Nuffnang

Pengikut

Telok Bakong Online

sumber :-

Telok Bakong Online


MB: S'gor umum bila benar-benar akan bubar DUN

Posted: 22 Feb 2013 10:09 PM PSTMenteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata Sultan Selangor memperkenan bahawa pengumuman mengenai pembubaran Dewan Undangan Negeri akan hanya dibuat apabila pembubaran itu benar-benar akan dijalankan.

Katanya, beliau berjanji dengan Sultan Selangor yang menitahkan agar beliau tidak mengumumkan pembubaran tersebut sehingga diputuskan.

"Saya dah beritahu tuanku, saya tak ada halangan kalau pilihan raya ini dillakukan sama dengan pilihan raya parlimen," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat exco di Shah Alam hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada kerajaan negeri benar-benar akan mengumumkan pembubaran DUN selepas sambutan Chap Goh Meh pada hari Ahad.

Selain itu, Sultan Selangor turut menitahkan agar kerajaan negeri membuat pembubaran dengan tertib dan teratur, katanya.

Khalid turut ditanya sekiranya kerajaan negeri mendapat sebarang keuntungan apabila membubarkan DUN lebih awal.
Katanya, ia menunjukkan kerajaan negeri bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum.

"Sultan tidak menghalang pembubaran. Tapi dia mencadangkan dibuat penuh tertib dan teratur dan meminta saya mengumumkan bila pembubaran itu berlaku.

"Bila pilihan raya akan berlaku, akan senang hati lah. Sesetengah rakan-rakan asyik tanya bila pilihan raya. Jadi kita kata, Selangor bersedia untuk pilihan raya
"Jadi saya menerima titah dan nasihat daripada Tuanku  supaya pilihan raya mesti diadakan.
"Saya juga menerima titah Tuanku dengan dengan mengadakan pilihan raya dengan betul supaya tidak ada orang mengatakan negeri Selangor melakukan dengan cara yang tak betul," katanya lagi. MalaysiaKini

‘Ini Kalilah’ gelombang terkuat dalam sejarah tukar k’jaan Sabah

Posted: 22 Feb 2013 04:42 PM PST


(Norutul Ilham)
SABAH 23 FEB: Sokongan rakyat Sabah terhadap Pakatan Rakyat jauh lebih hebat berbanding gelombang penukaran kerajaan negeri sebelum ini, kata
bekas pemimpin Umno negeri itu.
Bekas Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Ahmad Shah Tambakau
yang mengisytihar menyertai KEADILAN minggu lalu menyifatkan gelombang 'Ini Kalilah' tidak dapat disekat oleh Umno.
"Apabila Ahli Parlimen Tuaran, Wilfred Bumburing keluar BN dan sokong Pakatan, sambutan masyarakat Kadazan Dayak Murut begitu kuat.
"Masa saya masih dalam Parti Bersatu Rakyat Jelata Sabah (Berjaya)  pada 1985 pun tidak sekuat ini," katanya kepada Keadilan Daily.
AnwarBeliau bersama-sama Yapin Gimpoton mengisytihar menyertai KEADILAN
ketika lawatan Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Sabah pada hari pertama Tahun Baru Cina pada 10 Februari lalu.
Bekas Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Keningau itu bertekad membawa  obor semangat perubahan itu ke setiap pelusuk masyarakat pedalaman di
Sabah.
"Berdasarkan pemerhatian, sekitar Pantai Barat Sabah dan pedalaman sudah tolak Umno. Kali ini, rakyat Sabah sudah berani lawan Umno secara terbuka.
"Ternyata mereka sedia, Sabah tidak kisah untuk tukar kerajaan. Kerajaan ini zalim, kita tukar sahaja," katanya.
Kata Ahmad, rakyat Sabah bukan saja mahu menukar kerajaan negeri, bahkan berhasrat menukar kerajaan Persekutuan berikutan jemu dengan janji BN.
"Rakyat tolak Umno BN seperti kita menangkan Berjaya dan selepas itu rakyat tukar pula kepada Parti Bersatu Sabah (PBS)," katanya.
Beliau juga tidak peduli dengan tohmahan konon penyertaannya dalam
KEADILAN kerana mahu menjadi calon, sebaliknya fitnah itu dijadikan
pembakar semangat untuk menghumbankan Umno.
Ahmad kecewa lantaran tabiat rasuah di kalangan pemimpin Umno semakin buruk dan menjadi-jadi hingga menyebabkan kemarahan rakyat.
"Ramai pemimpin Umno Sabah terlibat skandal aliran wang haram, kebas balak, rampas tanah. Banyak sangat rasuah tapi ada pihak buat tidak tahu sahaja," katanya.
Beliau juga kesal kerana pemimpin Umno BN langsung tidak mempeduli isu pembelaan rakyat Sabah.
"Sudah lama kita buat perhati perkembangan politik Sabah. Bermula apabila Wilfred bawa isu Hak Tanah Adat ke Parlimen tetapi tiada perkembangan sehingga beliau keluar BN.
"Pada masa sama, kita tengok bagaimana KEADILAN buat kerja, banyak
yang dibongkar untuk kebaikan rakyat," katanya.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=45767

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT