Nuffnang

Pengikut

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Mahathir Menyusun Strategi...Rampas Kuasa...???

Posted: 25 Aug 2012 08:27 PM PDT


www.malaysiakini.com

 Najib Razak/Rosmah terus terkedul dan sakit kepala disebabkan beberapa perkembangan terakhir di dalam negara dan juga suasana dalam BN tidak menentu terutamanya di Sabah dan Sarawak, maka tugas untuk melutu Anwar Ibrahim diambil alih sepenuhnya oleh Mahathir Mohamad. Ternyata Najib bukan saingan hebat untuk berdekat dengan Anwar. Keengganan untuk berdebat atas apa jua isu meletakan Najib berada di hujung kaki Anwar.
Mahathir Mohamad

Kemunculan Najib sebagai Santa Claus yang membahagi-bahagikan air skrim dan gula-gula untuk rakyat tetapi aksi dan kebaikan itu tidak berjaya melonjakkan markah untuk dirinya. Sokongan dan minat orang ramai kepada BN tetap merudum. Jadi menyedari kelemahan Najib itu maka Mahathir terpaksa 'kudeta' kuasa Najib untuk terus menyerang Anwar.

Mahathir pun sudah terkial-kial, habis giar untuk memancu kelajuannya dalam mengekori Anwar apa lagi hendak memintas. Anwar terlalu laju dan jauh ke depan tanpa mempedulikannya membebel di belakang. Penampilan dengan berbagai idea yang ideal untuk rakyat Malaysia meletakkan Anwar menjadi harapan rakyat. Di Sabah dan Sarawak rakyat ngeri itu sudah mulai merasa Anwar akan menjadi pahlawan membela mereka.

Bidalan baru Mahathir kononya mengambil perpatah Inggeris bebunyi; lebih baik syiatan yang dikenali daripada malaikat yang tidak kenal, menggambarkan kesesatan dan kesongsangan falsafah agama politik Mahathir. Pemikiran Mahathir jelas gelap dan terhijap kelam dari ilmu Islam sehingga dia mengambil bidalan itu untuk menggayungkan yang BN lebih baik dari Pakatan Rakyat atau Anwar.

Apakah Mahathir memahami erti syaitan dan malaikat? Apakah dia membaca sejarah dan biografi kedua mahkluk Allah itu. Syaitan dan malaikat jauh bezanya umpama langit dengan bumi. Syaitan telah terang-terang memperakui akan melakukan tipu daya ke atas manusia bahkan dia berjanji untuk menggoda manusia dari syurga hingga ke atas muka bumi sampai kiamat. Berapa kali di dalam Quran menyebut Allah s.w.t. mengutuk dan mengecam syaitan (sama ada dikenali atau tidak) berbanding dengan malaikat. Inilah kesongsangan dan kejahilan Mahathir dalam agama yang cukup bahaya kalau tidak ditegur.

Berlainan dengan malaikat, tugasnya ialah membawa rahmat, menjaga manusia zahir dan batin. Dalam konteks fungsi dan peranan kedua makhluk ini lebih baik mendekati malaikat yang tidak kenal sebab fungsi dan tugasnya membawa rahmat dan tidak akan mempedayakan manusia.  Malaikat sama ada kenal atau tidak dia tetap akan membawa rahmat.

Syaitan walaupun baik dengan berbagai bentuk penyamaran ia tetap jahat dan kerja-kerjanya membimbing manusia ke arah jahat. Apakah selama ini Mahathir mengambil syaitan yang dikenali untuk menjadi kawannya menyebabkan hidup dan karektor politiknya rencam dan songsang seprerti hari ini? Menghentam Pas, menghentam Anwar tanpa ada henti-henti. Menghentam juga Abdullah Badawi yang cuba membawa malaikat ke dalam raga Umno? Begitukah. Begitulah agaknya.

Perumpamaan dan bidalan Mahathir itu tidak kena. Rakyat yang ada latar belakang agama dan pengetahuan serta tahu mengenai rukun-rukun imam tidak akan mudah terpengaruh dengan gesaan Mahathir itu. Melainkan mereka yang jahil mengenai rukun imam akan menerimanya, akan merasa senang hati dan menganggap syaitan itu sebagai sahabat manakala malaikat yang baik itu musuh yang perlu ditinggalkan jauh.

Mahathir juga perlu meralatkan kata-kata berbunyi; "malaikat" itu bukanlah golongan yang suci kerana "Kadang-kadang, malaikat juga boleh buat bannyak perkara salah," katanya seperti dilapor.

MasyaAllah tergamak Mahathir bermadah demikian mengatakan malaikat juga melakukan kehilafan? Di sini Mahathir menafikan akan penjelasan dan pengakuan bahawa malaikat itu adalah makhluk suci yang tidak ada nafsu amarah. Kata-kata Mahathir itu boleh dianggap dia menyamakan malaikat dengan syaitan. Sebenarnya kata-kata jahil murakab begitu tidak menghairankan kerana sebelum ini Mahathir banyak kali mempersendakan agama dan batang tubuh Nabi kita Muhammad s.a.w. dengan kata-kata yang sikir telinga untuk mendengarnya. Bahkan hudud juga menjadi bola mainan di mulut rapuh Mahathir.

Satu masa beliau pernah mempersendakan orang yang simpan janggut dan memakai jubah. Apabila orang yang cuba meniru sunnah Nabi itu dengan menyimpan janggut, beliau memberi helah kononya Rasulullah menyimpan janggut bukan ada apa-apa keberkatan dan hikmah di sebaliknya, tetapi kerana waktu itu tidak ada gillate (pisau cukur) untuk Nabi mencukur janggutnya.

Begitu sekali tohor dan jahilnya Mahathir dalam memahami sunnah dan perbuatan Rasulullah. Mempersendakan amalan Rasulullah begitu ia boleh meletakkan akidah Mahathir dalam keadaan sengget kalaupun tidak jatuh dan tercelup lumur hanyir.

Mengenai Mahathir ini banyak yang menghirankan kita dan sama sekali tidak sangka orang dianggap bijak, membangun Malaysia, bapa pembangunan moden Malaysia atau Kamal Altartuk Malaysia masih bermain dengan politik ala-ala budak. Misalnya beliau terus mempertikaikan dan memperkecilkan janji-janji atau agenda politik Anwar. Beliau membuat jahil mengenai janji politik.

Katanya politik Anwar macam Barak Obama di mana banyak berjanji tetapi tidak ada jaminan untuk melaksanakannya. Apakah Mahathir masih bangun awal dari tidur dan membuka internet membaca blog-blog pro pembangkang? Kalau Mahathir bangun lewat dan hanya membaca Utusan, Berita Harian, tonton tv RTM dan TV3 serta hanya membaca blog-blog pembodek dan pentaksubnya beliau tidak akan menemui jaminan dimaksudkan itu.

Tidak payah pergi jauh Mahathir cuba baca kenyataan-kenyataan dikeluarkan Pengarah Strategi PKR Mohd Rafizi Ramli. Di situ sahaja kalau Mahathir ikhlas beliau dapat jaminan terhadap janji yang dibuat oleh Anwar itu. Tetapi kalau beliau ralik dan asyik baca media PB beliau akan menemui bidasan mengatakan semua agenda yang diperkenalkan Anwar dan PKR hanya akan membankrupkan negara? Tidak sepatutnya orang sebijak Mahathir terus membaca pendapat dan pandangan orang yang berfikiran sempit penuh emosional yang disiarkan media PB itu.

Duhai Mahathir belajar bangun pagi dan buka internet selepas Subuh. Jangan hanya menulis blog tetapi diisi oleh orang lain kita sendiri buta dan tutup mata, telinga dan hidung kepada syarahan orang lain dalam internet. Ambillah sdedikit keadilan untuk mengseimbangkan diri.

Kalaupun hendak ambil tugas Najib dalam menyerang Anwar ambillah secara baik dan lakukan kerja yang diamanahkan Najib itu dengan baik. Jangan pula kita menjadi tikus yang cuba membaiki labu. Kalau diperhatikan banyak pandangan Mahathir dalam hendak membela Umno terjadi sebaliknya, bela membawa celaka.  Sikap Mahathir menegur Najib daripada mengumumkan (bentuk) suruhanjaya bebas RIC di Sabah telah mencalarkan imej Najib sebagai seorang perdana menteri. Sebagai bekas PM Mahathir tidak sepatutnya menghalang Najib dan berikan peluang kepadanya.

Tindakan atau sikap merasakan diri sendiri pandai dan bijak seperti mana dilakukan ke atas Abdullah Badawi dulu tampaknya dihala pula kepada Najib. Apakah Mahathir mahukan Udin anak Yassin mengambil alih kepimpinan Umno dan tidak yakin pilihan raya ke-13 Umno akan menang dua pertiga kalau ia dinokhodai Najib. Nampak-nampkanya begitulah?

Ada pertemuan sulit di antara Mahathir dengan Muhyiddin paling baru mengenai agenda ini masih belum terdedah lagi?

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


UMporNO berisiko kehilangan undi wanita

Posted: 25 Aug 2012 08:10 PM PDT


oleh Hafidz Baharom

KUALA LUMPUR, 27 Ogos — Secara tradisinya, wanita adalah sangat penting dalam demografi Umno dengan sayap Wanita parti dilihat sebagai tulang belakang kepada Barisan Nasional (BN) — memastikan undi dari suri rumah dan golongan wanita.
Akan tetapi terdapat kerisauan bahawa golongan ini semakin dipinggirkan oleh kerana BN terlalu memberi fokus kepada usaha mendapatkan undi orang muda.
"Terdapat keperluan bagi Wanita Umno untuk menggunakan kembali sistem lama untuk pulang ke kawasan masing-masing dan melawat dari rumah ke rumah. Ini sangat penting."
"Ketika kami melakukan ini dulu, kita melihat dalam keputusan pilihan raya, hanya terdapat margin kesilapan yang kecil berbanding apa yang kami jangkakan, hanya berbeza 100 atau 200 undi," kata ketua Wanita Umno bahagian Cheras, Datuk Faridah Abu Hassan.
Kata beliau sayap wanita kelihatan menjauhkan diri daripada cara kempen tradisi yang terbukti berjaya membantu parti sebelum ini.
 "Mereka lebih suka menggunakan media online dan anjurkan program besar yang dihadiri dari 10,000 hingga 30,000 akan tetapi tidak ada apa yang nak dibuktikan seperti apa yang berlaku pada 2008," katanya.
Kedua anak muda dan wanita telah dikenalpasti oleh pemerhati politik dan penganalisis sebagai kunci untuk menentukan siapa yang bakal mengambil alih Putrajaya.
BN dan Pakatan Rakyat (PR) dilihat sudah terkunci dengan apa yang dikatakan sebagai persaingan paling sengit dalam sejarah pilihan raya.
Penganalisis politik memberitahu The Malaysian Insider bahawa pengundi atas pagar, terutamanya wanita yang bekerja dari rumah dan anak muda - sangat penting bagi menentukan keputusan pilihan raya yang perlu diadakan selewat-lewatnya April 2013.
"Golongan wanita sangat penting oleh kerana jumlah mereka separuh dalam daftar pemilih dan mereka mengundi berdasarkan isu dan pengalaman," kata Ibrahim Suffian dari Merdeka Center kepada The Malaysian Insider.

Niel Amstrong - manusia pertama [yang katanya] sampai ke bulan meninggal dunia

Posted: 25 Aug 2012 07:08 PM PDT

WASHINGTON - Neil Armstrong, yang mencatatkan sejarah sebagai manusia pertama berjalan di bulan iaitu pada 1969, meninggal dunia semalam.
Mendiang berusia 82 tahun.
Armstrong meninggal dunia susulan komplikasi dialaminya selepas menjalani pembedahan pintasan jantung awal bulan ini, kata keluarganya menerusi satu kenyataan.
Kenyataan itu tidak memberi butiran masa dan tempat mendiang meninggal dunia.
Pembedahan itu dijalankan dua hari selepas beliau menyambut ulang tahun hari jadinya pada 5 Ogos lalu.
Selaku komander misi Apollo 11, Armstrong muncul sebagai orang pertama berjalan di bulan iaitu pada 20 Julai 1969. Ketika itu mendiang berusia 38 tahun. Detik Armstrong mendarat di bulan telah ditonton oleh lebih 500 orang.
November lalu, beliau menerima Pingat Emas Kongres Amerika Syarikat (AS), pingat tertinggi yang diberikan kepada orang awam di negaranya.
Armstrong dan rakannya, Edwin 'Buzz' menghabiskan masa kira-kira tiga jam berjalan di bulan dengan mengumpulkan sampel, menjalankan ujian dan merakamkan foto. Seorang lagi angkasawan menyertai misi 1969 ialah Michael Collins
Apollo 11 merupakan misi angkasa lepas terakhir bagi Armstrong.
Pada 1971, Armstrong, yang lahir di Ohio pada 1930, meninggalkan agensi angkasa lepas AS, Nasa untuk mengajar kejuruteraan angkasa lepas.
Armstrong pernah mengendalikan jet pejuang ketika Perang Korea pada 1950-an dan kemudian menyertai program angkasa lepas AS pada 1962.
Armstrong menyertai dua penerbangan ke angkasa lepas. Perjalanan pertama pada 1966, yang beliau bertindak sebagai komander misi Gemini 8, hampir-hampir berakhir dengan tragedi. Beliau berjaya mengembalikan pesawat angkasa lepas dengan selamat walaupun komponen penolakan roket mengalami kerosakan.
Perjalanan kedua pada Julai 1969, bersama Aldrin dan Collins, mengambil masa empat hari untuk tiba di destinasi.
Collins menyifatkan telah kehilangan seorang pengendali pesawat yang terbaik.
"Saya merasai kehilangan dia," katanya.

Patut Kah ... Tarian Gelek Semasa Berbuka Puasa

Posted: 25 Aug 2012 09:14 AM PDT


Persembahan Tarian Gelek Semasa Berbuka Puasa

Foto "Selamat Berbuka Puasa" yang tersebar di internet. Tarian gelek untuk berbuka puasa. Penganjurnya menggunakan tarian gelek ala-ala arab, supaya ia kelihatan lebih 'Islam'.  Tidak dinyatakan di mana majlis berbuka puasa itu diadakan tetapi kelihatannya seperti di hotel.

Inilah masalahnya apabila mereka yang tak faham agama menganjurkan sesuatu untuk mendapat keuntungan semata-mata. Semoga mereka yang terlibat melihat tentang sensitiviti terhadap apa yang mereka buat.

Bimbang kalau-kalau selepas ini mereka menari "Goyang Gerudi" pulak!!
[Tawau : 12.15am - 260812]

Pinda atau mansuh Seksyen 114A - Suhakam

Posted: 25 Aug 2012 08:48 AM PDT

SHAH ALAM - Suhakam  menggesa kerajaan meminda ataupun memansuhkan Seksyen 114A Akta Keterangan (Pindaan) (No 2) 2012, yang kontroversi atas alasan ia melanggar prinsip hak asasi manusia.

Pengerusinya, Tan Sri Hasmy Agam berkata, peruntukan yang baru itu, yang diperkenalkan berkuat kuasa 31 Julai lalu juga melanggar prinsip asas undang-undang bahawa seseorang itu dianggap tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.

Katanya, Suhakam ingin mengulangi pendirian bahawa walaupun ia mengakui akan pentingnya keselamatan negara untuk memastikan keamanan dan kestabilan, ia juga berpendapat bahawa Seksyen 114A Akta Keterangan mesti dikaji semula ataupun dimansuhkan demi melindungi dan menghormati kebebasan asas dan hak asasi manusia untuk bersuara dan tanggapan tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.

"Suhakam berharap untuk terlibat dengan Jabatan Peguam Negara dan pihak berkepentingan yang lain dalam mengkaji semula akta serta dalam penggubalan mana-mana undang-undang baru," kata dalam satu kenyataan dikeluarkan malam ini, susulan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz kelmarin.

Kata beliau, walaupun tanggapan fakta di bawah Seksyen 114A boleh dipatahkan, seseorang yang dianggap bersalah mungkin tidak mempunyai masa, sumber, dan khususnya, kepakaran teknikal berhubung dengan persekitaran Internet untuk membuktikan sebaliknya bagi mematah tanggapan tersebut.

"Berbeza pula dalam kes-kes jenayah, pihak pendakwaan boleh lebih bersedia untuk membuktikan kesalahan tertuduh kerana mereka diberi kuasa untuk memaksa mana-mana saksi berpotensi (seperti pentadbir, pembekal khidmat rangkaian dan pembekal Internet) untuk mengemukakan keterangan, dan mempunyai kepakaran teknikal dan sumber untuk membantu siasatan atau pendakwaan," kata beliau.

Oleh itu, jelas Hasmy, walaupun boleh dikatakan bahawa Seksyen 114A tidak mengubah keseluruhan beban bukti, sepertimana dalam kes-kes jenayah, ia terletak pada pendakwaan dan dalam tindakan sivil, terletak pada plaintif, dari segi praktikal, ia mungkin mempunyai kesan dalam mengubah beban tersebut kepada yang tertuduh ataupun defendan, mengikut mana yang berkenaan, sekali gus melanggar prinsip asas undang-undang.

"Sama pentingnya juga Seksyen 114A mungkin mempunyai potensi dan kesan negatif yang menghalang daripada bersuara, menyebar dan berkongsi idea, berita dan maklumat, yang mana menjadi tanda pasti persekitaran Internet, sekali gus menghad dan mempengaruhi kebebasan bersuara – satu ciri penting demokrasi yang berfungsi sepenuhnya.

"Ia harus juga ditekankan  bahawa hak bersuara tidak sepatutnya dihadkan oleh kaedah atau cara tidak langsung, seperti penyalahgunaan kawalan kerajaan atau swasta ke atas akhbar bercetak, frekuensi penyiaran radio, atau peralatan  yang digunakan dalam penyebaran maklumat, atau dengan apa-apa cara lain yang cenderung untuk menghalang komunikasi dan peredaran idea dan pendapat," katana lagi.

Hasmy juga berkata, walaupun diperakui keperluan untuk menangani jenayah siber dan untuk mengesahkan tentangan terhadap ancaman keselamatan negara, namun sebarang kuasa atau langkah-langkah mengehadkan hak mestilah  mengikut norma-norma hak asasi manusia.

Perkara itu katanya, harus tertakluk kepada syarat-syarat ketat tertentu seperti berikut:

- bahawa penghadan hak individu mesti dikenakan semata-mata bagi maksud melindungi matlamat yang sah (iaitu keselamatan negara, hak atau reputasi orang lain, kesihatan awam atau moral) yang ditetapkan oleh prinsip-prinsip hak asasi manusia antarabangsa
- bahawa penghadan hak mestilah benar-benar perlu bagi melindungi matlamat yang sah
- bahawa  pengehadan hak mestilah berkadar dengan perlindungan matlamat yang sah
- bahawa mesti ada perlindungan yang mencukupi supaya dapat mengelakkan sebarang penyalahgunaan kuasa Hasmy berkata, syarat-syarat itu adalah penting bagi membantu untuk mencari keseimbangan secara adil antara kepentingan awam
- kebimbangan terhadap keselamatan negara, dan kebebasan asas seseorang individu. - sinar

~penarik beca

0
sumber :-

~penarik beca


Adakah mesti bodoh untuk jadi pemimpin Pemuda PAS?

Posted: 24 Aug 2012 11:54 PM PDT


Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Tak berapa pandai (bodoh) tak pe Che Det asalkan perangai jangan macam setan...

Posted: 25 Aug 2012 05:09 AM PDT

Hehe...

THE SO-CALLED INTELLECTUAL
WRITTEN BY CHEDET

1. I am always amused when people try to analyse my opinion and actions when I was Prime Minister.
2. I am not an intellectual but I admit that I use my brain more often than most.
3. I was one with the lowest result in my Senior Cambridge Examination to be admitted in the College of Medicine. There were seven Malays whose results were all very inferior to the other students. Apparently the British were practising affirmative action in 1947. So much for being an intellectual.
4. It did not need a very intelligent person to notice that Malays were generally poor as compared to others in the state of Kedah in the 1930s, 40s and 50s, the years when I was growing up in Alor Star. They clearly faced a dilemma whether to get something of the wealth of their country for themselves or to just remain as they were. Hence the book "The Malay Dilemma".

Seterunya di sini

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Syria activists allege Daraya 'massacre'

Posted: 25 Aug 2012 08:53 PM PDT

‘Janji Ditepati’ a cruel joke on Sabah

Posted: 25 Aug 2012 08:50 PM PDT

A Sabah MP has questioned the federal government's right to claiming 'Janji Ditepati' in Sabah when it has not fulfilled the terms of the 20-point agreement signed in 1963.

TAWAU: This year's National Day theme 'Janji Ditepati' (Promises Fulfilled) is a "cruel joke" and an insult to Sabah and its people, an MP has charged.
Chua Soon Bui, the Tawau MP, said it was regrettable that the Ministry of Information, Communication and Culture has chosen such a "misleading-and-self-glorifying" theme for this year's National Day's celebration, when Sabah is currently the poorest state in Malaysia.
"What promises have been fulfilled in Sabah when despite being an equal partner of the Federation of Malaysia, and once the richest state in Malaysia, with rich natural resources including oil and gas, Sabah has been reduced to the poorest state in Malaysia?
"What promises have been fulfilled for Sabah in term of 20 points agreement when Malaysia was formed on  Sept 16, 1963, 49 years ago?
Read More / Baca Lagi >>

‘Mahathir, you have not triumphed’

Posted: 25 Aug 2012 08:49 PM PDT

Tun Dr Mahathir Mohamad may have been aiming 'a tad too high' when he likened himself with 'dictators' such as Mubarak, Hitler, Marcos and Gaddafi.

"Saya ingin tahu daripada pelawat ke blog saya tentang apakah yang saya telah lakukan semasa saya menjadi Perdana Menteri Malaysia yang menjadi bukti bahawa saya adalah seorang Diktator." – Tun Dr Mahathir Mohamad.
Mahathir in his posting 'Diktator' recently asked readers of his blog Che Det, (of which this writer is one) for reasons why he has been unceremoniously dubbed a dictator.
He mentions Mubarak, Hitler, Marcos, Ceausescu, Mussolini, Gaddaffi and Saddam Hussein – all dictators of ill repute, notorious and certainly of dubious prominence but may I humbly suggest to Tun Mahathir that maybe he might be aiming a tad too high when linking himself to these dictators.
Any one of them would easily rate a mention in the top 20 dictators in our lifetime.
Unfortunately Mahathir may, at most, be mentioned as a dictator by the DAP Rocket and few other bloggers.
Read More / Baca Lagi >>

PRU 13 : Umno berisiko kehilangan undi wanita

Posted: 25 Aug 2012 08:47 PM PDT

KUALA LUMPUR, 27 Ogos — Secara tradisinya, wanita adalah sangat penting dalam demografi Umno dengan sayap Wanita parti dilihat sebagai tulang belakang kepada Barisan Nasional (BN) — memastikan undi dari suri rumah dan golongan wanita.
Akan tetapi terdapat kerisauan bahawa golongan ini semakin dipinggirkan oleh kerana BN terlalu memberi fokus kepada usaha mendapatkan undi orang muda.
"Terdapat keperluan bagi Wanita Umno untuk menggunakan kembali sistem lama untuk pulang ke kawasan masing-masing dan melawat dari rumah ke rumah. Ini sangat penting."
Read More / Baca Lagi >>

Akhirnya akhbar "Syaitan Umno" akui judi musuh nombor 1 negara

Posted: 25 Aug 2012 07:12 PM PDTAkhbar milik dan kawalan UMNO sudah mula memainkan peranan betapa judi ketika ini menjadi barah yang semakin hilang kawalan di kalangan umat Islam khususnya orang Melayu. Pemimpin negara, pihak berkuasa bila lagi hendak bertindak secara terancang dan bersepadu agar memenuhi pencapaian NKRA yang telah ditetapkan, sekiranya ada? Akhbar berbahasa Melayu juga , haruslah reti bahasa dengan tidak menyiarkan lagi iklan keputusan judi dan apa-apa yang berkaitan dengannya.

Ketagih selepas menang RM300
Read More / Baca Lagi >>

Pilih "Syaitan" atau "Malaikat" .... Hanya Orang Bodoh Je Pilih Syaitan....!!!!

Posted: 25 Aug 2012 07:04 PM PDT

Semua dah tahu, Mahathir menjelaskan bahawa "syaitan" yang dimaksudkannya dalam tulisan di blognya itu merujuk kepada kerajaan BN.

"malaikat" yang tak dikenali pula mahathir kata Pakatan rakyat.

mahathir saja tulis macam tu dalam blog dia sebab nak mintak kesian lagi la tu, orang tua ni kalau bercakap satu Malaysia akan pening, lebih baik diam je, lagi banyak cakap lagi la orang menyampah, kecuali la saki baki yang kagum dengan "melayu karala" ni. kah..kah..kah.

Kata "melayu Karala" ni lagi, walaupun pembangkang mahu membuat perubahan, langkah itu tidak semestinya memberi kebaikan.

"Jika anda berubah kepada sesuatu yang lebih teruk, anda akan menyesalinya," kata Mahathir.

La, mahathir ni tak tau ke pembaharuan di negeri Pakatan Rakyat terutama Selangor dan Pulau Pinang dah nampak hasil dah. takde pulau menteri besar buat rumah besar guna duit "tah mana dapat" . Air pun percuma, faedah untuk rakyat banyak.. tak tau ke?.. bukak la laman MES, dok bukak laman blog merapu umno memang la tak tau.

So amacam... nak pilih "syaitan" ke nak pilih "malaikat" .. orang Nyanyok je pilih "Syaitan".

Ingat bila kita berkawan dengan "syaitan" lambat laun ada benda yang kita terpaksa korbankan untuk dia... orang kata darah sendiri.. kah..kah..kah .. faham betul-betul ayat tu k.

FB KONTROVERSI PEMUDA UMNO!!!! Tak nafi kantoi, nafi pun kantoi

Posted: 25 Aug 2012 07:02 PM PDT


Itu kata Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin apabila laman Facebook Pemuda UMNO Malaysia menyiarkan poster yang membawa mesej menghasut di atas.

Kata Khairy lagi menerusi mesej seterusnya, Khairy berkata, pihaknya sudah ada maklumat susulan berkenaan dengan pengurusan dan pentadbiran laman yang membawa mesej yang "memudaratkan."

Kemudiannya bagi menyakinkan rakyat Malaysia bahawa bukan Pemuda UMNO yang menyiarkan poster itu Khairy Jamaluddin menegaskan, pihaknya akan membuktikan laman sosial Facebook kontroversi, yang didakwa membawa mesej berbaur hasutan, bukan dikendalikan oleh pihaknya.
Read More / Baca Lagi >>

ROADTAX KERETA SIAPA YANG SAMPAI RM 25 RIBU NI ..???? BANYAK DUIT DIA.......

Posted: 25 Aug 2012 07:01 PM PDT

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s480x480/547284_406419839407591_578353699_n.jpg

MENTERI DALAM NEGERI MENIPU RAKYAT PASAL INDEKS JENAYAH MENURUN MENDADAK KONON!!!..

Posted: 25 Aug 2012 06:59 PM PDTMenteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein and CEO PEMANDU, Datuk Seri Idris Jala harus memperjelaskan isu data jenayah NKRA yang dimanupulasikan, seperti yang didakwa surat yang tersebar luas melalui media elektronik semalam oleh "Sumun Osram", seorang "anggota polis yang ingin merahsiakan indentiti".


Dakwaan tersebut adalah serius kerana ia membawa keraguan terhadap integriti statistik rasmi dan selanjutnya, akan menjejas kredibiliti Kementrian Dalam Negeri, PEMANDU dan PDRM.
Read More / Baca Lagi >>

PERJUANG KEMERDEKAAN DARI KALANGAN ORANG ASLI YANG PATUT KITA TAHU .....UMNO CUBA PADAMKAN SELAMA INI..!!!!

Posted: 25 Aug 2012 06:55 PM PDT

Dalam perjuangan besar untuk kemerdekaan tanah air yang kita nikmati hari ini turut disulami dengan keringat dan darah massa Orang Asli. Dalam berbagai tahab perjuangan kemerdekaan, ternyata Orang Asli telah memberikan sumbangan yang besar. Dalam Memoirnya, Abdullah C.D. telah mendedahkan sebahagian fakta tentang sumbangan Orang Asli kepada perjuangan kemerdekaan – sejak dari Perang Perak sehingga Perang Bahaman dan dari perjuangan menentang fasis Jepun sehingga perjuangan bersenjata menentang penjajah British di bawah pimpinan PKM. Di Rejimen Ke-10 terdapat 3 orang perajurit Orang Asli. (Gambar kiri: Mek Poh, kakak kepada 2 beradik Orang Asli di Kompeni Ke-23, Rejimen Ke-10 TRM) Mereka hidup bersama perajurit-perajurit Rejimen Ke-10 di dalam satu keluarga besar revolusioner, tanpa diskriminasi, menikmati sama derajat, penuh rasa kasih sayang sebagai rakan seperjuangan. Berikut adalah sedutan dari Memoir Abdullah C.D. Bahagian Kedua yang bertajuk PENAJA DAN PEMIMPIN REJIMEN KE-10: 

Bergaul dengan Massa Orang Asli 

Sementara itu, saya dan beberapa orang kawan pengawal tinggal bersama Orang Asli di gua batu untuk melakukan penyelidikan. Mengambil peluang inilah saya menyelami perasaan Orang Asli serta membuat penyelidikan tentang masyarakat Orang Asli di situ. 

Orang Asli di situ terdiri dari suku Senoi. Mengikut angka yang disiarkan akhbar, dalam tahun 1950-an, suku Senoi di Semenanjung berjumlah 12,500 orang. 
Chen Ping bergambar dengan 3 beradik Orang Asli ketika melawat Rejimen Ke-10 pada tahun 1989
Read More / Baca Lagi >>

Cerita Tun Azazil jadi Iblis, penghulu malaikat

Posted: 25 Aug 2012 06:52 PM PDT

Dr Mahathir kata puak pembangkang memutar belitkan perumpamaan yang dia sebut. Better the devil(UMNO/BN) you know that the angel(PR) you don't . Kita sudah amat maklum sarcasm Tun Mahathir.He is the master equal to none.
Kita tidak berhajat untuk menghuraikan putarbelit yang Mahathir sendiri maksudkan. Kalau semasa di teruramah oleh CNN , Mahathir dengan poker face menafikan apa yang dia sendiri lakukan, bagaimana kita hendak letak nilai tinggi atas apa sahaja yang diucapkan oleh Mahathir? Seperti kawan saya saya kata Mahathir has to tell a thousand lies to cover his first lie.
Oleh kerana citarasa bulan ini atau flavor of the month ialah perumpamaan, maka kita katakan pada Mahathir dan UMNO- as you make your bed, so you must now lie on it.
Kepada pembaca yang menanya kepada saya secara condescending sama ada saya tahu Mahathir menggunakan idiom atau perumpamaan, saya harap dia pun faham perumpamaan yang saya nyatakan disini.
Read More / Baca Lagi >>

Hudud : Kewajipan ke atas umat Islam dan menjadi tanggungjawab pemerintah Islam untuk melaksanakannya

Posted: 25 Aug 2012 06:51 PM PDT


ULASAN TERHADAP ISU HUDUD DI MALAYSIA 
Isu hudud yang menjadi topik perbincangan hangat di negara Malaysia baru-baru ini masih berterusan dan semakin mendapat perhatian apabila ia melibatkan parti-parti politik di Tanah Air sama ada pihak kerajaan atau pembangkang serta masyarakat muslim dan non-Muslim.
Hal ini bermula dengan kenyataan tok guru di sebuah pondok iaitu Abdullah Sa'amah yang mengeluarkan kenyataan bahawa 'haram bagi umat Islam di Malaysia memberikan undi kepada parti DAP' sehingga menjadi isu dan tercetus isu hudud sebagaimana yang terus diperbincangkan sehingga ke hari ini. 

MANHAL PMRAM melihat isu ini yang bermain di media memberikan kesan positif dan negatif bergantung kepada jawapan dan olahan yang diberikan oleh pihak-pihak terbabit. 

Isu yang hangat diperkatakan ini dilihat sebagai peluang dalam menyebarkan penerangan dakwah kepada masyarakat muslim yang masih kabur serta non-Muslim mengenai konsep perlaksanaan hudud serta keadilan yang terdapat dalam hukum jenayah Islam. 
Read More / Baca Lagi >>

Umno: Hudud hanya alat politik Pas...dah tak larat nak pusing ke Mat Lan..!!!

Posted: 25 Aug 2012 06:49 PM PDT


Ahmad Maslan PONTIAN – Hudud hanya dijadikan alat politik oleh Pas untuk meraih sokongan pengundi bukan Islam setiap kali menjelang pilihan raya umum.

Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan berkata, sudah jelas, bermula dari tahun 1989 sehingga 2008, sudah lima kali PRU dijalankan dan selepas Pas menang di Kelantan, hudud tidak pula dijalankan seperti mana yang digembar-gemburkan.

"Janji hanya tinggal janji di mana mereka tidak melaksanakannya dan membiarkan isu hudud ini terus sepi sehinggalah menjelang pilihan raya umum yang seterusnya," katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Ahli Parlimen Pontian di Dewan Jubli Intan, Pontian, di sini, semalam.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita : Rumah dilempar bom petrol

Posted: 25 Aug 2012 06:45 PM PDT


Rumah dilempar bom petrol
Mangsa melihat keadaan cermin kereta miliknya yang dipecahkan.
 
KULIM - Enam sekeluarga yang tinggal berhampiran kawasan perumahan Taman Tiong fasa satu di sini, terkejut apabila rumah mereka diserang beberapa lelaki tidak dikenali kira-kira jam 2.30 pagi semalam.

Seorang mangsa berusia 20-an berkata, ketika kejadian, dia sedang menonton televisyen di ruang tamu rumahnya.

Menurutnya, dia terdengar bunyi cermin dan botol kaca pecah sebelum menjenguk keluar melalui tingkap dan ternampak dua lelaki berada di luar rumahnya.

Read More / Baca Lagi >>

Dr Abd Basit Rahman - Pekara Ajaib Dunia Ke 8 Bila Org Islam Tolak Syariat Islam (Hudud)

Posted: 25 Aug 2012 06:18 PM PDT

Tahniah UMNO - Menambahkan 1 perkara PELIK di dunia menjadi 8 perkara.

Posted: 25 Aug 2012 06:15 PM PDT

Seingat-ingat sepanjanag umur aku, raya puasa tahun inilah merupakan satu-satu perayaan Islam yang paling dahsyat bermula sahaja apabila umat islam Malaysia berpuasa,,, 
Berbagai keletah dan kerenah pelik-pelik dari puak-puak UMNO yang bertentangan dengan syariat Islam berlaku dalam bulan puasa ni berlarutan sehingga ke hari raya...


Sebelum aku merapu merepek lebih panjang, hangpa layan sendiri apa Al Fadhil Dr Basit kata....Hentam sahajalah UMNO oiii dah tak lama dah...

Mahathir Di dalam Kesesatan Yang Nyata - Tiada Ulamak UMNO Berani Membetulkan..

Posted: 25 Aug 2012 06:10 PM PDT

Mahathir: 'Syaitan yang dikenali' merujuk kepada BN

Mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir menjelaskan bahawa "syaitan" yang dimaksudkannya dalam tulisan di blognya itu merujuk kepada kerajaan BN.

"Orang bertanya mengenai syaitan, tapi kita adalah syaitan yang orang kenal. Mereka adalah malaikat yang orang tidak kenal," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita dalam sidang media di majlis rumah terbukanya sempena Hari Raya hari ini.

Ditanya siapakah golongan yang dimaksudkan sebagai "malaikat" itu, Mahathir berkata beliau merujuk kepada pembangkang.

Jelasnya, "malaikat" itu bukanlah golongan yang suci kerana "Kadang-kadang, malaikat juga boleh buat bannyak perkara salah," katanya.

Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita : Ghairah pikat budak, tawar khidmat urut kepada bawah umur

Posted: 25 Aug 2012 06:09 PM PDT


Ghairah pikat budak, tawar khidmat bawah umur
Salah seorang daripada tukang urut begelut ketika cuba melarikan diri daripada diberkas anggota polis.
 
SUBANG JAYA –Terdesak mendapatkan pelanggan, wanita warga China yang bekerja sebagai tukang urut di sebuah pusat membeli-belah di USJ di sini bertindak berani menawarkan khidmat mereka kepada pengunjung bawah umur.

Taktiknya mudah, menghalang mana-mana pengunjung lelaki yang melalui kaki lima unit kedai pusat urut dan kecantikan tersebut sebelum memujuk mereka mendapatkan khidmat urutan ditawarkan.

Malah, wanita ini juga dilihat rakus dan sanggup bertindak agresif menarik tangan pengunjung lelaki masuk ke premis urut meskipun ada di antara mereka yang memberitahu masih di bawah umur.

Read More / Baca Lagi >>

GE 13 : Umno at risk of ceding women’s vote

Posted: 25 Aug 2012 06:05 PM PDT


Women have traditionally been an important demographic for Umno
KUALA LUMPUR, Aug 26 — Women have traditionally been an important demographic for Umno with the party's Wanita wing seen as the Barisan Nasional (BN) lynchpin's backbone in ensuring solid votes from housewives and mothers, but there are now growing concerns that they are being ignored in favour of the youth vote.  "There is a need for Wanita Umno to go back and use the old system of heading down to their constituencies and going door to door. This is very important.
"When we used to do this, we would only see a small margin of error in election results versus our predictions, a minor difference of 100 or 200 votes," Datuk Faridah Abu Hassan, Umno Cheras Wanita division chief, told The Malaysian Insider.
She said the women's wing appeared to have eschewed the traditional campaign methods that had worked so well for the party previously.
"They prefer using online media and hosting programmes (sic) (with) large attendances of 10,000 to 30,000 people, but have nothing to show for it during the elections, as what happened in 2008," she said.
Read More / Baca Lagi >>

Hudud: Fathul Bari pelawa Nik Aziz bincang...cucu kena jumpa datuk le..!!!

Posted: 25 Aug 2012 06:03 PM PDT


Fathul Bari Mat Jahaya SHAH ALAM – Pengerusi Jawatankuasa Kerja Himpunan Ulama Muda Malaysia (Ilmu), Fathul Bari Mat Jahaya mengajak Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk berbincang mengenai masalah yang dihadapi dalam pelaksanaan hudud di negara ini.

Beliau berkata, perbincangan  perlu diadakan untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi dalam melaksanakan hukum itu kerana rakyat negara ini terdiri daripada masyarakat yang berbilang kaum.

Katanya, pelaksanaan hudud juga perlu melakukan perbahasan, perbincangan, yang perlu dihadiri oleh golongan profesional, ahli agama, diketuai Raja-raja Melayu, penguat kuasa, pentadbiran, badan kehakiman, wakil-wakil politik dan sebagainya.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita : Terkejut harga roti canai biasa RM1.80...Transformasi harga...!!!

Posted: 25 Aug 2012 06:02 PM PDT


Terkejut harga roti canai biasa RM1.80
Khairul Azhar yang datang ke pejabat Sinar Harian untuk membuat aduan menunjukkan roti canai yang dibelinya di sebuah restoran.
 
KUALA TERENGGANU – "Tidak masuk akal jika sekeping roti canai kosong dijual dengan harga RM1.80 sedangkan selama ini saya biasa beli dengan harga RM1 sahaja," luah seorang pengguna yang terpaksa membayar lebih ketika membeli roti canai di salah sebuah restoran di bandar ini.

Pengadu, Khairul Azhar Ismail berkata, pada mulanya dia menyangka peniaga restoran itu tersilap mengira harga perlu dibayar, tetapi sangkaannya meleset kerana di papan tanda jelas tertera roti canai biasa dijual berharga RM1.80.

"Saya tidak sempat bertanya sebab ramai pelanggan lain ingin membayar, tetapi saya keliru kerana harga pada papan tanda itu ditulis itu menggunakan pen yang boleh dipadam dan ditulis semula.

Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita : Pernah mahu bunuh diri angkara judi

Posted: 25 Aug 2012 04:21 PM PDT

Pernah mahu bunuh diri
KUALA LUMPUR: "Saya pernah terfikir untuk membunuh diri kerana tidak sanggup berdepan hakikat kehilangan segala-galanya dalam hidup," kata Helmi (bukan nama sebenar).
Gara-gara kemaruk judi roulette, Helmi, 30-an, bukan saja diisytiharkan muflis dan kehilangan segala harta bendanya, malah ketagihannya terhadap permainan judi Internet itu turut menghancurkan rumah tangganya.
Daripada kehidupan mewah sebagai 'tauke' restoran diusahakannya, hidup Helmi kini ibarat 'langit dan bumi' berbanding tiga tahun lalu.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita : Dibuang keluarga angkara dadah....kini mengidap AIDS

Posted: 25 Aug 2012 04:19 PM PDT

Sanding atas treler
MEREMPAT... Mat dan Azri menjadi gelandangan selepas dibuang keluarga.
MEREMPAT... Mat dan Azri menjadi gelandangan selepas dibuang keluarga. 
 
KUALA LUMPUR: Dulu dua beradik ini hidup senang kerana ibu bapa mereka ahli perniagaan berjaya di Johor Bahru, malah si abang pernah menuntut di institusi pengajian tinggi (IPT) di bandar raya itu.
Bagaimanapun, akibat perangkap dadah, mereka kini hidup merempat di ibu kota hingga ada kala sisa makanan dalam tong sampah menjadi santapan pengalas perut.
Itulah harga yang perlu dibayar Mat, 28, dan Azri, 25, selepas dihalau dan dipulau keluarga, lima tahun lalu. Lebih memburukkan keadaan, kedua-duanya kemudian disahkan menghidap Aids.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita : Wanita Malaysia paling ramai curang..??

Posted: 25 Aug 2012 04:16 PM PDTWANITA Malaysia dikatakan yang ketiga paling curang di dunia. - Gambar hiasanACCRA, Ghana - Wanita Malaysia adalah yang ketiga paling ramai curang di dunia, menurut akhbar laman berita GhanaWeb kelmarin yang memetik laporan akhbar China Press.
Penemuan mengejutkan itu dibuat berdasarkan satu kaji selidik yang mendapati 39 peratus wanita Malaysia mengaku mencurangi pasangan mereka.
Senarai tersebut diungguli oleh Ghana apabila 62 peratus wanitanya mengaku curang diikuti oleh Thailand sebanyak 59 peratus.
Wanita Rusia pula dianggap keempat paling curang di dunia dengan angka 33 peratus diikuti Singapura di tempat kelima dengan 19 peratus.
Kaji selidik sama turut mendapati pasangan di Thailand adalah paling curang di dunia dengan 54 peratus manakala Korea Selatan berada di tempat kedua apabila 34 peratus rakyatnya dilaporkan bermain kayu tiga.

'Kejam'....yang alim Islam dalam Umno, Datanglah kepada Tun dan berbisik 'Dah lah Tun! Berzikirlah pula!"!

Posted: 25 Aug 2012 08:56 AM PDT

Menjadi pertanyaan, apakah sudah tidak ada orang-orang alim Islam dalam Umno? Apakah sudah tidak ada yang alim dan warak Islam dalam Umno untuk datang mendekati Tun Dr Mahathir dan berbisik ke telinga Tun agar kurangkan bercakap dan memberi pandangan tentang Islam? 
Begitu tergamak para alim Islam Umno membiarkan Tun Dr Mahathir bercakap merepek dan merapu tak tentu arah hingga menjatuhkan imej Tun dan mendedahkan kejahilan Tun dalam agamanya ? Sepatah kata nasihat ustaz Azhar Idrus sambil berkelakar dalam ceramah-ceramah beliau, " lebih baik jangan bercakap pasal islam kalau tak tahu, kalau bercakap je, soh bodo!".
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT