Nuffnang

Pengikut

Blog Ahmad Tarmizi (بلوڬ احمد ترمذي)

0
sumber :-

Blog Ahmad Tarmizi (بلوڬ احمد ترمذي)


Hadkan penjualan nasi lemak disekolah: NASI LEMAK MAKANAN TERBAIK UNTUK BADAN..!

Posted: 21 Apr 2011 11:58 PM PDT


KUALA LUMPUT 21 April - Garis panduan makanan sihat di sekolah yang dikemaskini dengan memberi tumpuan kepada beberapa perkara baru termasuk kekerapan sesuatu makanan itu dijual, dijangka diedarkan bulan depan untuk dilaksanakan di kantin.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata pematuhan garis panduan terbaru itu dapat memastikan amalan pemakanan sihat di kalangan murid dan menangani masalah kesihatan mereka seperti berat badan berlebihan.

"Kalau dulu kita hanya katakan (makanan dalam) senarai ini boleh dijual di sekolah tapi (dalam garis panduan yang dikemaskini), kita kata kena ada kekerapan (yang perlu diikuti), contoh nasi lemak, berapa kali boleh dijual seminggu…mee goreng, berapa kali boleh dijual di sekolah.

"Itu semua kita akan beri garis panduan yang teliti. Bukan garis panduan secara orang kata am…bahawa terpulang kepada kantin sekolah membuatnya. Oleh itu banyak kantin sekolah tidak menjual makanan yang betul," katanya. - www.selangorkini

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kenapa tiba-tiba heboh pasal nasi lemak punca kanak-kanak gemuk? Menteripun cepat-cepat bagi komen pasal obesiti ini. Adakah mereka gemuk kerana makan nasi lemakkah? Hal sekecil ini betul-betul menggelikan hati!

Apa tidaknya? Hal sekecil ini tiba-tiba mendapat liputan meluas dengan pelbagai pakar dari pelbagai institusi turut terpanggil dengan masalah GEMUK!

NASI LEMAK mengandungi 5 bahan utama yang diperlukan badan! Sains mengakuinya factor ini. Nasi lemak mengandungi;
1. Karbohidrat
2. Protein
3. Vitamin
4. lemak
5. garam galian

Budak tahun 5 pun dah didedahkan perkara ini. Kenapa VVIP di Malaysia tiba-tiba risau pasal NASI LEMAK sampai ada menteri yang melawat kantin-kantin sekolah.

Yang membuat rakyat Malaysia GEMUK bukan NASI LEMAK! Tetapi makanan moden!

KFC, MARY BROWN, SUGARBUN, McDONALD, FIZZA, AISKRIM, SOSEJ, HOTDOG, ROTI JOHN, dan beratus-ratus jenis lagi…!

Kenapa pula menteri-menteri tidak memantau semua premis makanan moden ini?

Very doubtful!

Semua menteri yang ada pada hari ini tidak gemukpun! Walaupun dari kecil mereka menjamah nasi lemak! Saya 100% yakin tidak seorangpun menteri hari ini 'Lahir sahaja terus makan KFC dan semua makanan moden di atas!' Itu belum termasuk makanan hebat-hebat di hotel-hotel!

Tolonglah jangan perbesarkan perkara sekecil ini! Kesian makcik-makcik yang baru sahaja cuba menambah pendapatan secara kecil-kecilan dengan berjual nasi lemak. Rezeki tidak seberapa inipun kita nak sekat! Kita bukan hidup di zaman Firaun!

Please Mssrs….jangan mudah melatah!

oleh Om Tomato

Get Paid To Read Emails. Free To Join Now!
http://www.emailcashpro.com


bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


MCA mendedahkan siapakah UMNO

Posted: 29 Oct 2012 07:26 AM PDT

Datuk Seri Abdul Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Kenyataan Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, Presiden MCA yang secara terbuka  menentang Syariat Islam,  khususnya undang-undang jenayah hudud,  adalah menyerlahkan sikap Barisan Nasional yang sebenar.

Perlu diingat bahawa UMNO adalah parti teras dalam BN, yang wujud bersama MCA, MIC, GERAKAN dan lain-lainnya sebagaimana yang kita ulangi sudah pun diberi amanah menerajui pemerintahan negara Malaysia ini selama lebih dari lima puluh tahun.

Hakikatnya ialah, bahawa UMNO memimpin kerajaan pusat dan kebanyakan kerajaan negeri, dengan adanya Biro Agama dalam UMNO itu sendiri, dalam kerajaannya ada Jabatan Hal Ehwal Agama Islam - yang diletakkan  dibawah Jabatan Perdana Menteri merangkap Presiden UMNO,dan ada menteri penjaganya.

Di samping diwujudkan Institut Kefahaman Islam (IKIM), Fakulti Pengajian Islam dibeberapa Universiti, diperingkat negeri pula ada Jabatan Agama Islam masing-masing danada Exco Agama daripada UMNO juga.

TETAPIsegala-galanya ini tidak mampu meletakkan Islam itu tinggi ditempat yang sebenarnya dalam urusan negara Malaysia ini dan dinegeri yang dipimpin oleh UMNO. Adapun Majlis Fatwa Kebangsaan pula hanya bebas dalam lingkungan sangkarnya, berkokok mengikut waktu yang disesuaikan dengan keselesaan UMNO yang menjadi penunggunya.

Soalannya mengapa MCA boleh membuat kenyataan terbuka begitu rupa ?.

Dalam hal ini, MCA bukanlah parti yang patut disoal atau diminta penjelasan, kerana parti ini hanya mewakili kelompok masyarakat Cina bukan Islam.Manakala hukum hududpula tidak ada dalam ajaran semua agama bukan Islam yang dianut oleh ahli MCA.

Parti UMNOlah yang secara khususnya patut dipersoalkan oleh bangsa melayu yang beragama Islam bukannya MCA, kerana  banyaknya urusan Islam didalam tubuh parti UMNOserta kedudukannya yang memimpin kerajaan pusat dan negeri.

PAS tidak merasa hairan apa yang berlaku,kerana UMNO adalah Parti Kebangsaan Melayu, di mana "Islam" hanya menjadi agama yang dianut secara peribadi kalangan ahli UMNO sahaja. Perlembagaan UMNO juga tidak meletakkan Islam menjadi dasar, matlamat dan hukum tertinggi.Sifat individualistik yang menjadi konsep kepada ahli UMNO menyebabkannya tidak boleh bertindak terhadap ahlinya yang melakukan maksiat yang besar, apatah lagi yang terlalu kecil, kerana agama adalah urusan individu.

Ahli UMNO pula boleh menjadi orang yang soleh, paling kuat beribadat, banyak sembahyang, banyak mendirikan masjid, kerap umrah dan lebih banyak peluang haji, berkebajikan dalam masyarakat dengan sebanyak-banyaknya dan sebagainya.

Tetapi ahli UMNOi tidak mampu bercakap atas nama partinya untuk menegur atau menyanggah kenyataan Presiden MCA, kerana ini akan bercanggah dengan semangat dan konsep kebersamaan dalam BN yang didukung sama oleh undang-undang tubuh UMNO yang diselaraskan dengan semua rakan-rakannya dalam Barisan Nasional.

UMNO lebih mengutamakan konsep pragmatik sekular yang didukung bersama MCA, MIC, GERAKAN  dan lain-lain, dalamgabungan parti-parti komponen Barisan Nasional. Maka Islam tidak berkuasa dan berdaulat, hanyalah sekadar  menjadicabang yang berteduh dibawah semangat Barisan Nasional.  Maka UMNO tidak ada kelayakan untuk menegur Presiden MCA sehingga dia boleh bercakap apasahaja  termasuk dalam perkara Islam yang dia terlalu jahil kerana bukan agamanya.


HUDUD

Undang-undang Hudud adalah salah satu daripada hukum jenayahdalam syariat Islam, bersama dengan hukuman Qisas dan Takzir. Perkataan "Hudud" bererti batas-batas sempadan Allah yang tidak boleh dipertikaikan oleh seseorang yang beriman, di mana hukumannya telah dinaskan oleh Allah secara nyata dalam Al Quran dan Hadith Rasulullah SAW seperti juga nas wajib sembahyang lima waktu, puasa, zakat , haji dan pengharaman arak, judi, riba dan lain-lain. Hudud tidak boleh dinamakan "Hudud PAS" seperti juga tidak boleh dinamakan "sembahyang PAS".Hanya yang jahil murakkab sahaja boleh bercakap begitu. Allah berfirman yang bermaksud:

Maksudnya :"Dan tidaklah harus bagi seseorang yang beriman, lelaki dan perempuan - apabila Allah dan RasulNya menetapkan keputusan mengenai sesuatu perkara – mereka tidaklah mempunyai hak memilih ketetapan sendiri mengenai urusan mereka. Dan sesiapa yang tidak taat kepada hukum Allah dan RasulNya maka sesungguhnya dia telah sesat dengan kesesatan yang jelas nyata." (al-Ahzab – 36)


Perkara yang dinyatakan secara nas saperti Hudud dan Qisas tidak mungkin dicapai oleh akal manusia, maka Allah menyatakan petunjuknya secara jelas.Rasulullah SAW sendiri, para pemimpin dan ulama selepasnya wajib menerima dan pihak yang berkuasa pula wajib melaksanakannya di mana mereka tidak boleh bertelingkah atau khilaf dari segi wajibnya. Perbincangan dan berbeza pendapat hanya dalam perkara cabang dari segi mencari bukti dan proses kehakiman yang adil, bukan meninggalkannya.

Keseluruhan undang-undang jenayah Islam lebih bersifat dan berkonsepkan mendidik masyarakat, maka dikenakan syarat yang ketat sehingga sukar menjatuhkan hukuman, tetapi undang-undang dan hukumannya menakutkan sehingga Presiden MCA juga takut.Penjenayah lebih digalakkan bertaubat sebelum dibawa kemahkamah.Hukum Hudud tidak boleh diampun setelah diputuskan oleh mahkamah, kerana Hudud menjadi hak Allah bagi memelihara rukun kehidupan bermasyarakat.

Lucunya, terdapat pula kalangan yang jahil pula cuba berhujah, bahawa penjenayah akan berkeliaran atau bertambah kerana hukuman sangat sukar untuk dijatuhkan. Hakikatnya ini tidak akan berlaku kerana sebelum sesuatu kes itu dibawa ke mahkamah, pihak yang mendakwa atau pendakwa akan menentukan samada cukup kesaksian atau tidak untuk kes hudud. Sekiranya bukti tidak cukup untuk kes hudud bukan bermakna terus dilepaskan.

Bukti-bukti jenayah ini mungkin cukup untuk di bawa kes ke perbicaraan takzir – di mana hukuman takzir adalah lebih ringan dari hukuman hudud.Dalam bahasa mudah difahami waktu ini, hukuman takzir boleh wujud dalam bentuk kanun keseksaan (penal code) yang hukuman dan beban pembuktiannya jauh lebih ringan dari hukuman hudud.

Setiap penganut Islam sebelum wujudnya PAS dan UMNO wajib beriman dengan hukum hudud. Maka penganut Islam dalam UMNO wajib bertegas dan istiqamah dengan Islamnya,seterusnya bertindak sama ada memecat MCA daripada Barisan Nasional atau UMNO di pecat atau keluar daripada Barisan Nasional atau ahli-ahli UMNO yang beragama Islam keluar UMNO beramai-ramai.

PAS DAN DAP

PAS berlainan dengan UMNO dan sangat berbeza,  kerana PAS tegas mengikut undang-undang tubuhnya, menjadikan Islam (Quran, Hadith, Ijmak dan Qiyas) hukum tertinggi, dasar dan matlamat perjuangannya Islam yang sempurna, maka termasuk urusan politik negara. Sekiranya dikaji Surah Al Maidah yang diturunkan diMadinah, terdapat didalamnya undang-undang jenayah, diantaranya Hudud.

Kebanyakan sebab nuzulnya (turun ayat) adalah berkait dengan sikap penganut bukan Islam yang dijawab secara wahyu.Perkara ini dapat dirujuk dalam kitab tafsir dan sejarah Islam.

PAS berijtihad memilih Demokrasi bagi mencapai kuasa pemerintahan dan melaksanakan Islam termasuk hukum hudud,  kerana pendekatan demokrasi secara damai adalah bersesuaian bagi menyelamat manusia bersama Islam tanpa paksaan, walaupun memakan masa yang panjang sehingga beberapa generasi serta pemimpin pergi dan datang.

Maka proses pelaksanaan undang –undang termasuk Hudud dibawa kedalam Dewan Undangan Negeri Kelantan dan Terengganu setelah mendapat mandat kemenangan besar dalam pilihanraya lalu. Undang – undang  jenayah Islam termasuk Hudud dipamerkan lebih dahulu kepada masyarakat umum berbagai agama, di bentang dan dibuka kepada proses soal-jawab terlebih dahulu sebagai satu proses pendidikannya.

Ingin saya pertegaskan sekali lagi bahawa pelaksanaan enakmen Islam adalah hanya untuk orang Islam sahaja, sama sekali tidak untuk bukan Islam. PAS tidak membawa perkara ini diKedah, Perak, Selangor dan Pulau Pinang kerana tidak mencukupi syarat secara demokrasi.

DAP pula bukan parti kerajaan pusat yang berkuasa sepenuhnya seperti MCA. Ahli DAP banyak terdiri daripada masyarakat bukan Islam yang tertindas oleh kekayaan MCA,MIC dan semangat kebangsaan UMNO yang terlalu tinggi. Maka PAS lebih mudah berkira dengan DAP. Perkara hudud boleh dibincang secara ilmu dengan adil dan bebas.

Hubungan PAS dengan DAP dan PKR bukan Islam dalam Pakatan Rakyat adalah secara muafakat. Maka isu pelaksanaan Islam oleh PAS dalam negeri Pakatan Rakyat adalah berpandukankepada hukum Tahaluf Siyasi dalam Feqah Siyasah.Ini perkara yang perlu difahami oleh penyokong PAS dan rakyat seluruhnya.

PAS tetap tegas dengan perjuangan Islamnya  dan DAP pula tegas dengan perjuangannya. Dalam hal ini kerjasama berlaku dalam titik persamaan dan hak berbeza pendapat tetap dihormati dan hak penganut bukan Islam wajib diberi dengan adil.

Titik persamaan secara umum sudah disepakati, apabila DAP menerima konsep yang sudah ada dalam perlembagaan negara, termasuk kedudukan agama Islam.Bagi PAS sudah cukup menarik untuk memberi ruang perbincangan sekiranya memerintah negara.Cara ini tidak boleh dilakukan oleh UMNO dengan rakan-rakan karibnya dalam Barisan Nasional.

Malangnya perbincangan yang masih awal diganggu oleh media arus perdana khususnya berbahasamelayu mengaku Islam, yang sengaja berniat jahat untuk menghalang cita-cita Islam yang diperjuangkan oleh PAS.

Sekiranya rakyat memberi kuasa dalam Pilihanraya Umum ke-13 kepada Pakatan Rakyat, maka PAS yakin dapat membawa mesejnya dengan sempurna tanpa gangguan syaitan yang dikenali dan tidak dikenali.
Penulis adalah Presiden PAS yang juga anggota Parlimen Marang.

Layanan sempoi untuk MB Kelantan dan tetamu kehormat

Posted: 29 Oct 2012 03:18 AM PDT

(Datuk Ismail Kamus makan tengahari bersama TG Nik Aziz di Kota Darul Naim hari ini)
KOTA BHARU: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini menerima kunjungan hormat, Ustaz Datuk Ismail Kamus di pejabatnya.

Mereka berdua kemudiannya makan tengahari bersama di pejabat itu dengan hidangan nasi bungkus yang dibeli oleh kakitangan pejabat MB. Ustaz Ismail Kamus adalah tokoh agama terkenal yang pernah menjadi Adun Gombak Setia setelah menang dalam pilihan raya umum 1999.


Namun beliau kemudiannya kalah dalam pilihan raya umum 2004 di kerui yang sama. Ustaz Ismail terkenal dengan ilmunya dan popular dalam siri ceramah dan Forum Perdana Hal Ehwal Islam.


Beliau juga terkenal dengn rawatan As Syifa' dan mempunyai ramai anak murid dalam bidang perubatan ini.
-Hrkh

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


[Penipuan] Hati-hati ....RM100 ribu untuk tebus dosa

Posted: 29 Oct 2012 04:32 PM PDT


Johor Bahru: Sebuah keluarga kerugian lebih RM100,000 selepas ditipu seorang lelaki mengaku dirinya amil zakat yang mampu meramal tarikh kematian serta Hari Kiamat selain menebus dosa mereka yang didampinginya. 

Lebih mengelirukan apabila lelaki terbabit menggunakan pelbagai istilah zakat dan dam yang tidak pernah wujud dalam Islam seperti zakat degil, diri, rumah dan untuk bukan Islam. 


Dalam kejadian 16 Julai lalu itu, mangsa yang juga ibu kepada dua anak mula berkenalan dengan lelaki menggunakan gelaran Nizam@Idris untuk menderma sejumlah wang kepada anak yatim. 

Anak mangsa yang mahu dikenali sebagai Zana, 31, berkata sejak itu, ibunya mula berhubung secara peribadi menggunakan telefon bimbit dengan lelaki terbabit. 

Katanya, lelaki itu mendakwa keluarga mereka mempunyai banyak masalah namun, ia boleh diselesaikan dengan membayar sejumlah wang kepadanya bagi menebus segala kesalahan dan dosa. 

Dia mendakwa dirinya terpilih daripada 200 orang yang mempunyai hubungan terus dengan Tuhan dan dapat meramal tarikh kematian seseorang selain mengetahui bila berlaku Hari Kiamat. 

Dengan hanya meminta tarikh lahir, dia kemudian melakukan solat dan menceritakan pengalaman terbang dan melihat masa depan selain tahu semua perkara mengenai mangsanya, katanya. 
Zana berkata, lelaki terbabit mendakwa untuk menebus dosa anak dan suami, ibunya perlu membayar RM12,444 dengan setiap seorang mempunyai nilai berbeza. 

Disebabkan saya membantah, lelaki terbabit mengenakan dam kepada ibu saya sebanyak RM7,000 selain perlu menggadai barang kemas bernilai RM8,000 kerana dakwanya ibu saya akan meninggal dunia selepas Aidilfitri lalu. 

Ibu seperti dipukau kerana nasihat ahli keluarga tidak diendah, malah menganggap kami musuh. Terbaru, lelaki terbabit mendakwa akan kiamat dan ibu perlu menjual rumah bernilai RM3 juta kepadanya, katanya. 

Berikutan kejadian itu, beliau membuat laporan di Balai Polis Sentral sebelum lebih ramai pihak menjadi mangsa penipuannya. 

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Zainuddin Yaacob, ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan terbabit.

Taib Mahmud ditendang isteri muda di khalayak ramai

Posted: 29 Oct 2012 09:26 AM PDT


Blog novandri
Satu berita tentang Ketua Menteri Sarawak tersebar di dalam internet. Di dakwa berlaku pergaduhan di antara TS Taib Mahmud dengan isteri beliau.

Sila baca printscreen di bawah :
Laporan tersebut telah disiarkan di dalam Sarawak Report. Lihat di bawah :
MiM berharap agar ada pihak yang tampil menjawab laporan Sarawak Report itu.

Kambing dengan kalimah Allah di badanya ditemui di India

Posted: 29 Oct 2012 08:47 AM PDT
The two-year-old animal has the word 'Allah' in Arabic on one side of his fine fur. Pix: Daily Mail UKThe two-year-old animal has the word 'Allah' in Arabic on one side of his fine fur. Pix: Daily Mail UKRAJASTHAN: A prized goat has been put up for sale in India with a whopping £128,000 price tag.
Islam Bhati, 37, from Rajasthan in India, is trying to sell his finest goat for 11 million rupees to a Muslim family celebrating the Eid al-Adha festival.

The two-year-old animal is organic and has the word 'Allah' in Arabic emblazoned on one side of his fur. He also has a crescent and star on the other side.

Mr Bhati said: 'It's a miracle animal and I feel blessed to own him. We have looked after this goat like our child and he's the best goat around. We can easily charge 11 million for such a divine animal, it's pretty reasonable.'


Mr Bhati, who run's the family's marble business, bought the goat from a nearby farm two years' ago.

He said: 'I noticed the inscriptions soon after I bought him. I knew it was sacred. Since we took him into our home we have cared for him and fed him pulses, fresh tree leaves and dry fruit. His meat will be very good.'

Mr Bhati has been offered huge sums for the goat since he posted an advert on the Internet last week. However, no one has stepped forward and paid the asking price yet.

Mr Bhati said: 'The most I've been offered so far is 2.5 million rupees (£30,000) but I refused. If anything this goat is a priceless animal. I will only sell it for the asking price. And when I sell it, I'll give 50 per cent of the money to a local orphanage. We'll miss him when he's gone but there cannot be a better occasion to sell him.'

Muslims sacrifice a goat or a sheep on the eve of Eid-al-Adha to commemorate Prophet Ibrahim's willingness to sacrifice his son Ismail on God's command.

Thousands of goat farmers from across India have been camping all week in the capital, Old Delhi, selling their livestock.

Many average goats of local breeds such as Mewati, Barbari, Desi, Punjabi, Totapuri and Turkish, normally sell for an average 5,000 to 25,000 rupees.

Zahir Hussain, 30, a tailor from Lucknow, is selling his black goat for 1.1 million rupees (£13,000).

Mr Hussain bought the two-year-old goat from his in-laws and has been feeding him almonds, raisins and pistachios.

He said: 'He is special. He's one in a million. So far I've been offered 500,000 rupees but I refused. I'll wait, I'm sure I'll get what I'm asking for it by Saturday.'

[Video] Ceramah Merdeka Rakyat : DSAI di Rasa, Selangor 28/10/2012

Posted: 29 Oct 2012 04:34 AM PDT

Nazri Aziz dan anak dapat RM3 juta dan kereta sport dari Micheal Chia

Posted: 29 Oct 2012 01:30 AM PDT

Nazri Abdul Aziz denies receiving RM3 million from a timber tycoon 'friend' but is unsure if the latter lent his car to his son.
KUALA LUMPUR: Minister in the Prime Minister's Department Nazri Abdul Aziz has denied receiving any money from timber tycoon Michael Chia over a purported RM40 million scandal involving Sabah Umno.
He was responding to Malaysia Today blogger Raja Petra Kamarudin (also known as RPK) who claimed that Nazri and his son Mohamad Nedim received RM3 million and a sports car respectively from Chia.
"Oh no, it's not true, it's not true. Chia is a friend. I don't know if he lent the car to my son. You have to ask my son," he told FMT in his office this afternoon.
Although he did not directly criticise Raja Petra over the claim, Nazri said that he had no problem with this matter being raised.
"RPK is a social person. He mixes a lot with people, so he probably gets information from them. Then by (Petra) writing this, it gives me the opportunity to give my side of the story," he said.
Nazri also stressed that he had no influence over the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) or the judiciary, adding that if he had, Chia's case would have been dropped.
In a Malaysia Today report, Raja Petra claimed that Chia personally came to Parliament to hand RM3 million over to Nazri, after the latter allegedly resolved a matter relating to the RM40 million scandal.
He also claimed that Home Minister Hishammuddin Hussein and Attorney-General Abdul Gani-Patail were similarly involved. - FMT

Pemandu teksi pula nak berhimpun di Dataran Merdeka bantah kerajaan

Posted: 29 Oct 2012 01:03 AM PDT


(Oleh Aedi Asri)
KUALA LUMPUR 29 Oktober: Menteri Pengangkutan diberi tempoh tiga minggu untuk menyelesaikan kemelut yang dihadapi pemandu teksi dan jika gagal, satu himpunan di ibu negara akan diadakan sebagai tanda bantahan kepada kerajaan.
Pengerusi Badan Bertindak Pemandu Teksi Bermeter (BBPTB), Amran Jan memberi amaran, seluruh pemandu teksi Lembah Klang akan berhimpun di Dataran Merdeka jika Datuk Seri Kong Cho Ha gagal memberi sebarang tindak balas.
"Kemelut pemandu teksi berterusan berpuluh tahun dan semakin tidak terkawal…Terbaru kami dikatakan pemandu teksi terburuk di dunia," katanya pada sidang media di Parlimen hari ini.
Beliau juga meminta masyarakat tidak meletakkan beban kesalahan sepenuhnya kepada pemandu teksi yang menjadi mangsa pengurusan industri teksi.
Dalam pada itu, pemandu teksi, Manoharan mengecam akhbar The Starkerana memburukkan reputasi pemandu teksi dalam laporannya.
"Rosak imej 100,000 pemandu, kami juga manusia dan ada maruah. Jika kami rosakkan imej negara, bagaimana dengan penindasan berpuluh tahun terhadap kami?" soalnya.
Pengurusan terburuk di dunia
Amran menyifatkan, 'anugerah' pemandu teksi terburuk di dunia sebagaimana dinyata dalam akhbar tersebut berpunca dari pengurusan industri teksi paling teruk di dunia.
"Selepas penubuhan Spad (Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat), Kementerian Pengangkutan tidak lagi ambil tahu tentang hal ehwal industri teksi.
"Pengerusi Spad, Tan Sri Syed Hamid Albar pula gagal laksana tanggungjawab dan hanya jadi malapetaka bagi industri
teksi…beliau tidak minat untuk selesaikan masalah," katanya.
Menurut Amran lagi, setiap pertemuan antara pemandu teksi dan Spad gagal menyelesaikan apa-apa masalah.
"Kami diberi alasan lapuk seperti 'sedang kaji', 'akan dipertimbangkan' atau 'akan diambil tindakan'…Akhirnya masalah
berterusan dan nasib kami masih tetap begini," katanya.
Sementara itu, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata, Ahli Parlimen Pakatan Rakyat akan menulis surat untuk mengatur pertemuan antara BBPTB dengan Menteri Pengangkutan.
Antara yang turut hadir pada sidang media tersebut adalah Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, Dr Hatta Ramli (Kuala Krai) dan Abdullah Sani Abdul Hamid (Kuala Langat).
Awal bulan lalu, kira-kira 250 pemandu teksi mogok di hadapan kompleks beli belah Pavilion di ibu negara sebagai tanda protes terhadap perkhidmatan bas percuma Go KL yang sedikit sebanyak 'membunuh' mata pencarian mereka.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=38569

~penarik beca

0
sumber :-

~penarik beca


Mari kita lindungi maruah wanita kita dari dirogol, walaupun tak tutup aurat

Posted: 29 Oct 2012 11:14 AM PDT

Silap-silap Mohd Asri pun kena sembelih macam Aziz Bari

Posted: 29 Oct 2012 12:29 AM PDT


dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Bab cuci kepala otak orang,dia memang champion!

Posted: 29 Oct 2012 06:59 PM PDT


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Kerajaan Negeri Peruntuk Tanah 50 Ekar Bina Rumah Generasi Baru Felda

Posted: 29 Oct 2012 08:41 PM PDT


SHAH ALAM 30 OKT : Kerajaan Negeri memperuntukan tanah seluas 50 ekar bagi Projek Perumahan Generasi Baru Felda di Sungai Tengi Selatan, Hulu Bernam yang dimulakan awal tahun depan.
Pengerusi Sekretariat Task Force Felda Selangor, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, buat permulaan sebanyak 200 unit rumah mampu milik untuk generasi Felda akan dibina bagi fasa pertama.
Menurutnya, setakat ini pihaknya menerima permohonan dari lebih 500 keluarga Felda untuk memiliki rumah mampu milik tersebut.
"Kita mengalu-alukan komitmen Kerajaan Negeri yang bersetuju menyediakan tanah seluas 50 ekar sepertimana diumumkan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk tujuan itu," katanya kepada TVSelangor ketika dihubungi di sini hari ini.
Beliau berkata, selepas fasa pertama selesai perancangan bagi fasa seterusnya akan dibuat bagi menampung permintaan pemohon Felda yang lain kerana keluasan 50 ekar tanah tersebut dijangka mampu memenuhi permohonan lain.
Read More / Baca Lagi >>

Kes NFC: Pemberi maklumat ditekan, kroni dilindungi

Posted: 29 Oct 2012 08:40 PM PDT

KUALA LUMPUR 30 Oktober: Permohonan pemberi maklumat dalam kes National Feedlot Corporation (NFC), Datuk Shamsubahrin Ismail untuk mengenepi pertuduhan terhadap beliau ditolak Mahkamah Tinggi Jenayah Kuala Lumpur.
Peguam Latheefa Koya berkata, tindakan itu jelas membuktikan fungsi pihak berkuasa dan undang-undang sebagai melindungi kroni kerajaan Umno Barisan Nasional.
"Kita hairan mengapa tiada tindakan terhadap Datuk Salleh? Shamsubahrin adalah 'whistleblower' kenapa beliau pula yang ditekan?" tegas Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN itu.
Shamsubahrin (kiri) semasa membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berhubung kes NFC pada Mac lalu.
Shamsubahrin berkata, mahkamah pada sesi pendengaran seolah-olah tidak berminat dan tidak faham hujah yang disampaikan peguam, Kamarul Hisham.
Read More / Baca Lagi >>

Pemuda PAS gesa OIC tegas tangani konflik Syria

Posted: 29 Oct 2012 08:38 PM PDT

KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mahu Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) lebih tegas dan proaktif dalam menyelesai kemelut berdarah di Syria yang sudah berlarutan hampir 23 bulan.

Pengerusi Lajnah Antarabangsa DPPM, Dr Raja Ahmad Al Hiss berkata, tindakan segera dari OIC mampu menyelamatkan rakyat negara itu khususnya umat Islam daripada dibunuh askar regim Basyar Al Assad.

"OIC tidak boleh hanya mengambil langkah tunggu dan lihat dengan rakyat Syria setiap hari disembelih dan dibunuh dengan kejam meskipun gencatan senjata telah diisytiharkan di negara tersebut menjelang perayaan Aidil Adha.

"Umat Islam mengharapkan supaya OIC berperanan penting bagi mengembalikan keamanan ummah di negara tersebut bahkan di seluruh dunia," katanya dalam satu kenyataan.

Sehingga kini, kemelut Syria telah mengorbankan lebih 30,000 nyawa yang kebanyakannya orang awam.
Read More / Baca Lagi >>

Ibu tak tahu menahu dakwaan anaknya Al-Qaeda

Posted: 29 Oct 2012 08:35 PM PDT

terrorism terror terrorist militant gunmenIbu kepada rakyat Malaysia yang ditahan di Lubnan kerana disyaki mempunyai kaitan dengan Al-Qaeda Mohammed Razin Shaaban berkata beliau tidak tahu bagaimana anaknya boleh ditahan atas kesalahan itu.

Beliau yang hanya mahu dikenali sebagai Sharifah Asma berkata, Mohammed Razin tinggal di Melaka dan menuntut di sebuah kolej di Trolak, Perak manakala beliau dan suaminya di Putrajaya, lapor Bernama.

Aayah Rafik pula, Mohammed Ariffin Abdullah ketika dihubungi berkata beliau masih menunggu maklumat lanjut berhubung penahanan anaknya.

Sementara itu, agensi berita nasional juga melaporkan, Mohammed Razin telah meninggalkan pengajiannya pada Ogos lepas.

Pengurus Kolej Yayasan Felda Kampus Trolak Norhana Samsudin berkata Mohammed Razin, 21, berhenti pengajian peringkat sijil kursus Juruteknik Sistem Komputer walaupun tiada masalah akademik atau disiplin.

Tiada luar biasa mengenai pelajar itu," beliau dipetik sebagai berkata ketika dihubungi.

Norhana berkata, pihaknya tidak pasti sebab Mohammed Razin berhenti daripada pengajiannya yang mengambil masa setahun setengah dan sekiranya masih belajar, beliau kini menjalani latihan praktikal tiga bulan.
Read More / Baca Lagi >>

MRT Corp anugerah 3 lagi kontrak kerja sistem RM107.3j

Posted: 29 Oct 2012 08:35 PM PDT

Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp) menganugerahkan tiga lagi pakej kerja sistem yang bernilai RM107.3 juta kepada beberapa syarikat termasuk sebuah usaha sama dan sebuah konsortium.

MRT Corp dalam satu kenyataan berkata usaha sama antara AFS Engineering (M) Sdn Bhd dan ST Electronics Ltd telah dianugerahkan kontrak bernilai RM23.24 juta bagi membekalkan kemudahan SCADA untuk laluan MRT Sungai Buloh-Kajang.

SCADA digunakan bagi memantau dan mengawal proses perindustrian, kata syarikat itu.

MRT Corp juga menganugerahkan kontrak bagi kejuruteraan, pemerolehan, pembinaan, pengujian dan penugasan sistem kawalan akses elektronik bagi projek itu yang bernilai RM41.05 juta kepada sebuah konsortium yang dianggotai oleh Apex Communication Sdn Bhd dan Johnson Controls (M) Sdn Bhd.

Sementara itu, ia berkata pakej kerja bagi pembekalan sistem pengurusan bangunan yang bernilai RM43.04 juta telah diberikan kepada Metronic Engineering Sdn Bhd.

- Bernama

Public Mutual digantung perkhidmatan sebagai IPD di bawah pengeluaran pelaburan simpanan ahli KWSP

Posted: 29 Oct 2012 08:33 PM PDT


KUALA LUMPUR, 30 Okt —  Perkhidmatan Public Mutual Bhd sebagai Institusi Pengurusan Dana (IPD) digantung di bawah Pengeluaran Pelaburan Simpanan Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berkuat kuasa mulai 29 Okt, 2012.
"Sehubungan dengan penggantungan tersebut, Public Mutual Bhd (Kod IPD 03) adalah tidak dibenarkan membuka akaun untuk ahli KWSP dan/atau menerima sebarang pemindahan simpanan ahli dari KWSP mulai dari 29 Okt, 2012," demikian menurut makluman yang dipaparkan di laman sesawang agensi itu mulai semalam.
Makluman itu, bagaimana pun menyatakan bahawa IPD berkenaan masih bertanggung jawab menguruskan pelaburan simpanan ahli KWSP yang telah dipindahkan sebelum 29 Okt, 2012. —  Bernama

Selangor senaraikan statistik rumah mampu milik

Posted: 29 Oct 2012 08:32 PM PDT 
Kerajaan Selangor hari ini senaraikan statistik berkaitan pembinaan rumah kos rendah dan sederhana di negeri itu bagi menjawab dakwaan pemimpin BN bahawa hanya 1,000 unit rumah jenis itu disiapkan.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan Iskandar Abdul Samad berkata, sebanyak 6,470 rumah kos sederhana (RM42,000 ke bawah) dan sebanyak 3,925 unit rumah kos sederhana dan sederhana rendah (RM100,000 ke bawah) siap dibina sejak 2008 di negeri itu.

Bagaimanapun, menurut Iskandar, terdapat masih banyak lagi projek yang sedang dalam pembinaan dan sudah diluluskan di negeri itu.

"Kerajaan negeri berharap agar pihak-pihak yang melemparkan tohmahan-tohmahan ini (bahawa sedikit sahaja rumah mampu bilik dibina) supaya menarik balik dakwaan mereka kerana ia ternyata tidak benar," katanya.

Teras gesa semak status semua Tanah Rizab Melayu

Posted: 29 Oct 2012 08:28 PM PDT


Teras Pengupayaan Melayu (Teras) menggesa semua kerajaan negeri menyemak semula dan mengeluarkan laporan audit status Tanah Rizab Melayu (TRM) secara terperinci dan yang terkini.

Mengikut data dari sumber JKPTG 2009 yang  dikemaskini, jumlah TRM yang digazet di bawah Enakmen Rizab Melayu negeri-negeri ialah 4.08 juta hektar.

Namun data tersebut adalah data dalam rekod JKPTG. Belum ada pecahan data bagi setiap daerah disetiap negeri yang menyatakan secara terperinci mengenai  keluasan, tanah kategori apa dan dimana lokasi TRM.

Kami mendapati bahawa isu TRM sangat serius kerana aset orang Melayu dalam soal hartanah sangat meruncing apatah lagi bila banyak kawasan perkampungan Melayu sama ada di bandar mahu di desa sudah diambilalih dan berpindah milik kepada bukan Melayu sepanjang tempoh selepas kemerdekaan dicapai.

Trend TRM semakin terhakis amat ketara apabila pembangunan yang diluluskan dan dilaksanakan oleh kerajaan telah mengakibatkan TRM telah dikeluarkan dari warta dan TRM yang diambilalih itu tidak pula diganti.
Read More / Baca Lagi >>

Pra-Himpunan Kebangkitan Rakyat Sabtu ini sasar 50,000 peserta

Posted: 29 Oct 2012 08:28 PM PDT

KUALA LUMPUR 30 Oktober: Pakatan Rakyat (Pakatan) mensasarkan kehadiran 50,000 peserta pada Pra-Himpunan Kebangkitan Rakyat di Senawang, Sabtu ini.
"Kita mengharapkan negeri-negeri di selatan tanah air iaitu Johor, Melaka dan Negeri Sembilan dapat menghantar seramai mungkin peserta memandangkan kedudukan mereka lebih hampir dengan lokasi himpunan," kata Pengarah Himpunan, Mohamad Sabu.
Menurut Timbalan Presiden PAS itu, himpunan tersebut akan menggabungkan empat warna yang menjadi simbol kepada beberapa tuntutan rakyat yang masih belum ditunaikan kerajaan sehingga kini.
"Warna-warna tersebut terdiri daripada merah, kuning, hijau dan oren," jelasnya.
Beliau berkata, warna kuning mewakili Himpunan Bersih yang menuntut lapan perkara, manakala hijau berkaitan dengan alam sekitar yang membantah projek Lynas serta Pengerang.
"Warna merah mewakili tuntutan royalti rakyat Kelantan, manakala oren mewakili tuntutan peneroka Felda. Jadi terserah kepada peserta untuk memilih warna baju untuk dipakai pada himpunan itu nanti," jelas Mat Sabu dipetik Harakah.
Read More / Baca Lagi >>

Antara Kg Melayu dan Kg Cina di Kuala Terengganu

Posted: 29 Oct 2012 08:26 PM PDT

Tahniah kepada wakil rakyat MCA yang sejak sekian lama mewakili masyarakat Cina bandar, terutamanya di Kampung Cina (Chinatown) yang terletak di tengah-tengah bandaraya Kuala Trengganu.

Apabila ia menghadapi ancaman diroboh untuk  projek 'pembangunan semula', wakil rakyat MCA telah berjuang habis-habisan bagi mempertahankan kampung yang amat bersejarah ini.

Akhirnya pada tahun 1998, kampung ini  berjaya di senaraikan sebagai 'Perkampungan Warisan' oleh World Monuments Fund (WMF). Dengan bantuan badan Warisan Malaysia (Heritage of Malaysia Trust), ia di perbaiki semula dan di jaga dari sebarang ancaman di robohkan.


(Pintu gerbang Kg Cina...kini jalannya adalah yang terbaik di Kuala Terengganu)


Menurut sejarahnya, Kampong Cina ini adalah merupakan penempatan pendatang dari Cina yang datang berdagang ke Kuala Sungai Terengganu sejak beratus-ratus tahun dahulu.
Read More / Baca Lagi >>

Rakyat Malaysia di tahan di Lubnan perlukan pembelaan kerajaan, kata MP

Posted: 29 Oct 2012 08:25 PM PDT

KUALA LUMPUR, 30 Okt — Susulan penangkapan dua rakyat Malaysia di Lubnan, ahli parlimen (MP) yang ditemui semalam menggesa kerajaan Malaysia memberi pembelaan kepada mereka dengan menghantar satu pasukan peguam.
MP Wangsa Maju Wee Choo Keong, yang ditemui The Malaysian Insider, berkata kerajaan perlu bertanggungjawab untuk memberi  pembelaan kepada semua rakyat Malaysia kerana selagi belum dibuktikan bersalah, mereka perlu diberikan keadilan.
"Walaupun mereka ditangkap, tidak bermakna mereka bersalah.
"Kementerian Luar perlu bertanggungjawab untuk menyediakan peguam kepada rakyat Malaysia tersebut bagi mendapatkan pengadilan  di Lubnan tetapi pada masa sama kita perlu menghormati undang-undang disesebuah negara tersebut," kata Wee.
Menurut Wee lagi beliau tidak menolak berita penangkapan tersebut mungkin memberi impak negatif kepada imej negara tetapi menyifatkan ia tidak adil untuk membuat penilaian umum.
"Hanya dua orang yang ditangkap. Jadi, tidak adil untuk mengatakan Malaysia sebagai sebuah negara yang melahirkan pengganas."
Chua Tian Chang (Tian Chua)  juga senada dengan Wee yang bertindak menggesa kerajaan untuk menyediakan khidmat guaman  kepada dua warga Malaysia tersebut.
"Sehingga tidak dibuktikan bersalah mereka masih tidak bersalah dan pengadilan perlu diberikan.
"Kes ini perlukan perhatian daripada pihak kerajaan dan perlu kedua-dua mereka yang ditahan ini mendapat hak untuk pembelaan.
"Ia bagi memastikan rakyat Malaysia tersebut tidak dianiaya dan tidak boleh membiarkan kes tersebut berlalu begitu sahaja. Campur tangan kerajaan perlu dalam kes ini," kata naib presiden PKR itu.
MP Kubang Kerian Salahuddin Ayub meminta kerajaan memberikan penjelasan lanjut mengenai status dua orang rakyat Malaysia yang ditahan di Lubnan itu dan dikatakan mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas antarabangsa al-Qaeda.
"Wisma Putra perlu jawab tentang isu ini agar semua rakyat Malaysia boleh tahu.
"Lebih baik lagi, jika Wisma Putra dapat memberikan laporan tersebut semasa sidang parlimen sedang berjalan sekarang agar perkara ini dapat dibincangkan bersama," kata naib presiden PAS ketika dihubungi oleh The Malaysian Insider.
Read More / Baca Lagi >>

PAS gesa siasat blogger dedah dokumen 'rahsia'

Posted: 29 Oct 2012 08:24 PM PDT

IPOH: PAS Perak menggesa pihak polis menyiasat butiran yang didedahkan oleh dua blogger pro-Umno berhubung isu Rumah Perak di Batu Feringgi, Pulau Pinang.

Koordinator Jawatankuasa Strategik dan Isu PAS Negeri berkata, Blog 'PerakCyberTrooper.com' dan 'Bicara Perjuangan' telah mendedahkan butiran yang dikatakan perjanjian usaha sama antara Kerajaan Negeri Perak dengan sebuah syarikat untuk menguruskan Rumah Perak selama 30 tahun.

Salman berkata, jika ianya benar butiran perjanjian tersebut adalah sulit serta terikat dan tertakluk atas Akta Rahsia Rasmi (OSA) bermakna ianya tidak boleh didedahkan kepada umum.

Katanya, tindakan mendedahkan dokumen ini ternyata bertentangan dengan akta tersebut dan ianya boleh didakwa.

"Kami hairan bagaimana dokumen rasmi boleh didedahkan secara umum oleh blogger tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

Egypt's digital battle

Posted: 29 Oct 2012 08:22 PM PDT

Taufan Sandy: New York Lumpuh

Posted: 29 Oct 2012 08:22 PM PDT

Ihklas: Central Market management bullying traders

Posted: 29 Oct 2012 08:21 PM PDT

Anwar Ibrahim: Kalau Kita Nak Bawa Perubahan, Rakyat Mesti Berani

Posted: 29 Oct 2012 05:12 PM PDT

Activists report intense bombing by Syrian planes

Posted: 29 Oct 2012 05:10 PM PDT

MP PKR Selayang Bahas Bajet 2013 (2)

Posted: 29 Oct 2012 05:09 PM PDT

MP PKR Selayang Bahas Bajet 2013 (1)

Posted: 29 Oct 2012 05:09 PM PDT

MP PAS Kubang Kerian: Isu Iskandar Malaysia

Posted: 29 Oct 2012 05:08 PM PDT

Menteri Di JPM Gulong Isu Hina Islam (1)

Posted: 29 Oct 2012 05:05 PM PDT

Menteri JPM Gulong Usul PM 18 (1)

Posted: 29 Oct 2012 05:04 PM PDT

Parlimen : Beza Isu Zionis Dan Yahudi..!!!

Posted: 29 Oct 2012 05:01 PM PDT

MP PKR Indera Mahkota: Kenapa Subsidi gagal kurangkan beban

Posted: 29 Oct 2012 04:59 PM PDT

MP BN Kota Belud panas dengan Susu 1Malaysia, kenapa?

Posted: 29 Oct 2012 04:58 PM PDT


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT