Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Perpecahan UMporNO Perlis - Pakatan Rakyat bakal tawan Perlis

Posted: 18 Sep 2012 11:13 PM PDT


Umno negeri hampir berpecah dua antara kumpulan Mohd Isa dan Shahidan selepas pilihan raya umum 2008.


PETALING JAYA: Perlis bakal terlepas ke tangan pembangkang jika kemelut dalaman kerajaan negeri pimpinan Datuk Seri Mohd Isa Sabu gagal diselesaikan menjelang pilihan raya umum ke 13.

Umno negeri hampir berpecah dua antara kumpulan Mohd Isa dan Shahidan selepas pilihan raya umum 2008.
Sebahagian besar calon pilihan Shahidan digugurkan dan ramai muka baru diketengahkan. Shahidan yang menjadi Menteri Besar sejak tahun 1990 digantikan dengan Mohd Isa.

Beberapa pemimpin Umno negeri terutama dari kumpulan Shahidan telah berulang kali menyatakan kebimbangan ini.

Kini kedua-dua kumpulan sedang merebut `ehsan' dari Datuk Seri Najib Tun Razak supaya orang mereka dicalonkan bertanding dalam pilihan raya umum ke 13.

Bertemu Najib

Mohd Isa disokong  dua orang bekas menteri iaitu Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad dan Datuk Azmi Khalid, manakala Shahidan disokong oleh Ketua Bahagian Padang Besar Datuk Zahidi Zainul Abidin dan bekas Ketua Penerangan negeri, Datuk Hashim Suboh.

"Kumpulan Sahidan menemui Najib di Putrajaya dua minggu selepas hari raya, manakala kumpulan Mohd Isa beberapa hari kemudian.

"Masing-masing mengatakan mereka yang terbaik. Terpulang kepada Najib untuk memilih mana yang terbaik," kata seorang pemimpin Umno negeri.

Manakala PAS negeri telah menyelesaikan pemilihan calonnya manakala pembahagian kerusi antara komponen Pakatan Rakyat juga telah selesai.

Parti itu mendakwa perpecahan Umno disedari  bukan sahaja Najib tetapi timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang terpaksa  datang beberapa kali ke Perlis.

PAS kini menguasai dua kerui negeri iaitu Simpang Empat dan Sanglang tetapi BN menang 13 kerusi -FMT

Filem Hina Islam : Apabila KJ berjalan bersilang lengan dengan Nasrudin Hassan, ....

Posted: 18 Sep 2012 06:44 PM PDT

oleh : NORDEN MOHAMED

 Liga Muslim mahu AS ambil tindakan
Orang ramai yang berhimpun di luar Masjid Kapitan Keling berdoa selepas membantah penerbiatan filem Innocence of Muslims.
Filem Innocence of Muslims, yang mempersenda Nabi Muhammad SAW  membangkitkan kemarahan umat Islam di seluruh dunia. Di negara kita, demonstrasi dianjurkan di merata negeri dan daerah. Selain  jemaah masjid yang  berdemonstrasi selepas solat, beberapa NGO turut menyuarakan bantahan.

Memang  banyak provokasi  dilakukan terhadap umat Islam.  Tidak lama dulu, akhbar Denmark, Jyllands-Posten memaparkan kartun yang mempersendakan Nabi Muhammad. Ahli politik Belanda, Geert Wilders, juga sering mencetus provokasi. Begitu juga, apabila Terry Jones, paderi sebuah gereja kecil di  Amerika Syarikat membakar al-Quran, demonstrasi demi demonstrasi bantahan diadakan.


Demonstrasi adalah salah satu cara memanifestasikan perasaan dan merakam bantahan mana-mana pihak yang menyokong atau menentang sesuatu perkara. Ia sihat dalam amalan demokrasi selagi ia tidak bertukar menjadi rusuhan tidak terkawal. Ia bagus selagi jawatankuasa anjur demonstrasi menjaga disiplin ahli. Ia baik selagi pemimpin demonstrasi itu sendiri tidak lepas tangan apabila sesuatu tidak diingini terjadi.


Demonstrasi yang berpaksi daripada sesuatu isu itu seharusnya disertai pihak yang mempunyai pandangan dan pendirian sama, tidak kira daripada kumpulan mana ia datang dan anutan fikiran apa yang diwakili. Sesuai dengan tujuan demonstrasi iaitu menunjuk kuat dengan penglibatan seramai mungkin pembantah, lagi besar kumpulan berdemonstrasi, lagi besarlah impak yang diperolehi.

Dalam konteks ini alangkah molek Pemuda Umno dan Pemuda Pas dapat sama-sama berjalan sederap kaki dan berganding bahu suarakan bantahan. Alangkah cantik jika mereka berarak dari dua arah  berbeza dan bertemu menjadi arus besar menuju ke kedutaan AS.

Isu yang ditangani adalah isu pertahankan imej Nabi yang dipersendakan. Yang ingin dirakamkan kepada  Amerika Syarikat adalah ketidaksenangan kita terhadap rakyatnya yang tidak sensitif terhadap agama lain. Yang lebih penting, apa yang hendak ditunjukkan kepada umat Islam ialah betapa perlunya kita membuang pakaian politik apabila soal agama menjadi mainan orang.

Pengikut akan ikut apa yang pemimpin buat. Apa yang patut dibuat pemimpin mestilah sesuatu yang boleh dilihat oleh pengikut. Retorik daripada permainan kata pemimpin politik sukar dimengerti oleh ahli. Tetapi, bila Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berjalan bersilang lengan dengan Ketua Pemuda Pas, Nasrudin Hassan, ahli yang lain akan ikut serta.

Bayangkan betapa padunya semangat yang bernyala tatkala demonstrasi itu. Lafaz selawat senada dan laungan yang gegak gempita akan mengalirkan ukhuwah dan membarakan rasa persaudaraan yang akan meleburkan seketika hijab prasangka akibat berlainan pendirian dalam politik. Biarpun sekejap, ia adalah satu perasaan yang menegakkan bulu roma.

Ular menyusur akar tidak akan hilang bisanya. Kalau dah tentu handal, di mana pun seseorang itu berada, dia tetap kekal dengan kehebatannya. Kalau sudah tentu hebat, dengan siapa pun kita bergaul, keampuhan peribadi akan tetap terserlah.

Tidak kiralah siapa yang hendak bergerak dahulu atau kemudian asalkan kedua-dua pihak nampak peri pentingnya kita suarakan bantahan terhadap imej Nabi yang diperkotak-katikkan.

Tidak ada yang menang-kalah seandainya kedua-dua pihak membuka baju politik buat seketika dan mempamerkan pakaian Islam yang sememangnya sudah terlekat di kulit dan sudah mendarah daging di dalam tubuh.

Datanglah. Datanglah dengan hati yang terbuka lagi tulus dan suci. Bukalah tangan-tanganmu untuk menggenggam tangan-tangan saudaramu yang mungkin tidak pernah kamu sentuh. Rasakan roh persaudaraan yang menggetar dan mengalir di antaramu. Jadikan demonstrasi Innocence of Muslims sebagai permulaan.

Kita sudah tiada masa. Onar yang semakin banyak berlaku dalam arena politik yang kian membahang sudah menampakkan kedunguannya.

Tindakan merosak kenderaan, menyimbah cat kepada bas dan bangunan, membakar bendera dan memijak gambar pemimpin yang semakin kerap terjadi membayangkan ia makin tidak dapat dikawal. Jika tiada pemimpin yang menegur, menasihati dan menyuarakan kebencian kepada aksi bodoh yang semakin ganas ini., seolah-olah ia bukan dilakukan oleh mana-mana aktivis politik.

Para pemimpin boleh menyejukkan suhu politik membahang ini. Tunjukkan gambaran besar yang patut diperjuangkan. Fokuskan kepada perkara yang ada isi dan inti. Apakah kita layak bercakap tentang ukhuwah, tentang perpaduan, kalau diri sendiri tidak boleh berdiri dalam satu saf?

Rakyat ucap selamat tinggal pada Umno-BN: KERAJAAN AKAN BERTUKAR!

Posted: 18 Sep 2012 08:41 AM PDTAmbang Merdeka 2012, rakyat ucap selamat tinggal pada Umno-BN: KERAJAAN AKAN BERTUKAR!Sejumlah besar menghadiri "upacara yang tidak perlukan orang dibayar" di DataranMerdeka pada malam Merdeka '55 - 30 OGOS, 2012 – ini merupakan satu lagi petanda yang jelas bahawa rakyat tidak berpuas hati dengan kerajaan sekarang. Ia adalah perhimpunan JanjiDemokrasi untuk menyambut Merdeka '55.

Mereka berkumpul untuk meraikan Merdeka yang 'sebenar' bagi rakyat dan berada dalam usaha untuk mendesak diadakan pilihanraya yang adil dan bebas, pemeliharaan kesucian Perlembagaan, kebebasan bersuara, media yang bebas dan keadilan sosial untuk semua rakyat Malaysia.


Terdapat sekurang-kurangnya 50,000, termasuk rakyat yang berpakaian kasual - penyokong pasif - dan hadirin begitu tenang dan damai. Ia merupakan tanda rakyat Malaysia yang berwawasan dan patriotik daripada semua bangsa, agama dan kepercayaan telah datang bersama-sama untuk menyambut Merdeka '55.

Mereka mewakili rakyat Malaysia yang cintakan keamanan yang tidak sedikit pun ingin menjadikan Malaysia sebuah republik, menukar Perlembagaan atau menghapuskan Monarki. Tetapi ini telah diputar belit oleh beberapa pemimpin UMNO dan pembohongan yang jahat telah disebarkan oleh media pro-UMNO untuk menipu rakyat.

Semangat untuk perubahan

Api Olimpik adalah simbol Sukan Olimpik untuk memperingati kecurian api dari dewa Yunani Zeus oleh Prometheus, dimana api itu telah disimpan untuk membakar sepanjang sambutan Sukan Olimpik di zaman lampau.Dengan cara yang sama, Malaysia telah mengadakan perhimpunan JanjiDemokrasi telah menyalakan Api Demokrasi bagi semua rakyat Malaysia dan 'pembawa obor' adalah rakyat yang akan menyemarakkan semangat untuk perubahan dan menetapkan harapan bagi rakyat dalam pilihan raya umum ke-13.

Kerajaan pimpinan UMNO begitu kecut apabila ribuan membanjiri DataranMerdeka untuk mengira detik kemerdekaan. Mereka yang iri hati dengan pencapaian ini tidak dapat menghentikan gelombang demokrasi yang menyalakan semangat Merdeka para prajurit ini, dan semangat rakyat semua pada masa itu terlalu tinggi untuk dikawal UMNO yang dipimpin Barisan Nasional.

Ia telah dilaporkan bahawa di kalangan orang ramai ini terdapat juga penyokong UMNO yang tidak berpuas hati dengan kerajaan sekarang.

'Adegan tunjuk punggung


Walau bagaimanapun, acara tersebut telah 'dicemari' oleh dua insiden - 'menunjukkan punggung' pada potret Perdana Menteri NajibRazak, RosmahMansor dan Pesuruhjaya Pilihan Raya, dan paparan bendera Sang Saka Malaya oleh beberapa orang prajurit untuk mengingatkan rakyat kepada sejarah Malaya.

Rakyat Malaysia, walau bagaimanapun, perlu mengambil iktibar dari kedua-dua insiden tersebut.

'Menunjukkan Punggung atau 'tarian punggung' bukanlah sesuatu yang baru dalam budaya kita. 15 MEI 2012 menyaksikan sekumpulan pesara tentera melakukan senaman punggung' di hadapan kediaman pengerusi bersama Bersih, Ambiga Sreenevasan di Bukit Damansara.

Mereka melakukan satu siri latihan pendek, membongkok dan menggerakkan punggung mereka di hadapan pintu pagar.


Kumpulan itu terkejut apabila, Ambiga tidak melepaskan anjing Rottweil yang dimilikinya di pekarangan rumahnya, malah, Ambiga muncul dari rumahnya dan dengan rendah diri menjemput mereka untuk meminum minuman tin yang dia disediakan.

Dia mungkin faham bahawa orang-orang dewasa ini telah penat selepas 'tarian' mereka. Memang benar, hanya seorang wanita diperlukan untuk melembutkan hati seorang lelaki'.

'Senaman punggung' telah dilaporkan secara meluas oleh media - tempatan dan antarabangsa - dan belia kita pasti telah mengambil iktibar dari insiden ini apabila mereka melakukan perkara yang sama pada potret Najib, Rosmah dan Pesuruhjaya Pilihan Raya pada malam ambang Merdeka '55 di Dataran Merdeka.

Orang muda cepat belajar - menteri pendidikan sekarang boleh mengesahkan fakta pedagogi ini.
Peribahasa Melayu ada berkata "Bapa borek anak rintik.". Anak-anak sekolah kita diajar peribahasa ini dalam sukatan pelajaran sekolah.

Minda muda senang terdedah tetapi mereka yang impresionis biasanya akan mengikuti contoh yang ditunjukkan oleh orang lain, terutama sekali orang dewasa.

Sakit mental


Negara ini tidak pernah sunyi dari episod bodoh apabila ia menyentuh hal politik. Selain 'senaman punggung' di pintu rumah Ambiga yang dihormati terdapat juga bab menjijikkan iaitu adegan memijak, melangkah dan membuang air kecil pada potret pemimpin oleh sesetengah orang yang bodoh.

Dalam kegilaan dan kemuncak kelakuan mereka, haiwan dan tokoh agama juga tidak terkecuali.

Ia telah dilaporkan secara meluas - dan dengan bukti-bukti yang jelas – samseng-samseng ini memijak potret tidak bersalah Ambiga, Lim Guan Eng, Anwar Ibrahim dan Khalid Samad. Ia juga telah dilaporkan dengan bukti bahawa para samseng juga telah membuang air kecil pada potret Nik Aziz Nik Mat Presiden PAS dan Hadi Awang.

Orang dewasa yang kononnya dan kelihatan alim di luar, telah menyediakan kek 'najis' untuk meraikan hari jadi ketua menteri. Yang demikian itu adalah mentaliti sakit beberapa watak jahat di negara ini. Dan mereka mengaku diri mereka sebagai 'orang agama'.

Media yang dikawal oleh kerajaan tidak teragak-agak untuk menunjukkan beberapa ini isyarat keji kepada orang ramai untuk membangkitkan emosi mereka dan tersilap berfikir bahawa rakyat akan merendahkan martabat pembangkang dan NGO dengan berbuat demikian. Ia hanya memakan diri sendiri.

Pada 28 Ogos 2009, sekumpulan orang dewasa yang mengaku ahli persatuan penduduk Seksyen 23 di Shah Alam, menggemparkan seluruh negara apabila mereka mengadakan bantahan kecoh di luar premis kerajaan negeri, di mana mereka membawa kepala lembu dan memijak dan meludah di atasnya.

Insiden itu mencemari ulangtahun Merdeka '52.

Hanya selepas hari Merdeka pada tahun 2008, pada awal bulan September, Gerakan telah terbabit dalam kontroversi atas kenyataan perkauman yang dibuat bekas ketua bahagian UMNO Bukit Bendera, Ahmad Ismail di mana dia menyifatkan orang Cina di Malaysia sebagai 'penumpang'.

Pemimpin Gerakan telah menuntut permohonan maaf daripadanya dan menggesa tindakan akan diambil terhadap ahli UMNO itu. Sebaliknya, orang ramai terkejut melihat penyokong Ahmad menggoyakkan potret KohTsu Koon

Sistem pendidikan Malaysia


Kerana tiada tindakan diambil terhadap orang-orang yang zalim oleh pihak berkuasa yang berkenaan, golongan muda mesti berfikir bahawa mereka juga boleh melakukan perkara yang sama. Mungkin, sistem pendidikan negara tidak menekankan dengan cukup mengenai 'apa yang betul dan apa yang salah' dalam kehidupan dalam sukatan pelajaran sekolah.

Atau ia mungkin bahawa penekanan kepada pendidikan adalah 'apa tidak betul dari segi moral atau agama' boleh dihalalkan oleh politik ?

Apabila orang dewasa dan pemimpin tidak menunjukkan contoh yang baik kepada masyarakat muda mereka akan menjadi contoh. Janganlah kita menyalahkan golongan muda apabila mereka lemah akidah atau berbuat jahat dalam masyarakat. Tanggungjawab adalah pada orang dewasa dan pemimpin untuk menjadi teladan.
Apabila polis tidak mengambil tindakan terhadap samseng-samseng ini, orang muda akan terfikir ini tidak akan mendatangkan masalah, apabila tiada apa yang akan berlaku.

Rupa-rupanya sistem pendidikan Malaysia meletakkan begitu banyak penekanan kepada pendidikan moral dan pengajian agama dari tadika hingga ke peringkat universiti. Tetapi ia seolah-olah seperti nilai-nilai moral atau agama tidak meresap ke hati nurani beberapa rakyat Malaysia.

Media dikuasai UMNO-tidak menunjukkan sebarang kejadian serangan yang melibatkan tokoh Pembangkang atau orang-orang yang boleh mencemarkan reputasi UMNO kerana takut tindak balas politik daripada rakyat.

Tetapi apabila pelajar didakwa telah menunjukkan punggungnya pada potret Najib, Rosmah dan Pesuruhjaya Pilihanraya dengan pantas dia ditahan oleh pihak polis dan dia kini dibebaskan dengan jaminan polis.

Ini sudah tentu menjadi 'berita sensasi' dalam media yang dikawal UMNO. Bagaimanapun, rakyat semua sedar budaya politik UMNO dan pendekatan double standard mereka dalam mendakwa orang-orang yang melakukan kesalahan.

Tuduhan yang tidak masuk akal


Dua remaja baik membawa bendera Sang Saka Malaya sebagai tanda simbolik pada perhimpunan JanjiDemokrasi, mungkin sebagai penghormatan kepada wira yang tidak diingati dalam memperjuangkan kemerdekaan, telah dicemuh kepimpinan tertinggi UMNO.

Bijak sekali isu itu dipintal 'sejarah' menjadi 'politik' dan mula memasukkan ramuan propaganda bahawa helah pembangkang 'begitu licik' kerana cuba menukar bendera Negara - tuduhan yang tidak munasabah ini tidak diterima dengan baik oleh rakyat.

Rakyat sedar bahawa bendera Sang Saka Malaya yang dikibar pada malam itu bukanlah bukti bahawa rakyat atau pembangkang berhasrat untuk menukar bendera Negara. Tambahan pula, perhimpunan besar-besaran di Dataran tidak dianjurkan oleh Pembangkang tetapi NGO.

Jadi kerana ia boleh dilakukan, isu bendera Sang Saka Malaya telah dipolitikkan oleh UMNO dan ini telah menaikkan kemarahan rakyat.

'Betul dari segi politik'


Mengapa menjadi paranoid atas kejadian ini apabila bendera itu mempunyai beberapa erti dalam sejarah negara dan orang Melayu?

Semua pelajar sejarah sudah biasa dengan Sang Saka Malaya - yang mempunyai bulan sabit dan 11 bintang tajam di sudut atas sebelah kiri bendera berlatar belakangkan dua warna jalur, merah dan putih. Ia telah digunakan oleh parti Melayu yang pertama – Kesatuan Melayu Malaya (KMM) yang ditubuhkan pada tahun 1938 - yang telah berjuang menentang penjajah British untuk kemerdekaan negara.

Oleh itu Sang Saka Malaya adalah sebahagian daripada sejarah negara. Dengan
 sejarah yang diajar dan ditekankan di sekolah, generasi muda pasti sedar kepentingannya daripada perspektif sejarah. Mereka mungkin naif tentang bab politik yang betul.

Cinta mereka untuk subjek sejarah di sekolah telah membuat mereka mengibarkan bendera Sang Saka Malaya, kerana ada sejarah yang penting disebalik bendera ini. Mereka pasti merasakan bahawa untuk menghargai masa depan jangan lupa kepada masa lalu, terutamanya mereka yang telah menyumbang kepada perjuangan untuk kemerdekaan.

Belia, untuk itu, mempunyai kebijaksanaan ilmiah untuk tidak mengibarkan bendera Jepun atau bendera PKM (Parti Komunis Malaya) semasa majlis itu.

Apa lagi, rakyat kini sedar bahawa bendera Sang Saka adalah sebahagian daripada sejarah, tetapi pada masa yang sama mereka menghormati Jalur Gemilang yang telah dipilih untuk melambangkan negara.
Dan atas sebab ini, rakyat tidak begitu mentah dengan propaganda politik UMNO.

Sistem pendidikan yang kabur


Penodaan potret ahli-ahli politik, pemimpin NGO dan tokoh agama tidak mendorong kerajaan untuk berfikir tentang punca perbuatan itu. Adakah mereka muflis dari segi moral selepas berada dibawah pendidikan sistem pendidikan selama bertahun-tahun?

Jika ya, salahkan kerajaan pimpinan UMNO yang berusia 55-tahun kerana telah mengekalkan sistem pendidikan yang kabur untuk rakyat.

Jika kebenaran diberitahu, tiada siapa yang berfikiran waras akan bersetuju untuk melakukan tarian sumbang, menunjukkan punggung, menoda potret pemimpin 'atau tokoh agama. Rakyat secara umum tidak berminat untuk menukar bendera Malaysia. Mereka tidak mempunyai sebab untuk berbuat demikian.

Mereka mempunyai agenda lebih baik untuk difikirkan, iaitu untuk menukar kerajaan.

Mungkin, setelah 55 tahun pemerintahan UMNO-Perikatan-Barisan membuat rakyat berasa letih dan bosan. Mereka kini mendesak untuk melihat fajar baru menyinsing bagi negara ini. Lagipun, inilah apa yang dimaksudkan dengan demokrasi.

Tetapi ini tidak bermakna bahawa Barisan akan binasa selama-lamanya. Barisan mungkin boleh mengambil peranan Pembangkang dan bertanggungjawab untuk sekurang-kurangnya lima tahun selepas pilihan raya umum akan datang. Mereka boleh membuat kemunculan semula selepas itu.

Lagipun, kita kini mempunyai sistem dua parti yang berdaya maju dan monopoli kuasa bukanlah menjadi satu isu.

Perubahan kerajaan


Kita dikurniakan dengan Pembangkang dan rakyat secara umumnya terdiri daripada rakyat Malaysia yang setia dan cintakan negara. Di bawah mana-mana kerajaan baru, rakyat masih akan menyanyangi negara, memelihara bendera Malaysia dan menghormati raja.

Perlembagaan akan sentiasa kekal tertinggi dan Negaraku akan kekal sebagai lagu kebangsaan.

Jelas, UMNO Barisan tidak boleh menerima ini semua .'Faktor kagum' akan Janji Demokrasi akan menjadi penentu bagi pembangkang dalam pilihan raya umum akan datang. Negara akan melihat perubahan kerajaan.

Malaysia Chronicle

Walau Suaram didakwa, siasatan Scorpene tetap diteruskan

Posted: 18 Sep 2012 06:41 AM PDT

ops scorpene dinner 220711 cynthia gabrielSiasatan di Perancis terhadap dakwaan rasuah dalam perolehan kapal selam Scorpene oleh kerajaan Malaysia, akan diteruskan  walaupun jika kerajaan memutuskan untuk mendakwa Suaram atau mengambil apa-apa tindakan terhadapnya, kata NGO hak asasi manusia itu hari ini.

Anggota sekretariat Suaram, Cynthia Gabriel berkata, pihaknya 
telah dimaklumkan oleh peguamnya bahawa kes Scorpene akan diteruskan.

Ketika dihubungi, Cynthia berkata, tindakan terhadap Suaram itu tidak akan memberi kesan terhadap kes di Perancis itu.


Cynthia juga mengkritik pengumuman Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Ismail Sabri Yaakob bahawa Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) akan mencadangkan kepada Pejabat Peguam Negara hari ini tuduhan yang akan difailkan terhadap Suara Inisiatif Sdn Bhd

Katanya, ketika menteri itu membuat pengumuman tersebut, pengarah dalam lembaga pengarah dan pengarah eksekutif Suaram masih lagi berada di ibu pejabat SSM, untuk disoal.

Cynthia berkata, bagaimana menteri itu boleh membuat kesimpulan tersebut sedangkan siasatan masih berjalan di dalam bangunan SSM.

Kerana takut kehilangan kuasa, Najib cuba takutkan orang Melayu - Mahfuz

Posted: 18 Sep 2012 01:13 AM PDT


  • Zulaikha Zulkifli
  • 2:27PM Sep 18 2012

Naib presiden PAS Datuk Mahfuz Omar mendakwa, perdana menteri cuba menakut-nakutkan orang Melayu dan Islam apabila menyatakan bahawa pilihan raya umum akan datang merupakan penentu kepada kelangsungan golongan itu.

Beliau juga percaya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga presiden Umno berkata demikian kerana "takut" akan kehilangan kuasa untuk membentuk kerajaan.

Dengan mengaitkan slogan 1Malaysia BN, Mahfuz turut memperolok-olokkan usaha itu sebagai "Skim Takut 1Malaysia".

"Mereka takut kehilangan kuasa dalam pilihan raya umum akan datang. Masih ada harapan lagi orang Melayu untuk berubah pendirian supaya tidak bersama Umno dan BN. 

"Saya boleh katakan, mereka ini sedang jalankan Skim Takut 1Malaysia (ST1M) yang menunjukkan pemimpin Umno ada ketakutan dengan ambil pendekatan menakutkan orang Melayu," katanya dalam sidang media di ibu pejabat PAS hari ini.

Dalam ucapannya ketika menutup persidangan perwakilan Umno bahagian Pekan Sabtu lalu, Najib dilaporkan berkata hanya parti Umno dalam BN yang dapat "meneruskan perjuangan bangsa dan agama."
Laporan Bernama itu menyebut, Najib berkata orang Melayu tidak mempunyai tempat bergantung harap sekiranya Pakatan Rakyat membentuk kerajaan kerana gabungan parti itu tiada parti Melayu yang menjadi teras pemerintahan seperti Umno dan BN.

Tanam kebencian

Mengulas lanjut, Mahfuz berkata kenyataan Najib itu menunjukkan bahawa pemerintahan negara akan jatuh ke tangan bukan Islam sekiranya Umno tewas dalam pilihan raya nanti.


"Kenyataan ini bersifat secara halus dan tanam sifat kebencian orang Melayu kepada bukan Melayu. Seolah-olah kalau Umno kalah, orang bukan Islam ambil alih pemerintahan. 

"Mereka tanam pada diri orang Melayu dengan kebencian," katanya lagi. 

Sambil menyifatkan kenyataan itu sebagai satu kenyataan yang 'sempit', Mahfuz berkata, PRU-13 sebenarnya yang akan menjadi penentu survival politik Umno. 

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Pokok Sena ini menegaskan agar pilihan raya akan datang dapat menjadi peluang bagi bangsa Melayu merdeka daripada Umno.

"Kita telah merdeka selama 55 tahun. Tetapi apa yang perdana menteri kata menunjukkan sifat yang masih lagi belum merdeka. Jadi (pilihan raya umum ke-13) akan menjadi peluang bagi bangsa Melayu merdeka daripada Umno," katanya lagi. - MK

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PAS yakin tawan Perlis kerana pepecahan Umno

Posted: 18 Sep 2012 08:56 PM PDT

KUALA LUMPUR, 19 Sept — PAS yakin dapat menawan Perlis dalam pilihan raya umum (PRU) ke 13 berikutan pepecahan yang teruk berlaku dalam Umno negeri tersebut menurut pesuruhjaya PAS negeri Hashim Jasin.
Menurut Hashim, beliau diberitahu oleh bekas menteri besar Datuk Seri Shahidan Kassim bahawa Umno Perlis telah berpecah kepada empat kumpulan.
"Ada empat kumpulan, kalau berdasarkan kata Shahidan itu, iaitu diketuai oleh Shahidan sendiri, MB Datuk Seri Mohamad Isa Sabu, adinda Tuanku Sultan Adun Pauh Syed Razlan dan bekas menteri Datuk Azmi Khalid.
"Dalam sidang DUN Perlis baru-baru ini, Shahidan bantai MB, bantai Exco.
"Saya mencelah, nampaknya Umno pecah dua.
"Dia (Shahidan) jawab, dok bukan dua...tiga.
"Baru-baru ni, saya tanya lagi...bagaimana doh jadi tiga.
"Dia kata lagi...dok, empat," kata Hashim dalam satu temubual eksklusif bersama Harakahdaily.
Menurut Hashim, pakatan pembangkang sudah bersedia untuk mengambil alih negeri yang kaya dengan penanaman tebu itu dan telahpun menubuhkan kabinet bayangan.
"Kita telah gariskan kabinet bayangan.  Kalau diizinkan kita kemenangan kita dah sedia.
"Kita juga yakin, kalau menang, saya yakin bahawa PAS mesti menguasai kerajaan dalam bentuk apa aktivitipun.
Read More / Baca Lagi >>

Nafi Hak Mengundi : Pengundi luar negara desak bos SPR undur

Posted: 18 Sep 2012 08:55 PM PDT 
Tidak puas hati dengan kelewatan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi membolehkan warganegara Malaysia di luar negara mengundi pos, kumpulan pendesak MyOverseasVote (MOV) mendesak dua pemimpin utama badan itu meletakkan jawatan.

MOV yang ditubuhkan bagi melobi hak mengundi mereka mendakwa pengerusi SPR Atan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dan timbalannya Wan Ahmad Wan Omar menipu rakyat Malaysia di negara asing.

azlanSPR juga menghina syok yang dibuat oleh jawatankuasa pilihan khas parlimen (PSC) berhubung penambahbaikan sistem pilihan raya, yang diluluskan Dewan Rakyat, kata MOV dalam kenyataannya semalam.

MOV merujuk kepada kenyataan Abdul Aziz Jumaat lalu bahawa Pejabat Peguam Negara masih mengkaji sama ada pindaan Akta Pilihan Raya diperlukan bagi membolehkan pengundian pos kumpulan itu.

Sementara itu, MOV juga membariskan kronologi peristiwa yang didakwa menggambarkan SPR tiada hasrat untuk memberikan hak pengundian pos kepada mereka dalam pilihan raya umum akan datang.

Is SUARAM the target or the bait? Intrigue in Umno as rivals fire Scorpenes torpedo at Najib

Posted: 18 Sep 2012 08:53 PM PDT

Is SUARAM the target or the bait? Intrigue in Umno as rivals fire Scorpenes torpedo at NajibAmid swirling speculation of high-level political intrigue within Malaysia's ruling Umno party, as well as accusations Prime Minister Najib Razak was taking 'revenge' against SUARAM for initiating the Scorpenes corruption trial in Paris, the Malaysian leader is likely to earn himself another black eye when his administration brings charges against the country's largest NGO later this week.
"BN just put another nail to its coffin by charging SUARAM. Making international news for all the wrong reasons," DAP lawmaker Hannah Yeoh, the assemblywoman for Subang Jaya, said on Twitter.
"The grapevine has it that this action against SUARAM is aimed to embarrass Najib and who would have control over the government agencies and ministries to get them to take action? Can only be some very powerful people in Umno itself, right?" an Umno watcher told Malaysia Chronicle.
The announcement by Domestic Trade Minister Ismail Sabri Yaakob to prosecute SUARAM's operating entity for "misleading accounts" comes just a day after 56 international NGOs signed a joint statement to protest the heavy-handed move.
But according to Ismail Sabri, there was no malice in the proposed action to be taken by the Companies Commission of Malaysia against Suara Inisiatif within the next 2 days.
"We will take legal action on Suara Inisiatif based on accounts that was reported to us... there are misleading elements in accounts," Ismail told reporters on Tuesday.
"In one year, we investigate over 200 cases, Suara Inisiatif is one of them... not because we have personal problems with Suara Inisiatif."
No longer about receiving 'foreign funding'
Read More / Baca Lagi >>

NOW tayang filem tentang ‘whisleblowers’ secara percuma Sabtu ini

Posted: 18 Sep 2012 08:53 PM PDT

KUALA LUMPUR 19 September: National Oversight and Whisleblowers (NOW) akan menayangkan filem 'The Most Dangerous Man' di ibu pejabat organisasi itu, Sabtu ini secara percuma.
Pengarahnya, Akmal Nasir ketika dihubungi berkata, tujuan penayangan filem itu untuk mendedahkan kepada orang ramai betapa pentingnya peranan pemberi maklumat dalam menyelamatkan sesebuah organisasi mahupun negara.
"Kita pilih filem itu sebab nak tunjuk kepada orang ramai bahawa 'whistleblower' itu ada di mana-mana. Mereka tak perlu merasa takut walaupun ada setengah orang menganggap itu satu tugas bahaya, tapi usaha tersebut mampu menghentikan musibah yang lebih besar," kata Akmal.
Filem itu mengisahkan bagaimana salah seorang bekas pegawai Pentagon yang hanya berbekalkan sejumlah dokumen sulit serta kesungguhan dan kepercayaan terhadap kebenaran, membuat keputusan mencabar imuniti Presiden kepada Kongres, pihak media dan rakyat dalam usaha menamatkan Perang Vietnam.
Read More / Baca Lagi >>

PRU 13 DAN JANGKA HAYAT PRESIDEN UMNO

Posted: 18 Sep 2012 08:47 PM PDT


SURVIVAL POLITIK MELAYU UMNO BARISAN NASIONAL

Kenyataan Presiden Umno di Majlis Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Pekan seolah-olah menegaskan bahawa Umno Barisan Nasional sahaja yang mampu menentukan survival politik bangsa Melayu.

Ini sama sekali tidak benar , jika dilihat bangsa Melayu hari ini masih terkebelakang dari bangsa lain malah ekuiti dan pemilikan tanah orang Melayu masih lemah . Mana mungkin hanya Umno Barisan Nasional sahaja yang mampu membela nasib orang Melayu.

Survival politik yang dimaksudkan Presiden Umno itu bukan tertumpu kepada orang Melayu itu sendiri tetapi lebih tepat ditujukan kepada survival politik Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri dan sekutunya yang menggondoli kuasa serta kekayaan negara.
Read More / Baca Lagi >>

Rakyat Bakal Jadi Mangsa : Kastam sudah bersedia untuk pelaksanaan GST

Posted: 18 Sep 2012 08:45 PM PDT

Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM) telah bersedia untuk menguruskan sistem percukaian Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sekiranya kerajaan memutuskan untuk melakasanakannya di negara ini.
  
Ketua Pengarah Kastam Datuk Khazali Ahmad berkata jabatan itu diberi tanggungjawab mentadbir pelaksanaan GST dan sehubungan itu persiapan awal perlu dilakukan.
"Kami harus bersedia dari segi kepegawaian dan sistem (yang akan digunakan). Tidak payah menunggu pengumuman baru bersedia. Jadi tak jadi, jabatan tetap bersedia.
  
"Kami tidak mahu berada dalam keadaan tidak bersedia apabila kerajaan memutuskan untuk melaksanakannya," katanya kepada pemberita selepas menghadiri rumah terbuka Kastam Sabah di Tawau yang turut dihadiri Pengarah Kastam Sabah Datuk Dr Janathan Kandok serta pemimpin-pemimpin tempatan.
Read More / Baca Lagi >>

Najib PM paling takut di dunia umum tarikh pilihan raya

Posted: 18 Sep 2012 08:40 PM PDT

KUALA LUMPUR 19 September: KEADILAN mempersoal keengganan Datuk Seri Najib Razak mengumumkan tarikh pilihan raya dan menggesa Perdana Menteri itu membubarkan Parlimen serta tidak lagi terus berteka-teki berhubung perkara itu.
Ketua Sekretariat Pilihan Rayanya, Zakaria Abdul Hamid berkata, pembangkang sama sekali tidak pernah takut dengan bayang-bayang seperti didakwa kerajaan Umno BN.
Tegasnya, tuduhan itu sepatutnya ditujukan kepada Umno BN yang sehingga kini takut untuk mengumumkan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13), bukannya berdolak dalik menuduh pembangkang.
"Sebenarnya Umno BN yang takut dengan bayang-bayang sendiri, kalau tidak kenapa sampai sekarang Datuk Seri Najib tak mahu umum tarikh pilihan raya.
"Sebelum tuduh pembangkang, baik selidik dulu. Kalau bukan takut, apa maknanya sampai sekarang pun tak boleh umum. Rakyat tak suka keadaan seperti ini," katanya ketika dihubungi.
Zakaria berkata, tujuan Pakatan Rakyat memilih untuk mengadakan pilihan raya berasingan adalah untuk mendapatkan bukti penipuan yang dilakukan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
Read More / Baca Lagi >>

Siapa pembohong...polis baru siasat Hishammuddin cakap sudah ditangkap

Posted: 18 Sep 2012 08:38 PM PDT

Susulan dari peristiwa "Pijak Gambar Pemimpin Negara Perbuatan Melampau" yang hangat dibincangkan sejak kebelakangan ini; saya telah dikunjungi oleh seorang pegawai Polis dari Gombak pada hari Khamis pada 13 September sekitar jam 3 petang.

Laporan dibuat di Balai Gombak oleh seorang yang sudah pasti meluat dengan sikap berat sebelah pihak berkuasa yang hanya mengambil berat persoalan gambar Najib dipijak tetapi tidak menghiraukan apabila gambar pimpinan PR dilakukan sedemikian rupa, malah lebih dari itu.

Atas laporan tersebut pegawai berkenaan telah bertemu saya kerana telah tersebar luas di Internet bagaimana gambar saya dan pimpinan utama PAS, DAP dan PKR pernah juga dipijak oleh para samseng politik.

Semasa pertemuan tersebut, pegawai berkenaan meminta maklumat berhubung peristiwa yang melibatkan gambar saya dipijak di perkarangan Masjid Negeri Shah Alam. Saya memaklumkan bahawa ianya berlaku pada awal 2010 dan bukan sekadar gambar, video pun ada.

Apabila ditanya samada saya kenal atau tidak samseng tersebut, saya katakan tidak, tetapi boleh mengagak dari 'cawangan' mana. Saya memberitahunya sekiranya diperlukan, saya boleh cuba dapatkan maklumat berhubung siapakah mereka ini.
Read More / Baca Lagi >>

Talam oh Talam, senjata makan tuan

Posted: 18 Sep 2012 08:36 PM PDT

Kenyataan TPM TS Mahyuddin Yassin bahawa Umno telah menemui formula untuk menawan kembali Selangor dengan Talam adalah sangat melucukan.Bukan sahajaDato Chua Tee Yong (CTY) dan DS IrMohd Zin keliru tentang 'Talam Debt Recovery Exercise' (Pelan Pungutan Hutang Talam) ini, kini TPM Malaysia pun turut dikelirukan mereka berdua ini.


Dalam kekeliruannya CTY pernah mendakwa Kerajaan Selangor menggunakan dana rakyat Selangor sebanyak RM1 bilion dan Md Zain dengan segala 'kejahilan'nya mempopularkan istilah "Talam-Gate'. Sekarang Mahyuddin nak guna ini isu Hutang Talam ini sebagai resipi dan formula kemenangan.

Saya mahu jelaskan hanya beberapa isu dahulu secara khusus sebab terlalu banyak yang hendak diDEDAHkan bersabit kebingungan TPM dan Umno-MC-BN ini.

Pertama

Read More / Baca Lagi >>

Chegu Bard: Seksyen 29(4) Akta SPRM Boleh Disalah Guna Lindungi Rasuah

Posted: 18 Sep 2012 08:10 PM PDT


SHAH ALAM, 19 SEPT: Seksyen 29(4) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang digubal pada 2009 boleh disalahguna pihak berpengaruh bagi melindungi kesalahan rasuah yang mereka lakukan.
Ini berlaku apabila pihak yang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggunakan kuasa atau pengaruh mereka bagi mempengaruhi badan suruhanjaya itu atau pihak Peguam Negara agar tidak melakukan pendakwaan terhadap mereka.
Demikian dakwaan Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin ketika dihubungi TV Selangor hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Orang asal Baram: Jangan tenggelamkan rumah kami..!!!

Posted: 18 Sep 2012 08:08 PM PDT 
Sekumpulan kira-kira 50 Orang Asal dari Baram mengadakan protes di hadapan bangunan sekretariat negeri Sarawak di Kuching semalam, membantah projek mega empangan yang akan menenggelamkan rumah panjang mereka.

NONEMereka daripada 18 rumah panjang di Baram Hulu dan Tengah juga menyerahkan petisyen yang mengandungi lebih 1,000 tandatangan kepada Pejabat Ketua Menteri Sarawak.

Petisyen itu menyuarakan tentangan mereka terhadap rancangan membina empangan mega di Baram yang akan membanjiri kawasan tersebut seluas separuh saiz Singapura, serta menenggelamkan tanah nenek moyang mereka, rumah dan ladang-ladang di situ.

Dalam satu kenyataan semalam, Preiden Jaringan Orang Asal seMalaysia (Joas), Thomas Jalong, yang berasal dari Long Anap, Baram, berkata empangan itu akan menjejaskan kehidupan penduduk asal tempatan.
Read More / Baca Lagi >>

Hina Islam: Umno, hentikanlah hipokrasi

Posted: 18 Sep 2012 08:07 PM PDT

Saya mulakan ulasan ini dengan mengungkapkan setinggi-tinggi syukur saya ke hadhrat-Nya kerana menunjukkan saya jalan-Nya yang lurus ini, iaitu iman dan Islam. Namun begitu, saya turut ingin melahirkan rasa sedih dan kecewa atas sikap serta perangai buruk sesetengah mereka yang kononnya mengaku beriman dan seorang Islam tetapi dalam masa yang sama telah berkali-kali menodai kesucian dan maruah agama ini tanpa segan dan malu. Memang benar sekali, penghinaan terang-terangan terhadap Islam di negara kita dimulai sekitar tahun 1980-an lagi; malah, ketika pentadbiran sebelumnya, kalau adapun berlaku perselisihan faham PAS-Umno mengenai agama, tidaklah begitu tersiar secara eksklusif. Justeru, rasanya umum sudah tentu boleh mengagak, siapakah sebenarnya punca terhadap gejala tidak bermoral ini.

Juga, kenyataan Tun Mahathir yang pernah disiarkan dalam stesen televisyen pada Februari 1996 mempersenda hukum hudud jelas sekali mencerminkan kedangkalan penghayatannya terhadap rukun iman itu sendiri, apatah lagi sanggup mempersenda sunnah Rasulullah SAW menyimpan janggut, umpamanya. Walhal, dalam masa yang sama, mereka jugalah yang bersandiwara sehingga kini kononnya merekalah pemimpin dan pentadbir Islam agung yang patut dicontohi, dengan menyajikan slogan dan program-program kosmetik semata-mata.
Read More / Baca Lagi >>

Pertahan Nabi dengan amal sunnah, akhlak terpuji

Posted: 18 Sep 2012 07:59 PM PDT

Nabi Muhammad SAW merupakan makhluk terbaik yang diciptakan Tuhan, diutus buat semua dan menjadi rahmat untuk sekalian alam. Kewajipan mentaati Nabi Muhammad adalah suatu yang tidak mungkin dapat disangkal oleh seorang Muslim yang beriman. Malah, mencintai Nabi Muhammad merupakan antara kewjiban seorang Muslim yang menjadi tanda keimanannya.

Perjalanan kehidupan Baginda Nabi SAW, tidak pernah sunyi daripada dugaan dan cabaran, penghinaan dan cacian yang dilemparkan oleh kaum musyrikin yang memusuhi Baginda.

Walau apa pun penghinaan dan cacian terhadap Baginda Nabi Muhammad SAW, sebagai Muslim, kita mengetahui akan hakikat kemuliaan Nabi secara yakin tanpa sebarang keraguan.

Berikutan insiden penghinaan terhadap Nabi Muhammad SAW oleh Nakoula Basseley Nakoula, 52 tahun dari California yang menghasilkan sebuah filem berjudul "The Innocence of Muslim" dan dimuat naik di laman sosial Youtube, para pelajar dan mahasiswa Muslim khususnya disarankan untuk memperdalam pengetahuan tentang peribadi sebenar Nabi Muhammad SAW.
Read More / Baca Lagi >>

P'raya Kampus: Pro-M mohon pemantauan Suhakam

Posted: 18 Sep 2012 07:25 PM PDT


KUALA LUMPUR: Pro Mahasiswa (Pro-M) Nasional semalam menghantar satu memorandum kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) bagi memohon campurtangan badan itu memantau perjalanan Pilihan Raya Kampus (PRK) kali ini.
Pengerusinya, Edikoup Lakip berkata, memorandum yang diberinama 'Bersih Kampus' itu antara lain memohon Suhakam menubuhkan pasukan khas memantau perjalanan pilihan raya kampus kali ini agar ianya berjalan secara bersih, adil dan berintegriti.

Selain itu mereka juga mahu Suhakam menyiasat dakwaan camputangan asing termasuk parti politik yang di kenali sebagai 'Ops 2020' dalam pilihan raya kampus kali ini.
Read More / Baca Lagi >>

Jenayah Makin Merosot : Gadis dirogol lelaki kemaruk seks dalam bilik air

Posted: 18 Sep 2012 07:16 PM PDT

Gadis dirogol dalam bilik air, mangsa lelaki kemaruk seks
Mangsa diheret dari bilik tidurnya sebelum dirogol dalam bilik air.
Gadis dirogol dalam bilik air, mangsa lelaki kemaruk seks
Suspek turut menggeledah bilik tidur mangsa untuk mencari barang berharga.
Gadis dirogol dalam bilik air, mangsa lelaki kemaruk seks
Suspek dipercayai memecah masuk melalui pintu belakang yang tidak berkunci.
 
KUALA LIPIS - Berikutan tidak mampu mengawal nafsu serakah, seorang lelaki sanggup menceroboh rumah seorang gadis sunti di Kampung Gemunchor, di sini, kira-kira jam 10 malam kelmarin.

Lebih menyayat hati, suspek bersama dua rakan sanggup mengikat ibu gadis terbabit sebelum mengheret mangsa yang berusia 17 tahun ke dalam bilik air lalu merogolnya.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Abdul Razak Hassan berkata, sebelum kejadian berlaku, suspek bersama dua rakannya dipercayai pergi ke rumah mangsa dengan menaiki sebuah kereta.

"Suspek dan dua rakannya menaiki sebuah kereta dan berhenti di hadapan rumah mangsa sebelum memecah masuk melalui pintu belakang yang tidak berkunci.
"Suspek kemudiannya mengikat ibu mangsa di bahagian dapur sebelum mengheret mangsa yang ketika itu berada di rumah tamu ke bilik air untuk merogolnya," katanya, di sini, semalam.
Read More / Baca Lagi >>

Tranformer Umno : DULU KUTUK SEKARANG TIRU!!!!! hi..hi.hiii

Posted: 18 Sep 2012 07:12 PM PDT

INI GAMBAR PARA AJK UMNO KETEREH BUKANNYA AJK PAS!!!!.. JANGAN TERKELIRU..

Dulu juak-juak UMNO kutuk habis kononnya Islam tidak terletak kepada mereka yang pakai jubah dan berserban.

Kini apa sudah jadi?...

Inilah gambar para AJK UMNO Ketereh, Kelantan yang melangsung Mesyuarat Tahunannya baru baru ini.

Sekali pandang boleh terkeliru macam di Muktamar PAS.

Kemunafikan UMNO semakin terserlah!

Posted: 18 Sep 2012 07:01 PM PDT

 
kunun-kununnya mereka ni membela Nabi Muhammad saw tapi bila  si tua kutuk ni hina Nabi saw mereka buat tak tau pulak malah terus
memuji-muji kununnya telah berjasa kepada rakyat malaysia…… Lihatlah kata-kata bangang mahadir kutty di bawah ni..

"Hanya yang diperlukan bersyukur kepada TUHAN.  Nikmat dan rezeki yang kita dapati bukan daripada orang yang menyampaikannya . Jika tidak orang itu, orang lain yang akan menyampaikannya . Jadi kita juga tidak perlu berterimakasih kepada Nabi Muhammad saw. Jika tidak Nabi Muhammad, orang lain akan diutuskan untuk menyampaikan Agama Islam. Oleh itu tidak perlulah kita mengagung-agung kan Nabi Muhammad. Memadailah dengan bersyukur kepada ALLAH sahaja." – Utusan Malaysia 12 Mei 2000 Jumaat.

UN envoy Brahimi says Syria conflict 'likely to spread'

Posted: 18 Sep 2012 06:34 PM PDT

Utusan Meloya: Akhbar Penyebar Racun Fikiran Rakyat

Posted: 18 Sep 2012 06:28 PM PDT

Kuliah sejarah tatacara pembinaan negara bangsa Utusan Meloya (UM) oleh Umno Bn  (UBN) semata-mata yang terbaru dalam laman rencana UM adalah lontaran  'fatwa' baru. Kenapa UBN perlu dipertahankan oleh rakyat. 

Sebab musababnya menurut UM yang menfatwanya, takut rakyat ' lemah dan berpenyakit'. Kedua sebab UBN berjaya membawa 'kejayaan' kepada negara ini yang mana boleh 'diteladani oleh negara-negara dunia. UBN juga berjaya bawa pembangunan dengan jayanya tidak tertanding dek negara-negara dunia lain, Tambahnya kini sudah dan sedang berjaya bagi menjadikan negara Malaysia negara maju.

Seterusnya, juga (UBN) amat perihatin, sentiasa 'memerah' otak bagi mengatasi semua masalah rakyat yang belum, akan datang. 

Ada kelemahan UBN tetapi boleh di atasi. Menstabilkan ,mengamankan negara spt Malaysia bukannya mudah
Read More / Baca Lagi >>

There’s something about Selangor

Posted: 18 Sep 2012 06:22 PM PDT

Najib's speeches now are no longer subtle. His message is loud, brash and clear.

The decision by the Pakatan Rakyat-helmed Selangor state government to dissolve the State Legislative Assembly next year seems to have greatly annoyed the Barisan Nasional leaders who have openly accused the Selangor government of being afraid of losing.
And Pakatan will lose Selangor because the dirty voter rolls will enable BN to regain Selangor easily.
As BN is so cocksure of getting back Selangor, it will only be a matter of time so it has to be patient for just a few more months.
Still, this means that BN's plan to hold the polls in November, assuming that it is in November, has encountered a minor glitch for it must be thinking of recapturing Selangor in the 13th general election.
Maybe that is why BN is so cross with Pakatan. Yes, this must be the reason. The statement by the Election Commission (EC) that it is a waste of time, money and resources if Selangor were to hold separate polls is also most telling.
And perhaps it is this small hiccup that has caused Prime Minister Najib Tun Razak to come out with a statement that he was "worried about the future of the Malays and the Muslims should the country come under a different regime" as reported in a local English daily on Sept 16.
Well, what have MCA and MIC got to say to this?
The same English daily also reported Najib as saying, "I believe those in DAP are not at ease with the position of the Malays and Islam. Just ask those who experience it in Perak and Selangor. PKR is weak. With its combination with others, and if DAP wins big, where will the Malays place their hope?"
True, ugly colours
Read More / Baca Lagi >>

MORE LIES? Another Bernama pic of Najib said to be 'doctored'

Posted: 18 Sep 2012 06:20 PM PDT

A Bernama picture showing prime minister Najib Razak greeting UMNO members in his constituency of Pekan, Pahang is the latest to be disputed for its authenticity, after a blog claimed that it had been doctored.
Popular pro-Pakatan Rakyat blog Milo Suam had earlier pointed out inconsistencies in the photo published by the online edition of UMNO's mouthpiece New Straits Times. It shows Najib being greeted by a huge crowd at Dewan Konvensyen Sultan Ahmad Shah, where the Pekan UMNO's division meeting was held.
In its earlier posting, the blog circled several parts on the image to show how images of the people in the crowd are repeated, in an apparent attempt by the daily to make the crowd look mammoth.
Hours later, the blog claimed the picture had been removed.
"But they [NST] forgot to remove the edited image which has been uploaded on their remote server hosting its website," a posting said, with a link to lead readers to the picture.
A check by Harakahdaily however shows that the news story under the heading "Najib: United front crucial for Umno's success in polls" is still online, accompanied by the contentious image, only this time, the words "Bernama pic" have been added to its caption.
Not the first time: Fake crowds
Read More / Baca Lagi >>

Suku Sakat Ayah Pin : Tuduhan persenda al-Quran

Posted: 18 Sep 2012 06:19 PM PDT


Tuduhan persenda al-Quran
Muhammad Sombhas dibawa ke Mahkamah Tinggi Syariah, semalam.
 
SEREMBAN – Seorang lelaki dihadapkan di Mahkamah Tinggi Syariah dan Mahkamah Rendah Syariah di sini, semalam, atas tuduhan mempersendakan al-Quran, menghina Islam dan melakukan perbuatan serta ajaran salah di sisi agama.

Muhammad Sombhas Abdullah, 48, yang menghadapi empat tuduhan, dibawa ke kamar mahkamah oleh penguat kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS), kira-kira jam 3 petang.

Tiada pertuduhan dibacakan kerana pihak pendakwaan masih mengumpul bukti dan siasatan kes.
Read More / Baca Lagi >>

Sedap tajuk akhbar neh, HIDUP MELAYU... HIDUP MELAYU...

Posted: 18 Sep 2012 06:16 PM PDT


Berhati-hatilah bagi anak yang melukakan hati kedua orang tua mereka. Janganlah sampai tindakan itu menyebabkan ibu mahupun bapa mendoakan keburukan terhadap anak kerana doa ibu bapa itu pasti makbul.

Rasulullah SAW bersabda:
"Tiga jenis doa yang pasti akan dikabulkan, doa orang yang dizalimi, doa orang yang sedang dalam perjalanan (musafir) dan DOA ORANG TUA KE ATAS ANAKNYA."- Hadis riwayat Imam al-Tirmidzi.
Menjaga ibu bapa yang sudah tua bukan satu urusan mudah. Kebiasaannya tubuh dimamah usia menyebabkan pergerakan mereka terbatas bahkan ada kalanya memerlukan bantuan daripada anak. Jiwa mereka juga semakin sensitif, kuat terasa hati, bahkan agak cerewet dalam banyak perkara....namun begitu berusahalah dan gembirakanlah kedua ibubapa kita kerana keredhoan ALLAH SWT terletak pada redha ibubapa.

Rasulullah SAW bersabda:
"Keredhaan ALLAH SWT terletak pada redho kedua ibubapa" - Hadis Riwayat Muslim
Bersabarlah dalam menjaga kedua ibubapa kita kerana kesabaran inilah yang akan membolehkan kita menempah tiket untuk ke syurga ALLAH SWT.

Renungkanlah firman ALLAH SWT:
"Dan hendaklah engkau berbuat baik kepada kedua ibu bapa, jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau menengking, menyergah mereka tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia" -Surah Al- Isra'-ayat 23

PGSM kecam filem hina Nabi, tapi tolak demonstrasi melampau

Posted: 18 Sep 2012 06:15 PM PDT

NONEPersatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) menyokong bantahan orang Islam terhadap filem Innocence of Muslims yang secara terang-terangan menghina Nabi Muhammad s.a.w tetapi tidak setuju dengan tindakan segelintir pihak yang melahirkan bantahan melalui demonstrasi yang melampau sehingga merosakkan harta benda dan kehilangan nyawa.

Setiausaha Agungnya, Moeis Basri berkata, PGSM sebagai sebuah pertubuhan yang menaungi semua peguam syarie, melahirkan rasa kecewa dengan penerbitan filem tersebut yang tidak sensitif kepada orang Islam di seluruh dunia.
Read More / Baca Lagi >>

Negara Zina : Lelaki dituduh sumbang mahram dengan anak tiri dalam Pejabat Umno...!!!

Posted: 18 Sep 2012 04:18 PM PDT

KUALA TERENGGANU: Seorang pembantu tadbir dihadapkan ke Mahkamah Sesyen semalam atas dua pertuduhan melakukan sumbang mahram dengan anak tirinya yang berusia 18 tahun.
Tertuduh, Yusoff Ngah , 55, dari Kampung Basung, Jalan Tasik Kenyir, Hulu Terengganu, mengangguk faham ketika pertuduhan mengikut Seksyen 376B Kanun Keseksaan dibacakan di hadapan Hakim Wan Fadhilah Nor Wan Idris.

Bagaimanapun, tertuduh mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan.
Terdahulu, tertuduh dalam rayuannya memohon mahkamah membenarkan dia diikat jamin atas alasan perlu menanggung keluarganya termasuk isteri pertamanya yang lumpuh dan mempunyai anak yang ramai.

Mengikut pertuduhan pertama, dia didakwa melakukan sumbang mahram terhadap mangsa yang ketika itu berusia 15 tahun di dalam Pejabat Umno Hulu Terengganu/Pekan Kuala Berang kira-kira jam 10 malam pada 15 Jun 2009.

Dia turut mengulangi perbuatan sama terhadap mangsa yang kini berusia 18 tahun di alamat sama kira-kira jam 5.55 petang pada 25 Mei lalu.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT