Nuffnang

Pengikut

SOKONG PAKATAN RAKYAT

sumber :-

SOKONG PAKATAN RAKYAT


MELAYU BERJIWA HAMBA

Posted: 06 Jan 2013 04:40 AM PST

Orang Melayu dikatakan tidak mahu berubah, takut berubah,  tak peka untuk berubah, selesa dengan yang ada, tak mahu susah-susah, bersyukur apa yang ada  dan 1000 macam dalih untuk  tidak berubah.
Betul ke?

Mungkin benar kepada sebahagian orang Meayu. Mungkin tidak. Yang jelas orang Melayu tidak menunjukkan "reaksi segera". 

Wang BMF hilang - tiada reaksi segera. Yusof Jalil, pegawai BMF dibunuh, tiada reaksi. 

Penswastaan  pembinaan lebuh raya dalam negara  ini, walau pun  membebankan pengguna  tidak menyebabkan reaksi segera  dari orang Melayu. Hanya sekadar mengeluh bila kadar tol naik dari tahun ke tahun.

Penswastaan pendidikan dengan wujudnya IPTS  menyebabkan tanggungan yuran yang tinggi melalui pinjaman  - tidak ada reaksi segera.  Bagi orang Melayu, asalkan boleh belajar sudahlah. Soal kena bayar hutang selepas tamat belajar, tiada hal bagi orang Melayu.   Berlagak macam orang kaya nampaknya. Ha ha.

Hutang negara meningkat mendadak di bawah regim Najib, tiada hal. Kononnya, bukan dia kena bayar!!!

Wang LTAT disalah guna tiada hal, bukan wang dia yang bakal hilang.

Suami Sharizat salah guna pinjaman projek lembu RM 250 juta, lantak pi lah. Orang Melayu tarak hal.

Pokoknya orang Melayu tidak hairan dengan apa "hak" yang dia patut dapat.   Orang Melayu tidak mampu menuntut suatu yang "lebih baik". Adakah orang Melayu 'malu' atau 'malas'  menuntut  haknya sebagai rakyat. Atau orang Melayu berjiwa "hamba" - taat setia dengan apa sahaja dibuat oleh orang atasannya. Jiwa feudal  orang Melayu amat  tebal sekali!!!!
Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT