Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


PERKASA GAGAL GANGGU KETIBAAN ANWAR DI AIRPORT KUANTAN SEMALAM

Posted: 07 Jan 2012 06:44 PM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

LEBIH awal dari waktu yang dijangkakan, pesawat yang membawa DS Anwar tiba di Lapangan Terbang Sultan Ahmad Shah, Kuantan petang semalam (07 Jan 12) sebelum pukul 3 petang.  Kunjungan DS Anwar ke Pahang adalah salah satu kunjungan beliau ke seluruh negeri sebelum beliau diadili dengan suatu keputusan yang `dijangka' pada 09 Jan ini nanti.

Kenderaan bersedia untuk mengiringi DS Anwar
Di antara beberapa kain rentang menyambut ketibaan DS Anwar

Tiada demontrasi dari Perkasa atau mana-mana pihak yang sebelum ini di war-warkan untuk menakut-nakutkan rakyat Pahang bagi menyambut DS Anwar di Lapangan Terbang.  Ketibaan beliau disambut oleh Pengerusi Keadilan Negeri Pahang, Dato' Fauzi Abd Rahman dan beberapa pimpinan Keadilan Negeri serta Pakatan Rakyat. Para penyokong DS Anwar yang telah menunggu semenjak jam 02.00 petang berbaris panjang untuk bersalam dengan beliau di samping teriakan `Reformasi' dan `Bebas Anwar' bergema di lobi ketibaan.

Disambut oleh Pengerusi PKR Negeri, YB Fuziah Salleh dan beberapa pimpinan
Kawalan ketat. DS Anwar menaiki kenderaan Dato' Fauzi (gambar).  Saya bersama beberapa orang pengawal keselamatan beliau berada di hadapan dengan sebuah lagi kenderaan pengiring yang ditugaskan.

Kesimpulannya, sekali lagi pihak-pihak yang merancang untuk menganggu dan membuat provokasi petang itu telah gagal.  /wfauzdin.blogspot.com


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


901 : Biarkan Mahasiswa Sertai Himpunan Isnin Ini -Khaled

Posted: 07 Jan 2012 06:24 PM PST

Kuala Lumpur, 7 Jan : Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin hari ini mengeluarkan kenyataan membenarkan mahasiswa IPT untuk menyertai himpunan BEBAS Anwar Isnin ini.
"Sekiranya ia (perhimpunan) mempunyai permit dan sah di sisi undang-undang, ianya tidak mendatangkan masalah."
"Dalam semangat pindaan yang akan berlaku kepada AUKU 1971, saya percaya universiti tidak seharusnya mengambil sebarang tindakan terhadap staf mereka dan penuntut.", ujarnya sebagai mengulas kenyataan Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur semalam.
Read More / Baca Lagi >>

Dalam Umno Tu Yang Ramai Peliwat Dan Penzina

Posted: 07 Jan 2012 06:11 PM PST

Oleh: Tok Janggut

Keputusan DSAI samada ke penjara atau dibebaskan akan diketahui  9hb. Januari ini.  Namun begitu, sekiranya beliau di penjarakan, perjuangan tetap diteruskan.  Kita berjuang bukan semata-mata kerana DSAI tetapi demi untuk  agama, bangsa dan negara dari kezaliman UMNO/BN.

Dalam suasana hiruk pikuk UMNO mendakwa DSAI ini seorang peliwat, perlu kita tanya kepada mereka, sepanjang enam tahun beliau ditahan di dalam penjara dengan percuma tanpa sebarang bukti kesalahan yang dilakukanya, berapa ramaikah banduan yang telah beliau liwat?  Enam tahun beliau dipenjara dengan penuh kezaliman tanpa melakukan kesalahan tersebut yang hanya merupakan fitnah dari puak UMNO, siapakah yang akan menanggung dosa-dosa tersebut kelak?  Beliau dipisahkan dari keluarga tercinta, dari sahabat handai semata-mata kerana atas nafsu iblis puak UMNO laknatullah itu.  Kini, jika beliau dipenjara lagi tanpa kesalahan yang dilakukan, apakah kita perlu lihat dan sekadar berceramah dan bercakap dalam akhbar sahaja?  Tidak perlu lagi kita bertolak ansur dengan puak UMNO ini, lakukan solat hajat selama empat puluh malam secara berjemaah diseluruh negeri dan mohon Allah hancurkan UMNO dan orang-orang yang zalim (sebut UMNO dan orang-orang yang terlibat
Read More / Baca Lagi >>

Nurul Izzah at Bukit Gasing

Posted: 07 Jan 2012 06:04 PM PST

901: Kenapa Polis Benarkan Berhimpun?

Posted: 07 Jan 2012 05:57 PM PST

Oleh: mirputra

"Sebelum ini beratus malah mungkin beribu lapuran polis telah dibuat diseluruh negara untuk menghalang diadakan perhimpunan pada 9/1/2012 oleh kebanyakan NGO/pertubuhan yang pro UMNO malah ramai juga yang tidak bersetuju dengan perhimpunan tersebut terutamanya daripada YB yang melompat.Polis dan juga DBKL awal2 lagi telah mengeluarkan amaran yang agak keras kepada penganjur dan juga sesiapa yang terlibat berhimpun pada tarikh tersebut.. DBKL awal2 lagi telah mengeluarkan amaran yang pihaknya akan memantau perhimpunan tersebut melalui CCTV yang terdapat disekitar kawasan Ibu Kota dan juga sekitar kawasan mahkamah Jalan Duta.

Read More / Baca Lagi >>

901: Pendirian IKRAM

Posted: 07 Jan 2012 05:55 PM PST

"Kenyataan Media

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
7 Januari 2012 bersamaan 12 Safar 1433
HIMPUNAN 901

IKRAM amat prihatin terhadap perkembangan terkini yang berkaitan dengan Himpunan 901. Dalam membuat pendirian ini, IKRAM dipandu oleh prinsip-prinsip Syariat yang menuntut agar keadilan diberikan kepada semua pihak. IKRAM menghormati keluhuran Perlembagaan, mendukung prinsip-prinsip keadilan, memperjuangkan kesaksamaan dalam proses perbicaraan serta hak rakyat berhimpun mengikut peruntukan Perlembagaan.
Read More / Baca Lagi >>

Pengawal peribadi pengsan, cubaan racuni Wan Azizah?

Posted: 07 Jan 2012 05:51 PM PST

PULAU PINANG: Fayyadh Afiq Albakqry, pengawal peribadi kepada Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail disyaki disuntik racun dan menyebabkannya pengsan sebelum dikejarkan ke Hospital Seberang Jaya, tengah malam tadi.
Fayyad dipercayai diserang menerusi suntikan di telapak tangan kiri sewaktu mengiringi Wan Azizah meredah kesesakan orang ramai ke pentas ceramah di Kampung Cherok Tokkun .
Mangsa dikatakan ada meminta ais daripada wartawan PenangDaily, Zainulfaqar kerana tangannya berasa kebas, sebelum pengsan kira-kira 15 minit selepas terkena suntikan itu.
"Masa nak masuk sini, dia (Fayyad) dah minta ais sebab tangannya kebas. Masa bawa Kak Wan Azizah keluar tadi, dia dikejar ke hospital," tulis Zainulfaqar di twitter.
Beliau juga memetik sumber dikenali sebagai Zul Saad yang menyatakan Wan Azizah menangis berikutan keadaan Fayyah ketika pengawal peribadi itu belum sedarkan diri.
Fayyad adalah pegawal peribadi Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang patah tulang pipi akibat terkena kelongsong gas pemedih mata ketika demonstrasi Bersih 2.0.
Read More / Baca Lagi >>

901 : ‘No roadblocks on Monday’

Posted: 07 Jan 2012 05:48 PM PST

But police have advised all road-users with no 'important errands' to stay away from the areas leading to the Jalan Duta courts.

PETALING JAYA: The police today advised the public to avoid certain roads in the city next Monday ahead of the 901 rally in support of Anwar Ibrahim at the Jalan Duta Court Complex parking lot.
The Kuala Lumpur High Court will be delivering its verdict on Anwar's sodomy trial on Monday.
Kuala Lumpur traffic chief ACP Rosli Mohd Noor said that road users without any important errands should stay away from these areas as congestions are expected to build up from as early as 7am.
The affected roads are :
  • Jalan Duta( from both directions)
  • Jalan Kuching
  • Bulatan Segambut
  • Jalan Khidmat Usaha
  • Jalan Ibadah
  • Jalan Dutamas
  • Jalan Persiaran Dutamas
  • Jalan Hikmat Usaha
Read More / Baca Lagi >>

Pembohongan Najib ‘grand design’ kotor Umno

Posted: 07 Jan 2012 05:46 PM PST

KUALA LUMPUR, 8 Jan: Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor berasa cukup kesal dan kecewa terhadap tuduhan dan pembohongan Datk Seri Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia kepada Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Selangor yang dikatakan tidak memberikan kerjasama dan kelulusan terhadap projek-projek yang telah diluluskan oleh kerajaan persekutuan.
Ketuanya, Hasbullah Mohd Ridzwan (gambar) beranggapan tuduhan yang dilemparkan adalah tidak berasas serta berniat jahat untuk memburukkan kerajaan negeri.
Najib semasa lawatan ke Hulu Selangor baru-baru ini telah membohongi rakyat di Felda Gedangsa apabila menyatakan kegagalan Barisan Nasional menunaikan janji semasa pilihanraya kecil Hulu Selangor lalu untuk membina rumah peneroka Felda generasi kedua adalah disebabkan tidak mendapat kerjasama pihak kerajaan negeri.
Read More / Baca Lagi >>

Bersiap hadapi ibu pilihan raya

Posted: 07 Jan 2012 05:43 PM PST

Apapun pergolakan atau peristiwa yang berlaku dan akan berlaku dalam waktu terdekat ini, sewajarnya tidak membantutkan persiapan jentera pilihan raya Pakatan Rakyat untuk menghadapi Pilihan Raya Umum akan datang.

Ini kerana PRU Ke-13 ini, yang dianggap 'ibu segala pilihan raya' di Malaysia, akan menentukan sama ada Barisan Naional akan berkuasa kembali atau Pakatan Rakyat akan memerintah Puterajaya.

Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri mengatakan bahawa "sama ada saya dipenjarakan atau dibebaskan oleh mahkamah pada 9 Januari ini tidak penting, yang penting ialah meneruskan perjuangan hinggah Pakatan Rakyat menang dalam piluhan raya umum kali ini."
Read More / Baca Lagi >>

Anwar: Kepimpinan Kelantan perlukan pelapis

Posted: 07 Jan 2012 05:42 PM PST

KUALA LUMPUR, 8 Jan - Datuk Seri Anwar Ibrahim mengakui terdapatnya keperluan untuk Menteri Besar Kelantan, Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat menyediakan pelapis untuk generasi pemimpin di negeri tersebut, dengan mengatakan terdapatnya keperluan untuk negeri itu menyediakan "generasi kedua" untuk pilihan raya.
Nik Aziz yang berusia 80 tahun baru-baru ini mengisytiharkan akan bertanding dalam pilihan raya akan datang dan mengekalkan jawatan menteri besar yang menyaksikan kepimpinannya terhadap negeri tersebut telah menjangkau 21 tahun, satu tindakan yang menyaksikan kritikan daripada kalangan pembangkang negeri.
Read More / Baca Lagi >>

Pengawal peribadi Wan Azizah pengsan, didakwa diracun

Posted: 07 Jan 2012 05:41 PM PST

Pengawal peribadi presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dimasukkan ke hospital semalam selepas disyaki diserang dan  didakwa dicederakan dengan objek tajam yang beracun.

Menurut seorang pembantu Datuk Seri Anwar  Ibrahim, kejadian itu berlaku selepas tamatnya satu ceramah ketua umum PKR itu sempena pelancaran LANG-GAR 901 di Galeri Pejuang, Cherok Tok Kun Pulau Pinang yang juga adalah kampung halamannya.
Read More / Baca Lagi >>

Bubar sebelum selesai PSC marahkan rakyat

Posted: 07 Jan 2012 05:38 PM PST

KOTA BHARU, 7 Jan: Ahli Jawatankuasa Pilihan Khas Berhubung Dengan Penambahbaikan Proses Pilihan Raya (PSC)  Dr Mohd Hatta Md Ramli yakin mana-mana pihak yang cuba untuk mendahului PSC bagi membubarkan Parlimen lebih awal akan berhadapan dengan kemarahan rakyat.
(Dr Hatta dalam pendengaran awam di Kota Bharu)

Sehubungan itu, beliau berharap, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak membubarkan Parlimen sehingga kajian dan cadangan PSC dilaksanakan. Read More / Baca Lagi >>

Adab Ziarah Kubur / Langkah Kubur - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 07 Jan 2012 05:36 PM PST

Adik Menyusu Anak Angkat Abang / Kakak - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 07 Jan 2012 05:34 PM PST

(Senyum) Hukum Cukur Bulu Dada - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 07 Jan 2012 05:34 PM PST

Jin Islam Tawar Bantuan - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 07 Jan 2012 05:33 PM PST

Maksud Wafaq / Ilmu Kebal - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 07 Jan 2012 05:32 PM PST

901 : PKR Tuduh Cadangan Polis Sebagai "Tidak Munasabah"

Posted: 07 Jan 2012 05:27 PM PST

Hassan Ali ikut skrip Ibrahim Ali

Posted: 07 Jan 2012 05:25 PM PST

Tian Chua Menconteng Bangunan Umno Usaha Memburukkan Imej Pakatan

Posted: 07 Jan 2012 05:23 PM PST

Mahfuz - Biar PAS Tangani Isu Hasan Ali

Posted: 07 Jan 2012 05:21 PM PST

Pembaca Buletin Fitnah Utama Mengaku Sebut Anwar Ibrahim Perdana Menteri!

Posted: 07 Jan 2012 05:16 PM PST


Seorang pembaca berita Buletin Utama TV3 sebentar tadi membuat satu kejutan besar menggemparkan seluruh negara!

Nama penanya di laman mikroblog popular Twitter adalah Jay Jamalina, manakala nama sebenarnya adalah Nur Jamalina Mohd Jamali.

Bekas calon akhir Anugerah Sri Angkasa 2010 dalam dua kategori ini mengaku dia telah menyatakan dalam laporannya bahawa Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim adalah Perdana Menteri Malaysia, dan bukannya Najib Altantuya!

Dalam mesejnya di Twitter sebentar tadi, Nur Jamalina menulis:

@JAYJAMALINA *facepalm* Too many news on Anwar in first block. Nak cakap Najib, tersasul sebut Anwar. Bagus lah tu Jay. Bagus. *slowclap*

@JAYJAMALINA *muka masam* Terlalu banyak berita tentang Anwar (Anwar Ibrahim) dalam blok pertama. Nak cakap Najib, tersasul sebut Anwar. Bagus lah tu Jay. Bagus. *tepuk tangan perlahan*

Dan disusuli pula oleh Twitter seterusnya dengan melihat respon ratusan mesej di Twitter yang mengutuknya dia terpaksa membela diri dengan berkata:

@JAYJAMALINA I would like to apologize for the slip during Buletin Utama just now. It was a complete slip-of-the-tongue. Tidak disengajakan.

@JAYJAMALINA Saya ingin memohon maaf atas kata-kata saya yang tersasul semasa Buletin Utama sebentar tadi. Ia sememangnya tersasul cakap. Tidak disengajakan.


Untuk pengetahuan anda, Nur Jamalina atau Jay pula sudah lima tahun bekerja di Media Prima Radio Networks di radio Hot FM sebagai penyampai berita setiap jam serta laporan trafik terkini.

Meskipun peranannya hanya sebagai penyampai berita untuk Hot FM, wajahnya dikenali apabila membaca Berita Pagi dan Buletin 1.30 menerusi TV3.

Gadis berusia 28 tahun ini dicalonkan menerusi laporannya dalam ulasan radio terbaik Formula 1 2010.


Sememangnya Jay hanya menjalankan tugasnya dan benarlah kata orang tua-tua, apa yang diucap dengan penuh ekspresi wajah dan hati sebenarnya datang dari lubuk hati dan bukannya dipaksa-paksa atau terpaksa!

Tahniah Jay kerana berani berterus terang dengan jutaan rakyat Malaysia yang pastinya membuatkan Najib Altantuya yang sedang syok tidur dalam pesawat milik rakyat kini yang dalam penerbangan ke Johannesburg, Afrika Selatan, terkejut tiba-tiba!

Syabas Jay, rakyat Malaysia pasti akan mengenang pengorbanan kamu!

JALAN PULANG


Anwar expects to score big in Sabah

Posted: 07 Jan 2012 10:29 AM PST

Aziz Bari masih timbang peluang sertai politik

Posted: 07 Jan 2012 10:28 AM PST

Anwar Ke Bombay Selepas Keputusan Kes Liwat

Posted: 07 Jan 2012 10:27 AM PST


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Anwar: Kita berada di sebelah yang benar dalam sejarah!

Posted: 07 Jan 2012 05:50 AM PST

Anwar: Kita berada di sebelah yang benar dalam sejarah!

Lim Hong Siang

Meskipun mengalami penderitaan lantaran hukuman penjara yang dilaluinya pada tahun 1998, namun Anwar Ibrahim tetap bersyukur kerana dirinya masih hidup (survive) setelah mengharungi pengalaman tersebut. Berdepan dengan keputusan kes liwat 2 yang bakal diumumkan mahkamah tinggi pada 9 Januari 2012, beliau dengan yakin berkata, "We are on the right side of the history!"

Dalam ucapan lebih daripada sejam itu, Anwar Ibrahim (gambar kiri) lebih menekankan isu kebangkitan mahasiswa, mengimbas pengalaman dirinya ketika menyandang jawatan Menteri Kewangan dalam kerajaan, mengkritik sistem negara yang semakin bobrok di depan mata. Beliau hanya menyentuh tentang 9 Januari ketika menyimpul ucapannya, bagaimanapun menegaskan bahawa adalah lebih penting untuk rakyat menumbangkan kerajaan Barisan Nasional dalam PRU akan datang.

Anwar Ibrahim, 65, berucap di depan lebih 2,500 orang di dalam dan di luar Dewan Gasing Indah, Lembah Pantai semalam, menyatakan keyakinan dirinya bahawa masyarakat yang berbilang kaum di Malaysia ini mampu mencipta sejarah untuk menjatuhkan kerajaan yang korup dalam PRU 13. Malah, kumpulan-kumpulan seperti PERKASA bakal difailkan ke dalam muzium sejarah Malaysia selepas itu.

Jangan hanya cakap pasal penderitaan

Anwar pernah dipenjarakan selama enam tahun, sebelum dibebaskan pada 2 September 2004. Ketua Umum Parti Keadilan ini berkongsi hikmah di sebalik itu, mendakwa bahawa pengalaman yang dilaluinya menjadikan dirinya lebih matang ketika membincangkan soal kaum. Malah beliau berkongsi nasihat Tok Guru kepadanya, jangan hanya lihat kepada penderitaan, tetapi pengalaman tersebut menjadikan dirinya lebih sedar masalah rakyat sebagai seorang pemimpin.

Anwar berkata, dirinya pernah berucap di dalam masjid, mengambil contoh seorang anak Cina miskin bernama Swee Lin yang memperolehi 12 A tetapi tidak diberi biasiswa. Beliau berucap di depan umat Islam, bahawa Swee Lim perlu diangkat sebagai anak kita. "Kita Melayu, kita pertahankan hak Melayu, kita mengangkat martabat Islam, tapi kita mesti adil," katanya. Beliau berkata, orang boleh mempertikaikan bahawa dirinya membuat retorik politik, tetapi pengalaman enam tahun dalam penjara, membuatkan dirinya berkata dari dasar hatinya.

Anwar memulakan ucapannya dengan kebangkitan mahasiswa, yang seharusnya berperanan sebagai suara hati masyarakat. Dengan nada sinis, beliau menyindir bagaimana sesetengah siswa sekarang mencium tangan menteri korup yang menindas rakyat.

Kemudian beliau mengisahkan pengalamannya ketika menyandang jawatan Menteri Kewangan, berpeluang ke Kampung Kerinchi yang perjalanannya 10 minit dari pejabatnya di Jalan Duta, melihat sendiri betapa miskin dan robeknya keadaan di sana, tatkala dipuji dengan angka pertumbuhan ekonomi yang besar dan megah.

Beliau mendakwa dirinya cuba untuk memperbaiki keadaan, mengumpul dana dari bank untuk melancarkan Projek Perumahan Rakyat Termiskin. Beliau menyindir bahawa menteri sekarang tidak lagi berwibawa untuk berbuat demikian, kerana disogok oleh orang kaya. Anwar kemudiannya mengkritik bagaimana kroni UMNO mengaut keuntungan dengan perjanjian konsesi yang tidak adil, dan berakhir dengan rakyat yang menanggung beban tersebut.

Malah, mengambil contoh bagaimana seorang wanita dari keluarga miskin dihukum kerana meminum arak, tetapi Menteri yang menyalahgunakan wang zakat dipertahankan, Anwar berkata dirinya tidak menggalakkan orang minum arak, tetapi menganggap sistem ini tidak adil apabila mereka yang miskin dihukum, pada masa yang sama, orang yang kaya dan berkuasa dibiarkan bermaharajalela.

Beliau mengulangi tiga kemungkinan yang dihadapinya pada 9 Januari, pertama, tidak bersalah dan dibebaskan, kedua, dihukum tetapi diikat jamin dan ketiga, dipenjarakan terus. Beliau mendakwa dirinya tidak terusik dengan keputusan 9 Januari, menekankan bahawa beliau akan teruskan usahanya, malah menyeru rakyat bersamanya untuk menjatuhkan kerajaan yang korup dalam pilihan raya umum yang akan datang.

Turut hadir memberi ucapan termasuk bekas pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Abdul Aziz Bari, aktivis sosial Hishamuddin Rais, Setiausaha Menteri Besar Selangor Faekah Husin, selain ahli parlimen Lembah Pantai merangkap Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar.

Tian Chua : Menconteng Bangunan Umno Usaha Memburukkan Imej Pakatan Rakyat

Posted: 07 Jan 2012 05:47 AM PST
SHAH ALAM, 7 JAN : Insiden bangunan milik Umno Kedah yang diconteng kata-kata nista menggunakan cat tertera perkataan "Bebaskan Anwar" dan "Gerakan 901" awal pagi tadi dianggap sebagai taktik kotor untuk memburukkan imej Pakatan Rakyat.


Naib Presiden PKR Tian Chua meyifatkan perbuatan tidak bertanggungjawab itu sebagai satu konspirasi untuk menjatuhkan nama Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim selain mengaibkan Perhimpunan di depan mahkamah Jalan Duta yang akan berlangsung pada 9 Januari nanti.

Menurutnya, Pakatan tidak pernah mengeluarkan sebarang arahan untuk melakukan perbuatan tidak bermoral itu sekaligus menolak dakwaan bahawa kejadian itu mempunyai kaitan dengan Pakatan.

"Saya ingin mengingatkan semua pihak supaya jangan hilang fokus daripada isu pokok atau tujuan asal iaitu Perhimpunan 901 pada 9 Januari nanti.

Ini kerana, ia adalah hari yang akan menentukan imej negara kita dalam membuktikan sama ada institusi kehakiman di Malaysia adil atau tidak selain bakal menjadi hari yang akan mendedahkan konspirasi dalam usaha memfitnah dan memburukkan Datuk Seri Anwar Ibrahim," katanya yang juga Ahli Parlimen Batu.

Kejadian menconteng premis dan kenderaan di beberapa tempat di Kedah menggunakan semburan cat berwarna hitam itu dipercayai berlaku antara pukul 3.30 hingga 5 pagi dan hanya disedari pengawal keselamatan pada jam 5 pagi.

Premis perniagaan dan lebih 10 kenderaan di kawasan Kubang Pasu, Padang Terap dan Alor Setar turut diconteng dengan kata-kata yang mengaibkan "Perhimpunan 901".

Selain itu, Pejabat Umno Padang Terap, pusat beli-belah Angsana dan restoran KFC, Kuala Nerang serta dua bas henti-henti dicat dengan kata-kata yang sama.

Ketika ditanya kemungkinan insiden-insiden tersebut merupakan usaha untuk sabotaj perhimpunan Pakatan, Tian berkata, ia terletak di bawah bidang pihak berkuasa untuk membuat siasatan terperinci ke atas insiden berkenaan.

"Itu saya serahkan kepada pihak polis untuk siasat. Kita sudah dimaklumkan, bahawa laporan polis telah dibuat. Kita tidak mahu lari daripada isu pokok di mana semua yang berlaku ini adalah sebahagian daripada konspirasi untuk menjatuhkan Anwar," ujarnya.

OLEH KERANA TAK LAKU...MULA NAK BUAT KOMEN...ADOIII

Posted: 07 Jan 2012 05:46 AM PST

SHAH ALAM, 7 JAN : Datuk Dr Hasan Ali diingatkan supaya sedar bahawa kejayaan yang dimilkinya hari ini adalah atas bantuan dan ihsan Datuk Seri Anwar Ibrahim sehingga melayakkan beliau memenangi pilihan raya ke-12 sekaligus menduduki jawatan Exco Selangor.

Ketua Penerangan KEADILAN Selangor, Shuhaimi Shafiei berkata Hasan dilihat seolah-olah terperangkap dengan hujah 'counter-intelligence' UMNO bahawa kes mahkamah Anwar adalah isu yang bersifat peribadi.

"Isu ini adalah isu nasional. Buktinya adalah perjuangan beliau (Anwar) dan rakan-rakan semuanya berlandaskan kepentingan rakyat. Polisi Pakatan Rakyat dimodelkan atas premis primer ini dan kini Rakyat dapat merasakan hasil titik peluh mereka sendiri walau dinafikan oleh UMNO selama ini.

Sedangkan UMNO dan PDRM (Polis DiRaja Malaysia) sendiri menyatakan bahawa ini melibatkan keselamatan persekutuan! Bagaimana Hasan boleh mengatakan ia bersifat peribadi?" soal beliau.

Shuhaimi berkata demikian menerusi satu surat terbuka bagi mengulas kenyataan Hasan yang bertegas untuk tidak menyertai Perhimpunan 901:Bebaskan Anwar pada 9 Januari ini.

Justeru, beliau menyeru Hasan supaya segera memuhasabah diri selain tidak bertindak melulu dalam membuat kenyataan mahupun keputusan terutama melibatkan kredibiliti Pakatan.

"Saya menyeru agar Datuk Hasan jangan terlalu mengikut perasaan. Jangan kita merajuk sampai terlupa kita sebenarnya membakar rumah kita sendiri. Masih ada ruang 'untuk berjiwa besar' dengan menoleh sejenak ke belakang.

"Apakah langkah Datuk sederap dengan pimpinan, atau ia semakin sumbang? Datuk lebih mengerti dengan maksud 'kura kura dalam perahu'," ujar Shuhaimi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sri Muda.

Kelmarin, Hasan menggesa orang ramai supaya mengikut jejaknya untuk tidak hadir di perhimpunan tersebut kerana menganggap kes Anwar sebagai isu peribadi yang bukan melibatkan kepentingan negara.

Perhimpunan itu dianjurkan oleh PKR dan akan dihadiri oleh pemimpin dan penyokong Pakatan sebagai menunjukkan sokongan kepada Anwar apabila Mahkamah memberi keputusan pada tuduhannya meliwat bekas pembantunya Saiful Bukhari Azlan.

Nurul Izzah: Cinta kepada Anwar bukan hanya kerana beliau bapa saya

Posted: 07 Jan 2012 05:45 AM PST

Nurul Izzah: Cinta kepada Anwar bukan hanya kerana beliau bapa saya

Lim Hong Siang

Seperti biasa, Anwar Ibrahim tampil berucap dengan karismanya, diselit dengan jenaka - seolah-olah tidak terusik dengan keputusan Mahkamah Tinggi yang bakal diumumkan pada 9 Januari 2012. Anak sulungnya, Nurul Izzah pula merenung bapanya yang sedang berucap di atas pentas - mungkin antara ceramah terakhir jikalau situasi paling buruk berlaku.

"Kita semua terpegun dengan semangat beliau, kerana apa yang beliau lalui bukan sesuatu yang mudah," kata Nurul Izzah (gambar kiri), bersetuju dengan apa yang disifatkan Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Faekah Husin bahawa Anwar kelihatan kuat dari segi penampilannya, namun kesemua ini gagal menafikan realiti bahawa "beliau bukan lagi muda".

Nurul Izzah tidak menyelindung kebimbangannya terhadap ayahnya, yang kini mengalami kesakitan bahagian belakang tubuhnya, pada usia 65 tahun. Pengalaman silam antara sebabnya, apabila dikhabarkan Anwar diracuni arsenik ketika berada dalam penjara. Kegelisahan sedikit pun tidak terhakis, melihat kepada sistem pada hari ini, yang tidak diyakini Nurul Izzah.

"Saya merenung kembali, cuba menahan rasa takut, rasa sedih. Kerana pada saya, apapun, bila kita berbuat sesuatu, kita kena ikhlas, termasuk bila ayah berbuat sesuatu. Ayah ada semangat dan sebab musababnya sendiri," kata Nurul kepada MerdekaReview, selepas ceramah umum di Dewan Gasing Indah, Lembah Pantai, semalam.

Untuk seorang anak, tiada pengganti untuk bapanya, biar apapun yang dipertikaikan untuk tujuan perkiraan politik. Pertarungan politik terdedah kepada pelbagai kemungkinan dan risiko, dan ada sebab untuk ahli parlimen Lembah Pantai ini gusar terhadap keadaan bapanya - yang akan berdepan dengan ketidaktentuan pada 9 Januari 2012.

"Semua perjuangan kita setakat ini memberi lebih banyak sebab kenapa kita mesti terus melawan Barisan Nasional. Kerana selagi tidak digantikan pimpinan yang dapat mengembalikan kewibawaan sistem kehakiman, pihak polis, media, selagi itu kita akan berhadapan dengan perkara-perkara sedemikian," katanya.

Bagaimanapun, Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat ini tidak melihat keluarganya sahaja yang mengharungi penderitaan ini, ketika ditanya perasaan beliau selaku ahli keluarga Anwar Ibrahim. "Bukan soal Anwar Ibrahim sahaja, saya nampak begitu ramai keluarga, keluarga Ahmad Sarbani, Aminulrasyid, Teoh Beng Hock, yang merana kerana tidak mendapat keadilan. Maka, mereka tahu ada campur tangan luar dalam penghukuman, dalam penghakiman."

Beliau mengambil kesempatan membuat seruan, "Harap kita jangan terlepas peluang dalam PRU 13 kerana tidak banyak peluang yang akan datang lagi."

Sebelum tamatnya wawancara yang singkat ini, Nurul Izzah ditanya apakah yang paling ingin diucapkan kepada bapanya, sebagai seorang anak, "Beliau tahu, apa yang saya rasakan untuk beliau, bagaimana saya ambil berat dan sayang kepada beliau. Dan beliau tahu cinta dan sayang saya untuk beliau disokong dengan prinsip, dan kerana apa yang beliau perjuangkan untuk rakyat."

"Itu bukan hanya kerana beliau bapa saya. Kerana saya membesar, melihat apa yang beliau lakukan. Dan saya ingin berterima kasih kepada papa," luahan Nurul Izzah.

Baca Wawancara pada November 2010: Nurul Izzah: Dia bukan Anwar kalau tak berjuang untuk kepercayaannya

ADA BABI MEMBERI KOMEN DALAM BLOG INI

Posted: 07 Jan 2012 05:41 AM PST

Saya pada mulanya malas untuk melayan seekor dua babi yang suka memberikan komen yang lucah.Tapi sememangnya babi ini penakut dan tidak meletakkan nama di atas apa yang beliau komenkan.Dasar haramjadah penyokong Umno ini.

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT