Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


VIDEO - BLOGGER CERAMAH DI PEKAN - TENTERA TIDAK TERLIBAT ISU MEMALI

Posted: 10 Dec 2012 03:48 AM PST


MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


KL kini lokasi lambakan majalah bogel

Posted: 10 Dec 2012 05:33 PM PST

  
Tuesday, 11 December 2012 12:19
Majalah yang memaparkan wanita seksi dalam keadaan separuh bogel boleh didapati dengan mudah di pasaran tempatan ketika ini. Pix: Kosmo!Majalah yang memaparkan wanita seksi dalam keadaan separuh bogel boleh didapati dengan mudah di pasaran tempatan ketika ini. Pix: Kosmo!KUALA LUMPUR: Lambakan majalah erotik dari luar negara yang memaparkan gambar wanita berbogel tanpa seurat benang atau lebih dikenali sebagai majalah dewasa kini didapati dijual secara terbuka dan meluas di kedai-kedai buku di negara ini.
Majalah-majalah yang boleh didapati dengan harga murah serendah RM10 itu boleh dibeli oleh orang ramai termasuk golongan remaja bawah umur secara terbuka tanpa ada sebarang sekatan.
Tinjauan Kosmo! di beberapa premis menjual buku sekitar ibu negara semalam mendapati terdapat beberapa majalah yang rata-ratanya diimport dari luar negara secara terang-terangan menyiarkan gambar model dalam keadaan mengghairahkan.

Antara majalah tersebut ialah Vanity Fair edisi Disember 2012 yang secara terang-terangan menyiarkan empat keping foto model Kate Moss yang tidak memakai coli.

Majalah-majalah lain yang turut memaparkan imej seumpama itu ialah FHM, Maxim, Tattoos, Shape dan Inked.

Jualan majalah erotik itu secara berleluasa di pasaran tempatan dikhuatiri boleh menjejaskan golongan remaja kerana gambar-gambar yang tidak ditapis untuk siaran itu boleh ditatap oleh mereka dengan mudah tanpa sebarang halangan.

Pensyarah Jabatan Sosiologi dan Antropologi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof Dr Fatimah Daud yang menyelar jualan majalah tersebut secara terbuka menegaskan, bahan bacaan tersebut berupaya merangsang nafsu golongan remaja dan ia boleh menyumbang kepada masalah sosial.

Menurut beliau, masalah keruntuhan akhlak dalam kalangan remaja di negara ini akan menjadi lebih sukar untuk dibendung kerana bahan-bahan yang menyajikan imej-imej sumbang boleh didapati dengan mudah.

Fatimah berkata, golongan remaja sanggup melakukan kegiatan tidak bermoral tanpa perasaan bersalah apabila pemikiran mereka telah dicemari oleh bahan bacaan berkenaan.

"Bahan-bahan yang mendedahkan imej perempuan dalam keadaan mengghairahkan boleh merangsang nafsu tidak kira lelaki atau perempuan dan ia seterusnya menyebabkan mereka sanggup melakukan kegiatan yang melanggar ajaran agama.

"Keadaan ini boleh menyumbang kepada peningkatan kes anak luar nikah dan masalah seks bebas dalam kalangan remaja yang belum matang pemikiran mereka," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Selain itu, jelas beliau, masalah tersebut turut menyumbang kepada peningkatan kes jenayah apabila ada dalam kalangan remaja sanggup bertindak di luar batasan termasuk merogol atau menggugurkan kandungan secara haram.

Dalam pada itu, Pegawai Psikologi Kanan Universiti Sains Islam Malaysia, Nurhazreen Mohd Nor memberitahu, majalah yang mempunyai unsur-unsur seksual itu harus disekat jualannya atau sekurang-kurangnya ditapis terlebih dahulu sebelum dijual di pasaran tempatan.

Menurut beliau, pihak berkuasa seharusnya memandang serius aktiviti jualan majalah tersebut dan edarannya perla segera dibendung bago mengelakkan gejala itu terus berleluasa sehingga sukat untuk dikawal.

Beliau melahirkan rasa hairan bagaimana majalah-majalah import tersebut boleh dijual di negara ini secara terbuka tanpa ada sebarang pemantauan daripada pihak berkuasa.

Kebanyakan majalah tersebut sebenarnya tidak dicetak di negara ini, sebaliknya diimport dari luar negara seperti Amerika Syarikat, China, Jepun dan Taiwan.Oleh Nadia Shaiful Bahari dan Lily Yean / Kosmo!
http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1211&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm

Tak keluar Umno, tapi Tengku Azlan akui sokong Pakatan

Posted: 10 Dec 2012 04:14 AM PST


(Oleh Norutul Ilham)
KUALA LUMPUR 10 Dis: Ahli Parlimen Jerantut, Tan Sri Tengku Azlan Sultan Abu Bakar yang juga Ketua Umno Bahagian Jerantut, mengakui menyokong perjuangan Pakatan Rakyat (Pakatan).
Adik kepada Sultan Pahang itu yakin dengan hala tuju Pakatan yang disifatkannya lebih berani bertemu rakyat bagi menerangkan dasar mereka untuk memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13).
Katanya, tindakan mesra rakyat itu bukan sahaja berjaya meraih undi untuk Pakatan, malah lebih senang mendekati pengundi dengan tawaran menarik.

Tengku Azlan
"Mereka (Pakatan) cuba terangkan apa yang boleh diberikan kepada rakyat dan negara jika menang dalam pilihan raya. Ini tak ada masalah," katanya kepadaKeadilan Daily.
Perkembangan terbaru  ini tentunya menggerunkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berikutan Tengku Azlan adalah ahli parlimen di negeri kelahirannya.
Dalam pada itu, Tengku Azlan menafikan dakwaan akhbar berbahasa Tamil dan laporan beberapa blog menyatakan beliau keluar Umno dan menyertai badan bukan kerajaan (NGO) Amanah Merdeka Rakyat (Amanah).
"Tak betul, saya hanya 'berundur', tapi bukan keluar Umno. Belum terlintas lagi. Belum lagi (masuk Amanah). 'Amanah' (saya) untuk selamatkan negara, untuk tolong rakyat miskin.
"InsyaAllah…(akan sertai Amanah) Tapi bukan tahun ini, lagi pun sudah hujung tahun. Saya sokong perjuangan Amanah. Amanah untuk membantu masyarakat lebih maju," jelas bekas Menteri Pengangkutan itu.
Menurut Ahli Parlimen selama tiga penggal itu, beliau akan berundur daripada menjadi calon PRU 13 dan menyerahkan mandat kepada orang muda.
"Bagi laluanlah kepada orang muda…Saya kena buat pembaharuan. Tapi orang muda jangan hanya pandai bercakap, mesti bertindak. Tunaikan melalui perbuatan untuk kebaikan orang muda juga," tegas veteran Umno Pahang itu lagi.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=40955

Musa Hassan vs Ramli Yusuff

Posted: 10 Dec 2012 02:20 AM PST


Ada ahli politik di belakang Ramli Yusuff, kata Musa

December 10, 2012

PETALING JAYA, 10 Dis — Tan Sri Musa Hassan (gambar) mencadangkan hari ini terdapat tokoh politik yang tidak dinamakan menyokong pengkritik dan bekas rakan sekerja beliau Datuk Ramli Yusuff dalam 'perang mulut' antara kedua-dua bekas pemimpin tertinggi Polis Di Raja Malaysia (PDRM) itu.
Menurut bekas Ketua Polis Negara (KPN) itu, Ramli diberi platform untuk mengkritik beliau dan menunjukkan imej PDRM dalam keadaan baik.
"Kelihatan seperti beliau adalah penyelamat PDRM…. Dan saya adalah penjahat yang memusnahkan PDRM," kata Musa dalam sidang akhbar disini hari ini.
Menjawab soalan oleh wartawan tentang bagaimana Ramli boleh mengumpulkan kekayaan ketika hanya memegang jawatan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK), Musa berkata Ramli "mungkin mempunyai pautan di beberapa tempat".
"Beliau harus menjawab kepada orang awam... bagaimana dia mempunyai begitu banyak harta dan kekayaan," kata Musa.
Musa minggu lalu bertegas dengan pendiriannya beliau tidak pernah menyalahgunakan kuasa semasa 41 tahun berkhidmat dengan pasukan polis walaupun Ramli secara konsisten menuduh bekas KPN itu mempunyai kaitan dengan kongsi gelap di Johor.
Bekas KPN itu memberitahu beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan dan bersedia untuk disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk membersihkan namanya.
Ramli, bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK), berulang kali mendakwa bekas pemimpin tertinggi polis itu mempunyai hubungan rapat dengan sindiket bawah tanah Cina semasa berkhidmat sebagai ketua polis Johor.
Ramli, bekas rakan sekerja bertukar pengkritik lantang, baru-baru ini membangkitkan khabar angin tahun 2006 yang mengaitkan Musa dengan Goh Cheng Poh atau lebih dikenali dengan nama "Tengku Goh" — dikatakan sebagai ketua kongsi gelap Johor selepas bekas KPN mendedahkan terdapat campurtangan eksekutif dalam tugas-tugas polis.
Dokumen mahkamah difailkan oleh Tengku Goh dan menjadi pengetahuan umum dalam perbicaraan sensasi pada Ogos 2007 telah menyemarakkan lagi spekulasi hubungan khas beliau dengan Musa yang sudah menggantikan Tan Sri Mohammed Bakri Omar sebagai KPN selama hampir setahun.
Dalam afidavitnya, Goh dilaporkan berkata: "Saya percaya KPN tidak diberitahu tentang penangkapan dan penahanan."
Musa juga disiasat oleh agensi anti-rasuah kerana disyaki terlibat dengan tiga ahli sindiket perjudian haram sejurus selepas kenaikan pangkat menjadi KPN pada September 2006, akan tetapi Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dilaporkan telah mengarahkan fail siasatan ditutup pada Julai 2007 kerana kekurangan bukti.
MENYUSUL LAGI = The Malaysian Insider

Ramli : Musa adalah anjing yang saya tolong lepaskan dari tersepit


KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Musa Hassan adalah orang yang tidak boleh dipercayai dan ini terbukti sepanjang masa beliau dalam pasukan polis, kata bekas rakan sekerja Ramli Yusuff.
Dalam beberapa minggu lepas, Musa telah menarik perhatian dgn menuduh menteri kabinet dan ahli-ahli politik mengganggu siasatan dan tangkapan polis, menamakan Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Hussein khususnya.
Tetapi motifnya menjadi tanda tanya memandangkan 'masa' pendedahannya; semasa beliau berkhidmat sebagai KPN selama empat tahun, tiada satu perkataan keluar kepada orang ramai mengenai campur tangan menteri yang didakwa.
Sebaliknya, pengumuman mengejutkan telah dibuat pada malam pembukaan Perhimpunan Agung Umno, lantaran itu Menteri Dalam Negeri mengatakan bahawa ia adalah hanya satu cubaan untuk mengalihkan orang ramai daripada isu-isu yang dibincangkan semasa perhimpunan. 
Untuk menambah marak api itu, mantan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (CCID) Ramli, yang mungkin paling dikenali kerana peranannya dalam penyiasatannya dalam urusan 'Copgate', berasa sangsi pada watak Musa dengan pembongkaran isu-isu lama membabitkan bekas KPN itu. 
"Musa berkhidmat di bawah saya selama hampir enam tahun. Saya adalah bertanggungjawab sebahagiannya bagi promosinya pada tahun 1995 dari jawatan penguasa junior untuk menjadi pembantu saya, dan pada akhirnya, dia 'mengenakan' saya," kata Ramli. 
"Jadi, adakah anda berfikir wataknya boleh dipercayai? Saya samakan dia 'melepaskan anjing tersepit', " katanya, merujuk kepada ungkapan Melayu yang bermaksud membantu seseorang yang tidak tahu berterima kasih. 
Ramli merujuk kepada lima pertuduhan yang dihadapi beliau pada tahun 2007 dan 2009 di mana beliau telah akhirnya dibebaskan untuk caj yang dia dakwa telah didalangi oleh Musa bersama-sama dengan Peguam Negara Abdul Gani Patail dan bekas Pengarah Pendakwaan Pencegah Rasuah Nordin Hassan dalam usaha untuk menjatuhkan beliau. 
Caj termasuk dakwaan gagal mengisytiharkan harta beliau, kerana melanggar undang-undang yang melarang kakitangan awam daripada terlibat dalam perniagaan swasta, dan kerana menyalahgunakan kuasa selepas didakwa menggunakan pesawat Cessna Polis Diraja Malaysia Caravan terbang dia untuk melihat plot tanah di Ulu Tungku dan Lahad Datu. 
Ramli mendakwa beliau telah dijebak kerana peranan beliau dalam urusan Copgate, di mana beliau dan pasukannya telah mengambil tindakan terhadap tokoh penjenayah yang didakwa mempunyai sokongan Musa - hanya kemudiannya dibebaskan empat bulan kemudian. 
Musa kemudiannya disiasat dan dibersihkan oleh Abdul Gani dan BPR, dan kontraknya diperbaharui sehingga beliau bersara pada tahun 2010, menurut Malaysiakini. 
Ramli memberitahu bahawa beliau membantu untuk promosi Musa dari penguasa junior kepada pembantunya pada 1995 kerana Musa dijangka ditukarkan ke Perlis. 
"Musa datang menangis kepada saya, memberitahu saya tentang kesusahan ... anak yang masih bersekolah, sangat berpuas hati. 
Jadi saya mengesyorkan beliau [untuk promosi] kerana beliau berkhidmat di bawah saya pada tahun 1987 sebagai salah satu pegawai saya di kolej polis di Kuala Kubu Baru. 
"Jadi, pada masa itu, dia adalah seorang lelaki yang baik, dan saya percaya dia," kata Ramli, sambil menambah bahawa dia mempunyai masa yang sukar meyakinkan bekas pengarah CID untuk mempromosikan Musa disebabkan kekurangan kelayakan akademik. 
Malah hakim kata Musa tidak boleh dipercayai Merujuk di atas penyalahgunaan perbicaraan kuasa yang berakhir pada 2009, Ramli berkata komen hakim mahkamah sesyen pada Musa - yang merupakan saksi bagi pihak pendakwa – tambah menjelaskan lagi watak KPN sangat meragukan. 
"Sepanjang perbicaraan saya di Sabah, seorang hakim mahkamah sesyen dalam penghakiman beliau mengulas bahawa Musa adalah saksi 'luar biasa' kerana dia bercanggah dengan bukti pegawainya sendiri," kata Ramli. 
"Dan hakim lebih percaya bukti kesalahan pegawai-pegawai bawahan Musa bukannya dia. Dan beliau ketika itu masih berkhidmat sebagai KPN. 
Malu (memalukan), "tambah Ramli. 
Penyalahgunaan kuasa melalui perbicaraan melibatkan dakwaan penggunaan pesawat polis untuk kepentingan peribadi beliau, di mana peguam beliau Rosli Dahlan mempertahankan dia. 
Menurut Rosli, Hakim Supang Lian memberitahu mahkamah pada penutup pendengaran 59 hari bahawa keterangan Musa adalah tidak boleh dipercayai dan tidak boleh diambil kira. 
Rosli memberitahu Hakim Supang Lian mengulangi perkataan "bohong" dua kali dalam menilai bukti kesaksian Musa sebagai saksi ke-75, didakwa dipanggil terakhir dalam usaha untuk menyangkal keterangan orang-orang yang datang sebelumnya. 
Antara saksi ialah juruterbang Ramli, yang telah menafikan telah menerbangkan Ramli ke Ulu Tungku dan Lahad Datu, di mana syarikat hartanah Kinsajaya Sdn Bhd mempunyai kepentingan. 
Supang Lian memutuskan bahawa pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie dan Ramli berhak untuk dilepas dan dibebaskan. Setahun kemudian, Mahkamah Tinggi menolak rayuan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap keputusan Mahkamah Sesyen untuk membebaskan Ramli. 
'Musa berbohong mengenai kelayakan akademik beliau' 
Satu lagi sebab mengapa kata-kata Musa perlu diambil dengan secubit garam adalah kerana dia telah berbohong mengenai kelayakan akademik semasa suruhanjaya siasatan diraja (RCI) pada tahun 1999, dakwa Ramli. 
"Dia tidak boleh dipercayai kerana apabila beliau memberi keterangan kpd suruhanjaya siasatan diraja, apabila mereka bertanya kepadanya tentang kelayakan beliau, beliau berkata diploma lanjutan dalam bidang undang-undang." 
Yang sebenarnya, dia hanya mempunyai sijil dalam bidang undang-undang dari kursus satu tahun yang dia ambil dalam undang-undang. Sijil sahaja. Satu diploma lanjutan adalah sama dengan ijazah, anda tahu." 
Ramli berkata bahawa peguam dan ahli PKR R Sivarasa membuat laporan polis berkaitan dengan "kelayakan palsu" itu satu atau dua tahun lalu, tetapi tiada siasatan telah dijalankan. 
RCI dalam soalan telah ditubuhkan untuk menyiasat isu mata lebam Ketua Pembangkang, Anwar yang diterima ketika dilokap, kata Ramli. 
Kemudian KPN Rahim Noor pada mulanya berkata luka itu adalah disengajakan, tetapi selepas RCI diadakan, beliau mengakui telah memukul Anwar. - SUMBER

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


'Crowd Puller' selepas Anwar

Posted: 10 Dec 2012 04:28 AM PSTdollah yankee -
Hebat dan terbaik !!!
Kalau lah Pakatan Rakyat ada 10 orang penceramah, yang hebat macam abang Mat kita nie... 

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Telaga Minyak Bertam: PM bohong atau salah maklumat?

Posted: 10 Dec 2012 09:09 PM PST


TEMERLOH: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak diminta tampil memberikan penjelasan mengenai pertelingkahan mengenai hak telaga minyak PM 307-Bertam yang dijumpai oleh Petronas Carigali Sdn Bhd dan Lundin Oil baru-baru ini antara negeri Pahang dan Terengganu.

"PAS Pahang mendesak Perdana Menteri menjelaskan kedudukan sebenar kawasan telaga minyak PM307-Bertam, samada  berada di dalam perairan Pahang atau Terengganu.

Ini kerana ia turut dituntut oleh kerajaan Terengganu, sedangkan Perdana Menteri telah mengumumkan penemuan medan Bertam sebagai hak bagi negeri Pahang," tegas Pesuruhjaya PAS Pahang Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar atas) dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam kenyataannya, Tuan Ibrahim turut memetik pengumuman yang dibuat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada 31 Oktober, 2012:
Read More / Baca Lagi >>

Delegasi KEADILAN ke Hong Kong hari ini serah bukti rasuah Musa Aman

Posted: 10 Dec 2012 09:08 PM PST

PETALING JAYA 11 Dis: Delegasi KEADILAN ke Hong Kong hari ini bagi menyerah bukti agar Suruhanjaya Bebas Menentang Rasuah Hong Kong (ICAC) membuka kembali siasatan terhadap Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman dan taikun balak Michael Chia dalam kes rasuah RM40 juta.
"KEADILAN akan mengadakan sidang media mengenainya di ibu pejabat parti pagi esok (ini)," kata Pengarah Strateginya, Rafizi Ramli dalam kenyataan malam tadi.
Rombongan KEADILAN di depan bangunan ICAC 21 November lalu.
Pada 21 November lalu, delegasi yang dianggotai Rafizi, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Teja, Chang Lih Kang; Ahli Parlimen (MP) Selayang, William Leong dan MP Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian ke negara itu untuk menggesa ICAC menyiasat semula kes tersebut.
Ketua Pendakwa Raya Hong Kong, Kevin Zervos bersedia membuka semula kes itu.
Zervos berkata, sebelum ini kes tersebut ditutup kerana Kerajaan Malaysia memberi alasan wang itu 'sumbangan politik'.
Beliau turut mengesahkan dana dalam akaun bank atas nama seorang warganegara Malaysia disyaki diwujudkan bagi pihak Kerajaan Malaysia.
Usaha KEADILAN itu juga mendapat sokongan dan kerjasama MP Hong Kong – James To, Leung Kwok Hung dan Raymond Wong.
Read More / Baca Lagi >>

Guan Eng: Janji 'kembar' Najib bukti 'BN gagal tepati janji'

Posted: 10 Dec 2012 09:07 PM PST

GEORGETOWN - Janji 'kembar' Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika berada di Pulau Pinang Sabtu lalu satu lagi usaha Barisan Nasional (BN) untuk membeli undi dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), yang mencerminkan perikatan itu gagal menepati janji-janji lama.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng menyifatkan janji berkembar yang diumumkan Najib itu sebagai mendedahkan kegagalan BN untuk menepati janji yang dibuat dahulu.

Beliau percaya pengundi Pulau Pinang tidak teruja dengan janji itu kerana ia adalah tanggungjawab Kerajaan Pusat untuk menyediakan perumahan dan pengangkutan awam hasil kutipan cukai yang diterima termasuk dari rakyat Pulau Pinang.

"Ini bukan janji baru kerana ia sudah dinyatakan dahulu, khususnya oleh bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

"BN gagal memenuhi janji untuk membina monorel apabila berkuasa di peringkat Pusat dan negeri pada 2007. Adakah ini jaminan mereka untuk menunaikan janji jika berjaya menawan semula Pulau Pinang pada pilihan raya umum nanti," katanya dalam kenyataan media semalam.

Read More / Baca Lagi >>

Umno hakis rizab Melayu peninggalan penjajah

Posted: 10 Dec 2012 09:04 PM PST


KUALA LUMPUR: Umno BN mesti ditumbangkan di dalam Pilihan raya Umum ke-13 (PRU13) akan datang demi menyelamatkan tanah Melayu yang semakin terhakis setelah 55 tahun negara merdeka.

"Apabila Umno BN kalah maka terdedah fail-fail yang menunjukkan tanah Melayu menjadi mangsa kerakusan pemimpin Umno," kata AJK PAS Pusat, Idris Ahmad kepada Harakahdaily.

Beliau berkata, peliknya pemimpin Umno berlagak menjadi pembela Melayu,  sedangkan tangan merekalah yang melepaskan tanah rizab Melayu kepada orang lain.

Menurutnya, sejahat-jahat penjajah mereka telah mewartakan 3 juta hektar tanah rizab Melayu supaya hak milik Melayu kekal tetapi apabila Umno memerintah, mereka lebih zalim daripada penjajah.

Idris berkata, tanah rizab Melayu terhakis  daripada 3 juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar pada 1995, bermakna 44% tanah rizab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun.

"Mungkin tanah rizab Melayu sekarang sudah hilang sebanyak 2 juta hektar setelah 55 tahun merdeka," ujarnya.

Read More / Baca Lagi >>

PAS usul tangguh sidang DUN Terengganu bincang blok Bertam

Posted: 10 Dec 2012 09:03 PM PST


KUALA TERENGGNU: PAS melalui usul di Dewan Undangan Negeri Terengganu mengajak Adun Terengganu termasuk dari Umno untuk membincangkan siapa sebenarnya memiliki kawasan carigali minyak Blok PM 307 Bertam.

Ini kerana, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah mengisytiharkannya terletak di bawah negeri Pahang sedangkan Lundin Oil yang membuat kerja-kerja carigali mengatakan ia terletak di kawasan perairan negeri Terengganu.Adun Batu Burok, Dr Syed Azman Ahmad Nawawi (gambar atas) dalam usulnya meminta persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu yang bersidang sekarang ditangguhkan untuk membincangkan usul ini.

Katanya, ia hendaklah ditangguh mengikut fasal 30 Peraturan-peraturan Mesyuarat Dewan Undangan Negeri bagi membolehkan dewan yang mulia ini merundingkan isu  kawasan medan minyak yang baru di temui di Blok PM 307 Bertam yang terletak di luar pantai Semenanjung antara Terengganu dan Pahang yang kini sah menjadi milik rakyat Terengganu.
Read More / Baca Lagi >>

PKR akan dedahkan dokumen libatkan Musa-Chia di Hong Kong esok

Posted: 10 Dec 2012 09:02 PM PST

KUALA LUMPUR, 11 Dis — Rombongan kedua PKR diketuai oleh Rafizi Ramli akan bertemu sekali lagi dengan badan pencegahan rasuah Hong Kong esok untuk memberikan dokumen membuktikan pertuduhan pemindahan wang rasuah melibatkan peniaga kayu Michael Chia dan Ketua Menteri Sabah Datuk Musa Aman.
Menurut Rafizi (gambar), bukti — satu set lengkap dokumen transaksi menunjukkan pindahan dana antara tahun 2005 dan 2008 dari firma pembalakan kepada akaun yang dikaitkan dengan Chia — datang dari beberapa rakan kongsi Chia di Hong Kong.
Pengarah strategi PKR berkata rakan kongsi Chia sudah memberikan kesediaan mereka untuk bertemu dengan Suruhanjaya Bebas Pencegahan Rasuah Hong Kong (ICAC), sekiranya agensi tersebut bersetuju membuka semula siasatan kepada Musa dan Chia.
"Saya mengesyaki rakan kongsi sudah bergaduh dengan Chia tetapi saya tidak mahu pergi kesitu. Pokoknya ini adalah dokumen yang hanya mereka mempunyai akses kerana dari akaun British Virgin Island (BVI). Kita tidak boleh akses dengan sendiri.
"Saya percaya ia adalah tulen dan ini adalah apa yang kita akan serahkan kepada ICAC esok," kata Rafizi dalam satu sidang akhbar di sini.

Tengku Azlan ikut Ku Li, 'berundur' dari Umno

Posted: 10 Dec 2012 09:01 PM PST

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Jerantut, Tan Sri Tengku Azlan Sultan Abu Bakar berkata beliau berhasrat untuk 'berundur' dari Umno.

Beliau yang juga Ketua Umno Bahagian Jerantut itu berkata, beliau berkemungkinan akan menyertai Amanah, sebuah NGO yang dipimpin oleh Tengku Razaleigh Hamzah.

Bagaimanapun katanya, tindakan itu tidak bermaksud beliau meninggalkan Umno secara total.

"Tak betul, saya hanya 'berundur', tapi bukan keluar Umno. Belum terlintas lagi. Belum lagi (masuk Amanah). 'Amanah' (saya) untuk selamatkan negara, untuk tolong rakyat miskin.

"InsyaAllah…(akan sertai Amanah) Tapi bukan tahun ini, lagi pun sudah hujung tahun. Saya sokong perjuangan Amanah. Amanah untuk membantu masyarakat lebih maju," jelas bekas Menteri Pengangkutan itu kepada lidah rasmi PKR, Keadilandaily.

Read More / Baca Lagi >>

KL112 - Himpunan Kebangkitan Rakyat

Posted: 10 Dec 2012 08:53 PM PST

Khalid Samad: Yang Rampas Tanah Orang Melayu Adalah UMNO, Yang Atas Nama Melayu

Posted: 10 Dec 2012 08:51 PM PST

Manfaat Aplikasi IT Untuk Rakyat - Salam Selangor

Posted: 10 Dec 2012 08:50 PM PST

Elizabeth Wong: Who Took The Land In Templer's Park?

Posted: 10 Dec 2012 08:50 PM PST

Elizabeth Wong: What We Have Done In Selangor?

Posted: 10 Dec 2012 08:49 PM PST

Elizabeth Wong: Chua Tee Yong, What Kind of Accountant Are You?

Posted: 10 Dec 2012 08:49 PM PST

Khalid Samad: Yang Rampas Tanah Orang Melayu Adalah UMNO, Yang Atas Nama Melayu

Posted: 10 Dec 2012 08:49 PM PST

Anwar Ibrahim: Keluarga Mahathir Beli Syarikat Arak Terbesar Di Asia Tenggara, Hidup Melayu!

Posted: 10 Dec 2012 08:47 PM PST

Anwar Ibrahim: Tidak Boleh Kita Mengizinkan Kelompok Kecil Memunggah Kekayaan Berlaku Sekarang

Posted: 10 Dec 2012 06:12 PM PST

Isu WWW1: Kes saman Nizar terhadap Utusan didengar 10 April

Posted: 10 Dec 2012 05:02 PM PSTDatuk Seri Ir Muhammad Nizar Jamaluddin KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini hari ini menetapkan dua hari mulai 10 April tahun depan, untuk mendengar kes saman fitnah RM50 juta yang difailkan oleh bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin terhadap Utusan Melayu (M) Berhad.
Hakim Datin Zabariah Mohd Yusof menetapkan tarikh itu di dalam kamarnya apabila kes itu disebut dengan kehadiran peguam Mohd Fitri Asmuni dan Zamri Ibrahim, yang mewakili Mohammad Nizar, dan Nor Atasha Sakinah Jubaidi Yean, bagi pihak Utusan.
Mohammad Nizar memfailkan saman itu pada 10 Julai lepas berkaitan komen beliau mengenai nombor pendaftaran kenderaan WWW 1 yang dibida dengan harga RM520,000.
Dalam pernyataan tuntutannya, Mohammad Nizar berkata pada 28 Mei lepas beliau membuat kenyataan mengenai nombor pendaftaran kenderaan itu menerusi akaun Twitternya dan mendakwa pada 31 Mei, Utusan Melayu menerbitkan satu artikel di halaman 11 akhbar Utusan Malaysia mengenai perkara itu.
Mohammad Nizar, iaitu Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Pasir Panjang, berkata kenyataan berbaur fitnah itu antara lain bermaksud beliau adalah seorang penderhaka terhadap Raja-raja Melayu, terutamanya Sultan Johor, seorang ahli politik yang anti-sultan dan cuba menghasut rakyat supaya membenci Sultan Johor. - Bernama

'PENANG LANG' - defend your state at all costs!

Posted: 10 Dec 2012 05:00 PM PST

'PENANG LANG' - defend your state at all costs!
Your PM is blackmailing and using his 'legal' bribery 'I help you, you help me' bribing his way to recapture Penang. Penangnites must not fall into this dangerous trap.
Your Prime Minster has proven beyond doubt that he is a very weak and incapable leader. His daily speeches, a multitude of plea, threat, admission, omission and deceptive promises that allowed one to see how a man looks like when the fear of losing power is imminent.

His latest trip to Penang on the 8th December 2012 was to galvanize support to retake Penang in the next General Election with more ambiguous speeches and deceptive promises.

Every Malaysian must ask this question "Who is paying for all the extravagant expenses of your PM playing Santa Claus Merry going round the country"?
Let's pay taxes direct to Penang govt & not to the federal govt
What kind of leadership is he trying to prove, a leadership for all Malaysians or just to those who like and support his Umno coalition BN?
Read More / Baca Lagi >>

Liga Arab desak Presiden Syria letak jawatan

Posted: 10 Dec 2012 04:59 PM PST

Liga Arab desak Presiden Syria letak jawatan
Sheikh Hamad (dua, kiri) bersama Mahmoud Abbas dan Nabil Al Arabi (dua, kanan) bermesyuarat di Doha, Qatar kelmarin.
DOHA - Jawatankuasa Menteri Liga Arab Mengenai Krisis Syria mendesak Presiden Syria, Bashar Al Assad berundur bagi memudahkan  peralihan kuasa sekali gus menghentikan konflik yang berlanjutan lebih 21 bulan.

Dalam kenyataan selepas mesyuarat kelmarin yang dipengerusikan Perdana Menteri dan Menteri Luar Negeri Qatar, Sheikh Hamad Jassem bin Jabor Al Thani berkata, kemerosotan berterusan memberi kesan terhadap masa depan Syria, rakyat dan integriti wilayah tersebut.

Read More / Baca Lagi >>

The Star sudah jadi macam Utusan

Posted: 10 Dec 2012 04:58 PM PST


KUALA LUMPUR: DAP menyifatkan akhbar milik MCA, The Star sudah sama taraf dengan Utusan menjelang pilihan raya apabila membuat laporan hanya untuk kepentingan tuan mereka.

Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong menyifatkan, tujuan Star hanya untuk mengelirukan pembacanya yang kebanyakannya bukan Islam dengan melebelkan PAS sebagai parti ekstremis.

Walaupun telah dijelaskan oleh Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali bahawa tidak ada kes khalwat terlibat di Kelantan, akhbar MCA itu tetap dengan nada yang sama, kata Chin Tong.

"The Star merendahkan pembacanya, sama seperti Utusan, yang mengeksloitkan kekeliruan pembacanya yang banyak bukan Islam tentang perbezaan antara hudud, undang-undang kekeluargaan Islam, khalwat dan peraturan oleh pihak berkuasa tempatan," kata Liew Chin Tong dalam kenyataannya.
Read More / Baca Lagi >>

Musa minta Ramli perjelas 'kekayaan'

Posted: 10 Dec 2012 04:57 PM PST

Bekas ketua polis negara Tan Sri Musa Hassan hari ini menggesa Datuk Ramli Yusuff supaya menjelaskan bagaimana bekas pengarah jabatan siasatan jenayah komersial itu "mengumpul kekayaan yang besar" semasa berkhidmat.

NONE"Beliau harus menjawab. Bagaimana dia boleh memperolehi kekayaan yang besar ketika dia masih dalam pasukan (polis)?

"Saya tidak mempunyai kekayaan sebesar itu. Beliau perlu menjawab," dakwa Musa dalam satu sidang media di Petaling Jaya hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan yang diajukan seorang penulis blog pro-Umno yang dikenali dengan nama Bigdog.

Dalam tulisan blog itu, Bigdog mendakwa Ramli memfailkan satu  pengisytiharan pada 4 September 2007 yang menyenaraikan 52 aset yang bernilai lebih RM8 juta termasuk sebuah kondominium di Residence Pavilion bernilai RM1.1 juta.

Ramli sebelum ini mendakwa Musa menyalahgunakan kuasanya untuk melindungi seorang ketua kongsi gelap Johor, Goh Cheng Poh atau Tengku Goh.

Perang mulut bekas polis ganggu tumpuan memerangi jenayah, kata ahli parlimen

Posted: 10 Dec 2012 04:55 PM PST

KUALA LUMPUR, 11 Dis — Perang mulut berterusan di kalangan bekas pegawai tertinggi polis serta cerita penyalahgunaan kuasa dan hubungan jenayah boleh mengganggu tumpuan badan penguatkuasaan tersebut dari tugasnya, kata beberapa penggubal undang-undang, sambil memberi amaran ini boleh mengakibatkan peningkatan kadar jenayah.
Kata mereka, badan penguatkuasaan negara kini terlalu sibuk mempertahankan diri mereka daripada cerita yang keluar dari dari peperangan mulut di antara Tan Sri Musa Hassan dan Datuk Ramli Yusuff daripada memerangi jenayah.
Dr Dzulkefly: "Perang terhadap jenayah dilupakan." — Gambar fail
"Ketepikan kepentingan masing-masing... saya bimbang, benar-benar bimbang," kata ahli parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad, kepada The Malaysian Insider. "Dulu anda berada di atas dan anda bertindak seperti ini ... apa yang anda harapkan daripada orang bawahan?
"Memandangkan keadaan ini, semua orang akan mengambil kesempatan. Perang terhadap jenayah dilupakan dan ini adalah amat dikesali."
Ramli, bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK), berulang kali mendakwa Musa mempunyai hubungan rapat dengan sindiket bawah tanah Cina semasa berkhidmat sebagai ketua polis Johor.
Sebaliknya Musa mendakwa menteri Kabinet campurtangan dalam operasi penyiasatan polis dan menafikan dakwaan pengkritiknya itu.
Read More / Baca Lagi >>

Syrian 'jihadists' seize army base near Aleppo

Posted: 10 Dec 2012 04:50 PM PST

Mursi enhances military powers ahead of Egypt constitutional referendum

Posted: 10 Dec 2012 09:18 AM PST

Hindraf sambut hari hak asasi manusia di Dataran Merdeka

Posted: 10 Dec 2012 09:17 AM PST


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT