Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

1
sumber :-

MIMPI SENJA


Surat terbuka Dr Maszlee kepada Hassan Jati

Posted: 24 May 2012 09:34 PM PDT


Selepas debat PTPTN antara Rafizi dan Khairi, populariti moderator debat iaitu Dr. Maszlee Malik naik mendadak. Mungkin sebelum ini masyarakat umum ramai tidak mengenalinya tetapi selepas ini ramai yang menyebut-nyebut namanya sebagai seorang moderator yang berkaliber dan terus terang.


Akibat cabaran yang di lontarkan kepada najib dan Anwar sebagai penutup tirai debat tersebut, ramai pencacai United Malays National Organisation (Umno) tidak berpuas hati. Ini surat terbuka Dr. Maszlee Malik kepada Dr. Hassan Ali yang beliau tulis dalam blognya.. 
Assalamualaykom w.b.t.

YB Dato' Dr Hasan Ali yang saya hormati,

Saya kira tidak perlulah saya perkenalkan diri saya memandangkan Dato merupakan tokoh dan sahabat yang saya kagumi. Saya kira, Dato' juga tetap menganggap saya sebagai kenalan rapat Dato' sekeluarga. Secara ikhlas, saya mula mengkagumi Dato' sebagai motivator semenjak saya di bangku sekolah lagi, sehinggalah Dato' menceburkan diri ke dalam bidang politik. Walau bagaimanapun kekaguman saya tidaklah menjadi penghalang untuk saya menyatakan sedikit pandangan terhadap pendirian Dato' mutakhir ini berdasarkan neraca ilmu dan keadilan. Kesedaran bahawa apa yang telah Dato' lemparkan kepada mantan parti Dato' sendiri, iaitu PAS, di dalam kenyataan-kenyataan Dato' di media dan juga lewat ceramah-ceramah Dato' yang bercanggah dari amanah keilmuan dan kebenaran, maka saya terdorong untuk menulis surat terbuka ini.

Sebagai ahli akademik yang mengkaji bidang gerakan Islam, politik Islam dan juga Usul al-Fiqh, saya berasa terpanggil untuk mengarang surat terbuka ini kepada Dato' untuk menilai beberapa kenyataan Dato' dari pertimbangan ilmu dan kacamata ilmiah di dalam bidang pengkajian saya. Saya kira tulisan surat terbuka saya sebagai ahli akademik ini adalah sebagai tanggungjawab saya kepada kejujuran terhadap disiplin ilmu yang saya pikul dan bukannya sebagai ahli politik. Saya bukanlah ahli parti PAS, yang tampil untuk membela PAS dari serangan Dato'. Maka saya bertegas menyatakan apa yang saya tulis ini hanyalah semata-mata pendangan orang luar dan ahli akademik yang neutral dan tidak berpihak, baik kepada Dato' mahupun kepada parti PAS yang telah memecat Dato'.

Saya kira Dato' mungkin telah maklum dengan pencapaian gerakan-gerakan Islam moderat di utara Afrika seperti Ikhwan Muslimun di Mesir, parti Ennahda di Tunisia, parti keadilan dan pembangunan (PJD) di Morocco dan juga parti-parti Islam lain selepas kebangkitan rakyat (Arab Spring). Kemenangan kesemua gerakan-gerakan tersebut secara empirikalnya seperti yang telah dianalisis oleh pakar politik di rantau berkenaan merujuk kepada tiga perkara utama: 'Wacana Islam moderat yang segar'; Kesediaan 'perkongsian kuasa' (power sharing); dan juga 'pengaruh di kalangan rakyat' melalui jaringan kerja kebajikan dan juga pendidikan yang menyeluruh, berterusan serta meluas.

Apa yang dimaksudkan dengan wacana moderat yang segar ialah kemampuan gerakan-gerakan tersebut untuk menawarkan apa yang diperlukan oleh rakyat dan apa yang diperlukan oleh sesebuah Negara di dalam pendekatan mereka. Wacana moderat juga telah memperlihatkan bagaimana gerakan-gerakan Islam, tidak lagi memaksakan apa yang mereka mahukan atau percaya ke atas rakyat tanpa kerelaan majoriti. Maka, di dalam wacana baru mereka, gerakan-gerakan Islam tidak lagi menawarkan retorik 'Dawlah Islamiyyah' (Negara Islam) yang agak bersifat utopia dan tidak tentu apakah modelnya. Mereka juga tidak menawarkan hukuman jenayah Islam 'secara paksaan' seperti yang pernah dilakukan oleh Taleban di Afghanistan, sebelum keadaan ekonomi dan kebajikan yang kondusif disediakan di dalam negara mereka. Mereka juga tidak mempamerkan diri sebagai penghukum, tetapi mereka muncul sebagai pembawa harapan, pejuang kebebasan dan pelaksana keadilan setelah rakyat ditindas dan dizalimi selama berdekad-dekad lamanya oleh para diktator. Perkara ini telah membuatkan ramai dari kalangan pengkaji di barat telah mula mengatakan bahawa golongan ini telah merubah sikap dan prinsip mereka, lantas menggelar fenomena ini sebagai post-Islamism (pasca-Islamisme).

Saya konsisten untuk tidak menyokong istilah pasca-Islamisme yang sarat dengan makna neo-kolonialisme. Hakikatnya gerakan-gerakan Islam yang terlibat tidak pernah merubah prinsip. Mereka juga tidak meninggalkan landasan perjuangan, apatah lagi mengubah pendirian. Apa yang berlaku ialah proses kematangan gerakan-gerakan terlibat untuk melihat Islam dalam kerangkanya yang lebih luas dan komprehensif. Kejayaan beberapa individu berlatarbelakangkan Islamis di Turki melalui agenda neutral AKP, telah menjadi sumber inspirasi gerakan-gerakan tersebut. Wacana ini juga bertunjangkan konsep Maqasid al-Shariah dan melihat ajaran Islam dari aspek yang holistik, terutamanya aspek moral dan keadilan. Gelombang perubahan pada pendekatan inilah yang telah melanda kebanyakan gerakan Islam di seluruh dunia mutakhir ini, tidak ketinggalan PAS yang Dato pernah sertai dahulu. Gelombang ini sekaligus melenyapkan pengaruh model Iran yang pernah mendominasi wacana gerakan-gerakan Islam sedunia dengan melaungkan pembinaan sebuah republik Islam dan juga pemerintahan mutlak golongan agama (Wilayatul Faqih).

Realitinya kini, gerakan-gerakan Islam moderat yang wujud lebih memilih ruang demokrasi untuk membawa perubahan. Mereka juga melaungkan pembentukan negara sivil milik semua warga dengan menjamin kebebasan politik, penegakan keadilan, hak upaya masyarakat sivil, hak wanita, tatakelola yang baik, kebajikan rakyat yang terpelihara, ekonomi yang lebih berdaya saing serta bebas dari korupsi, pecah amanah dan rasuah, serta perkongsian kuasa bersama rakyat dari segala lapisan dan kumpulan. Menurut kajian saya ke atas wacana baru PAS, terutamanya melalui konsep 'Negara Berkebajikan', PAS juga tidak terlepas dari arus perubahan ini. Jika Dato' merasakan pendekatan baru PAS ini bermakna PAS telah meninggalkan perjuangan Islamnya, saya kira Dato' tersilap. Perubahan pada PAS bukanlah kerja parasit sepertimana yang Dato' dakwa, tetapi ianya merupakan satu dinamisme tabi'i bagi sebuah gerakan Islam yang matang. Jikalaulah parasit yang telah menyebabkan perubahan pada PAS, maka pastinya kesemua gerakan Islam di Utara Afrika dan Asia Barat, termasuk Ikhwan Muslimin di Mesir dan juga parti Ennahda juga telah dilanda parasit. Timbul dilemma di dalam pemikiran saya, apakah pemimpin dan tokoh ideolog gerakan Islam sedunia, Rashid Ghannoushi yang telah mencetuskan wacana gerakan Islam yang baru itu juga telah dijangkiti parasit? Apakah mungkin Dato ingin mengatakan bahawa Rashid Ghannoushi yang merupakan sumber inspirasi perubahan fikrah pada gerakan-gerakan Islam moderat sedunia itu pula merupakan bapa parasit?

Yakinlah Dato', sepertimana gerakan-gerakan tersebut telah berjaya mendapatkan majoriti undi di dalam pilihanraya di negara-negara mereka kerana pendekatan baru ini, PAS juga sedang meniti langkah tersebut. Inilah yang ditakuti oleh UMNO dan kerajaan BN. Pihak lawan tidak mahukan PAS mendapat sokongan majoriti masyarakat Islam dan bukan Islam di Malaysia. Pihak lawan mahu PAS kekal sebagai parti kampung milik Pak Lebai dan Pak Haji. Pihak lawan juga tidak mahu PAS bangkit sebagai parti milik semua rakyat Malaysia, mereka lebih selesa PAS dikenali sebagai parti ekstrimis dan fundamentalis yang hanya tahu memotong tangan orang sahaja. Hanya dengan wacana Islamis global yang baru ini sahajalah niat buruk mereka akan terhalang. Malang sekali apabila Dato' pula yang mula bercakap senada dan seirama dengan pihak lawan menentang perubahan pada PAS. Lebih malang lagi kini Dato' menjadi suara pihak lawan untuk memaksa PAS kembali ke kerangka persepsi lama rakyat terhadap mereka yang telah dilelong oleh pihak UMNO dan BN.

Saya yakin, di dalam PAS masih terdapat segelintir yang termakan umpan Dato' lantas mempercayai kewujudan parasit. Mereka ini golongan yang ikhlas tetapi hanya kurang mendapat pendedahan terhadap dunia luar sahaja. Ada di antara mereka juga yang berkepentingan, lantas menggunakan hujah Dato' untuk kekal berpengaruh, tetapi saya yakin mereka ini teramat kecil bilangannya. Melalui pengamatan saya, PAS akan terus menggalas harapan rakyat dan juga kefahaman Islam yang sebenar berteraskan wacana baru gerakan Islam sedunia untuk menempuh hari muka mereka. Seperkara yang perlu Dato' ketahui, wacana baru gerakan Islam moderat ini juga telah mendapat restu dari para ulama terkemuka seperti Dr Yusuf al-Qaradawi, Dr Tawfiq al-Wa'ie, Dr Rashid al-Ghannoushi. Amat kasihan kerana Dato' tidak dapat bersama lagi dengan realiti baru ini.

Apabila melihat kepada isu 'Negara Berkebajikan' pula, pada hemat saya, setelah meneliti dokumen 'Negara Berkebajikan' PAS dan membandingkannya dengan manifesto parti-parti Islam moderat lain di dunia Arab, saya mendapati PAS ternyata senada dengan mereka yang telah Berjaya di negara masing-masing. Saya berkeyakinan gagasan 'Negara Berkebajikan' merupakan satu langkah drastik PAS di dalam membawa perubahan dan menyuarakan persiapan mereka untuk muncul sebagai alternatif kepada parti pemerintah yang sedia ada. Prinsip-prinsip konsepsual 'Negara Berkebajikan' yang dibentangkan di dalam dokumen tersebut dan juga cadangan mekanisme perlaksanaannya merupakan satu anjakan paradigma bagi sebuah gerakan dakwah dan parti politik yang telah matang seperti PAS. Jelas sekali PAS sudah melayakkan dirinya untuk menyertai gelombang perubahan yang melanda gerakan Islam di seluruh dunia dengan membuktikan bahawa golongan Islamis mampu dan bersedia untuk berkongsi kuasa dan memerintah di dalam kerangka demokrasi dan tatakelola yang baik. Malangnya, hal ini tidak disambut positif oleh Dato', malah dipandang sinis.

Melihat kepada isu hudud yang Dato' anggap telah ditinggalkan oleh PAS, saya kira itu juga agak kurang tepat. Sebagai sebuah parti Islam, saya berpendapat PAS dilihat amat konsisten memperjuangkan apa yang mereka yakini, iaitu kewajipan melaksanakan hukum hudud. Apa yang menarik ialah pendekatan PAS yang terbuka untuk membicarakan isu tersebut di ruang umum dan bersedia untuk meyakinkan rakyat melalui proses pendidikan dan dakwah adalah sesuatu yang patut dihargai. Apa yang saya dapati melalui metod obervasi ke atas ruang 'discursive' PAS selama ini, PAS tidak memilih untuk memaksakan hudud ke atas orang lain secara kekerasan. Malah di dalam banyak kenyataan PAS, mereka bersedia untuk mendengar suara majoriti di dalam melaksanakan hukum jenayah Syariah itu. Pendekatan diplomasi PAS ini harus dihormati kerana ia mencerminkan sikap professionalisme PAS dan keterbukaan para pimpinannya. Saya kira kerana sikap konsisten PAS inilah yang menyebabkan parti itu telah berjaya meraih sokongan ramai bukan Islam melalui 'Kelab Penyokong PAS'.

Akhirkata, jika Dato' benar-benar ingin memperjuangkan aqidah dan memerangi gejala murtad yang dikatakan sebagai mengancam umat Islam di Selangor, saya mempunyai pelan tindakan yang boleh Dato' lakukan berdasarkan kekuatan yang ada pada diri Dato'. Sebagai seorang motivator yang begitu meyakinkan dan berupaya bermain dengan emosi orang ramai, saya rasa sudah sampai waktunya Dato' untuk turun padang bertemu dengan mereka yang didakwa murtad berdasarkan senarai yang rakan-rakan Dato' miliki. Mungkin juga Dato' boleh menggunakan kemahiran tersebut juga untuk berdakwah kepada mat-mat rempit, tahi dadah, remaja berpeleseran yang terdapat di dalam negeri Selangor secara sukarela tanpa sebarang bayaran. Jika dulu mungkin Dato' sibuk dengan tugas exco, kini Dato' lebih mempunyai waktu lapang. Buktikanlah kata-kata Dato' yang ingin menjaga aqidah itu. Saya kira Dato' juga boleh berdakwah di Hard Rock Café menyeru umat Islam agar bertaubat dan menghayati agama Islam. Saya pasti pemilik Hard Rock Café tidak akan menghalang kerja murni Dato' itu. Saya yakin 10,000 atau lebih orang yang turut berHIMPUN bersama Dato' untuk menyelamatkan aqidah umat Islam boleh Dato' kerahkan dari seluruh negara untuk sama-sama turun padang demi menyela
matkan aqidah umat Islam secara praktikal. Saya amat meyakini, jika Dato' berdakwah seperti itu, Dato' akan tetap dikenang kawan ataupun lawan sebagai 'pejuang aqidah yang sebenar!'.

Dr Maszlee Malik
Ahli Akademik Politik Warga
UIAM

Kes Khalid Samad saman Utusan : Keputusan berpihak kepada Khalid

Posted: 24 May 2012 05:25 PM PDT

PUTRAJAYA - Mahkamah Rayuan semalam mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi memerintahkan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad membayar RM60,000 sebagai ganti rugi kepada Anggota Parlimen Shah Alam Khalid Abdul Samad kerana menerbitkan artikel bersifat memfitnah di akhbar itu dua tahun lepas.
Panel tiga hakim yang terdiri daripada Datuk Mohd Hishamuddin Mohd Yunus, Datuk Azhar Ma'ah dan Datuk Abdul Wahab Patail sebulat suara menolak rayuan
Utusan Melayu selepas memutuskan notis rayuan syarikat itu tidak kukuh.

Mahkamah membenarkan  permohonan Khalid untuk membatalkan notis rayuan Utusan Melayu dengan alasan ia tidak kukuh kerana gagal mematuhi Seksyen
68(1)(a) Akta Mahkamah Kehakiman 1964.

Seksyen itu menyatakan rayuan untuk tuntutan kurang daripada RM250,000, kebenaran mesti diperoleh daripada mahkamah untuk mengemukakan rayuan.
Utusan mengambil pendirian bahawa ia tidak memerlukan kebenaran untuk merayu berdasarkan keputusan Mahkamah Persekutuan pada 2011 dalam kes Harcharan Singh, Sohan Singh melawan Ranjit Kaur S.Gean Singh.

Hishamuddin juga memerintahkan Utusan Melayu membayar kos RM10,000.
Pada 14 Oktober 2011, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas membuat taksiran kerosakan yang dialami, memberi award itu kepada Khalid.
Pada 30 Septemner tahun yang sama mahkamah membenarkan tuntutan saman Khalid dan memutuskan Khalid dapat membuktikan kesnya bahawa beliau telah difitnah dan dimalukan oleh defendan dalam artikel bertajuk 'Zulkifli bidas Pak Janggut'.
Ahli Parlimen Pas itu menamakan Ketua Pengarang Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia, Datuk Aziz Ishak serta penerbit Utusan Malaysia dan Mingguan
Malaysia, Utusan Melayu, sebagai pihak defendan.

Beliau mendakwa pada 11 September 2009, Aziz dengan niat jahat, membenarkan penyiaran dan pencetakan perkataan berbaur fitnah terhadapnya di muka depan Utusan Malaysia.
Defendan dalam pernyataan pembelaan mereka menyatakan penyiaran artikel berkenaan dibuat berdasarkan komentar Anggota Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Zulkfli Noordin dalam blognya pada 9 September 2009.
Khalid diwakili peguam Azhana Mohd Khairudin manakala Utusan Melayu diwakili Mohana Kumar. - Bernama

[Video] Selepas BERSIH 4 kini muncul pula HALAU 1.0 depan rumah Ambiga petang tadi ... hahaha

Posted: 24 May 2012 09:20 AM PDT

Ceramah PKR Lembah Pantai dibaling batu, telor. Bekalan eletrik dipotong

Posted: 24 May 2012 08:30 AM PDT

KUALA LUMPUR 24 Mei : Ceramah PKR di perkarangan flat di Lembah Pantai di sini menjadi kecoh apabila beberapa individu membaling batu, telur dan botol air ke arah hadirin yang berkumpul untuk mendengar ucapan daripada pemimpin kanan parti itu.
Seorang penonton ceramah tersebut yang diadakan di dalam perkarangan flat Pantai Permai cedera selepas terkena batu yang dilemparkan daripada arah yang tidak diketahui.
Beberapa penonton lain terkena telur sejurus selepas Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar memulakan ucapannya pada kira-kira pukul 10.30 malam.
Serangan telur tersebut bermula sejurus bekalan elektrik kepada pentas ceramah itu dipotong dan keadaan menjadi gelap.
Peralatan Krew TVSelangor yang berada dilokasi tersebut untuk tujuan siaran langsung juga terkena serpihan telur yang dilemparkan.
Suasana dikatakan tegang dari pukul 8 malam ekoran sebuah lagi ceramah Umno-BN yang telah diadakan berhampiran tapak ceramah PKR.
Wartawan TVSelangor berkata beberapa kumpulan mat rempit yang berkeliaran di jalan ke flat tersebut bertindak membunyikan enjin motosikal mereka dengan kuat untuk menganggu ucapan.
Setelah beberapa minit, bekalan elektrik ceramah itu dapat disambung semula.
Bagi menenangkan keadaan, Nurul Izzah di dalam ucapannya berkata provokasi tersebut diadakan kerana Umno-BN takut akan kehadiran Pakatan. - Media Selangorku

TERKINI : Prof Aziz Bari sertai Keadilan

Posted: 24 May 2012 06:54 AM PDT

KUALA LUMPUR 24 Mei: Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengumumkan empat muka baru yang menyertai parti itu bakal menerajui bersama-sama kepimpinan sedia ada.
Mereka adalah Profesor Dr Abdul Aziz Bari, Pakar Perlembagaan dan bekas tokoh akademik Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM); bekas Pengurus Kanan Am Jabatan Perniagaan Antarabangsa di Nam Fatt Corporation Berhad, Koh King Kee; bekas Pegawai Tertinggi Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM), Brigadier Jeneral (B) Datuk Abdul Hadi Abdul Khattab dan bekas pengarang laman portal online The Malaysian Insider, Praba Ganesan.
Menurut Azizah, kesemua tokoh terbabit merupakan kebanggaan parti kerana penyertaan mereka dalam KEADILAN memberikan gambaran bahawa perjuangan Pakatan Rakyat (PR) bukan angan-angan kosong tetapi komited dalam memperjuangkan keadilan demi rakyat.

Beliau yang mengalu-alukan penyertaan empat tokoh itu bagaimanapun turut membuka pintu kepada mana-mana tokoh lain jika mahu menyertai parti itu.
"Abdul Hadi merupakan individu yang memfailkan saman terhadap kerajaan Malaysia dan Panglima Angkatan Tentera atas pemecatan yang tidak sah beliau berhubung kehilangan dua enijn jet pejuang FSE dari kem TUDM di Sungai Besi.
"KEADILAN dengan tanpa syak telah melantik beliau sebagai Pengerusi Majlis Perundingan Keselamatan KEADILAN," katanya pada kenyataan, hari ini.
Sementara itu, Ganesan pula dilantik Pengurus Strategi Media Sosial KEADILAN.
"Manakala bekas Pengarang laman portal online The Malaysian Insider, Praba Ganesan yang sangat berpengalaman dalam media baru dilantik sebagai Pengurus Strategi Media Sosial KEADILAN yang akan merancang dan melaksanakan strategi berkaitan media sosial parti bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 yang bakal menjelang.
"Penyertaan Dr Abdul Aziz Bari pula sangat membanggakan KEADILAN kerana kepakaran dan karismatik beliau menguntungkan perjuangan KEADILAN dan Pakatan Rakyat dalam usaha 'Merdeka Rakyat' dari rejim Umno dan Barisan Nasional (BN)," kata Wan Azizah lagi.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=30814

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Empat tokoh profesional masuk PKR

Posted: 24 May 2012 07:23 AM PDT

KEADILAN dengan berbesar hati ingin mengumumkan penyertaan empat orang tokoh profesional sebagai anggota KEADILAN.  Mereka adalah Koh King Kee, bekas Pengurus Kanan Am Jabatan Perniagaan Antarabangsa di Nam Fatt Corporation Berhad, Brigadier Jeneral (B) Abdul Hadi Abdul Khatcab, Praba Ganesan, bekas Pengarang laman portal berita internet The Malaysian Insider dan Dr.Abdul Aziz Bari (gambar bawah), bekas pensyarah undang­-undang di Universiti Antabangsa Malaysia (UIAM).

Koh King Kee yang merupakan graduan lepasan Universiti Malaya, pernah menjadi tahanan ISA pada Disember 1974 disebabkan beliau bergiat aktif memperjuangkan KEADILAN sosial.  Beliau seorang tokoh korporat yang sentiasa mengikuti perkembangan politik tanah air walaupun pada ketika beliau menyambung pelajaran di University of Wisconsin dan berkhidmat di syarikat swasta di Beijing.  Atas kepakaran dan pengalaman beliau, KEADILAN telah melantik beliau sebagai Penyelaras Penyelidikan bagi membantu usaha KEADILAN dan Pakatan Rakyat  memenangi kerusi-kerusi dalam Pilihanraya Umum yang akan datang.

Brigadier Jeneral (B) Abdul Hadi Abdul Khattab pula merupakan bekas pegawai tertinggi Tentera Udara Di-Raja Malaysia (TUDM) yang pernah memfailkan saman terhadap Kerajaan Malaysia dan Panglima Angkatan Tentera Malaysia atas pemecatan yang tidak sah beliau berhubung kehilangan dua enjin jet pejuang F5E dari kem TUDM di Sungai Besi.  KEADILAN dengan tanpa syak telah melantik beliau sebagai Pengerusi Perundingan Keselamatan KEADILAN.

Manakala Praba Ganesan yang sangat berpengalaman dalam media baru telah dilantik sebagai Pengurus Strategi Media Parti KEADILAN Rakyat yang akan merancang dan melaksanakan strategi berkaitan media sosial Parti bagi menghadapi Pilihanraya Umum ke-13 yang bakal menjelang.

Penyertaan Dr. Abdul Aziz Bari sangat membanggakan KEADILAN kerana kepakaran dan karismatik beliau begitu menguntungkan perjuangan KEADILAN dan Pakatan Rakyat dalam usaha me-"MERDEKA"-kan RAKYAT dari rejim UMNO dan Barisan Nasional.

KEADILAN sangat mengalu-alukan penyertaan empat tokoh profesional ini dan membuka seluas-luas pintu kepada mana-mana tokoh atau individu yang ingin turut serta bersama KEADILAN dalam memperjuangkan agenda reformasi dan keadilan untuk masa depan Malaysia yang cerah.

*Kenyataan media oleh Wan Azizah Wan Ismail  (gambar kiri) selaku Presiden Parti KEADILAN Rakyat.

Imperialisme dan penjajahan minda

Posted: 24 May 2012 07:21 AM PDT

Susulan pengumuman Menteri Pengajian Tinggi Malaysia bahawa para mahasiswa dan mahasiswi Malaysia perlu mementerai perjanjian "do's and don'ts", yang dipetik daripada akhbar harian The Star bertajuk "Public varsity students must sign do's and don'ts contract,"  telah menimbulkan beberapa persoalan dalam minda saya.  Walau bagaimanapun saya hanya akan mengetengahkan beberapa persoalan utama bagi kupasan penulisan kali ini.  Persoalan ini ingin saya sampaikan kepada semua warga Universiti dan juga masyarakat yang mendukungnya.

1. Apakah ini satu lagi mekanisme baru bagi menyekat dan membendung perkembangan minda siswa dan siswi Malaysia?

2. Beginikah budaya demokrasi dipupuk dalam insitutisi pengajian tinggi yang dikenali sebagai Menara Gading?

3. Bukankah tindakan dan perilaku sebegini hanya menuju ke arah pemikiran yang tertutup dan sekali gus menafikan proses berfikir itu sendiri sama sekali?

4. Bidang Kemanusian dan Sains Sosial semakin berkembang pesat di Malaysia, dalam konteks itu adakah langkah yang dipelopori ini sejajar dengan perkembangan ilmu-ilmu ini?

5. Apakah yang cuba dicapai melalui pementeraan perjanjian seperti ini?  Udang jenis apa di sebalik Mee Segera ini?

Ternyata, melalui cara sedemikian siswa-siswi secara halus semakin kehilangan hak bersuara, dan lebih parah lagi ialah keadaan yang mana hak untuk mempunyai pandangan serta pendapat juga disekat melalui permenteraan seperti ini.  Malah tahap kepintaran, kecerdikan dan intelektual golongan mahasiswa juga diperlekeh serta diremehkan dengan pelaksanaan perkara sedemikan rupa.

Pergerakan siswa dan siswi di Malaysia telah pun bertapak sebelum 1930-an lagi.  Kebanyakan aktiviti pergerakan pada masa itu dipelopori oleh siswa dan siswi dari Sultan Idris Trainning Collage (SITC) yang kini dikenali sebagai UPSI yang mana mereka menentang dasar-dasar British dan ke arah mencapai kemerdekaan.  Pada era 1950-an pula, Universiti Malaya (UM) yang pada ketika itu berpusat di Singapura melahirkan begitu ramai aktivis siswa dan siswi, wartawan, penulis, cendekiawan dan pengkritik sosial.

Perlu dinyatakan di sini juga bahawa salah seorang yang vokal pada masa itu juga pernah diberi ruang menjadi Perdana Menteri ke-4 negara ini.  Jadi suara dan pergerakan siswa dan siswi bukanlah sesuatu fenomena baru di tanahair tercinta ini, Malaysia.  Yang menjadi teka-teki ialah mengapa kebebasan dan ruang dibenarkan ketika itu tetapi pada masa kini ia menjadi satu isu malah ia dikawal, diselia, dipantau, dikongkong dan juga diberi konotasi negatif?

Dalam perangkaan logik itu, bukankah pergerakan-pergerakan siswa dan siswi kini perlu dipergiatkan lagi dan menuju ke arah fasa baru dalam era siber maklumat, penuh globalisasi ini?  Terutamanya pada lanskap pendidikan tinggi kini, yang mana hampir setiap negeri di tanahair tercinta ini mempunyai sekurang-kurangnya sebuah insitusi pengajian tinggi.  Pelik tetapi benar, ramai dalam kalangan pemimpin kita, mahupun politik, ekonomi dan sosial pernah bergiat aktif dalam pergerakan sedemikan, tetapi kini apabila mereka berada di kerusi kuasa, mereka cuba pula menafikan dan membendung mahasiswa generasi baru ini untuk melalui pengalaman yang sama!  Mengapa begitu?  Apakah sebabnya?  Menjaga kepentingan tertentu!

Komuniti mahasiswa adalah aset dan tunjang kepada masa depan negara, bukan sahaja dari segi pembangunan tetapi juga dari segi intelektual dan sahsiah masyarkat.  Mereka berperanan sebagai peneraju negara.  Jika begini cara mereka dibentuk dan dicorakkan, maka kembalilah kita ke era budaya feudalisme dan zaman gelap.  Malah akan diselubungi dengan pelbagai imperialisme-imperialisme baru terutamanya dalam bentuk penjajahan minda dan pemikiran.

Dasar-dasar, keputusan dan aktiviti ke atas para mahasiswa perlulah lebih rasional serta perlu dikaji terlebih dahulu secara ilmiah sebelum dipraktikkan supaya sejajar dengan kehendak zaman kini dan ke arah hadapan bukannya ke belakang.  Isu penginsitusian para siswa dan siswi perlu diberi perhatian serius yang mana penginsitusian yang berlebihan terhadap golongan ini cuma akan merugikan negara.  Daya kreativiti, pemikiran kritis dan rasional para Mahasiswa akan tenggelam bersama jika penginsitusian yang berlebihan seperti ini terus dipraktikkan.

Kebebasan akademik, menyuarakan pendapat kritikal dan bernas harus dipupuk sentiasa, bukan sahaja dalam ruang pendidikan tinggi tetapi juga di bangku sekolah rendah lagi.  Praktis sebegini perlu bagi melahirkan dan mengembangkan budaya tinggi, mahupun mencapai status negara maju.  Kemajuan itu bukan sentiasa dalam manifestasi fizikal tetapi ia berlandaskan budaya dan masyarakat yang mendukung budaya mencintakan ilmu pada asasnya.

Bagi merealisasikan budaya sedemikain, siswa-siswi perlu diberi lebih banyak ruang kebebasan untuk meluahkan pendapat, berdiskusi, pamerkan kreativiti dan mengkritik dasar-dasar atau isu-isu sosial negara harus dipupuk.  Perkara sedemikan harus dilihat sebagai sesuatu yang sihat dan matang daripada golongan ini.  Ianya harus diperhebatkan lagi dan bukanya diperkecilkan serta menafikan pergerakan mereka.  Diharap tokoh-tokoh yang terlibat dalam industri pendidikan dapat memahami dinamika pergerakan Mahasiswa dan pentingnya pendapat serta pandangan mereka demi kesejahteraan tanah air tercinta ini.

*Pradeeb Kumar ialah Acedemic felo, Universiti Sains Malaysia yang kini berada di Humboldt-Universität zu Berlin, Germany.

RAKYAT MARHAEN

2
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


POLICE HAVE TO ANSWER: Graduate partially blind after tear gas hit

Posted: 24 May 2012 09:21 PM PDT

POLICE HAVE TO ANSWER: Graduate partially blind after tear gas hitGeorge Town - A mechanical engineering graduate's career hangs in the balance after he was hit by a tear gas canister during the Bersih 3.0 rally in Kuala Lumpur last month, leaving him partially blinded.
Asrul Wadi Ahmad, 26, from Kepala Batas, has been forced to postpone starting at his first job as a result of the incident.
"I lost vision in my right eye and there is a black spot on my line of sight," he told reporters at the Suaram office today.
Also present were Suaram Penang coordinator Ong Jing Cheng and medical doctor Dr Khim Pa.
Khim said Asrul's iris was damaged and there was a blood clot behind the retina, and chances of it healing were slim.
Read More / Baca Lagi >>

Behind the Rafizi-Khairy rhetoric: The real truth about our student loans

Posted: 24 May 2012 09:19 PM PDT

Behind the Rafizi-Khairy rhetoric: The real truth about our student loansPTPTN, as the title suggests, is not sustainable.
This is the crux of the debate that happened on Tuesday night, between YB Khairy Jamaluddin and Rafizi Ramli.
Free education, as proposed by Rafizi and Pakatan Rakyat, is a secondary matter, an alternative solution to the problem regarding higher education financing.
Whether free education is the right alternative, it is still open to debate.
But the issue at hand is - PTPTN, in its current form, is not sustainable.
The horse and the cart
We as Malaysians need to clearly define the matter at hand - it is not that PTPTN are to be abolished to make way for free education, but instead free education is a proposed mechanism to replace the PTPTN which I have said before - is not sustainable.
Read More / Baca Lagi >>

Samseng UMNO : Batu, telur terbang di ceramah Anwar, Ummi

Posted: 24 May 2012 09:16 PM PDT

Insiden berpunca apabila ceramah Anwar Ibrahim diadakan hanya beberapa meter bersebelahan dengan ceramah Ummi Hafilda Ali.
KUALA LUMPUR: Ceramah politik di Lembah Pantai kecoh apabila kem PKR dan Umno masing-masing bertembung dan membuat provokasi sehingga mendatangkan kecederaan kepada penyokong.
Kekecohan itu mengakibatkan seorang lelaki warga emas cedera didahi apabila terkena batu yang dibaling secara rawak daripada kem Umno dan segera dikejarkan ke hospital berdekatan dengan ambulans.
Manakala beberapa penyokong lain dilaporkan turut mengalami cedera ringan, malah beberapa tayar kenderaan termasuk kereta milik Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad dipancitkan.
Read More / Baca Lagi >>

Best democracy in the world – mobocracy

Posted: 24 May 2012 09:14 PM PDT

Now, Malaysia is under mob-rule which will be used to defend Putrajaya at all costs.

The Malaysians who oppose clean, free and fair elections, otherwise known as Umno and their cronies, have claimed two casualties; democracy and the rule of law.
In place of democracy, we now have mobocracy. S Ambiga and her neighbours have been targeted. Now anything to do with Bersih and the opposition are subject to mob attacks. How soon before the same happens to ordinary citizens like you, should you disagree with Umno policy?
The harassment of Ambiga is a calculated distraction. For the past 54 years, Umno has broken every rule in the book to continue its stranglehold on the country.
Then, along comes Ambiga and Bersih to reproach the government for its shoddy election practices. Bersih stands in the way of the continued Umno domination of Malaysia and the face which one normally associates with Bersih, is Ambiga's.
Read More / Baca Lagi >>

'Rakyat menanti tarikh PRU13'

Posted: 24 May 2012 09:13 PM PDT


MENJELANG PRU 13 - PARLIMEN
MENJELANG PRU 13 - PARLIMEN
Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar
Wan Ahmad Wan Omar percaya majoriti pengundi sudah membuat keputusan
dan menanti tarikh PRU13. - Foto ihsan Safwan Mansor
PUTRAJAYA - Di sebalik spekulasi berterusan berkenaan dengan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar percaya bahawa para pengundi juga menanti tarikh hari penentuan untuk memutuskan mandat mereka.

Katanya, para pengundi berada dalam keadaan "lebih daripada bersedia" untuk menghadapi PRU13.

"Rakyat memang menunggu pilihan raya, dia dah bosan, rakyat dah bosan apa yang dia lihat sekarang... yang tidak bersedia pilihan raya adalah parti politik," kata beliau dalam temu bual dengan Sinar Harian dan Sinar Harian Online di pejabatnya semalam.

Read More / Baca Lagi >>

Teras gesa henti tunjuk berani cara samseng

Posted: 24 May 2012 09:12 PM PDT


KUALA LUMPUR: Teras Pengupayaan Melayu (Teras) menyeru semua pengundi Melayu melakukan transformasi politik besar-besaran untuk menyelamatkan negara daripada penyelewengan dan pengkhianatan yang sedang berleluasa sekarang.
Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid (gambar) berkata, kerajaan yang sudah diberi mandat selama 54 tahun sudah terlalu lama membiarkan orang Melayu berada dalam kepompong hidup feudal sehingga pemikiran dan sikap merdeka dalam erti kata sebenar tidak menjadi asas dalam menentukan kepimpinan negara.

Katanya, orang Melayu jelas dianggap sebagai pengundi yang lebih mudah dibeli oleh rasuah dan permainan politik fitnah.

"Lantaran itu sangat jelas tumpuan kepada orang Melayu dengan pelbagai suapan wang tunai menjadi strategi yang digunakan oleh kerajaan yang memegang kuasa sekarang," ujarnya dalam satu kenyataan.
Read More / Baca Lagi >>

Hang Kencing : Atuk kencing berdiri, maka cucu kencing berlari

Posted: 24 May 2012 09:11 PM PDT

Sebagai cucu semestinya akan berasa malu jika mempunyai atok seperti ini.
Dari Salim bin Abdullah r.a dari ayahnya, katanya:"Nabi s.a.w lalu di hadapan seorang Ansar yang sedang mencela saudaranya kerana saudaranya itu pemalu. Maka sabda rasulullah s.a.w kepadanya: Biarkanlah dia! Sesungguhnya malu itu sebahagian daripada iman."

Hang Samseng: Umno makin takut hadapi PRU13

Posted: 24 May 2012 09:09 PM PDT


KUALA LUMPUR: Tindakan samseng termasuk penyokong Umno mengganggu program Pakatan Rakyat sejak akhir-akhir ini memperlihatkan betapa tukutnya mereka berdepan pilihan raya umum ke-13 nanti.

Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Abdul Samad berkata, Umno kini sedar bahawa rakyat kini semakin ramai menyokong Pakatan dan menolak Umno.

(Gambar: Seorang hadirin terkena lontaran batu pada majls malam tadi. Foto Khaulah)

Read More / Baca Lagi >>

Amaran PKR: Tanah lapang Felda terancam

Posted: 24 May 2012 09:07 PM PDT 
Kawasan lapang peneroka tidak akan selamat apabila Felda Global Venture Holdings (FGVH) disenaraikan di Bursa Malaysia, kata PKR.

Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli mendakwa, sebaik sahaja peneroka hilang kawalan terhadap FGVH, tiada apa lagi yang dapat menyekat syarikat itu daripada mengambil alih tanah terbuka atau rumah kedai di kawasan Felda.

NONEWalaupun tanah 10 ekar dan tanah yang dimiliki peneroka tidak dapat disentuh, tetapi kawasan tanpa geran tanah boleh diambil, dakwanya.

Bercakap di konvensyen berhubung hak masyarakat Felda dan Orang Asli, Rafizi memberi amaran, apabila pengambilalihan berlaku, perubahan drastik dalam persekitaran dan kehidupan sosial mereka akan berlaku.

Umno upah samseng RM20 untuk maki, serang ceramah Anwar

Posted: 24 May 2012 09:06 PM PDT

KUALA LUMPUR 25 Mei: Tindakan terdesak Umno Barisan Nasional (BN) yang sangggup mengupah anak-anak muda sebagai samseng membuktikan budaya memalukan itu akan berterusan selagi Umno memerintah.
"Dengan upah RM20 kepada samseng-samseng didikan Umno itu membuktikan mereka sanggup mempergunakan anak-anak muda demi politik kotor mereka," kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Ketua Umum KEADILAN itu berkata demikian ketika menyampaikan ceramah di hadapan lebih 1,000 penyokong di perkarangan Flat Pantai Permai, Lembah Pantai malam tadi.
Provokasi yang sengaja dicetuskan Umno malam tadi bukan sahaja mengganggu penyokong tetapi turut mensasarkan Anwar kerana baru 30 minit beliau berucap, insiden baling objek mula berlaku.
Read More / Baca Lagi >>

Kolej kroni tuntut RM15 bilion dari PTPTN

Posted: 24 May 2012 09:06 PM PDT


KUALA LUMPUR: PAS menyifatkan PTPTN kini menjadi sumber kewangan untuk mengkayakan kroni Umno dalam perniagaan pendidikan mereka.

Tanpa menolak ada kebaikan yang dibawa PTPTN tetapi masalah yang dihadapi negara sekarang adalah penyalahgunaan tabung ini untuk kepentingan kroni ekoran kerangkanya yang tidak sihat.

Demikian kata anggota Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad, dalam kenyataannya kepada Harakahdaily hari ini.

Beliau mengulas kejayaan wakil Pakatan Rakyat dalam debat PTPTN, Rafizi Ramli baru-baru ini yang disifatkan beliau berjaya menyampai mesej PTPTN perlu dimansuhkan dan digantikan dengan pendidikan percuma.
Read More / Baca Lagi >>

Kalau tak bohong, bukan Utusan namanya

Posted: 24 May 2012 06:51 PM PDT

Lidah rasmi UMNO, Utusan Malaysia, hari ini sekali lagi kalah saman apabila fitnahnya terhadap Ahli Parlimen PAS Shah Alam Khalid Samad terbukti berniat jahat.
Utusan sudah kalah saman asal itu dan hari ini rayuannya ditolak, maka sekali lagi kalah tersungkur dalam lumpur fitnah ciptaannya sendiri.
Dalam laporan Harakahdaily, Mahkamah Rayuan menolak rayuan Utusan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang memerintahkan alat propaganda UMNO itu membayar gantirugi RM60,000 kepada Khalid Abd Samad kerana fitnah berita muka depan 10 September 2009 yang bertajuk "Zulkifli bidas 'Pak Janggut'".
Mahkamah Tinggi pada 21 November lalu telah memutuskan bahawa berita itu adalah fitnah. Antara lain fitnah yang dijadikan berita tersebut memetik seorang Ahli Parlimen yang mendakwa Khalid memutarbelitkan Al-Quran untuk "mempertahankan pembinaan kuil".
Read More / Baca Lagi >>

In Lembah Pantai, violence erupts during PKR ceramah

Posted: 24 May 2012 06:42 PM PDT

KUALA LUMPUR, May 25 — A PKR ceramah featuring Datuk Seri Anwar Ibrahim and daughter Nurul Izzah Anwar turned ugly when the crowd as well as opposition leaders were pelted with stones and eggs.
Tensions were already running high before the event began last night, as the scheduled PKR function was located a mere 100 metres away from another ceramah — one organised by Umno.
Some 100 Lembah Pantai Umno youth members were earlier seen blocking the main road leading to the PKR ceramah venue, carrying banners which read "Anwar causes violence in this country."
Read More / Baca Lagi >>

Anwar : Umno-BN Serang Ceramah Pakatan Kerana Takut

Posted: 24 May 2012 06:39 PM PDT

KUALA LUMPUR 25 MEI : Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan kejadian provokasi daripada Umno-BN sehingga menyebabkan seorang warga emas cedera di kepala sebagai perbuatan samseng dan tidak berakhlak.
Katanya, tindakan pemuda Umno-BN itu dilakukan bagi menghalang pimpinan PKR untuk memberi ceramah sempena Pelancaran Jentera Baru Keadilan Lembah Pantai.
"Kenapa Umno-BN takut kita bagi ceramah? Sanggup upah orang untuk baling batu. Ini Malaysia negara rakyat bukan negara samseng, kita ada adat," katanya.
Dalam kejadian itu, seorang warga emas cedera di kepala akibat terkena balingan batu oleh pemuda Umno-BN yang menghadiri ceramah dianjurkan oleh "TIBAI" bersebelahan dengan khemah PKR.
Sementara itu, Anwar turut mengulangi janji Pakatan untuk menurunkan harga minyak, menghapuskan tol dan memberi pendidikan percuma sekiranya gagasan itu menang pada pilihanraya umum akan datang.
Read More / Baca Lagi >>

Runtuh anjur 'Himpun dan Ingat'

Posted: 24 May 2012 06:38 PM PDTKUALA TERENGGANU – Satu perhimpunan aman dinamakan 'Himpun dan Ingat' akan diadakan di pekarangan Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak pada 8 Jun ini.

Penganjur perhimpunan yang dikenal sebagai Badan Bertindak Menangani Isu Bangunan Runtuh (Runtuh) menyasarkan kehadiran kira-kira 20,000 orang dari negeri ini bertujuan mengingatkan masyarakat berhubung insiden runtuhan bumbung stadium terbabit yang berlaku tiga tahun lalu tetapi masih tidak diselesaikan sehingga kini.

Read More / Baca Lagi >>

PRU13: Peluang 50-50 di tiga negeri

Posted: 24 May 2012 06:15 PM PDT


Mohamad Sabu ROMPIN - Seluruh jentera pilihan Pas sudah sedia hadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) pada bila-bila masa sahaja dan kini mereka hanya menanti isyaratnya sahaja.

Timbalan Presidennya, Mohamad Sabu berkata, persediaan parti itu sudah cukup mantap dan turut meramalkan PR mampu merampas beberapa negeri lain jika PRU13 diadakan secara bersih dan adil.

"Pas dah bersedia. Macam biasa, sekadar yang termampu. Kita bukan bergantung kepada kewangan tetapi bergantung kepada semangat ahlinya yang tinggi daripada dulu hingga sekarang.

Read More / Baca Lagi >>

Putrajaya pertahan dakwaan ke atas Bersih 2.0, kerana melanggar PAA 2012

Posted: 24 May 2012 04:29 PM PDT

KUALA LUMPUR, 25 Mei — Putrajaya mempertahankan dakwaan terhadap Bersih 2.0 atas kemusnahan yang dibuat ketika perhimpunan 28 April, kerana kumpulan pemerhati pilihan raya itu "jelas" telah melanggar undang-undang yang diperuntukkan Akta Perhimpunan Aman 2011.
Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, akta berkenaan telah dikuatkuasakan dan sesiapa yang didapati melanggar akta tersebut perlu dihukum.
"Jelas mereka telah melanggar undang-undang. Dan tiada pihak yang boleh melangkaui undang-undang," kata menteri berkenaan kepada The Malaysian Insider semalam.
Ahli Parlimen Padang Rengas itu menambah, pemimpin  Bersih 2.0 jelas peruntukan berkenaan akta tersebut, yang dikuatkuasakan sehari sebelum perhimpunan tersebut, dan tidak seharusnya berpura-pura terkejut kerana disaman ekoran kemusnahan yang dilakukan.
"Mereka sedar dan maklum sebab dan akibat daripada tindakan mereka. Jadi, sekarang, sama ada orang fikir ia betul atau tidak, ia terletak di bawah kuasa mahkamah. Biar mahkamah yang putuskan," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Perubahan tetap akan berlaku, yang penting bersabar

Posted: 24 May 2012 04:26 PM PDT

Bergiat dalam politik hari ini merupakan satu aktiviti yang bukan sedikit seriknya. Politik tanahair hari ini merupakan politik yang paling getir sekali yang belum pernah kita alami selama ini. Bahangnya panas terik dan ianya hanya boleh digiatkan oleh mereka yang benar-benar yakin dan menjadikan keyakinan mereka itu sebagai penambahan kepada tenaga yang dikeluarkan oleh penggiat politik.
Saya sendiri telah berehat dari bergiat selama lebih dari satu dekad dengan menghabiskan masa dirumah dan kadang-kadang pergi melihat ditempat-tempat yang belum saya lawati. Selama saya berehat itu saya tidak dihubungi oleh mana-mana pemimpin UMNO walaupun saya  pernah bersahabat dengan mereka.
Tetapi saya tidak pernah putus hubungan dengan kawan-kawan yang berada di strata bawah parti UMNO dan jumlah kenalan saya yang saya kenali dengan rapat adalah ribuan jumlahnya diseluruh negara. Setelah saya mengambil keputusan untuk memutuskan hubungan saya dengan UMNO, saya telah mengambil keputusan untuk berfikir diluar kotak dan menyertai DAP pada 8hb Januari yang lalu.
Read More / Baca Lagi >>

Police merely ’slow’ on BN related cases

Posted: 24 May 2012 04:24 PM PDT

A bid by several Pakatan Rakyat supporters to deliver a memorandum urging the police to hasten investigations into the MyKad brawl earlier this month proved futile when the Inspector General of Police (IGP) Ismail Omar was absent from office.The memorandum comprised a call to the police to take immediate action against those who attacked PKR members during the MyKad brawl in Putrajaya on May 2. The incident happened outside the Prime Minister's Office (PMO).
DAP's Teluk Intan parliamentarian M Manogaran, who led the group, said they left Bukit Aman without delivering the memorandum as all the three officers they had targeted were not in.
"We left without submitting the memorandum. We had decided not to hand it to anyone except the IGP, deputy Inspector General Khalid Abu Bakar and Crime Investigation Department chief Mohd Bakri Mohd Zinin," said Manogaran.
Read More / Baca Lagi >>

NEXT, Najib to sue the Rakyat over Bersih 3.0?

Posted: 24 May 2012 04:22 PM PDT

NEXT, Najib to sue the Rakyat over Bersih 3.0? It won't be a surprise if we see a heading like the above soon in the newspapers and portals, with so many crazy incidences 'happening' or being created by a Government which has gone out of control due to fear of losing power.
Bersih 3.0 has made the Government manic and is losing its credibility to rule. The latest spectacle of Putrajaya suing Ambiga Sreenevasan and he Bersih team for RM 122,000 is the pits.
What else will they do next after charging Opposition leaders Anwar Ibrahim, Azmin Ali and Chegubard for attending the April 28 rally for free and fair elections? That's the question on the lips of Malaysians all over the country!
Well, it looks like they will sue and charge the Rakyat (populace) next!
Read More / Baca Lagi >>

Suu Kyi, Anwar dan Wan Azizah

Posted: 24 May 2012 04:18 PM PDT

Oleh BOESTAMAM SARI
Aung San Suu Kyi tersepit antara negara dan suaminya yang sedang sakit. Suami beliau Dr Michael Aris sedang tenat menanggung beban kesakitan di London oleh sebab kanser prostat.
Pihak junta tentera mengirim wakilnya kepada Suu Kyi untuk memberi pilihan: Sama ada Suu Kyi mahu meninggalkan negara ini menziarahi suaminya ataupun menetap di Burma.

Tapi, risiko jika  pulang ke London ialah   junta tentera tidak membenarkan beliau kembali semula ke negaranya.
Saat inilah, wakil pihak junta tentera sudah mula pandai mengguna kata bebas, 'free' terhadap tokoh pejuang demokrasi itu.
Read More / Baca Lagi >>

Total loss of respect for an incompetent and biased PM

Posted: 24 May 2012 04:12 PM PDT

Total loss of respect for an incompetent and biased PMThe soon to be powerless leaders are scrambling to seek divine help from historical books like The Art Of War - Sun Tzu and The Three Kingdoms. In fact most political leaders have all along been secretly reading these books, never mind if they were written by foreigners, as long as they can apply the methods to win and stay in power.
War is never a good thing, people get killed, properties destroyed and the ramifications caused will be tremendous, yet these leaders have no qualms about going to war.
We have to go to war, without choice, should there be an invasion on our soil from outsiders. But there must be something seriously wrong with our leaders should they permit a war to start within the nation, with its own citizens killing each other.
One sided - govt against the people!
Read More / Baca Lagi >>

Malays can dispense with Umno

Posted: 24 May 2012 04:11 PM PDT

If Umno president Najib Tun Razak loses in Pekan, the person who defeats him will be a Malay, in which case how can Malays lose power?

In 2004 when the Malaysian people gave Abdullah Ahmad Badawi Umno's its greatest victory, they were actually rejoicing at the exit of Dr Mahathir Mohamad.
It has been downhill for Umno ever since.
That victory has proven to be the pride before the inevitable fall.
Now, Mahathir – the man whom I described as one who can walk on water – is giving out unsolicited advice.
He's asking Umno leaders to discard self-interest and acts of sabotage to ensure a Barisan Nasional (BN) victory in the next general election.
Mahathir is back to the scare tactics for which he is an accomplished master.
Read More / Baca Lagi >>

Penyokong Pakatan cedera diserang samseng Umno di Pantai Dalam......UMNO makin terdesak....Polis hanya lihat...!!!!

Posted: 24 May 2012 04:08 PM PDT

KUALA LUMPUR: Penyokong Umno meneruskan aksi samseng apabila melempar batu, telur dan botol hingga menyebabkan beberapa orang penyokong Pakatan cedera.
Kejadian berlaku kira-kira jam 11 malam ketika Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berucap di ceramah di pangsapuri Pantai Permai, Kuala Lumpur.
Mengikut MalaysiaKini, batu itu dibaling dari kawasan ceramah Umno di kuarters Dewan Bandaraya Raya Kuala Lumpur (DBKL) Pantai Dalam yang terletak bersebelahan.
Ia berlaku kira-kira 30 minit selepas bekalan elektrik di ceramah itu dipercayai disabotaj.
Akibatnya, seorang warga emas yang menjadi mangsa itu diusung penyokong yang lain dari tapak ceramah dan dibawa ke hospital dalam keadaan separa sedar.
Read More / Baca Lagi >>

Khutbah Jumaat: Istiqamah di atas landasan Islam

Posted: 24 May 2012 10:21 AM PDT

Oleh: ustaznik

"istiqamahIslam ialah addeen dari Allah. Ia adalah satu cara hidup merangkumi semua aspek kehidupan. Menganutinya adalah wajib. Beramal dengan ajarannya juga wajib.

Namun cabaran nafsu, dunia, syaitan tetap ada. Manusia mudah tergelincir dari landasan yang benar ini kalau tidak ada kesungguhan memeliharanya dan dipelihara oleh Allah.

Justeru, perintah untuk terus berada di atas jalan dan landasan Islam, Istiqamah dalam Islam adalah perintah yang sangat penting. Ia memastikan hujung kehidupan yang baik. DSTG Presiden PAS mengupas Istiqamah ini dalam khutbah berikut pada 26 JamadilAkhir 1433H ( 18 Mei 2012) :Istiqamah Di Atas Landasan Islam (2)BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT