Nuffnang

Pengikut

Kelab Greenboc

sumber :-

Kelab Greenboc


[BERGAMBAR] Bantahan Kekejaman Terhadap Rakyat Rohingya

Posted: 27 Jul 2012 12:45 AM PDT


Gambar di atas: AJK PAS Pusat, Ketua Lajnah IT dan Setiausaha Majlis Syura Ulama' PAS merangkap Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama' Rantau Asia (SHURA) Ustaz Abd Ghani Shamsudin berucap dan menutup ucapan dengan doa di Masjid asy-Syarif Gombak


Gambar di bawah: Bersama umat Islam mendesak pemimpin negara Islam prihatin isu Umat Islam Rohingya yang dibunuh, dirogol dan dihalau dari kampung halaman di Arakan Burma. PBB, OIC hatta Malaysia memandang sepi isu ini. Bersama ialah Ust Abdul Ghani Shamsudin AJK Pas Pusat, Hj Mohamad Nor Pesuruhjaya Wilayah, Sdr Kamaruzzaman Ketua Pemuda WP dan Khairui Fahmi Mat Som SU pemuda Selangor, 1 hb akan ada rombongan ke sana untuk desak Junta tentera Myanmar. Himpunan anjuran Dewan Pemuda Pas Malaysia.Gambar di bawah: Di negeri Terengganu, himpunan aman yang dianjurkan oleh Dewan Pemuda PAS negeri Terengganu berlangsung di Masjid Pasil Minal dengan kerjasama NGO-NGO Islam yang lain.

Himpunan tersebut di ketuai oleh Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Terengganu Ustaz Sheikh Hanafi Abdul Aziz
Gambar di bawah: Di Melaka, di hadapan Masjid Al-Azhim diketuai oleh Pesuruh Jaya PAS Melaka, Sdra Hj Adly Zahari, TPJ 2, Ustaz Md.Nor dan Ketua Dewan Ulamak Ustaz ZulkifliYang Menangis Itu Bukan Mufti Saudi - Penjelasan GB

Posted: 27 Jul 2012 12:05 AM PDT

Bukan Mufti Saudi
Oleh Dr Wan Ahmad Razwan

Assalamualaikum wrwbt.

Saya merujuk "Mufti Saudi Ini Menangis Teresak-esak..."

Saya sudah meneliti rakaman video tersebut dan cerita yg dilaporkan orang ramai dalam alam maya itu didapati hanya untuk menyedapkan sebaran. Tokoh panel dalam video tersebut bukanlah Mufti Arab Saudi, tetapi seorang pendakwah yg bernama Syeikh Abd Aziz Fawzan.

Beliau menangis apabila mengulas tentang kejahilan seorang "liberalist" wanita yg bernama Hessa Asy- Syeikh yg menulis dalam akaun twitternya dengan menyamakan lagu Muhammad Abdu (penyanyi Arab Saudi) seperti Kalam ALLAH.

Memberi bantuan kepada rakyat Somalia adalah suatu tuntutan agama, tetapi bukan bermakna kita boleh sewenang-wenang menyandarkan sesuatu berita secara palsu. Inilah bentuk perekaan "hadith" palsu zaman moden !! -HD

Di bawah ini video yg dimaksudkan -Ulasan GB

Pertama, GB ucapkan ribuan terima kasih kepada Dr Wan Ahmad Razwan kerana memberikan responsnya terhadap isu yang telah dibawa oleh Blog GB dengan tajuk: [BERGAMBAR] Mufti Saudi Ini Menangis Teresak-esak... Mengapa?

Gambar dan berita tersebut telah tersebar di dalam Facebook, Twitter dan beberapa forum antarabangsa berbahasa Inggeris sejak beberapa hari lepas dan ketika ia mula-mula dimasukkan ke dalam blog ini, belum ada yang tampil memberikan maklumat sebenar dari mana-mana pihak terhadap isu berkenaan. GB juga telah berusaha untuk mencari video klipnya namun gagal.

Video yang disiarkan di atas itu pun hanya dimuatnaik pada 26hb Julai 2012 iaitu pada hari semalam.

Sebenarnya tidak timbul isu "menyandarkan sesuatu berita secara palsu" sepertimana yang didakwa oleh beliau kerana laporan mengenai penderitaan masyarakat Somalia itu adalah benar.

Laporan GB sebelum ini mempunyai dua bahagian, bahagian awal ialah petikan dari facebook yang dikatakan Mufti Saudi menangis teresak-esak kerana mendengar soalan dari seorang rakyat Somalia yang kononnya menanya:

"Adakah puasa saya diterima jika saya tidak bersahur dan berbuka puasa (Iftor)?"

Bahagian kedua laporan GB ialah kisah bergambar mengenai penderitaan masyarakat Somalia.

Jika tiada laporan pertama itu, iaitu laporan mengenai "Mufti Saudi yang menangis itu", maka laporan kedua di bawahnya iaitu penderitaan rakyat Somalia itu tetap boleh berdiri sendiri. Justeru itu laporan penderitaan rakyat Somalia itu tidak bersandar kepada laporan yang pertama tersebut tetapi "penerusan" kepada pendedahan kepada isu sebenar iaitu kesahihan dan kebenaran mengenai penderitaan rakyat Somalia yang mungkin saja dilupakan oleh masyarakat Islam di bulan Ramadhan ini.

Bersandar ertinya, jika tiada laporan pertama, maka laporan kedua itu pun rebah (kerana tiada tempat bersandar) dan batal. Tetapi berbeza di dalam laporan GB, jika tiada laporan pertama, laporan kedua itu tetap benar dan sahih.

Jadi tuduhan menyatakan "Inilah bentuk perekaan "hadith" palsu zaman moden" dengan sendiri tertolak kerana pertama laporan tersebut tidak saling sandar menyandar dan kedua tiada siapa berhak mengeluarkan "hadith" kecuali Rasulullah saw. Menyamakan apa pun laporan yang tidak betul oleh orang yang tidak diketahui itu dengan "hadith" sangat-sangatlah menyimpang. Kerana tidaklah patut apa-apa persamaan boleh dilakukan terhadap nas-nas qat'i seperti Al-Quran dan hadith.

Yang ketiga seperti yang GB katakan tadi, isu pokok yang diketengahkan ialah penderitaan rakyat Somalia dan tugas kita umat Islam mencari jalan membantu, melalui huluran sumbangan dan doa sebagai menunaikan tanggungjawab kita terhadap meringankan bebanan saudara Islam kita di Somalia.

Adapun laporan pertama yang dikatakan palsu itu boleh saja ditinggalkan tanpa mencacatkan lansung isu pokok yang sebenar lantaran bukan di situ tumpuan kita.

Pun begitu ada laporan lain yang GB terima dari seorang sahabat menyatakan soal-jawab itu memang wujud cuma gambarnya sahaja tidak betul dan diletakkan sekadar illustrasi hiasan. Jika demikian maka sudah tiada ada isu lagi. Cuma sekarang beliau sedang bantu GB meperolehi video soaljawab berkenaan. InsyaAllah akan disiarkan apabila ketemu nanti.

Kaedah Islam pula di dalam mengambil sesuatu pedoman, ilmu atau panduan maka dipesan sebagaimana istilah "أنظر ما قال ولا تنظر من قال" yang bermaksud "Lihatlah apa yang dicakap dan jangan melihat siapa yang bercakap"

Wallahu 'alam!

Greenboc
COO Blog Kelab GB

Laporan sebelum ini
klik untuk baca


[VIDEO] Kempen 'Tolak Najib' Dilancarkan

Posted: 26 Jul 2012 10:04 PM PDT

Wanita PKR semalam telah melancarkan kempen "Tolak Najib" bagi mendesak perdana menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak meletakkan jawatan sebagai pemangku menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat.

Ketuanya Zuraida Kamaruddin berkata, kempen itu dijalankan kerana Najib masih gagal mengemukakan perancangan bagi hala tuju pembangunan wanita di Malaysia walau telah tiga bulan memangku jawatan itu.

Menurut Zuraida lagi, matlamat 30 peratus wanita di peringkat pembuat dasar jelas tidak seperti digambarkan kerana jurang gaji antara gender dan proses kepimpinan wanita di semua peringkat masih belum terlaksana.

"Semenjak 2008, jutaan dana telah diluluskan dan dibelanjakan oleh kementerian pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat (KPWKM). Namun sehingga kini semua pencapaian perlaksanaan dan hasil tidak diketahui.

"Jadi WANITA PKR melancarkan kempen ini bagi memberi pendedahan kepada wanita di luar sana tentang janji yang tak ditepati yang dibuat oleh Najib," katanya pada sidang media pelancaran kempen itu di ibu pejabat PKR hari ini.

Selain itu, Zuraida berkata, pihaknya turut menyeru agar Najib mengemukakan calon bagi jawatan menteri wanita KPWKM.

Zuraida berkata, Najib tidak mampu menggalas tanggungjawab yang banyak kerana presiden Umno itu kini sudah memegang "puluhan jawatan".

"Antara puluhan jawatan yang dipegang perdana menteri ialah menteri kewangan, pengerusi Khazanah Nasional, pengerusi 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan pengerusi projek berimpak tinggi.

"Adakah dengan puluhan jawatan ini beliau mampu mentadbir KPWKM dengan baik?," soal Zuraida.

Zuraida berkata kempen "Tolak Najib" yang mensasarkan golongan wanita itu akan dilancarkan secara serentak di seluruh negara pada 28 Julai bermula dengan program mengedar risalah di kawasan bandar sehingga ke pedalaman.

Najib memangku jawatan kementerian pembangunan wanita pada April lalu selepas Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil melepaskan jawatan tersebut berikutan desakan serta penglibat keluarganya di dalam isu National Feedlot Corporation (NFC). -mk[Siapa Tu] Didenda RM800 Cuba Bakar Rumah Kerana Isteri Tak Izin Kahwin Lagi

Posted: 26 Jul 2012 09:04 PM PDT

Muar – Seorang ketua UMNO peringkat cawangan di Lenga dekat sini didenda RM800 oleh Mahkamah Majistret di sini semalam kerana cuba membakar rumahnya sendiri selepas permintaan untuk berkahwin lagi pada 17 Julai lalu tidak dibenarkan isterinya. Illustrasi hiasan

Majistret Suzana Mokhtar memerintahkan Ithnin Misdani, 50, dari Kampung Sawah, Tulang Gajah, Lenga membayar denda berkenaan atau dipenjara sebulan apabila tertuduh mengaku salah selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah.

Mengikut pertuduhan, Ithnin pada pukul 10.10 pagi 17 Julai lalu telah mengambil tong berisi petrol serta tong gas dan meletakkannya di ruang tengah rumah sambil mengugut untuk membakar rumah berkenaan di depan isterinya, Siti Musliha Selamat.

Tertuduh dikatakan bertindak demikian selepas berang apabila isteri pertamanya dikatakan tidak mengikuti kehendaknya untuk beristeri lain.

Berikutan itu, Ithnin dituduh melakukan kesalahan di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum penjara maksimum dua tahun dengan denda atau kedua-duanya sekali. -kosmo

Ulasan GB

Cuba baca semula ayat pertama itu...

Seorang ketua UMNO peringkat cawangan di Lenga...

sampai nak bakar rumah sebab isteri tak bagi kahwin lagi..


Rumah Exco Kena Samun Bukti Kadar Jenayah Dah Turun?

Posted: 26 Jul 2012 07:26 PM PDT

Rumah exco Melaka dipecah masuk sebabkan kerugian RM200,000

MELAKA, 26 Julai — Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan Melaka Datuk Latif Tamby Chik kerugian kira-kira RM200,000 apabila rumahnya dipecah masuk tiga lelaki, Selasa lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Melaka ACP Raja Shahrom Raja Abdullah berkata ketika kejadian pada 11.45 malam itu di rumah Latif di Jalan Datuk Palembang Bukit Baru di sini, Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Teluk Mas itu tiada di rumah kerana menunaikan solat tarawih di masjid berhampiran manakala isterinya berada di rumah jiran.

Beliau berkata ketiga-tiga lelaki dipercayai rakyat tempatan berusia antara 20 dan 30-an itu menggunakan kenderaan mewah dan memakir kenderaan berkenaan di hadapan rumah mangsa sebelum memecah masuk rumah itu.

"Ketiga-tiga suspek masuk melalui tingkap di hadapan rumah dengan memecahkan jeriji sebelum menyelongkar rumah itu," katanya ketika ditemui pemberita di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka di sini, hari ini.

Beliau berkata kehadiran ketiga-tiga lelaki terbabit disedari isteri mangsa yang ingin memasuki rumah itu.

Suspek melarikan diri bersama kenderaan mewah menggunakan nombor pendaftaran palsu, katanya.

Raja Shahrom berkata mangsa kehilangan beberapa barangan kemas, beberapa utas jam tangan berjemana selain wang tunai yang keseluruhannya dianggarkan berjumlah RM200,000.

Beliau berkata kes pecah rumah itu merupakan yang ketiga berlaku sepanjang enam hari berpuasa dan dipercayai dilakukan kumpulan sama.

Kes pertama melibatkan rumah bekas Ketua Polis Melaka Datuk Ahmad Long di Taman Sentosa di sini pada Isnin dan kes kedua melibatkan jiran Ahmad pada hari sama.

Sehubungan itu katanya polis Melaka menubuhkan unit khas anti pecah rumah bagi menjejaki anggota sindiket itu dan pihaknya menyeru orang ramai melaporkan kepala polis sekiranya melihat kenderaan mewah yang mencurigakan. — Bernama

Ulasan GB

Menteri KDN, Pemandu dan KPN bertegas menyatakan kadar jenayah dah turun.

Sekarang satu demi satu terkena batang hidung, beberapa hari lepas Bekas ketua Wanita UMNO Bukit hangus mati ditikam, pada bulan lalu banglo Rahim Tamby Chik diceroboh, dari berita di atas rumah bekas Ketua Polis Melaka dan jirannya di Taman Sentosa kena rompak dan kini rumah exco di pecahmasuk.

Kebenaran itu tidak boleh disembunyi atau ditipu. Ia akan muncul juga bahawa kadar jenayah tidak turun seperti yang digembar-gemburkan.

illustrasi dari malaysia-chronicle


Populariti Najib Terus Merudum

Posted: 26 Jul 2012 04:45 PM PDT

Tahap populariti Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di kalangan pengundi di Semenanjung berada pada paras 64 peratus berbanding 65 peratus pada Mei lalu.

Penemuan ini hasil kendalian Merdeka Center yang diumumkan pada hari ini.

Kajian itu juga menunjukkan bahawa paras rasa puas hati terhadap prestasi Perdana Menteri di kalangan pengundi Melayu dan India masing-masing menurun daripada paras 79 peratus kepada 75 peratus dan 72 peratus kepada 69 peratus.

Bagaimanapun sokongan pengundi Cina telah meningkat daripada 37 peratus pada Mei lalu kepada 42 peratus bulan lalu.

"Meskipun mengalami penurunan di kalangan pengundi kaum India dan Melayu, paras yang direkodkan masih tinggi. Cuma ada perubahan sedikit di kalangan pengundi-pengundi Cina," kata Pengarah Eksekutif Merdeka Center, Ibrahim Suffian dalam kenyataan media.

Ujar beliau, pendirian komuniti-komuniti itu kemungkinan dipengaruhi oleh kebimbangan mereka tentang ekonomi negara khususnya di kalangan responden India.

"Ia juga ada kaitan dengan rasa tidak puas hati berhubung kenyataan berkaitan dengan aktivis (Pengerusi Bersama) Datuk S. Ambiga," kata beliau lagi.

Kaji selidik itu menunjukkan pandangan pengundi kerajaan terus merosot dengan 42 peratus daripada responden melaporkan bahawa "mereka gembira dengan kerajaan", penurunan sebanyak enam peratus berbanding kajian yang dijalankan pada pertengahan Mei 2012.

Pungutan suara itu berkata penurunan itu amat ketara di kalangan pengundi Melayu, di mana jawapan dari orang-orang yang berkata 'gembira' dengan kerajaan menurun dari 65 peratus Mei kepada 58 peratus pada Jun 2012.

"Pada pandangan kami, penurunan itu mungkin mempunyai kurang kaitan dengan politik atau persepsi mereka terhadap Perdana Menteri tetapi dengan bagaimana pengundi melihat ekonomi, melaksanakan dan kesannya terhadap kehidupan mereka," katanya.

Kajian yang sama mendapati bahawa kebimbangan terhadap isu-isu ekonomi, terutamanya kos sara hidup dan gaji, adalah teratas di minda pengundi, 39 peratus daripada mereka berbanding dengan 33 peratus Mei 2012.

Ini diikuti oleh kebimbangan terhadap jenayah dan masalah sosial di 12 satu isu peratus dan politik pada lapan peratus.

Kaji selidik itu mendapati bahawa peningkatan kebimbangan terhadap ekonomi mungkin juga menjejaskan prospek negara dengan 54 peratus menyatakan negara ini diketuai di landasan yang betul berbanding 58 peratus pada April 2012.

Kaji selidik yang telah dijalankan oleh Merdeka Center antara 22 dan 29 Jun di kalangan 1010 pengundi berdaftar yang terdiri daripada 59 peratus Melayu, 32 peratus Cina dan sembilan peratus responden berbangsa India yang telah ditemubual melalui telefon. -selangorku

Ya Allah, Kau Berilah Balasan Kepada Mereka Yang Bertindak Melampaui Bidang Tugasnya Itu..

Posted: 26 Jul 2012 02:20 PM PDT

Polis sepak kad media, cuba rampas kamera

KUALA LUMPUR: Seorang petugas media memberitahu Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini bahawa empat anggota polis memegang tangannya secara kasar dan merampas begnya ketika beliau sedang menjalankan tugas pada Perhimpunan Bersih 3.0, 28 April lalu.

Pembantu Editor Merdeka Review Edisi Bahasa Cina, Chen Shaua Fui (gambar) berkata, beliau memaklumkan kepada polis bahawa beliau seorang petugas media sambil menunjukkan kad medianya namun polis bertindak menarik dan menyepak kad medianya yang bertulis wartawan.

"Polis juga beri kata kepada saya, 'seorang polis sudah mati'. Kesemua mereka lelaki. Mereka juga beri amaran, 'kalau saya nampak kamu lagi, saya akan tangkap kamu," kata beliau pada sidang pendengaran awam mengenai dakwaan pelanggaran semasa dan selepas perhimpunan Bersih 3.0 di Ibu Pejabat Suhakam hari ini.

Shaua Fui, 34, berkata, polis bertindak demikian sewaktu beliau sedang mengambil gambar polis yang mengasari peserta Bersih di sepanjang Jalan Ampang.

"Saya nampak polis menyuruh semua peserta yang memakai t-shirt kuning menanggalkan pakaian mereka," katanya yang sudah sepuluh tahun berkerja dalam bidang kewartawanan.

Tambahnya, walaupun sudah membuat liputan di beberapa perhimpunan aman, inilah kali pertama polis bertindak demikian terhadapnya.

Beliau berkata demikian ketika memberi keterangan di hadapan panel siasatan yang dipengerusikan Naib Pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), Datuk Lake Tee dan dibantu Pesuruhjaya Profesor Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid dan Detta Samen. -HD

'Kawan pun bagitahu saya press polis terus pukul'

KUALA LUMPUR: Seorang petugas media hari ini berpandangan polis melanggar Seksyen 24 Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 ketika bertugas di Perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

Gambar: Najib melawat Radzi Razak yang cedera dibelasah oleh polis.

Wartawan akhbar The Sun, Radzi Razak bersetuju ketika wakil pemerhati daripada Bersih pada sidang pendengaran awam mengenai dakwaan pelanggaran semasa dan selepas perhimpunan Bersih 3.0 di Ibu Pejabat Suhakam hari ini membacakan kandungan sekyen 24 dan meminta pandangan beliau.

Seksyen 24 memperuntukkan mana-mana wakil media boleh mempunyai akses yang munasabah kepada tempat perhimpunan dan menggunakan apa-apa kelengkapan untuk membuat laporan tentang perhimpunan itu.

"Adakah anda rasa seksyen 24 Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 ini telah dilanggar?" soal pemerhati dan disusuli jawapan 'ya' oleh Radzi.

Pada hari tersebut, Radzi, 27, dipukul oleh tujuh anggota polis ketika berada di persimpangan Jalan Raja Laut dan Jalan Tuanku Abdul Razak pada perhimpunan tersebut.

Menurutnya, sebelum beliau dipukul, beliau nampak dua anggota polis bercakap sesuatu kepada sekumpulan anggota yang berkumpul berhampiran Dataran Merdeka sebelum mereka berpecah dan memukul peserta yang berada di kawasan sekitar.

"Sekumpulan polis menuju ke arah saya dan menendang kepala saya sehingga jatuh terlentang. Saya jerit 'press' dan kawan-kawan saya pun bagitahu saya press. Polis terus pukul dan kemudian berlalu tanpa kata apa-apa," kata beliau yang merupakan saksi ke-17.

Beliau berkata demikian di hadapan panel siasatan yang dipengerusikan Naib Pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), Datuk Lake Tee dan dibantu Pesuruhjaya Profesor Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid dan Detta Samen.
-HDPolis serang pelanggan di restoran A&W ketika Bersih, saksi beritahu Suhakam

KUALA LUMPUR, 25 Julai — Polis telah menyerbu masuk ke dalam restoran A&W semasa perhimpunan 28 April dan menyerang peserta Bersih yang sedang makan di situ, kata seorang saksi kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) dalam inkuiri hari ini.

Karam Singh Charan Singh, 50, seorang pemandu pelancong, mendakwa bahawa dia dan yang lain diserang oleh pegawai polis ketika sedang minum di restoran A&W di Jalan Tun Perak selepas perhimpunan itu.

"Polis telah menunjukkan kad kuasa mereka dan mengarahkan staf restoran itu untuk membuka pintu. Saya beritahu pekerja itu supaya jangan membuka pintu, tetapi staf restoran itu enggan mendengar kata saya dan membenarkan polis masuk.

"Polis itu kemudiannya terus ke meja saya dan rakan saya serta menyuruh kami membuka baju kuning. Seorang anggota polis kemudiannya cuba untuk menumbuk saya tapi tumbukannya hanya menyebabkan sedikit bengkak," kata Karam.

Dia kemudian memberitahu panel bahawa polis telah memukulnya kerana cuba mempertahankan rakannya itu.

"Sembilan puluh peratus dari pelanggan tersebut adalah peserta Bersih. Ada seorang polis yang menjerit kami tidak sepatutnya dilayan begitu, mendakwa bahawa ada seorang pegawai polis telah dibunuh oleh para penunjuk perasaan.

"Polis telah memanggil kami 'perosak', memukul seorang lelaki dan mengherdik dua orang perempuan untuk pergi dari situ,"
katanya lagi.

Karam berkata bahawa dia mendengar khabar angin bahawa seorang pegawai polis dan dua orang penunjuk perasaan telah terbunuh pada hari itu.

Dia juga berkata kepada panel dan pemerhati dia tidak membuat laporan polis tentang serangan itu di restoran.

"Saya hilang keyakinan terhadap polis selepas menyaksikan cara mereka melayan dan menakutkan kami yang mereka akan menyerang kami jika kami mengadu tentang mereka.

"Saya tidak cedera dari segi fizikal, tetapi merasa malu dengan insiden tersebut," katanya lagi.

ia berkata pada awal hari tersebut, suasana perhimpunan tersebut seperti karnival tetapi menjadi tegang apabila polis mula menahan para penunjuk perasaan.

Inkuiri yang bermula pada 5 Julai, mahu menentukan sejauh mana keganasan terhadap hak asasi manusia terhadap mana-mana pihak semasa dan selepas perhimpunan.

Panel inkuiri yang diketuai oleh Naib Pengerusi Suhakam, Datuk Dr Khaw Lake Tee dan dibantu oleh pesuruhjaya Professor Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid dan Detta Samen akan menemubual 22 saksi dalam masa 22 hari.

Inkuiri bersambung pada 26 Julai.
-TMI


Ulasan GB

Perkara sudah berlaku. Tidak ada apa yang dapat dikatakan lagi. Yang hanya dapat kita lakukan ialah berdoa kepada Ilahi agar Dia mendedahkan dan melaksanakan kebenaran dan keadilan disamping menghukum mereka yang kejam dan zalim serta melampaui batas itu.

Kepada polis yang menendang dan menyepak orang awam dan para petugas itu, jangan sampai nanti Allah kudungkan kakinya supaya menjadi pengajaran kepada anggota polis yang lain. Ya Allah, Engkau Maha Mendengar doa kami...

Fitnah - Setpol MB Kedah Bakal Ambil Tindakan Ke Atas Padijantan

Posted: 26 Jul 2012 08:00 AM PDT

Difitnah rasuah, SETPOL MB Kedah lantik peguam untuk ambil tindakan undang-undang

KUALA LUMPUR, 26 Julai — Setiausaha Politik (Setpol) Menteri Besar (MB) Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor (gambar) melantik peguam untuk mengambil tindakan undang-undang ekoran daripada fitnah yang mengatakan beliau menerima rasuah sebanyak RM1.3 juta oleh blog pro-Umno.

Muhammad Sanusi dan peguamnya itu akan mengadakan sidang akhbar pada Ahad ini untuk menjelaskan tentang status kes itu.

"Tunggulah dan kami akan memberi maklumat terkini mengenai dakwaan itu," kata Sanusi mengikut lapor akhbar Sinar Harian.

Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah, Ahmad Yahya menyokong tindakan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap individu yang bertanggungjawab menyebarkan fitnah melalui blog pro-Umno terhadap Setpol MB Kedah itu.

"Walau apa jua alasan, tindakan fitnah yang dilemparkan itu sangat berat dan memberi kesan terhadap imej Kerajaan Negeri dan parti sendiri.

"Tambahan pula beliau (Sanusi) turut memegang jawatan penting dalam parti sebagai Timbalan Ketua Pemuda PAS Kedah.

"Kita amat kesal dengan tuduhan berkenaan," kata Ahmad mengikut lapor Sinar Harian.

Menurut Ahmad lagi, bulan Ramadhan seharusnya digunakan untuk belajar lebih bertimbang rasa dan bukan untuk memfitnah.

"Sepatutnya dalam bulan Ramadan, kita seharusnya bertimbang rasa, berkasih sayang serta tidak dicemari dengan unsur fitnah.

"Satu tindakan tegas sepatutnya dikenakan terhadap penfitnah yang menyebarkan perkara ini," katanya.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kedah menafikan memanggil Muhammad Sanusi untuk siasatan kes rasuah bernilai RM1.3 juta dalam laporan Sinar Harian semalam.

Sebelum ini, akhbar tersebut turut melaporkan, Setpol MB Kedah itu menafikan dakwaan blog pro Umno tentang dakwaan beliau menerima rasuah sebanyak RM 1.3 juta.

Malah beliau menyifatkan penyebaran fitnah itu sebagai usaha pihak tertentu untuk menimbulkan persepsi negatif terhadap pemimpin PAS Kedah.

Selain Muhammad Sanusi, nama Pegawai Kewangan Negeri Kedah, Datuk Mohd Puat Mohd Ali turut dikaitkan sebagai sasaran seterusnya yang akan disiasat SPRM. -TMI

SPRM nafi siasat Setpol MB

ALOR SETAR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak melakukan apa-apa siasatan dakwaan rasuah bernilai RM1.3 juta membabitkan Setiausaha Politik Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor.

Pengarahnya, Mohamad Yusoff Akobe berkata, SPRM tidak memanggilnya untuk siasatan kes rasuah malah tidak menerima sebarang laporan mengenai kes rasuah yang mencecah RM1.3 juta.

"Setakat ini, SPRM tidak menyiasat kes rasuah seumpama itu," katanya ketika dihubungi semalam.

Sinar Harian semalam melaporkan, blog pro-Umno mendakwa Muhammad Sanusi ditahan oleh SPRM atas tuduhan rasuah bernilai lebih RM1.3 juta.

Namun Muhammad Sanusi yang juga Ketua Penerangan Pas Kedah menafikan dakwaan itu sambil menyifatkan ia sebagai propaganda murahan dan perangkap politik musuh, khususnya menjelang pilihan raya umum ke-13.

Malah beliau menyifatkan penyebaran fitnah itu sebagai usaha pihak tertentu untuk menimbulkan persepsi negatif terhadap pemimpin Pas Kedah.

"Saya didakwa berada dalam lokap SPRM sedangkan ketika itu saya menghadiri program bersama Menteri Besar, yang menyampaikan sumbangan Ramadan di Masjid Alor Semela, Jalan Datuk Kumbar," katanya.

Selain Muhammad Sanusi, nama Pegawai Kewangan Negeri Kedah, Datuk Mohd Puat Mohd Ali turut dikaitkan sebagai sasaran seterusnya yang akan disiasat SPRM.

Sinar Harian bagaimanapun tidak dapat menghubungi Mohd Puat untuk mendapatkan penjelasannya mengenai perkara itu kerana difahamkan beliau kini berada di Kuala Lumpur atas urusan rasmi.

Sementara itu, Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak ketika dihubungi juga enggan mengulas mengenainya.
-SH


FITNAH OLEH BLOGGER UMNO
BERNAMA PADIJANTAN

PADIJANTAN


Orang Kedah Tolak Mukhriz, Mahu MB Yang Ada Ilmu Agama

Posted: 26 Jul 2012 04:56 AM PDT

Alor Setar: Bukan semua ahli dan penyokong Umno di Kedah yang mahu anak mantan Perdana Menteri iaitu Datuk Mukhriz Mahathir dilantik sebagai Menteri Besar selepas pilihan raya umum 13.

Tinjauan ringkas mendapati ada pemimpin Umno di bahagian yang menentang pemilihan Mukhriz sebagai Menteri Besar Kedah.

"Mukhriz tidak sesuai kerana orang Kedah macam orang Kelantan mahu yang lebih beragama sedikit.

"Kalau isterinya masuk kampung dengan rambut merah dan tidak bertudung, orang tidak suka,
"kata seorang pemimpin Umno bahagian.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan terbaru oleh Universiti Utara Malaysia (UUM) bahawa ramai yang mahu Mukhriz menjadi Menteri Besar Kedah.

Kajian itu menunjukkan Mukhriz lebih popular berbanding tiga pemimpin BN lain iaitu Ketua Perhubungan, Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah, Ketua Penerangan Datuk Seri Mohd Jamil Khir Baharom dan Ketua Pembangkang DUN Kedah, Datuk Seri Mahadzir Khalid.

Ketua Umno bahagian Langkawi, Datuk Nawawi Ahmad berkata, bercakap terlalu awal bahawa pemimpin tertentu akan menjadi Menteri Besar tidak baik kepada parti dalam menghadapi pilihan raya umum ke 13.

"Kita menyebut Mukhriz akan menjadi Menteri Besar Kedah, apa akan jadi dengan Ahmad Bashah?

"Kedua-dua mereka pemimpin utama Umno Kedah. Jadi yang lebih baik jangan bercakap orang ini atau orang itu akan menjadi Menteri Besar.

"Biar kita (Umno) menang dulu dalam pilihan raya baru berbincang untuk memilih Menteri Besar," kata Nawawi yang juga ADUN Kuah di Parlimen Langkawi.

Seorang pemimpin lain berkata, untuk menjadi Menteri Besar Kedah seseorang itu perlu mempunyai empat kriteria iaitu baik dengan Sultan; baik dengan pegawai kerajaan negeri; baik dengan ketua bahagian Umno dan banyak wang.

Katanya, Mukhriz telah mempunyai kira-kira 50 peratus untuk menjadi Menteri Besar Kedah.

"Di kalangan pemimpin Umno Kedah yang ada sekarang, Mukhriz yang terbaik. Malangnya Kedah tidak mempunyai pemimpin muda yang ramai seperti Johor," katanya lagi. -FMT

Ulasan GB

Siapalah punya idea minta Universiti Utara Malaysia (UUM) buat "mock study" konon mempunyai lebih 10,000 persampelan dengan rumusan kartunnya rakyat Kedah mahukan Mukhriz sebagai MB?

Tak kaji ker latarbelakang kominiti dan rakyat Kedah? Bodoh betul. Kalau ya pun nak temberang dan menipu buatlah pilot study dulu, arm-desk reearches pun boleh menjelaskan latarbelakang sampel. Tak perlu questionnaires yang kononnya diagihkan kepada 10,000 orang. Gila ker buat kajian terhadap 10,000 responden dalamasa 1-2 bulan? Kang kami panggil professor kangkung, marah. Di kalangan blogger pun ada yang PhD dan professor juga, jadi janganlah takbur dengan jawatan awak untuk memperbodohkan rakyat.

Kajian tersebut dikelaurkan serentak pula dengan satu lagi kajian dari UKM yang menyimpulkan kononnya bahawa rakyat Malaysia setakat ini memilih BN.

Kedua-dua kajian dikeluarkan serentak, nampak sangat ia dirancang.

Nak gunakan status "universiti" nak mengubah persepsi masyarakat tetapi diberikan kepada profesor-profesor mata duitan.

Kalau UMNO BN lingkup di Kedah dalam PRU13 nanti, Naib Canselornya sepatutnya meletakkan jawatannya kerana telah mengizinkan nama UUM dilacurkan untuk kepentingan politik UMNO BN.

Apa Kejadahnya Pelacur Berkeliaran Dalam Kawasan Masjid Negeri?

Posted: 26 Jul 2012 02:01 AM PDT

Kuantan, 25 Julai - Orang ramai yang mahu menunaikan solat Tarawikh di Masjid Negeri Sultan Ahmad Shah I dekat sini malam tadi gempar dengan kelibat seorang wanita seksi dan mengiurkan yang cuba mengganggu jemaah yang mahu masuk ke masjid berkenaan.

Tidak diketahui dari mana wanita terbabit, namun apa yang berlaku ini sungguh memalukan.

Sebelum ini masjid negeri digemparkan dengan kelibat "babi hutan" yang masuk ke kawasan terbabit, terbaru menjelang Sukan Malaysia (SUKMA XV) Pahang baru-baru ini.

Namun, kejadian yang berlaku malam tadi sungguh memalukan dan tidak wajar sebenarnya. Seorang mangsa yang menghubungi kami semalam berkata, beliau terkejut dan tergaman apabila seorang wanita seksi dengan pakaian yang mengiurkan menegur beliau di kawasan masjid berkenaan.

"Saya datang dari luar Kuantan kerana mempunyai tugasan di sini. Saya sudah solat jamak Isyak semasa dalam perjalanan dan kemudian menginap di hotel Shahzan Inn yang berdekatan dengan masjid berkenaan. Sekitar lebih kurang jam 9.o0 malam saya telah bergegas ke masjid untuk menunaikan solat sunat Tarawikh. Saya tergamam dan terkejut apabila didatangi wanita (berbangsa Cina) itu dan kemudian dia menegur saya ....

Asslammualaikum Ustaz, Do you want have some fun !!... katanya.

Saya mengucap panjang sebelum bergegas masuk ke dalam masjid", kata saksi terbabit. Apa yang berlaku ini kemungkinan tidak disedari oleh Ahli Jawatankuasa Masjid sebenarnya.

Namun, pihak pengawal yang ditugaskan menjaga keselamatan di masjid berkenaan seharusnya memantau pergerakan orang ramai yang lalu lalang di situ. Tambahan pula kejadian berlaku di bulan Ramadhan Al-Mubarak ini.

Keselamatan di Masjid Negeri pada sebelah malam kini diragui sebenarnya

Persoalannya yang timbul, siapakah wanita terbabit dan kenapa dia bebas menganggu jemaah masjid?.

Malah, perkataan yang diluahkan itu saling tak tumpah sama seperti perkataan yang diucapkan oleh "pelacur" sebenarnya.

Jika benar dia pelacur, kenapa di boleh terlepas?.

Apakah ia ada kaitan dengan pendedahan awal PDO bahawa penguatkuasa Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) pada bulan Ramadhan ini agak longgar dari hari biasa sebelum ini.

Amat malang sekali bila adengan ini berlaku kepada orang luar yang berkunjung ke masjid terbabit. Ada maklumat mengatakan wanita itu "tidak betul" atau "gila".

Tapi yang menghairankan, kenapa wanita berbangsa Cina itu boleh memberi salam sedemikian rupa?

Inilah yang memusykilkan sekarang, Justertu, pihak berkuasa dan masjid sendiri diminta memantau perkara ini dan mengambil tindakan segera demi imej agama Islam.

Kita tidak mahu orang ramai menuduh pelacur pun boleh berkeliaran dan cari makan di dalam kawasan masjid di negeri Pahang ini. -PDO

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT