Nuffnang

Pengikut

DIALOG RAKYAT

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Desperado' Umno edarkan kartun palsu Pakatan di masjid bagi menjijikkan orang Islam

Posted: 21 Feb 2012 04:03 AM PST

Nawawi Mohamad, Malaysia Chronicle


Umno, mengaku sebagai parti politik paling korup di Malaysia, telah ditangkap menyamar sebagai saingannya gabungan Pakatan Rakyat dan mengedarkan jenaka Buku Jingga iaitu rangka tindakan ekonomi Pakatan di masjid dalam usaha untuk menjijikkan umat Islam dengan pembangkang.

Di masjid Bandar Tun Razak pada hari Jumaat, buku-buku kecil telah diletakkan di satu sudut supaya boleh diambil dan dibaca. Sekali imbas, seseorang mungkin membuat kesimpulan bahawa buku kecil itu telah dikeluarkan oleh Pakatan Rakyat, tetapi selepas membacanya, adalah jelas bahawa ia merupakan produk Umno, tiada keraguan mengenai itu.

Pelan Ekonomi Pakatan dihancurkan

Muka depan menunjukkan karikatur Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengepam wang dari kios Petronas dan mengisi karung wang untuk kroninya, yang diperoleh daripada projek-projek mega dan penyelamatan bernilai RM 81,25 bilion dari tahun 2007-2010. Di bahagian bawah terdapat logo samar parti-parti komponen Pakatan - PKR, PAS dan DAP.

Halaman kedua terdapat gambar ketua-ketua Pakatan Rakyat - Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang dan Hadi Awang dan teks yang menerangkan mengapa Buku Jingga tidak masuk akal kerana beberapa rancangan di dalamnya telah pun dilaksanakan oleh BN. Ketua Pengarah ISIS telah juga dipetik berkata bahawa Buku Jingga tidak akan berjaya kerana ia memerlukan jumlah dana yang terlalu besar untuk dilaksanakan dan pelan yang dibayangkan di dalamnya perlu dilihat secara terperinci.

Halaman-halaman lain terdiri daripada pelbagai kartun menggambarkan Pakatan Rakyat sebagai tidak dapat berbuat apa-apa yang baru, tetapi hanya mampu untuk meneruskan dengan apa yang kerajaan BN telah lakukan setakat ini. Pada asasnya, tiada sebarang perubahan - tidak seperti apa yang Pakatan Rakyat janjikan.

Badan Kehakiman, polis, dan Dr M

Buku kecil itu juga menunjukkan bahawa apabila Anwar adalah Timbalan Perdana Menteri dalam kerajaan Umno-BN, beliau tidak melepaskan sebarang kawalan ke atas badan kehakiman serta badan-badan penguatkuasaan undang-undang. Bukan seperti sekarang, apabila beliau keluar dari Umno, beliau dan Pakatan meminta kemerdekaan bagi badan kehakiman dan agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang.

Betul, perkara itu adalah benar, Anwar adalah TPM dan Timbalan Presiden Umno TETAPI ia adalah Mahathir yang merupakan Menteri Dalam Negeri dan polis dan badan kehakiman adalah secara langsung di bawah beliau.

Kemudian buku kecil itu menunjukkan bahawa Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), yang telah diwarisi daripada British telah pun dimansuhkan oleh BN. Tetapi sekali lagi, ia mengabaikan fakta bahawa Umno-BN mempunyai dua Akta baru yang mungkin lebih teruk daripada ISA.

Menurut Menteri Dalam Negeri semasa, Hishammuddin Tun Hussein, kedua-dua Akta baru itu akan diperkenalkan oleh kerajaan untuk menggantikan ISA, dan ia berdasarkan Akta Patriot Amerika Syarikat dan Akta Anti-Keganasan di United Kingdom. Sekali lagi ia adalah tidak semestinya benar. Di bawah Akta baru itu, agensi-agensi penguatkuasaan Malaysia boleh dibenarkan untuk menyiasat rekod panggilan telefon, e-mel, status perubatan dan kewangan mana-mana ahli politik atau sesiapa sahaja untuk perkara itu.

Sukar dipercayai? Lihatlah Rang Undang-undang Perhimpunan Aman, di mana Umno-BN memperkenalkan di bawah samaran pembaharuan bagi menggantikan undang-undang yang sedia ada dalam perlembagaan - ia adalah lebih menindas daripada undang-undang di Myanmar.

Wi-Fi Percuma?

Seterusnya, UMNO menunjukkan dirinya sebagai dalang kerana bermegah tentang BN yang telah menyediakan Wi-Fi percuma kepada kampung-kampung, membina jalan raya dan lebuh raya untuk rakyat, manakala Pakatan Rakyat hanya akan meneruskan usaha-usaha ini dan mengutip tol. Tetapi kita tahu bahawa Pakatan Rakyat telah meletakkan satu cadangan tentang bagaimana untuk menghapuskan tol secara berperingkat, dengan kerajaan mengambil balik kawalan lebuh raya.

Bagi WiFi percuma, Pulau Pinang di bawah Pakatan telah melakukannya lebih awal, manakala Wi-Fi BN hanya untuk beberapa kampung yang dipilih. Bahkan penduduk luar bandar di Sabah dan Sarawk tidak mempunyai air, elektrik atau kemudahan tandas moden - apa lagi WiFi!

Tangan kanan banyak mengambil dan tangan kiri kurang memberi

Satu lagi karikatur menunjukkan Najib menyerahkan wang kepada rakyat dengan kapsyen di bawah berkata Umno-BN membuka kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) untuk memintas orang tengah dalam sistem kapitalis dan menawarkan harga termurah secara langsung kepada pengguna.

Tetapi kita semua faham bahawa wang awam milik rakyat dan Najib hanya memberi kembali sedikit sahaja dari tangan kirinya selepas mengambil jumlah yang amat besar dengan tangan kanannya. Ingat bahawa UMNO memberikan keluarga Shahrizat Jalil RM250 juta projek pembiakan lembu NFC dan lihat bagaimana wang telah disalahguna dengan pembelian kondominium mewah, kereta, percutian dan sebagainya. Secara kebetulan, KR1M juga melibatkan kroni Umno kapitalis Mydin, Najib sekali lagi berbohong dan tidak memberi gambaran penuh tentang penipuan dan urusan di sebalik skim ini.

Kartun yang seterusnya menunjukkan tangan BN yang membawa hadiah keamanan kepada bayi yang baru lahir di wad hospital dengan kapsyen di bawah mengatakan bahawa Pakatan Rakyat adalah radikal dan tidak mewakili keamanan.

FELDA

Isu FELDA tidak dilupakan. Kartun itu mengatakan bahawa sebelum kemerdekaan daripada pemerintahan British pada tahun 1957, rakyat adalah kuli bagi pihak British. Kapsyen di bawah mengatakan bahawa Pakatan menghasut peneroka FELDA untuk membenci kerajaan UMNO-BN. Kita semua tahu bahawa ia adalah peneroka FELDA yang kini kuli UMNO dan mereka telah ditipu banyak kali. Walaupun mahkamah telah mendapati bahawa pengurusan FELDA bersalah dan peneroka yang diperdaya dengan pengiraan yang tidak jujur bagi hasil mereka.

Dana tanaman semula FELDA yang telah ditolak secara automatik daripada bayaran peneroka telah hilang dan FELDA telah meminjam RM7 bilion daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. Senarai FELDA Global Ventures tidak akan memberi manfaat kepada peneroka juga dan mungkin akan meletakkan mereka pada risiko kerana terdapat kemungkinan pengambil alihan oleh para pemegang saham asing.

Golongan Miskin dan Mat Rempit

Kartun seterusnya menunjukkan dua orang lelaki, duduk di sisi bertentangan jongkang-jongkit, dengan seorang lelaki gemuk yang berbaring di atas katil wang menggambarkan majoriti golongan berpendapatan rendah mendapat manfaat daripada bajet 2012. Kita tahu bahawa ia sebenarnya adalah terbalik; beberapa pihak yang kaya mengawal ekonomi manakala rakyat selebihnya perlu berjuang untuk memenuhi tuntutan kehidupan seharian. Malah kenaikan gaji untuk kakitangan awam memberi paling banyak manfaat kepada pegawai-pegawai tertinggi, manakala yang berkedudukan lebih rendah akan ketinggalan.

Kartun yang seterusnya ialah mengenai Mat Rempit. Mat Rempit juga tidak dilupakan oleh Umno-BN dan diberikan pendidikan yang sewajarnya dan disediakan latihan dalam pelbagai bidang kemahiran melalui sekolah-sekolah vokasional dan kolej.

Kita tahu bahawa sekolah-sekolah dan kolej telah wujud sebelum fenomena Mat Rempit bermula. Saya pasti bahawa sebahagian dari mereka ini sudah mempunyai diploma tetapi tiada pekerjaan yang sesuai, mereka sesat rohani di dalam masyarakat kita. BN juga tidak melakukan apa-apa mengenainya. Dan ini adalah fakta sebenar yang cuba disembunyikan oleh Umno dengan gambaran yang keterlaluan di dalam kartun itu.

Umno yang tidak cekap

Halaman terakhir di belakang buku kecil itu mengatakan bahawa 60 peratus daripada penduduk di Malaysia memperolehi lebih daripada RM1, 500 sebulan dan ada yang cukup kaya untuk berbelanja secara mewah.

Kita tahu bahawa RM1, 500 adalah tidak banyak pada hari ini dan ia adalah kerajaan Umno-BN yang telah berbelanja secara mewah diatas kapal selam Scorpene yang sia-sia, kapal tentera laut yang mahal, ditambah lagi dengan perjalanan luar negara Najib dan Rosmah yang terlalu banyak membeli-belah barangan mewah.

Tetapi ia adalah kartun terakhir di dalam buku itu dimana Umno betul. Kapsyen mengatakan bahawa harga petrol sekarang ini adalah salah kerajaan Umno-BN! Kesian Umno - tidak cekap seperti biasa, mungkin tiada penawar bagi kekurangan itu! Malaysia Chronicle

Najib dinobatkan Juara Hipokrit oleh akhbar unggul AS

Posted: 21 Feb 2012 04:00 AM PST

Maclean Patrick, Malaysia Chronicle


Senyapnya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak! Walaupun dunia menggeleng-gelengkan kepalanya ke atas skandal Media FBC, di mana pentadbiran beliau menggunakan wang pembayar cukai Malaysia untuk 'membeli' penyebutan nama yang menggalakkan di waktu perdana televisyen antarabangsa, Najib tidak didengar atau dilihat pun. Mungkin dia menyembunyikan kepalanya kerana malu tetapi menurut rekodnya yang lepas, PM Malaysia tidak mudah sesal atau rasa bersalah.

Dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman web BBC, penyiar berkata "sebilangan kecil" program-program yang disiarkan di BBC World News antara Februari 2009 dan Julai 2011, tidak mengikuti peraturan dalaman yang bertujuan untuk melindungi integriti editorial.

"Peraturan-peraturan ini memastikan program adalah percuma, dan dilihat bebas dari tekanan komersial atau tekanan lain dari luar," kata kenyataan tersebut.

Hubungan ekonomi

Walaupun jenis program yang berkaitan dengan Malaysia telah disebut tanpa butiran yang banyak, BBC menyatakan dengan jelas bahawa 8 daripada program-program ini mempunyai 'hubungan ekonomi' dengan kerajaan Malaysia.

Selepas banyak cacian awam daripada pihak pembangkang, Najib akhirnya mengaku kepada Parlimen bahawa ia telah membayar RM84 juta untuk FBC Media antara 2007 dan 2010 bagi 'perkhidmatan perundingan, nasihat dan pengurusan kempen komunikasi' untuk memperindah imej Malaysia. Selain daripada mengecat imej palsu memuji-muji dirinya, dokumentari itu juga menggambarkan industri minyak sawit Malaysia dan layanan orang asli sebagai amat memberangsangkan yang sebenarnya indah khabar dari rupa.

Akhbar harian British The Independent, akhbar yang memecahkan skandal itu, melaporkan bahawa BBC akan meminta maaf kepada anggaran 74 juta penduduk global berhubung perkara itu. Menurut laporan itu, penonton daripada "Kuala Lumpur untuk Khartoum" akan dapat menonton siaran yang disediakan kepada 295 juta rumah, 1.7 juta bilik hotel, 81 kapal pesiaran, 46 syarikat penerbangan dan 35 platform telefon bimbit, di 4 zon masa yang berbeza.

Menurut kenyataan BBC, jawatankuasa piawaian editorial Amanah BBC telah mengenal pasti pelbagai pelanggaran dalam garis panduan editorial yang disebabkan program-program yang silap.

"Ia telah dipersetujui bahawa memandangkan keadaan serius kerana tidak memohon maaf ketika penyiaran kepada penonton adalah sesuai," kata kenyataan tersebut.

Tetapi tidak satu perkataan pun dari Najib atau pasukannya. Dimalukan secara awam, dan masih lagi Utusan, The Star dan semua organ media tidak membawa sebrang kata mengenai perkara itu.

Tidak salah baginya menuntut maaf

Jadi apabila Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menuntut permohonan maaf daripada Perdana Menteri, beliau telah disokong oleh orang ramai walaupun mereka kata bahawa Najib akan berpura-pura untuk mengabaikan keseluruhan insiden atau mengutuknya sebagai "hasutan pembangkang".

Tetapi adakah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dari Pakatan Rakyat membayar RM84juta kepada firma publisiti UK? Siapakah yang mengarahkan FBC untuk menggilap imej Najib, memberi laporan yang terlalu cemerlang mengenai manfaat penggunaan minyak sawit, dan memuji pengendalian BN tentang orang pribumi?

"Datuk Seri Najib Tun Razak perlu mengarahkan Pejabat Perdana Menteri untuk memohon maaf kerana membayar RM84juta bagi menggilap imej pentadbiran Najib ... sama seperti BBC meminta maaf untuk menerima bayaran sebagai pertukaran untuk imej yang positif bagi negara-negara yang mempunyai rekod teruk bagi amalan demokrasi dan rasuah, "Guan Eng menulis di dalam satu kenyataan.

Walau bagaimanapun, dalam gambaran sedih tentang kalibernya, Najib telah memilih untuk menyembunyikan kepalanya dalam pasir.

Begitu juga dengan kerajaan UMNO-BN yang diketuainya. Mereka semua seolah-olah gembira dengan dengan meletak kepala mereka dalam pasir dan menunggu supaya semua perkara menghilangkan diri. Siapa yang selain dari parti pembangkang yang akan menjaga kepentingan rakyat Malaysia? Adakah MCA akan bertanya kepada Najib tentang RM84juta yang dibuang ke dalam longkang? Adakah Gerakan, atau MIC? Bagaimana pula dengan Umno?

Namun, ia adalah lebih daripada beberapa saat memalukan bagi Malaysia dan satu lagi dimana Najib perlu memohon maaf. Itulah tahap minimum untuk memulihkan sedikit penghargaan global yang hilang melalui tindakan yang kurang bijaksana dan tidak beretika kerana membayar sebuah firma media upahan yang hanya pada asasnya untuk memulakan berita palsu dan menyebarkan kepada penonton yang tidak curiga.

Ada juga APCO, Mr Cool dan Ah Jib Gor ...

Tidak syak lagi, berikutan pendedahan FBC, Putrajaya mengakhiri kontrak RM96juta dengan FBC, dimana Najib mulakan pada tahun 2009. Tetapi FBC bukan hanya skandal media sahaja. Berikutan perasaan dan kedahagaannya untuk menjadi lebih hebat, Najib telah menandatangani strategi hubungan awam lain termasuk Zionis yang disokong oleh APCO Worldwide untuk menggilap imej peribadi beliau.

Berikutan serangan terhadap saingan ketatnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana menyokong penyelesaian dua negara bagi Israel dan Palestin, pelantikan itu adalah hipokrit sebenarnya, terutamanya sejak Najib memberi kakitangan APCO akses kepada kemudahan komunikasi utama di negara ini. Ia adalah amat diketahui bahawa ramai kakitangan tertinggi di APCO adalah bekas pegawai peringkat tinggi di Shin Bet dan Mossad, perkhidmatan rahsia Israel. Itu adalah lawak yang teruk dan apabila Anwar, Pengerusi DAP Karpal Singh, pemimpin PKR Azmin Ali dan Sivarasa Rasiah mengambil isu mengenai perkara itu, kerana takutkan pelanggaran keselamatan negara, Najib menggantung mereka dan mengunci Parlimen selama 6 bulan!

Malah, tempoh APCO di Malaysia telah ditandakan oleh kontroversi. Begitu juga dengan pelantikan paling terkini pasukan kononnya terdiri daripada bekas kakitangan kempen "Parti Buruh Baru" bekas PM British Tony Blair.

Kumpulan ini telah ditugaskan untuk menjadikan Najib 'Mr Cool' dan membaharui beliau sebagai reformis yang sederhana. Apabila berita dibocorkan, ia adalah jelas bahawa Najib telah gagallagi, kehilangan berjuta-juta wang awam. Rakyat Malaysia sama ada ketawa atau kecewa dengan perkara mengarut yang dikeluarkan beliau. Malah laman web Facebook 'Ah JIB Gor' telah gagal. Bertujuan untuk menarik orang Cina, ia telah diejek sebagai bodoh, tidak bergaya, dan satu langkah politik yang terdesak.

Keputusannya - Najib menjadi Juara Talam Dua Muka

Bukti bahawa penipuan media yang keterlaluan Najib tidak berkesan dan sebaliknya berpatah balik dalam bentuk sengatan dari editorial Washington Post yang mempunyai jawatan berpengaruh, yang menggambarkan kerajaan Najib sebagai "Juara talam dua muka". Ingat, Presiden Obama dan Hillary Clinton juga membaca Washington Post.

"Penipuan beliau telah dipermudahkan oleh juara talam dua muka yang lain, kerajaan Malaysia, yang mendakwa menghormati kedaulatan undang-undang tetapi menghantar Encik Kashgari dalam jet peribadi Saudi pada hari Ahad walaupun perintah mahkamah melarang beliau dari deportasi," kata Washington Post.

Washington Post merujuk kepada wartawan Saudi Hamza Kashgari yang dideportasi secara haram sepupu Najib dan Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Tun Hussein dari menghadapi kematian di negara sendiri disebabkan beberapa tweet pihak berkuasa Arab Saudi yang dianggap terkutuk. Aktivis hak asasi manusia di seluruh dunia telah memberi amaran, jika Hamza dihukum, akan terdapat darah di tangan Najib.

Jadi cukuplah dengan kata-kata hipokrit. Permainan telah berakhir. Anda telah bersalah. Mengakulah dan meminta maaf. Najib berhutang kepada Malaysia satu permintaan kemaafan atas skandal media yang diciptakan beliau dengan cara yang salah, dan kerana membazirkan wang rakyat secara bodoh dan terang. Malaysia Chronicle

Soi Lek menggagalkan dirinya di dlm debat: Beliau tiada jawapan bagi orang Cina

Posted: 21 Feb 2012 03:24 AM PST

K Suresh, Malaysia Chronicle


Walaupun perdebatan yang kononnya hebat baru sahaja dimeterai antara Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan Presiden MCA, Chua Soi Lek, dan jauh dari itu, mereka ini berterusan dengan tema tradisionalnya untuk menakut-nakutkan orang Cina bagi mengalah: di antaranya wang dan hudud.

Satu-satunya cara bagi orang Cina untuk mempercayai percakapan Chua adalah jika mereka tiba-tiba mengalami metamorfosis dan menjadi cukup mundur, dari segi kebijaksanaan, pada skala evolusi untuk menghalang mereka daripada melihat sendiri perkhidmatan pemimpin MCA, yang hipokrit.

Bukannya hendak menyerang hendap, tetapi tidak ada jaminan bahawa Chua boleh mengubah sikap beliau, dan tiba-tiba menjadi penanda aras untuk menjadi seorang yang setia dalam perkahwinan dan kepada masyarakat Cina. Bahkan, dia boleh memalukan isterinya sendiri di khalayak ramai dengan kes zina sedangkan seorang lelaki yang prihatin dan bertanggungjawab akan memilih untuk berhenti bagi menyelamatkan pasangannya dari kepedihan yang berterusan bagi dosa dan kesilapan sendiri.

Siapakah Chua untuk bercakap tentang hudud apabila dia tidak faham akan perlembagaan persekutuan

Pemimpin MCA tersebut bukannya pakar dalam undang-undang jenayah hudud atau Perlembagaan Persekutuan.

Untuk menerangkannya, pandangan MCA pada hudud hanyalah satu set pembohongan yang bermotifkan politik. Ini adalah isu rutin oleh pemimpin MCA dan diulangi banyak kali oleh media arus perdana untuk menyampaikan tanggapan awam bahawa masyarakat Cina bimbang dan cemas mengenai hudud, isu yang sebenarnya tidak wujud.

Perlembagaan Persekutuan adalah jelas dalam erti kata bahawa Malaysia adalah sebuah negara sekular walaupun Perkara 3 menyatakan bahawa Islam adalah agama bagi Persekutuan, tetapi begitu juga dengan agama-agama lain. Tidak terdapat dalam Perkara 3 bahawa Islam adalah agama rasmi atau agama negara. Di Sabah dan Sarawak, Islam bukanlah agama mana-mana bahagian Persekutuan, seperti yang digariskan oleh Perjanjian Malaysia 1963.

Chua juga menyokong salah anggap bahawa orang Cina percaya hanya satu perkara dan sanggup menerima apa-apa jenis penyalahgunaan untuk memberi tumpuan kepada kepercayaan bahawa: wang itu adalah perkara yang paling penting di dunia dan tiada apa-apa jua perkara lain, bahkan maruah, diambil kira.

Pendek kata, orang Cina perlu memberi tumpuan bagi membuat wang - dengan sebanyak yang mungkin dan menyokong Umno untuk mengendalikan politik, menurut Chua.

MCA bermati-matian ingin berkongsi kekayaan Umno

Apa yang terlupa disebutkan adalah hakikat bahawa tugas Chua adalah untuk mengumpul undi Cina bagi Umno sebagai balasan bagi saham, walaupun kecil, dari kekayaan Umno. Dari segi ini, Chua dan MCA bukannya lebih baik, dengan memberi tumpuan kepada membuat wang sebanyak mungkin untuk diri mereka sendiri, tidak kira apa balasan yang perlu dibayar oleh orang Cina dalam proses ketamakan mereka dan cita-cita yang tidak terkawal.

Ini adalah pendekatan yang sama yang mencemarkan nama yang digunakan oleh MIC dan parti-parti politik yang lain dalam sikap tunduk kepada Umno dalam Barisan Nasional. Politik jenis ini telah dilihat bukan sahaja dalam orang Cina dan India tetapi juga Dusun, Dayak, dan lain-lain pemimpin Sabah dan Sarawak yang menjual rakyat mereka terkunci, stok dan laras kepada Umno untuk 30 keping perak.

Masyarakat berbahasa Melayu tidak mendapat faedah juga, kemunculan Pas dan PKR adalah bukti keperluan alternatif - kerana Umno telah berubah menjadi sarang pencuri yang menghidangkan beberapa keluarga dengan menggadaikan negara.

Setiap cawangan Umno seolah-olah dimiliki, dikawal dan diurus oleh dinasti politik mini dan panglima perang dan tidak termasuk lain-lain daripada masyarakat berbahasa Melayu. Mereka tidak hirau, malam bertukar siang dan siang kepada malam dan mereka tidak berfikir tentang apa-apa kecuali menjual jiwa mereka hanya untuk terus berkuasa.

Ini adalah jenis politik yang Chua dan seumpamanya dalam MCA sokong dan berharap untuk mencontohi satu hari jika masyarakat cukup bodoh untuk mengundi mereka masuk ke pejabat awam.

Tiada lagi peluang bagi orang Cina

Orang Cina, orang lain juga, tidak lebih baik di bawah jenispolitik yang diamalkan oleh Umno. Orang-orang Cina tahu pihak mana bagi mereka.

Ia merupakan satu rahsia terbuka bahawa peluang untuk orang Cina dalam perniagaan, orang lain juga, untuk membuat wang, semakin dihalang di bawah Kerajaan Umno.

GLC, ibu kepada semua herotan ekonomi, bersalah bagi setengah permodalan pasaran saham dan menghalang orang Cina dari mana-mana sektor yang besar dan menguntungkan ekonomi.

Tiada apa yang boleh menjadi lebih oportunis daripada rompakan terang-terangan ini yang dilakukan oleh pemerintah elit.

GLC adalah sisihan kasar dan herotan Dasar Ekonomi Baru (1970-1990) yang berjanji, antara tiga rukun,

bahawa tidak akan ada pengenalan kaum - sebenarnya hanya golongan pemerintah elit dengan fungsi ekonomi dan tempat tinggal .

Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan berpendapat bahawa kepentingan sah kaum bukan Melayu akan dihormati.

Kerajaan tidak mempunyai urusan dan GLC adalah bukti yang paling jelas Kerajaan UMNO sejak bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad dan penggantinya sebagai kerajaan yang paling anti-Cina dan anti-orang di Malaysia.

Kebankrapan dan pasaran saham yang menjunam

Amaran Chua kepada orang Cina bahawa pasaran saham, antara lain, akan jatuh jika pembangkang mula berkuasa dan negara akan bankrap dalam masa yang singkat adalah tidak jujur.

Sebagai permulaan, adakah dia pekak, bisu dan buta kepada GLC yang bertindak sebagai peredam di pasaran saham tempatan? Sekian banyak daripada stok diikat sebenarnya tidak boleh bergerak dan ini mengurangkan peluang untuk membuat wang dalam pasaran saham.

Walaupun begitu, Kerajaan termasuk MCA, tidak perlu bimbang tentang orang Cina menguruskan wang mereka.

Masyarakat telah melakukan tanggungjawab yang jauh lebih baik dalam pengurusan wang daripada Kerajaan yang telah mantap meletakkan hutang kepada negara, terutama bagi generasi yang belum lahir, supaya golongan pemerintah elit boleh melindungi sarang mereka dari Perbendaharaan Awam. Skandal NFC Shahrizat Jalil merupakan contoh terbaik.

Jangan silap, pemimpin MCA sangat ingin untuk menjadi sebahagian daripada penipuan sedemikian, dan bersedia untuk menghadapi perang yang lain sebagai balasan untuk berkongsi harta rampasan jawatan. Orang-orang Cina yang melabur juga tahu pasaran saham mempunyai minda sendiri dan bertindak balas kepada sebarang situasi di mana wang boleh dibuat. Jika ada seseorang yang membuat wang, mesti ada orang lain yang tidak akan sama bernasib baik.

Walaupun dalam keadaan pasaran tinggi, terdapat saham yang terus menjatuh dan sebaliknya. Nasib pasaran saham tidak bergantung pada BN sahaja – jika mengetepikan GLC - tetapi pada pelbagai faktor termasuk faktor penting keyakinan semua pihak.

Jika wang meninggalkan pasaran saham, ia tidak akan berakhir di bawah tilam di kampung, tetapi akan mencari jalan kepada institusi kewangan dan pasaran forex, sama ada dalam negeri atau di luar negara, dan mencari jalan kembali ke pasaran saham tempatan.

Jadi hentikan pembohongan, tetapi mungkin itu adalah permintaan yang keterlaluan daripada MCA dan BN. Malaysia Chronicle

“Penipu antarabangsa” Najib diminta jelas pendirian terhadap 'two-state solution' jika berani

Posted: 21 Feb 2012 03:22 AM PST

Wong Choon Mei, Malaysia Chronicle


Parti Keadilan Rakyat yang dipimpin oleh Anwar Ibrahim telah mencabar Perdana Menteri Najib Razak untuk menjelaskan pendirian beliau sama ada kerajaan beliau menyokong pembentukan dua buah negara untuk konflik Israel – Palestin yang berpanjangan.

"Kami mendesak agar Najib mennyatakan pendirian beliau dan pendirian kerajaan beliau kepada rakyat Malaysia dan dunia jika kerajaan beliau menyokong pembentukan dua buah negara atau tidak.Jika ya, mengapa beliau mengkritik Anwar kerana komen yang telah beliau buat –bukankah ia ibarat bermuka-muka?" beritahu timbalan presiden PKR Tian Chua kepada Malaysia Chronicle melalui email pada hari Selasa.

"Kita harus berhati-hati dengan Najib. Ini adalah isu antarabangsa dan diperhatikan oleh seluruh kuasa dunia. Tidak seperti Anwar yang dihormati kerana pendirian kukuh beliau, Najib pula boleh mengatakan satu perkara di luar negara dan yang lain pula di dalam negara. Memang kita rasa Najib tidak akan menyahut cabaran kita dan terus berdiam diri tetapi dengan berbuat begitu, ia sudah cukup untuk membuktikan pada dunia sikap talam dua muka beliau dan Umno. Kita juga jangka bahawa beliau akan mendapatkan orang beliau untuk menerangkan dengan pihak AS juga Israel bahawa apa yang beliau katakan di negara ini bukanlah pendirian rasmi beliau tetapi hanya gimik politik. Sudah tiba masanya dunia mengutuk perkara sebegini dan menghukum penipu antarabangsa seperti Najib dan Mahathir.

Mempergunakan pendirian fundamentalis PAS

Lagi gimik politik Najib; beliau dengan pantas mengumumkan bahawa beliau menyokong Palestine setelah PAS meminta Anwar memperjelaskan komen beliau mengenai Israel. Beliau seperti berharap agar masyaraka Islam di serata dunia lupa bahawa ini memanglah diperjuangkan Anwar selama ini.

Najib berharap agar dapat mencipta satu drama mengenai isu ini dalam usaha beliau memusnahkan kredibiliti Anwar di mata orang Melayu Islam yang membentuk kumpulan pengundi terbesar di negara ini.

Beliau memanggil Anwar sebagai talam dua muka dan mengatakan bahawa Malaysia menolak kenyataan yang dibuat ketua pembangkang itu dan terus menyokong Palestine. Tetapi pengkritik mengatakana bahawa Najib dengan bijaknya cuba mengelak daripada menyebut mengenai penyelesaian dua negara yang sebenarnya adalah isu dasar kepada perkara ini.

Penyelesaian ini merujuk kepada penyelesaian kepada konflik Israel-Palestine yang masih dalam rundingan. Ia mencadangkan dua negara untuk 2 kumpulan rakyat. Penyelesaian ini diilhamkan daripada penubuhan Palestine yang bebas dan negara Israel.

"Hamas dan Organisasi Pembebasan Palestine (PLO) tahu bahawa ini bukan pendirian kita. Mereka tahu bahawa Malaysia sangat menyokong apa-apa usaha untuk Palestine," beritahu Najib kepada media arus perdana.

Walaubagaimanapun, menyokong Negara Palestine adalah sesuatu yang didukung oleh Anwar dari zaman beliau menjadi Timbalam Perdana Menteri dan nombor 2 Umno sejak tahun 90-an. Sokongan kepada Palestine ini juga pendirian PKR dalam polisi antarabangsa.

"PKR mengulangi bahawa kedaulatan Negara Palestine yang bebas haruslah diwujudkan segera. Inilah pandangan kita dan ia tidak pernah bertukar," ujar Tian.

Najib dan Umno diketahui antarabangsa dengan pandangan berat sebelah dalam agama dan politik perkauman

Isu ini timbul bulan lepas apabila Anwar ditemuramah oleh media antarabangsa di serata dunia seleas pembebasan beliau daripada tuduhan liwat oleh pentadbiran Najib. Dalam temuramah dengan Wall Street Journal, inilah yang disebut oleh Anwar:

" I support all efforts to protect the security of the state of Israel," said Mr. Anwar, although he stopped short of saying he would open diplomatic ties with the Jewish state, a step which he said remains contingent on Israel respecting the aspirations of Palestinians.Malaysia has consistently refrained from establishing diplomatic relations with Israel, although limited commercial ties exist between private companies in the two countries.

Terdesak untuk memotong kenyataan Anwar, Najib dan Umno menggunakan komen beliau kepada WSJ untuk memfitnah Anwar bahawa beliau mahukan kesalamatan Israel lebih daripada Palestine.

Ini tidak benar dan Anwar sudahpun menjelaskannya. Namun begitu, ia tidak menghentikan Najib dan Umno untuk menyerang beliau.

"I stressed that the needs and rights of the Palestinian people must be guarded and that includes the right to their own country and to not be victimised. I also stated that if this is met then Israel's rights should also be respected," Anwar said in a statement shortly after the Umno-controlled press hurled a barrage of false accusations against him.

"I am issuing a stern warning to anyone trying to twist my statement just so that they can say that I have betrayed the aspirations of the Palestinian people. PKR's stand is to defend the rights of whoever it is that has been victimised."

PAS menentang penubuhan dua negara, bagaimana dengan UMNO?

PAS, ahli dalam Pakatan Rakyat tetap dengan pendirian mereka bahawa adalah salah untuk orang Islam menyokong bahawa Israel mempunyai apa-apa hak. PAS menentang penubuhan dua negara.

Kepada PAS, Israel adalah negara yang tidak sah dan ulamak PAS telah meminta Anwar menarik balik kenyataannya ataupun menyaman WSJ kerana salah memetik kata-kata beliau.

Sebagai sahabat, adalah menjadi tanggungjawab kita menegur antara satu sama lain. Inilah ajaran Islam. Saya telah melaksanakan tanggungjawab saya sebagai seorang sahabat dan Mursyidul Am PAS dengan meminta beliau agar menarik balik kenyataannya terhadap Israel," ujar Nik Aziz.

Anwar dijangka akan bertemu dengan pemimpin PAS berusia 79 tahun itu dan ketiga-tiga parti Pakatan Rakyat-PAS, PKR dan DAP adalah rakan kongsi yang mempunyai hak sama. Mereka terikat oleh terikat oleh komitmen yang sama, juga pendirian terhadap satu-satu isu dan perkara dasar. Yang tidak digariskan dalam Polisi Kesamaan mereka, mereka tidak perlu untuk mengikutinya dan mereka bebas dengan pendapat serta pendirian mereka.

"Kekecohan yang timbl mengenai hukum hudud dan negara Islam yang digunakan oleh BN untuk memberi tekanan kepada PAS dan DAP adalah satu contoh yang baik. Adakah PAS teguh dengan pendirian mereka mewujudkan negara Islam atau adakah DAP teguh dengan pendirian tidak mahu menerimanya dan juga dengan hukum hudud? Jadi, samalah dengan pendirian mengenai pengwujudan dua negara. Tetapi untuk menukar pendirian Umno mengenai penubuhan dua negara Israel dan Palestine, Najib tidak perlu menghujahkannya di Parlimen. Beliau tidak akan berani. Jadi, jika Najib bukan talam dua muka dan bermain politik murahan, Kerajaan yang diteraju Umno ini harus dengan cepat menarik balik sokongan mereka terhadap polisi dua negara," cabar Tian.

"Begitu juga dengan Hari Valentine dan lawatan Thaipusam Najib. Semua tahu PAS mahu mengharamkan kedua-dua nya kerana ia mencerminkan anti Islam. Bagaimana pula dengan Umno? Mengapa senyap? Adakah kesederhanaan Najib itu satu lakonan dan apabila semua peserta luar negara bagi Gerakan Globalisasi Kesederhanaan telah pulang, beliau terus bertukar menjadi seorang ekstrimis dan yang paling bahaya- penipu dan rendah moral."Malaysia Chronicle

Terdapat pemimpin gagal bentuk sahsiah keluarga, Ridhuan Tee

Posted: 21 Feb 2012 03:14 AM PST


KUALA LUMPUR — Profesor Madya Dr Ridhuan Tee Abdullah kecewa dengan kebanyakan pemimpin sekarang kerana gagal membentuk sahsiah keluarga mereka dengan ajaran Islam yang sebenarnya.

Pensyarah Kanan Universiti Pertahanan Nasional (UPNM) ini menjelaskan, pemimpin sedemikian tidak boleh dijadikan contoh kepada masyarakat dan generasi akan datang.

"Sekiranya ahli keluarga sendiri tidak menutup aurat misalnya, bagaimana dia hendak memimpin negara dan menyuruh orang lain berbuat demikian. Begitu juga anak-anak mereka yang perlu terlebih dahulu dijaga kerana ini memberi imej kepada pemimpin berkenaan.

"Bagi wanita bergelar isteri yang menerajui parti politik dan sesebuah pertubuhan, sekiranya mereka tidak boleh menegur suami sendiri, saya rasa ia juga memang pelik," katanya semasa membentangkan kertas kerja berjudul 1Malaysia dan Penghayatan Islam sempena Himpunan Ulama, Cendekiawan Islam dan Penulis Maya Kebangsaan 2012, semalam.

Tambahnya, Islam menggalakkan masyarakat menegur pemimpin kerana tindak tanduk pemimpin berkenaan akan menjadi bualan rakyat.

Jelasnya, menegur pemimpin dan keluarga mereka tidak melanggar hak asasi, malah, sekiranya ia dibiarkan, lama-kelamaan pemimpin itu akan menjadi sasaran musuh politik yang beliau sendiri tidak mahu itu berlaku.

Menurutnya lagi, jika isteri atau suami mengetahui terdapatnya ahli keluarga mereka melakukan maksiat dan perbuatan yang tidak bermoral, mereka perlu menegur, bukannya mempertahankan apa yang dilakukan itu.

"Mesej saya cukup jelas. Kita tidak sepatutnya menegakkan benang yang basah dan mempertahankan yang salah. Inilah yang berlaku dalam dunia politik sekarang," katanya di petik Sinar Harian.

Katanya, pemimpin itu tidak perlu bercakap mengenai integriti dan memberi nasihat kepada orang lain sekiranya diri sendiri tidak betul dan perbuatan itu tidak selamanya boleh menyelamatkan dirinya.

Anwar patut berdebat dengan Ibrahim Ali bukan Najib, kata Perkasa

Posted: 21 Feb 2012 03:11 AM PST


KUALA LUMPUR — Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) menegaskan tidak wajar untuk pembangkang mengheret Datuk Seri Najib Razak berdebat semata-mata mahu memberi publisiti kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Tegas Setiausaha Agung Perkasa Syed Hassan Syed Ali, Anwar yang juga Ketua Umum PKR sepatutnyta berdebat dengan presiden pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu iaitu Datuk Ibrahim Ali.

"Adalah tidak wajar mengheret perdana menteri ke pentas politik murahan untuk memberi publisiti kepada Anwar. Tidak ada keperluan untuk Najib melayan hasrat karut Anwar.

"Anwar perlu berdepan dengan presiden Perkasa dulu berdebat berhubung sokongannya kepada Israel kerana rakyat mahu lihat apa motif beliau menyokong Yahudi," katanya dalam satu kenyataan.

Desakan agar debat antara Najib dan Anwar diadakan semakin hebat selepas debat antara Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng minggu lepas.

Pelbagai pihak tampil memberikan pendapat dan galakan, tidak kurang yang menghalang, yang rata-ratanya ahli Umno, terhadap cadangan debat kedua-dua pemimpin tersebut.

Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor telah memberi bayangan bahawa peminpin Umno bersedia pada bila-bila masa untuk berdebat, dan rakan sejawatannya dari Pakatan menyahut seruan itu.

Bagaimanapun Najib, Presiden Umno setakat ini enggan untuk berdebat secara terbuka dengan Anwar.

Anwar telah berulang kali menjemput Najib untuk sesi debat terbuka dan mencabar beliau berbincang berkenaan polisi dan hala tuju kerajaan.

"Elok berdepan dengan Ibrahim sesuai namanya Anwar Ibrahim sama-sama dari kem Kemunting.

"Maka barulah dikatakan debat buku dan ruas," tambah Syed Hassan.

BN beri PPP 'kerusi maut' di Melaka

Posted: 21 Feb 2012 03:09 AM PST

MALAYSIA KINI

Parti Progresif Penduduk (PPP) yang dianggap antara parti komponen BN paling lemah akan diberikan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Laksamana di Melaka untuk bertanding pada pilihan raya umum ke-13 nanti.

kayveas ppp pc 120308 sullenMenurut presidennya Datuk M Kayveas (kanan), Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek telah bersetuju untuk menyerahkan kerusi itu yang sebelum ini diwakili parti Cina itu kepada calon partinya.

Pada pilihan raya umum 2008, kerusi DUN Kota Laksamana dimenangi DAP di mana calonnya Betty Chew menewaskan calon BN Lim Eng Teck dengan majoriti 3,642 undi.

Chew adalah isteri kepada setiausaha agung DAP Lim Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang.

Sebelum ini, calon MCA tidak pernah menang di DUN itu dan dipercayai BN langsung tidak mempunyai peluang merampas kerusi berkenaan.

Bagaimanapun, Bernama melaporkan Kayveas menganggap keputusan memberikan 'kerusi maut' kepada PPP itu melambangkan perpaduan di antara parti-parti komponen BN.

BN, katanya, bersedia memberikan kerusi milik mereka kepada calon parti lain yang diyakini mampu menang di kawasan tersebut.

dap melaka convention lim guan eng talking 191205"Inilah strategi Barisan Nasional (BN). Perkara ini bukan macam dulu. Dulu kalau ia adalah kerusi seseorang itu, dia tidak boleh bagi orang lain.

"Kita boleh buat begitu kalau kita tidak mahu menanglah. Kalau ada parti-parti yang masih degil, hendak kerusi, ia satu kesilapan yang besar untuk parti dia sendiri," katanya kepada Bernama selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tertinggi PPP di Melaka, semalam.

Ditanya mengenai calon yang akan diletakkan di kerusi DUN Kota Laksamana itu, Kayveas berkata perkara itu akan diputuskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak apabila sampai masa nanti.

Sekiranya, perkara itu menjadi kenyataan, ini kali pertama PPP akan bertanding buat pertama kali di Melaka.

Abdullah yakin BN menang besar dalam PRU13

Posted: 21 Feb 2012 03:06 AM PST


MALAYSIA KINI

Barisan Nasional (BN) mampu mencapai kemenangan lebih besar dalam pilihan raya umum ke-13 berbanding pilihan raya yang lepas pada 2008, kata bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Bagaimanapun, katanya, ia bergantung kepada usaha dan kerja keras pemimpin BN dalam memberi khidmat terbaik bagi membela nasib rakyat di negara ini.

macc official launch 240209 abdullah badawi"Boleh (menang lebih besar)...bergantung kepada sejauh mana kita dapat yakinkan rakyat bahawa kerajaan kita dapat membawa kejayaan yang lebih besar dalam pelbagai bidang.

"Bukan tumpu kejayaan pada pilihan raya sahaja, kejayaan memberi khidmat kepada rakyat ini perlu berterusan," katanya kepada pemberita hari ini.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Seminar Kebangsaan Pencapaian Umat Islam Pasca-Merdeka : Pengajaran dan Langkah Ke Hadapan dan Pra-Pelancaran Sambutan 20 Tahun Penubuhan Insitut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim), di Kuala Lumpur. Beliau adalah Pengerusi Ikim.

Turut hadir Ketua Pengarah Ikim Datuk Nik Mustapha Nik Hassan. Seminar dua hari itu dihadiri lebih 200 peserta.

Mengulas cabaran Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk berdebat dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Abdullah berkata debat bukan cara untuk menyelesaikan masalah rakyat.

NONE"Debat bukan satu penyudahan bagi segala-galanya. Apa yang penting ialah sumbangan kerajaan kepada rakyat melalui program perlu dilaksanakan.

"Jayakan projek seperti dimahukan rakyat, itu diutamakan. Debat bukan sesuatu yang boleh dipaksa, terpulang kepada Najib. Tidak perlu saya beri nasihat, beliau lebih memahami," katanya.- Bernama

Serangan di Sembrong: Empat dipanggil polis

Posted: 21 Feb 2012 03:02 AM PST

Empat individu telah dipanggil bagi membantu siasatan polis berhubung kejadian di Sembrong pada malam Ahad lalu.

Menurut Ketua Polis Daerah Kluang Asisten Komisioner Abdul Majid Mohd Ali, kejadian yang menyebabkan kereta ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, rosak dan kemek itu akan disiasat di bawah Seksyen 148 dan 440 Kanun Keseksaan.

NONESeksyen itu berkaitan dengan rusuhan yang menggunakan senjata.

"Antara mereka yang dipanggil adalah saksi kejadian dan mereka yang membuat laporan itu," katanya dalam perbualan telefon dengan Malaysiakini lewat petang semalam.

Beliau berkata polis masih belum mengenal pasti mana-mana suspek lagi.

Abdul Majid, bagaimanapun, enggan mengesahkan dakwaan PKR bahawa kejadian berkenaan berlaku, di sebalik kehadiran sekurang-kurangnya 20 anggota polis yang berpakaian seragam.

"Kami memang mengawal keadaan pada malam itu dan akan menyiasat perkara (yang didakwa) tersebut," katanya.

Semalam, pada sidang akhbarnya, setiausaha agung PKR Datuk Saifuddin Nasution berkata kejadian di pejabat PKR di Jalan Mersing di Sembrong itu membabitkan kira-kira 50 hingga 80 anak muda yang berusia dalam lingkungan 15 hingga 18 tahun.

NONEBeliau juga mendakwa bahawa penduduk tempatan memaklumkan kepada mereka bahawa remaja bermotosikal itu membaling kayu, batu dan juga mercun ke arah kereta Anwar dan mereka dipercayai adalah ahli Umno.

Pada kejadian itu, cermin depan kereta Anwar retak manakala pintu Mercedes Benz miliknya telah kemek. Ketua Pembangkang itu, bagaimanapun tidak mengalami sebarag kecederaan tetapi terpaksa menaiki kereta lain untuk perjalanan pulangnya ke Kuala Lumpur.

Seorang pemimpin PKR tempatan dilaporkan mengalami kecederaan ringan dalam pertengkaran berkenaan.

Sembrong adalah kawasan parlimen Menteri Dalam Negeri yang juga adalah Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Anwar tak gentar dengan serangan di Sembrong

Posted: 21 Feb 2012 02:56 AM PST

Di sebalik taktik liar kerajaan BN untuk menakut-nakutkan pemimpin dan penyokong Pakatan daripada menembusi kubu kuat mereka, Ketua Pembangkang Datuk Anwar Ibrahim berkata beliau langsung tidak gentar dengan kejadian di Sembrong, Johor pada Ahad lalu.

NONEMenceritakan pengalaman di mana keretanya diserang kepada kira-kira 1,000 hadirin dalam satu lagi ceramah di Gombak Setia malam semalam, ketua umum PKR itu berkata kerajaan, khususnya Umno tidak lagi boleh memperbodohkan rakyat.

Menurut Anwar, beliau tiba di Sembrong kira-kira jam 11:30 malam dari Endau.

"Apabila saya berada di Semborong, kereta saya diserang dan ditendang, cermin hadapan dipecahkan oleh sekumpulan anak-anak muda.

"Terdapat polis di kawasan sekitar tetapi tidak berbuat apa-apa untuk mengawal keadaan. Malah semasa saya menyampaikan ucapan, mereka membaling mercun," katanya.

Anak-anak muda ini, dakwa Anwar, telah dibayar oleh Umno untuk menimbulkan kekacauan dan masalah.

NONE"Mereka dibayar RM20 untuk menimbulkan kekacauan... inilah mentaliti belia kita yang telah rosakkan di tangan Umno.

"Jika masih ada sisa-sisa Umno di dalam diri kamu, buangkannya, sila berhenti, kerana ini memalukan bagi diri kita.

Anwar yang suatu ketika dahulu adalah juga timbalan presiden Umno berkata rakyat tidak harus diperbodohkan atau diperdayakan oleh parti itu. Sambil memetik senikata lagu Umno, beliau kemudian mendendangkan lagu itu: " Lambang kita yang gagah" sambil disambut gelak ketawa hadirin.

Dalam nada lebih serius, Umno, kata Anwar, boleh mengupah samseng untuk mengganggu majlis Pakatan ataupun membidas dan memburuk-burukkan beliau dalam media, tetapi katanya, beliau tetap tidak gentar dan tdak akan bertolak ansur.

Pada kejadian malam Ahad itu, selain kereta Anwar dipecahkan, kira-kira 50 hingga 80 anak muda yang bermotosikal menggangu ceramah Pakatan di Sembrong dengan membuat bising serta merempit di kawasan sekitar.

NONEKejadian itu hanya salah satu daripada siri gangguan dalam beberapa minggu kebelakangan ini apabila pemimpin Pakatan cuba menggempur kubu-kubu BN, khususnya Umno menjelang pilihan raya umum akan datang.

Isnin lalu, kunjungan Anwar ke Felda Tun Ghafar Baba, di Machap, Alor Gajah juga dicemari oleh penyokong Umno yang mengganggu ceramah beliau.

Manakala pada Jumaat lalu pula sekatan jalan raya didirikan daripda menghalang pemimpin dan penyokong Pakatan daripada menghadri ceramah yang dijadualkan di kubu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Pekan.

Malah, Anwar terpaksa menaiki motosikal untuk menuju ke lokasi cermahnya (gambar di bawah).

Pada ceramahnya, malam semalam, Anwar juga mengambil kesempatan bagi menjelaskan dakwaan kerajaan bahawa beliau menyokong negara Israel dan tidak membantu perjuangan rakyat Palestin.

Beliau mengulangi kepada hadirin bahawa kenyataannya dipetik di luar konteks.

anwar ibrahim on motorbike in pekanJelasnya, beliau memang menyebut bahawa beliau menyokong segala usaha untuk melindungi keselamatan negara Israel, tetapi pendirian tersebut tertakluk kepada syarat bahawa Israel mesti menghormati aspirasi rakyat Palestin.

"Saya tak pernah ada hubungan dengan Israel. Siapa sebenarnya yang berurusan dengan kerajaan Israel? Parti mana? Habis, kapal dagang yang berlabuh di Pelabuhan Klang itu milik siapa?

"Mereka kata Anwar ini bermuka-muka, menyokong Israel. Cukuplah dengan penipuan ini. Sekarang giliran rakyat bangkit dan menolak kezaliman. Dan, jika betullah (dakwaan itu), kita debat soal Palestin," katanya.

Semakan keputusan Mahkamah Syariah difailkan

Posted: 21 Feb 2012 02:46 AM PST


MALAYSIA KINI

Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan semakan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan Syariah yang memutuskan kebenaran tidak diperlukan untuk mendengar permohonan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom bagi mengetepikan rayuan ketua pembangkang dalam kes qazaf.

Anwar, 63, memfailkan permohonan terhadap Jamil Khir dan dua lagi di pejabat pentaftar mahkamah itu pagi ini.

Mahkamah Rayuan Syariah pada 30 Januari lalu memberi kebenaran kepada Jamil Khir untuk mendengar permohonan mengetepikan rayuan Anwar berhubung kes itu.

Hakim Datuk Zohdi Toha bersama dua lagi hakim rayuan - Datuk Aidi Moktar dan Datuk Hussin Harun - memutuskan demikian selepas meneliti surat cara permohonan dan mendengar hujah kedua-dua pihak.

Tindakan itu mengundang perasaan tidak puas hati peguam Anwar yang keluar mahkamah kerana berpendapat hakim perlu mendengar permohonan kebenaran terlebih dahulu dan memutuskannya sebelum mendengar hujah daripada peguam menteri.

[Baca berita penuh]

Sementara itu, Bernama melaporkan Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memfailkan permohonan semakan berhubung satu keputusan yang dibuat dalam prosiding rayuan pertuduhan qazaf yang difailkannya terhadap bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Anwar, yang juga Ketua Pembangkang, memfailkan permohonan itu di Pejabat Pendaftar di Mahkamah Syariah di sini melalui peguamnya Kamar Ainiah Kamaruzaman dengan menamakan Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan Shamsuddin Hussain, Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Datuk Che Mat Che Ali dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom sebagai responden.

Permohonan itu berhubung keputusan Mahkamah Rayuan Syariah, yang menolak permohonan Kamar Ainiah supaya Shamsuddin, Che Mat dan Jamil Khir memfailkan permohonan kebenaran bagi mengetepikan notis rayuan yang difailkan Anwar terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak pertuduhan qazaf yang difailkan Anwar terhadap Mohd Saiful.

Pada 30 Jan lalu, panel tiga anggota mahkamah itu iaitu Hakim Datuk Zohdi Toha, Datuk Aidi Moktar dan Datuk Hussin Hasan menolak permohonan Kamar Ainiah dengan alasan mereka (Shamsuddin, Che Mat dan Jamil Khir) tidak perlu membuat permohonan berkenaan kerana ia tidak relevan dan sia-sia.

Dalam permohonannya itu, Anwar mendakwa Mahkamah Rayuan Syariah telah melakukan kesilapan undang-undang yang ketara dan penghakiman yang diberikan adalah bertentangan dengan peruntukan undang-undang dan aturcara mahkamah.

Beliau turut mendakwa mahkamah telah membuat keputusan tanpa membicarakan permohonan responden-responden untuk mendapat kebenaran terlebih dahulu dan turut mendakwa telah berlaku berat sebelah yang mengakibatkan ketidakadilan kepadanya.

Selain itu, Anwar turut memohon supaya mahkamah menggantung sementara semua prosiding rayuan kes itu bagi mendapatkan perintah selanjutnya daripada mahkamah.

Sementara itu, Anwar turut memfailkan afidavit jawapan berhubung permohonannya bagi menghalang seorang peguam syarie, Datuk Zainul Rijal Abu Bakar daripada mewakili ketiga-tiga responden dalam rayuannya.

Dalam afidavit itu, Anwar berkata mahkamah perlu membuat keputusan terhadap isu-isu yang dikemukakan bahawa peguam syarie itu berkelakuan tidak profesional, tidak bersifat jujur serta wujud percanggahan atau konflik kepentingan memandangkan Zainul Rijal telah dilantik menjadi Ahli Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan pada 25 Julai, tahun lepas.

Beliau berkata sebagai anggota Majlis dan pada masa yang sama merupakan peguam syarie yang aktif menjalankan amalan guamannya di hadapan Hakim-Hakim Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan, Zainul Rijal berada di dalam kedudukan yang boleh mempengaruhi Menteri atau ahli majlis dalam pelantikan Hakim-Hakim Mahkamah Syariah kerana pelantikan hakim turut ditentukan olehnya.
Pada 23 April 2010, Anwar, 65, memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Syariah yang menolak permohonannya supaya memerintahkan pihak pendakwaan yang diwakili Shamsuddin, meneruskan pertuduhan qazaf terhadap Mohd Saiful, 27.

Pertuduhan qazaf ialah membuat tuduhan terhadap seseorang yang melakukan zina tanpa membawa empat saksi lelaki, dan jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga tiga tahun atau denda RM5,000 atau kedua-duanya.

Hadi: Calon PAS pada pilihan raya wajib berbai'ah

Posted: 21 Feb 2012 02:45 AM PST

MALAYSIA KINI

Setiap calon PAS yang bertanding dalam pilihan raya diwajibkan berbai'ah, satu bentuk pengakuan yang lebih besar dan berat dari bersumpah, kata presiden parti parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini.

Ini bagi menentukan calon tidak menyeleweng dari dasar Islam, cara dan matlamatnya, kata beliau.

Abdul Hadi berkata, sesiapa yang melanggar bai'ah yang dibuat "maka akan celaka dunia dan akhirat".

Beliau turut menyentuh dakwaan kalangan tertentu kononnya PAS sudah menyeleweng dari dasar Islamnya apabila membawa konsep negara berkebajikan.

"Jawapannya, PAS tetap dipelihara oleh undang-undang tubuhnya yang menghalang daripada melakukan sesuatu yang menyeleweng daripada Islam," kata Abdul Hadi dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur.

Dalam pada itu, beliau mendakwa negara kebajikan yang dilakukan Barisan Nasional (BN) berunsurkan rasuah demi kemenangan pilihan raya. Bernama

Himpunan Hijau 2.0 diadakan di luar Kuantan juga

Posted: 21 Feb 2012 02:41 AM PST

Sekumpulan NGO sedang mengenal pasti beberapa lokasi di negeri-negeri lain bagi menyokong Himpunan Hijau 2.0 yang dijadualkan di Kuantan pada Ahad ini bagi menjadikan bantahan terhadap pembinaan pusat memproses nadir bumi di Gebeng, Pahang itu acara seluruh negara.

NONEAntara tempat-tempat yang sedang dikenal-pasti bagi membantah kilang Lynas Advanced Materials Plant (Lamp) itu adalah di Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Ipoh dan Kota Kinabalu.

Perhimpunan di lokasi-lokasi itu akan bermula serentak pada jam 9.30 pagi bersamaan dengan Himpunan Hijau 2.0 yang akan diadakan di padang MPK1 di Kuantan. Menurut pihak penganjur, himpunan itu akan diadakan dalam suasana seperti pesta.

"Ini adalah untuk manfaat orang ramai dari negeri-negeri lain yang tidak mempunyai masa atau cara untuk datang ke Kuantan. Mereka boleh datang ke lokasi-lokasi berkenan," kata seorang ahli jawatankuasa penganjur yang enggan namanya disiarkan.

"Terpulang kepada setiap individu untuk memilih sama ada datang ke Kuantan atau mana-mana lokasi yang lain," katanya.

anti lynas shave hair event 190212 2Kempen di seluruh negara itu adalah anjuran Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor, Saya Anak Bangsa Malaysia, Asalkan Bukan Umno (Umno), Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Pasukan Bertindak Interlok Kebangsaan Interlok dan Jawatankuasa Selamatkan Jalan Sultan.

Sementara itu, sekumpulan penduduk Kuantan pada Ahad lalu secara beramai-ramai menggondolkan kepala mereka bagi persiapan menyertai perhimpunan Ahad depan.

Kira-kira 16 daripada mereka berkumpul di sebuah pasar di Kuantan sewal jam 8 pagi. Menurut kumpulan itu, mereka mahu kerajaan memastikan kilang memproses nadir bumi itu tidak didirikan di bumi Malaysia.

anti lynas shave hair event 190212 kid"Isu Lamps ini menjadi kebimbangan alam sekitar yang utama, jadi peserta ingin merakamkan kebimbangan dengan tindakan mencukur rambut mereka," kata penganjurnya, Winson Ooi.

Antara mereka yang membotakkan kepala adalah seorang budak lelaki berusia dua tahun.

Pengkritik loji kontroversi itu bimbang, kilang yang akan memulakan operasinya lewat tahun ini, akan menghasilkan pencemaran radiasi dan mungkin menimbulkan masalah kesihatan kepada penduduk sekitar.

Isu Israel: NGO mahu berdemo di Westport esok

Posted: 21 Feb 2012 02:40 AM PST


MALAYSIA KINI

Sebuah NGO anak muda hari ini menyeru orang ramai hadir berhimpun di Westport, Pelabuhan Klang petang esok bagi membantah dakwaan kapal dari Israel mempunyai akses dengan pelabuhan itu.

anwar ceramah in permatang pauh 270311 chegubardPengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin (kanan) berkata, seluruh rakyat harus bangkit membantah "hipokrasi" kerajaan yang didakwa membantu ekonomi Israel.

"Isunya kini rejim (Umno) bersifat hipokrit dalam isu ini dan sering memutar belit fakta dengan menuduh musuh politik Umno pula yang kononnya ada kaitan pro-Zionis dan seumpamanya," katanya yang lebih dikenali sebagai Chegubard.

"Isu kedua pula rakyat malaysia harus ambil tanggung jawab kerana negara ini adalah antara negara utama membantu ekonomi Israel dan secara tidak langsung kita bantu menzalimi Palestin khususnya umat Islam.

Sebuah lagi NGO mesra PKR, JINGGA 13, semalam membekalkan "bukti" menunjukkan kapal-kapal yang dimiliki sebuah syarikat yang didakwa dikuasai oleh kerajaan Israel mempunyai akses bebas ke Westport, Pelabuhan Klang.

NONEMendedahkan dokumen dari Jabatan Kastam, Wesport dan syarikat Zim Integrated Shipping Services Ltd, Jingga 13 mendakwa kapal Zim Atlantic yang berlabuh di Pelabuhan Klang pada 16 Februari lalu datang secara langsung dari pelabuhan Ashdod di Israel.

Dalam kenyataannya hari ini, SAMM berkata, selain beberapa kumpulan NGO, antara pendiri utama perhimpunan ini ialah Dewan Pemuda PAS.

Mengulas isu itu, Badrul Hisham berkata, sehingga kini Umno terus membisu dan hanya membuat penafian dangkal semata berhubung isu itu.

The Star mohon maaf atas kesilapan 'PM Melayu'

Posted: 21 Feb 2012 02:38 AM PST


MALAYSIA KINI

Akhbar harian bahasa Inggeris The Star terpaksa memohon maaf kepada Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng kerana salah memetiknya semasa perbahasan 'Kaum Cina di persimpangan', Sabtu lalu.

Permohonan maaf itu berbunyi: "Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata, beliau tidak berkata: 'Kami tidak bersetuju bahawa Perdana Menteri mesti sentiasa terdiri daripada orang Melayu kerana kami mahu rakyat yang membuat keputusan.'

NONE"The Star telah tersilap mendakwa Lim mengeluarkan kenyataan itu semasa laporan perdebatan beliau dengan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan juga dalam komentar oleh K Baradan di akhbar itu semalam.

"Kesilapan dalam terjemahan dan ulasan yang bertajuk 'Semua gembar-gembur tetapi tiada kemuncak?' itu amat dikesali. The Star memohon maaf bagi kesilapan itu."

Ini adalah penjelasan kedua berturut-turut dari harian milik MCA itu, sejak Isnin.

Walau bagaimanapun, dalam penjelasan yang pertama, akhbar itu hanya menyatakan kesilapan yang dilakukan tetapi tidak memohon maaf.

Umno Cheras dakwa Nik Aziz 'kena main' dengan Anwar

Posted: 21 Feb 2012 02:36 AM PST

MALAYSIA KINI
Umno Cheras hari ini menyifatkan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat 'kena main' dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung isu Israel apabila kata dua mursyidul am PAS itu sebelum ini didakwa dipersendakan.

NONE"Hari ini, Anwar tak peduli kata dua Nik Aziz, nampak sangat Nik Aziz yang dianggap ulama tidak dihormati oleh Anwar," ujar Ketua Umno bahagian Datuk Syed Ali Alhabshee (kanan).

Justeru katanya, kata dua Nik Aziz yang juga menteri besar Kelantan hanya menjadi bahan ketawa orang ramai dan membuktikan PAS sekadar bersandiwara.

Selepas pertemuan 40 minit di Kuala Lumpur pagi tadi, Anwar berkata, mereka berdua saling faham pendirian masing-masing, termasuk pendirian PAS yang tegas tentang Israel.

Sambil berkata "rasa baik" dengan keadaan itu, Anwar berkata, beliau memaklumkan kepada Nik Aziz bahawa beliau tunduk dengan kehendak Hamas dan FATAH, seperti rundingan di Doha dua minggu lalu.

Nik Aziz tidak memberikan sebarang ulasan selepas pertemuan itu dan dijadual mengeluarkan kenyatan media petang ini.

Dalam kenyataannya hari ini, Syed Ali juga berkata, Nik Aziz yang ditemani oleh Ketua Penerangan PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man juga 'lesap' sehingga tidak dapat ditemui oleh pihak media.

manek urai by election anwar and nik aziz ceramah 080709 02"Di luar bukan main garang, beri kata dua konon, tetapi apabila bersemuka dengan Anwar, lain pula ceritanya," tegasnya sinis.

Syed Ali juga berkata, Nik Aziz mungkin berasa malu sehingga tidak mahu berjumpa pihak media selepas pertemuan tersebut.

"Mereka (PAS) sebenarnya sanggup menjual harga diri kerana takutkan PKR, Nik Aziz sendiri pun sanggup kena main," tegasnya lagi.

Nik Aziz pada 14 Februari lalu mahu Anwar menarik balik kenyataannya yang didakwa menyokong usaha melindungi keselamatan Israel seperti dilaporkan The Wall Street Journal (WSJ) atau menyaman media itu jika laporannya tidak benar.

S'gor undang Noh Omar ke siasatan awam Selcat

Posted: 21 Feb 2012 02:30 AM PST


MALAYSIA KINI

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar diundang hadir ke sesi pendengaran awam DUN Selangor terhadap dua syarikat pengendali pasir negeri bulan depan bagi menunjukkan keikhlasannya membanteras rasuah.

NONESetiausaha Politik kepada menteri besar Faekah Husin (kiri) berkata, timbalan pengerusi Umno negeri itu juga diminta memberikan maklumat dan bukti penyelewengan yang didakwanya sebelum ini.

"Beliau juga boleh mendapat idea, inspirasi dan semangat untuk melakukan perkara yang sama dalam pentadbiran kerajaan pusat BN, katanya lagi.

Semalam, speaker Datuk Teng Chang Kim berkata, pendengaran awam Jawatankuasa Pilihan Khas Selangor Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban, Ketelusan (Selcat) terhadap syarikat bawah Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor dan Kuala Semesta Sdn Bhd (KSSB) akan diadakan pada 5 Mac depan.

Beliau juga menggesa orang ramai yang mempunyai maklumat lanjut berhubung dakwaan salah laku dalam mana-mana syarikat berkenaan supaya menghubungi pejabatnya untuk disenaraikan sebagai saksi dan dipanggil memberi keterangan.

azlanDalam kenyataannya hari ini, Faekah berkata, walaupun ramai yang sangsi akan kesediaan Noh hadir pada sesi tersebut, beliau masih mahu memberi faedah dari keraguan (benefit of the doubt) kepada beliau.

Dakwanya, semangat berkobar-kobar Noh dalam isu itu semata-mata mahu menutup skandal Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) yang diuruskan keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarat Datuk Seri Shahrizat Jalil.

Faekah juga mencabar Noh (atas) atau kerajaan mengadakan sesi serupa dalam isu projek lembu di Gemas, Negeri Sembilan itu.

Noh pada 14 Februari dilaporkan mendakwa mempunyai dokumen dan bukti kukuh bagi membuktikan kegiatan penyelewengan pasir Selangor dan tidak akan akan teragak-agak mendedahkannya apabila tiba masanya.

Bantah Lynas: PAS kerah 10,000 ahli ke Kuantan

Posted: 21 Feb 2012 02:25 AM PST

PAS Pahang mengerahkan kira-kira 10,000 ahlinya dari semua 14 kawasan di negeri itu untuk turun ke demonstrasi membantah loji memproses nadir bumi Lynas Advanced Materials Plant (Lamp) di Gebeng, Kuantan Ahad ini.

pas muktamar 130610 tuan ibrahim tuan manPesuruhjaya PAS negeri Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, setakat ini Naib Presiden PAS Salahudin Ayub sendiri telah mengesahkan kehadirannya bagi mengetuai penyokong mereka.

"Saya juga mendapat berita bahawa ahli kita dari Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka turut memberi komitmen untuk menyertai perhimpunan berkenaan.

"Tetapi saya tidak pasti jumlahnya," katanya, purata 1,000 ahli bagi setiap kawasan di Pahang akan hadir dalam perhimpunan tersebut.

Tuan Ibrahim (kiri) yang juga ketua penerangan PAS berkata, selain beliau, kepimpinan tertinggi PAS negeri turut hadir dalam perhimpunan itu.

Perhimpunan membantah kehadiran kilang itu adalah yang kedua selepas perhimpunan pertama pada 9 Oktober di pantai Taman Gelora, Kuantan.

NONEPAS T'ganu turut sokong

Perhimpunan kedua itu dijadual berlangsung di padang Majlis Perbandaran Kuantan pada 26 Februari mulai jam 9.30 pagi, di samping pelbagai lagi program serentak di beberapa bandar raya besar, termasuk Kuala Lumpur.

Selain disertai parti pembangkang, ia turut mendapat sokongan pelbagai pihak termasuk NGO dan kumpulan mahasiswa.

Sementara itu kepimpinan PAS Terengganu juga akan hadir bersama-sama penyokong dari negeri itu, termasuk pesuruhjayanya Mohd Abdul Wahid Endut, yang juga ahli parlimen Kuala Terengganu.

"Kita galakkan (ahli PAS negeri) pergi kerana isu ini melibatkan kepentingan dan keselamatan negara.

NONE"Jadi kita bertindak (membantah) sebelum berlaku apa-apa (kemudaratan). Kalau dah berlaku, tak berguna," kata setiausaga PAS negeri Yahya Ali.

Walaupun ia melibatkan isu nasional, Yahya menggesa penyokong parti itu dapat datang seramai mungkin, khususnya dari kawasan berdekatan Kuantan seperti Kemaman dan Dungun.

Nik Aziz: Beza atau tak, PAS tetap tak iktiraf Israel

Posted: 21 Feb 2012 02:21 AM PST


MALAYSIA KINI

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat hari ini mengulangi pendirian parti Islam itu tidak mengiktiraf kewujudan negara Israel, walaupun pandangannya mungkin berbeza dengan pihak lain.

"Saya ingin mengulangi pendirian saya dah Majlis Syura serta pendirian PAS khususnya bahawa tidak sekali-kali mengiktiraf walaupun seinci pun hak Yahudi terhadap bumi Palestin yang dirampas pada hari ini.

NONE"Berbeza atau tidak dengan sesiapa, PAS tetap dengan pendirian ini," katanya yang juga menteri besar Kelantan.

Nik Aziz pada 14 Februari lalu mahu Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik balik kenyataannya yang didakwa menyokong usaha melindungi keselamatan Israel seperti dilaporkan The Wall Street Journal atau menyaman media itu jika laporannya tidak benar.

Selepas pertemuan kedua-dua pemimpin utama pembangkang itu pagi tadi, susulan isu itu, Anwar berkata, mereka berdua saling faham pendirian masing-masing, termasuk pendirian PAS yang tegas tentang Israel.

Dalam kenyataannya merujuk perkara itu petang ini, Nik Aziz bagaimanapun tidak menyentuh langsung sama ada beliau berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan Anwar kepadanya hari ini.

azlanNik Aziz sebaliknya mengambil peluang menempelak "pihak yang kelihatan sangat anti-Yahudi" tetapi tergamak menjalinkan hubungan dagang dengan Israel dan membenarkan pelabuhan negara disinggahi kapal Israel.

"Pihak-pihak ini hakikatnya hanyalah ayam jantan yang berkokok gagah sedangkan ekornya bergelumang najis!" katanya merujuk dakwaan kapal Israel dikesan berlabuh di Pelabuhan Klang.

NGO mesra PKR, JINGGA 13, semalam membekalkan "bukti" menunjukkan kapal-kapal yang dimiliki sebuah syarikat yang didakwa dikuasai oleh kerajaan Israel mempunyai akses bebas ke Westport, Pelabuhan Klang.

Mendedahkan dokumen dari Jabatan Kastam, Wesport dan syarikat Zim Integrated Shipping Services Ltd, Jingga 13 mendakwa kapal Zim Atlantic yang berlabuh di Pelabuhan Klang pada 16 Februari lalu datang secara langsung dari pelabuhan Ashdod di Israel.

Kanak-kanak diperalat oleh pembangkang isu jirat Cina

Posted: 20 Feb 2012 04:13 PM PST

oleh zaminc

ALOR SETAR – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kulim, YB Lim Soo Nee menyifatkan demonstrasi berkaitan pembinaan jirat Cina di Sungai Kob, Kulim adalah mainan politik yang dimainkan oleh pembangkang.

Menurutnya, daripada sumber yang beliau perolehi, kanak-kanak yang terlibat dalam demonstrasi tersebut adalah anak-anak yatim yang dibawa oleh pembangkang.

"Isu ini hanya dijadikan sebagai mainan politik oleh pembangkang, kerana projek telah diluluskan pada tahun 2007, bukannya baru-baru ini diluluskan.

"Kebanyakan mereka yang datang pada demonstrasi itu adalah kanak-kanak, jadi saya difahamkan, mereka ini adalah anak-anak yatim daripada luar yang diperalatkan oleh pembangkang, dalam ramai-ramai tu ada Pemuda UMNO.

"Orang-orang kampung yang datang ke situ bagi melihat apa yang terjadi, maka boleh nampakkan ramai yang datang untuk demonstrasi," jelas beliau yang merasa kesal dengan tindakan pembangkang menggunakan kanak-kanak dalam mainan politik mereka.

Sebelum ini, Pengerusi Persatuan Pengguna Daerah Kulim, Mohd Zailan Hashim turut menyelar tindakan penganjur mengadakan demonstrasi itu.

"Isu memorial park yang akan dibina di Sungai Kob bukan masalah baru, tetapi pernah dibangkit sejak 2007, belum ditangani, jika pendudu tak puas hati dengan projek tersebut, mereka boleh buat laporan mengikut saluran," ujar Mohd Zailan.

‘Saya pernah cinta Elizabeth’

Posted: 20 Feb 2012 04:06 PM PST

KOSMOIBU pejabat Polresta Barelang, Batam, Kepulauan Riau tempat Hilmi Hazimin Malek ditahan bagi membantu siasatan kes pemalsuan dokumen.

BATAM, Indonesia – Hilmi Hazimin Malek, rakyat Malaysia yang ditangkap di sini kerana terbabit dalam kes pemalsuan dokumen pengenalan diri, mengaku dia pernah bercinta dengan Elizabeth Wong tetapi menafikan dia menyebarkan gambar-gambar kontroversi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Bukit Lanjan itu.

Dalam satu temu bual eksklusif dengan Kosmo! di sini semalam, Hilmi enggan mengaku mahupun menafikan mengenai dakwaan bahawa dia merakam gambar-gambar kontroversi Elizabeth, wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat (PKR), yang tersebar di Internet pada Februari 2009.

Hilmi memberitahu Kosmo!, dia tidak sejahat seperti yang sesetengah pihak di Malaysia fikirkan mengenai dirinya.

Menurut lelaki berusia 37 tahun itu, gambar-gambar Elizabeth, bekas kekasihnya yang berusia 40 tahun, tersebar dalam Internet tidak lama selepas telefon bimbit miliknya hilang.

"Saya tidak tahu siapa yang sebarkan. Yang saya tahu telefon bimbit itu sudah lama hilang," cerita Hilmi yang terkejut dengan kehadiran wartawan Kosmo! di Batam semalam.

Penyanyi veteran Latiff Ibrahim meninggal dunia

Posted: 20 Feb 2012 04:04 PM PST

nina farzuin

Latiff Ibrahim

SHAH ALAM - Penyanyi era 80-an, Latiff Ibrahim meninggal dunia di Institut Jantung Negara (IJN) kira-kira jam 6.06 petang tadi.

Allahyarham Latiff, 62, yang sebelum ini dimasukkan ke IJN 18 Disember lalu berikutan serangan jantung, menghembuskan nafas terakhir di sisi keluarga.

Dalam pada itu, laporan Bernama menyebut, beliau meninggal dunia pada pukul 5.57 petang di Unit Rawatan Koronori (CCU) IJN, dengan anggota keluarga berada di sisi Allahyarham.

Anaknya, Hazriq Latif berkata jenazah bapanya akan dibawa pulang ke rumah Taman Keramat malam ini.

"Kami tidak dapat beritahu apa-apa kerana masih bersedih dengan pemergian ayah," kata Hazriq yang enggan mengulas lanjut.

Latif Ibrahim, yang terkenal dengan lagu Nora, Mengharap Kasih Mu dan Mengenang Dikau Kembali, ialah abang kepada penyanyi, Datuk Khadijah Ibrahim.

Allahyarham merupakan artis yang pernah menyuburkan industri filem negara melalui lakonan filem Hapuslah Air Mata Mu (1976), Dendang Perantau (1979), Sumber Ilhamku (1979), Bintang Pujaan (1981) dan Senja Merah (1982).

Allahyarham dimasukkan ke IJN pada Sabtu lepas dan pernah menjalani pembedahan pintasan jantung kira-kira 12 tahun lalu.

Jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam AU 3, Keramat esok.

Mahfuz: BN ‘iktiraf’ Israel, jadi wajar minta maaf

Posted: 20 Feb 2012 04:02 PM PST

ZULAIKHA ZULKIFLI

Datuk Mahfuz Omar

KUALA LUMPUR - Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar menggesa agar kerajaan pusat pimpinan Barisan Nasional (BN) meminta maaf kepada seluruh rakyat Malaysia kerana kenyataan mereka sebelum ini yang kononnya tidak mengiktiraf Israel.

Beliau berkata, walaupun tiada hubungan diplomatik secara rasmi dibuat, tetapi dengan membenarkan kehadiran pasukan kriket Israel pada 1997 membuktikan bahawa Malaysia memberi pengiktirafan secara tidak langsung.

"Kerajaan Umno dan BN perlu minta pada seluruh rakyat Malaysia kerana secara tak langsung mengiktiraf kewujudan negara haram Israel. Ia berdasarkan, pertama, kehadiran pasukan kriket yang mana pada waktu itu saya ditahan dan dibicara.

"Kedua, dengan membenarkan mereka masuk seperti kehadiran kapal-kapal dagang milik Israel di Pelabuhan Klang. Ini membuktikan kita iktiraf mereka. Jadi mereka perlu meminta maaf kepada seluruh rakyat Malaysia dan rakyat Palestin," katanya pada sidang media hari ini.

Ahli Parlimen Pokok Sena ini membuat gesaan ini ketika Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berhadapan dengan kontroversi susulan temu bual dengan Wall Street Journal (WSJ) bulan lalu, yang mendakwa menyatakan sokongan terhadap semua usaha bagi menjaga dan melindungi keselamatan negara Israel.

Rentetan daripada kejadian itu, Anwar dikecam oleh pelbagai pihak dengan mengatakannya sebagai pro-Israel sehingga menyebabkan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengeluar kenyataan meminta beliau menarik balik kenyataan atau menyaman media antarabangsa itu.

Khamis lalu, Anwar mengeluarkan kenyataan bahawa PKR yang diketuainya berkongsi hasrat dan pendirian dengan Pas untuk melihat kewujudan sebuah negara Palestin yang merdeka, bebas dan makmur.

Sambil menegaskan beliau memahami perbezaan pendirian Pas dan PKR, Anwar menambah, parti Islam itu berpendirian kewujudan negara Israel adalah haram dan mereka tidak berhasrat untuk mengadakan sebarang rundingan serta kerjasama dengan Israel.

"Saya hargai pandangan dan semangat sahabat-sahabat dari Pas, Majlis Syura Pas dan seluruh gerakan dakwah dan pertubuhan Islam yang berterusan membela nasib rakyat Palestin.

"Ketetapan Pas yang menentang keras pencerobohan dan kezaliman Israel terhadap rakyat Palestin turut dikongsi oleh seluruh rakyat Malaysia," kata Anwar.

Perkasa cabar Guan Eng debat siapa rasis

Posted: 20 Feb 2012 03:59 PM PST

NURUL NADIA MOHD KAMARUZAMAN

Hasan dipelawa sertai Perkasa

PUTRAJAYA - Demam pelawaan agar diadakan debat susulan pertemuan DAP dan MCA kelmarin, berterusan dengan hari ini Datuk Ibrahim Ali mencabar Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng agar berdebat dengannya untuk menjawab tuduhan bahawa Perkasa pimpinannya sebuah pertubuhan hura-hara selain menjawab siapa rasis sebenarnya.

Sehubungan itu kata Ahli Parlimen Bebas kerusi Pasir Mas ini, sudah tiba masa Perkasa bertindak dengan membuat cabaran itu selepas satu demi satu dakwaan tidak berasas dilemparkan oleh DAP ke atas mereka.

"Sudah sampai masa saya nak ajar Lim Guan Eng ini... saya nak berdebat dengan dia nak tanya siapa yang lebih rasis, siapa yang lebih hura-hara, DAP atau Perkasa?

"Masa debat itu nanti, saya nak dia bentangkan fakta dia dan saya akan membentangkan fakta saya yang boleh menjawab siapa DAP ini sejak (peristiwa) 13 Mei dulu, saya ada semua bukti dan rekod mereka," kata beliau selepas majlis pertemuan Perkasa dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di sini, hari ini.

Ibrahim juga meminta mana-mana stesen televisyen mengadakan debat berkenaan secara tertutup tanpa penonton, tetapi ditayangkan secara langsung.

"Saya tidak mahu penonton ada di tempat debat sebab tak nak berlaku kekecohan kerana pasti ada penonton Melayu dan Cina, saya tak mahu perkara itu berlaku," katanya.

Beliau menambah, Perkasa juga akan mengambil tindakan undang-undang ke atas Guan Eng, yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang, ekoran kenyataannya bahawa Perkasa satu pertubuhan hura-hara ketika perdebatan bersama Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek kelmarin.

"Dia kena tunjuk bukti apa yang huru-hara Perkasa ini, kami (pertubuhan) berdaftar, masa bila kami terlibat dalam demo jalanan? Mungkin kami akan libatkan Ketua Polis Negara dalam mahkamah bila perbicaraan nanti, adakah Perkasa pernah buat huru-hara," katanya.

Dalam pada itu, Perkasa menyambut baik nasihat Dr Mahathir ketika sesi perjumpaan bersama beliau di Yayasan Kepimpinan Perdana Putrajaya, petang ini.

Ibrahim berkata, Dr Mahathir memberi nasihat berkenaan arah tuju kepada Perkasa dari segi metodologi perjuangan orang Melayu masa kini, terutama dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

"Suka saya nyatakan Perkasa tidak akan sertai kuasa ketiga, kami mahu berdiri sebagai wira berwibawa dan menjadi mata telinga demi kepentingan orang Melayu, Islam dan kedudukan raja-raja.

"Perkasa mahu pada Pilihan Raya Umum ke-13 nanti sekurang-kurangnya dua pertiga kerusi adalah milik kerajaan sekarang," katanya lagi.

Beliau berkata, Perkasa tidak mahu undi berpecah dan berterabur dan oleh itu, kerajaan perlu memperoleh semula kerusi dua pertiga supaya mudah mengubah peruntukan undang-undang jika perlu kelak.

Anwar ajak Najib debat isu Palestin

Posted: 20 Feb 2012 03:58 PM PST

ZULAIKHA ZULKIFLI

Datuk Seri Anwar Ibrahim

GOMBAK - Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim secara terbuka mengajak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak agar berdebat dengannya, kali ini berhubung isu rakyat Palestin.

Anwar pernah membuat pelawaan berdebat dengan Najib tahun lalu berhubung dasar kerajaan tetapi tidak menjadi kenyataan.

Ketua Pembangkang ini berharap debat itu boleh diadakan minggu depan susulan sambutan terhadap debat antara Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng Sabtu lalu.

Anwar berkata, langkah itu perlu berikutan pelbagai dakwaan yang melibatkan dirinya dengan isu Israel dan pembebasan rakyat Palestin.

Beliau kini berhadapan dengan kontroversi berhubung kenyataannya berkenaan kedudukan Israel dalam konflik Asia Barat dalam satu temu bual dengan Wall Street Journal bulan lalu. Beliau dikecam hebat oleh pesaing politiknya.

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang meminta Anwar menarik balik kenyataan itu akan menerima kunjungan Ketua Umum PKR di ibu negara, pagi ini.

"Saya tak pernah ada hubungan dengan Israel. Siapa sebenarnya yang berurusan dengan kerajaan Israel? Parti mana? Habis, kapal dagang yang berlabuh di Pelabuhan Klang itu milik siapa?

"Mereka kata Anwar ini bermuka-muka, menyokong Israel. Cukuplah dengan penipuan ini. Sekarang giliran rakyat untuk bangkit dan menolak kezaliman. Dan, jika betullah (dakwaan itu), kita debat soal Palestin," katanya pada ceramah Isu Israel dan Penjelasan Anwar di Taman Seri Gombak malam tadi.

Selain itu, Anwar turut memberi jaminan debat antara beliau dan Najib akan diadakan dengan penuh hemah dan hormat selaku pemimpin nombor satu negara itu.

"Lepas debat antara Datuk Chua Soi Lek dengan Lim Guan Eng, minggu depan debat saya dengan Najib pula.

"Jangan bimbang. Saya akan bersopan dan tetap hormat beliau. Saya beri jaminan, saya akan memastikan debat itu akan berjalan dengan baik sepertimana saya melayan (Menteri Belia dan Sukan), Datuk Ahmad Shabery Cheek tempoh hari," katanya dengan merujuk kepada debat pada pertengahan tahun 2008 mengenai isu harga minyak.

Susulan debat Soi Lek dan Guan Eng Sabtu lalu, firma kajian pendapat umum Merdeka Center yakin debat melibatkan Najib dan Anwar akan menjadi kenyataan dalam waktu terdekat. Pengarah Eksekutifnya, Ibrahim Suffian berkata, debat antara Soi Lek dan Guan Eng telah memberi lonjakan kepada keperluan bagi debat melibatkan Perdana Menteri dan Ketua Pembangkang.

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT