Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


HASSAN ALI KINI MULAI BELAJAR MEMBUAT FITNAH

Posted: 16 Jan 2012 11:24 AM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

DR HASSAN ALI setelah dipecat dari PAS kini mulai belajar dari beberapa pemimpin Umno untuk melakukan kerja fitnah.  Kononnya seorang pejuang Islam yang tulen, tetapi melakukan fitnah terang-terangan apabila mendakwa DS Anwar menyokong golongan Homoseks hanya berpandukan kepada media pencacai dan wawancara di Youtube yang beliau sendiri tidak melihatnya sepenuhnya wawancara berkenaan.  Baca apa yang `Pejuang Islam, kaki fitnah' itu sebut di SINI

Pada saya Dr Hassan Ali lebih bangsat dari segala bangsat demi kerana dendam dan hati yang busuk terhadap DS Anwar.  Beliau melepaskan dendamnya akibat terbuang dari PAS dan ingin meletakkan dirinya sebagai Pejuang Islam yang agung.  Apa sebenarnya masalah bangsat ini?  Mula-mula menuduh PAS tidak betul kerana prinsip Negara Berkebajikan.  Kemudiannya, tarik balik dakwaan beliau itu kononnya beliau terlebih cakap.  Selepas itu, menghasut orang ramai agar tidak menyokong DS Anwar Ibrahim semata-mata beliau mendengar khabar bahawa DS Anwar tidak bermoral.

Apabila dipecat dari PAS, beliau menuding jari ke atas DS Anwar mengakibatkan beliau dipecat.  Kemudiannya menyebut terdapat `parasit-parasit' di dalam PAS yang menyebabkan beliau dipecat.  Ertinya, sudah tentu bukan DS Anwar `parasit' kerana DS Anwar bukan berada di dalam PAS.  Tetapi mengapa si bangsat ini menuduh DS Anwar menyebabkan beliau dipecat?  Ini bermakna, hujah yang lintang pukang dari awal menunjukkan Dr Hassan Ali ini mempunyai hati yang busuk dan tidak hairanlah orang seperti ini dicampakkan oleh PAS selayaknya ke dalam tong najis.

Beliau menyebut, Tuan Guru Nik Aziz dan Hj Hadi lebih layak jadi PM dari DS Anwar.  Memanglah, jika ditanya pada kita sekalipun kita pun beranggapan sedemikian.  Tetapi, jika Tuan Guru Nik Aziz atau Hj Hadi bersetuju DS Anwar menjadi PM sepertimana Almarhum Ustaz Fadzil Noor juga pernah bersetuju DS Anwar jadi PM, apa masalahnya yang menyakitkan hati bangsat ini?  Apakah kerana dia rasa jika bukan Tuan Guru Nik Aziz atau Hj Hadi yang layak menjadi PM, maka beliau merasa beliau yang layak?  Jijik aku membayangkan orang ego, sombong dan bongkak ini mahu dilantik menjadi PM.

Dr Hassan Ali masuk PAS ketika PAS sudah segar bugar.  Beliau tidak pernah merasai kesusahan di dalam PAS sebagaimana Mat Sabu, Mahfuz dan beberapa orang lain rasai.  Usahkan mahu menyebut bangsat ini pernah dipenjarakan atau ditangkap di lokap mahu pun di bawah Akta ISA, mahu melihat bangsat ini hadir berhimpun di dalam demontrasi selaku pejuang pun susah.  Beliau masuk PAS beberapa tahun kemudian terus berada di pejabat penghawa dingin selaku Exco.  Apa keperitan yang beliau rasai sepanjang di dalam PAS? 

Islam tidak boleh tertegak hanya dengan ucapan tegang-tegang urat leher mahu pun kembang-kembang hidung berteori, wahai Hassan Ali.  Islam tidak boleh ditegakkan dengan bersekongkol dengan musuh-musuh Islam dan membuat fitnah.  Islam juga tidak boleh didaulatkan secara bersendirian.

Allah tidak memandang seseorang itu pada awal kehidupannya, tetapi Allah memandang seseorang itu pada akhir penghidupannya.  Dan, bangsat ini telah memilih jalan yang beliau lalui sekarang iaitu meninggalkan Jemaah Islam untuk bersama golongan-golongan munafik yang menjadikan fitnah sebagai cara hidup./wfauzdin.blogspot.comSiulan Apadianie

0
sumber :-

Siulan Apadianie


Apahal yang SHELL nak tumpang sekaki sedut minyak negara kita ???

Posted: 16 Jan 2012 07:57 PM PST

NAJIB Tun Razak menyaksikan majlis menandatangani projek memperoleh semula minyak dipertingkatkan (EOR) di luar pesisir terbesar dunia berjumlah AS$12 bilion bagi tempoh 30 tahun antara Petronas dan Shell Malaysia di Putrajaya, semalam. Petronas diwakili oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Shamsul Azhar Abbas (kiri) sementara Shell diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutif Royal Dutch Shell, Peter Voser (kanan). – BERNAMA

PUTRAJAYA, 16 Jan. – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menyaksikan majlis menandatangani projek memperoleh semula minyak dipertingkat (EOR) di luar pesisir terbesar di dunia berjumlah AS$12 bilion dalam tempoh 30 tahun antara Petronas dan Shell Malaysia.

Di bawah projek kontrak perkongsian pengeluaran (PSC) bagi dua projek luar pesisir EOR di Sarawak dan Sabah, kedua-dua syarikat minyak itu akan membangunkan sembilan lapangan minyak di Delta Baram dan empat lapangan minyak di kawasan pembangunan Utara Sabah menggunakan EOR atau lain-lain teknologi berkaitan yang sesuai.

Petronas Carigali (pengendali) mempunyai kepentingan 60 peratus dalam Baram Delta EOR PSC manakala Shell Malaysia, melalui Sarawak Shell, memegang baki 40 peratus.

Rakan kongsi memiliki kepentingan sama rata 50:50 di Utara Sabah EOR PSC, yang akan dikendalikan oleh Shell Malaysia, melalui Shell Sabah Selatan, dan komitmen kewangan mereka bagi kedua-dua projek EOR akan berjumlah AS$12 bilion dalam tempoh 30 tahun mulai Januari 2011.

Pendekata- usinkata;...

Apahal Shell nak menyebok...minyak tue rakyat Malaysia punya...bukan rakyat British punya...awat Petronas xbole buat sorang2 ka..???..awat modal xcukup ka..???..mana pi semua dana untuk masa depan Petronas..???..xkan xda kot..pelik la..mesti ada...

Aku dengar kata..Petronas antara 5 syarikat paling besar diduna..xkan xda kepakaran langsung..xkan xda teknologi yang canggih manggih yang dapat meningkatkan kecekapan pemulihan lapangan minyak serta dijangka memberi kesan positif kepada rizab minyak Malaysia dan akan memberi manfaat kepada negara secara keseluruhannya.Manakala teknologi yang digunakan di lapangan Utara Sabah berpotensi membawa kepada projek EOR Polimer Surfaktan Alkali (ASP) luar pesisir pertama dunia menggunakan telaga mendatar..


TTkata;...

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit...RAKYAT SABAH DAN SERAWAK BANGANG.... kah kah kah..

kah kah kah....RAKYAT SABAH DAN SARAWAK HANYA DAPAT 5%....kah kah kah..

woit...KALAU UNDI PAKATAN ...ROYALTI AKAN JADI 40%.... kah kah kah..

kah kah kah.... KENAPA BANGANG SANGAT?.... kah kah kah....

woit... ANAK MUDA SABAH DAN SARAWAK... TAK KAN TAK SEDAR.... kah kah kah

MIMPI SENJA

1
sumber :-

MIMPI SENJA


Neelofa ... yang mengancam jiwa dan kalbu

Posted: 16 Jan 2012 07:46 PM PST

Kenal Neelofa, ala yang menang Dewi Remaja 2010 tue, kini Neelofa merupakan artis yang sedang meningkat namanya. Banyak tawaran-tawaran yang diterima olehnya menjadi pengacara, berlakon, modeling dan yang terbaru melalui KRU. Wah bukan main banyak lagi lah. Mungkin sebab Neelofa ni cantik orangnya, bentuk badan pun ada pakej. Ya la, Neelofa, perjalanan masih jauh lagi, diharap Neelofa boleh menjaga hati peminat Neelofa jerk. Cayokk2.. -gambar RunWitMe | BudieyNeelofa
Neelofa
Neelofa
Neelofa
Neelofa
Neelofa
Neelofa

Gambar Farah Lee - Bakal isteri Ally Iskandar

Posted: 16 Jan 2012 03:33 PM PST

Farah Lee yang berusia 22 tahun yang dikhabarkan masih lagi menetap di South Korea dikhabarkan akan bernikah dengan Ally Iskandar tak lama lagi yakni 20 Jan, walaupun perkenalan mereka pada Sept 2011 yang lalu. Dan itu tidak dinafikan oleh Ally, tapi Ally menafikan majlis perkahwinan mereka tidak akan dibuat di Terengganu, namun di satu lokasi yang telah dirancang dan ditetapkan. Dan ini gambar terbaru Farah Lee sebelum dia diijab kabulkan. :) izyan.com

Politiksukusakat

0
sumber :-

Politiksukusakat


Parasit, sifat Parasit dan perbandingan dengan telahan Hassan Ali!

Posted: 16 Jan 2012 10:16 PM PST

Heboh kini umum membicarakan berhubung suatu perkataan yang tidak dipopularkan iaitu PARASIT.


Perkataan ini dihangatkan oleh media selepas bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato' Dr Hassan Mohd Ali menuduh kononnya ada Parasit dalam PAS yang mahu dan berusaha menjatuhkan beliau hingga dipecat daripada PAS.

Nampak macam 'real' kenyataan Hassan Ali oleh pandangan umum kerana beliau bekas ahli dan kepimpinan PAS.Mungkin besar pengaruhnya selaku Motivator..

Perihal beliau telah dipecat kerana mengkritik PAS didada akhbar Umno langsung tidak menjadi persoalan kepada para penyokong Hassan Ali.

Motivator hebat ini menggunakan kehebatannya berhujah dan menarik umum dengan lunak suaranya dan airmata yang bergenang untuk mewajahkan kononnya beliaulah pejuang Islam yang tulen.

Apakah yang menyertai PAS sekian lama dan sejak dahulu lagi selain Hassan Ali yang hanya menyertai PAS pada tahun 1998 ini bukan pejuang Islam?

Sebelum Hassan Ali menyertai PAS, telah ramai yang menyertai PAS yang menjadi kepimpinan PAS dan berteguh dengan wajah PAS.

Arakian, sahabat sepejabat saya menyebut, prestasinya di Dun Gombak Setia amat-amat tidak disenangi pengundi di sana yang rata-rata mahu PAS tidak lagi mencalonkan beliau (sebelum dipecat).

Walaupun wujud Pusat Khidmat Wakil Rakyat Gombak Setia, namun bayang-bayang Hassan Ali sukar sekali ditemui disana masakan batang tubuhnya.

Hassan menyertai PAS pada tahun 1998 ketika Krisis Anwar-Mahathir.Ketika itu ramai teruja dengan kepetahan bekas Orang Kuat Biro Tata Negara (BTN) ini berhujah.

Malah bekas pendoktrin kepada idealisme Umno ini mencanang ke seluruh negara bahawa Anwar mangsa kezaliman, mangsa percaturan politik Umno-BN.

Ketika itu suara-suara Hassan Ali seringkali direkodkan bercakap dalam laporan Harakah Cetak dan HarakahDaily.

Terkemudian, beliau bertanding mewakili PAS di Parlimen Parit Buntar dan Dun Sungai Burung dan menang pada pilihan raya umum 1999.

Kepetahannya berhujah di Parlimen memukau semangat penulis yang pada tahun 2001 menyertai Harakah.Penulis amat teruja dengan kepetahan dan kehebatan (hebatttt) Hassan Ali semasa berceramah dan cukup minat dengan cara beliau mengendalikan Forum Ehwal Islam (sebelum menyertai PAS).Selepas menyertai PAS, beliau tidak diberikan peluang untuk masuk ke saluran-saluran media Umno TV1, TV2, TV3, Utusan Malaysia ataupun Berita Harian.


Sejak tahun 1998 hingga pasca PRU-12, suara Hassan hanya dilaporkan dalam media-media alternatif sahaja.Sebelum terlupa, Hassan pernah bertanding pada PRU-11 (tahun 2004) Hassan langsung tidak menang dalam penyertaannya semasa pilihan raya
berkenaan.

Lama Hassan menyepi, dan kemudiannya pada PRU-12 (tahun 2008) Hassan dicalonkan di Gombak Setia dan alhamdulilah menang dan dilantik pula menjadi Exco Kerajaan Selangor.Tahniah..

Hassan ketika itu selaku Pesuruhjaya PAS Selangor.Namun, selepas beberapa peristiwa terutamanya selepas Muktamar PAS di Kuala LUmpur (Taman Melewar) pada tahun 2011 yang mana muktamar turut menyaksikan pemilihan pucuk pimpinan PAS Pusat.

Hassan kemudiannya digantikan oleh Dr Rani Abdul Hamid selaku Pesuruhjaya PAS Selangor.

Terkemudian selepas beberapa bulan Muktamar PAS selesai, Hassan mula mengorak langkah menjadi 'agak berlainan' dengan beberapa keputusan parti dalam hal-hal tertentu termasuk dalam isu HIMPUN, dan dimaklumkan tidak menyertai Himpunan Aman Isu Air Selangor membantah Syabas.Hassan dikatakan tidak menyertai kerana menghadiri satu program bersama kakitangan Syabas selaku jemputan (tiada masalah kerana ia suatu undangan).

Namun, menjelang hujung tahun 2011, Hassan kelihatan semakin garang menyerang PAS (bukan kepimpinan PAS) dengan menyatakan PAS telah lari arah tuju kerana mendambakan strategi Negara Berkebajikan.

Seingat penulis yang membuat liputan penuh semasa Muktamar PAS di Melewar, Hassan langsung tidak berucap membantah Negara Berkebajikan yang dicanang Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang semasa membacakan Ucapan Dasar Presiden sempena Muktamar itu.

Malah semasa muktamar atau selepas muktamar, tiada kedengaran langsung samada laporan akhbar harian ataus ebagainya bahawa Hassan mempertikan Negara Berkebajikan sebagai suatu konsep (bukan perubahan dasar) kerana dasar PAS tetap Islam.

Begitupun, selepas tidak lagi menjadi Pesuruhjaya PAS Selangor, dan kontroversi kenyataan Saari Sungip berhubung dakwaan ketidakcalonan Hassan sebagai calon Gombak Setia dalam PRU-13 yang belumpun diputuskan oleh Majlis Syura atau pucuk pimpinan tertinggi PAS, Hassan segera memberontak menyatakan PAS sudah lari daripada
perjuangan.

Jika Hassan menyerang Saari kerana membuat dakwaan ketidakcalonan, penulis merasakan ia suatu yang sangat wajar dan disetujui kerana Saari tiada locus standi untuk menyatakan atau mendedahkannya kerana ia adalah hak PAS Pusat dan Majlis Syura
untuk menetapkan dan menapis calon PAS.

Namun, Hassan tidak menyerang Saaari, sebaliknya menjadikan Batang Tubuh PAS sebagai sasaran dengan menyerang PAS..Diingatkan kepada semua pihak bahawa Hassan MENYERANG PAS bukan PIMPINAN PAS....

Terkemudian, selepas beberapa pihak menasihatkan agar beliau mengendurkan serangan dan bertemu dengan pimpinan PAS, dan selepas Tok Guru Nik Aziz menyatakan penyelesaian, namun Hassan tetap berkeras dan mempertahankan diri dan menyerang PAS dan beberapa individu dalam PAS secara berterusan.

Serangan itu menyebabkan pada pada 3 Januari 2012, Hassan disahkan dipecat daripada PAS melalui suatu kenyataan Presiden PAS selepas mesyuarat PAS Pusat.

Kenyataan itu kemudiannya menghangatkan keadaan, dan ramai yang menuduh kononnya terdapat Parasit yang menyebabkan kononnya parti bertindak sedemikian kepada Hassan Ali.

Menyoroti perkembangan Hassan Ali sejak masuk dan dipecat daripada PAS, ramai ahli yang ditemui penulis merasa terkilan dengan sikap dan tindak tanduk Hassan selaku orang yang Ber'PHD'.

Jika beliau sayangkan perjuangan PAS meletakkan Islam sebagai dasar dan mendaulahkan Islam di negara ini, Hassan Ali yang BerPHD tentunya tahu kaedah selaku pimpinan untuk menyampaikan ketidakpuasan hatinya kepada pimpinan yang lebih atas.

Menggunakan akhbar arus perdana yang nyata menjadi alat Umno-BN bukanlah suatu langkah bijak yang menambahkan kebijaksanaan orang yang BerPHD seperti beliau dalam berpolitik.

Lagi-lagi pula, Hassan dikatakan sangat rapat dengan kepimpinan PAS yang pada bila-bila masa boleh sahaja menyampaikan rasa tidak senangnya ataupun menyatakan pandangan yang berbeza dengan langkah PAS.

- Menggunakan media musuh untuk menyerang parti adalah suatu langkah yang sangat bijak kepada Hassan Ali pada tanggapan Hassan Ali sahaja bukan tanggapan pimpinan PAS yang lain.

- Menggunakan media musuh untuk menjelaskan Dasar Parti atau sebarang pendekatan parti sebenarnya adalah suatu tindakan bijak pada pimpinan yang bukan bernama Hassan Ali.

Inilah bezanya dua pendapat.Hassan kini telah dipecat, sementara PAS masih terus berjalan dan merancang pelbagai strategi untuk meneruskan misi bersama Pakatan Rakyat menawan Putrajaya dalam pilihan Raya Umum ke-13.

Hassan dibenarkan merayu kepada Majlis Syura Ulama, namun Hassan telah membayangkan beliau tidak akan merayu selagi PARASIT tidak dibersihkan daripada PAS.

Hassan mempopularkan perkataan Parasit walaupun perkataan ini sebenarnya telahpun cuba dipopularkan beberapa blogger yang menyokong Hassan.

Apakah makna sebenar parasit, penulis yang mengikuti pengajian bahasa dan lingustik ada menelaah maksud perkataan ini (Parasit).


Apa itu PARASIT?

Berikut adalah makna dan bagaimana hubungkait Parasit dalam kehidupan manusia, haiwan dan tumpuhan :


PARASIT adalah haiwan renek yang dapat menurunkan produktiviti
haiwan atau pokok yang ditumpanginya. Parasit dapat menyerang manusia dan haiwan, seperti menyerang kulit manusia.

Parasitoid adalah parasit yang menggunakan jaringan organisme lainnya untuk mendapatkan nutrisi mereka sampai benda hidup yang ditumpangi mati kerana kehilangan jaringan atau nutrisi yang diambilnya.

Parasitoid juga diketahui sebagai necrotroph.Pengertian diatas lebih pada sebuah frame biologi, namun dalam kehidupan di dunia, parasit ini boleh berwujud manusia, dalam bentuk manusia malas yang menggantungkan hidupnya pada manusia

lainnya tanpa sebuah timbal balik apapun, dan wujud juga dalam bentuk yang bervariasi.

Yang jelas sifat parasit ini tidak akan dipelihara oleh manusia yang ingin berjaya, sebab tidak pernah ada dalam sejarah manusia jenis ini bisa berhasil mewujudkan impian, kerana mungkin mereka tidak punya mimpi. Atau memiliki mimpi tanpa
lainnya.

Bentuk lainnya dari sifat parasit ini adalah tidak konsisten pada ucapannya. Tidak melakukan apa yang sudah disepakati, manusia jenis ini hanya akan membuat kita sakit hati dan bisa menghancurkan seluruh pasukan jika menjadi anggota dalam suatu sinergi.

Hanya mencari keuntungan dan setelah mendapatkan, lalu lupa pada kewajibannya. Tidak malu meminta banyak, setelah itu kewajiban dilupakan.

Beberapa kali saya melihat watak manusia jenis ini, dan yang terakhir malah luar biasa, setelah mengambil banyak sekali lalu tidak malu untuk berlenggang-kangkung seperti tidak ada apa-apa lagi.

Apakah nilai yang keluar dari mulutnya sama dengan kalau dia kentut? Hmmm…Perihal Parasit yang disebutkan Hassan Ali mungkin sekali boleh terkena kepada batang tubuhnya sendiri yang pernah menjadi Orang Kuat Biro Tata Negara (BTN), kemudiannya menyertai PAS dan menang di beberapa kawasan (Sungai Burung, Parit Buntar dan terakhir Gombak Setia) dan akhirnya dipecat daripada PAS kerana
mengkritik dasar PAS.

Kelainan nada Hassan dan persepsi!

Hassan telah berlainan dengan nada yang dibawa dalam arus PAS.Hassan sebelum ini telah hidup atas kesusahan dan perit jerih pejuang-pejuang PAS termasuk tukang pacak bendera, tukang bawa poster dan tampal poster, tukang edar risalah, tukang bawa
Healer semasa ceramah dan demonstrasi, sahabat-sahabat Unit Amal yang menjadi pengawal-penjaga keselamatan-, tukang sapu sampah di Pejabat Agung PAS, di Pejabat Harakah, di pejabat-pejabat PAS seluruh negara, tukang back-up Hassan Ali, tukang segala jenis tukang yang semuanya ahli PAS.


Hassan juga telah pernah hidup dan menghirup wang-wang yang menjadi gaji dan elaunnya selaku Adun Sungai Burung, Adun Gombak Setia, ahli Parlimen Parit Buntar dan Exco Kerajaan Selagor kerana menang atas tiket PAS dan dikempen oleh ahli PAS dan Harakah sewaktu pilihan raya umum 1999-2008.

Pernahkan Utusan Malaysia, TV3 atau apa sahaja medium Umno-BN berkempen untuk beliau semasa beliau menjadi calon PAS dan menang di atas tiket PAS?

Hassan juga kini hidup setelah dipecat daripada PAS selaku Adun Gombak Setia dan akan terus mendapat gaji dan elaun selaku Adun sehingga Parlimen dan Dun Selangor dibubarkan untuk diadakan pilihan raya umum ke-13.

Melihat makna sebenar Parasit, apakah perbuatan Hassan juga boleh tersifat sebagai sifat Parasit kerana pernah menumpang dalam PAS dan menang atas tiket PAS dan dipecat kerana mungkin sekali menjadi Parasit yang jelas 'membaham PAS' semasa berada di dalam PAS melalui akhbar pro-Umno.

Hassan akan terus hidup dan hidup untuk terus menyerang PAS menjelang pilihan raya umum ke-13 selagi kononnya Parasit dalam PAS tidak dibersihkan ..Entah siapa sebenarnya Parasit, mungkin ramai boleh mentamsilkannya....Terpulang kepada pembaca untuk menilai apa itu Parasit sebenarnya....

Namun, kepada penulis, sebagai seorang saudara seIslam penulis tetap mendoakan agar Hassan terus berjaya dengan perjuangannya...

PR Negeri Sembilan lancar Manifesto 'Tonggak Nan 9"-

Posted: 16 Jan 2012 07:52 PM PST

SEREMBAN : Dalam berhadapan dengan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) yang bakal diadakan tidak lama lagi, Pakatan Rakyat Negeri Sembilan telah mengambil langkah awal untuk mengumumkan Manifesto Pakatan Rakyat negeri itu pada 15 Januari lalu.

Manifesto bertajuk '"Pakatan Rakyat Prihatin Rakyat" - Tonggak Nan Sembilan telah dilancarkan dalam satu Ceramah Perdana 15 Januari lalu di Dataran Rakyat, Gemas.

Ceramah itu membariskan Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim; Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu; dan barisan kepimpinan PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) Negeri Sembilan.

Sementara Manifesto itu dilancarkan bersama ketiga-tiga pimpinan Pakatan Negeri Sembilan iaitu Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Taufik Abd Ghani , Pengerusi DAP Negeri, Antony Loke dan Pengerusi KeADILan Negeri, Dato' Kamarul Bahrin Abbas.

Kira-kira 10,000 penyokong hadir ke ceramah berkenaan yang julung kali diadakan di Gemas, suatu daerah di Negeri Sembilan yang bersempadan dengan Johor.

Berikut adalah Manifesto Pakatan Rakyat Negeri Sembilan yang telah dilancarkan 15 Januari lalu.Tonggak 1: Rakyat itu tuan

- Mewajibkan Menteri Besar dan Exco mengisytiharkan harta.
- Mengamalkan sistem tender terbuka bagi perolehan dan projek

pembangunan sektor awam,

Tonggak 2: Rakyat nan senang dan sejahtera

- Memajukan tanah terbiar termasuk tanah pusaka adat.
- Mempromosi Negeri Sembilan sebagai destinasi pilihan

pelancongan.

Tonggak 3: Rakyat nan bertelapak

- Menukar tanah tempat kediaman milik pajakan (leasehold)

kepada milik kekal (freehold).
- Menjamin tidak menaikkan kadar cukai tanah dan cukai taksiran

selama lima tahun.

Tonggak 4: Rakyat nan berilmu

- Mewujudkan skim bantuan pendidikan bagi memastikan anak warga

Negeri Sembilan mendapat pendidikan sekurang-kurangnya sehingga

peringkat SPM.

- Memberi sumbangan RM1,500 kepada pelajar yang berjaya

mengikuti ijazah pertama dan RM 1,000.00 untuk Diploma di IPTA

dan IPTS yang diiktiraf.

- Menjadikan Negeri Sembilan hub pendidikan utama di wilayah

selatan Semenanjung.

Tonggak5: Rakyat nan berakhlak

- Memperkemaskan sistem pungutan dan agihan zakat sebagai satu

instrumen pembasmi kemiskinan.

- Melanjutkan pendidikan KAFA sehingga kesekolah menengah

- Menaikkan elaun guru KAFA kepada RM 1,000.00 sebulan dan

memberi elaun RM250.00 sebulan kepada guru Al- Qur'an.

- Mewujudkan portfolio hal ehwal bukan Islam.

- Memberikan peruntukan tahunan kepada badan-badan induk agama

bukan

Tonggak 6: Rakyat nan aman dan mencintai alam

- Memperkasakan mekanisme penguatkuasaan undang-undang dan

peraturan keselamatan bagi membendung jenayah dan gejala

sosial.

- Memberikan insentif kepada majikan yang menyediakan kemudahan

pengangkutan kepada pekerja wanita yang bekerja syif malam bagi

menjaga keselamatan mereka.

- Menguatkuasakan undang-undang dan peraturan yang tidak

mengizinkan apa jua pembangunan dijalankan selagi kajian impak

alam sekitar dan sosial belum dikemukakan.

- Memulihara rizab hutan simpan, hutan perlindungan hidupan

liar kawasan tadahan air, taman hutan lipur dan rezab hutan

bakau di kawasan persisiran pantaiTonggak 7: Rakyat nan selesa

- Memastikan perkhidmatan pengangkutan awam lebih berkesan

untuk penduduk bandar dan luar bandar.

- Menyelesaikan masalah gangguan bekalan air di seluruh Negeri

Sembilan dan memastikan mutu air sentiasa tinggi.

- Mewuiudkan zon akses kepada lnternet secara percuma di

seluruh Negeri Sembilan.

Tunggak 8. Wanita dimartabatkan, rakyat nan muda disayangi, nan

dizalimi dibela, dan nan tua disantuni.


- Memberi bantuan tahunan RM500.00 kepada ibu tunggal yang

layak.

- Memberi tujuh hari cuti ihsan pada pekerja sektor awam yang

kematian pasangan

- Membuka akaun tabungan permulaan RM 100.00 bagi setiap

kelahiran bayi

- Mengadakan projek usahawan muda bagi mengalakklan anak muda

menceburkan diri dalam perindustrian dan Perniagaan

- Memastikan anak muda diwakili di dalam JKKK

- Meningkatkan pembangunan sukan

- Menyokong cadangan mengagihkan tanah Felda Plantation Sdn Bhd

kepada generasi kedua peneroka

- Mempercepatkan pengeluaran hak milik tanah kepada peneroka

yang telah melunaskan hutang kepada Felda.

- Menyokong usaha Felda membina rumah mampu milik di kawasan

Felda untuk generasi kedua peneroka.

- Memperkasa sistem bantuan kebajikan kepada golongan sasar

termasuk warga emas, fakir miskin, golongan berpendapatan

rendah, tidak bernasib baik dan OKU

- Memberi sumbangan tahunan RM100.00 kepada warga emas.

- Menyediakan Insuran Takaful Kifalah secara percuma kepada

warga emas (manfaat kematian RM2,500.00 dibayar kepada waris)

- Memberi bantuan pakaian seragam sekolah bernilai RM100 kepada

pelajar sekolah rendah dan menengah daripada keluarga

berpendapatan bulanan RM 1,500 ke bawah


Tonggak 9: Rakyat nan berbudaya dan beradat

- Merakyat seni setiap kaum.

- Menubuhkan Perbadanan Pembangunan Tanah Adat bagi

membangunkan tanah adat yang terbiar.

- Menaikkan elaun Datuk tembaga Adat kepada RM 1,000.00 sebulan

dan memberi elaun sebanyak RM 250.00 kepada Buapak.

- Menubuhkan sebuah Institusi bagi memperkasakanAdat perpatih.

Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Jenama penting..Hehe..

Posted: 16 Jan 2012 08:48 PM PST


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Shahrizat Jalil and Awang Adek: The only honourable way is to resign pending probe

Posted: 16 Jan 2012 09:10 PM PST

Shahrizat Jalil and Awang Adek: The only honourable way is to resign pending probeThe wisdom and intelligence of the rakyat should not be further insulted. The rakyat are the only absolute masters of all politicians. In this respect, I appeal that no interference whether political or administrative from all sectors on this investigation by MACC or PDRM. Let the rakyat feel that the least the INVESTIGATORY POWER with MACC or PDRM are absolutely INDEPENDENT.
On the 31st December 2011, I held a press conference calling for Shahrizat and Awang Adek to resign frrm all posts. The reason for my call obvious. To allow proper audit of any allegation pertaining to malpractices, abuse of powers and corruption against Ministers and politicians, the proper things to do is to resign completely.
Nothing to fear if innocent
Read More / Baca Lagi >>

Bank Negara aims to spoil credit party

Posted: 16 Jan 2012 09:08 PM PST

The central bank is taking on household credit, cracking down on excessive borrowing.

By Emily Kaiser
KUALA LUMPUR: Malaysia's central bank seems to be living by the old adage that its job is to take away the punch bowl just as the party gets going.
It was among the first in Asia to begin raising interest rates in early 2010, after the financial crisis subsided. That early response helped to neutralise the inflationary threat that stalked most of its neighbours last year.
Now Malaysian central bank chief Zeti Akhtar Aziz is taking on household credit, cracking down on excessive borrowing even though the economy counts on consumer spending to generate more
than half of its gross domestic product.
"The central bank has had their finger on the pulse lately," said Fred Gibson, an economist with Moody's Analytics in Sydney. "They have been pretty proactive."
Read More / Baca Lagi >>

NFC nafi RM250 juta diterima sebelum kontrak dimeterai

Posted: 16 Jan 2012 09:05 PM PST

Projek ternakan lembu Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) menjelaskan bahawa kontrak bagi pinjaman mudah RM250 juta yang diterima daripada kerajaan ditandatangani pada 2007 dan sekali gus mempertikaikan dakwaan Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) bahawa syarikat itu menerima sejumlah wang sebelum kontrak dimeterai.
Read More / Baca Lagi >>

Pemuda PAS Wilayah buat laporan polis isu zakat

Posted: 16 Jan 2012 09:04 PM PST


KUALA LUMPUR, 17 Jan: Pemuda PAS Wilayah Persekutuan hari ini membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi berhubung dakwaan salahguna wang zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Laporan atas nama Ketua PAS Wilayah Persekutuan, Kamaruzaman Mohamad itu dibuat terhadap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Che Ali.

Jamil, Che Mat dan Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan Shamsuddin Hussain melantik syarikat guaman Zainul Rijal Talha dan Amir bertarikh 28 Januari 2010 bagi mewakili mereka dalam kes tuntutan qazaf  bertujuan menghalang kes melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dibicarakan di Mahkamah Syariah.
Read More / Baca Lagi >>

To Hasan Ali, Umno is now the best party in the world but how long will the honeymoon last?

Posted: 16 Jan 2012 09:01 PM PST

To Hasan Ali, Umno is now the best party in the world but how long will the honeymoon last?Hasan Ali is one angry man, and rightfully so. With a general election coming up, he must find ways to remain relevant and be considered a candidate. But unfortunately, he just got sacked from PAS and his reputation is now in tatters. Accused of being no better than a 'frog' or a political mercenary, Hasan is now working overtime to win a candidacy so that he can withdraw the benefits and perks accorded to parliamentarians.
Of course, PAS won't be having anything to do with him, nor will PKR or DAP. So, Hasan will have to go slumming, begging bowl in hand to Umno. And Umno being the mother of all mercenaries, will make him beg, then utilize and demean him to fullest before it casts him aside on the rubbish heap alongside other Pakatan turncoats Zahrain Hasim, Zul Noordin, Hee Yit Foong, Keshvinder Singh, Tan Tee Beng and the like.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0 lancar JOM 100, sasar 100% keluar mengundi

Posted: 16 Jan 2012 09:00 PM PST


KUALA LUMPUR, 17 Jan: Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih 2.0) hari ini melancarkan kempen terbaru mereka yang diberi nama JOM 100.

Pengerusi bersamanya, Datuk Ambiga Sreenevasan pada sidang media hari ini berkata, kempen JOM 100 bertujuan mengajak seramai mungkin pengundi berdaftar untuk keluar mengundi bagi mencapai sasaran 100 % keluar mengundi pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang.

Pada PRU ke-12 tahun 2008, seramai 8.16 juta rakyat menunaikan tanggungjawab mereka mengundi untuk memilih wakil rakyat masing-masing.

Jumlah itu merangkumi 76% pengundi berbanding jumlah keseluruhan yang layak mengundi iaitu seramai 10.7 juta.
Read More / Baca Lagi >>

Ambiga: Lagi himpunan BERSIH jika syor PSC ditolak

Posted: 16 Jan 2012 08:59 PM PST

NONENGO bagi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil mungkin sekali lagi akan turun ke jalanan bagi menuntut pilihan raya yang bersih dan adil di negara ini jika cadangan mereka mengenai reformasi pilihan raya gagal dilaksanakan oleh pihak berkuasa.

Bercakap kepada media selepas melancarkan kempen pendidikan kepada pengundi di Kuala Lumpur hari ini, pengerusi BERSIH 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan berkata beliau khuatir kerajaan tidak akan mempertimbangkan syor dan cadangan yang dikemukakan oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) bagi pembaharuan pilihan raya di negara ini.

"PSC boleh tampil dengan syor dan cadangan mereka, tetapi kerajaan tidak akan melaksanakannya.

"Jika mereka tidak penuhi syarat dan cadangan yang dikemukakan, saya tidak tolak kemungkinan kita anjurkan satu lagi perhimpunan BERSIH sebelum pilihan raya," katanya.

Masalah Alam Perdana Selesai Tidak Lama Lagi

Posted: 16 Jan 2012 08:57 PM PST


KUALA SELANGOR, 17 JAN : Seramai 2,500 pembeli rumah kos rendah di Taman Alam Perdana, Kuala Selangor akan mendapat unit-unit masing-masing berserta Sijil Layak Menduduki (CF) tidak lama lagi.
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, projek terbengkalai itu diberikan nafas baharu selepas Kerajaan Selangor mengambil alih tanah daripada pemaju untuk membolehkan kerja-kerja menyiapkan unit-unit rumah kos rendah itu dapat diteruskan.
"Kerajaan negeri membayar RM147 juta untuk mengambil alih tanah daripada pemaju LCBN. Pengambil alihan tanah ini adalah langkah terakhir selepas pemaju gagal mengadakan usaha-usaha untuk menyiapkan projek terbengkalai itu.
Read More / Baca Lagi >>

Samad Said to be Bersih co-chair: Another sign of cracking Malay support for Umno

Posted: 16 Jan 2012 08:56 PM PST

Samad Said to be Bersih co-chair: Another sign of cracking Malay support for UmnoIt is said that the hopes, hearts and the longings of a nation are forever embedded in the ballads, songs, poems and literary works of its poets, writers and folksingers.
In the latest blow to the ruling BN government, elections reform movement Bersih received an added accolade when no less a personality than national laureate A Samad Ismail agreed to be named co-chairman to lawyer Ambiga Sreenevasan in the fight for free and fair elections.
For the Pakatan Rakyat, led by Opposition Leader Anwar Ibrahim, this is a most welcome development, with leaders adding that the national laureate will give Bersih an iconic symbol to rally around the movement.
"Samad will be a great icon for Bersih. He can represent the intellectual, cultural and art workers, very appropriate for Malaysian civil society," PKR vice president and Batu MP Tian Chua told Malaysia Chronicle.
Read More / Baca Lagi >>

MTUC president, sec-gen to face no-confidence motion tomorrow

Posted: 16 Jan 2012 08:54 PM PST


SHAH ALAM, Jan 17 — The Malaysian Trades Union Congress (MTUC) is expected to debate a no-confidence motion tomorrow against its president and secretary-general for failing to affect a withdrawal of the controversial Employment Act, Sinar Harian reported today.
The Malay daily, however, said the controversy had forced the body to split into three factions, with each camp taking differing views on the motion.
But KTM Berhad Workers' Union president Abdul Razak Md Hassan, who leads the faction in support of the motion, expressed confidence that it would gain enough votes to be passed.
Read More / Baca Lagi >>

Mahathir & Daim : 20 Akaun Bank di Afrika

Posted: 16 Jan 2012 08:02 PM PST

Pakatan lebih mampu tadbir pusat jika diberi mandat

Posted: 16 Jan 2012 08:01 PM PST


KUALA LUMPUR, 17 Jan: Cabaran Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk berdebat dengan Datuk Seri Najib yang mengatakan negara ini akan bankrap masih tidak bersahut, kata AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad 
"Nampaknya pemimpin Umno hanya berani di gelanggang sendiri tanpa lawan, tetapi pengecut untuk berdebat secara ilmiah mengenai masa depan negara," ujarnya dalam satu kenyataan.
Mengulas Konvensyen PR kali ketiga yang sudah selesai pada 14 Januari lalu di Stadium Suka Menanti, Alor Setar, beliau berkata ia merupakan satu lonjakan kepada PR untuk menghadapi PRU akan datang bagi menawan Putrajaya.
Read More / Baca Lagi >>

Exco Selangor : Rani calon pilihan ganti Hasan Ali

Posted: 16 Jan 2012 07:57 PM PST

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Meru merupakan calon pilihan PAS dan kerajaan negeri Selangor sebagai exco baru menggantikan Datuk Dr Hasan Ali, yang hilang kelayakan selepas dipecat daripada parti baru-baru ini.

Pemilihan Dr Rani (kanan) difahamkan ekoran kedudukannya dalam PAS sebagai pesuruhjaya negeri dan pengalamannya sebagai timbalan pengerusi Ahli-ahli kelab penyokong kerajaan (BBC).
Read More / Baca Lagi >>

Kartun Rosmah dalam pameran solo Zunar di London

Posted: 16 Jan 2012 07:54 PM PST


KUALA LUMPUR, 17 Jan: Kartunis Zunar atau nama sebenarnya, Zulkifli Anuar ul Haq maju setapak lagi ke depan apabila beliau akan membuat pameran kartun solo selama sebulan di London sepanjang Februari ini.

Beliau akan mengadakan pameran kartun-kartun politik di London pada bulan Februari depan bertemakan To Fight Through Cartoon (Berjuang Melalui Kartun) dan akan berlangsung selama sebulan di situ.

Sebanyak 80 karya-karya kartun yang menyentuh isu politik, rasuah, penyalahgunaan kuasa serta pelanggaran hak asasi di Malaysia akan dipamerkan.

Antara isu yang difokus ialah konspirasi terhadap Anwar Ibrahim, rasuah dalam skandal Scorpene, isu pembunuhan Altantuya, isu NFC, isu isteri Perdana Menteri, Bersih, Sarawak dan sebagainya, kata Zunar dalam satu kenyataannya.
Read More / Baca Lagi >>

Manifesto Pakatan Rakyat N.Sembilan PRU 13

Posted: 16 Jan 2012 07:50 PM PST


Tonggak 1: Rakyat Itu Tuan

1.0 Pentadbiran dan Kewangan Awam

1.1 Mewajibkan Menteri Besar dan Ahli EXCO mengisytiharkan harta.
1.2 Menguruskan kewangan Negeri secara berhemat dan memastikan tiada ketirisan dan pembaziran dalam belanjawan Kerajaan.

1.3 Mengamalkan sistem tender terbuka bagi perolehan dan projek pembangunan sektor awam.

1.4 Menubuhkan Badan Semak dan Tara untuk meningkatkan keamanahan, ketelusan, kebertanggugjawaban dan membasmi rasuah.

1.5 Menangani kerenah birokrasi dan campur tangan politik dalam pentadbiran awam supaya urusan rakyat dengan jabatan dan agensi kerajaan mudah, cepat, telus dan tanpa rasuah dan pilih kasih.

1.6 Mendemokrasikan pemilihan ahli majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan membuka mesyuarat PBT kepada orang ramai.

1.7 Mendemokrasikan pemilihan ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampong (JKKK).

1.8 Mewujudkan Enakmen Kebebasan Maklumat bagi memberi akses kepada rakyat mendapatkan maklumat awam.

**********
Read More / Baca Lagi >>

Ruangan Dalaman Kapal Penumpang Terbesar Dunia

Posted: 16 Jan 2012 07:42 PM PST

Allure dan Oasis of the Sea

Allur dan Oassis of the Sea ialah kapal pengangkut penumpang terbesar didunia. Dua-dua kapal milik syarikat Royal Caribbean ini mampu membawa lebih 6 ribu orang penumpang dan hampir 3 ribu anak kapal pada satu-satu masa. Kapal gergasi ini dilengkapi teater untuk 1300 orang , dan sebuah gelanggang ais. Saiz kedua-dua kapal ini ialah 360 meter panjang, 46 meter lebar dan 72 meter tinggi. Berat kesuluruahnnya pula lebih kurang 100 000 tan. Ini bersamaan dengan berat sebuah kapal pengangkut kapal terbang kelas Nimitz. Cool stuff!


Read More / Baca Lagi >>

Opposition promises ‘freer’ hand for Sabah, Sarawak

Posted: 16 Jan 2012 07:36 PM PST

Special petroleum fund for Sabah and Sarawak if Pakatan Rakyat comes into power.
KOTA KINABALU: Pakatan Rakyat has pledged to give both Sabah and Sarawak a "freer" hand in deciding on local issues such as education and public services.
State PKR sectratry Dr Roland Chia said greater autonomy for both states was an integral part of the promises in Pakatan's Buku Jingga (Orange Book) manifesto.
"Pakatan Rakyat will allocate federal power to states in matters that fall under state and local jurisdictions… the state governments chosen by the people should be respected by the federal government.
"Be assured that both Sabah and Sarawak will be given greater autonomy under Pakatan in line with the special position of the two states, " he said.
Read More / Baca Lagi >>

MEDIA MALAYSIA DIKENDALI MANUSIA ROSAK AKHLAK!

Posted: 16 Jan 2012 07:31 PM PST

Share
Oleh: HAMZAH HJ ABDULLAH

TIDAK kiralah sama ada media TV, radio atau media cetak; selagi ia dikawal dan dikuasai oleh UMNO/BN, kesemuanya sudah hilang kewarasan dan akhlak manusiawi. Memang mengaib dan memalukan!


Media di Malaysia yang dikendalikan oleh orang yang mengaku beragama Islam, memiliki akhlak dan moral yang telah rosak sehingga ke tahap paling rendah, berbanding pengendali media Barat yang tidak beragama Islam.
Kita lihat dengan mata dan hati yang bersih, seorang Kapten kapal penumpang yang kapalnya telah terlanggar batu karang di kepulauan Itali baru-baru ini, mengakibatkan kapal tersebut senget lalu tersadai di perairan yang cetek, telah diberi ruang oleh media BBC, CNN, ALJAZEERA, CCTV bagi menjelaskan cerita sebenar mengikut versi Kapten kapal tersebut.
Walhal, pada awal berita yang disiarkan, banyak pihak telah menuding jari ke arah Kapten kapal tersebut kerana kononnya telah mengemudi kapalnya terlalu hampir kepada tebing yang cetek airnya.
Read More / Baca Lagi >>

NFC, KERAJAAN TIDAK RUGI SATU SENPUN?

Posted: 16 Jan 2012 07:28 PM PST

Oleh : MUTALIB M.D

KEMELUT Pusat Fidlot Nasional (NFC) kini semakin meruncing sehingga Menteri Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dalam keadaan 'rela tetapi terpaksa' mengambil 'cuti rehat' 21 hari; kononnya bagi memudahkan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan PDRM.
Namun pada hemat saya, ketiadaan ahli Ekonomi dalam Kabinet Malaysia menyebabkan 'Khazanah Negara' ditadbir urus seperti '7 Orang Buta mahu mengenali Seekor Gajah'; tanpa melihat isu ini daripada aspek perakaunan dan akauntabiliti kerajaan.
Laporan Audit yang dibentangkan di Parlimen pula seperti 'Surat Khabar Lama' yang dibaca ketika rakyat Malaysia menyambut Tahun Baru Cina atau Deepavali kerana kerugian total sebenarnya hanya di atas kertas, bukannya kerugian kewangan.
Read More / Baca Lagi >>

DRB-HICOM Beli Proton Dengan Nilai RM1.291 Bilion? Harga Kereta Akan Turun?

Posted: 16 Jan 2012 07:25 PM PST

proton drb hicom 3 DRB HICOM Beli Proton Dengan Nilai RM1.291 Bilion? Harga Kereta Akan Turun?
Selepas ini, Proton bukan lagi syarikat GLC dengan tindakan DRB Hicon beli Proton daripada Khazanah dengan nilai RM1.291 billion. Proton akan bergelar syarikat swasta. Tetapi yang menjadi persoalan sekarang ini, apakah halatuju Proton & pencapaian sebagai anak syarikat DRB Hicom selepas ini? 
Sebelum ini, senarai pemegang saham dalam Proton berdasarkan laporan Bursan Sham adalah seperti berikut :
  1. Khazanah 42.74%
  2. KWSP 10.72%
  3. Petroliam Nasional Berhad 7.851%
  4. Yang lain semua pegang sikit-sikit je, sekitar 1%++ termasuklah HSBC, Maybank, Amanah Raya, PNB, Tabung Haji, Pekeso dll.
Read More / Baca Lagi >>

Cuepacs : Penangguhan SBPA Jangan Salah Kami!! Skim SBPA Baru Dijangka Umum 2 Bulan Lagi?

Posted: 16 Jan 2012 07:23 PM PST

cuepacs sbpa gaji Cuepacs : Penangguhan SBPA Jangan Salah Kami!! Skim SBPA Baru Dijangka Umum 2 Bulan Lagi?
Penangguhan SBPA 2012 telah pun diumumkan oleh Perdana Menteri baru-baru ini. Tetapi Cuepacs merasakan banyak pihak menyalahkan mereka (Cuepacs). Betulkah begitu? 
Cuepacs tidak menolak penangguhan SBPA, tetapi menerimanya bersama-sama dengan protes.

Cuepacs SBPA : Hujah Mengatakan Mereka Tidak Patut Dipersalahkan

  • Cuepacs tidak terlibat langsung dalam perancangan dan perbincangan mengenai SPBA 2012 daripada peringkat awal lagi
  • Malahan Cuepacs membantah keras pelaksanaan SBPA kerana pembahagian gaji yang diberikan kepada kakitangan awam yang tidak seragam
Read More / Baca Lagi >>

Pilihanraya Bebas & Adil, Realiti Atau Fantasi : Bahagian 3

Posted: 16 Jan 2012 06:59 PM PST

Pilihanraya Bebas & Adil, Realiti Atau Fantasi : Bahagian 2

Posted: 16 Jan 2012 06:59 PM PST

Pilihanraya Bebas & Adil, Realiti Atau Fantasi : Bahagian 1

Posted: 16 Jan 2012 06:58 PM PST

Ketuanan Islam Tolak Ketuanan Bangsa

Posted: 16 Jan 2012 06:55 PM PST

Ketuanan sesebuah bangsa, ketuanan sesebuah kaum sejak dahulu lagi pernah dipelopori oleh tokoh-tokoh yang ekstrem, fanatik (ta'assub), liar dan tidak bertamadun. Taassub kebangsaan, ta'assub ketuanan merupakan satu penyelewengan juga bida'ah yang wajib ditolak dan dibetulkan kembali oleh setiap Muslimin di zaman ini. Jika kita menganggap dirinya mulia disebabkan faktor keturunan atau bangsa, manakala orang lain lebih rendah dari dirinya kerana tidak memiliki silsilah bangsa sepertinya, maka itu adalah kepercayaan yang batil dan menyanggahi asolah Islam.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT