Nuffnang

Pengikut

ALHUSSEYN

sumber :-

ALHUSSEYN


Inilah tokoh politik di belakang Datuk Ramli Yusuff

Posted: 10 Dec 2012 08:31 AM PST

Aku nak komen sikit tentang kenyataan bekas KPN Musa Hasan berkaitan dgn Datuk Ramli Yusuff, bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial.Pasal Robert Phang tu aku tak boleh nak ulas.Tapi pasal kisah Ramli ini banyak yang menarik minat aku dan selalu aku muatkan dalam entri yang lepas-lepas. Maka sebab itu aku berani nak ulas sikit kenyataannya sebagaimna berikut :


PETALING JAYA, 10 Dis - Tan Sri Musa Hassan membayangkan bahawa ada tokoh politik disebalik 'serangan' bekas rakan sejawatnya, Datuk Ramli Yusuff, terhadapnya.

Menurut bekas Ketua Polis Negara (KPN), Ramli telah diberi ruang untuk mengkritik beliau dan menggambarkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam cahaya yang baik. "Ia seolah-olah seperti dia wira puteh penyelamat PDRM ... manakala saya wira hitam yang memusnahkan PDRM, "Musa memberitahu sidang akhbar di sini.
Menjawab soalan oleh wartawan tentang bagaimana Ramli boleh telah mengumpulkan kekayaan manakala hanya memegang jawatan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil pengarah (CCID), Musa telah berkata bahawa Ramli "akan mempunyai beberapa pautan tempat".
"Beliau harus menjawab kepada orang awam ... bagaimana dia mempunyai begitu banyak kekayaan dan kekayaan, "ujar Musa di sini


Inilah tokoh politik di belakang Datuk Ramli. Pertama, kita selongkar dulu siapakah tokoh politik yang dikatakan oleh Musa itu? Aku optimis, bahawa tokoh tersebut ialah Johari Baharom, bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri. Marilah kita mengingat kembali apa yang berlaku. 

Pada tahun 2006, Musa Hassan menjadi KPN. Pada waktu itu, sindiket Along, adalah ancaman yang telah mencengkam seluruh negara. Sebuah Jawatankuasa bertindak dibentuk dan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (CCID), Dato 'Ramli Yusuff dilantik menjadi Pengerusi bersama Jawatankuasa bertindak . 

Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Dato' Johari Baharom menerima maklumat bahawa sindiket Along tersebut melibatkan beberapa VIP. Dato 'Johari mengarahkan Dato' Ramli untuk menyiasat masalah tersebut dan melaporkan langsung kepadanya. 

Pada ketika yang sama, inteligen CCID melalui risikan oleh beberapa pengendali membuat penemuan mengejutkan - nampaknya sindiket jenayah tersebut mengawal hiraki Polis. 

KPN Musa Hassan turut terlibat sama. Laporan risikan tersebut naik kepada Pengarah CCID,Dato 'Ramli dan beliau melaporkan hal ini kepada Dato' Johari Baharom. 

Konspirasi melibatkan Musa Hasan 


Tiba-tiba, sebuah blog misteri muncul dan menuduh Dato 'Johari menerima rasuah RM5.5 juta bagi membebaskan beberapa penjenayah yang ditahan di bawah Ordinan Darurat. 

Blog itu hanya mengandungi satu posting itu sahaja dan blog itu kemudiannya menghilang… Dan ingat, bahawa hanya dengan dakwaan dari blog tersebut, Johari telah disiasat oleh SPRM tetapi akhirnya dia dibebaskan kerana tidak cukup bukti. 

Walaupun dirinya telah dibebaskan dari tuduhan menerima rasuah RM5.5 juta kerana melepaskan tiga orang penjenayah dibawah Ordinan Dharurat , beliau terus menjejaki dalang tersebut. 

 Tidak lama selepas kejadian tersebut, muncul beberapa 'akuan bersumpah' di Malaysia Today, blog kepunyaan RPK termasuk satu oleh Aide d 'Camp (ADC) IGP Musa Hassan menuduh IGP Musa Hassan turut bersubahat dengan BK Tan panglima perang dan beberapa pengendali operasi bawah Goh Cheng Poh @ Tengku Goh. 

Beliau juga mendedahkan bahawa bekas Pengarah CID Dato 'Christopher Wan bersubahat dengan IGP Musa Hassan untuk membuat blog tersebut. Objektifnya sangat mudah – menyerang Dato 'Johari untuk menjatuhkan penyiasatan CCID, Datuk Ramli. 

Musa terima RM2.1 juta bagi melepaskan sekumpulan gengster

Apabila timbul dakwaan dalam sebuah laman blog tersohor ditanah air, mendakwa KPN Musa telah menerima rasuah RM2.1 juta bagi membebaskan sekumpulan samseng , Datuk Johari telah meminta pihak Bukit Aman memberikan penjelasan. 

Sebagai Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri ketika itu, Johari Baharum telah cuba mendapatkan satu penjelasan. 

Beliau tidak berpuas hati dengan beberapa penjelasan yang diberikan oleh pihak polis berhubung perkara tersebut dan meminta beberapa dokumen daripada pihak polis tetapi polis tak layan permintaannya. 

Beliau terpaksa membuat laporan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) terhadap tuduhan rasuah melibatkan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hasan. " Laporan tersebut bagi membolehkan penyiasatan dilakukan. 

"Saya tidak ada pilihan .....sebab itu saya menghantar laporan kepaada BPR," katanya. 

Kaitan KPN dengan Pembebasan Penjenayah 

Adalah jelas bahawa Datuk Johari Baharom bukanlah orang yang bertanggungjawab diatas pembebasan tiga orang penjenayah tersebut tetapi tiga orang penjenayah tersebut telah dibebaskan oleh Timbalan Pengarah Risikan/Operasi Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman ketika itu, pemangku DCP Datuk Khalid Abu Bakar , yang telah menerima arahan daripada KPN Musa Hasan sendiri. 

Johari Baharom , Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri ketika itu telah membuat laporan berhubung dakwaan kes rasuah membabitkan Musa bagi membolehkan siasatan dijalankan mengikut Ordinan Pencegahan. 

Bagaimana pun Musa dilepaskan dari tuduhan dengan alasan tidak cukup bukti walaupun ramai pegawai-pegawai polis yang mahu tampil sebagai saksi.Anda boleh baca di sini 

Kalau KPN Musa tidak bersalah , BPR harus mendakwa Dato' Baharom kerana membuat laporan palsu.Begitu juga KPN Musa harus saman Dato' Johari kerana mengaibkannya dengan tuduhan yang sedemikian berat. 

Nampaknya Musa masih berdendam dgn Johari Baharom dan Ramli.Maaf, aku tidak percaya cerita Musa Hasan.Hakim Supang Lian pun pernah cop kat dahi bekas KPN ini SAKSI PEMBOHONG sewaktu dalam satu sesi perbicaraan dahulu.

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT