Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Tangan Najib terlalu kotor kata pengundi Cina

Posted: 26 Sep 2012 07:43 AM PDT


Shahbudin Husin
Najib secara umumnya cuba melakukan pelbagai perkara bagi menarik kembali sokongan rakyat terhadap UMNO dan BN selepas tsunami yang melanda pada 2008, namun sehingga ini semua usaha yang dilakukannya bagaikan tidak mendatangkan hasil yang diharapkan. Ada saja isu yang menyebabkannya dipertikai dan dipandang serong oleh rakyat.
Beliau melakukan pelbagai transformasi serta menabur banyak janji kepada rakyat. Tetapi nampaknya semakin banyak janji yang ditabur, makin kurang pula sokongan rakyat yang diterimanya.
Generasi muda dan golongan profesional masih kuat memihak kepada PR. Kakitangan kerajaan dan swasta juga seperti terbahagi dua, masih ramai yang sayang pada UMNO tetapi yang semakin menyampah juga makin membesar. Pengundi bukan Melayu khususnya Cina seperti sudah menetapkan pendirian yang kukuh untuk menumbangkan BN.
Siapa lagi harapan BN? Pergantungan BN nampaknya hanyalah kepada generasi tua dan orang-orang kampung yang tidak begitu terdedah kepada dunia maya. Ahli UMNO pula, meskipun mahu melihat UMNO terus kekal berkuasa tetapi ramai juga yang masih bersikap tunggu dan lihat. Terdapat juga ahli UMNO yang merasakan lebih baik UMNO kalah untuk PRU 13 ini supaya ia belajar daripada kesilapan dan mampu bangkit dengan lebih baik selepas itu.
Ramai yang membandingkan kedudukan UMNO dalam PRU 13 seperti tentera Islam dalam peperangan Uhud. Kekalahan tentera Islam dalam Perang Uhud adalah kerana ketamakan berebut harta rampasan perang serta lalai dalam perjuangan. Kerana kalah, tentera Islam belajar daripada banyak kesilapan dan terus mencipta banyak kejayaan selepas itu.
UMNO juga begitu keadaannya. Setakat kalah di Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan tidak mampu memberi apa-apa pengajaran kepada kepimpinannya. Pemimpin UMNO masih tergolong kelompok yang rakus mengumpul kekayaan, mengamalkan rasuah, mempamer kekayaan dan kurang mempedulikan rakyat.
Ramai yang percaya, UMNO hanya akan berubah apabila ia kalah dalam PRU 13 ini. Pengajaran Perang Uhud hanya akan meresap ke dalam jiwa sanubari pemimpin UMNO jika ia kalah dalam pilihanraya ini dan menjadi pembangkang pula.
Untuk masa depan dan kelangsungan perjuangan UMNO bagi tahun-tahun mendatang, kalah dalam PRU 13 adalah ubat paling mujarab untuk memulihkan kepercayaan rakyat. Hanya setelah kalah, kebanyakan pemimpin UMNO yang selama ini menjadi beban kepada parti tahu istilah berundur. Setelah diganti dengan pemimpin baru yang benar-benar bersih dan diyakini rakyat, barulah UMNO ketika dapat diterima kembali oleh rakyat.
Sebagaimana Najib, beliau cuba melakukan pelbagai perkara. Setiap kali membua mulut, ia mesti berupa janji dan ungkapan transformasi. Namun kesannya tetap juga tiada. Sementara Mahathir meyakini bahawa Najib hanya mampu mencapai kemenangan yang sangat tipis, lebih tipis daripada pencapaian Pak Lah pada 2008 iaitu 140 kerusi Parlimen, ramai juga beranggapan kedudukan antara BN dan PR sebenarnya adalah 50-50.
Dengan kedudukan itu, Najib bila-bila boleh tumbang. Tambahan pula, semakin hari semakin banyak isu yang membelit dirinya.
Kedudukan BN sekarang sebenarnya hanyalah bergantung kepada talian hayat daripada kedudukan kerusi Parlimen Sabah dan Sarawak saja. Sabah mempunyai 25 kerusi Parlimen dan BN memenangi 24 kerusi pada 2008 lalu sementara Sarawak pula mempunyai 31 kerusi dan BN memenangi 30 daripadanya dalam pilihanaraya lalu.
Ini bermakna daripada 140 kerusi yang menjadikan Najib sebagai Perdana Menteri dan BN terus berkuasa hasil warisan Pak Lah, 54 daripadanya adalah ehsan daripada Sabah dan Sarawak. Tanpa Sabah dan Sarawak, kekuatan BN hanyalah 86 kerusi sahaja sedangkan untuk membentuk kerajaan dengan majoriti paling tipis, memerlukan sekurang-kurangnya 112 kerusi Parlimen.
Dalam piliharaya 2008 lalu, PR memenangi 82 kerusi tetapi selepas itu beberapa orang telah memilih untuk menjadi katak dan menjadi penyokong BN. Tetapi sehingga ini 82 kawasan Parlimen itu masih lagi menjadi kubu kuat PR. Tidak terdengar khabar bahawa BN boleh menang di Kulim Bandar Baru atau Bayan Baru meskipun Zulkifli Nordin dan Zaharin Hashim sudah melompat ke kolam yang dijaga penuh mewah oleh Najib. Juga tidak terdengar berita bahawa Ibrahim Ali mampu menjanjikan kemenangan kepada UMNO di Pasir Mas setelah memenanginya atas tiket Pas dalam pilihanraya lalu dan kemudian memilih menjadi Bebas yang mendakap erat tubuh Najib.
Dengan kedudukan yang hampir seimbang itu, di samping kekuatan PR yang makin melebar di Sabah dN Sarawak, kedudukan BN secara teorinya hanyalah tinggal nyawa-nyawa ikan. Tambahan pula kedudukan PR juga makin menonjol di Johor yang selama ini menjadi kubu kuat UMNO. Dengan Pas sudah menghantar Naib Presidennya, Sallahuddin Ayub kembali ke Johor manakala DAP pula dijangka akan mempertaruhkan Lim Kit Siang untuk bertanding di Johor, kejutan pasti berlaku di negeri itu.
Tambahan pula beberapa demontasi dan himpunan anjuran PR di Johor kebelakangan ini dengan kehadiran mencecah ribuan orangramai yang hadir, ramai yang menjangkakan ianya adalah petanda awal UMNO akan hilang cengkamannya di negeri itu. Berbanding sebelum ini, demonstrasi anjuran pembangkang di Johor tidak pernah mendapat sambutan seperti itu.
Sebahagian daripada kegagalan UMNO dan BN menarik sokongan rakyat adalah kerana ketidakyakinan rakyat terhadap Najib sendiri sebagai pemimpin. Najib bekerja siang malam, melaung pelbagai transformasi dan menabur janji silih berganti tetapi hakikatnya sokongan rakyat tidak juga kunjung jelma.
Selain UMNO bukan lagi produk yang baik, perangai Najib dan sebahagian besar pemimpinnya menambahburukkan lagi keadaan itu. Najib cuba melakukan pelbagai usaha tetapi masalahnya unsur-unsur rasuah, skandal, penyelewengan, campurtangan dalam pemberian projek, amalan kronisme dan nepotisme serta kelemahan dalam mengurus kerajaan masih menjadi isu yang diperkatakan setiap hari oleh rakyat.
Bermula dengan peringkat awal menjadi Perdana Menteri lagi beliau sudah dikaitkan dengan isu pembunuhan Altantuya serta komisyen kapal selam sebanyak RM500 juta yang melibatkan rakan karibnya Razak Baginda, isu yang melingkari Najib sebenarnya tidak pernah padam kemudiannya.
Selepas itu muncul pula isu penganugerahan beberapa projek kepada rakan karibnya seperti projek email 1Malaysia, sambungan LRT Ampang, pembinaan semula Kem Sungai Besi dan pelbagai lagi. Pemberian sebahagian besar projek mega dan penswastaan kepada taikun Syed Mokhtar Albukhary juga menjadi isu di kalangan rakyat, seolah-olah hanya beliau saja Melayu yang berkebolehan di negara ini.
Selain isu-isu tersebut, imej Najib jiga tercemar dengan karenah isterinya yang suka berbelanja mewah, boros dan seperti ingin menumpang kuasa Perdana Menteri. Berselang seli dengan itu, muncul pula isu belanja mewah majlis pertunangan anak perempuan dan sambutan hari jadinya serta sikap berfoya-foya anak lelakinya.
Semua itu akhirnya menjadikan Najib kelihatan semakin merudum ratingnya. Bagi pengundi muda, golongan profesional dan bukan Melayu, isu-isu yang melibatkan rasuah, skandal dan pengumpulan kekayaan di kalangan pemimpin adakah sesuatu yang sukar untuk mereka terima. Lebih tidak dapat diterima jika seorang Perdana Menteri sendiri dikaitkan dengan isu-isu seperti itu.
Pemimpin bagi mereka, mestilah bersih dan dipandang bersih selain sentiasa mengutamakan rakyat dalam susun atur langkah perjuangan yang dilalui setiap hari. Tidak bermoral seseorang pemimpin meneriakkan kata-kata perjuangan sedangkan aturan yang disusun semuanya untuk kepentingan peribadi dan kroni semata.
Dalam hal ini, saya teringat kata-kata seorang pemimpin masyarakat NGO Cina yang menghuraikan sebab-sebab penolakan pengundi Cina terhadap Najib dengan menyatakan, "walaupun Najib melakukan pelbagai perkara untuk menarik hati rakyat tetapi masalah beliau ialah tangannya kelihatan terlalu kotor dan itulah punca kegagalannya".
Dengan kata lain, selagi Najib tidak membersihkan imejnya yang kelihatan kotor itu, selagi itulah segala usaha transformasi hanya sia-sia saja.- Pisau Karat

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


APA YANG PERLU DIPELAJARI DARI KISAH DR MANSOR?

Posted: 26 Sep 2012 02:09 PM PDT

Oleh:  WFAUZDIN NS

KITA sepatutnya tidak merasa susah hati dengan apa yang diperkatakan (jika betul) oleh Timbalan Ketua Menteri P.Pinang, Dr Mansor terhadap KM P.Pinang, Lim Guan Eng di dalam satu mesyuarat KEADILAN Negeri yang dua tiga hari ini yang menjadi santapan media haprak.  Apa yang menggusarkan adalah begitu lemah tahap keselamatan di dalam mengendalikan mesyuarat parti.

Biarlah media sebut, samada benar atau tidak Dr Mansor berkata bermacam-macam terhadap Lim Guan Eng, hakikatnya sesiapa yang berada di dalam saf kepimpinan parti tahu bahawa di dalam apa jua mesyuarat sesama kita, akan berlaku bermacam-macam keadaan dan perbincangan.  Semuanya hanya kerana mahu cadangan atau pandangan mereka diterima di dalam mesyuarat.  Tidakkah apa yang berlaku kepada Dr Mansor itu tidak berlaku kepada mana-mana parti di dalam mesyuarat mereka?

Bukan satu masalah besar jika benar Dr Mansor ada berkata kepada Lim Guan Eng seperti yang dihebohkan itu.  Karpal Singh, Pengerusi DAP sendiri secara terbuka pernah menghentam DS Anwar.  Bukan tidak pernah pemimpin DAP menghentam pemimpin PAS atau PKR.  Akhirnya, rakyat menilai adakah semua itu menjadikan PR tidak lagi boleh bekerjasama?  Ternyata tidak.  Apabila suatu ketika Karpal Singh mengkritik DS Anwar selaku Ketua Pembangkang sehingga meminta DS Anwar bertaubat, adakah selepas itu PR berpecah?  Jawapannya tidak, bahkan sehingga kini PR semakin kuat.  Jadi, apa sangat lah dengan apa yang berlaku kepada Dr Mansor.

Di dalam PR, terlalu banyak kejadian pemimpin dari PAS, PKR dan DAP mengkritik di antara satu sama lain, tetapi apabila berdepan dengan isu rakyat PR tetap ketepikan perbalahan atau perbezaan pendapat itu.  Itulah hebatnya PR.  Cuma, adalah lebih baik pimpinan PR berfikiran lebih bijak sedikit bagi mengurangkan `peluru' yang dimiliki oleh musuh.  

Paling serius yang mesti kita fikirkan adalah bagaimana sesuatu mesyuarat boleh dirakamkan dan dibawa keluar?  Bayangkan, jika itu mesyuarat strategi parti, tidakkah amat merbahaya kepada parti?  Ini yang perlu dipandang serius oleh pimpinan PR.  Carilah kaedah atau cara untuk mengurangkan risiko dari terbocornya rahsia dan maklumat parti./wfauzdin.blogspot.com


Siulan Apadianie

0
sumber :-

Siulan Apadianie


Elakan Tekanan Kerja Melampau

Posted: 26 Sep 2012 01:37 AM PDTRamai antara kita yang tidak menyedari bahawa tekanan kerja sebenarnya merupakan sebahagian daripada penyakit epidemik yang sedang menyerang kita semua.

TUNTUTAN dunia kerjaya memerlukan perhatian dan kesungguhan walaupun adakalanya kita merungut tentang beban tugas, kekangan waktu dan persekitaran tempat bekerja.

Kita terpaksa bekerja kerana itu merupakan sesuatu yang tidak dapat dielakkan bagi menyara kehidupan dan keluarga.

Bagaimanapun, janganlah pula kita terlalu asyik dengan kerja sehingga mengabaikan kesihatan diri.

Walaupun pekerjaan memberikan kita kebahagiaan, kajian-kajian yang dibuat jelas menunjukkan bahawa pekerjaan juga 'menyumbangkan' pelbagai jenis penyakit kepada manusia, baik bersifat psikologikal atau fizikal.

Tekanan kerja yang melampau misalnya, bukan sekadar menyebabkan manusia terpaksa mengharungi kebimbangan, masalah tidur, penyakit fizikal seperti serangan jantung dan darah tinggi, malah ada yang sampai membawa ke tahap kematian.

Asia merupakan satu-satunya rantau yang memaksa manusia bekerja dengan sangat teruk.

Walaupun jumlah jam kerja ideal yang dicadangkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) hanyalah 40 jam seminggu, didapati secara puratanya para pekerja di Asia bekerja lebih daripada 60 jam seminggu, bahkan ada yang mencecah 90 jam seminggu.

Bunuh diri dan kematian yang berpunca daripada pekerjaan mungkin sesuatu yang janggal dalam budaya kita. Bagaimanapun, harus diingat statistik menunjukkan pekerja di Asia sedang mengalami masalah serius.

Mati akibat kerja

Secara global, dianggarkan seramai 2.5 juta manusia telah membunuh diri kerana kerja dan 60 peratus daripada kes membunuh diri berlaku di Asia.

Di Jepun sahaja, yang terkenal dengan simptom karoshi (kematian akibat terlalu teruk bekerja), dianggarkan 10,000 pekerja mati kerana pekerjaan setiap tahun.

Trend itu nampaknya sedang merebak ke beberapa negara lain di Asia. Semua ini bermula dengan jumlah masa bekerja yang mencapai tahap optimum. Mereka mengalami burnout dan kemurungan teruk yang kemudiannya memaksa mereka mengambil jalan singkat dengan membunuh diri.

Sebenarnya, negara kita juga sedang menghadapi masalah yang sama. Laporan Kementerian Kesihatan misalnya menunjukkan kadar prevalen kemurungan dalam kalangan golongan dewasa mencapai 1.8 peratus.

Walaupun ia mungkin diakibatkan oleh pelbagai sebab, tetapi salah satunya mungkin berpunca oleh pekerjaan.

Malangnya, dalam konteks budaya kita, aspek kesihatan psikologikal ini tidak dianggap sebagai isu besar.

Apabila berlaku tekanan kerja seperti kemurungan, rasa cemas dan tidak dapat tidur malam misalnya, banyak daripada kita mengambil jalan mudah dengan membuat kesimpulan bahawa individu tertentu terkena gangguan makhluk halus atau buatan orang.

Jarang yang cuba berfikir bahawa mereka mungkin sedang mengalami gangguan yang berpunca daripada bebanan pekerjaan.

Ini menjadikan, ramai antara kita yang tidak menyedari bahawa tekanan kerja sebenarnya merupakan sebahagian daripada penyakit epidemik yang sedang menyerang kita semua.

Sekiranya tidak diatasi, ia akan menyebabkan penyakit yang lain termasuklah darah tinggi, serangan jantung atau penyakit fizikal yang lain.

Kajian-kajian juga merumuskan bahawa pekerjaan adakalanya menyebabkan rumah tangga terganggu, khususnya apabila emosi negatif yang timbul akibat oleh pekerjaan dibawa pulang ke rumah.

Perasaan marah atau tekanan yang berlaku di tempat kerja kemudiannya telah menyebabkan keluarga dan anak-anak menjadi mangsa.

Salah satunya ialah melalui contagion effects. Sindrom ini berlaku apabila seseorang mengalami perasaan negatif seperti murung dan perasaan kemudiannya dipindahkan kepada pasangan atau keluarga mereka di rumah.

Pergilah bercuti

Salah satu langkah yang boleh diambil termasuklah bercuti. Hal ini kerana bercuti didapati mampu menghindar kita semua daripada diserang pelbagai penyakit psikologikal termasuklah kepenatan dan kemurungan.

Salah satu teori yang selalu dikemukakan bagi mengupas isu berkenaan ialah Conservation of Resources Theory.

Teori itu menerangkan mengenai pekerjaan yang menyebabkan manusia mengalami pengurangan 'tenaga' psikologikal dalam diri. Ia mencetuskan tekanan kerana manusia tersebut perlu berjuang untuk mendapatkan tenaga yang hilang.

Bagaimanapun, dengan bercuti, ia mampu mengembalikan tenaga psikologikal tersebut.

Semoga kita sentiasa menghargai peluang bercuti apabila tiba waktunya. Kesempatan tersebut melupakan kita seketika dengan kesibukan dunia pekerjaan dan memulihkan semula tenaga kita untuk menghadapi dunia pekerjaan.

usinkata; artikel yang di copy-paste dari : http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=0921&pub=Kosmo&sec=Varia&pg=va_01.htm

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Makcik2,kakak2 dikampong2, kena paham betui2!

Posted: 26 Sep 2012 06:06 AM PDT


Kaum kaum wanita, makcik makcik kat kampong kampong kat felda felda, kena paham betui betui. Ini bukan maknanya PR akan bagi DUIT RM600  ini. Ini cuma belanjawan dari PR dan Anwar Ibrahim (pakatan rakyat) kalau mereka dah boleh perintah Malaysia pada pilihanraya tahun depan. Nanti makcik makcik, kakak kakak kita disana ingat awal tahun 2013 ni dah boleh nak kutip DUIT RM600  ini pulak. 

Jadi, kalau mak cik2, kakak2 dikampong2, ditanah tanah felda disana rasa belanjawan dari PR dan Anwar ini betui-betui membela kaum wanita, jangan lah lupa pangkah PR noe??!

dollah yankee - 
Ohh...KL..KL..,  
I love KL !

RAKYAT MARHAEN

2
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Suaram: SKM macam nak cari salah sehaja.....

Posted: 26 Sep 2012 08:18 PM PDT 
Suara Rakyat Malaysia (Suram) mendakwa, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sengaja mencari kesalahan mereka walaupun tidak menemuinya.

"Ia seperti cari salah - mencari kesalahan untuk membina kes dan memfailkan pendakwaan terhadap kami walaupun tidak menjumpai sebarang kesalahan dalam operasi kami.

"Kami telah lakukan semuanya menurut Akta Syarikat. Akaun kami dikemas kini... jadi ini benar-benar untuk mencari salah dan jelas bermotifkan politik," kata setiausaha kumpulan hak asasi manusia itu Cynthia Gabriel.

Beliau berkata demikian kepada Malaysiakini selepas bekas pengurus akaun Suaram Leong Mee Nan disiasat oleh SKM kira-kira tiga jam semalam.

Peguam korporat yang menemani mereka memberikan khidmat secara pro-bono, kata Cynthia.

Pilihan raya UM: Pengundian semula 2 kerusi esok

Posted: 26 Sep 2012 08:15 PM PDT


Pilihan Raya Kampus. SHAH ALAM – Universiti Malaya (UM) akan mengadakan pengundian semula esok membabitkan  dua kerusi kawasan fakulti yang merekodkan jumlah undi yang sama semasa hari pengundian pilihan raya kampus, kelmarin.
Kenyataan Jawatankuasa Pelaksana Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UM  berkata, pengundian semula itu sudah mendapat persetujuan Naib Canselor UM, Tan Sri Ghauth Jasmon.
 "Adalah dimaklumkan, Naib Canselor telah bersetuju agar pengundian semula bagi dua kerusi kawasan fakulti diadakan  pada 28 September (Jumaat) bermula jam 8.30 pagi sehingga jam 12 tengah hari," kata kenyataan itu.
Pengundian akan dijalankan di Fakulti Pendidikan dan Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, masing-masing mempertaruhkan satu kerusi.
Read More / Baca Lagi >>

Belanjawan Pakatan beri impak besar untuk rakyat Sabah, S’wak

Posted: 26 Sep 2012 08:00 PM PDT

KUALA LUMPUR 27 September: Belanjawan Pakatan Rakyat 2013 yang dibentangkan semalam memberi impak yang amat besar kepada rakyat Sabah dan Sarawak.
Bekas Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Lajim Ukin berkata, rancangan Pakatan Rakyat (Pakatan) untuk membina lebuh raya Pan-Borneo (Pan-Borneo Highway) amat dinanti-nantikan seluruh rakyat di kedua-dua negeri itu.
Belanjawan bertemakan 'Ekonomi Rakyat Negara Berkat' itu meletakkan pembinaan lebuh raya Pan-Borneo serta penambahbaikan rangkaian landasan keretapi di Sabah dan Sarawak.
Pakatan melihat kemudahan jalan raya di Sabah dan Sarawak amat jauh ketinggalan berbanding di Semenanjung Malaysia.
Rangkaian jalan di Semenanjung mencapai 35,735 kilometer (km) menjelang 2009, manakala gabungan jalan di Sabah dan Sarawak hanya 10,171 km.
Beliau yang menyertai Pakatan melalui Pakatan Perubahan Sabah (PPS) berkata, kerajaan Umno BN sebelum ini telah menjanjikan pembinaan lebuh raya tersebut, namun sehingga kini belum ada sebarang tanda mahupun isyarat yang mereka ingin laksanakan.
Read More / Baca Lagi >>

Apa yang Dr M beritahu mangsa perang WW11 Soros

Posted: 26 Sep 2012 07:48 PM PDTBekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memberitahu jutawan George Soros - mangsa Perang Dunia Kedua (WW11) , bagaimana beliau sendiri telah menyaksikan seorang askar British dibunuh dengan kejam oleh tentera Jepun.

Dalam sepucuk surat peribadinya, di mana beliau menulis kepada Soros enam tahun lalu untuk mendapatkan sokongan terhadap usaha anti-perang global oleh Yayasan Kepimpinan Perdana, Dr Mahathir menceritakan peristiwa yang tidak dapat dilupakanya itu yang berlaku di Alor Setar semasa Jepun menyerang Malaya.

NONE"Kematian askar muda British itu yang dibunuh dengan bayonet oleh
Jepun di kampung saya, telah meninggalkan kesan yang mendalam pada diri saya," tulis Dr Mahathir dalam surat 11 Januari 2006. Malaysiakini mempunyai salinan surat tersebut.

"Ia mungkin kelihatan seperti satu kejadian kecil tetapi saya menangisi kematian lelaki muda ini - 8,000 kilometer dari rumah dan keluarganya - dengan bayonet ditusuk ke tubuhnya. Dan dia menjerit dua atau tiga kali. Dan kemudian semuanya senyap.

"Saya seorang remaja ketika itu dan saya tidak dapat membayangkan sekiranya perkara itu berlaku pada diri saya. Bagaimana kita boleh membunuh orang dengan begitu kejam dan tidak langsung merasa bersalah."
Read More / Baca Lagi >>

Will budget goodies save BN?

Posted: 26 Sep 2012 07:34 PM PDT

Besides the feel-good budget, Najib has precious little time to beef up support for his ruling coalition.

By Charles Santiago
This is certainly a make or break week for Prime Minister Najib Tun Razak. His political survival hinges on the contents of a briefcase he will carry to Parliament on Friday and on whether the carefully tailored budget speech would work its magic on the rakyat.
If it does, we could expect the prime minister to call for a dissolution of Parliament soon, making way for the much-awaited general election.
Therefore, we won't be off the mark if we predicted that Najib would be offering more goodies and cash handouts as a way of shoring up his support base. Yes, it would be another deficit budget. And no, the government isn't thinking about the rising national debt, which in May, stood at USD148 billion (RM456 billion) or 53.5 percent of GDP.
Throwing money to win support is nothing new to Najib. As of May 2012, his government gave out USD779 million (RM2.4 billion) to 4.7 million households. Students too were given money, civil servants enjoyed pay raises and even taxi drivers were given vouchers to get tires.
And all this despite the government running 13 consecutive annual deficits. But the government has not managed to boost its dwindling support.
Read More / Baca Lagi >>

Belanjawan PR 2013: Tumpu pertumbuhan ekonomi negara dan pembangunan Malaysia Timur

Posted: 26 Sep 2012 07:26 PM PDT


KUALA LUMPUR 27 SEPTEMBER: Selain memberi penekanan terhadap tiga masalah yang menjadi punca masalah ekonomi di Malaysia iaitu rasuah, jenayah dan daya saing, Belanjawan Pakatan rakyat 2013 turut memberi keutamaan kepada negeri-negeri Malaysia Timur iaitu Sabah dan Sarawak.
Menurut Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang, Belanjawan PR 2013 menjanjikan New Deal untuk Sabah dan Sarawak, yang terdiri daripada lima elemen penting.
"Pertamanya ialah menegaskan kembali Deklarasi Kuching Pakatan Rakyat pada 16hb September untuk memenuhi harapan dan kehendak rakyat Sabah dan Sarawak dari segi pembangunan infrastruktur dan perlindungan terhadap hak-hak asasi  mereka ketika membentuk Malaysia pada 1963, 49 tahun lalu,
Read More / Baca Lagi >>

Despite Najib's 1Msia email, Tricubes to be DE-LISTED

Posted: 26 Sep 2012 07:23 PM PDT

Despite Najib's 1Msia email, Tricubes to be DE-LISTEDKUALA LUMPUR – Tricubes, which operates the 1Malaysia flagship Myemail project, will be delisted from the Kuala Lumpur Stock Exchange after it failed in its appeal against the rejection of its financial regularisation plan, Bursa Malaysia said today.
"Bursa Malaysia Securities Berhad has disallowed Tricubes Berhad's appeal against rejection of the company's proposed regularisation plan and de-listing," said Bursa in an announcement this evening.
Tricubes will be delisted on Oct 1, it said.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita : Kampung Muafakat 'Kampung Bunian' Di Kluang..!!!!

Posted: 26 Sep 2012 07:21 PM PDT


Kampung Bunian
Papan tanda yang menunjukkan jalan masuk ke Kampung Muafakat.
 
KLUANG - Ada papan tanda, tetapi kampungnya tidak wujud, malah penduduk juga tidak kelihatan.

Begitulah kepelikan yang menerpa setiap orang yang melalui Jalan Kluang-Kota Tinggi di sini yang tertanya-tanya dengan kewujudan sebuah papan tanda bertulis Kampung Muafakat, berhampiran ladang Felda Bukit Tongkat.

Ini kerana jika mereka masuk ke kawasan itu, lebih kurang empat kilometer daripada papan tanda berkenaan, tidak ada sebuah rumah pun dijumpai.

Sebaliknya kawasan yang dikatakan perkampungan ini hanya dipenuhi tanaman kelapa sawit dan kebun sayur-sayuran.

Menurut Pentadbir Tanah Daerah Kluang, Abdul Malik Ismail, hasil tinjauan dan pemeriksaan pihaknya di kawasan tersebut mendapati kampung yang dimaksudkan memang tidak wujud.
Read More / Baca Lagi >>

PRK: Gantung keputusan, bentuk jawatankuasa bebas

Posted: 26 Sep 2012 07:20 PM PDT


KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mendesak supaya semua keputusan Pilihanraya Kampus (PRK) di kampus-kampus yang mahasiswanya mempertikaikan proses perjalanan pilihanraya digantung buat sementara dan sebuah jawatankuasa bebas ditubuhkan.

Sehubungan itu, DPPM merakamkan rasa kesal terhadap kekecohan yang berlaku di dalam PRK sesi 2012/2013 yang berlaku kelmarin khususnya di Universiti Malaya, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan Universiti Kebangsaan Malaysia.

Ketuanya, Nasrudin Hassan menyatakan demikian ekoran Pilihan raya Kampus yang berlangsung kelmarin telah menyaksikan penyelewengan dan penindasan ke atas hak demokrasi mahasiswa.

Read More / Baca Lagi >>

Pakatan: GST adalah helah untuk menyembunyikan masalah ekonomi

Posted: 26 Sep 2012 07:19 PM PDT

KUALA LUMPUR, 27 Sept — Keinginan Putrajaya untuk melaksanakan cukai barang dan perkhidmatan (GST) pada masa akan datang adalah satu cara mudah mendapatkan lebih banyak wang dan mengalihkan perhatian dari masalah ekonomi seperti ketidakcekapan dan rasuah, kata Pakatan Rakyat (PR).
Walaupun Barisan Nasional (BN) hanya dijangka akan memperkenalkan GST selepas pilihan raya umum (PRU), menteri di jabatan perdana menteri, Datuk Seri Idris Jala telah dipetik oleh Wall Street Journal semalam bahawa beliau menjangkakan GST dilaksanakan untuk membantu meningkatkan hasil negeri dan membantu meletakkan satu pengakhiran kepada defisit bajet persekutuan menjelang tahun 2020.
Pengarah strategi PKR, Rafizi Ramli (gambar) berkata Malaysia tidak memenuhi syarat untuk memperkenalkan GST dan ia sedang digunakan sebagai "jalan pintas" untuk mengurangkan defisit bajet dan bukannya menangani kelemahan asas dalam ekonomi negara.
"GST adalah untuk menampung mereka kelemahan ekonomi," Rafizi memberitahu The Malaysian Insider.
Read More / Baca Lagi >>

More than RM400,000 spent on special envoys Samy Vellu & Ka Ting

Posted: 26 Sep 2012 07:17 PM PDT

KUALA LUMPUR- More than RM400,000 has been spent on salaries and allowances for two special envoys to India and China for the year, Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Nazri Aziz said.
 More than RM400,000 spent on special envoys Samy Vellu & Ka TingSpecial envoy of infrastructure to India and Southern Asia Datuk Seri S. Samy Vellu's overall expenditure this year amounted to RM373,701 while special envoy to China Tan Sri Ong Ka Ting spent a total of RM41,295.16.
In reply to a question from Tian Chua (PKR-Batu), Nazri said Samy Vellu draws a monthly salary of RM27,227.20 including allowances and facilities while on official duty.
The former MIC president is also given a senior secretary, a special officer, two special assistants and a police escort.
Ong, who is the former MCA president, is given a salary of RM20,000 including allowances and facilities during official duty and gets a senior secretary and a private secretary.
"This is according to their respective needs and they may not necessarily be the same," Nazri told the House.
Read More / Baca Lagi >>

Najib spinning old economic agenda

Posted: 26 Sep 2012 07:16 PM PDT

If Prime Minister Najib Tun Razak wants to transform the economy, he should abandon his cradle-to-grave economic strategy.

It's budget time again, so let's talk more about Prime Minister Najib Tun Razak's economic agenda.
The early indications show that Najib is all talk when it comes to economic strategies. His government can't seem to curb spending. He hasn't done any transformation actually.
It's all big talk.
His transformation means increased government spending, direct government involvement in the economy including owning the means of production or doing business through proxy companies.
We are as such led to ask, does Najib understand what he is doing?
I know he has only one economic strategy – spend to buy votes.
It's all motion with no substance of creating the fundamentals of economic growth.
Read More / Baca Lagi >>

AKHIRNYA RAMALAN RAKYAT MENJADI KENYATAAN...

Posted: 26 Sep 2012 07:11 PM PDT

SYARIKAT YANG NAJIB RAZAK ANUGERAHKAN PROJEK E-MEL 1M'SIA, TRICUBES, DIGUGURKAN DARIPADA SENARAI RASMI BURSA SECURITIES MULAI 1HB OKTOBER 2012!!!!..SYARIKAT YANG NAJIB RAZAK JAMIN MEMPUNYAI KEPAKARAN DAN KEMAMPUAN!!!!Januari lepas, anak syarikat yang 70 peratus dimiliki Tricubes Bhd - Tricubes NCR JV Sdn Bhd - telah dianugerahkan projek bernilai RM6 juta oleh Kementerian Dalam Negeri untuk menyelenggara perkakasan dan perisian pasukan polis serta server sistem pengurusan mudah alih yang dipertingkatkan (EMMS).

Syarikat tersebut telah dianugerahkan projek kontroversi e-mel 1Malaysia pada April tahun lepas sebagai saluran digital yang ditetapkan untuk badan-badan kerajaan, berkomunikasi dengan orang ramai.
Read More / Baca Lagi >>

MBPJ Peruntuk RM5 Juta Atasi Kesesakan Lalulintas

Posted: 26 Sep 2012 07:09 PM PDT


PETALING JAYA 27 SEPT : Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) memperuntukkan RM5 juta bagi mengubahsuai dan membina semula beberapa laluan jalan raya di bandaraya Petaling Jaya bagi melancarkan kesesakan lalu lintas yang berlaku.
Datuk Bandar Petaling Jaya, Datuk Mohamad Roslan Sakiman berkata antara laluan terlibat adalah Jalan Utara, Jalan Barat, Jalan Timur dan Jalan Sultan.
"Kita sedang dalam perancangan untuk mengsehalakan semua laluan ini untuk memudahkan lagi perjalanan. Ia akan lebih melancarkan perjalanan trafik di bandaraya ini.
"Untuk tujuan itu satu dialog akan diadakan dengan perunding dan pihak berkepentingan bagi mencapai kata putus," katanya dalam sidang media selepas mesyuarat penuh MBPJ di sini semalam.
Majlis dialog tersebut dijangka dilangsungkan di Dewan Sivik MBPJ pada 18 Oktober depan.
Read More / Baca Lagi >>

PRK: Pro-M UM kesal laporan Berita Harian

Posted: 26 Sep 2012 07:07 PM PDT


KUALA LUMPUR: Pro Mahasiwa Universiti Malaya (UM) kesal dengan laporan sebuah akhbar  arus perdana yang telah membuat beberapa kesalahan fakta dalam membuat liputan berhubung pilihan raya kampus yang berlangsung 25 Sept.

Akhbar Berita Harian semalam di muka surat 12  yang bertajuk  'Kumpulan Pro-M tumbang di UM' melaporkan  "berlaku kejutan di UM semalam apabila calon Pro-A buat pertama kali menang lebih banyak kerusi di universiti itu sejak sekian lama dikuasai Pro-M. Pro-A menang 21 kerusi berbanding Pro-M 20 kerusi".

Sedangkan menurut  Pemangku Pengerusi Pro Mahasiswa UM  Syis Abdul Kadir, berdasarkan fakta yang sebenarnya adalah Pro Mahasiswa menang 20 kerusi, Pro Aspirasi menang 19 kerusi, bebas memenagi dua kerusi dan dua lagi adalah seri.

Bagaimanapun, katanya sehingga kini tiada keputusan muktamad diumumkan dan Pro Mahasiswa masih mendahului jumlah kerusi yang dimenangi.
Read More / Baca Lagi >>

Belanjawan PR terbaik untuk Sabah, Sarawak

Posted: 26 Sep 2012 07:03 PM PDT


KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Datuk Seri Lajim Ukin melihat belanjawan Pakatan Rakyat 2013 yang dibentangkan memberi satu impak yang amat besar kepada rakyat Sabah dan Sarawak.

Malah menurut beliau, perancangan Pakatan Rakyat yang ingin membina lebuhraya Pan-Borneo (Pan-Borneo Highway) amat dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat Sabah dan Sarawak selama ini.

Pakatan Rakyat melalui belanjawan bertemakan 'Ekonomi Rakyat Negara Berkat' yang dibentangkan semalam meletakkan pembinaan lebuhraya Pan-Borneo serta penambahbaikan rangkaian landasan keretapi di Sabah dan Sarawak.

Pakatan Rakyat melihat kemudahan jalanraya di Sabah dan Sarawak amat jauh ketinggalan berbanding di Semenanjung Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

Belanjawan PR 2013 ke arah Negara Berkebajikan

Posted: 26 Sep 2012 07:03 PM PDT

Dewan Pemuda PAS Malaysia mengalu-alukan pembentangan Belanjawan PR 2013 yang bertemakan "Ekonomi Rakyat Negara Berkat". Ianya dengan tepat memberi penekanan kepada tiga agenda memacu kebajikan rakyat;

a] meningkatkan pendapatan sebenar rakyat dan mengurangkan tekanan kos sara hidup,

b] membina kumpulan rakyat berkeusahawanan dengan daya saing kompetitif dan

c] mendaya masyarakat untuk mencapai keadilan dengan kemuliaan dan rasa penuh bangga.

Belanjawan PR ini menjadi satu lagi bukti kemampuan Pakatan Rakyat di dalam merangka strategi alternatif ekonomi nasional  yang amat relevan untuk diangkat sebagai tawaran yang membawa pembaharuan sebenar untuk Malaysia.

Read More / Baca Lagi >>

Rapid Pengerang: Banyak misteri akan terbongkar

Posted: 26 Sep 2012 07:02 PM PDT


KUALA LUMPUR: Banyak misteri yang akan terbongkar berikutan bantahan dan cabaran debat mengenai Projek Pembangunan Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia (Rapid), kata Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub.

"Apabila ada bekas menteri yang mencari nafas baru dalam politik Umno mencabar untuk berdebat berikutan bantahan penduduk Pengerang terhadap Rapid, banyak lagi kecurigaan yang didedahkan kepada kita sejak Petronas dikuasai (Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib (Tun Razak)," katanya.

Menurut Salahuddin, Seksyen 3(2) Akta Pembangunan Petroleum 1974 meletakkan Petronas di bawah penguasaan dan arahan Perdana Menteri.

Katanya, antara perkara awal yang didedahkan kepadanya ialah mengenai begitu banyak projek Petronas, termasuk Rapid, yang dimanfaatkan oleh Dialog Group Berhad.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar salah naiki jet ‘haram’, Pemimpin Umno naik jet tersebut halal dan tak salah...!!!!

Posted: 26 Sep 2012 07:00 PM PDT

KUALA LUMPUR, 27 Sept — Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan melakukan kesalahan apabila menaiki jet peribadi milik rakyat Amerika Syarikat (AS) yang menjadi satu kesalahan dalam perjalanan ke Labuan sempena sambutan Hari Malaysia baru-baru ini. "Adalah salah untuk menaiki jet yang didaftarkan milik rakyat AS di Malaysia.
"Hanya pemilik jet berkenaan yang boleh menggunakan jet tersebut disini," lapor akhbar NST yang memetik dari sumber dari pihak berkuasa penerbangan negara.
Baru-baru ini, blog-blog pro Umno mendedahkan Anwar bersama pemimpin DAP dan PAS menaiki jet peribadi mewah untuk ke Labuan, Sabah sempena sambutan Hari Malaysia pada 16 September lalu.
Read More / Baca Lagi >>

'Soalan BERSIH dalam peperiksaan percubaan SPM' - KPM tidak mahu bertanggungjawap...!!!

Posted: 26 Sep 2012 06:57 PM PDTKementerian Pelajaran Malaysia tidak bertanggungjawab berhubung soalan peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini yang mempunyai soalan mengenai perhimpunan BERSIH 3.0.

Menurut seorang jurucakap bahagian lembaga peperiksaan kementerian itu, soalan percubaan SPM tidak dibuat oleh kementerian sebaliknya akan dibuat oleh Jabatan Pelajaran Negeri atau pihak sekolah sendiri.

''Soalan SPM sebenar sahaja yang pihak kementerian buat. Kalau soalan SPM percubaan, sama ada dibuat oleh pihak Jabatan Pelajaran Negeri bersama sekolah atau sekolah itu sendiri yang membuat soalan.

"Jika nak tahu lebih lanjut mengenai soalan (perhimpunan BERSIH 3.0), mungkin boleh tanya kepada pihak jabatan atau sekolah yang berkaitan," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.
Read More / Baca Lagi >>

Di antara bajet BN dan bajet Pakatan Rakyat

Posted: 26 Sep 2012 06:54 PM PDT

BN dan Pakatan Rakyat memperagakan bajet 2013 masing-masing. Pihak Pakatan Rakyat telah membentangkan bajet bayangannya dua hari sebelum Najib membentangkan bajet pihak BN. Najib akan membentangkan bajetnya pada jumaat ini dan dijangka bajet itu adalah bajet pilihanraya. Tanda-tanda bajet itu akan memasukkan banyak peruntukan pemberian tunai kepada rakyat itu adalah jelas dan telah pun diakui oleh beberapa orang pemimpin-pemimpin BN.
Itu tidak memeranjatkan sesiapa kerana Najib begitu popular dengan membeli hati dan jiwa rakyat dengan wang ringgit. Bagi Najib bayar sana, bayar sini adalah cara yang beliau selalu lakukan baik dalam kerajaan mahu pun didalam kegiatan parti. Najib mentadbir kerajaan seperti beliau mentadbir UMNO bahagiannya  di Pekan.
Dalam pada itu PR juga mengemukakan bajet pihaknya untuk membezakannya diantara bajet yang selalu di bentangkan oleh BN. Beberapa pemimpin kerajaan termasuk menteri-menterinya telah mengkritik bajet Pakatan Rakyat dan menuduh PR sedang cuba untuk menarik undi dan bajet anjuran PR itu adalah bajet yang tidak realistik.
Read More / Baca Lagi >>

UN Assembly remains divided over Syria

Posted: 26 Sep 2012 06:50 PM PDT

Syria's war of homemade weapons

Posted: 26 Sep 2012 04:22 PM PDT

Lokasi penahanan suspek utama kes bunuh, rompak RM1.2 juta

Posted: 26 Sep 2012 04:21 PM PDT

Harapan wanita menjelang Belanjawan 2013

Posted: 26 Sep 2012 04:20 PM PDT


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT