Nuffnang

Pengikut

MiLo SuaM

sumber :-

MiLo SuaM


Uncle Seekers tidak ditahan di bawah Akta Fitnah 1957

Posted: 06 Jul 2012 08:30 AM PDT

PENGENDALI blog uncleseekers.blogspot.com dilaporkan di media-media tempatan ditahan dan direman selama empat hari kerana didakwa melakukan fitnah kepada Sultan Johor.

Namun cuba lihat laporan di bawah ini baik-baik, petikan berita daripada Sinar Harian. Uncle Seekers didakwa melakukan fitnah namun ditahan mengikut Seksyen 8(1)(d) Akta Rahsia Rasmi 1972.Jika segala pendedahan di blognya, termasuk dokumen-dokumen, kenyataan dan video adalah fitnah, sepatutnya Uncle Seekers ditahan mengikut Akta Fitnah 1957, namun ia tidak berlaku.

ReJaM© "Maknanya pendedahan Uncle Seekers bukanlah fitnah cuma dedahkan rahsia sahaja... "

Ujian air kencing Uncle Seekers positif dadah

Posted: 06 Jul 2012 04:22 AM PDT

POLIS Johor mengesahkan hasil ujian air kecing terhadap pengendali blog Uncle Seekers atau nama sebenarnya Syed Abdullah Syed Husein Al-Attas, yang ditahan reman sejak semalam, positif dadah.Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor, Asisten Komisioner, Mohd Akhir Ishak berkata, Syed Abdullah yang direman bagi membantu siasatan berhubung penyiaran artikel dalam blognya didakwa memfitnah Sultan Johor itu positif mengambil dadah jenis morfin.

"Laporan polis telah dibuat dan kes disiasat Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik IPD Nusajaya di bawah Seksyen 15 (1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952," kata kenyataan jabatan itu.

Ujian air kencing dijalankan pada jam 1.25 tengah hari tadi. Beliau kini ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Nusajaya.

Laporan dibuat dan kes disiasat oleh Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik IPD Nusajaya dibawah Seksyen 15 (1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Uncle Seekers yang didakwa mengaibkan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar melalui laman blognya, ditahan reman empat hari.

Beliau ditahan polis di Senawang kelmarin, Perintah tahanan reman ke atas beliau bersama seorang wanita dipercayai teman wanitanya, Siti Nadhirah Mohd Zain, 26, dikeluarkan oleh Majistret Md Isa Mohamed di Mahkamah Majistret Johor Bahru .

Kedua-dua mereka akan disiasat mengikut Seksyen 8(1)(d) Akta Rahsia Rasmi 1972 [Sinar].

Skandal LRT Ampang, siasat Najib bukan Rafizi

Posted: 06 Jul 2012 02:16 AM PDT

SAYA amat bimbang kerana pihak polis sedang menyiasat Rafizi Ramli yang telah mendedahkan butir-butir kontrak LRT Ampang. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bakri Zinin telah mengumumkan bahawa perkara ini sedang disiasat di bawah  Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Pihak polis seolah-olah tidak menunjukkan minat dan kepentingan dalam pendedahan ini, suatu tender yang penting yang telah diberikan kepada pembida yang tidak berkelayakan iaitu George Kent yang juga melibatkan Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak. Tidak satu pun diantara mereka dipanggil dan disiasat  oleh pihak polis atau Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Mereka lebih berminat untuk mempertahankan OSA, satu undang-undang zalim yang digunakan untuk melindungi mereka yang berkuasa. Mengapa kontrak projek infrastruktur awam dibayar dengan menggunakan wang rakyat yang diletakkan sebagai rahsia negara? Apakah butiran yang didedahkan ini akan menjejaskan keselamatan negara kita?

Ini jelas menunjukkan bahawa siasatan peringkat tinggi pihak polis terhadap Rafizi adalah bertujuan untuk melindungi PM dan untuk menakut-nakutkan serta mengganggu Rafizi.

Rafizi telah mendedahkan penyelewengan dana. Beliau sepatutnya dipuji dan bukannya ditindas.

Kenyataan Bakri Zinin jelas menyatakan beliau berat sebelah dalam memihak kepada Najib & Barisan Nasional (BN). Pihak polis telah gagal untuk mengekalkan kebebasan mereka dan mengkhianati kepercayaan orang ramai.

Jika pihak Polis mahu memulihkan kredibiliti mereka, hentikan usaha menakutkan dgn siasatan OSA terhadap Rafizi sebaliknya menyiasat peranan Najib sebagai suspek dalam kontrak pembinaan tambahan LRT laluan Ampang.


Dr Wan Azizah Wan Ismail
Presiden KEADILAN
Sent from my BlackBerry®

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT