Nuffnang

Pengikut

Anak Bapa

0
sumber :-

Anak Bapa


Malaysia Perlukan Negarawan

Posted: 04 Feb 2012 08:20 AM PST


Dua hari berturut-turut akhbar Sinar Harian menyiarkan temubual mereka dengan Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Presiden PAS. Syabas Anak Bapa ucapkan kepada pengurusan dan warga kerja Sinar kerana memberi ruang kepada pemimpin pembangkang untuk menyuarakan pandangan dan perspektif beliau dalam pelbagai aspek yang menyentuh kehidupan rakyat.

Moga budaya baru yang cuba diterokai oleh akhbar ini akan dapat diperluaskan lagi bagi memberi ruang kepada pemimpin masyarakat lain yang selama ini dianaktirikan oleh akhbar arus perdana daripada mengutarakan pendapat mereka di khalayak umum.

Budaya yang cuba dibawa oleh Sinar ini bukanlah sesuatu yang pelik di negara yang mengamalkan demokrasi tulen. Kita tak perlu pergi jauh untuk melihat contoh amalan demokrasi yang dimaksudkan. Indonesia yang kita anggap baru bertatih dalam amalan demokrasi, hari ini, memberi ruang seluas-luasnya kepada rakyat untuk melontarkan pandangan dan kritikan kepada pemimpin melalui media cetak dan elektronik arus perdana, sesuatu yang kita hanya boleh impikan di negara ini selagi mana BN memerintah.

Berbalik kepada persoalan temubual tadi. Kita dapat tatapi dalam perbualan tersebut betapa lama Ustaz Abdul Hadi berkhidmat untuk rakyat dan berkorban untuk parti sedangkan "upah"nya tidak seberapa melainkan ganjaran daripada Allah swt.

Anak Bapa terpanggil untuk mengulas berhubung isu negarawan atau "statesman" yang sering diperkatakan, terutama di negara-negara yang demokrasinya amat dinamis. Negarawan merujuk kepada individu pemimpin atau tokoh masyarakat yang mengorbankan hampir seluruh kehidupan mereka bertujuan untuk membawa kebaikan dan kesejahteraan kepada rakyat dan negara.

Golongan ini benar-benar menunaikan amanah seperti yang termaktub di dalam perlembagaan parti dan negara, sesuatu yang mereka ikrar ketika ditawarkan sebarang jawatan. Dan yakinlah bahawa tidak ada satu parti atau negara yang demokratik mempunyai perlembagaan yang songsang, perlembagaan yang mengajar pemimpin dan ahlinya menjadi individu yang tidak amanah, kejam, dan korup.

Tetapi malangnya di negara kita amat sukar mencari insan yang berstatus negarawan. Kita punya ramai pemimpin tetapi kualiti kepimpinan mereka amat rendah untuk melayakkan diri menjadi negarawan.

Proses pemilihan pimpinan parti pun dah tercemar dengan unsur rasuah. Jika tidak ada unsur politik wang (baca rasuah), maka ada unsur fitnah atau berkem-kem. Jadi tidak hairan jika di dalam pilihanraya segala bentuk rasuah menjadi amalan biasa. Maknanya proses awal ketika baru hendak menjadi pemimpin pun dah tercemar.

Pemimpin kita amat jarang melakukan perkara yang mereka cakap sehingga menjadi momokan ramai bahawa jika cerita itu bohong maka ia dikaitkan dengan "cakap-cakap politik". Kelihatan seolah-olah orang politik diberi lesen bercakap bohong, mengumpat dan menfitnah.

Lagi satu keistimewaan pemimpin Malaysia ialah menjatuhkan lawan dengan cara membunuh karakternya (character assassination). Fitnah berunsur seks dan rasuah menjadi tajuk kegemaran mereka. Pemimpin ini tidak mempunyai keutuhan jiwa untuk mendepani kritikan dengan hujah dan dialog.

Undang-undang dicipta silih berganti untuk menghalang "musuh" politik daripada mengambil alih tampuk kuasa. Rakyat perlu diperbodohkan atau dilalaikan dengan apa saja cara yang perlu supaya mereka tidak "menggangu" urusan pentadbiran negara dan kekal menyokong mereka.

Kesejahteraan rakyat hanyalah cerita untuk musim pilihanraya semata. Memadai melontar sekali- sekala "buah-buah tangan" seratus dua ratus ringgit untuk menunjukkan prihatin pemimpin kepada rakyat sedangkan rakan taulan pemimpin sarat dengan beraneka "upah".

Maklumat perlu dikawal supaya rakyat hanya tahu yang elok-elok dan menguntungkan pemimpin sahaja. Debat terbuka secara langsung di peti tv ala debat presiden Amerika itu usah dimimpikan kerana debat yang tidak secara langsung pun amat sukar di hadiri oleh kebanyakkan pemimpin. Takut berdepan dengan rakyat kerana hidup mereka selama ini tidak amanah dan jujur.

Rakyat sentiasa diugut dengan isu perkauman dan agama bagi memastikan kewujudan parti yang berasaskan kaum kekal relevan walaupun impak kepada masyarakat amat berbahaya. Kita sudah mendengar bagaimana pemimpin yang dibakar kereta di rumah, kepala babi diletak di pintu masjid, ceramah yang berpermit diceroboh oleh samseng bermotosikal, dan sebagainya. Ini manifestasi budaya tidak bertanggungjawab yang telah disemarakkan oleh pemimpin negara sendiri.

Banyak lagi aspek yang boleh kita bicarakan berhubung aspek negarawan ini. Malangnya, lagi banyak kita kupas tentang isu ini lagi bertambah pilu hati kerana kelihatan seolah-olah kewujudan negarawan ini seperti satu mitos atau dongengan di negara ini. Mungkin Ustaz Abdul Hadi telah memulakan langkah ke alam realiti negarawan yang kita idamkan?

Anak Bapa: Salah seorang negarawan yang hebat ialah Rasulullah saw. Lihat bagaimana baginda mentadbir negara dan berhubungan dengan rakyatnya tak kira Islam atau bukan Islam, tapi kita ............


MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Pengajaran : Dibelit ular sawa ketika ehem ehem ....

Posted: 04 Feb 2012 07:27 PM PST

Pengalaman saya berhadapan dengan sepasang tunang yang mengadu menghadapi masalah besar beberapa tahun lalu," beritahu Ustaz Abdullah Mahmud, penceramah bebas yang dikenali ramai. Tambahnya, beliau memang tidak hairan dengan pendedahan tersebut kerana sepanjang menjadi penceramah, kaunselor dan merawat orang, dia didatangi oleh golongan remaja yang mengadu menghadapi masalah akibat terlanjur terutamanya si wanita yang mengandung setelah berzina di merata tempat tak kira hutan, hotel, rumah kosong, dalam semak, kereta dan sebagainya. "Adakalanya saya menitiskan air mata apabila mengingatkan pergaulan bebas anak muda kita yang makin menjadi-jadi. Mereka ini langsung sudah tidak takut bala Tuhan.Mereka sudah tidak dapat membezakan antara halal dan haram," tegas beliau dengan nada kesal.


Berbalik kepada pasangan tunang yang datang menemui beliau di pejabatnya di Batu Caves, Selangor ketika itu, Ustaz Abdullah menjelaskan pasangan itu yang berumur lingkungan pertengahan 20-an itu datang untuk meminta pertolongannya. "Apa yang boleh saya bantu encik?" Tanya Ustaz Abdullah kepada mereka. Si lelaki kelihatan malu-malu untuk menceritakan masalahnya manakala si perempuan mencubit paha lelaki itu mungkin meminta agar segera menceritakan masalah mereka. Ustaz Abdullah yakin masalah yang dihadapi oleh pasangan itu agak berat kerana berdasarkan pengalaman, lazimnya hanya mereka yang menghadapi masalah besar saja akan pergi menemui kaunselor atau ustaz bagi mencari jalan agar kekusutan yang dialami mereka terlerai. "Ustaz...macam ini, saya dan tunang saya ada masalah sikit. Ketika tidur, saya selalu nampak ular dalam rumah. Begitu juga dengan tunang saya. Seringkali ketika tidur, tunang saya menjerit-jerit. Dia kata ular besar datang membelitnya. "Saya sendiri sudah takut hendak masuk di dalam semak kerana sering terbayang ada ular," beritahu lelaki itu ringkas.

Mendengar masalah itu, Ustaz Abdullah termenung sejenak. Dia merenung memikirkan "penyakit" aneh yang dihadapi oleh pasangan itu. "Awak pernah pukul ular ke?" Ustaz Abdullah mengajukan soalan rambang . Bagaimanapun lelaki itu menggeleng kepala sambil memberitahu dia tidak pernah memukul ular. Lelaki itu turut memberitahu dia dan tunangnya jadi fobia kepada ular dan akibat itu badan mereka menjadi lemah tidak bermaya akibat sering terkejut. Mereka juga menyatakan telah pergi menemui beberapa orang bomoh meminta air penawar agar kelibat ulat tidak tergambar lagi dalam bayangan matanya tetapi semuanya tidak menjadi. "Selalunya kalau jadi macam ni, pasti ada sebabnya. Kalau tidak ada sebab tertentu, setahu saya perkara seperti ini tidak akan berlaku tambahan lagi berdasarkan pengamatan saya, awak berdua bukan terkena sihir," kata Ustaz Abdullah yang menyedari pasangan tunang itu cuba menyembunyikan cerita yang sebenar kepadanya. Namun lelaki itu tetap berkeras menyatakan mereka tidak pernah melakukan sesuatu kesalahan seperti memukul ular dan sebagainya."Tak perlu hendak malu. Saya hendak tahu ini pun, bukannya saya bermaksud hendak campur hal encik tapi dengan mengetahui puncanya, mudahlah sikit saya berikhtiar kalau-kalau ada serasi, Allah akan makbulkan permohonan kita," pujuk Ustaz Abdullah lagi. Sebaik saja mendengar kata-kata itu, wajah mereka tiba-tiba berubah.

Si perempuan pula tiba-tiba menitiskan air mata manakala yang lelaki tunduk ke bawah memandang lantai. Dia kelihatan malu untuk bertentangan mata dengan Ustaz Abdullah. "Macam ini Ustaz, sebenarnya saya kena belit ular sawa setahun yang lalu, sejak itu saya mengalami masalah ini, sering diganggu dengan bayangan ular. Tunang saya juga kena belit ular," akui lelaki itu agak mengejutkan Ustaz Abdullah. Ustaz Abdullah yang tidak begitu faham dengan penjelasan itu terus bertanya kepada mereka bagaimana cerita yang sebenarnya. Barangkali setelah yakin dengan keikhlasan Ustaz Abdullah untuk membantu, akhirnya pasangan itu menceritakan segala-galanya. Cerita lelaki itu, kejadian itu berlaku sebelum mereka bertunang.

Pada suatu hari, mereka yang mengaku bekerja di sebuah syarikat yang sama di Shah Alam, Selangor mengatur janji untuk pergi ke sebuah tempat perkelahan di Selangor. Mereka yang kebetulan bekerja syif malam telah mengambil keputusan untuk pergi pada hari biasa kerana pada hari tersebut orang tidak ramai maka mudahlah mereka bermadu asmara dan bercengkerama. Menurut lelaki itu lagi, sebelum itupun, mereka pernah pergi ke situ pada hujung minggu. Bagi mereka, pada hujung minggu tidak sesuai kerana, pengunjung terlalu ramai, maka menyukarkan mereka untuk bercumbu rayu. Itupun mereka memilih tempat terlindung tetapi tidak terlepas daripada gangguan pemuda-pemuda yang suka mengendap. "Hanya dua bulan perkenalan, kami sudah terlanjur. Ketika saya dibelit ular tempoh hari, saya berkenalan dengan tunang saya ini sudah enam bulan. Banyak kali sudah kami melakukan perbuatan terkutuk itu," nyata lelaki itu sambil menangis. Sebaik saja sampai di kawasan perkelahan yang mempunyai sebatang anak sungai itu, dia menyorokkan motosikal di dalam semak. Manakala tempat mereka bersama terlindung di sebalik pokok balak berhampiran gigi air sungai. Pada tengahari itu memang sunyi. Seorang manusia pun tidak kelihatan. Bukan main seronoklah mereka berdua kerana dapat bermadu kasih tanpa gangguan, meskipun terbit rasa bimbang kalau ada yang mengintip di sebalik semak atau diserbu pihak berkuasa tapi perasan rindu dendam yang membara mengatasi segala-galanya.

Di situ, pada mulanya mereka berbual-bual sambil berpegangan tangan. Kemudian melarat ke bahagian lain pula. Seterusnya nafsu mula menguasai diri masing-masing. Berbekalkan kertas suratkhabar, ia dijadikan alas untuk mereka berbaring. Pakaian si perempuan dilucutkan satu demi satu, selepas itu yang lelaki pula menanggalkan pakaian. Mereka bercumbu rayu dan terus berzina tanpa menyedari di dalam rumpun semak di hujung kaki mereka berlengkar seekor ular sawa sebesar paha orang dewasa sedang mengeram. "Kami tak sedar ada ular. Tengah-tengah buat benda tu, kaki saya tertendang ular itu menyebabkan dengan pantas ia terus menyerang dan membelit kami berdua. Ia berlaku dengan pantas sekali, tidak sempat kami hendak melarikan diri," cerita lelaki itu dengan perasaan kesal. Akibat belitan ular sawa itu, mereka berdua merasakan ajal mereka akan tiba pada bila-bila masa kerana setiap kali mereka meronta, semakin kuat ular itu menjerut tubuh mereka. "Saya menjerit sekuat hati meminta tolong.

Perasaan malu sudah tidak ada lagi dalam diri saya pada masa itu. Yang penting, nyawa kami harus diselamatkan dan pada masa yang sama, saya semakin sesak nafas kerana belitan ular itu yang sungguh kuat dan mulutnya terngaga luas seperti tidak sabar-sabar hendak menelan saya," beritahunya tanpa segan silu lagi. Keadaan kekasihnya semakin lemah. Mukanya pucat lesi seperti sudah kehilangan darah. Lelaki itu tidak mampu berbuat apa-apa. Kudratnya tidak terdaya menandingi ular besar itu. Dalam keadaan cemas, tiba-tiba muncul seorang pemuda dari sebalik semak sambil memegang sebatang kayu untuk memukul kepala ular itu yang hendak membaham kepala lelaki tersebut.

Pemuda itu teragak-agak untuk memukul kepala ular sawa itu mungkin bimbang kalau terkena kepala lelaki itu. "Saya menjerit dan merayu agar ditolong dengan nada yang tersekat-sekat kerana sesak nafas. Kemudian pemuda itu dengan laju menghayun kayu sebesar betis itu beberapa kali mengenai kepala ular tersebut. "Akhirnya, ular itu terkulai dan belitannya terurai. Saya tidak mampu bergerak lagi manakala kekasih saya pengsan. Pemuda itu memakaikan semula baju kami. Kemudian dia pergi meminta bantuan orang untuk menghantar kami ke hospital. Dia hanya seorang diri. Saya tidak pasti siapa pemuda itu dan dari mana dia datang. Saya syak mungkin pada mulanya dia sedang mengintai saya buat "projek," cerita lelaki itu lagi. Akibat belitan ular tersebut, pasangan itu mengalami kecederaan agak teruk iaitu si lelaki patah satu tulang rusuknya manakala kekasihnya patah dua batang tulang rusuk. Empat bulan selepas kejadian itu, mereka melangsungkan pertunangan dan merancang untuk berkahwin dalam masa terdekat setelah didesak oleh keluarga yang mengetahui kejadian itu. Bagi mereka, masalah sering dihantui oleh bayangan ular lebih perit daripada menanggung kesakitan akibat patah tulang rusuk. Akibat "badi" itu, tidur malam mereka terganggu setiap malam dan walau kemana sekalipun berada,mereka terbayang berhampiran mereka ada banyak ular.

Mendengar penjelasan lelaki itu, fahamlah Ustaz Abdullah apa sebenarnya yang terjadi. Namun sebelum merawat pasangan itu, beliau telah menasihatkan mereka agar bertaubat kerana telah melakukan perbuatan zina. Ustaz Abdullah juga memberitahu mereka, berkemungkinan peristiwa dibelit ular itu adalah balasan Tuhan di dunia di atas perbuatan mereka itu. "Awak berdua patut bersyukur. Saya rasa Allah sayangkan awak berdua. Dia bagi azab kecil kepada awak berdua mungkin supaya awak insaf dan segera bertaubat. Kalau nak ikutkan, ramai orang berzina tetapi Allah tidak mahu menunjukkan balanya di dunia ini, maka kerana tidak pernah dijatuhkan bala itu, mereka ini berterusan melakukan zina," nasihat beliau membuatkan pasangan itu menangis tersedu-sedu sambil berjanji akan bertaubat serta berkahwin secepat mungkin. Ustaz Abdullah memberi sebotol air penawar. Air itu digunakan untuk mandi dan minum. Di samping itu, Ustaz Abdullah menasihatkan pasangan itu agar sering mengingati Tuhan semoga penyakit fobia mereka hilang. Mereka pulang dengan wajah riang dan tidak lama kemudian lelaki itu menghubungi Ustaz Abdullah memberitahu mereka berdua telah sembuh sepenuhnya dan menjemput beliau hadir ke majlis perkahwinan mereka.

DIRIWAYATKAN OLEH IBNUL JAUZI BAHAWA : "SESUNGGUHNYA NERAKA JAHANAM MEMILIKI TUJUH BUAH PINTU. YANG PALING MENAKUTKAN, PALING PANAS DAN PALING BUSUK BAUNYA ADALAH PINTU YANG DIPERUNTUKKAN KEPADA PARA PENZINA YANG MELAKUKAN PERBUATAN TERSEBUT SETELAH MENGETAHUI HUKUMNYA."

P/S:Pelakuan maksiat ketika muda remaja selalunya menghantui hingga ke tuamu wahai remaja. Dosa-dosa itu menggelapkan hati daripda menerima nur dari Allah SWT. Keseronokan berpoya-poya hanyalah palsu belaka, sedikitpun tidak membantu di alam akhirat malah ia membawa beban yang cukup berat, takut tergelecek jatuh kita ke neraka,ambillah iktibar dari kisah.Semoga rahmat, taufik dan hidayah Allah bersama kita semua dan semoga dijauhkan dari murka Allah dan azab yang dijanjikannya..SUMBER

Zaid Ibrahim : Akan terus bergerak secara bebas tapi mesra Pakatan

Posted: 04 Feb 2012 04:57 PM PST

oleh : Jimadie Shah Osman


ULASAN Spekulasi berhubung parti pilihan Datuk Zaid Ibrahim selepas mengumumkan hasratnya untuk membubarkan Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) terus diperkatakan. Namun, jika diambilkira perkembangan terkini, ia mungkin tidak menjadi satu kenyataan.

Setelah beberapa siri perbincangan dengan pemimpin Pakatan Rakyat, bekas menteri Umno zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi itu dikatakan diberikan tugas lain menggunakan formula yang hampir sama dengan yang didakwa dilakukan BN melalui "kuasa ketiga".

Menurut sumber, Zaid akan terus bergerak secara bebas tetapi bersikap 'mesra Pakatan' dan berperanan menjawab kritikan agresif kumpulan seperti NGO seperti JATI yang ditubuhkan Dr Hasan Ali, kumpulan pendesak Melayu PERKASA dan beberapa anggota parlimen bebas 'mesra BN'.

Peranan Zaid itu, jika menjadi kenyataan, akan menguatkan kuasa ketiga yang dilihat memberi manfaat kepada Pakatan, seiring dengan gerakan Asalkan Bukan Umno-BN (ABU) dan Gerakan Kebebasan Awam Malaysia (MCLM) yang disertai penulis blog 'dalam buangan' Raja Petra Kamaruddin.

Ia juga sekaligus mengukuhkan sektor-sektor lain, seperti kumpulan NGO, mahasiswa dan peguam, yang walaupun tidak mendokong Pakatan secara langsung tetapi memperjuangkan isu hampir sama, seperti pemansuhan akta anti hak asasi manusia, termasuk ISA, Akta Rahsia Rasmi (OSA) dan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).

Bagi pemerhati politik, pertembungan kuasa-kuasa ketiga daripada kedua-dua pihak BN dan Pakatan amat menarik diperhatikan dalam pilihan raya umum ke-13 yang dijangka tidak lama lagi.

Besarnya pertembungan itu sehingga menjalar sampai kepada penubuhan beberapa NGO kecil tetapi konsisten, seperti Jaringan Melayu Muda (JMM), Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps) di pihak BN dan JINGGA 13 di sebelah lagi.

Bagaimanapun, Zaid juga dilihat menghadapi dilema dengan keengganan beberapa pemimpin KITA yang menolak hasratnya membubarkan parti yang kini berusia setahun.

Malah, terdapat usaha daripada dalam untuk menentang hasrat Zaid mengadakan mesyuarat agung khas pembubarannya, terutamanya dari Kedah.

Pada 2 Februari lalu, KITA negeri itu secara terbuka mengumumkan hasratnya untuk bekerjasama dengan kuasa ketiga yang diterajui Hasan yang dipecat PAS baru-baru ini – hasrat yang sama sekali bertentangan dengan usaha Zaid.

Sementara itu, sumber-sumber juga memberitahu, hasrat Zaid membubarkan KITA tidak lama lagi dan berikrar bersama pembangkang dalam pilihan raya umum ke-13 dikatakan langkah awal memulakan tugas barunya itu.

"Lagi pun, KITA tidak akan sampai ke mana-mana," kata sumber yang dekat dengan PKR kepada Malaysiakini.

Sementara itu, sumber yang dekat dengan DAP pula memberitahu, paling awal Zaid kembali secara rasmi dalam Pakatan selepas pilihan raya umum nanti, kemungkinan besarnya ke DAP.

Walaupun ada cakap-cakap bahawa ada suara kecil yang mahukan beliau kembali kepada PKR, tetapi penolakan dalaman – akibat serangan berterusannya kepada parti itu bermula dari isu pemilihan langsungBsebelum ini – menjadi halangan besar.

DAP pula walaupun sebelum ini dikatakan kuat menentang penyertaan Zaid dalam PKR pada Jun 2009, kini dikatakan lebih bersikap lunak ekoran dasar barunya yang mahu menarik seramai mungkin pemimpin Melayu.

Bagaimanapun, DAP – yang menghadapi masalah persepsi 'parti Cina' – juga perlu mempertimbangkan keselesaan rakan gabungannya, terutama PKR yang dilihat masih ragu-ragu terhadap usaha Zaid mendekati Pakatan.

"Melihat apa yang sudah dilakukan Zaid, sukarlah untuk parti menerimanya kembali," kata sumber PKR sambil memberitahu isu itu sudah dibincangkan dalam mesyuarat biro politik mereka beberapa minggu lalu.

Bagaimanapun, walau apa pun spekulasinya, karier politik Zaid yang dilihat berubah-rubah amat sukar diramal, sejak beliau meletakkan jawatan secara mengejut daripada Umno dan sebagai menteri di Jabatan Perdana Menteri pada Septermber 2008.

Melalui KITA pula, beliau sebelum ini pernah memohon maaf kepada perdana menteri kerana tidak pernah yakin pada keupayaannnya memansuhkan ISA tetapi tidak lama selepas itu kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pula.

Kesemua ini dipertimbangkan dengan teliti oleh Pakatan. - Malaysiakini

Ratu Belanda pakai tudung gegarkan Belanda

Posted: 04 Feb 2012 06:52 AM PST

Pelbagai media Belanda, baik cetak mahupun dalam talian ramai-ramai menyerlahkan Beatrix yang mengenakan tudung. Ratu Belanda ini mengenakan tutup kepala ala Islam tersebut ketika melawat masjid Syeikh Zaid bin Sultan Al Nahayan di Abu Dhabi.

Bersama keluarganya, Ratu mengadakan lawatan ke negara Arab Emirates. Tanpa ragu-ragu, Geert Wilders pemimpin Parti untuk Kebebasan PVV, yang dikenali anti Islam, serta merta mengecam perilaku Ratu Belanda. Wilders terus menuding Beatrix melakukan penindasan perempuan.

Dilaporkan RNW, PVV mengatakan, tudung adalah "simbol" islamisasi, penindasan dan diskriminasi terhadap wanita. Dengan mengenakan tudung, Beatrix melakukan penindasan perempuan.


PVV serta merta meminta Menteri Hal Integrasi Gerd Leers, yang bertanggung jawab soal integrasi kumpulan asing di Belanda, supaya memberi penjelasan tentang hal ini.

Setelah mengetahui berita pengenaan tudung oleh Ratu, Alexander Pechtold, pemimpin parti liberal D66 mengeluarkan amaran.

"Seluruh Belanda berdebar menunggu reaksi sejawat Geert Wilders. Sudah bangun kah dia?" Demikian bunyi tweet ahli parlimen Belanda yang sering berdebat sengit melawan Wilders.

Ternyata kebimbangan Pechtold memang terjadi. Tidak lama kemudian tweet Geert Wilders muncul.

Menyesuaikan diri

Menanggapi kritikan Wilders tersebut Menteri Luar Belanda Uri Rosenthal mengatakan, apa yang dilakuan Ratu tidak salah. Tindakan Ratu itu, menurut menteri, tidak salah, kerana beliau menyesuaikan diri dengan tempat yang dikunjungi. Beatrix juga menyesuaikan busananya kalau melawat rumah ibadat atau gereja. Demikian tegas menteri luar Belanda.

Bukan hanya Beatrix saja yang memakai tudung semasa melawat masjid terbesar di Abu Dhabi tersebut. Putri Maxima juga menutup kepalanya dengan tudung. Ini merupakan kali kedua isteri Putra Mahkota willen Alexander ini tampil dengan busana muslimah.

Sementara wakil rakyat dari parti hijau GroenLinks, Tofik Dibi, mempertikaikan bayaran yang akan dihabiskan untuk mengadakan debat khas Parlimen tentang hal ini. Ia menganggapnya pembaziran dana.

Menurutnya, lebih baik perhatian dipusatkan terhadap pengendalian krisis yang kini dihadapi Eropah, termasuk Belanda.

Kipah yahudi

Ahli Parlimen dari parti sosialis SP, Harry van Bommel, reaksi Wilders itu hanya untuk kesekian kalinya memukul Islam, atau yang disebutnya "Islam bashing". "Kalau saya berkunjung ke Dinding Ratapan (tempat suci umat Yahudi, Red.) Di Jerusalem, saya juga akan mengenakan kipah."

Kipah adalah tutup kepala yang dipakai oleh lelaki Yahudi.

Martijn van Dam, wakil rakyat dari parti pekerja PvdA, juga menilai tindakan Ratu mengenakan tudung semasa melawat masjid di Abu Dhabi itu wajar. "Apa yang dilakukan Ratu sama dengan yang diperbuat beratus-ratus ribu pelancong Belanda yang melawat gereja di Itali. Di sana lengan harus ditutup sebagai tanda sopan santun dan hormat."

Demikian Martijn van Dam, seperti dikutip akhbar Belanda Het Algemeen Dagblad. - Detik Islam

- terjemahan dari hidayatullah.com

WEI BERITA PANAS : Hampa mai tengok sat, betoi ka ni Shahrizat,? Tak berapa nak kenai la ...

Posted: 04 Feb 2012 01:36 AM PST


   
Alhamdullillah, moga-moga terus kekal dengan 'fesyen' tudung litup macam tu. Tambah-tambah pulak dengan reputasi yang jatuh merudum angkara isu skandal NFC, memang sesuai sangat dari segi politik Shahrizat berpenampilan macam tu, mungkin dengan penampilan tu kurang sikit kemarahan musuh-musuh politik dia.

Jangan pulak fesyen tu cuma sekadar fesyen baru balik mekah. Kalau lepas ni dia kembali balik ke fesyen berjambul lama dia memang tak heran la kalau riwayat politik dia padam terus. [Sumber video]

Read more: http://lensahp.blogspot.com/2012/02/shahrizat-dapat-hidayah-pakai-tudung.html#ixzz1lP7T1FyX

Baguih la kalau macam tu Hassan ai ...

Posted: 04 Feb 2012 01:08 AM PST

Hasan Ali
KUALA LUMPUR - Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali menegaskan beliau tidak akan membuat rayuan terhadap keputusan pemecatannya sebagai ahli parti Islam itu.
Beliau dipecat oleh Pas pada 8 Januari lalu dan mempunyai 30 hari untuk membuat rayuan.
Hasan yang juga bekas Exco Kerajaan Negeri Selangor sekali lagi membantah keputusan pemecatan beliau dengan menyifatkan tindakan itu diambil secara arbitari dan mengikut selera 'parasit' yang mahu beliau keluar Pas.

"Peranan parasit yang begitu menonjol dalam mesyuarat membuat keputusan tersebut sehingga pimpinan tertinggi terpaksa membuat keputusan di luar batasan pengurusan manusia dalam organisasi seperti lazim dilakukan," kata beliau pada sidang media di rumahnya di sini petang ini.
AKAN MENYUSUL

BN dah habis modal, naikkan poster rasis

Posted: 04 Feb 2012 01:02 AM PST

Saya telah pergi ke TTDI hari ini untuk bertemu beberapa orang rakan yang ingin berjumpa saya sambil minum pagi. Saya diberitahu oleh rakan-rakan saya yang sudah banyak poster-poster yang ditampal dimerata-rata tempat tentang Lim Guan Eng sebagai anti-Melayu. Poster itu berbunyi 'Lim Guan Eng anti Melayu'. Sebagai seorang yang sentiasa berada bersama rakyat marhean di bawah ini saya dapat merasakan dengan jelas yang DAP sedang mendapat penerimaan dari kaum Melayu yang sudah terbuka minda dan tidak lagi terkongkong dengan momokan jahat setengah pihak terhadap parti itu.

Ini juga dapat dirasakan oleh UMNO dan sekutunya. Maka tidak terkejut jika mereka melakukan tindakan desperado ini kerana ini sahajalah jalan yang tinggal untuk menggagalkan usaha DAP untuik membuktikan yang parti itu benar-benar sebuah parti 'multi-racial' yang sedang mendapat sambutan dari semua kaum termasuk dari kaum Melayu yang sudah tidak terkongkong dengan momokan gila parti-parti dalam BN khususnya UMNO.


Untuk memahami tujuan poster ini dinaikkan tidak memerlukan seorang yang bijak pandai untuk mentelaahnya. Seseorang yang terbuka sedikit mindanya dan sudah bercampur gaul dengan mereka yang berpolitik secara jujur akan cepat tahu matlamat pihak yang menaikkan poster-poster ini. Matlamatnya ialah untuk berusaha dengan cara kotor untuk BN mendapat sokongan dari semua kaum khususnya orang Melayu.


Kerja menakut-nakutkan Melayu ini memang cara UMNO untuk menjauhkan Melayu dari mendekati DAP. Puluhan tahun orang Melayu ditakutkan dengan isu 13 Mei untuk menjauhkan orang Melayu dari DAP. Tetapi isu itu sudah tidak dipakai lagi kerana rakyat tahu kaum Cina lah kaum yang takut dengan pergaduhan di antara kaum kerana mereka mahukan keamanan dan hidup berniaga di dalam negara yang tidak berpecah belah.

Rakyat pun tahu yang kerajaan Pulau Pinang pimpinan Lim Guan Eng telah menunjukan sikap mengambil tahu hal untuk semua kaum di negeri tadbiran beliau. Orang Melayu sekarang sudah sedar yang Guan Eng tidak boleh di nafikan ketelusannya dalam mentadbir negeri Pulau Pinang. Lim Guan Eng yang dituduh anti Melayu dan Islam oleh penyokong UMNO dan BN telah memperuntukan wang sebanayk RM64 juta untuk mentadbir urus hal ehwal agama Islam di Pulau Pinang. Semasa BN memerintah Pulau Pinang, peruntukan untuik hal ehwal Islam hanyalah sebanyak RM12 juta sahaja.

Walaupun negeri Pulau Pinang hanya sebuah negeri yang kecil dan jumlah orang Islamnya kecil jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain, peruntukan sebanyak RM64 juta itu merupakan jumlah yang amat besar. Peruntukan itu termasuklah untuk menyelia elaun guru-guru KAFA, pentadbiran tanah perkuburan serta semua yang berhubung kait dengan agama Islam di negeri itu.

UMNO sedar yang Guan Eng tidak boleh lagi dipersendakan kepimpinannya. Jika benar Guan Eng anti Melayu bagaimanakah 70% dari kontrak yang diberkan oleh kerajaan Pulau Pinang itu diperolehi oleh Bumiputra? Kerajaan pulau Pinang tidak memandang bangsa dan ethnik dalam pembehagian kontrak-kontrak ini sebaliknya pembahagian itu adalah di dasarkan kepada 'merit' yang ada kepada kontraktor-kontraktor itu. Dengan keadaan itu maka terbukti kontraktor-kontraktor Melayu mempunyai 'merit' yang tinggi yang mereka tidak dapat buktikan semasa pemerintahan Koh Tsu Khoon dahulu.

Dengan kata-kata lain Bumiputra boleh berjaya tanpa bersandar kepada peruntukan keistimewaan Bumiputra sebagai yang diperuntukan oleh perlembagaan negara. Sesungguhnya orang Melayu mampu membuktikan yang mereka boleh bersaing dan semasa pemerintahan Gerakan dahaulu mereka tidak berupaya membuktikannya kerana setiap kerja yang di berikan oleh kerajaan BN semasa itu telah doperolehi oleh kroni-kroni kerajaan semasa itu.

Segala bukti-bukti ini secara beransur-ansur dapat disaksikan oleh rakyat dan itulah sebabnya UMNO tenyata takut dengan DAP yang akhirnya telah berjaya membuktikan yang parti itu benar-benar parti untuik rakyat dan bukannya untuk kroni-kroni tertentu dan 'war lords' yang istimewa dalam UMNO dan BN itu.

Pentadbiran yang jujur memang satu perkara yang tidak mampu dilakukan oleh UMNO dahulu maka perbezaan yang ditunjukan oleh Guan Eng ini amat menakutkan UMNO. Maka tidak hairanlah kenapa poster yang bersifat sensitive ini dinaikan oleh setengah pihak yang takut kepada kejayaan DAP untuk membuktikan yang parti itu tidak bersifat rasis seperti MCA dan UMNO dalam BN itu.

Poster-poster itu hanya merupakan satu tindakan yang 'counter productive' bagi pihak yang menaikannya yang bersifat rasis yang keterlaluan itu. - Aspan Alias

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


JANGAN GANGGU CERAMAH HASSAN PARASIT

Posted: 04 Feb 2012 08:00 PM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

AKU terbaca satu artikel seorang penulis di Tranungkite yang menggunakan nama SuaraPakatan, yang mana beliau kelihatan agak resah dengan siri ceramah Hassan anak Ali.  Maka, timbullah idea songsang si Penulis berkenaan mahu agar PAS atau PR `mengacau' ceramah Hassan Parasit ini.

Adakah beliau mahu PR meniru cara Umno?  Paling penting, di mana munasabahnya PR mahu ganggu ceramah Hassan Parasit sedangkan PR tidak pernah menjadikan beliau sebagai musuh nombor satu?  Musuh nombor Wahid bagi PR adalah Umno/Bn, betapa hebatnya Umno/Bn dengan segala kekuatan jentera kerajaan dan wang ringgit yang ditaburkan, PR tidak pernah terfikir untuk bertindak bodoh menganggu program Umno/Bn.  Apatah lagi si Hassan Parasit.


Dahulu ramai yang beranggapan Ezam sesumpah adalah `pemusnah' kepada PKR kerana beliau seorang pemidato hebat dan pernah menjadi Pendekar kepada DS Anwar Ibrahim.  Awal kemasukan beliau ke dalam Umno, sambutan orang ramai begitu hebat sehinggakan ada yang merasakan PKR pasti musnah di tangan Senatak Ezam sesumpah.  Namun, PKR tidak pernah bersikap bodoh dan bacul menganggu ceramah Ezam sesumpah kerana kita yakin rakyat yang mendengar ceramah Ezam sesumpah tidak sebodoh dan sebangsat Ezam.  Akhirnya, Ezam sesumpah kehabisan modal dan kini beliau sendiri pun sudah letih untuk menyerang PKR.

Begitu juga dengan Zul Kulim.  Beliau bekas Peguam DS Anwar walaupun kerjanya hanya menjadi tukang bawa beg dan fail sahaja.  Tapi, apa kesannya kepada PKR?  Akhirnya Zul Kulim menyalak di dalam TV 3 suku sahaja.  PKR tidak terjejas sedikit pun. 

Justeru itu, persetankan ceramah Hassan Parasit.  Biarpun berpuluh ribu yang hadir ceramahnya tetapi yakinlah tidak kesemua yang hadir itu sebodoh Pakar Motivasi itu untuk membezakan perjuangan PAS dengan JATI yang dibawanya.  Jika ada pun yang terpedaya dengan pujukan dan tangisan Pakar Motivasi ini hanyalah puak-puak sekular di dalam Umno sahaja.  Apa perjuangan JATI?  Islam, Raja dan Melayu?  Sebiji sama dengan PERKASA.  Apa mahu dihairankan?  Jika rakyat telah lama menolak PERKASA, maka JATI pun akan ditolak.  Cuma, mereka hadir untuk mendengar bagaimana si Parasit ini memperjuangkan akidah dengan cara menghentam PAS.

Bagi Hassan Parasit, memperjuangkan akidah mestilah dengan cara menghentam PAS dan bersekongkol dengan Umno.  Akidah mesti diperjuangkan dengan cara melakukan fitnah dan memburukkan DS Anwar dan Khalid Samad, itu anggapan Hassan Parasit.  Akidah boleh dimantapkan dengan cara menggunakan TV3 suku yang pernah menyiarkan video lucah dan fitnah, itu fikiran Hassan Parasit. 

Jika benar Hassan Parasit ini serius untuk menjaga akidah umat Islam di negara ini, sudah tentu beliau selalu membawa isu ini ke dalam setiap mesyuarat Pusat dan Negeri sewaktu beliau menjadi pemimpin PAS di Selangor.  Beliau juga sudah pasti menjadi tokoh PAS yang paling kerap menjelajah ke seluruh negeri berceramah memperjuangkan isu akidah di waktu itu.  Malangnya, cuba tanya setiap negeri, di dalam setahun berapa kali Hassan Parasit hadir berceramah?  Cuba juga tanya pimpinan PAS di Pusat dan Negeri Selangor sendiri, setelah beliau tewas merebut jawatan di dalam PAS, berapa kali beliau hadir mesyuarat? 

Ertinya, bukan soal akidah atau perjuangan Islam yang menyebabkan Hassan Parasit ini tercampak dari PAS.  Hakikatnya, beliau ingin diangkat sebagai bos.  Mengapa setelah terpelanting dari PAS baru sedar PAS tidak berjuang untuk akidah?  Adakah anda fikir jika Hassan Parasit ini memenangi jawatan Naib Presiden PAS atau masih dikekalkan sebagai Pesuruhjaya PAS Selangor, beliau akan menyalak seperti sekarang?/wfauzdin.blogspot.com  


SEMUA ULAMAK SOKONG HASSAN JATI?

Posted: 04 Feb 2012 12:50 PM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

HASSAN Anak Ali atau Hassan `Parasit' tidak akan membuat rayuan terhadap pemecatannya dari ahli PAS.  Itulah yang dilaporkan oleh Malaysiakini.  Satu berita yang amat menggembirakan kita dan memang wajar Hassan Jati berbuat demikian kerana `Parasit' wajib dibunuh di dalam PAS.

Beliau mendakwa hanya 72% sahaja Ulamak di dalam PAS sekarang.  Kita mahu tanya beliau pula, berapa peratus pula Ulamak yang bersamanya sekarang atau yang sudi berada di dalam JATI?  Adakah yang hadir mendengar kelentong beliau di dalam ceramah-ceramahnya itu Ulamak?  Beliau sendiri pun bukan Ulamak bahkan beliau seorang yang bersifat `Fasik' salah satu sifat orang yang selalu menipu dan berhati busuk.


Beliau jahil tentang PAS walaupun pernah berada di dalam kepimpinan PAS.  Beliau tidak tahu bahawa PAS bukan parti Alim Ulamak, tetapi PAS adalah parti yang memperjuangkan Islam samada mereka itu terdiri daripada Ulamak atau tidak.  Adakah Hassan `Parasit' ini menganggap mereka yang memberikan ruang kepadanya bercakap di TV 3 suku atau memberikan tempat untuk beliau berceramah itu golongan Ulamak? 

Selepas baru dipecat dari PAS baru Hassan Parasit tersedar bahawa bukan semua di dalam PAS itu Ulamak?  Ketika beliau dipilih menjadi Pesuruhjaya PAS Selangor dahulu, mengapa beliau terima jawatan tersebut kerana beliau bukan Ulamak bahkan bukan Ustaz sekalipun.  Atau, ketika itu beliau perasan dirinya Ulamak hanya dulu glamour sebagai Pengacara Forum Perdana di RTM sahaja?

Beliau tidak sedar, orang yang hadir di dalam setiap ceramahnya hanyalah untuk melihat sejauh mana Hassan meroyan.  Majoritinya sudah tentu ahli-ahli Umno yang sememangnya suka melihat Hassan Parasit menjadi Badut di pentas menghentam PAS.  Maka, beliau perasan bahawa beliau kini disanjung oleh Ulamak.  Jika Noh Omar sendiri kata, perjuangan Hassan Parasit sebiji sama dengan perjuangan Umno, usahlah Hassan Parasit perasan beliau seorang pejuang Islam./wfauzdin.blogspot.com

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


MUHYIDDIN: JAGA UMNO DAH LA...

Posted: 04 Feb 2012 08:53 PM PST

Nak kata Muhyiddin ni tak ada isu, tak faham juga.Nik Aziz tak pernah pun sentuh soal TPM yang gagal nak laksanakan gaji kaum guru..Tiba-tiba dia pulak kalut soal Nik Aziz nak bertanding atau tidak.Ada akai ka TPM ni. Baik jaga sahaja la kementerian pelajaran tu...bagi kaum guru rasa selesa dan dari bebanan kerja kerani yang bertambah.


Baik duduk dan kemaskinikan soal bidang pendidikan yang kini dilihat guru banyak jadi kerani dari jadi guru mengajar.Tak ke susah.
Kalau nak harapkan Umno nak tawan semula Kelantan selepas 20 tahun rasa aku payah la..tambah-tambah dok perli pulak Tok Guru yang sememangnya rakyat Kelantan hormati.Ya lah macam-macam tekana diberikan terhadap kerajaan Kelantan dan rakyatnya, namun rakyat Kelantan tak macam rakyat Johor...yang mudah sangat menelan pahit maung berada dalam pemerintahan Umno sekian lama.
Berbanding Muhyiddin, baik juga lihat-lihat sahaja Johor walau pun IC biru pendatang Indonesia berkemungkinan mengundi di sana, belum tentu kawasan-kawasan lain terselamat.Fitrah manusia biasa lah.. kerana kalau kerap kali ditipu, pastinya akan berubah lama-lama kalau selagi bernama manusia yang berakal dan berfikir serta berotak.Yang menjadi masaalahnya ialah yang tak berakal dan tak berotak , yang tak mahu berfikir dengan selogiknya sebelum ini dan masih lagi akan tertipu seterusnya...amatlah kasihan jika ini berlaku dan amat menyedihkan bagi mamalia yang bernama manusia.


malahan kalau dibandigkan dengan Umno, mana ada pimpinan Umno yang boleh ditegur? Tak gitu kah Muhyiddin, apa sahaja ka ta tok ketua..macam itulah yang diangguk.Rasanya Pas tidak begitu, mursidur Am pun kena juga ditegur, dan dalam Islam mesywarah dilakukan...mesyuarat dalam Umno, tapi tak sesiapa pun yang berani menegur...maklumlah, kalau dikatakan NIk Aiziz maksum, sah Muhyidin juga Maksum dalam Umno. Cumanya Umno ni lihat-lihat siapa yang punya kantong banyak..disitulah tertumpunya semuat ke atas gula yang ditabur.


Sekarang ini anak muda sudah menjadi lain. Jika yang cerdik =cerdik 2 tu menyokong PKR, DAP, Atau Pas sekal pun..anak-anak muda ni tidak akan melepaskan peluang untyuk bertafakur sejenak sama ada relevenkah mnentang kenyataan Pas kelantan agar nik aziz
TPM: Siapa boleh kata Nik Aziz jangan bertanding?


Tan Sri Muhyiddin Yassin memperlekehkan kenyataan Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang berkata beliau pernah menyatakan hasrat untuk berundur daripada politik tetapi ditolak oleh PAS Kelantan.

muhyiddin yasinSebaliknya dakwa timbalan perdana menteri, tidak ada sesiapun dalam PAS yang boleh menghalang Nik Abdul Aziz yang juga Mursyidul Am parti itu daripada bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

"Siapa boleh kata Nik Aziz jangan bertanding?" katanya dipetik Bernama pada sidang media selepas mengadakan pertemuan dengan warga pendidik, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIGB) serta pengelola sekolah Jenis Kebangsaan Cina seluruh Selangor di Shah Alam, semalam.

Azizan vs Mahasiswa

Posted: 04 Feb 2012 07:01 AM PST

Azizan vs Mahasiswa

Dr.Mujahid Yusof Rawa | Feb 03, 2012 11:49:52 am

Negeri-negeri Pakatan Rakyat sememangnya tidak sunyi daripada pelbagai ujian. Ada ujian yang tidak dapat dikawal dan ada ujian yang dapat dikawal tetapi ada yang lebih buruk daripada itu, ialah ujian yang kita sendiri cipta dan ini yang paling sukar. Dalam suasana kerapuhan parti-parti dalam Pakatan Rakyat hari ini, kita tidak mampu untuk berhadapan dengan ujian yang kita cipta sendiri untuk menanggungnya. Terkini ialah ujian bagi sebuah kerajaan PR di Kedah dan ia bukan calang-calang ujian, ia merupakan ujian yang memulakan tahun naga dengan penuh kelicikan dan kebijaksanaan.

Kolej Universiti Insaniah adalah satu-satu IPT di Kedah yang menjadi kebanggaan Menteri Besar Azizan Razak (gambar kiri). Saya tidak terkejut dengan kebanggaan yang menjadi modal politik Azizan kerana sebagai seorang ahli akademik, Azizan sangat memahami betapa kualiti pendidikan akan memberikan satu implikasi politik yang besar kepada kepimpinannya. Tapi buat masa ini harapan besar Azizan terganggu dengan isu tindakan disiplin ke atas lima pelajarnya yang menjadi mangsa tatatertib. Soalannya, apakah Azizan terlalu personal dengan cita-citanya dengan KUIN sehingga isu AUKU dianggap terlalu kecil atau Azizan terlalu marah kerana beberapa pelajar telah menyentak impiannya dan mencabarnya?

Isu ini tidaklah sebesar mana tetapi saya lebih berminat melihat bagaimana Azizan mengendalikannya. Pertama, Azizan telah menunjukkan sikapnya yang sukar dirundingi dengan kenyataannya yang tidak mesra Pakatan. Logik responsnya agak melucukan, katanya, "Buku Jingga bukan Al Quran!" merujuk kepada soalan tindakan KUIN tidak selaras dengan buku jingga yang mahu menggantikan AUKU. Bagi saya, ini kenyataan yang meragukan dari sudut ianya benar tetapi tujuan penghujahannya adalah salah. Dengan mengatakan demikian ia telah secara sendirinya memandang rendah kesepakatan PR sebagai tawaran kepada rakyat.

Kedua, Azizan mengatakan bahawa Kedah tak semestinya ikut Buku Jingga, merujuk kepada tindakan yang bertentangan dengan tawaran Pakatan. Agak pelik seorang yang berstatus MB dari negeri Pakatan mengatakan dia tak perlu ikut Buku Jingga? Ini sememangnya menggambarkan profile Azizan yang cuba membawa pemikirannya sendiri dalam menguruskan kerajaan Pakatan di Kedah. Entahlah sejauhmana kebenaran pandangan orang ramai terhadap Azizan yang dianggap ada mimpi lain dari mimpi Pakatan?

Ketiga, walaupun jawapan Azizan tentang tindakan ke atas lima pelajar KUIN secara objektifnya dijawab lewat namun Azizan telah memberi peluru kepada musuh Pakatan untuk menyerang betapa inkonsistennya Pakatan dari sudut tawaran dan praktiknya. Diburukkan lagi isu ini dibawa ke mahkamah seolah-olah Azizan gagal mencari jalan penyelesaian yang lebih berhikmah walaupun menurut Azizan, pelajar yang mengheret isu ini ke mahkamah. Bayangkan seorang MB diheret oleh pelajar di bawah kerajaan negerinya semata-mata tidak ada jalan rundingan. Siapa yang akan dilihat tidak matang dalam menyelesaikan masalah ini? Anda sendiri yang menentukannya.

Keempat, isu pemecatan pelajar KUIN dikaitkan dengan penggunaan AUKU yang penuh kontraversi. Ini adalah kerana semua MP PR berdebat dalam Dewan menentang AUKU, asasnya ialah ia menyekat pelajar IPT dari terdedah kepada makna politik yang luas sehingga usaha advokasi terbantut. Begitu juga tentang undang-undang yang dikawal ketat oleh kuasa HEP yang besar sehingga aktiviti pelajar dibatasi. Dengan kata lain AUKU menutup perundingan yang lebih matang dan pelajar dilihat menjadi mangsa kepada kehendak pentadbiran.

Azizan cuba mententeramkan keadaan bahawa tindakan ke atas pelajar KUIN adalah tindakan tatatertib kerana melanggar keputusan KUIN. Tidak kira apa peruntukan yang digunakan samada untuk IPT atau IPTS, persepsi awam terhadap inkonsistennya PR melaungkan hak pelajar menjadi semakin jelas dan ini bukanlah berita baik untuk PR yang memerlukan keyakinan rakyat untuk PRU akan datang.

Bola berada di tangan Azizan sebenarnya untuk membentuk persepsi yang baik, bukankah Azizan seorang ahli politik yang bijak membaca keadaan? Ataukah Azizan mempunyai egonya sendiri sehingga gagal melihat kepentingan PR yang lebih besar?

Jarum jam sedang bergerak sambil kita semua membuat kiraan pada tarikh PRU ke 13. Masing-masing dari BN dan PR mengeluarkan peluru menyerang antara satu sama lain. Kadang-kadang lawannya membiarkan musuhnya sehingga habis peluru, barulah ia akan menyerang. Atau membiarkan musuhnya menyerang untuk mengalih pandangan? Apakah Azizan menggunakan taktik untuk membiarkan musuhnya menyerangnya sehingga habis peluru ataukah Azizan mahu musuhnya lalai? Bagaimana penyokong PR menerima situasi di Kedah hari ini dan yang lebih penting ialah adakah pengundi atas pagar akan terkesan?

Saya yakin Azizan tidak semudah yang dijangka oleh sesetengah orang kerana dia terkenal dengan ketajaman politiknya, pasti Azizan sedang membuat percaturan tertentu dan pastinya pertembungan Azizan vs Mahasiswa yang tidak berpuas hati tidak dapat dielakkan lagi. Mungkin mahasiwa ini mahu mengatakan kepada Azizan "jumpa anda di mahkamah!"

*Dr.Mujahid Yusof Rawa (gambar kanan) adalah ahli parlimen Parit Buntar, merangkap Pengerusi Perpaduan Nasional PAS.

PULAK DAH.....GULA PULAK BAWA PENYAKIT......

Posted: 04 Feb 2012 06:52 AM PST

TPM: Subsidi gula mungkin dihentikan atas faktor masalah kesihatan


Kalau macam inilah pandangan kerajaan...rasanya baik tak payah adakan gula dalam negara.Sebab gula punca banyak penyakit.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. — Gambar fail
SHAH ALAM, 4 Feb — Tan Sri Muhyiddin Yassin mengakui bahawa peningkatan kos bagi penjagaan kesihatan yang berpunca daripada pengambilan gula mungkin akan mendesak kerajaan memansuhkan subsidi terhadap barangan keperluan komoditi tersebut untuk jangka masa panjang.

Kerajaan baru-baru ini menerima kecaman hebat akibat meningkatkan kadar subsidi kepada RM567 juta tahun ini daripada RM262 juta sebelumnya selepas menandatangani perjanjian jangka panjang pembekalan gula pada harga mati USD26 (RM78.20) setiap seratus paun bulan lalu walaupun harga pasaran global gula hanya pada USD23 (RM69).

"Mungkin akan ada keperluan untuk itu," jelas Timbalan Perdana Menteri, merujuk kepada dakwaan Persatuan Pengguna Penang (CAP) bahawa kos penjagaan kesihatan berkaitan gula seperti diabetes berkaitan dengan pemberian subsidi tersebut.

"Bagi jangka masa panjang, kita akan lihat sama ada terdapatnya keperluan untuk mengurangkan kadar subsidi gula dan menyalurkannya ke sektor lain."

CAP telah mengutarakan bahawa rakyat Malaysia akan mengambil 26 sudu teh gula setiap hari termasuk pemanis tambahan - menjadi punca kepada penyakit kanser, diabetes, obesiti, masalah jantung, osteoperosis, dan masalah ginjal, serta asma termasuklah alergik.

CAP turut berkata, kebarangkalian diabetes di Malaysia telah meningkat kepada 2 peratus pada 196+ kepada 14.9 peratus pada 2006, atau seramai 4.2 juta pesakit.

"Dengan menjual gula pada harga pasaran, kerajaan sebenarnya mendapat kadar penjimatan lebih dari RM567 juta kerana kerajaan sebenarnya akan menjimatkan jutaan ringgit terhadap kos penjagaan kesihatan kerana tidak perlu membayar untuk penyakit berkaitan gula," jelas Presiden CAP, SM Mohamed Idris dalam satu kenyataan awal minggu ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi, dan Kepenggunaan Datuk Seri lsmail Sabri Yaakob minggu lalu berkata subsidi gula melonjak daripada 20 sen kepada 54 sen sekilogram bagi mengekalkan pada harga RM2.30 ekoran "kenaikan mendadak pasaran gula global."

Namun begitu, Ketua Publisiti DAP, Tony Pua menjelaskan selepas mencecah harga USD29.47 (RM89.66) seratus paun pada Julai 2011, harga gula telah jatuh setiap bulan kepada USD23.42 pada Disember, penurunan 20.5 sen.

Ismail semalam menjelaskan Malaysia akan mendapat manfaatnya sekira harga gula meningkat.

Muhyiddin turut berkata sebagai menteri perdagangan, "perkara yang mencabar adalah untuk menentukan harga."

"Kamu boleh berbincang mengenainya, tapi sejam kemudian harganya akan berubah, permintaan akan meningkat dan harga akan melambung tinggi," jelas Ahli Parlimen Pagoh ini.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran menambah, perkembangan terbaru menunjukkan kos subsidi Putrajaya akan meningkat kepada RM33 billion tahun ini dengan RM17 billion sahaja diberikan kepada petrol.

Militan Islam bekas tahanan ISA di Jalan Kebun

Posted: 04 Feb 2012 06:17 AM PST

Militan Islam bekas tahanan ISA di Jalan Kebun

By Helen Ang,


Abdul Manaf Kasmuri ialah individu yang membuat laporan polis terhadap Hindraf kerana dia membantah orang India menghadiri forum ABU pada Jan 21 di suatu tempat yang didakwanya "kawasan orang Melayu".

Abdul Manaf Kasmuri (dalam YouTube dipautkan di bawah) berkata bahawa dia duduk 60 tahun di Jalan Kebun.

Seorang bekas tentera bernama Abdul Manaf Kasmuri pernahditahan di bawah ISA pada tahun 2003. Dia ini mphonline.pngdilahirkan di Jalan Kebun (yang sama).

Operasi ISA tersebut memberkas sebilangan ahli-ahli Jemaah Islamiah (JI) dan Kumpulan Mujahidin Malaysia (KMM). Mereka dituduh pengganas dan militan Islam.

Ketika ditahan, Abdul Manaf bertugas sebagai seorang pengurus Koperasi Belia Islam Malaysia yang didakwa ada kaitan rapat dengan Abim.

Dalam video YouTube itu, Abdul Manaf menyatakan kemarahan dan rasa tidak puas hatinya terhadap orang India yang dibayangkannya sebagai "macam nak test power". Sebab itulah, katanya, dia telah membuat laporan polis terhadap kumpulan Hindraf bersangkut dengan kekecohan di Dewan MBSA tempoh hari.

Bagi Abdul Manaf, Hindraf yang "buat provoke" kerana berada di kawasan orang Melayu. Abdul Manaf berkata dia tidak kisah jika ianya ahli-ahli PAS atau PKR yang berceramah di kampung itu tetapi orang India tidak boleh.

Orang India dianggapnya sebagai "bangsa asing" dan Abdul Manaf menuntut diberitahu "apa maksud dia datang ke Jalan Kebun".

Kalau Abdul Manaf Kasmuri yang menuduh Hindraf sebuah "pertubuhan haram" ialah Abdul Manaf Kasmuri yang pernah dikenakan ISA kerana terlibat dengan sama ada pertubuhan JI atau KMM, maka bukankah ini periuk mengata cerek hitam?

Chegubard menceritakan peristiwa malam kejadian (minit 1:02 di YouTube):"Pada ketika dalam dewan sekitar 50 ke 60 orang yang majoriti orang bukan Melayu, datang sekumpulan budak-budak muda sama menjerit, memaki-hamun orang-orang India khususnya, bawa kayu, bawa belantan, bawa helmet bawa motosikal dalam dewan, menjerit, menghalau orang-orang India.

"Apabila kita bercakap dalam Twitter serangan berikut, dalam Facebook serangan berikut, teman-teman Umno secara sombong menyebut ini kawasan Melayu, ini kawasan Umno, mana boleh India buat program?"

Seorang lagi penceramah Melayu berkata beliau juga berada di Jalan Kebun untuk forum ABU pada malam itu dan telah nyaris-nyaris dilanggar oleh samseng yang menaiki motosikal ke dalam dewan.

Beliau telah mencerita (YouTube minit 20:02):

"Bayangkan kalau kawan-kawan Hindraf ini balas. Katalah seorang aje kawan Hindraf, jangan kata tumbuk, jentik telinga aje, besok keluar apa muka depan suratkhabar? 'Hindraf rasis'."

Blogger Mohd Arshad Raji, seorang bekas tentera, mengulas:

"My question is what if it were an Indian guy that started the fracas and the audience were mainly Malays? I am quite sure there will be a riot and the police will be there in droves and in double quick time making the arrest."

Komen saya pula: Seorang yang mungkin pernah ditahan ISA kerana militan boleh hendak menuduh orang India "buat onar" hanya kerana kehadiran mereka di "kawasan orang Melayu"? Dunia terbalik.

Orang Melayu yang menuduh Hindraf berlaku kurang ajar di Jalan Kebun harus tunjukkan bukti. Sebaliknya bukti sudah ada dalam bentuk rakaman gelagat Mat Rempit pada malam itu. Sah perangai samseng.


Seorang bekas tentera bernama Abdul Manaf Kasmuri pernahditahan di bawah ISA pada tahun 2003. Dia ini dilahirkan di Jalan Kebun (yang sama).

Operasi ISA tersebut memberkas sebilangan ahli-ahli Jemaah Islamiah (JI) dan Kumpulan Mujahidin Malaysia (KMM). Mereka dituduh pengganas dan militan Islam.

Ketika ditahan, Abdul Manaf bertugas sebagai seorang pengurus Koperasi Belia Islam Malaysia yang didakwa ada kaitan rapat dengan Abim.

Dalam video YouTube itu, Abdul Manaf menyatakan kemarahan dan rasa tidak puas hatinya terhadap orang India yang dibayangkannya sebagai "macam nak test power". Sebab itulah, katanya, dia telah membuat laporan polis terhadap kumpulan Hindraf bersangkut dengan kekecohan di Dewan MBSA tempoh hari.

Bagi Abdul Manaf, Hindraf yang "buat provoke" kerana berada di kawasan orang Melayu. Abdul Manaf berkata dia tidak kisah jika ianya ahli-ahli PAS atau PKR yang berceramah di kampung itu tetapi orang India tidak boleh.

Orang India dianggapnya sebagai "bangsa asing" dan Abdul Manaf menuntut diberitahu "apa maksud dia datang ke Jalan Kebun".

Kalau Abdul Manaf Kasmuri yang menuduh Hindraf sebuah "pertubuhan haram" ialah Abdul Manaf Kasmuri yang pernah dikenakan ISA kerana terlibat dengan sama ada pertubuhan JI atau KMM, maka bukankah ini periuk mengata cerek hitam?

Chegubard menceritakan peristiwa malam kejadian (minit 1:02 di YouTube):

"Pada ketika dalam dewan sekitar 50 ke 60 orang yang majoriti orang bukan Melayu, datang sekumpulan budak-budak muda sama menjerit, memaki-hamun orang-orang India khususnya, bawa kayu, bawa belantan, bawa helmet bawa motosikal dalam dewan, menjerit, menghalau orang-orang India.

"Apabila kita bercakap dalam Twitter serangan berikut, dalam Facebook serangan berikut, teman-teman Umno secara sombong menyebut ini kawasan Melayu, ini kawasan Umno, mana boleh India buat program?"

Seorang lagi penceramah Melayu berkata beliau juga berada di Jalan Kebun untuk forum ABU pada malam itu dan telah nyaris-nyaris dilanggar oleh samseng yang menaiki motosikal ke dalam dewan.

Beliau telah mencerita (YouTube minit 20:02):

"Bayangkan kalau kawan-kawan Hindraf ini balas. Katalah seorang aje kawan Hindraf, jangan kata tumbuk, jentik telinga aje, besok keluar apa muka depan suratkhabar? 'Hindraf rasis'."

Blogger Mohd Arshad Raji, seorang bekas tentera, mengulas:

"My question is what if it were an Indian guy that started the fracas and the audience were mainly Malays? I am quite sure there will be a riot and the police will be there in droves and in double quick time making the arrest."

Komen saya pula: Seorang yang mungkin pernah ditahan ISA kerana militan boleh hendak menuduh orang India "buat onar" hanya kerana kehadiran mereka di "kawasan orang Melayu"? Dunia terbalik.

Orang Melayu yang menuduh Hindraf berlaku kurang ajar di Jalan Kebun harus tunjukkan bukti. Sebaliknya bukti sudah ada dalam bentuk rakaman gelagat Mat Rempit pada malam itu. Sah perangai samseng.

Hj Abdul Manaf bin Kasmuri: (video bermula) Buat pengaduan polis berkenaan dengan lokasi yang dilakukan oleh pihak Hindraf dan kumpulan yang dinamakan Asalkan Bukan Umno, ABU. Jadi kita tak puas hati lah, sebab apa, tindakan itu adalah tindakan yang dia orang buat secara menyalahi undang-undang.

Itu pasal kita orang pihak orang kampung kita marah, kenapa, sebab kita memang tahu Hindraf satu pertubuhan yang haram, tau. Orang yang tidak diiktiraf oleh kerajaan dan mana-mana badan berkanun.

Jadi mengapa dia buat di Jalan Kebun sedangkan Jalan Kebun tak ada seorang pun penduduk India? Ini apa maksud dia datang ke Jalan Kebun, satu.

Yang keduanya, saya tak paham dengan pihak parti macam PAS dengan PKR ini. Apasal dia perlu nak bawa parti, orang, yang tidak ada diiktiraf dengan kerajaan, yang diharamkan oleh kerajaan? Apasal, maksud dia apa? Jadi sekarang menyusahkan orang kampung, kampung yang begitu aman.

Saya ada duduk 60 tahun di Jalan Kebun itu, inilah perkara pertama kali kita nampak seolah-olah parti, apa, pertubuhan haram cuba nak memporak-perandakan keamanan Jalan Kebun. Sebab itulah saya buat laporan polis pada hari ini. Ini ajelah.

Minit 1:42 "Dan saya pun NGO [xyz]" (pita disunting).

KOMEN HELEN: Mengapa pula pita disunting apabila pengadu memberitahu nama NGOnya? Adakah NGO itu Waris Malaya yang dikaitkan serumpun dengan Perkasa dan Pekida?


Minit 1:46 (Abdul Manaf Kasmuri membalas pemberita): Ah siasatlah. Jadi kita rasa tidak puas hati lah, sebab apa, pihak luar cuba untuk menggugat keamanan di Jalan Kebun hah. Begitu wenang-wenangnya buat onar. Dah tu pula salahkan kita pula kata yang didalang lah pihak ialah pihak kerajaan yang, apa ni, Umno yang buat dalang. Jadi benda tak betul lah kan?

Jadi seolah-olahnya kita macam, dia orang ni macam nak test power ke? Jadi tak bolehlah. Sebagai seorang anu kita, selalu yang anu buatkan, parti PAS atau PKR 100 percent dia orang tak apa.

Ini Hindraf. Jadi itulah yang kita kesal tu. Perbuatan tu kita betul-betul kesal. Jadi sekarang tengok. Dah jadi kecoh benda-benda yang mana kita dengar dekat mana, dekat media, dekat YouTube ke, dekat Internet mengatakan kita pihak ahli(minit 2:38 blogger tak dengar – ahli AJK?) sengaja kita Umno nak buat huru-hara kawasan itu jadi tak boleh lah kan. Sebenarnya dia mulakan.

Dia buat provoke. Lokasi yang tidak betul. Dia yang merancang. Kita sebagai rakyat, penduduk Jalan Kebun rasa kecewalah. Selama ini kita tak ada (blogger tak dengar) … kita aman damai. Nah ini dia buat seolah-olah macam kita ini macam kita ini anti rasis ke, kita ini anti bangsa asing – tidak.

Tapi sebab dia ini pertubuhan haram. Apasal dia nak buat di Jalan Kebun? Buat tempat lain buat tempat dia, tak kisah. Itu dia punya masalah. Jadi dia menyalahi undang-undang. Jadi saya buat repot polis supaya undang-undang akan mengajar dia buat cara undang-undang yang betul. Sekian aje. Terima kasih. (Tamat minit 3:20)

*** *** ***

Seorang lagi kononnya penduduk kampung bernama Shaari Basri juga membuat aduan kepada polis.

Transkrip (bermula minit 3:21 di youtube klik youtube


Shaari Basri: Kita orang ini buat repot ni atas alasan pada Hindraf — kumpulan Hindraf yang diharamkan sebab penduduk kampung Jalan Kebun tak mau kehadiran Hindraf tu tak diterima di Jalan Kebun sebab kampung Jalan Kebun solid seratus-peratus orang Melayu. Tak ada India, kenapa harus dia buat function kat Jalan Kebun, provokasi kat Jalan Kebun.

Sebenarnya yang memulakan provokasi ini adalah Hindraf. Dia kibarkan bendera Hindraf. Waktu di dalam keadaan waktu Maghrib. Ah, tujuh setengah tu waktu Maghrib di Jalan Kebun dan di mana-mana juga Jalan Kebun dan di mana-mana juga tu waktu Maghrib tu tak boleh lah dibuat apa pasal sebab di Jalan Kebun ini semua orang Melayu.

Kalau dia nak buat apa-apa, siapa nak dengar kecuali India juga? Padahal India di Jalan Kebun tak ada. Kenapa harus dia buat?

Jadi saya mintalah kepada semua jangan salahkan pihak orang kampung atas sebab provokasi ini. Sebenarnya yang memulakan adalah Hindraf bukan orang Jalan Kebun Jalan Kebun ini kerana marah sebab kita tak boleh, tak menerima akan kehadiran Hindraf ini di Jalan Kebun. Sekian, terima kasih.

Ketirisan Kerajaan Pusat Punca Jalan Di Selangor Berlubang

Posted: 04 Feb 2012 06:13 AM PST

KUALA SELANGOR,4 FEB : Ketirisan dalam perbelajaan kerajaan pusat antara punca kerja penyelenggaraan jalan raya tidak sempurna sehingga masih berlaku kerosakkan jalan di tempat-tempat yang pernah dibaiki.

ADUN Bukit Melawati Mutthiah Maniapillay berkata peruntukan yang disalurkan kerajaan pusat tidak sampai terus ke sasaran lantaran menyebabkan pembaziran dan wujud unsur rasuah.

"Banyak tempat yang kerajaan pusat keluarkan tetapi tidak turun ke bawah seperti nilai projek berharga contohnya RM50 juta tetapi apabila sampai ke bawah hanya dapat RM10 juta," kata Muthiah ketika diwawancara TVSelangor.

Beliau ditemui selepas majlis penyampaian sumbangan sempena Tahun Baru Cina kepada 120 warga emas, orang kurang upaya dan ibu tunggal di Daerah Kuala Selangor.

Tambah Muthiah lagi, Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor akan sentiasa berusaha untuk membaiki jalan raya di Selangor walaupun peruntukan bagi kerja-kerja tersebut datang daripada Kerajaan Pusat.

"Menteri Besar sudah berkata beliau akan mendapatkan peruntukan daripada MARRIS untuk penyelenggaraan jalan di Selangor," katanya.

Penggunaan peruntukan MARRIS oleh Kerajaan Selangor adalah berdasarkan peruntukan yang digariskan oleh Arahan Akaun Amanah Penyelenggaraan Jalan-jalan Negeri.

Pada majlis itu, sumbangan disampaikan oleh Isteri Menteri Besar Datin Seri Salbiah Tunut bersama Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzullkefly Ahmad dan Muthiah.

Program yang dianjurkan bersama PEKAWANIS dan Pejabat DUN Melawati, DUN Jeram itu berlangsung di Dewan Sri Siantan Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) di sini.

Majlis itu satu usaha membantu masyarakat berpendapatan rendah di Daerah Kuala Selangor agar mereka dapat meraikan Tahun Baru Cina pada dengan perasaan ceria dan gembira.

Program itu juga adalah untuk menghargai golongan warga emas yang telah banyak menyumbang bakti kepada pembangunan negara di samping usaha merapatkan semangat persaudaraan dalam masyarakat pelbagai bangsa dan agama.

Semalam, lebih 400 penduduk Kampung Baru Ijok hadir untuk memeriahkan sambutan Tahun Baru Cina dengan kakitangan Pejabat Menteri Besar.

Dalam majlis itu, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyampaikan sumbangan berupa Angpow kepada lebih 100 warga emas sebagai menghargai jasa pengorbanan mereka.

Turut hadir dalam majlis sumbangan itu Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad, Ketua Kampung Baru Ijok, Lee Lai Seng dan wakil-wakil parti Pakatan Rakyat DUN Ijok dan kawasan Parlimen Kuala Selangor.

Sivarasa : Selamatkan Negara Dari Barah Korupsi Umno-BN

Posted: 04 Feb 2012 06:12 AM PST

SUBANG, 4 FEB : Ketirisan dan amalan korupsi yang diamalkan pimpinan Umno-Barisan Nasional (BN) sejak 50 tahun lalu merupakan faktor utama mengapa rakyat Malaysia perlu melakukan perubahan dari sudut pemerintahan negara.

Ahli Parlimen Subang, Sivarasa Rasiah berkata, keadaan ekonomi negara yang semakin merudum dan kecurian wang rakyat yang berlaku secara terang-terangan juga antara penyebab perlunya pentadbiran kerajaan sekarang ditukar.

Menurut Sivarasa, rakyat akan semakin menderita dan bakal menanggung kerugian kerana semakin terbeban dengan pentadbiran Umno-BN yang hanya mementingkan kroni semata-mata.

"Keadaan negara kita sekarang sudah sampai ke tahap di mana rakyat tiada pilihan, selain membuat perubahan di negara ini. Bagi saya, tiada masa untuk rakyat tanya mengapa kerajaan sekarang perlu diubah.

Untuk mengelakkan negara daripada terus rosak dan musnah kerana ketirisan Umno-BN, maka kita mesti ubah kerajaan sekarang dengan menggantikan kerajaan baharu iaitu Pakatan Rakyat (PR) di Putrajaya," ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya semasa menghadiri majlis rumah terbuka sambutan Tahun Baru Cina di Pekan Subang di sini hari ini.

Hadir sama, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kota Damansara, Dr Nasir Hashim.

Tambah Sivarasa, tahun 2012 merupakan tahun penting bagi seluruh rakyat di negara ini kerana Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) dijangka akan berlangsung sedikit masa lagi.

Ini kerana jelasnya, PRU-13 bukanlah sekadar pilihan raya biasa seperti tahun-tahun sebelumnya, sebaliknya ia akan menentukan masa hadapan negara dan nasib rakyat sendiri.

"Kali ini rakyat tiada pilihan lagi selain memilih pemimpin baru. Sekiranya rakyat terus-terusan memilih Umno-BN, negara kita akan tentu musnah di masa hadapan. Mesej ini perlu disampaikan kepada semua.

Malaysia akan menjadi sebuah negara yang hebat dan bertambah maju, tetapi bukan di bawah pentadbiran kerajaan sekarang," tegasnya.


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT