Nuffnang

Pengikut

PENYAPU SIAL

sumber :-

PENYAPU SIAL


pengerusi SPR kepala butoh UMNO -BN kata Rafizi gunakan ‘Tribunal Rakyat’ untuk timbulkan masalah....ehem wahai bangkai tua...siapa yang sebenarnya menimbulkan masaalah ...jika SPR menjalankan tugasnya mengikut SOP yang sebenarnya maka tiada timbul isu penipuan dan rasuah di dalam PRU.....maka tiadalah timbul sebarang masaalah...faham takkkk.!!!!

Posted: 14 May 2013 05:35 PM PDT

anjing UMNO yang menghancurkan kredibiliti SPR...

Rancangan Rafizi Ramli untuk mengumpulkan bukti penipuan pilihan raya dan membentangkannya di hadapan “Tribunal Rakyat” Bersih bertujuan untuk menimbulkan masalah, kata Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar hari ini.

Wan Ahmad (gambar) mendakwa, langkah pemimpin PKR itu boleh menimbulkan kekeliruan dikalangan pengundi dan menggesa ahli Parlimen Pandan baru itu menggunakan saluran betul untuk membangkitkan dakwaan pembangkang mengenai penipuan pilihan raya.

“Jika kamu kalah dan mahu protes, protes menggunakan saluran undang-undang. Tiada guna pengaruhi rakyat dan mengadakan demonstrasi dan perhimpunan haram,” katanya kepada The Malaysian Insider.

“Bila kamu mahu bawanya ke ‘Tribunal Rakyat’, pertama: kamu hanya akan menimbulkan masalah, kedua: ianya tidak sah, ianya salah. Ia akan menimbulkan banyak kekeliruan dikalangan rakyat.”

Rafizi mengatakan semalam, PKR telah menerima 237 laporan penipuan yang berlaku ketika Pilihan Raya 2013 di 27 kawasan Parlimen yang dimenangi Barisan Nasional (BN).

Pengarah Strategik PKR itu berkata, pasukan #siasatPRU13 yang diketuainya turut menemui keraguan di lapan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Perak, Kedah dan Pulau Pinang, dan akan meneliti kesemua kerusi berkenaan.

PKR juga jelas Rafizi turut menumpukan kepada enam senarai penipuan yang jelas iaitu; pengundi dilarang mengundi kerana undi mereka dibuang orang lain; BN membeli undi; dakwat kekal tidak kekal; kesalahan SPR menandatangani Borang14 sebelum pengiraan; dan pengundi warga asing.

Pasukan yang diketuainya itu, jelas Rafizi mengandungi seramai 67 anggota sukarela, meliputi mereka yang bekerja sebagai peguam, dan akauntan.

“Saya tidak menjangkakan petisyen akan berpihak kepada pembangkang,” katanya dan menambah, beliau tidak mempercayai gesaan pemimpin BN supaya menyuarakan rasa ketidak puasan hati mereka berhubung perjalanan pilihan raya melalui petisyen.

Disebalik bantahan, Wan Ahmad menegaskan SPR telah menjalankan pilihan raya dengan adil dan berjaya, menjadikan peratusan keluar mengundi tinggi pada pilihan raya 5 Mei sebagai bukti keyakinan rakyat Malaysia terhadap sistem pilihan raya Malaysia.

“Kami telah menjalankan pilihan raya yang berjaya, terdapat 85 peratus keluar mengundi… kami melaksanakan tugas dengan baik dan kamu boleh lihat daripada peratusan keluar mengundi,” katanya.

BN mempertahankan kuasa dalam pilihan raya 5 Mei dengan hanya 133 kerusi Parlimen, lebih 21 daripada syarat 112 kerusi Parlimen untuk menang majoriti mudah.

“Saya tidak menjangkakan petisyen akan berpihak kepada pembangkang,” katanya dan menambah, beliau tidak mempercayai gesaan pemimpin BN supaya menyuarakan rasa ketidak puasan hati mereka berhubung perjalanan pilihan raya melalui petisyen.

 

 

 

penyapu sial

 

 

wan anjing ....apa buktinya PRU 13 di jalankan dengan adil...siapa sebenarnya yang kamu mau bodek dan kamu nak tipu...rakyat bukan bodoh banget macam lembu lembu UMNO...tak payah jauh la...kamu kata guna dakwat kekal menjamin PRU yang telus...pigidah...dah la daftar pemilih pun tidak di buktikan bersih...dakwat kekal boleh jadi tak kekal...sah la dasar putar alam anjing UMNO ini...???

kita semua ada bukti menunjukkan SPR terlibat dan membiarkan penipuan ini...

boleh ke jamin yang orang ini tak mengundi lebih dari sekali...???

salah seekor mat bangla yang terkantoi ambil upah untuk mengundi BN guna  projek IC...apa lu mau celita....wan anjing...????

 

adakah ini SOP baru SPR bawa kotak undi dengan teksi dari luar...betul ke cara ini....jangan buat alasan tidak cukup kenderaan....kalau bab nak memenangkan UMNO-BN ada ada aje alasan....???

kenapa adakan pru jika majoriti kaum tidak menyokong BN di anggap khianat....apa lagi yang UMNO-BN mau...???....sudahlah utusan jadi pelopor ..mufti dan bekas hakim yang terpelajar pun boleh terpengaruh dengan rasis... apa lagi yang anjing anjing ini mau..????

Posted: 14 May 2013 05:13 PM PDT

akhbar jamban  UMNO rasis  no 1

anjing  UMNO   rasis  no 2

tak nak  lepas peluang jadi mufti rasis   no 3

 

Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria telah menuduh bukan Melayu sebagai taksub perkauman dan menggunakan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjajah Melayu.

Mengikut naratif dimulakan golongan kanan Umno, beliau memberitahu Utusan Malaysia bukan Melayu marah kerana rancangan mereka untuk menjajah “kita” tidak berjaya.Utusan

Harussani (gambar) tidak menamakan kaum mana yang beliau maksudkan akan tetapi mengulangi menggunakan perkataan “mereka” sebagai rujukan kepada dakwaannya untuk menjajah Melayu.

“Ini sebenarnya bukan politik sahaja tapi taksub perkauman. Bila kehendak sendiri tak tercapai yang jadi mangsa rakyat. Mereka ikut sertai dia membantah supaya dapat jajah kita, hapuskan Perlembagaan tapi rancangan mereka tak jadi begitu, ini yang mereka marah.

“Mereka undi Melayu langsung tidak, kita pula tolong mereka kalahkan Melayu. Tetapi tetap kalah dan bila begitu, kata tak betul,” katanya dipetik dari akhbar berbahasa Melayu Utusan Malaysia.

Kumpulan berhaluan kanan dalam Umno, termasuk Utusan Malaysia telah berusaha untuk mewujudkan pertarungan antara masyarakat Cina dan Melayu susulan keputusan pada Pilihan Raya 2013 baru-baru ini.

Pihak polis ketika ini sedang menyiasat Utusan Malaysia kerana menghasut selepas akhbar tersebut menghasilkan artikel “Apa lagi Cina Mahu?” serta menuduh pengundi Cina cuba melakukan provokasi kaum dengan mengundi menentang BN.

Utusan Malaysia juga mengeluarkan beberapa artikel lain seperti “Golongan Muda Cina Monopoli Persahabatan haram” dan “DAP Terus Cetus provokasi”, serta mengeluarkan gambar pemuda Cina membantah di perhimpunan baru-baru ini di Pulau Pinang dan Petaling Jaya bagi menuntut pilihan raya bebas dan adil.

Naib presiden Perkasa kontroversi Datuk Zulkifli Noordin, juga merupakan calon langsung Barisan Nasional (BN) yang tewas di Shah Alam dalam Pilihan Raya 2013, membuat tuduhan Lim Kit Siang bertanggungjawab dalam insiden berdarah tersebut dalam mesej yang dihantar di Twitter pada malam ulangtahun ke 44 rusuhan tersebut semalam.

Lim seringkali menjadi sasaran kumpulan Melayu berhaluan kanan yang menyalahkannya di atas rusuhan tersebut walaupun Penasihat DAP itu tidak berada di Kuala Lumput apabila rusuhan itu tercetus.

Namun, bekas ahli Umno Tamrin Ghafar tampil membersihkan nama Lim semasa kempen Pilihan Raya 2013 baru ini dengan mendakwa Umno adalah dalang disebalik rusuhan itu.

Anak bekas Timbalan Perdana Menteri Tun Abdul Ghafar Baba berkata beliau dimaklumkan oleh bekas Menteri Dalam Negeri, Allahyarham Tun Ghazali Shafie, bahawa 13 Mei adalah hasil daripada rampasan kuasa dalaman Umno terhadap pengasas Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman.

Pemimpin Umno tidak henti-henti menyalahkan prestasi buruk mereka pada pilihan raya kali ini adalah berpunca daripada “tsunami Cina”, malah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak juga memberikan cadangan sama.

BN menang tipis pada 5 Mei dengan hanya 133 kerusi Parlimen berbanding 89 kerusi oleh Pakatan Rakyat (PR), lebih rendah daripada 140 kerusi yang mereka menangi dalam Pilihan Raya 2008.

Malah, bekas hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohd Noor Abdullah juga menyertai perdebatan kaum apabila beliau memberi amaran kepada komuniti Cina agar bersedia dengan tindak balas daripada Melayu kerana “khianat” terhadap BN dalam Pilihan Raya 2013.

 

 

 

penyapu sial

susah susah sangat tak payah adakan pru kalau macam nie...dah lah menipu dalam pru ,rasuah lagi dan sampai tergamak guna warga asing untuk mengundi BN sekarang nie nak timbulkan isu rasis pulak...jangan buat buat poyo...sebenarnya isu di timbulkan adalah untuk menutup penipuan UMNo-BN dengan bantuan SPR ..itu isu utama...

kalau takut kaum cina khianat BN...tak payah adakan pilihanraya...perintahlah sampai kiamat....tapi kalau UMNO-BN semakin menyeleweng dan membangkrapkan negara...tunggulah akibat nya nanti bila rakyat turun ke jalanraya untuk menegakkan demokrasi...ingat suara dan kuasa rakyat adalah kekuatan keramat menegakkan demokrasi dan meghapuskan ke zaliman pemerintah.

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT