Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Artis berhimpun di Kem Kemunting desak bebas tahanan ISA

Posted: 07 Jul 2012 10:48 PM PDT

PERAK 8 JULAI: Tiga artis terkenal antara sebilangan rakyat yang menyertai demontrasi mendesak kerajaan Umno BN membebaskan 45 tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Kem Kamunting di sini, hari ini.Artis
Mereka ialah Arbaiyah Abdul Manan atau terkenal dengan nama Abby Abadi, Hairie Othman dan Man Raja Lawak, selain 200 lagi rakyat lain termasuk pemimpin Pakatan Rakyat.
Sekalipun pernah berada di pentas 'glamour', mereka bersama-sama Pengerusi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), Syed Ibrahim Syed Noh dan aktivis lain, dalam panas terik melaungkan slogan mendesak tahanan ISA dibebas seberapa segera.
Malah, ketiga-tiga artis itu turut memberi ucapan ringkas  termasuk mengutuk kezaliman yang diamal regim Umno BN melalui ISA.
Peserta demontrasi juga membakar gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussien sebagai simbol protes.
Sebelum ini, Najib membuat pengumuman memansuhkan ISA tetapi tahanan sehingga kini, tidak dibebaskan manakala sepupunya pula mempersenda mogok lapar melalui twitternya.
Dalam pada itu, Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Mohd Safwan Anang, kesal kerana tahanan yang mengadakan mogok lapar, diugut supaya menghentikan tindakan mereka, selain dihalang menemui peguam dan ahli keluarga mereka.
"Jika pentadbiran Najib enggan membebaskan ke semua tahanan ISA, kami bercadang mengadakan himpunan protes dalam masa terdekat.
"Ada peserta mogok terpaksa menghentikan mogok lapar  kerana ditekan selain dinafi rawatan perubatan akibat menghidap penyakit Hepatitis B," katanya kepada Keadilan Daily.
* Gambar sumbangan Kak Zumrah, Nashita.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=32421

Anwar umum pelan persaraan, Mahathir sapu kepala dengan minyak ‘cap kapak’

Posted: 07 Jul 2012 06:24 PM PDT

8 JULAI — Anwar umum pelan persaraan, Mahathir sapu kepala dengan minyak 'cap kapak' 
Isu persaraan Anwar sekarang menjadi isu yang panas. Sebagaimana yang dijangkakan, Mahathirlah yang akan memberikan reaksi yang paling awal terhadap pengumuman persaraan Anwar jika PR gagal mendapat mandat rakyat dalam pilihanraya yang akan datang ini. Mahathir memberikan reaksi secara sinis yang pengumuman Anwar itu hanyalah sebagai helah pilihanraya sahaja. 
Sebenarnya itulah yang dikehendaki oleh Mahathir tetapi beliau memberikan reaksi sebegini kerana beliau (Mahathir) mahukan kepastian yang kata-kata Anwar itu merupakan satu kenyataan yang benar, berhenti jika PR kalah mengambilalih kerajaan. Saya rasa sememangnya Anwar perlu berhenti jika gagal mengambilalih Putrajaya itu. Tetapi Mahathir memberikan reaksi dengan menyamakan sikap beliau kepada Anwar. 
Di Selayang semalam Anwar berkata yang Mahathir terlalu takut beliau (Anwar)  akan merampas harta yang keluarga beliau telah ambil secara tidak betul dan bermoral dari rakyat selama ini dan itu sememangnya menjadi persepsi rakyat juga. Anwar menjawab dengan bertanya apa yang beliau (Mahathir) takutkan kerana yang dihina selama ini adalah beliau sendiri. Yang dipenjarakan adalah beliau dan ditumbuk serta ditelanjangkan adalah beliau.
Saya tidak tahu samada Anwar benar-benar serius untuk bersara tetapi apa yang beliau katakan itu adalah baik kerana semestinya beliau mesti bersara jika PR tidak berjaya mengambilalih Putrajaya dalam pilihanraya yang akan datang ini. Itulah semangat demokrasi sebenarnya. 
Tetapi Mahathir pula memikirkan yang Anwar akan melakukan perkara yang sama seperti beliau (Mahathir) lakukan acapkali selama ini. Mahathir berfikir yang Anwar adalah seorang pendendam seperti beliau juga jika mendapat kuasa. Anwar berkata yang beliau bukannya marah kepada Dr Mahathir tetapi beliau (Anwar) tidak bersetuju kerana rakyat tertindas oleh Umno terutamanya oleh Dr Mahathir secara sistematik. 
Bagi saya apa yang dijanjikan oleh Pakatan Rakyat kepada rakyat wajar diberi sambutan dan ambil janji-janji itu secara positif. Kita tidak boleh menjadi defensif keterlaluan seperti yang diambil oleh pemimpin-pemimpin BN. Janji Pakatan untuk memberikan pendidikan percuma kepada rakyat itu wajar diterima secara positif kerana itu bukannya perkara yang mustahil untuk dijayakan oleh PR jika memerintah negara ini. Kita tidak boleh bersikap negatif semata-mata kerana BN tidak mampu atau tidak mahu melaksanakannya. 
Tuduhan Najib, Muhyiddin, Mahathir dan BN yang negara akan bankrap jika rakyat diberikan pendidikan percuma itu hanya menunjukkan kedhaifan pimpinan BN dalam isu ini, kerana banyak negara di dunia ini memberikan pendidikan percuma kepada rakyat mereka.  Jika BN tidak mampu untuk melaksanakannya tidak mengapa. Biar PR yang melaksanakannya. Berikan mandat itu kepada PR buat lima tahun yang akan datang. 
Dalam isu pendidikan percuma ini kita mesti memberikan mandat kepada yang berjanji dan mampu melaksanakannya. BN tidak boleh mengambil sikap jika mereka(BN) tidak mampu melakukannya maka orang lain pun tidak mampu seperti mereka (BN). Pemimpin Umno/BN mesti mengakui yang kemampuan seseorang yang dianugerah Tuhan itu memangnya berlainan tahapnya dengan seseorang yang lain. Itu adalah kenyataan yang ditunjukkan oleh 'nature' dan Umno tidak boleh membawa rakyat berfikir seperti mereka (BN). 
Contoh dan bukti yang kemampuan seseorang itu berbeza diantara satu dengan lain itu mudah kita lihat. Mirzan bercita-cita untuk menjadi seorang usahawan yang besar tetapi beliau kurang kemampuan sehinggakan Mirzan terpaksa menggunakan wang rakyat hampir RM2 billion pada penghujung tahun sembilan puluhan dahulu untuk menyelamatkan perniagaan beliau (Mirzan). 
Mirzanlah salah seorang yang telah mendapatkan subsidi terbesar dari rakyat untuk mengapung dan menutupi ketidak mampuan beliau dalam bidang perniagaan. Rakyat terpaksa menanggung kerugian anak pemimpin tersohor negara ini. Begitu jugalah dalam isu pengambilalihan Exxon Mobil oleh anak Mahathir yang sama. Exxon Mobil diambilalih dengan pengaruh keluarganya dengan harga yang terlalu rendah dari harga pasarannya dan ini merupakan elemen subsidi yang sangar besar. 
Subsidi ini ditambah pula dengan menggunakan pengaruh keluarga nya lagi dengan memaksa pihak MAS yang sedang tenat itu untuk mendapatkan bahan bakar bagi syarikat penerbangan itu dari syarikat Exxon Mobil ini yang sekarang diberi nama baru, Petron. 
Oleh itu rakyat begitu jemu dengan tanggungan yang diberikan terhadap mereka. Rakyat yang tertindas tidak henti-henti dipaksa memberikan subsidi dan menanggung semua kehendak anak-anak Mahathir dan anak-anak pemimpin yang lain. Di sebaliknya pula kerajaan begitu tidak ikhlas untuk meneruskan pemberian susidi untuk kehidupan rakyat yang ramai kerana segala peruntukan subsidi itu diambil oleh keluarga pemimpin-pemimpin Umno dan BN sekarang ini. 
Jika rakyat menolak BN kali ini, itu sememangnya satu tindakan yang sudah menjadi kewajipan untuk mereka lakukan. Rakyat sudah tidak tertanggung lagi dengan kerenah keluarga-keluarga yang menjadi penghisap darah mereka ini. Jika Pakatan berkuasa, apa yang saya secara peribadi inginkan, ialah untuk memperkuatkan sistem dan tidak payah berdendam-dendam. Jika kita melakukan dendaman kesumat saya rasa hampir kesemua pimpinan yang ada pada hari ini yang  telah bersara terpaksa menghabiskan sisa-sisa kehidupan mereka dalam penjara dan kem-kem tahanan. 
Oleh itu memperkuatkan sistem yang betul dan mudah dilakukan sepatutnya menjadi agenda utama jika PR mengambilalih kuasa kerajaan negara kita. Biarkan sistem itu yang mentadbir negara kita. Jika seseorang pemimpin itu terlanggar sistem itu maka pemimpin itu harus menerima akibatnya. Sistem itu yang akan menentukan siapa yang akan menghadapi rakyat dan undang-undang. 
Seorang Perdana Menteri yang mengambilalih kerajaan negara nanti jangan porak perandakan sistem seperti yang dilakukan oleh Mahathir dahulu. Mahathir dahulu tidak sesuai dengan sistem yang biasa. Beliau melanggar semua sistem demokrasi dan sistem yang digunakan beliau ialah sistem peribadi beliau sahaja. Sistem-sistem kehakiman, perundangan, kepolisisan dan yang lain-lain semuanya dipecahkan oleh beliau dan yang mengambilalih sistem-sistem tersebut ialah sistem Mahathir…'tepuk dada tanya selera' 
Sekarang ini apa yang ditakuti oleh Mahathir ialah sistem yang beliau bentuk itu akan memakan diri beliau sendiri. Mahathir lupa yang pihak yang mahu mangambilalih kerajaan ini bertujuan untuk membina kembali semua sistem yang telah dirobohkannya semasa beliau memerintah selama 22 tahun dahulu.. 
Saya rasa satu lagi perkara yang wajib dilakukan oleh kerajaan baru nanti ialah menubuh 'Truth Commission'. We want to know the whole truth. — aspanaliasnet.blogspot.com/

ARTIS : Ratu Rock Ella kini sah bergelar isteri

Posted: 07 Jul 2012 08:09 AM PDT

Ratu Rock popular, Ella atau nama sebenarnya Norzila Aminuddin, 46, kini sah bergelar isteri apabila selamat diijabkabulkan dengan pasangan pilihan, Azhar Ghazali, 30, tepat jam 10.30 malam tadi. Pasangan ini dinikahkan oleh Penolong Pendaftar Nikah Kariah Teluk Gadong, Baharudin Abu Bakar dengan berwalikan abang sulung pengantin perempuan, Mohd Nor Izam Aminuddin, 55.

Ella menerima mas kahwin berjumlah RM50,300 tunai beserta tujuh dulang hantaran daripada pengantin lelaki. Sebagai balasan, Ella menghadiahkan Azhar dengan sembilan dulang hantaran.

Dalam majlis yang dihadiri oleh saudara-mara dan kenalan rapat ini, Ella dan Azhar mengenakan sepasang persalinan berona krim rekaan Saiful Baharim. Pasangan pengantin baru ini akan diraikan dalam satu majlis resepsi di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada 1 Disember hadapan.  - GUA

Haramjadah sungguh la puak2 ni .....

Posted: 07 Jul 2012 06:27 AM PDT

sumber : Pisaukarat

Suami saya bukan seperti Chua Soi Lek - isteri Guan Eng

Posted: 07 Jul 2012 02:18 AM PDT

July 07, 2012
KUALA LUMPUR, 7 Julai — Isteri kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng hari ini mengingatkan Datuk Seri Dr Chua Soi Lek bahawa suaminya bukanlah seperti Presiden MCA itu yang mana pernah terlibat dengan skandal salah laku seksual.
Betty Chew, yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kota Laksamana, Melaka, turut mempersoalkan tindakan MCA yang gemar menggunakan isu seks untuk mencalarkan imej keluarganya, sedangkan masalah itu sendiri membelenggu kepimpinan MCA sendiri.
"Sebelum ini mereka melibatkan anak saya, dan sekarang suami saya."Adakah mereka fikir semua orang seperti mereka? Benar kata suami saya, beliau bukan seperti Chua Soi Lek," tegas Betty dalam satu kenyataan hari ini.
Lim Guan Eng (gambar) sebelum ini dikatakan mempunyai hubungan sulit dengan bekas pembantu di pejabatnya, manakala Betty pula dikatakan telah menyerang wanita tersebut.
Betty bagimanapun dalam kenyataannya hari ini menegaskan, beliau telah berulangkali menggesa Pengerusi MCA Melaka Gan Tian Loo supaya mengeluarkan kenyataan di luar Dewan bagi membolehkan tindakan diambilnya terhadapnya, namun beliau masih lagi tidak mempunyai "keberanian" untuk berbuat demikian.
"Datuk Gan umpama "pengecut". Saya telah berulangkali menuntut beliau mengulangi kenyataannya di luar Dewan, tapi beliau enggan.
"Ini kerana beliau tahu itu adalah pembohongan semata-mata. Beliau sedar jika beliau membuat kenyataan di luar Dewan, saya dan suami saya akan mengambil tindakan saman terhadapnya.
Malah, Betty turut mempersoalkan sama ada Gan cuba untuk melarikan diri setelah memfitnah beliau dan suaminya.
"Adakah ini cara politik MCA?" soalnya lagi.
Betty menambah," sebagai seorang yang pernah merasai keperitan keluarga dan isterinya berikutan pendedahan rakaman video seks beliau, Dr Chua seharusnya tidak menggunakan taktik sama terhadap lawan beliau, terutamanya bila mereka berbohong.
MCA masih lagi tidak mengeluarkan bukti berhubung dakwaan mereka itu walaupun telah didesak berulangkali oleh isteri kepada Ahli Parlimen Bagan ini.
Jelas Betty, Dr Chua sepatutnya lebih maklum impak dan kesan perkara ini terhadap keluarga dan anak-anaknya.
"Saya tak mahu mereka trauma untuk ke sekolah."
Justeru, Betty menegaskan, Dr Chua perlu menghentikan segala kenyataan daripada kepimpinan MCA berhubung perkara itu.
"Chua Soi Lek … jangan terlalu kejam. Kamu seharusnya tidak membiarkan parti kamu menyebarkan fitnah terhadap suami saya untuk menjatuhkan reputasi keluarga kami.
"Kamu juga ada keluarga dan saya percaya keluarga kamu mesti telah melalui saat-saat sukar apabila pendedahan rakaman video skandal seks kamu tersebar. Jangan jadikan keluarga orang lain merasai apa yang telah kamu alami," tegasnya.
Malah, Betty turut menggesa isteri Dr Chua supaya menghentikan kekejaman yang dilakukan suaminya itu.
"Mungkin beliau telah memafkan suaminya. Namun wanita Malaysia tidak akan memaafkan Dr Chua kerana membenarkan MCA berterus-terusan menyebarkan fitnah terhadap perempuan yang tidak bersalah dan keluarganya." - TMI

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


APA LOJIKNYA ANWAR MAHU BERSARA DARI POLITIK?

Posted: 07 Jul 2012 01:05 AM PDT

Oleh:  WFAUZDIN NS

APABILA DS Anwar menyebut bahawa beliau mungkin akan memikirkan untuk bersara di arena politik sekiranya PR gagal mengambil alih Putrajaya selepas PRU ke 13 akan datang, maka tokoh Pembangkang yang pertama mengulas isu ini adalah Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz.  Kemudiannya beberapa pimpinan dari PKR dan DAP serta tidak ketinggalan juga dari beberapa tokoh Umno.

Ulasan Tuan Guru Nik Aziz penuh pengertian iaitu DS Anwar seharusnya terus `mengajar' rakyat Malaysia berpolitik tidak kira samada PR menang atau tewas.  Pimpinan dari PKR sepertima kenyataan Naib Presiden PKR YB Nurul Izzah terus mempertahankan Ketua Umum iaitu ayahandanya sendiri bahawa PKR masih memerlukan bimbingan DS Anwar.  Pimpinan DAP pula tegas dari dulu iaitu DS Anwar mesti mengetuai PR dan DAP tetap yakin kali ini rejim Umno/Bn akan tumbang di Putrajaya.Berbeza dengan ulasan pimpinan Umno.  Di antaranya kenyataan Fuad Zakarshi dan Idris Haron yang masih ragu-ragu akan kenyataan DS Anwar dan menganggap itu hanya satu kenyataan politik dan permainan psikologi bagi meraih simpati.  


Secara peribadi, saya bersetuju dengan kehendak DS Anwar itu.  Ada lojiknya kerana sudah terlalu lama DS Anwar menghambakan dirinya untuk rakyat dengan berbagai dugaan dan fitnah yang beliau tempuhi.  Kini, usia beliau mencecah 65 tahun di dalam keadaan tidak begitu cergas akibat penyakit tulang belakang yang dihidapinya.  Namun, tokoh reformasi ini terus melupakan semua itu dan pada setiap saat tiada waktu yang tidak melibatkan beliau dengan rakyat jelata.  Sabab hari, siang dan malam DS Anwar bersama rakyat, susah dan senang.  Tidak terfikir oleh kita, di dalam usia se tua itu, tokoh ini mampu bergerak di dalam dua atau tiga program serentak pada satu malam, kadangkala menjelajah di dua negeri dalam tarikh yang sama.  Terlalu kuat staminia yang `dipaksa' oleh DS Anwar.Dari segi psikologi, amat mustahil tokoh yang sudah berusia ini mampu bergerak seaktif ini di dalam keadaan ditekan begitu hebat oleh musuh-musuh politik beliau melalui serangan tidak pernah putus melalui media.  Tuduhan seks, liwat, ejen asing, rasuah, fahaman ugama liberal, pro kaum Cina dan berbagai lagi tuduhan yang sehingga kini tiada satu pun yang dapat dibuktikan dan dipercayai rakyat yang bijak.  Malahan serangan berbentuk fizikal melibatkan diri dan keluarga beliau sendiri.  Bukan satu fitnah apabila kereta beliau disabotaj, anak beliau YB Nurul Izzah diugut melalui SMS, di baling batu ketika ceramah, kereta dikemekkan dan berbagai lagi sehingga beliau dapat menyaksikan bagaimana seorang tua penyokong kuatnya berdarah di hadapan beliau akibat dibaling batu oleh rejim sekutu Yahudi.Beliau cuba hadapinya dengan kekuatan tenaga yang tidak sekuat orang muda.  Kekuatan rohani yang ada beliau memberanikan diri untuk mencabar ketua rejim Umno iaitu Najib Razak agar berdepan dengannya di pentas debat sebagai menebus penderitaan rakyat yang selama ini dizalimi oleh rejim sekutru Apco itu.  Malangnya, Najib yang lebih muda dari beliau, bukan lelaki sejati.  Najib hanya layak menjadi Menteri Wanita.  Najib sehingga kini terus mempamirkan sikap penakutnya untuk berdepan dengan DS Anwar.  Najib terpaksa gunakan media untuk melindungi telornya yang hilang di dalam seluar.

Di dalam usia mencecah 65 tahun sekarang ini, DS Anwar mungkin memikirkan apakah beliau boleh berdiri sekuat sekarang untuk 5 tahun lagi seandainya PR tidak mampu ke Putrajaya?  Jika PR tewas (Nau'zubillah) di dalam PRU ke 13 nanti, kita terpaksa menunggu untuk 5 tahun lagi.  Ketika itu, tokoh ini telah mencapai usia mencecah 70 tahun.  Mungkin beliau berfikir, apakah yang boleh beliau lakukan di dalam keadaan usia sedemikian?  

Saya juga boleh bersetuju jika kenyataan DS Anwar ini merupakan kenyataan psikologi yang baik.  Beliau mahu semua pemimpin dan penyokong di dalam PR, terutamanya di dalam PKR sendiri untuk bekerja keras dari sekarang seperti yang beliau telah lakukan.  Jika mahu beliau menerajui negara ini di dalam keadaan masih bertenaga seperti sekarang, tiada pilihan lain kecuali rampas Putrajaya di dalam PRU ke 13 ini.  Di samping itu, pimpinan semua parti di dalam PR mesti lah bersedia untuk menampilkan tokoh muda yang berkaliber bagi meneruskan perjuangan ini.  Umumnya, kita menyokong PKR atau PR bukan kerana tubuh DS Anwar.  Samada beliau masih ada bersama kita, atau beliau di dalam penjara, mahupun beliau bersara atau pergi selama-lamanya dari dunia yang fana ini, kita yang masih hidup wajib terus berjuang tumbangkan rejim zalim Umno/Bn.  Cuma, pada waktu ini, ketika dan saat ini, kita perlukan nakhoda yang kuat, gagah dan licik seperti DS Anwar.  Tapi, untuk 5 tahun akan datang kita tidak tergamak lagi untuk `memaksa' tokoh ini terus menghadapi dugaan dan fitnah seperti yang sedang beliau hadapi sekarang. /wfauzdin.blogspot.com

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


‘Sekarang Kita Dikuasai Mafia’

Posted: 07 Jul 2012 09:26 AM PDT


SELAYANG 7 JULAI : Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menyifatkan pemimpin di negara ini mentadbir kerajaan dengan cara ala 'mafia'.
Katanya, pentadbiran di Malaysia kini dicemari dengan budaya rasuah dan jenayah yang semakin menular.
"Ini masalah besar yang dihadapi oleh kerajaan Umno-BN ketika ini iaitu rasuah dan penyelewengan.
"Hadirin sekalian, rasuah campur jenayah dicampur gerakan mafia antarabangsa inilah yang menguasai pentadbiran Malaysia sekarang. Bolehkah lagi kita bernaung di bawah pemerintah yang dikuasai oleh mafia?
"Dulu negara-negara Amerika Latin dikuasai oleh mafia dadah. Sekarang kita dikuasai oleh mafia. Terdedah perbincangan hal Scorpene, rasuah di Parlimen Malta, terdedah di Hong Kong, di sini (Malaysia) kita tidak tahu apa-apa," katanya yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu dalam ceramah Merdeka Rakyat, di sini, semalam.
Jelasnya, persoalan-persoalan sebegini seharusnya didedahkan kepada rakyat di negara ini kerana rakyat berhak tahu bagaimana wang negara dibelanjakan.
"Kini, Umno-BN sudah tiada modal dan tertekan serta terdesak oleh kerana itu mereka tiupkan api perkauman. Semua cerita yang keluar mesti berkisar mengenai perkauman. Tetapi saya rasa rakyat sudah tahu sekarang," katanya.
Kira-kira 3,000 hadirin yang hadir dalam ceramah Merdeka Rakyat itu.
Hadir sama Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Soladariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shahrin atau Chegubard, Adun Teja Chang Lih Kang dan Timbalan Pengerusi DAP, A.Sivanesan.
Sementara itu, Adun Teja Chang Lih Kang berkata Umno-BN bukan sahaja tidak membela Melayu malah menjadikan Melayu golongan termiskin di negara ini.
Beliau yang juga Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR berkata 75 peratus rakyat termiskin adalah orang Melayu.
"Sekiranya Umno-BN membela orang Melayu seperti yang dilaungkan, mengapa sudah lebih 50 tahun orang Melayu tetapi miskin malah menjadi golongan termiskin.
"Kalau bela betul-betul, benda ini tidak akan berlaku," jelasnya.

Peguam LFL kesahkan mogok lapar ISA ditamatkan

Posted: 07 Jul 2012 09:25 AM PDT

Peguam Lawyers For Liberty (LFL), Afiq M. Nor yang menziarahi tahanan ISA pada hari ini, mengesahkan kepada MerdekaReview bahawa tahanan telah menamatkan mogok lapar dua hari yang lalu, lantaran "badan lemah".  Di samping itu, Afiq juga mengesahkan bahawa tahanan Razali Kassan dipukul dan diludah pegawai penjara dalam Kem Tahanan Kamunting.

Ketika dihubungi MerdekaReview, Afiq berkata dirinya bersama Farhana Halim, seorang lagi peguam LFL telah tiba di Kamunting pada jam 10 pagi, hari ini.  Namun mereka hanya dibenarkan masuk untuk berjumpa dengan anak guam mereka pada jam 4 petang.

Menurut Afiq, lapan orang tahanan terpaksa menamatkan mogok lapar mereka dua hari lalu, kerana terlalu lemah.  Mohamad Fadzullah Razak adalah tahanan terakhir untuk menamatkan mogok lapar.  Afiq berkata, pihak peguam mendapat pengesahan daripada tahanan, bahawa Razali Kassan dipukul dan diludah kerana mogok lapar.  Salah seorang tahanan, Fadzullah Razak juga diberi amaran, berbunyi, tiada masalah jika mogok lapar hanya untuk dua tiga hari, tetapi jika lebih dari tiga hari, maka tindakan itu dilihat sebagai mencabar pegawai penjara.
Sembilan orang tahanan ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri) telah memulakan mogok lapar mereka sejak 21 Jun, menuntut agar 45 orang tahanan ISA yang masih ditahan di Kamunting dibebaskan selepas pemansuhan ISA.  Pada masa yang sama, Kementerian Dalam Negeri didesak untuk menyiasat dakwaan tahanan dipukul dan menutup KemTa.  Bagaimanapun, Razali Kassan terpaksa mengakhiri mogok laparnya pada hari ke-13 kerana terkena jangkitan Hepatitis B.  Lapan orang tahanan yang lain juga menamatkan mogok lapar pada keesokannya.
Lamb Chop pilihan Hishammuddin Hussein

Sementara itu, Afiq berkata "tiada apa untuk diulas" berhubung kenyataan Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Hussein dalam laman sosial twitternya yang mengundang pertikaian.  Semalam, ketika membalas tweet pengikutnya Haziq Abdul Aziz yang berbunyi "Amboi tahanan ISA mogok lapar kau makan lamb chops...", Menteri Dalam Negeri ini menjawab, "pilihan mereka, lamb chops pilihan aku ;) ".

Untuk Afiq, Hishammuddin Hussein selaku Menteri Dalam Negeri tidak pernah menjawab soalan yang berbangkit berhubung tahanan ISA.  Malah, sejak hari pertama mogok lapar dilancarkan tahanan, menteri KDN ini tidak menjawab soalan.  Oleh itu, biarlah beliau jika beliau mahu terus bergurau di twitter dirinya, kata Afiq.

Di samping itu, pihak KemTa juga melarang kakitangannya daripada menyambung mana-mana panggilan media kepada pengarah KemTa.  Ketika dihubungi MerdekaReview petang tadi, kakitangan yang mengangkat panggilan berkata, "Kami dapat arahan tak boleh sambung mana-mana panggilan media untuk pengarah, kami dapat arahan macam itu."

Apabila ditanya bila arahan ini dikeluarkan, beliau menjawab, "Semalam, urusetia bagi tahu.  Malaysiakini pun dah telefon dah."
*Chen Shaua Fui ialah Assistant Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Disedut, disunting dan diterjemah dari teks penuh.

WOIIII LU DIAM LA MAHATHIR

Posted: 07 Jul 2012 09:23 AM PDT


SELAYANG 7 JULAI : Dalam nada sinis Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta Tun Dr Mahathir Mohamad hanya menjaga syarikat anak-anaknya dan jangan mencampuri urusan politiknya.
Bercakap dalam satu sidang media baru-baru ini mantan perdana menteri itu mengesa Ketua Umum PKR itu agar meninggalkan politik dengan segera.
Dr Mahathir berkata Anwar tidak perlu berlengah-lengah dengan hasratnya untuk bersara daripada dunia politik sekiranya Pakatan Rakyat kalah dalam pilihan raya umum ke-13.
"Dia Dr Mahathir suruh saya bersara, saya kata tak apalah. Yang itu biar saya dengan rakyat.
"Kamu Dr Mahathir, duduk diam-diam. Jaga syarikat anak kamu yang berpuluh bilion ringgit. Kalau kamu pemimpin bersih, malu tahu tak, malu.
"Seorang pemimpin tetapi puluh bilion kekayaan anak-anaknya," kata Anwar dalam ceramah Merdeka Rakyat di sini semalam.
Bercakap dihadapan kira-kira 3,000 hadirin, Anwar turut mempersoalkan mengapa Dr Mahathir terlalu 'marah' kepadanya.
Sebaliknya, Anwar berkata beliau tidak pernah mengacau dan sudah memaafkan bekas pemimpin nombor satu Umno itu.
"Sudahlah. Yang kena pukul saya, Mahathir, bukan kamu. Yang kena penjara saya, yang kena telanjang saya. Sudahlah, saya dah maafkan.
"Yang kamu takut ini apa. Dia takut saya nak rampas harta dia dan anak pinak dia agaknya.
"Ya lah sebab dulu dia pernah minta saya tolong anaknya, minta supaya saya bagi RM2 bilion tetapi saya tidak mahu, kemudian dia meminta duit dari petronas. Sebab itu lah punca dia marah saya," katanya yang mengimbas perselisihan beliau dengan Dr Mahathir ketika memegang jawatan Menteri Kewangan.

RAKYAT DIGESA BERHIMPUN SEBAGAI BANTAHAN

Posted: 07 Jul 2012 09:17 AM PDT

KUALA LUMPUR: Save Malaysia Top Lynas (SMSL) akan menganjurkan demonstrasi aman pada 14 Julai ini bagi membantah operasi kilang memproses nadir bumi Lynas di Gebeng, Pahang.

Demostrasi kempen 714 itu akan diadakan serentak di 30 lokasi terpilih di seluruh negara.

Jelas Pengerusi SMSL, Tan Bun Teet pada satu sidang media di Dewan Perhimpunan Cina Selangor Kuala Lumpur, semalam sudah sampai masanya kerajaan perlu tahu bahawa Lynas bukan hanya melibatkan kepentingan orang Kuantan tetapi seluruh rakyat negara ini.

"Kita ingin perjelaskan kepada kerajaan isu Lynas ini bukan hanya tertumpu kepada masyarakat Kuantan tetapi juga seluruh rakyat negara ini bahawa bahayanya kesan radioaktif.

"Kempen ini juga menunjukkan bahawa rakyat menentang keras pembinaan Lynas itu," katanya.

Tambahnya lagi, perhimpunan selama satu jam setengah itu akan bermula pada jam 5 petang.

"Lokasi di Kuantan kita telah memilih untuk berkumpul di Bukit Roga dan selepas itu kita akan mendaki bukit berkenaan.

"Setelah mendaki setiap peserta akan mengundi sama ada menyokong Lynas atau menentang, kita akan mengumumkan pihak mana yang menang berdasarkan pengundian tersebut," katanya lagi.

Menurutnya, ini merupakan satu simbolik dan juga isyarat kepada kerajaan bahawa kuasa yang akan menentukan kemenangan kepada sesebuah parti itu terletak pada tangan rakyat.

Tan Bun Teet juga menegaskan bahawa kumpulan SMSL akan menyokong kumpulan yang berjaya menghentikan Lynas tanpa mengambil kira latar belakang politik.

"Kita akan menghantar surat jemputan kepada pemimpin parti politik untuk turut serta dalam perhimpunan tersebut," ujarnya lagi.

Kempen 714 itu mensasarkan antara 15,000 hingga 20,000 orang akan mengikut demonstrasi untuk ke semua lokasi.

Antara lokasi yang dipilih ialah, Pahang: Kuantan, Temerloh, Jerantut, Raub, Sri Jaya, Triang.

Terengganu: Kuala Terengganu.

Kelantan: Kota Bharu.

Pulau Pinang: Pulau Pinang.

Perak: Ipoh, Kampar, Bukit Merah.

Selangor: Cheras Mahkota, Rawang.

Melaka: Melaka.

Negeri Sembilan: Seremban, Air Itam.

Johor: Segamat, Pengerang, Batu Pahat, Jementah, Tangkak, Simpang Renggam, Kluang, Kulai, Bekok, Yong Peng, Johor Bahru, Labis, Muar.

Sabah: Kota Kinabalu.

Australia: Perth, Sydney, Melbourne.


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Anwar umum pelan persaraan, Mahathir sapu kepala dengan minyak 'cap kapak'

Posted: 07 Jul 2012 05:33 PM PDT

Isu persaraan Anwar sekarang menjadi isu yang panas. Sebagaimana yang dijangkakan, Mahathirlah yang akan memberikan reaksi yang paling awal terhadap pengumuman persaraan Anwar jika PR gagal mendapat mandat rakyat dalam pilihanraya yang akan datang ini. Mahathir memberikan reaksi secara sinis yang pengumuman Anwar itu hanyalah sebagai helah pilihanraya sahaja.
Sebenarnya itulah yang dikehendaki oleh Mahathir tetapi beliau memberikan reaksi sebegini kerana beliau (Mahathir) mahukan kepastian yang kata-kata Anwar itu merupakan satu kenyataan yang benar, berhenti jika PR kalah mengambilalih kerajaan. Saya rasa sememangnya Anwar perlu berhenti jika gagal mengambilalih Putrajaya itu. Tetapi Mahathir memberikan reaksi dengan menyamakan sikap beliau kepada Anwar.
Di Selayang semalam Anwar berkata yang Mahathir terlalu takut beliau (Anwar)  akan merampas harta yang keluarga beliau telah ambil secara tidak betul dan bermoral dari rakyat selama ini dan itu sememangnya menjadi persepsi rakyat juga. Anwar menjawab dengan bertanya apa yang beliau (Mahathir) takutkan kerana yang dihina selama ini adalah beliau sendiri. Yang dipenjarakan adalah beliau dan ditumbuk serta ditelanjangkan adalah beliau.
Read More / Baca Lagi >>

SPR Tolong Jelaskan - Kenapa Daftar Pengundi Di Pejabat Umno?

Posted: 07 Jul 2012 05:21 PM PDT

Amat memalukan… Pejabat POS PANDAN INDAH mengarahkan bakal2 pengundi supaya mendaftarkan sebagai pengundi di Pejabat UMNO Bahagian pada 8 Jun, 2012 yang lalu.

Tengku Arief Tengku Hamid, 29 memberitau bahawa petugas wanita di Pejabat Pos berkenaan dengan tanpa rasa bersalah menyuruhnya kepejabat Umno bahagian terdekat.


"Petugas wanita itu memberitahu borang sudah habis. Saya bertanya mungkin kalau saya ke pejabat pos lain, saya boleh mendaftar."

"Petugas itu mengatakan munkin semua pejabat pos lain juga tiada borang, jadi saya di sarankan pergi ke pejabat umNo bahagian untuk mendaftar sebagai ahli", kata Arief pada sidang media baru2 ini.

BN to be DISMANTLED - MCA, MIC to pull out of coalition?

Posted: 07 Jul 2012 05:16 PM PDT

BN to be DISMANTLED - MCA, MIC to pull out of coalition?Speculation is swirling again that Barisan Nasional component parties, MCA and MIC, are toying with the idea to opt out of the long established national coalition that has governed Malaysia since 1957 due to differing reasons.
Whether they plan to join the Pakatan Rakyat led by Opposition Leader Anwar Ibrahim or choose to stay independent or form a new coalition is not clear yet
Such talk is not new and has blown in and out of the political arena over the past years, largely ignored as few Malaysians believe the pair could ever dare to make a break with the seemingly almighty UMNO - their BN big boss and some say 'big bully'.
Main grouses still the same: 'Telur' the likely 'gift' from voters
But now, pared down to their last card and with the next general election due to be held within the next 10 months, the leaders at both MIC and MCA have no choice but to starkly confront the pro and cons of such a move that will surely bring to an end the decades of easy living, special privileges, cushy income and extraordinary benefits.
Read More / Baca Lagi >>

Kartun Hina Presiden Mesir Disiar Dalam Harian Metro...!!!

Posted: 07 Jul 2012 05:15 PM PDTTindakan Harian Metro keluaran Sabtu, 7 Julai 2012 melukis dan menerbit lukisan seperti ini adalah sesuatu penghinaan kepada Islam! Dr Muhammad Morsi digambarkan seperti firaun dan Bulan Bintang, lambang Islam diletak di atas piramid. Kemenangan mereka yang berjihad memperjuangkan Islam digambarkan seperti ini, tatkala umat Islam mengharapkan sinar kegemilangan Islam.

Inikah cara Akhbar Malaysia meraikan kemenangan pejuang Islam di Mesir?

Berikut ini ialah gambar "sphinx" yang sebenar:

Read More / Baca Lagi >>

Tiada alasan tidak laksana undang-undang Islam

Posted: 07 Jul 2012 05:10 PM PDT


SHAH ALAM – Malaysia mempunyai banyak kelebihan apabila Islam diangkat sebagai agama rasmi negara, justeru tiada alasan untuk melengahkan lagi pelaksanaan undang-undang Islam, kata Timbalan Yang Dipertua Persatuan Ulama Malaysia, Datuk Wan Mohamad Abdul Aziz.

Menurutnya, Islam sebagai agama Persekutuan merupakan tunjang kekuatan umat Islam, Yang di-Pertuan Agong, Sultan dan Raja-Raja Melayu ini adalah Ketua Agama Islam dan ini juga adalah lambang keutuhan umat Islam di negara ini.

"Semua ini terletak di bahu kita sama ada mahu memulakan usaha ini, atau tunggu dan lihat dan menyebabkan kita terus ketinggalan berbanding dengan negara yang sebelum ini
dimomokkan seperti negara sekular Turki dan Mesir yang telah jauh ke hadapan," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Jangan ada hudud Pas atau Umno.....!!!

Posted: 07 Jul 2012 05:07 PM PDT


Yang Dipertua (YDP) Angkatan Belia Islam Malaysia (Adim) Kedah, Hafiz Mustafa Lubis
Yang Dipertua (YDP) Angkatan Belia Islam Malaysia (Adim) Kedah, Hafiz Mustafa Lubis
 
ALOR SETAR - Semua pihak diminta berlapang dada berhubung cadangan Adun Kemelah, Datuk Ayub Rahmat, yang mencadangkan pelaksanaan undang-undang hudud di Johor, agar tidak wujud situasi hudud ala Pas atau hudud ala Umno.

Yang Dipertua (YDP) Angkatan Belia Islam Malaysia (Adim) Kedah, Hafiz Mustafa Lubis berkata, Abim di negeri ini menyokong penuh cadangan berkenaan dan meletakkan persoalan mengenai keikhlasan pencadangnya itu di tempat kedua.

Menurutnya, cadangan itu amat baik, malah sebaiknya ia tidak hanya dilaksanakan di Johor sahaja sebaliknya di seluruh negara.

"Kita mengharapkan agar isu ini tidak sekadar dijadikan faktor penarik dalam politik sebalik menyeru semua pihak agar berlapang dada dan meninggalkan parti masing-masing jika ingin membincangkan isu hudud secara serius.
Read More / Baca Lagi >>

Hudud bergantung pada pemimpin....orang kuat UMNO senyap deh..!!!

Posted: 07 Jul 2012 05:05 PM PDT


Antara peserta yang hadir pada Seminar Kebangsaan Undang-Undang Syariah di Malaysia.
Antara peserta yang hadir pada Seminar Kebangsaan Undang-Undang Syariah di Malaysia.
 
SHAH ALAM - Pelaksanaan hudud bergantung pada pemimpin politik yang berkuasa, sama ada mahu atau tidak melaksanakannya.

Pensyarah Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam, Universiti Teknolongi Mara (UiTM), Prof Madya Dr Hasan Bahrom berkata, tanpa kemahuan politik (political will), undang-undang
Islam itu tidak mungkin dapat dilaksanakan.

"Kemahuan politik terutama di pihak kerajaan amat penting dalam mempengaruhi proses ke arah melaksanakan undang-undang Islam itu," katanya.

Read More / Baca Lagi >>

Kit Siang tolak ‘Mahathirisme’, bukan Mahathir

Posted: 07 Jul 2012 05:04 PM PDT


Lim: "Tuduhan-tuduhan (Dr Mahathir) bertentangan dengan polisi pembentukan lima dekad negara, Wawasan 2020 Bangsa Malaysia dan konsep 1 Malaysia." — Foto fail
KUALA LUMPUR, 7 Julai — Lim Kit Siang hari ini menafikan beliau membenci seteru politiknya Tun Dr Mahathir Mohamad, sebaliknya hanya membenci pengaruh bekas perdana menteri itu dalam politik yang disifatkannya sebagai "Mahathirisme." Menurut Kit Siang, Mahathir dilihat semakin berusaha keras untuk mengekalkan Mahathirisme itu dalam Umno melalui kronisme dan korupsi sejak kebelakangan ini.
Ketua Parlimen DAP itu juga turut menolak bahawa bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi berundur disebabkan tidak melayani karenah Dr Mahathir, sebaliknya Pak Lah tewas dalam pilihan raya pada 2008 disebabkan gagal membendung legasi kronisme, korupsi, dan penyalahgunaan kuasa ketika zaman Dr Mahathir.
Read More / Baca Lagi >>

Memecahkan ruyung itu susah, tetapi akan sampai ke sagunya juga, Insyaallah

Posted: 07 Jul 2012 09:26 AM PDT

Penerbangan Malaysia (MAS) yang dalam kesusahan meneruskan operasinya kerana kerugian yang berganda-ganda sejak syarikat penerbangan itu di ambilalih oleh Tajuddin Ramli. Kerugian berada dalam angka yang berbillion-billion ringgit dan sejak itu berbagai-bagai usaha telah dilakukan oleh pihak kerajaan yang kadang kala adalah usaha yang diibaratkan seperti tikus memperbaiki labu.
Apa yang dihadapi oleh syarikat-syarikat yang berstatus 'public companies by guarantee' ini, operasinya tidak dapat dilakukan mengikut kehendak dan keperluan 'professionalism' dalam pengurusannya.
Read More / Baca Lagi >>

RM500juta di tabur sebelum pilihanraya.... tabur jangan tak tabur....!!!

Posted: 07 Jul 2012 09:17 AM PDT

Teraju agih RM500 juta untuk syarikat Bumiputera terpilih


PETALING JAYA, 6 Julai — Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju) hari ini mengumumkan akan memberikan kemudahan pembiayaan kewangan Islam bagi syarikat-syarikat dalam kumpulan Teras dengan nilai berjumlah RM500 juta.
Melalui program ini, syarikat yang tergolong dalam kumpulan Teras akan beroleh pinjaman bernilai sehingga RM30 juta dana dengan pembiayaan daripada SME Bank bagi keperluan pembiayaan untuk modal kerja dan pembelian aset dengan tempoh pembiayaan sehingga 35 tahun.
Read More / Baca Lagi >>

Najib hanya mampu cakap besar bukan menang besar

Posted: 07 Jul 2012 09:10 AM PDTOleh ZULKIFLI YAHAYA

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sedang menyusahkan rakyat mengenai tarikh pilihanraya umum ke 13 (PRU13) yang masih menjadi tanda tanya hingga ke saat ini. Para ahlulnujum politik pun sudah jemu untuk meramal setelah sekurang-kurang tiga masa dianggap terbaik untuk BN mengadakan PRU berlalu begitu sahaja.

PRU adalah perkara besar. Di samping banyak pihak yang terbabit dengan PRU, jika berlaku pula pertukaran kerajaan maka lagi banyak perubahan yang akan berlaku. Sebab itu tidak pelik jika ada pihak yang sentiasa dalam dilemma untuk merancang aktiviti kehidupan seharian selagi Najib belum bubarkan Parlimen. Hendak menunaikan umrah, haji, melancong, berpindah rumah, kenduri kendara bahkan nak khatankan anak pun jadi dilemma dalam penentuan tarikh.
Read More / Baca Lagi >>

Umno - Bn Sedang Menanti Ajal

Posted: 07 Jul 2012 09:03 AM PDT

Kebangkitan hijau di negeri-negeri BN dan penghijrahan luar biasa golongan artis ke dalam PAS adalah suatu fenomena yang dilihat mampu membantu PAS menuju ke Putrajaya. Wartawan, NYZA AYOB mendapatkan pandangan kedua bekas Menteri Besar Perak yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang, Dato' Seri Nizar Jamaluddin mengenai perkara ini

Bagaimana Dato' Seri melihat kebangkitan Hijau ke Putrajaya?
Read More / Baca Lagi >>

Penahanan Uncleseekers: Komuniti online timbulkan beberapa persoalan misteri

Posted: 07 Jul 2012 08:58 AM PDT

"Komuniti online, termasuk blogger tempatan, menimbulkan beberapa persoalan misteri mengenai penahanan oleh polis terhadap blogger uncleseekers.blogspot.com.

Semua persoalan berkenaan menyentuh secara langsung soal ketelusan undang-undang di negara ini dalam konteks menangani isu rakyat dan mereka yang berkuasa.

uncleseekers
Imej dari malaysianinsider-malaysiakini.worldheritage.com.my.

Blog itu dipercayai dikendalikan Syed Abdullah Hussein Al-Attas, anak kepada penulis buku politik popular, Syed Hussein Alattas.

Blogger itu ditahan polis pada 5 Julai 2012 dipercayai ada kaitan dengan entri di blognya yang menyentuh kerabat diraja Johor.

Tinjauan inimajalah.com.my di Internet mendapati, antara persoalan yang dilontarkan ramai komuniti online sama ada menerusi blog, forum atau laman sosial, termasuk Facebook dan Twitter ialah:
Read More / Baca Lagi >>

Untungnya Najib... hehe...

Posted: 07 Jul 2012 08:46 AM PDT


"
Untungnya Najib kerana mendapat sorang Isteri yang amat pandai berjimat cermat... hehe... Lagi untung Najib kerana Isterinya jugak berkeupayaan untuk mengambil alih tempatnya sebagai PIEM bagi bangsa Umno... ANYTIME she likes... hehe...

NAJIB TAK HORMAT PRESIDEN MORSI? ATAU TERPAKSA IKTIRAF...!!!!

Posted: 07 Jul 2012 08:45 AM PDT


Najib hanya menghantar Menteri Pengajian Tinggi Mohamed Khaled Nordin, pada Sabtu untuk bertemu Presiden baru Mesir, Mohamad Morsi. Khalid  berlepas ke Kaherah, Mesir untuk melakukan kunjungan hormat ke atas Presiden Mesir yang baharu dilantik Mohammed Morsi.
Kementerian Luar dalam satu kenyataan di sini, berkata kunjungan beliau adalah sebagai Wakil Khas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, untuk menyampaikan ucapan tahniah secara peribadi daripada kerajaan Malaysia atas pelantikan Morsi sebagai Presiden Mesir yang kelima.
Read More / Baca Lagi >>

Ekonomi Baik : Hakim kini diarah naik penerbangan murah..perbelanjaan berhemah,,,!!!

Posted: 07 Jul 2012 08:42 AM PDT

Jika anda terserempak dengan wajah-wajah yang seperti dikenali ketika mengambil penerbangan kelas ekonomi ke Kota Bharu menggunakan penerbangan Malaysia, mereka mungkin hakim.

Ini ekoran arahan ketua hakim negara kepada semua hakim dan pasangan, kecuali Hakim Mahkamah Tinggi Terangganu dan Pahang, supaya menggunakan kelas ekonomi atau penerbangan murah untuk persidangan tahunan mereka.

Mereka dijadual berkumpul di Kota Bharu bermula esok sehingga 12 Julai untuk persidangan tahunan hakim-hakim Semalaysia.

Arahan itu disampaikan melalui surat bertarikh 4 Jun.

Bagaimanapun, Malaysiakini difahamkan, terdapat hakim mempersoalkan arahan tersebut yang didakwa melanggar peruntukan rasmi dan faedah yang sepatutnya diberikan mereka.

Mereka antaranya berhak mendapat perjalanan kelas perniagaan.

Najib NO CONFIDENCE: Nazri to consult A-G on holding GE-13 at the END of mandate

Posted: 07 Jul 2012 08:36 AM PDT

Najib NO CONFIDENCE: Nazri to consult A-G on holding GE-13 at the END of mandateKUALA KANGSAR - Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz said Saturday he would consult the Attorney-General over a proposal to have the general election held only upon completion of the five-year mandate of the government.
He said the matter had to be referred to the attorney-general to determine whether the Federal Constitution has to be amended or otherwise.
"I want to seek the advice of the Attorney-General on how to go about it, whether it is necessary to amend the Federal Constitution it would be sufficient to use provisions under the Election Commission regulations," he told reporters after launching a community programme in Kampung Tanah Merah, here.
Read More / Baca Lagi >>

Cabar tuntut royalti petroleum Kelantan

Posted: 07 Jul 2012 08:32 AM PDT


Cabar tuntut royalti petroleum Kelantan
Sebahagian ahli Royalti dan Cabar semasa perhimpunan aman Walk For Royalty di pekarangan stesen bas bandar Kota Bharu, hari ini.
 
KOTA BHARU - Solidariti Anak Bachok Tuntut Royalti dan Pendaratan Minyak (Cabar) semalam mengadakan perhimpunan aman disertai 1,000 ahlinya termasuk Gabungan Profesional Tuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas Negeri Kelantan (Royalti).

Pengerusi Cabar, Ahmad Marzuk Shaary berkata, tuntutan itu dibuat sekali lagi supaya pihak berkenaan menurut titah Sultan memberikan hak royalti petroleum kepada rakyat Kelantan.

"Kami kecewa apabila isu petroleum di Kelantan menjadi isu politik dan menunjukkan diskriminasi daripada pihak tertentu.
Read More / Baca Lagi >>

Betty : You are just cowards

Posted: 07 Jul 2012 08:30 AM PDT

Palestinians from Syria flee to Jordan

Posted: 07 Jul 2012 05:40 AM PDT

Tun M takut PR rampas harta anaknya, kata Anwar

Posted: 07 Jul 2012 05:39 AM PDT

Ragu: Pendatang di bumi sendiri

Posted: 07 Jul 2012 05:39 AM PDT

Mat Sabu akan saman Utusan Melayu

Posted: 07 Jul 2012 05:38 AM PDT

Talam gave S'gor RM9.1mil discount, says Pua

Posted: 07 Jul 2012 05:37 AM PDT

Playing Santa will not help nation

Posted: 07 Jul 2012 05:33 AM PDT

What seems more urgent to Najib is time and money spent on buying over the rakyat's trust to serve as an insurance for BN, come the 13th general election.

Time and again, Pakatan Rakyat is blamed and ridiculed for harbouring the desire to helm the nation.
That Pakatan has such a dream is not the worry; what is troubling is the fact that the country's "grave" is hurriedly being dug and that too by its leaders, Najib Tun Razak and Muhyiddin Yassin, both who are busy pursuing their own respective agendas.
Where Prime Minister Najib is concerned, the unexpected and humiliating defeat by the Barisan Nasional in the 2008 general election has shaken him to the core. And in his own "style", Najib believes it is payback time as seen from his jet-speed delivery of one initiative after another.
Suddenly, there is so much good tidings in store for the rakyat. There was the much-exaggerated Bantuan Rakyat 1Malaysia and just recently Najib announced the 1Malaysia People's Tuition Programme that would offer free tuition to 10,000 students in Selangor.
The premier has also promised to look into awarding licences directly to the nation's 70,000 cabbies besides giving them an annual tyre allowance of RM525.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT