singh Nijar dari Universiti Malaya (UM) menjadi Ketua pasukan guaman dan membentangkan kes pada tribunal itu. -selangorku

Najib secara rasmi umum pertahan Presiden Umno

Posted: 19 Sep 2013 04:17 AM PDT

Oleh Hasbullah Awang ChikPerdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak (gambar) hari ini mengumumkan secara rasmi akan mempertahankan jawatannya sebagai Presiden Umno selepas mempertimbangkan sokongan yang diberikan di peringkat cawangan dan bahagian Umno.

Beliau turut melahirkan rasa terharu dan berterima kasih atas sokongan yang diberikan di peringkat akar umbi sambil berazam untuk memperkasa dan memantapkan Umno.

"Selepas mempertimbangkan sokongan di pelbagai peringkat, saya mengumumkan untuk mempertahankan jawatan sebagai Presiden Umno.

 "Saya berterima kasih atas sokongan dan kepercayaan yang diberikan ahli Umno yang mahu saya mengekalkan jawatan presiden.

"Dengan sokongan yang diberikan, dapat memantapkan Umno dan memartabatkan agama, bangsa dan negara," katanya dalam satu sidang media di Kuala Lumpur hari ini

Kerjasama PAS-UMNO? Sorry, NTBL .. No Time Bo Layan..

Posted: 19 Sep 2013 04:09 AM PDT


 
PAS tolak kerjasama dengan Umno.
 
KELAB GREENBOC

Timbalan Pesuruhjaya III PAS Selangor, Khalid Samad berkata, tidak ada ruang kerjasama dengan Umno selagi ia tidak mengubah dasar dan perjuangan parti itu.

Khalid berkata, tawaran kerjasama yang diumumkan Umno hanyalah mainan politik parti itu semata-mata.

"Selagi Umno tetap Umno maka tidak ada ruang kerjasama, ia tidak akan langsung berlaku," kata ahli Parlimen Shah Alam itu pada satu sidang media PAS Selangor hari ini di Shah Alam.

Khalid yang dilihat menyindir parti itu berkata, isu kerjasama Umno dan PAS sering dibangkitkan parti tersebut.

"Mereka cerita hendak kerjasama tapi seolah-olah Umno ini biasanya kata mahu jadi kawan kita lepas itu dia ketuk kepala kita jadi bagaimana untuk kita mempercayai mereka," katanya.

Pada masa sama, PAS Selangor turut menjelaskan salah faham yang berlaku berhubung tahaluf siyasi antara PAS dan Pakatan Rakyat (PR) ketika Multaqa Ulama Se-Malaysia minggu lalu.

Menurut Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abul Rani Osman media memberi gambaran salah berhubung perkara tersebut.

"Tidak salah dengan tahaluf siyasi tersebut kerana ia bertujuan menambah baik namun perbincangan mengenai keluar dari PR itu telah disalah tafsirkan," katanya.

Menurut Rani, PAS juga tidak memberi kekebalan kepada mana-mana ahli yang menggugat hubungan parti Islam itu dengan PR.

"Sejarah PAS membuktikan naib presiden PAS sebelum ini telah digugurkan pesuruhjaya juga kita pecat apabila mereka ini kita lihat terkeluar dari dasar perikatan PAS dan PR," kata Rani merujuk kepada Nasharudin Mat Isa dan Datuk Hassan Ali.

Ia turut disokong oleh Khalid yang mengakui PAS gagal menangani dakyah Umno di peringkat akar umbi parti itu.

"Kerana itu kita bertekad ingin meningkat kefahaman terhadap ahli-ahli PAS tentang perikatan ini,"kata Khalid yang juga merupakan ahli Parlimen Shah Alam.

Semalam Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam ucapannya menawarkan kembali kerjasama antara Umno dan PAS demi kepentingan umat Islam Malaysia.

Muhyiddin berkata orang Islam di negara ini masih belum berada di tahap terbaik terutama dari segi pembangunan ummahnya. -TMI

'Selagi hidup, aku tak layan kerjasama PAS-Umno'


PAS Selangor hari ini menyifatkan kerjasama politik atau tahaluf siyasi dengan Pakatan Rakyat selepas pilihan raya umum 2008 banyak mendatangkan kebaikan dan membanggakan parti itu.

Pesuruhjaya PAS negeri Dr Abd Rani Osman (kiri) menegaskan parti itu tidak pernah rugi dengan kerjasama dengan PKR dan DAP, sebaliknya memberi banyak faedah hasil daripada kerjasama itu.

ADUN Meru juga berkata kerjasama itu menyebabkan PAS diterima oleh kaum lain dan tidak hanya tertumpu kaum Melayu sahaja

"Melalui tahluf siyasi ini, PAS tidak pernah rugi ini malah paling banyak terima kebaikan," katanya dalam sidang media di Shah Alam pagi ini.

"Kalau dulu orang Cina, India dengar PAS takut. Tetapi sekarang mereka datang berduyun-duyun dengar kita punya ceramah dan dapat menerima Islam sebagi satu agama yang syumul," katanya lagi.

Beliau mengulas kenyataan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa kajian semula PAS dengan Pakatan mestilah untuk menambahbaik kerjasama sedia ada, ekoran resolusi persidangan ulama di Kedah hujung minggu lalu.

Resolusi persidangan ulama yang diadakan di Kota Sarang Semut, Kedah antara lain mahu PAS mengkaji semula kedudukan mereka dalam Pakatan.

Khalid: Dia ketuk, kemudian ajak kawan

Ditanya berhubung tawaran Umno untuk bekerjasama dengan PNONEAS, Dr Abd Rani berkata:

"Selagi aku hidup, takkan aku layan benda itu".

Kemudian Timbalan pesuruhjaya III PAS Selangor Khalid Samad yang turut berada dalam sidang media itu mencelah:

"Saya nak petik kata-kata almarhum (bekas presiden PAS) Ustaz Fadhil (Nor), beliau kata Umno ni manusia yang pelik, dia ketuk kepala kita, lepas tu dia ajak jadi kawan.

"Lepas tu dia ketuk kepala kita lagi, dia ajak jadi kawan (lagi)," katanya yang juga ahli parlimen Shah Alam.
-mk

Mukhriz sahkan tanding naib presiden, bakal beri tekanan kepada penyandang

Posted: 19 Sep 2013 04:03 AM PDT

OLEH MD IZWAN
Datuk Mukhriz Mahathir (gambar) mengesahkan penyertaannya untuk merebut jawatan Naib Presiden Umno dalam sidang media di Alor Setar hari ini, memberi isyarat tiga penyandangnya bakal berdepan dengan tekanan untuk mempertahankan jawatan penting tersebut.

Pelbagai spekulasi menyelebungi mengenai Menteri Besar Kedah tersebut, malah khabar angin juga mengatakan Presiden Umno Datuk Seri Mohd Najib Razak telah menasihati anak bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tersebut supaya tidak bertanding dalam merebut jawatan naib presiden parti.

Sebaliknya, Mukhriz dikatakan hanya akan bertanding untuk merebut jawatan Majlis Tertinggi (MT).

The Malaysian Insider sebelum ini melaporkan Mukhriz menerima sokongan sebulat suara daripada pemimpin Umno bahagian di peringkat negeri untuk bertanding jawatan naib presiden dalam pemilihan parti Melayu terbesar itu pada Oktober ini.

Beberapa minggu lalu, blogger pro Dr Mahathir juga kerap menulis mengenai peluang Mukhriz untuk mendapatkan tempat di antara tiga jawatan naib presiden – yang dilihat sebagai satu langkah hampir untuk berada di puncak kepimpinan parti.

Mukhriz, 48, dilantik sebagai menteri besar Kedah selepas memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Ayer Hitam pada pilihan raya umum 5 Mei lalu dan blogger pro-Umno berpendapat beliau patut merebut peluang untuk mencuba nasib mendapatkan jawatan naib presiden atau beliau akan hilang senioriti kepada pemimpin akan datang.

Cina Melayu mahu BN jalin kerjasama dengan PR - UMCEDEL

Posted: 19 Sep 2013 04:01 AM PDT

OLEH MD IZWAN


Majoriti masyarakat Melayu dan Cina mahu melihat pentadbiran kerajaan Barisan Nasional (BN) menjalinkan kesepakatan dengan Pakatan Rakyat (PR) selepas  pilihan raya umum baru-baru ini, menurut kajian terbaru yang dijalankan oleh Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya, Universiti Malaya (UMCEDEL).

Dalam pembentangan kajian terbaru hari ini di UM (Universiti Malaya), 69% daripada keseluruhan 1,546 orang responden yang ditemui oleh pengkaji pilihan raya tersebut mahu melihat Datuk Seri Mohd Najib Razak (gambar) melibatkan PR dalam kerajaan persekutuan.

"Mereka mahu pemimpin kedua-dua belah pihak bekerja untuk membangunkan negara.

 "Orang ramai dah terlalu penat, sejak menunggu tarikh pilihan raya sehinggalah selepas berakhir pilihan raya," kata pengarahnya, Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman dalam pembentangan hari ini.

Lebih mengejutkan, sebanyak 70% responden Melayu bersetuju dengan hasrat untuk melihat kerjasama BN dan PR, manakala 67% lain adalah kaum Cina, hasil daripada kajian yang dijalankan daripada 15 Ogos ke 10 September baru-baru ini.

Bagaimanapun, Mohammad Redzuan menekankan langkah kerjasama tersebut tidak boleh hanya terarah kepada satu parti dalam PR sahaja, sebaliknya BN perlu menjalin hubungan dengan PKR dan juga DAP.

"Kerjasama mesti dengan semua parti dalam PR. Mereka tidak boleh pilih salah satu parti dalamnya," kata beliau lagi.

Mohammad Redzuan turut berkata kerajaan BN perlu memberi perhatian utama kepada dua parti dalam PR, iaitu PKR dan DAP memandangkan kedua-duanya mempunyai sokongan akar umbi yang kuat daripada kaum Cina.

"Saya tidak fikir BN hanya memfokuskan untuk hanya menjalin kerjasama dengan PAS, kerana sokongan masyarakat Melayu kepada mereka sememangnya sudah kuat.

"Yang perlu difikirkan adalah penglibatan masyarakat Cina, kerana tiada wakil kumpulan tersebut dalam kerajaan," katanya lagi.

Kenyataan Mohammad Redzuan tersebut hadir bagi mengulas mengenai cadangan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mahu mewujudkan kerjasama dengan PAS.

Beliau juga menegaskan sepanjang hampir 50 tahun lebih negara merdeka, kerajaan yang mentadbir Malaysia terdiri daripada pelbagai bangsa dan tidak hanya didominasi oleh satu bangsa sahaja.

"Ia sesuatu yang tidak masuk akal, saya tidak boleh bayangkan kerajaan yang didominasi oleh satu bangsa sahaja.

"Kaum Cina mengawal ekonomi negara, cuba bayangkan kerajaan yang tiada wakil Cina. Apa akan terjadi?" kata Mohammad Redzuan lagi.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa perutusan sehari sebelum hari kemerdekaan negara ke-56 menyatakan kesediaan untuk bertemu dengan kerajaan bagi menyelesaikan masalah negara.

Ketua Umum PKR itu berkata, meskipun PR mendapat undi majoriti rakyat, namun mereka bersedia melupakan ketegangan dan penyelewengan yang dilakukan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) semasa pilihan raya 5 Mei lalu.

Bagaimanapun, pemimpin Umno secara jelas menolak rundingan damai antara BN dan PR.

Beberapa pemimpin Umno melahirkan kecurigaan terhadap Anwar yang mengajak dua parti terbesar negara itu untuk berunding.

Dalam kajian tersebut lagi, UMCEDEL juga mendedahkan sebanyak 63% responden mengakui suara rakyat bertambah susulan peningkatan ahli parlimen PR selepas pilihan raya lalu.

Selain itu, 55 peratus responden juga mahu Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim terus mengemudi PR walaupun gagal untuk merampas Putrajaya pada pilihan raya lalu.

Mengenai persepsi orang ramai terhadap prestasi Najib yang gagal memperoleh majoriti dua pertiga, Mohammad Redzuan mengakui ada pihak yang juga mahukan perdana menteri tersebut mengikut jejak Tun Abdullah Ahmad Badawi yang meletak jawatan.

"Kalau dahulu Abdullah dipaksa letak jawatan sebab tidak dapat majoriti dua pertiga, sekarang juga ada pihak yang mahukan Najib lakukan perkara sama," katanya lagi.

Pada pilihan raya 5 Mei lalu, Najib dan BN kembali berkuasa di Putrajaya dalam satu persaingan sengit yang menyaksikan PR memenangi undi popular tetapi masih tewas dalam pilihan raya.

BN menang tipis pada 5 Mei dengan hanya 133 kerusi Parlimen berbanding 89 kerusi oleh PR, lebih rendah daripada 140 kerusi yang mereka menangi pada Pilihan Raya 2008 lalu.

Mohammad Redzuan pada akhir pembentangan berkata rakyat majoritinya ketika ini mahu melihat keadaan tenang dan aman dalam negara, serta kurang berpolitik.

Rakyat Malaysia Beli Rumah di UK. Harga £80,000 (Kerajaan UK Bantu Bayar 30% £24,000)

Posted: 19 Sep 2013 12:23 AM PDT

  

Rumah di UK


Rumah di UK : Di Malaysia, setiap tahun sekitar bulan Oktober atau November sebahagian "kumpulan rakyat Malaysia" diajak untuk menghayati lagu "Anak Kecil Main Api" sehingga ada yang teresak-esak kesedihan melihatkan bait-bait liriknya seperti, "Air mata darah bercampur keringat, Bumi dipijak milik orang".

Adakah ini sahaja yang mampu dilakukan oleh kita semua rakyat Malaysia terutamnya golongan bumiputera di Malaysia? Adakah ini sahaja pilihan yang kita ada?

Di Malaysia setiap kali berlakunya kenaikan harga minyak, harga kereta, gaji minimum, kos sara hidup, kenaikan harga barang dan….kenaikan segala macam benda di Malaysia……..Contohnya (SEPERTI DI SINI). Apa ungkapan?
"Bersyukurlah wahai anak-anak bangsa semua, kenaikan masih lagi munasabah dan berpatutan malah antara yang termurah berbanding dengan negara-negara lain seperti _______, ________ dan _______"
Acapkali rakyat Malaysia diberikan perbandingan demi perbandingan bagi "menghalalkan" sebarang perubahan & kenaikan mahupun proses rasionalisasi di Malaysia.

Beli Rumah di UK VS Beli Rumah di Malaysia

Nah…hari ini Berita Semasa ingin mengajak rakyat Malaysia melakukan perbandingan di Malaysia. Tidak mustahil, malah mampu dilaksanakan salkan segala kekayaan negara berupa "emas hitam" (petroleum), kayu balak, gas asli, kepala sawit, getah, kepelbagaian cukai yang dikenakan kepada rakyat Malaysia tidak dirompak oleh sebilangan kapitalis yang terus berkeliaran ibarat ikan jerung yang terus menunggu untuk menerkam mangsa dan habuan yang seterusnya.

Realitinya hari ini, harga rumah semi D di ibukota sekarang ini rata-ratanya sudah mencecah sekitar RM500,000 dan ke atas. Ada pun RM1,000,000. Rumah flat pun berada pada lingkungan RM150,000. Kalau di Kota kinabalu pula, rumah teres dua tingkat dengan keluasannya tidak sampai pun 2000sqf, harga rumah di sana sudah pun mencecah RM400,000.

Malaysia perlu skim ini. Skim yang mudah dan dilihat lebih telus serta tidak mustahil untuk dilaksanakan di Malaysia.
"hendak seribu daya, tak nak seribu dalih"
Apa nama skimnya Berita Semasa?

Berdasarkan semakan Berita Semasa mengenai skim yang dianjurkan oleh kerajaan UK kepada mana-mana daripada anda samada warganegara atau bukan warganegara boleh beli rumah di UK melalui skim yang dinamakan 'Home Buy Direct". Caranya?

Home Buy Direct Malaysia
Sumber : Portal Kerajaan UK
  • Skim "Home Buy Direct" ini adalah merupakan salah satu inisiatif kerajaan UK untuk membantu rakyat mereka baik warganegara ataupun bukan warganegara untuk memiliki rumah sendiri tanpa kos yang tinggi tinggi termasuklah bayaran deposit yang membebankan
  • Skim "Home Buy Direct" yang tertakluk untuk pembelian rumah PERTAMA. Sekali RUMAH PERTAMA sahaja.
  • Dimana, kerajaan perkenalkan konsep belian rumah melalui 'perkongsian ekuiti' bagi 1st time home buyer
Cara Pengiraan & Kos Pemilikan Rumah Pertama di UK?
  1. Anda Beli Harga Rumah di UK £85,000
  2. Kerajaan UK Beli Ekuti Rumah Anda 30% & kerajaan bayar kepada pemaju sebanyak £24,000
  3. Anda hanya perlu bayar £61,000 melalui pinjaman bank
  4. Deposit? 10%? Baru £6,100 sahaja
Cuma apabila mahu dijual semula rumah tersebut, hasil penjualan pun mestilah berdasarkan nilai ekuiti antara jumlah ekuiti yang dimiliki kerajaan atas rumah anda di UK. Begitulah konsepnya…

Rumah Mampu Milik di Malaysia VS Negara Lain?

 

Ini semua dilakukan oleh kerajaan UK atas nama untuk "MENDAHULUKAN & MENYENANGKAN RAKYATNYA" selaras dengan tanggungjawab kerajaan UK untuk memastikan rakyat mereka memiliki rumah sendiri pada kos yang berpatutan, dan bukannya berniaga dan mencari keuntungan dengan rakyat sendiri. Ehemmm….

Jikalau anda pergi di Hong Kong contohnya, pasaran harta tanah dunia nilai sewa dan harta tanah di Hong Kong antara yang tertinggi dan termahal di dunia. Ini semua disebabkan faktor bentuk muka bumi dan keadaan fizikal geografi di Hong Kong. Tetapi yang bagusnya, berdasarkan semakan Berita Semasa terhadap jurnal jurnal akademik berkenaan komersil harta tanah di Asia oleh salah seorang profesor Hong Kong Polytechnic University mengatakan kerajaan Hong Kong antara yang TERBAIK DI DUNIA apabila berjaya menyediakan perumahan mampu milik di Hong Kong.
Skim seperti ini yang dilaksanakan di UK, adalah konsep pemilikan perumahan pintar. Ia memang boleh dilakukan di Malaysia.
"Tiada akan ada isu jual balik rumah seperti ini atau disewakan"
Dengan skim ini, tidak mudah untuk dimanipulasi oleh pemain hartanah di Malaysia sehingga telah menyebabkan lonjakan harga rumah sehingga ke hari ini. Boleh atau tidak skim seperti ini dilaksanakan di Malaysia berdasarkan pemerhatian anda? Apa pendapat balas anda pula?

Bekas setpol Shahrizat akui disiasat SPRM

Posted: 19 Sep 2013 12:18 AM PDT

Harakahdaily,


KUALA LUMPUR: Bekas setiausaha politik kepada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Datuk Suhaimi Ibrahim semalam tampil mengadakan sidang media bagi membersihkan namanya yang dikaitkan dengan penyelewengan dana program akhiri zaman miskin (1AZAM).

Dalam sidang media di Kelab Tasik Putrajaya semalam, Suhaimi mengakui bahawa beliaulah individu yang ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dilaporkan oleh media sebelum ini.

"Tiada apa yang hendak disembunyikan. Ya, saya ditahan tetapi maklumat yang disiarkan di blog dan portal tidak semuanya betul.

"Saya tidak terlibat dalam program 1AZAM. Saya telah bekerjasama dengan SPRM dan kini saya mahu membersihkan semula nama saya," katanya dipetik The Malaysian Insider.

Beliau sebelum ini ditahan empat oleh SPRM bermula Jumaat lalu sebelum dibebaskan pada Selasa.

Sementara itu, media sebelum ini melaporkan bahawa SPRM  turut merampas sebanyak sepuluh kenderaan mewah milik bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Benta, Pahang itu.

Antara kenderaan yang dirampas ialah Toyota Alphard, Vellfire, Camry, Volkswagen Golf GTI dan mosikal berkuasa tinggi.

"Jika ada pihak yang mempersoal kemewahan saya, seperti tersiar di blog, itu hasil usaha keras saya.

"Saya seorang ahli perniagaan sejak 1995 dan dari situlah datang sumber kewangan itu," katanya lagi.

Pemerkasaan ekonomi untuk raih sokongan Melayu

Posted: 19 Sep 2013 12:16 AM PDT

Hazayani Zakaria,


KUALA LUMPUR: Rancangan Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera disifatkan sebagai ulangan janji pemimpin Umno BN untuk meraih kembali sokongan orang Melayu.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Mazlan Aliman berkata, pempimpin Umno BN sedar mereka sangat bergantung kepada undi orang Melayu hingga terpaksa mencari jalan mengekalkan sokongan mereka yang dilihat semakin merosot.

"Pengumuman Perdana Menteri itu mengulangi iltizam pemimpin BN khususnya Umno yang mengemudi kerajaan daripada Perdana Menteri dulu sampai sekarang.

"Ia merupakan retorik daripada pemimpin Umno untuk mengekalkan sokongan terutama orang Melayu yang hari ini mereka nampak sangat bergantung kepada undi Melayu," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Mengkhususkan kepada dua strategi iaitu memantapkan pemilikan ekuiti bumiputera dalam sektor korporat dan memperkukuhkan pemilikan aset bukan kewangan bumiputera, Mazlan berkata ekuiti bumiputera tidak pernah meningkat sebaliknya menurun sejak Dasar Ekonomi Baru (DEB) dilaksanakan.

"Ekuiti Bumiputera tidak pernah melonjak bahkan pada beberapa ketika menurun. Dasar Ekonomi Baru mensasarkan 30 peratus penyertaan Bumiputera dalam ekonomi negara, namun selepas DEB tamat pada 1990, ekuiti Bumiputera tidak pun mencecah 20 peratus. Sebaliknya daripada RM54 bilion pegangan saham Bumiputera di Bursa Malaysia, jumlahnya hanya tinggal RM2 bilion pada 2010. Ke mana hilang RM52 bilion lagi?" katanya.

Menurut beliau, jika benar kerajaan berazam membantu bumiputera, mereka tidak akan membiarkan projek Rapid di Pengerang, Johor diteruskan kerana ia melibatkan tanah dan kampung tradisi orang Melayu.

"Kalau mereka benar-benar iltizam untuk membantu orang Melayu terutama isu yang menyangkut soal pembangunan di Pengerang secara mudahnya adakah ia mengangkat martabat ekonomi orang Melayu bila projek berjumlah RM60 bilion menjahanamkan tanah-tanah orang Melayu, perkampungan orang Melayu, orang Melayu yang ditindas?

"Bahkan mereka yang menerajui projek ekonomi itu bukan Melayu. Di mana letaknya orang Melayu akan mendapat manfaat daripada pembangunan di sesuatu tempat?

"Ini didedahkan sendiri oleh Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Datuk Syed Ali Alattas bagaimana Pembangunan Wilayah Iskandar di Johor, 80 peratus dimiliki oleh syarikat asing manakala tanah orang Melayu lenyap," katanya.

Menyentuh mengenai Melayu Pulau Pinang yang terpinggir sewaktu di bawah BN, Mazlan berkata institusi-institusi hartanah seperti Pelaburan Hartanah Bhd (AHB), Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Perbadanan Usahawasan Nasional Bhd (PUNB) tidak memainkan peranan mereka untuk membantu bumiputera.

"Apa yang diungkapkan oleh Perdana Menteri tak lebih daripada satu retorik untuk menggambarkan bahawa Umno ini benar-benar prihatin kepada orang Melayu dengan lancar kempen-kempen untuk menolong orang Melayu tapi hakikatnya merekalah yang menjadi pengkhianat yang menjahanamkan harta orang Melayu.

"Melayu Pulau Pinang contohnya, apa guna ada Mara, Uda, PUNB, yang sepatutnya diperuntukkan untuk orang Melayu tapi tanah orang Melayu tergadai. Nak beli rumah pun kos rendah sahaja yang orang Melayu mampu sedangkan pemaju berlumba buat rumah kos mahal," katanya.

Lima strategi yang diumum Najib Sabtu lalu ialah mendaya modal insan bumiputera, memantapkan pemilikan ekuiti bumiputera dalam sektor korporat, memperkukuh pemilikan aset bukan kewangan bumiputera, memperhebatkan keusahawanan dan perniagaan bumiputera dan memantapkan ekosistem penyampaian perkhidmatan.

Rugi 1.6 bilion jika tidak cekap urus air

Posted: 19 Sep 2013 12:14 AM PDT

Piarapakaran S.,


Bekalan air terawat berasaskan komuniti merupakan asas untuk pembangunan sistem bekalan air bersepadu. Dengan peningkatan penduduk dan pembangunan yang berterusan, permintaan bagi air terawat sentiasa meningkat. Di samping itu, zon permintaan tidak lagi berasaskan komuniti. Sesetengah zon permintaan meletakkan jauh dari sumber air itu sendiri. Dengan kemajuan dalam teknologi, ini menjadi kemungkinan melalui kejuruteraan.

Infrastruktur dan sistem operasi yang digunakan untuk jangkamasa panjang akan usang serta menyebabkan proses perawatan dan bekalan air menjadi tidak cekap. Tambahan pula, anda akan membayar melalui tarif bagi ketidakcekapan ini. Negara membangun menangani ketidakcekapan serta peningkatan dalam permintaan air terawat dengan membina loji-loji perawatan air yang baru. Ini bukan satu penyelesaian kejuruteraan yang mampan. Adakah Malaysia jatuh di bawah kategori yang sama? Pada tahun 2012, terdapat 473 loji perawatan air di Malaysia dengan jumlah kapasiti reka bentuk 17,901 Juta Liter Sehari (JLH).

Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER) telah menjalankan penyelidikan dan pemodelan secara berterusan untuk memastikan dasar dan kemajuan teknikal yang betul dilaksanakan. Kami telah membangunkan Model 3C50. Melalui alat perancangan ini, AWER dapat memastikan dan membantu agensi-agensi kerajaan dalam pelaksanaan dasar yang betul.

Kejayaan pertama kami dalam melaksanakan model 3C50 untuk pengurusan permintaan adalah pembentukan Pasukan Petugas Pengurangan Air Tidak Terhasil (NRW) Kebangsaan untuk melaksanakan Pelan Tindakan Pengurangan NRW Kebangsaan terperinci di Malaysia. Selepas perjuangan yang lama, kabinet meluluskan penubuhan pasukan petugas di bawah Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN). Anggaran kehilangan pendapatan setiap tahun disebabkan oleh NRW adalah melebihi RM 1.6 bilion. Untuk memastikan kerajaan serius dalam pengurangan NRW, model kewangan telah dicipta oleh AWER untuk membolehkan negara melihat kuantiti air terawat yang terbazir dalam bentuk Ringgit. Kini, Pelan Tindakan Pengurangan NRW Kebangsaan hampir selesai dan memberikan pendekatan yang menyeluruh untuk mengurangkan NRW di Malaysia. Sebagai contoh, pengurangan 30 peratus dalam tahap NRW semasa di seluruh negara secara berterusan selama 5 tahun adalah bersamaan dengan membina Loji Perawatan Air Langat 2 lebih besar dengan kapasiti tambahan melalui penjimatan ini.

Di Perlis, tahap NRW meningkat daripada 59.8 peratus pada tahun 2011 kepada 66.4 peratus pada tahun 2012. Nilai ini bukan disebabkan oleh kegagalan pihak berkuasa untuk mengurangkan NRW. Ini adalah disebabkan peningkatan tekanan dalam sistem bekalan air akibat tambahan loji perawatan air yang baru. Hal ini juga menunjukkan bahawa pembinaan loji perawatan yang banyak tidak akan menyelesaikan peningkatan permintaan. Sebaliknya, ia akan meningkatkan nilai NRW secara mendadak disebabkan oleh infrastruktur yang usang. Ini adalah satu contoh klasik mengapa AWER mendesak pelan tindakan pengurangan NRW yang ketat dengan mekanisme terperinci termasuk pembiayaan (funding).

Isu pembiayaan membawa kepada pelan kedua di bawah model 3C50, iaitu menyiapkan Penstrukturan Semula Industri Perkhidmatan Air Negara menjelang akhir tahun 2013. Proses penstrukturan semula industri perkhidmatan air sepatutnya telah siap pada akhir Rancangan Malaysia Ke-9 pada tahun 2010. Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) adalah lewat tiga tahun dan ini melambatkan rancangan untuk industri perkhidmatan air di dalam Rancangan Malaysia ke-10. Pada awal suku kedua tahun ini, AWER telah bertemu dengan Ketua Setiausaha dan pegawai-pegawai beliau di KeTTHA untuk membincangkan perkara ini dengan terperinci. Keputusan perbincangan memihak kepada proses penstrukturan semula dan ia telah dipersetujui bahawa menjelang akhir tahun 2013, proses penstrukturan semula bagi Selangor, Kedah, Terengganu, Pahang, Kelantan dan Wilayah Persekutuan Labuan akan selesai. Ini adalah Indeks Pencapaian Utama (KPI) yang kita semua perlu pantau secara bersama-sama bagi KeTTHA.

Di Malaysia, 2/3 daripada air terawat digunakan oleh pengguna domestik dan strategi-strategi pengurusan permintaan (demand side management) yang sesuai adalah penting untuk membantu mereka mengurangkan penggunaan air secara berkesan. Berdasarkan proses konsultasi, kajian pasaran dan ujian yang telah dijalankan oleh AWER dalam tempoh 18 bulan lepas, satu peranti atas talian, Tangkap si Hydro (Catch d' Hydro), telah dibangunkan di bawah model 3C50 yang sama melalui pembiayaan Dana Inovatif Komuniti (Community Innovative Fund - CIF) oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI). Peranti ini akan membantu pengguna domestik mengukur penggunaan air untuk pelbagai aktiviti di rumah serta mengenal pasti aktiviti-aktiviti yang mempunyai penggunaan air yang tinggi. Kalkulator ini boleh dilayari secara terus melalui www.water.org.my atau www.awer.org.my (di bawah Seksyen H2O tool).

AWER telah menggunakan kaedah "pintu ke pintu" (gate to gate) daripada pendekatan Kajian Kitar Hayat (Life Cycle Assessment - LCA) untuk menghasilkan Tangkap si Hydro dan mendapatkan kadar penggunaan air (water footprint) bagi sebuah isi rumah. Tambahan pula, ia juga boleh digunakan oleh pengguna antarabangsa. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengesyorkan penggunaan air harian sebanyak 165 liter/kapita/hari dan berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh SPAN, purata penggunaan air kebangsaan adalah 212 liter/kapita/hari bagi tahun 2012. Ini adalah peningkatan daripada 210 liter/kapita/hari pada tahun 2011. Melalui pengurangan penggunaan air kepada 180 liter/kapita/hari, Malaysia akan mempunyai tambahan kapasiti air terawat hampir 1000 Juta Liter Sehari (JLH). Ini boleh dilakukan oleh pengguna domestik tanpa sebarang perbelanjaan.

Dengan melaksanakan ketiga-tiga komponen ini, fasa pertama strategi Pengurusan Permintaan bagi air terawat oleh AWER boleh berjaya dilaksanakan. Setelah beberapa parameter terpilih dicapai, kami akan mendedahkan fasa kedua strategi Pengurusan Permintaan. Sekarang, KeTTHA dan kerajaan-kerajaan negeri perlu memastikan penstrukturan semula industri perkhidmatan air lengkap pada tahun ini. Ini adalah satu elemen penting untuk maju ke hadapan dalam pengurusan permintaan dan menambahbaik industri perkhidmatan air kita.

Berdasarkan anggaran konservatif dalam mengurangkan NRW dan mengekalkan penggunaan air domestik pada tahap yang cekap, kita akan dapat menjimatkan lebih daripada RM9.09 bilion antara tahun 2015 dan 2025. Secara komersial, ia boleh mencapai 2 atau 3 kali penjimatan yang dianggarkan. Maka, menjadi cekap air lebih bermakna dalam Ringgit. Apa yang kita sedang tunggu?

Piarapakaran S.

Presiden
Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER)

Tidak bayar saman AES bukan kesalahan – peguam

Posted: 18 Sep 2013 11:59 PM PDT


Oleh Muhammad FaizalKOTA KINABALU: Peguam Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (Kase), Zulhazmi Shariff menjelaskan sesiapa yang mendapat saman Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dan tidak membayar saman tersebut bukan satu kesalahan

Beliau berkata, di dalam Akta Pengangkutan Jalan 1987 tidak mengandungi arahan bahawa saman atau kompaun itu wajib dibayar.

"Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengeluarkan arahan agar membayar saman dengan kadar yang baru iaitu RM150 tetapi jumlah tersebut akan meningkat jika engkar arahan.

"Saya nak cabar Hishamuddin tunjukkan dalam akta tersebut yang mengarahkan saman itu perlu dibayar, kalau dia boleh tunjuk sepatah ayat mengatakan bahawa saman atau kompaun perlu (wajib) dibayar, saya akan membayar kesemua saman-saman AES  yang telah dikeluarkan," ujarnya.

Beliau turut mempersoalkan keputusan kerajaan yang meminta pemandu yang mendapat saman membayar kompaun dengan jumlah denda yang baru.

"Kompaun tidak wajib dibayar. Saman AES ialah perintah supaya hadir mahkamah bukan minta dibayar RM300 atau RM150 atau berapa sekali pun.

"Jika penerima saman tidak membayar kompaun, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) atau Polis Diraja Malaysia (PDRM) jika telah diserahkan kepada PDRM, tidak boleh menyenarai hitam kerana saman itu tidak tertunggak selagi tidak dibawa ke mahkamah. Sekarang prosiding AES di mahkamah masih ditangguhkan, jadi tiada apa-apa tindakan boleh diambil jika penerima saman abaikan saja saman-saman tersebut.

"Yang tidak mahu ke mahkamah itu ialah Peguam Negara bukan penerima saman. Jadi kenapa penerima saman hendak dihukum atas tindakan Peguam Negara yang tidak mahu ke mahkamah?" tanya beliau.

Beliau melihat keputusan tersebut adalah kerana kerajaan perlu membayar kepada syarikat pembekal mengikut perjanjian yang telah dipersetujui.

Katanya, atas sebab pemandu yang kena saman AES tidak dapat didakwa dan terdapat saman-saman yang dibatalkan di mahkamah kerana mempunyai masalah teknikal dari sudut pendakwaan, maka kerajaan mengugut agar pemandu membayar saman-saman tersebut agar syarikat pembekal mendapat bayaran.

"Saya pasti kerajaan terdesak untuk bayar kepada syarikat pembekal, jika sebelum ini setiap satu saman mereka akan dapat RM16 dan jumlah denda sekarang RM150 sudah pasti pembekal mendapat RM8.

"Untuk kerajaan tidak membayar komisyen tersebut adalah satu yang mustahil kerana ia terkandung di dalam perjanjian, dan jika benar kerajaan tidak mahu bayar, satu jumlah pampasan yang besar perlu dikeluarkan untuk kos ganti rugi mereka," tambah beliau.

Sehubungan itu, beliau meminta mana-mana pemandu yang menerima saman AES agar tidak membayar saman tersebut dan hadir ke mahkamah

Beliau bersedia untuk mewakili mereka kerana terdapat saman-saman yang sebelum ini telah dibatalkan oleh mahkamah.H/Daily

Lagi Projek Mengayakan Orang Melayu

Posted: 18 Sep 2013 11:51 PM PDT


Oleh Sakmongkol AK47 

 
Lagi satu projek untuk deceive orang Melayu. Lagi satu projek mengayakan kumpulan Melayu istimewa. Semua rakyat Malaysia, khususnya orang Melayu mesti waspada dengan pengistiharan Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera. Jangan kita suka sangat dengan pengistiharan jumlah wang yang akan mendanai projek ini dan berasa terlalu gembira.

Tidak mustahil ianya akan menjadi lagi satu skim mencepatkayakan kontraktor dan pembuat keputusan dan penentuan. Kalau kita alpa, ianya akan menjadi DEB1(1970-1990) dan Perancangan2 lain pasca DEB1.

Sedap didengar tapi siapa yang hendak diperkasakan? Tidak cukup kah giat mara, IKBN dan pusat latihan membeli alatan2 untuk melatih budak2 Melayu? Apa yang mereka buat untuk menjustifisaksikan pembinaan dan pembelian alatan yang menelan belanja ratusan juta dan mengayakan kontraktor2 UMNO?
IKBN umpamanya, berkos RM100-150juta setiap satu dan kita mahu bina banyak lagi? Berapa ramai graduan yang sudah dilahirkan oleh IKBN dan institiut2 kemahiran lain diseluruh negara dan adakah mereka dibantu mendapat kerja dan perniagaan?

Adakah latihan melalui giat MARA, IKBN dan sekolah serta kolej vokesyenal tidak mencukupi untuk melahirkan jenerasi Melayu yang mempunyai kemahiran yang marketable? Setelah puluhan tahun baru kita sedar kita seperti kilang mengeluarkan barangan yang tidak berkualiti atau barangan yang tidak menepati citarasa dan permintaan pasaran.

Kita tumpukan perhatian kepada 20% yang teratas untuk masuk IPTA, IPTS, hantar pelajar keluar negara, yang lebih credik dan pandai, kita lupakan 80% yang terbawah.

Kerana kesilapan kita yang lalu, kita sekarang mempunyai suatu alasan untuk membuat projek dan menggembirakan hati orang Melayu? Selagi orang Melayu gembira, kita boleh buat wang atas nama bangsa, agama dan negara. Hebat strateji UMNO.

Namun, kita tidak menentang idea bahawa kemajuan bangsa Melayu memerlukan latihan dan kelayakan dan kemahiran. Ianya penting untuk membentuk system ganjaran atau reward system yang betul.

Se2orang mendapat ganjaran mengikut kelayakan yang dia ada dan tawarkan. Dan saya menggunakan istilah kelayakan dalam pengertian yang luas; kita mendapat ganjaran mengikut bagaimana kita melayakkan diri mendapatkan nya iatu berkerja kuat dan melengkapkan diri dengan bakat, kemahiran, latihan yang setimpal.

Tapi kenalah kita melakukan sedikit perubahan. Pertama tamatkan monopoli kerajaan pusat menentukan isian re-skilling dan retraining. Berikan kuasa itu kepada kerajaan negeri pula. Biarkan mereka menentukan kemahiran jenis apa yang mereka perlukan.

Beri kuasa kepada setiap kerajaan negeri mengujudkan pusat re-skilling dan pertanggungjawabkan kerajaan negeri menghasilkan tenaga perkerja yang mahir. Kita nilai setiap kerajaan negeri dari segi kemampuan menghasilkan ramai tenaga mahir yang marketable. Bukankah tenaga perkerja yang berkualiti akan membangunkan ekonomi negeri masing2?

Dengan pemerkasaan datang tanggung jawab. Tenaga pengajar dan pimpinan institusi latihan yang gagal menghasilkan graduan yang marketable mesti diberhentikan. Ini untuk mempertanggunjawabkan mereka keatas kualiti latihan yang diberi kepada pelajar.

Dalam konteks ini saya hairan mengapa pimpinan pengajar yang gagal meningkatkan ranking university kita masih kekal dalam jawatan masing2? Tenure mereka mesti ditamatkan serta merta.

Tak habis2 kita diberikan alasan itu dan ini menjustifikasikan penurunan kualiti pengajaran university dan kolej. VC UITM berkata dia tidak khuatir dengan kejatuhan ranking UITM- kenapa orang macam ini masih dikekalkan sebagai VC UITM?

Ingat- pembelian kerajaan adalah satu punca terbesar rasuah dan songlap. Giat MARA di Raub hanya menghasilkan tukang jahit. Kompleks sukan rakan muda di Raub terlalu teruk tidak terdaya melahirkan pemudi dan pemuda Melayu tahan lasak. Sedangkan berjuta sudah dibelanjakan.

Sebab besar kemungkinan yang akan dapat keuntungan dari projek pemerkasaan ekonomi Bumi ini ialah kelompok Melayu istimewa. Melayu istmewa ini orang atasan, bangsawan, putera2 atasan dan bangsawan dan pegawai2 tinggi dalam sector awam dan swasta. Pegawai2 GLC pun sama sebab mereka pemegang banyak keistimewaan dan monopoli.

Ianya sudah terjadi dalam DEB1. Tidak mustahil ianya tidak diulangi. Rasuah dan ambil kesempatan daripada kuasa menjadi jadi.

Tidak ada pun pemimpin UMNO yang bercakap mengenai punca kemajuan yang paling penting- iaitu kepimpinan yang baik. Asas atau foundataion sebuah kerajaan yang baik ialah para pemimpin yang ada kemampuan minda, disiplin, jujur amanah dan dedikasi dan komited sepenuhnya terhadap mencapai matlamat kemasyarakatan. Kalau jenis ini dibayar gaji yang tinggi setanding dengan yang diperolehi oleh sektor swasta, rasuah dapat dikurangkan. urusan kerajaan akan jadi baik hanya dengan pimpinan yang baik.

Tidak ada pun pemimpin UMNO berani bercakap untuk memodenkan kepemimpinan masyarakat Melayu.
Cara masyarakat Melayu distrukturkan pun meletakkan Melayu pada disadvantage. Maka tidak menghairankan jika ada bangsa lain menyifatkan masyarakat Melayu sebuah masyarakat yang dysfunctional.

Ketua kampong ramai yang bermutu rendah. Dan saya cakap bukan mahu merendahkan sesiapa tapi memberitahu pengamatan dan pengalaman saya yang datang dari keinginan melihat bangsa saya maju. Soal saya beroperasi atas landasan politik bukan isiu yang terlalu penting selagi saya ada peluang untuk berkhdmat kepada rakyat.

Bagaimana kampung2 mahu disuntik dengan kesegaran dan idea baik jika ketua kampong dari kalangan jaga bank, tukang kebun sekolah, mereka yang memegang dua kerja pada masa yang sama dan sebagainya? Lebih dasyat jika ketua kampong dipilih kerana dia kaki buli dan pengacau kampong.

Sebaik sahaja orang Melayu berkompromi keatas ciri2 kepemimpinan yang baik, masyarakat Melayu sudah pun terletak pada trajectory mediocrity.

Semasa dalam UMNO dahulu saya menyarankan jawatan ketua kampong diisi dengan pegawai kerajaan sepenuh masa yang sekurang kurang nya ada diploma. Mereka akan duduk dalam kampong dan mentadbir satu rangakaian atau cluster 3-4 buah kampung. Jawatan penghulu2 pula dipenuhi dengan graduates kerana kita andaikan mereka ada kapasiti untuk berfikir dengan lebih teliti. Semua ketua kampong dan penghulu adalah pegawai kerajaan sepenuh masa bertanggung jawab kepada pegawai daerah. Ini akan mengurang politik ketua kampong dan penghulu dan menyelamatkan masyarakat Melayu dari berpecah belah.

Tapi pemimpin UMNO tdiak mahu ini semua- mereka mahukan ketua kampong mereka pilih supaya menjaga kepentingan politik mereka. Demikaian juga dengan jawatan penghulu. penghulu sebetulnya saki baki pemerintahan feudal. Kenapa pentadbiran orang Melayu peringkat kampong dan mukim susah mahu dimodenkan? Kenapa kekalkan Melayu tinggal dalam rejim fiudal dan separuh feudal?

Kerana itu saya beranggapan kuasa UMNO diasaskan pada landasan (1) mengekalkan Melayu dalam kejahilan (2) mengekalkan Melayu dalam kemiskinan dan (3) merasuah dan membeli kesetiaan Melayu (4) menanamkan rasa siege atau terancam dalam minda Melayu.

Janganlah hendak nya memuji dan memuja berlebihan. Rakyat Malaysia bukannya berperang kerana wang dan klas. Belum pun sempat dakwat kering, Perkasa sudah meminta 1400 billion dibelanjakan untuk Bumiputera. Darimana wang tersebut datang? Kepada siapa dan siapa yang belanjakan? Yang 31bilion tu pun entah mana akan dicungkil dan dipokah. Ianya akan mematahkan tulang belakang system perbankan negara ini. Bagaimana pembeli membiayai ASB2? Mungkin 90% akan dibiayai oleh bank dan system bank akan terpaksa mencipta kredit line sebanyak RM1.8 billion lagi?

Mati negara ini ditadbir oleh Najib. Langkah2 populist yang Najib ambil ini akan meningkatkan lagi perbelanjaan bukan mengurangkan perbelanjaan. Untuk mengaburi mata rakyat, kita disuruh berdiskusi mengenai rasionalisasi sabsidi sedangkan punca perbelanjaan yang lebih teruk adalah ditempat2 lain.

J'kuasa tanah adat Sabah, S'wak dibentuk

Posted: 18 Sep 2013 11:49 PM PDT


MALAYSIA KINI
 
 
 
Jawatankuasa Penyelaras Program Tinjauan Hak Tanah Adat Negeri (NCR) bagi Sabah telah dibentuk bagi mempercepat usaha menyeleasikan tuntutan tanah orang asal negeri ini.

NONEMesyuarat pertamanya dipengerusikan oleh Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili (kanan) semalam, sejajar dengan keputusan pada mesyuarat Jawatankuasa Teknikal Bumiputera Sabah dan Sarawak (JTBSS) dalam bulan Jun supaya jawatankuasa itu ditubuhkan masing-masing di Sabah dan Sarawak.

JTBSS, yang dipengerusikan bersama oleh Ongkili dan Menteri Industri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Douglas Uggah Embas, melaporkan kepada Jawatankuasa Kabinet mengenai kaum minoriti Bumiputera Sabah dan Sarawak dipengerusikan oleh Perdana Menteri.

"Jawatankuasa itu dibentuk khusus bagi menyelaras pelaksanaan tinjauan tanah bagi pengeluaran geran komunal serta mengkaji dana yang diperlukan bagi tujuan itu.

"Geran komunal merupakan satu daripada pendekatan dilaksana di Sabah bagi menyelesaikan isu tuntutan tanah adat negeri," kata Ongkili dalam satu kenyataan di Kota Kinabalu semalam. - Bernama

PERKASA kemuka memo, tuntut PNB ke-2

Posted: 18 Sep 2013 11:47 PM PDT


MALAYSIA KINI
 
 
 
Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) akan mengemukakan memorandum khas kepada Majlis Ekonomi Bumiputera (MEB) dalam tempoh tiga bulan akan datang bagi memantapkan lagi inisiatif pemerkasaan ekonomi Bumiputera.

Presidenya, Datuk Ibrahim Ali berkata antara cadangan yang akan dikemukakan dalam memorandum itu adalah mewujudkan Permodalan Nasional Berhad ke-2 (PNB ke-2) bagi memantau perniagaan bukan teras.

perkasa charter interfaith council 260713 ibrahim ali"Penubuhan PNB ke-2 dapat memperkasakan perubahan penawaran berubah dan nilai tambah, contohnya kepada kontraktor Bumiputera yang mempunyai masalah mendapatkan bekalan yang besar," katanya pada sesi Wacana Memperkasakan Ekonomi Bumiputera Pasca Pengumuman Kerajaan di Kuala Lumpur, hari ini.

Sabtu lalu, kerajaan mengumumkan langkah dan strategi terbaharu memperkasakan ekonomi Bumiputera, berpayungkan MEB yang akan ditubuhkan tidak lama lagi, dipengerusikan sendiri oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

MEB akan menggantikan Majlis Tindakan Agenda Bumiputera (MTAB) dalam melaksanakan lima strategi utama sebagai kelangsungan implementasi agenda pemerkasaan ekonomi Bumiputera.

Lima strategi itu meliputi mendaya modal insan, memantapkan pemilikan ekuiti dalam sektor korporat, memperkukuh pemilikan aset bukan kewangan, memperhebat keusahawanan dan perniagaan serta memantapkan ekosistem penyampaian perkhidmatan.

Ibrahim berkata Perkasa juga bercadang untuk menubuhkan sebuah unit pemantau bagi tujuan memastikan kesemua syarikat berkaitan kerajaan (GLC) mencapai Petunjuk Prestasi Utama (KPI) yang ditetapkan di samping mengelak berlaku ketirisan.

"Bagi tujuan itu kelak, usahawan persendirian mahupun syarikat bumiputera yang berurusan dengan GLC dan tidak mendapat layanan baik diminta melaporkan kepada Perkasa untuk tindakan lanjut," katanya.

Dalam pada itu, Ibrahim turut meminta semua pihak terutamanya parti politik agar tidak melemparkan tuduhan terhadap kerajaan yang kononnya bersikap tidak adil dengan agenda memperkasa ekonomi Bumiputera kerana ia adalah sebahagian daripada agenda nasional.- Bernama

Mampukah Mukhriz 'haru-birukan' penyandang VP?

Posted: 18 Sep 2013 11:46 PM PDT

 


 

Datuk Mukhriz Mahathir kini menjadi tumpuan ahli Umno di seluruh negara menjelang pengumuman pentingnya petang ini sama ada akan menyahut atau tidak hasrat akar umbi yang mahu beliau bertanding jawatan naib presiden Oktober ini.


NONEIa dilihat sangat penting kerana kesediaannya untuk bertanding jawatan tersebut bakal menggegarkan peluang para penyandang naib presiden Umno, terutama Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Menurut sumber-sumber dalaman Umno, Datuk Seri Zahid Hamidi dilihat agak mantap kedudukannya untuk mempertahan jawatan tersebut.

Tetapi selain Hishammuddin, penyertaan Mukhriz juga mungkin memberi tempias kepada seorang lagi penyandang, Datuk Shafie Apdal.

Namun, sumber-sumber itu berpendapat, peluang Shafie agak cerah memandangkan kekuatan Umno Sabah mungkin dapat membantunya mengekalkan jawatan tersebut.

NONEIni ditambah pula dengan penarikan diri Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman daripada bertanding jawatan tersebut.

Dua lagi yang turut menawarkan diri mereka bertanding jawatan tersebut ialah bekas ketua menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan bekas menteri besar Negeri Sembilan, Tan Sri Mohd Isa Samad.

Namun cabaran Ali dan Isa, menurut beberapa sumber Umno, dilihat tidak mampu mengancam persaingan bagi jawatan tersebut dalam pemilihan Umno tahun ini.

Berdasarkan beberapa kenyataan ketiga-tiga penyandang jawatan tersebut, sumber-sumber Umno berkata kemungkinan mereka berganding bahu bagi mewujudkan kerjasama antara Umno negeri masing-masing - Perak (Zahid), Hishammudin (Johor) dan Shafie (Sabah) untuk mengekal jawatan tersebut.

Menurut mereka, dilihat pada jumlah bahagian Umno, bilangan terbanyak ialah di Johor (26), Sabah (25) dan Perak (24), yang kesemua berjumlah 75 atau 40 peratus daripada keseluruhan 191 bahagian Umno di seluruh negara.

111 bahagian sokong penyandang
Jumlah bahagian Umno di negeri-negeri lain ialah Selangor (22), Kedah (15), Pahang (14), Pulau Pinang (13), Kelantan (14), Wilayah Persekutuan (13), Negeri Sembilan (8), Terengganu (8), Melaka (6) dan Perlis (3).

NONE"Memandangkan kecenderungan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak supaya penyandang sekarang dikekalkan, maka Zahid, Shafie dan Hishammuddin dijangka turut mendapat sokongan daripada Umno Pahang dan Selangor yang pernah dipimpin Najib sebelum pilihan raya umum ke-13 (PRU13) pada 5 Mei lalu.

"Di atas kertas, bahagian yang dilihat boleh menyokong ketiga-tiga penyandang tersebut berjumlah 111 bahagian.

"Diandaikan mereka mampu menarik sokongan sebahagian daripada baki 80 lagi bahagian, maka peluang mereka dilihat cerah sekali," tambah mereka.

Ini menurut mereka, kerana dalam sistem pengundian baru Umno, sokongan setiap bahagian mewakili satu undi.

mahathir perdana global peace pc 080107 mukhrizIni bermakna calon-calon perlu memperolehi jumlah undi terbanyak daripada keseluruhan 191 undi.

Maka persoalannya ialah mampukah Mukhriz mengharu-birukan peluang mana-mana penyandang naib presiden tersebut?

Beberapa pihak dalam Umno mahu menteri besar Kedah itu bertanding bagi mengisi jawatan naib presiden untuk mewakili golongan muda.

Malah, bapanya, bekas presiden Umno, Tun Dr Mahathir Mohamad dilihat membuka laluan untuk anaknya itu bertanding jawatan tersebut apabila menekankan bahawa Umno perlu memberi tempat kepada barisan pemimpin muda Umno demi menjamin kelangsungannya sebagai parti utama orang Melayu.

Tidak dapat disangkal wujudnya 'golongan senyap' dalam Umno di seluruh negeri yang mahu perubahan drastik dalam parti itu selepas prestasi hambar dalam PRU13.

Dikait dengan kekuatan bapa
Dan kehadiran Mukhriz boleh memberi peluang dan laluan kepada mereka untuk merealisasikan kehendak mereka dengan memilih menteri besar Kedah itu.

umno youth 2009 leaders khir toyo khairy jamaluddin and mukhriz mahathirKalau diimbau kembali pertandingan merebut jawatan ketua Pemuda Umno pada 2008, Mukhriz mendapat pencalonan terbanyak, iaitu dari 74 bahagian Umno, berbanding dengan dua calon lain, Dr Khir Toyo (62) dan Khairy Jamaluddin (53).

Walaupun gagal memenangi jawatan tersebut, namun Mukhriz berjaya mendapat 232 undi berbanding 304 undi diperolehi Khairy dan Khir Toyo (284).

Ada pihak yang berpandangan pada masa itu, sekiranya ia bertanding satu lawan satu antara Khairy dan Mukhriz, kemungkinan kemenangan memihak kepada anak Dr Mahathir itu.

Walaupun ketika itu, Mukhriz tidak mempunyai asas sokongan yang kuat dalam Umno berbanding dengan Khir Toyo dan Khairy, tetapi beliau mampu menarik sokongan daripada bahagian Umno di seluruh negara bagi mengumpul jumlah undi tersebut.

mukhriz mahathir khir toyo khairy jamaluddin hujah dialogue 180209 10'Kekuatan' Mukhriz juga sering dikaitkan dengan bapanya. Dan sehingga ini, Dr Mahathir masih berpengaruh dalam Umno dan ini dilihat sebagai satu kelebihan untuk membantu Mukhriz menang sekiranya beliau mengambil keputusan untuk bertanding jawatan tersebut.

Dengan sokongan padu Umno Kedah pimpinannya dan sistem baru undian dalam memilih kepimpinan tertinggi Umno, banyak pihak dalam Umno berpandangan bahawa dengan kedudukannya sebagai menteri besar yang juga pengerusi Umno Kedah, pastinya Mukhriz mampu mengulangi sejarah tersebut dalam mengecewakan salah seorang penyandang kerusi naib presiden.

Pastinya semua ini bergantung keputusan Mukhriz petang ini sama ada putera Dr Mahathir ini bersedia masuk ke gelanggang pertandingan jawatan naib presiden Umno Oktober ini?

Anwar pula beri keterangan pada RCI

Posted: 18 Sep 2013 11:44 PM PDT


MALAYSIA KINI
 
 
 
Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini akan memberikan keterangan kepada suruhanjaya siasatan diraja (RCI) berkaitan pendatang asing di Sabah, seminggu selepas bekas mentornya Dr Mahathir Mohamad berbuat demikian.

Bekas timbalan perdana menteri itu akan memberikan keterangan kepada suruhanjaya, yang diketuai bekas Ketua Hakim Sabah dan Sarawak Steve Shim di Kompleks Mahkamah Kota Kinabalu.

Setakat ini, RCI telah diberitahu, terdapat unsur dalam dalam kerajaan persekutuan memberikan kerakyatan kepada pendatang Muslim dalam usaha mengubah demografi, sekali gus menyebabkan kuasa undi Kadazandusun dan Cina merosot.

Berdasarkan testimoni, operasi sulit yang dikenali sebagai "Projek IC" itu melibatkan banyak tahap dan telah lama berlaku sejak tahun 80-an lagi.

Ia dikatakan berakhir pada 1995 apabila beberapa individu, termasuk pegawai Jabatan Perkhidmatan Negara ditahan bawah Akta Keselamatan Perdana Menteri 1960.

Lagi menteri tolak abu Chin Peng masuki M'sia

Posted: 18 Sep 2013 11:42 PM PDT

 


 

Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin turut menolak permintaan untuk membawa balik abu Chin Peng ke Malaysia.

NONEKatanya, Chin Peng (kanan) tidak pernah menerima tawaran kembali ke Malaysia selepas perjanjian gencatan senjata antara kerajaan dan Parti Komunis Malaya (PKM) ditandatangani pada 1989.

Mempertahankan pendirian kerajaan, beliau juga berkata, bekas setiausaha agung PKM itu tidak pernah menjadi warganegara Malaysia.

"Tidak, saya tidak fikir begitu kerana saya percaya dia (Chin Peng) tidak terima tawaran pulang ke Malaysia selepas perjanjian damai ditandatangani," katanya ketika ditanya sama ada abunya patut dibenarkan dibawa pulang.

"Dan saya percaya, beliau tidak pernah menjadi warganegara Malaysia."

‘Adik Anwar Ibrahim’ curi duit rakyat miskin?

Posted: 18 Sep 2013 11:40 PM PDT
Oleh Anak Mami


YA, sewaktu awal zaman Reformasi 1998 dahulu saya juga turut tertipu. Nampak muka sama sebiji. Imej janggut sejemput dan berkaca mata. Selepas sahaja Anwar Ibrahim dilengser daripada jawatan nombor dua negara dan hilang daripada pandangan umum; orang ini dibual-bualkan sebagai 'bayang-bayang' Anwar. 

Bekas Presiden Majlis Belia Malaysia di saat waktu puncak kerjaya politik Anwar Ibrahim ini malah pernah menjadi Setiausaha Politik Kepada Perdana Menteri di saat Abdullah Ahmad Badawi mewarisi jawatan itu daripada Mahathir Mohamad.

Apabila Pak Lah mewariskan takhta Putrajaya kepada Najib Razak, 'kembar' Anwar Ibrahim ini berkesudahan sebagai Setiausaha Politik kepada Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Wanita, yang kini sudah tidak lagi jadi menteri akibat skandal belaan lembu.

Bekas seorang wakil rakyat itu juga menerima anugerah Tokoh Jasa Belia Lelaki.

Tokoh itu Jumaat lalu diheret Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) disyaki menyalahguna dana kerajaan melalui program 1AZAM.

Utusan Malaysia, lidah rasmi United Malays National Organisation itu; begitu gigih sekali menyorok identiti tokoh terbabit. Namanya tidak disiarkan, gambarnya juga tidak didedahkan. Hatta laporan bahawa beliau ditahan Jumaat lalu pun hanya disiarkan pada Rabu.

Cuba kalau yang disiasat dan didakwa itu bukan orang United Malays National Organisation.

Untuk anda yang tak baca Utusan Malaysia, mari sini saya kongsikan laporan akhbar itu tentang si tertuduh.

Utusan melaporkan bahawa 'seorang bekas setiausaha politik' (tanpa menyebut setiausaha siapa atau daripada parti politik mana) 'dibebaskan' (meski gambarnya menunjukkan tangan si tertuduh masih digari) selepas ditahan selama lima hari.

Perenggan kedua laporan akhbar UMNO itu kemudian memberitahu bahawa si tertuduh bergelar Datuk sudah ditahan sejak Jumaat (hari ini Rabu) bagi 'membantu siasatan' (ini pelik kerana dia dituduh, bukannya dia saksi) berhubung penyelewengan sebuah program kerajaan bagi membantu golongan berpendapatan rendah.

Tidak disebut di situ kalimat 1AZAM.

Utusan kemudian menambah bahawa si tertuduh dibebaskan selepas membayar cagaran RM10,000 daripada jumlah jaminan keseluruhan sebanyak RM100,000 yang dikenakan mahkamah terhadapnya.

Paling menarik, Utusan memberitahu bahawa SEPULUH kenderaan milik si tertuduh dan kawan yang bersekongkol dengannya telah disita; antaranya Toyota Alphard, Vellfire, Camry dan Volkswagen Golf GTI. Tidak dilapor pula berapa kenderaan semuanya.

Apa itu program 1AZAM?

Laman web rasmi kementerian memberitahu bahawa '1AZAM menyediakan peluang menjana pendapatan kepada rakyat berpendapatan rendah. Jangkaan pendapatan antara RM760 hingga RM2,300 sebulan.'
Gaji anda berapa?

Ia memberitahu lagi bahawa 'Projek 1AZAM diperkenalkan bagi menyediakan peluang pekerjaan kepada golongan rakyat Malaysia miskin tegar dan miskin menambah pendapatan sehingga melebihi had garis kemiskinan yang ditetapkan iaitu RM760 sebulan bagi miskin dan di bawah RM2,300 sebulan bagi golongan berpendapatan rendah.'

Utusan Malaysia tidak perlu beritahu siapa gerangan setpol menteri yang dituduh menyonglap duit rakyat miskin untuk beli kereta mewah. Menterinya juga dituduh cilok duit pinjaman kerajaan untuk bela lembu tapi akhirnya beli kondominium dan kereta mewah, serta buka restoran untuk menjana ekonomi Bumiputera yang rajin seperti keluarganya.

Rakyat ada internet dan boleh buat carian Google untuk tahu siapa tuan punya wajah yang dikaburkan Utusan Malaysia.

Google sahaja sudah boleh tahu siapa gerangan manusia yang terima anugerah Tokoh Jasa Belia ini. Tak susah.

Yang susah ialah untuk Utusan Malaysia melaporkan kebenaran yang menikam tuannya si United Malays National Organisation. – Roketkini.com

Nyawa Rakyat Malaysia Murah Berbanding Australia ?

Posted: 18 Sep 2013 11:37 PM PDT
 DETIK DAILY
 
Tepat jam 12 tengah hari, deruman lebih 100 motosikal menyebabkan wawancara selepas kira-kira 45 minit berlangsung terhenti. Mereka bertshirt seragam dengan logo 1Malaysia sengaja menekan minyak untuk provokasi kumpulan anti-Lynas yang berkumpul persimpangan lampu isyarat dekat Dataran Merdeka

Inilah cara Kerajaan Umno-BN mengalihkan semangat patriotik kepada acara tidak berfaedah dan ala samseng Mat Rempit ketika isu penting menyentuh kelestarian alam sekitar langsung tidak dipedulikan.

Ikuti harapan Pengerusi Himpunan Hijau, Wong Tack mengenai kempen menghentikan operasi kilang nadir bumi Lynas Malaysia Sdn. Bhd. (Lynas) bersama wartawan Harakah, ARIF ATAN di lokasi tersebut, 5 September lalu.

WARTAWAN: Bagaimana perkembangan "Kempen Kuburkan Lynas dengan Satu Juta Tandatangan"?


WONG TACK: Sejak 1 Ogos lepas, kita dah dapat 600,000 tandatangan. Kalau kita dapat kumpul sejuta tandatangan dalam tempoh 100 hari, itu suatu rekod dunia. Tidak pernah lagi rasanya ada organisasi massa lakukan kempen dalam tempoh pendek. Kita bermula dari sifar dan hanya dalam masa sebulan sudah boleh kutip 600,000 tandatangan.

Kita tahu kesedaran rakyat tentang ancaman projek Lynas di Kuantan, Pahang semakin meningkat. Kempen ini unik. Lain daripada bentuk kempen yang lain. Komuniti yang banyak bantu lancarkan hebahan kempen bukannya seratus peratus dilakukan organisasi iaitu Himpunan Hijau.

Dari kampung yang kecil sampai ke pekan dan bandar, anggota masyarakat yang menggerakkan kempen ini. Apa saja yang mampu, mereka buat. Ada yang buat poster sebar di laman sosial. Ada yang muat turun poster kempen. Ada yang edar risalah di pasar malam.

Kempen kita tidak guna dana besar. Dalam laman web kempen ini (www. himpunan-hijau.com) orang ramai sendiri yang sukarela letakkan info dan poster. Borang untuk kutip tandatangan pun mereka buat sendiri.

Ini kempen rakyat. Penggeraknya daripada rakyat dan hasilnya juga demi kesejahteraan rakyat. Ini kempen akar umbi. Rakyat patut rasa bangga kerana semuanya datang daripada usaha mereka. Saya harap kita dapat kutip sejuta tandatangan untuk diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong (Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah) nanti.

Apa tujuan aktivis anti-Lynas berpayung di simpang jalan utama depan Bangunan Sultan Abdul Samad yang tidak jauh dari bangunan DBKL ini?

Kami "berkampung" di sini sudah masuk hari ke-13. Lokasi ini bagus sebab jadi tumpuan orang ramai. Mudah untuk mereka dapat penjelasan dan akhirnya turunkan tandatangan sebagai bukti sokong usaha kita bersama selamatkan tanahair ini. Kita faham tindakan ini tanpa dapat kebenaran DBKL. Kita pun tidak mahu susahkan DBKL. Kita hanya sediakan payung, meja dan beberapa kerusi di sini. Bila hujan saja kita buka payung. Terpaksa. Itu pilihan yang ada.

Kita bukan mahu lawan DBKL. Kita ingin bangkitkan kesedaran rakyat lawan projek Lynas. Itu saja. Kita mahu hentikan ancaman besar yang akan menimpa kalau hari ini kita cuai dan biarkan saja.

Apa mesej penting kempen ini?


Rakyat seluruh negara bukan sahaja penduduk sekitar Kuantan tidak kira umur mesti sedar ancaman radioaktif dari kilang Lynas itu. Kempen ini juga sebenarnya bila kita berjaya, satu mesej yang kuat untuk turut didengari warga dunia supaya mereka tahu seluruh rakyat Malaysia berbilang kaum sepakat tolak projek Lynas.

Bahkan, apa-apa saja industri yang mengancam alam sekitar dan kesihatan anak cucu kita, patut dilawan. Apa yang kita mahu Malaysia mesti menuju kepada praktik "ekonomi hijau", sihat dan lestari. Keuntungan bukan untuk generasi hari ini sahaja tapi untuk anak cucu kita.

Menarik apabila saudara menyebut pentingnya aspek "ekonomi hijau" ...

Ya sebab Malaysia ini negara yang sudah Tuhan beri anugerah alam semulajadi yang indah. Faktor iklim dan segala unsur alam ini boleh dimanfaatkan untuk membangunkan ekonomi hijau. Tuhan berikan tanahair kita alam semulajadi indah. Semua ini sangat mahal nilainya untuk kita tuang racun. Bumi ini juga subur untuk dimusnahkan radioaktif. Hormati hak generasi depan.

Cahaya matahari di tanah air kita sepanjang tahun. Tiada perubahan cuaca ekstrem seperti negara yang alami empat musim. Kita ada sungai dari gunung dan bukit yang menjana tenaga. Kita ada semua sumber alam semulajadi yang boleh dibangunkan secara baik tanpa merosakkannya.

Sekarang, seluruh dunia sedang menuju ke arah ekonomi hijau. Malaysia boleh maju dalam bidang ini. Kita mesti manfaatkan kelebihan alam kita ini termasuklah negeri seperti Sabah dan Sarawak. Semua itu anugerah dari Tuhan. Jadi, di sinilah tanggungjawab untuk kita melindunginya supaya anak cucu kita terus dapat menikmatinya.

Ada mendakwa kumpulan anti-Lynas ini merupakan perjuangan kaum Tionghua sahaja?

Banyak pihak anggap ini kempen orang Cina. Tapi itu tidak betul. Lihat saja tapak kilang Lynas. Letaknya di Gebeng. Itu kawasan perkampungan nelayan yang majoritinya orang Melayu. Tapi kita sedar isu bencana kepada alam sekitar tak pilih kaum apa.

Ini isu serius. Isu kemanusiaan. Bukan Cina takut mati tapi biarlah kita mati bukan sebab kita sendiri yang jemput kematian. Kesan radioaktif akibat operasi kilang Lynas itu nanti kena pada semua jika untuk hal ini pun kita masih pandang dari sudut kaum.

Kita harap informasi betul sampai kepada masyarakat Melayu kerana ini bukan isu perkauman tapi kemanusiaan. Isu Lynas juga bukan emosional. Kita tuntut ambil tindakan tegas atas pertimbangan rasional. Tidak ada siapa terkecuali dengan ancaman radiasi. Lagi dahsyat, bukan kena pada generasi sekarang saja tapi buat selama-lamanya sebab hayat radioaktif ini panjang. Tanahair kita akan punah dirosakkan kesan radioaktif.

Cumanya, kami akui isu ini lebih ramai tarik perhatian masyarakat Cina kerana faktor akses kepada maklumat. Suka atau tidak, kita terpaksa akui kurangnya orang Melayu dalam usaha bantah kilang Lynas ini sebab maklumat dikawal lalu tak sampai.

Tapi selepas dua tahun kempen, nampaknya semakin ramai orang Melayu sedar. Pada Hari Merdeka lalu contohnya, lebih 5,000 orang Melayu sudi tandatangan sokong kempen ini.

Mereka sendiri datang tandatangan kerana tahu tanggungjawab pelihara alam ini perlukan semua orang ambil peranan masing-masing. Penyerahan sejuta tandatangan itu nanti simbolik buat seluruh rakyat membantah operasi kilang yang hanya akan menyumbat kita semua ke "neraka" dunia.

Kita harap seluruh rakyat akan turun serahkan deretan tandatangan itu pada tarikh yang akan diumumkan nanti supaya nampak nilai solidaritinya. Tindakan itu suatu cara baik untuk kita sampaikan perasaan rakyat kepada Agong.

Sepanjang kempen ini berjalan, macam mana reaksi orang ramai?

Ada suatu ketika Hari Merdeka, kami yang berkempen di sini didatangi Melayu usia dalam 50-an. Katanya, dia berpendidikan dari luar negara. Tengok cara dia cakap Inggeris nampaknya betullah agaknya. Dia mengaku, "Saya pro-Lynas. Apa masalahnya?" Saya ajak dia duduk. Bagi penjelasan secara baik kepadanya. Saya kemukakan gambar-gambar tragedi kesan radioaktif di Bukit Merah.

Dia tanya, "Berapa kanak-kanak yang mati?" Saya jawab, "Di kampung yang kecil ini, 11 budak mati sebab kena leukimia." Saya beritahu dia juga kadar penghidap kanser dan leukimia termasuk orang dewasa juga tinggi. Orang itu kata, "Jangan sebab beberapa budak mati kena hentikan pembangunan negara (projek Lynas)"

Saya tanya semula, "Anak encik ada berapa?". Jawabnya, ada lima. Saya kata, "Kalau seorang yang mati itu anak encik sendiri, apa perasaan encik? Tapi dia jawab, "Kalau kerajaan yang bagi kelulusan projek memang tidak bahaya."

Nampaknya, orang itu sudah seperti bertuhankan kerajaan. Dia nampak berpendidikan tapi cara fikirnya boleh begitu teruk begitu. Orang yang ada pendidikan tinggi tetapi hilang akal untuk bezakan mana yang benar, mana salah.

Lepas saya kata, "Memang kerajaan benarkan sebab menteri dan pegawai kanan kerajaan kena 'suap'. Dia jawab, "Oh, jangan sentuh isu politik". Pulak dah. Dia percaya 100 peratus apa saja projek yang kerajaan luluskan. Dia juga kata, "Mana ada kerajaan mahu susahkan rakyat".

Jadi inilah masalah yang kita hadapi. Maaf saya cakap, masih ramai orang Melayu tidak sedar kepincangan keputusan dan tindakan kerajaan yang tidak berintegriti sebab berjayanya program "cuci otak" sejak zaman Mahathir sampai sekarang.

Kalau Pak Samad (A Samad Said) sejak dua tahun lepas sedar bahaya ancaman kilang Lynas dengan mencipta beberapa sajak (antaranya, "Gebeng Yang Luka"), takkan generasi lebih muda daripada Sasterawan Negara itu bersikap tidak kisah.

Perkembangan aktiviti kilang Lynas?

Kilang itu masih lagi beroperasi ketika orang ramai masih tidak dibenarkan tengok segala dokumen tentang tapak pelupusan sisa Lynas. Setakat ini yang kita tahu dah 4,000 tan sisa beradiaoaktif ada di tapak kilang itu. Saya rasa amat kecewa dan sedih dengan kenyataan Ketua Pengarah Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB), Datuk Raja Abdul Aziz Raja Adnan yang masyarakat harapkan dapat jaga kesihatan dan keselamatan semua.

Lokasi tapak pembuangan kekal (Permanent Disposal Facility, PDF) sisa buangan industri itu tidak payah minta sekarang. Itu kenyataan yang langsung tidak bertanggungjawab! Mereka tolak tugas jaga alam hari ini kepada anak cucu kita.

AELB sendiri sudah langgar salah satu daripada tujuh syaratnya untuk dipenuhi oleh Lynas semasa syarikat itu dapat Lesen Operasi Sementara (TOL). Dia kata 40 tahun dari sekarang apabila Lynas mahu tutup baru kita bincang tentang tapak itu.

Maksudnya selepas ramai yang sakit atau meninggal dunia kerana kesan radioaktif itu baru mahu dikaji?
Masalahnya, kita pada masa itu termasuk dia kemungkinan besar tidak hidup lagi. Anak cucu kita yang akan tanggung akibatnya. Adakah kita mahu mereka kutuk kita yang tidak berbuat apa-apa dan halalkan saja tindakan yang mengancam keselamatan generasi akan datang? Lynas gagal beritahu kita lokasi dan butiran terperinci tentang PDF dalam pengendalian sisa-sisa beradioaktif yang dihasilkannya.

Tapi Kerajaan BN sebelum ini kata rakyat tidak perlu bimbang kerana projek ini telus dan tidak bahaya?

Apa yang dapat kita bimbang tentang syarat membawa pulang bahan buangan nadir bumi dapat dilihat pada surat Lynas bertarikh 23 Februari 2012. Amat mengejutkan. Kata surat itu, "sekiranya perlu" sisa radiaoaktif itu dibawa keluar. Hanya tiga baris jaminan longgar Lynas itu, menteri dan pihak berkaitan semua gembira.

Terus beritahu rakyat jangan risau lagi dengan operasi kilang Lynas kerana sisa radioaktif itu akan dibawa keluar dari Malaysia. Tetapi, Australia kata, "Kami tidak akan ambil balik" (sisa radioaktif) Jadi, negara mana yang mahu ambil kalau tidak ditimbun saja di negara ini!

Nampak tak lakonan mereka daripada syarat longgar Lynas itu? Sikap tegas kerajaan kononnya itu lakonan saja. Itu semua mahu tipu rakyat. Sandiwara mereka yang mahu nafikan kebenaran. Menteri kita buat bodoh dan percaya pada satu surat tiga baris itu. Lynas pun sudah dapat TOL walaupun bercanggah dengan ketetapan pihak Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA).

Jadi, apa bahaya Lynas yang patut masyarakat tahu?

Dengan adanya kilang Lynas, Malaysia sekarang sudah ada kilang memproses bahan nadir bumi terbesar di dunia. Hebat, kan! Sedangkan sejarah bahana radioaktif sudah pun berlaku di negara kita pada 30 tahun lalu di Bukit Merah. Ramai mati dan bayi yang lahir cacat.

Sekarang di sana, langsung tidak ada pembangunan kerana ramai masih takut kesan buruknya yang masih ada. Penduduk di sana ditipu. Selepas 30 tahun, syarikat dari Jepun itu kembali ke Malaysia dengan pakai nama Lynas sebuah syarikat perlombongan dari Australia tapi subsidi dari Mitsubishi.

Mereka masuk sekali lagi. Inilah yang kita marah. Syarikat yang sama dengan 30 tahun lalu di Bukit Merah tetapi tidak ada apa-apa pengalaman dalam pengurusan sumber nadir bumi tetapi pelaburan Jepun itu balik semula ke Malaysia melalui pintu lain. Ini yang patut kita tentang.

Sejauh 5,000 kilometer, Australia hantar bahan mentah itu ke negara kita. Nadir bumi Lynas diimport dari Australia tetapi segala sisa radioaktif akan dibuang di negara kita! Kita punya nyawa sekarang, dah terlalu murahkah kalau nak dibandingkan nyawa orang Australia?

Sudah merdeka 56 tahun masih kita dijajah secara ekonomi? Kerajaan BN bagi Lynas 12 tahun bebas cukai. Malaysia tidak akan dapat satu sen pun walaupun margin keuntungan kasar boleh capai 75 peratus.

Lynas tak payah bayar cukai tetapi kerajaan cakap Lynas akan menyumbang satu peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Macam mana tu sebab sumbangan Lynas kepada ekonomi kita amat terhad. Ramai tak tahu belanja utama Lynas adalah bijih nadir bumi yang diimport dari Australia. Lynas pun hanya sediakan 350 peluang kerja baru.

Soal kononnya Lynas tarik pelaburan industri teknologi tinggi juga tipu. Sebabnya Lynas dah awal-awal tandatangan kontrak bekalan selama 20 tahun dengan pelangan-pelanggan antarabangsa. Kerajaan juga cakap Lynas akan bolehkan berlakunya pemindahan teknologi. Apa maksudnya sedangkan Lynas cuma syarikat perlombongan yang tiada teknologi dalam memproses nadir bumi pun.

Sebanyak 80 peratus bahan yang diproses itu, hasilnya dijual kepada luar negara. Yang 20 peratus itu, adakah dijual dengan harga rendah kepada industri di negara ini?

Tapi di Malaysia kita belum ada industri yang perlukan hasil itu. Kalau Malaysia ada pun, adakah kita dapat diskaun? Tidak. Harga yang sama dengan yang dijual di luar negara.

Jadi, Malaysia langsung tidak dapat apa-apa keuntungan daripada operasi kilang Lynas melainkan hanya jadi tapak sampah negara asing. Apa yang rakyat dapat nanti malapetaka dahsyat dengan sebanyak 64,000 tan sisa buangan radioaktif dihasilkan setahun.

Di Australia, jarak 30 kilometer dari tapak kilang mesti tidak ada penempatan tetapi di Kuantan, dalam jarak yang sama ada 700,000 penduduk. Kampung-kampung nelayan sahaja ada bersebelahan kilang itu.

Akhirnya, harapan saudara dengan kempen sejuta tandatangan ini?

Kalau rakyat mahu jumpa Agong untuk serahkan sejuta tandatangan ini pun tidak boleh, itu memang tidak patut. Cukup sejuta dalam tempoh 100 hari ini, kita akan tetap serahkan tandatangan itu walau apa cara sekalipun. Kita sudah tekad. Keputusan kita jelas dan muktamad. Lawan sampai kilang Lynas yang bakal memusnahkan tanahair ini ditutup sebelum generasi kita musnah dengan kesan radioaktif

Isu pakej bumi: Najib perlu yakinkan pembayar cukai

Posted: 18 Sep 2013 11:26 PM PDT

 


 
Pakej Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera berjumlah RM30 bilion sebagai habuan orang Melayu dan anak kelahiran Sabah dan Sarawak kerana memilih Umno-BN nampaknya bertentangan dengan perlembagaan.

Sebagai satu dasar, ia sememangnya mendiskriminasi khususnya ke atas bukan Melayu. Ini sama sekali bertentangan dengan hak untuk kesamarataan yang dijamin kepada kesemua rakyat Malaysia bawah Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan.

Kesemua pembayar cukai sepatutnya menerima layanan setara memandangkan dana tersebut diambil dana sumber awam.

Jika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak cuba mewajarkan pakej tersebut mengikut Perkara 153, terdapat beberapa hujah yang bertentangan dengan pakej tersebut. Secara ringkasnya, sukar untuk menyelaraskan dasar tersebut mengikut rangka Perkara 153 yang berdiri sebagai asas untuk kedudukan istimewa berkenaan.

Perlu ditekankan bahawa mengikut Perkara 153, keistimewaan itu adalah untuk kesemua anak kelahiran Melayu dan Borneo. Memandangkan pentadbiran Najib menjadikan kelayakannya adalah mengundi BN, pakej itu jelas sekali bertentangan dengan Perkara 153.

Perlu dinyatakan bahawa asas untuk tindakan afirmatif berasaskan kaum adalah kaum Melayu dan kemudiannya diperluaskan kepada Sabah dan Sarawak apabila kedua-dua negeri itu menyertai persekutuan pada 1963.

Ketika mengumumkan pakej tersebut, Najib mengehadkan kelayakan untuk keistimewaan tersebut dan ini di luar bidang kuasanya sebagai perdana menteri.

Apa pun, Najib tidak membuat rundingan dengan Raja-Raja Melayu untuk menukar dasar tersebut: Mengikut Perkara 38, Raja-Raja Melayu perlu dirundingkan sekiranya kerajaan ingin membuat penukaran dasar ke atas pelaksanaan Perkara 153.

Raja-Raja Melayu mempunyai tugas mengikut perlembagaan untuk menghalang sikap diskriminasi pakej tersebut. Mereka perlu ingat bahawa Raja-Raja Melayu sendiri yang menimbulkan idea untuk memberikan kedudukan istimewa kepada orang Melayu.

Ini merupakan salah satu daripada isu yang diperjuangkan oleh Raja-Raya Melayu metika mereka memulakan mesyuarat durbar dengan pegawai British pada akhir abad ke-19.

Bersabit dengan bukan Melayu, perlu diingatkan bahawa mengikut Perkara 153, kerajaan perlu mengambil kira kepentingan masyarakat lain – dalam kes ini turut melibatkan bukan Melayu. Memandangkan jumlah wang yang besar diambil dari kantung awam, terntulah orang bukan Melayu berhak untuk mempersoalkan perkara ini.

Secara ringkaasnya, pakej ini berpotensi untuk melanggar Perkara 8 berhubung kesamarataan dan Perkara 153 mengenai kedudukan istimewa Melayu.

Ia juga mungkin melanggar Perkara 38 seperti yang dinyatakan di atas.

Nampaknya dari segi substantif – Perkara 8 dan Perkara 153 – dan dari sudut presedur – Perkara 38 – banyak yang Najib perlu jelaskan.

Beliau boleh meneruskannya memandakan Mahkamah Persekutuan tidak mungkin membuat sekatan veto ke atas pakej berkenaan namun hujah yang perlu dijelaskan di sini adalah Najib perlu meyakinkan pembayar cukai jika dasar itu mempunyai asas perlembagaan yang kukuh.

Tidak perlu dinyatakan lagi bahawa ia turut memberi kesan kepada iklim pelaburan di negara ini kerana dunia sedang memerhati.

Baca tulisan asal dalam bahasa Inggeris di sini.

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT