Nuffnang

Pengikut

.

sumber :-

.


Majlis Syura Ulama Pastikan HKR Tidak Terusik

Posted: 12 Jan 2013 10:05 PM PST

PERINGATAN                                                                                                                     

Malam ini majlis syura ulama Pas dikatakan akan bersidang. Persidangan ini adalah rutin bagi jawatankuasa berkenaan berbincang dan mengambil pandangan dalam beberapa hal khasnya mengenai perkembangan yang terkini. Ia akan dipengerusikan sendiri oleh Mursyidul Am, Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Antara isu yang dijangka akan disentuh oleh majlis itu berhubung dengan isu yang sengaja dibangkitkan untuk pecah belah PAS iaitu Amanat Haji Hadi dan isu Kalimah Allah yang diungkitkan oleh Lim Gua Eng.

Media massa PB sedang menanti penuh minat kedua-dua isu ini. Justeru majlis syuara hendak harus berhati-hati dan bijak melayan media massa PB berhubung isu ini. Selepas himpunan kebangkitan rakyat (HKR) semalam media massa kini tidak ada isu lagi untuk menjadi lidah syaitan kepada UBN bagi memburuk-buruk dan memperorak-peranda Pakatan Rakyat.

Jadi mereka menanti isu baru. Apa yang dikehendaki ialah sikap atau keputusan oleh majlis syura terhadap dua isu itu. Mereka mahukan akan ada pendirian tidak sekata di antara ahli majlis syura. Dan paling diharap akan ada kenyataan berbeza di antara satu sama lain.


Apa yang majlis syura perlu lakukan dalam sidang mereka malam ini, mengendorsekan mana-mana kenyataan dikeluarkan oleh individu ulama PAS mengenai isu itu sebelum ini. Yang ketara ada tiga ulama besar PAS yang bercakap menghurai dan memberi pandangan mengenai isu kalimah Allah dan amanat Haji Hadi itu;  Nik Aziz, Haron Din dan Haron Taib. Begitu juga presiden Abdul Hadi turut sama menyentuhnya.

Sepatutnya mesyuarat majlis syura mengharmonikan pandangan-pandangan peribadi yang tidak sepatutnya mereka keluarkan secara bersendirian itu. Inilah kelemahan yang jelas dalam PAS termasuk anggota ulama yang seharunya menunjukkan suri teladan terbaik. Tetapi agak malang sedikit mereka suka membuat kenyataan bersendirian mengikut naluri, dan saraf ilmu masing-masing tanpa memikirkan mengenai implikasi politik. Natijah dari itu maka wujudlah semacam percanggahan?

Bagi saya sebaiknya majlis syura tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan hasil mesyuarat malam ini dan keputusan jadikan satu titik nokhtah terhadap isu berkenaan. Selepas ini anggota majlis syura tidak kira siapa, jangan gatal-gatal mulut hendak mengulas dan menyentuh isu ataupun isu-isu berpotensi dari dieksploit oleh media PB. Anggota majlis syura tidak payahlah nak tunjuk mereka mempunyai ilmu agama yang lebih!

Mereka perlu sedar mereka berada dalam dunia politik sekular yang tidak begitu ikhlas dan jujur dalam menilai sesuatu. Sebaik-baiknya masing-masing kena kuncikan mulut, sumbat mulut dengan serban atau kopiah daripada bercakap perkara-perkara mendedahkan kepada perdebatan dan polemik di antara satu sama lain yang akhirnya merugikan perjuangan parti.

Apabila kita telah meletakkan kuasa di hadapan, jangan cuba lingkungkan keinginan itu dengan pagar hukum yang berlebihan. Kena faham dunia politik. Sebab itu bagi saya kalau ada yang merasa bersalah, dilema dengan dunia politik disebabkan ada percanggahan, mufarakahlah dari jawatan kerana dengan cara itu anda tidak akan dibebankan dengan tanggungjawab.

Para ustaz dan ulama juga harus memahami rukun 4C di dalam politik. 

Sekali lagi janganlah ada apa-apa keputusan atau kenyataan dikeluarkan majlis syura malam ini kerana dibimbangi merosakkan semangat himpunan rakyat semalam kerana semangat dan kejayaan yang dicapai semalam bukan senang untuk diulang kali kedua dalam saat pilihan raya sudah hampir tiba. Himpunan semalam penuh bersejarah dan nostalgik. [wm.kl.1:54 pm 13/01/13]

HKR: UBN Perlu Lawan Dengan Himpunan Raksasa

Posted: 12 Jan 2013 08:08 PM PST

ANALISA                                                                                                                               

Kejayaan Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) semalammembawa pengertian berlainan kepada Pakatan Rakyat dan UBN. Bagi Pakatan ia memberi makna besar dan pakatan itu wajar merasa merasa gembira kerana ia berjaya menutup beberapa isu yang disondorkan ke atas mereka ke belakangan ini.

Anwar keliling stadium sambil lambai tangan kepada hadirin.
Pastinya himpunan berkapastiti setengah juta itu menjadi benteng mengukuhkan halangan dari diserangan UBN ke atas mereka. Secara tidak langsung gah himpunan itu yang bergema ke seluruh negara malahan di santero dunia menyebabkan isu-isu yang digunakan UBN untuk menyerang PR rakyat tenggelam begitu saja.

Berlainan dengan pihak UBN, himpunan itu membuat UBN khasnya Umno "kenalin" sampai berlaga gigi atas dengan gigih bawah terpaksa mencari tektik dan juga peluru baru untuk diserang kepada Pakatan Rakyat. Segala tuba dan racun yang dihembur ke dalam minda rakyat hari hari ini, menjadi tawar dan 'dawas' dengan himpunan semalam. Himpunan semalam juga boleh disifatkan hujan sehari yang melanda kemarau setahun.

Mulai sore semalam membawa kepada hari ini, esok dan rapat ke pilihan raya orang ramai akan bercakap mengenai kejayaan himpunan berkenaan. Orang akan melihat akan keseriusan dan nekad rakyat bangkit untuk menumbangkan UBN. Ia akan menjadi momentum cukup power dan bersakti untuk rakyat membuat tindakan dalam pilihan raya kelak.


Himpunan itu memberi beberapa signifiken penting, antara ia menggambar kekuatan ikatan di antara penyokong dan ahli PR. Iya menjadi lambang dan semangat untuk dibawa dalam pilihan raya. Iya akan dijadikan isu besar bagi menyatakan PR sudah sedia, kerana rakyat sudah bangkit. Bahawa yang kini beriya-iya untuk menafikan kuasa UBN bukan saja sebilangan manusia politik yang dituduh ingin kuasa, tetapi ia bergerak dari bawah, dari azam dan aspirasi rakyat sendiri.

Paling merujakan ialah penyertaan anak-anak muda Melayu yang sangat ketara. Mereka bukan saja datang negeri dari lubuk Melayu; Terengganu, Kelantan dan Kedah, tetapi anak-anak muda dari Johor, Melaka, Negeri Sembilan dan Pahang juga ikut serta. Agak malang sedikit anak muda dari Perak nampak tidak begitu jelas.

Signifiken lain himpunan semalam menyekang usaha media massa PB yang cuba hendak mengambuskan beberapa isu dan kelemahan UBN. Usaha jahat mereka dalam masa sama mereka isu-isu sadis untuk menghentam UBN dengan sendirinya terhalang dengan himpunan semalam. Kejayaan himpunan semalam juga menyebabkan media massa PB hilang akal kerana mereka tidak mudah untuk menyapus najis kepada himpunan itu.

Kebenaran yang wujud dalam himpunan itu baik dari segi jumlah, perjalanannya yang tidak ada kacau bilau (bila polis tidak dijadikan alat) menyebabkan media susah malahan tidak ada angle langsung untuk memburukkan himpunan berkenaan. Media massa terpaksa mereka cerita sendiri untuk menulis mengenai keburukkan himpunan itu. Teori membakar rumah kemudian menulis berita menggemparkan nampaknya dipakai dalam himpunan kali ini. Cara kewartawanan sebegitu adalah wartawan yang malas dan naif. Cis!

Ledakan semangat yang dikobarkan rakyat semalam menjadikan beberapa isu yang dikira terkini dari UBN seperti isu kalimah Allah, amanat Haji Hadi, isu  doa KO BN, BN KO, isu air baik di Selangor dan di Kelantan tenggelam dengan sendirinya. Himpunan semalam dianggap seolah-olah pembela kepada masalah air yang sengaja diciptakan itu. Menutup isu kalimah Allah dan juga isu amanat Haji Hadi.

Laungan merdeka, bangkit rakyat... yang menggemba dan sampai ke langit menyebabkan isu-isu tumpul dan bongak ciptaan Umno itu melayang hilang ke langit tujuh bak syaitan yang lari lintang pukang kerana takut dan menggeletar mendengar takbir Allahuakbar.

Hari ini apa yang Umno kena lakukan ialah mengadakan himpunan lebih besar dari semalam. Kalau PR berjaya memberi kapasiti kepada himpunan itu setengah juta, maka Umno perlu mengadakan himunan balas berimpak sebanyak 1 juta atau lebih. Apakah mampu untuk berbuat demikian?

Nah, kita mencabar UBN untuk mengadakan himpunan balasan. Panggillah ahli yang berjumlah 3 juta itu berhimpunlah. Kumpul dan ajaklah beratus NNO; beras Jati, Perkasa(m) Pukat, Jala, Pukul, Tibai, Pekena, Pekeni, Palak dan Peler, dan apa-apa saja yang menjadi galang ganti dan pemikul najis Umno kononnya atas bualan untuk memartabatkan Melayu dan Islam bergabung dan tunjukkan kehebatan anda. Rakyat mahu lihat berapa kapasiti dan kekuatan yang boleh ditunjukkan oleh Umno. Buatlah.

Lawanlah kekuatan semangat dengan kekuatan semangat secara mendada dan jantan jangan sesekali mengharap perlindungan daripada media massa. Perlu diingatkan kepada UBN dan Najib, jangan sesekali percaya dengan dodian media massa yang mengkhianatio kod etika kerja itu kerana akhirnya ia akan melena terus Najib.

Hanya dengan cara itu saja maruah Umno akan terbela. Dengan adanya himpunan sebesar semalam dan sejiwa dengan semalam saja baru keyakinan umum akan kelangsungan Umno untuk berkuasa wujud. Kalau tidak, Umno perlu mempersiapkan diri untuk dikafan oleh rakyat dan dimasukkan ke liang lahad selepas pilihan raya kelak.

Komposisi penyertaan himpunan semalam juga menjadikan UBN tidak ada ruang lagi untuk memecahkan Pakatan Rakyat. Hubungan semua kaum khasnya Melayu dan Cina begitu kental dan kuat sekali. Orang Cina nampaknya terus bersama Melayu untuk sama-sama menumbangkan UBN.  Kesediaan anak-anak muda Cina memegang atau menyelitkan bendera PAS di topi mereka adalah satu gambaran dan sprit politik yang baru.

Sikap dan kesediaan anak-anak muda Cina membawa bendera PAS atau bergambar dengan latar belakang kain rentang yang ada bendera PAS atau wajah Nik Aziz dan Haji Hadi merupakan satu fonomena baru yang tidak terfikir sebelum ini. Kehadiran suasana ini mengganti akan keghairahan kaum India sebelum ini dengan PAS. Demikian juga kehadiran sama Orang Asli, ethnik bumiputera dari Sabab dan Sarawak, ahli perniagaan atau korporat menjelaskan semangat kebangkitan rakyat itu menyeluruh.

Mungkin kehadiran manusia bernama Deepak Jaikishan dan juga Zaid Ibrahim yang malu-malu kucing kerong boleh diambil kira ia juga menandakan yang badak dan gajah juga sudah mula mencari tempat tinggi untuk tidak karam tatkala banjir menerpa alam. Hari ini semua orang sedang menghampir bahtera Nuh apabila sudah mendapat petanda dan alamat bumi hendak kiamat.

Pendeknya kejayaan himpunan semalam menjadikan Umno dan BN perlu bekerja lebih kuat. Najib kena memikirkan apakah cara untuk melonjakan semangat orang Umno. Tanpa berbuat sesuatu Najib bakal menangis di hujung tangga kekuasaan. Malang bagi Najib dia bukan saja perlu berhadapan dengan masalah dalaman dalam Umno, mrngolah kerenah Muhyiddin Yassin yang ingin menggantinya, tetapi lebih menyerabutkan untuk menghuraikan semangat rakyat yang kian kental untuk meroboh kekuasaan UBN yang tertunjuk dalam HKR semalam. [wm.kl. 11:46 am 13/01/13]

HKR Yang Memeningkan Kepala Media PB

Posted: 12 Jan 2013 03:43 AM PST

CATATAN DAN PERISTIWA                                                                                                  

Saat ini sudah tentu bilik berita beberapa agensi berita PB kalut dan para wartawannya sibuk sedang menyiapkan berita atau laporan mengenai Himpunan Kebangkitan Rakyat yang baru berakhir sekejap tadi untuk disiarkan malam atau pagi esok.

Doa Nik Aziz turut diaminkan bukan Islam.
Sudah tentu ada wartawan yang tergaru-garu kepala untuk membuat intro berita masing-masing mencari sudut atau angle mana yang hendak diambil agar ia menarik dan menyeronokkan hati taukeh mereka dan dalam masa sama menyakiti hati penyokong Pakatan Rakyat.

Yang penting juga berita itu nanti memberi damage kepada Pakatan Rakyat dan biarlah kalau boleh rakyat membenci Pakatan Rakyat. Kalau perlu direka, mereka perlu merekanya sebaik mungkin kandati najisnya 'berbolot sampai ke atas belakang. Itu tidak menjadi masalah, dalam dunia media massa di negara ini soal kebenaran, sumber yang sahih dan kod etika itu tidak penting itu adalah perkara nombor dua


Sekumpulan peserta berbaju "R" juga berjalan sopan.
Berjalan melenggang sambil membawa sepandu tanpa gangguan.
Jamil pun boleh bawa beruknya dengan rileks.
Sesekali helikopter sesekali meraung di langit.
Sebahagian dari 160,000 berada di stadium.
Terpaksa rukas bukit kerana stadium sudah penuh.
Pemandangan dari satu sudut dalam stadium.
Ada peserta mengelap air mata kerana sebak dan terharu.
Anwar mengangkat tangan kepada peserta yang tak dapat masuk.
Pandangan dari sudut tengah. Padat.
Berdiri atas pagar, di dalam sudah penuh.
Sudah keletihan golongan veteran ini.
Berita bohong atau pun kurang tepat isinya tidak mengapa janji ia menyeronokkan pihak tertentu mendengarnya. Begitulah yang diajarkan oleh kerajaan hari ini terhadap dunia media massa negara ini. Maruah atau laporan beberapa media massa di negara ini tidak lagi mempedulikan soal moral dan integriti.

Soal kebenaran dan kejujuran di dalam laporan tidak perlu difikirkan. Yang penting ialah mereka harus mengambil angle yang boleh memberi damage kepada Pakatan Rakyat.

Boleh jadi juga sudah ada wartawan berkali-kali menulis dan menyiapkan berita tetapi ditolak oleh pengarang berita kerana ia tidak sesuai dan memuaskan hati mereka (editor) tatakala membacanya kerana tidak membawa roh dan aspirasi taukeh mereka yang tutup mangkuk najisnya mereka tutup.

Perkara paling dipertikaikan mungkin mengenai angka kehadiran dalam himpunan berkenaan. Mungkin ada wartawan yang melapor dan menulis angka yang munasabah sekitar lebih 100,000. Tetapi sudah tentu juga angka itu ditakuti oleh editor yang sedia menjadi hamba dan pengkhinatan kepada maruah kewartawanan maka ia perlu diperkecilkan.

Sebagai wartawan saya dapat mengagak apa yang akan dihighlightkan oleh media PB mengenai himpunan sekejap tadi. Pertamanya mengenai angka, dan kedua mengenai suasana himpunan berkenaan dan juga impaknya kepada UBN. Mereka akan tulis angka yang diluar logik manusia yang waras manakala akan melaporkan himpun itu kurang berjaya dan tidak bersemangat - UBN dan pemimpinnya tidak perlu gusar.

Kalau sebelum ini mereka akan mengangkat kejadian buruk, provokasi dan sebagainya, tetapi kerana kejadian itu tidak berlaku menyebabkan mereka kehilangan modal untuk dikarai dan dibohongkan kepada rakyat. Di sepanjang himpunan tadi yang bermula sejak malam tadi hingga berakhir petang ini tidak ada satu pun kejadian buruk dilaporkan berlaku. Usahkan setitik darah gugur ke bumi seperti selalu, sebutir kelongsong peluru asap pun tidak jatuh ke bumi.

Bukan saja topi polis terjatuh, kepala peserta juga tidak bengkak dengan paluan cota dan handasan tapak senapang seperti di himpunan atau demonstrasi sebelum ini.

Apabila sesuatu yang diharapkan itu tidak berlaku wartawanlah yang menjadi mangsa. Wartawanlah yang akan disuruh mereka-reka dan mengarang berita karut. Mana-mana wartawan yang beriman dan menghormati kod etika dan maruah kewartawanan akan merasa kekok dan berada dalam keadaan dilema. Ketika ini juga timbul perasaan ingin bertukar kerja di syarikat lain ataupun meninggalkan dunia kewartawanan yang zalim kerana menjadi PB kerajaan.

Ini beberapa intro yang mungkin boleh membantu para wartawan yang kini sedang kalut untuk menyiapkan berita yang tidak benar itu tetapi demi menyeronokkan hati tuan masing-masing. Mungkin mereka boleh menggunakan intro di bawah ini;

KUALA LUMPUR: Himpunan Shamsidar anjuran Pakatan Rakyat yang mensasarkan 1 juta rakyat hari ini gagal apabila hanya kira-kira 15,000 saja yang hadir. Stadium Merdeka yang boleh memuatkan penonton 30,000 masih kelihatan lompong di mana-mana.

Kebanyakan yang hadir juga mereka yang diimport dari negeri-negeri Kelantan, Kedah dan Terengganu. Kanak-kanak bawah umur juga turut sama hadir. Difahamkan setiap yang hadir menerima upahan di antara RM200 hingga RM350. 

Seorang peserta yang tidak mahu disebutkan namanya mengakui beliau mendapat wang RM400 daripada seorang pemimpin Pakatan Rakyat di Kelantan untuk membawa 20 hingga 30 orang peserta.


atau pun begini;

KUALA LKUMPUR: Pakatan Rakyat yang mahu menjadikan himpunan di stadium Merdeka sebagai momentum menghadapi pilihan raya dan menunjukkan kekuatan mereka petang ini kecewa kerana jumlah yang hadir tidak mencecah angka yang mereka ingin. Himpunan dikenali dengan 'Perhimpunan Shamsidar' itu mensasarkan 1 juta hadirin tetapi yang hadir sdekitar 5,000 sahaja.

Kehadiran yang jauh dari sasaran itu mengecewakan. Gara-gara itu Anwar yang selalu berucap memakan masa lebih satu jam hanya meringkaskan ucapan sekitar 23 minit saja.

atau pun begini;

KUALA LUMPUR: Pihak penganjur himpunan Shahsidar hari ini gagal memenuhi syarat-syarat berhimpun yang diberikan kepada mereka. Apa paling jelas penggunaan kanak-kanak kecil yang boleh mendatang kemudaratan kepada mereka masih berlaku.

Kegagalan ini menjelaskan bahawa Pakatan Rakyat tidak menghormati undang-undang dan suka melaklukan masalah kepada orang ramai. 

Kegagalan mematuhui syarat berhimpun itu juga membuktikan pakatan itu tidak mampu untuk mentadbir negara ini kerana untuk menguruskan peserta seramai 20,000 pun tidak mampu.

Atau pun mungkin ada intro lain lagi.  Tetapi yang pastinya intro atau angle yang dihighlightkan dari sudut negatif buat Pakatan Rakyat. Manakala editor juga akan memilih gambar atau mengedit gambar untuk menggambarkan sambutan itu tidak mendapat sambutan.

Itulah apa yang mungkin dilakukan oleh media massa terhadap himpunan kebangkitan rakyat tadi. Apabila himpunan itu berjalan lancar dan aman menyebabkan mereka terpaksa mereka cerita untuk menimbulkan kemarahan rakyat. Mereka menjadi hilang akal untuk melakukan kejahatan dan menipu rakyat.

Perhimpunan tadi mencatat sejarah buat negara ini kerana ia berjalan lancar, aman dan penuh harmonis. Himpunan yang dihadiri lebih 150,000 itu tidak mendatangkan apa-apa masalah seperti mana dibayangkan sebelum ini. Apa yang berlaku tadi menjelaskan bahawa sekiranya himpunan awam anjuran pembangkang begitu jika tidak diganggu ia akan berjalan dengan baik. Himpunan berlangsung selama kira-kira 4 jam tadi juga menyenangkan pihak polis.

Apa yang berlaku hari ini menjawab persoalan yang di'tabuh' selama ini siapa yang menjadi dalang berada di sebalik kekecohan dan kekecauan dalam setiap himpunan membabitkan PR sebelum ini.
Apa yang berlaku hari ini memberi moral dan kualiti kepada PR. Rakyat menilai sendiri akan kemampuan dan juga kejujuran Pakatan Rakyat yang menuntut hak-hak rakyat menerusi demokrasi.

Mungkin dari jumlah kehadiran yang diharapkan tidak menjadi kenyataan. Tetapi pihak PR perlu merasa berpuas hati kerana dapat mewujudkan sebuah himpunan yang harmoni yang sekaligus menunjukkan integriti dan keikhlasan PR.

Sepanjang himpunan tadi orang ramai memberi kerjasama baik dan benar-benar menjaga adat dan juga alam sekitar. Setiap arahanh spontan yang dibuat diikuti dengan baik. Contohnya pengerusi meminta agar trompik tidak dibunyikkan semasa pidato, semua mematuhi. Satu ketika keadaan riuh dengan trompik tetapi setelah 'dilarang' ia kemudian menjadi senyap sunyi.

Begitu juga dengan kebersihan alam sekitar. Semua sampah atau bekas makanan dan minum diletakkan di satu tempat. Ada pula pertugas khas yang membawa plastik menghampiri orang ramai bagi memudahkan sampah dimasukkan. Suasana begini tidak wujud pada mana-mana himpunan dan keramaian UBN di mana tanggungjawab menjaga dan mengawal kebersihan tersangkut di bahu petugas PBT atau pihak penguasa sepenuhnya.

Mungkin pihak UBN tidak perlu risau dengan jumlah kehadiran kerana ia tidak mencecah sejuta. Tetapi melihat kepada semangat, displin yang ditunjukkan himpunan tadi boleh menjadi gambaran awal akan kesungguhan rakyat berbilang kaum bernaung di bawah PR untuk menumbangkan UBN. Dalam anggaran saya jumlah tadi sekitar 160,000 termasuk yang terkandas di Bukit Bintang atau pun mereka yang tidak sempat berhimpun dan memasuki stadium. Sekiranya setiap mereka mewakili tiga orang pengundi ini bermakna kekuatan himpunan itu ialah sebanyak 480,000 iaini hampir setengah juta.

Berada di stadium menyaksikan puluhan ribuan manusia dengan pelbagai warna utama; kuning, hijau, oren dan merah, yang mewarnai stadium tadi telah memberi gambaran kepelbagaian warna kulit, anutan agama dan ideologi politik boleh bersatu atas semangat untuk menumbangkang UBN. Sorakan dan tepukan bersemangat yang berkumandang dan menyelinap ke dalam telinga menjadi darah menyirap kebanggaan.

Gerakan ombak yang dilakukan oleh orang ramai menunjukkan mereka cukup understanding dan sepakat untuk membawa pembaharuan politik negara ini. Rangkaian ombak manusia beralun-alun itu menggambarkan mereka sudah sedia untuk menenggelamkan Umno.

Semua pimpinan utama Pakatan Rakyat hadir dan memberi ucapan. Sebelum itu sebanyak 15 wakil-wakil NGO berucap barang seminit dua untuk menyatakan tuntutan dan juga memberi suntikan semangat dan komitmen bagi menumbangkan UBN. Pemimpin utama yang berucap Anwar Ibrahim, Abdul Hadi Awang, Lim Guan Eng manakala Mursyidul Am PAS, Nik Abdul Aziz Nik Mat menutup himpunan dengan doa.

Semua yang hadir mengaminkan doa Tokguruku itu tidak kira bangsa. Menitis air mata tatkala melihat seorang pemuda Cina bersama pasangannya merautkan tangannya ke muka setelah doa habis dibaca seperti mana dilakukan umat Islam.

Apa yang berlaku hari ini boleh disimpulkan ia memberi keyakinan perpaduan dan nekad Pakatan Rakyat untuk mengambil alih Putrajaya tidak tergugat sedikit pun walaup pakatan itu diserang dan cuba dipecahkan oleh UBN dengan berbagai cara. Seolah makin ia diserang dan difitnah, ikatan dan jabat salam sesama mereka makin erat. Seakan mereka sudah berjanji sehidup semati, akan bersama selagi UBN tidak hancur.

Seharusnya UBN khasnya Najib Razak kena membuat post mortem himpunan hari ini sebaik mungkin sama ada hendak bubar Parlimen hujung Januari ini ataupun merapatkan pilihan raya hingga ke akhir April. [wm.kl.7:02 pm 12/01/13]

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT